Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκτός μοριοδότησης η βοοτροφία στο νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών

14/04/2021 10:57 πμ
Αντιδράσεις από την πλευρά των βοοτρόφων προκάλεσε η δημόσια διαβούλευση της τρίτης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών, γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν με κανένα κριτήριο μοριοδότησης στο πρόγραμμα.

Αντιδράσεις από την πλευρά των βοοτρόφων προκάλεσε η δημόσια διαβούλευση της τρίτης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών, γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν με κανένα κριτήριο μοριοδότησης στο πρόγραμμα.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥπΑΑΤ οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Χρήστος Τσέρνιος, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «διαβάσαμε τη διαβούλευση και ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει κάποια μοριοδότηση για τους βοοτρόφους. Μόνο για τους αιγοπροβατοτρόφους υπάρχει μοριοδότηση. Είμαι βοοτρόφος και εκτρέφω για πάχυνση μοσχάρια Κόκκινης Φυλής Βοοειδών. Τα προβλήματα με τα βοσκοτόπια στην περιοχή είναι μεγάλα. Σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας ΚΑΠ έχουμε χάσει πολλές ενισχύσεις. Υπάρχει συρρίκνωση της βοοτροφίας και μείωση των κοπαδιών. Βλέπουμε τώρα και την ίδια απαξιωτική πολιτική να ακολουθούν και με τους νέους βοοτρόφους που δεν τους βοηθούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα». 

Η επιστολή προς το ΥπΑΑΤ των κτηνοτροφικοί συλλόγων της ΑΠΘ αναφέρει τα εξής: 

«Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, με λύπη διαπιστώνουμε ότι στη διαβούλευση της τρίτης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών, οι βοοτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκαν σε κανένα κριτήριο μοριοδότησης, όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων.

Η πρόταση αυτή δείχνει, για ακόμη μια φορά, ότι οι ειδήμονες του ΥΠΑΑΤ, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει η κτηνοτροφία στην πατρίδα μας.

Όταν λέμε κτηνοτροφία, εννοούμε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής.

Στην περιφέρειά μας αναφερόμαστε κυρίως στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία.

Γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί, ότι η κτηνοτροφία στην περιφέρειά μας, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια της πατρίδας μας φθίνει;

Το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται και στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν υπάρχει αντικατάσταση όσων αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης ή εξόδου από το επάγγελμα, τείνουν να γίνουν ο επαγγελματικός κλάδος των μεσήλικων και των γερόντων.

Οι νέοι δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κίνητρο μέχρι σήμερα, για να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα που είναι τρόπος ζωής και που υποχρεώνει τον κτηνοτρόφο και την οικογένειά του, να κατοικεί και να κινείται πάντα, κοντά στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση.

Οι βοοτρόφοι στην περιφέρειά μας, δραστηριοποιούνται σε όλες τις ΠΕ και κυρίως στις παραμεθόριες και παραποτάμιες περιοχές, όπως είναι αυτές του Έβρου και του Νέστου, αλλά και στην ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Έβρου, της Δράμας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και της Καβάλας.

Ταυτόχρονα η βοοτροφία, λόγω των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα το 2015, προσπαθεί να ανακάμψει και να επανέλθει στα επίπεδα παλαιοτέρων ετών και φυσικά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζονται νέοι κτηνοτρόφοι.

Η πρόταση αυτή επιβεβαιώνει την αρνητική στάση του ΥΠΑΑΤ απέναντι στους βοοτρόφους και τους καθιστά σε μειονεκτική θέση, υποβαθμίζοντας τον συρρικνωμένο κλάδο της κτηνοτροφίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό ισοζύγιο εγχώριας παραγωγής και εισαγωγών, που έχει η πατρίδα μας σε βόειο κρέας και γάλα και δεδομένης της βαρύτητας του κλάδου αυτού στην ακριτική μας περιοχή, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και την ανησυχία για την ανάπτυξη της βοοτροφίας και το μέλλον των νέων κτηνοτρόφων.

Γι’ αυτό λοιπόν, κρίνουμε απαραίτητη την παρέμβαση του υπουργείου και τελικά, την ένταξη των βοοτρόφων στην επικείμενη μοριοδότηση του προγράμματος».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
04/12/2023 03:18 μμ

Όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος, πανελλαδική συνάντηση κτηνοτρόφων θα γίνει, στην Λάρισα, το ερχόμενο Σάββατο (9 Δεκεμβρίου 2023).

Την συνάντηση συνδιοργανώνουν ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου «BUNE COOP» και ο πανελλαδικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς».

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, η συνάντηση που θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, στις 12 το μεσημέρι, και είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και είναι καλεσμένοι όλοι οι κτηνοτροφικοί φορείς - όλων των κλάδων - αλλά και οι μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν, μεταξύ των άλλων, τα εξής θέματα:
1. Οι τιμές παραγωγού στο γάλα και οι «ελληνοποιήσεις» τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας  
2. Οι κακές πληρωμές των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027
3. Τα προβλήματα με τις καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων
4. Τα βαλτωμένα διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
5. Τα προβλήματα που απορρέουν από τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ και προτάσεις τροποποίησής του.

