Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γέμισε με ουκρανικά σιτηρά που τα βαφτίζουν πολωνικά η ΕΕ, κλείνουν σύνορα οι Πολωνοί

15/02/2024 10:43 πμ
Οι Πολωνοί αγρότες ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική Ουκρανία.

Οι Πολωνοί αγρότες ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική Ουκρανία.

Από την περασμένη Παρασκευή (9/2) και για ένα μήνα ανακοίνωσαν ότι θα κλείνουν δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία.

Σε πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία θα προχωρήσουν στις 20 Φεβρουαρίου. «Την 20η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 30ήμερης γενικής απεργίας των αγροτών, ανακοινώνουμε ότι όλες οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα επικεντρωθούν στον πλήρη αποκλεισμό όλων των συνόρων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας και σε διαδηλώσεις στο πεδίο», ανακοίνωσε το συνδικάτο Αλληλεγγύη. «Δεν θα αποκλειστούν μονάχα συνοριακά σημεία διέλευσης, αλλά επίσης επικοινωνιακοί κόμβοι και είσοδοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεταφόρτωσης και λιμάνια».

Την ίδια ημέρα, αγρότες θα συρρεύσουν στη Βαρσοβία από κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Πολωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι γίνεται διάλογος με το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές. Επίσης ζητά οι έλεγχοι ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά να γίνονται στην Πολωνία. Όπως τονίζει ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας, Czeslaw Siekierski, «όταν σιτηρά της Ουκρανίας φτάνουν στη Γερμανία και μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται ότι έχουν ποιοτικά προβλήματα, επιστρέφουν στην Πολωνία ως ευρωπαϊκά σιτηρά και δεν πάνε στην Ουκρανία».

Καταλαβαίνουμε δηλαδή που θα διακινηθούν στην συνέχεια. Ένα πραγματικό μπάχαλο έχει καταντήσει η αγορά στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πολωνική ζάχαρη, γάλα και κρέας έχει μειωθεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην θέλουν να κάνουν πωλήσεις λόγω χαμηλών τιμών. Ανησυχούν επίσης ότι η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Οι Πολωνοί αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα εξήγαγε το 2024 σχεδόν 2,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,7 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν την ίδια περίοδο το 2023.

Κατά το πρώρο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2024 περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, φρούτα κ.α.) είχαν εξαχθεί ή δηλωθεί για μελλοντικές εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη της Ουκρανίας. Από αυτή την ποσότητα οι 116.000 τόνοι μεταφέρθηκαν μέσω των λιμανιών του Δούναβη και 1,5 εκατομμύριο τόνοι μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Πάντως οι έμποροι φαίνεται το τελευταίο διάστημα να επιβραδύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των ουκρανικών προϊόντων λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των παγκόσμιων τιμών.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
03/10/2024 12:05 μμ

Φέτος οι μειωμένες αποδόσεις έφεραν απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών καλαμποκιού, σε μια χρονιά που είχε υψηλό κόστος άρδευσης λόγω παρατεταμένου καύσωνα.

Στις περισσότερες περιοχές έχει ολοκληρωθεί ο αλωνισμός των καλαμποκιών, ενώ αυτή την περίοδο αλωνίζουν οι όψιμες περιοχές.

Οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα στα 20 - 23 λεπτά ανάλογα την περιοχή.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουμε μειωμένες αποδόσεις που δεν αφήνουνε εισόδημα στον παραγωγό.

Εκεί όμως που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα είναι με την συνδεδεμένη του καλαμποκιού. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της συνδεδεμένης και να τροποποιήσει αποφάσεις που δημιουργούν αδικίες στους παραγωγούς και πρόβλημα βιωσιμότητας στην καλλιέργεια.

Ο κ. Άγγελος Στρατάκης, παραγωγός που έχει και ξηραντήριο από Αμύνταιο αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες ξεκινά στην περιοχή μας ο αλωνισμός του καλαμποκιού. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες αππό 30% και ανάλογα το κάθε χωράφι. Φέτος είχαμε υψηλό κόστος άρδευσης φτάσαμε σε 12 έως 13 ποτίσματα λόγω του συνεχόμενου καύσωνα. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές στα 20 - 21 λεπτά το κιλό.

Μεγάλη αδικία όμως είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι. Η περιοχή μας έχει αποκλειστεί όχι επειδή δεν έχει καλή ποιότητα το νερό αλλά επειδή λένε ότι δεν έχει καλή ποσότητα. Αν είναι δυνατόν η περιοχή μας να είναι χωρίς νερά και να έχουμε άλλες περιοχές που να είναι επιλέξιμες. Αν δεν διορθώσουν αυτές τις αδικίες στην συνδεδεμένη ενίσχυση θα φέρουν απαξίωση της καλλιέργειας στην χώρα μας σε περιοχές στις παραγωγικές περιοχές. Το θεσμικό πλαίσιο της στρεμματικής ενίσχυσης θα πρέπει να αλλάξει άμεσα».

Ο κ. Χρήστος Φραγκάκης, παραγωγός και κτηνοτρόφος από την Ηράκλεια των Σερρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε στην περιοχή ο αλωνισμός καλαμποκιού. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών από 1.450 κιλά το στρέμμα έπεσαν στα 800 κιλά. Οι τιμές παραγωγού ήταν στα 20 λεπτά το κιλό. Άμα είχαμε κιλά αυτή η τιμή ήταν καλή αλλά δεν έχουμε. Η μειωμένες αποδόσεις θα φέρουν προβλήματα στην συνδεδεμένη ενίσχυση».

Ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός από την ορεινή Αλμωπία αναφέρει στον ΑγροΤύπο «συνεχίζεται ο αλωνισμός στην περιοχή. Φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις αλλά ήρθαν και οι ζημιές από το δυνατό άνεμο και η κατάσταση είναι απελπιστική. Η τιμή παραγωγού είναι στα 20 - 21 λεπτά. Πέρυσι πολλοί παραγωγοί δεν εισέπραξαν τη συνδεδεμένη επειδή είχαμε πάλι ζημιές από δυνατούς ανέμους. Όμως ο ΕΛΓΑ δεν έκανε εκτιμήσεις γιατί ο Κανονισμός αναφέρει ότι ο αλωνισμός γίνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου (οι ζημιές έγιναν δυο ημέρες αργότερα). Παρά την προσπάθεια που κάναμε δεν διορθώθηκε η αδικία και δεν καταφέραμε να δικαιολογήσουμε την μειωμένη παραγωγή και χάσαμε την ενίσχυση».

