Για νέα απογείωση των διεθνών τιμών στο σκληρό σιτάρι τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο τα διεθνή χρηματιστήρια. Στην Ιταλία τα καλής ποιότητας σιτάρια διαπραγματεύονται από 515 έως 520 ευρώ ο τόνος.
Ωστόσο το ερώτημα είναι αυτές οι τιμές επηρεάζουν την ελληνική αγορά και τις απολαμβάνουν οι παραγωγοί.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, «το σκληρό σιτάρι φέτος έφτασε τιμή παραγωγού στα 48 έως 50 λεπτά το κιλό. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν κατάφερε να απολαύσει αυτές τις τιμές.
Κάποιοι που είχαν ανάγκη ρευστότητας αναγκάστηκαν κατά την φύτευση να δανειστούν χρήματα από εμπόρους με την υποχρέωση να πουλήσουν σε αυτούς. Σύμφωνα με τιμολόγια που έχω από τα μέλη του συνεταιρισμού σχεδόν οι μισοί παραγωγοί στον κάμπο πούλησαν στα αλώνια με τιμές στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Περίπου το 80% κατάφερε να πουλήσει μέχρι 35 λεπτά.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό κατάφερε να πουλήσει στις υψηλές τιμές της διεθνούς αγοράς και πάνω από 40 λεπτά. Επίσης πολύ μικρός αριθμός αγροτών κατάφερε να αποθηκεύσει την παραγωγή του για να την πουλήσει σε υψηλή τιμή επειδή είναι υψηλό το κόστος αποθήκευσης.
Ακούμε επίσης ότι αυξήθηκε το ψωμί λόγω της ανοδου της τιμή στο αλεύρι. Μα το ψωμί παράγεται από μαλακό σιτάρι. Στην αγορά η τιμή παραγωγού για το μαλακό σιτάρι κυμαίνεται από 22 έως 23 λεπτά το κιλό, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα. Πως δικαιολογούν αυτή την αύξηση.
Το σκληρό σιτάρι πάει στη βιομηχανία ζυμαρικών. Το 2015 το σκληρό σιτάρι είχε τιμή παραγωγού από 15 έως 16 λεπτά το κιλό. Τότε δεν είδαμε να υπάρξει μείωση των τιμών στα τρόφιμα για να κερδίσει ο καταναλωτής. Άρα πιστεύω ότι παίζονται πολλά κερδοσκοπικά παιχνίδια στο εμπόριο των τροφίμων και δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό οι παραγωγοί».
Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια των σιτηρών στην χώρα. Όπου είχαμε βροχές το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν την καλλιέργεια αν και χρειάζονται και άλλες. Έγινε η επιφανειακή λίπανση και η ζιζανιοκτονία. Αν βοηθήσει ο καιρός αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις στα αλώνια.
Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο «ο χειμώνας δεν είχε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά τώρα έχουν επανέλθει σε κανονικές για την εποχή επίπεδα. Είχαμε κάποιες βροχές που βοήθησαν την καλλιέργεια αλλά μέχρι στιγμής είναι λίγες. Ελπίζουμε και το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Στην περιοχή μας έχουμε μια αύξηση των στρεμμάτων στο σκληρό σιτάρι και στο κριθάρι. Φέτος υπήρξε ενδιαφέρον και για κτηνοτροφικά φυτά λόγω των υψηλών τιμών που έχουν οι ζωοτροφές. Η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και δεν φαίνεται να υπάρχουν μυκητολογικές προσβολές. Η επιφανειακή λίπανση έχει γίνει αλλά μπορεί κάποιοι παραγωγοί να έχουν προγραμματίσει να κάνουν και δεύτερη».
Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, παραγωγός σιτηρών και πρόεδρος Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης - ΕΑΣΘ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «σε όλη την χώρα εξελίσσεται χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια σιτηρών. Από την εικόνα που έχω από πολλές περιοχές τα σιτάρια αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα. Είχαμε βροχοπτώσεις και η επιφανειακή λίπανση έγινε από τους παραγωγούς. Σε αυτό βοήθησε και η περυσινή τιμή που είχε το σκληρό στα αλώνια που κυμάνθηκε από 48 έως 50 λεπτά το κιλό. Βέβαια αυτή την εποχή οι τιμές στο σκληρό έχουν μειωθεί και είναι από 32 έως 35 λεπτά στον παραγωγό. Από την άλλη έχουμε και μια πτώση στα αζωτούχα λιπάσματα που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγός σιτηρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα σιτάρια και τα κριθάρια στην περιοχή μας μπήκαν σε δυο φάσεις, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, αλλά και τον Ιανουάριο. Πολλοί παραγωγοί περίμεναν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή στο βαμβάκι και επειδή αυτή παραμεινε σε χαμηλά επίπεδα, έκαναν σπορά ακόμα και τον Ιανουάριο. Ο καιρός πάντως έχει βοηθήσει και μέχρι στιγμής τα σιτάρια έχουν πολύ καλή εικόνα. Αν έχουμε ακόμη μια βροχή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Οι παραγωγοί έκαναν την λίπανση και αυτή την εποχή έκαναν και την ζιζανιοκτονία και φάνηκε ότι όσα σπάρθηκαν σωστά και είχαν καλές καλλιεργητικές φροντίδες έχουν μια πολύ καλή εικόνα. Οι καλές αποδόσεις έρχονται με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες. Όσον αφορά τις τιμές στην Θεσσαλία έχουν υπογραφεί συμβόλαια από από τη Μέλισσα – Κίκιζας στα 35 και 37 λεπτά το κιλό για συγκεκριμένες ποικιλίες».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή φέτος υπογράφηκαν πολλά συμβόλαια για κριθάρια που πάνε για βυνοποίηση αλλά και για το ζωοτροφικό υπάρχει ενδιαφέρον λόγω τιμών. Φέτος σπάρθηκαν και κάποια στρέμματα με μαλακό λόγω της συνδεδεμένης που έχουμε για πρώτη χρονιά. Επειδή οι παραγωγοί απογοητεύτηκαν από τις χαμηλές τιμές στο βαμβάκι είχαμε μια στροφή στην καλλιέργεια σκληρού σιταριού που αναμένεται φέτος να έχει αυξημένα στρέμματα. Πάντως οι παραγωγοί έκαναν καλή λίπανση και φυτοπροστασία. Σε αυτό έχει βοηθήσει η διόρθωση τιμών και η καλή ψυχολογία. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα φανεί στην αγορά η μείωση στις τιμές λίπανσης. Παγετούς δεν φαίνεται να έχουμε τον Μάρτιο. Αν βοηθήσει και ο καιρός και επειδή έχουν κάνει καλές καλλιεργητικές φροντίδες οι παραγωγοί αναμένουμε φέτος να έχουμε καλές αποδόσεις».
Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους για τη νοθεία στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι με σιρόπι ζάχαρης.
Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονταν με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής ∆εκεµβρίου 2001). Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ιρλανία είχαν τα λιγότερα νοθευμένα δείγματα.
Η Κομισιόν παραδέχεται ότι μια απλή έρευνα δεν αρκεί για ανίχνευση της νοθείας. Είναι απαραίτητη η σωστή παρακολούθηση και συντονισμένη δράση συλλογής πληροφοριών ιχνηλασιμότητας, από τις πύλες εισαγωγής μέχρι και τους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας μελιού.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νοθεία στο μέλι γινόταν από σιρόπια γλυκόζης αραβόσιτου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν αντικατασταθεί από σιρόπια που παρασκευάζονται κυρίως από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα.
Η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του αυθεντικού μελιού και των σιροπιών ζάχαρης εξηγεί γιατί η απάτη στο μέλι είναι εξαιρετικά επικερδής. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι διατίθενται σε περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/κιλό.
Η Κομισιόν τονίζει ότι αν και η νοθεία του μελιού μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί όμως προβλήματα τόσο στους έντιμους παραγωγούς μελιού όσο και στους καταναλωτές της ΕΕ.
Οι τιμές των εμπορευμάτων στην Ιταλία μειώνονται μετά την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, που τροφοδοτήθηκε από την ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική αστάθεια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ένα χρόνο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το Ινστιτούτο Ismea δημοσίευσε στοιχεία για τις αγορές αγροδιατροφής. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς και οι περιοριστικές νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζουν η Federal Reserve και η ΕΚΤ συνέβαλαν στον περιορισμό της πορείας του πληθωρισμού, σημειώνει το Ismea.
Τον Ιανουάριο του 2023, όπως επισημαίνει το Ismea, ο συνολικός δείκτης συνεχίζει να καταγράφει μειώσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Ειδικότερα, οι τιμές των φυτικών ελαίων (ηλιέλαια) συνεχίζουν να πέφτουν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (με -24% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022), ενώ τα δημητριακά σταθεροποιούνται τον Ιανουάριο, στα ίδια επίπεδα με το τέλος του 2022, με τον δείκτη να παραμένει μόλις 5% υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2022.
Στις εθνικές αγροτικές αγορές, μετά την έξαρση των τιμών, που χαρακτήρισαν χρονικά μεγάλο τμήμα του 2022, εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης του εμπορίου, σημειώνει το Ινστιτούτο. Ενδεικτικά, την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι τιμές που καταγράφηκαν στην Ιταλία στους κύριους τόπους διαπραγμάτευσης παρουσίασαν πτωτική τάση. Ειδικότερα, η τιμή του σκληρού σίτου διαμορφώθηκε στα 414,53 ευρώ τον τόνο, μειωμένη κατά 16,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022, παραμένοντας ωστόσο 16% υψηλότερη από τη μέση τιμή του 2021. Σχετικά με τη δυναμική του σκληρού σίτου, σημειώνει το Ismea, σε σχέση με την οποία η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν έχει άμεση σχέση, όπως έχει επανειλημμένα επαναληφθεί, η ανάκαμψη της Καναδικής παραγωγής (+79% σε 5,4 εκατομμύρια τόνους το 2022), επηρέασε μετά την κάμψη κατά 50% που υπέστη το 2021.
Στην περίπτωση του μαλακού σίτου, οι τιμές ήταν 324,47 ευρώ τον τόνο το Φεβρουάριο του 2023, ήτοι 17% λιγότερο από ό,τι στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η σταδιακή πτώση των τιμών σχετίζεται κυρίως από τη συμφωνία που επέτρεψε τη διέλευση πλοίων Ρωσικής και Ουκρανικής παραγωγής από τη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων εσοδειών, σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 (796 εκατομμύρια τόνους).
Ακόμη και η αγορά καλαμποκιού, που υπέστη αναταράξεις από τον πόλεμο, καθότι η Ουκρανία είναι ο τρίτος προμηθευτής παγκοσμίως, κατέγραψε πτώση των τιμών (-19% τον Φεβρουάριο του 2023 σε σύγκριση με το ρεκόρ των 382,05 ευρώ/τόνο το Μάρτιο του 2022). Η πτώση της προσφοράς και τα αποθέματα το 2022 οδηγούν, λέει το Ismea, στην πρόβλεψη για σταθερές τιμές και τους επόμενους μήνες.
Αναφορικά με τα πρωτεϊνούχα που προορίζονται για ζωοτροφές, αναφέρει το Ismea, είναι αξιοσημείωτη η πτώση των τιμών της σόγιας (-138% το Μάρτιο του 2022). Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές συναλλαγές, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προκάλεσε τις φοβερές αναταραχές και παρόλο που οι ροές προϊόντων από τη Ρωσία περιορίστηκαν, έχουν πράγματι καταγράψει σημαντική επιβράδυνση. Ωστόσο, οι ροές από την Ουκρανία έχουν αναδειχτεί χρήσιμες, χάρη στην πρωτοβουλία Black Sea Grains που ισχύει για το Μάρτιο.
Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.
Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.
Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.
Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.
Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση.
Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».
Οι παραγωγοί ευελπιστούν σε βροχές και σύντομα μάλιστα, φοβούμενοι απώλειες σε αποδόσεις και ποιότητα.
Κρίσιμο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα για τις καλλιέργειες σιτηρών της χώρας μας, οι οποίες φαίνεται να μπαίνουν και πάλι σε δοκιμασία λόγω νέου κύκλου ανομβρίας. οι παραγωγοί φοβούνται για απώλειες, αν δεν ρίξει αρκετά χιλιοστά βροχής, τις επόμενες εβδομάδες. Ανά περιοχή βέβαια και μικροκλίμα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας και αντιδήμαρχος Κιλελέρ δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή της Νίκαιας, αλλά και ευρύτερα έχει να βρέξει εδώ και 45 ημέρες περίπου. Τα σιτάρια και τα κριθάρια έχουν μπει σε πολύ κρίσιμη καμπή. Αν δεν βρέξει και σύντομα μάλιστα, θεωρώ, ότι θα έχουμε άσχημες εξελίξεις και μεγάλες επιπτώσεις στις τελικές αποδόσεις, που είναι και το μείζον θέμα, αλλά και στην ποιότητα. Λόγω της καλοκαιρίας, πριν το κύμα το πρόσφατο με τα χιόνια, υπήρξε και το είχαμε σημειώσει, έντονη και πρόωρη ανάπτυξη. Σε πολλά κτήματα, τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν πάρει πολύ ύψος. Αυτά δεν έχουν καθόλου καλή προοπτική. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να ρίξει μερικά νερά γιατί εκτός των άλλων ο περισσότερος κόσμος έχει ρίξει και λιπάσματα».
Ο κ. Θέμης Καλπακίδης από την περιοχή της Καβάλας καλλιεργεί την εφετινή χρονιά 150 στρέμματα, αποκλειστικά με σκληρό σιτάρι. Όπως μας εξήγησε: «έχει και στην περιοχή μας να βρέξει καλά πάνω από 30-40 ημέρες και αυτό -αν συνεχιστεί- ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Σε περιοχές πιο στεγνές, τα σιτάρια είναι σε χειρότερη μοίρα. Λόγω της προηγούμενης καλοκαιρίας το Δεκέμβριο-Ιανουάριο και της έλλειψης ψύχους σε πολλά μέρη, μάλιστα, γεγονότα που έφεραν ύψος στα φυτά, έχουν ρίξει-πλαγιάσει τα σιτάρια. Αν η ανομβρία συνεχιστεί, είναι εξαιρετικά πιθανό, να έχουμε προβλήματα με αποδόσεις, αλλά και ποιότητα».
Ακόμη λίπανση στα σιτηρά της Ορεστιάδας
Τέλος, ο κ. Δήμήτρης Μίντογλου, καλλιεργητής σκληρού και μαλακού σίτου από την Ορεστιάδα δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «σε αντίθεση με αλλές περιοχές της χώρας, που βλέπουμε πως έχουν πάρει πολύ ύψος τα σιτάρια, εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Λόγω καιρού φέτος, έχουμε αποφύγει και τον πάγο. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ζημιά, όμως αν δεν βρέξει και πολύ μάλιστα, τότε φοβόμαστε πως θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις. Η πρόβλεψη για τον καιρό έδειχνε καλή βροχή από βδομάδα, όμως όσο πλησιάζουν οι μέρες, βλέπουμε πως μειώνονται οι πιθανότητες για καλή βροχή. Και να σκεφτείτε ότι ακόμα δεν έχουμε κάνει λίπανση, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, που το κάνουμε αργότερα από άλλες περιοχές. Τώρα που τα σιτάρια βγήκαν από το χειμερινό λήθαργο, χρειάζονται θρέψη και νερό».
Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.
Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.
Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.
Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).
Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)
Μόνο σε περίπτωση νέας και παρατεταμένης κακοκαιρίας, ίσως πάρουν ξανά τα πάνω τους, αλλά και πάλι οι κοπές της νέας σεζόν πλησιάζουν.
Καθοδική τροχιά διαγράφουν οι τιμές στα βασικά είδη κτηνοτροφικών φυτών, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα των κτηνοτρόφων, είναι περιορισμένα. Το γεγονός αυτό όμως οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων σε γάλα στα ζώα.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού είναι σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό. Αποθέματα δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά, καθώς πλησιάζουμε στις πρώτες κοπές της επόμενης χρονιάς, που αναμένονται περί τις 15 με 20 Απριλίου. Αν μέχρι τότε πέσει πάλι κανένα χιόνι και αναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να κλείσουν μέσα τα ζώα τους και πάλι, τότε ίσως δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση. Κατά τα άλλα, τώρα, η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτροφικών μονάδων, που ζητάνε να πληρώνουν με επιταγές δίμηνες και τρίμηνες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε μετρητά γιατί έχουμε ανάγκες και μεις να εξυπηρετήσουμε. Πριν την πρόσφατη κακοκαιρία και τον χιονιά, υπήρξαν συνάδελφοι, που έδωσαν καθαρά τριφύλλια ακόμα και με 26 λεπτά το κιλό. Είναι βέβαιο ωστόσο πως οι κητνοτροφικές μονάδες δεν έχουν ευχέρεια για να αγοράσουν πολύ τριφύλλι αυτή την περίοδο και γι' αυτό βγάζουν και τα ζώα για βοσκή περισσότερες ημέρες. Αυτό όμως, όπως μας λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έχει επίπτωση στις αποδόσεις στο γάλα που έχουν τα ζώα. Όσον αφορά τέλος το άχυρο, η τιμή του από σιτάρι είναι στα 3,5 ευρώ ανά δέμα».
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων στο ανώτερο ποιοτικά τριφύλλι στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας αφορά στα 38 λεπτά το κιλό, όμως στις πιο κάτω ποιότητες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και κυμαίνονται ακόμα και στα 25-26 λεπτά το κιλό. Τα 25-26 αυτά λεπτά αφορούν το χορταροτρίφυλλο και όχι το καθαρό προϊόν. Μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση βέβαια, καθώς στις πιο βόρειες περιοχές, από Καρδίτσα κι άνω, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Όσον αφορά στο άχυρο το δέμα από κριθάρι έχει 4 ευρώ και το δέμα από σιτάρι 3 ευρώ. Η σανοβρώμη πιάνει 28 λεπτά το κιλό σήμερα, το δε καλαμπόκι από 32 στα αλώνια έχει τώρα 29 λεπτά. Το σακιασμένο ανάλογα το μαγαζί μπορεί να πιάνει και τα 40 λεπτά το κιλό».
«Η ζήτηση και οι τιμές των κτηνοτροφικών φυτών έχουν σημειώσει κάμψη το τελευταίο διάστημα. Τα τριφύλλια έχουν στον παραγωγό γύρω στα 30 λεπτά τα καλής ποιότητας, όμως δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα. Προσωπικά, μου έχουν τελειώσει τα αποθέματα τριφυλλιού και αναμένουμε τη συλλογή της νέας χρονιάς τους επόμενους μήνες. Στο άχυρο από σιτάρι οι τιμές είναι στα 10 λεπτά ανά κιλό», τόνισε από την πλευρά του ο παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από τον Αμπελώνα Λάρισας, κ. Θανάσης Φάκας.
Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.
Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά.
Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.
Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ.
Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.
Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.
Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς.
Από την άλλη η βιομηχανία τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα.
Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».
Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».
ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους.
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο.
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος.
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:
- Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
- Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
- Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
- Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών.
- Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».
ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του.
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας.
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/01), η ειδική ενημερωτική εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GRECOTEL LARISSA IMPERIAL, οι συνεργάτες γεωπόνοι από την περιοχή της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του ζιζανιοκτόνου σιτηρών ALTIVATE 6 WG και νέων προϊόντων της FARMA-CHEM SA».
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Μπουρίτης, Commercial Director της FARMA-CHEM SA όπου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και διαβεβαίωσε ότι το δίκτυο της FARMA-CHEM για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλάι των συνεργατών του αντιμετωπίζοντας με ευελιξία κάθε μελλοντική πρόκληση. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος και CEO της FARMA-CHEM SA όπου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους συνεργάτες για τη θερμή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την αμοιβαία και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Σοφίας Παπαδημητρίου, Managing Director της FARMA-CHEM, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της παρουσίασής της την επιτυχημένη ανάπτυξη της FARMA-CHEM SA και σύστησε τα νέα προϊόντα της εταιρείας καθώς και αυτά που πρόκειται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον.
Η παρουσίαση έκλεισε με τους εκπροσώπους του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά το «δυνατό όπλο» της FARMA-CHEM για τη νέα χρονιά, το νέο και πολλά υποσχόμενο ζιζαντιοκτόνο, ALTIVATE 6 WG και τη σωστή χρήση του για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σίκαλης, μαλακού σιταριού και τριτικάλε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο δείπνο, όπου οι αγαπητοί συνεργάτες - φίλοι της FARMA-CHEM είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές γεύσεις από την κουζίνα του Imperial Palace στη Λάρισα, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και απόψεις.
Η FARMA-CHEM και τη νέα χρονιά συνεχίζει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ποιοτικά προϊόντα και συνεχή εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.
Έφυγε από τη ζωή ο παραγωγός και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Λεωνίδας Κουϊμτζής. Είχε συχνή επικοινωνία και έκανε δηλώσεις σε πολλά ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου που είχαν θέμα την καλλιέργεια και την εμπορία του ρυζιού.
Η ΕΑΣΘ εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλεια του Λεωνίδα Κουϊμτζή στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Με βαθιά θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε ένα από τα πιο μαχητικά μέλη του συνεταιριστικού κινήματος. Σύσσωμος ο Αγροτικός κόσμος πενθεί για την απώλεια του Λεωνίδα Κουϊμτζή.
Ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Α΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, το επί σειρά ετών Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού, έφυγε σήμερα Τρίτη (31/1) από την ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο παρά τον μεγάλο αγώνα που έδωσε έως το τέλος.
Η απώλεια του για εμάς είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η παρακαταθήκη που μας αφήνει, ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του Αγροτικού κόσμου.
Λεωνίδα θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας».
Ψήφισμα Διεπαγγελματικής
Το Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) μετά από το θλιβερό άγγελμα του Προέδρου της και πρώην Προέδρου του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας επί σειρά ετών, συνήλθε σήμερα Τρίτη (31/1/2023) σε έκτακτη συνεδρίαση και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη για την απώλεια του, που με το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την εργατικότητα του προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες.
Αποφάσισε:
- Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του
- Να διατυπώσει τα ειλικρινή & θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του
- Να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
- Να κατατεθεί στεφάνι στην σωρό του εκλιπόντος
Ψήφισμα Σ.Ο.Ε.
Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του Λεωνίδα Κουϊμτζή, πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) και πρόεδρο επί σειρά ετών του Α' Συνεταιρισμού Χαλάστρας και εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και οδύνη για τον Πρόεδρο Λεωνίδα Κουϊμτζή. Άνθρωπος αυθεντικός και θαρραλέος, με ισχυρή άποψη ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του στον τομέα του ρυζιού.
Αποφάσισε:
- Να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια όλων των μελών του στους οικείους του εκλιπόντος.
- Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην κηδεία του εκλιπόντος αποτελούμενη από την πρόεδρο του Δ.Σ του Σ.Ο.Ε. κ. Γεωργία Κωστηνάκη και τα μέλη κ. Μπέγκα Σταύρο και Τσιότσκα Γρηγόριο.
- Να αποστείλει στεφάνι για την εξόδιο ακολουθία.
Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία για πριμοδότηση μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας της ποικιλίας ρυζιού «Καρολίνα».
Την πριμοδότηση μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας και bonus +20% επί της τιμής στους παραγωγούς που θα σπείρουν φέτος ρύζι «Καρολίνα» έναντι της ποικιλίας «Ronaldo» πρότειναν στους ρυζοπαραγωγούς στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (ΣΟΕ), που έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β΄ κ. Βασίλης Κουκουρίκης, «σε συνάντηση, που έγινε σε επίπεδο Διεπαγγελματικής Ρυζιού, την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκε η πρόταση των Ορυζόμυλων. Οι παραγωγοί όμως δεν δέχτηκαν την πρότασή τους.
Αυτό έγινε γιατί ζήτησαν αυξημένο bonus 30% επί της τιμής για να σπείρουν ρύζι «Καρολίνα», κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους ορυζόμυλους. Επίσης οι ποσότητες που ζητούσαν ήταν πολύ μεγάλες - 15.000 τόνους - κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους παραγωγούς.
Στο μεταξύ με κανονικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ρυζιού με την ζήτηση να είναι σε σταθερά επίπεδα. Το ρύζι Bonnet (μακρύκοκκο) έχει τιμή στα 47 λεπτά το κιλό. Τα Ronaldo είναι στα 54 λεπτά το κιλό και τα Καρολίνα στα 70 λεπτά. Οι τιμές πάντως είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους παραγωγούς».
Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεσή του, που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες.
Όπως τονίζεται στην έκθεση του USDA, τα αποθέματα σιταριού την περίοδο 2022-2023 προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της αυξημένης εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, η συσσωρευμένη διεθνής και εγχώρια ζήτηση θα αποτρέψει τα συνολικά αποθέματα από το να επιστρέψουν στους ιστορικούς μέσους όρους.
Τα πιο πρόσφατα, ωστόσο, στοιχεία για τα αποθέματα αποθήκευσης είναι της 31ης Ιουλίου 2022 και δείχνουν πως τα συνολικά αποθέματα σιταριού μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση (3,7 εκατ. τόνους) από τις 31 Ιουλίου 2022, κυρίως λόγω των χαμηλότερων συνολικών αποθεμάτων. Τα εμπορικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 23%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2,7 εκατ. τόνους) και τα αποθέματα στις αποθήκες των παραγωγών μειώθηκαν κατά 60% (σε 970.100 εκατ. τόνους).
Παραγωγή - εμπορία 2022/2023
Η συνολική παραγωγή σιταριού αυξήθηκε πάνω από 50%, σε σχέση με την περίοδο εμπορίας 2021/22, λόγω της αύξησης κατά 9% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και της βελτιωμένης εδαφικής υγρασίας που επανέφεραν τις αποδόσεις στα επίπεδα του τριετούς μέσου όρου (2018-2020). Οι τελικές εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού που δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022 είναι 3% κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης του Καναδά.
Η ζήτηση για ζωοτροφές το 2022/23 προβλέπεται να είναι οριακά χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της μείωσης των εκτρφόμενων ζώων. Οι συνολικές εξαγωγές σιταριού προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Νότια Αμερική, Ιαπωνία και την Ιταλία. Οι εξαγωγές του Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021/2022, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών το 2022/2023 και της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα. Ο Καναδάς εξήγαγε 525.000 μετρικούς τόνους σιταριού στην Κίνα τον Οκτώβριο 2022, τον μεγαλύτερο μηνιαίο όγκο εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αν και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στα εμπορικά στοιχεία, λόγω της δίμηνης καθυστέρησης στην υποβολή εκθέσεων, η Ιαπωνία και η Ινδονησία πραγματοποίησαν επίσης μεγάλες αγορές καναδικού σιταριού κατά τη φετινή περίοδο εμπορίας. Οι εισαγωγές σιταριού στον Καναδά από την άλλη, αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές.
Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.
Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».
Τρία χρόνια από την ίδρυσή της μετράει η Ομάδα Παραγωγών Ανθήλης-Ροδίτσας ΙΚΕ με μέλη της, ορυζοπαραγωγούς.
Αρκετά χρόνια το... ζύμωναν στην Ανθήλη οι παραγωγοί της περιοχής, για να κάνουν ομάδα και τελικά το 2019, τα κατάφεραν. Βέβαια, μεσολάβησε μια αποτυχημένη προσπάθεια, όπως μας λέει ο Μάριος Μπούτσης, για ένταξη σε ένα πρόγραμμα επιδότησης του ΥπΑΑΤ για ομάδες, που θα απέφερε στην πενταετία γύρω στα 100.000 ευρώ στην ομάδα. Η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια δεν φαίνεται να πτόησε τους αγρότες της περιοχής. «Αρχικά ξεκινήσαμε με ενημερώσεις προς τους παραγωγούς που καλλιεργούν ρύζι στο χωριό και υπήρξε ενδιαφέρον από 60 άτομα. Τελικά στην πορεία, μείναμε 11, οι οποίοι και βάλαμε τις υπογραφές μας για να προχωρήσει η ομάδα και οι ίδιοι συνεχίζουμε έως και σήμερα», αναφέρει.
Φτιάχνει και έναν μικρό μύλο η ομάδα
Η Ομάδα Παραγωγών Ανθήλης-Ροδίτσας ΙΚΕ αποτελείται από 11 μέλη-παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν γύρω στα 2.000 στρέμματα με ρύζι. «Τα 11 άτομα καλλιεργούμε ρύζι και βαμβάκι, αλλά η ομάδα ως νομικό πρόσωπο έχει αντικείμενο και ασχολείται με το ρύζι. Έχουμε όλες τις υποδομές και τα μηχανήματα, ώστε να παράγουμε, αλλά και να πουλάμε ρύζι στην αρχή της σεζόν, αλλά και να αποθηκεύουμε, για να πουλάμε αργότερα, για καλύτερες τιμές. Έχουμε βάλει μπροστά και σε λίγο ολοκληρώνουμε και έναν μικρό μύλο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία σε μια ποσότητα και μόνοι μας, για να καρπωθούμε την υπεραξία αυτή», σημειώνει ο κ. Μπούτσης, τονίζοντας πως δυο χρόνια τώρα, βασικό πρόβλημα για τους αγρότες της ομάδας, που καλλιεργούν και βαμβάκια, δεν είναι άλλο από το αλμυρό κόστος. Σημειωτέον, προσθέτει ο κ. Μπούτσης, ότι η ορυζοκαλλιέργεια έχει μεγάλα κόστη σε νερό, καθώς μέσα στο καλοκαίρι, απαιτείται η καλλιέργεια, να ποτίζεται με κατάκλυση. Οι χρεώσεις στο αρδευτικό νερό βγαίνουν κάθε Γενάρη, τονίζει ο κ. Μπούτσης, από τον αρμόδιο ΤΟΕΒ.
Πρόβλημα η ξηρασία
«Έχουν ανεβεί τα κόστη λόγω ενέργειας, ενώ φέτος, αν δεν έχουμε σοβαρές βροχοπτώσεις υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια αρδευτικού νερού. Εμείς ποτίζουμε μέσω Σπερχειού ποταμού, αλλά παρατηρούμε τώρα ότι δεν υπάρχουν πολλά νερά», αναφέρει στην συνέχεια ο κ. Μπούτσης, προσθέτοντας ότι: «το καλό είναι πως οι τιμές στο ρύζι, οι εμπορικές, είναι αυξημένες φέτος. Τα Ronaldo πιάνουν 54-55 λεπτά το κιλό τώρα και οι Καρολίνες, που είναι λίγες 68-70 λεπτά. Με τέτοιες τιμές, βγαίνει κάποιο κέρδος, ελπίζουμε να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα».
Επενδύουν σε νέες ποικιλίες
Η Ομάδα Παραγωγών της Ανθήλης δεν περιορίζεται στις γνωστές ποικιλίες, αλλά ψάχνεται για νέες. Όπως τονίζει καταλήγοντας, ο κ. Μπούτσης: «τελευταία έχουμε μπει στην παραγωγή ρυζιού Cameo, που είναι Baldo. Οι ποικιλίες Baldo είναι μεσαίου κόκκου ρύζι, με ελαφρώς επιμήκη κόκκους που διαφέρουν στο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό το κάνουμε για να διαφοροποιηθούμε».
Τα σιτάρια μεγάλωσαν σε Ανατολική Μακεδονία Θράκη λόγω της υγρασίας και των βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι αν το επόμενο διάστημα πέσει η θερμοκρασία ή έχουμε παγετό θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Έβρου κ. Ευάγγελος Δέδογλου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν παρει ύψος τα σιτάρια. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κρύα και παγετούς τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός το επόμενο διάστημα».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, τόνισε ότι «τα στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών στην περιοχή είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έχουν φέρει ανάπτυξη στα φυτά και αν πέσουν οι θερμοκρασίες θα έχουν πρόβλημα».
Ο κ. Νίκος Τοπαλίδης, παραγωγός από την Ροδόπη που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά και σιτηρά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δηλαδή η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σηκώσει πολύ τα σιτηρά που έχουν σπαρθεί στην ώρα τους. Αν έχουμε παγετούς τότε θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή τους. Επίσης φέτος πρέπει να γίνουν ψεκασμοί γιατί ήδη στα πρώιμα σιτηρά υπάρχει πρόβλημα με μυκητολογικές προσβολές».
Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, παραγωγός από Δράμα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την βασική λίπανση στα σιτάρια την κάνουμε με την σπορά. Δεν είχαμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες αλλά πολλές βροχές. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε χιόνια και να έχουν σκεπαστεί τα σιτάρια. Οι βροχές και η υγρασία έχουν μεγαλώσει τα σιτάρια. Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τόσο γρήγορη ανάπτυξη. Αν υπάρξουν το επόμενο διάστημα παγετοί θα έχουμε μεγάλες απώλειες της παραγωγής. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μυκητολογικές προσβολές με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ψεκασμούς και να αυξάνεται το κόστος καλλιέργειας».
Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καλές θερμοκρασίες έφεραν ανάπτυξη στα μαλακά και στα κριθάρια. Ακόμη δεν έχουμε δει χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες. Αν έχουμε παγετούς θα υπάρχει θέμα στις αποδόσεις».
Ο κ. Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός από την Καβάλα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα σιτάρια που σπάρθηκαν πρώιμα έχουν πάρει ύψος. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Εγώ πάντως δεν έκανα πρώιμη σπορά και δεν φαίνετα μεγάλο το πρόβλημα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν στον κορμό λόγω της υγρασίας. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες».
