Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σταμάτησαν τέλη Απριλίου την συγκομιδή στα σπαράγγια λόγω χαμηλών τιμών

10/05/2022 01:36 μμ
Οι κακοί οιωνοί φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και οι ασυνήθιστες άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν.

Οι κακοί οιωνοί φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και οι ασυνήθιστες άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν καθόλου την φετινή παραγωγή. Είχαμε μειωμένες αποδόσεις και χάσαμε την πρωιμότητα.

Αντιθέτως, στη Γερμανία, όπου και στέλνουμε ως επί το πλείστον προϊόν και η οποία ως χώρα παράγει 5 και 6 φορές περισσότερο σπαράγγι από την Ελλάδα, ο καιρός στάθηκε σύμμαχος των εκεί σπαραγγοπαραγωγών. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, μπορεί να ξεκίνησαν οι τιμές παραγωγού από καλά επίπεδα αλλά τότε δεν είχαμε παραγωγή. Όταν όμως βγήκαν οι ποσότητες τότε υπήρξε μια απότομη μείωση της τιμής. Αυτή οφείλεται στον πόλεμο που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης στις αγορές (είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν). 

Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να διακόψουν την συγκομιδή τέλος Απριλίου (αντί για τέλος Μαΐου που ήταν τις προηγούμενες χρονιές) λόγω χαμηλής τιμής παραγωγού που δεν κάλυπτε το κόστος. Τα σπαράγγια έφτασαν να πωλούνται στα 1,5 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια έπεσαν και τάω από 1 ευρώ.  

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. 

Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας.

Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥπΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.  

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
25/05/2022 11:50 πμ

Με καλή ποιότητα τα ξερά κρεμμύδια, λευκά και κόκκινα, τα οποία συγκομίζονται αυτή την περίοδο.

Συνεχίζεται η συλλογή του ξερού κρεμμυδιού αυτή την περίοδο, λευκού (ξανθού) και κόκκινου, με τις αποδόσεις μειωμένες, τα κόστη αυξημένα, αλλά και τιμές σαφώς ικανοποιητικές για τον παραγωγό. Η ζήτηση είναι καλή και η απορρόφηση του προϊόντος, επίσης, πολύ καλή.

Καλές ποιότητες, μειωμένες αποδόσεις στη Βοιωτία

Ο κ. Χρήστος Σαμπάνης, παραγωγός ξερού κρεμμυδιού από την περιοχή της Θήβας καλλιεργεί μαζί με τα αδέρφια του κοντά στα 1.000 στρέμματα. Δηλώνει ικανοποιημένος σε σχέση με τις στρεμματικές αποδόσεις στα πρώιμα, οι οποίες όμως ποικίλουν ανάλογα την περιοχή, αφού έγιναν και ζημιές από τους παγετούς του χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπάνη, οι τιμές παραγωγού στα άσπρα κρεμμύδια είναι σήμερα στα 40 με 45 λεπτά το κιλό, ενώ στα κόκκινα στα 65 με 70 λεπτά ανά κιλό. Όπως μας εξηγεί: «από τα 40 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, κάτι γίνεται. Από κει και κάτω αρχίζουν τα προβλήματα και δεν βγαίνουν τα ιδιαίτερα τσουχτερά κόστη, που έχουν να κάνουν εκτός όλων των άλλων και με τις χρεώσεις για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, καθότι έχουμε ψυγεία». Αυτή την περίοδο συγκομίζονται τα πρώιμα κρεμμύδια, ενώ η όλη διαδικασία για τα όψιμα που ακολουθούν, θα πάει ως το Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι στη Βοιωτία παράγεται το 70% της εγχώριας παραγωγής σε ξερό κρεμμύδι, ενώ εισαγωγές του εν λόγω προϊόντος γίνονται από ΕΕ και πάλι ελάχιστες.

Στη Λακωνία έπιασαν ήδη διπλές τιμές από πέρσι

Ο κ. Γιώργος Δερμάτης καλλιεργεί λευκά (ξανθά) και κόκκινα κρεμμύδια στην περιοχή των Βάτικων στο νομό Λακωνίας. Η συγκομιδή των άσπρων έγινε με γρήγορους ρυθμούς, όπως μας είπε και το προϊόν έφυγε επίσης γρήγορα και με ικανοποιητικές τιμές. Οι αποδόσεις όμως ήταν πεσμένες λόγω είτε αποτυχίας στις σπορές, είτε λόγω της παγωνιάς το χειμώνα. Για τα κόκκινα κρεμμύδια η συλλογή προχωράει στο... φουλ, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δερμάτης, σημειώνοντας όμως ότι οι αποδόσεις είναι πεσμένες επίσης, όμως οι τιμές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 60 με 65 λεπτά το κιλό. Την περσινή χρονιά στην εν λόγω περιοχή οι αντίστοιχες τιμές για τα κόκκινα κρεμμύδια ήταν στα 20 με 30 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή κυμάνθηκαν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Δερμάτη το κόστος παραγωγής στο ξερό κρεμμύδι έχει ανέβει σημαντικά και κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ το στρέμμα, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει πλέον με τα εργατικά, αφού χέρια δεν υπάρχουν και τα μεροκάματα έχουν ανεβεί επικίνδυνα.

Τέλος τα χρήματα για κορονοενισχύσεις διεμήνυσε στους παραγωγούς το ΥπΑΑΤ

Μέρισμα από τις έκτακτες ενισχύσεις είχαν ζητήσει πρόσφατα από το ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί της Βοιωτίας, προκειμένου να αντεπεέλθουν στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκπρόσωποι των παραγωγών από τη Βοιωτία βρέθηκαν πρόσφατα στο ΥπΑΑΤ, από όπου τους διεμήνυσαν ότι αναγνωρίζουν μεν το πρόβλημα, πλην όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την ενίσχυσή τους.

Τελευταία νέα
20/05/2022 03:28 μμ

Συνάντηση Σταμενίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις στα σπαράγγια, πληρωμή προανθικών και νομοθετικά ζητήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή: «στη χθεσινή (19/05) μου συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά συζητήσαμε για το θέμα της αποζημίωσης των σπαραγγοπαραγωγών της Αλμωπίας για τις ζημίες που υπέστησαν από τις έντονες ανεμοθύελλες του περασμένου Φεβρουαρίου, την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο κατά την εκδήλωση των παγετών την Άνοιξη του 2021, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ανάγκης νομοθετικής παρέμβασης για τις αδιάθετες γαίες.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια σπαραγγιού στην περιοχή της Αλμωπίας από τους ισχυρούς ανέμους της 8ης Φεβρουαρίου, έχω ήδη καταθέσει ήδη στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν το εύρος της ζημιάς ενώ βασική μου πρόταση αποτελεί η αποζημίωση των παραγωγών μέσω του μηχανισμού αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis). Όπως με ενημέρωσε ο Υπουργός, το επόμενο εικοσαήμερο θα συνεδριάσει η υπηρεσιακή επιτροπή του Υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί, πρώτον η ένταξη και εν συνεχεία ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα της αποζημίωσης των σπαραγγοπαραγωγών.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των προανθικών για τον παγετό του 2021, ο Υπουργός τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (έγκριση ευρωπαϊκής επιτροπής, υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, έκδοση ΦΕΚ) και στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πληρωμή των παραγωγών.

Τέλος έθεσα το ζήτημα της διάταξης του άρθρου 23 του νόμου 4061/2012, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στάθηκα στο γεγονός ότι η αντισυνταγματικότητα της διάταξης έχει αφήσει εκκρεμείς εκατοντάδες υποθέσεις συμπολιτών μας που κατέχουν ακίνητα, τα οποία ωστόσο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεπώς, υποστήριξα είναι απαραίτητο να βρεθεί μια νέα νομοθετική φόρμουλα που θα τακτοποιήσει τα εν λόγω ζητήματα διασφαλίζοντας τόσο τα συμφέροντα του δημοσίου όσο και των πολιτών».

16/05/2022 11:18 πμ

Στα 45 με 50 λεπτά η πρώτη τιμή που ακούστηκε στην αγορά για το υπαίθριο, ενώ το θερμοκηπιακό πιάνει έως 60-65 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο στο χωράφι.

Ξεκίνησε η κοπή των πρώτων υπαίθριων καρπουζιών της εφετινής σεζόν στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, οι πρώτες κοπές έγιναν στο Λιμενάρι, το περασμένο Σάββατο 14 Μαΐου. Οι παραγωγοί ευελπιστούν να συνεχιστεί ο ευνοϊκός, ζεστός καιρός της τελευταίας περιόδου, ώστε να ανεβεί η κατανάλωση σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαλακόπουλος καλλιεργεί καρπούζι σε 400 στρέμματα στην περιοχή Λαγκούβαρδος Μεσσηνίας κι όπως λέει, μιλώντας στον ΑγροΤύπο σε λίγες ημέρες από σήμερα πρόκειται να μπει στο χωράφι για να κόψει τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια της εφετινής σεζόν. Η ποιότητα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, δεν υπάρχουν ζημιές στα κτήματα και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Ο κ. Μιχαλακόπουλος εκτιμά πως οι στρεμματικές στο καρπούζι φέτος θα περάσουν τους 7 τόνους, η δε τιμή σήμερα που ακούγεται είναι στα 45 λεπτά ανά κιλό. «Είναι καλή η τιμή. Ελπίζουμε να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα γιατί γενικώς τα πράγματα είναι δύσκολα», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλακόπουλος.

