Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Ενίσχυση μέχρι 80%, επιλέξιμα αγροτεμάχια, υποβολή αιτήσεων

18/03/2022 04:48 μμ
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υποέργο 2 : «Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών». Ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης είναι η Τετάρτη (23 Μαρτίου 2022).

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Υποέργο 2 : «Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών». Ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης είναι η Τετάρτη (23 Μαρτίου 2022).

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 170.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Η μέγιστη ενίσχυση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80 % της δαπάνης. Η αναδιάρθρωση θα γίνει μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων. Δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα όπως Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών τκαι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς.

Η διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης - ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν δύναται να ξεπερνά την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Υποβολή των αιτήσεων γίνεται από 15 Μαΐου 2022 έως 15 Νοεμβρίου 2022.

Η διάρκεια της αξιολόγησης υπολογίζεται σε 7 μήνες, από την 15η Μαΐου 2022 έως την 30η Νοεμβρίου 2022.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος 2022) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Μετά την αποδοχή της εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής σε κάθε δικαιούχο μέχρι το 100% της δημόσιας χρηματοδότησης. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος θα προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο προς τούτο πιστωτικό ίδρυμα, η οποία εκδίδεται υπέρ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με διάρκεια ισχύος είτε αορίστου χρόνου, είτε ορισμένου χρόνου με λήξη 12 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.

Ως επιλέξιμα αγροτεμάχια ορίζονται τα ακόλουθα:
α) Όσα έχουν εγκατεστημένες υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες θα εκριζωθούν στο πλαίσιο αναδιάρθρωση (σύμφωνα με την ΕΑΕ 2022)
β) Όσα δεν έχουν εγκατεστημένες υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες (σύμφωνα με την ΕΑΕ 2021) και δεν καλλιεργούνται ή καλλιεργούνται με ετήσιες καλλιέργειες, θα υπαχθούν στο παρόν Υποέργο με την προϋπόθεση ότι η δράση θα συνοδεύεται με εκρίζωση πολυετούς/δενδρώδους καλλιέργειας οποιουδήποτε είδους / ποικιλίας, ίδιας έκτασης (απόκλιση έκτασης ±10%).
γ) Νέα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν για πρώτη φορά στην ΕΑΕ του 2022.
δ) Οι νέες φυτείες θα πρέπει να εγκαθίστανται σε ενιαίες ή και όμορες εκτάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της συνολικά δηλωθείσας έκτασης
ε) Ο δικαιούχος δύναται να εφαρμόσει πλάνο αναδιάρθρωσης για το σύνολο των μελών του και των εκτάσεων αυτών, με την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης με σκοπό την εγκατάσταση των νέων φυτειών σε ενιαίες ή και όμορες εκτάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της συνολικά δηλωθείσας έκτασης
στ) Οι επιλέξιμες γεωργικές εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις θα συμμορφώνονται με του κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης

Οι ενισχύσεις αφορούν επενδύσεις για αναδιάρθρωση πολυετών/δενδρωδών καλλιεργειών και συγκεκριμένα:
α) Εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας (όπως προκύπτει από τη δήλωση της ΕΑΕ 2022)
β) Προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων
γ) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης (γραμμική φύτευση - παλμέτα)

Οι νέες, επιλέξιμες ποικιλίες θα πρέπει:
α) Να είναι ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή
β) Να είναι ανθεκτικές σε εχθρούς και ασθένειες που έχουν καταγραφεί και επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων
γ) Τα παραγόμενα αγαθά και προϊόντα να έχουν εξαγώγιμο εμπορικό προσανατολισμό
δ) Δεν είναι επιλέξιμες οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η ελαιοκαλλιέργεια.

Οι αιτήσεις ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών θα πρέπει να λάβουν υπόψη μελέτη από Πανεπιστημιακό Φορέα, που θα δημοσιευτεί έως την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας. Στη μελέτη θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

α) Τις ποικιλίες των υφιστάμενων πολυετών φυτειών οι οποίες χαρακτηρίζονται από έναν από τους παρακάτω παράγοντες και προτείνονται για εκρίζωση στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης:
αα) Είναι ευπαθείς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
ββ) Τα προϊόντα τους έχουν χαμηλή εμπορική αξία και εμφανίζουν συγκριτικά μειονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
γγ) Είναι ευπαθείς σε ασθένειες και εχθρούς, με υψηλό βαθμό απωλειών κατ΄ έτος.

β) Τις ποικιλίες νέων πολυετών φυτειών οι οποίες εμφανίζουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ανταγωνιστικές σε κάθε έναν από τους παρακάτω παράγοντες και προτείνονται για νέα εγκατάσταση στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης:
αα) Είναι ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
ββ) Τα προϊόντα τους έχουν υψηλή εμπορική αξία και εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
γγ) Είναι ανθεκτικές σε ασθένειες και εχθρούς, με χαμηλό βαθμό απωλειών κατ΄ έτος

γ) Τον προσδιορισμό του κόστους εγκατάστασης ανά στρέμμα, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το κόστος εκρίζωσης, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης νέων δενδρυλλίων και το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης υποδομής για γραμμική φύτευση (παλμέτα).

Τα όρια του αιτούμενου επιλέξιμου προϋπολογισμού κάθε αίτησης ενίσχυσης είναι τα ακόλουθα:

  • Κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός: 500.000 ευρώ
  • Ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός: 1.000.000 ευρώ

Ποσοστά ενίσχυσης
Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη: 50%
Μικρά νησιά αιγαίου: 75%
Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία: 40%
Τα ανωτέρω ποσοστά μπορούν να αυξηθούν κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι η μέγιστη ένταση ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 80 % για: α) επενδύσεις που συνδέονται με συγχώνευση οργανώσεων παραγωγών ή β) πράξεις που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ).