Μειωμένες αποδόσεις είχαμε και στα καλαμπόκια της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Ο παραγωγός και πρόεδρος Συλλόγου Καλαμποπαραγωγών Ηλείας κ. Χρήστος Παλαιολόγος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις και μειωμένες τιμές. Ο συνεχόμενος καύσωνας έφερε πρόβλημα στην παραγωγή με μείωση αποδόσεων κατά περίπου 30%, από μέση απόδοση 1.300 κιλά το στρέμμα φτασαμε στα 900 κιλά. Στην περιοχή ολοκληρώθηκε η συγκομιδή με τις τιμές να κυμαίνονται στα 23 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν 26 λεπτά το κιλό και πρόπερσι 35 λεπτά το κιλό. Επίσης πέρυσι πήραμε μειωμένη συνδεδεμένη στα 38 ευρώ το στρέμμα όταν στην ΚΑΠ έκανε λόγο για ενίσχυση στα 55 ευρώ το στρέμμα».

Τιμές που έδωσαν οι συνεταιρισμοί

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι παραλαμβάνει καλαμπόκι με τιμή 21 λεπτά/κιλό. Επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Βόλου κάνει συγκέντρωση του καλαμποκιού, εσοδείας 2024, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, με χορήγηση προκαταβολής που θα είναι ύψους 20 λεπτά το κιλό.

Τι ισχύει στη συνδεδεμένη καλαμποκιού

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της παρέμβασης για την περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον αραβόσιτο ανέρχεται στα 42.350.000 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 770.000 στρέμματα, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ.
Ο κόφτης της ενίσχυσης είναι ότι χορηγείται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
Αυτό είναι γενικά αόριστο γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε γίνονται οι μετρήσεις και με την ξηρασία που έχουμε πόσο θα μειωθούν ποσοτικά τα ύδατα.
Πολλοί νομοί έχουν βγει εκτός πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι και υπάρχειμεγάλη αγανάκτηση απόν την πλευρά των παραγωγών.
Οι παραγωγοί για να εισπράξουν την ενίσχυση πρέπει να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο (900 κιλά/στρέμμα) ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο.
Με τις μειωμένες αποδόσεις φέτος λόγω υψηλών θερμοκρασίων και εδώ υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ενίσχυση.
Η εκτιμώμενη ενίσχυση που έλεγε το ΣΣ της ΚΑΠ ήταν στα 55 ευρώ το στρέμμα αλλά πέρυσι έπεσε μείωση σχεδόν στο μισό.

Κίνδυνος να χαθεί συνδεδεμένη λέει το ΓΕΩΤΕΕ

Από την πλευρά του το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, σε επιστολή του προς στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μεταφέρει την αγωνία του για τον κίνδυνο απώλειας της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στον αραβόσιτο, που τα προηγούμενα χρόνια ως καλλιέργεια είχε αποδόσεις 1.500 κιλά το στρέμμα σε αρδευόμενα αγροτεμάχια σε Δράμα, Καβάλα και Σέρρες, ενώ, φέτος, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, υπήρξε μειωμένη καρπόδεση και εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις. Ζητάει, φέτος, να μην ισχύσει η υποχρέωση πώλησης 900 κιλών/στρέμμα καρπού και 4 τόνων ενσιρώματος για τη λήψη της Συνδεδεμένης από τους παραγωγούς των παραπάνω νομών.

Τελευταία νέα
02/10/2024 03:36 μμ

Άνοιξαν σήμερα Τετάρτη (2/10) οι σφραγισμένες προσφορές που είχε στα χέρια της το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» για το διαγωνισμό πώλησης σκληρού και μαλακού σιταριού.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την πώληση 35.000 τόνων (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνων (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.

Η διοίκηση της της Ένωσης Ορεστιάδας αποφάσισε να συμφωνήσει με την προσφορά της «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στην τιμή των 278 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει στα 26 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού.

Για το μαλακό σιτάρι υπήρξε συμφωνία με τη Νιτσιάκος στην τιμή των 201 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει στα 18 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού.

Πάντως η συμφωνία έγινε μετά από μεγάλη διαπραγμάτευση και πολύ σκέψη από την πλευρά του συνεταιρισμού.

Στο μεταξύ όπως φαίνεται το κέντρο βάρους της ιταλικής βιομηχανίας φεύγει από την χώρα μας και μεταφέρεται στην γειτονική Τουρκία.

Η διεθνή αγορά αναμένει με αγωνία τι θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση με την απαγόρευση εισαγωγής σιταριού (έως τις 15 Οκτωβρίου 2024).

Αν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών σκληρού τότε θα αλλάξει όλη η εικόνα στην αγορά λόγω του καζακικού και ρώσικου σιταριού.

Επίσης μπορεί ο Καναδάς φέτος να μην έχει ποιότητα αλλά έχει ποσότητα που θα κοιτάξει να πουλήσει το επόμενο διάστημα.

01/10/2024 04:44 μμ

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας κ. Vitaliy Koval, αναφέρθηκε στην καλή φετινή πορεία των εξαγωγών σιτηρών της χώρας του αν και ακόμη είμαστε στην αρχή της περιόδου.

Η πρόβλεψη που έκανε για την φετινή περίοδο (2024/2025) αναφέρει ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα ανέλθουν συνολικά στους 43,2 εκατομμύρια τόνους, από τους οποίους ήδη έχει εξαχθεί ποσοστό 2%, από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της κυβέρνησης του Κιέβου για την φετινή περίοδο (μέχρι το τέλος της σεζόν) των ουκρανικών εξαγωγών, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 11,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, σε 1,5 εκατομμύρια τόνους κριθαριού και σε 19,2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού.

Διαγωνισμός αγοράς σιτηρών της Τυνησίας

Στο μεταξύ η κρατική υπηρεσία σιτηρών της Τυνησίας (ODC) προχώρησε σε εμπορική συμφωνία μετά από διεθνή διαγωνισμό, στις 19 Σεπτεμβρίου, για την αγορά 100.000 τόνων σκληρού σίτου.

