Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκαν στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης) 301 αιτήσεις στήριξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.179.907 ευρώ.
Αντίστοιχα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα Σχέδια Βελτίωσης είχαμε 45 επιλέξιμες αιτήσεις συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 2.940.186 ευρώ.
Δείτε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (εδώ)
Δείτε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (εδώ)
Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη της ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες όποιου κινδύνου προκύψει.
Επιλέξιμες ∆απάνες είναι:
- Ίδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
- Αγορά γης.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.
- Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και την περίφραξη φυτειών.
- Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με ψυκτικό θάλαμο για την εξυπηρέτηση εκμετάλλευσης παραγωγής ανθέων ή μανιταριών.
- Αγορά καινούργιου φορτηγού αυτοκινήτου για τη μεταφορά κυψελών (μελισσοκομικό φορτηγό).
- Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.
- Επενδύσεις που συμβάλλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ.
Με βάση τον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, τον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα LEADER /CLLD 2023-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα LEADER 2023-2027 προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ.
Η φιλοσοφία σχεδιασμού και εφαρμογής του προγράμματος διατηρείται μέσω της υποστήριξης ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και μέσω της ενίσχυσης δημόσιων υποδομών και επενδύσεων για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
Επιπρόσθετα και δεδομένης της διαφοροποίησης των αναγκών των αγροτικών περιοχών αλλά και των απρόβλεπτων φαινομένων, όπως η πανδημία COVID-19, οι πυρκαγιές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, καθώς επίσης και πολιτικών «Έξυπνων Χωριών» για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων σε τμήματα περιοχών LEADER.
Για την παρέμβαση LEADER 2023-2027 αλλά και την βελτίωση βασικών υποδομών όπως η αγροτική οδοποιία θα διατεθεί το 7,1% των πόρων του Πυλώνα 2 (2% των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου).
Μέσω της παρέμβασης μπορούν να ενταχθούν και υλοποιηθούν πράξεις που στοχεύουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
(i) Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά είναι επιλέξιμες ακόλουθες κατηγορίες πράξεων:
Μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό ή και μη γεωργικό προϊόν.
Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων διανυκτέρευσης και την ίδρυση αυτών μόνο σε ορεινές περιοχές και νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων, την ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ψυχαγωγίας, επιχειρήσεων παροχής εναλλακτικών και άλλων μορφών τουρισμού, καθώς και λοιπών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.
Στην ίδρυση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνιών και επιχειρήσεων χειροτεχνίας και παραγωγής μετά την 1η μεταποίηση, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προς τον τοπικό πληθυσμό.
Στην ενίσχυση επιχειρήσεων με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.
(ii) Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες οι δράσεις εκπαίδευσης / επιμόρφωσης του τοπικού, γενικού πληθυσμού σε θέματα βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και σε λοιπά θέματα όπως αυτά θα προκύψουν από την σύνταξη της τοπικής στρατηγικής και συμβάλουν σε συγκεκριμένους τομείς της τοπικής ανάπτυξης. Στην εν λόγω κατηγορία δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες λοιπές πράξεις γενικής εκπαίδευσης/επιμόρφωσης που καλύπτονται από αντίστοιχες δράσεις του ΕΓΤΑΑ ή λοιπών ταμείων ή υπηρεσιών.
(iii) Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων / μεταναστών. Οι εν λόγω δράσεις θα είναι σύμφωνες με την τοπική στρατηγική και τις ανάγκες εξυπηρέτησης αυτής και θα δρουν με συμπληρωματικό τρόπο ως προς τις αντίστοιχες δράσεις του ΕΚΤ και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.
(iv) Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αύτη είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυση έργων υποδομών μικρής κλίμακας και ενίσχυσης υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής.
(v) Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση.
(vi) Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η ενίσχυση έργων αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη τους και έργων πράσινων υποδομών "green infrastructure" για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
(vii) Δικτύωση και συνεργασία. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις οι οποίες συμβάλουν:
- Στη συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων, ανάπτυξη και εμπορία κοινών προϊόντων, κ.λπ.
- Στη συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ, με σκοπό την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
- Smart Villages: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.
Δημοσιεύθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».
Το ύψος ενίσχυσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 ξεκινάει από τα 21,6 ευρώ το στρέμμα (χειμερινά σιτηρά) και φτάνει τα 195,7 ευρώ (Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά), αναλόγως την καλλιέργεια ή την εκτροφή.
Παραγωγικοί τομείς παρέμβασης:
1. Η Δράση 1 που αφορά στη φυτική παραγωγή, εφαρμόζεται σε γεωργική γη με αροτραίες και μόνιμες (δενδρώνες, αμπελώνες) καλλιέργειες.
Εξαιρούνται οι καλλιέργειες, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.
2. Στη Δράση 2 που αφορά στη ζωική παραγωγή, δύνανται να ενταχθούν οι ζωικές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δηλώνεται βοσκότοπος, στην ΕΑΕ του δικαιούχου, μαζί με τα εκτρεφόμενα ζώα.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
1. Να είναι δηλωμένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέμβασης.
2. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες / δάσους, ακτινίδιο και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.
3. Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδημοσίευση της Παρέμβασης
4. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Αν ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης στη δράση της αντίστοιχης Πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι μεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί, ισχύουν οι κάτωθι αρχές κριτηρίων επιλογής:
Για τη Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία»:
- Γεωργοί νεαρής ηλικίας
- Εντασσόμενη έκταση, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
- Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
- Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές
Για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία»:
- Γεωργοί νεαρής ηλικίας
- Μέγεθος της Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους
- Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
- Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
Φάκελος δικαιούχου
Ο φάκελος περιλαμβάνει κατά περίπτωση και κατ΄ ελάχιστον:
α) Σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΟΕ&Π).
β) Πιστοποιητικό του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/ 848.
γ) Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης (έγκριση λειτουργίας ή γνωστοποίηση λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης).
γ) Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
δ) Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.
ε) Μητρώο Εισροών και Εκροών.
στ) Ημερολόγιο εργασιών (ΜΕΕ-ΗΕ), το οποίο περιλαμβάνει ημερολόγιο εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς (κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και πώλησης προϊόντων.
Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.
Δημοσιευθηκε σε ΦΕΚ ο καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».
