Αποζημιώσεις ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ για όσους κτηνοτρόφους χάσουν τα ζώα τους λόγω της πανώλης στην Θεσσαλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ, οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιώνονται για τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας» (ΦΕΚ Β’ 5016/27-10-2021).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, για τον υπολογισμό της καταβολής αποζημίωσης στον εκτροφέα λαμβάνεται υπόψη η μοναδιαία αξία ανά ζώο ή προϊόν, βάσει της ηλικίας του ζώου, των γενεαλογικών στοιχείων καθαροαιμίας που πιστοποιούνται από επίσημα έγγραφα, της παραγωγικής ικανότητας του ζώου, των τιμολογίων αγοράς – πώλησης ζώων κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγούνται της επιβολής μέτρων θανάτωσης – σφαγής, τυχόν ελαττωμάτων του ζώου, τα οποία μειώνουν την πραγματική του εμπορική αξία.
Η κλίμακα της ανώτατης μοναδιαίας αξίας ανά ζώο, με κριτήρια την ηλικία και την καθαροαιμία ή την παραγωγική κατεύθυνση, καθορίζεται ακολούθως:
Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας
1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 80 ευρώ,
3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6,
8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.
Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών
1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 45 ευρώ,
2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 100 ευρώ,
4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6.
8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά αποζημιώσεις express στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πολλαπλές οικονομικές, υγειονομικές και ενεργειακές κρίσεις.
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:
Τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά και διαχρονικά. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας.
Ωστόσο, οι πολλαπλές οικονομικές, υγειονομικές και ενεργειακές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους, φυτική και ζωική.
Επίσης, τα έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, οι τυφώνες, η πλημμύρα Daniel, οι σεισμοί, τα απρόβλεπτα νοσήματα (πανώλη, καταρροϊκός πυρετός, ευλογιά), είναι προβλήματα που πλήττουν την κτηνοτροφική παραγωγή και απαιτούν συντονισμένες, στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Θα στηριχθεί άμεσα η ενίσχυση των κτηνοτρόφων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για να βελτιωθεί η επιχειρηματική τους υπόσταση;
2. Εγγυάται την άμεση κάλυψη και αποζημίωση των κτηνοτρόφων από φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί, ώστε να μην εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους;
«Με 27 λεπτά την ημέρα ανά ζώο υπολογίζει η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο τεχνικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θωμάς Μόσχος.
«Με αυτά τα ψίχουλα πιστεύει το ΥπΑΑΤ ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων», προσθέτει.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ έχει δηλώσει ότι η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων.
Στο μεταξύ οι κτηνοτρόφοι, μέλη του ΣΕΚ, θεωρούν ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, «αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος - σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας».
Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, διεκδικώντας:
Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur: Η προστασία της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή φήμη της Ελλάδας.
Συνεργασία με τους παραγωγούς: Η λήψη μέτρων ενίσχυσης της κτηνοτροφίας πρέπει να βασιστεί σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα του κλάδου.
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) καταθέτουν στο ΥπΑΑΤ επικαιροποιημένες προτάσεις οικονομικής αποζημίωσης και μέτρων στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που επλήγησαν από τα μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν για την ευλογιά και την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και είναι άνεργοι. Πρέπει να υπάρξει άμεσα οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να ζήσουν. Επίσης δεν υπάρχει κίνητρο από την πολιτεία για να παραμείνει στο επάγγελμα ο κτηνοτρόφος (που είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας). Ζητάμε άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 ευρώ / ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή».
Η επιστολή των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ αναφέρει τα εξής:
Με έγγραφό μας, από τις 18/8/2024, σας παραθέσαμε τις προτάσεις μας ως κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, σχετικά με τις αποζημιώσεις και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το ΥΠΑΑΤ για την Πανώλη αλλά και για τις αντίστοιχες ζωονόσους όπως η Ευλογιά, για την οποία ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο, ώστε αυτές να μην έχουν οικονομικό καταστροφικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Δυστυχώς δεν τις λάβατε σοβαρά υπόψιν σας, με μοναδική βελτίωση στο υφιστάμενο τότε καθεστώς αποζημιώσεων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου,την αύξηση του ποσού αναφοράς.
Μετά από διάστημα 7 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Πανώλης και 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις ζωονόσους, αλλά και αυτές που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Κάναμε μεγάλη υπομονή, πειθαρχήσαμε στο πρωτόκολλο που εφαρμόζει η χώρα μας με βάση τις κοινοτικές οδηγίες για την εκρίζωση των συγκεκριμένων ζωονόσων, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων, κυρίως της περιφέρειάς μας και τηρήσαμε όσο ήταν δυνατό και με τεράστιο οικονομικό κόστος τα μέτρα καραντίνας που επέβαλε το ΥΠΑΑΤ.
Οι αποζημιώσεις μετά την καταστροφή των ζώων ξεκίνησαν να δίνονται στους πρώτους κτηνοτρόφους στα τέλη του Δεκέμβρη.
Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είναι άνεργοι, από τη μέρα που καταστράφηκαν τα ζώα τους, χωρίς εισόδημα βιοπορισμού των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους και χωρίς μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος την οποία προκάλεσαν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ.
Οι υποχρεώσεις σε φορείς του δημοσίου και σε ιδιώτες τρέχουν ασταμάτητα, οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις όμως πολλών εκ των πλητόμενων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους, κόπηκαν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τους συναδέλφους που εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας οι ζωοτροφές για το χειμώνα τελείωσαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα χρεώθηκαν για να συνεχίσουν να τα ταΐζουν.
