Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φουντώνει ο καταρροϊκός πυρετός στη Βόρεια Ελλάδα, έφτασαν 18 οι επιβεβαιωμένες εστίες

17/08/2020 04:27 μμ
Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι 18 εστίες καταρροϊκού πυρετού που έχουν εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, από τις 30 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι 18 εστίες καταρροϊκού πυρετού που έχουν εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, από τις 30 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μία εστία αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εννιά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, και τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές και έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες ελέγχου-προστασίας και επιτήρησης γύρω από αυτές.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (πρόβατα, αιγοειδή, βοοειδή), ισχύουν τα εξής:

α) Στη ζώνη ελέγχου (ακτίνας 20 χλμ από την μολυσμένη εκτροφή) απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση για 21 ημέρες, με εξαίρεση εκείνη για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20 χλμ, στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής (1804/215861/04.08.2020 εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ).

β) Οι μετακινήσεις ζώων εντός της ίδιας ζώνης, π.χ. προστασίας αλλά πέραν της ζώνης ελέγχου (δηλαδή στα 20-100 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή) ή επιτήρησης (50 χλμ πέραν της ζώνης προστασίας), όπου κυκλοφορεί ο ίδιος ή οι ίδιοι ορότυποι του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς (άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1266/2007).

γ) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας (ακτίνα 100 χλμ - εντός της οποίας βρίσκεται και η παραπάνω οριζόμενη ζώνη ελέγχου) και τη ζώνη επιτήρησης (επεκτείνεται 50 χιλιόμετρα από τα όρια της ζώνης προστασίας). «Ωστόσο, οι μετακινήσεις ζώων από τη ζώνη προστασίας στη ζώνη επιτήρησης επιτρέπονται εφόσον:

  • τα ζώα πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ, του Κανονισμού (ΕΚ)1266/2007 της Επιτροπής,
  • τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού, πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων ή
  • τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή» (σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Κανονισμό και τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΑΤ).

Για τη διαμετακόμιση των ζώων είναι απαραίτητα τα κάτωθι:

  • Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν να έχουν εξετασθεί κλινικά και να μην εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.
  • Στο προς σφαγή ζώα, πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο να έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

Πρόκειται για ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα (τα βοοειδή συνήθως δεν νοσούν και παραμένουν φορείς).

Στα πρόβατα η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα (κουτσαίνονται) και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ότι τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα και τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται και να ειδοποιείται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Μεγάλη σημασία για την εξάλειψη της νόσου έχει η καταπολέμηση των εντόμων που φέρουν την νόσο. Συστήνεται ο ψεκασμός των ζώων με κατάλληλα εντομοαπωθητικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου καθώς επίσης και ο ψεκασμός όλων των χώρων, των σκευών και των αντικειμένων εντός και εκτός της εκτροφής.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση της κόπρου και την αντικατάστασή της με καθαρή στρωμνή και ο καλός ψεκασμός των τοίχων των εγκαταστάσεων και των περιοχών με αυξημένη υγρασία (λασπώδες έδαφος) και των κοπροσωρών.

Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνείτε με τα κατά τόπους κτηνιατρεία ή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ που ανήκει η εκτροφή.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

Τελευταία νέα
18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

11/04/2024 04:30 μμ

Οι κρεοπώλες θυμίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι δεν θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα γιατί θα κάνουν απεργία οι κτηνίατροι.

Σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, επισημαίνει ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μέλους της οποίας είναι και οι κτηνίατροι, εξήγγειλε απεργία - απόχη από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, αρχής γενόμενης την 15η Απριλίου, για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό το γεγονός - προσθέτουν οι κρεοπώλες - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σφαγή, στον έλεγχο και την τροφοδοσία κρέατος, ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

Η ΠΟΚΚ ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προβεί σε νόμιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των αιτημάτων των κτηνιάτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην σφαγή και την εν γένει τροφοδοσία της αγοράς, ελλείψη των απαραίτητων κτηνιατρικών ελέγχων, σε βάρος του πελάτη - καταναλωτή.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

11/04/2024 12:02 μμ

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΠ-Θ) σε ανακοίνωσή τους απαντούν διεξοδικά για όσα τους καταλογίζουν οι συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, χαρακτηρίζοντάς τους «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων». Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τη διευκρινιστική δήλωση του αξιότιμου καθηγητή του ΓΠΑ κ. Γ. Κλωνάρη, σε σχέση με παλαιότερη αναφορά του, από το βήμα του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου ΕΤ.ΑΓΡ.Ο το Νοέμβριο του 2023 στη Θεσ/νίκη, όπου σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε «πως να μη μειωθεί στα 829 εκ. ευρώ η βασική, από τη στιγμή που από 9 οι Συνδεδεμένες που είχαν σχεδιαστεί από τους συμβούλους του Στρατηγικού πλαισίου, έγιναν, σε μια νύχτα, 19 ύστερα από πιέσεις ισχυρών λόμπι, ένα από αυτά να ξέρετε είναι οι βοοτρόφοι».

Διευκρίνισε λοιπόν ο κ.Κλωνάρης μετά από αρκετούς μήνες ότι, το «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων» που ανέφερε τότε, «είναι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ»!!!

Να απαντήσουμε καταρχάς ότι στην προσπάθεια ανάσχεσης της αρχικής καταστροφικής απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, βρεθήκαμε από κοινού στο ΥπΑΑΤ σε πέντε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπροσώπους του ΣΕΚ και της ΠΕΚ, φανερά και όχι κρυφά όπως κάποιοι άλλοι!

Όταν ενημερωθήκαμε για την αρχική δήλωση του κ. Κλωνάρη, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα, γιατί θεωρήσαμε ότι αναφερόταν ξεκάθαρα στους παχυντές των μοσχαριών, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα μοσχάρια πάχυνσης, τα μέτρα Β & Γ, εκτός από τη μία που προϋπήρχε μέχρι το 2022, δηλαδή τη συνδεδεμένη για τις γέννες των αγελάδων.

Αντικειμενικά κατάφεραν μία καθαρά κερδοφόρα κτηνοτροφική διαδικασία, να την προικίσουν με συνδεδεμένη ενίσχυση, το ύψος της οποίας υπολογίστηκε από την ομάδα εργασίας, ως ζημιά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και της αξίας πώλησης των σφαγίων! GREEK MATHEMATICS!

Ήμασταν σίγουροι ότι αντιληφθήκαμε σωστά ότι αναφερόταν στους παχυντές, για ένα πολύ βασικό λόγο, ο οποίος είναι ότι η δική μας παρέμβασή έγινε αφού η ομάδα εργασίας είχε αποστείλει τις 19 συνδεδεμένες ενισχύσεις προς έγκριση στην ΕΕ, οι οποίες υπήρχαν στο αρχικά κατατεθειμένο σχέδιο, το οποίο οι ίδιοι συνέταξαν!!!

Το μόνο που άλλαξε η παρέμβασή μας ήταν η μεταφορά μέρους των κονδυλίων από τα μέτρα Β και Γ δηλαδή των μοσχαριών πάχυνσης, στο μέτρο Α που αφορά τις γέννες των αγελάδων, με το συνολικό κονδύλι της συνδεδεμένης των βοοειδών να παραμένει το ίδιο!

Αποτρέψαμε με αυτό τον τρόπο την καταστροφική αρχική πρόταση που από 140 € ανά γέννα, τη μείωνε στα 40 €!