Σύμφωνα με την από 01/04/2024 Προδημοσίευση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα ανέλθει στα 60 εκατ. € και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024, η υποβολή της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο.
Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου του 2024.
Μέσω της μεθόδου παρεμποδίζεται η σύζευξη των ενηλίκων ατόμων και ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών, των ακόλουθων εντόμων:
- καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
- καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και της καρυδιάς
- καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς
- ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
- ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
- ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών.
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης.
Τα ποσά ενίσχυσης έχουν ως εξής:
Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ - κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο): 67,5 ευρώ το στρέµµα για τα δύο πρώτα έτη και 73,6 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα.
Ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα: 60,9 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 85,8 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα
Δαµάσκηνα: 56,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 73,9 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα.
Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ευδεµίδα: 109,2 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 122,8 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ψευδόκοκκος: 103,4 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 120,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ευδεµίδα: 50,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 63,8 ευρώ για τα 2 επόµενα έτη
Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ψευδόκοκκος: 41,7 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 49,6 ευρώ για τα 2 επόµενα
Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 99,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 111,7 για τα δύο επόµενα.
Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην ΕΑΕ βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του καθορισμού πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 - «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».
Το ύψος ενίσχυσης ξεκινάει από τα 21,6 ευρώ το στρέμμα (χειμερινά σιτηρά) και φτάνει τα 195,7 ευρώ (Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά), αναλόγως την καλλιέργεια ή την εκτροφή, ενώ η προκήρυξη να αναμένεται το επόμενο δίμηνο.
Στο Μέτρο η ενίσχυση παρέχεται στον αγρότη όπως ορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν κριτήρια μοριοδότησης (θα γνωστοποιηθούν στην πρόσκληση) τα οποία ορίζουν προτεραιότητα ένταξης. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα.
Προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
1. Να είναι δηλωμένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέμβασης.
2. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες/δάσους, ακτινίδιο και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.
3. Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδημοσίευση της Παρέμβασης
4. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Ύψος ενίσχυσης
Φυτική παραγωγή
Ελαιοποιήσιμη ελιά 69,2 ευρώ/στρέμμα
Επιτραπέζια ελιά 71,2 ευρώ/στρέμμα
Επιτραπέζια σταφύλια και Σταφίδα 87,3 ευρώ/στρέμμα
Σταφύλια οινοποιήσιμα 85,6 ευρώ/στρέμμα
Μηλοειδή 66,5 ευρώ/στρέμμα
Πυρηνόκαρπα 95,1 ευρώ/στρέμμα
Εσπεριδοειδή 44,7 ευρώ/στρέμμα
Ακρόδρυα 88,9 ευρώ/στρέμμα
Αραβόσιτος 62,4 ευρώ/στρέμμα
Χειμερινά σιτηρά 21,6 ευρώ/στρέμμα
Ρύζι 54,3 ευρώ/στρέμμα
Μηδική , τριφύλλι 88,2 ευρώ/στρέμμα
Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, κουκί, λαθούρι, λούπινο) 58,4 ευρώ/στρέμμα
Όσπρια 65,3 ευρώ/στρέμμα
Βαμβάκι 70,1 ευρώ/στρέμμα
Λινάρι, ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο, Κινόα, Καμελία, Κία. 69,4 ευρώ/στρέμμα
Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά (Ρίγανη, Θυμάρι, χαμομήλι, Δάφνη, Μέντα, Δυόσμος, Λεβάντα, κ.α.) 129,4 ευρώ/στρέμμα
Λοιπές Δενδρώδεις (Ροδιά, Ακτινίδιο, Μικρόκαρπες Δάσους κ.α.) 90,0 ευρώ/στρέμμα
Καπνός 74,4 ευρώ/στρέμμα
Φυλλώδη λαχανικά- Σταυρανθή (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλα, άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι), γογγύλια/Βολβόδη/Καρότο/Πατάτα 84,8 ευρώ/στρέμμα
Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά 195,7 ευρώ/στρέμμα
Ζωική παραγωγή
Πρόβατα 257 ευρώ/Ha/έτος
Αίγες 232 ευρώ/Ha/έτος
Βοοειδή κρεοπαραγωγικής /αναπαραγωγικής/ μικτής κατεύθυνσης 281 ευρώ/Ha/έτος
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης 350 ευρώ/Ha/έτος
Τα ύψη ενίσχυσης του Πίνακα της Ζωγικής Παραγωγής έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκοτόπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.
Συντελεστές μετατροπής ζωικού κεφαλαίου σε Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ). Για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης ισχύουν οι παρακάτω συντελεστές μετατροπής:
Αιγοπρόβατα (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου) 0,15 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας κάτω των 6 μηνών 0,20 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας από 6 έως 24 μηνών 0,60 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών 1,00 ΜΖΚ ανά ζώο
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ το αποτέλεσμα του Διεθνούς Διαγωνισμού για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο διαχείρισης του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2022 και της Παρέμβασης Π3-73-2.3 του ΣΣ ΚΑΠ».
Η στήριξη στο Υπομέτρο 4.2 έχει στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τελικών ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων, με δυνατότητες διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος.
Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση ανακοινώθηκε η κατακύρωση του αποτελέσματος του ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την υπ ́ αριθμ.πρωτ. 762/21-03-2024 απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για α) Έγκριση Διενέργειας Ανοιχτού, άνω των ορίων, Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο διαχείρισης του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2022 και της Παρέμβασης Π3-73-2.3 του ΣΣ ΚΑΠ» στην εταιρία ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, έπειτα από τον διενεργηθέντα έλεγχο των δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου από την Επιτροπή Διαγωνισμού, τα οποία κρίθηκαν ορθά και πλήρη με το πρακτικό της Νο 3/ 18- 07-2024.
Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών Συμβούλου στη διαδικασία υποστήριξης του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 201-2020/Ενδιάμεσου Φορέα (ΕΦ) της Παρέμβασης ΠΕ-73-2.3 του ΣΣ Καπ 2023-2027 (Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων) κατά τη διαδικασία υλοποίησης:
α) του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020, όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων τροποποίησης, αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης και ενδικοφανών προσφυγών των δικαιούχων που υποβάλλονται στο πλαίσιο υλοποίησής του.
