Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σταμάτησαν τέλη Απριλίου την συγκομιδή στα σπαράγγια λόγω χαμηλών τιμών

10/05/2022 01:36 μμ
Οι κακοί οιωνοί φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και οι ασυνήθιστες άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν.

Οι κακοί οιωνοί φάνηκαν κατά τις πρώτες ημέρες συγκομιδής σπαραγγιών, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και οι ασυνήθιστες άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τον μήνα Μάρτιο που ακολούθησαν.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν καθόλου την φετινή παραγωγή. Είχαμε μειωμένες αποδόσεις και χάσαμε την πρωιμότητα.

Αντιθέτως, στη Γερμανία, όπου και στέλνουμε ως επί το πλείστον προϊόν και η οποία ως χώρα παράγει 5 και 6 φορές περισσότερο σπαράγγι από την Ελλάδα, ο καιρός στάθηκε σύμμαχος των εκεί σπαραγγοπαραγωγών. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, μπορεί να ξεκίνησαν οι τιμές παραγωγού από καλά επίπεδα αλλά τότε δεν είχαμε παραγωγή. Όταν όμως βγήκαν οι ποσότητες τότε υπήρξε μια απότομη μείωση της τιμής. Αυτή οφείλεται στον πόλεμο που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης στις αγορές (είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν). 

Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να διακόψουν την συγκομιδή τέλος Απριλίου (αντί για τέλος Μαΐου που ήταν τις προηγούμενες χρονιές) λόγω χαμηλής τιμής παραγωγού που δεν κάλυπτε το κόστος. Τα σπαράγγια έφτασαν να πωλούνται στα 1,5 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια έπεσαν και τάω από 1 ευρώ.  

Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής έγιναν αντιληπτά και τα προβλήματα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τα καλλιεργητικά έξοδα, μιας ήδη κοστοβόρας και απαιτητικής καλλιέργειας όπως το σπαράγγι. 

Η αύξηση του κόστους επήλθε και στα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Ο πόλεμος όμως προκάλεσε και μεγάλη αποδιοργάνωση στις ευρωπαϊκές αγορές, κάνοντας τους ευρωπαίους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα όπως συνήθιζαν τόσα χρόνια, λόγω της ανασφάλειας και του φόβου. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών πώλησης, κάνοντας απαγορευτική τη συνέχιση της συγκομιδής από τους παραγωγούς.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό που συνέβη είναι καταστροφικό για τους σπαραγγοπαραγωγούς αλλά και το μέλλον της ίδιας της καλλιέργειας.

Για τους λόγους που αναφέραμε ζητάμε τη μέριμνα του ΥπΑΑΤ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν. Ειδικά να στηριχθεί η σπαραγγοκαλλιέργεια ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να συνεχίσουμε ως παραγωγοί να εισπράττουμε την υπεραξία του προϊόντος από τις εξαγωγές και να μην δούμε τα συσκευαστήρια μας κουφάρια.

Στην περιοχή του Δήμου Νέστου Καβάλας καλλιεργούμε σπαράγγια από τα τέλη του `80 και τις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει σημαντικές επενδύσεις από Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών αλλά και Ιδιώτες που δραστηριοποιούνται με τη καλλιέργεια σπαραγγιού, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα συσκευαστήρια, σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα ενισχύουν την τοπική οικονομία και τη χώρα από τις εξαγωγές του προϊόντος.  

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
01/06/2023 12:02 μμ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (31 Μαΐου), του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με τον διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Πατρών, Γιώργου Τσιλιγιάννη.

Τέθηκε το θέμα των ζημιών που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Ηλείας από τις ακραίες μεταβολές του καιρού. 

Για τις περιπτώσεις  τις ζημιές από την χαλαζόπτωση, στις 17/5, στο καρπούζι, τις πατάτες και τα εσπεριδοειδή, στο Τραγανό της Ηλείας, έχουν γίνει επισημάνσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη στον Κανονισμό για τις μεταβολές των θερμοκρασιών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν παραγωγοί πεπονιών και καρπουζιών της δυτικής Ελλάδας. 

Ο αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών της Ηλείας και της δυτικής Αχαΐας έχουν πάθει ζημιά από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών την ημέρα με την νύχτα, «κούφωσαν» και έχουν γίνει μη εμπορεύσιμα. Όμως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτή την ζημιά.

Είναι άδικο την στιγμή που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί να μην αποζημιώνονται για ζημιές από ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω του αναχρονιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αυτό θα αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. 

Με τον Διευθυντή του υποκαταστήματος συζητήσαμε και για άλλες περιπτώσεις ζημιών όπως στα αμπελοειδή της Πηνείας, καθώς και για πορίσματα που έχουν καθυστερήσει να αναρτηθούν στους πληγέντες».

Τελευταία νέα
23/05/2023 12:49 μμ

Ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης από την περιοχή της Τριφυλλίας, με την ζήτηση αυτή την εποχή να είναι σε υψηλά επίπεδα. 

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια στον Αγρίλη και στην Τερψιθέα. Τώρα κόβουν οι πρώιμες φυτεύσεις. Η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλλία ανέρχεται σε περίπου 5.500 στρέμματα (είναι στα ίδια περίπου με τα περσινά) και η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί στους 40 χιλιάδες τόνους. Η ποιότητα είναι φέτος σε πολύ καλά επίπεδα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι εξοπλισμένες με δίχτυα, αντιπαγετικά και αντιχαλαζικά».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η κοπή καρπουζιού στην περιοχή από το περασμένο Σάββατο (20/5). Οι βροχές όμως δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την συγκομιδή. Τη Δευτέρα (22/5) είχαμε πέντε ώρες συνεχόμενη βροχόπτωση, πράγμα πρωτόγνωρο για αυτή την εποχή. Πάντως γενικότερα οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά τις μέσες αποδόσεις αλλά μια καλύτερη εικόνα θα φανεί προς το τέλος της συγκομιδής.

Τα καρπούζια πάνε στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως για εξαγωγή. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν πολλές ποσότητες καρπουζιών θερμοκηπίου. Επίσης η ζήτηση είναι αυξημένη στις αγορές, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και να κυμαίνονται από 40 έως 50 λεπτά το κιλό. Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι κοπές και οι ποσότητες καρπουζιών στην περιοχή».    

22/05/2023 03:54 μμ

Με μειωμένες τιμές πουλάνε οι Ισπανοί τα καρπούζια τους, ενώ αντίθετα στην λιανική αγορά οι τιμές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Η τιμή παραγωγού για τα καρπούζια θερμοκηπίου μειώθηκε απότομα στα 20 λεπτά το κιλό», δηλώνει η ισπανίδα Adoración Blanque, πρόεδρος Νέων Αγροτών (ASAJA) της επαρχίας Almería.

Και προσθέτει: «Το κόστος παραγωγής καρπουζιού έχει αυξηθεί, κατά μέσο όρο 25%, σε σύγκριση με τις τελευταίες δύο εμπορικές σεζόν. Με τις τρέχουσες αποδόσεις υπολογίζεται το κόστος παραγωγής ότι κυμαίνεται στα 45 λεπτά το κιλό. 

Αν και η φετινή παραγωγή - παρά την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας - είναι σε καλά επίπεδα, η απότομη πτώση τιμών, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς.

Από την άλλη στην λιανική αγορά το καρπούζι πωλείται έως και 2 ευρώ το κιλό. Η υψηλή τιμή λιανικής αναγκάζει τους παραγωγούς να μειώσουν την κατανάλωση καρπουζιού σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (ενεργειακό κόστος κ.α.).

Δεν καταλαβαίνουμε την μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής που πληρώνουν οι Ισπανοί καταναλωτές στο ράφι σε σύγκριση με την τιμή που πουλάει ο παραγωγός στο χωράφι. Αυτή η μεγάλη διαφορά τιμής φανερώνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην τροφική αλυσίδα, με τους παραγωγούς να επενδύουν τα περισσότερα και λαμβάνουν τα λιγότερα».

08/05/2023 01:48 μμ

Συνεχίζονται οι κοπές πεπονιού με τη ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές να παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός από την Μεσαρά στην Κρήτη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι κοπές για τα πεπόνια θερμοκηπίου ξεκίνησαν από νωρίς τον Μάρτιο. Οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μέχρι στιγμής πρόβλημα στην παραγωγή και οι αποδόσεις κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. 

Στην αρχή η ζήτηση ήταν μειωμένη αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί. Επειδή δεν είναι μεγάλες ποσότητες τα πεπόνια αυτή την εποχή πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά και πολύ λίγα πάνε για εξαγωγή. Οι τιμές ήταν στα 80 λεπτά αλλά στη συνέχεια ανέβηκαν και έφτασαν ακόμη και στα 1,30 ευρώ για τα καλής ποιότητας πεπόνια. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση».

Ο κ. Μανώλης Δουλγεράκης, παραγωγός θερμοκηπιακού πεπονιού από την ίδια περιοχή, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Απριλίου άρχισαν να βγαίνουν στην εγχώρια αγορά τα πολύ πρώιμα πεπόνια. Τώρα κάνουν κοπές όσοι φύτεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάντως ακόμη δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες.
Οι καιρός δεν έχει δημιουργήσει φέτος πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Το πεπόνι δεν θέλει μεγάλη υγρασία γιατί σκάει η φλούδα του. Επίσης η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του δημιουργεί κάποια ποιοτικά προβλήματα.

Όσον αφορά την ζήτηση εξαρτάται από την θερμοκρασία, θέλει ζέστη για να αγοράσει ο καταναλωτής πεπόνια. Υπάρχουν ήδη στην Κρήτη αρκετοί τουρίστες αλλά για το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι κρατήσεις. Τα ξενοδοχεία δεν ζητούν καλής ποιότητας πεπόνια αλλά βοηθούν να απορροφηθούν αρκετές ποσότητες από την αγορά (δεύτερης ποιότητας).

Η ποιότητα δίνει την τιμή στο πεπόνι. Την περαμένη Πέμπτη (4/5) η τιμή κυμάνθηκε γύρω στο 1 ευρώ. Την Παρασκευή (5/5/) αυξήθηκε στα 1,10 - 1,30 ευρώ και το Σάββατο (6/5) η μέση τιμή κυμαινόταν στα 1,15 αλλά έφτασε ακόμη και στα 1,40 ευρώ για τα καλής ποιότητας πεπόνια».

O Αντώνης Γκόνης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ πεπόνια χαμηλής κάλυψης. Τώρα έχουμε ξεσκεπάσει και σε περίπου 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Γενικά φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα».

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός πεπονιών από την Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή στα πεπόνια θερμοκηπίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές μετά τις 15 Μαΐου. Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια και οι τιμές παραγωγού έχουν μέχρι στιγμής μια καλή πορεία». Στα υπαίθρια πεπόνια η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από 15 έως 20 Ιουνίου».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «ξεκίνησε η συγκομιδή και εξαγωγή πεπονιών θερμοκηπιακής καλλιέργειας, καθώς και των υπόλοιπων εαρινών φρούτων. Τις επόμενες εβδομάδες η ροή των εξαγωγών τους αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η παραγωγή τους εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη».

02/05/2023 01:06 μμ

Εδώ και 2 μήνες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για τα στρογγυλά καρπούζια θερμοκηπίου στην Κρήτη, ενώ ακολούθησαν από τέλη Απριλίου τα καρπούζια της Ηλείας. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο αν και ξεκίνησαν σε καλά επίπεδα οι τιμές στη συνέχεια είχαμε μείωση λόγω προβλημάτων στη ζήτηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Γιώργος Τσικνάκης, «καλλιεργώ 60 στρέμματα υπαίθρια με χαμηλή κάλυψη και 15 στρέμματα σε θερμοκήπια. Από Μάρτιο έχουν ξεκινήσει να κάνουν κοπές τα καρπούζια θερμοκηπίου στην Κρήτη. Οι τιμές ξεκίνησαν από 1,30 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια έπεσαν στα 70 λεπτά. Όσο αυξάνουν οι ποσότητες τόσο πιέζονται οι τιμές και αυτή την εποχή έχουν μια μέση τιμή γύρω στα 35 λεπτά και για τα πολύ καλής ποιότητας φτάνουν έως 50 λεπτά».

Ο έμπορος από το Τυμπάκι κ. Μανόλης Χαριστάκης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «από Μάρτιο έχει φέτος ξεκινήσει η συγκομιδή καρπουζιών στην Κρήτη. Αυτή την εποχή στην αγορά είναι τα καρπούζια της Κρήτης και της Ηλείας. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές στα τέλη Απριλίου κυμαίνονταν από 60 - 80 λεπτά το κιλό. Τα καρπούζια της Κρήτης κατευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά».

Από τα τέλη Απριλίου έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν στην αγορά τα καρπούζια από τα θερμοκήπια της Ηλείας.

Ο κ. Ηλίας Χρυσόστομος, παραγωγός θερμοκηπιακού καρπουζιού από την Αμαλιάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη Απριλίου άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά τα καρπούζια της Ηλείας (θερμοκήπια και υψηλά «τολ»). Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει την ζήτηση ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στις εξαγωγές. Οι τιμές είναι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Υπήρξαν προβλήματα και στην καλλιέλεργεια λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και χαλαζοπτώσεων στην περιοχή. Ακόμη η τιμή τους είναι πάνω από 50 λεπτά αλλά δεν φαίνεται να υπάρξει καλή εικόνα στην ζήτηση αν δεν αυξηθούν οι θερμοκρασίες».

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Αντώνης Πετρόπουλος, παραγωγός καρπουζιών από τα Λεχαινά,  «στην περιοχή μας αν βοηθήσει ο καιρός θα ξεκινήσουμε τις κοπές καρπουζιού. Θέλουμε ηλιοφάνεια για να αποκτήσουν καλό χρωματισμό τα καρπούζια. Άλλες όμως περιοχές της Ηλείας, όπως Βάρδα και Αμαλιάδα, έχουν ξεκινήσει να κόβουν. Τα πρώιμα έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρπόδεση. Τα καρπούζια της περιοχής πάνε κυρίως για εξαγωγή και αυτό που θέλουμε είναι το επόμενο διάστημα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη για να υπάρξει καλή ζήτηση».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «από αρχές Απριλίου ξεσκεπάστηκαν τα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια της περιοχής. Έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση χωρίς προβλήματα. Αυτές τις ημέρες όσοι διαθέτουν αντιχαλαζικά - αντιανεμικά δίχτυα (το 50% των παραγωγών της περιοχής) τα σκέπασαν για να τα προστατέψουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η συγκομιδή - αν βοηθήσει ο καιρός - θα ξεκινήσει για τα πρώιμα σε δεκαπέντε ημέρες. Η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλλία ανέρχεται σε περίπου 5.500 στρέμματα και η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί στους 38 - 40 χιλιάδες τόνους». 

24/03/2023 11:27 πμ

Στην πρόσφατη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, συζητήθηκε και το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του. 

Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου. Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.

Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, κατά 50%, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής. Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.

Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».

22/03/2023 10:43 πμ

Σοβαρά προβλήματα από το 2023 δημιουργεί η μεταβατική διάταξη για τον καθορισμό τύπων και τεχνικών προδιαγραφών των θερμοκηπίων.

Ο σχετικός νόμος του 2020, που είχε πάρει παράταση, από το 2023 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και ουσιαστικά βγάζει εκτός λειτουργίας μεγάλο αριθμό θερμοκηπίων της χώρας. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 2243/333582/27-11-2020 (ΦΕΚ Β΄5432/09-12-2020), η οποία επανακαθόρισε τους τύπους και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων, στο άρθρο 28 αναφέρει: «θερμοκήπια ή θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών, στα οποία είχαν δοθεί εγκρίσεις τύπου είτε από την τέως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος είτε από το ΥπΑΑΤ και έχουν εγκατασταθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης υποχρεούνται εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της, να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης και να αιτηθούν νέας έγκρισης εφόσον πληρούν τον ευρωκώδικα ΕΝ13031.01 και 02. Σε αντίθετη περίπτωση παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης και απαιτείται να αιτηθούν νέας έγκρισης εντός 6 μηνών».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την ανωτέρω μεταβατική διάταξη, η οποία προβλέπει ότι οι εγκρίσεις τύπου που είχαν δοθεί παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της ΥΑ, ουσιαστικά καταδικάζεται ένας μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων να στερηθεί την έγκριση τύπου και συνεπώς, να μην μπορεί πλέον να μεταβιβασθεί ή να ηλεκτροδοτηθεί ή να αρδευτεί κινδυνεύοντας και με πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής. Κι αυτό γιατί σε μια θερμοκηπιακή κατασκευή ετών, δεν μπορεί να προσαρμοστεί ο σκελετός του θερμοκηπίου σε νέες προδιαγραφές διαστάσεων, ενώ κοστίζει λιγότερο να κατασκευάσεις ένα νέο θερμοκήπιο παρά να ανακατασκευάσεις εκ θεμελίων το υπάρχον. 

Το πρόβλημα δεν θα προκύψει μόνο στην περίπτωση της μεταβίβασης ή της τροποποίησης της ηλεκτροδότησης των παλαιών θερμοκηπίων. Η έγκριση τύπου έχει την θέση της αδειοδότησης του θερμοκηπίου από την Πολεοδομία. Σε περίπτωση καταγγελίας κάποιου τρίτου, εφόσον δεν μπορεί να εκδοθεί σήμερα έγκριση τύπου, κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου με δυσβάστακτο κόστος αυθαίρετης κατασκευής.

Είχε δημιουργηθεί μια Ομάδα Εργασίας στο ΥπΑΑΤ αλλά ακόμη περιμένουμε να μας ανακοινώσουν τι αποφάσεις πήρε.

Διαβάστε την σχετική επιστολή που είχε στείλει το 2021 η ΔΑΟΚ Τριφυλίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο πρόβλημα (πατήστε εδώ)

17/03/2023 02:04 μμ

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις θερμοκηπιακές μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που λειτουργούν με φυσικό αέριο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Παρόλα αυτά κατάφεραν να ξεπεράσουν τα μεγάλα προβλήματα και το 2023 φαίνεται να ανοίγονται πιο θετικές προοπτικές για τον κλάδο λόγω της διόρθωσης προς τα κάτω των τιμών ενέργειας.

Οι Κήποι Καρδίτσας είναι μια υπερσύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που λειτουργεί από το 2020. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο βασικός µέτοχος και διευθύνων σύµβουλος της «Κήποι Καρδίτσας», Αργύρης Παπαργυρόπουλος, «εστιάζουμε στην ποιότητα, την καινοτομία και την αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιλεγεί ποιοτικές ποικιλίες σπόρων ντοµάτας τύπου beef, από πιστοποιηµένους οίκους παραγωγής σπόρων.

Καλλιεργούμε 50 στρέμματα με ντομάτες. Υπάρχουν δύο σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ ή CHP) που λειτουργούν με φυσικό αέριο και παράγουν ταυτόχρονα 4 MW ηλεκτρικής και 5 MW θερμικής ενέργειας την ώρα. Η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ μέσης τάσης, ενώ η θερμική χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του θερμοκηπίου. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν ψυκτικοί θάλαμοι και μονάδες διαλογής και συσκευασίας. 

Το φυσικό αέριο το 2022 είχε φτάσει να είναι 20 φορές πιο ακριβό σε σχέση με την τιμή που είχε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ουκρανίας. Τώρα έχει κάπως μειωθεί η τιμή του αλλά παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα (είναι τριπλάσια σε σχέση με το 2020). Επίσης στα είδη συσκευασίας και στο εργατικό είχαμε αύξηση του κόστους.

Φυτεύσεις της ντομάτας γίνονται από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι μέσα Μαρτίου και όλο τον υπόλλοιπο χρόνο είμαστε στην αγορά με ντομάτες τύπου beef. Την παραγωγή μας την πουλάμε στην Ελλάδα. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε βγει στην αγορά. Σίγουρα οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους. Για αυτό σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε εξαγωγές. Πέρασε μια δύσκολη χρονιά το 2022 η υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας αλλά καταφέραμε να κρατηθούμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Στασινόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της επιχείρησης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «παρά τα προβλήματα το 2022 βγήκαμε στην αγορά με την μικρόκαρπη κερασοντομάτα (Cherry) σε συσκευασία 500 γραμμαρίων (κούπα). Είναι ένα προϊόν που έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και εργατικών. Καλλιεργήσαμε το 10% της έκτασης με τα ντοματίνια. Είναι ένα προϊόν πιο γκουρμέ και δεν πωλείται χύμα, οπότε έχει πιο υψηλή τιμή σε σχέση με την μεγαλόκαρπη».

Τα θερμοκήπια Σαββίδη - DRAMELLO FRESH, έχουν κατασκευαστεί το 2014 στη Δράμα και ειδικεύονται στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, κάνοντας χρήση ΣΗΘΥΑ (CHP). Η παραχθείσα θερμική ενέργεια, χρησιμοποιείται στο θερμοκήπιο για θέρμανση, ενώ η παραχθείσα ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στον Δημόσιο Φορέα Ηλεκτροδότησης. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καδόγλου, Γεωπόνος και Διευθυντής Παραγωγής στα Θερμοκήπια Σαββίδη Α.Ε. «από το 2006, με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με την Ευρώπη, λειτουργούν και στην Ελλάδα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Είχα την τύχη να εργαστώ ως γεωπόνος στην πρώτη μεγάλη θερμοκηπιακή μονάδα «εκτός εδάφους» που λειτουργούσε με φυσικό αέριο. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η χώρα μας δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική για αυτόν τον κλάδο. 

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η τιμή του ρεύματος που απολάμβαναν οι παραγωγοί, πουλώντας το προϊόν αυτό, δεν συνδέονταν με την τιμή του φυσικού αερίου. Στο εξωτερικό, επίσης, οι παραγωγοί μπορούν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, σταθερής τιμής του φυσικού αερίου με τους παρόχους, κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας.   

Μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στη διάθεση του φυσικού αερίου, σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε και σε 20πλάσια επίπεδα, στην Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε μεγάλες αναταράξεις και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. 

Σαν πρώτη αντίδραση, είχαμε ακυρώσεις παραγγελιών στα φυτώρια, από τους παραγωγούς, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος, μεταθέτοντας τις νέες φυτεύσεις τους για το τέλος του χειμώνα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, επιπρόσθετη, πρόχειρη, αντισταγονική θερμοκουρτίνα στο θερμοκήπιο, για να μειώσουν τον όγκο που έπρεπε να θερμάνουν. 

Στην Ελλάδα είχαμε μετάθεση ημερομηνίας μεταφύτευσης, αποφεύγοντας το χειμώνα, ενώ κάποιοι παραγωγοί έριξαν τις θερμοκρασίες μέσα στο θερμοκήπιο (με μείωση εως και 50% της θερμικής ενέργειας), κάτι που είχε κόστος στην συνολική παραγωγή. 

Η αύξηση της τιμής πώλησης του γεωργικού προϊόντος ήταν πολύ μικρή για να καλύψει τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Είχαμε και συνακόλουθες αυξήσεις στα λιπάσματα 20 - 500%, ενώ στο φυσικό αέριο, είδαμε την τιμή να αυξάνει έως και 1.700%.

Μέσα σε λίγες βδομάδες συντελέστηκαν κοσμογονικές αλλαγές στο θερμοκηπιακό τομέα. Θερμοκήπια στην Αγγλία με αγγούρι εγκαταλείφτηκαν εντελώς. Παραγωγοί από την Ολλανδία (τα θερμοκήπια εκεί καταναλώνουν το 9% του φυσικού αερίου  της χώρας), έγιναν ξαφνικά πωλητές ενέργειας, αφού τα χαμηλά συμβόλαια στο φυσικό αέριο που είχαν προσυπογράψει, τους επέτρεπαν να κάνουν περιουσίες, μεταπουλώντας το αέριο σε άλλες επιχειρήσεις. Το ίδιο έκαναν και όσοι είχαν μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, «εγκαταλείποντας» έτσι την γεωργική παραγωγή. 

Το ρευστό αυτό ενεργειακό περιβάλλον συνέβαλλε, δυστυχώς και στο «πάγωμα» μεγάλων επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα μας. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις, έκαναν λόγο για μεταφορά μεγάλου όγκου της παραγωγής σε χώρες της Αφρικής, όπως η Κένυα και το Μαρόκο. 
Φαίνεται όμως πως το 2023 η εικόνα αυτή αρχίζει να αντιστρέφεται. Η τιμή του φυσικου αερίου είναι μόλις τρεις φορές επάνω σε σχέση με αυτήν που είχαμε πριν λίγα χρόνια και οι παραγωγοί στην Ελλάδα άρχισαν να «ξαναζεσταίνουν» τις μηχανές τους. 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο είναι από τις πιο καθαρές από τις συμβατικές μορφές ορυκτών καυσίμων. Μόνο στο νομό Δράμας η ικανότητα παραγωγής ρεύματος με μονάδες ΣΗΘ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας) είναι της τάξεως των 20 ΜW, ενώ στα θερμοκήπια του νομού απασχολούνται πάνω από 300 άτομα. Πρέπει, λοιπόν η Πολιτεία να ασχοληθεί με τα προβλήματα αυτών των μονάδων, να απορροφά τους έντονους κραδασμούς που  προκαλούνται στην παγκόσμια, προσφέροντας σταθερότητα και αίσθημα εμπιστοσύνης σε νυν και εν δυνάμει επενδυτές».

15/03/2023 10:09 πμ

Συνάντηση είχαν, την Τρίτη (14/3), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά.

Ο ΑγροΤύπος ήταν εκεί και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτών μετά την συνάντηση.

Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα.

Στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον 4.500 εργατών γης για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών καλλιεργειών με προσαύξηση τουλάχιστον 1.000 ακόμα στην συγκομιδή της ελιάς.

Ζητήσαμε ακόμη εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης να υπάρξει και άλλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση στέγασης εργατών γης και αγοράς ISOBOX (προκάτ οικίσκων εργατών γης), το οποίο βλέπει θετικά ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει άμεσα.

Ζητήσαμε από τον κ. Γεωργαντά η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να γίνει με την θέσπιση ειδικού πίνακα που δεν θα λειτουργεί μόνο προς των συμφέρων των μεγάλων καλλιεργειών αλλα αναγνωρίζοντας και την εντατική εργασία που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή των σχετικών πινάκων απασχόλησης εργατών και η πληρωμή θα γίνει με βάση όσα έγιναν στην προηγούμενη.

Ο υπουργός ΑΑΤ μας ανέφερε ότι βλέπει θετικά την ενίσχυση μέσω de minimis της καλλιέργειας ντομάτας επειδή αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα φυτοπροστασίας με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καταθέσει σχετικό φάκελο η τοπική ΔΑΟΚ.

Δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ).

Εμείς ζητήσαμε αλλαγή των ποσών χρηματοδότησης στα Σχέδια βελτίωσης και στόχευση ανάλογα με την επένδυση. Η πρόσκληση αφήνει φωτογραφικά εκτός τα θερμοκήπια. Επενδύσεις σε θερμοκήπια, κτηνοτροφία και γεωργία ακριβείας θα πρέπει να μπορούν να συντάξουν φάκελο 250.000 ευρώ. Επίσης το πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 9/3/2023, συνδέει την μέγιστη χρηματοδότηση (250.000 ευρώ) με το μέγεθος της επιχείρησης μέσω του ΟΣΔΕ 2022 αφήνοντας εκτός μεγάλης χρηματοδότησης σχεδόν κάθε νέο αγρότη».

13/03/2023 01:32 μμ

Επανέρχονται σταδιακά οι ροές των εξαγωγών τούρκικης και μαροκινής ντομάτας στην ΕΕ.

Το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών ανακοίνωσε ότι ο περιορισμός στις εξαγωγές ντομάτας, που είχε θεσπισθεί στις 2 Μαρτίου και είχε προαναγγελθεί ότι θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου, έχει αρθεί από τις 7 Μαρτίου. 

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, δηλώνει ότι «η απαγόρευση αποφασίστηκε για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά και να αποτραπεί η αύξηση των τιμών της τομάτας. Ωστόσο, η απαγόρευση επικρίθηκε έντονα από τους καλλιεργητές, καθώς η ντομάτα παραμένει το κύριο εξαγωγικό προϊόν νωπών προϊόντων για την Τουρκία. Οι Τουρκία εξάγει κάθε χρόνο περίπου 600.000 τόνους ντομάτας».

Σε αύξηση των εξαγωγών ντομάτας θα προχωρήσουν και οι Μαροκινοί. Τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές στην εγχώρια αγορά είχαν προχωρήσει σε περιορισμούς των εξαγωγών ντομάτας. Το Μαρόκο είναι μεγάλος προμηθευτής ντομάτας στις αγορές της Ευρώπης (ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο). Οι εισαγωγές στην ΕΕ ντομάτας από το Μαρόκο ξεπερνούν τους 300.000 τόνους ετησίως. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου και να βάζουν στους πελάτες τους όριο των τριών τεμαχίων.

Οι εισαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα συνεχίσουν την ανοδική τάση των τελευταίων ετών. Το 2022 είχαν μια αύξηση, κατά 3%, φτάνοντας στους 730.000 τόνους.

03/03/2023 02:52 μμ

Θετικό το πρόσημο για τους Έλληνες παραγωγούς, παρά τις ανατιμήσεις.

Υποθήκες για ακόμα καλύτερη παρουσία στο μέλλον έβαλε φέτος η ντομάτα βελανίδι, καθώς κατά κοινή ομολογία, καταφέρνει παρά τα υψηλά κοστολόγια, να φέρνει κερδοφορία στους περισσότερους παραγωγούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τάσεις της αγοράς, που όσον αφορά στο εσωτερικό, δείχνει να προτιμά τα πιο γευστικά προϊόντα.

Η Ελληνική αγορά προτιμά τα πιο γλυκά, τα πιο γευστικά προϊόντα

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην Ελλάδα έχουμε γύρω στα 45.000 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εκ των οποίων η Κρήτη έχει γύρω στα 23.000 στρέμματα. Η Κρήτη λόγω της θέσης της έχει τη δυνατότητα να έχει προϊόν μέσα στο χειμώνα και το Μάιο, όταν αρχίζουν οι άλλες περιοχές, εμείς τελειώνουμε. Όσον αφορά στη ντομάτα βελανίδι κατά προσέγγιση οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Κρήτη είναι γύρω στα 2.000 στρέμματα αυτή την περίοδο. Σήμερα που μιλάμε το 80% της παραγωγής σε βελανίδι αφορά Κρητικό προϊόν. Οι τιμές παραγωγού την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν και πάνω από 3 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα είναι γύρω στα 2,70. Η τιμή είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό. Όταν η τιμή για τον παραγωγό πέσει κοντά στο 1 ευρώ το κιλό, τότε δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους. Ένα κόστος καλλιέργειας γενικά στη ντομάτα είναι τα 5.000 ευρώ το στρέμμα. Στο βελανίδι η διαφορά είναι ότι έχει ακριβότερα εργατικά, γιατί πολύ απλά μαζεύεται με το χέρι και μιλάμε για λεπτο-δουλειά. Η ντομάτα βελανίδι έχει διαφορά από τη ντομάτα beef, την μεγαλόκαρπη, γιατί συλλέγεται επί τόπου συνήθως από τους παραγωγούς και συσκευάζεται σε κεσεδάκια για να φύγει για την αγορά. Το περισσότερο Ελληνικό βελανίδι καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, αλλά γίνονται και εξαγωγές. Προβλήματα γενικώς δεν υπάρχουν, παρά μόνον αν ο χειμώνας είναι βαρύς, κάτι που φέτος δεν ισχύει. Στην καλλιέργεια της ντομάτας γενικώς έχει κάνει μεγάλη ζημιά η Tuta και ο ιός της καστανής ρυτίδωσης. Όλα αυτά είναι σε έξαρση κυρίως μετά το Μάρτιο. Από υβρίδια θεωρώ τα Lobello, πολύ καλά γιατί υπερέχουν σε γεύση».

Ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας Κάμιρος με την διακρική επωνυμία Κρητικό Περβόλι και όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «την τρέχουσα σεζόν υπερδιπλασιάσαμε τις εκτάσεις με ντομάτα βελανίδι, το οποίο διαθέτουμε στην εσωτερική αγορά, έχοντας συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Έχουμε όμως και άλλες συνεργασίες. Από υβρίδια προτιμάμε το Lobello, γιατί έχουν καλή γεύση και τα ζητάει η αγορά περισσότερο. Στις συσκευασίες των 500 γραμμαρίων η ντομάτα μπαίνει με το κοτσάνι, ενώ στις συσκευασίες των 250 γραμμαρίων (ποτήρι) μπαίνει χωρίς κοτσάνι. Οι ποιότητες σε ένα θερμοκήπιο δεν είναι πάντα ίδιες. Για να έχεις ενα καλό κέρδος, με το σημερινό κόστος παραγωγής, πρέπει να έχεις μια απόδοση στους 15 με 20 τόνους ανά στρέμμα. Το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ το στρέμμα λόγω των ανατιμήσεων στις εισροές, ενώ και τα εργατικά είναι πλέον στα 35-40 ευρώ αντί 30 που ήταν μέχρι πέρσι».

Έτοιμος να βάλει ντομάτα βελανίδι εμφανίζεται και ο κ. Θανάσης Παλούκης, που καλλιεργεί κηπευτικά θερμοκηπίου, αλλά και υπαίθρια στην περιοχή της Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία και τα οποία εμπορεύεται στη λαϊκή αγορά του νομού, της Λευκάδας κ.λπ. Όπως μας λέει ο κ. Παλούκης: «κλίνω να να βάλω ντομάτα βελανίδι Lobello σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, ώστε να κάνω συγκομιδή και να έχω παραγωγή μέσα στο καλοκαίρι και ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, που έχουν ζήτηση τα προϊόντα. Γενικά η ντομάτα βελανίδι είναι ελεγχόμενη ως προς τα κόστη καλλιέργειας θεωρώ και έχει και περιθώριο κέρδους, ειδικά αν πουλάς το καλοκαίρι».

Ανασταλτικός παράγοντας οι μεγάλες ανάγκες σε εργατικά χέρια

Ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, παραγωγός ντομάτας θερμοκηπίου, από την περιοχή της Ιεράπετρας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο υπάρχει παραγωγή σε ντομάτα βελανίδι και οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές. Τα πολλά κρύα δεν κάνουν καλό στην καλλιέργεια, όπως και οι πρώιμες ζέστες, καθώς φέρνουν την παραγωγή νωρίτερα από το κανονικό και μαζεμένη. Γενικά χρειάζεται μια ισορροπία. Αυτή την περίοδο βγάζουμε γύρω στα 500 κιλά τη βδομάδα. Οι τιμές τις τελευταίες ημέρες έχουν ανεβεί, αλλά πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε κάμψη αποδόσεων ανά περίπτωση. Στη ντομάτα βελανίδι το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με το εργατικό κόστος, καθώς μαζεύονται ένα-ένα με το χέρι. Το κόστος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα ξεκινά από τα 2.500 - 3.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει και στα 5.000 ευρώ το στρέμμα. Από υβρίδια κάνουμε δοκιμές συνεχώς σε καινούργια και μελετάμε τις συμπεριφορές τους τις καλλιεργητικές, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για λιγότερες απώλειες από Tuta και τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Ένα από αυτά που δοκιμάζουμε τελευταία είναι το Solemio».

«Προσωπικά έχω τέσσερα χρόνια να βάλω ντομάτα βελανίδι. Βασικός λόγος εγκατάλειψης και στροφής σε άλλα προϊόντα είναι οι μεγάλες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια, καθώς μιλάμε για προϊόν, που μαζεύεται ένα-ένα. Με την έλλειψη εργατών λοιπόν, αναγκαστικά, πρέπει να πάμε σε άλλα προϊόντα. Φέτος η σεζόν στη ντομάτα βελανίδι δεν ξεκίνησε και τόσο καλά, από άποψη τιμών και εμπορίου, όμως τώρα τελευταία έχεια ανεβεί η τιμή παραγωγού και με 2 και 2,5 ευρώ ανά κιλό, μένει καλό κέρδος. Η καλλιέργεια ως καλλιέργεια έχει μεγάλα κόστη, αλλά καλλιεργητικά και από άποψη ψεκασμών, έχει λιγότερες θα έλεγα απαιτήσεις από άλλα κηπευτικά. Το θετικό επίσης στη ντομάτα βελανίδι είναι πως έχει δυνατό φυτό με επίσης δυνατό ριζικό σύστημα και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από Tuta και ιό καστανής ρυτίδωσης. Γενικά είναι ελεγχόμενα τα πράγματα», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Μαντζαράκης, παραγωγός προϊόντων θερμοκηπίου από την περιοχή της Ιεράπετρας.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης, παραγωγός από το νομό Ηρακλείου και υπεύθυνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Άρβης ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εμείς εδώ στον Συνεταιρισμό ασχολούμαστε κυρίως με το αγγούρι και δεν έχουμε βάλει ντομάτα βελανίδι. Αποτρεπτικός παράγοντας γι' αυτό είναι χαμηλή-όλο το προηγούμενο διάστημα-τιμή παραγωγού, που ήταν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Με τέτοια τιμή στη ντομάτα βελανίδι, δεν βγαίνει ούτε το κόστος καν, πόσο μάλλον κέρδος. Κατ' επέκταση, βελανίδι ντομάτα βάζουν σε άλλες περιοχές της Κρήτης και ιδίως στην Ιεράπετρα. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι τελευταία έχει σημειώσει αύξηση η τιμή παραγωγού».

03/03/2023 11:50 πμ

Μείωση αναμένεται να έχουμε φέτος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού στην Τριφυλλία, η οποία όμως διαφοροποιείται ανά περιοχή.

Πάντως οι παραγωγοί ελπίζουν να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες την καλλιέργεια αλλά και την κατανάλωση για να έχουμε μια συνέχιση της καλής πορείας των τιμών όπως και πέρυσι.

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας σε συνδιασμό με την έλλειψη εργατών γης ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να μην παράγουν τις ίδιες ποσότητες σε σχέση με πέρσι. Το 2022 η παραγωγή καρπουζιού στην περιοχή κυμάνθηκε σε περίπου 38.000 τόνους.

Ο κ. Θεόδωρος Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιών από το Καλό Νερό, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «με μια μικρή καθυστέρηση ξεκίνησαν φέτος οι φυτεύσεις, οι οποίες αυτή την εποχή έχουν ολοκληρωθεί. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια μείωση των στρεμμάτων λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας.

Οι καιρικές συνθήκες πάντως μέχρι στιγμής δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στην καλλιέργεια, παρά μόνο μια καθυστέρηση λίγων ημερών στις φυτεύσεις. Αν συνεχίσουν να είναι καλές προβλέπω ότι από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα γίνει το ξεσκέπασμα και τον Μάιο θα ξεκινήσει η συγκομιδή». 

Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή. Φέτος λόγω καιρικών συνθηκών καθυστέρησαν να ξεκινήσουν. 

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας (εφόδια, πετρέλαια κ.α.) και τα προβλήματα με τους εργάτες γης έφεραν μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, που σε κάποιες περιοχές ξεκινά από 5% και σε άλλες φτάνει μέχρι και 10%. Λένε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση του κόστους στα λιπάσματα αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά. Επίσης φέτος δεν είχαμε αύξηση της τιμής στα νάιλον.

Αν οι καιρικές συθήκες είναι ευνοϊκές και γίνουν κανονικά τα ξεσκεπάσματα η συγκομιδή φέτος στις πρώιμες περιοχές του Αγρίλη (που είναι πρώιμη περιοχή) αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου». 

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις καρπουζιού. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα θερμοκήπια με κόστος και έλλειχη εργατών. Φέτος οι εκτάσεις εκτιμώ ότι είναι μειωμένες κατά 20 % σε σχέση με πέρσι».

Το καρπούζι της Τριφυλίας πάει κυρίως προς εξαγωγή και μικρές ποσότητες πάνε στην εγχώρια αγορά. Πέρσι οι συνολικές εξαγωγές καρπουζιού που έκανε η χώρα ανήλθαν σε 191.670 τόνους, μειωμένους σε σχέση με το 2021 που έφταναν τους 208.970 τόνους. Είχαμε δηλαδή το 2022 μια μείωση των ποσοτήτων κατά 6,7% αλλά είχαμε μια αύξηση της μέσης τιμής παραγωγού κατά 28,9%.
 

02/03/2023 01:30 μμ

Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι φυτεύσεις της ντομάτας θερμοκηπίου στην περιοχή της Τριφυλίας. 

Οι παραγωγοί φαίνεται να έχουν μειώση τις εκτάσεις και σε πολλές περιπτώσεις στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες μειωμένου κόστους. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ντομάτα και στην φυτοπροστασία με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια παραγωγής.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργιαλιάνους, «ολοκληρώνονται αυτή την εποχή οι φυτεύσεις θερμοκηπιακής ντομάτας στην Τριφυλία. Οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί και αναμένεται να είναι μειωμένα τα στρέμματα καλλιέργειας. Σίγουρα θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Οι ντομάτες δεν πάνε τόσο πολύ για εξαγωγή, όπως τα αγγούρια της περιοχής, με αποτέλεσμα να μην έχουν υψηλές τιμές.

Από την άλλη το κόστος είναι πολύ αυξημένο κόστος στις συσκευασίες (νάιλον), στην λίπανση αλλά και στην φυτοπροστασία. Ειδικά η ντομάτα έχει προβλήματα με την φυτοπροστασία, όπως είναι ο ιός της καστανής ρυτίδωσης και η τούτα (Tuta absoluta). Οι κοπές αναμένεται να ξεκινήσουν τις ημέρες του Πάσχα όπου ελπίζουμε ότι θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά».

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες οι φυτεύσεις θερμοκηπιακής ντομάτας. Η προσβολή από την καστανή ρυτίδωση έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υπάρχει μείωση της παραγωγής, κατά 50% - 60% αλλά και ποιοτική υποβάθμιση του προΐόντος. Το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής της. 

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών θερμοκηπίων έχει στραφεί προς καλλιέργειες μειωμένου κόστους (πιπεριές, φασολάκια κ.α.) και έχει εγκαταλείψει την ντομάτα. Και φέτος πολλά θερμοκήπια θα υπολειτουργήσουν λόγω έλλειψης εργατών και η παραγωγή ντομάτας αναμένεται να είναι μειωμένη. Πολύ λίγες ποσότητες ντομάτας πάνε για εξαγωγή. Ειδικά φέτος όμως η παραγωγή θα είναι τόσο μειωμένη που δύσκολα αναμένεται να καλύψει την εγχώρια ζήτηση».

24/02/2023 12:25 μμ

Τα ραπανάκια έχουν την τιμητική τους στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Αυτές τις ημέρες όμως δεν μπορείς να βρεις στην λιανική αγορά ραπανάκι.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης, «ημέρες Καθαρής Δευτέρας και δεν μπορείς να βρεις ραπανάκια στην αγορά ούτε ντόπια ούτε εισαγωγής. Υπήρχε παράδοση αυτές τις ημέρες να τρώνε οι καταναλωτές ραπανάκια αλλά δεν μπορούν να βρουν φέτος ούτε για δείγμα. Οι Ιταλοί είχαν ζημιές και δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές. Αυτά να τα βλέπουν οι πολιτικοί που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με τόσο υψηλό κόστος παραγωγής δεν συμφέρει να καλλιεργείς».

Ο έμπειρος παραγωγός από τον Μαραθώνα, κ. Στέφανος Οικονομίδης, που καλλιεργεί 12 χρόνια 15 στρέμματα με θερμοκήπια στον Μαραθώνα, είναι ο μοναδικός Έλληνας παραγωγός που συσκευάζει το ραπανάκι σε τριγωνική νάιλον συσκευασία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «το κόστος από καύσιμα και λιπάσματα έχει κάνει ασύμφορες πολλές καλλιέργειες κηπευτικών. 

Αρκεί να σας αναφέρω ότι το νάιλον που χρησιμοποιούμε στα θερμοκήπια έχει ΦΠΑ 24% λες και είναι καλλυντικά και η τιμή του είναι στα 5 ευρώ.

Τα σούπερ μάρκετ ήθελαν να αγοράζουν σαλάτες στα 30 λεπτά και παντζάρια στα 50 λεπτά. Με αυτές τις τιμές και τα αυξημένα κοστολόγια δεν βγαίνω οικονομικά και αναγκάστηκα μετά από πολλά χρόνια να σταματήσω αυτές τις καλλιέργειες επειδή είναι ασύμφορες.

Αυτές τις ημέρες πάντα υπάρχει πολύ αυξημένη ζήτηση για τα ραπανάκια. Όσα πουλούσα μέσα σε αυτό το τριήμερο τα πουλούσα σε ένα μήνα. Φέτος όμως λόγω των καιρικών συνθηκών καθυστέρησα να κάνω τις φυτεύσεις με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη έτοιμα για συγκομιδή. Εγχώρια ραπανάκια δεν βρίσκεις στην αγορά. Εισαγωγές δεν έγιναν γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μου οι τιμές στα εισαγόμενα φτάνουν στα 4,20 ευρώ το κιλό. Οι Ιταλοί είχαν ζημιές στην παραγωγή τους λόγω καιρικών συνθηκών.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι θέλει στήριξη ο αγροτικός τομέας για να συνεχίσει να παράγει ποσότητες που θα μπορούν να καλύπτουν την ζήτηση. Έτσι μόνο θα μειωθεί η ακρίβεια στα τρόφιμα».

22/02/2023 05:04 μμ

Παραμένει σε καλά επίπεδα η τιμή των αγγουριών κυρίως επειδή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές στις αγορές της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Φιλιατρών Γαία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει στην περιοχή μας η συγκομιδή αγγουριών με μικρές ποσότητες αυτή την εποχή, ενώ και στην Κρήτη είναι προς το τέλος οι κοπές. Από τα μέσα Μαρτίου στην Τριφυλία θα έχουμε το τοπ της συγκομιδής.

Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί λόγω αύξησης του κόστους (κατά 70% σε σχέση με πέρυσι) και έχουν πάει πίσω λόγω αύξησης της ενέργειας και πυρηνόξυλου (έφτασε φέτος στα 1,60 έως 1,70 ευρώ ο τόνος, μια αύξηση κατά 100% σε σχέση με πέρυσι). Η εικόνα αυτή έχει αναγκάσει πολλούς παραγωγούς να στραφούν σε καλλιέργειες κηπευτικών μειωμένου κόστους, όπως είναι τα φασόλια, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.α.

Ο κύριος όγκος της παραγωγής μας εξάγεται γιατί η εγχώρια ζήτηση είναι πολύ μειωμένη. Οι αγορές Γερμανίας και Ολλανδίας ζητάνε μεγάλα μεγέθη αγγουριών τα οποία προμηθεύονται κυρίως από την Ισπανία. Τα δικά μας αυτή την εποχή λόγω πρωιμότητας είναι μικρά μεγέθη και πάνε κυρίως προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Την εποχή αυτή η τιμή παραγωγού είναι στα 1,80 ευρώ το κιλό».

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, «αυτή την εποχή έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές και έχουμε συγκομιδές για τα αγγούρια. Πάντα τα αγγούρια πήγαιναν για εξαγωγή αλλά αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 70 έως 90 λεπτά το τεμάχιο».

Ο κ. Σωτήρης Κούρτης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έχουν μειώσει τις φυτεύσεις λόγω αυξημένου κόστους στο φυσικό αέριο. Η Ισπανία έχει προβλήματα με την ξηρασία και το αγγούρι είναι μια καλλιέργεια που θέλει πολύ νερό. Η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη και αυτό κρατά σε καλά επίπεδα τις τιμές. Πριν 5 ημέρες είχαμε τιμή παραγωγού στα 2,80 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια είχαμε μια διόρθωση προς τα κάτω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα έχουμε ξανά μια αύξηση της τιμής. Το κόστος της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρσι και στα εφόδια και στην ενέργεια. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στις αποδόσεις και μειωμένες παραγωγές». 

20/02/2023 12:25 μμ

Αυξημένη είναι η ζήτηση στις διεθνείς αγορές για τις ελληνικές φράουλες τα τελευταία χρόνια.

Στην αύξηση της ζήτησης βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η αλλαγή ποικιλιών που έκαναν οι μεγάλοι φραουλοπαραγωγοί της χώρας, κάτι που έκανε την ελληνική φράουλα να κερδίσει νέες και πιο απαιτητικές αγορές. 

Ένας από τους πρώτους που προχώρησαν στην αλλαγή ποικιλιών είναι ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, έμπειρος παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, ο οποίος καλλιεργεί 400 στρέμματα με θερμοκήπια.

Πείτε μας μια εικόνα της καλλιέργειας στην χώρα μας

Η φράουλα καλλιεργείται κυρίως στα θερμοκήπια και σε πολύ μικρό ποσοστό υπαίθρια. Η συγκομιδή ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου (οι υπαίθριες συγκομίζονται Απρίλιο - Μάιο). Είναι μια μονοετής καλλιέργεια που στο θερμοκήπιο έχει μια μέση απόδοση γύρω στους 5 τόνους το στρέμμα.
Καλλιεργούνται στην χώρα μας περίπου 20.000 στρέμματα με μια ετήσια παραγωγή που φτάνει περίπου τους 100.000 τόνους.
Το 99% της ετήσιας παραγωγής βγαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Ηλεία και Αχαΐα). Σίγουρα οι κλιματικές συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής ευνοούν την καλλιέργεια της φράουλας σε αυτές τις περιοχές. 
Η φράουλα είναι κατά εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν. Μόλις το 5% της εγχώριας παραγωγής παραμένει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο εξάγεται κατά βάση σε ευρωπαϊκές αγορές.
Φυτεύονται περίπου 10 ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεσοπρώιμες εκτός από την ποικιλία Fortuna. Οι φυτεύσεις για τις μεσοπρώιμες ποικιλίες γίνονται με γυμνόριζα φυτά και για την Fortuna χρησιμοποιούνται ανεπτυγμένα φυτάρια.
Είναι πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια όπου ασθένειες και εχθροί αντιμετωπίζονται άμεσα, με εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο.

Τι άλλαξε το ρώσικο εμπάργκο στην καλλιέργεια φράουλας;

Μέχρι το 2014 οι εξαγωγές της ελληνικής φράουλας πήγαιναν κυρίως στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας. Οι συγκεκριμένες αγορές είχαν μεγάλη ζήτηση για την ποικιλία Camarosa, που ήταν τότε πολύ διαδεδομένη στην χώρα μας. 
Για να κερδίσουμε νέες αγορές στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα έπρεπε να δοκιμάζαμε ποικιλίες που ήθελαν οι καταναλωτές σε αυτές τις αγορές.
Έτσι ξεκίνησα από το 2016 να κάνω δοκιμαστικές καλλιέργειες στην ποικιλία Victory, που είναι μια πολύ ανθεκτική ποικιλία. Έκανα τρια χρόνια δοκιμές και στη συνέχεια ξεκίνησα κανονικά την παραγωγή της. Είναι μια ανθεκτική ποικιλία που ξεχωρίζει κυρίως για τη μετασυλλεκτική αντοχή των καρπών της, ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη ποικιλία. Μετά από μένα ξεκίνησαν να την καλλιεργούν και να συνεργάζονται μεζί μου οι υπόλοιποι μεγαλοπαραγωγοί της περιοχής. Αυτό βοήθησε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Σήμερα η Camarosa έχει περιοριστεί περίπου στο 5% της ελληνικής παραγωγής και η Victory έχει φτάσει το 60%. Τώρα εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη, στις Βαλκανικές χώρες μέχρι και στην Μέση Ανατολή (Κουβέιτ και χώρες του Κόλπου). Μιλάμε για τεράστια αγορά και υπάρχει αυξητική τάση.

Η αύξηση του κόστους έπληξε και αυτήν την καλλιέργεια;

Tο κόστος καλλιέργειας ήταν μεγάλο και τον τελευταίο χρόνο - με την αύξηση στην ενέργεια στα εφόδια και στα καύσιμα - έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Επίσης πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Σήμερα το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε περίπου στα 7.500 ευρώ το στρέμμα από 6.000 ευρώ που ήταν πέρσι. Καταφέραμε να κρατήσουμε τις τιμές παραγωγού σε σταθερά επίπεδα σε μια προσπάθεια να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές. Όμως η αγωνία των παραγωγών είναι πως θα κλείσει η φετινή εμπορική περίοδος. Αν τέλος της χρονιάς η τιμή παραγωγού στην φράουλα παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα τότε θα υπάρχει πρόβλημα στον κλάδο. Φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά για την καλλιέργεια. Θα συνεχίσει η χώρα μας να παράγει φράουλες αλλά θα πρέπει να μειωθεί το κόστος.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας στις διεθνείς αγορές;

Οι Ισπανοί που βέβαια και αυτοί αντυιμετωπίζουν τα ίδια περίπου προβλήματα με εμάς. Κάποιες χρονιές που έχουν μειωμένη παραγωγή κερδίζουμε εμείς νέες αγορές αλλά μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Εκείνοι έχουν μειωμένα μεταφορικά στις αγορές της δυτικής Ευρώπης αλλά εμείς είμαστε σε πιο πλεονεκτική θέση στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Πάντως παντού οι καταναλωτές έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης και δυσκολεύονται να κάνουν αγορές.

Τι πρέπει να προσέξουμε μετασυλλεκτικά για να έχουμε καλή ποιότητα;

Οι φράουλες μετά την συγκομιδή τους πρέπει να τυποποιηθούν και να μεταφερθούν σε ψυκτικό θάλαμο για κάποιες ώρες στους 2 βαθμούς Κελσίου και μετά θα πάνε στην αγορά. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σαν πρόψυξη και γίνεται προκειμένου να μην μαλακώσουν οι καρποί και να μειωθούν οι πιθανότητες προσβολής από μύκητες και βακτήρια. Μετά έχουν χρονικό περιθώριο από 5 έως 10 ημέρες, ανάλογα την ποικιλία, για να πωληθούν στην λιανική αγορά.

17/02/2023 04:12 μμ

Πραγματοποιήθηκε, στις 14 Φεβρουαρίου, στην Ισπανία, η συνεδρίαση της «ομάδας φράουλας της ΕΕ». Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εκπροσώποι από φορείς των κυριότερων χωρών παραγωγής φράουλας στην ΕΕ, όπως της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, με τους επικεφαλής των αντίστοιχων διοικήσεων.

Οι Ευρωπαίοι φραουλοπαραγωγοί συμφώνησαν να απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα με στόχο την προώθηση της πρόσβασης των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές με τους ίδιους όρους με αυτούς που ισχύουν για τις φράουλες από τις τρίτες χώρες.

Επίσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα αυστηρής επιτήρησης στις εισαγωγές φράουλας από τις τρίτες χώρες και φυτοϋγειονομικά μέτρα να είναι τα ίδια με αυτά που απαιτεί από τους Ευρωπαίους παραγωγούς. 

Ακόμη συμφώνησαν να στείλουν πρόσκληση στην Ελλάδα για να ενταχθεί και να γίνει μέρος αυτής της ομάδας, καθώς έγινε σαφές ότι μια από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία ήταν ότι η ελληνική φράουλα, μετά την έξοδό της από την ρωσική αγορά, άρχισε να έχει σημαντική παρουσία στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και έντονο ανταγωνισμό με τις άλλες χώρες παραγωγής της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία ή η Ιταλία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρόκειται για ένα θετικό γεγονός που δείχνει οτι έχει γίνει πιο ισχυρή η ελληνική παρουσία μας στις αγορές της Ευρώπης. Στην συγκεκριμένη ομάδα εργασίας συμμετέχουν μικτές αντιπροσωπείες, που αποτελούνται από εκπροσώπους της παραγωγής και του εξαγωγικού εμπορίου από τον κλάδο της φράουλας κάθε κράτους». 

Στο μεταξύ συνεχίσθηκαν με αυξημένους ρυθμούς οι εξαγωγές φράουλας της χώρας μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit - Hellas, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα Παρασκευή (17/2/2023) οι εξαγωγές φράουλας ανήλθαν στους 7.191 τόνους, έναντι 6.079 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, έμπειρος παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας από τη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει φέτος αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη αγοράζουν περισσότερες φράουλες αλλά επειδή οι Ισπανοί έχουν προβλήματα και μειωμένη παραγωγή και δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση. Επίσης η έλλειψη παραγωγής έχει ανεβάσει τις τιμές».

17/02/2023 10:49 πμ

Η αύξηση του κόστους παραγωγής στα σκόρδα της Νέας Βύσσας είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα και τα επόμενα χρόνια σύντομα θα οδηγηθεί σε απαξίωση η καλλιέργεια και η ζήτηση θα καλύπτεται μόνο από τις εισαγωγές.

Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός σκόρδων πρόεδρος του Aγροτικού Συλλόγου Βύσσας και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι φυτεύσεις στα σκόρδα ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο με τα στρέμματα να παρουσιάζουν μεγάλη μείωση, κατά 50%, λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Η Νέα Βύσσα είναι η μοναδική περιοχή της βόρειας Ελλάδας που παράγει ξερά σκόρδα. Η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι χρειάζονται 13 ραντίσματα με μυκητοκτόνα ετησίως. Η ΕΕ περιορίζει κάθε χρόνο τα φυτοπροστατευτικά και αυξάνει η τιμή τους. Από την άλλη τα κινέζικα σκόρδα που εισάγονται στην χώρα μας μπορούν να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που έχουν καταργηθεί στην ΕΕ και έλεγχοι δεν υπάρχουν για την προστασία των καταναλωτών. Επίσης η καλλιέργεια χρειάζεται πολλά ποτίσματα. Μπορεί να φτάσουμε μέχρι και 10 αρδεύσεις κάθε χρόνο, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν με το αγροτικό ρεύμα να είναι αυξημένο και να επιβαρύνει επιπλέον το κόστος. Επίσης έχουμε υψηλό κόστος λόγω των καυσίμων για αυτό ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο.  

Το 2022 είχαμε ζημιές στην παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων που υπήρξαν τον Ιούνιο που είναι η περίοδος της συγκομιδής. Μετά την συγκομιδή ακολουθεί η ξήρανση και από αρχές Αυγούστου τα ξερά σκόρδα θα βγουν στην ελληνική αγορά. Πέρσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 17 έως 18 λεπτά το τεμάχιο. Αυτή η τιμή μπορεί να είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν μπορεί να καλύψει την άνοδο του κόστους καλλιέργειας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η εγχώρια παραγωγή σκόρδων και να εγκαταλείπεται η καλλιέργεια στην περιοχή. Χρειάζεται μέτρα στήριξης για τους σκορδοπαραγωγούς του ακριτικού Έβρου».

Η επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος του Aγροτικού Συλλόγου Βύσσας αναφέρει τα εξής:     

«Άλλη μια παραδοσιακή και δυναμική καλλιέργεια της περιοχής μας, αυτή του σκόρδου, εγκαταλείπεται από τους ντόπιους παραγωγούς. Τη φετινή χρονιά μειώθηκαν κατά 50% οι εκτάσεις που καλλιεργούνται σκόρδα σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στρέμματα από 3.000 στην περιοχή πλέον είναι λιγότερα από 1.500. Και όλα αυτά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και τη διατήρηση χαμηλών τιμών .

Συγκεκριμένα ενώ η τιμή του σκόρδου αυξήθηκε μόνο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%. Αποτέλεσμα η καλλιέργεια εγκαταλείπεται ως ασύμφορη. Έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια η παραγωγή κάλυπτε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης, τώρα δεν καλύπτει ούτε το 50%.

Η κοροϊδία είναι απίστευτη καθώς από τη μια πλήττεται το αγροτικό εισόδημα, ενώ από την άλλη εισάγονται σκόρδα από τρίτες χώρες, στις οποίες μάλιστα γίνετε χρήση φυτοφαρμάκων που στην χώρα μας έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα η Κομισιόν θεσπίζει ακόμα πιο αυστηρά όρια στα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων των εγχώριων παραγόμενων προϊόντων.

Αυτή είναι η πολιτική της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με ευλάβεια εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων ομίλων και των εμποροβιομηχάνων. Είναι η ίδια πολιτική που κατέστρεψε την καλλιέργεια του τεύτλου, του καπνού, του σπαραγγιού.

Για άλλη μια φορά καλούμε το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει τώρα, αύριο θα είναι αργά, μέτρα στήριξης των σκορδοπαραγωγών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να υπάρχει στην αγορά ελληνικό σκόρδο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη:
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος και επιδότηση των αγροεφοδίων.
• Να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς σκόρδου που θα καλύπτουν το κόστος και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος».

10/02/2023 10:37 πμ

Όπως έγκυρα και έγκαιρα είχαμε καταγράψει προ ημερών, συνεχίζεται η κούρσα των τιμών στο αγγούρι, ενώ ψηλά είναι και η μελιτζάνα.

Συνεχίζει την... κούρσα τιμών το εγχωρίως παραγόμενο αγγούρι. Ήδη, στις δημοπρασίες της Κρήτης, φλερτάρει από την Πέμπτη με τα 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ δεν επηρεάστηκε καθόλου η αγορά του, από την 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, που σημειωτέον έληξε το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικήτας Παπαδάκης, από την Ιεράπετρα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσουρά Φοίνικας: «όλα πάνε πολύ καλά για την παραγωγή μας στο αγγούρι, καθώς οι τιμές έφτασαν τα 2,50 ευρώ το κιλό. Το προϊόν είναι λίγο και εξάγεται. Λίγο είναι το προϊόν και στην Ισπανία, γι' αυτό και εκεί οι τιμές παραγωγού είναι επίσης στα 2,50 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ πως η τάση αυτή στις τιμές θα συνεχιστεί κι άλλο ακόμα, γιατί λόγω καλοκαιρίας έχουν βγει πολλά αγγούρια το προηγούμενο διάστημα και τώρα υπάρχει κενό στην αγορά».

Ψηλά και οι μελιτζάνες

Σύμφωνα τέλος με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης: «η τιμή στο αγγούρι έχει σταθεροποιηθεί ψηλά τις τελευταίες ημέρες και αυτό έχει να κάνει με τη μικρή παραγωγή-προσφορά. Προβλήματα δεν υπάρχουν και ούτε αντιμετωπίσαμε με την απεργία της ΠΝΟ. Σύμφωνα με χθεσινή δημοπρασία, η τιμή στο αγγούρι έφτασε τα 2,45 ευρώ το κιλό. Ψηλά είναι και οι τιμές στη μελιτζάνα και συγκεκριμένα στα 2,54 ευρώ το κιλό. Βέβαια, μελιτζάνα δεν έχουμε εδώ».

07/02/2023 03:28 μμ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από Τετάρτη (8/2) σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ζητώντας την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023. 

Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/2).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «η απεργία έρχεται μετά από μια ημέρα με απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας. Εμείς θέλουμε μετά την ολοκλήρωση της 24ωρης απεργίας να ξεκινήσουν τα πλοία από την Κρήτη για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του νησιού. Αυτή την περίοδο παράγουμε στο νησί κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές που είναι κυρίως εξαγωγιμα προϊόντα».  

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, έστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σχετικά με την επικείμενη 48ωρη απεργία ΠΝΟ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

  • Μέσα στον χειμώνα η αγροτική Κρήτη συνεχίζει να παράγει και προμηθεύει με αγροτικά προϊόντα την ηπειρωτική Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.
  • Όμως, για μία ακόμα φορά αναγκαζόμαστε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση επιβατών και προϊόντων.
  • Ένας ακόμα Φλεβάρης προστίθεται στους προηγούμενους τουλάχιστον 30 όπου η Κρήτη αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη λόγω αυτού του γεγονότος.
  • Το ζήτημα είναι όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Υπέρογκο κόστος παραγωγής (κυρίως λόγω αύξησης ενέργειας και καυσίμων), ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων, εμπορικές πρακτικές χωρίς έλεγχο και δανειακές υποχρεώσεις των αγροτικών, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.
  • Αναμφίβολα όλα τα προηγούμενα γίνονται εντονότερα σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
  • Να σημειωθεί ότι η απεργία θα προέρχεται από απαγορευτικό απόπλου λόγω κακοκαιρίας και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υφιστάμενη κατάσταση.
  • Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την διασφάλιση ότι εντός 48 ωρών και με το πέρας της απεργίας θα αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς άλλη καθυστέρηση.
03/02/2023 03:24 μμ

Απότομη άνοδος τιμών σήμερα στα δημοπρατήρια της Κρήτης για το αγγούρι, ενώ ανεβαίνει και η ντομάτα.

Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έφυγαν αρκετές ποσότητες νωρίτερα λόγω καλοκαιρίας, ανεβάζουν το αγγούρι. Στη ντομάτα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, όμως, παρατηρείται και εκεί μια ανοδική τάση τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην εσωτερική αγορά υπάρχει πρόβλημα και εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται στη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων λόγω ενεργειακής κρίσης. Το καλό είναι όμως πως η εξαγωγή πάει πολύ δυναμικά. Αυτό φαίνεται ήδη στο αγγούρι, όπου οι τιμές του έφτασαν σήμερα στο δημοπρατήριό μας ακόμα και στα επίπεδα των 1,85 με 1,90 ευρώ το κιλό, ενώ έως την προηγούμενη εβδομάδα δεν περνούσαν τα 1,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ζήτηση έντονη και η παραγωγή είναι μικρή. Η δυναμική του αγγουριού της Ιεράπετρας έχει παρασύρει προς τα πάνω και το Ισπανικό αγγούρι. Όμως γενικά σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες. Φανταστείτε ότι σήμερα και κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα δεν περνάμε τις 600 με 700 κλούβες. Καθεμιά κλούβα έχει 20 κιλά αγγούρι. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές. Μας έχει ευνοήσει η συγκυρία η διεθνής. Αγγούρι βγάζουμε τώρα κυρίως εμείς στην Ιεράπετρα και λιγότερο σε Χανιά και Τυμπάκι».

Ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης, παραγωγός αγγουριού από το νομό Ηρακλείου και υπεύθυνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Άρβης ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «πέρσι ήταν μια καλή χρονιά για το αγγούρι. Οι τιμές ήταν πάνω από 1,50 ευρώ το κιλό για ενάμιση μήνα και... πλέον. Ελπίζουμε να γίνει και φέτος αυτό. Σήμερα η τιμή για πρώτη φορά έπιασε τα 1,80 ευρώ το κιλό, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγή. Το κακό είναι πως το κόστος της φετινής παραγωγής ήταν αυξημένο κατά 70%. Λόγω καλού καιρού το προηγούμενο διάστημα, καταγράφηκαν μεγάλες αποδόσεις στο αγγούρι και πωλήθηκαν αρκετές ποσότητες. Γι' αυτό τώρα οι ποσότητες είναι πεσμένες κάτω από το μισό. Δηλαδή αν πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 2.000 κλούβες τη μέρα, τώρα έχουμε 1.000. Αυτό έχει επιδράσει στις τιμές. Αγγούρι τώρα γενικά έχει μόνο η Κρήτη αυτή την περίοδο». Συνολικά, ο Συνεταιρισμός έχει 43 μέλη - παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 330 στρέμματα.

Πού κυμαίνεται η ντομάτα

«Όσον αφορά στη ντομάτα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι τιμές σήμερα είναι στα 85 με 90 λεπτά το κιλό, πριν πέντε ημέρες όμως ήταν μόλις στα 60 λεπτά και την ίδια ώρα μεγάλες ποσότητες ήταν ακόμα και στα αζήτητα. Εκτιμώ όμως ότι θα υπάρξει εσωτερική ζήτηση όσο πλησιάζουμε προς τη Σαρακοστή», εκτιμά ο κ., Φώντας Δουλούμης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

31/01/2023 03:24 μμ

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών γενικότερα.

Σε επανάληψη της περσινής καλής χρονιάς όσον αφορά στις τιμές του προϊόντος τους, ευελπιστούν οι παραγωγοί φράουλας. Παρότι τα κόστη έχουν ανεβεί, οι καλές εξαγωγές, αλλά και η πορεία του προϊόντος στην εγχώρια αγορά, δημιουργεί προσδοκίες και για τους επόμενους μήνες.

Υψηλές προσδοκίες στην Αχαΐα, καλά πάει η ζήτηση

Ο κ. Βασίλης Κατσίκης καλλιεργεί εδώ και μια δεκαπενταετία φράουλες, στην αρχή βιολογικής καλλιέργειας, αλλά σήμερα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην περιοχή των Σαγέικων Αχαΐας. Διαθέτει το προϊόν του με το brand Virginia, στην κεντρική λαχαναγορά στην Αθήνα, ενώ έχει και 7 καταστήματα μαναβικής στην περιοχή της Πάτρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ξεκινήσαμε πριν από 15 χρόνια περίπου με βιολογικό προϊόν αποκλειστικά, αλλά πλέον κάνουμε φράουλες Camarossa και Victory, ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η ζήτηση είναι καλή, δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα στην αγορά και το προϊόν πάει καλά, όπως και πέρσι και έχει προοπτικές. Στα βιολογικά οι αποδόσεις είναι μικρές, της τάξης των 2 τόνων το στρέμμα, ενώ στα συμβατικά φθάνουν στους 5 τόνους το στρέμμα. Την περσινή χρονιά η μέση τιμή ήταν στα 1,5 ευρώ το κιλό, καθώς φτάσαμε να πουλάμε και 2,5 ευρώ το κιλό. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και φέτος, ειδικά για το πολύ ποιοτικό προϊόν, δηλαδή θα πάει πολύ καλά εμπορικά. Σ' αυτό συντελούν και οι πολλές εξαγωγές. Αυτή την περίοδο κόβουμε Camarossa, αλλά και Victory. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή μας για την καλλιέργεια, αλλά για κάποιον νέο, που θέλει να ξεκινήσει από την αρχή, πρέπει να επενδύσει ένα ποσό της τάξης των 8.000 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς τα κόστη παραγωγής και υλικών έχουν ανεβεί πολύ ψηλά».

Βιολογική φράουλα Λακωνίας με 6 ευρώ στη λαϊκή αγορά

Ο κ. Στράτος Σαραντάκος, παραγωγός θερμοκηπιακών κηπευτικών από την περιοχή της Λακωνίας με 50 στρέμματα καλλιέργεια στο σύνολο μαζί με τα δενδρώδη που έχει τόνισε στον ΑγροΤύπο σε σχέση με τις φράουλες τα εξής: «εμείς έχουμε μικρή έκταση με θερμοκήπιο, συν κάποια στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να έχουμε παραγωγή σε πολλά είδη, κηπευτικά, φρούτα κ.λπ. και να τα εμπορευόμαστε μόνοι μας στη λαϊκή. Όλα μας τα είδη είναι βιολογικά. Όσον αφορά στην φράουλα, έχουμε ξεκινήσει να κόβουμε από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ποικιλίας Camarossa και είναι πιστοποιημένη βιολογική. Αυτή την περίοδο δεν είναι πολλές οι παραγόμενες ποσότητες, αλλά και γενικότερα, γι' αυτό και έχουν πάρει την ανιούσα και οι τιμές. Ο καταναλωτής ψάχνεται γενικώς. Πουλάμε στην λαϊκή της Σπάρτης, η οποία είναι πεσμένη γενικά. Εμείς έχουμε καταφέρει και πάμε καλά, παρά το γεγονός ότι τα κόστη παραγωγής και των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι ανεβασμένα 20 με 30%. Πουλάμε φράουλα βιολογική 6 ευρώ το κιλό και ο καταναλωτής μας προτιμά. Οι αποδόσεις είναι στους 2 τόνους ανά στρέμμα, αλλά υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερες αποδόσεις. Γενικά στην περιοχή μας είναι μειωμένες οι παραγωγές. Φράουλα είναι η τρίτη χρονιά που δίνουμε και πάμε πολύ καλά με καλή ποιότητα. Προβλήματα άλλα, δεν έχουμε. Φυτεύσεις κάναμε στις 15 Οκτωβρίου και θα έχουμε προϊόν όλους τους επόμενους μήνες. Ευτυχώς υπάρχει ζήτηση».

30/01/2023 01:14 μμ

Η αρμόδια διεύθυνση του ΥπΑΑΤ απέστειλε έγγραφο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της ΔΑΟΚ Δράμας: «Σας ενημερώνουμε ότι με το ανωτέρω (β) σχετικό η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ μας γνωστοποίησε τη διαπίστωση της παρουσίας του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (EMCV) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας στη χώρα μας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος ιός διαπιστώθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2021 (α σχετικό) και αποτελεί μεγάλη απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, ή το πελαργόνιο, καθώς μεταδίδεται εύκολα με επαφή, ενώ είναι πιθανό να μεταδίδεται και με τον σπόρο. Τα προσβεβλημένα φυτά παρουσιάζουν νανισμό, χλωρώσεις στα φύλλα, κηλιδώσεις στα φύλλα και στους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις στους καρπούς.

Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στις προσβεβλημένες καλλιέργειες και να εκριζωθεί ο ιός και δεδομένου ότι για την αντιμετώπιση του εν λόγω ιού δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα, προτείνονται στους καλλιεργητές οι ακόλουθες ενέργειες:

α) Έλεγχος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών μετά τη μεταφύτευσή τους στον αγρό ή στο θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων από αυτά εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.

β) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S.

γ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.

δ) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή αυτών κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά.

ε) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ, εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης.

στ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

ζ) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο.

η) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου,

θ) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό στην είσοδο του θερμοκηπίου και

ι) εναλλαγή καλλιεργειών με φυτικά είδη που δεν είναι τόσο ευπαθή στον ιό (πχ κολοκυνθοειδή).

Σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 οι παραγωγοί υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων».

Δείτε εδώ το έγγραφο