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε την επαναφορά της ενίσχυσης στα 140 €, παρά τις αρχικές υποσχέσεις και των δύο υπουργών του ΥΠΑΑΤ (κ.κ. Λιβανού και Γεωργαντά), όπως δεν καταφέραμε να αποκλείσουμε από την ενίσχυση σφαγής, τα εισαγόμενα μοσχάρια πάχυνσης, τα οποία εκτρέφονται τουλάχιστον 5 μήνες στη χώρα μας, των οποίων η συνδεδεμένη ενίσχυση που δημιούργησε η ομάδα εργασίας, πριμοδοτεί έμμεσα τους κτηνοτρόφους των χωρών προέλευσής τους, από τα χρήματα που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία!

Η πρότασή μας προέβλεπε και την ενίσχυση των μοσχίδων αναπαραγωγής, για να μπορέσει να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο των αγελάδων αναπαραγωγής άρα και η μόσχοι προς πάχυνση, αλλά και αυτό απορρίφθηκε, παρότι το κονδύλι για το μέτρο αυτό θα προερχόταν από τα υπόλοιπα μέτρα.

Έγιναν δημόσιες δηλώσεις και από τους δύο υπουργούς ΑΑΤ, που διαχειρίστηκαν το θέμα (κ.κ. Λιβανό και Γεωργαντά), οι οποίοι αντιλήφθηκαν άμεσα το προφανές δίκαιο των αιτημάτων μας και εξήγγειλαν μέρος των αλλαγών που ζητήσαμε. Όμως τελικά οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από την ΕΕ ήταν μικρότερες των προσδοκιών μας αλλά κι αυτών που είχαν ήδη εξαγγελθεί, αφού όπως φάνηκε ξεκάθαρα, μόνοι μας ως χώρα «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας».

Αυτό που καταφέραμε ήταν να αυξηθεί η ενίσχυση για τις γέννες από τα 40 στα 108 € τελικά, αφού όπως μας ενημέρωσαν οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ, η ΕΕ δεν υιοθέτησε πλήρως την πρότασή του.

Αν ίσχυε τελικά η αρχική πρόταση των συμβούλων, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κύμα φυγής από τους περισσότερους συναδέλφους βοοτρόφους αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και πιο άμεσο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και το δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.

Φυσικά όταν δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με την κτηνοτροφία ή όταν η γνώση σου περιορίζεται στο θεωρητικό επίπεδο και η γνώμη σου από ότι φαίνεται συμπίπτει με αυτή του - κατά τα άλλα αγαπητού γενικού γραμματέα του υπουργείου ΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα - δηλαδή ότι «παραγωγός μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυτός ο οποίος πάει το ζώο στο σφαγείο», άρα συμπερασματικά αυτοί στους οποίους γεννιούνται τα μοσχάρια και εκτρέφουν τις αγελάδες μάνες, είναι μάλλον περιττοί, τότε παίρνεις αποφάσεις όπως η αρχική.

Πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια η συνδεδεμένες ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να δίνονται στους τυροκόμους και στους εμπόρους κρέατος και γιατί όχι στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία!

Στην ομάδα εργασίας του στρατηγικού σχεδίου φαίνεται ότι υπήρχε η εντύπωση ότι τα μοσχάρια που πάνε προς πάχυνση και τελικά για σφαγή, γεννιούνται από μηχανές, ίσως ότι φυτρώνουν στα χωράφια και στην καλύτερη περίπτωση ότι, τα φέρνει ο αγελαδοπελαργός ρίχνοντάς τα από τον ουρανό, φυσικά με αλεξίπτωτο, πως αλλιώς άλλωστε!!!

Οι αιτιάσεις του κ. Κλωνάρη προς εκπρόσωπό μας, όταν κάναμε παρέμβαση διαμαρτυρίας, σε ημερίδα της ΕΘΕΑΣ, στην έκθεση «Agrotica» το 2022, ήταν ότι τα τελικά σφάγια είναι λίγα, σε σχέση με τις γέννες που δηλώνονται, άρα πολλές γέννες είναι ψεύτικες και η απάντηση που πήρε ήταν να προχωρήσουν σε ελέγχους μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και σε περιοχές όπως η Κρήτη, που παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών και όπως είχε διαπιστώσει και δηλώσει ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός, λίγο πριν τον παραιτήσουν! Τυχαίο; Μάλλον όχι!

«Δεν υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι για να καλύψουν αυτή τη διαδικασία», ανταπάντησε τελικά ο κ. Κλωνάρης, δηλαδή απλά και λαϊκά «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι» ή κατά άλλους «μαζί με τα ξερά ας καούν και τα χλωρά»!

Περιμέναμε από τους επικεφαλής καθηγητές κ.κ. Κλωνάρη, Βλάχο και Τσιμπούκα, να είναι πιο ευρηματικοί στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον τελικό τους σχεδιασμό, να μη λένε ανακρίβειες και αναλήθειες και να παραθέτουν τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν όλο το χρονικό διάστημα που διήρκησε η σύνταξη του ΣΣ.

Όπως και να κατονομάσουν όσους πραγματικά επηρέασαν τις τελικές τους αποφάσεις, πριν το αρχικά κατατεθειμένο ΣΣ.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την ηθική υποχρέωση να δίνουν απαντήσεις, όχι μόνο στις δικές τους ερωτήσεις, όπως γίνεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αλλά και σε ερωτήσεις που ταλανίζουν όλους μας.

Ποιος ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός σε όλα τα θέματα και κλάδους, από ποιους και σε ποια σημεία υπήρξε πολιτική παρέμβαση, για να φτιαχτεί αυτό το άδικο και καταστροφικό για την ελληνική κτηνοτροφία ΣΣ;

Γιατί επικαλούνται συνεχώς την ανάλυση SWOT, χωρίς να την έχουν κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους, για να μπορέσουμε κι εμείς οι απλοί θνητοί να αντιληφθούμε σε ποια STRENGTHS (Δυνατά σημεία), σε ποια Weaknesses (Αδύνατα σημεία), σε ποιες Opportunities (Ευκαιρίες) και σε ποιες Threats (Απειλές),έχει στηριχθεί η ανάλυση SWOT, ποιοι και με ποιες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις την συνέταξαν;

Γιατί συντάξατε το ΣΣ της ΚΑΠ χωρίς να λάβετε υπόψη σας την ανισομερή κατανομή των βοσκοτοπικών εκτάσεων στη χώρα μας, από τη στιγμή που όλες οι ενισχύσεις εκτός των συνδεδεμένων, πατάνε στην έκταση των βοσκοτόπων;

Η ανάλυση SWOT δε σας δίνει την πραγματική εικόνα της ανισοκατανομής των ενισχύσεων στη χώρα και τις παρενέργειες της διατήρησης των ιστορικών δικαιωμάτων, παρά τη σύγκληση;

Γιατί δεν έγινε επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών ανά εκτάριο της Βασικής ενίσχυσης με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023, με κοινή πυκνότητα βόσκησης και συνεχίζουμε με και συνεχίζουμε με την κατανομή και τα ιστορικά δικαιώματα του 2015, μέχρι το 2027;

Γνωρίζατε ότι με την ανακατανομή των βοσκοτόπων και τον επανυπολογισμό των δικαιωμάτων, θα απελευθερωνόταν ο βοσκότοπος που προκύπτει από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρειά μας αλλά και όπου υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου;

Γιατί τα οικολογικά σχήματα που φτιάξατε δεν έχουν επαφή με την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείρισή του;

Μήπως αποτελούν κακή αντιγραφή ευρωπαϊκών ανάλογων δράσεων, αν όχι γιατί δε συνεργαστήκατε με τους φορείς των κτηνοτρόφων για να υπάρξει ένα πραγματικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Γιατί επικαλείστε την υπερκάλυψη των δράσεων των οικολογικών σχημάτων για ν’ αποδείξετε την επιτυχία τους, ενώ γνωρίζετε ότι η συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε αυτά, είναι περισσότερο θεωρητική και εικονική και δεν παράγει πραγματικά θετικά αποτελέσματα;

Γιατί δεν επαναφέρατε την εξισωτική στα επίπεδα του 2015 και σε ποσά ενίσχυσης αλλά και σε δικαιούχους, αφού από το 2015 και μετά οι δικαιούχοι της, με πολλές αλχημείες, όπως η κατάργηση της μόνιμης κατοικίας, αυξήθηκαν 450%, από 90.000 σε 405.000 δικαιούχους και το κονδύλι της από 120.000.000 € σε 255.000.000 €; Τα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν γίνει δικαιούχοι της εξισωτικής!!!

Η ανάλυση SWOT τι λέει για την εξισωτική και τη δημογραφική κατάρρευση της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, εκτός φυσικά από την Κρήτη, όπου γεννούν ακόμα και τα τραγιά και τα κριάρια;

Γιατί την αναδιανεμητική ενίσχυση τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν δικαιώματα βασικής, ενώ υποτίθεται ότι στόχος της είναι η στήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων;

Γιατί αποκλείετε από την ενίσχυση των παχυνόμενων μοσχαριών όσους έχουν λιγότερα από 6 σφάγια, έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια αντικινήτρων ή μήπως για να μη μειωθεί το ποσό που θα δικαιούνται τελικά οι μεγαλοπαχυντές;

Από τη μία πλευρά δίνετε αναδιανεμητική ενίσχυση σε μία μικρομεσαία εκμετάλλευση και από την άλλη της αφαιρείτε το κίνητρο της παραγωγής της!

Συγχαρητήρια!
Όποιος είχε μπει στη διαδικασία να διαβάσει το αρχικό και το τελικό ΣΣ που εστάλη στην ΕΕ, γνώριζε τι περίπου θα συμβεί στις πληρωμές του 2023.

Δυστυχώς μαζί με το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε όλοι οι κτηνοτρόφοι σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όσο τα χρήματα των ενισχύσεων πηγαίνουν στα χέρια των «αεριτζήδων» και όχι σε όσους δουλεύουν πραγματικά τη γη και τα ζώα, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια της χώρας, ιδιαίτερα αυτοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, των νησιών και της Κρήτης, θα αργοπεθαίνουν επαγγελματικά και θα συρρικνώνονται δημογραφικά.

Εμείς, παρά τις παραπάνω διαφωνίες μας, αλλά και πολλές άλλες που δε χωρούν σε μία απλή ανακοίνωση, καλούμε δημόσια στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, δηλαδή στον τόπο του εγκλήματος της «τεχνικής λύσης» των βοσκοτόπων και τους τρεις επικεφαλής αξιότιμους καθηγητές του ΓΠΑ, για μία εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει πριν παρθούν οι τελικές καταστροφικές αποφάσεις για την κτηνοτροφία.

Τέλος καλούμε τον υπουργό ΑΑΤ κ. Ε. Αυγενάκη να προχωρήσει στις αλλαγές που προτείναμε, με την τελευταία επιστολή, που του αποστείλαμε και να σταματήσει το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι των αλλαγών χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα και των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη, όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα!

Όμορφες επικοινωνιακά οι δηλώσεις του εκάστοτε υπουργού, ότι αυτός δεν είναι σαν τους προηγούμενους, ότι αυτός είναι αποφασισμένος να σπάσει αυγά, αλλά μέχρι σήμερα εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, από αυτά τ’ αυγά που σπάνε οι εκάστοτε υπουργοί, δε φάγαμε ποτέ ομελέτα!

Σταματήστε να μας φέρεστε υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, γιατί εμείς είμαστε κτηνοτρόφοι και όχι ηλίθιοι!!!

ΟΙ ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

05/04/2024 01:53 μμ

Με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, τροποποιείται η με αρ. 1384/41923/2018 (Β΄1127) Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, καθώς και η υπ. αριθ. 1458/143681/2020 (ΦΕΚ Β΄2244) ΥΑ που αφορά στην επισήμανση βοείου κρέατος.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, την οποία διαβίβασε στους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά προς υπογραφή.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, εν όψει του Πάσχα:

1. Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ’ αυτών.

2. Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα)

3. Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων

4. Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

5. Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

6. Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2018/775 σχετικά με την επισήμανση στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας.

7. Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Με την ΚΥΑ που προωθούμε θέτουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων είτε πρόκειται για κρέας, είτε γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, αυγά ή οπωροκηπευτικά, αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και το κάνουμε. Η ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης του καταναλωτή είναι μηδενική. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα υφίσταται και τις συνέπειες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Τα συγκεκριμένα 7 σημεία στη νέα ΚΥΑ, αλλάζουν ως εξής:
Επισήμανση του κρέατος (αφορά στο 1ο κα 2ο σημείο)
1. Η επισήμανση του κρέατος του άρθρου 1 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1337/2013, που προορίζεται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του προαναφερόμενου Κανονισμού και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.
2. Η επισήμανση του βόειου κρέατος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, του άρθρου 9 του ν. 4492/2017 (Α΄ 156), του Μέρους Ι του παραρτήματος VII του Κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000 και της υπ’ αρ. 393/33759/23.03.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄498).
3. Στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας, όπως παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, σε περίπτωση που αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης τους και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, αναγράφεται επίσης η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσής του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού ή επισημαίνεται ότι η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικά από αυτά του τροφίμου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και το άρθρο 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/775.
4. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της υποπερ. ββ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1:
α) Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, επισημαίνουν κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που εξέρχεται από το σφαγείο, με αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία είναι αδιάβροχη και φέρει τις παρακάτω ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:
• ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ
• ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
• ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΑΡΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ
• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΒΑΡΟΣ
β) Όταν το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης έχει χρώμα μπλε του χρωματικού μοντέλου CMYK με C:67%, M:37% Y:0% K:0%. Κάτω από τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να αναγραφεί και η ηλεκτρονική σήμανσή τους (QR, barcode κ.α.). Μόνο για την περίπτωση αυτή, όταν ο χώρος που προβλέπεται δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει αύξηση του μεγέθους της ετικέτας.
γ) Πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά τον προσδιορισμό του βάρους του ζεστού σφαγίου και ειδικά γι αυτά που ταξινομούνται κατά την ταξινόμησή τους. Η επισήμανση γίνεται με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια στην περιοχή του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1182, όπως ορίζεται και στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 1106/70387/4.4.2019 απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1424). Για τα βοοειδή στις υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα, προστίθενται και οι εξής πληροφορίες:
αα) αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «μοσχάρι γάλακτος», όταν η ηλικία του ζώου είναι κάτω των οκτώ (8) μηνών, και «νεαρό μοσχάρι», όταν η ηλικία του ζώου είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών και μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών,
ββ) αναγράφεται κατά περίπτωση η ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή υπό τη μορφή:
«ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών» ή «κατηγορία V»
«ηλικία κατά τη σφαγή: από 8 έως 12 μήνες» ή «κατηγορία Z»,
γγ) αναγράφεται η ταξινόμηση, σε όσα σφάγια ταξινομούνται, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ή από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2035/2019.
δ) Στα σφάγια χοιρινών που ταξινομούνται, αναγράφουν τα στοιχεία της ταξινόμησης στην ίδια ετικέτα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
ε) Οι ετικέτες που χρησιμοποιούν είναι τετράγωνες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 cm2 έως 100 cm2. Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά, με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Όλες οι ετικέτες, με ευθύνη του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή, φέρουν τη σφραγίδα του, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται η αναγραφή καμίας άλλης προαιρετικής ένδειξης εκτός της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών».
στ) Επισημαίνουν όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επιπλέον της ετικέτας και με σφραγίδα, με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις έξι (6) επί τέσσερα (4) εκατοστά, και η αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» είναι με κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και χρώμα Ε 133 Λαμπρό Κυανό FCF».
5. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως ακολούθως:
α) Η περ. δ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Καταγράφουν για κάθε σφάγιο σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των ζώων, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους, με τα αναγραφόμενα στοιχεία της ετικέτας του άρθρου 4, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του ζώου ή της ομάδας ζώων από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα ζώων περιλαμβάνονται ζώα στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης εκτός από τον «ΑΡΙΘΜΟ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ» και το «ΒΑΡΟΣ».
Για τα πουλερικά, τηρούν για κάθε σφάγιο ένα μέσο ταυτοποίησής του και καταγράφουν σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των πουλερικών, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους και το μέσο ταυτοποίησης των σφάγιων, με το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του πουλερικού ή της ομάδας πουλερικών από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα πουλερικών περιλαμβάνονται πουλερικά στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης του άρθρου 4.»,
β) Η περ. στ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά τα στοιχεία του βιβλίου σφαγών όπως υποδεικνύονται στην εφαρμογή, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα σφαγής. Στην περίπτωση των πτηνοσφαγείων η συμπλήρωση του μηνιαίου βιβλίου σφαγών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ γίνεται εντός των πρώτων πέντε (5) ημερολογιακών ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα που αναφέρεται στο βιβλίο σφαγών. Επιπλέον των στοιχείων του βιβλίου σφαγών, τα σφαγεία που εφαρμόζουν την ταξινόμηση ζώων σύμφωνα με την ενωσιακή κλίμακα ταξινόμησης SEUROP του Παραρτήματος IV Μέρος Α και Β του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, συμπληρώνουν τα στοιχεία ταξινόμησης των σφάγιων βοοειδών και χοίρων καθώς και επιπλέον πεδία που αφορούν την παρουσίαση των σφάγιων (γδαρτού ή μαδητού τύπου στα χοιρινά σφάγια) και τα όργανα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται, όπως υποδεικνύονται από την εφαρμογή».

Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια (αφορά το 3ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ, συνιστώνται διμελή μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με ορισμένο επικεφαλής, για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 με τις διατάξεις της παρούσας, αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΔΑΟΚ και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Για τον ορισμό μελών στα εν λόγω κλιμάκια προηγείται έγγραφη συνεννόηση μεταξύ ΔΑΟΚ και ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεόντως αιτιολογημένες, δύναται να οριστούν διμελή κλιμάκια ελέγχου που να αποτελούνται από υπαλλήλους της μια από τις δύο ανωτέρω υπηρεσίες, είτε με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ για τους ελεγκτές των ΔΑΟΚ είτε του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για τους ελεγκτές του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν ενημέρωσης της έτερης υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι των κλιμακίων είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ . Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να οριστούν παραπάνω από ένα κλιμάκια.

Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές (αφορά το 4ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων (Ε.Ε.Π.&Ε.Π.) αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ,με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εκτός από τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του που είναι αποκλειστικά κατηγορίας ΠΕ.
Έργο της Ε.Ε.Π.&Ε.Π. είναι η εξέταση των πρακτικών ελέγχων και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 9.
β) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.), με διετή θητεία, αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛΓΟ με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι της Ε.Ε.Ε. είναι του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ή άλλου κλάδου ΠΕ, κατά προτίμηση με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.
Έργο της Ε.Ε.Ε. είναι η εξέταση, κατά νόμο και ουσία, των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων επιβολής των κυρώσεων του άρθρου 9 από την Ε.Ε.Π.&Ε.Π.
γ) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των περ. α΄ και β΄.».

Συνδρομή άλλων υπηρεσιών (αφορά στο 5ο σημείο)

Το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων κλιμακίων δύναται να συνδράμουν υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΑΑΔΕ, άλλων δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ορκωτοί λογιστές.

Συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΚ (αφορά στο 6ο σημείο)

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, της περ. α΄ της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000, των εκτελεστικών Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 931/2011, (ΕΕ) αριθ. 1337/2013 και (ΕΕ) 2018/775, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος.

Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφάγιων (αφορά στο 7ο σημείο)

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ’ αρ. 1458/143681/2.6.2020 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 2244) καταργείται.

05/04/2024 12:35 μμ

Συνάντηση υπήρξε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ συμετείχαν ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Στέφανος Τικέλης, το μέλος του 25μελούς Ιπποκράτης Πεπονάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Πάνος Κατοίκος, ενώ από το ΥπΑΑΤ ήταν ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Στρατάκος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασουλάς, εκπρόσωποι από τη ΔΝΣΗ Κτηνιατρικής, τη ΔΝΣΗ Τροφίμων και αντιπροσωπεία από τον ΕΦΕΤ. Θέματα της συζήτησης ήταν:

1. η κατάσταση στην αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα καθώς και τον επικείμενο σχεδιασμό κοινώς τα μέτρα του Υπουργείου για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο,

2. συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΚΚ για την πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι, όποτε αυτό απαιτηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η σχετική τροποποίηση του νομικού πλαισίου που απαιτείται,

3. η δημιουργία εθνικών μέτρων από τον ΕΦΕΤ για την κατάψυξη του κρέατος στα κρεοπωλεία που προορίζεται για δωρεά τροφίμων.

Κατά την σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την συνάντηση αναλύσαμε τους τρόπους που γίνονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Μιλάμε για ελληνοποιήσεις ζωντανών ζώων αλλά και σφάγιων. Ήδη αυτή την εποχή έρχονται εισαγωγές ζωντανών ζώων που πάνε για πάχυνση ή για σφαγή. Επίσης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα έχουμε εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Ακόμη μιλήσαμε για τις λαθροσφαγές, να θυμίσουμε ότι αν πιάσουν κάποιον με ασφράγιστο αρνί τότε πάει αυτόφωρο.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν περιορισμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πουληθούν το Πάσχα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Καπούνης, «φέτος για το Καθολικό Πάσχα εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, με τιμές παραγωγού γύρω στα 8 ευρώ. Για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά.

Πέρυσι το κράτος έβαλε το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα». Φέτος εγώ προτείνω να βάλει η πολιτεία πλαφόν στην τιμή του κτηνοτρόφου στα 8 ευρώ το κιλό. Έτσι θα δούμε πόσο θα φτάσει η τιμή στο ράφι. Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι. Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Δεν μπορεί να εισάγονται ζώντα ζώα και να ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά να τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά».

Θα γίνουν όμως έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα από τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών προχωρά σε απεργία - αποχή από τους ελέγχους από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα κάνουμε ελέγχους».

Όσον αφορά τις εισαγωγές αμοεριφίων αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία. Είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο. Ένα 15ήμερο πριν το Πάσχα θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά όλα αυτά θα πουληθούν σαν ελληνικά. Τα ζωντανά Ρουμάνικα σήμερα έρχονται με τιμές από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Σήμερα Παρασκευή (5/4) στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα τα πουλάνε στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

Τα εισαγόμενα ζωντανά ζώα προσπαθούν από τα σύνορα να τα περάσουν επιτήδειοι νύχτα και ώρες που δεν κάνουν ελέγχους οι κτηνίατροι αλλά οι τελωνειακοί. Ένας κτηνίατρος έμπειρος ξέρει από ζώα και μπορεί αμέσως να δει πόσα είναι τα ζώα στο φορτηγό και αν είναι αυτά που αναγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο - δελτίο παροχής). Επίσης στα σφαγμένα βάζουν στις τελευταίες σειρές τις σφραγίδες και στις πρώτες είναι τα ασφράγιστα. Όταν είναι λίγοι υπάλληλοι και νύκτα δύσκολο ο ελεγκτής να μπει μέσα στο φορτηγό και να βλέπει με φακό τις σφραγίδες. Η διαφορά στα τιμολόγια μπορεί να διορθωθεί στις μεγάλες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

01/04/2024 06:54 μμ

Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος έχει την εκτροφή του στην ακριτική Νίκη Φλώρινας. Διαθέτει 80 αρμεγόμενες αγελάδες της φυλής Χολστάιν.