β) της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων της προγραμματικής περιόδου 2023-2027» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όσον αφορά την κατάρτιση/τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την εξέταση αιτήσεων ενίσχυσης, αιτημάτων τροποποίησης, αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης και ενδικοφανών προσφυγών των δικαιούχων που θα υποβληθούν κατά την υλοποίησή της.
Η διάρκεια του έργου ορίζεται στους 24 μήνες.
Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 915.000 € (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερα τη ΣΑΕ 082 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με Κωδικός πράξης ΣΑ: 2024ΣΕ08210006 και Κωδικός Πράξης: (Ο.Π.Σ.Α.Α.) 0046058874.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Στο ανωτέρω τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αμοιβές και δαπάνες του Αναδόχου για την πλήρη εκτέλεση του έργου.
Κατά την πληρωμή ο Ανάδοχος επιβαρύνεται με τις προβλεπόμενες από το νόμο κρατήσεις. Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει τμηματικά με την οριστική παραλαβή έκαστου παραδοτέου του έργου, όπως αυτή θα πιστοποιείται από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου, με την έκδοση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής.
Κατά το άρθρο δε 3.3.1. της Διακήρυξης «σε κάθε περίπτωση, όταν εξ αρχής έχει υποβληθεί μία προσφορά, τα αποτελέσματα όλων των σταδίων της διαδικασίας ανάθεσης, ήτοι Δικαιολογητικών Συμμετοχής, Τεχνικής Προσφοράς και Οικονομικής Προσφοράς, επικυρώνονται με την απόφαση κατακύρωσης του άρθρου 105 του ν. 4412/2016, σύμφωνα με την παράγραφο 3.3 της παρούσας, που εκδίδεται μετά το πέρας και του τελευταίου σταδίου της διαδικασίας».
Κατά το Άρθρο 364 ν.4412/2016 «1. Η προθεσμία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής και η άσκησή της κωλύουν τη σύναψη της σύμβασης επί ποινή ακυρότητας, .... 2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται ... β) αν υποβλήθηκε μόνο μία (1) προσφορά και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι».
Η παρούσα να κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω της λειτουργικότητας «Επικοινωνία» του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ του υπόψη διαγωνισμού με μέριμνα της Μονάδας Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης και Δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ.
Υπεγράφη, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα, η απόφαση για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.
Η Παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.
Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.
Το ύψος της ενίσχυσης, σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «υπογράφηκε η απόφαση αλλά τώρα αναμένουμε την πρόσκληση του προγράμματος. Στην προδημοσίευση της πρόσκλησης που έκανε το ΥπΑΑΤ τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι από τότε ξεκινούν οι δεσμεύσεις των δικαιούχων. Ακόμη αυτές τις δεσμεύσεις δεν τις γνωρίζουμε. Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει παγώσει το εμπόριο ζώων και ουσιαστικά οι εκτροφές αυτόχθονων φυλών να βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα».
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στήριξης της παρέμβασης Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Στόχος της παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 31.179.560 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».
Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο διάρκειας πέντε (5) ετών, στο οποίο περιγράφονται οι ενέργειες για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε σχέση με την αρχική κατάσταση με διατύπωση σχετικών δεσμευτικών στόχων.
Δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως Ομάδα Παραγωγών ή Οργάνωση Παραγωγών σε έτος προηγούμενο του έτους υποβολής της αίτησης στήριξης, η διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου διαφοροποιείται με βάση τον υπολειπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της πενταετίας από την ημερομηνία αναγνώρισης, και υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες επίτευξης των στόχων της παρούσας.
Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξη αυτών. Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου ομαδοποιούνται σε τρεις (3) ομάδες που σχετίζονται με τη δυναμική της Ομάδας Παραγωγών/Οργάνωσης Παραγωγών (Ομάδα Α), τις οικονομικές επιδόσεις (Ομάδα Β) και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο (Ομάδα Γ).
Οι στόχοι της Ομάδας Α είναι οι εξής:
α. Αύξηση αριθμού μελών.
β. Ενέργειες προβολής και προώθησης.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις κατάρτισης ή/και συμβουλών ή/και άλλες μορφές συνεργασίας.
δ. Εφαρμογή νέων πρακτικών / τεχνικών, μεθόδων ή/ και προϊόντων στη γεωργίακτηνοτροφία.
ε. Συμμετοχή μελών σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις καινοτομίας ή/και έρευνας ή/και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
στ. Αύξηση της αξίας παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων.
Οι στόχοι της Ομάδας Β είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής.
β. Καθετοποίηση της παραγωγής.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής.
δ. Αύξηση της αξίας παραγωγής.
ε. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο με συμβολαιακή γεωργία.
στ. Έλεγχος και διαχείριση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, καθώς και της αποδοτικότητας των μέσων παραγωγής.
Οι στόχοι της Ομάδας Γ είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και πληροί τις απαιτήσεις ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας (π.χ. βιολογική παραγωγή, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ολοκληρωμένη παραγωγή, κ.λπ.).
β. Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων ή/και αποβλήτων.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Οι στόχοι που θα τεθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο (2) από διαφορετικές ομάδες.
Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
- 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
- 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
- 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
- 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
- 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων στήριξης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 9η Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00 μμ.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Το ΥπΑΑΤ προχώρησε σε προδημοσίευση πρόσκλησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2: «Βελτίωση Πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε, την Παρασκευή (09/08/2024) προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2:«Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 65.000.000 €.
Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι Δήμοι της Χώρας.
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση, δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης, κλπ.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 150.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 500.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μόνο στις περιπτώσεις που η πρόταση αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το ποσό αυτό.
Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια και η απρόσκοπτη μετακίνηση των γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δείτε την προδημοσίευση και τα σχετικά αρχεία (εδώ)
Ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων εξισωτικής αποζημίωσης, που πραγματοποιούνται μέσω του ΟΣΔΕ, με το ποσό ενίσχυσης να ορίζεται στα 12,2 και 8,9 ευρώ ανά στρέμμα.
Το ΥπΑΑΤ καλεί τους τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των δράσεων της Παρέμβασης Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση) για το έτος 2024.
Η υποβολή των Αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης πραγματοποιείται έως και την Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου 2024) (καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - ΟΣΔΕ).
Ύψος ενίσχυσης Δράσης 1 «Ορεινές Περιοχές»
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και καθορίζεται στα 12,22 ευρώ ανά στρέμμα (122,20 ευρώ ανά εκτάριο).