«Αυτές τις ημέρες έχουμε προγραμματίσει να κόψουμε θερμοκηπιακό προϊόν», λέει από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, παραγωγός θερμοκηπιακού, αλλά και υπαίθριου καρπουζιού στο χωριό Βρανάς του νομού Ηλείας. Όπως μας τονίζει ο ίδιος, καρπούζια υπαίθριας καλλιέργειας στην περιοχή του δεν έχουν κοπεί ακόμα, αλλά και στη Μεσσηνία, λίγοι τόνοι από το προϊόν έχουν διατεθεί στην αγορά. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως θα υπάρξει εξαιρετική ποιότητα και φέτος, οι δε αποδόσεις είναι... σχετικές και εξαρτώνται από την περιοχή και κυρίως τον παραγωγό και τις φροντίδες. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τις παραγγελίες σε εξωτερικό και εσωτερικό, προσθέτει ο κ. Γεωργόπουλος, οπότε θα προκύψουν και οι τιμές του παραγωγού με σαφήνεια.

Ο κ. Ηλίας Παλούκης, παραγωγός με καλλιέργειες σε Βόνιτσα και Κρήτη δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι όσον αφορά στην Βόνιτσα και στην Πρέβεζα τα υπαίθρια καρπούζια είναι λίγα φέτος και ακόμα είναι νωρίς για να  ξεκινήσουν οι κοπές τους. Αντίθετα, όπως προσθέτει, υπάρχει προϊόν θερμοκηπιακό. «Λόγω του ότι ανέβηκαν οι θερμοκρασίες τις τελευταίας ημέρες έχει ανέβει αρκετά και η ζήτηση για το καρπούζι. Το θερμοκηπιακό πιάνει σήμερα 60 και 65 λεπτά ανά κιλό, για το δε υπαίθριο ακούγονται παραπλήσιες τιμές. Οι πρώτες κοψιές στο θερμοκηπιακό είχαν πεσμένες αποδόσεις λόγω του κρύου, της τάξης των 2 τόνων στο στρέμμα, ενώ η δεύτερη κοψιά, έφερε απόδοση της τάξης των 4-5 τόνων ανά στρέμμα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παλούκης.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Ο καιρός είναι ευνοικός τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές στα θερμοκηπιακά κυμαίνονται αυτή την περίοδο στα επίπεδα των 45 με 60 λεπτά το κιλό. Τα υπαίθριας καλλιέργειας που έχουν κοπεί είναι ελάχιστα. Οι πιο πολλές κοπές αναμένονται στην περιοχή μας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η ποιότητα είναι εξαιρετική, σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές, θα μπορούσα να πω».

Στον Πύργο Ηλείας υπενθυμίζεται πως οι πρώτοι παραγωγοί έκοψαν υπερπρώιμο καρπούζι στις 27 Απριλίου 2022. Όπως μας είπε τότε ο Βασίλης Πασσάς, που καλλιεργεί μαζί με τα αδέρφια του το προϊόν, τα πρώτα, υπερπρώιμα καρπούζια έπιαναν τότε 1 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι είχαν ξεκινήσει με 90 λεπτά το κιλό. Τέλος στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Μεσαρά, τα πρώτα, υπερπρώιμα καρπούζια έπιασαν και πάνω από 1 ευρώ το κιλό.

16/05/2022 09:48 πμ

Ανακοίνωση από ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη υποβολής αίτησης ενίσχυσης για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς:
α) της επίσπορης πατάτας και
β) της παραγωγής Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη

Σύμφωνα με την ΚΥΑ με αριθμό 395/67916/14-3-2022 (ΦΕΚ Β' 1332), έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα υποβολής Αίτησης Άμεσης Επιχορήγησης.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

1. Για τους παραγωγούς επίσπορης Πατάτας όσοι έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ για το έτος 2020.

2. Για τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη όσοι έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών.

3. Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε. κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.

4. Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014.

Την Αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν οι παραγωγοί εφόσον έχουν κωδικό online στη διεύθυνση (εδώ).

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή αίτησης της ΕΑΕ 2020 ο χρήστης επιλέγει από το κεντρικό μενού ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVID19 -> Αίτηση Κρατικής Ενίσχυσης Καλλ. της Επίσπορης και Βιομηχανικής Πατάτας και Παραγωγή Μανταρινιών Ποικιλίας Κλημεντίνη.

Το διάστημα υποβολής αίτησης ορίζεται έως και την Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022.

Στα μανταρίνια η ενίσχυση ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Για τους παραγωγούς επίσπορης πατάτας η ενίσχυση είναι στα 205 ευρώ ανά στρέμμα.

Θα διατεθούν κατ΄ ανώτατο όριο, 1.398.256 ευρώ για την ενίσχυση επίσπορης και βιομηχανικής Πατάτας, και 3.365.460 ευρώ τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη. 

09/05/2022 09:31 πμ

Οι ελληνικές εξαγωγές τομάτας το 2022 (1/1-5/5/2022) παρουσιάζουν μια μείωση κατά -22,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Με την επισήμανση ότι οι δύο κύριοι προορισμοί ήταν οι αγορές Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με το 72,1% και 9,6% των ποσοτήτων που εξήχθησαν αντίστοιχα.

Εκ της αναλύσεως των στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ, που έκανε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, φαίνεται ότι το πρώτο 2μηνο του 2022 οι μέσες τιμές πώλησης προς Βουλγαρία ήταν 0,316 ευρώ/ανά κιλό και προς Ρουμανία 0,538 ευρώ/ανά κιλό, όταν προς τους λοιπούς προορισμούς η τιμή πώλησης ανήλθε σε 1,216 ευρώ/κιλό, ενώ επίσης το αντίστοιχο διάστημα εισήχθησαν 346 τόνοι με 1,74 ευρώ/ανά κιλό.

Παράλληλα, οι εισαγωγές της χώρας, για το διάστημα από 1/3 έως 5/5/2022, ανήλθαν σε 512 τόνους, με τους 369 τόνους το 5ημερο Μαϊου (1/5/-5/5) εκ των οποίων και 175 τόνοι ήταν από Αλβανία.

«Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση προϊόντων χωρίς προστιθέμενη αξία (είτε ατυποποίητων είτε υποτιμολογημένων ποιοτικά ή τιμολογιακά) που θα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως», δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas.

04/05/2022 02:05 μμ

Κρατάνε την τιμή τα πεπόνια θερμοκηπίου που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά από τις αρχές Απριλίου. 

Η ζήτηση μέχρι στιγμής φέτος είναι καλή και οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 3,5 ευρώ το κιλό αλλά στην συνέχεια έπεσαν στα 1 έως 1,60 ευρώ. Είναι θετικό ότι μετά το Πάσχα οι τιμές κρατήθηκαν γύρω στο 1 ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί όσο πρώιμα είναι τα πεπόνια τόσο είναι λιγότερες οι ποσότητες. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 2 - 3 τόνοι το στρέμμα. Στη συνέχεια αυξάνουν οι αποδόσεις και οι ποσότητες, ενώ από τα μέσα Ιουνίου βγαίνουν στην αγορά και τα πεπόνια χαμηλής κάλυψης, με αποτέλεσμα να υπάρχει «πίεση» των τιμών.

Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός και πρόεδρος της ομάδας παραγωγών κηπευτικών της Ένωσης Μεσαράς, στην Κρήτη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι τα πρώτα πεπόνια θερμοκηπίου βγήκαν στην αγορά και ξεκίνησαν με ικανοποιητικές τιμές. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται έως 1,5 ευρώ το κιλό. Όμως η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών. Στα υπαίθρια πεπόνια χαμηλής κάλυψης αυτή την περίοδο ξεκινά το ξεσκέπασμα. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή και η τιμή τους θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει στον τουρισμό και στην εστίαση.

Ο κ. Μανώλης Δουλγεράκης, παραγωγός θερμοκηπιακού πεπονιού από την ίδια περιοχή, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Απριλίου ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμου θερμοκηπιακού πεπονιού και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Εγώ που έκανα φύτευση από τέλη Ιανουαρίου έχουν συγκομίσει το 60% της παραγωγής. Δεν βοήθησε ο καιρός και έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 30 - 40% στα πρώιμα και μικρά μεγέθη. Τα πεπόνια πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά. Στο θερμοκήπιο θα κόβω πεπόνια μέχρι 15 - 20 Ιουνίου».   

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός κηπευτικών από την Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και φοιτητής Γεωπονίας, καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με πεπόνι θερμοκηπίου αλλά και χαμηλής κάλυψης. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, «γύρω στις 20 - 25 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές για τα πεπόνια θερμοκηπίου. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις. Πέρσι οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 1,20 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι και φέτος θα πάνε καλά οι τιμές.

Για τα υπαίθρια πεπόνια χαμηλής κάλυψης επειδή αυτό το διάστημα έχουμε μειωμένες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις θα καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε στο ξεσκέπασμα. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου από τις 20 έως τις 25 Ιουνίου». 

03/05/2022 12:17 μμ

Για μειωμένες αποδόσεις παραπονιούνται οι παραγωγοί.

Σε ανοδικό κανάλι έχει εισέλθει η ντομάτα, δεδομένου του κενού που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά. Τα κόστη είναι μεγάλα, οι αποδόσεις μειωμένες και οι εισαγωγές απαγορευτικές.

Ο κ. Ηλίας Κωστάκος, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας με θερμοκηπιακή ντομάτα υδροπονίας μας λέει τα εξής: «σήμερα ξεκινάνε οι κοπές εδώ και το ενδιαφέρον είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Ήδη έχουν εμφανιστεί έμποροι στην περιοχή μας με ρευστό και καπαρώνουν την παραγωγή. Εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού είναι θέμα ημερών να πάνε στα 2 ευρώ το κιλό».

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την περίοδο κανονικά θα έπρεπε να κόβονται οι ντομάτες που έδεσαν μέσα στο χειμώνα, όμως εξαιτίας του ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς με παρατεταμένα κρύα, χιόνια κ.λπ. τώρα φαίνεται και η μείωση στις αποδόσεις, ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες. Ο κ. Δουλούμης μας λέει πως δεν γίνονται εισαγωγές, καθώς υπάρχει έλλειψη και ακρίβεια και στο εξωτερικό. «Σήμερα στο δημοπρατήριο του Συνεταιρισμού Ανατολή, που ελέγχει περί τα 1.200 στρέμματα, ήρθαν μόλις 100 κλούβες ντομάτα. Το προϊόν είναι δυσεύρετο και σε έλλειψη και φαίνεται πως οι τιμές κινούνται ανοδικά. Σήμερα η πρώτη ποιότητα παίζει στα 1,20 με 1,50 ευρώ ανά κιλό, αλλά υπάρχει προοπτική για παραπάνω», υπογραμμίζει ο κ. Δουλούμης.

Ο κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, παραγωγός ντομάτας από την Κυπαρισσία λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι βγάζει ντομάτα αυτή την περίοδο αλλά οι αποδόσεις είναι περιορισμένες. Όπως μας είπε παράγει μεγαλόκαρπη Α' ποιότητας, αλλά και ντομάτα βελανίδι, προϊόντα που διαθέτει ο ίδιος στην λαϊκή αγορά. «Στην χονδρική η πρώτης ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα έπιανε χθες μεταξύ 1,50 και 1,70 ευρώ ανά κιλό. Βέβαια προσωπικά πουλαώ στην λαϊκή προς 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ για το βελανίδι τα μανάβικα έδιναν χθες 3,30 ευρώ, συν το ΦΠΑ», προσθέτει ο κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας: «οι ντομάτες αυτή την περίοδο είναι λίγες. Αυτό οφείλεται στις μειωμένες φυτεύσεις και στον προσανατολισμό πολλών παραγωγών σε άλλες καλλιέργειες όπως τα αγγούρια. Επίσης οφείλεται στον μη ευνοϊκό καιρό με τα κρύα, αλλά και στις ζημιές όσον αφορά στην περιοχή μας, που έχουν να κάνουν με τον ιό της καστανής ρυτίδωσης και λιγότερο με την Tuta».

Ο κ. Θεμιστοκλής Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant, η οποία φέτος αναμένεται να παράξει πάνω από 10.000 τόνους ντομάτα υδροπονίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «εμείς ξεκινούμε από την 1η Απριλίου έως το τέλος Δεκεμβρίου. Φέτος, θα ξεπεράσουμε σε παραγωγή τους 10.000 τόνους μετά και την επέκταση που κάναμε. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι πιο πολλές ποσότητες βγαίνουν στην Κρήτη. Οι τιμές παραγωγού είναι 20% πάνω από πέρσι λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, για λίπανση, συσκευασία κ.λπ. Η σεζόν με βάση και τα όσα λέει η κυβέρνηση για τον τουρισμό και τις αφίξεις, εκτιμώ πως θα είναι πολύ καλή για τη ντομάτα και με υψηλότατη ζήτηση».

Ο κ. Ηλίας Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών με θερμοκήπια σε Βόνιτσα και Κρήτη τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «περισσότερη ντομάτα υπάρχει αυτή την περίοδο στην Κρήτη, όμως γενικά είναι εξαιρετικά μειωμένες οι ποσότητες, καθώς δεν έδεσε ο πρώτος και ο δεύτερος σταυρός στις καινούργιες φυτεύσεις και είναι πολύ λίγα τα πράγματα. Και στην Πρέβεζα είναι πολύ μειωμένες οι ποσότητες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα και των μειωμέων φυτεύσεων. Αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες στην Κρήτη, ανέρχονται σε 1,20 με 1,50 ευρώ το κιλό αυτές τις ημέρες».

27/04/2022 01:41 μμ

Καλές ποιότητες και αποδόσεις στην Πελοπόννησο, μειωμένα στην Κρήτη, κατά πολύ, τα κιλά.

Με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες επεκτείνεται και στην Πελοπόννησο, η συγκομιδή του υπερπρώιμου καρπουζιού. Όπως μας είπαν οι αγρότες, είναι θετικό το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες το καρπούζι είναι από τα λίγα καλοκαιρινά φρούτα στην αγορά.

Ο κ. Βασίλης Πασσάς μαζί με τα αδέρφια του είναι νέοι σε ηλικία παραγωγοί και επιχειρηματίες. Φέτος καλλιεργούν 60 στρέμματα με καρπούζι θερμοκηπίου και 700 στρέμματα υπαίθριο, του οποίου οι φυτεύσεις ακόμα και σήμερα είναι σε εξέλιξη. Η έδρα της επιχείρησής τους που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται καρπούζι, αλλά και πατάτα είναι στον Πύργο. Σύμφωνα με το Βασίλη Πασσά, γενικά στην περιοχή οι εκτάσεις με καρπούζι είναι μειωμένες φέτος, λόγω της ακρίβειας και του γενικότερου προβληματισμού στις τάξεις των παραγωγών. Τα τρία αδέρφια, βέβαια, έχουν βάλει φέτος περισσότερα στρέμματα από ό,τι πέρσι, μας λέει ο Βασίλης Πασσάς, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο το 60% της παραγωγής της εταιρείας καταλήγει σε αγορές του εξωτερικού. Σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου τα τρία αδέρφια έβγαλαν τα πρώτα, υπέρπρωιμα καρπούζια φετινής εσοδείας, τα οποία επειδή είναι και λίγα, προορίζονται για την εσωτερική αγορά. Στο εξωτερικό, θα κατευθυνθούν καρπούζια που θα βγουν αργότερα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προσθέτει ο κ. Πασσάς, το μεγαλύτερο ρόλο στην τιμή και το εμπόριο θα παίξει η θερμοκρασία, καθώς όταν κάνει ζέστη ευνοείται η κατανάλωση καρπουζιού. Το καλό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πως ήδη στην ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα, η θερμοκρασία έχει ανεβεί αρκετά. Όσον αφορά στις τιμές, τα πρώτα, υπερπρώιμα καρπούζια πιάνουν σήμερα 1 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ξεκίνησαν με 90 λεπτά. Όπως βέβαια σημειώνει ο κ. Πασσάς, η άνοδος αυτή της τιμής σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει την αντίστοιχη αύξηση στο κόστος, που είναι και πολύ μεγαλύτερη. Τέλος, ως προς τις αποδόσεις ο Βασίλης Πασσάς λέει στον ΑγροΤύπο ότι τα θερμοκηπιακά πιάνουν σήμερα ως 6 τόνους το στρέμμα, ενώ εκείνα που θα βγουν αργότερα μπορεί να φθάσουν τους 7 τόνους.

Ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος καλλιεργεί 350 στρέμματα με καρπούζι, θερμοκηπιακό και υπαίθριο στην περιοχή Βρανάς Ηλείας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, σε πέντε με δέκα ημέρες περίπου θα κόψει τα πρώτα καρπούζια, ενώ και γενικώς στην περιοχή, εξαιρετικά ελάχιστες είναι οι κοπές αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπέρασμα για την ζήτηση, αφού θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Πάντως, όπως λέει η τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό που έχει ακουστεί για τα πρώτα είναι πολύ καλή.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος καλλιεργεί θερμοκηπιακό καρπούζι, του οποίου τις κοπές έχει ξεκινήσει, αλλά και υπαίθριο που θα μπει σε φουλ παραγωγή στις 15 με 20 Μαΐου. Στα υπαίθρια, οι εκτάσεις στην περιοχή των Φιλιατρών είναι μειωμένες 15-20%, κάτι που οφείλεται στην γενικότερη δυσπραγία των παραγωγών. Σε σχέση με την τιμή στα υπερπρώιμα, ο κ. Μαλάμος μας λέει, πως αν ισχύει το 1 ευρώ που ακούγεται, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αναφορικά με τη ζήτηση, ο κ. Μαλάμος προσθέτει πως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πιο βασικό εκείνον της θερμοκρασίας, που όσο πιο υψηλή είναι, τόσο περισσότερο ευνοεί την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου, αλλά κι από το γεγονός, ότι αυτή την περίοδο το καρπούζι είναι ίσως το μόνο καλοκαιρινό φρούτο στην αγορά. Τέλος, ο κ. Μαλάμος μας ανέφερε πως η ποιότητα είναι εξαιρετική, αλλά οι ποσότητες θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν.

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, τέλος, είναι παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο φέτος έβαλε 10 στρέμματα ήδη θερμοκηπιακό, του οποίου τις κοπές είναι ακόμα νωρίς για να ξεκινήσει, ενώ υπαίθριο θα συγκομίσει ακόμα πιο μετά, τον Ιούλιο.

Δύσκολη η κατάσταση στην Κρήτη

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός καρπουζιού θερμοκηπίου και συνεταιριστής, μπορεί οι τιμές στα υπερπρώιμα καρπούζια να φθάνουν και τα 1,15 με 1,20 ευρώ το κιλό, ωστόσο η μείωση των αποδόσεων λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών είναι μεγάλη φέτος.

20/04/2022 03:50 μμ

Ακόμα και 40 ημέρες πίσω χρονικά σε σχέση με άλλα χρόνια, πήγε η καλλιέργεια στην περιοχή.

Μια χρονιά γεμάτη... αντιξοότητες αποδεικνύεται η εφετινή για τους παραγωγούς καρπουζιού στον κάμπο της Μεσαράς.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός καρπουζιού θερμοκηπίου και συνεταιριστής, μπορεί οι τιμές στα πρώιμα καρπούζια να φθάνουν και τα 1,15 με 1,20 ευρώ το κιλό, ωστόσο η μείωση των αποδόσεων λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών είναι τόσο μεγάλη φέτος, που δεν αφήνει περιθώρια στους αγρότες να αισιοδοξούν. Σύμφωνα με τον κ. Τσικνάκη κανονικά οι κοπές έπρεπε να είχαν αρχίσει από τις 20-25 Μαρτίου, όμως πήγαν 30-40 ημέρες πίσω, δεδομένου ότι ο καιρός ήταν πολύ κακός και οι άσχημες καιρικές συνθήκες συνεχείς και παρατεταμένες.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσικνάκης, οι κοπές τέτοια εποχή άλλα χρόνια ολοκληρώνονταν στον κάμπο, όμως φέτος έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο. Υπάρχουν κτήματα, συνεχίζει ο ίδιος, που πέρσι έπιαναν 10 τόνους το στρέμμα απόδοση και φέτος δεν πέρασαν τα 500 κιλά, αφού τα καρπούζια δεν έδεσαν. Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Τσικνάκης, οι παραγωγοί έμειναν σχεδόν χωρίς καθόλου εισόδημα, ενώ και από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

19/04/2022 11:39 πμ

Μικρή η διαθεσιμότητα σε προϊόν έως την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω μείωσης φυτεύσεων και κρύου καιρού.

Θερμοκηπιακό αλλά και μαρούλι υπαίθριας καλλιέργειας υπάρχει αυτή την περίοδο στην αγορά, με τις διαθεσιμότητες όμως πεσμένες λόγω μειωμένων φυτεύσεων και ζημιών από τον κρύο καιρό.

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Δασκαλόπουλο, παραγωγό μαρουλιών από τον Πύργο, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μεγάλη ζήτηση για το προϊόν, ιδιαίτερα από τα σούπερ μάρκετ. Η τιμή που εισπράττει ο παραγωγός σήμερα είναι στα 35 - 40 λεπτά το τεμάχιο, αλλά το ενθαρρυντικό της υπόθεσης είναι ότι από τώρα ακόμα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ζήτηση για το προϊόν από τα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού των Ιονίων Νήσων για παράδειγμα, καθώς έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις ενόψει καλοκαιριού από τουρίστες, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν επισκέψεις τουριστών. Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος, οι διαθεσιμότητες είναι σχετικά περιορισμένες, φαινόμενο που εντάθηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα και οφείλεται στη μείωση των αποδόσεων λόγω του κρύου καιρού, αλλά και στην κάμψη των φυτεύσεων.

Ο κ. Νίκος Σάββας, παραγωγός κηπευτικών από το Λόφο Πιερίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι αυτές τις ημέρες κάνει συγκομιδή, όμως το αρνητικό είναι πως οι τιμές και η ζήτηση για το προϊόν του, που είναια υπαίθριας καλλιέργειας, είναι σε μέτρια επίπεδα λόγω του ότι μάλλον η αγορά έχει πέσει από άποψη αγοραστικής δύναμης. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, που διαθέτει το προϊόν του κυρίως στην Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, η τιμή του προϊόντος είναι στα 70 λεπτά στο χωράφι.

Τα μαρούλια θερμοκηπίου που είναι ανώτερα ποιοτικά από τα υπαίθρια, αυτή την περίοδο, εξηγεί από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα τιμώνται στον παραγωγό στα 35-40 λεπτά ανά τεμάχιο. Αντίθετα τα υπαίθρια που είναι χαμηλότερης ποιότητας στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω καιρού, προσθέτει ο κ. Παπαβασίλης, τιμώνται στα 25 λεπτά το τεμάχιο. Ο κ. Παπαβασίλης βέβαια σημειώνει ότι η ζήτηση και η κίνηση από τους καταναλωτές είναι πεσμένη έως και 50% κάτω σε σύγκριση με άλλα χρόνια.

13/04/2022 11:24 πμ

Μέχρι και 1,50-1,60 ευρώ το κιλό η τιμή στα δημοπρατήρια της Κρήτης.

Λιγοστές είναι οι ποσότητες της ντόπιας μελιντζάνας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς λόγω των πολλών κρύων του χειμώνα, ακόμα και στις παραγωγικές περιοχές της Κρήτης, όπου γίνονται κοπές, οι στρεμματικές αποδόσεις είναι κάτι παραπάνω από περιορισμένες. Σημειωτέον ότι η μελιντζάνα ως προϊόν είναι σαφώς ελλειμματικό στην χώρα μας και η ζήτηση κάθε χρόνο συμπληρώνεται με εισαγωγές που γίνονται κυρίως από την Ιταλία.

Όπως υπογραμμίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή: «η τιμή στη μελιντζάνα αυτή την περίοδο είναι σε ικανοποιητικά για τον παραγωγό επίπεδα, όμως το κακό είναι ότι οι αποδόσεις λόγω του χειμώνα που ήταν ιδιαίτερα βαρύς, είναι εξαιρετικά πεσμένες. Η τιμή στα δημοπρατήρια λοιπόν φθάνει και στα 1,50 ευρώ το κιλό, όταν πριν μερικές ημέρες ήταν στο μισό. Μέσα στο χειμώνα, βέβαια, η τιμή έφθασε και στα 2,50 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στο συγκεκριμένο κηπευτικό».

Εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περιγράφει την κατάσταση για τη μελιντζάνα και τους παραγωγούς της, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άγιος Λεωνίδας από το νομό Αρκαδίας, κ. Ηλίας Πουτσελάς, καθώς όπως λέει το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει σε αστρονομικά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Πουτσελά, αυτή την περίοδο, κοπές μελιντζάνας γίνονται μόνο στην Κρήτη. Ο ίδιος θα ξεκινήσει φυτεύσεις σε δυο-τρεις ημέρες, όπως χαρακτηριστικά λέει, καθώς λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών, η χρονιά πήγε πίσω, κοντά ένα μήνα. Ο κ. Πουτσελάς στέκεται ιδιαίτερα στο κόστος λίπανσης, αλλά και θέρμανσης, κάνοντας λόγο για απαγορευτικές τιμές και μηδενικό περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς. Βέβαια, όπως αναφέρει δύσκολα ένας παραγωγός σταματά την παραγωγή, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα κόστους εισροών. Ο κ. Πουτσελάς καλλιεργεί υπαίθρια και θερμοκηπιακή μελιντζάνα και πρόκειται να κάνει τις πρώτες κοπές εντός του καλοκαιριού, που είναι ανεβασμένη και η ζήτηση για το προϊόν. Όσον αφορά στο εμπορικό κομμάτι, τονίζει στον ΑγροΤύπο, ότι όλα εξαρτώνται από τις ροές στο εμπόριο, καθώς όταν απορροφάται το προϊόν του παραγωγού και σε ικανοποιητικές τιμές, τότε υπάρχει περιθώριο να συνεχίσει να κόβει προϊόντα και να περιποιείται τα φυτά του.

Ο κ. Λουίζος Κόλλιας, εκπρόσωπος της εταιρείας Grete από την Ιεράπετρα, τέλος, σημείωσε στον ΑγροΤύπο πως οι αποδόσεις είναι μεν πεσμένες, όπως σε όλα τα προϊόντα, εξαιτίας του καιρού, όμως διαθεσιμότητες υπάρχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές στα δημοπρατήρια αυτές τις ημέρες κυμαίνονται στα 1,50 με 1,60 ευρώ το κιλό και η ζήτηση είναι ικανοποιητική κι αυξανόμενη, όπως κάθε χρόνο πριν το Πάσχα. Μετά τις γιορτές, συνεχίζει ο κ. Κόλλιας, ίσως υπάρξει μια μικρή πίεση στην αγορά, πλην όμως, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, η ζήτηση θα αυξάνει.

12/04/2022 02:28 μμ

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ από τις περιοχές, όπου και γίνονται κοπές ντομάτας αυτή την περίοδο.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ήρθαν τα πάνω-κάτω στην αγορά και από κει που για το προϊόν ο παραγωγός πριν μια εβδομάδα έπιανε έως και 1,50 ευρώ το κιλό, σήμερα υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να διαθέσει τη ντομάτα του, η δε λουξ πιάνει κατά μέσο όρο τα 80 λεπτά, ενώ ανώτερη τιμή είναι στα 1,02 στα δημοπρατήρια, δηλαδή υπάρχει σαφής κάμψη. Σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη όλο αυτό οφείλεται «κατά τη γνώμη μου σε όλο αυτό το ντόρο που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας γύρω από την ακρίβεια. Ένας ντόρος που μάζεψε τα μάρκετ από το να ζητούν ποσότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει και προϊόν που κόβεται στην Κρήτη και μένει και αδιάθετο». Την ίδια ώρα, όπως μας εξηγεί ο κ. Δουλούμης στην αγορά της Γερμανίας για παράδειγμα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη, με αποτέλεσμα στην λιανική η ντομάτα να πωλείται μεταξύ 3,99 και 8 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη, οι Μαροκινοί προτίμησαν να σπάσουν αρκετές συμφωνίες για πώληση ντομάτας που είχαν με τη Γερμανία και να τις σπρώξουν σε άλλες αγορές, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας κ.λπ. με αποτέλεσμα να έχει επέλθει αναταραχή στην αγορά. Σημειωτέον ότι στην Ισπανία η τιμή της ντομάτας στην χονδρική είναι γύρω στα 2 ευρώ το κιλό, καταλήγει ο κ. Δουλούμης.

Ο κ. Ηλίας Κωστάκος, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή του δεν υπάρχουν ντομάτες αυτή την εποχή, ενώ ο ίδιος θα ξεκινήσει φυτεύσεις γύρω στο τέλος του μήνα. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε μια έντονα ανοδική τάση στην τιμή της ντομάτας, κάτι που αποδίδεται εν πολλοίς στις παγωνιές που έριξαν τις αποδόσεις και πήγαν πίσω τις κοπές. Τώρα βέβαια που ο καιρός έχει αρχίσει και ζέστανε, προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κωστάκος, αυξάνουν οι κοπές στην Κρήτη και υπάρχει καλύτερη διαθεσιμότητα. Σε σχέση τέλος με τις τιμές, ο κ. Κωστάκος, εκτιμά πως θα μείνουν ψηλά, αν και τις τελευταίες ημέρες δέχονται μερικές πιέσεις. Πλέον, στην λαχαναγορά, καταλήγει ο έμπειρος παραγωγός παίζουν στα 1 - 1,20 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ηλίας Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών με θερμοκήπια σε Βόνιτσα και Κρήτη τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την περίοδο καταγράφονται σκαμπανεβάσματα στην τιμή της ντομάτας, καθώς η αστάθεια του καιρού και οι πολλές κακοκαιρίες, πήγαν πίσω τις κοπές. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πριν 10 μέρες η τιμή στον παραγωγό για τη ντομάτα είχε φθάσει έως και τα 1,50 ευρώ ανά κιλό, μετέπειτα για δυο-τρεις μέρες έπεσε έως και στα 80 λεπτά, αλλά τώρα κινείται και πάλι ανοδικά, με αποτέλεσμα να κυμαίνμεται στα επίπεδα των 90 λεπτών έως και 1,20 ευρώ ανά κιλό. Ο ίδιος επισημαίνει για πολλοστή φορά μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ πιεσμένο οικονομικά αυτή την περίοδο.

Μείωση αποδόσεων

Στη Μεσσηνία έχουν αρχίσει σιγά-σιγά κοπές από την πλευρά των Φιλιατρών, όπως μας ενημερώνει ο κ. Παντελής Λάμπρου, παραγωγός με θερμοκήπια στην περιοχή της Μεσσήνης. Ο ίδιος θα αρχίσει να συγκομίζει προϊόν στις αρχές του Ιουνίου. Σύμφωνα βέβαια με τον ίδιο, όσοι κόβουν αυτή την περίοδο, είτε στη Μεσσηνία είναι, είτε στην Κρήτη, έχουν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%, από πέρσι τέτοια εποχή, κάτι που οφείλεται κυρίως στον καιρό.

08/04/2022 10:19 πμ

Σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι παραγωγοί.

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για τα βασικά είδη πιπεριάς, τα οποία μάλιστα είναι σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά κι ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν σταματήσει.

Είδος υπό εξαφάνιση αυτή την περίοδο χαρακτηρίζει την πιπεριά ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή. Όπως μας εξηγεί η προσφορά ορισμένων ειδών πιπεριάς είναι σήμερα στο 1/3, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ σε μερικά είδη, απλά δεν... υπάρχει. Ο κ. Δουλούμης μας λέει πως η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο και ιδιαίτερα τον παρατεταμένο χιονιά. Όντας και ο ίδιος παραγωγός, σημειώνει χαρακτηριστικά πως άλλες χρονιές τέτοια εποχή έκοβε 2 τόνους πιπεριά την ημέρα, αλλά τώρα έχουν περάσει δυο εβδομάδες που δεν έχει μπει για να κόψει. Όπως μας εξηγεί, ο καιρός φέτος στην Ιεράπετρα ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών, με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα φυτά και να πάει πίσω χρονικά η παραγωγή. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ανεβάσει τις τιμές της πιπεριάς, που στα δημοπρατήρια πιάνει τα 1,40 με 1,50 ευρώ (Φλωρίνης), ενώ η πιπεριά κέρατο που προορίζεται κυρίως για εξαγωγή πιάνει και τα 2,10 ευρώ το κιλό. Δύσκολη είναι η κατάσταση σε σχέση με τις φλάσκες και την πιπεριά ντολμάς που χρησιμοποιείται στα γεμιστά από τον καταναλωτή. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου προϊον στην αγορά, συνεχίζει ο κ. Δουλούμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες στα μάρκετ της Γερμανίας, οι τιμές της πιπεριάς έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 6,95 με 7 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Λουίζος Κόλλιας, εκπρόσωπος της εταιρείας Grete από την Ιεράπετρα, που ασχολείται με τις πιπεριές τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε οι πιπεριές είναι ελλειμματικές στην αγορά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μέσα στο χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα δημοπρατήρια αυτές τις ημέρες να είναι πολύ ανεβασμένες. Συγκεκριμένα, η πιπεριά ντολμάς φθάνει στα 2,60 με 3 ευρώ το κιλό. Στον παραγωγό η συγκεκριμένη τιμή είναι 10% κάτω. Η φλάσκα πιάνει έως και 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό και η Φλωρίνης 1,60 με 1,80 ευρώ ανά κιλό. Τα δε καυτερά που τιμολογούνται με το τεμάχιο αγγίζουν αυτές τις ημέρες στα δημοπρατήρια της περιοχής, τα 16 με 18 λεπτά ανά τεμάχιο. Σε ένα μήνα από σήμερα περίπου, θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα ως προς την επάρκεια στην πιπεριά, προσθέτει ο κ. Κόλλιας και θα πέσει περισσότερο προϊόν στην αγορά. Το θετικό βέβαια είναι πως η εξαγωγή της πιπεριάς γίνεται όλο τον χρόνο. Όμως προβληματισμός, λέει ο κ. Κόλλιας, υπάρχει στους παραγωγούς για την ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω 60 και 80%, φέρνοντας σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο.

Στις περιορισμένες κοπές πιπεριάς και λοιπών κηπευτικών (π.χ. ντομάτα) στέκεται τέλος από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας. Όπως μας ανέφερε οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν γίνονται κοπές πολλές γιατί ακόμα και αυτές τις ημέρες ο καιρός δεν ευνοεί και είναι συννεφιασμένος.

06/04/2022 04:58 μμ

Τι απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς στη βουλή για ενισχύσεις σε πατάτα και κρεμμύδια.

Από την απάντηση δεν προκύπτει πρόθεση ενίσχυσης των παραγωγών κρεμμυδιών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους.

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση προς τον υπουργό είχε ζητήσει την άμεση εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών καλοκαιρινής και χειμωνιάτικης πατάτας ως και κρεμμυδιών της Βοιωτίας.

Στην ερώτησή τονίζονταν ότι οι παραγωγοί των δύο αυτών βασικών προϊόντων της Βοιωτίας, που αποτελούν απαιτητικές καλλιέργειες με υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας της COVID- 19, τα αγροτικά αυτά προϊόντα έμειναν στα «αζήτητα» ή πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.

Επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του νομού Βοιωτίας, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους, είναι αναγκαίο να λάβουν την ενίσχυση που έλαβαν ομοειδείς κλάδοι γεωργικής παραγωγής για τις επιπτώσεις από τον COVID-19.

Τα προβλήματα των παραγωγών έχει αναδείξει εγκαίρως και ο ΑγροΤύπος.

Δείτε εδώ την απάντηση Γεωργαντά

06/04/2022 01:33 μμ

Ενόψει μάλιστα του Πάσχα, οπότε πάντοτε ανεβαίνει η ζήτηση, εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει περαιτέρω η τιμή.

Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός ντομάτας από τον Πύργο δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως αυτή την περίοδο ο ίδιος δεν κάνει κοπές, έχει ωστόσο ολοκληρώσει εντός του Μαρτίου τις φυτεύσεις, για να έχει προϊόν το καλοκαίρι. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος δεν υπάρχουν ποσότητες στην αγορά κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι τιμές στην χονδρική (αυτές που ένας μανάβης αγοράζει από την αγορά) να είναι στα 2 ευρώ, ενώ ο παραγωγός πιάνει 1,50 - 1,60 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Αρχατζικάκη, δεν έχει αρχίσει στο φουλ η ζήτηση, κάτι που αναμένεται το Πάσχα. Στην συνέχεια ο κ. Αρχατζικάκης μας εκφράζει τον προβληματισμό του αναφορικά με τα κόστη παραγωγής, που ειδικά στην λίπανση έχουν πάρει πάνω 100%. Πρέπει, λέει ο ίδιος, καταλήγοντας να περάσει ένα εξάμηνο, για να επέλθει ισορροπία στην αγορά, ώστε να δει και ο παραγωγός με τις τρέχουσες συνθήκες, τι περιθώρια κέρδους, έχει.

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολή δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στις αρχές Απριλίου κυμαίνονταν σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας και στα 1,40 ευρώ το κιλό στα δημοπρατήρια, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Χαραλαμπος Ανουσάκης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατάνου Χανίων στέκεται από την πλευρά του στην οψίμιση της παραγωγής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, να μην κόβεται και τόσο πολύ προϊόν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ανουσάκη υπάρχει καλή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές παραγωγού να αγγίζουν και τα 1,20 με 1,50 ευρώ ανά κιλό.

Τέλος, ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών από τη Βόνιτσα Αιτωλοκαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ντομάτα δεν υπάρχει αρκετή στην αγορά, λόγω μειωμένων φυτεύσεων και μειωμένων αποδόσεων. Το καλό είναι πως η τιμή στον παραγωγό είναι στα 1,50 ευρώ το κιλό, με ανοδικές μάλιστα τάσεις.

01/04/2022 12:31 μμ

Λίγες οι ποσότητες αυτή την περίοδο, λόγω των δυσκολιών των αγροτών από την ακρίβεια και τον καιρό.

Τόνωση της ζήτησης το καλοκαίρι αναμένει το ντόπιο κολοκυθάκι, που αυτή την περίοδο στην αγορά υπάρχει μόνον ως θερμοκηπιακό. Βέβαια, αν και στα δημοπρατήρια της Κρήτης, όπου κυρίως υπάρχει παραγωγή τώρα, οι τιμές είναι στα 80 λεπτά μόλις ανά κιλό, αλλά στα σούπερ μάρκετ το προϊόν πωλείται ως και 2,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Νίκος Σάββας, παραγωγός κηπευτικών από το Λόφο Πιερίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην αγορά υπάρχει μόνο θερμοκηπίου αυτή την εποχή και η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό. Αν μιλάγαμε για το περσινό κοστολόγιο, η τιμή του 1 ευρώ, αφήνει κέρδος, λέει ο ίδιος, στον παραγωγό, όμως φέτος τα κόστη των εισροών είναι διπλάσια και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, ένας λόγος που δεν υπάρχουν ικανές ποσότητες αυτή την περίοδο στην αγορά, σχετίζεται και με το γεγονός ότι λόγω των πολλών κρύων και της ελλιπούς θέρμανσης στα θερμοκήπια εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους, έχουν πέσει κατακόρυφα οι στρεμματικές αποδόσεις. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σάββα, το κακό είναι ότι και η ζήτηση είναι πολύ μέτρια και η αγορά πολύ πιεσμένη λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Η κα Σταματίνα Φωτοπούλου καλλιεργεί μεταξύ άλλων και βιολογικά κηπευτικά στο δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Λακωνία. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο η ίδια κάνει υπαίθρια καλλιέργεια με δικούς της σπόρους και βγάζει βιολογικό κολοκυθάκι. Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρώσει τις φυτεύσεις και αναμένει την συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο. Προβλήματα από ασθένειες δεν αντιμετωπίζει καθώς κάνει συγκαλλιέργεια και γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά των φυτών, όπως χαρακτηριστικά λέει. Όμως, ειδικά πέρσι, προσθέτει η κα Φωτοπούλου, λόγω των πυρκαγιών του Αυγούστου χάθηκαν πολλά κολοκυθάκια. Τέλος, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, η τιμή για το βιολογικό κολοκυθάκι παίζει στα 1 με 1,5 ευρώ το κιλό μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάμιρος Ο.Π. Κρητικό Περβόλι τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «ότί είναι μικρές οι ποσότητες αυτή την περίοδο. Πιο πολλές ποσότητες αναμένεται να βγουν στην αγορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο».

Ο κ. Γιώργος Καλιάνης, παραγωγός κηπευτικών από την Κυπαρισσία δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ο ίδιος θα καλλιεργήσει υπαίθρια με φύτευση τον Ιούνιο και συγκομιδή Ιούλιο-Αύγουστο. Αυτή την περίοδο ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά είναι θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι η χρονιά είχε σκπαμπανεβάσματα ως προς τη ζήτηση και ειδικά τις τιμές, οι οποίες πότε ήταν στα 10 λεπτά το κιλό και πότε στα 80 λεπτά ανά κιλό.

Τέλος, μιλήσαμε με τον κ. Αντώνη Βουρδάνο που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία κηπευτικών στην περιοχή των ψαχνών Ευβοίας. Σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο, φυτεύσεις υπαίθριων κολοκυθιών θα αρχίσουν το Μάιο, καθότι ο καιρός είναι άστατος και όλα έχουν πάει πίσω χρονικά. Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος για τη ζήτηση μέσα στο καλοκαίρο, καθώς το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ πιεσμένο οικονομικά. Το υπάιθριο κολοκυθάκι στην περιοχή του, προσθέτει ο κ. Βουρδάνος, πιάνει αποδόσεις της τάξης των 400 κιλών ανά στρέμμα, οι δε τιμές μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να κυμανθούν γύρω στο 1 ευρώ.

31/03/2022 12:09 μμ

Απανωτές αυξήσεις από τα εργοστάσια, μέχρι και μπόνους για το πετρέλαιο σε παραγωγούς.

Σε μήλον της έριδος τείνει να εξελιχθεί και μάλιστα από πολύ νωρίς η επερχόμενη παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, που φέτος μόνο στην Λάρισα, θα καλλιεργηθεί σε τουλάχιστον 20% λιγότερες εκτάσεις, απ’ ό,τι πέρσι.

Η προετοιμασία για τις φυτεύσεις των παραγωγών προχωρά στην Λάρισα, όπου δραστηροποιείται ο συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ. Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον διευθυντή της οργάνωσης, κ. Αστέριο Σαπουνά, ενόψει των φυτεύσεων. Όπως μας είπε ο κ. Σαπουνάς, το προϊόν θα είναι περιζήτητο και με αρκετά ανεβασμένες τιμές, λόγω του ανταγωνισμού. Όμως, το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν στα κόστη των εισροών (ρεύμα, νερά κ.λπ.), υπάρχει σκεπτικισμός. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, πέρσι, μια μέση τιμή παραγωγού, έκλεισε στα 88 ευρώ ο τόνος. Φέτος, εκτιμά ο ίδιος, θα ξεπεράσει άνετα τα 100 ευρώ, με τον ανταγωνισμό να αυξάνει την περίοδο της συγκομιδής, δεδομένου πως είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί η ζήτηση από τη μεταποίηση. Ενδεικτικό είναι πως στους ντοματοπαραγωγούς της Λάρισας, έχουν δοθεί ήδη δυο αυξήσεις από τις εταιρείες στην αρχικά ανακοινωθείσα τιμή, ενώ συγκεκριμένο εργοστάσιο πρόσφερε και επιπλέον μπόνους σε περίπτωση προ-πώλήσης της παραγωγής, για το 50% αυτής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας: «ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με ντομάτα στην περιοχή μας κι αυτό λόγω του ότι οι παραγωγοί είναι κουμπωμένοι με τα τσουχτερά κόστη. Πιο σαφή εικόνα για τις εκτάσεις, θα έχουμε στα τέλη Μάη με αρχές Απρίλη. Από προσφορές που έχουμε από δυο εργοστάσια, προκύπτει μια μέση τιμή παραγωγού στα 94 λεπτά το κιλό. Η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν 84 λεπτά το κιλό, όμως φέτος τα κόστη των εισροών, είναι κάτι παραπάνω από δυσβάστακτα και ο κόσμος είναι διστακτικός. Το καλό είναι ότι ήδη από συγκεκριμένη εταιρεία έχει προσφερθεί και ένα μπόνους για την κατανάλωση πετρελαίου, που ενεργοποιείται όταν η τιμή βάσης του diesel ξεπερνά τα 1,39 λεπτά ανά λίτρο».

Συνάντηση με Γεωργαντά ζητά η Εύφορη Γη, επιστολή σε Μητσοτάκη

Να συναντηθούν με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν εν τω μεταξύ οι Ηλείοι, όμως ο νέος ένοικος του μεγάρου της πλατείας Βάθη, δεν τους έχει δεχθεί ακόμα. Οι παραγωγοί ζητούν να συναντήσουν τον υπουργό για να του εκθέσουν τα προβλήματα του κλάδου τους. Μάλιστα απέστειλαν, όπως δήλωσε εκ μέρους τους ο κ. Βαλιανάτος στον ΑγροΤύπο, για το λόγο αυτό και επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (δείτε εδώ).

30/03/2022 11:12 πμ

Προχωρά η καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει το ξεσκέπασμα. Το κόστος έχει αυξηθεί και υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια καρπουζιού χαμηλής κάλυψης εξελίσεται ομαλά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αερίζουν και να ελέγχουν τις φυτείες τους. 

Φέτος έχει αυξηθεί το κοστολόγιο για τα λιπάσματα. Στα κηπευτικά και ειδικότερα στο πρώιμο καρπούζι η λίπανση είναι αναγκαία και αν και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ οι παραγωγοί θα πρέπει να την κάνουν, Χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και μια σωστή χρήση νερού. Προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν στην καλλιέργεια. 

Όσον αφορά την συγκομιδή τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια της Ηλείας συμπίπτουν με τα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσφορά καρπουζιών. Μεγάλο ρόλο παίζει η θερμοκρασία που θα επικρατήσει κατά την συγκομιδή. Υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλή ζήτηση».   

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος τα καρπούζια έχουν μείνει πίσω και έχουν μια ελαφρά οψίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες). Στην περιοχή έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό έγινε επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα των νάυλων. Ελπίζουμε να έχουμε φέτος μια καλή τιμή για να υπάρξει εισόδημα στους παραγωγούς. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η αύξηση των μεταφορικών θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 40% αλλά και οι παλέτες από 14 λεπτά έφτασαν στα 20 λεπτά». 

Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός καρπουζιού στην περιοχή της Κυπαρισσίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 30-35% σε σχέση με πέρσι. Έφτασε στα 1.500 ευρώ το στρέμμα και αν πούμε ότι η μέση απόδοση ανέρχεται στους 5 τόνους τότε η τιμή παραγωγού θα πρέπει να κυμανθεί τουλάχιστον στα 30 λεπτά για να φέρει ένα εισόδημα στον παραγωγό. Πέρσι ήταν μια άσχημη χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς για αυτό έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας».

Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στα καρπούζια. Στην περιοχή τα ενοίκια της γης είναι σε υψηλά επίπεδα και ανεβάζουν το κόστος. Η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχει φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα 1.300 ευρώ το στρέμμα. 

Συνεχίζουμε την καλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πάντως από τα 8.000 στρέμματα με καρπούζια χαμηλής κάλυψης που καλλιεργούσαμε στο παρελθόν στην περιοχή σήμερα έχουμε φτάσει στα 4.000 στρέμματα. Αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία απειλείται η ζώνη καλλιέργειας. 

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Βέβαια η πρωιμότητα εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ελληνικό καπρούζι. Μας απειλεί το Μαρόκο και η Τυνησία με τις βαρέλες και η Τουρκία με τα στρογγυλά καρπούζια. Με το χαμηλό κόστος καλλιέργειας που έχουν αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις αγορές στην ανατολική Ευρώπη (με τιμή στα 10 λεπτά το κιλό αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς)».

23/03/2022 02:24 μμ

Πολύ δύσκολη κατάσταση βιώνουν για μια ακόμα χρονιά οι παραγωγοί κηπευτικών της Πελοποννήσου.

Προβληματισμός και απογοήτευση σε περιοχές, όπως η Ηλεία και η Αχαΐα για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού και κηπευτικών, από τον παγετό.

Ο Παναγιώτης Πασσάς, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Αμαλιάδας καλλιεργεί κάθε χρόνο περί τα 750 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο και 60 στρέμματα θερμοκηπιακό, αλλά και πατάτα. Σύμφωνα με τον κ. Πασσά, υπάρχει μεγάλη καταστροφή από τον παγετό στην περιοχή, κυρίως στην καλλιέργεια της πατάτας, που σε μεγάλο ποσοστό έχει καεί, αλλά και στο καρπούζι, ιδίως το θερμοκηπιακό, καθώς ο καιρός δεν ευνοεί το δέσιμο. Όσον αφορά στο υπαίθριο, χαμηλής κάλυψης, δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη ζημία από τον παγετό, δεδομένου ότι το προϊόν είναι ακόμα καλυμμένο. Το σίγουρο βέβαια είναι, προσθέτει ο κ. Πασσάς, ότι θα οψιμίσει η παραγωγή, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό για τους παραγωγούς της Ηλείας, γιατί μπορεί να πέσει πολύ προϊόν, μαζεμένο μαζί στην αγορά.

Ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή των Λεχαινών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως όσον αφορά στο καρπούζι, ζημιές από τον παγετό παρατηρύνται κυρίως σε όσα δεν είχαν θερμικά νάυλον. Ωστόσο όπως ο ίδιος τονίζει, εξαιρετικά μεγάλη ζημιά έχει υποστεί η καλλιέργεια της πατάτας, που στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών σε Αχαΐα, αλλά και Ηλεία, έχει καεί.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος καλλιεργεί φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές 340 στρέμματα με καρπούζι, υπαίθριο χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών στη Μεσσηνία. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, στην ευρύτερη περιοχή δεν έπεσε πάγος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ζημιές στο καρπούζι, το οποίο δεν έχει δέσει ακόμα. Λόγω της παρατεταμένης περιόδου κακοκαιρίας, συνεχίζει ο κ. Μαλάμος, η παραγωγή έχει πάει πίσω ήδη σίγουρα 7-10 ημέρες, οπότε αν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι οι πρώτες κοπές έγιναν στις 5-10 Μαΐου, τότε φέτος στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσουν γύρω στις 20 Μαΐου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, ίσως είναι εν τέλει και θετικό για την παραγωγή, με το σκεπτικό ότι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να έχει σταθεροποιηθεί ο καιρός και να υπάρχει ζέστη στις αγορές της ΕΕ, που καταναλώνουν κατά κόρον, ελληνικό καρπούζι.

Ίδια εικόνα, τέλος, για τις καρπουζοκαλλιέργειες της περιοχής έχει και ο κ. Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή των Φιλιατρών, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως στα καρπούζια της περιοχής δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές, αλλά έχει σαφώς πάει πίσω λόγω του κακού καιρού η παραγωγή φέτος.

17/03/2022 05:03 μμ

Στις μεγάλες λαχαναγορές «διαπραγματεύεται» σε υψηλές τιμές.

Λιγοστό το ντόπιο μαρούλι αυτή την περίοδο, πιάνει ικανοποιητικές τιμές, όμως οι παραγωγοί εκφράζουν μεγάλους προβληματισμούς για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αντιμετωπίζουν, όπως λένε, την ολοένα διογκούμενη αύξηση στα κόστη παραγωγής και την πεσμένη ζήτηση. Ελπίδες ανόδου υπάρχουν για τις ημέρες του Πάσχα, που παραδοασιακά ανεβαίνει η αγορά.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος για παράδειγμα, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «μέχρι λίγες ημέρες, πριν την Καθαρά Δευτέρα υπήρχε καλή ζήτηση στην αγορά κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στα μαρούλια να φθάσουν και τα 60 λεπτά το κιλό. Πλέον, η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν το Πάσχα, ωστόσο η τιμή για όποιον έχει προϊόν, κυμαίνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 40-50 λεπτά το κιλό. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή ως προς τις αποδόσεις, γιατί ο πάγος έκαψε πολλά μαρούλια τις προηγούμενες ημέρες. Παραγωγή το επόμενο διάστημα αναμένω προσωπικά από θερμοκήπια που καλλιεργώ. Προσωπικά αναγκάστηκα να φρεζάρω τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής, χιλιάδες κεφάλια από μαρούλια, που είχαν υποστεί ζημιές από τον πάγο και είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα. Τα μαρούλια που υπάρχουν τώρα στο εμπόριο είναι κυρίως προέλευσης Ιταλίας. Παρά τη ζήτηση για μαρούλι, ο αγροτικός κόσμος είναι επιφυλακτικός, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ. Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην περιοχή μας, είναι αυτό της έλλειψης νερού, αφού οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να λειτουργούν τα δίκτυα».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, έμπειρος καλλιεργητής κηπευτικών από τον Συνεταιρισμό Μεγάρων τόνισε στον ΑγροΤύπο πως η τιμή στο μαρούλι έχει μεν... εκτοξευθεί, ωστόσο είναι λίγες πλέον οι διαθέσιμες ποσότητες, καθώς ο πάγος των προηγούμενων ημερών, έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, αλλά εκτός αυτού, έχουν μπει και μικρότερες εκτάσεις. Ζήτηση, λέει ο κ. Παπαβασίλης, υπάρχει, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως η αγορά δουλεύει κυρίως με εισαγωγή. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, έχουν φθάσει, τονίζει ο ίδιος, ακόμα και τα 50-55 λεπτά το κιλό στο... χωράφι, ενώ μέσα στην κεντρική αγορά οι έμποροι τα πουλάνε προς 70 και 80 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Ηλίας Ζαμπούρης, τέλος, καλλιεργεί 31 στρέμματα με μαρούλια, σγουρά, κόκκινα και πράσινα στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «ο πάγος έκανε αρκετές ζημιές στην παραγωγή, αλλά εκτός αυτού είναι μειωμένη και η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, που πιέζεται και λόγω της γενικότερης ακρίβειας, που επικρατεί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού». Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούρη, η τιμή στο μαρούλι στην Θεσσαλονίκη έχει περάσει και το 1 - 1,20 ευρώ το κιλό.

17/03/2022 03:42 μμ

Από τέλος Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας, με την παραγωγή να έχει καλή ποιότητα. Συνεχίζεται η συγκομιδή στην Κρήτη με την ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές σε καλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι. 

Στην Κρήτη αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αγγουριών λόγω του καιρού και της αύξησης του κόστους καλλιέργειας. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γαϊτάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από το υψηλό κοστολόγιο της καλλιέργειας. Αυτή την εποχή γίνονται φυτεύσεις για να κάνπουν κοπές τις ημέρες του Πάσχα ελπίζοντας να υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Πάντως η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες τιμές σε χέση με πέρσι. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 80 λεπτά το κιλό το μεγάλο αγγούρι και στα 1,90 ευρώ το κιλό για τα μικρά αγγουράκια».

Ο υπεύθυνος πωλήσεων στον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου κ. Γιάννης Τζωρτζακάκης, επισημαίνει στον Αγροτύπο ότι «είναι στα τελειώματα οι κοπές των αγγουριών στην περιοχή. Έχουμε ξεκινήσει τις συγκομιδές από το Νοέμβριο. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής κατά 20% λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πάντως υπήρχε καλή ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε πάνω από 1 ευρώ το κιλό, που θεωρείται μια καλή τιμή σε σχέση με πέρσι». 

Από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής, Νίκος Μαρουλάκης, ανέφερε στον Αγροτύπο τα εξής: «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Επίσης η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις παρουσιάζουν μείωση κατά 30%.

Οι κοπές στην περιοχή ξεκινούν από Νοέμβριο και φτάνουν μέχρι τέλος Απριλίου. Οι μέσες τιμές παραγωγού στα αγγούρια κυμαίνονται λίγο κάτω από 1 ευρώ το κιλό. Ο συνεταρισμός εξάγει περίπου το 90% της παραγωγής των μελών του. Υπάρχη καλή ροή των εξαγωγών και υψηλή ζήτηση. Αυτό γίνεται επειδή στην Ισπανία έχει πρόβλημα η παραγωγή λόγω της ξηρασίας και στην Ολλανδία καθυστέρησαν οι φυτεύσεις λόγω των προβλημάτων με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου».    

Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «από το τέλος Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριών στην περιοχή. Η ποιότητα φέτος είναι μοναδική. Έχουν καλλιεργηθεί 1.000 στρέμματα με αγγούρια και αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 22 με 25 χιλιάδων τόνων».

Ο παραγωγός της Τριφυλίας κ. Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος, ανέφερε ότι στον ΑγροΤύπο «υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Τα θερμοκήπια της περιοχής θερμαίνονται με πυρηνόξυλο που έχει αυξηθεί πολύ η τιμή (έφτασε τα 90 ευρώ ο τόνος) αλλά και δεν το βρίσκουμε στην αγορά. 

Παρόλα αυτά η διακίνηση των αγγουριών έχει καλή ροή προς την εγχώρια αγορά αλλά και το εξωτερικό. Οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται από 1,40 μέχρι 1,50 ευρώ. Οι κοπές στην περιοχή θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι παραγωγοί ελπίζουν ότι τις ημέρες του Πάσχα θα αυξηθεί η ζήτηση». 
 

17/03/2022 02:00 μμ

Έχει χαθεί η πρωιμότητα στις βόρειες περιοχές της χώρας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Γεμάτη αντιξοότητες περιγράφουν την εφετινή χρονιά στο σπαράγγι οι παραγωγοί του.

Σε ποσοστό 10 με 15% έχει προχωρήσει η συγκομιδή του λευκού σπαραγγιού, που καλλιεργείται στο νομό Πέλλας. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, κ. Γιώργος Κονάκογλου: «οι πρώτες κοπές άρχισαν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως γενικά η παραγωγή έχει πάει πίσω χρονικά, με αποτέλεσμα να χαθεί η... πολυπόθητη πρωιμότητα. Αυτό οφείλεται, κατά βάση στις κακοκαιρίες που μας έπληξαν και στον μη ευνοϊκό γενικά καιρό που εξακολουθεί και επικρατεί στην Ελλάδα. Αντιθέτως, στη Γερμανία για παράδειγμα, όπου και στέλνουμε ως επί το πλείστον προϊόν και η οποία ως χώρα παράγει 5 και 6 φορές περισσότερο σπαράγγι από την Ελλάδα, ο καιρός έχει σταθεί σύμμαχος των εκεί σπαραγγοπαραγωγών. Ανησυχούμε για το πώς θα εξελιχθεί εν συνεχεία η κατάσταση, γιατί φαίνεται πως υπάρχει ζόρι και στην αγορά της Γερμανίας, λόγω της ακρίβειας. Το θετικό είναι πως τα πρώτα σπαράγγια έφυγαν με μια τιμή στο στήσιμο στα 4,50 ευρώ το κιλό από τα τέλη Φεβρουαρίου, για να πάνε στα 4 ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Βέβαια, οι τιμές αυτές αφορούν πολύ λίγες ποσότητες, ενώ είναι πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες περσινές». Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Κονάκογλου, τα πρώιμα λευκά σπαράγγια, τα πολύ πρώιμα, φθάνουν να πωλούνται στο ράφι έως και 6,5 ευρώ ανά κιλό, όμως μετέπειτα συνήθως η τιμή υποχωρεί. Παράλληλα, όπως μας λέει ο ίδιος: «η Γερμανία απορροφά επίσης σπαράγγι από το Περού, το οποίο παράγεται όλο το χρόνο. Το καλό βέβαια είναι πως το Περού δεν παράγει πλέον τόσες ποσότητες σπαραγγιού, όσες στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να επωφελείται η χώρα μας. Το δε ισπανικό σπαράγγι, καταναλώνεται κυρίως εντός Ισπανίας».

«Μισο-χαμένη πρέπει να θεωρείται η χρονιά για το σπαράγγι ειδικά στη βόρειο Ελλάδα», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Καμαριανάκης από τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, μέχρι πρότινος και ο ίδιος, παραγωγός σπαραγγιού. Όπως μας εξηγεί, η συγκομιδή, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών (9 βαθμούς Κελσίου σήμερα θερμοκρασία περιβάλλοντος), έχει πάει πίσω χρονικά και επί της ουσίας δεν έχουν μαζευτεί, παρά μόνον ελάχιστες ποσότητες φέτος. «Άλλες χρονιές τέτοια εποχή είχαμε μαζέψει το 20-30% της παραγωγής, αλλά φέτος σχεδόν τίποτα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

«Υπάρχει πρόβλημα με τον καιρό και στην περιοχή μας και η συγκομιδή έχει πάει πίσω. Αλλά και εκτός αυτού, μαθαίνουμε πως οι αγορές του εξωτερικού είναι ζορισμένες και οι καταναλωτές επιφυλακτικοί λόγω της ακρίβειας, αλλά και της αβεβαιότητας που τροφοδοτεί ο πόλεμος. Εκτιμώ πως θα μαζέψουμε τα πρώτα σπαράγγια προς το τέλος του μήνα», δήλωσε, τέλος, στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (Α.Ε.Σ.) Θράκης.

03/03/2022 10:25 πμ

Το 70 με 80% της εγχώριας παραγωγής ξερού κρεμμυδιού παράγεται στο νομό Βοιωτίας, αλλά φέτος καταγράφεται πτώση στα καλλιεργούμενα στρέμματα.

Στο κόκκινο από άποψη βιωσιμότητας βρίσκονται οι παραγωγοί ξερού κρεμμυδιού της περιοχής Θήβας, που αποτελεί την πλέον παραγωγική ζώνη της χώρας όσον αφορά το συγκεκριμένο προϊόν.

Οι αγρότες, λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο μπαίνουν μέσα, καθώς πωλούν τα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που αγγίζει πλέον τα 23 λεπτά το κιλό, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών, κ. Χρήστος Σαμπάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος τα στρέμματα που σπάρθηκαν με ξερό κρεμμύδι είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος πάντως καλλιεργεί 1.000 στρέμματα με ξερό κρεμμύδι. Με αφορμή την κατάσταση ο Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάοτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στον κάμπο της Βοιωτίας, η οποία καλύπτει σε ποσοστό το 80% της εγχώριας παραγωγής, για την καλλιεργητική περίοδο 2021 η οποία ολοκληρώθηκε καθώς και για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2022 η οποία είναι προ των πυλών.

Πληροφοριακά θα ήταν χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι η συνολική έκταση που κάλυψε η συγκεκριμένη καλλιέργεια κατά το έτος 2021 με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας κυμάνθηκε από 12.000 στρ. έως 13.000 στρ. και η απόδοση αυτών ήταν από 50.000-60.000 τόνους, ήτοι περίπου 4 τόνους/στρέμμα.

Η τιμή του παραγόμενου προϊόντος για την ίδια χρονική περίοδο την οποία εισέπραξε ο παραγωγός κυμάνθηκε από 0,10 έως 0,14 λεπτά/κιλό στο χωράφι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ίδιο προϊόν το οποίο έχει αποθηκευτεί σε ψυγεία και διατίθεται προς την αγορά,  έχει επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 0,23 λεπτά/κιλό τα οποία αφορούν την μεταφορά, την ψύξη και  την συσκευασία του. Το τελικό ποσό που λαμβάνει ο παραγωγός κυμαίνεται από 0,22-0,25 λεπτά/κιλό.

Συνημμένα σας παραθέτουμε τον πίνακα κόστους καλλιέργειας για το 2021 και τον ανάλογο για το 2022 ο οποίος είναι υπολογισμένος κατά προσέγγιση και καθημερινά παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν οι παραγωγοί οι οποίοι πλήττονται βάναυσα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να τους χορηγηθεί ενίσχυση άμεση, αφορολόγητη και μη επιστρεπτέα, ανάλογη αυτής που χορηγήθηκε για την καλλιέργεια της πατάτας ύψους τουλάχιστον τριακοσίων ευρώ ανά στρέμμα, η οποία θα συμβάλλει στην ‘’μερική’’ κάλυψη του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ζητάμε να ληφθεί υπόψιν το αίτημά μας με στόχο να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Με εκτίμηση