Οι γεωπόνοι βλέπουν αυξημένη πιθανότητα για μυκητολογικές προσβολές λόγω ζέστης και υγρασίας.
Καλά σε γενικές γραμμές εξελίσσεται η καλλιέργεια των βασικών ειδών σιτηρών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μια ανησυχία βέβαια υπάρχει σε αγρότες και γεωπόνους σχετικά με την εξέλιξη του καιρού, που παραμένει ζεστός για τα δεδομένα της εποχής.
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου εμφανίζεται ανήσυχος σχετικά με την καλλιεργητική πορεία των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι) φέτος από την άποψη ότι δεν έχει κάνει καθόλου χειμώνα ακόμα και πάμε για Φεβρουάριο. Όπως λέει: «τόσο το σιτάρι, όσο και το κριθάρι, είτε πάει για μπύρα, είτε το ζωοτροφικό έχουν αναπτυχθεί αφύσικα λόγω του καιρού και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν. Ο κίνδυνος για μυκητολογικές προσβολές είναι υπαρκτός και δεδομένος, αν σκεφτεί κανείς πόση υγρασία έχει φέτος και πόσο υψηλές θερμοκρασίες έχουμε ακόμα. Ειδικά τα κριθάρια κινδυνεύουν από το ελμινθοσπόριο, αλλά και τα σιτάρια έχουν επίσης κιτρινίσει σε πολλά σημεία και απαιτούνται ψεκασμοί για μύκητες ήδη. Επίσης, ο Μάρτιος που είναι επικίνδυνος μήνας από άποψη θερμοκρασιών και ενδεχόμενου παγετού είναι μπροστά και όλοι φοβούνται ότι με τέτοια ανάπτυψη που έχουν τα φυτά, αν πέσει τότε παγετός, θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή. Μάλιστα πολλοί αγρότες βλέποντας τα φυτά αναπτυγμένα είναι έτοιμοι να λιπάνουν τώρα, που είναι πολύ νωρίς και αν πέσει η θερμοκρασία μετά και αναπτυχθεί παγετός, θα είναι βέβαιη η ζημιά. Γενικά, βλέπω μια... ανάποδη χρονιά, από την καλλιεργητική άποψη».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγός σιτηρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «τα σιτάρια και τα κριθάρια στην περιοχή μας μπήκαν σε δυο φάσεις, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, αλλά και τον Ιανουάριο. Πολλοί παραγωγοί είχαν αφήσει χέρσα χωράφια για να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή στο βαμβάκι και επειδή αυτή παραμένει χαμηλά, έκαναν σπορά ακόμα και τον Ιανουάριο. Καλλιεργητικά τα σιτάρια και τα κριθάρια που μπήκαν το φθινόπωρο πάνε πάρα πολύ καλά και υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, λόγω της καλοκαιρίας και της ζέστης. Έχουμε αναγκαστεί μάλιστα στα σιτάρια να κάνουμε και τον πρώτο ψεκασμό για σκουλήκι, που τρώει τα φύλλα και δημιουργεί προβλήματα στο φυτό. Κατά τα άλλα, υπάρχει φόβος για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το Μάρτιο, μήπως κάνει κανένα παγετό και προκληθεί ζημιά τότε ανεπανόρθωτη στο στέλεχος και μειωθεί η απόδοση. Μέχρι τότε υπάρχει αρκετός δρόμος βέβαια. Πάντως σαν εκτάσεις και στρέμματα φαίνεται δια... γυμνού οφθαλμού, ότι έχουν μπει αυξημένα από πέρσι στρέμματα. Το σκεπτικό των παραγωγών έχει να κάνει και με τα αυξημένα κοστολόγια, από τα οποία δέχεται μεγάλο πλήγμα το βαμβάκι, αλλά και το καλαμπόκι».
Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως: «οι θερμοκρασίες παραμένουν ψηλά για την εποχή. Χθες έβρεξε, αλλά το νερό ήταν ποτιστικό. Μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά τα σιτάρια και τα κριθάρια, γιατί είναι και ο καιρός καλός. Όμως υπάρχει κίνδυνος, αν κάνει παγωνιά ή ρίξει κανένα χιόνι, για ζημιές το επόμενο διάστημα. Στην περιοχή μας έχει αύξηση 10-15% στις εκτάσεις με σκληρά σιτάρια, αλλά και αύξηση και στα κριθάρια. Μάλιστα, ακόμα και λίγο πριν τις γιορτές έγιναν κάποιες νέες σπορές. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας που έχει υψηλές τιμές στα συμβόλαια. Δεδομένου, ότι οι τιμές στα βαμβάκια είναι χαμηλές, αρκετός κόσμος θα πάει στη ντομάτα. Σ' αυτό θα βοηθήσει και το γεγονός, ότι η λίπανση στη ντομάτα όταν είναι να γίνει, θα είναι σε πιο προσιτές τιμές, αφού οι τιμές των λιπασμάτων υποχωρούν».
Απαιτείται έλεγχος, λέει ο ΘΕΣγη
Σε ενημέρωση του εξάλλου, τέλος, το γεωπονικό τμήμα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη τονίζει πως: «την εμφάνιση τους έχουν κάνει οι μυκητολογικές ασθένειες στις καλλιέργειες, κυρίως των κριθαριών και λιγότερο στα σιτηρά. Απαιτείται έλεγχος των χωραφιών και η εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».
Ανοδικές είναι οι τάσεις στην αγορά του ρυζιού, με τις εκτάσεις όμως στον αντίποδα να γράφουν μειώσεις.
Αυξημένα ήταν τα κόστη παραγωγής στην ορυζοκαλλιέργεια φέτος, όπως άλλωστε σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Τουλάχιστον, οι τιμές παραγωγού είναι κι αυτές αυξημένες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της έξτρα επιβάρυνσης.
Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΑΣ), μιας συνεταιριστικής οργάνωσης που ασχολείται με το προϊόν του ρυζιού δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η εμπορική περίοδος εξελίσσεται με ομαλό τρόπο στο ρύζι και τώρα γίνονται πράξεις πωλήσεων, όπως άλλωστε κάθε χρονιά. Οι τιμές, όπως και τα κοστολόγια όμως των παραγωγών, είναι αυξημένες φέτος, σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, το Indica πιάνει τα 47 λεπτά στον παραγωγό, ενώ πέρσι ήταν στα 36 με 38 λεπτά, ενώ τα Japonica και Ronaldo παίζουν πλέον στα 53-54 λεπτά, όταν κατά την περσινή χρονιά δεν ξεπερνούσαν τα 45-47 λεπτά. Όσον αφορά στο ρύζι Καρολίνα γίνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, πράξεις στα 67-70 λεπτά, αλλά υπάρχει πολύ μικρή διαθεσιμότητα. Σε γενικές γραμμές, λέει ο έμπειρος πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, η κατάσταση είναι σταθερή στην αγορά και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Αναφορικά με τις εκτάσεις που μπήκαν το 2022, ήταν λίγο μειωμένες (7-10%), αναφέρει ο κ. Τσιχήτας.
Ο κ. Θανάσης Πάτσιος από τον Α’ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά αυτή την περίοδο στην αγορά, γίνονται πράξεις, αλλά όχι και τόσο μεγάλες. Οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός για τα μεσόσπερμα κινούνται στα 54 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα μακρύσπερμα στα 47 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά τέλος στα αποθέματα είναι στο 60-65% οι πληρότητες στις αποθήκες του Συνεταιρισμού.
Μεγάλη μείωση στρεμμάτων στις Σέρρες
Ο κ. Συμεών Θεοφάνης, αγρότης από την περιοχή του Προβατά Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή οι εκτάσεις καλλιέργειας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής και της δυσκολίας που υπάρχει με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη, από τα 7.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν σε αυτή την περιοχή, πλέον είναι ζήτημα αν μπαίνουν 500. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοφάνης, πριν δυο χρόνια το κόστος, μαζί με τη συλλογή, έφθανε στα 150 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις το πολύ στα 700-800 κιλά, με αποτέλεσμα με τιμές της τάξης των 30-40 λεπτών το κιλό, να μη βγαίνει κανένα κέρδος.
Οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται για τις τιμές είναι μάλλον άκαιρη...
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, εκτιμά τα αποθέματα σκληρού σίτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα στις 12 Ιανουαρίου το USDA, προβλέπει αύξηση των εξαγωγών παγκοσμίως το 2022/2023. Αυξημένες θα είναι, σύμφωνα με το USDA, οι εξαγωγές της Ουκρανίας και της ΕΕ, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες εξαγωγές από την Ινδία. Οι εισαγωγές, προβλέπεται επίσης, πως θα αυξηθούν λόγω της εντονότερης ζήτησης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στην παγκόσμια κατανάλωση, προβλέπει πως θα μειωθεί, αλλά τα αποθέματα θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας.
Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, το USDA, αναφέρει πως από την αντίστοιχη δημοσίευση του Δεκεμβρίου, στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί ελαφρώς για όλες τις κατηγορίες. Αλλά και διεθνώς, οι τιμές διαγράφουν καθοδική κίνηση σε σχέση με τα δεδομένα ενός μήνα πριν, ως αποτέλεσμα των εξαγωγών που γίνονται... απροβλημάτιστα πλέον μέσω Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της συγκομιδής σε χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου, που βαίνουν προς ολοκλήρωση.
Στην Αργεντινή, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν αρκετά, εν μέσω της συνεχιζόμενης συγκομιδής. Οι τιμές στις ΗΠΑ έπεσαν κατά 11 δολάρια/τόνο, στον Καναδά κατά 5 δολάρια/τόνο και στην Αυστραλία κατά 8 δολάρια τον τόνο. Στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1 δολάριο/τόνο, με το Ρωσικό σιτάρι να πέφτει 5 δολάρια/τόνο, παραμένοντας πιο ανταγωνιστικό. Η Ουκρανία έχει στείλει πάνω από 2 εκατ. τόνους σκληρό σιτάρι στην ΕΕ και σε γειτονικές της χώρες.
Ρεντζιάς (ΑΣ Νίκαιας): Από 38-42 τα καλά σκληρά σήμερα στον κάμπο
Είναι πολύ νωρίς για να βγουν έγκυρα συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή, σχολιάζει στον ΑγροΤύπο, ο πολύπειρος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας Λάρισας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Όπως επισημαίνει σκληρά σιτάρια είναι λίγοι οι παραγωγοί πλέον που διαθέτουν στις αποθήκες, οι δε τιμές σήμερα διαπραγματεύονται στα 38 με 42 λεπτά το κιλό. Οι καλλιέργειες στη Λάρισα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, υπάρχει ανάπτυξη και όλοι ποντάρουν να πάει καλά η τιμή και πάλι. Ο ΑΣ Νίκαιας έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις του, δεν έχει πλέον προϊόν στην αποθήκη. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Ρεντζιά, αυτή την περίοδο δεν γίνονται ιδιαίτερα μεγάλες πράξεις...
Καινούργια προσπάθεια στην περιοχή του Αστακού, ένα ψαροχώρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Στο χώρο του εμπορίου και της τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συγκεκριμένα Καλαμών έχει μπει, εδώ κι ένα χρόνο ο Λάζαρος Καλαντζής από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξομολογείται μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ήμουν μικρό παιδί όταν πρώτη φορά ένιωσα το δέσιμο με το ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια, ως ενήλικος, συνειδητοποίησα ότι η ελιά ήταν πάντα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του σκοπού της ίδιας της ζωής μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έβρισκα πάντα τον εαυτό μου στους ελαιώνες. Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ένα ισχυρό κάλεσμα από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μου να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τις ελιές, ειδικά την ελιά που καλλιεργείται στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».
Μονάδα τυποποίησης από το Leader και ελαιοτριβείο από τον Αναπτυξιακό
Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, ο κ. Καλαντζής, που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με το εμπόριο (όχι αγροτικών προϊόντων) έχει φτιάξει τη δική του μονάδα τυποποίησης ελιάς μέσω του προγράμματος Leader με επιδότηση 55% και συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 600.000 ευρώ. Σκοπεύει το επόμενο μάλιστα διάστημα, να κατασκευάσει κι ένα καθ' όλα σύγχρονο ελαιοτριβείο δίπλα στο τυποποιητήριο ελιάς και μετέπειτα να μπει και στην τυποποίηση του ελαιολάδου, μέσω του Αναπτυξιακού. Το ύψος της επένδυσης για το ελαιοτριβείο θα φτάσει τα 1 εκατ. ευρώ και θα είναι και επισκέψιμο, με τις εργασίες να υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο, καθώς όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει.
Terra 21 με γευστικές συνταγές από όλη την Ελλάδα
Ο Αστακός, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος με γεωγραφικό μήκος 21, όπως και οι κοντινές ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, στο Μεσολόγγι, ζώνες που είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε τονάζ. «Το brand name μας είναι το Terra (σημαίνει Γη) και το 21 (από το γεωγραφικό μήκος της περιοχής μας). Οι ελιές που τυποποιούμε, προέρχονται από 40 συνολικά παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε από τις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα από το χωριό Καραϊσκάκης, το Βασιλόπουλο, τη Μαχαιρά κ.λπ. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες στο μέλλον. Έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στο προϊόν. Κάνουμε, πέρα από την πατροπαράδοτη συνταγή με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι και άλλες, που βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς τρώνε τις ελιές σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα τις ελιές όπως συνηθίζουν να τις τρώνε στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Μάλιστα, στις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα από αυτές τις περιοχές της χώρας. Επιλέξαμε αυτό το... μοντέλο για τα προϊόντα μας, όχι τυχαία. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε να προβάλλουμε την προσπάθειά μας για να επεκτείνουμε τις αγορές, με συμμετοχή σε εκθέσεις, με το site μας κ.λπ. Σύντομα, θα κάνουμε και διανομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και σύμβουλο, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία. Οι ελιές μας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, σε vacuum, σε βαζάκι pet, γυάλινο, αλλά και 6κιλες συσκευασίες», προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καλαντζής.
Μακροπρόθεσμος στόχος τα συμβόλαια με παραγωγούς
Ακολούθως, ο κ. Καλαντζής προαναγγέλλει μόνιμες συνεργασίες με τους παραγωγούς ελιάς της γύρω περιοχής. «Στα σχέδιά μας είναι κάποια στιγμή ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να συντηρεί τις ελιές του στο χώρο μας, να τις τυποποιούμε και να ξέρει ο καταναλωτής ότι οι ελιές που τρώει από το βαζάκι είναι του τάδε παραγωγού, από το τάδε κτήμα κ.λπ.», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Η οικόσιτη κτηνοτροφία και πτηνοτροφία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και εξαιτίας αυτού έχει μειωθεί η ζήτηση για αρκετά είδη ζωοτροφών.
Μείωση της ζήτησης για καλαμπόκι καταγράφεται στην εγχώρια αγορά, γεγονός που οι περισσότεροι αποδίδουν σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και στην έλλειψη ρευστού.
Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας, μια περιοχή που τροφοδοτεί με ζωοτροφές μεταξύ άλλων και τη νησιωτική Ελλάδα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε καλαμπόκι και υπάρχουν πολλές αποθήκες γεμάτες, φαινόμενο που ευνοεί η πτώση της κατανάλωσης το τελευταίο διάστημα. Μια πτώση κατανάλωσης, που σύμφωνα με τον ίδιο αφορά τις μικρές, οικόσιτες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες και έχουν περιοριστεί πολύ. Όπως εξηγεί ο κ. Σερακιώτης που ασχολείται δεκαετίες με το εμπόριο, οι πιο μεγάλες μονάδες δεν έχουν μειώσει πολύ την κατανάλωση. Γενικά πάντως ο κτηνοτρόφος αγοράζει αυτή τη στιγμή καλαμπόκι ακόμα και στα 40 λεπτά, οι πράξεις είναι περιορισμένες, ενώ από τον αγρότη το καλαμπόκι φεύγει με 32-33 λεπτά το κιλό.
Για μεγάλη κάμψη της ζήτησης στο καλαμπόκι κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο, τονίζοντας ότι η αγορά έχει καθήσει και οι τιμές έχουν πτωτικές τάσεις. «Στα οικόσιτα ζώα οι απώλειες σε ζώα είχαν ξεκινήσει από χρόνια και τώρα με την ακρίβεια τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο. Αλλά και οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες της περιοχής μας έχουν μειώσει πολύ τα ζώα, σφάζοντας με υψηλές τιμές στο κρέας, πράγμα που έχει συνεπακόλουθα, φέρει και μεγάλη μείωση της ζήτησης για το καλαμπόκι. Τώρα για τις σπορές της νέας χρονιάς, είναι ακόμα νωρίς. Θεωρώ πως αν ισχύσει η συνδεδεμένη, θα μπουν στρέμματα, ειδικά αν κρατήσει η τιμή, η οποία τώρα είναι στα 33 λεπτά, αλλά με πτωτικές τάσεις. Βέβαια, στην ΕΕ θα υπάρχει μείωση παραγωγής», σημειώνει.
Τέλος, ο κ. Ιωάννης Δούκας, παραγωγός καλαμποκιού από το νομό Σερρών τονίζει στον ΑγροΤύπο πως δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα καλαμποκιού στην περιοχή και πως οι μεγάλοι αγρότες δεν πουλάνε ακόμα, περιμένοντας τους επόμενους μήνες, μήπως και πουλήσουν υψηλότερα. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, οι τιμές στις αποθήκες των παραγωγών είναι σήμερα στα 30 λεπτά, αλλά οι έμποροι το μείωσαν στα 28 λεπτά το προϊόν, λόγω της μείωσης ζήτησης, που έχει να κάνει με τον περιορισμό των κοπαδιών.
Στη νέα ΚΑΠ θα ενισχύεται η καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος.
Με βάση τα γεωπονικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών θα δοθούν οριζόντιες κατευθύνσεις με χειμερινά σιτηρά (όπως για παράδειγμα το κριθάρι) και ψυχανθή (όπως για παράδειγμα ο βίκος) μικρού βιολογικού κύκλου σύμφωνα με τη γεωργική πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Οι κατευθύνσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και στον κατάλογο καλλιεργειών στην αίτηση του ΟΣΔΕ το 2023 και μετά.
Όπως υποστηρίζει το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, οι παραγωγοί δύνανται να αξιοποιήσουν για την επιλογή των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών και τους γεωργικούς συμβούλους (αν και ακόμη δεν έχει τρέξει το σχετικό πρόγραμμα).
Η αντικατάσταση της καλλιέργειας θα διαπιστώνεται από τον έλεγχο της αίτησης ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Σε περίπτωση νέας μίσθωσης αγροτεμαχίων θα πρέπει να είναι γνωστή η καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς, δυνητικά για παράδειγμα στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης θα μπορούν να αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες με τις καλλιέργειες.
Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, η ενίσχυση για αντικατάσταση αφορά:
μηδική σε βίκο - 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε βίκο - 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε βίκο - 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
μηδική σε χειμερινά σιτηρά - 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά - 14,3 ευώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά - 29,7 ευρώ ανά στρέμμα
Η κυβέρνηση της Ισπανίας, την Τρίτη (27/12), ανακοίνωσε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης προκειμένου να εξισορροπήσει εν μέρει την αύξηση των τιμών.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, σε επίσημη ανακοίνωση που έκανε τόνισε ότι για τους επόμενους έξι μήνες, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Στο μαγειρικό λάδι (σπορέλαιο και ελαιόλαδο) και στα ζυμαρικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 10% στο 5%.
Επίσης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022 αποφασίστηκε η χορήγηση ενίσχυσης 200 ευρώ για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα των οποίων είναι μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, προκειμένου να «αποζημιωθούν για την αύξηση των τιμών των τροφίμων».
Ακόμη θα καταβληθεί άμεσα ενίσχυση, ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες ως αποζημίωση για την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων αλλά και του αγροτικού και αλιευτικού πετρελαίου κίνησης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και ανώτατα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.
Ακόμη θα αυξήσει τη μείωση στους φόρους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση στις συντάξεις κατά 8,5%, το 2023 για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων πολιτών.
Τέλος ανέφερε ότι στα 45 δισεκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν φέτος από την κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.