Η συμφωνία αφορά 4 φορτία των 25.000 τόνων το καθένα με τιμή C&F, από τις εταιρείες Casillo (3 φορτία στα 305,66 ευρώ/τόνος, 309,27 ευρώ/τόνος και 303,69 ευρώ/τόνος) και Euroagricola (1 φορτίο στα 303,69 ευρώ/τόνος).

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η παράδοση των σιτηρών θα γίνει μέσα στην περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2024.

30/09/2024 04:08 μμ

Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, έβγαλε για δεύτερη φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».

Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε κάνεις στις 17 Ιουλίου 2024, είχε βγει άγονος.

Οι τιμές που δόθηκαν ήταν: για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος και για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το νέο διαγωνισμό έχει ως ακολούθως:

«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.

Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

  • Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
  • Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
  • Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
17/09/2024 01:00 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» ανακοίνωσε ότι ξεκινά να παραλαμβάνει καλαμπόκι.

Όπως ανέφερε η κ. Χαρούλα Καρατοσίδου, υπεύθυνη παραλαβής του συνεταιρισμού, «αυτές τις ημέρες ξεκινάει ο βασικός όγκος συγκομιδής καλαμποκιού στην περιοχή.
Τα καλαμπόκια φέτος είχαν προβλήματα λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Οι αποδόσεις για τα αρδευόμενα χωράφια κυμάνθηκαν από 900 έως 1.700 κιλά το στρέμμα, που είναι σε χαμηλά επίπεδα αν σκεφτούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν από 1.800 κιλά και πάνω.

Η τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, που θα παραλαμβάνει ο συνεταιρισμός στις εγκαταστάσεις του στο Μικρό Ευύδριο, θα είναι στα 21 λεπτά το κιλό.

Η τιμή αυτή θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα με ανακοίνωση του συνεταιρισμού ανάλογα πως θα πάει η αγορά».

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Βόλου ανακοίνωσε ότι ξεκινά την συγκέντρωση καλαμποκιού, εσοδείας 2024, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, με χορήγηση προκαταβολής ύψους 20 λεπτά το κιλό.

16/09/2024 03:43 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μείωση γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συμμετείχε, σήμερα Δευτέρα (16/9), στηn συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό, που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Ακόμη ανέφερε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως τόνισε βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδότηση του 60% της αξίας.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής, υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση τουλάχιστον ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

11/09/2024 02:32 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (Α.Σ.) Βόλου ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί συμπληρωματική τιμή 0,03 €/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι, εσοδείας 2024, στον Συνεταιρισμό.

Ως γνωστόν, κατά την παράδοση του προϊόντος δόθηκε προκαταβολή 0,16 €/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού, εσοδείας 2024, διαμορφώνεται στα 0,19 €/kg.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (17/09/2024), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.

Επίσης, στην ίδια ως άνω συνεδρίαση, αποφασίσθηκε η συγκέντρωση του καλαμποκιού, εσοδείας 2024, στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, καθώς και η χορήγηση προκαταβολής που θα είναι ύψους 0,20 €/kg.

Οι παραγωγοί για την πληρωμή τους θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά παραστατικά.

10/09/2024 12:11 μμ

Συνεχόμενα ρεκόρ στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2023 έγιναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Η εκτίμηση είναι ότι για το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών.

Αυτά τονίστηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς), που έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, αναφερόμενος στην χρονιά που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο τόνισε τις ιδιαίτερες οικονομικές, περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζουν τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, επομένως και του ελαιοκομικού κλάδου και από κοινού με τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων (κόστος ενέργειας και πρώτων υλών) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνιστούν παράγοντες:

  • αυξητικούς του κόστους των προϊόντων και
  • μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:
για το ζήτημα της από την δεκαετία του ’60 συνεχούς/επταήμερης λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων κατά την περίοδο της συλλογής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και την ολιγωρία της Δι οίκησης για την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας για την ομαλή απορρόφηση του πρωτογενούς προϊόντος από τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, και των επιτραπέζιων ελιών, και την έλλειψη προσοχής της Διοίκησης για την σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» - πάγιο αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ από το 2010 - όπως συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλισθούν:

  • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
  • η διαφάνεια κατά την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών,
  • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
  • η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών περιορίζοντας την διαφορά της τιμής από το «χωράφι στο ράφι».

Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης, ότι παρά το προαναφερθέν δυσμενές περιβάλλον η πορεία των εξαγωγών του προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας!

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των εξαγωγών δεν διασφαλίζεται και για το μέλλον, αν δεν ρυθμιστούν σοβαρά διαρθρωτικά θέματα του κλάδου (όπως τα προαναφερόμενα) και δεν γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών.

Ειδική μνεία έγινε στην Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία "KALAMATA OLIVES" που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ" και δικαιώνει την ισχύουσα πλέον "Απόφαση Γεωργαντά" που προβλέπει και την παράλληλη κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας"/PDO "Elia Kalamatas" και αποκαθιστά την ομαλότητα:

  • για το 98% των ελαιοπαραγωγών εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς "ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ" και βρίσκονταν σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ και
  • για τις εξαγωγές του προϊόντος που η αξία τους ξεπερνά πλέον τα 280 εκατ. ευρώ ετησίως και διενεργείται από το σύνολο των μεταποιητικών - τυποποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία "KALAMATA OLIVES" από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση. Επιτραπέζιας Ελιάς), Γιώργος Ντούτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Οργάνωσης από την ίδρυση της:

  • στην έλλειψη διαχειριστικών στοιχείων για τις επιτραπέζιες ελιές και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των κατά τόπους ΔΑΟΚ,
  • στην ανάγκη υπολογισμού αντικειμενικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα του προϊόντος σύμφωνα με την γεωργική λογιστική και
  • στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού ελαιώνα, η επίτευξη του οποίου απαιτεί πολιτική βούληση και εθνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με επιστημονική έρευνα και μόνιμη συνεργασία με την Οργάνωση.

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 από την συζήτηση προέκυψε ότι ο όγκος της πρωτογενούς παραγωγής προβλέπεται ικανοποιητικός για τις βασικές επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και εκτιμάται ότι θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης αγοράς που θα εξασφαλίζει μεν το αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

09/09/2024 02:52 μμ

«Χρειαζόμαστε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ (Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών), Νίκος Καλόγρης, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την 88η ΔΕΘ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζομένους μεταφράζεται σε πόρους που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, όπως και οι αυξήσεις συντάξεων και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπως διαπιστώνουμε εμείς, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, τα χρήματα που διαχέονται στην κοινωνία είναι χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας και τις επιπτώσεις των διογκωμένων φόρων. Στόχευση όλων μας αποτελεί η ανάδειξη του ελληνικού επιχειρείν, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας.

«Αναμένουμε, παρά τα θετικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ανάλογα με το οικονομικό περιθώριο της χώρας, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ.

09/09/2024 02:21 μμ

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή σκληρού σιταριού στην Τουρκία μιλάνε για μια ποσότητα της τάξης περίπου των 4,6 εκατομμύρια τόνων.

Κύκλοι της τουρκικής αγοράς αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές του σκληρού το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να έχουν μια ανοδική πορεία.

Η τιμή του σκληρού σιταριού την εγχώρια αγορά αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 271,26 έως 287,21 ευρώ ο τόνος. Άρα αυτό αποκλείεται η περίπτωση να αγοράζουν Ιταλοί έμποροι σκληρό στα 298,95 ευρώ τον τόνο.

Οι τιμές εξαγωγής σκληρού στην Τουρκία, από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) έχουν τιμή στα 284,55 ευρώ ο τόνος, για σιτάρι που παραδίδεται στα σιλό (όχι FOB). Κάποια καλής ποιότητας σκληρά, με πρωτεϊνη πάνω από 13,5%, πωλούνται στα 308,01 ευρώ ο τόνος (τιμή FOB).

Στην Τουρκία παραμένει η απαγόρευση εισαγωγής σιταριού (έως τις 15 Οκτωβρίου 2024), ενώ η τοπική αγορά μιλά ακόμη και για παράταση αυτής της απαγόρευσης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν εισάγει ρώσικα σιτάρια, τα οποία στην συνέχεια τα επανεξάγει (οι Τούρκοι μιλάνε για εξαγωγές προς Ιράν, Συρία και Ιράκ, αλλά μπορεί και σε άλλες αγορές).

Βέβαια οι μεταποιητές εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί το εισαγόμενο ρώσικο αλεύρι έχει τιμή στα 190,24 ευρώ ο τόνος, ενώ αυτοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν το τουρκικό σκληρό από τους παραγωγούς ακριβότερα στα 271,77 ευρώ τον τόνο. Για αυτό πιέζουν την κυβέρνηση της Άγκυρας να άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές αλεύρων και να συνεχίσει την απαγόρευση στις εισαγωγές σκληρού σίτου.

Πάντως φέτος οι εξαγωγές σκληρού της Τουρκίας μέχρι στιγμής είναι γύρω στους 300.000 τόνους, αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που έφτασαν στα 1,7 εκατομμύρια τόνους. Όμως αν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών σκληρού τότε θα αλλάξει όλη η εικόνα στην αγορά λόγω του καζακικού και ρώσικου σιταριού.

Ο Καναδάς, που παίζει μεγάλο ρόλο στο διεθνές εμπόριο σκληρού, θα φανεί το επόμενο διάστημα αν οι φήμες για ποιοτικά προβλήματα φέτος είναι αληθινές ή όχι. Αν είναι αληθινές τότε αναμένεται να αλλάξει όλη την εικόνα των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που θα αυξήσει το ενδιαφέρον για εξαγωγές στην τουρκική αγορά.

Πάντως η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (STC), στις πρόσφατες εκτιμήσεις που έκανε, αναφέρει ότι η καναδική παραγωγή σκληρού σκληρού φέτος θα ανέλθει σε 6 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη σε σχέση με την περσινή κατά 47,3%.

Όμως η συγκομιδή καθυστερεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές της επαρχίας Σασκάτσουαν (Yellowgrass) είχαμε και χαλαζοπτώσεις.

Στην επαρχία Σασκάτσουαν είμαστε στο 37% της συγκομιδής σκληρού σιταριού, ενώ στην Αλμπέρτα βρισκόμαστε στο 39% της συγκομιδής.

30/08/2024 02:50 μμ

Ρεκόρ είχαμε τον Αύγουστο του 2024 στην παγκόσμια κατανάλωση σιταριού, τόσο για ζωοτροφή όσο και για ανθρώπινη χρήση, όπως ενημερώνει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όσον αφορά την ΕΕ λόγω των μειωμένων αποθεμάτων καλαμποκιού αυξάνεται η ζήτηση του σιταριού για χρήση ζωοτροφών.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είχαμε στην καλλιέργεια σιταριού της Γαλλίας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχει η χώρα μειωμένη παραγωγή.

Η αυξημένη ζήτηση σιταριού, προβλέπει το USDA, αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα τα παγκόσμια τελικά αποθέματα σιταριού να μειωθούν (σε 256,6 εκ. μετρικούς τόνους), το χαμηλότερο όριο των τελευταίων 9 ετών.

Μείωση αποθεμάτων σιταριού θα έχουμε στην ΕΕ λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφές επειδή αναμένεται να υπάρξει μειωμένη παραγωγή καλαμποκιού στις κύριες παραγωγικές χώρες.

Τα τελικά αποθέματα για τις μεγάλες χώρες εξαγωγής σιταριού προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 12% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

27/08/2024 11:02 πμ

Μικρή μείωση, κατά 3,2%, φαίνεται να έχει η φετινή παραγωγή αραβόσιτου στην ΕΕ, σύµφωνα µε τις επικαιροποιηµένες εκτιµήσεις της Κοµισιόν.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες αποδόσεις που θα έχουμε στις καλλιέργειες της ανατολικής Ευρώπης λόγω των συνεχόμενων καύσωνων.