Τα αμνοερίφια έμειναν στους στάβλους, αφού απαγορεύθηκε να μεταφερθούν στα σφαγεία και δεν είναι πιά εμπορεύσιμα στην αρχική τους αξία, λόγω των μέτρων απαγόρευσης που επιβλήθηκαν.
Ταυτόχρονα το κόστος εκτροφής τους είναι δυσβάσταχτο.
Ανάλογα και τα προβλήματα στους συναδέλφους βοοτρόφους που πωλούν απογαλακτισμένα μοσχάρια σε μονάδες πάχυνσης, δεν τους δόθηκε άδεια μετακίνησης για να τα πωλήσουν και η συντήρησή τους είναι επιζήμια για τους κτηνοτρόφους.
Η αγορά των πανάκριβων απολυμαντικών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου δυσβάσταχτη.
Ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για προκύρηξη του μέτρου 5.2 ή τύπου 5.2, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με 100% επιδότηση, χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του μέτρου και τους όρους ένταξης.
Ποιος ευθύνεται κ. Υπουργέ που δεν έχει υλοποιηθεί το 5.2, ενάμιση χρόνο μετά τα καμένα του Έβρου και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και πως να δείξουμε εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες σας;
Όσο για τους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από την κτηνοτροφία, (αγρότες, εταιρίες ζωοτροφών, προμηθευτές κάθε είδους, σφαγεία, έμποροι, κ.α) καλύτερα να σας ενημερώσουν οι ίδιοι για τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Μετά όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε κ.Υπουργέ, ότι η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ζημιάς που έχει υποστεί η κτηνοτροφία της πατρίδας μας και η οικονομική αλυσίδα γύρω από αυτή.
Για αυτό κι εμείς αναρωτιόμαστε: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ; Ρητορικό το ερώτημα !
Ως χώρα της ΕΕ, ως ευνομούμενη πολιτεία και ως πετυχημένη κυβέρνηση, βάζετε το χέρι στην τσέπη και πληρώνετε τη ζημιά, που εσείς προκαλέσατε !!!
Τόσο απλά ! Εμείς μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο κόστος της ζημιάς που έχουμε υποστεί, ζητάμε να αποζημιώσετε τα ελάχιστα.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας, για να επιτευχθεί η ανάσχεση της άθλιας οικονομικής και ψυχολογικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, των πλητόμενων περιοχών της πατρίδας μας.
Η αποζημίωση για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, με τιμή αναφοράς τα 220 € ανά ζώο, είναι χαμηλή σε σχέση με την αξία μεγάλης μερίδας ζώων και σίγουρα σε σχέση με τη ζημιά που προκαλείται σε μια ενεργή και παραγωγική κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για να είναι αποτελεσματική αυτή η αποζημίωση, θα πρέπει να συνοδεύεται με:
- Άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 €/ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή.
- Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
- Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
- Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
- Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
- Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
- Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.
Μέτρα μόνο για τους κτηνοτρόφους των περιοχών, που επλήγησαν άμεσα από την καραντίνα Πανώλης και Ευλογιάς, που έχει επιβάλλει το ΥΠΑΑΤ:
- Αποζημίωση αιγοπροβάτων για το κόστος ζωοτροφών με 1,5 €/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης βόσκησης.
- Αποζημίωση αμνοεριφίων για το κόστος ζωοτροφών με 1,5 €/ζώο για κάθε μέρα απαγόρευσης σφαγής και ενίσχυση όταν επιτραπεί η για την κάλυψη της κατά κιλό μειωμένης τιμής του σφαγίου, σε σχέση με το μέσο όρο τιμής της χώρας, όταν η διαφορά αυτή υπάρχει.
- Αποζημίωση για την αφαίρεση κεφαλιών και εντόσθιων, από τα αμνοερίφια που σφάζονται.
- Άμεση έναρξη δυνατότητας σφαγής σε όλες τις περιοχές της περιφέρειάς μας, των εναπομεινάντων αμνοεριφίων, με ειδικά αυστηρά μέτρα, στα σφαγεία της περιφέρειάς μας, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά, των αιγοπροβατοτρόφων.
- Άμεση άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των απογαλακτισμένων μόσχων για πάχυνση με ειδικά αυστηρά μέτρα, για να μη διαιωνιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά των βοοτρόφων αναπαραγωγής.
- Αποζημίωση για τα θηλυκά που κρατήθηκαν για αναπαραγωγή, λόγω της απαγόρευσης σφαγής, με 50 €/ζώο για τα άνω του 15% του κοπαδιού, που θεωρείται ποσοστό συνήθους αντικατάστασης.
- Αποζημίωση για το κόστος αγοράς απολυμαντικών.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες και στο χρόνο που προτείνονται.
Οι επιπτώσεις από τα μέτρα καραντίνας και οι αποζημιώσεις που προτείνονται, αφορούν και τους κτηνοτρόφους που τα ζώα τους, παρά τα περιοριστικά μέτρα, νόσησαν και θανατώθηκαν.
Σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για οριζόντια αποζημίωση ζωοτροφών, σε όλη τη χώρα, σας επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει ούτε να περνάει από το μυαλό σας.
Οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και μόνο στις περιοχές που έχουν υποστεί πραγματική ζημιά οι κτηνοτρόφοι.
Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για πολιτική σπέκουλα και δημόσιες σχέσεις, πατώντας στην καταστροφή των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας και όσων συναδέλφων από άλλες περιοχές έχουν υποστεί πραγματική ζημιά, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.
