Η Κίνα προχώρησε, τη Δεύτερα (4/3), σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 65.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφή από την Ουκρανία.
Η Κίνα είναι παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού με τις αγορές να συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η τιμή c&f ήταν στα 236 $/τόνο (216,75 ευρώ/τόνος) και η παράδοση του φορτίου θα γίνει τον Απρίλιο.
Η προηγούμενη εμπορική συμφωνία για αγορά ουκρανικού καλαμποκιού 240.000 τόνων από την Κίνα έγινε στις 27 Φεβρουαρίου, με τιμή στα 227 $/τόνο (208,49 ευρώ/τόνος) και στα 230 $/τόνο (211,24 ευρώ/τόνος) με παράδοση φορτίων Μάρτιο και Απρίλιο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες και αυξήθηκαν, κατά 2 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας στα 23 εκατομμύρια τόνους.
Μετά από τη ρωσική εισβολή οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση αποθεμάτων. Από 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθέματα που είχε κατά μέσο όρο ετησίως πριν τον πόλεμο εκτοξεύτηκαν τις περιόδους 2021/22 και 2023/24 σε πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους.
Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία δημιούργησε μια νέα διαδρομή για εξαγωγές σιτηρών που ξεκινά από τα λιμάνια της (Odesa και Chornomorsk) και εκτείνεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στα χωρικά ύδατα των γειτονικών χωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς μειώθηκε αισθητά, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Βελτίωσε επίσης την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον ποταμό Δούναβη.
Όπως τονίζει το USDA, οι τιμές του καλαμποκιού της Ουκρανίας είναι αυτή τη στιγμή οι πιο χαμηλές στην παγκόσμια αγορά.
Οι βροχές έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Από την άλλη η αγορά φαίνεται να είναι υποτονική, με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι πάει πολύ καλά η καλλιέργεια σιτηρών και σε αυτό βοηθάνε οι καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει μέχρι στιγμής. Οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την λίπανση και την ζιζανιοκτονία. Αυτή την εποχή είμαστε στο καλάμωμα. Η καλή λίπανση θα βοηθήσει στις καλές αποδόσεις αλλά και στα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (πρωτεΐνες κ.α.) στα σιτάρια. Από τα τέλη Μαρτίου οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν την μυκητοκτονία και τη διαφυλλική λίπανση, που λειτουργεί συνήθως συμπληρωματικά στη λίπανση της καλλιέργειας.
Το 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτάρια. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και είχαμε προβλήματα με την ποιότητα. Επίσης είχαμε και χαμηλές τιμές, ξεκίνησαν από 23 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν φτάσει στα 27 λεπτά. Μια μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχουν πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας οι παραγωγοί και θα πρέπει αυτό να το προσέξει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε σιτάρια δύο ταχυτήτων στην περιοχή. Όσοι έκαναν νωρίτερα σπορές τα σιτάρια έχουν μια εξαιρετική εικόνα λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Όσοι περίμεναν τις βροχές για να μαλακώσει το χώμα και να μπουν στα χωράφια για να κάνουν τις σπορές τα σιτάρια έχουν μυκητολογικές προσβολές. Αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε η λίπανση. Το επόμενο διάστημα οι παραγωγοί θα πρέπει να ρίξουν βάρος στην φυτοπροστασία. Πρόσφατα έκανα πώληση σιταριού και αυτή την εποχή έχει τιμή παραγωγού στα 27 λεπτά το κιλό. Με τα σημερινά δεδομένα στα αλώνια η τιμήοροφής αναμένεται να κυμανθεί στα 25 λεπτά, που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Πέρσι η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι ήταν στα 23 λεπτά το κιλό, που, σε συνδιασμό με τα μειωμένα κιλά, σημαίνει μειωμένο εισόδημα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Ακόμη θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνάδελφοί μας στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη πληρωθεί τις ενισχύσεις (συνδεδεμένη) από την ΚΑΠ. Εμείς ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει τις πληρωμές».
Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τον Έβρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η καλλιέργεια σιταριού έχει πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Οι λίγες βοήθησαν την καλλιέργεια. Η λίπανση έχει ολοκληρωθεί και κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν σε ζιζανιοκτονία. Μετά από τις βροχοπτώσεις θα πρέπει να ξαναγίνει ζιζανιοκτονία. Το επόμενο διάστημα όσοι έχουν οικονομική ρευστότητα θα κάνουν προληπτικά ραντίσματα για μυκητολογικές προσβολές. Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 26 λεπτά το κιλό. Είχαμε και μειωμένες αποδόσεις και προβλήματα στην άρδευση και η μέση απόδοση ήταν στα 500 κιλά. Με αυτές τις αποδόσεις και τις τιμές δεν βγαίνει οικονομικά η καλλιέργεια».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, «στην περιοχή είχαμε προβλήματα στην σπορά λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Αυτό ανάγκασε πολλούς παραγωγούς στον κάμπο να προχωρήσουν σε επανασπορά. Αυτή την εποχή έχουμε κάνει την πρώτη επιφανειακή λίπανση και περιμένουμε τις βροχές για να κάνουμε τη δεύτερη. Πάντως η εικόνα της καλλιέργειας μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι καλή. Το 2024 όμως ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, με μειωμένες αποδόσεις και τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τους παραγωγούς σιτηρών και να ενταχθεί η καλλιέργεια στο Μέτρο 23».
Επιπλέον 3 λεπτά εκκαθάριση έδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για τα καλαμπόκια που παρέλαβε το προηγούμενο διάστημα καταβάλλοντας 20 λεπτά ανοιχτή τιμή τότε στους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της Πέμπτης (6/3/2025), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2024 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ το κιλό.
Έτσι η τελική τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ το κιλό, κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ το κιλό (23 λεπτά το κιλό).
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (11/03/2025), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο φάκελος του ΥπΑΑΤ, που προβλέπει την σχετική διαδικασία με την οποία η χώρα μας θα πάρει άδεια προκειμένου να εφαρμόσει τις ενισχύσεις του Μέτρου 23 του ΠΑΑ.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει, στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, σε περίπου 142 εκ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα του ΠΑΑ για την περίοδο 2021-2022 που θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 23. Το µέγιστο ποσό στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Το ποιες καλλιέργειες περιλαμβάνονται στον φάκελο δε μπορεί να είναι γνωστό, όμως θα αφορούν μια μείωση της παραγωγής, κατά µέσο όρο 30%, που οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσα στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα είναι και τα σιτηρά.
Η στήριξη λαµβάνει την µορφή κατ’ αποκοπή ποσού, που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025.
«Διαχρονικά τα σιτηρά στην χώρα μας μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα για την επισιτιστική ασφάλεια, ως συνέπεια του ολοένα και πιο μειωμένου εισοδήματος, σε μόλις 7 εκατ. στρέμματα την διετία 2021-22 από 12 εκατ. στρέμματα που ήταν την τριετία 2008-2010. Ειδικά για φέτος η κατάρρευση των τιμών του κριθαριού στα 18 λεπτά του μαλακού στα 20 λεπτά και του σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά, σε συνδιασμό με τις χαμηλές αποδόσεις και το υψηλό κόστος,είχαν σαν αποτέλεσμα ,να καταγραφεί πρωτοφανή οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 40 ευρώ το στρέμμα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.
Η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά θα φανεί από τις παραδόσεις των τιμολογίων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το σίγουρο είναι ότι θα εξαιρεθούν κάποιες εκτάσεις που είναι επιλέξιμες σε άλλα μέτρα (νιτρικά, Κάρλα κ.α.). Επίσης συνήθως η έκτακτη ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος δίνεται σε κατά επάγγελμα αγρότες, που σημαίνει ότι μειώνονται οι δικαιούχοι.
Υπολογίζεται ότι από το Μέτρο 23 θα πάνε για τα σιτηρά γύρω στα 25 εκ. ευρώ, με μια στρεμματική ενίσχυση της τάξης των 17 ευρώ το στρέμμα. Τα νούμερα είναι εφικτά και η κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να τα υποστηρίξει στην ΕΕ.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού με την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024.
Αν και το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί την μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τιμολόγια για να τα καταθέσουν στο σύστημα μέχρι 15/3 και να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας, αγροκτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών είχα μια μέση απόδοση 750 κιλά το στρέμμα. Άλλοι παραγωγοί είχαν ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις. Που θα βρω ποσότητες για να ακλύψω το πλαφόν των 900 κιλών το στρέμμα για να τις πουλήσω ώστε να πάρω την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024. Όλη η Ελλάδα είχε μειωμένες αποδόσεις και θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην χαθεί η ενίσχυση».
