Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο κ. Τριαντόπουλος διευκρινίζει ότι το διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών στις πυρόπληκτες περιοχές, αφενός συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη, αφετέρου έχει έναν μακρύ ορίζοντα που αγγίζει τη δεκαπενταετία, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για να παραμείνουν οι ρητινοκαλλιεργητές στον τόπο τους και να εξελιχθούν σε αυτόν.
Συγκεκριμένα - όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του - προχωρούν οι ενέργειες για το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σχετικά με την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο είχε ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών.
Με το άρθρο 70 του νόμου 4837/2021 (Α’ 178/01.10.2021) προβλέπεται η άρση κωλύματος ένταξης στο Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για μέλη δασικών συνεταιρισμών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών στο υπό διαμόρφωση ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι οι ρητινοκαλλιεργητές-μέλη Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας και Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας παράλληλα και την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού, εφόσον δεν ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πλαίσιο αυτής της ιδιότητας.
Το νέο πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών- μελών των συνεταιρισμών των παραπάνω Δήμων σε θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την εργασία των ρητινοκαλλιεργητών στη βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμοδίων δασαρχείων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:
- Η προτεινόμενη διάρκεια του προγράμματος απασχόλησης ορίζεται στα επτά (7) έτη.
- Η διάρθρωση του προγράμματος θα εδράζεται σε έξι (6) κύκλους ανά τακτά διαστήματα την περίοδο 2021-2023, ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία διετία ή τριετία - στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα απασχολούνται στα αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα.
- Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της εργασίας τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
- Η υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει κατ’ εξαίρεση διάταξη που θα δώσει τη δυνατότητα στους πυρόπληκτους ρητινοκαλλιεργητές να εγγραφούν στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανενεργή συνεταιριστική ιδιότητά τους.
- Η συμμετοχή των εν λόγω ρητινοκαλλιεργητών στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης συνεπάγεται ότι από την πλευρά τους δεν δύνανται, αν θέλουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα, να έχουν κάποια άλλη παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τη δραστηριότητά τους σε αγροτική (γεωργική ή κτηνοτροφική) εκμετάλλευση στο πλαίσιο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.
- Ο μηνιαίος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 800 ευρώ.
- Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας.
- Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος θα καλυφθεί μέσω της ενίσχυσης του ΟΑΕΔ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το έργο των ρητινοκαλλιεργητών θα περιλαμβάνει σταδιακή απομάκρυνση της καμένης δενδρώδους βλάστησης, θρυμματισμό της καμένης βλάστησης και διασκόρπιση αυτής, παρεμβάσεις για τον περιορισμό της άναρχης βλάστησης, φύλαξη/προστασία δασικών περιοχών, συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα πρόληψης για πυρκαγιά, απομάκρυνση της δασικής βλάστησης (εξαιτίας καιρικών φαινομένων), συντήρηση δασικών δρόμων, πυροπροστασία δάσους, κλπ.
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί για τις νέες πλημμύρες στην Καρδίτσα. Οι κάτοικοι μέσα σε λίγες μέρες είδαν, για δεύτερη φορά, τα χωριά τους να βυθίζονται στις λάσπες και τα νερά, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τον Daniel να ισοπεδώνεται από τον Elias.
Το πρωί της Κυριακής (1/10) οι πλημμυροπαθείς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Παλαμά και πραγματοποίησαν πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, διεκδικώντας αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης μετά τις καταστροφές.
«Το κράτος μας έπνιξε. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Και πρόσθεσε ότι «θέλουμε την ζωή μας πίσω. Να βρεθεί στέγη για όσους έχασαν τα σπίτια τους και να έρθει το νερό άμεσα. Επίσης ζητάμε όπως το ΙΑΝΟ να καταβληθούν ενίσχύσεις και να πάρουν όλοι τα 6.600 ευρώ.
Όσο δυνατή κι αν ήταν η βροχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών, απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν, ουσιαστικά, ψίχουλα, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Ακόμη ζητάμε ενισχύσεις για να αντικατασταθούν τα αγροτικά μηχανήματα».
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, οι καταστροφικές πλημμύρες, για δεύτερη φορά σε 3 εβδομάδες, έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης, στην φυτική και ζωική παραγωγή και το κεφάλαιο, σε εξοπλισμό, σε σπίτια, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα του πληγέντες παραγωγούς και να απαιτήσουμε δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή και το κεφάλαιο στο πραγματικά 100% των απωλειών μας.
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας. Τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των σπασμένων φραγμάτων, αναχωμάτων, καθαρισμός καναλιών, ρέματα, και όλα τα απαραίτητα έργα που έχουν διαλυθεί στις δυο πλημμύρες. Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί Κυβέρνηση και Περιφέρεια, που ανάμεσα στις δυο πλημμύρες δεν έγινε η αποκατάσταση και καθαρισμός.
Η καταστροφή αγκαλιάζει όλη την Θεσσαλία, με κοινό και συντονισμένο αγώνα όλων των φορέων της περιοχής θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και ικανοποίηση των αιτημάτων μας που είναι αιτήματα επιβίωσης για χιλιάδες κατοίκους της υπαίθρου.
Μοιάζει πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!
Η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!
Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.
Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!
Παράλληλα, αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:
- ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
- ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
- ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
- ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»
Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA.
Θεωρούμε αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) που προκύπτουν αβίαστα και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις –και κυρίως ενέργειες- είναι τα εξής:
- Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
- Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
- Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;
Επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος).
Τα ποσό θα ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ και θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου).
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Πρωτοβουλίες με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε παράλληλα σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους. Πάνω από όλα όμως δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τις εξής πρωτοβουλίες:
Πρώτον: χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.
Δεύτερον: ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας.
Τρίτον: Στήριξη της υπηρεσίας IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων -μέσω κινητού, χωρίς να απαιτείται το IBAN και χωρίς καμία χρέωση και καμία προμήθεια- από μία τράπεζα σε μία άλλη (μέχρι τα 500 ευρώ ημερησίως).
Τέταρτον: Αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, η οποία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα.
Πέμπτον: Αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με θέσπιση νέου πλαισίου κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers και προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και όχι εκείνων που παριστάνουν τους ευάλωτους, αποκρύπτοντας για διάφορους λόγους την περιουσία τους και τα εισοδήματά τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα γίνει αποδεκτό - όχι μόνο από τους ευάλωτους δανειολήπτες - αλλά και από όσους, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.
Αναστέλλονται για έξι μήνες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Στο πλαίσιο της απόφασης, αναστέλλεται η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων γκαι αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Δικαιούχοι της αναστολής είναι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 23η Ιουλίου έως και την 7η Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου. Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες από βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημίες στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.