Διαβάστε την προκήρυξη (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/04/2024 09:48 πμ

Από σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη», η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στους παραγωγούς να εξοφλούν τρέχουσες οφειλές τους έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του αναφέρει τα εξής: «Με συντονισμένες ενέργειες ενεργοποιούμεεφέτος, ταχύτερα από πέρυσι, την «Κάρτα του Αγρότη», προκειμένου ο κάθε παραγωγός να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων. Η ενεργειακή και κλιματική κρίση και η γεωστρατηγική αστάθεια επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο αυξημένα κόστη παραγωγής.
Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη αλλά και για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ποσό της κάρτας θα είναι με βάση την περσινή πληρωμή της βασικής ενίσχυσης. Όταν ολοκληρωθούν οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων τότε θα υπάρξει μια αύξηση της πίστωσης ανάλογα με την ενίσχυση που θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον δικαιούχο παραγωγό.

Τελευταία νέα
19/04/2024 12:04 μμ

Στις 25/3/2024 η Βουλγαρία πήρε έγκριση από την ΕΕ για αποζημίωση χαμένου εισοδήματος λόγο πολέμου στην Ουκρανία σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η αίτηση έγινε στην ΕΕ στις 19/2/2024 και αφορά αγελάδες, βουβάλια, πρόβατα, αίγες, δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, πατάτες, καρότα, καρπούζια, θερμοκήπια κ.α.

Να θυμίσουμε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, στις 17/4/2024, στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, κατά τα άλλα η Ελλάδα δεν μπορεί να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα γιατί δεν την αφήνει η ΕΕ.

Εν όψη Ευρωεκλογών λοιπόν αναρωτηθείτε τι κάνουν όλοι οι celebrities στην Ευρωβουλή και τι κάνει η δική μας κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου, όταν δεν μπορεί καν να φτάσει την τελευταία χώρα σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη της Ευρώπης την Βουλγαρία. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα και μάλλον κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να πάμε στην τελευταία θέση.

Η αποζημίωση, που αφορά την χρονιά 2023, έχει ως εξής:
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 115 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: 80 ευρώ ανά ζώο
Μοσχάρια κρεατοπαραγωγής στις ορεινές περιοχές: 80 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής: 75 ευρώ ανά ζώο
Αγελάδες Κρεατοπαραγωγής σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 100 ευρώ ανά ζώο
Σπάνιες φυλές αγελάδων: 100 ευρώ ανά ζώο
Βουβάλια: 115 ευρώ ανά ζώο
Πρόβατα και αίγες σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης: 17,5 ευρώ ανα ζώο
Πρόβατα και αίγες σε ορεινές περιοχές: 13,5 ευρώ ανα ζώο
Πρόβατα και αίγες: 13,5 ευρώ ανα ζώο
Σπάνιες φυλές αιγοπροβάτων: 13,5 ευρώ ανά ζώο
Δενρώδεις καλλιέργειες: 63 ευρώ ανά στρέμμα
Ντομάτες αγγούρια: 68,5 ευρώ ανά στρέμμα
Πιπεριές: 85 ευρώ ανά στρέμμα
Πατάτες: 66 ευρώ ανά στρέμμα
Καρότα: 60 ευρώ ανά στρέμμα
Κηπευτικά θερμοκηπίου όπως ντομάτες, αγγούρια, φράουλες κτλ: 1.500 ευρώ ανά στρέμμα

17/04/2024 01:50 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, προκειμένου να εξακολουθήσει να στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα ενόψει των συνεχιζόμενων διαταραχών της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η ελληνική) θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα αν θέλουν να καταθέσουν σχετικούς φακέλους στην ΕΕ για ουκρανοενισχύσεις στους αγρότες της χώρας μας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του έχουν δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές αβεβαιότητες. Επίσης, ο πόλεμος αυτός έχει επιφέρει διαταραχές στις εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού και, στα αρχικά του στάδια, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλες και απροσδόκητες αυξήσεις των τιμών, ιδίως στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και σε πολλές άλλες εισροές και πρώτες ύλες και πρωτογενή αγαθά.

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου γεωργικού τομέα για την επισιτιστική ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, και κάλεσε την Επιτροπή να προωθήσει τις εργασίες για τη μείωση της οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι γεωργοί με τον σχεδιασμό μέσων πρόσθετης στήριξης, όπως με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Σε απάντηση σε έρευνα της Επιτροπής, της 27ης Μαρτίου 2024, σχετικά με τη λήξη τμημάτων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαταραχές της αγοράς που επηρεάζουν ιδίως τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και υφίσταται οικονομική πίεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με περιορισμένη παράταση, για τον πρωτογενή γεωργικό τομέα, του τμήματος του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, που επί του παρόντος επιτρέπει στα κράτη μέλη έως τις 30 Ιουνίου 2024 να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων. Αυτή η περιορισμένη παράταση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν περιορισμένα ποσά ενισχύσεων στους γεωργούς, όπου χρειάζεται, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης έναντι της κρίσης.

Το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής που διαβιβάστηκε σήμερα στα κράτη μέλη δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες διατάξεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης.

Τα κράτη μέλη έχουν τώρα τη δυνατότητα να σχολιάσουν το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις περιορισμένες τροποποιήσεις του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που θα λάβει από τα κράτη μέλη.

Ιστορικό

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022, έδωσε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Στις 9 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε το τρέχον προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για την προώθηση μέτρων στήριξης σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, σύμφωνα με το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Επί του παρόντος, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης, όπως τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023, προβλέπει τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων που μπορούν να χορηγούν τα κράτη μέλη:

  • Τμήμα 2.1: περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, που χορηγούνται έως τις 30 Ιουνίου 2024, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις επακόλουθες κυρώσεις και αντίμετρα έως το ποσό των 280.000 ευρώ και των 335.000 ευρώ στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντίστοιχα, και έως 2,25 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς·
  • Τμήμα 2.4: ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι ενισχύσεις, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή κατ' αρχήν έως τον Ιούνιο του 2024, θα αποζημιώνουν εν μέρει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις πλέον ενεργοβόρες, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας·
  • Τμήμα 2.5: μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν προγράμματα για επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του ανανεώσιμου υδρογόνου, του βιοαερίου και του βιομεθανίου, της αποθήκευσης και της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ άλλων μέσω αντλιών θερμότητας, με απλουστευμένες διαδικασίες διαγωνισμών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνονται επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025· στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και του περιβάλλοντος (CEEAG)·
  • Τμήμα 2.6: μέτρα για τη διευκόλυνση της απανθρακοποίησης των βιομηχανικών διεργασιών. Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ιδίως μέσω του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια και πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, με την επέκταση των δυνατοτήτων στήριξης για την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών κατά τη μετάβαση σε καύσιμα που παράγονται από υδρογόνο. Στο πλαίσιο των καθεστώτων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 στη συνέχεια, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των αντίστοιχων διατάξεων των CEEAG
  • Τμήμα 2.8: μέτρα για την περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών, με την παροχή της δυνατότητας επενδυτικής στήριξης για την κατασκευή εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας, και συγκεκριμένα συσσωρευτών, ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, ηλεκτρολυτικών κυψελών και εξοπλισμού για τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για την παραγωγή βασικών κατασκευαστικών στοιχείων και για την παραγωγή και ανακύκλωση των σχετικών κρίσιμων πρώτων υλών. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
10/04/2024 11:10 πμ

Με τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, παρατείνεται και για το έτος 2024 η διάταξη για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η διευκόλυνση συνίσταται στην, κατ’ εξαίρεση του άρθρου 27 του ν. 4611/2019, σύναψη και ανανέωση των σχετικών συμβάσεων και εκταμίευση των πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αγρότη.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής:
Διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών
Κατ' εξαίρεση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 27 του ν. 4611/2019 (Α' 73), επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα με αντισυμβαλλόμενους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ποσό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον χρηματοδοτούμενο».

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

09/04/2024 02:58 μμ

Στην ανάγκη αρωγής του τομέα φρούτων και λαχανικών εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή αναφέρεται σε άρθρο της στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος από την Βέροια κα Λίνα Τουπεκτσή.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται διεθνώς η ανησυχία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και συζητούνται έντονα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές σε όλη την Ευρώπη. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα σε πολλές περιοχές της ΕΕ, προκαλούν ήδη οικονομικές απώλειες στους αγρότες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός του ζεστού και ξηρού καιρού οδήγησε σε πρόωρο γήρανση των καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη μη βέλτιστη συσσώρευση βιομάζας. Καλλιέργειες σε περιοχές με βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, παρουσίασαν αύξηση της ευπάθειας σε παράσιτα και ασθένειες.

Οι Rowlands et al. (2012) προβλέπουν αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία μεταξύ 1,4 και 3 C έως το 2050. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί έως και 5,8 C έως το 2100 (IPCC, 2007). Αναμένεται ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών και αλλαγών στα μοτίβα βροχοπτώσεων. Οι Coumou and Rahmstorf (2012) ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ των ήδη παρατηρούμενων αυξημένων θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Λίνα Τουπεκτσή
Φωτογραφία: Η Λίνα Τουπεκτσή, συγγραφέας του άρθρου, εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ως Τελωνειακός στο Τελωνείο της Βέροια, ενώ έχει υπηρετήσει  σε πολλές υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα συνεχόμενα από το 2003 έως σήμερα. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του ΕΟΠΠΕΠ και υπήρξε εισηγήτρια σε δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει την αξία της ευρωπαϊκής γεωργίας κατά 16 % έως το 2050 λόγω της αύξησης της ξηρασίας και των έντονων βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγικότητα των καλλιεργειών στις μεσογειακές χώρες αναμένεται να μειωθεί πάνω από 80% έως το 2100, ενώ οι βόρειες και δυτικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης και πιο κατάλληλες συνθήκες για εντατικοποίηση της γεωργίας.

Ειδικότερα, στη Μεσόγειο, η συχνότητα ξηρασίας θα αυξηθεί, ιδιαίτερα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι καλλιέργειες φράουλας και κερασιού στην Ευρώπη σημείωσαν απώλειες ,έως και 40%, ενώ οι όψιμοι παγετοί οδήγησαν σε σοβαρές απώλειες των καλλιεργειών και για τα σμέουρα και τα δαμάσκηνα.

Στην Ελλάδα οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες ροδάκινων και βερίκοκων, με περίπου το 20%, των καλλιεργήσιμων περιοχών να επηρεάζονται.

Τα περιβαλλοντικά συνεπώς ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο κλίμα, της απώλειας νερού και του ανταγωνισμού για πόρους, απειλούν την παγκόσμια προσφορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η πολιτεία σε συνεργασία με τους παραγωγούς θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Το παράδειγμα της ένωσης Γάλλων παραγωγών Blue Whale αποδεικνύει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί μπορούν να αναπτύξουν λύσεις για την καλλιέργεια φρούτων ανθεκτικών στο κλίμα. Οι παραγωγοί διερευνούν βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας φρούτων όπως οπωρώνες με μικρότερη κατανάλωση νερού, βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως και 50%. Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ επενδύονται στο παραπάνω έργο, με συγκεκριμένα αποτελέσματα να αναμένονται το 2028.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Ίδρυμα Ερευνών ILSI και βεβαίως με υποστήριξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ερευνά την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων.

Στα εργαλεία συμπεριλαμβάνονται η μοντελοποίηση των καλλιεργειών, περιβάλλοντος, οικονομίας και κλίματος για να καταγραφούν οι τρέχουσες αλλά και να προβλεφθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις των αποδόσεων. Ταυτόχρονα αναλύουν το δυναμικό παραγωγής επιλεγμένων καλλιεργειών οπωροκηπευτικών σε πολιτείες όπου καλλιεργούνται επί του παρόντος, με στόχο να εντοπίσουν μελλοντικές τοποθεσίες που θα επιτρέψουν ανθεκτικές στρατηγικές για συνεχή παραγωγή.

Οι συζητήσεις για κλιματικά ζητήματα και για την επιτάχυνση της δράσης προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεν πρέπει να αγνοούν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν έναν από τους χαμηλότερους περιβαλλοντικούς αντίκτυπους στην παραγωγή από οποιαδήποτε ομάδα τροφίμων.

Ταυτόχρονα, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μέρος των συστάσεων κατανάλωσης για μια υγιεινή διατροφή με συνιστώμενη από τον ΠΟΥ ελάχιστη ποσότητα 400 gr την ημέρα.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια στρατηγική αειφορίας και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και από την Ελλάδα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.

08/04/2024 11:03 πμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κάρτα του Αγρότη για το 2024, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι η πρώτη προκαταβολή θα αφορά τη βασική ενίσχυση που έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και θα συμπληρωθεί με ένα ακόμα ποσό μετά την πίστωση και πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Ο κ. Σταμενίτης, πρόσθεσε ότι το ποσό που θα δοθεί στον κάθε αγρότη θα υπολογιστεί βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ και πως θα χρησιμοποιηθεί η δήλωση του 2023 για να πάρει προκαταβολή επί του ποσού που πήρε για την καλλιέργεια.

Βέβαια ο υφυπουργός είπε ότι πέρσι (πρώτη χρονιά εφαρμογής ΚΑΠ) ξεκίνησε από τον Απρίλιο αλλά ξέχασε να αναφέρει πότε την έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες.

Θυμίζουμε ο ΑγροΤύπος, στις 3 Απριλίου, ανέφερε τα εξής:
«Φτάσαμε αρχές Απριλίου και ακόμη το ΥπΑΑΤ δεν έχει τρέξει την Κάρτα Αγρότη
Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.
Την περσινή χρονιά, επειδή ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, είχε υπογραφεί στις αρχές Απριλίου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να αρχίσουν να τρέχουν την κάρτα αγρότη από τις 12 Απριλίου.
Φέτος φτάσαμε 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για να «πέσουν» οι υπογραφές στο ΥπΑΑΤ.
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμοζόταν το μέτρο την «Κάρτας του Αγρότη» την είχαν στα χέρια τους από τον Φεβρουάριο και έτσι μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους».

03/04/2024 12:21 μμ

Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Την περσινή χρονιά, επειδή ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, είχε υπογραφεί στις αρχές Απριλίου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τραπεζικά ιδρύματα να αρχίσουν να τρέχουν την κάρτα αγρότη από τις 12 Απριλίου.

Φέτος φτάσαμε 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για να «πέσουν» οι υπογραφές στο ΥπΑΑΤ.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμοζόταν το μέτρο την «Κάρτας του Αγρότη» την είχαν στα χέρια τους από τον Φεβρουάριο και έτσι μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους.

29/03/2024 10:21 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δέχθηκε στο γραφείο του, παρουσία του ΓΓ Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της ενίσχυσης της Περιφέρειας, μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και με την ένταξη επιλαχόντων σε αυτά.

Ο κ. Φάνης Σπανός ζήτησε την ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και από περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την ενίσχυση των αλιέων της περιοχής, κατά τα πρότυπα ενίσχυσης των αλιέων της Θεσσαλίας, ενώ ζήτησε και τη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ του Δομοκού για αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Μετά τη συνεργασία που είχαν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των θεομηνιών, με την τροποποίηση της πρόσκλησης αυξάνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ως εξής:

  • Κατά 3.250.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 78 επιλαχόντες.

  • Κατά 410.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους τις Δημοτικές Κοινότητες, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγνάντης, Μενδενίτσας, Αγίου Χαραλάμπους και Ανάβρας του Δήμου Καμένων Βούρλων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

  • Κατά 2.085.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους το Δήμο Δομοκού. Η επί πλέον χρηματοδότηση αφορά 38 επιλαχόντες.

Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των αλιέων των Δήμων Στυλίδας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας, με σκοπό να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο των θεομηνιών. Οι αλιείς των τριών Δήμων θα λάβουν μέσω de minimis 1.159.600 ευρώ από το σύνολο της δεύτερης ΚΥΑ που αφορά τη στήριξη αλιέων σε πληγείσες περιοχές η οποία είναι ύψους 1.662.000 ευρώ. Συνολικά για τη στήριξη των αλιέων που επλήγησαν από τον Daniel σε Θεσσαλία και Βόρειο Ευβοϊκό, έχουν δοθεί 3.151.000 ευρώ.

Τέλος, εξασφαλίσθηκαν χρηματοδοτήσεις για τους δύο ΤΟΕΒ της περιοχής του Δομοκού, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και να γίνει και πάλι λειτουργικό το αρδευτικό δίκτυο. Συγκεκριμένα ο ΤΟΕΒ 5ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί, κατ’ αρχήν, με 500.000 ευρώ και ο ΤΟΕΒ 6ης Ζώνης Θεσσαλιώτιδος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ότι: «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα είναι πάντοτε παρόντες και θα στηρίζουν τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές. Το πράξαμε με την ένταξη των κτηνοτρόφων του Δομοκού στο μέτρο 5.2 και την ένταξη των Δήμων που επλήγησαν στα Σχέδια Βελτίωσης. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και αξιοποιώντας κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να στηρίξουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που επλήγησαν. Η κυβέρνηση είναι παρούσα. Κανένας παραγωγός, κανένας πολίτης δεν είναι μόνος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του βίου του και ανασύστασης των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Μία προς μία, ικανοποιούνται σταδιακά και αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες ανάγκες και τα σχετικά αιτήματα για την πλήρη ανάταξη περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Τους ευχαριστούμε για τη θετική ανταπόκριση σε όσα ζητήσαμε μαζί με τους Βουλευτές και τους Δημάρχους μας, προκειμένου να στηρίξουμε τους πληγέντες από την Θεσσαλιώτιδα του Δήμου Δομοκού, όπως και από την βόρεια Εύβοια».

20/03/2024 05:28 μμ

Με επιστολή, που απέστειλε στις 19/3/2024, η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, προς τους διαχειριστές πιστώσεων υπενθυμίζει, με βάση την σχετική νομοθεσία, την υποχρέωσή τους να θέσουν σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης έως την 31η Μαρτίου 2024.

Με σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η Γενική Γραμματέας ζήτησε την αποστολή ενημέρωσης για την πρόοδο των εργασιών από το σύνολο των εταιρειών αυτών για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας στην καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία.

Στη επιστολή υπογραμμίζονται τα σημαντικότερα - κατ’ ελάχιστον - στοιχεία που έχουν θεσπιστεί στο νέο πλαίσιο και πρέπει να περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)

19/03/2024 11:07 πμ

Μετά τα τρόφιμα το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2023 έκανε 34.758 ελέγχους σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το ερώτημα που υπάρχει βέβαια είναι που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους.

«Το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στήριξης των παραγωγών», απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με θέμα «Σε αδιέξοδο παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών».

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου, διαχρονικά, με στόχο - μεταξύ άλλων - και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Και προσθέτει: Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται, βρίσκονται και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς.

Το 2023 διενεργήθηκαν συνολικά 34.758 έλεγχοι, εκ των οποίων:

  • 3.234 σε λιπάσματα
  • 30.126 σε πολλαπλασιαστικό υλικό
  • 1.398 σε ζωοτροφές,

ενώ υποβλήθηκαν 503 εκθέσεις ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.

«Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Υπουργός.

Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, στις παρεμβάσεις που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, οι Οργανώσεις Παραγωγών θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στα προγράμματά τους, σε ποσοστό 2%, δράσεις που θα έχουν ως στόχο την έρευνα για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές παραγωγής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι προ ημερών, υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το ελληνικό δημόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στη μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

14/03/2024 02:33 μμ

Η 7η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες επιδιώκει να φέρει κοντά επιστήμονες από διαφορετικά πεδία και παράλληλα να αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο με τους παραγωγούς των προϊόντων που προέρχονται από Τοπικές και Γηγενείς ποικιλίες. Προχωρώντας έτσι σε μία από κοινού διερεύνηση και κατανόηση των ιστορικών, πολιτισμικών, γεωπονικών και οικονομικών παραγόντων που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση των τοπικών ποικιλιών. Τελικός στόχος είναι η ανάδειξη των μελλοντικών προοπτικών που οι τοπικές ποικιλίες ανοίγουν στην έρευνα, την οικονομία την κοινωνία και γενικότερα στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

21 Μαρτίου 2024, 8:30-17:30, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 (Μετρό Ευαγγελισμός)

Η 7η Συνάντηση Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες που διοργανώνουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.
Οδηγίες για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την Συνάντηση είναι αναρτημένες εδώ όπως είναι και το Πρόγραμμα και η σχετική Ανακοίνωση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

12/03/2024 01:18 μμ

Οι τράπεζες είναι σε αναμονή.

Το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα τη διαδικασία για την υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες με στόχο την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη.

Θυμίζουμε το πέρυσι, στις αρχές Απριλίου, είχε υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας των τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη», που αφορούσε τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο οι αλλαγές στις ενισχύσεις λόγω της νέας ΚΑΠ, είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγρότες που την ενεργοποίησαν να είχαν όριο πίστωσης, για το 2023, την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη.

Οι τράπεζες είχαν αφήσει εκτός κάρτας το ποσό του «πρασινίσματος». Το ίδιο αναμένεται να γίνει και φέτος αφού δεν έχουν τρέξει για το 2023 τα Οικολογικά Προγράμματα.

Βέβαια φέτος έχουμε και την μείωση της βασικής ενίσχυσης, που κάνει πιο περίπλοκο το θέμα με το ύψος της ενίσχυσης που θα δικαιούται ο κάθε αγρότης.

Το σίγουρο είναι ότι λόγω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά φέτος θα είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

11/03/2024 11:01 πμ

Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Food Expo.

Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση, επεσήμανε ο Υπουργός, είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για συγκεκριμένα μοντέλα που μάθαμε να ακολοθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας συγκεκριμένα δεδομένα (όπως τι νερό απαιτείται) αλλά παράλληλα και τι ζητάει η αγορά.

Θα παράξουμε αυτό που η ίδια η αγορά ζητάει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή η κουβέντα που γίνεται για πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, θα προχωρήσει».

Θυμίζουμε ότι η «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών», που περιλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, αφορούσε υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και όχι φυσικά πρόσωπα (παραγωγούς) και με προϋπολογισμό ύψους 166.720.000 ευρώ.

Η εξωστρέφεια για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα

Μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες απειλούν την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική κρίση και η διεθνής γεωστρατηγική αστάθεια, καλούμαστε να διαβάσουμε σωστά τα δεδομένα και να κάνουμε σωστές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. «Με πλάνο, όραμα και ολιστικό σχεδιασμό να καταφέρουμε τον δομικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας τον στόχο του Υπουργείου στη νέα εποχή.
Βασικό εργαλείο της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή είναι, όπως σημείωσε, τα κονδύλια 19.3 δις που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΚΑΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά στον αγροδιατροφικό τομέα. «Οφείλουμε να τον εξελίξουμε από το παραδοσιακό πρότυπο και χαρακτηριστικά όπως οι νέες τεχνολογίες, οι συνέργειες, η πράσινη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αγροτών», τόνισε.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, σημείωσε ότι «αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης και να καταφέρουμε την ενίσχυση της διείσδυσής τους στις διεθνείς αγορές».
Ο Υπουργός προέτρεψε, ακόμη, τους παραγωγούς να αναδείξουν περαιτέρω την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Ο υπουργός κάλεσε όλους τους φορείς να συμπράξουν γιατί μόνο έτσι, κατέληξε, «η μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα θα είναι επιτυχημένη».

Μέτρα στήριξης

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι: Ενθαρρύνεται εκ μέρους του υπουργείου «η συμμετοχή των παραγωγών σε εθνικά συστήματα ποιότητας όπως οι πιστοποιήσεις κατά Agro, διαδικασία που στηρίζουμε ήδη από το ΠΑΑ μέσω του μέτρου 3.1 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας», σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και με πόρους της τάξης των 50 εκ. ευρώ»
«Τρέχουν» προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου σε χώρες της ΕΕ ή και σε τρίτες χώρες. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από ενωσιακά ή εθνικά κεφάλαια σε ποσοστά από 50 έως και 80%.
Για τα γεωργικά προϊόντα, υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο συνολικά 22 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 42,7 εκ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης 6 ακόμη εγκεκριμένα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ.
Για την προώθηση οίνου, την περίοδο 2019-2023 υλοποιήθηκαν 33 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης οίνων με χώρες-στόχους την Κορέα και την Ιαπωνία, προϋπολογισμού 1.840.760 €. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε επιτυχώς και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023.
Για την περίοδο 2023-2027, υπάρχουν στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ παρεμβάσεις ετήσιου προϋπολογισμού 12,8 εκ ευρώ για την προώθηση οίνου.

01/03/2024 02:07 μμ

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκ. ευρώ.

Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.

Χθες Πέμπτη (29/2), ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφών των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) επομένως το Ταμείο είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KYC - Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε: «Ο αγροτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως κεντρικός αναπτυξιακός φορέας της χώρας, στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, πάνω στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσηλωμένη στον στόχο της για διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και κάλυψη των νέων και αυξανόμενων αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού και μεταποιητικού κλάδου, ανταποκρίνεται με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μειώνοντας σημαντικά το τελικό κόστος δανεισμού».

28/02/2024 11:25 πμ

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, του άρθρου 151 του ν. 5078/2023, θα χορηγείται σε αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό αναφέρει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκρινίζεται αφενός το σημείο έναρξης άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο είναι η καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Θυμίζουμε ότι στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, διάρκειας εννέα (9) μηνών, η οποία εκκινεί (ξεκινά) μετά την λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Η Δ.ΥΠ.Α σε συνεννόηση με τον e-ΕΦΚΑ, θα ελέγχει σε μηνιαία βάση αν οι δικαιούχοι της επιδότησης είναι ασφαλιστικά ενήμερες ώστε να τους χορηγήσει την παροχή.

Η καταβολή της παροχής στις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο έως και δεκατέσσερις (14) εβδομάδες πριν από τη λήξη του έτους 2023 και ειδικότερα έως και την 24/09/2023.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)

20/02/2024 12:11 μμ

Μετά το άρθρο του ΑγροΤύπου με τίτλο «Από μήνα σε μήνα πάει το Μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου», δημοσιεύθηκε επιτέλους το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση του προγράμματος. Στην επίσπευση της διαδικασίας βοήθησαν και οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Η δράση είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Στο μέτρο εντάσσονται και οι μελισσοκόμοι. Η προκήρυξη για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας από τον ΕΛΓΑ, με το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, το Υπομέτρο 5.2 αφορά «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα». Το καθεστώς, σύμφωνα με το ΦΕΚ, παρέχει στήριξη για αποκατάσταση ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή για ζημιές ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, ανασύστασης (αντικατάστασης) ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμούπου οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Η στήριξη θα καταβάλλεται σε μία (1) έως και τρείς (3) δόσεις. Η πρώτη αίτηση πληρωμής της στήριξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και υποβάλλεται το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξης.

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής.

Η αίτηση στήριξης ανακαλείται και τυχόν ενίσχυση ανακτάται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν δηλώνονται ψευδή στοιχεία με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Ειδικά στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος αποκλείεται από το καθεστώς το ημερολογιακό έτος της μη συμμόρφωσης και το επόμενο,
β) όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
γ) όταν η πρώτη αίτηση πληρωμής δεν υποβάλλεται εντός των προθεσμιών,
δ) όταν δεν παρέχεται πρόσβαση στις λογιστικές εγγραφές που έχουν σχέση με την ορθή υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου,
ε) όταν ο δικαιούχος αρνείται ή εμποδίζει την επιτόπια επίσκεψη του διοικητικού ελέγχου ή τους ελέγχους του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου,
στ) όταν δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωσης της επενδυτικής πρότασης,
ζ) όταν διαπιστωθεί μη νόμιμη λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται σε όλη την Επικράτεια παρέχοντας στήριξη για αποκατάσταση ζημιών κεφαλαίου σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αφορούν την:
α) ανασύσταση ζημιών φυτικού κεφαλαίου,
β) ανασύσταση ζημιών ζωικού κεφαλαίου και
γ) αποκατάσταση ζημιών κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, όσοι επλήγησαν από την θεομηνία Daniel το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις ανασύστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.

Πάντως, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η προκήρυξη που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα αφορά μόνο κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Η αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου (δενδρώδεις καλλιέργειες) δεν θα περιλαμβάνεται στη δράση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

19/02/2024 03:47 μμ

Με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας αλλά και τη στήριξη του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευρύνει τη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά.

Μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δύο παιδιά.

Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το επίδομα παιδιού αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου.

16/02/2024 12:48 μμ

Ακόμη μια συνεδρίαση της επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Έβρου με επικεφαλής τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη (14/2), στη Δαδιά του δήμου Σουφλίου.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και ανάπτυξης της περιοχής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία υλοποίησης προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, π. ΠΣΕΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής:

(α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

(β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

(γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

(δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά τις περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.

Διευκρινίζεται ότι η αποκατάσταση αφορά και στις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και ως εκ τούτου και της προκαταβολής 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται στους κατ' επάγγελμα αγρότες. Στη συγκεκριμένη επιχορήγηση που αφορά αποκλειστικά την κάλυψη της απώλειας του φυτικού μέσου παραγωγής συνυπολογίζονται οι ανάγκες αποκατάστασής του.

Συνεχίζονται οι πληρωμές πρώτης αρωγής

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταβολές του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της υποβολής αιτήσεων στις 12 Ιανουαρίου 2024 και των σχετικών διασταυρώσεων που έγιναν από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, πιστώθηκαν 1.013.993 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 323.778 ευρώ σε 94 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν πληρωμές 690.215 ευρώ προς 117 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής.
Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της πρώτης αρωγής, έχουν καταβληθεί 154,94 εκατ. ευρώ προς 45.292 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές.

Η διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που υπεβλήθησαν, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες νέες καταβολές.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει ανοίξει για τον δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024.

14/02/2024 04:01 μμ

Η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) Επιτραπέζιων Σταφυλιών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Κατά την εφαρμογή της συναφθείσης σύμβασης μεταξύ της «Μακεδονικοί Αμπελώνες» που εδρεύει στην Τέρπυλλο Κιλκίς και των εταιρειών:
1. Luribay Business INC, 2. POLAR FRUIT EUROPA SL BARCELONA SPAIN,
έχει απαγορευτεί η παραγωγή και η διακίνηση επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας A C S V 01 – PRISTINE (όπως αυτή εμφανίζεται στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό κατάλογο προστατευμένων ποικιλιών) όπως και άδεια χρήσης της ονομασίας PRISTINE-BLANC SEEDLESS στην Ελλάδα.

Προειδοποιούμε αυστηρά:
Τους παραγωγούς φυτών (ΦΥΤΩΡΙΑ), τους παραγωγούς σταφυλιών, τους χονδρεμπόρους και όλα τα καταστήματα διάθεσης φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών (super market) να μην προβούν σε οποιαδήποτε παράνομη αναπαραγωγή, καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία φυτών ή προϊόντων - φρούτων της ποικιλίας ACSV-PRISTINE.

Η παραγωγή και η διακίνηση της παραπάνω ποικιλίας ανήκει αποκλειστικά στην «Μακεδονικοί Αμπελώνες».

Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας για την προάσπιση των περιουσιακών μας συμφερόντων και της φήμης της εταιρείας μας.

13/02/2024 03:58 μμ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με αγρότες και μεταφορείς φορτηγών για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ρουμάνοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το αυξανόμενο κόστος, τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, την αντιμετώπιση των υψηλών ασφαλιστικών επιτοκίων και την επιτάχυνση των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, σε δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι έδωσε έγκριση για το «δάνειο του αγρότη», προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου θα διαθέσει ταμείο με σχεδόν 165 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το σημαντικότερο μέρος των τόκων των τραπεζικών δανείων. Επίσης το επιτόκιο δανείου δεν θα μπορεί να να υπερβαίνει το 1,95% ετησίως. Η ενίσχυση με την μορφή δανείου θα ανέρχεται σε 280.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ανά πενταετία.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε ότι το 2024, θα επιδοτήσει με 50% τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να αποσύρει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την οποία χαρακτήρισε νίκη της κυβέρνησης και των Ρουμάνων Ευρωβουλευτών, που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της εθνικής γεωργίας.

12/02/2024 02:49 μμ

Το ΥπΑΑΤ υπέγραψε απόφαση για την 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (ΕΑΤ ΑΕ), η οποία αφορά στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μέσω του οποίου παρέχεται το Χρηματοδοτικό Εργαλείο (ΧΕ) των μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται το Φεβρουάριο 2024, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού. Αφορά την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες

Η συγκεκριμένη τροποποίηση συνίσταται στα εξής:

  • Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου από 21,5 εκ. € σε 61,5 εκ. €. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του ΧΕ του ΤαΜιΔΑΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων αυτού, εξασφαλίστηκαν και διατίθενται 40 επιπλέον εκ. € για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Στην αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.
  • Στην πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΤ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτές και την επανεργοποιήση του ΧΕ μικροδανείων του ΤαΜιΔΑΕ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά.
Υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας και προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

09/02/2024 11:21 πμ

Τη δημιουργία νέου μηχανισμού ενισχύσεων προς επιχειρήσεις ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υφίστανται οικονομικές συνέπειες από φυσικές καταστροφές προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές καθώς και η χορήγηση ενισχύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες στις εν λόγω περιοχές.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 3 αναφέρει:
1. Σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα, καθώς και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται, σε περιοχές που επλήγησαν από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές και υφίστανται συνεπεία αυτών οικονομικές απώλειες σε βραχυπρόθεσμο ή
μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δύναται να θεσπίζονται καθεστώτα για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων.
2. Η ενίσχυση χορηγείται τηρουμένων των προϋποθέσεων των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
3. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα».

Στο Άρθρο 2 αναφέρει:
Ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές -Προσθήκη άρθρου 6Β στον ν. 4797/2021
Στον ν. 4797/2021 (Α'66) μετά το άρθρο 6Α, προστίθεται άρθρο 6Β ως εξής:
«Άρθρο 6Β
Ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές
Σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, δύναται να παρέχεται οικονομική διευκόλυνση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, προς τον σκοπό ενίσχυσης της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Η οικονομική διευκόλυνση πιστώνεται από την εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. - ΕΔΥΤΕ Α.Ε.» (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των περ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139).
Η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδίασμά, την υλοποίηση της ειδικής εφαρμογής, καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, τα οποία θα συλλεχθούν για τον σκοπό λειτουργίας της εφαρμογής, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της εφαρμογής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καιτου Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (L 119) (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και τον ν. 4624/2019 (Α' 137). Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που καταχωρίζονται στην ανωτέρω εφαρμογή, συλλέγονται, τηρούνται και τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας αποκλειστικά για τον σκοπό του παρόντος. Τα δεδομένα τηρούνται για τους ως άνω σκοπούς για περίοδο δύο (2) ετών από την καταχώρισή τους στην εφαρμογή και στη συνέχεια διαγράφονται.
Υπεύθυνος επεξεργασίας της ειδικής εφαρμογής ορίζεται η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., η οποία διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και τον ν. 4624/2019.
Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο μέτρο οικονομικής διευκόλυνσης, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα, και ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του άρθρου 10 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α' 206).

Διαβάστε όλη την τροπολογία (εδώ)

08/02/2024 01:20 μμ

Aπό τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος αιτήσεων πρώτης αρωγής για αγροτικές και τις κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία.

Οι δικαιούχοι μπορούν να τροποποιήσουν την αίτησή τους ή να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2024.

Όμως όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγρότες που έκαναν την αίτηση, μέχρι σήμερα Πέμπτη (8/2) δεν έχουν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημα ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, αποθηκευμένα προϊόντα, κατεστραμμένα οχήματα και έγγειο κεφάλαιο. Βάζουν στην αίτηση αριθμός φακέλου και όνομα δικαιούχου.

Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα βγάζει επιλογή για:

  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πάρα πολύ σοβαρές ζημιές
  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις με πολύ σοβαρές ζημιές
  • αγροτικές εκμεταλλεύσεις με σοβαρές ζημιές

Στην πρώτη επιλογή αμέσως βγαίνει πρώτη αρωγή που ανέρχεται σε 12.000 ευρώ (2.000 ευρώ στην προηγούμενη πληρωμή συν 10.000 με τη νέα)
Στη δεύτερη επιλογή βγαίνει πρώτη αρωγή που ανέρχεται σε 7.000 ευρώ (5.000 + 2.000 ευρώ)
Στην τρίτη επιλογή βγαίνει πρώτη αρωγή που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι κτηνοτροφικές μονάδες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα για επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής πρέπει να υποβάλουν σχετικό φάκελο στην οικεία Περιφέρεια, ώστε, αφενός, να γίνουν οι διασταυρώσεις και, αφετέρου, να προχωρήσει η διαδικασία του καθορισμού της επιχορήγησης για να πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός της πρώτης αρωγής και να χορηγηθεί η προκαταβολή και το τελικό ποσό της κρατικής αρωγής.

Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η τροποποίηση φακέλου με άλλα παραστατικά. Επίσης εκτός από έλλειψη προσωπικού για να γίνουν οι έλεγχοι υπάρχει και έλλειψη χώρου.