Εμείς παρά την απαξιωτική σας συμπεριφορά μέχρι σήμερα, όπως και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κέλλα, αφού δεν μας κάνατε την τιμή να επισκεφθείτε την περιφέρειά μας για να συνομιλήσετε και να αφουγκραστείτε τους φορείς των κτηνοτρόφων, σας καλούμε να επισκεφθείτε άμεσα την περιφέρειά μας, μαζί με το επιτελείο σας.
Όχι βιαστικά και πρόχειρα όπως συνηθίζετε, αλλά οργανωμένα και με υπομονή, όπως όταν επισκέπτεστε τη Θεσσαλία και την Κρήτη, πριν οι γόνιμες και εποικοδομητικές προτάσεις μας και η παροιμιώδη υπομονή μας, μετατραπούν σε θυμό και οργή!
ΥΓ1. Όταν δεήσετε, σε συνεργασία με τον υπουργό εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, επανδρώστε το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο και στείλτε μας κάμποσους κτηνιάτρους, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε κανένα κοπάδι από την Ευλογιά!
ΥΓ2. Μέσω της επιστολής μας αυτής, η οποία θα κοινοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειάς μας, για το τεράστιο ... ενδιαφέρον τους, για τα θέματα της κτηνοτροφίας και για τις συνεχείς και αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις! Όπως και την επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης και την πρόεδρό της κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους!!!
«ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;»!!!
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της πανώλης και της ευλογιάς.
Δεν αρκούν όμως αυτά τα χρήματα για την απώλεια των αιγοπροβάτων αλλά θα πρέπει να αναπληρωθεί και το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να σφάξουν τα ζώα τους αλλά και λόγω απαγόρευσης βόσκησης είχαμε υποσιτισμό των ζώων και μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Πάντως με την είσοδο του 2025, δύο νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων σημειώθηκαν στην περιοχή της Ευξεινούπολης στη Μαγνησία, αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου.
Ερώτηση στην Βουλή
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, με την οποία ζητάει απαντήσεις σχετικά με τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας από την εξάπλωση της ευλογιάς και της πανώλης.
Όπως επισημαίνει, εξαιτίας των ζωονόσων «δεν είναι μόνο το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε αλλά και ολόκληρη η παραγωγή μιας χρονιάς που θα επέφερε μεγάλα έσοδα στους κτηνοτρόφους και θα ενίσχυε τις αγορές κρέατος σε όλη την Ελλάδα. Και συμπληρώνει: «Τα περιοριστικά μέτρα έβλαψαν χιλιάδες κτηνοτρόφους. Μπορεί να ήταν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ζωονόσων, ωστόσο είχαν αποδεδειγμένα αρνητικό αντίκτυπο.
Η διάρκεια των μέτρων περιορισμού των εκτροφών αποδείχθηκε ιδιαίτερα μεγάλη επηρεάζοντας τις εκτροφές που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης».
Στο πλαίσιο αυτό, «ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, οι σταβλικές εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο. Πέραν τούτων, σε πολλά μέρη της χώρας, η ευλογιά υπάρχει ακόμα δυσχεραίνοντας τους ήδη κατεστραμμένους κτηνοτρόφους».
Ενώ όσον αφορά τις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να δίνονται, η βουλευτής υπογραμμίζει πως επαρκούν μόνο για να εξοφλήσουν οι παραγωγοί τους ανεξόφλητους λογαριασμούς τους και όχι για να σταθούν στα πόδια τους.
Την ίδια στιγμή, τη μεγάλη εικόνα για τους κτηνοτρόφους συμπληρώνουν αρνητικά η ανομβρία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αδράνεια των κρατικών μηχανισμών να διανείμουν δίκαια το ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο την ανακούφιση του πρωτογενή τομέα.
Με βάση τα παραπάνω, η Χριστίνα Σταρακά απευθύνεται προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας να μάθει αν και με ποιον τρόπο πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τόσο τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους όσο και εκείνους που αν και δεν εμφάνισαν κρούσμα πανώλης και ευλογιάς υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.
Ενώ τέλος, ζητά επιπλέον απαντήσεις από το Υπουργείο για το αν έχει διερευνήσει τα αίτια εισαγωγής των ζωονόσων στην πατρίδα μας, καθώς και πώς σκοπεύει να ενισχύσει τους ελέγχους ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με κάποια ζωονόσο.
Μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, με σκοπό την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εξετάζεται η εφαρμογή ενός γενικού μέτρου de minimis, που θα απευθύνεται σε αιγοπροβατοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις των ζώων τους, που τους ανάγκασαν να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα σε κλειστούς στάβλους, αυξάνοντας έτσι το κόστος ζωοτροφών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
Τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας κάθε χρόνο και πάντα βάσει των τιμολογίων εξόδων τους (ζωοτροφές, εφόδια, κλπ), θα επιστρέφεται κατευθείαν στον παραγωγό ένα μέρος του κόστους μεταφορών ζητούν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης για το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 330 ευρώ μάξιμουμ ανά ζώο.
Το πρόγραμμα θα «ανοίξει» έως τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.
Στην ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄5788/17-10-2024) για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση για ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι: «Ως προς τις δαπάνες για τις ζωοτροφές, σημειώνεται ότι στην παραπάνω απόφαση προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων που συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται, σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις για την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.
Η εν λόγω ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εγκρίνει τη διάθεση και την κατανομή των απαιτούμενων ποσών βάσει των αιτημάτων πληρωμής, τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων».
Διαβάστε την απάντηση του Υφυπουργού (εδώ)
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πληρωμή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της πανώλης και της ευλογιάς.