Δικαιούχοι συνδεδεμένης
Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο, από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Αγορά ζώων
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που αγόρασαν ζώα το 2024.
Ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω της θεομηνίας Ντάνιελ έχασε τα πρόβατά του. Αγόρασε αρνάδες αλλά όταν πήγε να τα δηλώσει του ανέφεραν ότι μόνο όσοι μέχρι 15/5 μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ. Μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα ζώα έμειναν αδήλωτα. Το καλαμπόκι δεν φτάνει να ταΐσω τα ζώα μου και μου ζητούν τιμολόγια πώλησης». Αυτό σημαίνει ότι θα έχανε την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να προχωρήσουν σε συμπληρωματική δήλωση ΟΣΔΕ για να δηλώσουν τα ζώα που αγόρασαν αλλά και αυτά που γεννήθηκαν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και στην βάση του ΥπΑΑΤ για τον αριθμό αιγοπροβάτων.
Νέα κρούσματα ευλογιάς εντοπίστηκαν σε δύο μονάδες στην περιοχή του Γέροντα του δήμου Νέστου στην Καβάλα.
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε ξανά κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Παρά τα μέτρα φαίνεται ότι το πρόβλημα παραμένει στην χώρα.
Στο μεταξύ πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι «μελετούν ακόμη τις ενισχύσεις de minimis για τις ζωοτροφές».
Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ανέφερε τα εξής:
«Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2 (με κάλυψη 100% για τους πληγέντες κτηνοτρόφους)».
Από την πλευρά τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ), ζητούν άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 ευρώ / ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή. Ακόμη ζητούν:
- Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
- Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
- Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
- Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
- Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
- Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
- Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.
Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά.
Σε δηλώσεις, που έκανε στις 15 Φεβρουαρίου 2025, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε αναφέρει ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα».
Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή µέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου.
Φτάσαμε 25 Φεβρουαρίου και ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.
Μάλιστα ο υπουργός ΑΑΤ είχε αναφέρει ότι για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.
Ούτε κάτι νεότερο για την ειδική ρύθμιση και τα προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνήθεια, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το ΥπΑΑΤ, κάποια μέτρα θα ανακοινωθούν με την μέθοδο της «διαρροής» για να δει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.
Όταν δεν υπάρχει εικόνα από το πεδίο καταφεύγεις σε τέτοιες μεθόδους.
Ο κ. Βασίλειος Σαλάτας είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ).
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, που πραγματοποιήθηκε στις 15/02/2025, στα γραφεία του στην Θεσσαλονίκη, εξέλεξε ομόφωνα, ως Πρόεδρό του, τον Σαλάτα Βασίλειο, καθώς και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την νέα θητεία της Διοίκησης, η οποία όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΖ έχει ως εξής:
Πρόεδρος Σαλάτας Βασίλειος ΒΙΟΕΡΓΕΞ – ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ
Αντιπρόεδρος Γαβριηλίδης Γεώργιος ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ
Γενικός Γραμματέας Βενετσάνος Παναγιώτης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
Οικονομικός Επόπτης Δασκαλάκης Εμμανουήλ ΧΡΙΣΤΟΦ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΒΕΚΤΕ
Μέλος Ανθομελίδης Απόστολος ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Μελισσουργός Ηλίας ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Τριανταφύλλου Αλέξανδρος ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ
Συνεχίζει το ΥπΑΑΤ να παίζει «κρυφτούλι» με τα de minimis στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, θα καταβληθεί ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα αιγοπρόβατα που έχουν συνδεδεμένη.
Επίσης ανέφερε ότι «για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης», κάτι που είναι εντελώς αόριστο.
Επίσημα το ΥπΑΑΤ δεν αναφέρει ούτε ημερομηνία ούτε τα ποσά της ενίσχυσης.