Ύψος ενίσχυσης Δράσης 2 «Φυσικοί περιορισμοί»
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός περιοχών πουαντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς και καθορίζεται στα 8,99 ευρώ ανά στρέμμα (89,90 ευρώ ανά εκτάριο).
Ύψος ενίσχυσης Δράσης 3 «Ειδικά μειονεκτήματα»
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα και καθορίζεται στα 8,99 ευρώ ανά στρέμμα (89,90 ευρώ ανά εκτάριο).
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 255.076.923 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στις Δράσεις ως εξής:
Δράση 1: 185.076.923 Ευρώ και
Δράση 2: 60.000.000 Ευρώ.
Δράση 3: 10.000.000 Ευρώ.
Προοδευτική μείωση πληρωμών
Σε όλες τις κατηγορίες περιοχών το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, η οποία μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.
Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ έρχονται μειώσεις στα δικαιώματα γεωργών νεαρής ηλικίας.
Αν και στην προηγούμενη ΚΑΠ όλοι οι αγρότες γνώριζαν την αξία των δικαιωμάτων και την σύγκλιση που θα υπάρξει μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, βλέπουμε στη νέα ΚΑΠ να μην γίνεται αυτό και με μια υπουργική απόφαση να έχουμε μείωση της αξίας των δικαιωμάτων (Πρώτο Πυλώνα).
Όπως αναφέρει η τροποποιητική απόφαση, εκτιμάται ότι οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων που θα ισχύουν στο τέλος του 2026 για την Αγορανομική Περιφέρεια (ΑΠ) των αροτραίων καλλιεργειών ανέρχονται σε 230,85 € ανά εκτάριο (23,085 ευρώ ανά στρέμμα), για την ΑΠ των μονίμων καλλιεργειών σε διακόσια ογδόντα 282,71 € ανά εκτάριο (28,271 ευρώ ανά στρέμμα) και για την ΑΠ των βοσκοτόπων σε 160,52 € ανά εκτάριο (16,052 ευρώ ανά στρέμμα). Για την αποφυγή απώλειας χρηματοδότησης από ενδεχόμενη υπο-απορρόφηση άλλων παρεμβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράμματα, τα δύο (2) πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύμανση κατά ±25% της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.
Δύναται να εφαρμοστεί γραμμική ποσοστιαία μείωση του εθνικού ανώτατου ορίου της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης έως 3% για τη χρηματοδότηση των τριών περιφερειακών αποθεμάτων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί σε περίπτωση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά και σε νέους γεωργούς.
Θα δοθεί προτεραιότητα δικαιωμάτων πρώτα στους νέους αγρότες μετά στους νεοεισερχόμενους και μετά στους κτηνοτρόφους που είχαν δικαιώματα έως και το 2022.
Για το 2023, το ποσό που προκύπτει από την ανωτέρω γραμμική μείωση, κατανέμεται στα τρία περιφερειακά αποθέματα, σύμφωνα με τα ακόλουθα ποσοστά:
α) 26,9% στην αγρονομική περιφέρεια βοσκοτόπων.
β) 45,6% στην αγρονομική περιφέρεια αροτραίων καλλιεργειών.
γ) 27,5% στην αγρονομική περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών.
Για τα έτη 2024-2027 εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του εκάστοτε περιφερειακού ανώτατου ορίου για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε περιφερειακού αποθέματος.
Τα αποθέματα δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε:
α) Γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους ενίσχυσης.
Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.
β) νεοεισερχόμενους γεωργούς, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη ΑΠ κατά το έτος χορήγησης,
γ) κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατείχαν ειδικά δικαιώματα έως και το 2022 για το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Δικαιώματα ενίσχυσης θα μπορούν να αποκτήσουν στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:
αα) Έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης,
αβ) κατέχουν ή ενοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ή με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιμες δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, αντίστοιχες με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.
Όταν το απόθεμα δεν επαρκεί για την χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων, αρκεί η νέα μοναδιαία αξία δικαιωμάτων να κυμαίνεται μεταξύ -15% και +15% της μέσης μοναδιαίας αξίας της ΑΠ βοσκοτόπων, όπως αυτή ορίζεται στο ΣΣ ΚΑΠ.
Η μοναδιαία αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων κατά το έτος χορήγησης, όπως υπολογίζεται μετά την προαναφερόμενη αύξηση του αντίστοιχου αποθέματος.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκκρεμοτήτων τόσο του «Μέτρου Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» όσο και του Προγράμματος «Μακροχρόνια παύση γεωργικών γαιών», οφείλονται στην έλλειψη μηχανογραφικής υποστήριξης.
Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λαρίσας της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Αναφορικά με το Μέτρο 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» έτους 2023, σας γνωρίζουμε ότι τον τρέχοντα μήνα εκκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης πληρωμών από τα αρμόδια Δασαρχεία και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή 516 φακέλων, με το ποσό των 696.971,76 ευρώ, για το εν λόγω έτος. Από το ποσό αυτό δικαιούχοι του νομού Λάρισας (Δασαρχείο Ελασσόνας) είναι οι 155 με το ποσό των 126.301,79 ευρώ. Οι πληρωμές για το έτος αυτό προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση της ομαλής ροής φακέλων πληρωμής από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αντίστοιχα, για το έτος 2022, από τον Ιούνιο εκκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης πληρωμών από τα αρμόδια Δασαρχεία και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή 3044 φακέλων με το ποσό των 4.201.145,83 ευρώ, για το εν λόγω έτος. Από το ποσό αυτό δικαιούχοι του νομού Λάρισας είναι οι 574 με το ποσό των 883.498,9 ευρώ. Οι πληρωμές για το έτος αυτό προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση της ομαλής ροής φακέλων πληρωμής από τις συναρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σχετικά με τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών, ήδη έχει ολοκληρωθεί προ μηνός η πληρωμή του έτους 2014 ενώ για τα έτη 2015 έως 2021, έχει ανοίξει το σύστημα για τις όποιες διορθώσεις και καταχωρήσεις εκκρεμούσαν. Ακολουθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και με την ολοκλήρωσή τους, θα πραγματοποιηθεί αμέσως η πληρωμή των δικαιούχων. Πρώτο έτος πληρωμής θα είναι το έτος 2015, το οποίο ήταν έτος αναφοράς υπολογισμού των δικαιωμάτων για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και θα ακολουθήσουν διαδοχικά τα επόμενα έτη μέχρι και το 2021.
Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα της «Μακροχρόνιας παύσης γεωργικών γαιών», η μόνη εκκρεμότητα που υφίσταται είναι η πληρωμή ορισμένων δικαιούχων του έτους εφαρμογής 2018, οι οποίοι θα πληρωθούν σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία κατά τη σειρά πληρωμής του έτους 2018».
Το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο στις υποχρεώσεις του
«Ορθώς εισακούστηκαν οι επισημάνσεις μας για την αδικία που βίωναν οι δικαιούχοι του μέτρου της δάσωσης από την πολιτεία. Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν έδωσαν οικονομικές ανάσες στους καλλιεργητές που ανέμεναν, άνευ υπαιτιότητάς τους, το αντιστάθμισμα που δικαιούνταν για δύο ή και περισσότερα χρόνια. Ελπίζω, ότι, με το ίδιο αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στον πολίτη, θα ολοκληρωθούν άμεσα οι πληρωμές των οφειλόμενων για τη δάσωση και για τα έτη πριν το 2022, καθώς και για την κραυγαλέα εκκρεμότητα με την μακροχρόνια παύση γαιών. Οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψης μηχανογραφικής υποστήριξης, εν έτη 2024, και με τα άλματα που έχει κάνει το ψηφιακό κράτος, ηχούν μάλλον περίεργα στα αυτιά των αγροτών. Το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη, στην ερώτησή του για τις καθυστερήσεις των πληρωμών για το μέτρο 221 πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών για το 2023, το 2022, τα παλαιότερα έτη, καθώς και το πρόγραμμα μακροχρόνια παύση γαιών.
To ΥπΑΑΤ δημοσίευσε τον προσωρινό Πίνακα αποτελεσμάτων Διοικητικού ελέγχου αιτήσεων στήριξης για την δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας» του υπομέτρου 3.1 του ΠΑΑ 2014-2022.
Η δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, βάμβακος και τροφίμων με την καλύτερη ένταξή τους στη γεωργική αλυσίδα τροφίμων μέσω της αξιοποίησης των συστημάτων ποιότητας, προσθέτοντας αξία στα γεωργικά προϊόντα. Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν «ομάδες ενεργών γεωργών», δηλαδή συλλογικοί φορείς καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (ΦΕΚ 52 Α’), συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεών τους.
Ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης επαρκεί για την ένταξη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και την ελάχιστη βαθμολογία, ως εκ τούτου στον Πίνακα δεν περιλαμβάνονται επιλαχόντες, δηλαδή παραδεκτές αιτήσεις που δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων.
Ειδικότερα, ο προσωρινός Πίνακας Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου αποτελείται από:
i. Πίνακα Παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, που περιλαμβάνει τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συγκεντρώνουν βαθμολογία μεγαλύτερη των 30 βαθμών,
ii. Πίνακα Μη Παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, που περιλαμβάνει αιτήσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ή την ελάχιστη βαθμολογία.
Οι υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί στον προσωρινό Πίνακα Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) με την έννοια του άρθρου 25 του ν. 2690/1999, κατά της σχετικής απόφασης των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την αριθ. 81986/ΕΥΘΥ712/2015 (ΦΕΚ 1822 Β’) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπως ισχύει κάθε φορά.
Το δικαίωμα προσφυγής ασκείται εντός προθεσμίας ενός μήνα από την επομένη της δημοσιοποίησης του προσωρινού Πίνακα Αποτελεσμάτων, δηλαδή έως 6/9/2024.
Μαζί με το εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο έγγραφο ο προσφεύγων μπορεί να συνυποβάλλει όσα δικαιολογητικά δεν έχουν επισυναφθεί ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της προσφυγής στο ΠΣΚΕ.
Πρόσβαση στα αναλυτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αναλυτικά αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης στήριξής τους, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης, στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (εδώ) όπου είχαν υποβάλει την αίτησή τους (επιλογή «Οι Υποβολές μου» > Εκτυπώσεις Αποφάσεων > σύνδεσμος «Εκτύπωση Δελτίου Αξιολόγησης»).
Διαβάστε την απόφαση με τα αποτελέσματα (εδώ)
Ένταξη όλων των επιλέξιμων δικαιούχων γεωργών στην 6η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος διετούς περιόδου δεσμεύσεων 2024-2025 για τη Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», του ΠΑΑ 2014-2022, γνωστή ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ»
Στην υπερδέσμευση επί πλέον πόρων 52,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ ύστερα από τη μεγάλη συμμετοχή γεωργών στη συγκεκριμένη Δράση του ΠΑΑ.
Συγκεγκριμένα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η υποβολή αιτήσεων για την 6η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» στο πλαίσιο του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.
Η Πρόσκληση είχε μεγάλη απήχηση στους γεωργούς καθώς υποβλήθηκαν 11.905 οριστικές αιτήσεις για 127.134 εκτάρια με αιτούμενο συνολικό προϋπολογισμό 152.552.968 €, ενώ ο προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000 €.
Κατόπιν τούτου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και μετά από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης της Πρόσκλησης, αποφάσισαν την έγκριση με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης επί πλέον κονδυλίων ύψους 52.552.968 € στον προϋπολογισμό της Δράσης ώστε να ενταχθούν το σύνολο των γεωργών και των επιλέξιμων εκτάσεων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πράξεις αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών, ιδιαίτερα δε εκείνων που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias. Έχοντας ως στόχο την στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και όλων των περιοχών που έχουν πληγεί, αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίνει η ΕΕ. Η υπερδέσμευση του προγράμματος απονιτροποίησης με επί πλέον 52,5 εκατ. ευρώ, φθανοντας έτσι στα 152.552.968 ευρώ, αποτελεί μια ακόμη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και σαφής απόδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διακρίνει την κυβέρνησή μας. Ενισχύουμε τους γεωργούς και μειώνουμε τη χρήση των χημικών στο χωράφι, σε μια προσπάθεια για προστασία των υδάτινων πόρων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια».