Τελευταία νέα
05/12/2023 01:46 μμ

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών του έτους 2023, για τη δράση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση).

Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός δέκα εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από την Τρίτη (5/12/2023), μέχρι τη Δευτέρα (18/12/2023).

Η υποβολή τους πραγματοποιείται στην διεύθυνση (εδώ) απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών κωδικών.

Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:
i. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.
ii. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσα από τα ευρήματα επιθυμεί. Στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει την αιτία απόρριψης που επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:
Δράση 1: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις ορεινές περιοχές» εφαρμόζεται στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές, με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Δράση 2: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» εφαρμόζεται στις μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το άρθρο 32 παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013.
Δράση 3: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» εφαρμόζεται στις:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

05/12/2023 12:18 μμ

Η καινοτομία και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για την κυβέρνηση αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τόνισε ο YπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και, ειδικότερα, μέσω του Έργου «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα», συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου €, χρηματοδοτούνται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο δίνονται ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπεβλήθησαν συνολικά 831 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων από δυνητικούς δικαιούχους.

Για τη μεταποίηση στο πλαίσιο του Υποέργου «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» έχουν ήδη δημοσιευτεί δύο Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επενδυτικών προτάσεων στον εν λόγω τομέα. Η απήχηση του Υποέργου είναι σημαντική. Υπεβλήθησαν συνολικά 220 αιτήσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους περίπου 823 εκατομμυρίων ευρώ.

«Με την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Προγράμματα για την ευζωία των παραγωγικών ζώων, τις άμεσες ενισχύσεις οικολογικών σχημάτων, τα Τομεακά Προγράμματα Οίνου, Οπωροκηπευτικών, Ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και Μελισσοκομίας, στοχεύουμε ο μόχθος του αγρότη και η αγωνία της επόμενης ημέρας, να μετατραπεί σε βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του αγρο-διατροφικού τομέα!», είπε ο Υπουργός τονίζοντας ότι η απουσία μέχρι σήμερα καινοτόμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών για την Κυβέρνηση αποτελεί κίνητρο και όχι εμπόδιο.

«Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα βασίζεται σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική που εδράζει στις αρχές της έξυπνης εξειδίκευσης, της ψηφιοποίησης, της πράσινης οικονομίας, της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φάσμα αρχών, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050», ανέφερε ο Υπουργός.

Αντίστοιχα στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ δίνονται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους.

Η προώθηση της καινοτομίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νέο ΣΣ ΚΑΠ υπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:

Πρώτον, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς μας τομέα. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 19 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.565.569.686,00 ευρώ.

Δεύτερος βασικός στόχος για την προώθηση της καινοτομίας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 30 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.103.823.315,00 ευρώ.

Τρίτος στόχος είναι η προώθηση τοπικών στρατηγικών και ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων μέσω του Leader. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την διασφάλιση της συνοχής του κοινωνικού ιστού έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 236.147.057,00 ευρώ.

Η καινοτομία αποτελεί στόχο και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.

05/12/2023 10:55 πμ

Όσοι έχουν από το παρελθόν πιστοποίηση βιολογικών αυτοδικαίως εντάσσονται στα eco schemes (οικολογικά σχήματα) και είναι πολύ πιθανόν να πληρωθούν το νέο πρασίνισμα μαζί με την εξόφληση του τσεκ τον Δεκέμβριο.

Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση που είχαν στο ΥπΑΑΤ, τη Δευτέρα (4/12), ο κ. Βάκης Τσιομπανίδης, Πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικου Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) με τον κ. Κώστα Μπαγινέτα, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Επίσης ο κ. Τσιομπανίδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι όσοι είδαν λιγότερα χρήματα στην προκαταβολή του τσεκ θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους αν είναι δικαιούχοι της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, που έχει προϋπολογισμό 177 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης αυτό τον μήνα.

Όσον αφορά το Μέτρο 5.2 με το οποίο οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να αντικατάστασουν το χαμένο ζωικό κεφάλαιο και να φτιάξουν από τη αρχή τους στάβλους τους με χρηματοδότηση 100%, δεν θα αφορά μόνο την περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και τον Έβρο και όσες περιοχές της χώρας μας έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Πάντως για την πληρωμή του νέου πρασινίσματος (eco schemes) για τις υπόλοιπες δράσεις εκτός των βιολογικών συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ στα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) και στους παραγωγούς για το πως θα τρέξουν και πως θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά. Καλύτερα να καθυστερήσει η πληρωμή για να μπορέσουν να ενταχθούν στις δράσεις περισσότεροι δικαιούχοι παραγωγοί και να μην γίνουν λάθη στις πληρωμές».   

05/12/2023 09:46 πμ

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο Ανοιχτής Εκδήλωσης με θέμα: «Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Ν. Ηρακλείου», που έγινε στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

«Το πρόγραμμα LEADER αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δηµογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Αποσκοπεί στη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στην υλοποίηση στρατηγικών και την κατανομή των πόρων για τις αγροτικές τους περιοχές, κάνοντας σταθερά βήµατα προς πιο αποτελεσματικές µορφές οικονομικής, βιώσιµης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, επισημαίνοντας ότι από το πρόγραμμα έχουν στηριχθεί επιχειρήσεις που συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό κινούμενη η «Αναπτυξιακή Ηρακλείου» στηρίζει, όπως σημείωσε, τις νεότερα και δυναμικά τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών, γεγονός που έχει την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 602 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη απόφασή του ως υπουργός ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 77 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και οι 2.100 επιλαχόντες (657 εξ αυτών στην Περιφέρεια Κρήτης) και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα για επίτευξη του στόχου για αύξηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, έως το τέλος της τετραετίας, κατά 60.000. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, επιδιώκοντας να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή από επιλογή και όχι από ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΥπΑΑΤ εξήρε την επιλογή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου να θέσει την καινοτομία ως προτεραιότητα, προκειμένου να ενισχυθούν τοπικές πρωτοβουλίες και να στηριχθεί, κατ’ επέκταση, η κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το πρόγραμμα Leader στην Κρήτη στα αρχικά 29.750.000 ευρώ προστέθηκαν ακόμη 8.471.000, ενώ με την υπερδέσμευση των 16.576.715, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα έχει φθάσει στα 54.797.715 ευρώ.

«Μαζί μπορούμε να πάμε την Κρήτη και τη χώρα μας πολύ πιο ψηλά», τόνισε ο ΥπΑΑΤ. Ο υπουργός επισήμανε ότι σύμμαχος για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα είναι η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης. Προτεραιότητα του Υπουργείο είναι η αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, με τη συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, των άξιων στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και φυσικά του Υπουργείου μας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ένα νέο Πυλώνα για τον πρωτογενή τομέα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι η επόμενη γενιά αγροτών να είναι εξοπλισμένη με γνώση», είπε.

04/12/2023 11:39 πμ

Αναρτήθηκε η λίστα των δικαιούχων για την εξισωτική αποζημίωση και ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Το ποσό για το 2023 θα ανέλθει στα 255.076.923 ευρώ.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Δράση 1: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις ορεινές περιοχές» εφαρμόζεται στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές, με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Δράση 2: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» εφαρμόζεται στις μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το άρθρο 32 παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013.

Η Δράση 3: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» εφαρμόζεται στις:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά.

Ενισχύσεις
Για τη δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές, η ενίσχυση καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ/στρέμμα).
Για τη «δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών», η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα).
Για τη δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα)

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης θα γίνει μαζί με την Αναδιανεμητική Ενίσχυση και την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης.

30/11/2023 11:27 πμ

Προχωρά η επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των στοιχείων για να ξεκινήσει η πληρωμή για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια με τη δέσμευση των σχετικών κονδυλίων, που είναι ύψους 185 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, Κομφούζιο, Αυτόχθονες Φυλές, Αμπελώνα Θήρας και Ελαιώνα Άμφισσας.

Πάντως, η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τα χρήματα να φανούν πρώτα στην Τράπεζα Πειραιώς και μετά στις υπόλοιπες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων και στην συνέχεια να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και νέα πίστωση. 

29/11/2023 04:47 μμ

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της Παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.01.09  «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθονων φυλών αγροτικών ζώων» από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.

Επί των αποτελεσμάτων ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής, εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών, δηλαδή έως 30/11/2023, την οποία μπορεί να ασκήσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος υποστήριξης υλοποίησης της Δράσης στον ιστότοπο (εδώ) κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών.

28/11/2023 04:18 μμ

Την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «υπάρχουν εκκρεμότητες συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2022 που ακόμη δεν έχουν πληρώσει. Επίσης περιμένουμε να συναντήσουμε τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για να του εξηγήσουμε γιατί με τη νέα ΚΑΠ και τα βοσκοτόπια χάνουν ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι».

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής:
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές αλλά και για τον προγραμματισμό πληρωμών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει προβλεφθεί καμία πληρωμή, για την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας.
Εκκρεμότητες συνδεδεμένων για το αιγοπρόβειο (γάλα) και βόειο κρέας (γέννες) του 2022, οι οποίες τα προηγούμενα έτη εξοφλούνταν πριν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης, αν το έχετε ξεχάσει, ότι με βάση την τροποποιητική ΥΑ375/224528/19-7-2023, η οποία φέρει την υπογραφή σας, πρέπει να  πληρωθούν οι βοοτρόφοι που δικαιούνται τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες των βοοειδών, με επιπλέον 20,5 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε λογάριασε σωστά την ενίσχυση πριν την πρώτη πληρωμή!
Επειδή απ’ ότι φαίνεται, για τις οικονομικές σας υποχρεώσεις, ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχετε ασθενή μνήμη, σας τις υπενθυμίζουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι και σας καλούμε να προβείτε άμεσα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση των δικαιούχων.
Εξοφλήστε έγκαιρα τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς εμάς τους κτηνοτρόφους, για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς συνεπείς, στις δικές μας οικονομικές υποχρεώσεις!
ΥΓ. Υπενθυμίστε αν σας είναι εύκολο κ. υπουργέ ΑΑΤ, πείτε στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών περιμένουν να δεήσει για να πληρωθούν την ενίσχυση με το όνομα «ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Νεαρή παρέλαβε την τροφό του Δία και κοντεύει να τη βγάλει στην σύνταξη!

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

23/11/2023 12:00 μμ

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, οι απαγορεύσεις στα οργώματα, από 1η Νοεμβρίου 2023 έως 15 Μαρτίου 2024, ισχύουν μόνο για αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 15%.

Συγκεκριμένα το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ αναφέρει:

Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με:
α. κλίση μεγαλύτερη από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. κλίση μεγαλύτερη από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής.
γ. κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.

Απαγορεύσεις:
Απαγορεύεται η καταστροφή των ξερολιθιών, αναχωμάτων και των φυσικών πρανών στα όρια των αγροτεμαχίων
Η άρδευση δεν πρέπει να γίνεται µε τη μέθοδο της κατάκλυσης.
Εξαιρούνται τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.

22/11/2023 09:46 πμ

Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας θα εξαγγείλει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης σε εκπροσώπους των Αγροτών των περιοχών γύρω από την Κάρλα, με τους οποίους συναντήθηκε επί ένα τρίωρο.

Το ένα πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν», είπε ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς.
Μάλιστα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνουν τα πάντα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας. «Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής επενδύσαμε στη συνέπεια και στην αξιοπιστία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα θα ανακοινωθούν όταν είναι ολοκληρωμένα και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την ΕΕ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και θα είμαστε μαζί με προτάσεις και συζητήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ως αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΛΓΑ έχουν μεταφερθεί για την κάλυψη των ζημιών 260 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί γραφείο πληροφοριών, στο οποίο οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν διευκρινίσεις επί των αποζημιώσεων που εισέπραξαν, ή να καταγράφουν πιθανά λάθη.

Παράλληλα, τρέχουν μια σειρά από μέτρα, όπως το 5.2 για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή στάβλων, τα διευρυμένα -και με τους επιλαχόντες- Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και η αποζημίωση αλιέων ή ακόμα κι εκείνων που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, πάντα με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο.

Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θεσσαλίας της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, Χρ. Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Από την πλευρά των αγροτών μεταξύ άλλων μετείχαν οι κ.κ. Χρήστος  Πάνος πρόεδρος Καστρίου Αγιάς, Αριστείδης Τανός, Δημήτρης Παπακανάκης πρόεδρος αμυγδαλοπαραγωγών Καλαμακίου, Βασίλειος Τζιμούρτας αγρότης, Άγγελος Τζιαμαλής, αγρότης, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου, Ιωάννης Κουκούτσης αντιδήμαρχος Κιλελέρ – πρόεδρος Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Χρυσοβαλάντης Βεργής πρόεδρος Νίκης Αχιλλείου Κιλελέρ, Γεώργιος Νάκας αγρότης Μέλισσα, Κωνσταντίνος Νάχαμος αγρότης, Λοφίσκος.

21/11/2023 05:16 μμ

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είδαν οι δικαιούχοι παραγωγοί - μετά από μεγάλη καθυστέρηση - τα χρήματα από τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης. 

Όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος σε προηγούμενο άρθρο του οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Το πράσινο φως δόθηκε μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ στα παραστατικά που είχαν κατατεθεί για το πρόγραμμα.

Η δράση αφορά καλλιέργειες της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς, δαμασκηνιάς και αμπελιού, με στόχο τον μετριασμό της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά τα είδη αυτά από χημικά (συνθετικά) εντομοκτόνα.

Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα πληρωμή ούτε της προκαταβολής.

Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. 

21/11/2023 04:43 μμ

Δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσης που αφορούν την έγκριση διάθεσης πίστωσης για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει η πληρωμή των δικαιούχων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν τα εξής ποσά:

Τη διάθεση πίστωσης ποσού έντεκα εκατομμυρίων εξακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων οχτακοσίων ενενήντα οκτώ ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (11.677.898,32 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2022ΣΕ08210009, με τίτλο «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Τη διάθεση πίστωσης ποσού εκατό πενήντα εκατομμυρίων τετρακοσίων δέκα τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων ενενήντα έξι ευρώ και είκοσι λεπτών (150.414.996,20 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2022ΣΕ08210010, με τίτλο «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Τη διάθεση πίστωσης ποσού δυο εκατομμυρίων εκατόν μια χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και τριάντα λεπτών (2.101.449,30 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2019ΣΕ08210017, με τίτλο «Βιολογική Καλλιέργειες - Βιολογική Κτηνοτροφία, ΥΠΑΑΤ», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Τη διάθεση πίστωσης ποσού είκοσι εκατομμυρίων οκτακοσίων επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι πέντε ευρώ και σαράντα τεσσάρων λεπτών (20.807.725,44 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2019ΣΕ08210014, με τίτλο «Βιολογικές Καλλιέργειες», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

20/11/2023 03:56 μμ

Ολοκληρώθηκε η έγκριση και κατανομή πόρων του Leader ύψους 236 εκατ. ευρώ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν σήμερα ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία έγκρισης και κατανομής πόρων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιλογή της Υπο-παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ -  Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ).

Στόχος της πρόσκλησης ήταν η επιλογή και υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων για το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Ειδικότερα, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και της αριθ. πρ. 2545/10.10.2022 (Β΄ 5361) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στόχος είναι η επιλογή 50 τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης, οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας με εξαίρεση τα αστικά κέντρα αυτής.

Με την 2097/10.11.2023 (Β΄ 6539) απόφαση έγκρισης ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έγκρισης των τοπικών Στρατηγικών καθώς και των πόρων που θα διατεθούν μέσω των τοπικών προγραμμάτων στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Η κατανομή των πόρων πραγματοποιήθηκε βάσει του μόνιμου πληθυσμού και της ορεινότητας της κάθε προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης, καθώς και της βαθμολογίας που έλαβε η κάθε τοπική στρατηγική.

Παράλληλα, δόθηκαν επιπλέων πόροι στις περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και πυρκαγιές), καθώς και σε φορείς που παρουσίασαν επιτυχημένη υλοποίηση κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, «τα τοπικά προγράμματα LEADER αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα αντιμετώπισης των προβλημάτων και των αναγκών του αγροτικού χώρου μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς. Μέσα από το πρόγραμμα Leader κάνουμε πράξη τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε τον αγροτουρισμό μας ενώ δίνουμε έμφαση στην ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, στη μεταποίησή τους και με μικροβιοτεχνίες που εμπλέκονται και τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο. Με πράξεις και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η ΕΕ, προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων».

Διαβάστε στο ΦΕΚ  την κατανομή πιστώσεων τοπικών προγραμμάτων Leader (εδώ)

20/11/2023 01:41 μμ

Στον κίνδυνο απένταξης των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης του ΠΑΑ 2014-2022 λόγω του προβλήματος της έντονης ακαρπίας στην ελιά, αναφέρεται σε επιστολή του το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Το πρόβλημα λόγω της ακαρπίας στην ελιά έχει πανελλαδικές διαστάσεις και οι επιπτώσεις επηρεάζουν τα εισοδήματα του έτους 2023 πολλών Νέων Αγροτών.

Αναλυτικότερα η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να αναφέρουμε ότι μια από τις υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης (ΥΑ 4704/11-11-2021) του ΠΑΑ 2014-2022 είναι η εξής: από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους οι Νέοι Αγρότες να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο (άρθρο 10, παρ. 1, σημείο 1.3 της ΥΑ).

Καθώς όμως η πλειοψηφία των Νέων Αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσμευσης είναι το 2023. Στην περιοχή μας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. Αμυγδαλιά).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι Νέοι Αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή.

Επειδή η ακαρπία αυτή είναι εκτεταμένη, αλλά δεν αποτελεί φαινόμενο που τυγχάνει άμεσης αποζημίωσης και ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.λ.π.).

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η δέσμευση του Νέου Αγρότη - ελαιοπαραγωγού, δεν τηρήθηκε λόγω ανωτέρας βίας.

Δημιουργείται, έτσι, μεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριμένοι Νέοι Αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραμμα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές.

Παρακαλούμε λοιπόν για την εξεύρεση λύσης επί του συγκεκριμένου προβλήματος, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν νέοι αγρότες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή και επαγγελματική προσπάθεια στην Ελληνική ύπαιθρο, έχοντας ως βασική τους απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια ή άλλες καλλιέργειες που πλήττονται φέτος από την ακαρπία».

17/11/2023 10:52 πμ

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, προβλέπεται ότι από το Μέτρο 5.2, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για την δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Επίσης από το ίδιο πρόγραμμα θα καταβληθούν κονδύλια για την ανακατασκευή ή κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών στάβλων στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία.

Δωρεάν θα γίνουν και οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς οι γεωπόνοι - μελετητές θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥπΑΑΤ.

Το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας αναμφίβολα υπέστη σοβαρές απώλειες από τις πλημμύρες της θεομηνίας «Daniel». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ έχασαν τη ζωή τους 84.528 αιγοπρόβατα, 7.963 βοοειδή και 23.131 χοίροι.

Ο σχεδιασμός έχει στραφεί κατά κύριο λόγο στην απόκτηση μικρών και όχι ενήλικων θηλυκών, την περίοδο του Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2024.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και αυτό γιατί θα αρχίσουν να γίνονται παραγωγικά το Δεκέμβριο του 2024.

Θα υπάρχουν επιτροπές, που θα ελέγχουν ότι τα ζώα είναι κατάλληλα για αγορά, θα είναι υπεύθυνες για τυχόν υπερχρεώσεις, ενώ θα δίνουν και το τελικό «οκ» για το αν μια σταβλική εγκατάσταση είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα ζώα.

Η προμήθεια των ζώων θα γίνει από συνεταιρισμούς και παραγωγικές μονάδες που θα υποδείξει το ΥπΑΑΤ, ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις και αυτές να καλύπτουν κάθε κτηνοτροφικής εγκατάστασης που έχει η κάθε περιοχή.

Στο ίδιο καθεστώς θα υπαχθεί και η επαναδημιουργία των σταυλικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία.

Οι ενταγμένοι κτηνοτρόφοι του Μέτρου 5.2 θα μπορέσουν να φτιάξουν από τη αρχή τους στάβλους τους με χρηματοδότηση 100%, μιας και στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται και οι κατασκευές υποδομών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρότυπα σχέδια στάβλων. Προβλέπονται να είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε τα σταβλισμένα ζώα να μπορούν να αποδίδουν 100% της παραγωγής τους. 

15/11/2023 09:41 πμ

Τις επόμενες ημέρες και μετά από μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται η πληρωμή για τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης. 

Όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος σε προηγούμενο άρθρο του οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Το πράσινο φως δόθηκε μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ στα παραστατικά που είχαν κατατεθεί για το πρόγραμμα.

Η δράση αφορά καλλιέργειες της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς, δαμασκηνιάς και αμπελιού, με στόχο τον μετριασμό της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά τα είδη αυτά από χημικά (συνθετικά) εντομοκτόνα.

Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωμή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης.

Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. Και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τα εισπράξουν γιατί τα δικαιούνται.

Να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανέφεραν ότι ... οι πληρωμές θα γίνονταν μέχρι τέλη Ιουνίου. 

08/11/2023 03:25 μμ

Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος EHD, που μπορεί να είναι θανάσιμη στα βοοειδή, έχει έρθει από το 2022 στην Ευρώπη.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥπΑΑΤ, Σπύρος Ντουντουνάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η άφιξη στην ήπειρο ενός είδους σκνίπας μέσω της οποίας μεταδίδεται ο ιός είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας. Μπορεί να μεταδοθεί σε ελάφια, βοοειδή και μικρά μηρυκαστικά. Στα βοοειδή αυτή η ασθένεια είναι δυνητικά θανατηφόρα. Προκαλεί πυρετό, ανορεξία, χωλότητα και αναπνευστική δυσχέρεια. Τα αιγοπρόβατα  μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί συμπτωματικά κρούσματα».

Ήδη υπάρχουν κρούσματα σε Ισπανία, Ιταλία (Σικελία και Σαρδηνία) και νότια Γαλλία. Πριν λίγες ημέρες η επιζωοτική αιμορραγική νόσος έκανε την εμφάνισή της σε ένα μοσχάρι, σε αγρόκτημα κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας.

Το θέμα είναι να μην κάνει την εμφάνισή της η νόσος στην χώρα μας και δημιουργήσει προβλήματα στα ελληνικά κοπάδια.

Η Γαλλία είναι επίσημα μολυσματική. Από την συγκεκριμένη χώρα όμως εισάγουμε μοσχάρια για πάχυνση αλλά και αιγοπρόβατα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται να πάρει κάποια απόφαση για το θέμα πριν το 2024. Αυτό που προτείνει είναι να υπάρξει μιας μορφής συνεργασία σε διμερές επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που θα εξασφαλίσει ότι θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα που έρχονται στην χώρα μας.

Ο κ. Ιωάννης Φασουλάς, πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ήδη η Γαλλία έχει υπογράψει συμφωνίες με Ισπανία και Ιταλία για τους ελέγχους στα βοοειδή που εξάγει. Γίνεται προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία και με την χώρα μας. Χτες Τρίτη (7/11) είχαμε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για το θέμα, όπου παρουσιάσαμε τις απόψεις μας στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και πήραμε τις τελικές αποφάσεις. Εκτιμώ ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών για να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Μιλάμε για ελέγχους με καραντίνα των ζώων που πρόκειται να έρθουν στην χώρα μας και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις».

07/11/2023 03:49 μμ

Παράταση του προγράμματος Απονιτροποίησης ζητούν οι ενταγμένοι παραγωγοί της χώρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Τζιόλας από την Λάρισα, που είναι επικεφαλής της επιτροπής των αγροτών, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών και καλλιεργειών. 

Το Υπομέτρο 10.1.04 «μείωση νιτρικών στα υπόγεια νερά», έληξε το Δεκέμβριο του 2022, αφορά στην εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των νιτρικών στα υπόγεια νερά.

Στο παρελθόν είχαμε καταθέσει ξανά το αίτημα παράτασης αλλά δεν είχαμε κάποια απάντηση από το ΥπΑΑΤ.

Είμαστε παραγωγοί που εφαρμόζουμε 5 έτη το πρόγραμμα και ζητούμε την παρέμβαση της ηγεσίας στο ΥπΑΑΤ για να έχουμε μια παράταση ενός έτους, μέσω ενός «προγράμματος γέφυρα», καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πολλοί αγρότες από όσους είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα προέρχονται από την Κεντρική Ελλάδα, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες και βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δόθηκε παράταση ενός έτους σε ένα άλλο πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας αυτό για τις αυτόχθονες φυλές ζώων.

Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο παρελθόν έχει δοθεί δύο φορές παράταση στο προγράμματα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης.

Ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ για να του εξηγήσουμε την αναγκαιότητα να παραμείνει το σχετικό πρόγραμμα στο ΠΑΑ».  

07/11/2023 01:39 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το 2024 σταματούν οι εμβολιασμοί για την Οζώδη ∆ερματίτιδα των βοοειδών.

Τον Αύγουστο του 2015 επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας η εμφάνιση της Οζώδους ∆ερματίτιδας των Βοοειδών, η οποία οφείλεται στον ιό του γένους Caprivoxvirus. Το νόσημα αυτό εντοπίστηκε σε εκτροφές βοοειδών σε περιοχή του νοτίου Έβρου πλησίον του ποταμού.

Από τότε κάναμε εμβολιασμούς στα ζώα και όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο κτηνίατροι με το εμβόλιο είχαμε εισαγωγή του ιού στο ζώο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν ζώντα ζώα εκτός Ελλάδας.

Όπως δηλώνουν από την πλευρά τους αγελαδοτρόφοι, οι εμβολιασμοί ήταν μια ταλαιπωρία. Επίσης επειδή είχαμε πάρει μεγάλο αριθμό εμβολίων αν και δεν είχαμε κρούσματα συνεχιζόταν το καθεστώς του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με αγελαδοτρόφους της φυλής Χολστάιν όταν σταματήσουν οι εμβολιασμοί θα ανοίξει η χώρα μας για το εμπόριο ζώντων ζώων. Εκτός από εξαγωγή θα μπορεί να γίνει η χώρα μας και κέντρο διαμετακόμισης ζώντων ζώων, με εισαγωγή και επανεξαγωγή τους προς τις γειτονικές χώρες (π.χ. Τουρκία).

Η αγελαδοτρόφος κρεατοπαραγωγής Δέσποινα Γκερσάνη, που έχει εκτροφή στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους ο εμβολιασμός. Είχα ένα μοσχάρι 5 μηνών που έπρεπε να το πουλήσω. Έπρεπε να κάνω τον εμβολιασμό στο ζώο και να παραμείνει στον στάβλο για 28 ημέρες. Όλες αυτές τις ημέρες εγώ είχα το κόστος των ζωοτροφών. Και βέβαια δεν είχα κάποια καλύτερη τιμή από τον παχυντή αν και αυτός γλύτωνε το κόστος ζωοτροφών για ένα ολόκληρο μήνα. Επίσης εμείς οι κτηνοτρόφοι παρατηρούσαμε μετά το εμβόλιο αυξημένες αποβολές αλλά αυτό δεν το παραδέχτηκαν τα κτηνιατρεία».

03/11/2023 10:20 πμ

Ξεκινούν οι έλεγχοι ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους έχουν ενταχθεί στα βιολογικά και αυτόχθονες φυλές.

Στο πλαίσιο των απαιτούμενων διοικητικών - διασταυρωτικών ελέγχων για τον υπολογισμό πληρωμής προκαταβολής, μέχρι 30/11/2023, των Μέτρων 10 και 11 του Π.Α.Α 2014-2020 θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προκαταβολής τα δεδομένα της ψηφιακής υπηρεσίας κοινοποίησης της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων του ΥπAAT.

Ως εκ τούτου ενημερώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι:

  • οι ενταγμένοι δικαιούχοι 4ης και 5ης Πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» καθώς και,
  • οι ενταγμένοι δικαιούχοι (παράτασης) 1ης και 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»,

πως οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων μέχρι και την Τετάρτη 15/11/2023 για το έτος εφαρμογής 2023.

Επισημαίνεται επίσης ότι:

Για τους δικαιούχους όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL θα πρέπει να κάνουν απογραφή για όλους τους EL την ίδια ημερομηνία στην ΚΒΔ (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων) δεδομένου ότι, για την κάθε ημερομηνία αθροίζονται τα ζώα όλων των EL και το αποτέλεσμα του ελέγχου προκύπτει από την ημερομηνία με το μικρότερο αριθμό ζώων.

Η εν λόγω ενέργεια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του έτους δέσμευσης όταν γίνεται απογραφή των ζώων στην ΚΒΔ.

Για τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.09 που έχουν δύο (2) ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή και έχουν χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοιρινών, θα πρέπει να προσκομίσουν και το χειρόγραφο μητρώο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και την Παρασκευή (17/11/2023).

Η εν λόγω προσκόμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ζώα ανά φυλή.

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που δεν θα έχουν προβεί για τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις  στις προαναφερόμενες ενέργειες δεν θα καταστεί δυνατή η χορήγηση της προκαταβολής για τις εν λόγω ζωικές κατηγορίες.

31/10/2023 01:47 μμ

Σε δημόσια διαβούλευση βάζει το ΥπΑΑΤ την 1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης του Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027».

Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη (15/11/2023).

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη, το έτος 2024.

Το ποσό στήριξης (κατ’ αποκοπή ποσό), διαμορφώνεται ως εξής:
Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 € έως 42.500 €.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Δεσμεύσεις
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

1. Να υποβάλουν και εκτελέσουν με επιτυχία επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης μέχρι και τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ημερομηνία ένταξής τους στο μέτρο υποβάλλοντας αίτημα ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους από την ημερομηνία ένταξης.

2. Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Οι υποχρεώσεις αυτές ελέγχονται ηλεκτρονικά με βάση τα αντίστοιχα μητρώα του ΥΠΑΑΤ και άλλων φορέων.

3. Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν επιτύχει τυπική απόδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη των:
3.1. 16.000 ευρώ για την ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 13.333 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 16.000 ευρώ. Εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου μεγαλύτερης των 13.333 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 20%.
3.2. 14.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, πλην Κρήτης και Εύβοιας. Συνεπώς εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 11.666 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 14.000 ευρώ. Εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου μεγαλύτερης των 11.666 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 20%.
3.3. 10.700 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Συνεπώς, εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου έως και 8.917 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν τυπική απόδοση εξόδου τουλάχιστον 10.700 ευρώ. Εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση εισόδου μεγαλύτερης των
8.917 ευρώ πρέπει κατά το έτος ολοκλήρωσης να επιτύχουν αύξηση τουλάχιστον κατά 20%.

4. Να υπαχθούν εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

5. Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.

6. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου να λάβει συμβουλές από πιστοποιημένο πάροχο γεωργικών συμβουλών.

7. Όσοι νέοι γεωργοί δεν διαθέτουν τίτλο σπουδών / πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, τουλάχιστον επιπέδου 3 του εθνικού πλαισίου προσόντων ή βεβαίωση – πιστοποιητικό παρακολούθησης πιστοποιημένου προγράμματος
γεωτεχνικής κατάρτισης από πιστοποιημένο φορέα τουλάχιστον 250 ωρών, πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα εντός 36 μηνών από την ημερομηνία ένταξής τους παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών που παρέχονται από πιστοποιημένους παρόχους επαγγελματικής γεωργικής εκπαίδευσης.

8. Να διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες άδειες που αφορούν τις δραστηριότητές τους. Ειδικά για τη ζωική παραγωγή, η υποχρέωση αυτή πρέπει να πληρείται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

9. Να διατηρούν τη γεωργική τους εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους. Αγροτεμάχια εκτός της ευρύτερης περιοχής δεν γίνονται αποδεκτά από το μέτρο με αποτέλεσμα να μην προσμετράται η τυπική τους απόδοση.

10. Να διατηρούν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και την έδρα του νομικού προσώπου σε περιοχή εφαρμογής της παρέμβασης Π3-75.1 εντός της ίδιας Περιφέρειας έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού
σχεδίου.

11. Να υποβάλουν, εμπρόθεσμα, αίτημα πληρωμής για τη λήψη της δεύτερης δόσης.

12. Από το επόμενο έτος εκείνου της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου και για συνολικά τέσσερα έτη, η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης να μην υπολείπεται των 16.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, των 14.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας και των 10.700 ευρώ για νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

13. Ο δικαιούχος, α) από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής του στο υπομέτρο, να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με το 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο και β) κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηματικού σχεδίου με την πιο πρόσφατη από αυτές να εμφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εξόδου από το μέτρο.

14. Έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου να διατηρήσουν την βαθμολογία τους σε επίπεδο ανώτερο της βαθμολογικής βάσης ή ανώτερο της βαθμολογίας του υποψηφίου που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία αλλά δεν καλύφθηκε από το όριο πιστώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η βαθμολογία με την οποία εντάχθηκαν στο μέτρο δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 10%.

15. Η αρχηγία της εκμετάλλευσης να ασκείται από γεωργό νεαρής ηλικίας καθ΄ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και κατά τα τέσσερα έτη που έπονται του έτους ολοκλήρωσης αυτού.

Το κείμενο της διαβούλευσης (εδώ)

30/10/2023 12:56 μμ

Ακόμη δεν έχει πληρωθεί το πρόσθετο ποσό που ανακοινώθηκε για την συνδεδεμένη ενίσχυση στα βοοειδή του 2022.

Θυμίζουμε ότι το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα βοοειδή για το 2022 ήταν στα 114 ευρώ ανά ζώο, έναντι των 131 ευρώ που πληρώθηκαν οι παραγωγοί για το έτος ενίσχυσης 2021. 

Όμως με τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, στις 19 Ιουλίου 2023, ήρθαν αλλαγές στην συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 της απόφασης ανέφερε ότι ο καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 134,5 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, για το έτος ενίσχυσης 2022.

Έχουμε φτάσει στο Νοέμβριο πέρασαν τόσες ημέρες και ακόμη οι αγελαδοτρόφοι δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα 20,5 ευρώ που ανέφερε η σχετική απόφαση.

Ίσως το ξέχασαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για αυτό ο ΑγροΤύπος του το θυμίζει (εμείς σας το είχαμε αναφέρει πρώτη φορά).

Σας παρουσιάζουμε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)