Εμείς να θυμήσουμε ότι το 2014, στην Θράκη, πάλι για την ευλογιά, είχαν καταβληθεί για τον εγκλεισμό των αιγοπροβάτων, για χρονικό διάστημα 40 ημερών, ενίσχυση για ζωοτροφές, ύψους 10 ευρώ ανά ζωό. Για το 2024, που έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 6 μήνες κλείσιμο των ζώων στους στάβλους, να δούμε τι ενίσχυση θα αποφασίσουν να χορηγήσουν.
Βέβαια δεν είναι μόνο τα de minimis για τις ζωοτροφές. Θα υπάρξει πρόβλημα στις συνδεδεμένες στα αιγοπρόβατα. Αφού η ενίσχυση δίνεται με βάση τις ποσότητες γάλακτος που παραδίνει ο κτηνοτρόφος και επειδή δεν υπάρχει κάποια τροποποιητική απόφαση, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλούς κτηνοτρόφους που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το πλαφόν λόγω ευλογιάς και πανώλης. Το πρώτο κρούσμα πανώλης στην χώρα μας έγινε μέσα Ιουλίου και στην συνέχεια ακολούθησε η ευλογιά. Λέμε μήπως τα χρήματα φύγουν από την μια τσέπη και πάνε στην άλλη (δίνουν για ζωοτροφές κόβουν από συνδεδεμένη;).
Επίσης σε περιοχές που εκτροφές επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό - οι οποίες δεν αποζημιώνονται - πήγαν πίσω οι γέννες. Αυτό σημαίνει ότι φέτος το Πάσχα δεν αναμένεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων και θα έχουμε μειωμένες παραγωγές κρέατος. Ακόμη έγιναν πολλές αποβολές των ζώων με αποτέλεσμα να έχουμε και εκεί μειωμένες παραγωγές γάλακτος.
Τέλος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η νέα ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αν θα πληρωθούν κανονικά τα Οικολογικά Σχήματα οι κτηνοτρόφοι που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω των ζωονόσων.
Για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανακοινώνει την ενίσχυση de minimis των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, η οποία θα καταβληθεί σε όλα τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα πληρώσει de minimis σε όσους λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο. Πάντως, το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να γίνουν πληρωμές.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι επιδημίες, ανακοινώνοντας ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα». Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.
Η Αλγερία εισάγει σήμερα το 100% των αναγκών της σε καλαμπόκι και ελαιούχους σπόρους. Συνολικά διαθέτει 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.
Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις εισαγωγές η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών στην χώρα.
Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2025, προβλέπει την ανάπτυξη, σε συνολική έκταση 5.200.000 στρεμμάτων, της καλλιέργειας καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ηλίανθου, ελαιοκράμβης και σόγιας), μέχρι το 2028.
Σε δηλώσεις της η κα η Hanane Labiad, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει τους γεωργούς, την αγροτική γη και τους υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι, για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες». Το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης καλλιεργειών το χαρακτήρισε ένα «φιλόδοξο έργο» που στοχεύει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.
Για να το επιτύχει αυτό, η Αλγερία έχει θέσει ως στόχο να καλλιεργήσει συνολικά 2.200.000 στρέμματα με καλαμπόκι και μια έκταση 3.000.000 στρέμματα με ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
Επίσης επισήμανε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και επενδυτές, την ανάγκη τήρησης του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η καλλιέργεια καλαμποκιού σε 300.000 στρέμματα και ελαιούχων σπόρων σε 600.000 στρέμματα.
Παραγωγοί δημητριακών από όλη την χώρα συμφώνησαν να συντάξουν υπόμνημα προ το ΥπΑΑΤ, στο οποίο να ζητούν την οικονομική στήριξη για ζημιά στην καλλιέργεια που είχαν τις προηγούμενες δύο χρονιές.
Αυτό αποφασίστηκε στην συνάντηση, που έγινε, την Πέμπτη (7/2), στο Αιγίνιο της Πιερίας.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στα σιτηρά μειωμένες αποδόσεις και χαμηλές τιμές. Αυτό συμβαίνει ενώ έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.
Από την άλλη έχουμε μια διαχρονική πολιτική του ΥπΑΑΤ με την οποία μεταφέρονται πόροι της ΚΑΠ από τα σιτηρά σε άλλες καλλιέργειες. Αυτή την πολιτική ζητάμε να την αλλάξει και να στηρίξει την καλλιέργεια γιατί την έχει ανάγκη.