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Δράσης που είναι γνωστή ως «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ», είναι η μείωση της ρύπανσης από νιτρικά ιόντα όσο και άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) ενώ η αριθ. 1166/183009/26.06.2024 Πρόσκληση (6η Πρόσκληση) αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής - Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias».
Ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η καταβολή της ενίσχυσης 2ης εκκαθάρισης των δικαιούμενων ποσών στους ενταγμένους παραγωγούς στα Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα».
Αφορά τις Δράσεις: 10.1.01 «Προστασία της Άγριας Ορνιθοπανίδας» - 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» - 10.1.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» και 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού».
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στις διαδικτυακές εφαρμογές των δράσεων του Μέτρου: εδώ και εδώ
Οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή.
Η προσφυγή (ένσταση) γίνεται αρχής γενομένης από τη Δευτέρα (5 Αυγούστου 2024) και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Δευτέρα (19 Αυγούστου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος των Δράσεων με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Όπως τόνιζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης.
Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στις μηχανογραφικές βάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.
Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου».
Συνεχίζονται οι πληρωμές του Υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και Δημιουργία Δασικών Εκτάσεων».
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι μετά τις πληρωμές του έτους εφαρμογής 2022 έχει εκκινήσει η διαδικασία πληρωμών των δικαιούχων έτους 2023.
Συγκεκριμένα καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις σε 510 δικαιούχους με το ποσό των 686.162,39 ευρώ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι οι πληρωμές θα συνεχίσουν απρόσκοπτα, σύμφωνα με τη ροή αποστολής των φακέλων που αποστέλλουν οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους μέσω της εφαρμογής της Καρτέλας Αγρότη στον σύνδεσμο (εδώ)
Πήρε ΦΕΚ η νέα τροποποίηση της Δράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και Δράσης 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Η απόφαση αφορά την προθεσμία ολοκλήρωσης της επένδυσης και υποβολής τελικού αιτήματος πληρωμής.
Συγκεκριμένα η παρ. 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 57 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται σε απόφαση ένταξης. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Ρόδου το ανωτέρω διάστημα ορίζεται στους 60 μήνες».
Πάντως σε κάθε περίπτωση το τελευταίο αίτημα πληρωμής δεν μπορεί να υποβληθεί πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2025.
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δικαιούχος της στήριξης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους ή και δάνειο.
Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από χρηματοδοτικά εργαλεία.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τον καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.).
Όπως αναφέρει η χρονική διάρκεια των επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα είναι τέσσερα έτη με πρώτο έτος εφαρμογής το 2024. Η συνδρομή της Ε.Ε για την περίοδο 2024-2027 ανέρχεται σε 10.666.000 ευρώ για κάθε οικονομικό έτος.
Οι ενδιαφερόμενοι Ο.Ε.Φ. μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης/συμμετοχής για ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και μόνο ψηφιακά στο πεδίο των Ψηφιακών Υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ «έως και την 15η ημέρα από τη δημοσίευση» της απόφασης, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου.
Επιλέξιμα για χρηματοδότηση είναι επιχειρησιακά προγράμματα:
α) που υποβάλλονται από Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.),όπου ως ΟΕΦ ορίζονται όλες οι οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 152 και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών (Ε.Ο.Π.) αναγνωρισμένες βάσει του άρθρου 156 που υποβάλλουν επιχειρησιακό πρόγραμμα με τους όρους και προϋποθέσεις έγκρισης της παρούσας και της υπ΄ αριθ. 397/18235/2017 Υπουργικής Απόφασης (Β’ 601) όπως ισχύει κάθε φορά και με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 3 της παρούσας .
β) με ελάχιστο αιτούμενο προϋπολογισμό συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα, το ποσό των 500.000 Ευρώ και μέγιστο αιτούμενο προϋπολογισμό συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα το ποσό των 2.500.000 Ευρώ.
Για τα Νησιά ως ελάχιστος αιτούμενος προϋπολογισμός συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα ορίζεται το ποσό των 150.000 Ευρώ και ως μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα το ποσό των 2.500.000 Ευρώ.
γ) που διαθέτουν το 55% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος στις ακόλουθες κατηγορίες Παρεμβάσεων:
1. Τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος στις ακόλουθες κατηγορίες επενδύσεων της Π2-47.1α σχετικά με υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, έρευνα και πειραματικές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και άλλες δράσεις, σε τομείς όπως:
47.1α (ii) σχετικά με τη βελτίωση της χρήσης και ορθή διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένων της εξοικονόμησης νερού, της διατήρησης των υδάτινων πόρων και της αποστράγγισης.
47.1α (iv) σχετικά με την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας,
47.1α (vii) σχετικά με τη μείωση εκπομπών και αποβλήτων, βελτίωση της χρήσης υποπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησής τους και της διαχείρισης των αποβλήτων.
47.1α (viii) σχετικά με τη βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής τεχνικών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας,
47.1α (x) σχετικά με τη δημιουργία και διατήρηση οικοτόπων ευνοϊκών για τη βιοποικιλότητα
Η οικονομική ενίσχυση της E.E περιορίζεται στο 30% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από την κάθε Οργάνωση Παραγωγών ή Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών το 2024, στο 15% το 2025 και 2026 και 10% από το 2027. Επιλέξιμα προς αξιολόγηση είναι μόνο τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν συνυπολογίσει και καταγράψει τα παραπάνω ποσοστά ανά έτος της οικονομικής ενίσχυσης της E.E. Ως περίοδος αναφοράς για την αξία παραγωγής θεωρείται το έτος 2023. Για τις ανάγκες της παρούσας η αξία παραγωγής:
(α) στο στάδιο του νωπού προϊόντος υπολογίζεται από την εμπορική αξία των νωπών ελιών,
(β) για το στάδιο πρώτης μεταποίησης αθροίζεται η αξία του ελαιολάδου που διατίθεται χύδην και η αξία των επιτραπέζιων ελιών (ετοίμων προς βρώση αλλά όχι περεταίρω μεταποιημένων/τροποποιημένων). Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από μια οργάνωση παραγωγών ή ένωση οργανώσεων παραγωγών, υπολογίζεται με βάση την παραγωγή της ίδιας της οργάνωσης παραγωγών ή της ένωσης οργανώσεων παραγωγών και περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή των προϊόντων για τα οποία έχει αναγνωριστεί η οργάνωση παραγωγών ή η ένωση οργανώσεων παραγωγών.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Από την Τετάρτη (17 Ιουλίου) έως και την Τρίτη (23 Ιουλίου 2024) δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς δικαιούχους Βιολογικών του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020 και των ενταγμένων στην 1η και 2η πρόσκληση της δράσης για τις αυτόχθονες φυλές, που πληρώθηκαν για το έτος εφαρμογής 2023, να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων.