Αναλυτικά η χορήγηση της αναστολής αφορά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές:
Α) της 23ης Ιουλίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
Β) της 26ης Ιουλίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Γ) της 19ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
Δ) της 21ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καβάλας και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Εύβοιας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Ε) της 22ας Αυγούστου 2023 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής
ΣΤ) της 23ης Αυγούστου 2023, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Ζ) της 26ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
Η) της 31ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Θ) της 2ας και 7ης Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση αναστολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το διάστημα 17 έως 27 Ιουλίου σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας.
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, η αποκομιδή των νεκρών ζώων.
Κατά την παρέμβαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα, επισημάνθηκε ότι «στην προσπάθεια αυτή, που είναι καθοριστική για την διατήρηση της δημόσια υγεία, εξακολουθούν να συμβάλλουν 40 άνδρες του Στρατού, αλλά και ιδιώτες.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα νεκρά ζώα, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023, έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
- Αιγοπρόβατα: 70.935
- Βοειδή: 6.136
- Χοιρινά: 20.326
- Πτηνά: 131.795
Σημειώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι.
Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των συλλεχθέντων ζώων που έχουμε διαχειρισθεί:
Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 37.007 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 16.460 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 148 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 50.515 νεκρά ζώα».
Για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Παρασκευής (15/9), με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στην Λάρισα.
Όπως αναφέρει το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία σε χρόνο - ρεκόρ ξεκινά τις επόμενες ώρες.
Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr (εδώ).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζεται δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε πολύ σύντομα να δοθεί σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης με ασφάλεια. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τα χρήματα που θα χορηγηθούν πατήστε εδώ
Πάντως ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι πέρασαν πολλές ημέρες από την έναρξη της κακοκαιρίας και δεν έχει ακουστεί κανένα στοχευμένο μέτρο για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Οι μισές καλλιεργούμενες εκτάσεις που έπαθαν ζημιά αφορούσαν καλλιέργειες ζωοτροφών, όπως καλαμπόκια, κριθάρια, μηδική, σανά, βρώμη. Επιπλέον γύρω από τα ζώα και τη παραγωγή φέτας, κινείται ένας ολόκληρος κόσμος. Όπως είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο χρειάζεται κάθε μήνα να μοιράζουν δωρεάν ζωοτροφές για να μπορέσουν να τραφούν τα ζώα που κατάφεραν να επιζήσουν.
Θα υπάρξει παράταση έξι μηνών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.
Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:
- Νέων Αγροτών,
- τα Σχέδια Βελτίωσης,
- το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,
- τα Leader κ.α.
Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.
Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.
Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:
1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.
2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.
Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.
Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.
Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.
3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.
Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.
Τέλος, ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες».
Η κυβέρνηση κατάλαβε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα νεκρά ζώα (είχαμε σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο) και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές.
Συγκεκριμένα ο στρατός θα βοηθήσει στην περισυλλογή των χιλιάδων νεκρών ζώων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία.
Με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, «να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό». «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί» προσθέτει ο υπουργός.
Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι συγκροτούνται άμεσα κλιμάκια αποκομιδής των νεκρών ζώων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνδράμει στον σκοπό αυτό θα φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων.
Επιτέλους κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι οι κτηνοτρόφοι με γυμνά χέρια δεν μπορούν να μαζέψουν τα νεκρά ζώα χωρίς να κινδυνέψει η υγεία τους (το ΥπΑΑΤ ύπνο βαθύ).
«Στους αγρότες θα δοθούν πολλά χρήματα στις περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος όσο γίνεται πιο γρήγορα». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή».
Αναφερόμενος στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ο υπουργός τόνισε ότι «...έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε μόνους σας. Όλες οι δυνάμεις του κράτους, και δεν είναι λίγες, θα έχουν ως κεντρικό στόχο ο κάθε ένας συμπολίτης μας που καταστράφηκε, να μπορέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναβάλει μπρος τη ζωή του. Ήδη όσα μέτρα άμεσα μπορούσαν να ληφθούν τα λάβαμε. Έχουμε δώσει και αναστολή πληρωμής στον ΕΦΚΑ για όλη την περιοχή αυτή ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις συντάξεις τους, με τις εισφορές τους, με τα χρέη τους, με τα δάνεια και τα λοιπά. Και θα είμαστε από πάνω 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».
Για τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία, είπε τα εξής: «Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε την ίδια μόλις μέρα που δημοσιεύτηκε ο χάρτης των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Την επόμενη μέρα βγάλαμε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστάνε ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, στις πληγείσες περιοχές δηλαδή. Ακριβώς για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες».
Τέλος παραδέχτηκε ο υπουργός ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια είναι δύσκολο να λυθεί. Όπως ανέφερε «η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας χωρίς καμία συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθεί. Αν ήταν εύκολο θα την είχαν αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα κράτη. Σήμερα βλέπετε ότι παντού γίνεται χαμός. Εμάς μας έτυχε και αυτό τώρα και θα δώσει μια πίεση μεγαλύτερη. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη στέλνει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Τα χρήματα όμως αυτά δεν «χαρίστηκαν» στην Ελλάδα από κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο, όπως έγινε πρόσφατα με την Σλοβενία.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων θα έμπαινε έτσι και αλλιώς στα ταμεία της χώρας μας ή θα αξιοποιούταν για άλλους λόγους.
Τα κονδύλια για την Ελλάδα θα προέρχονται από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:
- Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
- Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
- Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
Δηλαδή τα 2,25 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα, ήταν έτσι και αλλιώς δικά μας χρήματα, που θα πήγαιναν σε άλλους τομείς, ενώ τώρα δεν θα πάνε αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν αποζημιώσεις τους πληγέντες της πλημμύρας.
Επίσης αναμένεται να μειωθούν οι παροχές στα νοικοκυριά που έδινε η κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα. Τα οποία βέβαια θα συνεχίσουν να αυξάνουν στα ράφια, όπως ανέφερε ο ΑγροΤύπος.
Χιλιάδες ζώα έχουν χαθεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Όμως με αργούς ρυθμούς γίνεται η απομάκρυνσή τους.
Πρέπει να γίνει άμεσα η συλλογή, η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων, που αποτελούν υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή. Οι κτηνοτρόφοι, υπό τον φόβο μίας πιθανής μετάδοσης ασθενειών, προσπαθούν μόνοι τους να μαζέψουν τα νεκρά ζώα και να μεταφέρουν όσα επέζησαν σε άλλες μονάδες. Όμως ο αριθμός τείναι μεγάλος και έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ μέχρι σήμερα Τετάρτη (13/9) έχουν δηλωθεί νεκρά ζώα στον ΕΛΓΑ:
- 49.050 Αιγοπρόβατα
- 19.295 Χοίροι
- 4.186 Βοοειδή
- 40.330 Πτηνά
Για τα Αιγοπρόβατα έχουν διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά έχουν διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή έχουν διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά έχουν διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.
Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πάνε στους στάβλους τους. Επίσης υπάρχουν στάβλοι που έχουν ακόμη νερά ύψους 5 και 6 μέτρα. Είναι εστία μόλυνσης τα νεκρά ζώα αλλά και οι ζωοτροφές και λιπάσματα που είναι μέσα στα νερά. Εκτιμώ ότι τα νεκρά ζώα είναι πάνω από 50.000. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η έκταση της καταστροφής είναι μεγάλη».
Η εταιρία Kafsis που διαχειρίζεται τα νεκρά ζώα, μέσω πιλοτικού προγράμματος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει επιστρατεύσει το σύνολο του στόλου των φορτηγών της, ενώ αναζητά να μισθώσει επιπλέον οχήματα προκειμένου να ανταποκριθεί στις πρωτοφανείς ανάγκες. Η αποτέφρωση των νεκρών ζώων θα γίνει στην Ημαθία, την Κοζάνη και την Αρκαδία. Το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο.
Κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, στα Τρίκαλα, όπου έχουν πνιγεί πάνω από 2.000 ζώα, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους τόσο στον δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, «για την καθυστέρηση επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Κοινότητα», όπως δήλωσαν.
Να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση των νεκρών ζώων και να διασφαλιστούν η καύση και η ταφή τους απαιτεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Όπως υποστηρίζει η περιοχή είναι υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί και απαιτεί να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Ο πνιγμός ζώων που είναι χιλιάδες και σε πολλά σημεία, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, η μόλυνση όμβριων υδάτων, τα ποτάμια που έγιναν λίμνες, τα έλη που δημιουργήθηκαν, η ύπαρξη κουνουπιών στην περιοχή, η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Αφού πρώτα μας έπνιξαν, με θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές, τώρα μας αφήνει ο κρατικός μηχανισμός στο έλεος μιας υγειονομικής βόμβας έτοιμης να εκραγεί για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την κατάσταση και την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων.
Είναι παραπάνω από επείγον σήμερα και για το μέλλον να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση και να διασφαλιστούν η καύση και η ταφή νεκρών ζώων. Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Επίσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού στις πληγείσες περιοχές (με δειγματοληψίες, και ανάλυσης), φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους και με χημικές τουαλέτες, να αποστραγγιστούν άμεσα οι κατοικημένες περιοχές, να εξασφαλιστούν μέσα ατομικής υγιεινής.
Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες Υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του κόσμου που δεν μπορεί να μετακινηθεί, να ενισχυθούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό, να χορηγείται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πάσχοντες.
Να διορθωθούν οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά και να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και υποδομές και για να γίνουν αυτά χρειάζεται να ενισχυθούν σε μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες αυτές υπηρεσίες. Δεν μπορεί μπροστά σε αυτή την κατάσταση το κράτος να συνεχίζει να βλέπει ως «κόστος» που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς τα ζητήματα της προστασίας και υγείας του λαού.
Είναι επίσης έντονο το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού είδαμε τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουμε τη ζωή μας να αλλάζει δραματικά και οριστικά. Για αυτό είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.
Η προστασία της ζωής του λαού της περιοχής μας αποκτά για άλλη μία φορά επιτακτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να περιμένει και θα την διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας».
Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ με τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων και ενισχύσεων σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Πάντως σταδιακά, από σήμερα έως 15 Σεπτεμβρίου, θα είναι διαθέσιμη, ανά περιοχή, η πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Η πρώτη ΚΥΑ αφορά τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις (αφορά και κτηνοτροφικό τομέα).
Το ύψος της ενίσχυσης για επιχειρήσεις, καθορίζεται ως εξής:
α) στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί πολύ σοβαρές υλικές ζημιές ή
β) στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.
Κάθε επιχείρηση (μοναδικό ΑΦΜ) δύναται να αιτηθεί μόνον ένα εκ των ανωτέρω ποσών ενίσχυσης.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ
Η δεύτερη ΚΥΑ αφορά τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Το ύψος της ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής για βλάβες σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν πληγεί, καθορίζεται ως εξής:
α) Στο ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες, ή
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.
Το ύψος της ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής για βλάβες σε κατοικίες και λοιπά μη επαγγελματικής χρήσης κτίρια, καθορίζεται ως εξής:
α) Στο ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για κατοικίες ή λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπα ή ολοσχερώς κατεστραμμένα, ή
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, για κατοικίες ή λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ
Η τρίτη ΚΥΑ αφορά τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής.
Το ύψος των ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:
α) εφόσον η κατοικία έχει υποστεί βαριές βλάβες που την καθιστούν επικίνδυνη για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ») στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ,
β) εφόσον η κατοικία έχει υποστεί σοβαρές βλάβες που την καθιστούν προσωρινά ακατάλληλη για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ») στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών, στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ.
γ) εφόσον το κτήριο της κατοικίας έχει υποστεί ελαφρές βλάβες και:
γα) η οικοσκευή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές (Κατηγορία Γ), σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνο- λικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ,
γβ) η οικοσκευή έχει υποστεί μεσαίες ζημιές (Κατηγορία Β), σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων (4.600) ευρώ,
γγ) η οικοσκευή έχει υποστεί μικρές ζημιές (Κατηγορία Α), σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ανά κατοικία για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (2.600) ευρώ.
Σε περίπτωση δευτερεύουσας κατοικίας, τα παραπάνω ποσά για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, μειώνονται κατά 50% και οι ενισχύσεις χορηγούνται για μέχρι μία δευτερεύουσα κατοικία ανά δικαιούχο.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ
Προχωρούν οι εκτιμήσεις ζημιών λένε οι Γεωτεχνικοί
Όπως ανακοινώνεται από το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, χθες Δευτέρα (11/9/2023), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση διαδικασιών για την αποτίμηση της ζημιάς.
Αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή, με συντονιστή το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων και τους Γεωπονικούς Συλλόγους Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας - Ευρυτανίας.
Άμεσα θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες επιτροπές επιστημόνων που θα έχουν στόχο τέσσερις κατευθύνσεις.
1.Την άμεση αρωγή οικονομικής ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων ,των γεωπονικών επιχειρήσεων και των μεταποιητικών επιχειρήσεων .