Ένα τρίτο θέμα που αποφασίσαμε, το οποίο βέβαια είναι πιο μακροχρόνιο, είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Δημητριακών, όπως έχει γίνει και σε άλλες καλλιέργειες».
Πάντως το πρώτο θέμα της συνάντησης που αφορά την οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών φαίνεται να έχει προχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ έχει καταθέσει φάκελο στην ΕΕ για στήριξη της καλλιέργειας λόγω καιρικών συνθηκών.
Να θυμίσουμε ότι η ρουμανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις (περιλάμβαναν και την καλλιέργεια σιτηρών) από την ΕΕ. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.
Μια καλή εικόνα έχει μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Οι βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι η έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά.
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και έχουμε καλά φυτρώματα. Οι σπορές έγιναν σε δύο δόσεις γιατί πολλοί περίμεναν τις βροχές για να μαλακώσει το χώμα και να μπουν στα χωράφια. Ακόμη είμαστε σε μικρό στάδιο η καλλιέργεια και δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα φυτοπροστασίας. Τις επόμενες ημέρες, από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Μαρτίου αναμένεται θα γίνει η λίπανση.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς με μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας και χαμηλές τιμές. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι ήταν στα 23 λεπτά το κιλό, που, σε συνδιασμό με τα μειωμένα κιλά, σημαίνει μειωμένο εισόδημα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.
Και τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια για μια καλλιέργεια που έχει αυξηθεί το κόστος της. Έχουμε μια στροφή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας από το μαλακό στο σκληρό σιτάρι. Στο παρελθόν όλοι βλέπαμε την καλλιέργεια στον Καναδά. Τώρα έχουν αυξηθεί οι ανταγωνιστές μας που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας. Επίσης με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αρδευόμενο χωράφι να έχει κάνεις λιγότερα ποτίσματα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κιλά».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουμε καλά φυτρώματα. Σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel είχαμε προβλήματα στα φυτρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορές.
Οι παραγωγοί ετοιμάζονται σε περίπου 15 ημέρες να κάνουν τις επιφανειακές λιπάνσεις. Αυτές θα γίνουν είτε σε μια δόση είτε σε δύο. Τα στρεσαρισμένα φυτά θα χρειαστούν κάποιους βιοδιεγέρτες για να επανέλθουν και να μπορέσουν να προσλάβουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της λίπανσης.
Αυτή την περίοδο οι σιτοπαραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν πολύ για τους μύκητες λόγω της αυξημένης υγρασίας. Επειδή δεν μπορεί ο παραγωγός να είναι συνεχώς στο χωράφι προτείνω να γίνουν και κάποιες προληπτικές εφαρμογές με μυκητοκτόνα, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι παραγωγοί. Αν εμφανιστεί ο μύκητας στο φυτό θα είναι πολύ αργά. Είναι πολύ βασικό να μην έχουμε προσβολή από μύκητα για να έχουμε μια αυξημένη παραγωγή.
Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες λόγω χειμώνα. Προτιμώ να υπάρχουν τώρα τα κρύα παρά αργότερα να έχουμε παγετούς που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.
Το 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτάρια. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και είχαμε προβλήματα με την ποιότητα. Επίσης είχαμε και χαμηλές τιμές, ξεκίνησαν από 23 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν φτάσει στα 27 λεπτά. Μια μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχουμε πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στους παραγωγούς, με ότι αυτό σημαίνει για τις οφειλές που έχουν στα μαγαζιά εφοδίων και στις άλλες υποχρεώσεις τους. Όσον αφορά τα στρέμματα καλλιέργειας εκτιμώ ότι μπορεί να αυξήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αφού και οι υπόλοιπες καλλιέργειες έφεραν μειωμένα εισοδηματα (βαμβάκια, καλαμπόκια κ.α.)».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί σιτηρά στην Χαλκιδική, «η καλλιέργεια φέτος πάει μέχρι στιγμής πολύ καλά σε όλη την χώρα. Οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φυτοπροστασίας. Ήδη στα πρώιμα σιτάρια έγινε η επιφανειακή λίπανση και θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες και στα υπόλοιπα. Το πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι το υψηλό ρίσκο. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του κόστους στα δημητριακά λόγω της αύξησης των εφοδίων. Στο παρελθόν με αποδόσεις 200 κιλά το στρέμμα θα έφερνα εισόδημα στον παραγωγό. Σήμερα χρειαζόμαστε 400 κιλά το στρέμμα για να καλύψουμε το κόστος και να έχουμε εισόδημα.
Η Τουρκία που είναι μια μεγάλη δύναμη στην παραγωγή σκληρού σιταριού έχει κόστος για τη ζιζανιοκτονία γύρω στο 1,5 ευρώ το στρέμμα. Στην χώρα μας το κόστος είναι δεκαπλάσιο και κυμαίνεται στα 9 έως 10 ευρώ. Αυτό μας βγάζει εκτός ανταγωνισμού. Επίσης στην Τουρκία αναγράφουν τις τιμές λιανικής στην συσκευασία των φυτοπροστατευτικών κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας.
Πέρυσι χαμηλές αποδόσεις και μειωμένες τιμές στο σκληρό σιτάρι, από 23 έως 25 λεπτά το κιλό, έφεραν μια έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να στηρίξει την καλλιέργεια. Γενικά στην Ελλάδα δεν συμφέρει να κάνεις καλλιέργεια δημητριακών σε μικρές εκτάσεις. Έχουν μείνει μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί και τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας. Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στην αγροτική πολιτική της χώρας μας.
Επενδύουμε 100 ευρώ το στρέμμα για να βγάλουμε 110 ευρώ το στρέμμα. Δεν αφήνει εισόδημα η καλλιέργεια. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς σιτηρών είναι να στραφούν στη δενδροκαλλιέργεια».
Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τον Έβρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος η καλλιέργεια έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι λίγες βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα. Η βασική λίπανση έγινε με την σπορά. Τις επόμενες ημέρες προς τα τέλη του μήνα θα γίνει η επιφανειακή λίπανση. Ακόμη είναι μικρά τα σιτάρια και δεν έχουμε κάποια προβλήματα. Η ζιζανιοκτονία θα γίνει κατά τον Μάρτιο.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 26 λεπτά το κιλό. Είχαμε και μειωμένες αποδόσεις, σε αρδευόμενο μια μέση απόδοση ήταν στα 500 κιλά. Με αυτές τις αποδόσεις και τις τιμές δεν βγαίνει οικονομικά η καλλιέργεια. Έχουμε και το πρόβλημα στην άρδευση λόγω της Βουλγαρίας. Για όλα αυτά τα προβλήματα οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στο μπλόκο στις Καστανιές του Έβρου και ζητάμε στήριξη του εισοδήματος».
Τελικά φαίνεται στο ΥπΑΑΤ κατέληξαν στο πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis στους κτηνοτρόφους, για τις αυξημένες δαπάνες στις ζωοτροφές, λόγω του εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους.
Η ενίσχυση, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, θα είναι οριζόντια και θα αφορά ένα μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στην χώρα.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι σε όλη την χώρα θα καταβληθούν στους αιγοπροβατοτρόφους 8 ευρώ ανά ζώο για 30 ημέρες (1 μήνα).
Να επισημάνουμε όμως ότι η πληρωμή θα αφορά τα αιγοπρόβατα που ενισχύονται μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης (κόφτης).
Στο ποσό των 8 ευρώ θα προστεθούν 2 ευρώ ανά ζώο για τις εκτροφές που βρέθηκαν στη ζώνη επιτήρησης (των 10 χιλιομέτρων) και ακόμη 4 ευρώ ανά ζώο για τις εκτροφές που βρέθηκαν μέσα στη ζώνη προστασίας (των 3 χιλιομέτρων).
Άρα για ένα μέσο κοπάδι με 400 ζώα ο κτηνοτρόφος το ανώτερο ποσό που θα λάβει θα είναι 5.600 ευρώ ενίσχυση τον μήνα.
Μένει να δούμε όμως πότε θα γίνει αυτή η πληρωμή. Κτηνοτρόφοι που επικοινωνούν με τον ΑγροΤύπο τονίζουν ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα ζωοτροφών για να ταΐσουν τα ζώα τον χειμώνα.
