Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έλεγχοι σε λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό και ζωοτροφές, λέει ότι κάνει το ΥπΑΑΤ

19/03/2024 11:07 πμ
Μετά τα τρόφιμα το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2023 έκανε 34.758 ελέγχους σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Μετά τα τρόφιμα το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2023 έκανε 34.758 ελέγχους σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το ερώτημα που υπάρχει βέβαια είναι που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους.

«Το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στήριξης των παραγωγών», απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με θέμα «Σε αδιέξοδο παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών».

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου, διαχρονικά, με στόχο - μεταξύ άλλων - και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Και προσθέτει: Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται, βρίσκονται και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς.

Το 2023 διενεργήθηκαν συνολικά 34.758 έλεγχοι, εκ των οποίων:

  • 3.234 σε λιπάσματα
  • 30.126 σε πολλαπλασιαστικό υλικό
  • 1.398 σε ζωοτροφές,

ενώ υποβλήθηκαν 503 εκθέσεις ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.

«Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Υπουργός.

Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, στις παρεμβάσεις που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, οι Οργανώσεις Παραγωγών θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στα προγράμματά τους, σε ποσοστό 2%, δράσεις που θα έχουν ως στόχο την έρευνα για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές παραγωγής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι προ ημερών, υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το ελληνικό δημόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στη μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Σχετικά άρθρα
12/03/2025 04:52 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το νέο Εθνικό Νομοθετικό Πλαίσιο για τα λιπάσματα.

Σκοπός της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, που υπογράφει ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, είναι:
α) ο ορισμός όλων των τύπων λιπασμάτων που μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα, καθώς και των στοιχείων που τα προσδιορίζουν, και
β) ο καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και κάθε θέματος, που αφορά την κυκλοφορία των προϊόντων που δεν θεωρούνται λιπάσματα.

Περιθώρια ανοχής
Η δηλούμενη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, που αναφέρονται στα Παραρτήματα του ΦΕΚ και αφορούν:
Α. Ανόργανα Λιπάσματα κύριων θρεπτικών συστατικών
(Α.1. Αζωτούχα λιπάσματα, Α.2. Φωσφορικά λιπάσματα, Α.3. Καλιούχα λιπάσματα)
Β. Ανόργανα λιπάσματα βασικών θρεπτικών συστατικών, σύνθετα
(Β.1. Λιπάσματα NPK, Β.2. Λιπάσματα NP, Β.3. Λιπάσματα NK, Β.4. Λιπάσματα PK)
Γ. Ανόργανα ρευστά λιπάσματα
(Γ.1. Ρευστά λιπάσματα απλά, Γ.2. Ρευστά λιπάσματα σύνθετα)
Δ. Ανόργανα λιπάσματα δευτερευόντων θρεπτικών συστατικών,
Ε. Ανόργανα λιπάσματα θρεπτικών ιχνοστοιχείων
επιτρέπεται να αποκλίνουν από την πραγματική τιμή μόνο κατά τις ανοχές που ορίζονται κατά περίπτωση. Σκοπός των ανοχών είναι να ληφθούν υπόψη οι αποκλίσεις κατά την παρασκευή, στην αλυσίδα διανομής και κατά τη δειγματοληψία και τις αναλύσεις.

Υποχρεώσεις επιχειρήσεων
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θέτει σε κυκλοφορία προϊόντα, που δεν θεωρούνται λιπάσματα, με σκοπό τη χρήση τους στη γεωργία θα πρέπει:
α) Να κατέχει άδεια λειτουργίας της μονάδος παραγωγής.
β) Να τηρεί τις ισχύουσες κάθε φορά ενωσιακές και εθνικές διατάξεις ανάλογα με την προέλευσή τους (φυτική ή ζωική), όπου απαιτείται.
γ) Να γνωστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας της επιχείρησης και να χορηγεί στατιστικά στοιχεία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων του στο Τμήμα Λιπασμάτων και Εδαφολογίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για απλά ή σύνθετα στερεά λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, σε ποσοστό άνω του 28% κατά μάζα, σε σχέση με το νιτρικό αμμώνιο που περιέχεται στο λίπασμα, καθώς τα προϊόντα αυτά δύναται να κυκλοφορούν μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1009.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Ανακοίνωση ΣΠΕΛ

«Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αποτελεί καθοριστική τομή για την ελληνική γεωργία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Και προσθέτει: «Το πάγιο αίτημα του κλάδου μας και των μελών του Συνδέσμου μας, για την κατάρτιση ενός νέου Εθνικού Νομοθετικού Πλαισίου που θα διέπει την κυκλοφορία των λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης προσαρμοσμένου στις σύγχρονες απαιτήσεις της γεωργίας και με στόχους την συμβολή του κλάδου της θρέψης στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με όρους υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του Έλληνα γεωργού, ικανοποιήθηκε με την ΥΑ 50424/10.3.2025 «Κυκλοφορία λιπασμάτων και προϊόντων που δεν θεωρούνται λιπάσματα στη χώρα».

Η νέα συμπεριληπτική Εθνική Νομοθεσία - ΥΑ 50424/2025 (ΦΕΚ Β’ 1074/2025), περιλαμβάνει τους όρους και προϋποθέσεις για την κυκλοφορία σχεδόν όλων των κατηγοριών λιπασμάτων - προϊόντων θρέψης, αλλά και προϊόντων λίπανσης που παράγονται και χρησιμοποιούνται σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο.

Η ΥΑ 50424/2025 σηματοδοτεί μια σημαντική τομή για τον κλάδο των λιπασμάτων, ενώ ταυτόχρονα προάγει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος του Έλληνα αγρότη αλλά και του καταναλωτή των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η θεσμική αυτή εξέλιξη αποτελεί καρπό συντονισμένης και πολυετούς προσπάθειας του Συνδέσμου, των μελών του και των αρμόδιων κρατικών οργάνων».

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ κ. Δ. Ρουσσεάς, «η νομοθεσία αυτή αποτελεί ένα δείγμα για το πως μπορεί η νομοθεσία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης γεωργικής πρακτικής διασφαλίζοντας υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ανταποκρίθηκε με συνέπεια στο πάγιο αίτημα του κλάδου μας, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη σημαντική νομοθετική απόφαση».

Τελευταία νέα
05/03/2025 03:54 μμ

Τα αποτελέσματα του προγράμματος GEN4OLIVE παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, από τις 25 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2025.

Το GEN4OLIVE είναι μία ευρεία, διεπιστημονική Κοινοπραξία 16 συνεργατών από 7 διαφορετικές χώρες, που έχει στόχο την ενίσχυση της διατήρησης, αξιολόγησης και χρήσης των Γενετικών Πόρων για την βελτίωση της αναπαραγωγής της ελιάς και την παράδοση νέων ποικιλιών.

Από την πλευρά της χώρας μας συμμετείχαν η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στις τελευταίες καινοτομίες στην αναπαραγωγή της ελιάς και ανέλυσαν μεθόδους βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι η έλλειψη εργατών γης, η οποία οδηγεί σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Στην Ισπανία όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στην γραμμική φύτευση και την μηχανική καλλιέργεια των ελαιώνων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της έλλειψης εργατικών χεριών. Από την άλλη οι μικροί παραγωγοί που δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια λόγω της αύξησης του κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελιάς (AEMO), κάθε τρία χρόνια στην Ισπανία ποσοστό 8% των μικρών ελαιοπαραγωγών αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις επόμενες δεκαετίες να μείνουν στην καλλιέργεια μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί, που θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις στις νέες φυτεύσεις χαμηλού κόστους και στην μηχανική καλλιέργεια. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια στην χώρα.

Το ίδιο πρόβλημα της αποχώρησης των μικρών παραγωγών αναμένεται να αντιμετωπίσει και η χώρα μας τα επόμενα χρόνια (πιθανόν να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Σαλής, πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος.

Από την πλευρά της η Κομισιόν αντί να πάρει μέτρα με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας, προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με τις χώρες της Mercosur) χρησιμοποιώντας σαν «δικαιολογία» την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, ενώ με τις δικές της πολιτικές δημιουργεί το πρόβλημα. Οι εισαγωγές τροφίμων από τις τρίτες χώρες θα καλύπτουν την ζήτηση στις αγορές της ΕΕ. Βέβαια αυτό δεν τολμούν να το πουν ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες.

26/02/2025 10:50 πμ

Νέα κρούσματα ευλογιάς εντοπίστηκαν σε δύο μονάδες στην περιοχή του Γέροντα του δήμου Νέστου στην Καβάλα.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε ξανά κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Παρά τα μέτρα φαίνεται ότι το πρόβλημα παραμένει στην χώρα.

Στο μεταξύ πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι «μελετούν ακόμη τις ενισχύσεις de minimis για τις ζωοτροφές».

Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ανέφερε τα εξής:
«Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2 (με κάλυψη 100% για τους πληγέντες κτηνοτρόφους)».

Από την πλευρά τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ), ζητούν άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 ευρώ / ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή. Ακόμη ζητούν:

  • Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
  • Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
  • Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
  • Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
  • Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
  • Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
  • Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά.

25/02/2025 11:37 πμ

Σε δηλώσεις, που έκανε στις 15 Φεβρουαρίου 2025, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε αναφέρει ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα».

Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή µέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου.

Φτάσαμε 25 Φεβρουαρίου και ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Μάλιστα ο υπουργός ΑΑΤ είχε αναφέρει ότι για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.

Ούτε κάτι νεότερο για την ειδική ρύθμιση και τα προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνήθεια, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το ΥπΑΑΤ, κάποια μέτρα θα ανακοινωθούν με την μέθοδο της «διαρροής» για να δει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.

Όταν δεν υπάρχει εικόνα από το πεδίο καταφεύγεις σε τέτοιες μεθόδους.

20/02/2025 01:36 μμ

Ο κ. Βασίλειος Σαλάτας είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ).

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, που πραγματοποιήθηκε στις 15/02/2025, στα γραφεία του στην Θεσσαλονίκη, εξέλεξε ομόφωνα, ως Πρόεδρό του, τον Σαλάτα Βασίλειο, καθώς και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την νέα θητεία της Διοίκησης, η οποία όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΖ έχει ως εξής:
Πρόεδρος Σαλάτας Βασίλειος ΒΙΟΕΡΓΕΞ – ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ
Αντιπρόεδρος Γαβριηλίδης Γεώργιος ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ
Γενικός Γραμματέας Βενετσάνος Παναγιώτης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
Οικονομικός Επόπτης Δασκαλάκης Εμμανουήλ ΧΡΙΣΤΟΦ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΒΕΚΤΕ
Μέλος Ανθομελίδης Απόστολος ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Μελισσουργός Ηλίας ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Τριανταφύλλου Αλέξανδρος ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ

20/02/2025 11:45 πμ

Συνεχίζει το ΥπΑΑΤ να παίζει «κρυφτούλι» με τα de minimis στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, θα καταβληθεί ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα αιγοπρόβατα που έχουν συνδεδεμένη.
Επίσης ανέφερε ότι «για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης», κάτι που είναι εντελώς αόριστο.

Επίσημα το ΥπΑΑΤ δεν αναφέρει ούτε ημερομηνία ούτε τα ποσά της ενίσχυσης.

Εμείς να θυμήσουμε ότι το 2014, στην Θράκη, πάλι για την ευλογιά, είχαν καταβληθεί για τον εγκλεισμό των αιγοπροβάτων, για χρονικό διάστημα 40 ημερών, ενίσχυση για ζωοτροφές, ύψους 10 ευρώ ανά ζωό. Για το 2024, που έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 6 μήνες κλείσιμο των ζώων στους στάβλους, να δούμε τι ενίσχυση θα αποφασίσουν να χορηγήσουν.

Βέβαια δεν είναι μόνο τα de minimis για τις ζωοτροφές. Θα υπάρξει πρόβλημα στις συνδεδεμένες στα αιγοπρόβατα. Αφού η ενίσχυση δίνεται με βάση τις ποσότητες γάλακτος που παραδίνει ο κτηνοτρόφος και επειδή δεν υπάρχει κάποια τροποποιητική απόφαση, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλούς κτηνοτρόφους που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το πλαφόν λόγω ευλογιάς και πανώλης. Το πρώτο κρούσμα πανώλης στην χώρα μας έγινε μέσα Ιουλίου και στην συνέχεια ακολούθησε η ευλογιά. Λέμε μήπως τα χρήματα φύγουν από την μια τσέπη και πάνε στην άλλη (δίνουν για ζωοτροφές κόβουν από συνδεδεμένη;).

Επίσης σε περιοχές που εκτροφές επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό - οι οποίες δεν αποζημιώνονται - πήγαν πίσω οι γέννες. Αυτό σημαίνει ότι φέτος το Πάσχα δεν αναμένεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων και θα έχουμε μειωμένες παραγωγές κρέατος. Ακόμη έγιναν πολλές αποβολές των ζώων με αποτέλεσμα να έχουμε και εκεί μειωμένες παραγωγές γάλακτος.

Τέλος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αν θα πληρωθούν κανονικά τα Οικολογικά Σχήματα οι κτηνοτρόφοι που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω των ζωονόσων.

17/02/2025 11:40 πμ

Για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανακοινώνει την ενίσχυση de minimis των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, η οποία θα καταβληθεί σε όλα τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα πληρώσει de minimis σε όσους λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο. Πάντως, το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να γίνουν πληρωμές.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι επιδημίες, ανακοινώνοντας ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα». Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.

11/02/2025 10:34 πμ

Οι κυρώσεις για τα λιπάσματα από Ρωσία και Λευκορωσία θα φέρουν νέες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που θα τις πληρώσουν οι αγρότες της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης το επόμενο διάστημα.

Στην πράξη βλέπουμε οι πολιτικές αποφάσεις των κρατών της ΕΕ να απειλούν την ευρωπαϊκή γεωργία εν μέσω της στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα.

Όπως καταγγέλλουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca, την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει τη στρατηγική της πυξίδα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή, έχει εισαγάγει ταυτόχρονα μια πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά και τα λευκορωσικά λιπάσματα - μια κίνηση που θα επηρεάσει σοβαρά την αγροτική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Χωρίς μια εναλλακτική λύση στην οι ευρωπαίοι αγρότες θα βρεθούν σύντομα με την πλάτη στον τοίχο.

Για χρόνια, η Ευρώπη αγωνίζεται με την ανεπαρκή παραγωγή λιπασμάτων για να καλύψει τη ζήτηση, καθιστώντας τις εισαγωγές αναπόφευκτες.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων λιπασμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Συνοριακής Προσαρµογής Άνθρακα (CBAM) από την ΕΕ θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τους προμηθευτές τρίτων χωρών που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ.

Ενώ κατανοούμε τη νομιμότητα των γεωπολιτικών λόγων που ωθούν την Επιτροπή να δράσει, ο γεωργικός τομέας πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων.

Οι ευρωπαίοι αγρότες δεν έχουν επί του παρόντος καμία εγγύηση ότι το έλλειμμα λιπασμάτων θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων σε ανταγωνιστική τιμή - ένα βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από τους υποστηρικτές των προτεινόμενων κυρώσεων.

Οι Copa και Cogeca εκτιμούν ότι αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τις τιμές των λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 40/45 ευρώ ανά τόνο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Αυτό υποστηρίζουν ότι θα ασκούσε πρόσθετη οικονομική πίεση στις γεωργικές καλλιέργειες που ήδη αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό κλίμα.

Οι συνέπειες αυτής της απόφασης για τη γεωργική παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και τα εισοδήματα των αγροτών μπορεί να είναι καταστροφικές.

Οι αυξήσεις στους δασμούς στις εισαγωγές λιπασμάτων θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2025.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα που να προσφέρουν προοπτικές στον τομέα, είτε πρόκειται για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού είτε για επείγοντα μέτρα μετριασμού της οικονομικής επιβάρυνσης των αγροτών, όπως:

  • Κατάργηση των δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μειγμάτων ουρίας, νιτρικού αμμωνίου από ΗΠΑ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
  • Αναστολή των συμβατικών δασμών στις εισαγωγές ουρίας, UAN, DAP, MAP και NPK (κωδικοί 3102 10, 3102 80, 3105 30, 3105 40 και 3105 20 από τη δασμολογική ονοματολογία).
  • Χορήγηση παρεκκλίσεων βάσει της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα για να επιτρέπεται η χρήση επεξεργασμένων κτηνοτροφικών λυμάτων (RENURE - ανακτημένο άζωτο από κοπριά) πέραν του τρέχοντος ορίου των 170 κιλών N/εκτάριο.

Όπως τονίζουν οι Copa και Cogeca πίσω από την πολυπλοκότητα αυτής της απόφασης κρύβεται ένα θεμελιώδες ζήτημα: το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.

Η Copa και η Cogeca παροτρύνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό άμεσα.

«Βασιζόμαστε επίσης στον νέο Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, για να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα της αύξησης τιμών στα λιπάσματα, που μπορεί να διαμορφώσει μια νέα γεωργική κρίση», τονίζουν.

05/02/2025 01:25 μμ

Τελικά φαίνεται στο ΥπΑΑΤ κατέληξαν στο πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis στους κτηνοτρόφους, για τις αυξημένες δαπάνες στις ζωοτροφές, λόγω του εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους.

Η ενίσχυση, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, θα είναι οριζόντια και θα αφορά ένα μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στην χώρα.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι σε όλη την χώρα θα καταβληθούν στους αιγοπροβατοτρόφους 8 ευρώ ανά ζώο για 30 ημέρες (1 μήνα).

Να επισημάνουμε όμως ότι η πληρωμή θα αφορά τα αιγοπρόβατα που ενισχύονται μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης (κόφτης).

Στο ποσό των 8 ευρώ θα προστεθούν 2 ευρώ ανά ζώο για τις εκτροφές που βρέθηκαν στη ζώνη επιτήρησης (των 10 χιλιομέτρων) και ακόμη 4 ευρώ ανά ζώο για τις εκτροφές που βρέθηκαν μέσα στη ζώνη προστασίας (των 3 χιλιομέτρων).

Άρα για ένα μέσο κοπάδι με 400 ζώα ο κτηνοτρόφος το ανώτερο ποσό που θα λάβει θα είναι 5.600 ευρώ ενίσχυση τον μήνα.

Μένει να δούμε όμως πότε θα γίνει αυτή η πληρωμή. Κτηνοτρόφοι που επικοινωνούν με τον ΑγροΤύπο τονίζουν ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα ζωοτροφών για να ταΐσουν τα ζώα τον χειμώνα.

Αν καλοκαιριάσει θα πάνε τα αιγοπρόβατα να βοσκήσουν. Από την άλλη με τους ρυθμούς που πάει το ΥπΑΑΤ φαίνεται να πάμε για πληρωμή στα αλώνια.

04/02/2025 03:44 μμ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στον κλάδο ζωοτροφών και συγκεκριμένα στις ζωοτροφές για αιγοπρόβατα.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε από την έρευνα είναι ότι αν και από το 2023 υποχωρούν οι διεθνείς τιμές και η τιμή της ενέργειας αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων πώλησης ζωοτροφών. Επίσης το 62,7% των αγορών των ζωοτροφών για αιγοπρόβατα προέρχεται από την Ελλάδα.

Οι ζωοτροφές για αιγοπρόβατα επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή αυτά τα είδη παραγωγικών ζώων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού πληθυσμού στην Ελλάδα (με εξαίρεση τα κοτόπουλα) και επειδή το αιγοπρόβειο γάλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή φέτας, η οποία αποτελεί προϊόν μεγάλης σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή και αντιπροσωπεύει το 2% των πωλήσεων των αλυσίδων λιανικής.

Αξιολογήθηκαν στοιχεία που συνελέγησαν από 41 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών.

Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία είναι μεταξύ 1/1/2021 και 30/6/2024 (Περίοδος Αναφοράς).

Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • Ο κλάδος των ζωοτροφών χαρακτηρίζεται από «οικονομίες φάσματος» και η διάθεση ζωοτροφών για αιγοπρόβατα συνοδεύεται και από τη διάθεση άλλων ζωοτροφών και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τα λοιπά παραγωγικά ζώα.
  • Οι ζωοτροφές είναι Απλές και Σύνθετες. Απλές Ζωοτροφές (ΑΖ) είναι πρώτες ύλες (π.χ. καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, σόγια, πίτουρο, τριφύλλι). Σύνθετες Ζωοτροφές (ΣΖ) είναι μείγμα δύο τουλάχιστον πρώτων υλών, που μπορεί να περιέχουν και πρόσθετες ύλες.
  • Το 2023, το σύνολο των ΑΖ για αιγοπρόβατα και λοιπά παραγωγικά ζώα αφορά στο 14,2% του Κύκλου Εργασιών των εταιριών του δείγματος και των ΣΖ για αιγοπρόβατα το 9,7%.
  • Το 2023, το 62,7% των αγορών των ζωοτροφών για αιγοπρόβατα προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ τα λοιπά ποσοστά αγορών πραγματοποιούνται κυρίως από τη Ρουμανία και την Ιταλία.
  • Αναφορικά με την διάρθρωση των πωλήσεων ζωοτροφών των εταιριών του δείγματος, διαπιστώνεται ότι, τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων αφορά σε ΣΖ για αιγοπρόβατα (κατά 65,8% σε αξία και κατά 55,4% σε ποσότητα).
  • Ο κλάδος, στην κατηγορία των ΣΖ για αιγοπρόβατα, χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση καθώς το CR4 και το CR5 για το έτος 2023 υπολογίζονται σε 41,6% και 48% αντίστοιχα. Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνει και ο δείκτης Herfindahl Index ο οποίος, για το 2023, υπολογίζεται σε 665 μονάδες. Μέτρια συγκέντρωση διαπιστώνεται στην κατηγορία Τριφύλλι, ενώ υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στα Προμίγματα.
  • Ως προς τις κατηγορίες πελατών του δείγματος, το 45,3% των πωλήσεων ζωοτροφών για αιγοπρόβατα διοχετεύεται σε χονδρέμπορους και το 39,0% απευθείας σε εκτροφείς. Στις ΑΖ και ΣΖ δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη διαφοροποίηση τιμών μεταξύ χονδρέμπορων και εκτροφέων. Στην κατηγορία Λιανέμποροι εντοπίζονται ελαφρά αυξημένες τιμές γεγονός που είναι, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενο.
  • Το 2023, στις ΑΖ, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων στην Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Θεσσαλία (2023: 27,9%) και Ηπείρου (2023: 41,9%) και σε μικρότερο ποσοστό στην Κρήτη (14,3%), ενώ στις ΣΖ για αιγοπρόβατα παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων στην Κεντρική Μακεδονία (2023: 36,6%) και στην Κρήτη (35,1%). Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Θράκη παρουσιάζουν μικρά ποσοστά στις πωλήσεις τόσο στις ΑΖ όσο και στις ΣΖ.
  • Ως προς τις αγορές των ΑΖ/Πρώτων Υλών από τις εταιρίες παραγωγής/εμπορίας παρατηρείται αύξηση των μέσων τιμών αγορών κατά το έτος 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ το 2023 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και κατά το α’ εξάμηνο του 2024, όπου οι τιμές φτάνουν να είναι χαμηλότερες και από το 2021. Αντίστοιχη τάση παρουσιάζουν οι μέσες τιμές αγορών στις ΣΖ.
  • Ως προς την τιμολογιακή πολιτική αρκετές εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι στην περίπτωση που το προϊόν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές, τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς τιμές την ημερομηνία της πώλησης, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης του προϊόντος (είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό).
  • Οι τάσεις των τιμών πώλησης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων φαίνεται να ακολουθούν τις αντίστοιχες τιμές αγοράς που αντιμετωπίζουν για κάθε προϊόν, τους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες πιθανώς λόγω ανταγωνισμού από το εξωτερικό, έστω και αν αυτό γίνεται με διαφορετικό ρυθμό απόκρισης στις αυξήσεις και στις μειώσεις. Παρέκκλιση από αυτή τη μέθοδο τιμολόγησης ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια πελατείας.
  • Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι τα spread των τιμών (τιμές πώλησης μείον τιμές αγοράς) δεν παραμένουν σταθερά αλλά βαίνουν αυξανόμενα έως το 2023, παρότι η ενέργεια αποτελεί διαχρονικά μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους λειτουργίας των εταιριών του κλάδου παραγωγής ζωοτροφών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το αυξανόμενο spread κάθε προϊόντος δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των τιμών ενέργειας.
  • Δεν διαπιστώνεται ταύτιση τιμών πώλησης μεταξύ των επιχειρήσεων τόσο για τις απλές όσο και για τις σύνθετες ζωοτροφές, παρά μόνο μια παρόμοια τάση στην άνοδο και την κάθοδο των τιμών.
  • Οι εταιρίες του δείγματος συνολικά παρουσιάζουν μέσο Περιθώριο Μικτού Κέδρους μεταξύ 10% και 13,6% και μέσο Περιθώριο Καθαρού Κέδρους σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, μεταξύ 2% και 4%. Ωστόσο παρατηρείται ότι, το 2023, που υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και των τιμών ενέργειας, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αυξάνονται.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών και αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων (εδώ)

30/01/2025 11:00 πμ

Το άζωτο, είναι στοιχείο κλειδί για υψηλές αποδόσεις στα σιτηρά. Για αυτό πρέπει να προτιμούνται λιπάσματα με προστατευμένο άζωτο που παρέχουν επαρκή θρέψη χωρίς απώλειες αζώτου και άρα σπατάλες και μπορούν να εγγυηθούν αύξηση σοδειάς.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως για κάθε 4 μονάδες αζώτου που στερούμε από τα σιτηρά μας η απόδοση μειώνεται κατά 100 κιλά /στρέμμα.

Η GAVRIEL προτείνει τα λιπάσματα αυξημένης αποδοτικότητας NUTRIMORE WINNER και N- PLUS και τα μοναδικά NUTRIMORE GOLD WINNER και N-PLUS στην επιφανειακή λίπανση των σιτηρών και εγγυάται αυξημένες αποδόσεις γιατί είναι τα μόνα με AGROTAIN.

Τα NUTRIMORE και NUTRIMORE GOLD είναι αποτελεσματικά γιατί περιέχουν AGROTAIN.

To AGROTAIN παράγεται στην Αμερική από την Koch Agronomic Services, τον μεγαλύτερο παραγωγό σταθεροποιημένων λιπασμάτων παγκοσμίως. Είναι ο μοναδικός αποδεδειγμένα από πολυάριθμες έρευνες, πιο αποτελεσματικός αναστολέας ουρεάσης.

Με πάνω από 20 χρόνια δοκιμών σε χιλιάδες στρέμματα παγκοσμίως, είναι αυτός που εμπιστεύονται οι καλλιεργητές σιτηρών – ως την καλύτερη τεχνολογία σταθεροποίησης. Έχει αποδειχτεί ότι η παρουσία των συγκεκριμένων βοηθητικών ουσιών που περιέχονται στο AGROTAIN, είναι καθοριστικής σημασίας και χάρις σε αυτές το ΝΒPT που εμπεριέχεται, παραμένει σταθερό και άρα αποτελεσματικό στην σταθεροποίηση που παρέχει. Αντίθετα, οι υπόλοιπες σταθεροποιημένες ουροθειϊκές που δεν περιέχουν AGROTAIN αλλά μόνο ΝΒΡΤ ή ΝΒΡΤ και διαφορετικές βοηθητικές ουσίες, χάνουν την αποτελεσματικά τους πολύ γρήγορα και πρακτικά την στιγμή που εφαρμόζονται στο χωράφι λειτουργούν ως απλά λιπάσματα. Γι’αυτό τα NUTRIMORE και NUTRIMORE GOLD, είναι τα μόνα που παραμένουν 100% σταθεροποιημένα και άρα αποτελεσματικά τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την συσκευασία τους.

Τα μόνα με διπλή ασπίδα προστασίας στο άζωτο. Το NUTRIMORE WINNER και NUTRIMORE WINNER GOLD παράγονται πάντα και μόνο με θειϊκή αμμωνία χαμηλής οξύτητας. Στις περισσότερες σταθεροποιημένες ουροθειϊκές σύμμεικτες ή σύμπλοκες , χρησιμοποιούνται κοινές θειϊκές αμμωνίες υψηλής οξύτητας με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του σταθεροποιητή ουρεάσης. Χιλιάδες πειραματικά σε αξιόπιστα εργαστήρια στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως απέδειξαν ότι η χρήση θειϊκής αμμωνίας υψηλής οξύτητας απενεργοποιεί τον σταθεροποιητή NBPT εντός 15 ημερών από την συσκευασία του προϊόντος.

Τα NUTRIMORE WINNER και NUTRIMORE WINNER GOLD είναι τα μόνα με διπλή ασπίδα προστασίας (αποτελεσματικό AGROTAIN και θειϊκή αμμωνία χαμηλής οξύτητας), γι’ αυτό και εγγυώνται αξιόπιστη προστασία στο άζωτο.

Νέα σειρά NUTRIMORE GOLD µε νέα καινοτοµία:
Τα NUTRIMORE N-PLUS GOLD και NUTRIMORE WINNER GOLD είναι ενισχυμένα με ένα επιπλέον καινοτόμο συστατικό που δρα σαν booster σε δύο σημείο στο εσωτερικό του φυτού. Από το μίγμα Zn +Mo Wolf Trax με το οποίο ενισχύονται, ο ψευδάργυρος (Zn) που περιέχεται έχει 2 ρόλους: Ενισχύει την ανάπτυξη της ρίζας, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση του αζώτου από αυτή. Επιπλέον βοηθά τα φυτά να σχηματίσουν αυξητικές ορμόνες, πρωτεΐνες και άμυλο. Το μολυβδαίνιο (Mo) που περιέχεται: Ενισχύει τον μεταβολισμό του αζώτου στο εσωτερικό του φυτού. Δηλαδή την μετατροπή του αζώτου σε αμινοξέα και ύστερα σε πρωτεΐνες.
Οι δύο παραπάνω μηχανισμοί σε συνδυασμό με την παρουσία του AGROTAIN εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του αζώτου που παρέχουμε από τα φυτά, και άρα maximum αποδόσεις δεδομένου ότι το άζωτο είναι το στοιχείο που επηρεάζει πιο πολύ όλα, τις τελικές αποδόσεις των φυτών.

Αύξηση τουλάχιστον 10-15% της παραγωγής.
Τα NUTRIMORE WINNER και N-PLUS, κυκλοφορούν ήδη εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει φανατικούς χρήστες για την επιφανειακή λίπανση σε όλες τις καλλιέργειες. Στην γκάμα ήρθαν τώρα να προστεθούν και τα NUTRIMORE GOLD και να κάνουν το καλό ακόμα καλύτερο. Τα λιπάσματα αυτά έχει αποδειχτεί με διετές πειραματικό που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά ταυτόχρονα και από τα αποτελέσματα που έχουν δείξει εδώ και 15 χρόνια από την χρήση τους στην πράξη σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι αυξάνουν την σοδειά 10-15 % αλλά και το ποσοστό πρωτεΐνης στα σιτηρά, και άρα την κερδοφορία. Λιπάσματα κατάλληλα για απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του.

24/01/2025 10:22 πμ

Για άλλη μια φορά το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση υπεκφεύγουν και απαντούν αόριστα στα ερωτήματα που τους απηύθυνε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξαιτίας της εξάπλωσης της πανώλης και της ευλογιάς.

Συγκεκριμένα, «σιγή ιχθύος» επέδειξε το ΥπΑΑΤ στην ερώτηση της Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, για το αν προτίθεται να λάβει περισσότερα μέτρα, αυξάνοντας τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν και αποζημιώνοντας όσους κτηνοτρόφους βρίσκονταν μέσα στις ζώνες επιτήρησης και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές καταστροφές γιατί αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα κοπάδια τους.

Στην απάντηση που διαβίβασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπάρχει μέσα κανένα νέο στοιχείο, ούτε για τις μέχρι τώρα αποζημιώσεις, αλλά ούτε και για το πώς θα μπορέσουν να ανανεώσουν το ζωικού τους κεφαλαίο, να αναδιαμορφώσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και να καλύψουν όλες τις καθημερινές τους ανάγκες.

Αντιθέτως, εκτενής αναφορά γίνεται στα προγράμματα για την προστασία της χώρας από την εισχώρηση και την εξάπλωση των ζωονόσων για τις οποίες όμως η κυβέρνηση ακόμα δεν είναι σίγουρη πώς εισάγονται στη χώρα μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο είμαστε πλήρως προστατευμένοι. Παραλείπει όμως να μας πει για ποιόν λόγο είχαμε τέτοια ραγδαία εξάπλωση πρώτα της πανώλης και μετά της ευλογιάς, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ενώ υπάρχουν ακόμα περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, που εξακολουθούν να πλήττονται από νέα κρούσματα ευλογιάς.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να σταθεί αρωγός στις ανησυχίες και να συνδράμει στα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας, εξακολουθεί να τους κοροϊδεύει. Η ραγδαία εξάπλωση της πανώλης και της ευλογιάς ελλείψει συντονισμένου σχεδίου περιορισμού των ζωονόσων και μέτρων πρόληψης έδωσε τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που καθημερινά «ρημάζεται» λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν S0S. Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας που η οικονομία του στηρίζεται κατεξοχήν στον πρωτογενή τομέα κινδυνεύει να μαραζώσει. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε μέχρι τέλος δίπλα στους αγρότες μας που δοκιμάζονται και απέναντι στη κυβέρνηση που συνεχίζει να τους αγνοεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταρακά.

23/01/2025 10:08 πμ

Σε δηλώσεις που έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δικαιώνει τον ΑγροΤύπο για τις ενισχύσεις στις ζωοτροφές.

Ο Υφυπουργός επεσήμανε - το ήδη γνωστό - ότι έχει αποφασιστεί η καταβολή ενίσχυσης, μέσω του προγράμματος de minimis, για τις αυξημένες δαπάνες στις ζωοτροφές, λόγω του εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους.

«Οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Παρόλα αυτά, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι κανένας από τους παραγωγούς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δηλαδή η ενίσχυση θα είναι οριζόντια και θα αφορά ένα μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στην χώρα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.

Τώρα οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ταΐζουν τα ζώα τους με δηλώσεις.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις επιζωοτίες της πανώλης και της ευλογιάς, τόνισε ότι έχουν ήδη αποπληρωθεί 13,3 εκατ. ευρώ για τα θανατωθέντα ζώα σε όλη τη χώρα.

Η, δε, ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με 100% επιχορήγηση (δηλαδή δωρεάν) μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, διασφαλίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν τον ίδιο αριθμό ζώων της ίδιας φυλής που είχαν με αυτά που θανατώθηκαν. Το Μέτρο όμως δεν παρουσιάζει το ΥπΑΑΤ για να μάθουμε τα κριτήρια ένταξης.

Όσον αφορά στη μειωμένη παραγωγή βαμβακιού φέτος, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι: «Όταν θα έχουμε το ισοζύγιο στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, και ανάλογα με τη μείωση παραγωγής, θα μειώσουμε το πλαφόν ώστε να διευκολύνουμε τους αγρότες να ενεργοποιήσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Επίσης αναφέρθηκε στις ενισχύσεις που θα λάβουν οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί αποζημιώσεις ύψους 8,74 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος de minimis.

22/01/2025 12:48 μμ

Άρον άρον παίρνουν πίσω στο ΥπΑΑΤ τις αποφάσεις που σχεδίαζαν για την πληρωμή με «ψίχουλα» της ενίσχυσης για την αγορά των ζωοτροφών.

Μιλάμε για την ενίσχυση των 27 λεπτών την ημέρα ανά ζώο, που σχεδίαζε η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για ένα μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στην χώρα.

Τώρα διαρρέουν από το ΥπΑΑΤ ότι όλα βρίσκονται ακόμη σε «διαβούλευση» και δεν πρόκειται να γίνει πληρωμή στα τέλη Ιανουαρίου.

Οπότε με «άδεια χέρια» θα πάει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ στα εγκαίνεια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, ZOOTECHNIA 2025, στις 31 Ιανουαρίου 2025, στην Θεσσαλονίκη.

Το νέο αφήγημα του ΥπΑΑΤ είναι ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το έτος 2025, προκειμένου να καταβληθεί το τρίτο «πακέτο» αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς. Να δούμε αν με αυτά τα χρήματα τελικά ικανοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι.

Πάντως οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη έκαναν μια τρύπα στο νερό. Δεν φόβησαν τους Κρητικούς για να μην κάνουν κινητοποιήσεις - όπως αρχικά σχεδίαζαν - αλλά είχαμε και το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στο νησί και άντε τώρα να τα μαζέψει το ΥπΑΑΤ.

Τελικά εκεί στο ΥπΑΑΤ δεν έχουν πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην κτηνοτροφία της χώρας μας.

22/01/2025 09:59 πμ

Δύσκολο το μέλλον για τους κατασκευαστές ορυκτών λιπασμάτων στην ΕΕ.

Δύσκολο όμως το μέλλον και των γεωργών της ΕΕ που θα αναγκαστούν να αγοράζουν ακριβά (καθαρά) λιπάσματα και να έχουν «ανταγωνιστικό μειονέκτημα» απέναντι στα αγροτικά προϊόντα των τρίτων χωρών, που θα είναι φτηνότερα στις αγορές της Ευρώπης.

Από την μια έχουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Συνοριακής Προσαρµογής Άνθρακα (CBAM) και από την άλλη την προσπάθεια της ΕΕ για αποσύνδεση της οικονομίας της από το ρωσικό αέριο (πρώτη ύλη για παραγωγή λιπασμάτων). Οι δύο αυτοί παράγοντες θα επηρεάσουν άμεσα τις τιμές των λιπασμάτων της ΕΕ.

Ο στόχος του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) είναι να εξισώσει την τιμή των εκπομπών άνθρακα μεταξύ των εγχώριων προϊόντων και των εισαγωγών στην Ευρώπη.

Η πρώτη φάση του CBAM ξεκινά το 2026. Στην μεταβατική φάση, οι εισαγωγείς θα πρέπει να αναφέρουν μόνο τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που είναι ενσωματωμένες στα προϊόντα τους χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν και να παραδώσουν πιστοποιητικά.

Οι εισαγωγείς λιπασμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν ανά τρίµηνο την ποσότητα εισαγόµενων λιπασµάτων στην ΕΕ, σε τόνους, καθώς και τις άµεσες και έµµεσες εκποµπές άνθρακα που ενσωµατώνονται σε αυτά. Παράλληλα, καλούνται να δηλώνουν οποιαδήποτε τιµή άνθρακα έχει καταβληθεί ή οφείλεται στη χώρα προέλευσης για τις ενσωµατωµένες εκποµπές των εισαγόµενων αγαθών, αφαιρώντας τυχόν εκπτώσεις ή αποζηµιώσεις που έχουν ήδη ληφθεί.

Όμως από το 2026 θα πρέπει να αγοράζουν πιστοποιητικά προσαρµογής άνθρακα, η τιµή των οποίων θα εξαρτάται από την µέση εβδοµαδιαία τιµή πλειστηριασµού των δικαιωµάτων στο Σύστηµα Εµπορίας ∆ικαιωµάτων Εκποµπών.

Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο με την ηλεκτρική ενέργεια και θα έρθει μια νέα επιβάρυνση (λόγω φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής), η οποία αναµένεται να ενσωµατωθεί και στις λιανικές τιµές των λιπασµάτων που φτάνουν στους αγρότες της ΕΕ.

Αν και οι «δείκτες αναφοράς CBAM» δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, o φόρος στις εισαγόμενες πρώτες ύλες αναμένεται να βασίζεται σε συνδυασμό των υφιστάμενων δεικτών αναφοράς.

Οι κύριοι προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων της ΕΕ είναι το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ρωσία και η Λευκορωσία. Από την άλλη οι κυριότερες εξαγωγές λιπασμάτων της ΕΕ γίνονται προς Κίνα, Βραζιλία και ΗΠΑ.

Ο κλάδος των κατασκευαστών ορυκτών λιπασμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Fertilizers Europe) ζητά διατάξεις διασφάλισης των εξαγωγών που είναι ζωτικής σημασίας για την ισότητα των όρων ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές λιπασμάτων, αν η Ευρώπη σταματήσει να εξάγει (λόγω αυξημένων τιμών), τα καθαρά λιπάσματα της ΕΕ θα αντικατασταθούν από προϊόντα με χειρότερο αποτύπωμα άνθρακα που υπονομεύει τον σκοπό του CBAM.

Για την επιτυχή εφαρμογή του CBAM, πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός και συγκεντρωτικός μηχανισμός παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης, τονίζουν οι κατασκευαστές λιπασμάτων.

Όσον αφορά την ΕΕ η διαφοροποίηση προς λιπάσµατα µε χαµηλότερη περιεκτικότητα άνθρακα αναδείχθηκε ως µια κρίσιµη ευκαιρία για τη µετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές παραγωγής τροφίµων. Ωστόσο, η περιορισµένη ζήτηση για τα συγκεκριµένα αγαθά (λόγω υψηλής τιμής) δηµιουργεί την ανάγκη εφαρµογής υποστηρικτικών πολιτικών.

17/01/2025 02:43 μμ

«Με 27 λεπτά την ημέρα ανά ζώο υπολογίζει η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο τεχνικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θωμάς Μόσχος.

«Με αυτά τα ψίχουλα πιστεύει το ΥπΑΑΤ ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων», προσθέτει.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ έχει δηλώσει ότι η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων.

Στο μεταξύ οι κτηνοτρόφοι, μέλη του ΣΕΚ, θεωρούν ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, «αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος - σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας».

Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, διεκδικώντας:
Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur: Η προστασία της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή φήμη της Ελλάδας.
Συνεργασία με τους παραγωγούς: Η λήψη μέτρων ενίσχυσης της κτηνοτροφίας πρέπει να βασιστεί σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα του κλάδου.

15/01/2025 10:29 πμ

Συνάντηση και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου πραγματοποιείται, σήμερα Τετάρτη (15/1), υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.

Σε σύσκεψη στο Ρέθυμνο ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα. Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τους παραγωγούς με 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν φθάνουν ούτε το ήμισυ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του καθώς γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλο και περισσότερα παθογόνα αίτια που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα προκρίνεται το μοντέλο της ανταποδοτικότητας με διαφάνεια και την συνέχιση της στήριξης του κράτους και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει πυλώνας στήριξης της παραγωγής τους.

Χθες Τρίτη (14/1), το σύνολο των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του νομού Ηρακλείου τέθηκαν στην συνάντηση τρεισήμισι ωρών, που είχε με τους αγρότες ο υπουργός στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Κυρίαρχο ζήτημα της τρίωρης συζήτησης με εκπροσώπους του συνόλου του αγροτικού κόσμου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας, ενώ οι αλιείς έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η εισβολή ξενικών ειδών και οι ζημιές που προκαλούνται στην αλιεία.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί η δεύτερη φάση της μελέτης που ανέλαβε, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η ολλανδική εταιρεία HVA. Ήδη έχει παραδοθεί η πρώτη φάση και στη δεύτερη αναμένεται να καταγράφεται η χωροθέτηση των έργων που πρέπει να γίνουν και η διασύνδεσή τους με αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ στο Λασίθι ή άλλα μεγάλα και μικρότερα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται μέσω του ΣΣ ΚΑΠ. Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται ένας ολιστικός σχεδιασμός στον τομέα των αρδευτικών έργων, μέσω του ΥΔΩΡ 2.0 και άλλων προγραμμάτων του ΠΑΑ και είπε ότι και στην Κρήτη θα δημιουργηθεί κεντρικός οργανισμός για τη διαχείριση των υδάτων στο νησί, κατά τα πρότυπα του ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οδοποιία, πρόβλημα που ετέθη από όλους τους δημάρχους του Νομού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Τσιάρας τους διαβεβαίωσε ότι με την υπερδέσμευση το πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.

Για τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή η κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει και έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Κρίστοφ Χάνσεν, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας που θα καλύπτει ζητήματα ακαρπίας στα παραγόμενα προϊόντα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που αφορούν την αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνοντας έμφαση στην επίλυση της εκκρεμότητας με το εθνικό απόθεμα των Νέων Αγροτών του 2018, την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αμάλθεια» από το οποίο τα 7,8 εκατ. από τα 10,2 εκατ. του συνολικού προγράμματος, αφορούν στην Κρήτη, στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στη ρύθμιση που αφορά στο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να μετάσχουν και παραγωγοί που δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».

Τέλος ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον μετέχοντα στη σύσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανώλης, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες για την καταβολή αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών, ισοδύναμη με ένα μήνα τροφής, λόγω του γενικού περιορισμού που επεβλήθη στις μετακινήσεις ζώων το καλοκαίρι.

Η κοροϊδία με ΕΛΓΑ πρέπει να σταματήσει

Η Νέα Αριστερά με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβερνητική ανακολουθία και τον εμπαιγμό απέναντι στον αγροτικό κόσμο, καθώς για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες αποδεικνύονται χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, στις 21 Ιουνίου 2024, δήλωνε ότι ο νέος κανονισμός και η νομοθεσία για τις αγροτικές ασφαλίσεις θα έρθουν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού, με στόχο την εξορθολογισμένη και δικαιότερη λειτουργία του μηχανισμού. Ωστόσο, μόλις σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του κανονισμού, δικαιολογούμενος ότι γίνεται ακόμα προσπάθεια να συμπεριληφθούν περισσότερα ζημιογόνα αίτια από την κλιματική κρίση.

Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει ήδη τον έκτο χρόνο της θητείας της, συνεχίζει να μεταθέτει τις λύσεις στο αόριστο μέλλον, αφήνοντας τους αγρότες εκτεθειμένους στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Η Νέα Αριστερά απαιτεί άμεση υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με βάση τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει - οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

13/01/2025 10:43 πμ

Μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, με σκοπό την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εξετάζεται η εφαρμογή ενός γενικού μέτρου de minimis, που θα απευθύνεται σε αιγοπροβατοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις των ζώων τους, που τους ανάγκασαν να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα σε κλειστούς στάβλους, αυξάνοντας έτσι το κόστος ζωοτροφών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.

Τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας κάθε χρόνο και πάντα βάσει των τιμολογίων εξόδων τους (ζωοτροφές, εφόδια, κλπ), θα επιστρέφεται κατευθείαν στον παραγωγό ένα μέρος του κόστους μεταφορών ζητούν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης για το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 330 ευρώ μάξιμουμ ανά ζώο.

Το πρόγραμμα θα «ανοίξει» έως τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.

10/01/2025 02:56 μμ

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.

Στην ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄5788/17-10-2024) για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση για ζωοτροφές.

Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι: «Ως προς τις δαπάνες για τις ζωοτροφές, σημειώνεται ότι στην παραπάνω απόφαση προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων που συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται, σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις για την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.

Η εν λόγω ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εγκρίνει τη διάθεση και την κατανομή των απαιτούμενων ποσών βάσει των αιτημάτων πληρωμής, τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων».

Διαβάστε την απάντηση του Υφυπουργού (εδώ)

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

08/01/2025 04:47 μμ

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να πληρωθούν οι εκκρεμότητες της βασικής ενίσχυσης παλαιότερων ετών, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις αστοχιών παλαιότερων ετών

Στο μεταξύ, συνάντηση με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στη Γυρτώνη της Λάρισας.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από το ΥπΑΑΤ 13,3 εκ. ευρώ ως αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά, με τις τιμές αποζημίωσης να είναι έως και 100% αυξημένες σε σχέση με αυτές του 2023, ενώ θα αποζημιωθεί το σύνολο των θανατωθέντων ζώων, ανέφερε στους κτηνοτρόφους.

Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης για τις ζωοτροφές μέσω του προγράμματος de minimis.

Αναφορικά με την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κέλλας, δήλωσε πως θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και με 100% χρηματοδότηση.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης τους κτηνοτρόφους, πως για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης η άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων - μετά από νομοθετική ρύθμιση - θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

02/01/2025 04:32 μμ

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι κτηνοτρόφοι στα παραστατικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».

Αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Ο κτηνοτρόφος, σε συνεργασία με το σύμβουλο, παρακολουθεί και προσαρμόζει το βελτιωμένο σιτηρέσιο και ενημερώνει ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των εκπομπών αερίου και της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.

Ο φάκελος δικαιούχου περιέχει τα κάτωθι παραστατικά:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΚΥΔ, θα πρέπει τα παραστατικά να βγαίνουν στα ονόματα αυτών που δηλώνουν το συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα θα μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση.

Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.

Τα χαρακτηριστικά του βελτιωμένου σιτηρεσίου δύνανται να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α) Μείωση της αναλογίας χονδροειδών προς συμπυκνωμένες ζωοτροφές, έως του βαθμού που δεν δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τα ζώα,

β) μεγαλύτερη χρήση ψυχανθών έναντι αγροστωδών φυτών,

γ) βελτίωση της ποιότητας των χορηγούμενων ή βοσκούμενων χονδροειδών ζωοτροφών,

δ) βελτίωση του ενσιρώματος με τη χρήση πρόσθετων υλών (ή προμιγμάτων αυτών) εγκεκριμένων για την εν λόγω χρήση σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003,

ε) αύξηση της συμπερίληψης ελαιούχων σπόρων, καρπών και προϊόντων αυτών,

στ) εφαρμογή διατροφής ακριβείας (κυρίως ως προς τα αμινοξέα),

ζ) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρώτων υλών ζωοτροφών όπως ζυμών, καθώς και άλλων προϊόντων και αραπροϊόντων που λαμβάνονται μέσω ζύμωσης με χρήση μικροοργανισμών,

η) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρόσθετων υλών όπως:
ηα) προστατευμένων στη μεγάλη κοιλία αμινοξέων,
ηβ) αιθέριων ελαίων (π.χ. ριγανέλαιο κ.λπ.),
ηγ) ενζύμων, μικροοργανισμών και άλλων ζωοτεχνικών πρόσθετων υλών, οι οποίες είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003 και τηρούνται οι ειδικές απαιτήσεις για τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό έγκρισης,

θ) εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής διατροφής ή και τροποποίησης του σιτηρεσίου ή και χρήση άλλης πρώτης ή πρόσθετης ύλη ζωοτροφών, η οποία συμβάλει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου ή και της χρήσης αντιβιοτικών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι λοιπές απαιτήσεις της νομοθεσίας των ζωοτροφών.

11/12/2024 02:26 μμ

Προχωρά το ΥπΑΑΤ το θέμα για την οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.

Η πληρωμή θα γίνει μετά τις γιορτές και σίγουρα μέσα στο 2025 όταν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επεξεργάζονται σχέδιο για να δοθεί de minimis οριζόντια στους αιγοπροβατοτρόφους όλης της χώρας για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, διότι τα ζώα έμειναν κλεισμένα στους στάβλους με την απαγόρευση των μετακινήσεων.

Θα υπάρξει όμως και ένα πρόσθετο πακέτο ενισχύσεων που θα πάει σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω πανώλης και ευλογιάς (π.χ. Έβρο, Λάρισα κ.α.). Σε αυτές τις περιοχές θα πάνε περισσότερα χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών.

Κατάσχεση αμνών

Στο μεταξύ είχαμε κατάσχεση αρνιών στην Π.Ε. Τρικάλων λόγω παράβασης των μέτρων πρόληψης για την Ευλογιά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες ότι την Παρασκευή (6/12/2024), κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση τριάντα δύο αμνών (άνευ σήμανσης και υγειονομικού πιστοποιητικού), που διακινούνταν με προορισμό σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων.

Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την Ευλογιά του προβάτου και την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος επέβαλλαν την κατάσχεση των εν λόγω ζώων και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η κτηνοτροφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει δεχτεί εδώ και πέντε μήνες ισχυρό πλήγμα από τις επιζωοτίες της Πανώλης και της Ευλογιάς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει επιδείξει υποδειγματική προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι επαγγελματίες να προτάσσουν το κέρδος και να λειτουργούν εις βάρος της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσων μηνών.

Η Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία της υγείας των ζώων και του ζωικού κεφαλαίου θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους, την κλινική επιτήρηση και τη διενέργεια δειγματοληψιών και σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων θα επιβάλλει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Ν. 4235/2014.

09/12/2024 03:00 μμ

Αίτημα έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το ΥπΑΑΤ, με το οποίο ζητά να γίνει επανεξέταση της απόφασης για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς.

Στην επιστολή της η ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

Οι σημαντικές προσβολές σε πολλές περιφέρειες της χώρας του ζωικού κεφαλαίου από τις ασθένειες της Πανώλης και της Ευλογιάς αιγοπροβάτων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τον Ιούλιο, έχουν παράλληλη επίπτωση και στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών, αφού συνέπεσε με το μέγιστο της συγκομιδής τους, της αποθήκευσης και της διακίνησης.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων μια αδυναμία:

  • των κτηνοτρόφων που είχαν αποθηκεύσει ζωοτροφές και απώλεσαν το ζωικό κεφάλαιο και τώρα ούτε μπορούν να τις πωλήσουν, ούτε και να τις εξοφλήσουν στην αξία αγοράς από αυτούς που τις αγόρασαν.
  • των παραγωγών κτηνοτροφικών φυτών και ζωοτροφών, είτε καρπού (αραβόσιτος), είτε σανού (μηδική) να μπορέσουν να διακινήσουν τις ήδη αποθηκευμένες ζωοτροφές, κατά την έναρξη των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αποθηκεύσουν τις νέες συγκομιδές.

Με βάση τις δύο παραπάνω βασικές κατηγορίες προβλημάτων και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΘΕΑΣ από τους συνεταιρισμούς μέλη της και σε συνέχεια της εγκυκλίου με τις οδηγίες που αφορούν τη διακίνηση ζωοτροφών, μετά από τα πολλαπλά κρούσματα ευλογιάς, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε συνεταιρισμούς, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους και σε ιδιώτες, οι οποίοι διαθέτουν αποθηκευμένες τις ζωοτροφές και δεν δύνανται να τις πουλήσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα ρευστότητας, δυσχεραίνοντας την κατάσταση, που λόγω των μεγάλων ποσοτήτων, κινδυνεύουν από οικονομική κατάρρευση.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που η κατάσταση επιβαρύνθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας, δημιουργείται εκ των πραγμάτων η ανάγκη εφαρμογής άμεσα, ενός πλαισίου προστασίας, για τη στήριξη των συνεταιρισμών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ιδιωτών, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων από τους περιορισμούς στην προμήθεια και διακίνηση ζωοτροφών.

Ενδεικτικά προτείνουμε αυτή η ενίσχυση να γίνει μέσω:

  • οικονομικών ενισχύσεων από την καταγραφή των αποθεμάτων που συσσωρεύθηκαν
  • άλλων μορφών οικονομικής στήριξης μέσω δανειοδότησης, έναντι των αποθηκευμένων ζωοτροφών.

Σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεων μας ξέρουμε ότι γνωρίζετε όλες τις πτυχές του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο τομέα των ζωοτροφών και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τη δύσκολη συγκυρία για:

  • την ελεγχόμενη διακίνηση των ζωοτροφών όπου είναι δυνατόν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και προστασία του ζωικού κεφαλαίου
  • την οικονομική στήριξη όσων εξ αιτίας των ζωονόσων δημιούργησαν αποθέματα, που αντικειμενικά δεν μπορούν να τα διαθέσουν γιατί π.χ. οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονταν δεν διαθέτουν πια ζωικό κεφάλαιο.