Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην κορινθιακή σταφίδα και το ρύζι για το έτος 2021.
Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 27,05 ευρώ το στρέμμα για το ρύζι και στα 56,1 ευρώ το στρέμμα για την κορινθιακή σταφίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πληρωμές αναμένονται να γίνουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Επίσης μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να καταβληθούν και τα ειδικά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους χωρίς γη.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.
Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.
Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.
Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος, η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.
Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.
Πριν το τέλος του έτους βάζει τώρα την πληρωμή της εξισωτικής ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός προέβη στον υπολογισμό των ποσών ένταξης και στην 1η ανάρτηση της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2023, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενστάσεων και οριστικής κατάταξης, προκειμένου να καταβληθεί η ενίσχυση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Επίσης, με την διόρθωση των ευρημάτων του monitoring, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωράει τις διαδικασίες για την πληρωμή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης και της εξόφλησης της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να πληρωθεί εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, η αναδιανεµητική ενίσχυση και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Απόθεµα.
Στο μεταξύ σημέρα Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη.
Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του Υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.
Στόχος του Υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κ.λπ.) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.
Το συνολικό ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται στο ποσό των 14.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση (70% της ενίσχυσης) έχει πληρωθεί και αυτή την περίοδο βρίσκονται τα αιτήματα πληρωμής της εξόφλησης (30%) στις ΔΑΟΚ για ελέγχους.
Η δεύτερη δόση της ενίσχυσης, που ανέρχεται σε 4.200 ευρώ, θα καταβληθεί με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σταδιακές πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης, οι οποίες ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα χρήματα της προκαταβολής στα βιολογικά Δράση 11.1.1 (Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία), που αφορούν εγκρίσεις 2022 και προηγούμενων ετών στη φυτική και ξεκίνησαν πληρωμές για ζωική.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή στο κομφούζιο και μείωση νιτρορύπανσης και παίρνουν σειρά μέσα στην εβδομάδα και τα λοιπά αγρο-περιβαλλοντικά καθεστώτα ενίσχυσης.
Οι παραγωγοί και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήµατα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσµατα στην εφαρµογή διεπαφής, τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι τόσο η ενημέρωση των παραγωγών για τα αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) όσο και η υποβολή πρόθεσης ενέργειας προς διόρθωση, μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας.
Όπως προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, οι παραγωγοί πρέπει αφ’ ενός να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη μέθοδο παρακολούθησης, αφ’ ετέρου να μπορούν να απαντάνε για πιθανές ενέργειές τους.
Η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ προκειμένου να αποτρέψει τη μη-συμμόρφωση και την επιβολή ποινών στους παραγωγούς και να τους δώσει την προβλεπόμενη δυνατότητα διορθώσεων.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τα ΚΥΔ και τους online χρήστες μέσω της ΕΑΕ 2023 με τα αντίστοιχα στοιχεία εισόδου.
Στη διαδρομή: Επιτόπιοι έλεγχοι > Αποτελέσματα monitoring θα είναι ανηρτημένα τα εκάστοτε αποτελέσματα ανά αγροτεμάχιο.
Αναλυτικά οι στήλες που εμφανίζονται είναι οι κάτωθι:
- «Αποτέλεσμα»: στην οποία εμφανίζεται το προσωρινό αποτέλεσμα του ελέγχου για το εν λόγω αγροτεμάχιο:
Πράσινο αγροτεμάχιο: σύμμορφο αγροτεμάχιο το οποίο δύναται να οδηγηθεί σε υπολογισμό πληρωμής. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση μεταβολής του αγροτεμαχίου, το αποτέλεσμα δύναται να μεταβληθεί. Συνίσταται τα πράσινα αγροτεμάχια να μην μεταβάλλονται.
Κίτρινο αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο για το οποίο αποστέλλονται ειδοποιήσεις, όπως αυτές θα περιγράφουνε στη συνέχεια.
Κόκκινο αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο το οποίο μηδενίζεται τελεσίδικα και οδηγείται σε υπολογισμό πληρωμής. Κόκκινη σήμανση λαμβάνουν κυρίως τα τεμάχια που μετά από αναρτήσεις δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή ή αποστολή αποδεικτικών στοιχείων.
Λευκό Αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο για το οποίο δεν έχει εξαχθεί αποτέλεσμα και είναι απαραίτητη η αποστολή φωτογραφίας με γεωσήμανση. - «Ημερομηνία ελέγχου»: εμφανίζεται η ημερομηνία εξαγωγής της βάσης στην οποία βασίστηκε το αποτέλεσμα. Εάν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στο αγροτεμάχιο πέραν εκείνης της ημερομηνίας, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στο αποτέλεσμα όπως αυτό έχει αποτυπωθεί
- «ΑΦΜ»: Εμφανίζεται το αντίστοιχο ΑΦΜ
- «ΑΑ Αγρού»: Εμφανίζεται το αγροτεμάχιο
- «Πύλη»: Εμφανίζεται το αντίστοιχο ΚΥΔ στο οποίο υπεβλήθη η αίτηση
- «Περιφερειακή ενότητα»: Εμφανίζεται η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει χωρικά το αγροτεμάχιο
- «ΠερΔιευΟΠΕΚΕΠΕ»: Εμφανίζεται η αρμόδια ΠΔ/ΠΜ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
- «Έκδοση»: Εμφανίζεται η έκδοση με σειρά ανάρτησης. Προς διευκόλυνση εύρεσης των πιο πρόσφατων εκδόσεων
- «Σύσταση»: αφορά σε σύσταση των ελεγκτών μετά από εξέταση των φωτογραφιών με γεωσήμανση για τις οποίες δεν ήταν δυνατό το τελικό συμπέρασμα.
- «Καλλιέργεια»: η δηλωθείσα καλλιέργεια του αγροτεμαχίου
- «Ποικιλία»: η δηλωθείσα ποικιλία του αγροτεμαχίου
- «ΤΔ»: εμφανίζεται η ύπαρξη τεχνικού δελτίου
- -«Ενέργεια»: συμπληρώνεται από τον παραγωγό/ΚΥΔ. Υπάρχει αναδιπλούμενη λίστα με δύο επιλογές: «μεταβολή δήλωσης» και «καμία ενέργεια».
Επιλέγεται η «μεταβολή δήλωσης» όταν ο παραγωγός θα προβεί σε τροποποίηση του αγροτεμαχίου ή έχει προβεί μετά την ημερομηνία ελέγχου που αναφέρεται παραπάνω.
Επιλέγεται η «καμία ενέργεια» όταν ο παραγωγός διαφωνεί με το εύρημα του ελέγχου ή έχει σκοπό να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα κοπή ή άροση. - «ενημέρωση αποτελεσμάτων monitoring»: επιλέγεται προκειμένου να αποθηκευτούν οι ενέργειες που καταχωρήθηκαν. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η αλλαγή των αποτελεσμάτων, δύναται να πραγματοποιηθεί επιλέγοντας «Επαναφορά».
Επισημαίνεται πως η εφαρμογή διεπαφής θα είναι κάθε φορά ανοιχτή για επιλογή ενεργειών περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ανακοινώνεται. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση. - «Σχόλια»: Στη στήλη αυτή θα εμφανιστούν πιθανά σχόλια των ελεγκτών, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί δεν γίνονται δεκτές οι φωτογραφίες με γεωσήμανση και απαιτούνται επιπρόσθετες.
Πέρασε η 30η Νοέμβριου, που ήταν η ημερομηνία που θα έπρεπε να είχαν παραδώσει οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές και εξαγωγείς το προϊόν τους, για να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση κορινθιακής σταφίδας. Δεν δόθηκε παράταση από το ΥπΑΑΤ με αποτέλεσμα να χάνουν την ενίσχυση οι παραγωγοί.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας και σταφιδοπαραγωγός κ. Κώστας Αποστολόπουλος, «για ακόμα μια χρόνια προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές τον κόπο μας. Πιέζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να δοθεί μια παράταση στην ημερομηνία παράδοσης της σταφίδας αλλά τελικά δεν το έκανε το ΥπΑΑΤ.
Πέρυσι η συνδεδεμένη ήστα στα 47 ευρώ το στρέμμα και ήταν μια μικρή βοήθεια για τους παραγωγούς. Με τη νέα ΚΑΠ μειώθηκαν τα ποσά αλλά μπορεί φέτος να μην έχουμε μείωση της ενίσχυσης γιατί θα μείνουν εκτός πληρωμής όσοι δεν παράδοσαν το προϊόν τους. Περιμένουμε να δούμε τώρα ποια θα είναι η εξέλιξη των τιμών».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το 50% - 60% της κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία δεν έχει παραδοθεί στους εμπόρους. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί μένουν χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση. Και μιλάμε για μια χρονιά που θα μπορούσαν να έχουν μια καλή τιμή λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής.
Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και σε πολλούς παραγωγούς η ζημιά είναι στο 100%. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του πλαφόν για να καταφέρουν οι σταφιδοπαραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις Νοεμβρίου που έκανε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) ανακάμπτει η φετινή παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 64% σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω των αυξημένων αποδόσεων της καλλιέργειας που είχαμε στις ΗΠΑ.
Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NASS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού για το 2023/2024 προβλέπεται να είναι 15,2 δισεκατομμύρια μπούσελ. Η μέση απόδοση ανέρχεται σε 174,9 μπουσέλ ανά στρέμμα, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση είναι στα 87,1 εκατ. στρέμματα.
Επίσης το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι αυξημένη στην Ουκρανία, με τις αποδόσεις, που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, να ξεπερνούν τα επίπεδα του προηγούμενο ρεκόρ που είχαμε την περίοδο 2018/2019. Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να φτάσει στα 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις 7,38 τόνων ανά εκτάριο.
Η παραγωγή καλαμποκιού στη Ρωσία, για το 2023/2024, προβλέπεται επίσης να παρουσιάσει αύξηση, επειδή έχουμε υψηλότερη από την αναμενόμενη έκταση της καλλιέργειας. Επίσης και οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, αν και φέτος η συγκομιδή ρωσικού καλαμποκιού έχει καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Οι έγκαιρες βροχές αναμένεται να ενισχύσουν τις αποδόσεις και να έχουμε αυξημένη παραγωγή και στην Παραγουάη.
Αντίθετα μείωση προβλέπεται στην παραγωγή καλαμποκιού για το Μεξικό λόγω μείωσης των εκτάσεων αλλά και ξηρασίας.
Μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι έχουμε στην παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ, η οποία όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στην ΕΕ για το 2023/2024 η παραγωγή προβλέπεται να ανακάμψει από το πολύ χαμηλό επίπεδο που συγκομίστηκε πέρυσι (+15% και να ανέλθει σε 59,8 εκατομμύρια τόνους). Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες εισαγωγές αραβόσιτου στην ΕΕ (-23%).
Πάντως η παραγωγή στην ΕΕ είναι κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που είναι 68,8 εκατ. τόνους (ποσοστό -13%).
Μικρή αύξηση θα υπάρξει για χρήση σε ζωοτροφές (+0,3%), αντικατοπτρίζοντας μια μάλλον στάσιμη ζωική παραγωγή στην ΕΕ το 2023/2024.
Να μην γίνει 3% γραμμική μείωση των δικαιωμάτων 2023 για την κατανομή εθνικού αποθέματος.
Θυμίζουμε ότι στην πληρωμή της φετινής προκαταβολής του τσεκ είχαμε μείωσης των ατομικών δικαιωμάτων των δικαιούχων κατά 20%, στην οποία προστέθηκε και η ετήσια μεταβολή, λόγω της εφαρμοζόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων.
Το εθνικό απόθεμα 2023 μπορεί να τροφοδοτηθεί από τις επιστροφές, τις παρακρατήσεις από τις μεταβιβάσεις και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα δικαιωμάτων προηγούμενων ετών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ:
Με την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2023 και όσα ορίζονται στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-27, έγινε αντιληπτή η εφαρμογή της μείωσης των ατομικών δικαιωμάτων των δικαιούχων κατά 20%, στην οποία προστέθηκε και η ετήσια μεταβολή, λόγω της εφαρμοζόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων.
Όμως, τα δικαιώματα που αρχικά κατανεμήθηκαν, πρόκειται να υποστούν και επιπλέον μείωση τουλάχιστον κατά 3%, βάσει όσων προβλέπονται στο άρθρο 7 της Απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπ.αριθμ. 519/135068/9.5.2023. Η μείωση αυτή πρόκειται να εφαρμοσθεί στην πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης τον Δεκέμβριο για να τροφοδοτήσει μέρος του εθνικού αποθέματος και θα έχει ως συνέπεια μειωμένες πληρωμές στα υφιστάμενα δικαιώματα συνολικά κατά 25 εκατ. ευρώ.
Η θέση της ΕΘΕΑΣ είναι ότι δεν χρειάζεται οι παραγωγοί να υποστούν ακόμη περεταίρω μείωση των δικαιωμάτων κατά 3%, αφού όπως έδειξε η κατανομή εθνικού αποθέματος το 2022, όπου δεν υπήρξε οριζόντια μείωση, μπορεί να τροφοδοτηθεί επαρκώς από άλλες προβλεπόμενες πηγές που είναι οι εξής:
1. Η παρακράτηση ποσοστού δικαιωμάτων από τις μεταβιβάσεις.
2. Η αυτοδίκαιη επιστροφή των δικαιωμάτων που δεν ενεργοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενα χρόνια.
3. Οι επιστροφές ήδη κατανεμηθέντων δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος προηγούμενων ετών, είτε από τους ίδιους τους δικαιούχους, είτε από ακύρωση και ανάκληση των τίτλων που κατανεμήθηκαν λόγω παρατυπιών.
4. Η χρήση οριζόντιας μείωσης των προηγούμενων ετών που δεν χρησιμοποιήθηκε.
Ειδικά για την τροφοδότηση από την 4η πηγή κατά την αναζήτηση στοιχείων το 2022, προκειμένου να μην γίνει εφαρμογή της οριζόντιας μείωσης, διαπιστώθηκε ότι από το 2017 και μετά, προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί αχρείαστες οριζόντιες μειώσεις στα δικαιώματα των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων- με αποτέλεσμα να χαθούν.
Από το 2017 έως το 2021 έγινε συνολική γραμμική μείωση περίπου 10%, ύψους 102,5 εκατ. ευρώ στα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης για να τροφοδοτήσουν το εθνικό απόθεμα. Η τροφοδοσία του από άλλες πηγές όπως η παρακράτηση στις μεταβιβάσεις, η επιστροφή και ανάκληση δικαιωμάτων προσέθεσαν επιπλέον άλλα 72,5 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο όμως ότι την ίδια περίοδο κατανεμήθηκε ποσό ύψους περίπου 155 εκατ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταφορά αδιάθετων (μη κατανεμηθέντων) ποσών στο 2022 και για αυτό η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να μην γίνει οριζόντια γραμμική μείωση, πράγμα που υιοθετήθηκε.
Όμως στο πρόβλημα της αχρείαστης γραμμικής μείωσης των δικαιωμάτων, προστέθηκε και η αντιπαραγωγική κατανομή, που επισημάνθηκε πολλές φορές από τους Συνεταιρισμούς – μέλη μας, αγρότες και κτηνοτρόφους και προκύπτει από τη συνολική κατανομή του εθνικού αποθέματος από το 2017 έως το 2021, που έχει ως εξής:
1) 3.700.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ1-βοσκοτόπια (66%) και μόλις
2) 1.100.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ2-αρόσιμες (19%) καλλιέργειες και
3) 870.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ3-δενδρώδεις (15%) καλλιέργειες.
Το γεγονός αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί για να δοθεί απάντηση γιατί τα δικαιώματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους ΠΕ1 -βοσκοτόπια, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κατά 27% μεταξύ 2022 και 2023.
Η μη ισόρροπη κατανομή μεταξύ βοσκοτόπων και των άλλων καλλιέργειών, έγινε γιατί κατά τη γραμμική μείωση τα ποσά από τις αροτραίες (ΠΕ2) και τις δενδρώδεις (Π3) μεταφέρθηκαν στην ΠΕ1- βοσκότοποι.
Αυτό έγινε χωρίς όμως να δοθεί μέριμνα και βαρύτητα στην προϋπόθεση της παραγωγικής αξιοποίησης τόσο σημαντικών ποσών, καθώς και της χρήσης τους από κτηνοτρόφους κατόχους ζώων που την είχαν ανάγκη. Αυτή όμως η διαδικασία μεταφοράς το 2023 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπου με βάση το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, οι πηγές που τροφοδοτούν το εθνικό απόθεμα ξεχωρίζουν ανά αγρονομική περιφέρεια και κατανέμονται πλέον εντός της ίδιας αγρονομικής περιφέρειας.
Συμπερασματικά, εάν γίνει οριζόντια μείωση 3%, εκτός του ότι δεν χρειάζεται, θα μειωθούν τα δικαιώματα των γεωργών και κτηνοτρόφων, χωρίς τα ποσά παρακράτησης να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και η ζημιά θα είναι διπλή. Θεωρούμε, ότι οι άλλες πηγές επαρκούν για να τροφοδοτήσουν το εθνικό απόθεμα για την είσοδο νέων και νεοεισερχόμενων γεωργών στην γεωργία, ώστε να υποστηριχθεί η ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της, αξιοποιώντας παραγωγικά αυτή τη δυνατότητα που αποτελεί και σταθερό στόχο της ΕΘΕΑΣ και των Συνεταιρισμών.
Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι αναγκαία.
Σε συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη (29/11), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2023 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ/κιλό.
Έτσι η τελική τιμή για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ/κιλό κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ/κιλό.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Πέμπτη (07/12/2023), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Δίνουμε τα 3 λεπτά συμπληρωματική τιμή σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς καλαμποκιού της περιοχής, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», που αφορούσε πώληση 14.000 τόνων, λόγω προφοράς χαμηλής τιμής.
Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αποφάσισε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, στον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τα «χαμένα» 88 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.
Ενδιαφέρον είναι ότι ο Σημανδράκος λέει ότι απαντά σε δημοσιεύματα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι επώνυμες δηλώσεις του Αυγενάκη και επίσημες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έβγαινε ένας υπουργός και δήλωσε ότι χάθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια αμέσως θα αναλάμβανε έρευνα εισαγγελέας. Εδώ απλά κάνουμε αναφορές και δημοσιογραφικά κουτσομπολιά.
Εμείς απλά ρωτάμε σαν ΑγροΤύπος πότε θα πληρωθούν τα οικολογικά χρήματα και από ποια κονδύλια.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 29 Νοεμβρίου, για την πληρωμή αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το ύψος της προκαταβολής του 2023 και την λανθάνουσα εντύπωση ότι ποσό δικαιωμάτων 88 εκ ευρώ δεν έχει περιληφθεί στις πληρωμές της προκαταβολής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει:
Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας 2023-2027, ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για τη Βασική Εισοδηματική Στήριξη στα πλαίσια του πρώτου έτους 2023 είναι 829.567.104,00 €.
Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα και στις τρείς αγρονομικές ζώνες ΠΕ1- Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3- Δενδρώδεις και με βάση τις αποφάσεις σύγκλισης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα το 2023 κατανεμήθηκαν 4.194.084,19 δικαιώματα αξίας 829.240.160,92 ευρώ.
Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 (ΟΣΔΕ) υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 653.359 αιτήσεις από παραγωγούς, από τους οποίους μόνο οι 585.853 αιτήθηκαν ενεργοποίηση κατεχόμενων δικαιωμάτων 4.023.211 εκταρίων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η αιτηθείσα από αυτούς αξία ενεργοποίησης δικαιωμάτων είναι συνολικής αξίας 796.232.442,24 ευρώ και για τις τρείς αγρονομικές ζώνες.
Οι υπόλοιποι 67.506 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 δεν ήταν κάτοχοι δικαιωμάτων την στιγμή του υπολογισμού της προκαταβολής, διότι είτε αναμένουν μεταβίβαση δικαιωμάτων, είτε κατανομή από το εθνικό απόθεμα, διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο και για αυτό τον λόγο δεν συμπεριλήφθηκαν στην επεξεργασία της πληρωμής της προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023.
Από τον αριθμό των 585.853 δικαιούχων παραγωγών που αντιστοιχούν σε 4.023.211 εκτατικά δικαιώματα στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες και των οποίων η αξία είναι 796.232.442,24 ευρώ, κατά την επεξεργασία προέκυψαν τα εξής:
Η δηλωθείσα έκταση του συνόλου των αγροτεμαχίων των 585.853 παραγωγών δεν κάλυπτε, όπως κάθε χρονιά, το σύνολο των δικαιωμάτων και υπολειπόταν. Η έκταση ανερχόταν συνολικά σε 3.835.821 εκτάρια επιλέξιμων αγροτεμαχίων, η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ενεργοποίησης 759.783.129,60 ευρώ.
Η δηλωθείσα αυτή έκταση μετά την ενσωμάτωση των ελέγχων επιλεξιμότητας προσδιορίστηκε και υπολογίστηκε στα 3.751.645,48 εκτάρια αξίας 741.937.077,71 ευρώ.
Επομένως, η διαφορά των 88 εκατ ευρώ που υπολογίζεται από την αφαίρεση των 829.240.160,92 ευρώ του προϋπολογισμού μείον τα 741.937.077,71 ευρώ που αντιστοιχούν στα επιλέξιμα εκτάρια που συμμετείχαν στην πληρωμή, είναι σαφέστατα προσδιορισμένη και δεν είναι «χαμένη».
Με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων, την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο 2023, τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων και του monitoring, θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα 88 εκ ευρώ στην εξόφληση, εκτός εκείνων των περιπτώσεων παραγωγών κατόχων δικαιωμάτων που δεν υπέβαλαν ΟΣΔΕ το 2023 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα».
Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.
Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.
Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.
Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.
Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.
Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά».
Οδηγίες προς ΚΥΔ και παραγωγούς δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το Monitoring και τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις φετινές δηλώσεις, με βάση τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων, για να είναι επιλέξιμα τα αγροτεμάχια.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θεσπίσει το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων ως υποχρεωτικό στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος (AMS) στο σύνολο της Επικράτειας για τα καθεστώτα βασικής εισοδηματικής στήριξης, παρεμβάσεις σχετικά με φυσικούς ή άλλους ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς, συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης νέων γεωργών, της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης των καλλιεργειών ρυζιού και αραβόσιτου, ενώ από το επόμενο έτος (ΕΑΕ 2024) θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καθεστώτα με βάση την έκταση βάσει του άρθρου 10 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1173/2022: «1. Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος…».
Το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων στοχεύει στην ίση μεταχείριση των παραγωγών και επιτρέπει τις αλλαγές στις αιτήσεις, όπου εντοπίζεται πιθανή μη συμμόρφωση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προκύπτει από τις γενικές και ειδικές διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας (Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 1173/2022: Άρθρο 7: «5. Οι τροποποιήσεις ή οι αποσύρσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση των επίσημων διαύλων επικοινωνίας που καθορίζονται από το κράτος μέλος…» και Άρθρο 10 «8. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στους δικαιούχους τις πληροφορίες σχετικά με τα εκτάρια για τα οποία δεν πληρούνται οι σχετικοί όροι επιλεξιμότητας…»), οφείλει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, μέσω προδιαγεγραμμένου καναλιού επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η μη-συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών.
Για το λόγο αυτό ανέπτυξε την «Εφαρμογή Αποτελεσμάτων Monitoring» εντός της ΕΑΕ 2023, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται ενός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους. Με τις ενέργειες αυτές είναι δυνατόν, αφ’ ενός να διορθώσουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αφ’ ετέρου να αποδείξουν ότι τα αγροτεμάχιά τους είναι σύμμορφα με τους κανόνες επιλεξιμότητας.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
- Θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής. Η κάθε ανάρτηση δεν θα αφορά στο σύνολο των τεμαχίων των παραγωγών. Θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Τονίζεται ότι οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια κι όχι το σύνολο της δήλωσης.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα στην εφαρμογή διεπαφής. Θα ανακοινώνεται στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ η κάθε μία ανάρτηση καθώς και μέχρι πότε θα είναι δυνατή η ενέργεια/απάντηση από τους ενδιαφερόμενους.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ συνίσταται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή διεπαφής προκειμένου να ενημερώσουν για τις πιθανές ενέργειες στις οποίες θα προβούν.
- Σε περίπτωση τροποποίησης του αγροτεμαχίου, το αγροτεμάχιο θα εξεταστεί εκ νέου και το επικαιροποιημένο αποτέλεσμα θα φορτωθεί στην εφαρμογή διεπαφής.
- Για τα αγροτεμάχια για τα οποία μετά από επανειλημμένες ειδοποιήσεις δεν έχει γίνει αποστολή αποδεικτικών στοιχείων ή κάποια τροποποίηση στη δήλωση τους, θα λαμβάνουν τη σήμανση «κόκκινο».
- Το Σύστημα Παρακολούθησης δεν δίνει ως αποτέλεσμα μετρηθείσα έκταση. Τα αγροτεμάχια μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης χαρακτηρίζονται ως «πράσινα», «κόκκινα» «κίτρινα» ή «λευκά».
«Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου (sub για το σύνολο των Νομών, ilots, subilots extra).
To «κόκκινο» σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο
Για το «κίτρινο» απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.
Το «λευκό» σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιοδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.
Σημαντική επισήμανση A: Για τα αγροτεμάχια τα οποία έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια τα οποία θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτοπίου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κλπ.), θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.
Σημαντική επισήμανση B: Δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης, αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κλπ. Η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής.
Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Καλλιέργεια
- Ποικιλία
- Αφαίρεση αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτου
- Ψηφιοποίηση – διαγραφή αγροτεμαχίου
- Κατάτμιση («σπάσιμο» αγροτεμαχίου σε περισσότερα μέρη)
- Διαγραφή
Μη Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Προσθήκη αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτο
- Προσθήκη αγροτεμαχίου
Στα 1,20 έως 1,40 ευρώ το κιλό είναι φέτος η τιμή παραγωγού που δίνουν οι μεταποιητές για την κορινθιακή σταφίδα.
Ωστόσο η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας και σταφιδοπαραγωγός κ. Κώστας Αποστολόπουλος και προσθέτει:
«Μας αναγκάζουν να παραδώσουμε στους μεταποιητές εξαγωγείς μέχρι 30 Νοέμβριου το προϊόν για να μπορέσουμε να εισπράξουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση. Όμως επειδή είναι μειωμένη η παραγωγή αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουμε αύξηση της τιμής. Για αυτό θα έπρεπε να είχαν δώσει ήδη μια παράταση της προθεσμίας και να μην το κάνουν τελευταία στιγμή. Έτσι θα σταματήσει ο εκβιασμός των παραγωγών από τους έμπορους που με την στήριξη της κυβέρνησης για ακόμα μια χρόνια προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές τον κόπο μας. Δίνοντας έτσι μια ακόμα βοήθεια στους έμπορους να καθορίσουν την τιμή που αυτοί θέλουν.
Ζητάμε ακόμα να υπάρξει σημαντική μειώσει στα κιλά που πρέπει να παραδώσουμε στους μεταποιητές γιατί με τις τεράστιες ζημίες από τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες, που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, παρά πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν θα φτάσουν το όριο τον 150 κιλών το στρέμμα, που πρέπει να παραδώσουν και θα χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Πέρυσι οι σταφιδοπαραγωγοί έκαναν ψεκασμούς κατά του περονόσπορου αλλά οι καιρικές συνθήκες και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν έφεραν αποτελέσματα.
Επιμένουμε επίσης στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κ.α. που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σε λίγες ημέρες τελειώνει η προθεσμία για να παραδοθεί η κορινθιακή σταφίδα στους μεταποιητές. Φέτος είναι μειωμένη ποσότητα και όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής. Αυτή την περίοδο η παραγωγή είναι στις αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει σε λίγες ημέρες.
Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και σε πολλούς παραγωγούς η ζημιά είναι στο 100%. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του πλαφόν για να καταφέρουν οι σταφιδοπαραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Φέτος η ομάδα παραγωγών κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 172 τόνους, από 800 τόνους που συγκέντρωνε στο παρελθόν».
Άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «ο διαγωνισμός αφορούσε πώληση 14.000 τόνων καλαμποκιού. Κατατέθηκε μια προσφορά από εταιρεία της Βουλγαρίας με τιμή στα 195 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει τιμή παραγωγού στα 17,5 λεπτά το κιλό. Ο συνεταιρισμός έκρινε ότι είναι η τιμή πολύ χαμηλή και δεν προχώρησε σε συμφωνία πώλησης».
Πάντως σε χαμηλές τιμές εισάγεται και πωλείται στην χώρα μας το καλαμπόκι από την Σερβία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σερβικό καλαμπόκι έχει τιμή στα 19,4 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια η ποιότητα του σερβικού καλαμποκιού δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα του ελληνικού.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Περίπου 3.000 Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πολωνία. Από αρχές του μήνα οι Πολωνοί έχουν κλείσει τα σύνορα και διαμαρτύρονται επειδή οι Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από την απαίτηση να κατέχουν άδειες προκειμένου να διασχίζουν τα σύνορα. Οι Πολωνοί υποστηρίζουν πως χάνουν από τις ουκρανικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερη τιμή. Στο πλευρό τους έχουν πλέον και αγρότες που διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική χώρα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η φετινή παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία θα παρουσιάσει άνοδο, λόγω των καλών αποδόσεων που ξεπερνούν ελαφρώς το προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου 2018/2019. Σε αυτό βοήθησαν οι ευνοϊκές βροχές και η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών στα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Το USDA εκτιμά ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να κυμανθεί στους 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις της τάξης των 7,38 τόνων ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Αν συνεχιστούν τα προβλήματα στις εξαγωγές της Ουκρανίας θα φανούν το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί στην χώρα μας δεν βιάζονται να πουλήσουν το καλαμπόκι που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά τον Ιανουάριο αναμένουν τιμές πάνω από 21 λεπτά το κιλό.
Οι αγρότες του Νέστου θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι, καθώς το ΥπΑΑΤ δέχεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρδεύονται από υπέργειο αρδευτικό δίκτυο.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, «το θέμα της συνδεδεμένη στο καλαμπόκι για την περιοχή δεν είχε ξεκαθαρίσει. Είχαν δημοσιευθεί οι χάρτες με τις λεκάνες απορροής ποταμών που είχαν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί φαινόταν ότι τα υπόγεια νερά ήταν στο κόκκινο, δηλαδή δεν είχαν καλή ποιότητα.
Η περιοχή όμως δεν αρδεύεται από γεωτρήσεις αλλά διαθέτει υπέργειο αρδευτικό δίκτυο μου μεταφέρει τα νερά του ποταμού Νέστου. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε στο ΥπΑΑΤ ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής δεν αρδεύονται από γεωτρήσεις (υπόγεια νερά).
Σε συνάντηση που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ τεκμηριώσαμε με έγγραφα από τους τοπικούς ΤΟΕΒ ότι η άρδευση γίνεται με καλής ποιότητας νερά.
Σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την διοίκηση της ΕΑΣ Καβαλας, τονίστηκε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έκανε δεκτό το αίτημά μας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 στρέμματα με καλαμπόκια θα είναι επιλέξιμα για την συνδεδεμένη ενίσχυση».
Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στην Περιφέρεια οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) σε συνέχεια της πρόσφατης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «τα προβλήματα ξεκινούν από το 2014 όταν αποφασίστηκε, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο της ΚΑΠ 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη). Αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων της Βασικής ενίσχυσης, από το 2015-2019 σε πέντε ίσα βήματα, ένα κάθε έτος, με στόχο σύγκλισης το 60% της μέσης αξίας ανά εκτάριο βοσκότοπου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.
Η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά Χορική Ενότητα (Χ.Ε.) υπολογίστηκε χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥΠΑΑΤ επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, με τις ζωικές μονάδες της κάθε περιοχής.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κατανομή των πραγματικών βοσκοτόπων, που χρησιμοποιεί ο κάθε κτηνοτρόφος για τη βοσκή του ζωικού του κεφαλαίου. Αναφερόμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι «επιστήμονες» του ΥΠΑΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι πείστηκαν από τα ατράνταχτα «επιστημονικά» επιχειρήματά τους.
Έτσι είχαμε εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.
Με την κατανομή κατά Χ.Ε. να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και κάποιων νησιών, όπως η Θάσος, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.
Λόγω της θεωρητικά υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων το 2015, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά Ζωική Μονάδα (ΖΜ) που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Στην σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων 2015-2019 αλλά και στην αντίστοιχη 2023-2026, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών συνεχώς έχαναν, χάνουν και θα χάνουν από την αξία των δικαιωμάτων τους, με τα χαμένα να μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους των Χ.Ε με χαμηλή πυκνότητα βόσκησης της υπόλοιπης χώρας.
Ερχόμαστε τώρα στη νέα ΚΑΠ. Αυτή η αδικία, που ξεκίνησε από το 2015, θα συνεχιστεί μέχρι το 2027. Και οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να φεύγουν από το επάγγελμα. Θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν το αναφέρει η ΚΑΠ. Οι όποιες αλλαγές στα βοσκοτόπια θα πρέπει όμως να γίνουν άμεσα.
Γνωρίζουμε ότι έχει στο συρτάρι του ο ΟΠΕΚΕΠΕ πολλές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που δεν έχουν γίνει επιλέξιμα. Θα πρέπει να πάνε στις Χ.Ε. που έχουν λίγα βοσκοτόπια. Μπορεί έτσι να μην διορθωθούν οι αδικίες του τσεκ (Βασική Ενίσχυση) αλλά θα υπάρξει λύση για άλλα προγράμματα (βιολογικά, εξισωτική κ.α.) που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος της απώλειας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων».
Διαβάσε το υπόμνημα των κτηνοτρόφων (εδώ)
Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών έτους 2023.
Στο μεταξύ μετά την αξιολόγηση των διορθώσεων και των διασταυρωτικών ελέγχων για τις υπόλοιπες αιτήσεις αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022, ολοκληρώθηκε σήμερα η αναγνώριση και εκκαθάριση των σχετικών δαπανών και η έκδοση 159 εντολών πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η αναγνώριση και εκκαθάριση ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή (17/11) και ολοκληρώθηκε την Τρίτη (21/1) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ήδη από την Δευτέρα, με βάση την σειρά έκδοσης των εντολών πληρωμής, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πίστωση όλων των λογαριασμών.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές αυτές αφορούν σε 86.682 δικαιούχους στους οποίους κατανεμήθηκε συνολικό ύψος ενισχύσεων 8.708.740,71 Ευρώ.
Για κάποιες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των διορθώσεων λόγω συμπληρωματικών ελέγχων που απαιτούνται και για τις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθήσει, τις επόμενες ημέρες, νέα πληρωμή.
Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώθηκε το κλείσιμο του 2022 για τους δικαιούχους και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023 το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.
Αναλυτικά, ανά μέτρο αγροτικής ανάπτυξης, η πληρωμή έχει ως εξής:
Προστασία Άγριας Ορνιθοπανίδας
524 δικαιούχοι
8.211,18 ευρώ
Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας
1.163 δικαιούχοι
20.345,99 ευρώ
Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας
647 δικαιούχοι
2.514,04 ευρώ
Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
11.924 δικαιούχοι
1.405.787,39 ευρώ
Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες
693 δικαιούχοι
8.111,53 ευρώ
Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)
8.468 δικαιούχοι
1.113.551,60 ευρώ
Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
836 δικαιούχοι
450.699,43 ευρώ
Μερικό Σύνολο 1
24.255 δικαιούχοι
3.009.221,16 ευρώ
Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
23.357 δικαιούχοι
2.121.131,67 ευρώ
Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
14.498 δικαιούχοι
1.315.463,33 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία
17.114 δικαιούχοι
1.326.964,68 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία
7.458 δικαιούχοι
935.959,87 ευρώ
Μερικό Σύνολο 2
62.427 δικαιούχοι
5.699.519,55 ευρώ
Γενικό Σύνολο πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022
86.682 δικαιούχοι
8.708.740,71 ευρώ
Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, για προβλήματα στην πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων της νέας ΚΑΠ.
Στην ομιλία του, ο κ. Χνάρης ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς στις 27 Οκτωβρίου 2023, η προκαταβολή αυτή της βασικής ενίσχυσης, ήταν η μικρότερη που καταβλήθηκε ιστορικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Απαντώντας ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πρέπει κατ' αρχάς να τονίσω ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχασε χρήματα.
Είχαμε, δηλαδή, 19 δισεκατομμύρια και το ποσό αυτό παρέμεινε, κάτι που ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.
Όμως, όπως είπα, έγινε μια αναμόρφωση και αναδιάταξη σε σχέση με τις στοχεύσεις. Όλοι γνωρίζαμε ότι για το 2023 η βασική ενίσχυση ήταν μειωμένη σε σχέση με τη βασική ενίσχυση που δόθηκε το 2022. Όλοι γνωρίζαμε ότι από το 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν το 2022, θα έφτανε στα 829 εκατ. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη σε μία μεσοσταθμική, ας το πούμε, κατά μέσο όρο μείωση κατά 21,5% περίπου.
Προσέξτε, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα διανεμηθεί τελικά στους αγρότες με τις ενισχύσεις δεν πρόκειται να είναι μειωμένο ή να χαθεί, αλλά θα κατευθυνθεί και πάλι προς τους ίδιους δικαιούχους, προς τους αγρότες μας μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα, τα οικολογικά σχήματα κ.λπ.. Συνεπώς, πράγματι η βασική ενίσχυση συνολικά ήταν μειωμένη κατ' αυτό το ποσοστό που είπα. Όμως, αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Επιπλέον, επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα που δε θα χαθούν θα πάνε και πάλι στους αγρότες μας με τις πληρωμές της συνδεδεμένης, της αναδιανεμητικής που πηγαίνει στους νέους και στα τομεακά προγράμματα, τα οποία και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Eπηρέασε σημαντικά και τις καταβολές και τα ποσά που πληρώθηκαν η Απόφαση της 9/5/2023 της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τότε -της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, θυμίζω- να συνδέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων στην περιφέρεια με την ταυτόχρονη ύπαρξη και δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η απόφαση επηρέασε πράγματι τις πληρωμές, διότι όλες εκείνες οι εκτάσεις, οι βοσκότοποι που δεν συνδέθηκαν με ζωικό κεφάλαιο δεν δικαιούνταν και δεν πήραν την ενίσχυση. Αυτός, λοιπόν, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά για εσάς εκεί στην περιοχή της Κρήτης και καταλαβαίνω ότι επηρέασε σημαντικά τα ποσά των πληρωμών.
Ένας άλλος λόγος αυτής της μείωσης ήταν οι έλεγχοι που έγιναν για διάφορους λόγους, εφαρμόζοντας φυσικά τους κανονισμούς και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Κατόπιν των ελέγχων που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκαν περίπου έξι χιλιάδες ΑΦΜ.
Τελικά ενεργοποιήθηκαν τρία εκατομμύρια οκτακόσια τριάντα πέντε οκτακόσια είκοσι ένα (3.835.821) δικαιώματα και καταβλήθηκαν μετά τις δεσμεύσεις 488.384.809 ευρώ, που ισοδυναμεί ακριβώς με το 70% του ολικού ποσού πληρωμής».
Από την πλευρά του ο Ρεθυμνιώτης Βουλευτής, Μανόλης Χνάρης, αφού τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ υλοποιήθηκε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι: «…καταφέρατε να μην εφαρμόσετε ούτε αυτά που ψηφίσατε».
Τούτο απεδείχθη, τόσο «…με την εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης η οποία σταδιακά έπρεπε να γίνει μέχρι το 2027…» όσο και με τη βασική ενίσχυση που ενώ «…είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 829 εκ. ευρώ και βάσει του 70% προκαταβολής έπρεπε να καταβληθεί το ποσό των 580 εκ. ευρώ τελικά καταβλήθηκε το ποσό των 488 εκ. ευρώ, δηλαδή 92 εκ. ευρώ λιγότερα» και συνέχισε τονίζοντας ότι: «….ανεξάρτητα από τη μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από αυτό το φιάσκο, το μεγάλο θύμα είναι ο Έλληνας αγρότης».
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ασάφεια για τα προβλήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Με την αόριστη και γενικόλογη αναφορά του, ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στο σύνολο των ερωτημάτων που τεθήκαν. Παραδέχτηκε ότι γνώριζαν εκ προτέρων ότι η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη κατά ποσοστό 20% και πλέον σε σχέση με το έτος 2022. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ χωρίς όμως και πάλι να έχει προηγηθεί έστω και η υποτυπώδης διαβούλευση με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς.
Σημειώνεται, ότι δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων αναφορικά με την καταβολή των ποσών που αναλογούν στα οικολογικά σχήματα ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα».
Τέλος, ο Βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση σας δεν είναι νέα. Είναι ο 5ος χρόνος διακυβέρνησης που διανύετε. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 4 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και 4 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε είναι ότι, η ευθύνη δεν καταλογίζεται μόνο σε έναν υπουργό αλλά, συνολικά και αποκλειστικά στην ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ. Με την κυβέρνηση σας η λέξη επιτελικός, έχει χάσει πλέον το νόημα της».
Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.
Σχετικά με το εθνικό απόθεμα και για τον χρόνο καταβολής, ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής.
Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη της ΚΑΠ 2023-2027 και κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, της NEUROPUBLIC COGNITERA. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει εγκριθεί. Στις 13.11.2023 προσκλήθηκε η ανάδοχος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός δεκαπέντε ημερών να προσέλθει προκειμένου να υπογραφεί και η σύμβαση. Οπότε σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς του Υπουργείου έχουν εργαστεί για την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.
Από πλευράς ΥπΑΑΤ έχουν αποσταλεί οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στη φάση απαντήσεων από πλευράς μας στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλαδή οι αγρότες μαθαίνουν από ΥπΑΑΤ ότι έχει ήδη καταθέσει την τροποποίηση της ΚΑΠ στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια διαβούλευση με κανένα φορέα.
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται, έως τις 27 Νοεμβρίου, η προθεσμία για «καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2 58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του αμπελοοινικού τομέα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδους 2023 – 2024».
Οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται έως και την 27η Νοεμβρίου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι' αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση. Η επιβεβαίωση της καλής υφιστάμενης καλλιεργητικής κατάστασης του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του επιτόπιου προενταξιακού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,.
δ) έχει υποβληθεί γι' αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης,
ε) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
στ) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,
ζ) η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην Παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση που νοείται η έκταση βάσει του άρθρου 42 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/126 ,
η) Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.
Δεν εντάσσονται στην Παρέμβαση, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ενδεικτικά ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση.
«Αντιλαμβάνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με την συνδεδεμένη ενίσχυση και προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν για την κορινθιακή σταφίδα», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έπειτα από την ευρεία σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη, στην Ζάκυνθο.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος, τόνισε ότι «όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός θα υπάρξει μείωση πλαφόν αλλά και παράταση στην κατάθεση τιμολογίων των σταφιδοπαραγωγών στην μεταποίηση. Επίσης το ΥπΑΑΤ εξετάζει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που είχαν οι σταφιδοπαραγωγοί από τον περονόσπορο με στόχο να δοθεί αποζημίωση».
Στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ο υφυπουργός απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τα αμπελοειδή και τις ελιές, τόνισε ότι «το υπουργείο αναζητά λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής για την ακαρπία της ελιάς και τον περονόσπορο, ώστε από το αποθεματικό του τρέχοντος έτους να αποζημιωθούν οι πληγέντες», ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα ο υπουργός κ. Αυγενάκης θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν.
Στην συνάντηση από τους εκπροσώπων των αγροτών και παραγωγών αλλά και θεσμικών φορέων τέθηκαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και οι ανάγκες που έχει ο αγροτικός κόσμος.
Μεταξύ αυτών το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για τα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιρισμών και την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον οικονομικών εργαλείων, τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς, με στόχο ο πρωτογενής τομέας να εξακολουθεί να είναι πυλώνας ανάπτυξης για την αγροτική περιφέρεια.
Στις αρχές Δεκεμβρίου έρχονται οι ελεγκτές της OLAF, από τις Βρυξέλλες, για να ελέγξουν τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η OLAF διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Όπως πάντως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο ΑγροΤύπος, τα λάθη και οι παραλείψεις στις πληρωμές μπορεί να φέρουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο παρελθόν πάντως είχαμε αιχμές από στελέχη Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) κατά του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ που προειδοποιούσαν σε επιστολή τους για τον κίνδυνο να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ. Μάλιστα είχαν φτάσει να στείλουν και επιστολή προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη Δράμα, στα μέσα του Οκτώβρη, ο οποίος δήλωνε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο».
Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου.
Αυτό αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/11), στην οποία μεταξύ άλλων μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και νέος δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής και ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου επαγγελματιών Γεωπόνων Λάρισας κ. Θεόδωρος Κατσής.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, «υπήρξε συμμετοχή των παραγωγών στην σύσκεψη. Ο περονόσπορος δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε από κρατικές ενισχύσεις (ΚΟΕ - ΠΣΕΑ). Οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα οικονομικό και θα πρέπει η κυβέρνηση να τους στηρίξει για την απώλεια εισοδήματος που είχαν.
Ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αμπελουργών, μέτρα πρόληψης και προστασίας της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς επίσης και αποζημίωση στο 100% των ζημιών που πάθαμε το προηγούμενο διάστημα».
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.
Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.
Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:
- πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
- πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
- πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)
Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.
Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).