Βιολογικά
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 και 2916/374421/24-12-2021 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένες ισχύουν, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης 1ης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς σε όλες τις δράσεις (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία) και όλες τις προσκλήσεις, για το έτος εφαρμογής 2023.
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ). Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 των ανωτέρω αποφάσεων, οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή τους.
Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.
Αυτόχθονες
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 401/48520/29.03.2018 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1226/Β'/ 2018) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε η πληρωμή 1ης εκκαθάρισης του 100% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της 2ης πρόσκλησης και 2ης εκκαθάρισης για τους δικαιούχους της παράτασης της 1ης πρόσκλησης, για το έτος εφαρμογής 2023.
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).
Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους.
Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιείται/ούνται από το ΠΣ οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.
Tο ΥπΑΑΤ προχώρησε στην ανάρτηση προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων στο πλαίσιο των Προσκλήσεων ετήσιας παράτασης για δικαιούχους της 2ης και της 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.
Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της Δράσης στον ιστότοπο (εδώ)
Οι υποψήφιοι, μέσω της πρόσβασης που έχουν σε αυτό, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.
Επίσης, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων, καθώς και για τον τρόπο πρόσβασής τους στα ατομικά αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.
Στο πλαίσιο της αριθ. 961/130274/10.05.2024 (4ης) Πρόσκλησης, με τις δεσμεύσεις Α και Β, και με προϋπολογισμό ύψους 45.925.000 ευρώ, εντάσσεται το σύνολο των υποψηφίων δικαιούχων με οριστικές αιτήσεις στήριξης, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, πλην 39 υποψηφίων. Εκτός των 39 υποψηφίων, των οποίων οι αιτήσεις στήριξης απορρίπτονται στο σύνολο τους, υφίσταται και η περίπτωση 118 υποψηφίων στην αίτηση στήριξης των οποίων απορρίπτονται ορισμένα μόνο από το σύνολο των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν προς ένταξη. Αιτία απόρριψης για όλες τις περιπτώσεις αποτελεί το εύρημα (κωδικός λάθους) 141416 «Παύση καλλιέργειας για διετία», που αφορά τις εκτάσεις για τις οποίες χορηγήθηκε χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias σύμφωνα με την αριθ. 26/150398/28.05.2024 (ΦΕΚ Β’ 3028) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Σύμφωνα με την τελευταία, οι δικαιούχοι της εν λόγω χρηματοδοτικής στήριξης εφαρμόζουν παύση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας για 2 έτη (2024-2025) και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα εθελοντικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022 ή εθελοντικές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για τις εκτάσεις για τις οποίες χορηγείται στήριξη (παράγραφος 2 του άρθρου 3). Η καταβολή της στήριξης έκτακτης ανάγκης έλαβε χώρα μετά το τέλος τη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 10.1.04, ως εκ τούτου ο έλεγχος επιλεξιμότητας των αντίστοιχων εκτάσεων υλοποιήθηκε στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων, αυτό του διασταυρωτικού ελέγχου.
Στο πλαίσιο της αριθ. 967/130399/10.05.2024 (5ης) Πρόσκλησης, με τη δέσμευση Γ, και με προϋπολογισμό ύψους 75.000 ευρώ, εντάσσεται το σύνολο των υποψηφίων δικαιούχων με οριστικές αιτήσεις στήριξης, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Εφόσον οι υποψήφιοι δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, όπως αυτά αποτυπώνονται στον προσωρινό πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, και επιθυμούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά την έννοια του άρθρου 25 του ν. 2690/1999, μπορούν να το πράξουν σύμφωνα με το άρθρο 11 (παράγραφος Γ) της αριθ. 2459/371456/22.12.2021 (ΦΕΚ Β ́ 6311) ΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Σε περίπτωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, λόγω της φύσης του ανωτέρω κωδικού λάθους, η εξέτασή της θα γίνει αποκλειστικά μέσω μηχανογραφικής επεξεργασίας (χωρίς τη σύγκλιση επιτροπής), ως εκ τούτου δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου ενδικοφανών προσφυγών. Η διασταύρωση για τον εν λόγω κωδικό γίνεται αποκλειστικά μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ, ως εκ τούτου το τρέχον αποτέλεσμα της αξιολόγησης δεν αναμένεται να είναι αναστρέψιμο. Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται από τους υποψήφιους ηλεκτρονικά εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από την Παρασκευή 12.07.2024 μέχρι και την Πέμπτη 18.07.2024, μέσω του ΠΣ της Δράσης, στον ιστότοπο (εδώ) κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.
Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των ενδικοφανών προσφυγών οι οποίες ενδεχομένως θα υποβληθούν από υποψηφίους ανά την επικράτεια.
Από τις 11 έως τις 25 Ιουλίου 2024 τίθονται σε διαβούλευση οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης «Π3-75.1 - Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 - 2027.
Στόχοι της Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι:
1. Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.
2. Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
3. Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
4. Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους οι οποίοι κατά το έτος έναρξης της υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στο τομέα της Γεωργίας ως αρχηγοί βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν. Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις.
Κριτήρια επιλεξιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης
Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.
Κατά το έτος αναφοράς, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:
12.000 € για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
10.000 € για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
8.000 € για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
Κατά παρέκκλιση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και Βιοποικιλότητα), ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του γεωργού νεαρής ηλικίας, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους αναφοράς τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.
Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:
Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη για υποβολή στην ΕΑΕ.
Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο παρέμβαση από τον υποψήφιο.
Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:
Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στην παρέμβαση.
Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης που ο υποψήφιος έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στην παρέμβαση Π3-75.1. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ο/η σύζυγος της/του υποψηφίου δύναται να υποβάλλει ΕΑΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης με συνολική τυπική απόδοση που να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Για τις ανάγκες του παρέμβασης Π3-75.1, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.
Οικονομική Στήριξη
Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των γεωργών νεαρής ηλικίας χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων (εφεξής «απόφαση ένταξης») που αφορούν το αίτημα στήριξης.
Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.
Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:
α) Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή
β) προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.
Για να λάβετε μέρος στη διαβούλευση πατήστε εδώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τις επιπτώσεις του LEADER στην τοπική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών κατά την περίοδο 2014-2022.
Συγκεκριμένα δημοσίευσε νέα μελέτη στην οποία εξετάζεται η συμβολή της χρηματοδότησης της ΕΕ στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και η αξιολόγηση του αντικτύπου του LEADER στις αγροτικές περιοχές.
Η μελέτη δείχνει ότι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αγροτικής στρατηγικής βοηθά τις χώρες της ΕΕ να κατευθύνουν αποτελεσματικά τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ στις αγροτικές περιοχές και να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτικών κοινοτήτων.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να στηρίξει όλες τις αγροτικές περιοχές και τις απομακρυσμένες περιοχές.
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η στήριξη των απομακρυσμένων και περιορισμένων αγροτικών περιοχών προέρχεται κυρίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Η σημερινή μελέτη δείχνει ότι μεταξύ 2014-2022, η ΚΑΠ διέθεσε 8,6 δισ. ευρώ για τη στήριξη μη γεωργικών δραστηριοτήτων σε αγροτικές περιοχές. Αυτό καταδεικνύει τον ρόλο της ΚΑΠ όχι μόνο στη στήριξη των γεωργών και της γεωργίας, αλλά και στην ενίσχυση άλλων επιχειρήσεων και κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές.
Κάθε επιτυχημένο έργο βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης της υπαίθρου και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμβάλλοντας άμεσα στη δημιουργία δυναμικών τοπικών κοινοτήτων.
Η πιο αποτελεσματική στήριξη βασίζεται σε προσεγγίσεις βάσης και βασίζεται σε έργα μικρής κλίμακας.
Η μελέτη αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες των αγροτικών περιοχών γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και τα συμπεράσματά της συνιστούν την υιοθέτηση ολιστικών προσεγγίσεων πολιτικής για την ακόμη καλύτερη στόχευση της ΚAΠ και άλλων κονδυλίων της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές στο μέλλον.
Επιπλέον, η αξιολόγηση κατέδειξε την προστιθέμενη αξία της προσέγγισης LEADER, η οποία παρέχει μικρά αλλά αποτελεσματικά έργα και έχει συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 60.000 θέσεων εργασίας και περισσότερων από 2.700 ομάδων τοπικής δράσης (ΟΤΔ), που καλύπτουν έναν αγροτικό πληθυσμό 170 εκατομμυρίων ατόμων.
Επίσης, στοχεύει ειδικά σε περιοχές που είναι οικονομικά μειονεκτούσες, περιφερειακές ή απομακρυσμένες, ή που φιλοξενούν ευάλωτες κοινότητες.
Επιτέλους ξεκίνησε η υλοποίηση του υπό-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022 με προϋπολογισμό 90,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, υλοποιούνται μια σειρά ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησης του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2022, με το οποίο ενισχύονται Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για την παροχή συμβουλών σε αγρότες της χώρας.
Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκ νέου κατά την περίοδο 2014-2022, μετά από αρκετά χρόνια μη λειτουργίας του.
Μέσω της πιστοποίησης φυσικών προσώπων και Φορέων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 3.000 Γεωργικούς Συμβούλους να υποστηρίξουν τον Έλληνα αγρότη στη διαχείριση της γεωργικής του εκμετάλλευσης, παρέχοντας συμβουλές στα θεματικά πεδία που πιστοποιήθηκαν, με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία.
Με την προκήρυξη του υπο-Μέτρου 2.1 το 2022 και την ένταξη 83 συνολικά Φορέων από τον Μάιο 2023 και έπειτα, έγινε δυνατή η παροχή συμβουλών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 90.454.369 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπο-Μέτρου, ήδη άνω των 50.000 αγροτών έχουν συνάψει συμφωνητικό με Φορείς για να λάβουν συμβουλές, και άνω των 40.000 από αυτούς έχουν ξεκινήσει την 1η συμβουλή.
Για την επιτάχυνση των πληρωμών των Φορέων, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2023, γίνονται σήμερα μία σειρά ενεργειών και ειδικότερα:
- Αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα, που αφορούν λεπτομέρειες διευκόλυνσης της διαδικασίας αλλά και των απαιτήσεων ελέγχου.
- Συνδρομή επιπλέον στελεχών της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής.
- Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των αιτήσεων πληρωμής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκκαθάρισης τους σε περίπτωση μη ύπαρξης ευρημάτων.
- Συνδρομή Αναδόχου εταιρείας στην αξιολόγηση και εκκαθάριση των αιτημάτων πληρωμής.
- Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης και καταχώρησης των Συμβουλών.
Η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας μας αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την βελτίωση συνολικά της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας.
Οι ανωτέρω ενέργειες στοχεύουν στην επιτάχυνση της υλοποίησης του Μέτρου καθώς και στην έγκαιρη και ταχεία πληρωμή των φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, πάντα στο πλαίσιο των Ενωσιακών Κανονισμών και του εθνικού θεσμικού πλαισίου του Μέτρου.
Δημοσιεύθηκε τροποποιητική της προδημοσίευσης που αφορά την πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας».
Η τροποποίηση αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας εκμετάλλευσης.
Η αρχική προδημοσίευση ανέφερε ότι «προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες, πρέπει να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024».
Η τροποποίηση αναφέρει ότι «προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες, πρέπει να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024».
Δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας έξι (6) ετών.
Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:
- Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024
- Να διατηρούν τουλάχιστον τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας - εξαιρετικών περιστάσεων.
- Να εφαρμόζουν τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για τη βιολογική μελισσοκομία όπως αυτές απορρέουν από τις υπ’ αρ. 2985/397197/30.12.2022 (Β’ 279), 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) Υπουργικές Αποφάσεις και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη συμβατική μελισσοκομία και τα προϊόντα της, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
- Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
- Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
- Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.
Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ανέρχεται σε 18.858.824 ευρώ.
Το ΥπΑΑΤ, εντός του έτους 2024, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση της 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-1.6.
Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς).
Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.
Διαβάστε την τροποποίησης προδημοσίευσης (εδώ)