Αποφάσισε να προχωρήσει σε καθετοποίηση της μονάδας του και όπως δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο «νιώθει ευλογημένος που πήρε αυτή την απόφαση». Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος βρίσκεται πίσω από το ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 σε κεντρικό σημείο της Φλώρινας.

Ερ.: Πολλοί θέλησαν να στήσουν ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, εσύ πως κατάφερες να μείνεις στην αγορά;

Κατάφερα να παραμείνω στην αγορά γιατί προχώρησα σε επένδυση - μέσα από το πρόγραμμα «Μεταποίηση» - και έκανα μια δική μου μονάδα επεξεργασίας γάλακτος.
Επίσης έμεινα στην αγορά της Φλώρινας με ένα ΑΤΜ και διακινώ το γάλα που παράγει η δική μου μονάδα.
Μαζί με το φρέσκο γάλα πουλάω και γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, σοκολατούχο γάλα κ.α.) του «Αγροκτήματος Γάλα Αξίας», όπως έχω ονομάσει την εκτροφή μου.
Πάντως εκτός από το ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος πουλάω τα προϊόντα μου σε καταστήματα λιανικής, σχολεία, οργανισμούς, ορυχεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ερ.: Πόση παραγωγή γάλακτος κάνεις ετησίως και ποσό πουλάς το γάλα στον καταναλωτή; Το κόστος των ζωοτροφών;

Παράγω γύρω στους 450 τόνους αγελαδινού γάλακτος ετησίως. Έχω καθημερινή παραγωγή και αυτό θέλουν οι καταναλωτές.
Άν έχουν δικές τους γυάλινες φιάλες για να γεμίσουν από το μηχάνημα το γάλα οι καταναλωτές τότε μπορούν να το αγοράζουν το φρέσκο γάλα 1 ευρώ το λίτρο. Αν θέλουν να αγοράσουν και την φιάλη τότε πληρώνουν 30 λεπτά.
Έχω και πιστοποίηση ότι είμαι βιολογικός κτηνοτρόφος.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να είμαι βιώσιμος αν αναγκαζόμουν να αγοράζω ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές για τα ζώα μου είναι 100% ιδιοπαραγώμενες. Καλλιεργώ 1.000 στρέμματα με ζωοτροφές για τις ανάγκες του κοπαδιού μου.

Ερ.: Σε γνωρίζουν οι καταναλωτές; Καταφέρνεις καθημερινά να πουλάς το προϊόν σου;

Οι κάτοικοι της Φλώρινας με γνωρίζουν μετά από τόσα χρόνια και δεν έχω κανένα πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων μου.
Κάθε μέρα εφοδιάζω τα μηχανήματα των αυτόματων πωλητών με τα προϊόντα μου. Σήμερα απασχολώ 7 εργαζόμενους στην εκτροφή και στην μεταφορά των προϊόντων μου.
Μπορώ να πω ότι δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα και με ευκολία μπορώ να πουλάω την παραγωγή μου.
Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να έχει κέρδος ο αγελαδοτρόφος στην χώρα μας είναι να κάνει καθετοποίηση της μονάδας του.
Ασχολούμε 40 ολόκληρα χρόνια με την αγελαδοτροφία και αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα και να πάρω το ρίσκο αλλά σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, νιώθω ευλογημένος που το έκανα.

28/03/2024 11:15 πμ

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης Φθιώτιδας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, ενώ από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης μετείχαν μέλη του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρήστο Λιγδή.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αμέσως μόλις εμφανίσθηκε η νόσος, στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία και με την παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της DGSANTE.

Ορίσθηκαν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα σιέλου με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδημιολογική έρευνα αλλά και στη λήψη των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του Υπουργείο.

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουν θανατωθεί 2.000 αμνοερίφια και αρνιά σε 9 εκτροφές.

Από τις 8 Δεκεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή. Είναι ασθένεια καραντίνας που σημαίνει ότι αν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή θανατώνονται όλα τα ζώα.

Στη ζώνη καραντίνας (10 χιλιόμετρα γύρω από την Αταλάντη) αυτή την στιγμή όλα τα ζώα μένουν μέσα στους στάβλους. Δεν βγαίνουν άδειες μετακίνησης και δεν γίνονται σφαγές.

Στον Υπουργό αναφέραμε ότι η αποζημίωση που δίνουν για τα ζώα είναι πολύ μικρή (κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ). Διαφώνησαν στην αρχή αλλά όταν μελετήσαμε την σχετική ΚΥΑ είδαμε ότι εκεί πάνω κάτω κυμαίνονται οι αποζημιώσεις, αφού στην περιοχή δεν έχουμε καθαρόαιμα ζώα.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι έχουν απώλεια εισοδήματος όλα αυτό το διάστημα γιατί από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα δεν έχουν πάρει καθόλου αποζημίωση.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη καραντίνας. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει καθημερινά ζωοτροφές δεν μπορεί να έχει βιώσιμη η εκτροφή του.

Ακόμη πρέπει να σας επισημάνω ότι στα έγκλειστα ζώα έχει μειωθεί η παραγωγικότητά τους κατά 50%.

Θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που κάνουν μεγάλο αγώνα να μην εξαπλωθεί η ασθένεια».

19/03/2024 10:21 πμ

Αγανακτισμένος κτηνοτρόφος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά βρήκε το δίκιο του.

Εκδόθηκε αυτές τις ημέρες η τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο και δικαίωσε τον ακρίτα κτηνοτρόφο.

Το 2011 είχε περάσει από έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος την βασική ενίσχυση.

Αναγκάστηκε να καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όπου εκεί τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Μετά την πρώτη απόφαση στην οποία και δικαιώθηκε το θέμα έφτασε στο Εφετείο.

Το δικαστήριο τον δικαίωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον αποζημιώσει με επιτόκιο 6% για τα 8 χρόνια που έμεινε απλήρωτος.

Τώρα, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος, θα ακολουθήσει η πρώτη δίκη για το πρόγραμμα Αυτόχθονων Φυλών, του ίδιου έτους, για το οποίο επίσης δεν πληρώθηκε.

«Μετά την πρωτόδικη απόφαση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανόν θα πάει στο Εφετείο, όπως συνήθως κάνει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ γιατί έχω το δίκιο με το μέρος μου. Θα έλεγα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδικηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μην διστάσουν να κινηθούν νομικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος (τα στοιχεία του τα έχουμε).

14/03/2024 03:57 μμ

Στην ανάγκη χάραξης μια στρατηγικής που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος συζήτησαν μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) με τον αρμόδιο υφυπουργό ΑΑΤ και αρμόδιο για την κτηνοτροφία, Σταύρο Κελέτση.

Στην συζήτηση έλαβε μέρος και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, Γιάννης Μίσκας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Μιχαλόπουλος και Νίκος Μανέτας, ενώ από την ΕΦΧΕ ήταν o πρόεδρος Ηλίας Κοτόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος Θανάσης Βασιλέκας.

Ο κ. Θανάσης Βασιλέκας, μετά την συνάντηση, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου για τη βελτίωση των μεγεθών της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία σήμερα δεν καλύπτει ούτε καν το 40% των εγχώριων αναγκών. Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση.

Ο υφυπουργός συμφώνησε να γίνει μια συνδιάσκεψη με όλους τους φορείς του κλάδου της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής και να αποφασίσουμε τις ανάγκες που έχουμε και τι πρέπει να παράγουμε.

Ένα ακόμη θέμα της συνάντησης ήταν οι εξαγωγές ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες. Η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια είναι αποκλεισμένη για μεταφορές ζώντων ζώων προς τις χώρες της Ασίας, που υπάρχει ζήτηση. Μιλάμε για τις εξαγωγές ή ακόμη και για τις εισαγωγές και επανεξαγωγές βοοειδών γαλακτοπαραγωγής προς τρίτες χώρες, με ενδιάμεσο σταθμό μεταφόρτωσης την Ελλάδα. Περάσαμε στην ΕΕ την νόσο των τρελών αγελάδων και τον καταρροικό πυρετό αλλά καμιά άλλη χώρα δεν έχει παραμείνει τόσο καιρό αποκλεισμένη όπως συμβαίνει με την χώρα μας. Το ΥπΑΑΤ μας ανέφερε ότι θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για να λυθεί το πρόβλημα.

Μιλήσαμε και για το γιαούρτι, που ζητάμε, από το 2018, να παράγεται από ελληνικό αγελαδινό γάλα. Η δικαιολογία του τότε υπουργού ΑΑΤ, Βαγγέλη Αποστόλου ότι δεν φτάνει και για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να το παράγουν από εισαγόμενη πρώτη ύλη δεν είναι κατανοητή. Όταν δεν φτάνει το γάλα κάνουμε διάλογο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή.

Επίσης ζητάμε να υπάρξει ένα σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης των ζωονόσων που να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και να φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Τέλος για το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις που θα πάρουμε σαν χώρα. Η Ολλανδία έχει σήμερα 1.600.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και αποφάσισε να τις μειώσει για να προστατέψει το περιβάλλον. Αν θα γίνουν 800.000 θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος αλλά θα έχει δεκαπλάσιο ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με την χώρα μας. Η Ελλάδα έχει μόλις 80.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και δεν έχει πολυτέλεια να μειώσει τα κοπάδια της αλλά αντίθετα θα πρέπει να τα αυξήσει».

12/03/2024 02:30 μμ

Έρχονται αγελάδες από την Ολλανδία στη Νάξο για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, «πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη γάλακτος στο νησί και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αγορά 150 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής από την Ολλανδία.

Από την αγορά αυτή την στιγμή λείπουν 300 τόνοι γραβιέρας Νάξου.

Αντί να αυξήσουμε την τιμή παραγωγού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγορά παραγωγικών ζώων.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, το ενεργειακό κόστος αλλά και τα μεταφορικά, έχουν οδηγήσει σε έξοδο πολλούς αγελαδοτρόφους. Ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή και υπήρξε τη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό.

Η Ένωση θα πληρώσει 350.000 ευρώ από δικά της κεφάλαια για την αγορά των ζώων.

Τα ζώα είναι ηλικίας 25-26 μηνών (θα γεννήσουν τον Μάιο) και θα τα «νοικιάσουμε» στους κτηνοτρόφους στο νησί.

Έτσι κάνουμε μια επένδυση με στόχο την αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά και την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου με πιο παραγωγικές αγελάδες.

Από τα ζώα που θα αγοράσουμε υπολογίζουμε να έχουμε μια αύξηση στην παραγωγή γάλακτος περίπου 5 τόνους την ημέρα και γύρω στους 180 τόνους ετησίως.

Ήδη έχουν παραληφθεί 50 ζώα και αναμένεται να έρθουν ακόμη 100 στις 21 Μαρτίου.

Οι αγελάδες θα εγκλιματιστούν στο περιβάλλον του νησιού, άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει ότι οποιαδήποτε φυλή εκτρέφεται από τη χλωρίδα της Νάξου μπορεί να παράγει ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου. Ο στόχος είναι να καλύψει σο συνεταιρισμός την ζήτηση γραβιέρας στην εγχώρια αγορά».

06/03/2024 02:55 μμ

Ανακοινώθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027.

Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί. Μετά από την τροποποίηση η συνδεδεμένη ενίσχυση βοείου έχει ως εξής:

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Α:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για τις θηλάζουσες αγελάδες. Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή των θηλαζουσών αγελάδων μέχρι και την γέννηση των μόσχων, δηλαδή την συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για διατήρηση των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι οι 210.000 αγελάδες.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 22.680.000 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 108 ευρώ/θηλυκό ζώο.

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Β:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας 11-12 μηνών. Η παρέμβαση αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) ηλικίας 11-12 μηνών, που προωθούνται για σφαγή. Πρόκειται για ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή ενός μοσχαριού μέχρι να φτάσει στην ηλικία 11-12 μηνών, που θα οδηγηθεί για σφαγή. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 8.853 θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 1.770.600 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 200 ευρώ/κεφαλή.

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας από 13 μηνών και έως 24 μηνών. Η παρέμβαση αφορά ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή ενός μοσχαριού μέχρι να φτάσει σε ηλικία από 13 έως 24 μηνών, που θα οδηγηθεί για σφαγή. Η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση δίνεται σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), με σκοπό την εκτροφή για πάχυνση και σφαγή, σε ηλικία 13 έως 24 μηνών και παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι για το έτος 2023 τα 87.700 θηλυκά και αρσενικά ζώα και από το 2024 τα 93.298 θηλυκά και αρσενικά ζώα.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 21.925.000 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 235 ευρώ/κεφαλή (από 250 ευρώ που ήταν).

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος, πρόεδρος στον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ», στην επόμενη τροποποίηση της ΚΑΠ ζητάμε η ενίσχυση στο Μέτρο Α, για θηλυκή αγελάδα, να είναι πάνω από 200 ευρώ αλλά με εσωτερική ηλεκτρονική σήμανση του ζώου. Επίσης να βάλουν κίνητρο για τους παραγωγούς πλαφόν στα κιλά για τα σφάγια. Δηλαδή να δίνουν συνδεδεμένη με ελάχιστα δυνατά κιλά ανάλογα την ηλικία του ζώου. Ακόμη το μοσχάρι θα πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγια του σφαγείου για να εισπράξει την συνδεδεμένη.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

05/03/2024 01:41 μμ

Δημοσιεύθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, ενώ βαδίζουμε για τη 2η τροποποίηση.

Παρόλα αυτά απουσιάζει για ακόμη μια φορά ο διάλογος με τους άμεσους ενδιαφερόμενους που είναι οι παραγωγοί.

Μετά από το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ της ΚΑΠ προτάθηκαν τροποποιήσεις στο κεφάλαιο 3.10 σχετικά με την αιρεσιμότητα. Οι περισσότερες προτάσεις τροποποίησης αφορούν σε διευκρινήσεις, διορθώσεις του κειμένου και εισαγωγή λεκτικών παραλείψεων του εγκεκριμένου Σχεδίου. Όσον αφορά στα πρότυπα ΚΓΠΚ 5 (Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους) και 6 (Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες), η τροποποίηση αφορά απαιτήσεις που θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο του 2024. Η τροποποίηση σχετικά με την ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων) αφορά απαιτήσεις που ισχύουν ήδη στο πλαίσιο της ΚΓΠΚ 2 (Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων).

Με την τροποποίηση θα υπάρξει αναθεώρηση ύψους ενίσχυσης για την παρέμβαση Π1-21 «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα», για την περίοδο από το 2024 και μετά. Οι αρχικές κατανομές άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα 1) θα ανέρχονται σε 2.075.656.043 ευρώ ετησίως, από 2024 έως 2027.

Υπάρχουν προτάσεις αναθεώρησης σε ορισμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά κριτήρια επιλεξιμότητας, που αφορούν κυρίως στην περιβαλλοντική διάσταση των συνδεδεμένων, ούτε τη συνολική ενωσιακή κατανομή ανά συνδεδεμένη. Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί.

Οι αλλαγές σε παρεμβάσεις που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη (Πυλώνα 2) αφορούν κυρίως στη δημιουργία μας νέας παρέμβασης «Π3-76-1.1 Επιδότηση ασφαλίστρου προαιρετικής ασφάλισης», με την οποία δίνεται κίνητρο ασφάλισης έναντι νέων, προαιρετικά ασφαλιζόμενων κινδύνων, σχετικά με την ακαρπία και τις έμμεσες επιπτώσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (φυτοπαθολογικών και εν γένει δευτερογενών προσβολών).

Αναμένεται να συμμετέχει περίπου το 81% των δυνητικά επιλέξιμων εκταρίων στην προαιρετική ασφάλιση για τους νέους κινδύνους της ακαρπίας και των έμμεσων επιπτώσεων των έντονων βροχοπτώσεων. Η χρηματοδότηση της νέας παρέμβασης θα γίνει από ανακατανομή των κονδυλίων από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Ενισχύσεις σε περιοχές με μειονεκτήματα, συστήματα ποιότητας, διασύνδεση έρευνας με παραγωγή μέσω ΕΟ).

27/02/2024 03:34 μμ

Χάθηκαν στους ελέγχους στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη η καταβολή της οικονομική ενίσχυσης της «Αμάλθειας» στους κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Το κονδύλι ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων έγινε έως και 17/07/2023. Εδώ και 6 μήνες η κυβέρνηση κάνει έλεγχους για τους δικαιούχους. Με αυτούς τους ρυθμούς οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να βγουν στην σύνταξη και ακόμη να περιμένουν την ενίσχυση.

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Ερώτηση στη Βουλή

Την παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» επικρίνει με εκ νέου με δήλωση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης. Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει: «Σε συνέχεια Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, τον Οκτώβριο του 2023 με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτής οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια», δεδομένης της μέχρι σήμερα Κυβερνητικής απραξίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρωτοβουλίας μου, προέβη εκ νέου σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την 24/01/2024 την με αρ. πρωτ. 2803 Ερώτηση με θέμα: Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».

Το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης … δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων…Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Η ελλειμματική αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία της. Αν και γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας, λόγω της δυσβάστακτης αύξησης του κόστους παραγωγής, αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια έχει εξαγγείλει, όπως είναι η οικονομική ενίσχυση «Αμάλθεια» για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Κατά την πάγια και προσφιλή της τακτική, συνεχίζει τις παρατεταμένες καθυστερήσεις και τις αόριστες δικαιολογίες της, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια κενά της αγροτικής της πολιτικής. Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την αδιαφορία και την απραξία της Κυβέρνησης να επιλύσει το εύρος των προβλημάτων των κτηνοτρόφων Το σχετικό οικονομικό μέτρο, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση το Μάιο του 2023, για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ωστόσο, αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν λόγω Κυβερνητική εξαγγελία, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο των κτηνοτρόφων παραγωγών μας»..

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

16/02/2024 02:25 μμ

Από το καλοκαίρι περιμένουν τα χρήματα οι αγελαδοτρόφοι.

Η σχετική απόφαση, που υπογράφηκε από τις 19 Ιουλίου 2023, αφορούσε τις αλλαγές στην συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος για το 2022.

Συγκεκριμένα ο καθορισμός του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν στο ποσό των 114 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, για το έτος ενίσχυσης 2022.

Ωστόσο με την την τροποποιητική απόφαση το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανήλθε στο ποσό των 134,5 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο.

Αυτό έγινε επειδή άλλαξε (μειώθηκε) ο αριθμός των επιλέξιμων ζώων προς πληρωμή για το έτος ενίσχυσης 2022.

Ίσως το έχει ξεχάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή μπορεί να κάνει κάποιο συμψηφισμό με επόμενη πληρωμή.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

25/01/2024 03:28 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωση, που έστειλε στον ΑγροΤύπο, καταδικάζει την μονομερή μείωση των τιμών παραγωγού γάλακτος αλλά και την μείωση των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους κατά 50%. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ για τη διενέργεια ελέγχων με μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ (μακάρι να ενταθούν και να ενισχυθούν).
Συγχρόνως όμως διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του ΣΕΒΓΑΠ για μείωση των τιμών παραγωγού, αφού οι τιμές στο ράφι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί.

Η απόφαση αυτή μας ξαναγυρίζει δεκαετίες πίσω όταν λειτουργούσαν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και αποφάσισαν για τις τιμές ερήμην της αγοράς. Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, την μείωση ζωικού κεφαλαίου λόγω πλημμύρων και πυρκαγιών, δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των τιμών παραγωγού, οι οποίες μαζί με τις κάκιστες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας οδηγούν στην οικονομική καταστροφή.

Καταγγέλουμε αυτή την πρακτική και τακτική, όπως και τις κακές πληρωμές του ΥπΑΑΤ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δ υστηχώς πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους παρότι δεν μας το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μας, αγωνιζόμενοι για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και την ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων. Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να είναι συντονισμένος.
Χαιρετίζουμε τους αγώνες των Ευρωπαίων συναδέλφων με τους οποίους πρέπει να συνταχθούμε.

Η ΠΕΚ έχει μεγάλη ιστορία αγώνων και δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε στους γαλακτοβιομήχανους με την μονομερή μείωση τιμών ούτε στις κακές κυβερνητικές πολιτικές με την μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% που εξαφάνισαν το εισόδημά μας.

Επαινούμε κάθε σωστό που γίνεται για τον πρωτογενή τομέα και είμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον πιο περήφανο και παραγωγικό κλάδο της χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή εξόδου από όλες τις κρίσεις.

Με την επιβίωση και τις ζωές των οικογενειών μας δεν παίζουμε».

24/01/2024 11:47 πμ

Στη νέα ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:

i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3).
Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.

iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €.
Εκτίμηση συνολικών κεφαλών: 210.000 κεφαλές
Εκτίμηση ενίσχυσης 108 ευρώ

Ο ετήσιος προϋπολογισμός το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Β σε 1.770.600 €
Εκτίμηση ενίσχυσης 200 ευρώ

Ο ετήσιος προϋπολογισμός το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €
Εκτίμηση ενίσχυσης 250 ευρώ

Από την πλευρά του ο ΣΕΚ ζητά για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να τροποποιηθούν και να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για τις αγελάδες: 200 € /ζώο.
  • Για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100 €/ζώο.
  • Για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150 € /ζώο.
  • 200 € /ζώο για μοσχίδες αντικατάστασης

23/01/2024 11:25 πμ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τονίζει ότι δεν αντέχεται «μείωση» της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα. Προσθέτει ακόμη ότι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο και το Υπουργείο ότι ξεκίνησαν άμεσα έλεγχοι στο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας. Ήταν κυρίαρχο θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στην Ελασσόνα με τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Επιμείναμε προς την κατεύθυνση της κατεπείγουσας ανάπτυξης δράσεων για την προστασία της φέτας του εμβληματικού προιόντος που μας κρατάει στο επάγγελμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δηλώνουμε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του υπουργού προσωπικά να γίνουν εντατικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια. Πρέπει να προστατεύσουμε την φέτα από τους επιτήδειους που στον βωμό του χρήματος δεν λογαριάζουν τίποτα. Η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου θα αξίζει ιδιαίτερων εγκωμίων όταν θα έχουμε αποτελέσματα.

Υπάρχουν κάποιοι σε όλο τον κύκλο της φέτας που δεν θέλουν ελέγχους; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν. Γιατί διαφορετικά θα μας βρουν απέναντι. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη την Ευρώπη στα ΠΟΠ προιόντα γίνονται συνέχεια έλεγχοι για την διασφάλιση αυτών των προιόντων.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους. Όποιος παρανομεί να διώκεται γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την Φέτα ΠΟΠ.

Τέλος επειδή υπήρξαν και κάποιοι που έσπευσαν να βγάλουν μέχρι και κοστολόγια για τους κτηνοτρόφους υποστηρίζοντας ότι «αντέχεται» η μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα τους καλούμε να έρθουν και τις επόμενες 365 ημέρες να αναλάβουν τα κοπάδια μας για να δουν αν βγαίνουν κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι. Είναι εύκολο από ένα γραφείο να υπολογίζεις. Είναι δύσκολο να βοσκάς το κοπάδι έξω στις δύσκολες καιρικές συνθήκες 365 μέρες τον χρόνο».

22/01/2024 02:49 μμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες ότι συνεχίζεται η διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υπόστασή της ως ΠΟΠ.

Το ΥπΑΑΤ αντέδρασε με ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα φέτας ΠΟΠ, στις βιομηχανίες, τα σημεία πώλησης, σε αλυσίδες, super market και στα σημεία εισαγωγής στη χώρα, με μικτά κλιμάκια, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια.

Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί το χτύπημα στις ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, που πέραν των άλλων δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως συμβαίνει σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή.

Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα το ΥπΑΑΤ και σε άλλα μέτρα διασφάλισης και κατοχύρωσης της φέτας ΠΟΠ όπως και των άλλων τυριών ΠΟΠ και συγκεκριμένα:

1. Ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 που διασφαλίζει την πορεία του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος από τον παραγωγό κτηνοτρόφο έως τη μεταποιητική βιομηχανία - βιοτεχνία παραγωγής τυροκομικών, ιδιαίτερα της φέτας ΠΟΠ.

2. Να καταργηθεί η υπερδιήθηση σε όσες βιομηχανίες παράγουν φέτα ΠΟΠ γιατί παραβιάζει τους όρους παραγωγής ΠΟΠ.

3. Όποια μεταποιητική βιομηχανία παραβιάζει τους όρους παραγωγής φέτας ΠΟΠ και άλλων τυριών ΠΟΠ, πέραν των αυστηρών προστίμων να αφαιρείται η άδεια παραγωγής.

4. Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και παραγωγής φέτας ΠΟΠ, στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ.

5. Να επανέλθει η ανταποδοτικότητα στην εισφορά στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τους παραγωγούς γάλακτος και τους μεταποιητές, γιατί δεν νοείται εισφορά χωρίς ανταποδοτικότητα. Αλλιώς να καταργηθεί και η εισφορά.

6. Να εκπροσωπούνται οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις φέτας ΠΟΠ - ΕΔΟΦ και Κρέατος - ΕΔΟΤΟΚΚ στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ.

Βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι πολλά και συσσωρευμένα με κυρίαρχα σήμερα η καταστροφή στη Θεσσαλία στον Έβρο κ.τ.λ. που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι καταστροφές, να στηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες - μελισσοκόμοι, όπως και οι υποδομές, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.

16/01/2024 03:54 μμ

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το κόστος να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης οι ζωοτροφές είναι σε υψηλά επίπεδα και οι κτηνοτρόφοι - ειδικά της Κρήτης και της νησιώτικης Ελλάδας - ζητούν στήριξη από την πολιτεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως είναι προς υπογραφή η απόφαση για την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα στο Ηράκλειο, «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη. Οι τιμές στις ζωοτροφές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να καταβληθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για να στηρίξει το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

Η κατάσταση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι πολύ άσχημη. Ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία δίνει 1,07 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Οι συνεταιρισμοί Μυλοποτάμου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ανωγείων και Κόφινα κρατάνε ακόμη το γάλα στα 1,35 ευρώ αλλά το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν.

Βλέπουμε να πέφτει απότομα η τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά παράλληλα και τα αποθέματα των τυριών αυξάνουν. Όλα αυτά σε συνδιασμό με το κόστος των ζωοτροφών κάνουν πολύ δύσκολο το κλίμα στους αιγοπροβατοτρόφους».

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την 4ήμερη περιοδεία του στην Θεσσαλία, έκανε λόγο και για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος ο υπουργός τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να μη μείνει «τίποτα κάτω από το χαλί», είπε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους. «Δεν με ενδιαφέρει όποιοι κι αν είναι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να σέβονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως είπε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες τονίζοντας «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».

15/01/2024 10:58 πμ

Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στην εισφορά των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους, που έγινε στην Καρδίτσα.

Τα χρήματα που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι πάνε για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και ότι χρήματα μείνουν πάνε στο δημόσιο ταμείο.

Σε ερώτηση των κτηνοτρόφων για τα νέα κρούσματα νοθείας της φέτας, ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στον ΥπΑΑΤ. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται άτομο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Γερμανία για να μάθει περισσότερα για τα νέα κρούσματα νοθείας.

Πάντως όπως επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, εκπρόσωπος ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), «στην χώρα μας μπορεί να εισαχθεί γάλα - αγελαδινό ή αιγοπρόβειο - χωρίς να δηλωθεί. Μπορεί όμως να βρεθεί αν κάνει έλεγχο η ΑΑΔΕ. Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ η Διεπαγγελματική φέτας να λειτουργεί με βάση το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή να είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους ΠΟΠ Φέτας, όπως κάνουν οι Ιταλοί με τα αντίστοιχα ΠΟΠ τυριά τους. Αυτό το αίτημά μας δεν γίνεται δεκτό από το ΥπΑΑΤ».

Βέβαια από την άλλη ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δηλώνει ότι η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ενίσχυση σημαίνει και θεσμική κατοχύρωση.

Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ επεσήμανε στην συνάντηση με τους κτηνοτρόφους ότι με βάση την ΚΑΠ όσοι κτηνοτρόφοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικών του ΠΑΑ (δεύτερο Πυλώνα) δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από το οικολογικό σχήμα των βιολογικών (πρώτο Πυλώνα) άρα δεν θα πάρουν το πρασίνισμα.

Μεγάλες αλλαγές στα οικολογικά σχήματα (eco schemes) της ΚΑΠ δεν μπορούν να γίνουν και όσες γίνουν θα πάνε μετά το 2025. Για τα δυο χρόνια που έχουμε μέχρι τότε θα γίνει προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ να γίνουν οι όροι πιο «ελαστικοί» για να μπορέσουν να εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι τα χρήματα (όπως γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ με το πρασίνισμα). Αυτό βέβαια θα πρέπει να το κάνει δεκτό η ΕΕ για να εφαρμοστεί.

Τις επόμενες ημέρες βγαίνει προς διαβούλευση ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Υπόσχεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα αυξήσει τα ζημιογόνα αίτια για αποζημίωση αλλά δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές για την ζωική παραγωγή. «Και στα αυτοκίνητα όλοι πληρώνουν ασφάλιστρα αλλά δεν έχουν όλοι ατυχήματα για να πληρώσει η ασφαλιστική», δήλωσε στην συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει γράψει και ο ΑγροΤύπος, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα αναλάβει νέα προσωρινή διοίκηση (με προσωρινό πρόεδρο τον Μπαμπασίδη).