2.Την εκτίμηση της υπάρχουσας γεωλογικής-υδρολογικής και κλιματικής κατάστασης και την ενημέρωση των αναγκαίων ενεργειών προς την έγκαιρη αποκατάσταση των καταστροφών.
3.Την οικονομική αποτίμηση του προβλήματος και τον σχεδιασμό ενεργειών για την στοχευμένη επιχειρηματική ανασύνταξη της πρωτογενούς παραγωγής της Θεσσαλίας.
4.Τον σχεδιασμό εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων - μέτρων με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Θεσσαλία. Κατάθεση master plan - σχέδιο δράσης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ως γεωτεχνικοί φορείς και σύμβουλοι της Πολιτείας για την πρωτογενή παραγωγή έχουμε την υποχρέωση να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής και να προτείνουμε επείγοντες τρόπους αντιμετώπισης.
Θα ακολουθήσει άμεσα επιστολή στον Πρωθυπουργό, με πλήρη αποτύπωση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας καθώς και διευρυμένη σύσκεψη με όλο τον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας.
«Πότε στην Ευρώπη δεν είχαμε τέτοια καταστροφή από πλημμύρες», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την συνάντηση που είχε, σήμερα Τρίτη (12/9), με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Θα δημιουργήσουμε μία task force για γρήγορη βοήθεια στους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει 2,2 δις ευρώ κονδύλια από την ΕΕ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν είχαν δαπανηθεί. Του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον», πρόσθεσε.
Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Στρασβούργο, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε μετά την συνάντηση ότι «από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια».
Kαι πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου».
Ακόμη δεν έχει πέσει η στάθμη των νερών για να δούμε την εικόνα της καταστροφής από τις βροχοπτώσεις όμως τα οικονομικά προβλήματα είναι ορατά για τους παραγωγούς που βλέπουν να τα χάνουν όλα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βάιος Γκανής, αμπελουργός που έχει μια καθετοποιημένη μονάδα με οινοποιείο, «μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στον κάμπο του Δομοκού, όπου μαζί με τα χωράφια των συγχωριανών του χάθηκαν και οι δικοί του αμπελώνες. Οι χείμαρροι κατάστρεψαν 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Υπάρχει μια ολική καταστροφή. Όμως δεν είναι μόνο οι ζημιές από τις πλημμύρες υπάρχουν και τα προβλήματα με τις δόσεις των δανείων. Την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας πήρα κάποια δάνεια για να καταφέρω να στήσω την καθετοποιημένη μονάδα με 80 στρέμματα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας και το οινοποιείο. Πλήρωνα 4.000 ευρώ το μήνα. Επειδή όμως κάποια στιγμή καθυστέρησα να πληρώσω κάποιες δόσεις ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, χωρίς να με ρωτήσει (όπως έκανε και στους άλλους αγρότες), έκανε μεταβίβαση των δανείων μου στα Funds αν και δεν ήταν «κόκκινα». Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να απαιτούν τις δόσεις των οφειλών. Εγώ δεν μπορώ πια να πληρώσω τις δόσεις μου. Ζήτησα να υπάρξει μια ρύθμιση. Μου απάντησαν ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε να πληρώσω άμεσα μια προκαταβολή 30.000 ευρώ και να δίνω κάθε μήνα μια δόση ύψους 1.800 ευρώ. Αυτά τα χρήματα στην κατάσταση που είμαι δεν μπορώ να τα πληρώσω. Θα αναγκαστώ να δώσω την περιουσία μου στα Funds. Κάπου εδώ θα τελειώσει μια προσπάθεια πολλών ετών που ξεκίνησε από τον πατέρα μου. Και να ξέρετε ότι οι εταιρείες επένδυσης χρημάτων δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν σε επενδυτές για παραγωγική διαδικασία. Στην χώρα μας θα μειωθεί η παραγωγή τροφίμων και αυτό θα το ανακαλύψουν σύντομα οι καταναλωτές, με τις τιμές που θα βλέπουν στα ράφια των εισαγόμενων τροφίμων και τους κερδοσκόπους».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Διδάγγελος, ιδιοκτήτης της πρότυπης χοιροτροφικής μονάδας ΧΟΙΡΟΠΑΛ ΕΠΕ, με έδρα την κοινότητα Κοσκινά στον Παλαμά Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο με δάκρυα στα μάτια ότι «έπαθα ολοκληρωτική καταστροφή, πνίγηκαν συνολικά 6.635 χοίροι. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 μέσα σε λίγες στιγμές τελείωσε. Τώρα εγώ αλλά και οι άλλοι χοιροτρόφοι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις. Το πρόβλημα αφορά δάνεια, που έλαβαν οι χοιροτρόφοι το 2001, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας όλο αυτό τον καιρό αλλά τώρα έχουμε τελειώσει οικονομικά. Θα πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για όσους έχουν δάνεια - για τα οποία πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους - αλλά σήμερα μετά την κακοκαιρία και τις πλημμύρες οικονομικά καταστράφηκαν».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιείται σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.
Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:
1. Ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες
Για την άμεση ανακούφιση και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν πληγεί οι κατοικίες τους από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, θα χορηγηθούν ενισχύσεις μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ειδικότερα, θα χορηγηθούν τα παρακάτω:
α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία θα κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.
β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία θα ανέρχεται στα εξακόσια (600) ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.
Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων θα διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία, όπου για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, να ακολουθηθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία ως προς τη χορήγηση.
Οι εν λόγω ενισχύσεις θα ισχύσουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις θα καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.
Επιπλέον, θα καταβληθεί, σε συνεργασία με τους Δήμους, (α) προσαύξηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους, και (β) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
2. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Εντάσσονται, άμεσα, σταδιακά μέσα στην εβδομάδα στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πληγέντα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πλημύρες και έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.
3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μετά από συμψηφισμό με την πρώτη αρωγή. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Ειδικά για την αποκατάσταση κτιρίων με ελαφρές βλάβες, ο φάκελος επισκευής συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, με τη στεγαστική συνδρομή να υπολογίζεται με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο πληγείσας επιφάνειας.
4. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Παρέχεται, στις οριοθετημένες περιοχές που επλήγησαν, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.
5. Παράταση Καταβολής ΕΕΕ και Στεγαστικού Επιδόματος
Παρατείνεται η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) και του Επιδόματος Στέγασης. Οι δικαιούχοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Ειδικότερα, παρατείνονται για τρεις μήνες οι εγκριτικές αποφάσεις του Επιδόματος Στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η ισχύς των οποίων έληγαν τον Σεπτέμβριο και για δύο μήνες παρατείνονται οι εγκριτικές αποφάσεις των ανωτέρω προγραμμάτων η ισχύς των οποίων λήγει τον Οκτώβριο.
6. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών μονάδων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτήσεων πρώτης αρωγής, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.
7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες φορείς
Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις, για να καταβληθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.
8. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Αντίστοιχα με τις επιχειρήσεις, επιχορήγηση καταβάλλεται και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές), σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειας και τον ΕΛΓΑ. Η επιχορήγηση καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η επιχορήγηση καλύπτει και τις ζημιές που θα καλύπτονταν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και φυτική παραγωγή δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό, καθώς καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με τυχόν χορηγηθείσα πρώτη αρωγή σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, για την επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών. Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ έχει ενεργοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, ως και έξι (6) μήνες γενικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ζωή των περιοχών, και στοχευμένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιημένα έχουν πληγεί στις λοιπές περιοχές.
10. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.
11. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Ειδική μέριμνα, ως προς το εύρος της κάλυψης του μέτρου, θα ληφθεί για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις εκτεταμένες πλημμύρες.
12. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, ως και έξι (6) μήνες γενικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ζωή των περιοχών, και στοχευμένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιημένα έχουν πληγεί στις λοιπές περιοχές.
13. Αναστολή συμβάσεων εργασίας
Ενεργοποιείται το ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.
14. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε ήδη έκτακτη χρηματοδότησή τους, ύψους, 41,5 εκατ. ευρώ περίπου, για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές και τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, θα εξετάζεται -όπου κριθεί η ανάγκη- η περαιτέρω χρηματοδότησή τους.
Οι κτηνοτρόφοι, υπό τον φόβο μίας πιθανής μετάδοσης ασθενειών, προσπαθούν να μαζέψουν τα νεκρά ζώα και να μεταφέρουν όσα επέζησαν σε άλλες μονάδες.
Όμως ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι μεγάλος και έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι μόνοι τους να κάνουν την περισυλλογή τους.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «οι περισσότεροι στάβλοι καταστράφηκαν και η ορμή του νερού έχει πάει τα ζώα σε μεγάλες αποστάσεις. κανείς δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή τον αριθμό των νεκρών ζώων.
Χτες Κυριακή (10/9) είχαμε συνάντηση οι κτηνοτρόφοι στο δημαρχείο Τυρνάβου και μιλήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν από τις πλημμύρες. Πρακτικά είναι αδύνατον οι κτηνοτρόφοι να μαζέψουν τα ζώα τους. Κανείς δεν μας απαντά πως θα γίνει η συλλογή των νεκρών ζώων και από ποιους».
Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε: «με πρώτη προτεραιότητα τη συλλογή, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, συνεχίζουμε να κινούμαστε, πάντα όμως έχοντας τον πρώτο βαθμό ευθύνης η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλης, με τις υγειονομικές υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά φυσικά και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου μας να είναι διαρκώς επί ποδός.
Έχουν ξεκινήσει ήδη να μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία-φορτηγά σε Ημαθία, Αρκαδία, όπου έχουν ξεκινήσει οι καύσεις των νεκρών ζώων, αφενός. Αφετέρου ξεκινάει και μια διαδικασία συγκέντρωσης και οργανωμένης ταφής ζώων. Ήδη έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία που θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, στην Κοζάνη, την Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα, αλλά σύντομα πιστεύω και στη ΒΙΠΕ Λάρισας.
Τώρα, θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί έχει γίνει πολύς λόγος: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αγωνίας για τους κτηνοτρόφους μην τυχόν και περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει, άρα αυτομάτως δεν θα αποζημιωθούν. Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι’ αυτή τη διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με κινητά συνεργεία, θα βρεθεί από αύριο, μεθαύριο να κάνει σχετικούς ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά. Καμιά σχέση με τα πόσιμα, γιατί υπήρξε προηγουμένως μια σύγχυση. Δεν ασχολούμαστε με το πόσιμο νερό, ασχολούμαστε με τα αρδεύσιμα και κυρίως να δούμε και τα θέματα των εδαφών, διότι έχουν ακουστεί πολλές απόψεις οι οποίες είναι ανεδαφικές.
Σύντομα, λοιπόν, θα έχω και μια σχετική πρώτη ανακοίνωση επίσημα από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη, τα οποία έχουν υποστεί ομολογουμένως ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα σήμερα όλο το πρωινό στο Υπουργείο, δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο τριών, τεσσάρων, πέντε ετών, όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη.
Την ίδια στιγμή, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο. Η συνεργασία δε με την κρατική αρωγή είναι συστηματική. Μια απάντηση σε αυτούς που λένε, σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, «έχουμε αιγοπρόβατα τα οποία δεν έχουν τροφές, ζωοτροφές, τι κάνουμε;». Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: ήδη ο κ. Τριαντόπουλος, η κρατική αρωγή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες. Δεν αναμιγνύεται καμία άλλη υπηρεσία.
Οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο».
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η αποφυγή εστιών μόλυνσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου, από την πρώτη ημέρα της εξέλιξης της θεομηνίας, με έγγραφο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την περισυλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.
Το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, με την συμμετοχή της Υπουργού αναπληρωτή Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Γ.Γ Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και αποτελεσματική οργάνωση της σχετικής επιχείρησης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Απόστολος Μπίλλης.
Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.
Η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων. Η συλλογή και η μεταφορά τους γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων, που εφαρμόζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ήδη από χθες, τα νεκρά ζώα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας, με προοπτική να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόλις οι συνθήκες προσβασιμότητας το επιτρέψουν. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την πρώτη στιγμή και μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της περισυλλογής των νεκρών ζώων, έχουν την απόλυτη στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Από σήμερα Δευτέρα (11/9) ανοίγει η πλατφόρμα για κατάθεση των αιτήσεων για τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία.
Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, δήλωσε τα εξής:
«Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr (εδώ), τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000, όσο για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 - εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Αλλά φυσικά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Καλύπτουμε σε αυτό το σημείο τις περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.
Φυσικά, αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα έχετε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε, όλο αυτό το κομμάτι γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να έχουν άμεσα και γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί.
Παράλληλα, για τους πολίτες τους οποίους το σπίτι τους έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», όπως λέμε εμείς χαρακτηριστικά, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
Παράλληλα, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, όσον αφορά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ - συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος».
Βιωσιμότητα και κερδοφορία αγροτικού κλάδου ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση, που έγινε στην Κόρδοβα της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, Luis Planas, η αγροτική βιωσιμότητα στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία των αγροκτημάτων.