Υπογράφηκαν οι σχετικές τροπολογίες και δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή της ενίσχυσης.
Η γραφειοκρατία όμως στην χώρα μας έκανε πάλι το θαύμα της. Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», αναφέρεται στα περί αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι αποζημιώσεις για τις θανατώσεις των ζώων που θανατώθηκαν λόγω των ζωονόσων είναι ακατάσχετες και ανεκχώρητες.
Δείτε την εγκύκλιο (εδώ)
Σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο, όταν πήγαν να πάρουν τα χρήματά τους είδαν είχαν δεσμευτεί και δεν μπορούσαν να τα σηκώσουν.
Όπως τους είπαν από τις τράπεζες, αυτό συμβαίνει επειδή στον λογαριασμό αναγράφεται ότι είναι χρήματα από το ΥπΑΑΤ αλλά δεν αναφέρει ότι αφορά την αποζημίωση για την θανάτωση των ζώων.
Για να αποδεσμευτούν τα χρήματα θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν εξατομικευμένη βεβαίωση για την αιτιολογία της πληρωμής ή θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια ενημέρωση το ΥπΑΑΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να καταβληθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους της Εύβοιας, απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.
Καταγγέλλει παράλληλα την τακτική «πετσοκόμματος» των ενισχύσεων με διάφορες δικαιολογίες.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος σημειώνει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, που στο τέλος του χρόνου περίμεναν τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω ορεινών και ημιορεινών περιοχών, «δεν είδαν το παραμικρό ευρώ στους λογαριασμούς τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν.
Ακόμη επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, ενώ τονίζει ότι κτηνοτρόφοι που απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους φορείς, «ήρθαν αντιμέτωποι με δικαιολογίες σχετικά με την καταχώρηση σχετικά κωδικών και άλλα τέτοια».
Και προσθέτει: «Αυτός ο εμπαιγμός που συμβαίνει στους συναδέλφους στο κλάδο της κτηνοτροφίας, έχει ξανασυμβεί στον κλάδο της μελισσοκομίας και το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς δεν παίρνει την ευθύνη, και στο τέλος οι συνάδελφοι μένουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί πως μιλάμε για την περιοχή της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες προβλήματα, που προστίθενται στη ήδη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μας αγρότες και κτηνοτρόφοι».
O Σύλλογος απαιτεί: «Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ώστε άμεσα, να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Να σταματήσει ο εμπαιγμός στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, που σε αυτό αλλά και σε αντίστοιχα ζητήματα ενισχύσεων, κάθε φορά βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους (κόφτες κλπ) για να κουτσουρεύουν τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δικαιούμαστε».
Επισημαίνεται πως την ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς.
Γενική συνέλευση στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου έκαναν, την ημέρα των Θεοφανείων, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, αποφασίζοντας ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση, στις 15 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Τόπος συνάντησης των κτηνοτρόφων ορίστηκε η πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Αιχμή των διεκδικήσεών τους είναι ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων και οι χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής. Αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε και τον ΕΛΓΑ που μόνο πληρώνουμε και ποτέ δεν μας έχει χορηγήσει αποζημιώσεις.
Έχουμε και το πρόγραμμα «Αμάλθεια», ένα έκτακτο μέτρο ενίσχυσης για την στήριξη των κτηνοτρόφων, που εδώ και τρία χρόνια δεν το έχουν πληρώσει.
Ζητάμε ελέγχους των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, ειδικά σε τυροκομικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, που καθώς εισέρχονται στην αγορά ζημιώνουν παραγωγούς και καταναλωτές.
Όσον αφορά το αιγοπρόβειο γάλα ακολουθεί την πτωτική πορεία του ελαιολάδου. Το 2023 μας έδιναν τιμή παραγωγού στο πρόβειο στα 1,35 ευρώ το κιλό. Φέτος κυμαίνεται από 95 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό. Με τόσο μεγάλη αύξηση στο κόστος έχουμε τιμές του 2022.
Επίσης τα κόκκινα δάνεια προκαλούν οικονομική ασφυξία σε πολλούς παραγωγούς.
Δεν βλέπουμε από πουθενά βοήθεια. Άποψή μου είναι ότι αν ήθελαν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα θα έπρεπε οι ενισχύσεις της ΚΑΠ να επιδοτούν την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Όσοι αληθινά παράγουν να στηριχθούν οικονομικά».
Το Οικομουσείο Ζαγορίου πραγματοποιεί εκδήλωση «Echoes of Tradition», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (8 Ιανουαρίου 2025), στις 18:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται για να γιορτάσουμε την πρόσφατη βράβευση του Οικομουσείου Ζαγορίου από τον οργανισμό European Heritage Days, ο οποίος αναγνώρισε τη συμβολή μας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου είναι ανάμεσα στους 8 φορείς από όλη την Ευρώπη που βραβεύτηκαν φέτος από τον οργανισμό European Heritage Days για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, η βράβευσή μας αφορά το έργο μας για την ανάδειξη της σημασίας της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο (8-14 Ιανουαρίου 2025) που αναδεικνύει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των γυναικών της κοινότητας στην διατήρηση αυτής της παράδοσης.
- Ημερίδα και τελετή έναρξης στις 8 Ιανουαρίου, με ενδιαφέρουσες ομιλίες και πάνελ συζητήσεων από επιστήμονες, πολιτιστικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινότητας, που θα καλύψουν διάφορες πτυχές της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
- Ζωντανή μουσική και τοπικά εδέσματα για να απολαύσουμε όλοι μαζί την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου.
Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων με την είσοδο του νέους έτους είχε ο νομός Μαγνησίας.
Πρόκειται για ύποπτα κρούσματα σε δύο διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ευξεινούπολης, τα οποία βγήκαν θετικά, ενώ τα ζώα οδηγήθηκαν χθες, Πέμπτη (2/1) και τα υπόλοιπα οδηγούνται αύριο, Σάββατο (4/1), για θανάτωση και υγειονομική ταφή.
Τα νέα κρούσματα επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, μετά από ενημέρωση που είχε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έχει θέσει την περιοχή σε καραντίνα και προχωρά σε συνεχείς ελέγχους.
«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν λάβει από την κτηνιατρική υπηρεσία. Στόχος είναι να μπορέσουν να σφάξουν την επόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.
Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή (3/1) οδηγήθηκαν σε θανάτωση και υγειονομική ταφή κοπάδια που παρουσίασαν κρούσματα ευλογιάς στο Νέο Ξεριά και στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας.
Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς στην Καβάλα, σήμερα Παρασκευή (27/12), στο Νέο Ξεριά του δήμου Νέστου, με τις υπηρεσίες της κτηνιατρικής το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν δείγματα από τα ζώα της εκτροφής.
Στο μεταξύ, στο Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης, οδηγήθηκαν σε θανάτωση 170 πρόβατα λόγω της ευλογιάς.
Κτηνοτρόφοι που επικοινώνησαν στον ΑγροΤύπο ανέφεραν ότι οι τιμές παραγωγού, που έδιναν στις 27/12, για τα αρνιά που πάνε για σφαγή, ήταν στα 7,5 ευρώ το κιλό.
Επιστολή Κουρέτα για κτηνοτρόφους Μαγνησίας
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Τσιάρα και στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με θέμα τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ζητώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.
Στην επιστολή του ζητά τα παρακάτω άμεσα μέτρα ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.
1. Άμεση αποζημίωση με την μορφή προκαταβολής του 50% της αποζημίωσης ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.
2. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών ύψους 1€/ζώο/ημέρα όλων των ζώων και για όσο διάστημα παραμείνουν έγκλειστα εντός των εκτροφών.
3. Επιδότηση ύψους 1 € ανά κιλό για κάθε αρνί που δεν θα σφαγεί άμεσα.
4. Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων για τα επόμενα δύο χρόνια.
5. Πάγωμα όλων των χρεών σε ΔΕΚΟ για τα επόμενα δύο χρόνια.
6. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
7. Διατήρηση όλων των επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων για τα επόμενα χρόνια και έως την εφαρμογή του μέτρου 5.2 που αφορά στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.
8. Αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών γάλακτος.
Ξεκίνησαν οι πληρωμές των κτηνοτρόφων για τις αποζημιώσεις των ζώων που έχασαν λόγω της ευλογιάς και της πανώλης, μετά την απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία απαλλάσσει τους πληγέντες που δεν είχαν τακτοποιημένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, διευκρίνισε τη διαδικασία: «Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μας αποστέλλουν τις καταστάσεις με τον αριθμό των θανάτων των ζώων, και το Υπουργείο στέλνει τα χρήματα στις Περιφέρειες, οι οποίες με τη σειρά τους τα διανέμουν στους δικαιούχους. Έως τώρα έχουν καταβληθεί 13,3 εκατομμύρια ευρώ για ζώα που θανατώθηκαν από πανώλη και ευλογιά». Η διανομή των αποζημιώσεων έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη κατανομή ήταν πριν από 15 ημέρες, ενώ η δεύτερη κατανομή ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτό που θέλουν τώρα οι κτηνοτρόφοι από το ΥπΑΑΤ είναι να απλοποιήσει την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε από τις ζωονόσους.
Το Υπομέτρο 5.2 για αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο κακός σχεδιασμός του προγράμματος, οι ασάφειες, αλλά και η απαίτηση οι κτηνοτρόφοι να προκαταβάλουν το ποσό για την αγορά των ζώων που έχασαν, κάνουν το μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο.
Θα πρέπει να αλλάξει η όλη διαδικασία ώστε να καταστεί πιο «φιλικό» στους δικαιούχους κτηνοτρόφους και να διευκολύνει την υποβολή αιτήσεων για την αγορά αιγοπροβάτων.
Την πλήρη αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης για τις συνθήκες μετάδοσης της ζωονόσου της ευλογιάς στην ελληνική επικράτεια, επικρίνει έντονα ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.
Όπως αναφέρει, «σε συνέχεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Μ. Χνάρη, η απάντηση που λάβαμε σχετικά με τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν για την εξάπλωση της ευλογιάς, όπως αντίστοιχα και στην περίπτωση της πανώλης, κρίνεται άκρως υποκριτική και ως εκ τούτου μη ικανοποιητική και απογοητευτική, επιβεβαιώνοντάς για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της Κυβέρνησης στη διαχείριση σοβαρών καταστάσεων.
Καμία πειστική απάντηση δε λάβαμε για τα πραγματικά αίτια εισχώρησης της ευλογιάς στη χώρα μας, με το αρμόδιο Υπουργείο να αναλώνεται στην απλή απαρίθμηση του αριθμού των ζώων που θανατώθηκαν, απεκδυόμενη πλήρως των ευθυνών της για τα αίτια της εξάπλωσης της, αποδίδοντας τη μάλιστα στις «…μετακινήσεις ζώων (προς σφαγή, προς βοσκές, για πάχυνση, για αναπαραγωγή)..», καθώς επίσης και στα οχήματα μεταφοράς ζώων ή ακόμα και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους και στους οδηγούς των οχημάτων.
Το αρμόδιο Υπουργείο, δηλαδή, αρκείται σε μία επιδημιολογική προσέγγιση της νόσου, απαντώντας γενικά και αόριστα για την εξάπλωση της. Δε μας ενημερώνει (ή μήπως δε γνωρίζει) επί της ουσίας τι εν προκειμένω συνέβη και η ευλογιά μεταδόθηκε από τον Έβρο και την Θράκη απευθείας στην Πελοπόννησο, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει το μέτρο της απαγόρευσης «..μετακίνησης αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας σε προορισμό εκτός Ελλάδας..» έως και την 30η/11/2024, μέτρο που παρατάθηκε έως και την 15η/01/2025.
Επιπλέον, στο ίδιο μήκος κύματος, σιγή ιχθύος τηρούν και για τα επιπρόσθετα μέτρα που προτίθενται να λάβουν. Ισχυρίζονται ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τα οποία όμως μέχρι και σήμερα στην περίπτωση της ευλογιάς έχουν κριθεί ως αναποτελεσματικά.
Δεν κάνουν καμία αναφορά για την επάνδρωση των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών με το κατάλληλο προσωπικό. Αν και είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι Περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των μετακινήσεων των οχημάτων και την εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και βιοασφάλειας, το Υπουργείο δεν προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για πρόσληψη προσωπικού, παρά τη σχετική πρόβλεψη σε έκτακτες περιπτώσεις, μεταθέτοντας τις ευθύνες στους Περιφερειάρχες.
Τέλος, αναφορικά με την καταβολή της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, αρκούνται απλά στην παράθεση των ποσών των αποζημιώσεων, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν μετά την παρέμβαση του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία».
Σχολιάζοντας τα ανωτέρω, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δηλώνει τα ακόλουθα: «Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η διασπορά της πανώλης και της ευλογιάς έχει οδηγήσει στη θανάτωση χιλιάδων ζώων ακόμα και στο ξεκλήρισμα ολόκληρων κοπαδιών αιγοπροβάτων, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση, οδηγώντας μάλιστα αρκετούς ακόμα και στην έξοδο από το επάγγελμα. Καθίσταται επιβεβλημένη ανάγκη η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων και κυρίως της αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μία συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, με σκοπό να δώσει μία νέα πνοή συνολικά στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην ενδυνάμωση της υπαίθρου».
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία με τα συνεχόμενα κρούσματα ευλογιάς που αποδεκατίζουν τα ζώα τους.
Πρόφατα χτυπήθηκαν από ευλογιά δύο εκτροφές στην Αγχίαλο και τρεις στην Ευξεινούπολη του Αλμυρού και όλα τα ζώα θανατώθηκαν.
Σε έκτακτη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Διμήνι, οι κτηνοτρόφοι απαιτούν άμεσες πληρωμές για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους, ειδικά ενόψει των εορτών.
Στην σύσκεψη προτάθηκε ακόμη να πιεστεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επιδοτήσεις αντικατάστασης ζώων και έναρξη εμβολιασμών για τον περιορισμό της ευλογιάς.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η Χαρούλα Διβάνη, μέλος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, «δίνουμε μάχη να επιβιώσουμε. Δεχόμαστε αλλεπάλληλα χτυπήματα.
Πρώτα οι πυρκαγιές, μετά οι πλημμύρες, στη συνέχεια η πανώλη και τώρα η ευλογιά. Τις τελευταίες μέρες κτηνοτρόφοι έλαβαν εξώδικα από το fund με το οποίο ουσιαστικά προειδοποιούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Από την άλλη οι τιμές στο γάλα είναι σε χαμηλά επίπεδα και οι γαλατάδες δεν δίνουν προκαταβολές γιατί φοβούνται μην χάσουν τα λεφτά τους λόγω της ευλογιάς.
Τα ζώα είναι κλεισμένα στις εκτροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχουν χρήματα να αγοράσουμε ζωοτροφές. Ήδη τα αιγοπρόβατα υποσιτίζονται και έχουμε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και προβλήματα στις γέννες.
Αν τα ζώα δεν πεθάνουν από την ευλογιά θα πεθάνουν από την ασιτία. Μας είπαν ότι θα μας δώσουν ενισχύσεις για ζωοτροφές αλλά σε λίγο δεν θα υπάρχουν ζώα.
Στην σύσκεψη αποφασίσαμε να πιέσουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επιδοτήσεις αντικατάστασης ζώων και για την έναρξη εμβολιασμών για τον περιορισμό της ευλογιάς.
Μας λέει το ΥπΑΑΤ ότι με τον εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα στις εξαγωγές φέτας αλλά χωρίς ζώα δεν θα παράγουμε φέτα. Πρέπει να σώσουμε τα ζώα μας. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απουσία ουσιαστικής υποστήριξης από την Πολιτεία. Λόγια ακούμε πολλά αποφάσεις όμως δεν βλέπουμε».
Στο μεταξύ η Εισαγγελία Βόλου έχει ξεκινήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, για την υγειονομική βόμβα με 100 και πλέον νεκρά ζώα, τα οποία εντοπίστηκαν στα ρέματα Ξηριά και Ευξεινούπολης Αλμυρού. Αν πρόκειται για αιγοπρόβατα που πέθαναν από ευλογιά τότε είναι μια εγκληματική ενέργεια κατά της κτηνοτροφίας. Για το θέμα υπήρξε συνάντηση, τη Δευτέρα (16/12), του Δήμαρχου Αλμυρού, Δημήτρη Εσερίδη, με τον Υπουργό κ. Κώστα Τσιάρα και τον Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ κ. Γεώργιο Στρατάκο. στην οποίας ζητήθηκε η λύση στο πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα για όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής, που διαθέτουν πάνω από 10.000 σταυλισμένα ζώα.
Επίσης ο κ. Εσερίδης ζήτησε να εμβολιαστούν κατά της ευλογιάς τα ζώα στις μονάδες της περιοχής, να μεταβεί στον Αλμυρό κλιμάκιο ειδικών από το ΥπΑΑΤ για να κάνει επισταμένους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και να καταβληθούν ενισχυμένες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφος, διότι είναι προ το πυλών του αφανισμού.
Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι η ζώνη Αγχίαλος - Αλμυρός έχει πρόβλημα και δεν θα γίνουν τα επόμενα 24ωρα σφαγές, δηλαδή θα χαθεί η περίοδος των γιορτών.
Σε αγωνία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι με την πληρωμή αποζημιώσεων για την θανάτωση των ζώων τους λόγω της ευλογιάς και την πανώλης.
Έχασαν τα κοπάδια τους, που σημαίνει έμειναν χωρίς εισόδημα και πολλοί δεν μπορούν να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους, ενώ πάντα καραδοκεί και ο κίνδυνος κατασχέσεων σε σπίτια και εκτροφές με «κόκκινο» δάνειο.
Ο κρατικός μηχανισμός όμως τους ζητά να έχουν πληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για να πάρουν την αποζημίωση (το πρόβλημα έχει αναδειχθεί σε άρθρα του ΑγροΤύπου).
Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα πραγματικό αλαλούμ υπάρχει με την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες είναι υποχρεωτικό και σε κάποιες άλλες όχι.
Όπως έγινε γνωστό η αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, θα γίνει χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Πρόσφατα ανακάλυψαν οι Περιφέρειες ότι δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας.
Υπάρχει όμως το πρόβλημα της φορολογικής από την ΑΑΔΕ.
Το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί ότι θα δημοσιεύσει σε ΦΕΚ απόφαση με την οποία δεν θα είναι υποχρεωτική η φορολογική ενημερότητα για να πάρουν την αποζημίωση. Φτάσαμε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και ακόμη δεν έχει γίνει.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει αυξημένες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την θανάτωση των ζώων τους αλλά αυτό το μέτρο στην πράξη έφερε πολύ θυμό αντί ικανοποίηση επειδή η κρατική μηχανή δεν μπορεί να λύσει άμεσα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας.
Αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες κτηνοτρόφων θα περάσουν δύσκολα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η ειρωνεία είναι ότι χρήματα υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να καταβληθούν στους δικαιούχους.
Δεν έγινε νομοθετική ρύθμιση όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι σήμερα να μην μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις για τα ζώα τους που θανατώθηκαν.
Πήγαν, σήμερα Δευτέρα (16/12/2024), στην ΠΕ Λάρισας οι κτηνοτρόφοι για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, αλλά τους ζητάνε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τις δύο ζωονόσους αλλά και για κάλυψη εξόδων που έκαναν οι Περιφέρειες, περισσότερα από 13,3 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, υποστήριζε ότι «αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ειδικότερα, η απαλλαγή ισχύει ήδη». Τελικά όμως χρήματα δεν πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο κτηνοτρόφος από την Λάρισα, «τα χρήματα για τις αποζημιώσεις είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά δεν πληρώνουν αν δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι κτηνοτρόφοι εδώ και μήνες δεν έχουν εισόδημα και θα περάσουν χωρίς χρήματα τις γιορτές των Χριστουγέννων».
Άμεσα είτε θα πρέπει να περάσει τροποποιητική από την Βουλή (όπως το είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο από την πρώτη στιγμή) είτε θα πρέπει οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ να στείλουν στις Περιφέρειες εντολή να πληρωθούν αποζημιώσεις χωρίς την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Aνακοινώθηκαν τα μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων περιοχών από την κακοκαιρία «Bora», που είχαμε στα τέλη Νοεμβρίου, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προχώρησαν στη διενέργεια ελέγχων και αυτοψιών στο πεδίο των πληγεισών περιοχών, με το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών και καταγραφών να έχει ολοκληρωθεί.
Πλέον, κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης είναι σε συνεργασία με τους Δήμους για τη δρομολόγηση αυτοψιών, σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους Δήμους στη Γενική Διεύθυνση, αλλά και μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.
Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται είναι τα ακόλουθα:
1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις πληγείσες περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα «κόκκινα» κτίρια και 5.000 ευρώ για τα «κίτρινα» κτίρια
2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. με σκοπό την επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν.
3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Η οποία ανέρχεται ως και 500 ευρώ.
4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.
Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.
5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις
7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις
8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευ
α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία,
β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και
γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.
10. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, στοχευμένα οι πληγείσες επιχειρήσεις των περιοχών της Ρόδου, της Λήμνου, της Πιερίας και της Χαλκιδικής
11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
Προχωρά το ΥπΑΑΤ το θέμα για την οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.
Η πληρωμή θα γίνει μετά τις γιορτές και σίγουρα μέσα στο 2025 όταν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επεξεργάζονται σχέδιο για να δοθεί de minimis οριζόντια στους αιγοπροβατοτρόφους όλης της χώρας για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, διότι τα ζώα έμειναν κλεισμένα στους στάβλους με την απαγόρευση των μετακινήσεων.
Θα υπάρξει όμως και ένα πρόσθετο πακέτο ενισχύσεων που θα πάει σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω πανώλης και ευλογιάς (π.χ. Έβρο, Λάρισα κ.α.). Σε αυτές τις περιοχές θα πάνε περισσότερα χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών.
Κατάσχεση αμνών
Στο μεταξύ είχαμε κατάσχεση αρνιών στην Π.Ε. Τρικάλων λόγω παράβασης των μέτρων πρόληψης για την Ευλογιά.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες ότι την Παρασκευή (6/12/2024), κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση τριάντα δύο αμνών (άνευ σήμανσης και υγειονομικού πιστοποιητικού), που διακινούνταν με προορισμό σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων.
Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την Ευλογιά του προβάτου και την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος επέβαλλαν την κατάσχεση των εν λόγω ζώων και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η κτηνοτροφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει δεχτεί εδώ και πέντε μήνες ισχυρό πλήγμα από τις επιζωοτίες της Πανώλης και της Ευλογιάς.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει επιδείξει υποδειγματική προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
Είναι απαράδεκτο κάποιοι επαγγελματίες να προτάσσουν το κέρδος και να λειτουργούν εις βάρος της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσων μηνών.
Η Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία της υγείας των ζώων και του ζωικού κεφαλαίου θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους, την κλινική επιτήρηση και τη διενέργεια δειγματοληψιών και σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων θα επιβάλλει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Ν. 4235/2014.
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη κι ευλογιά έρχεται από το ΥπΑΑΤ, ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ένα τρίτο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει τις πληρωμές αποζημιώσεων για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 687/2020.
Σήμερα Δευτέρα (9/12/2024) πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ στους λογαριασμούς των Περιφερειών 7,6 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα που ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, είχαν πιστωθεί στις Περιφέρειες 5,7 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν σε δικαιούχους κτηνοτρόφους, αλλά και για να καλυφθούν έξοδα των Περιφερειών.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τις δύο ζωονόσους αλλά και για κάλυψη εξόδων που έκαναν οι Περιφέρειες, περισσότερα από 13,3 εκατ. ευρώ.
Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, λόγω πανώλης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι οποίες ανέρχονται στα 3.624.594 ευρώ.
Το εν λόγω ποσό εντάσσεται στην απόφαση καταβολής 6.544.375 ευρώ στις Π.Ε. όλης της χώρας, ως αποζημιώσεις για ευλογιά και πανώλη.
Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην συνάντηση με κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel και τις ζωονόσους της ευλογιάς και της πανώλης,
Στην συνάντηση γενικότερα συζητήθηκαν οι ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους πως, για την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων έχει δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης, όπως το μέτρο 5.2.
Επιπλέον, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ειδικότερα, η απαλλαγή ισχύει ήδη.
Επανέλαβε, δε, για μια ακόμη φορά ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, με 100% επιδότηση.
Αναφορικά με το αίτημα των κτηνοτρόφων περί οικονομικής ενίσχυσης για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών εξαιτίας του εγκλεισμού των ζώων, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα ποσά που θα καταβληθούν, πιθανότατα μέσω προγράμματος de minimis.
Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του πλαφόν που προβλέπει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε λόγω της θεομηνίας Daniel, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην αποζημιώνονται για το σύνολο των απωλειών τους. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου.
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το ζήτημα αναστολής της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς έχουν μειωμένα εισοδήματα, δεδομένου ότι τα κοπάδια τους έχουν πληγεί. Ο Υφυπουργός προχώρησε σε άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής από την προκαταβολή φόρου.
Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα και η πορεία του περιορισμού της ευλογιάς, με τον υφυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα κερδηθεί και αυτή η μάχη.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι είναι το τελευταίο μέτρο που απασχολεί το ΥπΑΑΤ αυτή τη στιγμή, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, κυρίως της φέτας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Στέλιος Σπανογιάννης, και οι κτηνοτρόφοι Δημήτρης Λιάπης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Βλαχοστέργιος και Γρηγόρης Μπαρμπούτης.
Το ΥπΑΑΤ εξετάζει λύσεις στο πρόβλημα με τις ενημερότητες για την αποζημίωση λόγω των ζωονόσων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση υποστήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σχετική τροπολογία για να μην είναι υποχρέωση των κτηνοτρόφων η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι.
«Αναγνωρίζουμε ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι ένα εμπόδιο για πολλούς κτηνοτρόφους. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και εργαζόμαστε για να δοθεί λύση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.
Το πρόβλημα με τις ενημερότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την θανάτωσή των ζώων τους είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος.
Νωρίτερα υπήρξε αναφορά του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, στην οποία ζητούσε να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε όλους τους κτηνοτρόφους χωρίς υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε «να γίνει η αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».
Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση στη Διαύγεια που αφορά την χορήγησης της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος.
Όπως αναφέρει «ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος της παρούσας απόφασης και για τα έτη από το 2023 έως το 2027 ανέρχεται σε 324.312.360,00 €, δηλαδή ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 64.862.472,00 €, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως κάθε φορά ισχύει».
Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα άρθρα 32-35 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων ζώων κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγηση της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων (ΔΣΕΖ), σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3075/6.11.2023 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών.
Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους του Τμήματος Αιγοπροβατοτροφίας και της ΔΣΕΖ και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.
Για το σκοπό αυτό ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί εγκαίρως στην ΔΣΕΖ τον συνολικό αριθμό των επιλέξιμων ζώων και των δικαιούχων παραγωγών ανά Μέτρο και ανά έτος ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων».