Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξεκίνησε ο τρύγος οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Ιταλία με θετικές προβλέψεις παραγωγής

08/08/2019 01:23 μμ
Ξεκίνησε η περίοδος συγκομιδής για τα οινοποιήσιμα σταφύλια στην Ιταλία.

Ξεκίνησε η περίοδος συγκομιδής για τα οινοποιήσιμα σταφύλια στην Ιταλία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος από το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, «τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν εξακολουθούν να δείχνουν ρεκόρ όσον αφορά την παραγωγή σταφυλιών προς οινοποίηση στην χώρα».

Και προσθέτει: «Παρά τις δυσκολίες που οφείλονται στην κακοκαιρία, οι προσπάθειες που καταβάλλονται διασφαλίζουν ότι η συγκομιδή γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Στηρίζουμε τους οινοποιούς ώστε να μπορούν να λειτουργούν υπό ευνοϊκές συνθήκες και να φέρουν ένα ποιοτικό προϊόν στην αγορά για την προστασία της ασφάλειας των καταναλωτών».

Στο μεταξύ για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, η Ιταλική Ένωση Οίνου (UIV) και το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA), με στόχο να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιταλικής παραγωγής οινοστάφυλων.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, «ο οίνος είναι ένας από τους κορυφαίους τομείς της ιταλικής γεωργίας. Η προσεκτική διαχείριση των δεδομένων του τρύγου αποτελεί βασικό στοιχείο για μια ισορροπημένη ανάπτυξη της αγοράς κρασιού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο στρατηγικά αναγκαίο είναι να ενημερώνεται ο ιταλικός τομέας του κρασιού με μια ενιαία πρόβλεψη συγκομιδής, που θα έχει υψηλή αξιοπιστία διαφανή στοιχεία».

Σταύρος Παϊσιάδης
Σχετικά άρθρα
19/02/2024 10:57 πμ

Με σχετική απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ καλεί τους αμπελουργούς της χώρας και τα μέλη των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών οργανώσεων που την απαρτίζουν, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών που γίνεται την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα και σκοπό έχει να υπερασπιστεί τα ζωτικής σημασίας αιτήματα του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής και κυρίως να ανατρέψει την αδιέξοδη αγροτική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται από την ισχύουσα ΚΑΠ 2023 – 2027.

Ιδιαίτερα για τον πολύπαθο αμπελοοινικό τομέα διεκδικούμε:

  • Την πάταξη της παραοικονομίας, της παράτυπης οινοποίησης και των ελληνοποιήσεων, που ναρκοθετούν τις συνθήκες ανταγωνισμού
  • Την διασφάλιση ικανού αμπελουργικού εισοδήματος μέσα από το κλείσιμο της απαράδεκτης ψαλίδας των τιμών παραγωγού - καταναλωτή
  • Την μείωση και συγκράτηση των τιμών των συντελεστών παραγωγής, μα κυρίως ζητάμε την ακύρωση του σχεδίου επιβολής ενός παραγωγικού μοντέλου που θέλει τον Ευρωπαίο αγρότη, εργάτη γης στις εκτατικές αγροτικές επιχειρήσεις φορέων, που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας οικογενειακού τύπου, που θα παράγει προϊόντα φυσικά μακριά από τις επικίνδυνες διαδικασίες παραγωγής των μεταλλαγμένων, που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε απερίφραστα πως για την Ευρώπη και τους λαούς της, ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της αγροτοδιατροφικής ανεξαρτησίας και της επισιτιστικής επάρκειας .

Τελευταία νέα
14/02/2024 04:01 μμ

Η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) Επιτραπέζιων Σταφυλιών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Κατά την εφαρμογή της συναφθείσης σύμβασης μεταξύ της «Μακεδονικοί Αμπελώνες» που εδρεύει στην Τέρπυλλο Κιλκίς και των εταιρειών:
1. Luribay Business INC, 2. POLAR FRUIT EUROPA SL BARCELONA SPAIN,
έχει απαγορευτεί η παραγωγή και η διακίνηση επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας A C S V 01 – PRISTINE (όπως αυτή εμφανίζεται στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό κατάλογο προστατευμένων ποικιλιών) όπως και άδεια χρήσης της ονομασίας PRISTINE-BLANC SEEDLESS στην Ελλάδα.

Προειδοποιούμε αυστηρά:
Τους παραγωγούς φυτών (ΦΥΤΩΡΙΑ), τους παραγωγούς σταφυλιών, τους χονδρεμπόρους και όλα τα καταστήματα διάθεσης φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών (super market) να μην προβούν σε οποιαδήποτε παράνομη αναπαραγωγή, καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία φυτών ή προϊόντων - φρούτων της ποικιλίας ACSV-PRISTINE.

Η παραγωγή και η διακίνηση της παραπάνω ποικιλίας ανήκει αποκλειστικά στην «Μακεδονικοί Αμπελώνες».

Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας για την προάσπιση των περιουσιακών μας συμφερόντων και της φήμης της εταιρείας μας.

14/02/2024 12:05 μμ

Σύσκεψη οινοποιητικών συνεταιρισμών της χώρας, υπό την ΚΕΟΣΟΕ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα: «Μια άλλη αγροτική πολιτική, για την αμπελουργία που βρίσκεται σε κίνδυνο» και αντικείμενο τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, που έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή συρρίκνωση τον ελληνικό αμπελώνα.

Στη συνέχεια η ΚΕΟΣΟΕ και οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι και στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι πρωτόγνωρες αγροτικές κινητοποιήσεις στο σύνολο της ΕΕ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για τις χώρες του Νότου ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες λόγω των πολιτικών αστοχιών και των ανισοτήτων στις ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που εφαρμόσθηκαν την τελευταία δεκαετία και έχουν στόχο την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής θυσίας της πρωτογενούς παραγωγής και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων οικογενειακού τύπου της ΕΕ, απέναντι στην επικράτηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών της γηραιάς ηπείρου, μετά τον απαράδεκτο συμβιβασμό στις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η σημερινή κρίση ούτε τυχαία είναι ούτε συγκυριακή και προκαλείται από το επιδιωκόμενο μοντέλο συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, που συμπιέζει αφόρητα τον παραγωγό και αυξάνει τα κέρδη των ενδιάμεσα εμπλεκομένων στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων, αποδεικνύοντας εν τέλει ότι η «αυτορρυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά» δεν λειτουργεί υπέρ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Στο ίδιο περιβάλλον με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε ακόμα πιο δυσμενή θέση, εξαιτίας εγγενών αδυναμιών και των χρόνιων στρεβλώσεων που διατρέχουν ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής οικονομίας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Οι αλληλοδιάδοχες κρίσεις με κύρια αυτήν της δημοσιονομικής εκτροπής, είχε δραματικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, παγιώνοντας τις συνθήκες της οξύτατης περιθωριοποίησης της πλειοψηφίας της αγροτικής τάξης. Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γης και σημαντικός αριθμός παραγωγικών μονάδων των συνεταιρισμών, είναι υποθηκευμένο στις συστημικές τράπεζες και οι εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες έχουν περιέλθει τα κόκκινα δάνεια, δεσμεύουν σημαντικούς παραγωγικούς πόρους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, των επιπτώσεων της covid-19 και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, τις συνέπειες του οποίου φαίνεται ότι θα απορροφήσει μόνο η ΕΕ, αποτελούν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών. Πρόκειται συνεπώς για αγώνα επιβίωσης της αγροτικής τάξης και για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια επιφανειακών διευθετήσεων.

Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας μας τα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια σταφυλιών οινοποιίας, έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, χωρίς ουσιαστικά να υιοθετούνται πολιτικές επίλυσης τους, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη εκτάσεων, εξαιτίας της οικονομικά ασύμφορης καλλιέργειας.

Η ΚΕΟΣΟΕ έχει θέσει επανειλημμένως τα ζητήματα του πρωτογενούς, του μεταποιητικού τομέα και της αγοράς, διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, ζητήματα των οποίων απαιτείται άμεσα η αντιμετώπιση και έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την παραοικονομία και εν τέλει με το αμπελουργικό εισόδημα.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφαση του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, για προσωρινή ή οριστική εγκατάλειψη 1.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων, σαν αποτέλεσμα του πολιτικού αυτοχειριασμού της ΕΕ, αφού στον ρευστό διαμορφούμενο πολυπολικό κόσμο η ΕΕ από τη μία αδυνατεί να αποκτήσει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα και από την άλλη πλήττει ακατανόητα τον πρωτογενή της τομέα και την ανταγωνιστικότητά της στην οικονομία.

Πριν να αρχίσουμε να εξετάζουμε παρόμοιες πολιτικές επιδοτούμενων εκριζώσεων και για την χώρα μας, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά τα θέματα προτεραιότητας, που θεωρούμε ότι θα ανασχέσουν τη συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα και τον αφανισμό χιλιάδων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.
Το κυρίαρχο θέματα που απασχόλησε τη σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιρισμών ήταν η απροθυμία των αμπελουργών, σε πολλές περιοχές της χώρας να ξεκινήσουν φέτος τις καλλιεργητικές φροντίδες και η πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την αμπελοκαλλιέργεια.

Οι τάσεις εγκατάλειψης των αμπελώνων μονιμοποιούνται πλέον, αρκεί να επισημανθεί ότι από το 1990, ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώθκε κατά 30%.

Προκειμένου να ανασταλούν οι ραγδαίοι ρυθμοί εγκατάλειψης είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση προστασίας του πρωτογενούς τομέα που αφορούν:

1) Την αντιμετώπιση της χρόνιας παθογένειας του κλάδου, που προκαλείται από την παραοικονομία, οι παρενέργειες της οποίας στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττουν κυρίως τη βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αφού την επηρεάζουν ευθέως διαμορφώνοντας ζημιογόνα αποτελέσματα σε αυτές, ενώ επίσης πλήττουν την βιωσιμότητα και των νόμιμων οινοποιείων.

2) Την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράτυπων εισαγωγών οίνων και των ελληνοποιήσεων.

3) Την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας που υποδηλώνει η χαοτική διαφορά τιμών της σταφυλικής παραγωγής με τις τιμές που καταβάλλει ο καταναλωτής, κυρίως στα σημεία εστίασης.
Την αναγκαιότητα πλέον της δημιουργίας Κεντρικού ελεγκτικού φορέα, υπό την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχευση στους ελέγχους κατά την διάρκεια του τρυγητού, αλλά και τους ελέγχους των οινοποιείων

4) Την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, που δεν ενισχυθήκαν μέχρι σήμερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, του Ρωσοουκρανικου πολέμου και της κλιματικής κρίσης.

5) Τον έλεγχο των διαδικασιών καθορισμού τιμών και των ανατιμήσεων στην αγορά των εισροών στον αγροτικό τομέα και ειδικά των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, της ενέργειας, του κόστους των καυσίμων και των ξηρών υλικών (φιάλες, υλικά συσκευασίας κλπ), με σκοπό την καταστολή των φαινομένων κερδοσκοπίας που αυξάνουν δραματικά το κόστος παραγωγής και θέτουν σε κίνδυνο την αμπελοκαλλιέργεια και τα οινοποιεία, που δεν μπορούν να επιρρίψουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή.
Τον εξορθολογισμό των κριτηρίων κατανομής των Αδειών Φύτευσης, μέσω της κάθετης χορήγησης ανά νόμο, σύμφωνα με το δυναμικό παραγωγής του.

6) Την αντιμετώπιση, με βάση τις προτάσεις της ΕΘΕΑΣ, του ασφυκτικού κλοιού που έχουν δημιουργήσει οι διαχειριστές (servicers) και οι αγοραστές πιστώσεων (funds), σε πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις, με προφανή την προοπτική οικονομικής τους εξόντωσης.

7) Την αντιμετώπιση των μείζονος σημασίας θεμάτων που άπτονται με τις πολιτικές γης, το δίκαιο διαδοχής και το χωροταξικό χρήσεων γης, θέματα που σχετίζονται με τον κατακερματισμό του αγροτικού κλήρου.
Την άμεση επίλυση του θέματος που αφορά την ενωσιακή ενίσχυση του μέτρου: «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, που η ΑΑΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζουν ως εισοδηματική ενίσχυση και όχι ως επένδυση, με αποτέλεσμα την άδικη επιβάρυνση των αμπελουργών με υπέρογκα πρόστιμα και δυσβάσταχτα διαχειριστικά κόστη.

8) Την ένταξη σε χρηματοδότηση από πόρους της ΕΕ των αμπελοκαλλιεργητών, των περιοχών που επλήγησαν από τον περονόσπορο και από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ , των αγροτών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές.

9) Τη διαφοροποίηση των όρων χρηματοδότησης των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικοί και να επιτελέσουν τον παραγωγικό τους ρόλο.

10) Την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ 2023-2027, με στόχο την επανεξέταση της λεγόμενης πράσινης συμφωνίας (Green Deal), που δεν αποτελεί μια ευρύτερη δεσμευτική συμφωνία, αλλά είναι απλά μονομερής ευρωπαϊκή πολιτική δήλωση της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Η στόχευση αυτή μέσω της ισχύουσας ΚΑΠ, στέρησε σημαντικό μέρος από τις άμεσες ενισχύσεις των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών.

11) Την απόρριψη του σχεδίου, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο καταργεί τις περισσότερες απαιτήσεις για ελέγχους ασφαλείας μιας νέας κατηγορίας μεταλλαγμένων φυτών που παράγονται με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs)

12) Την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας, μέσω και της διενέργειας εξειδικευμένου συνεδρίου.

12/02/2024 01:05 μμ

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στις χώρες της ΕΕ, όσο και στη χώρα μας, μόνο «κεραυνός εν αιθρία» δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν, αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ. Και προσθέτει:

Τα συσσωρευμένα προβλήματα του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα και ειδικότερα του τομέα της αμπελοκαλλιέργειας, έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες, χωρίς ουσιαστικά να υιοθετούνται πολιτικές επίλυσης τους, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη εκτάσεων, εξ αιτίας της οικονομικά ασύμφορης καλλιέργειας.

Η ΚΕΟΣΟΕ έχει θέσει επανειλημμένως τα ζητήματα του πρωτογενούς, του μεταποιητικού τομέα και της αγοράς, των οποίων απαιτείται άμεσα η αντιμετώπιση και έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την παραοικονομία και εν τέλει με το αμπελουργικό εισόδημα, διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες.

Δεδομένου του ασφυκτικά πιεστικού πλαισίου εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των διαχρονικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, η ΚΕΟΣΟΕ συγκαλεί σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της, την Τρίτη (13 Φεβρουαρίου 2024) και ώρα 13:00 με θέμα: «Μια άλλη αγροτική πολιτική, για την αμπελουργία που βρίσκεται σε κίνδυνο».

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».

16/01/2024 11:19 πμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με 5 βασικά αιτήματα, ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας και σταφίδας της Ηλείας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, τονίζονται τα εξής:

Μετά τη συγκέντρωση των παραγωγών που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, στις 12/1/2024, επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

1. Πορίσματα από ζημιές (καύσωνα, βροχοπτώσεις, χαλάζι)

Βιομηχανική τομάτα
Η οργάνωσή μας είχε με τα εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ - ΜΙΝΕΡΒΑ συμβάσεις 42.000.000 κιλά. Λόγω των καιρικών συνθηκών παρέδωσαν 35.552.740 κιλά. Η διαφορά είναι 6.447.260 κιλά, δηλαδή έχουμε μία απώλεια 9.670.890 ευρώ. Τα πορίσματα που ήρθαν είναι απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κορινθιακή σταφίδα
Παρότι το χαλάζι που έριξε και έπληξε τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Απρίλιο, είδαμε και πάλι με μεγάλη έκπληξη απαράδεκτα πορίσματα.
Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα απαιτούμενα κιλά των 150 ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση. Σας γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χάνουν την αξία του προϊόντος, χάνουν την αποζημίωση ας πάρουν τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση.

2. Μείωση επιδοτήσεων
Αγανακτισμένοι παραγωγοί ζητούν ενημέρωση για τα χρήματα που θα πάρουν μέχρι το 2027. Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο νομό μας.
Ζητάνε από το Υπουργείο να μας στείλει ομιλητές και να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής μιας και ο Νομός Ηλείας είναι ένας νομός που το κυριότερο εισόδημα προέρχεται από αγρότες.

3. ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ
Ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα διότι τον Απρίλιο θα δούμε πάλι τη ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες όταν οι καλλιέργειες Θα είναι μέσα στο χωράφι, πράγμα που θα έχει άμεσες συνέπειες στους παραγωγούς.

4. Κτίρια συνεταιριστικών οργανώσεων
Είναι απαράδεκτο, επί 15 χρόνια να συνεχίζεται η εκκαθάριση στα κτίρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι ομάδες παραγωγών που λειτουργούν να μην έχουν δικαίωμα στη χρήση και στη συντήρησή τους.

Για όλα αυτά ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

18/12/2023 09:57 πμ

Τελευταία στιγμή αποφασίστηκε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί παράταση στην παράδοση της κορινθιακής σταφίδας, μετά από πιέσεις των βουλευτών των παραγωγικών περιοχών, για να μην χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση οι παραγωγοί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου (16/12), στη Βουλή, με βουλευτές των νομών Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας, που παράγουν σταφίδα, μετά από συλλογικό αίτημά τους, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την σταφίδα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, τα αίτια των στρεβλώσεων της αγοράς καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

Αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να παραδώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές το προϊόν τους, για να ενεργοποιήσουν το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα.

Παράλληλα οι βουλευτές ανάλαβαν την ευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Σταφίδα, που αποτελεί θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο μέσω ευρωπαϊκού κανονισμού και εκπροσωπεί το σύνολο των εμπλεκομένων με το προϊόν, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μεταφορείς, εξαγωγείς, ώστε να υπάρχει άμεση και επίσημη επαφή και διαβούλευση με το σύνολο του κλάδου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, Κορινθίας, Χρ. Δήμας, Νικ. Ταγαράς, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπουλου, Μεσσηνίας, Μιλτιάδης Χρυσομάλης και Περικλής Μαντάς και Ζακύνθου Διον. Αχτύπης, καθώς και ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του βουλευτού Ηλείας, Δημ. Αβραμόπουλου, ενώ ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη.

06/12/2023 01:21 μμ

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος, η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.

04/12/2023 10:34 πμ

Πέρασε η 30η Νοέμβριου, που ήταν η ημερομηνία που θα έπρεπε να είχαν παραδώσει οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές και εξαγωγείς το προϊόν τους, για να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση κορινθιακής σταφίδας. Δεν δόθηκε παράταση από το ΥπΑΑΤ με αποτέλεσμα να χάνουν την ενίσχυση οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας και σταφιδοπαραγωγός κ. Κώστας Αποστολόπουλος, «για ακόμα μια χρόνια προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές τον κόπο μας. Πιέζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να δοθεί μια παράταση στην ημερομηνία παράδοσης της σταφίδας αλλά τελικά δεν το έκανε το ΥπΑΑΤ.
Πέρυσι η συνδεδεμένη ήστα στα 47 ευρώ το στρέμμα και ήταν μια μικρή βοήθεια για τους παραγωγούς. Με τη νέα ΚΑΠ μειώθηκαν τα ποσά αλλά μπορεί φέτος να μην έχουμε μείωση της ενίσχυσης γιατί θα μείνουν εκτός πληρωμής όσοι δεν παράδοσαν το προϊόν τους. Περιμένουμε να δούμε τώρα ποια θα είναι η εξέλιξη των τιμών».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το 50% - 60% της κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία δεν έχει παραδοθεί στους εμπόρους. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί μένουν χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση. Και μιλάμε για μια χρονιά που θα μπορούσαν να έχουν μια καλή τιμή λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής.
Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και σε πολλούς παραγωγούς η ζημιά είναι στο 100%. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του πλαφόν για να καταφέρουν οι σταφιδοπαραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση».

27/11/2023 12:25 μμ

Στα 1,20 έως 1,40 ευρώ το κιλό είναι φέτος η τιμή παραγωγού που δίνουν οι μεταποιητές για την κορινθιακή σταφίδα.

Ωστόσο η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας και σταφιδοπαραγωγός κ. Κώστας Αποστολόπουλος και προσθέτει:

«Μας αναγκάζουν να παραδώσουμε στους μεταποιητές εξαγωγείς μέχρι 30 Νοέμβριου το προϊόν για να μπορέσουμε να εισπράξουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση. Όμως επειδή είναι μειωμένη η παραγωγή αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουμε αύξηση της τιμής. Για αυτό θα έπρεπε να είχαν δώσει ήδη μια παράταση της προθεσμίας και να μην το κάνουν τελευταία στιγμή. Έτσι θα σταματήσει ο εκβιασμός των παραγωγών από τους έμπορους που με την στήριξη της κυβέρνησης για ακόμα μια χρόνια προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές τον κόπο μας. Δίνοντας έτσι μια ακόμα βοήθεια στους έμπορους να καθορίσουν την τιμή που αυτοί θέλουν.

Ζητάμε ακόμα να υπάρξει σημαντική μειώσει στα κιλά που πρέπει να παραδώσουμε στους μεταποιητές γιατί με τις τεράστιες ζημίες από τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες, που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, παρά πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν θα φτάσουν το όριο τον 150 κιλών το στρέμμα, που πρέπει να παραδώσουν και θα χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Πέρυσι οι σταφιδοπαραγωγοί έκαναν ψεκασμούς κατά του περονόσπορου αλλά οι καιρικές συνθήκες και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν έφεραν αποτελέσματα.

Επιμένουμε επίσης στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κ.α. που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σε λίγες ημέρες τελειώνει η προθεσμία για να παραδοθεί η κορινθιακή σταφίδα στους μεταποιητές. Φέτος είναι μειωμένη ποσότητα και όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής. Αυτή την περίοδο η παραγωγή είναι στις αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει σε λίγες ημέρες.

Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και σε πολλούς παραγωγούς η ζημιά είναι στο 100%. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του πλαφόν για να καταφέρουν οι σταφιδοπαραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Φέτος η ομάδα παραγωγών κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 172 τόνους, από 800 τόνους που συγκέντρωνε στο παρελθόν».

21/11/2023 09:42 πμ

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται, έως τις 27 Νοεμβρίου, η προθεσμία για «καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2 58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του αμπελοοινικού τομέα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδους 2023 – 2024».

Οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται έως και την 27η Νοεμβρίου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι' αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση. Η επιβεβαίωση της καλής υφιστάμενης καλλιεργητικής κατάστασης του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του επιτόπιου προενταξιακού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,.
δ) έχει υποβληθεί γι' αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης,
ε) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
στ) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,
ζ) η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην Παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση που νοείται η έκταση βάσει του άρθρου 42 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/126 ,
η) Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

Δεν εντάσσονται στην Παρέμβαση, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ενδεικτικά ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση.

20/11/2023 03:40 μμ

«Αντιλαμβάνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με την συνδεδεμένη ενίσχυση και προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν για την κορινθιακή σταφίδα», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έπειτα από την ευρεία σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη, στην Ζάκυνθο.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος, τόνισε ότι «όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός θα υπάρξει μείωση πλαφόν αλλά και παράταση στην κατάθεση τιμολογίων των σταφιδοπαραγωγών στην μεταποίηση. Επίσης το ΥπΑΑΤ εξετάζει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που είχαν οι σταφιδοπαραγωγοί από τον περονόσπορο με στόχο να δοθεί αποζημίωση».

Στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ο υφυπουργός απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τα αμπελοειδή και τις ελιές, τόνισε ότι «το υπουργείο αναζητά λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής για την ακαρπία της ελιάς και τον περονόσπορο, ώστε από το αποθεματικό του τρέχοντος έτους να αποζημιωθούν οι πληγέντες», ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα ο υπουργός κ. Αυγενάκης θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν.

Στην συνάντηση από τους εκπροσώπων των αγροτών και παραγωγών αλλά και θεσμικών φορέων τέθηκαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και οι ανάγκες που έχει ο αγροτικός κόσμος.

Μεταξύ αυτών το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για τα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιρισμών και την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον οικονομικών εργαλείων, τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς, με στόχο ο πρωτογενής τομέας να εξακολουθεί να είναι πυλώνας ανάπτυξης για την αγροτική περιφέρεια.

20/11/2023 01:18 μμ

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου.

Αυτό αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/11), στην οποία μεταξύ άλλων μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και νέος δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής και ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου επαγγελματιών Γεωπόνων Λάρισας κ. Θεόδωρος Κατσής.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, «υπήρξε συμμετοχή των παραγωγών στην σύσκεψη. Ο περονόσπορος δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε από κρατικές ενισχύσεις (ΚΟΕ - ΠΣΕΑ). Οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα οικονομικό και θα πρέπει η κυβέρνηση να τους στηρίξει για την απώλεια εισοδήματος που είχαν.

Ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αμπελουργών, μέτρα πρόληψης και προστασίας της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς επίσης και αποζημίωση στο 100% των ζημιών που πάθαμε το προηγούμενο διάστημα».

20/11/2023 10:51 πμ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.

Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:

  • πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
  • πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
  • πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)

Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).

07/11/2023 02:18 μμ

Μέχρι τις 20/11/2023, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλλουν στο ΥπΑΑΤ μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του, Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων για ένταξη στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2023-2024.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
  • Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
  • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
  • Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι' αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση. Η επιβεβαίωση της καλής υφιστάμενης καλλιεργητικής κατάστασης του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του επιτόπιου προενταξιακού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,.
δ) έχει υποβληθεί γι' αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης,
ε) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
στ) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,
ζ) η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην Παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση που νοείται η έκταση βάσει του άρθρου 42 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/126 ,
η) Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

Δεν εντάσσονται στην Παρέμβαση, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ενδεικτικά ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση.

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα του παραγωγού είναι τα ακόλουθα:
1. Αίτηση – Yπεύθυνη δήλωση στο Πρόγραμμα και αναλυτικός πίνακας στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 1 και Υπόδειγμα 2).
2. Εκτύπωση της καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας από το Αμπελουργικό Μητρώο, ενημερωμένη από τον παραγωγό πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Στις ενημερώσεις περιλαμβάνεται η καταχώρηση αμπελοτεμαχίων στο Αμπελουργικό Μητρώο, για τις περιπτώσεις που ο παραγωγός αιτείται τη φύτευση με άδεια αναφύτευσης από την προηγούμενη εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα (δυνητική φύτευση-άυλη άδεια). Επιπλέον προσκομίζεται το πρωτότυπο έγγραφο χορηγηθείσας άδειας αναφύτευσης από εκρίζωση προηγούμενης έκτασης, όπως εκδόθηκε από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.
3. Σκαρίφημα με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ' 87, όλων των κορυφών των αιτούμενων αγροτεμαχίων στα οποία θα ολοκληρωθεί η δράση, καθώς και καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και το τοπωνύμιο της περιοχής τους. Υποβάλλεται για τη σωστή συμπλήρωση του Υποδείγματος 2, σε περίπτωση εκτέλεσης του μέτρου εκρίζωση/ αναφύτευση με αλλαγή θέσης ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης.
4. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Τα παραπάνω πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. τάσσοντας εύλογο χρονικό διάστημα.
5. Πλήρες αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης ένταξης για την Παρέμβαση, που υποβάλλεται, σε περίπτωση που στο αντίγραφο της Ε.Α.Ε. τρέχοντος έτους, του αιτούντα, δεν περιλαμβάνεται η χαρτογραφική αποτύπωση των τεμαχίων.
6. Πλήρες αντίγραφο της Α.Ε.Ε., του παραγωγού στον οποίο ήταν καταγεγραμμένο αμπελοτεμάχιο που δεν εμφανίζεται στην Α.Ε.Ε, προηγούμενου έτους, του αιτούντα παραγωγού. Υποβάλλεται, για τις περιπτώσεις που αμπελοτεμάχιο της αίτησης δεν καταγράφεται στην Α.Ε.Ε., του προηγούμενου έτους του αιτούντα και εφόσον δεν διατίθεται η χαρτογραφική αποτύπωσή του από την τρέχουσα αίτηση της Α.Ε.Ε. .
7. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
8. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
9. Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση), με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου για την πληρωμή του δικαιούχου.
10. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση ένταξης για την Παρέμβαση, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο δηλώνεται ότι θα εφαρμοστεί σε άλλη θέση.

Ειδικότερα:
α) Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας/κυριότητας κατά περίπτωση:

  • Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα
  • Αποδοχή κληρονομιάς
  • Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων
  • Κτήση με προσκύρωση
  • Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας
  • Κληρονομητήριο
  • Γονική Παροχή
  • Διαθήκη
  • Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης

β) Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, αίτηση δύναται να υποβάλει κάθε συνιδιοκτήτης για το μερίδιο που του αναλογεί με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.
Όμοια, δύναται να υποβληθεί αίτηση από τον έναν συνιδιοκτήτη για το σύνολο της συνιδιόκτητης έκτασης, με ενοικίαση της υπόλοιπης έκτασης και με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.
γ) Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή χρησιδάνεια, τα οποία πρέπει να:

  • αναγράφουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή,
  • αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό όπου είναι διαθέσιμος, κ.λπ.) και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης,
  • έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών {αφορά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης γεωργικών ακινήτων (συμφωνητικά αγρομίσθωσης και/ή χρησιδάνεια παραχώρησης) που δε θεωρούνται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τα χρησιδάνεια},
  • φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης (εκμισθωτή) προς ένταξη στην Παρέμβαση, με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση του Ε9, στην οποία θα καταγράφεται η εν λόγω έκταση.

Κατά την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης για ένταξη στην Παρέμβαση γίνεται δεκτό ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο, η διάρκεια μίσθωσης του οποίου μπορεί να είναι μέχρι εννέα (9) έτη. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της Παρέμβασης αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση επισημαίνεται σαφώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό.

Μετά την έγκριση ένταξης υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου στο Υποθηκοφυλακείο το οποίο θα πρέπει να είναι άνω των εννέα (9) ετών. Κατά τη σύναψη του ενοικιαστηρίου οι παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση υπόψη το χρονικό διάστημα υποχρέωσης διατήρησης του αμπελώνα από τη φύτευσή του. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της Παρέμβασης αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση επισημαίνεται σαφώς στο συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Συμβολαιογραφικά έγγραφα για μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια, τα οποία υπεγράφησαν σε παρελθόντα χρόνο γίνονται δεκτά, εφόσον η διάρκεια νόμιμης κατοχής που αναγράφουν σε σχέση με την ημερομηνία υπογραφής τους, καλύπτει και το ανωτέρω χρονικό διάστημα των άνω των εννέα (9) ετών.

Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ταύτιση της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης - Αμπελοκαλλιέργειας - (αμπελουργικό-μητρώο). Για αυτό πριν υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος μητρώου Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, προκυμμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και η ανάρτηση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών η έλλειψη των οποίων οδηγεί στην απόρριψη της αίτησης.

06/11/2023 05:23 μμ

Προς το τέλος τους βρίσκονται οι φετινές εξαγωγές επιτραπεζίων σταφυλιών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι φετινές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών της χώρας μας ανέρχονται σε 39.186 τόνους, μειωμένες, κατά -10,9%, έναντι του 2022, που ήταν στους 43.971 τόνους.

Οι ιταλικές προμήθειες σταφυλιών κυριάρχησαν φέτος στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις ποικιλίες Italia και Crimson Seedless να είναι οι πιο δημοφιλείς.

Σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT), οι εξαγωγές ήταν σε καλά επίπεδα αν και η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλίων της χώρας το 2023 ανήλθε σε 890.000 τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά 8%, σε σχέση με πέρυσι και κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας.

Οι ποικιλίες Sultana και η Crimson Seedless διατέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες από την Τουρκία. Η περιοχή της Manisa βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις περιοχές παραγωγής, κυριαρχώντας στον ετήσιο μέσο όρο των 4 εκατομμυρίων τόνων παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού στην Τουρκία.

Μερικές αποστολές από τη Γαλλία και την Ελλάδα μαζί έπαιξαν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Η προσφορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία είχε επίσης μικρή επίδραση στις πωλήσεις.

«Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπεζίων σταφυλιών στην αγορά τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών όσο και στις ανταγωνιστικές τιμές που εμφάνισαν. Επίσης κατά την φετινή περίοδο είχαμε «αδράνεια» της ελληνικής παραγωγής και λόγω επιπτώσεων από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές, καθώς και της έλλειψης εργατών γης. Όλα αυτά έφεραν απώλεια της ανταγωνιστικότητας στα ελληνικά σταφύλια», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

03/11/2023 10:00 πμ

Ιδιαίτερα εκφραστικός ο φρουτώδης χαρακτήρας του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ.

Χαρακτηριστικό του χειμώνα 2023 στην Λήμνο ήταν οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η σχετικά ψηλή μέση θερμοκρασία. Η άνοιξη αντίθετα ήταν αρκετά βροχερή και ψυχρή, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκπτυξης των οφθαλμών και την οψίμηση του τρύγου, χωρίς όμως την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών λόγω των έγκαιρων επεμβάσεων των παραγωγών.

Σποραδικές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τοπικά επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τον Ιούλιο, και ξηρασία. Οι παραπάνω συνθήκες συντέλεσαν στην έντονη υδατική καταπόνηση των αμπελώνων κατά τη διάρκεια της ωρίμασης, με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής περίπου 15-20%.

Φέτος είχαμε μειωμένη ποσότητα του Μοσχάτου έως 20% αλλά ήταν σε άριστη ποιοτική κατάσταση.

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας τρυγήθηκε στην Λήμνο από 1η ως 17η Σεπτεμβρίου, είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με την οξύτητα να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Η παραλαβή των σταφυλιών ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας συμβατικής καλλιέργειας στο οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου «Η Ένωση» έγινε από την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου 2023) και ως την Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου 2023).

Το αρωματικό προφίλ των οίνων που παράχθηκαν είναι το τυπικό του Μοσχάτου, με τον φρουτώδη χαρακτήρα να είναι ιδιαίτερα εκφραστικός.

Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, επηρεάστηκε λιγότερο από την ανομβρία, και τα κρασιά έχουν υψηλό αλκοολικό τίτλο για την ποικιλία και σχετικά μαλακές ταννίνες, σε συνδυασμό με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων. Δεν είχε ιδιαίτερες αυξομειώσεις στην παραγωγή του αλλά με την ωρίμανση στα καλύτερα των τελευταίων ετών, με πλούσιες χρωστικές και ιδανικά σάκχαρα.

27/10/2023 09:04 πμ

Ο τρυγητός στη Σάμο για το έτος 2023 ξεκίνησε στις 7/8/2023 και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, έχοντας συνολική διάρκεια 50 ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Σκούτας, πρόεδρος στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου (ΕΟΣ Σάμου), η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε το 2022 και το χειμώνα του 2023 σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο με ασυνήθιστα συχνές βροχοπτώσεις και τον Ιούλιο 2023, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί, από άποψη ποσότητας λόγω της ανάπτυξης περονόσπορου. Ποσοτικά είναι ο χειρότερος τρύγος των τελευταίων δεκαετιών στο νησί, με μείωση η οποία πλησίασε σε κάποιες περιπτώσεις το 40%.

Το τελικό προϊόν όμως δεν είχε κανένα ποιοτικό πρόβλημα, καθώς τα εναπομείναντα μοσχάτα σταφύλια ήταν υγιή, αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, απέκτησαν τον ιδανικό σακχαρικό τίτλο ανά κατηγορία οίνου και έφτασαν σε κανονική ωριμότητα.

Ο όγκος παραγωγής οίνου συνολικά ανήλθε στα 25.000 HL (εκατόλιτρα), ενώ οι τιμές των σταφυλιών αυξήθηκαν, κατά 5%, ετήσια αύξηση που καταβλήθη και τα προηγούμενα έτη αδιαλείπτως, από το 2016, από το συνεταιρισμό. Η τιμή παραγωγού για την καλή ποιότητα σταφυλιού φέτος ήταν στα 0,73 ευρώ το κιλό. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, τα αμπελοτεμάχια που παράγουν οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενισχύονται με περίπου 70 ευρώ ανά στρέμμα μέσω του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου.

Το Μοσχάτο κρασί της Σάμου ταξιδεύει σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία κ.α. Με τα περσινά αποθέματα θα καταφέρουμε να καλύψουμε την ζήτηση για τις εξαγωγές. Όμως αν έχουμε και τον επόμενο χρόνο τέτοιο τρύγο θα υπάρξει πρόβλημα στον συνεταιρισμό».

23/10/2023 02:30 μμ

Δίνεται παράταση δώδεκα μηνών στις άδειες φύτευσης αμπέλου οι οποίες λήγουν το 2023 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα.

Ειδικότερα η απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι οι άδειες των αμπελοφυτεύσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο:
α) χορήγησης αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 64 του Καν (ΕΕ)1308/2013,
β) των αναφυτεύσεων σύμφωνα με το άρθρο 66 του ιδίου κανονισμού,
γ) των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 68 του ιδίου κανονισμού, oι οποίες λήγουν το 2023 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα την άνοιξη του 2023, παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες,από την ημερομηνία λήξης τους.

Οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έως 31 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να επωφεληθούν της παρεκκλίσεως. Οι υπηρεσίες των ΔΑΟΚ ενημερώνουν των ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση απόρριψης αναφέρονται και οι σχετικοί λόγοι.

Στις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Έντυπη αίτηση συνοδευόμενη από την καρτέλα της εκμετάλλευσης από το Αμπελουργικό Μητρώο. Οι αιτήσεις πρέπει να είναι σαφείς και δεόντως αιτιολογημένες. Να αναφέρουν ρητά για ποια τεμάχια αιτούνται παρέκκλιση, εάν πρόκειται για χορηγηθείσα άδειας νέας φύτευσης ή αναφύτευσης και τους λόγους για τους οποίους οδηγούνται στην παρέκκλιση σε συνάρτηση με τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023.

2.Τη χορηγηθείσα άδεια φύτευσης των άρθρων 64, 66 του Καν (ΕΕ) 1308/2013 την οποία κατέχουν και δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν.

3. Βεβαίωση από δημόσια υπηρεσία που να επιβεβαιώνει την επικράτηση δυσμενών μετεωρολογικών φαινόμενων την άνοιξη του 2023 για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η φύτευση του αμπελώνα είτε με άδεια νέας φύτευσης είτε με άδεια αναφύτευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε βεβαιώσεις από τις Διευθύνσεις / Τμήματα / Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων / Περιφερειακών Ενοτήτων κ.ά, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κ.ά.

4. Οτιδήποτε άλλο δικαιολογητικό ενισχυτικό ως προς το αίτημα τους.

Διαβάστε το ΦΕΚ

18/10/2023 11:03 πμ

Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής.

Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δηλώσεις Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (εδώ) έως την 15η Δεκεμβρίου 2023.

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις.

Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων, που αφορούν στην αμπελοοινική περίοδο 2023-2024, ισχύουν τα εξής:

Α) Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ».

Β) Αμπελουργοί (μη μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων / ομάδων παραγωγών) που επιθυμούν να παράξουν οίνο, από αμπελοτεμάχια της δικής τους εκμετάλλευσης, στο οινοποιείο που διαθέτουν ή με τη χρήση εγκαταστάσεων άλλου οινοποιείου (φασόν), θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στην ψηφιακή υπηρεσία των «Δηλώσεων παραγωγής οίνου» ως «οινοποιοί» ή ως «οινοποιοί – χωρίς εγκατάσταση» αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» οι αμπελουργοί – οινοποιοί συμπληρώνουν την ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ» και οι αμπελουργοί – οινοποιοί χωρίς εγκατάσταση συμπληρώνουν την ένδειξη «ΦΑΣΟΝ»..

Γ) Μόνο οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.700 κιλά σταφυλιών συμπληρώνουν:
-Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ», την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΟΙΝΟΣ».
-Όταν οδηγούν την ποσότητα τους για απόσταξη στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».

Δ) Οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μεγαλύτερη του ενός (1) στρέμματος δύναται να οδηγήσουν ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».
Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, κ.α.), ενώ επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν από αρχεία, όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

11/10/2023 03:38 μμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας.

Αφορά το πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

Ο προϋπολογισμός για κάθε έτος της περιόδου στης συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα ανέρχεται στα 3.518.628 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 στα 17.593.140 ευρώ.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν και παράγουν ξηρό προϊόν υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Καλλιεργούν κορινθιακή σταφίδα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης με καταχωρισμένες τις εκτάσεις καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας.

3. Είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 2454/235853/ 20.09.2019 (Β’ 3645) κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με καταχωρισμένες και επικαιροποιημένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας.

4. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 8 της παρούσας, από 1 Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Η αναλογία, στο σύνολο της εκμετάλλευσης με καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια (10 στρέμματα).

Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 10.111 εκτάρια (101.110 στρέμματα).

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

05/10/2023 11:36 πμ

Μειωμένες ποσότητες αλλά αυξημένες τιμές είχε η φετινή χρονιά για τα επιτραπέζια σταφύλια στην Ιταλία.

Αν και είχαμε οψίμιση της παραγωγής φέτος κατά δύο εβδομάδες, λόγω της μειωμένης παραγωγής ο τρύγος φέτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT), η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλίων το 2023 ανήλθε σε 890.000 τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά 8%, σε σχέση με πέρυσι και κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας. Από την πλευρά τους όμως οι συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής είναι μεγαλύτερη και φτάνει στο 30% σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως αν οι κλιματικές συνθήκες μπορεί να έφεραν μείωση της παραγωγής αλλά η ποιότητα των σταφυλίων ήταν εξαιρετική και το χρώμα καλό, όπως και οι βαθμοί ωριμότητας (Brix).

Η τρέχουσα εμπορική πρίοδο σταφυλιών χαρακτηρίζεται από περιορισμένη προσφορά και αυξημένες τιμές παραγωγού. Οι περισσότερες ποικιλίες είχαν αύξηση σε σχέση με τις τιμές πέρυσι αλλά και την μέση τιμή της περιόδου 2020-2022.

Η λιανική τιμή των σταφυλιών αυξήθηκε κατά 19% κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια μείωση της κατανάλωσης περίπου 7% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Όσον αφορά τις εξαγωγές οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά υπάρχει αύξηση της αξίας τους. Αν και οι κοπές στους αμπελώνες είναι προς το τέλος τους οι αποθηκευμένες ποσότητες στους ψυκτικούς θαλάμους είναι περιορισμένες.

Οι προβλέψεις σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο των ιταλικών επιτραπέζιων σταφυλιών είναι αισιόδοξες, καθώς η αύξηση των τιμών εξαγωγής αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση του όγκου των αποστολών.

27/09/2023 01:45 μμ

Θα πρέπει να αλλάξει το ελάχιστο όριο κιλών για να μην χάσουν παραγωγοί την συνδεδεμένη κορινθιακής σταφίδας.

Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, για την αλλαγή του ελάχιστου ύψους κιλών για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου ζήτησε με επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από την αρχή της καλλιέργειας μέχρι τελευταία με την εμφάνιση περονόσπορου έχουν οδηγήσει σε απόγνωση παραγωγούς Ηλείας, που βλέπουν να μην μπορούν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο κιλών, που σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται σε όσους παραγωγούς παραδίδουν το ελάχιστο όριο των 150 κιλών ανά στρέμμα.

Ο κ. Βασιλόπουλος επισημαίνει ακόμα ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους, με αποτέλεσμα το φυτικό κεφάλαιο να έχει υποστεί ζημιές που έχουν αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στην παραγωγή.

Σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει τα εξής: «Ζήτησα με επιστολή μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την τροποποίηση του ελάχιστου ορίου κιλών, που απαιτούνται για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους παραγωγούς της Ηλείας και το εισόδημά τους αλλά και να συνεχίσουν να καλλιεργούν ειδικά μετά τις καταστροφές που έχουν υποστεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες».

Το πρόβλημα στην παραγωγή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, ο οποίος τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες στην φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας. Υπάρχουν αμπελουργοί που είχαν μηδενική παραγωγή. Η Ομάδα κάθε χρόνο συγκέντρωνε περίπου 700 τόνους σταφίδας, ενώ φέτος έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε μόλις 130 τόνους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα στις τιμές παραγωγού και θα πρέπει να μην χάσουν με τίποτα την συνδεδεμένη ενίσχυση οι σταφιδοπαραγωγοί».