Ως εκ τούτου, μέρος της συνόδου αφιερώθηκε στη συζήτηση των διαθέσιμων επιλογών και της ανάγκης αύξησης της γεωργικής παραγωγικότητας, έτσι ώστε η κατάσταση και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να βελτιωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να διατεθούν χρηματοδοτικοί μηχανισμοί στους αγρότες για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και για εκπαίδευση στην χρήση τους.
Ειδικότερα, συζητήθηκε ο ρόλος των κονδυλίων της ΕΕ τα οποία μπορούν να αντληθούν από το πρόγραμμα Horizon Europe και τα μέτρα που αναφέρονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. Όπως τόνισαν οι υπουργοί οι αναγκαίες επενδύσεις που θα υπάρξουν θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση του ψηφιακού και καινοτόμου μετασχηματισμού του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα και θα γίνει εκμηχάνιση της παραγωγής.
Η Ομοσπονδία ΠΟΓΕΔΥ, η ΠΕΔΔΥ και οι υπηρετούντες στο Δημόσιο Γεωτεχνικοί σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ότι δεν χαίρονται που για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται στα όσα έχουν πει και γράψει σχετικά με την διαχείριση των Δασών την πρόληψη και καταστολή των Δασικών πυρκαγιών.
Και προσθέτουν: Οι Δασικές πυρκαγιές όταν δεν υπάρχει από μεριά της πολιτείας η απαραίτητη προετοιμασία στο στάδιο της πρόληψης όσο και ο απαραίτητος μηχανισμός κατά την καταστολή γίνονται ανεξέλεγκτες καταστρέφοντας τον Δασικό πλούτο της χώρας και με πολλές παράπλευρες απώλειες όπως αυτές που βιώνουμε και κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία επίσημα λήγει την 31η Οκτωβρίου.
Για αυτό προέχει αυτό που πάντα έλεγαν οι Δασολόγοι, η λήψη σοβαρών προληπτικών μέτρων, όπως διαχείριση των Δασών, και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας το οποίο θα έχει εκπονηθεί με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από ανθρώπους της Δασικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς.
Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα απαντούν σε καίρια ερωτήματα όπως:
Το Δάσος είναι ένα αποκομμένο «περιβάλλον» ή ένας ζωντανός παραγωγικός Οργανισμός μέσα στον οποίο συνυπάρχουν δράσεις οι οποίες και πλούτο φέρνουν και διαχείριση-προστασία επιτυγχάνουν; Τι γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών και όχι μόνο Κρατών; Σε ποιον τομέα ανήκει η Δασική πολιτική, ποιος την ασκεί και τι είναι τελικά, περιβαλλοντική διαχείριση μόνο ή και παραγωγή και διαχείριση και ανάδειξη και εν τέλει, προστασία;
Η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συντονισμός κρίσιμων Υπηρεσιών γίνεται όταν υπάρχει ενιαίο κέντρο και κάθετη δομή ή όταν η Διοίκηση ασκείται σε παράλληλα επίπεδα τα οποία προφανώς ως παράλληλα δεν συναντώνται και δεν συντονίζονται πουθενά;
Από ποιο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτείται η Διαχείριση και ανάπτυξη των Δασών; Μήπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το Δάσος ως έναν πυλώνα της Πρωτογενούς Παραγωγής;
Τι γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών και όχι μόνο Κρατών; Πώς είναι οργανωμένη η δασοπυρόσβεση; Υπάρχουν ειδικά σώματα τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τις υπεύθυνες για την διαχείριση των Δασών Υπηρεσίες ή όχι; Υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό αρμόδιο αποκλειστικά για την κατάσβεση των Δασικών πυρκαγιών; Εν τέλει η αλλαγή του μοντέλου Δασοπυρόσβεσης εδώ και σχεδόν 25 χρόνια πέτυχε ή επιτάχυνε την καταστροφή του Δασικού μας πλούτου;
Πρέπει οι Δασικές Υπηρεσίες να στελεχωθούν και να αναδειχθούν ως πυλώνες ανάπτυξης και προστασίας των Δασών μας και πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς επαρκείς προσλήψεις Δασολόγων και εν γένει Δασικών υπαλλήλων που θα ασχοληθούν με το επιστημονικό κομμάτι της ανάδειξης και όχι με την διεκπεραίωση γραφειοκρατίας;
Πρέπει επιτέλους να υπάρξει απολογισμός τόσο οικονομικός όσο και επιχειρησιακός, του μηχανισμού καταστολής των Δασικών πυρκαγιών; Ορισμένοι καλοθελητές μπορεί να ισχυριστούν ότι τα παραπάνω είναι περσινά ξινά σταφύλια και πισωγυρίσματα. Εμείς θα πούμε ότι η παραδοχή του αστόχου πολιτικών αποφάσεων (πόσο μάλλον όταν αυτές στην μεγαλύτερη πλειοψηφία δεν έχουν ληφθεί από πολιτικούς «προγόνους» της κυβερνώσας παράταξης) είναι πράξη πολιτικής υπευθυνότητας και η αναίρεσή της δείχνει θέληση για να ξαναδημιουργηθεί ένα επιτυχημένο μοντέλο. Οι αλλαγές δεν είναι αυτοσκοπός. Όταν αυτές αποτυγχάνουν στην πράξη, με αποτέλεσμα τα τελευταία 25 χρόνια να έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα, ακυρώνονται.
Καλούμε την παρούσα Κυβέρνηση να πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις ώστε τα δάση της πατρίδας μας να μπορέσουν να αναγεννηθούν, να προστατευτούν και να αποτελέσουν ζωντανό πυρήνα παραγωγής και ανάπτυξης. Η εμπειρία των πειραματισμών έδωσε αποτυχία, είμαστε ίσως κάτω από το σημείο μηδέν, ας αλλάξουμε ρότα τώρα.
Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την δημιουργία Αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή του έργου από τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλιόπουλο Γεώργιο καθώς και από την Γεωλόγο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του ΥΠΕΝ κ.Τσώνη Μαρία.
Τα συμπεράσματα της αυτοψίας:
"Παρατηρήθηκε ότι στη περιοχή επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα. Η τεκτονική δραστηριότητα εντοπίζεται στην παρουσία σημαντικής επώθησης (μεγάλο ανάστροφο ρήγμα) και ενός ακόμη ρήγματος οριζόντιας μετάπτωσης. Τα πετρώματα που επικρατούν στην περιοχή, είναι κυρίως λεπτοπλακώδεις έως μεσοπλακώδεις ασβεστόλιθοι και ερυθροί πηλίτες. Λόγω της επώθησης, τα παραπάνω πετρώματα πτυχώνονται και παράλληλα δημιουργούν μεγάλες κλίσεις (μετρήθηκαν κλίσεις μεταξύ 23° και 65°). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Τζίτζιρας, 1991) τα μηχανικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων με λεπτοπλακώδη στρώση, αναμένεται να επηρεαστούν ευκολότερα. Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες διάβρωσης του λεπτοπλακώδους ασβεστόλιθου και δημιουργίας μεγάλης μάζας συντριμμάτων. Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι (κυρίως οι οικότοποι: 4090, 5340, 5210), καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλούσι). Επίσης, λόγω της απότομης κλίσης, είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί αποκόλληση στις επιφάνειες στρώσης των πετρωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχοπτώσεις.
Επιπλέον, στην περιοχή επικρατεί έντονη καρστικοποίηση λόγω της μεγάλης παρουσίας ανθρακικών πετρωμάτων (παρατηρήθηκαν επιφανειακές καρστικές δομές: δολίνες, με κοντινότερη μια δολίνη σε απόσταση μικρότερη από 400μ από την Ανεμογεννητρια 3). Οι χωματουργικές εργασίες, θα επιδράσουν αρνητικά στη φόρτιση των καρστικών υδροφορέων και στην παροχή των τοπικών πηγών, άρα και στην υποβάθμιση των γύρω οικοτόπων."
Αρνητική, η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Τα χωριά Καλούσι, Κούμανι και Χρυσοπηγή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την θέση του έργου και πρόκειται να επηρεαστούν από διάβρωση ή και αποκόλληση των πετρωμάτων του υφιστάμενου ρηγμάτος καθώς και από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα που τροφοδοτεί τα χωριά.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους που αφορούν την σπάνια και προστατευόμενη βιοποικιλότητα της περιοχής, ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε αρνητικά. Αναμενουμε αντίστοιχες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις δασικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν για το εν λόγω έργο (Δασαρχείο Πάτρας, Διεύθυνση Δασών Αχαϊας, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), οι οποίες θα ενημερωθούν άμεσα για τα πορίσματα της άνω αυτοψίας, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα και στην γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.
Να σημειώσουμε οτι η τοπική κοινωνία δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημερωση από τις αρμόδιες αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση για την δημιουργία του Αιολικού και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη περιοχή, παρά τον αγώνα και τις πιέσεις της επιτροπής αγώνα φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου. Δεν δόθηκε ετσι ούτε η δυνατότητα στους κατοίκους και φορείς της περιοχής, να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ενεργά στην δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ώστε να έχουν άποψη για τον τόπο και τις ζωές τους.
Οι κτηνοτρόφοι, με τη προσκόμιση του Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών για τη δήλωση Θανάτου Παραγωγικών Ζώων, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτουν το έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρεία KAFSIS.
Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η καταχώρηση των δεδομένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ – Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) του ΥπΑΑΤ. Η κ. Δέσποινα Γκερσάνη, βοοτρόφος ελευθέρας βοσκής από την Φλώρινα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ειδοποιούμε την εταιρεία στην Αθήνα και πρέπει να στείλει φορτηγό να παραλάβει το νεκρό ζώο. Ο οδηγός θα δώσει ένα χαρτί παραλαβής του νεκρού ζώου το οποίο θα πρέπει να παραδώσει ο κτηνοτρόφος μαζί με το διαβατήριο του ζώου στο κατά τόπους κτηνιατρείο του ΥπΑΑΤ για να γίνει η διαγραφή του από το μητρώο. Η κτηνιατρική βάση συνδέεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ».
Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους ότι:
Από τον μήνα Νοέμβριο 2021 λειτουργεί το «Πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης, αποτέφρωσης νεκρών ζώων και λήψης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα». Ανάδοχος του προγράμματος είναι η εταιρεία: KAFSIS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την περισυλλογή ζώων κάθε ηλικίας:
1. Νεκρών Βοοειδών εντός και εκτός Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων,
2. Νεκρών Αιγοπροβάτων εντός και εκτός Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων,
3. Νεκρών Χοίρων, Ιπποειδών και Πτηνών.
Με τη προσκόμιση του Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών, για τη δήλωση Θανάτου Παραγωγικών Ζώων, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτεται το έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρεία KAFSIS. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζετε το έγγραφο παραλαβής των νεκρών ζώων, επιβάλλονται οι κυρώσεις (πρόστιμα).
Εξαιρούνται οι κάτωθι περιπτώσεις:
- Μη δυνατότητα παραλαβής του νεκρού ζώου από τη KAFSIS λόγω νεκροτομής από κτηνίατρο του ΕΛΓΑ ή από ιδιώτη κτηνίατρο. Θα προσκομίζετε το έντυπο αναγγελίας ζημιάς στον ΕΛΓΑ ή βεβαίωση νεκροτομής από τον ιδιώτη κτηνίατρο.
- Μη δυνατότητα παραλαβής του νεκρού ζώου από τη KAFSIS λόγω προχωρημένης σήψης. Αφορά μόνο για ζώα αγελαίας εκτροφής και θα συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη κτηνιάτρου.
- Μη δυνατότητα παραλαβής του νεκρού ζώου από τη KAFSIS λόγω δύσβατης περιοχής. Αφορά μόνο για ζώα αγελαίας εκτροφής και θα συνοδεύεται από βεβαίωση της εταιρείας KAFSIS ότι το ζώο δεν παρελήφθη λόγω μη δυνατότητας προσέγγισης σε αυτό.
Επισημαίνεται ότι στα νεκρά ενήλικα βοοειδή και αιγοπρόβατα πραγματοποιείται λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού για εξέταση Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών.
Στους κτηνοτρόφους καταβάλλεται οικονομική αποζημίωση, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ για το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου.
Ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ένα πρόβλημα με τα αγνοούμενα ζώα. Υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά στις εκτατικές εκτροφές που τα ζώα που χάνονται, είτε απο σαρκοβόρα είτε άλλη αιτία στο βουνό, δεν μπορεί να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία. Προσωπικά πριν ένα μήνα έχασα στο βουνό 7 αμνοερίφια που έφυγαν από το κοπάδι. Για αυτά τα ζώα ούτε η απώλεια δικαιολογειται ούτε αποζημιώνονται από ΕΛΓΑ και γίνεται και κακόπιστος ο κτηνοτρόφος. Επίσης αιγοπρόβατα πάνω από 6 ετών αν και πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν έχουμε αποζημιώσει σε περίπτωση απώλειας. Αυτές τις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να τις μελετήσει το ΥπΑΑΤ».
Αύξηση κονδυλίων της ΚΑΠ για την ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ.
Η υποστήριξη της ΚΑΠ είναι σημαντική για τη διατήρηση της γεωργίας και τις κτηνοτροφίας στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, αναφέρει πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν. Χωρίς αυτές τις ενισχύσεις μεγάλα περιοχές με φυσικούς περιορισμούς - όπως βουνά ή άγονα εδάφη - θα κινδύνευαν να εγκαταλειφθούν. Οι άμεσες ενισχύσεις (Πρώτος Πυλώνας) και οι επενδύσεις στο πλαίσιο των ταμείων αγροτικής ανάπτυξης (Δεύτερος Πυλώνας) συμβάλλουν στη διατήρηση της γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας σε αυτές τις ειδικές περιοχές.
Οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές είναι κατά μέσο όρο λιγότερο εντατικές, με περισσότερες χρήσεις γης ωφέλιμες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όπως λιβάδια, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και αγρανάπαυση.
Σε αυτές τις περιοχές η καλλιέργεια είναι πιο δύσκολη λόγω δυσμενών συνθηκών, όπως το υψόμετρο, η κλίση, η ξηρότητα, η χαμηλή θερμοκρασία, φτωχά εδάφη. Οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς καλύπτουν το 59% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ.
Για την περίοδο 2023-2027, η στήριξη του των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που παρέχεται μέσα από Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ των κρατών μελών ανέρχεται σε δημόσια δαπάνη 18,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας 47 εκατ. εκτάρια (470 εκατ. στρέμματα).
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη και το 6% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης της ΚΑΠ.
Όμως εδώ η μελέτη της Κομισιόν επισημαίνει ότι παρά την οικονομική στήριξη η διαφορά του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς - σε σχέση με αυτές που δεν είναι - παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στις ορεινές περιοχές το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι μειωμένο κατά 20,4%, ενώ στις μειονεκτικές κατά 26,5%.
Η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ πρέπει να φτάσει και σε αυτές τις περιοχές. Η μελέτη έδειξε ότι οι καλλιέργειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές χρησιμοποιούν αντίστοιχα 55% και 26% λιγότερα ορυκτά λιπάσματα αζώτου. Επίσης οι δαπάνες ανά εκτάριο για φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι αντίστοιχα 56% και 49% χαμηλότερες.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα αγροκτήματα σε αυτές τις περιοχές έχουν μεγαλύτερα μερίδια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, λιβαδιών και αγρανάπαυσης, που είναι χρήσεις γης που αποδεδειγμένα είναι πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και μειώνουν την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα. Η αγρανάπαυση και τα λιβάδια μειώνουν τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν τις βιοφυσικές ιδιότητες του εδάφους και συμβάλλουν στη διατήρηση των τοπίων.
Ομοίως, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών είναι μια σημαντική αγρο-οικολογική πρακτική με θετικές επιπτώσεις σε διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, της επικονίασης, του ελέγχου παρασίτων, του κύκλου των θρεπτικών ουσιών, της γονιμότητας του εδάφους και της ρύθμισης του νερού. Σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς η διαφοροποίηση των καλλιεργειών είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλες εκμεταλλεύσεις. Στις ορεινές περιοχές επικρατούν λιβάδια. Η παύση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής θα επηρέαζε αρνητικά τα οικοσυστήματα, αλλά θα οδηγούσε σε απώλεια πολύτιμων ορεινών τροφίμων, όπως του κρέατος ελευθέρας βοσκής αλλά και κάποιων τυριών.
Όλα αυτά αποτελούν ένα σοβαρό επιχείρημα για την χώρα μας που στα εδάφη διαθέτει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές να αυξήσει την οικονομική στήριξη αυτών των περιοχών.
Στην Ελλάδα για το 2023 η παρέμβαση Π3-71: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (πρώην εξισωτική αποζημίωση) δίνει ενίσχυση σε τρεις διαφορετικές δράσεις που είναι:
- Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ ανά στρέμμα)
- Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα)
- Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα).
Σε όλες τις κατηγορίες των τριών δράσεων το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, που μετά τα 20 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha (200 στρέμματα): χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha (200 - 250 στρέμματα): χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha (250 - 300 στρέμματα): χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha (300 στρέμματα) δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 εκταρίων, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha.
Μήπως αντί να βάζουμε σε αυτές τις περιοχές αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα ήταν καλύτερο να δίναμε αύξηση των ενισχύσεων για την αγροτική παραγωγή. Αυτό θα έδινε οικονομική ανάσα ζωής αλλά και θα βοηθούσε τους νέους να μείνουν σε αυτές τις περιοχές. Η Κομισιόν ανοίγει ένα παράθυρο μένει να δούμε αν το ΥπΑΑΤ θελήσει να το εκμεταλλευτεί στην αναπροσαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, που αναμένεται να γίνει τον επόμενο χρόνο.
Επί πλέον 10 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αξιολογώντας το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) που έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων του και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η στήριξη των γεωργών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξασφάλισαν επιπλέον πόρους ύψους 10 εκ. € για την ενίσχυση του Ταμείου.
Οι ωφελούμενοι του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 3.000 € έως 25.000 € και ο χρόνος αποπληρωμής του από 2 έως 5 έτη. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από την τράπεζα.
Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο μισό δάνειο της τράπεζας για τα πρώτα δύο έτη αυτό.
Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) στο επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 31,5 εκ. € από 21,5 εκ. € που είναι σήμερα.
Στόχος προγράμματος
Στόχος του Ταμείου είναι η χορήγηση μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα, τόσο σε επενδύσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και σε επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό. Σημειώνεται ότι δύναται η χορήγηση Κεφάλαιού Κίνησης για τους σκοπούς της επένδυσης.
Το ταμείο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.
H συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, είναι κατά 50% άτοκα από το Ταμείο και κατά 50% από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Οικονομικό πλεονέκτημα:
Α. 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου σύμφωνα με την δανειακή σύμβαση. Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επιτυγχάνεται 50% μείωση του επιτοκίου λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (Η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται).
Β. Επιχορήγηση 300 €/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργάζονται με τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.
Για τη λήψη του δανείου δεν λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την επιχείρηση, αλλά μόνο προσωπικές εγγυήσεις.
Από 24 έως 60 μήνες (συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος έως 24 μήνες) είναι η διάρκεια του δανείου.
Η πρώτη εκταμίευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο (2) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης δανείου. Σε περίπτωση τμηματικών καταβολών, η ολική εκταμίευση του δάνειου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστη διάρκεια 12 μηνών.
Για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:
Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της ΕΑΤ, μέσω του δικτυακού τόπου hdb.gr (εδώ).
Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός. Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα KYC είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Στο ΠΣΚΕ μέσω του δικτυακού τόπου ependyseis.gr (εδώ) στην οποία αναγράφεται και ο μοναδικός αριθμός αίτησης από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ.