Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ήρθαν για ελέγχους από Βιετνάμ για να ξεκινήσουν εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων

23/06/2023 03:00 μμ
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ότι η εξωστρέφεια του τομέα των φρούτων και λαχανικών αποτελεί προτεραιότητα, υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και στην αγορά του Βιετνάμ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ότι η εξωστρέφεια του τομέα των φρούτων και λαχανικών αποτελεί προτεραιότητα, υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και στην αγορά του Βιετνάμ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Βιετνάμ, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων, απέστειλαν κλιμάκιο επιθεωρητών στην χώρας μας, που, συνοδευόμενο από αντίστοιχο κλιμάκιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, επιθεωρεί αυτές τις ημέρες καλλιέργειες και εγκαταστάσεις τυποποίησης - συσκευασίας και εξαγωγής ακτινιδίων. Μετά την επιστροφή των επιθεωρητών αναμένεται η υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου για εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στο Βιετνάμ».

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε «ανοίξει» ακόμη μια αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο, αυτή της Βραζιλίας, με πληθυσμό 215 εκατομμύρια κατοίκων.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/12/2024 04:03 μμ

Η ξηρασία και το μειωμένο εισόδημα «χτύπησαν» την καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη που ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία.

Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα η παραγωγή έχει μειωθεί και δεν μπορεί να την καλύψει.

Ο κ. Χρήστος Μάλλιος, έμπειρος παραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ασχολούμε με την καλλιέργεια της μπανάνας από το 1975 και είμαι πρόεδρος του συνεταιρισμού από το 1990.

Η καλλιέργεια γίνεται σε θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια. Η διαφορά είναι στις αποδόσεις, στις υπαίθριες κυμαίνονται από 2,5 έως 4 τόνους το στρέμμα και στα θερμοκήπια ξεκινά από 5 τόνους το στρέμμα.

Η φύτευση γίνεται από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου κυρίως με μεγάλες παραφυάδες. Όταν το φυτό (μπανανοστάφυλο) είναι έτοιμο, κόβεται πράσινο.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής μπανάνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης στην Κρήτη. Όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί στρέφονται από την καλλιέργεια μπανάνας στην καλλιέργεια αγγουριών γιατί έχουν αποδόσεις και εισόδημα στους παραγωγούς. Μείωση έχουμε και στην υπαίθρια καλλιέργεια που όλο και περιορίζεται. Όσοι παραγωγοί έμειναν στην καλλιέργεια διακινούν τις μπανάνες μόνοι τους στις λαϊκές αγορές

Η μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας έχει σαν αποτέλεσμα μείωσης της παραγωγής. Από τους περίπου 3.000 τόνους που είχαμε το 2023 φέτος εκτιμώ ότι δεν ξεπερνούν τους 1.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό η συμβατική και στα 2 ευρώ η βιολογική.

Φέτος όμως υπήρξε σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Η μπανάνα έχει μεγάλες ανάγκες άρδευσης και θέλει νερό καλής ποιότητας. Ευτυχώς πριν λίγες ημέρες είχαμε βροχοπτώσεις στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Λυκάκης, έμπειρος παραγωγός μπανάνας από την Άρβη του Δήμου Βιάννου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το μεγάλο πρόβλημα για την καλλιέργεια της κρητικής μπανάνας είναι ότι δεν υπάρχει πια αρκετό νερό για την άρδευσή της. Η καλλιέργεια έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό (χρειάζεται 80% υγρασία).

Επίσης δεν συμφέρει στον παραγωγό να την πουλάει σε έμπορα παρά μόνο να τη διακινεί ο ίδιος στις λαϊκές αγορές. Με τιμή παραγωγού 1,20 έως και 1,30 ευρώ το κιλό δεν μπορεί να φέρει εισόδημα. Από την άλλη στην λιανική κυμαίνεται στα 2 - 2,50 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο και στα 3 - 3,50 ευρώ το κιλό στην Αθήνα.

Κάθε δέντρο παράγει ένα «σταφύλι» με μπανάνες, το οποίο κόβεται ολόκληρο και τοποθετείται σε παλέτες (σε κάθε παλέτα χωράνε 12 «σταφύλια»). Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν δίνει εισόδημα στον παραγωγό όπως τα υπόλοιπα κηπευτικά. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις (λιγότερα κιλά), που κυμαίνονται στα θερμοκήπια στους 5 έως 6 τόνους το στρέμμα, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα κηπευτικά (αγγούρι και ντομάτα). Καλλιεργείς για 14 μήνες τις μπανάνες και σου δίνουν το μισό εισόδημα σε σχέση με το αγγούρι που το καλλιεργείς 6 μήνες».

Τελευταία νέα
05/12/2024 10:41 πμ

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, καταργείται η υποχρέωση των πωλητών λαϊκών αγορών να προσκομίζουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κατά την ανανέωση της άδειας τους ή για τη χορήγηση νέας άδειας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη ρύθμιση αυτή, μειώνεται η γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών λαϊκών αγορών ενώ, παράλληλα, οι πωλητές λαϊκών αγορών δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω χρεών.

Ικανοποιείται έτσι ακόμα ένα αίτημα των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών που πρόσφερει ταχύτερες διαδικασίες ανανέωσης αδειών και, κυρίως, εργασιακή ασφάλεια στους πωλητές.

Πάντως η υποχρέωση τήρησης των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πωλητών λαϊκών αγορών συνεχίζει να υφίσταται και να ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ).

28/11/2024 05:02 μμ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή αβοκάντο.

Φέτος έχουμε μια ικανοποιητική χρονιά όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα με καλά μεγέθη. Πρόβλημα υπάρχει αυτή την εποχή με την κατανάλωση, όπως και στα υπόλοιπα τρόφιμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, παραγωγός και υπεύθυνος του τμήματος Εμπορίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, δήλωσε στον ΑγροΤύπο «από τα μέσα Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των αβοκάντο στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, από τις πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η Zutano, η Benic και η Bacon. Ακολούθησε το Νοέμβριο η ποικιλία Fuerte που θα συγκομίσεται μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η ελληνική Fuerte είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Δεν έχει καμιά σχέση με την ισπανική Fuerte. Το πρόβλημα είναι ότι δεν την γνωρίζουν στο εξωτερικό και δεν την προτιμούν για εξαγωγή. Βέβαια υπάρχει και μεγάλη διαφορά στην τιμή. Στην Λαχαναγορά η τιμή χονδρικής για την ελληνική Fuerte είναι στα 3 ευρώ το κιλό, όταν η ισπανική έχει τιμή στα 2,10 ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο και μετά ξεκινά η συγκομιδή της Hass, που είναι πολύ δημοφιλή ποικιλία στο εξωτερικό, ειδικά η βιολογική.

Φέτος είχαμε για πρώτη χρονιά πρόβλημα με τον τετράνυχο, από αβοκάντο που ήρθαν από την Ισπανία. Οι παραγωγοί πάντως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά αύξησε το κόστος.

Στην Κρήτη στο παρελθόν κάναμε αραιή φύτευση και τα δέντρα μεγάλωναν. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε πυκνή φύτευση και κρατάμε με κλάδεμα χαμηλά τα δέντρα, έτσι έχουμε μειωμένο κόστος συγκομιδής.

Ήδη η Περιφέρεια έχει καταθέσει φάκελο στο ΥπΑΑΤ για να χαρακτηριστεί η ποικιλία Hass στην Κρήτη σαν προϊόν με Προστασία γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Έχουμε ιστορικά στοιχεία που αναφέρουν ότι από τη δεκαετία του 60 κάναμε εξαγωγές αβοκάντο στην Κρήτη. Μόνο την τελευταία δεκαετία οι Έλληνες άρχισαν να βάζουν στη διατροφή τους το αβοκάντο. Σαν συνεταιρισμός έχουμε στόχο να εμπορευόμαστε 1.000 τόνους αβοκάντο ετησίως. Στην Κρήτη παράγουμε περίπου 6.000 με 7.000 τόνους αβοκάντο.

Στην χώρα μας κάνουμε και εισαγωγές αβοκάντο, το καλοκαίρι κυρίως από Νότια Αφρική (Περού, Χιλή κ.α.) και το χειμώνα κυρίως από Ισπανία και Ισραήλ.

Τα ελληνικά αβοκάντο βγαίνουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τον Μάιο. Θα πρέπει να χορηγηθούν χρήματα από το κράτος στα ερευνητικά κέντρα για να βρεθούν πιο πρώιμες και όψιμες ποικιλίες ώστε στην χώρα μας να έχουμε παραγωγή όλο το έτος. Πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αβοκάντο. Συνήθως στην περιοχή βάζουν ποικιλίες Fuerte και Hass».

Ο κ. Ευάγγελος Κουτούπης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων (Biocoop), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο φετινός καύσωνας έφερε κάποιες απώλειες στην παραγωγή. Επίσης η βιολογική καλλιέργεια έχει μια αύξηση του κόστους σε σχέση με την συμβατική κατά 20% - 25% αλλά έχει και καλύτερη τιμή, που αυτή την εποχή κυμαίνεται από 3 έως 3,30 ευρώ το κιλό.

Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να κρατάμε σε σταθερά επίπεδα την τιμή. Από την άλλη έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την λιανική που έφτανε στα 7 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Πάντως στα βιολογικά έχουμε καταναλωτές που γνωρίζουν ότι αγοράζουν ένα καλής ποιότητας προϊόν και αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την τιμή.

Είναι μια δύσκολη καλλιέργεια το αβοκάντο ακόμη και για τη δυτική Κρήτη. Θέλει σταθερή θερμοκρασία 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα με ότι πιστεύουν δεν καταναλώνει πολύ νερό αλλά θέλει μεγάλο αριθμό ποτισμάτων. Η φυτόφθορα είναι μία από τις βασικές ασθένειες που δύσκολα αντιμετωπίζεται από τους βιοκαλλιεργητές.

Πάντως ο συνεταιρισμός βρίσκεται κοντά στους παραγωγούς μέλη του (από Χανιά και Ρέθυμνο) από την φύτευση του δέντρου μέχρι την συγκομιδή του προϊόντος.

Κάνουμε κυρίως εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια είναι ότι οι πρώιμες ποικιλίες (Zutano, Benic κ.α.) είναι πιο εύκολες καλλιεργητικά αλλά δεν έχουν μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον όπως έχει η Hass που είναι όμως πιο δύσκολη όσον αφορά την καλλιέργεια».

Ο κ. Κυριάκος Φραντζεσκάκης, που καλλιεργεί 15 στρέμματα με αβοκάντο, ποικιλίες Zutano και Fuerte, στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Κυδωνίας των Χανίων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος επηρεάστηκαν τα δέντρα από τους καύσωνες και είχαμε μια απώλεια παραγωγής και καρπόπτωση. Εδώ και ένα μήνα έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα μεγάλα μεγέθη 2,5 ευρώ το κιλό και στα μικρά γύρω στα 2 ευρώ».

22/11/2024 11:37 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την χρηματοδότηση για το 2024 των προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων τόσο στην ΕΕ όσο και στην παγκόσμια αγορά.

Οι εκστρατείες προώθησης θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 142,6 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2024.

Η φετινή πρόσκληση χρηματοδότησης συγκέντρωσε 162 προτάσεις εκστρατειών, οι οποίες περιλάμβαναν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών προϊόντων, των φρέσκων προϊόντων και των συστημάτων πιστοποίησης ποιότητας της ΕΕ.

Μετά από τις αξιολογήσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συγχρηματοδοτήσει 75 εκστρατείες εκ των οποίων:

  • 58 είναι τα λεγόμενα «απλά» προγράμματα που υλοποιούνται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς από την ίδια χώρα της ΕΕ, και
  • 17 είναι τα λεγόμενα προγράμματα «σύνθετα» που υλοποιούνται από τουλάχιστον δύο εθνικές οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, ή από έναν ή περισσότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Οι επιλεγμένες προτάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζονται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Επιπλέον, οι εκστρατείες θα υλοποιηθούν σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, διασφαλίζοντας την τήρηση αυστηρών προτύπων ασφάλειας και ποιότητας.

Η συγχρηματοδότηση της ΕΕ για τα «απλά» προγράμματα θα ανέλθει σε 94 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερες από τις μισές εκστρατείες θα επικεντρωθούν σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Τα «σύνθετα» προγράμματα θα συγχρηματοδοτηθούν με 48,6 εκατ. ευρώ. Οι επιτυχόντες προέρχονται από 13 κράτη μέλη. Οι αιτήσεις που θα γίνουν δεκτές θα επικεντρωθούν τόσο στην εσωτερική όσο και στην αγορά εκτός ΕΕ. Το 59% του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε χώρες της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Τα προγράμματα που επιλέχθηκαν θα αρχίσουν να υπογράφουν τις συμφωνίες επιχορήγησης τον Δεκέμβριο του 2024, ξεκινώντας τη δραστηριότητά τους από τον Ιανουάριο του 2025.

Δείτε τα προγράμματα (εδώ)

Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης το 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση, πρέπει να παραμείνουν ενημερωμένοι ακολουθώντας τη σελίδα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ (εδώ)

21/11/2024 03:44 μμ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).

Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:

1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.

Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf

Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu

20/11/2024 12:00 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/25 λόγω μειωμένων παραγωγών, λιγότερων αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων προβλημάτων της ναυτιλίας στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό αναφέρει η υπηρεσία του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) από το γραφείο του Κιέβου.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, οι συνολικές εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, την περίοδο 2024/2025, προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 17,8 εκατομμύρια τόνους.

Η υπηρεσία του USDA υπολόγισε τις εξαγωγές σιταριού το 2024/2025 σε 15,2 εκατομμύρια τόνους, οι οποίες φαίνεται να είναι μειωμένες κατά 18%.

Οι εξαγωγές κριθαριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 19% στους 2 εκατ. τόνους.

Επίσης το USDA προσδιόρισε την φετινή παραγωγή ουκρανικού καλαμποκιού στους 23,3 εκατομμύρια τόνους, η οποία ήταν μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε το 2023/2024.

Η παραγωγή κριθαριού μειώθηκε, κατά 5%, σε σχέση με πέρυσι, στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ το ουκρανικό σιτάρι παρέμεινε σταθερό στους 22,3 εκατομμύρια τόνους.

Πάντως ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2024, από το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία έγιναν εξαγωγές 5,6 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο έγιναν εξαγωγές της τάξης των 490.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Κωνστάντζας.

Πάντως, λόγω της ρωσικής εισβολής και του ναυτικού αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, η δυνατότητα εξαγωγών της Ουκρανίας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

08/11/2024 12:26 μμ

Αλλαγές ετοιμάζει η αλβανική κυβέρνηση στα υγειονομικά πιστοποιητικά που χρησιμοποιούνται για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ζώντων ζώων τα οποία εισάγει από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαδικασία ελληνικών εξαγωγών τροφίμων ζωϊκής προέλευσης και ζώντων ζώων στην Αλβανία σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, ισχύουν και χρησιμοποιούνται τα υγειονομικά πιστοποιητικά για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ζώντων ζώων που εκδίδονται επίσημα από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές στην Ελλάδα και τα οποία έχουν συμφωνηθεί αμοιβαία από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η αρμόδια αλβανική αρχή πρότεινε νέα υγειονομικά κτηνιατρικά πιστοποιητικά με τις εξής τεχνικές λεπτομέρειες:

  • Επίσημο έμβλημα της χώρας
  • Επίσημη μετάφραση στην ελληνική

Ωστόσο, επειδή η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των νέων πιστοποιητικών, της μετάφρασής τους και της διάχυσης της πληροφορίας σε όλες τις κτηνιατρικές μονάδες πιστοποίησης και τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αρκετά χρονοβόρα, καθίσταται δύσκολη η άμεση εφαρμογή του.

Για το λόγο αυτό και μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι ρυθμίσεις μεταξύ των δύο αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις και αρνητικές επιπτώσεις σε συνθήκες μεταφοράς ζώων ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς μία μεταβατική περίοδος.

Οι αλβανικές αρχές βρίσκονται σε άμεση και συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή και απρόσκοπτη διέλευση των εμπορευμάτων από τα σύνορα.

Η αρμόδια αλβανική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι προκειμένου αποφευχθούν καθυστερήσεις, αρκεί επί του παρόντος όπως ελληνικές αρχές συμπεριλάβουν το επίσημο έμβλημα της αρμόδιας Υπηρεσίας, ενώ η μετάφραση στην ελληνική μπορεί να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση.

07/11/2024 03:14 μμ

Διήμερη επίσημη επίσκεψη, στην Αθήνα, πραγματοποιεί η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η η Κύπρος έχει εισαγάγει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως βρεφικό γάλα, πάνες για βρέφη και ενήλικες, προϊόντα γυναικείας υγιεινής και επιλεγμένα φρούτα και λαχανικά, με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Το Τμήμα Φορολογίας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει για τις κατηγορίες βασικών αγαθών όπως ορίζεται στο Υπουργικό Διάταγμα (ΚΔΠ 349/2024).

Τα φρέσκα ή διατηρημένα με απλή ψύξη λαχανικά που περιλαμβάνονται στην κατηγορία μηδενικού συντελεστή περιλαμβάνουν πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδο, πράσα, λάχανα, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, καρότα, γογγύλια, παντζάρια, αγγούρια και όσπρια όπως μπιζέλια και φασόλια.

Η κατηγορία φρούτων περιλαμβάνει μπανάνες, σύκα, εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ και λεμόνια, σταφύλια, πεπόνια, καρπούζια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, φράουλες και ακτινίδια.

Η φορολογική απαλλαγή ισχύει για συγκεκριμένους κωδικούς εμπορευμάτων, όπως περιγράφεται στο διάταγμα τόσο για τις κατηγορίες φρούτων όσο και λαχανικών.

25/10/2024 01:00 μμ

Μεγάλο άλμα έκαναν οι τουρκικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το πρώτο 9μηνο του 2024.

Όπως ανέφερε ο κ. Mustafa Gültepe, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Τουρκίας (TİM), «κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2024, η Τουρκία σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία στις εξαγωγές φρούτων, παραδίδοντας προϊόντα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (924 εκατ. ευρώ) σε 115 χώρες. Το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούμε κυρίως σε μεγάλες αγορές με υψηλές εισαγωγικές δυνατότητες. Αυτή η αύξηση των τουρκικών εξαγωγών δείχνει την στρατηγική σημασία της τουρκικής γεωργίας και την αυξανόμενη ζήτηση για γεωργικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Μέσα σε οκτώ μήνες, οργανώσαμε 91 εμπορικές αποστολές με τις εξαγωγικές ενώσεις μας και στοχεύουμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό σε 150 μέχρι το τέλος του έτους».

Τα κύρια φρούτα που εξάγει η Τουρκία είναι τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα ρόδια, τα κεράσια κ.α.

Βασικοί προμηθευτές των τουρκικών αγροτικών προϊόντων είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν έχουν δασμούς), η Μέση Ανατολή και η Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών σε ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Επίσης έχει κερδίσει μεγάλο μερίδιο στις αγροτές των χωρών της Αφρικής.

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει φιλόδοξους στόχους για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών φρούτων. Οι αρχές της χώρας σκοπεύουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις ήδη ανεπτυγμένες αγορές (π.χ. BRICS).

Αναμένεται επίσης ότι η ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων logistics και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον αγροτοβιομηχανικό τομέα θα συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση του όγκου των εξαγωγών στο άμεσο μέλλον.

24/10/2024 11:00 πμ

Οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποίησεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ακτοπλοΐας, που ανακοίνωσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025, με αυξήσεις 12%, ενώ οι ακτοπλόοι αντιπρότειναν 3%.

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ζητά την απρόσκοπτη μετακίνηση για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας καθώς τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι της Κρήτης δεν έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν συνάδει καθόλου με το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο παρουσιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, αφού η ελάχιστη υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών της εντός της χώρας.

Επειδή στην Κρήτη πέραν της ανάγκης μετακίνησης των κατοίκων, υπάρχει και η ανάγκη μεταφοράς στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας.

Επειδή η αγροτική οικονομία και γενικότερα οικονομία της Κρήτης εξαρτάται από την ελεύθερη έλευση πολιτών και εμπορευμάτων προς την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη.

Επειδή ως αγρότες στην Περιφέρεια Κρήτης αισθανόμαστε ΜΗ ασφαλής με την ισχύουσα κατάστασης και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους που δημιουργούν, συντηρούν και δεν αποτρέπουν αυτή την κατάσταση και που έχει σαν συνέπεια την τεράστια οικονομική καταστροφή στους αγρότες της Κρήτης.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας για την αντιστροφή αυτής της θλιβερής εικόνας στην Ελλάδα του 2024».

22/10/2024 03:31 μμ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Mercosur, που ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση της G20, η οποία θα γίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στις 18-19 Νοεμβρίου.

Η ομάδα κρατών Mercosur αφορά τις αγορές της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης και της Βολιβίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ένα νέο «ταμείο» στον προϋπολογισμό της για την αποζημίωση των γεωργών και των κτηνοτρόφων για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Όμως σε αυτό το μέτρο αντιδρούν οι αγροτοσυνδικαλιστικές ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca, που υποστηρίζουν ότι η σύσταση ενός «ταμείου αποζημίωσης» είναι μια γρήγορη αλλά όχι γνήσια λύση στα προβλήματα που θα φέρει η συμφωνία.

Και προσθέτουν: «η προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur αντιτίθεται σθεναρά από τους ευρωπαϊκούς τομείς αγροτικών προϊόντων διατροφής μας, οι οποίοι την καταγγέλλουν ως ξεπερασμένη και ασυνάρτητη.

Αυτή η συμφωνία θα διευκόλυνε την εισαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά που απέχουν πολύ από τα πρότυπα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους παραγωγούς και κατασκευαστές (καλή μεταχείριση των ζώων, εργατική νομοθεσία κ.α.), με αποτέλεσμα έναν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ.

Απαντώντας σε αυτούς τους επικριτές, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τώρα τη δημιουργία «ταμείου αποζημίωσης» για τους αγρότες της ΕΕ. Αυτό μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί από την πλευρά μας.

Μια «αποζημίωση» δεν επιλύει τα προβλήματα αυτής της εμπορικής συμφωνίας, όπως τέθηκαν από τους κλάδους μας και από μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων καταναλωτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, σχετικά με την ανάγκη για πραγματική αμοιβαιότητα μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά τα πρότυπα παραγωγής και τους κινδύνους για την τόνωση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της απώλειας βιοποικιλότητας

Αντί να κάνει τέτοιες προτάσεις, η Επιτροπή θα πρέπει αντ' αυτού να λάβει σοβαρά υπόψη της τα συμπεράσματα για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που προέκυψαν από την έκθεση για τον «Στρατηγικό Διάλογο και το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ», η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη η Επιτροπή «να αναλάβει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των διαπραγματευτικών στρατηγικών της» καθώς και την ανάγκη για υψηλότερο επίπεδο αμοιβαιότητας».

16/10/2024 12:06 μμ

Ξεκίνησε επίσημα η συγκομιδή των ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward στις παραγωγικές ζώνες καλλιέργειας της χώρας.

Η ζήτηση στην αγορά είναι καλή και οι παραγωγοί βλέπουν φέτος καλύτερες τιμές σε σχέση με τις περσινές.

Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Θυμίζουμε ότι τα ακτινίδια θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε κανονικά υη συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward. Φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Η αγορά δίνει στην περιοχή τιμή παραγωγού 90 λεπτά και φτάνει για την καλή ποιότητα στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Αύριο Πέμπτη (17/10) οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Πιερίας ΠΕΣΚΟ, Δίου, Καρίτσας και Αγίου Σπυρίδωνα, θα πάμε στην Αθήνα για να έχουμε συνάντηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ. Θα συζητήσουμε για τις ζημιές που είχαμε την περασμένη άνοιξη από τις ανεμοθύελλες. Έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα με τις εκτιμήσεις ζημιάς και θέλουμε να μάθουμε πότε και πως θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τον ασφαλιστικό Οργανισμό».

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή Hayward, εκτός από τα νεόφυτα, γιατί ακόμη στις μετρήσεις που κάνουμε δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας. Πάντως η αγορά φαίνεται να δίνει καλές τιμές παραγωγού, που φτάνουν για την καλή ποιότητα γύρω στα 1,10 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη οι αποδόσεις είναι μειωμένες φέτος και εκτιμώ ότι θα κυμανθούν γύρω στους 2 τόνους το στρέμμα. Αυτό φέρνει λιγότερα κιλά και μειωμένο εισόδημα στον παραγωγό παρά τις υψηλές τιμές που έχει το προϊόν.

Ο συνεταιρισμός μας κάνει αποθήκευση και εξαγωγές. Ελπίζουμε φέτος να κυλήσει ομαλά η εμπορική περίοδος όπως έγινε και πέρυσι. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις παραγωγές του νοτίου ημισφαιρίου. Ήδη φαίνεται η Χιλή να ολοκληρώνει τις εξαγωγές ακτινιδίων. Η Νέα Ζηλανδία όμως έχει ακόμη ποσότητες στην αγορά, ενώ πέρυσι αυτή την περίοδο είχε ολοκληρώσει τις εξαγωγές.

Βέβαια υπάρχει και το μετασυλλεκτικό κόστος στα ακτινίδια που έχει αυξηθεί, λόγω της αύξησης στα υλικά συσκευασίας και της ενέργειας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ρεύμα για τα ψυγεία από 0,12 ευρώ η KW που ήταν πέρυσι έφτασε στα 0,16 ευρώ.

Πέρυσι κάναμε εξαγωγές ακτινιδίων μέχρι τον Μάιο. Φέτος δεν γνωρίζουμε πως έχουν επηρεαστεί τα φρούτα από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αν θα έχουν την ίδια μετασυλλεκτική διάρκεια».

Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στα ακτινίδια με τα ακτινίδια Τσεχελίδη να δίνουν τιμές έως και 1,20 ευρώ το κιλό. Τα Hayward ξεκίνησαν και φαίνεται να υπάρχει ζήτηση από την αγορά. Η ποιότητα και τα μεγέθη είναι καλά. Οι τιμές που δίνει η αγορά στην περιοχή κυμαίνονται από 70 λεπτά και για καλή ποιότητα φτάνουν στο 1 ευρώ το κιλό. Πάντως σαν παραγωγός είμαι ευχαριστημένη από τα Hayward και θα προχωρήσω σε νέες φυτεύσεις».

15/10/2024 12:11 μμ

Tις οριστικές τιμές παραγωγού για τα ξηρά σύκα εσοδείας 2024 ανακοίνωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι συνεχόμενοι καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία είχαν σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής σύκων που φτάνει έως και 70%.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε συνεχώς μειωμένες παραγωγές σύκων λόγω καιρικών συνθηκών. Μιλάμε κυρίως για ξηρικές καλλιέργειες που δεν έχουν υψηλές αποδόσεις.

Με δεδομένη την μειωμένη παραγωγή σύκων έως 70%, αλλά και τους εξαγωγικούς στόχους να έχουν επιτευχθεί η ΣΥΚΙΚΗ ανακοίνωσε αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε στις 14/10/2024, συζητήθηκαν διεξοδικά οι εμπορικές πράξεις διάθεσης των ξηρών σύκων εσοδείας 2024 και αποφασίστηκε ομόφωνα βάσει και των επικρατουσών συνθηκών της φετινής παραγωγής, να καθοριστούν οι οριστικές τιμές αγοράς ξηρών σύκων των παραγωγών ως εξής:

  • Ποιότητα Α 4,60 €/κιλό, Ποιότητα Α Βιολογικά 4,80 €/κιλό
  • Ποιότητα Β 3,60 €/κιλό, Ποιότητα Β Βιολογικά 3,80 €/κιλό
  • Ποιότητα Γ 2,50 €/κιλό, Ποιότητα Γ Βιολογικά 2,70 €/κιλό
  • Ποιότητα Δ 2,00 €/κιλό, Ποιότητα Δ Βιολογικά 2,40 €/κιλό

Η συμπληρωματική αξία βάσει των τελικών τιμών (εκκαθάριση) θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, την Τετάρτη (16/10/2024).

Το θετικό είναι πάντως ότι έχουν ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις ζημιάς στην φετινή παραγωγή σύκων και τώρα οι παραγωγοί περιμένουν την πληρωμή των αποζημιώσεων. Οι φετινές απώλειες στην παραγωγή πάντως έγιναν σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας του σύκου.

Τα προβλήματα στην καλλιέργεια είναι μεγάλα και θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και να συνεργαστεί μαζί μας. Κάναμε πρόταση για αναδιάρθωση καλλιέργειας αλλά δεν έγινε δεκτή από το ΥπΑΑΤ και εφάρμοσε τελικά ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».

14/10/2024 10:00 πμ

Μέχρι 14/11/2024 θα τρέχει η χρηματοδοτική δράση για την «Προώθηση των Πωλήσεων και κυρίως των Εξαγωγών» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027».

Δικαιούχοι είναι Αγροτικοί ​Συνεταιρισμοί και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων είναι να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τι χρηματοδοτείται

​Ενδεικτικά, οι ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν στα εξής:

  • Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜΜΕ
  • Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών
  • Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κλπ.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022- 2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση φτάνει στο 50% και η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) εδώ

09/10/2024 03:52 μμ

Καθοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές της Κρήτης, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι κρητικές εξαγωγές - μη συμπεριλαμβανομένων των Πετρελαιοειδών - έφτασαν τα 365,2 εκ. ευρώ και τους 221.891 τόνους, έναντι των 589,5 εκ. ευρώ και 278.413 τόνων το 2023, καταγράφοντας μείωση 38% σε αξία και 20,3% σε ποσότητα.

Από το σύνολο της μείωσης που καταγράφηκε σε αξία, δηλαδή τα 224,3 εκ. ευρώ, σχεδόν τα 200 εκ. ευρώ (το 90%) αφορούν στη μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου, προς την Ιταλία και την Ισπανία, που κατά κανόνα εξάγεται ελαιόλαδο σε χύμα μορφή.

Επίσης, αν συγκρίνουμε τα στοιχεία που εξετάζουμε για το 2024 με το α’ 6μηνο του 2022, που ήταν 338 εκ. ευρώ, ουσιαστικά βλέπουμε πως φέτος έχουμε αύξηση ίση με 8%.
Ειδικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα, το ελαιόλαδο έφτασε τα 139,1 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 38,1% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων, με μείωση 58,9% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τα κηπευτικά έφτασαν τα 19,8 εκ. ευρώ με μείωση 22,9%, τα ψάρια & θαλασσινά τα 6,9 εκ. ευρώ και αύξηση 3%.

Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα γλυκά, τα φρούτα & καρποί, η κατηγορία νερών – αναψυκτικών – χυμών, το κρασί, τα γαλακτοκομικά και το μέλι.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, δήλωσε: «Η μείωση που παρατηρείται στις εξαγωγές της Κρήτης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 ήταν απόλυτα αναμενόμενη και είχε προβλεφθεί από τις αρχές του έτους. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, η παραγωγή ελαιολάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των εξαγωγών της Κρήτης και η οποιαδήποτε διακύμανση σε αυτή, προκαλεί αντίστοιχες διακυμάνσεις στο σύνολο των εξαγωγών. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και καύσωνα, αλλά και τα φυτοϋγειονομικά προβλήματα, έπληξαν τις καλλιέργειες και οδήγησαν στην τεράστια μείωση που παρατηρούμε στις εξαγωγές της Κρήτης».

07/10/2024 05:46 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή ροδιών της ποικιλίας Wonderful, που είναι η βασική ποικιλία στην χώρα μας. Το υψηλό κόστος αποτελεί εμπόδιο για την εξάπλωση της καλλιέργειας αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση κυρίως για χυμό.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η εικόνα της καρπόδεσης φέτος είναι καλή. Όμως υπάρχει καθέ χρόνο μείωση εκτάσεων καλλιέργειας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Αυτό φέρνει μείωση των ποσοτήτων ροδιού στην χώρα μας.

Γενικά στον αγροτικό κλάδο οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας είναι πια μη βιώσιμες. Επίσης δεν υπάρχει δανεισμός από τις τράπεζες και έχουμε έλλειψη ρευστότητας.

Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή στην ποικιλία Wonderful. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε συγκομιδή 1,5 μήνα αλλά η έλλειψη εργατών γης αναγκάζει τους παραγωγούς να την κάνουν πιο σύντομη.

Ο ΑΣΟΠ σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε στα 25.000 στρέμματα καλλιέργειας. Τώρα έχουν απομείνει μόλις 10.000 στρέμματα. Αυτό έγινε λόγω της μεγάλη ηλικίας των παραγωγών επειδή οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα και επειδή τα χωράφια 15 έως 20 στρεμμάτων δεν μπορούν να έχουν παραγωγή για να είναι βιώσιμα.

Από την άλλη το ελληνικό μεταποιημένο ρόδι έχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης δίνει μια προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και στην μεταποίηση.

Έχουμε καταφέρει το 50% του τζίρου μας να προέρχεται από τις εξαγωγές. Αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό έχει και ο χυμός του βιολογικού ροδιού.

Τα τελευταία χρόνια κρατάμε σε σταθερά επίπεδα τις τιμες παραγωγού. Οι πληρωμές γίνονται με προκαταβολή 30% κατά την φόρτωση, 40% τις ημέρες των Χριστουγέννων και εξόφληση 30% που πληρώνεται τον Φεβρουάριο.

Η τιμή παραγωγού για την Α κατηγορία (που πάει για βρώσιμη κατανάλωση) είναι στα 50 - 60 λεπτά το κιλό, ενώ για τη Β κατηγορία (που παει για χυμοποίηση) στα 20 - 23 λεπτά».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί με μικρές ποσότητες. Από σήμερα Δευτέρα (7 Οκτωβρίου) ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής στην χώρα μας.

Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καρπόδεση αλλά και προβλήματα ποιότητας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το καλοκαίρι.

Είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία, με το κόστος να έχει αυξηθεί λόγω των αναγκών άρδευσης από την παρατεταμένη ξηρασία.

Ζήτηση υπάρχει για χυμό ροδιού αλλά είναι πολύ μειωμένη για την κατανάλωση νωπού.

Οι τιμές παραγωγού για τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful στο εμπόριο κυμαίνονται κάτω από τα περσινά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα 60 λεπτά για βρώσιμη χρήση. Για το χυμό η τιμή παρέμεινε στα 20 λεπτά το κιλό (όπως πέρυσι) αλλά η καλλιέργεια δεν μπορεί να βγει μόνο με την χυμοποίηση».

«Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες με μικρές ποσότητες η συγκομιδή για το «ρόδι Ερμιόνης» που από το 2020 είναι στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός, Δημήτρης Κόντος, από τα Βιολογικά Κτήματα της Οικογένειας Κόντου στην Ερμιόνη.

Και προσθέτει: «Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Το 70% των ποσοτήτων των ροδιών πάνε για βρώσιμη κατανάλωση και το υπόλοιπο πάει προς μεταποίηση.

Ακόμη δεν έχει φανεί πως θα πάει φέτος η χρονιά όσον αφορά την ζήτηση και την τιμή. Πέρυσι η τιμή λιανικής στα βρώσιμα ήταν στα 2 ευρώ το κιλό και για τα βιολογικής καλλιέργειας είχαν μια αύξηση κατά 30%. Όσον αφορά τον χυμό για τα 750 ml η τιμή του φρεσκοστημένου είναι πάνω από 3 ευρώ και για τον παστεριωμένο στα 2 ευρώ.

Η καλλιέργεια αντιμετωπίζει στην περιοχή εδώ και χρόνια πρόβλημα με την άρδευση, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Οι παραγωγοί ροδιού στην περιοχή δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι αν δεν κάνουν παράλληλα μεταποίηση και πώληση του προϊόντος.

Στην περιοχή έχουμε κάθε χρόνο καθιερώσει την γιορτή Ροδίου Ερμιόνης, που είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια ροδιού, η οποία ξεκίνησε το 2011 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προς τα τέλη Οκτωβρίου. Φέτος θα γίνει στις 26 και 27 Οκτωβρίου».

07/10/2024 11:10 πμ

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward.

Ο υπουργός ΑΑΤ ανέφερε ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη γίνονται μετρήσεις στις ζώνες καλλιέργειας της χώρας και με βάση αυτές μπορεί να γίνει κάποια κατά εξαίρεση έναρξη της συγκομιδής σε κάποιες περιοχές που έχουν τα ακτινίδια τις σωστές συνθήκες ωρίμανσης.

Το θέμα είναι αν η απόφαση αυτή θα αφορά τα ώριμα ακτινίδια ή θα αποτελέσει «συγχωροχάρτι» σε κάποια ήδη παράνομα συγκομισθέντα ακτινίδια.

Στις δηλώσεις, που έκανε μετά την συνάντηση, η Υφυπουργός και βουλευτής Πιερίας ανέφερε τα εξής:

«Αποτέλεσμα της συζήτησής μας ήταν ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ώστε να προστατευτεί η ποιότητα του εξαιρετικού αυτού προϊόντος.

Το Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου) επισκέφτηκα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ, ενώ έλαβα και προσωπική επιστολή από τους τέσσερις αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας, οι οποίοι αιτούνται να μην επιτραπεί η πρόωρη συγκομιδή των ακτινιδίων, καθώς τα επίπεδα σακχάρων των καρπών δεν έχουν φτάσει τα απαιτούμενα όρια.

Το ακτινίδιο της Πιερίας αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, προσδίδοντας σημαντική αξία τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στις εξαγωγές της Ελλάδας παγκοσμίως.

Επίσης, στη συνάντηση που είχα με τους παραγωγούς της ΠΕΣΚΟ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η καταβολή αποζημιώσεων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ένα ζήτημα για το οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως με τον ΕΛΓΑ».

04/10/2024 02:11 μμ

Τελικά δεν πάρθηκε κάποια απόφαση στην σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ για να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, θα μελετηθεί περισσότερο από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο και θα επαναληφθεί η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ οι αντιπεριφερειάρχες Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, Ημαθίας, Γ. Καλαϊτζίδης και Πέλλας, Ι. Τζαμτζής, σε επιστολή που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ, υποστηρίζουν ότι λόγω πρωιμότητας της φετινής παραγωγής πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα και η συγκομιδή. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στην επιστολή, στην οποία εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων, περιλαμβάνει στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή, με δεδομένα για ημέρες που σημειώθηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες τους προηγούμενους μήνες. Και επισημαίνει ότι το αίτημα των τριών αντιπεριφερειαρχών έχει εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της γενικής διεύθυνσης της ΔΑΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας και πως «είμαστε εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου, που θέλω να πιστεύω πως θα είναι θετική».

Πάντως το περίεργο είναι όμως ότι την στιγμή που η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, σε επισολή της ζητούσε να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας στην σύσκεψη που, πραγματοποιούσαν (την ίδια ημέρα), μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, αποφάσιζαν να ζητήσουν από το ΥπΑΑΤ να παραμείνει ως έχει η ισχύουσα νομοθεσία, που αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για αυτά που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών. Είμαστε κατά της απόφασης για αλλαγή της ημερομηνίας συγκομιδής γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος».

Διαβάστε την επιστολή των συνεταιρισμών της Πιερίας: ΠΕΣΚΟ, Δίου, Καρίτσας και Αγίου Σπυρίδωνα (εδώ)

Πάντως σε επικοινωνία που υπήρξε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, υπήρξε η δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή των ακτινιδίων στην περιοχή της Πιερίας». Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, μετά από την επιστολή που έλαβα σήμερα από τους τέσσερις Συνεταιρισμούς ακτινίδιου της Πιερίας σχετικά με τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε για την πρώιμη έναρξη συγκομιδής του ακτινίδιου ποικιλίας Hayward, επικοινώνησα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της ημερομηνίας συγκομιδής.

Ελέγχους και πρόστιμα ζητούν οι εξαγωγείς

Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες.

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα εξαχθέντα, προ της 15ης Οκτωβρίου, ακτινίδια.

Χαιρετίσαμε τη δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας).

Πλην όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10).

Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι «τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός» στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων ΜΕΝΟ, «στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας».

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024, ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδής (που σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει) της κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α.), τόσο προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας, προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Στόχος μας, για μια ακόμη χρονιά, οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας, για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο, για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».

03/10/2024 09:58 πμ

Μετά από έτοιμα φορέων της Ημαθίας το ΥπΑΑΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη της συγκομιδής της πρασινόσαρκης ποικιλίας Hayward.

Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ωστόσο φέτος υπήρξαν πιέσεις να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω ωρίμανσης και πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ μελετά σοβαρά φέτος να γίνει έναρξη συγκομιδής από τις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την Ημαθία ήρθε η σειρά της Πέλλας να ζητήση την κατά εξαίρεση έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων από τις 5 Οκτωβρίου.

Με επείγον έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων Hayard για το έτος 2024, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής προέλευσης και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι «η συγκομιδή των ακτινιδίων τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Οκτωβρίου είναι αναγκαία λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι από μετρήσεις που κάνουν σε κτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν διαπιστώσει βαθμό ωρίμανσης μεγαλύτερο από 6,2 βαθμούς Brix.

Αν δεν συλλεγούν έγκαιρα τα ακτινίδια είναι πιθανό λόγω αύξησης του βαθμού ωριμότητας, να μειωθεί ο χρόνος συντήρησής τους στους ψυκτικούς θαλάμους και να υπάρξουν απώλειες που καρπούς που θα μαλακώσουν και μειωθεί η εμπορική περίοδος για αυτούς».

Μαζί με την επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας επισυνάπτει τα μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασιών που δείχνουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με προηγούμενα έτη το διάστημα Μάιος - Σεπτέμβριος.

Το ερώτημα όμως είναι τα ακτινίδια, που κυρίως πηγαίνουν για εξαγωγή, θα έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας για κατανάλωση. Από την άλλη οι ΔΑΟΚ έχουν προσωπικό για να κάνει μετρήσεις και ελέγχους.

Όσον αφορά την αγορά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όσον αφορά την φετινή παραγωγή ακτινιδίου η καλλιέργεια της βασικής ποικιλίας Χέιγουορντ (Hayward) εξελίσσεται κανονικά και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φέτος με τα μεγέθη και την ποιότητα. Το θετικό είναι ότι έχουμε ήδη από τώρα μια αυξημένη ζήτηση από το εμπόριο, με τις συζητήσεις για τιμές στο χωράφι να κυμαίνονται από 1 έως 1,15 ευρώ το κιλό».

Αντιδράσεις για να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα από προβλεπόμενη ημερομηνία

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Οι τιμές που μιλάνε οι έμποροι είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό. Το θέμα είναι ότι αυτές τις τιμές τις ανακοινώνουν δύο συγκεκριμένοι έμποροι, ενώ οι υπόλοιποι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών.

Με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού μας σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τα ακτινίδια στην Πιερία για να δούμε πως θα κινηθούμε και μπορεί και να προχωρήσουμε και νομικά κατά της απόφασης γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος. Συμφωνούμε με όσα δήλωσε ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης για την έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων».

Την άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward - 15 Οκτωβρίου - βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους. Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix. Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.

Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.

Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.

Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.

Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».

02/10/2024 01:13 μμ

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή του λωτού στην χώρα μας, μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε περίπου μαι εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας λωτού Hana fuyu. Θα ακολουθήσουν οι ποικιλίες Jiro και Rojo Brillante. Έχουμε μια κανονική συγκομιδή και φαίνεται δεν θα έχουμε κάποια προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες.

Η ζήτηση του λωτού κάθε χρόνο σημειώνει ανοδική πορεία στην χώρα μας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανακαλύπτουν τα θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του. Είναι ιδανικό για τη διατροφή των παιδιών μιας και έχει ελάχιστους ψεκασμούς.

Οι λωτοί από τις ποικιλίες Hana fuyu και Jiro μετά την συγκομιδή από τα δέντρα είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Για τους Rojo Brillante χρειάζεται να γίνει μια διαδικασία αποστυφοποίησης πριν πάει στην κατανάλωση.

Η παραγωγή φέτος είχε προβλήματα στην περίοδο της άνθισης αλλά και από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουμε κάποια προβλήματα μικροκαρπίας.

Ο λωτός χρειάζεται αρκετά ποτίσματα αλλά έχει λιγότερες καλλιεργητικές φροντίδες. Συνήθως βάζουν σαν συμπληρωματική αυτή την καλλιέργεια οι ροδακινοπαραγωγοί, αν και φέτος φαίνεται ότι θα έχουν περισσότερα εισοδήματα από αυτήν παρά από τα ροδάκινα. Επίσης έχει καλή διατηρισιμότητα που μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, έμπειρος παραγωγός από τη Βέροια, που ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με την παραγωγή λωτού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όταν ξεκίνησα να καλλιεργώ λωτό στην περιοχή της Κουλούρας έβαλα δοκιμαστικά ελάχιστα στρέμματα αλλά με τα χρόνια η καλλιέργεια στην περιοχή έχει ξεπεράσει τα 100 στρέμματα.

Σε περίπου 10 - 15 ημέρες θα ξεκινήσει η ποικιλία Jiro και ακολουθεί η Rojo Brillante. Φέτος οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή και έχουμε μια μείωση σε όλες τις ποικιλίες. Σε μια καλή χρονιά οι αποδόσεις μπορεί να κυμανθούν από 80 έως 100 κιλά το δέντρο.

Το θετικό στην καλλιέργεια λωτού είναι ότι δεν έχει πολλά καλλιεργητικά και σχεδόν καθόλου φυτοπροστατευτικά έξοδα, ενώ έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. Η ζήτηση είναι αυξημένη στην εγχώρια αγορά. Επίσης ενδιαφέρον για αγορά δείχνουν Ιταλοί και Ρουμάνοι έμποροι.

Μετά το ακτινίδιο η καλλιέργεια του λωτού είναι η πιο δημοφιλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να φύγουν από την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά για το συμπύρηνο όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Πολλοί θα στραφούν στην καλλιέργεια λωτού που δίνει σταθερές τιμές, που κυμαίνονται από 35 έως και 45 λεπτά το κιλό».

02/10/2024 11:56 πμ

Ολοκληρώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή (27/9), οι εκτιμήσεις των ζημιών στις ακτινιδιές, που αφορούν τις περιοχές της Λάρισας που επλήγησαν από τον Daniel.

Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «άργησαν να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις γιατί κάποια δέντρα καθυστέρησαν να δείξουν την ζημιά. Πάντως το θετικό είναι ότι στην συνάντηση που είχαν οι συνεταιρισμοί ακτινιδίων της Λάρισας με το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ μας ανέφεραν ότι θα κοστολογηθεί από τον Οργανισμός Ασφάλισης η «κρεβατίνα», ώστε να γίνει και στα ακτινίδια μέσω της Κρατικής Αρωγής η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου. Το 50% της παραπάνω ενίσχυσης θα δοθεί ως προκαταβολή για την επαναφύτευση των καλλιεργειών.

Στις ακτινιδιές δεν κάνουμε ελεύθερη φύτευση ούτε σε παλμέτα και έπρεπε να καθοριστεί το κόστος στους παραγωγούς που είχαν ζημιά. Επίσης στην συνάντηση συζητήσαμε και το θέμα της απώλειας εισοδήματος για τους δενδροπαραγωγούς μέχρι τα νέα δέντρα να γίνουν παραγωγικά. Εκτιμώ ότι θα τρέξει κάποιο πρόγραμμα από το ΥπΑΑΤ αντίστοιχο με τους παραγωγούς της Κάρλας».

Συνάντηση Κέλλα με παραγωγούς ακτινιδίων

Η ανακοίνωση, που εξέδωσε ο υφυπουργός κ. Κέλλας για την συνάντηση με παραγωγούς ακτινιδίων της Λάρισας, αναφέρει τα εξής:

Συνάντηση με τους εκπροσώπους συνεταιρισμών παραγωγών ακτινιδίων της Λάρισας είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία Daniel στις καλλιέργειές τους. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και ο Διευθυντής Ασφάλισης και Ενισχύσεων ΕΛΓΑ, Σταύρος Καουκάκης.

Κατά τη διάρκειά της, έγινε εκτενής αναφορά στις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τη θεομηνία Daniel, στην αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών λόγω απωλειών της παραγωγής και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου. Επίσης, οι παραγωγοί έθεσαν και το θέμα των μη παραγωγικών φυτών ηλικίας έως τεσσάρων ετών.

Τέλος, ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ για την καλλιέργεια του ακτινιδίου να υπάρξει ειδική κατηγορία «κρεβατίνα», λόγω αυξημένων απαιτήσεων και υψηλότερου κόστους της.

Ο Υφυπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισαν ότι έχει αποφασιστεί ειδικό σχήμα κάλυψης απωλειών στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής:

α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση,

β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα,

γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και

δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Σε σχέση με το αίτημα για τη νέα κατηγορία «κρεβατίνα», ζητήθηκε από τους συνεταιρισμούς να καταθέσουν μελέτη για το κόστος, ώστε να αξιολογηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι το 50% της παραπάνω ενίσχυσης θα δοθεί ως προκαταβολή για την επαναφύτευση των καλλιεργειών, και θα ακολουθήσει εξόφληση μετά από έλεγχο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ.

Αναμένεται, όμως, η ολοκλήρωση του περιγράμματος των πληγεισών καλλιεργειών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και το ποσό που δικαιούνται.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε σχετικά: «Οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των ακτινιδίων από τη θεομηνία Daniel είναι μεγάλες και κατανοώ πλήρως την αγωνία των αγροτών μας που στηρίζουν το εισόδημά τους από την παραγωγή αυτή. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία μας, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Ικανοποιούμε τα δίκαια αιτήματά τους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας χτίζοντας σχέση συνέπειας και εμπιστοσύνης μαζί τους».

Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ ο υφυπουργός τόνισε: «Οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές το αντίστοιχο διάστημα ήταν μόλις 700.000 ευρώ. Επιπλέον, επίκειται αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», ο Αθανάσιος Ευθυμίου πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, και οι Κωνσταντίνος Μυλωνάς και Χρήστος Ριζάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομολίου.

19/09/2024 03:01 μμ

Μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων αναμένεται να έχουμε φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και του καύσωνα. Όμως η ποιότητα φαίνεται να είναι καλή όπως και τα μεγέθη,κάτι που δίνει καλές προοπτικές για τις φετινές τιμές.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί θέλουν να ξεκινήσουν νωρίτερα τις κοπές. Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) κ. Χρήστος Κολιός, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε κατά την γονιμοποίηση έχουμε μια πρωιμότητα της παραγωγής κατά περίπου μια εβδομάδα. Έχουμε επιστολή που ζητάμε να γίνει νωρίτερα η συγκομιδή αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα στο ΥπΑΑΤ. Προσωπική μου άποψη είναι να αναλάβουν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ να κάνουν ελέγχους και όταν έχουμε ακτινίδια με τις προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%) να επιτρέπουν να γίνει συγκομιδή».

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων (ΕΔΟΑ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «παρά τις υψηλές θερμοκρασίες φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή χρονιά για τα ακτινίδια.
Ποσοτικά η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή λόγω των καιρικών συνθηκών. Η ποιότητα όμως είναι καλή όπως και τα μεγέθη.

Λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε μια πρωιμότητα στην παραγωγή κατά 10 - 12 ημέρες. Εμείς ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή ποικιλίας Hayward (η απόφαση λέει στις 15 Οκτωβρίου) για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Όσον αφορά την αγορά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη. Ευελπιστούμε και φέτος να έχουμε ανάλογες ή και ακόμη καλύτερες τιμές. Βέβαια κάθε χρόνο κάποια ακτινίδια με καλές ποιοτικές προδιαγραφές και μεγάλη συντηρησιμότητα μπορούν να πιάσουν ακόμη καλύτερες τιμές στα 1,10 - 1,20 ευρώ το κιλό».

Ανάγκη για έναρξη συγκομιδής την 15η Οκτωβρίου

Αντίθετη άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης. Σε ενημέρωση προς τα μέλη σου Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρει τα εξής:

Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward - 15 Οκτωβρίου - βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους.
Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix.

Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.
Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.
Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.
Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.
Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».

16/09/2024 03:43 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μείωση γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συμμετείχε, σήμερα Δευτέρα (16/9), στηn συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό, που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Ακόμη ανέφερε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως τόνισε βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδότηση του 60% της αξίας.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής, υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση τουλάχιστον ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).