Σε επίπεδο ΕΕ οι μέσες αποδόσεις φαίνεται να είναι μειωμένες το 2024 κατά -6% σε σχέση με το 2023. Μεγάλη όμως προβλέπεται να είναι η μείωση των αποδόσεων στην Ρουμανία που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο -18% σε σχέση με το 2023 και στο -22% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5 ετίας (2019 - 2023). Επίσης μειωμένες αποδόσεις σε επίπεδο 5ετίας, λόγω καιρικών συνθηκών, προβλέπει η ΕΕ για την Βουλγαρία (-16%) και την Ελλάδα (-10%).

Από την πλευρά του το USDA προβλέπει μια ρουμάνικη παραγωγή καλαμποκιού, για την περίοδο εμπορίας 2024/2025, στα 8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μειωμένη, κατά 25%, σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας.

Η καλλιέργεια ανήλθε στα 22 εκατομμύρια στρέμματα, με μείωση, κατά -2%, σε σχέση με πέρυσι και κατά -13% κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας.

Οι απόδόσεις προβλέπει το USDA ότι θα κυμανθούν στους 4,03 τόνους ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).

Η Ρουμανία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καλαμπόκι, πίσω από τη Γαλλία. Όμως η καλλιέργεια δεν έχει καλή άρδευση και είναι πολύ ευπαθή στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία για την περίοδο εμπορίας 2024/2025 προβλέπεται σε 27,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, εμφανίζοντας μια πτώση κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ουκρανία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή.

Η μέση απόδοση της καλλιέργειας φέτος προβλέπεται στους 6,63 τόνους ανά εκτάριο, σημειώνοντας μείωση, κατά -14% από πέρυσι.

Διαγωνισμός αγοράς καλαμποκιού

Στο μεταξύ εταιρεία της Νότιας Κορέας προχώρησε, την περαμένη Παρασκευή (16/8), σε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά 67.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφές. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το φορτίο αγοράστηκε με ποσό στα 209,64 ευρώ ανά τόνο C&F συν επιπλέον 1,12 ευρώ ανά τόνο επιβάρυνση για εκφόρτωση λιμένα. Ο πωλητής πιστεύεται ότι ήταν ο εμπορικός οίκος Pan Ocean, ενώ η αποστολή θα γίνει από τη Νότια Αμερική, μεταξύ 1ης και 31ης Οκτωβρίου.

06/08/2024 11:28 πμ

Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου (παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία).

Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.

Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:
1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:

  • οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
  • επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς: o ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), o φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, o οικοδομικών υλικών, o παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):
Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Έκδοση παραστατικών,
  • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
  • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):
Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
  • Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
  • Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Tο χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

Α΄ Φάση Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

  • Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 € ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):
Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

Εξαιρέσεις:

Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

  • Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
  • Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
  • Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
  • Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
  • Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

05/08/2024 03:17 μμ

Στην πρόσφατη ενημέρωση που εξέδωσε η Κομισιόν για την κατάσταση στην αγορά σκληρού σιταριού αναφέρει ότι αναμένεται να ανέλθει φέτος η παγκόσμια παραγωγή στους 35,1 εκατ. τόνους (αυξημένη κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι) που είναι ρεκόρ της τελευταίας 6ετίας (από 2019).

Αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που υπήρξαν σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες καλλιέργειας.

Ειδικότερα, αύξηση της παραγωγής σκληρού έχουμε στον Καναδά (παραγωγή 6,2 εκατ. τόνοι και αύξηση κατά +53,3%) και στις ΗΠΑ (παραγωγή 2,4 εκατ. τόνοι και αύξηση κατά +50,5%).

Οι αυξήσεις αυτές αντιστάθμισαν εν μέρει την μείωση που παρουσίασε φέτος η παραγωγή σκληρού σιταριού στην ΕΕ (6,6 εκατ. τόνους και μείωση κατά -6%). Στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνεται και η παραγωγή της Ιταλίας, που φέτος κυμαίνεται σε 3 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16,9%.

Μείωση παρουσιάζει και η παραγωγή του Μεξικού που φτάνει φέτος στους 1,5 εκατ. τόνους (μείωση κατά -19,9%).

Από την άλλη και σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κομισιόν, η παραγωγή σκληρού σιταριού στην Τουρκία ανέρχεται σε 4,5 εκατ. τόνους (αύξηση +4,7%).

Η αυξημένη παγκόσμια προσφορά αναμένεται να φέρει αύξηση και στην κατανάλωση που το 2024/2025 θα ανέλθει στους 34,4 εκατλ. τόνους (αύξηση κατά 0,7%), από τους οποίους οι 32,2 εκατ. τόνοι θα πάνε για την χρήση στα τρόφιμα.

Ανάκαμψη προβλέπει η Κομισιόν στα αποθέματα σκληρού, που εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε 5,5 εκατ. τόνους (αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά +14,6%) αλλά θα παραμείνουν σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου.

Πάντως αναμένεται να έχουμε ρεκόρ εισαγωγών σκληρού από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (3,8 εκατ. τόνους), ενώ και οι παγκόσμιες συναλλαγές θα φτάσουν σε ρεκόρ 5ετίας στους 9,5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά +1,8% σε σχέση με πέρσι).

Οι προβλέψεις για τις εξαγωγές σκληρού του Καναδά αναφέρουν ότι θα κυμανθούν στους 5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά +47,1%), ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τρίτες χώρες 2,7 εκατ. τόνους.

31/07/2024 03:45 μμ

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, το 2024/2025, προβλέπεται να ανέλθει στους 877,4 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του USDA.

Οι αποδόσεις και η παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένες στις ΗΠΑ. Επίσης καλή συγκομιδή προβλέπει να έχει το Πακιστάν, ενώ ο Καναδάς εκτιμάται να έχει υψηλές αποδόσεις λόγω καλής υγρασίας.

Αύξηση στις εκτάσεις καλλιέργειας και στην παραγωγή αναμένεται να έχουμε στην Αργεντινή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου γεωργίας της χώρας και σε αυτό βοήθησαν οι επαρκείς βροχοπτώσεις στις ζώνες παραγωγής.

Αντίθετα μείωση ρεκόρ αναμένεται να έχει η παραγωγή σιτηρών στο Μεξικό λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

Μειωμένη, κατά 35%, προβλέπεται επίσης να είναι η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ. Έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις και την ποιότητα των σιτηρών στη Γαλλία, που αντισταθμίζεται εν μέρει από την υψηλότερη παραγωγή στη Γερμανία.

Όσον αφορά την Τουρκία, η συνολική παραγωγή σιταριού αναμένεται να ανέλθει σε 18,75 εκατ. τόνους, αναθεωρημένη κατά 1 εκατ. τόνους χαμηλότερα από την πρόβλεψή της για την αρχή της περιόδου των 19,75 εκατ. τόνων και 10,7 % χαμηλότερα από την περσινή συγκομιδή ρεκόρ των 21 εκατ. τόνων. Αυτό γίνεται για μια καλλιεργούμενη έκταση 7,25 εκατ. εκταρίων, από 7,2 εκατ. εκτάρια το 2023. Το σκληρό σιτάρι αντιπροσωπεύει το 22,4% της εκτιμώμενης τουρκικής παραγωγής και θα ανέλθει σε 4,2 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με το USDA, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να ανέλθουν στους 283,3 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Διαγωνισμός Τυνησίας για αγορά μαλακού - σκληρού

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC), στις 30 Ιουλίου 2024, προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς για αγορά 125.000 τόνων μαλακού σιταριού και 50.000 τόνους σκληρού.

Συγκεκριμένα αγόρασε 125 χιλιάδες τόνους μαλακού σίτου από τις ακόλουθες εταιρείες:

  • Amber: 25 χιλιάδες τόνοι στα 243,99 $ (225,25 ευρώ)/τόνος C&F
  • Farm Sense: 25 χιλιάδες τόνοι στα 245 $ (226,18 ευρώ)/τόνος C&F και 25 χιλιάδες τόνοι στα 246 $ (227,11 ευρώ)/τόνος C&F
  • Buildcom: 50.000 τόνοι στα 245,77 $ (226,89 ευρώ)/τόνος C&F

Το σκληρό σιτάρι (που ήταν από Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία) αγοράστηκε:

  • από την Amber: 25.000 τόνοι στα 322,89 $ (298,09 ευρώ)/τόνος C&F
  • και την Casillo: 25.000 τόνοι στα 326,29 $ (301,23 ευρώ)/τόνος C&F

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η παράδοση των σιτηρών θα γίνει την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο 2024.

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

29/07/2024 12:00 μμ

Αν και μειώνονται οι εξαγωγές στις τομάτες και τις πιπεριές βλέπουμε αντιθέτως να αυξάνουν οι εισαγωγές τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε και κινητικότητα με εισαγωγές καρπουζιών από Αλβανία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην χώρα μας βλέπουμε φέτος το καλοκαίρι να αγοράζουν εισαγόμενες ντομάτες και πιπεριές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός αγοράς οι ντόπιες παραγωγές. Η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής αυτής της εικόνας στην αγορά, η οποία στην ουσία απαξιώνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ντομάτας, για την περίοδο 1/1/2024-26/7/2024, εκτιμώνται ότι ανήλθαν στους 28.300 τόνους, έναντι 30.900 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (μείωση κατά -7,4%).

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι εισαγωγές ντομάτας, από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 1.400 περίπου τόνους. Οι εισαγόμενες ντομάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία και Κόσοβο, με τον ρυθμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες να είναι ανοδικός.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται αυτή την περίοδο με υποτονικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από 1/4/2024 έως 26/7/2024 οι εξαγωγές πιπεριάς ανέρχονται σε 7.500 τόνους, έναντι 8.800 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -14,9%)

Αντιθέτως οι εισαγωγές πιπεριάς στην χώρα μας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν σε 1.600 τόνους, ποσότητες που είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 900 τόνους περίπου (αύξηση κατά 62,5%)».

Στο μεταξύ με δύο εβδομάδες πρωίμηση αναμένεται να έχει η συγκομιδή για τα καρπούζια της Ουγγαρίας.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «η Ουγγαρία αναμένει μια συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών και πρόκειται να προμηθεύσει κυρίως τις γειτονικές της χώρες. Το περίεργο όμως - που αφορά την χώρα μας - είναι ότι ακόμη και στα καρπούζια παρατηρείται δραστηριότητα εισαγωγής τις τελευταίες ημέρες ποσοτήτων από την Αλβανία».

19/07/2024 03:22 μμ

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιτοχώρου κ. Αχιλλέας Φαρμάκης, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει όλους τους εμπλεκόμενους και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο νομός Πιερίας έχει εξαιρεθεί από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Φαρμάκης «έλαβα την συνδεδεμένη ενίσχυση στο 50% και επειδή έγινε αναφορά ότι στους πρόποδες του Ολύμπου ο νομός είναι ποτιστικός, αυτό όμως είναι ψέμα και προκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους, είτε λέγονται Δήμαρχοι, είτε Αντιπεριφερειάρχης, είτε Βουλευτές, να έρθουν και μας αποδείξουν που βρίσκονται αυτά τα νερά και τα έργα τους».

Και συνεχίζει ο κ. Φαρμάκης «επανειλημμένες υποσχέσεις επί υποσχέσεων έχω λάβει από όλους τους αρμόδιους, ενώ μάλιστα γνωρίζω πως οι γειτονικοί νομοί, της Πέλλας και της Ημαθίας, έχουν λάβει την σχετική αποζημίωση (της συνδεδεμένης ενίσχυσης), οι οποίες σημειωτέον έχουν έργα υποδομής και άρδευσης στις περιοχές τους»....

Ο κ. Φαρμάκης αγανακτισμένος ρωτάει λοιπόν, «για ποιο λόγο έχει εξαιρεθεί της πληρωμής αυτής, ο νομός Πιερίας;»

Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιτοχώρου, «το καλοκαίρι του 2023, είχαμε επί 50 ημέρες καύσωνα με 40 C. Επίσης και φέτος, το 2024, από τις 10 Ιουνίου, συνεχίζει να έχει καύσωνες πρωτοφανείς. Άρα λοιπόν, πως επιτέλους θα δικαιωθούμε εμείς ως αγρότες και κτηνοτρόφοι;».

Και καταλήγει «αντιλαμβάνεστε ότι μας αδικείτε κατάφωρα ως αγρότες - παραγωγούς και μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην χρεωκοπία».

Τέλος, ο κ. Φαρμάκης καλεί προσωπικά τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, να επιληφθεί άμεσα του θέματος δίνοντας λύση στο αίτημα του ίδιου αλλά και άλλων ομοιοπαθούντων αγροτών παραγωγών της Πιερίας, που βρίσκονται σε απόγνωση.

17/07/2024 04:52 μμ

Άγονος ήταν ο διαγωνισμός που έκανε, σήμερα Τετάρτη (17 Ιουλίου), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».

Ο διαγωνισμός αφορούσε ποσότητα σκληρού σιταριού 35.000 τόνων (+/-10%) και μαλακού 2.500 (+/-10%).

Ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι προσφορές που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησαν τον συνεταιρισμό.

Οι τιμές (επί αυτοκινήτου) που δόθηκαν ήταν:

  • για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος
  • για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος

Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού στο μέλλον».

Το πρόβλημα είναι ότι οι έμποροι αγόρασαν φέτος με ανοικτές τιμές στα αλώνια.

Επίσης θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να κάνει φυτο-υγειονομικούς ελέγχους στο τουρκικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται χωρίς δασμούς στην ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης.

15/07/2024 12:52 μμ

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται στην «επικίνδυνη καθυστέρηση στην έκδοση ετικετών πιστοποίησης για την Ελληνική σποροπαραγωγή σιτηρών όσον αφορά τη φετινή εσοδεία, καθυστέρηση η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους καλλιεργητές όσο και τους σποροπαραγωγούς».

Και προσθέτει: «Ειδικότερα, τα προηγούμενα χρόνια η σποροπαραγωγή σιτηρών διεξαγόταν κανονικά υπό την επίβλεψη των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Τ.Α.Α.) του ΥπΑΑΤ, ανά νομό και στη συνέχεια επιδίδονταν από το κάθε Τ.Α.Α. οι σχετικές ετικέτες πιστοποίησης για την περαιτέρω διακίνηση του πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η χρήση πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών πέραν του ποιοτικού και ποσοτικού αποτελέσματος στην καλλιεργητική προσπάθεια των αγροτών μας, τους εξασφαλίζει και τη σχετική συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια τους.

Όμως, για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχουν ετικέτες πιστοποίησης σιτηρών στα κατά τόπους Τ.Α.Α., ούτε το λοιπό αναλώσιμο υλικό (π.χ. μελανοταινίες) που χρειάζονται για τη λειτουργία τους οι εν λόγω υπηρεσίες.

Πληροφορηθήκαμε δε, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέσμευσε τα σχετικά κονδύλια που είχαν στη διάθεση τους τα προηγούμενα χρόνια τα Τ.Α.Α., για να κάνει συνολική προμήθεια των ανωτέρω υλικών (ετικέτες πιστοποίησης κ.λ.π.) πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προκηρυχθεί ούτε κάποιος τέτοιος σχετικός διαγωνισμός, ούτε έχει γίνει κάποια σχετική ανάθεση για την προμήθεια ετικετών πιστοποίησης σιτηρών (κ.α. υλικών) και από ότι διαφαίνεται η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε τον Αύγουστο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πιστοποίηση των σπόρων αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Ακόμα και αν τον Σεπτέμβριο χορηγηθούν τελικά από το ΥπΑΑΤ οι ετικέτες πιστοποίησης, είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει να πιστοποιηθεί ο σπόρος μέχρι τις σπορές των αγροτών μας.

Για αυτό το λόγο παρακαλούμε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για την προμήθεια των ετικετών πιστοποίησης σιτηρών, χωρίς άλλη χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία πιστοποίησης και ο πιστοποιημένος σπόρος να καταλήξει στα χέρια των αγροτών πριν την εποχή της σποράς του.

Διαφορετικά, οι αγρότες μας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σπορές με μη πιστοποιημένο σπόρο, από τα τυχόν αποθέματα της περσινής παραγωγής τους. Αυτό θα έχει ένα δυσμενές αποτέλεσμα με τρεις σημαντικές συνιστώσες:

1. Οι αγρότες μας θα χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα σιτηρά τους, που δίνεται μόνο με τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων. Τη στιγμή που το υψηλό κόστος παραγωγής της σιτοκαλλιέργειας καθιστά αναγκαία τη συγκεκριμένη ενίσχυση.

2. Θα υπάρξει ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος της σιτοκαλλιέργειας σε μια εποχή που η διατροφική επάρκεια της χώρας μας είναι το ζητούμενο, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη διακίνηση των σιτηρών παγκοσμίως.

3. Και τέλος θα προκύψει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά στις Ελληνικές σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, που δεν θα προλάβουν να πιστοποιήσουν τους σπόρους που παρήγαγαν και συνεπώς να τους διαθέσουν στην αγορά, ενώ ήδη από μέρους τους θα έχουν προβεί στις απαραίτητες δαπάνες σποροπαραγωγής.

Κ. Υπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα και παρά το γεγονός ότι η όποια καθυστέρηση στη διαδικασία πιστοποίησης από το ΥΠΑΑΤ μπορεί να μην είναι δική σας ευθύνη, καθότι τώρα αναλάβατε τα καθήκοντα σας, παρακαλούμε να επιληφθείτε και να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει, διαφορετικά θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό το ΥΠΑΑΤ, τους Αγρότες μας και την Αγροτική παραγωγή της χώρας μας γενικότερα».

12/07/2024 12:12 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή σκληρού σιταριού στην Τουρκία, ενώ μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον υπάρχει αυτή την εποχή για εξαγωγές.

Οι πωλήσεις περσινών αποθεμάτων από το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) έχουν ολοκληρωθεί.

Η εξαγωγή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εκτιμήσεις μιλούν ότι μόνο για 100.000 τόνους έχουν συναφθεί συμβάσεις ή έχουν ληφθεί άδεια για εξαγωγή, με το τελευταίο φορτίο 10.000 τόνων σκληρού σίτου να φεύγει πριν λίγες ημέρες από το λιμάνι Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

Σύμφωνα με την TMO το κόστος FOB του τουρκικού σκληρού σίτου καλής ποιότητας δεν είναι μικρότερο από 315-320 USD/τόνο (289,39-293,98 ευρώ/τόνο) αν και δεν έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες νέες πωλήσεις.

Οι Ιταλοί έχουν επισκεφτεί την Τουρκία για αγορά σκληρού αναζητώντας ευκαιρίες για αγορές κάτω από το πλαφόν τιμής που έχει βάλει η TMO στα 330,73 ευρώ/τόνο.

Η τουρκική βιομηχανία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να αγοράζει σκληρό για τις ανάγκες της.

Αυτή την εποχή το σκληρό της Τουρκίας πηγαίνει από τα αλώνια στο TMO.

Ανάλογα με την ποιότητα, το εύρος τιμών είναι στα 9.500-10.000 TL/τόνο (264,51-278,43 ευρώ/τόνο) για πρωτεϊνη από 12,5% έως 14,5%, ενώ η καλύτερη ποιότητα πληρώνεται στα 10.500 TL/τόνο (292,35 ευρώ/τόνο).

Η ποιότητα της πρωτεΐνης του τουρκικού σκληρού πάντως φέτος δεν είναι τόσο καλή όσο πέρυσι, ειδικά στο Μαρντίν και στο Ντιγιαρμπακίρ.

Ο αλωνισμός του σκληρού σιταριού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Ανατολία, σε περιοχές με υψόμετρο 700-1.400 μέτρων στο Τσορούμ, Γιοζγκάτ, Σεβάστεια (Σίβα) και Ικόνιο (Κόνια).

Από την πλευρά του το TMO έχει διαβεβαιώσει όλους τους ντόπιους παραγωγούς ότι θα αγοράσει σιτάρι - σκληρό και μαλακό - και διαθέτει τους πόρους για να το κάνει.

Κύκλοι του διεθνούς εμπορίου εκτιμούν ότι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών σκληρού σιταριού θα είναι η αγορά της Βόρειας Αφρικής, που αναμένεται να ανοίξει με διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα.

11/07/2024 12:29 μμ

Πιέσεις δέχεται αυτή την περίοδο η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά σιτηρών.

Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας σιτηρών των αγροτικών οργανώσεων Copa και Cogeca προβλέπουν μια πολύ κακή χρονιά για τα σιτηρά της ΕΕ το 2024.

Όπως υποστηρίζουν η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ-27 αναμένεται να φτάσει τους 257,3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση, κατά -4,7%, σε σύγκριση με τη συγκομιδή το 2023.

Οι αποδόσεις για τα δημητριακά αναμένεται να μειωθούν ελαφρά για το 2024 (-1,2%) και λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της έκτασης σπαρμένης (-3,5%), τα αποτελέσματα για τη συγκομιδή θα πρέπει να είναι κάτω από το 2023.

Ειδικότερα στην ΕΕ η παραγωγή σιταριού θα είναι μειωμένη (-6,3%), καθώς και του κριθαριού (-9%), ενώ ο αραβόσιτος θα έχει μικρή μείωση (-0,5%) και η βρώμη θα έχει μια μικρή αύξηση (+21,2%).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της παραγωγής σιτηρών σε σύγκριση με το 2023, δείχνει ότι οι βόρειες κεντρικές και ανατολικές χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Γερμανία) παρουσίασαν μεγάλη πτώση της παραγωγής (-3 εκατομμύρια τόνοι για την Πολωνία, -9 εκατομμύρια τόνοι για τη Γαλλία), μειώσεις που δεν αντισταθμίζεται από μια αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία (+3 εκατομμύρια τόνοι για την Ισπανία).

Συμπερασματικά η συνολική παραγωγή σιτηρών του 2024 θα είναι κάτω από τα επίπεδα του 2023 (που ήταν ήδη μια φτωχή σοδειά), καθώς και πολύ κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής σιτηρών της τελευταίας 5ετίας (-8,4%).

Όπως όλα δείχνουν το εμπόριο προσβλέπει στις εισαγωγές για να ρίξει τις τιμές μια και η παραγωγή της ΕΕ θα είναι μειωμένη.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη φορτηγού πλοίου, υπό σημαία Καμερούν, ανοικτά της Οδησσού, με την κατηγορία ότι μετέφερε σιτηρά προερχόμενα από την Κριμαία.

Όπως υποστηρίζουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο εισήλθε για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το Νοέμβριο του 2023. Εκεί φορτώθηκε με περισσότερους από 3.000 τόνους για Τουρκική εταιρεία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), το πλήρωμα του πλοίου συνέχισε τα ταξίδια του (Μάιος και Ιούλιος) βοήθησε στην εξαγωγή πολλών χιλιάδων τόνων σιτηρών προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, πωλώντας τα για λογαριασμό της Ρωσίας.

10/07/2024 01:25 μμ

Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (8/7/2024), συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών.

Ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι θετικό ότι μετά από πολλά χρόνια βρεθήκαμε τόσοι συνεταιρισμοί σε ένα τραπέζι για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σκληρό σιτάρι. Έχουμε ένα προϊόν με καλή ποιότητα που δεν δίνει εισόδημα στον παραγωγό. Η εγχώρια αγορά, που απορροφά αρκετές ποσότητες θα μπορούσε σε αυτές τις συγκυρίες, να βάλει πλάτη και να στηρίξει το προϊόν αλλά δεν το κάνει. Πρέπει να ενημερώσουμε το νέο υπουργό ΑΑΤ για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σκληρό σιτάρι. Επίσης θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις με στόχο να φέρουμε μια αλλαγή στην εμπορία του σκληρού στην χώρα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να σταματήσουμε την πτώση τιμής στο σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού στο σκληρό κυμαίνονται στα 23 έως 25 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι η μεταποίηση αγοράζει φτηνά αλλά πουλάει ακριβά. Επίσης θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να κάνει φυτο-υγειονομικούς ελέγχους στο τουρκικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται χωρίς δασμούς στην ΕΕ. Το κοστολόγιο της φυτοπροστασίας στην Τουρκία ανέρχεται σε 20 - 40 λεπτά το στρέμμα, την στιγμή που στην χώρα μας η βασική φυτοπροστασία ξεπερνά τα 5 ευρώ το στρέμμα και η σύνθετη έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Ζητάμε ακόμη συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου».

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η συνάντηση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη - παραγωγούς.

Στην συνάντηση κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια
  • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν:
1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»