Αν καλοκαιριάσει θα πάνε τα αιγοπρόβατα να βοσκήσουν. Από την άλλη με τους ρυθμούς που πάει το ΥπΑΑΤ φαίνεται να πάμε για πληρωμή στα αλώνια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στον κλάδο ζωοτροφών και συγκεκριμένα στις ζωοτροφές για αιγοπρόβατα.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε από την έρευνα είναι ότι αν και από το 2023 υποχωρούν οι διεθνείς τιμές και η τιμή της ενέργειας αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων πώλησης ζωοτροφών. Επίσης το 62,7% των αγορών των ζωοτροφών για αιγοπρόβατα προέρχεται από την Ελλάδα.
Οι ζωοτροφές για αιγοπρόβατα επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή αυτά τα είδη παραγωγικών ζώων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού πληθυσμού στην Ελλάδα (με εξαίρεση τα κοτόπουλα) και επειδή το αιγοπρόβειο γάλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή φέτας, η οποία αποτελεί προϊόν μεγάλης σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή και αντιπροσωπεύει το 2% των πωλήσεων των αλυσίδων λιανικής.
Αξιολογήθηκαν στοιχεία που συνελέγησαν από 41 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών.
Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία είναι μεταξύ 1/1/2021 και 30/6/2024 (Περίοδος Αναφοράς).
Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Ο κλάδος των ζωοτροφών χαρακτηρίζεται από «οικονομίες φάσματος» και η διάθεση ζωοτροφών για αιγοπρόβατα συνοδεύεται και από τη διάθεση άλλων ζωοτροφών και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τα λοιπά παραγωγικά ζώα.
- Οι ζωοτροφές είναι Απλές και Σύνθετες. Απλές Ζωοτροφές (ΑΖ) είναι πρώτες ύλες (π.χ. καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, σόγια, πίτουρο, τριφύλλι). Σύνθετες Ζωοτροφές (ΣΖ) είναι μείγμα δύο τουλάχιστον πρώτων υλών, που μπορεί να περιέχουν και πρόσθετες ύλες.
- Το 2023, το σύνολο των ΑΖ για αιγοπρόβατα και λοιπά παραγωγικά ζώα αφορά στο 14,2% του Κύκλου Εργασιών των εταιριών του δείγματος και των ΣΖ για αιγοπρόβατα το 9,7%.
- Το 2023, το 62,7% των αγορών των ζωοτροφών για αιγοπρόβατα προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ τα λοιπά ποσοστά αγορών πραγματοποιούνται κυρίως από τη Ρουμανία και την Ιταλία.
- Αναφορικά με την διάρθρωση των πωλήσεων ζωοτροφών των εταιριών του δείγματος, διαπιστώνεται ότι, τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων αφορά σε ΣΖ για αιγοπρόβατα (κατά 65,8% σε αξία και κατά 55,4% σε ποσότητα).
- Ο κλάδος, στην κατηγορία των ΣΖ για αιγοπρόβατα, χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση καθώς το CR4 και το CR5 για το έτος 2023 υπολογίζονται σε 41,6% και 48% αντίστοιχα. Το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνει και ο δείκτης Herfindahl Index ο οποίος, για το 2023, υπολογίζεται σε 665 μονάδες. Μέτρια συγκέντρωση διαπιστώνεται στην κατηγορία Τριφύλλι, ενώ υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στα Προμίγματα.
- Ως προς τις κατηγορίες πελατών του δείγματος, το 45,3% των πωλήσεων ζωοτροφών για αιγοπρόβατα διοχετεύεται σε χονδρέμπορους και το 39,0% απευθείας σε εκτροφείς. Στις ΑΖ και ΣΖ δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη διαφοροποίηση τιμών μεταξύ χονδρέμπορων και εκτροφέων. Στην κατηγορία Λιανέμποροι εντοπίζονται ελαφρά αυξημένες τιμές γεγονός που είναι, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενο.
- Το 2023, στις ΑΖ, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων στην Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Θεσσαλία (2023: 27,9%) και Ηπείρου (2023: 41,9%) και σε μικρότερο ποσοστό στην Κρήτη (14,3%), ενώ στις ΣΖ για αιγοπρόβατα παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων στην Κεντρική Μακεδονία (2023: 36,6%) και στην Κρήτη (35,1%). Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Θράκη παρουσιάζουν μικρά ποσοστά στις πωλήσεις τόσο στις ΑΖ όσο και στις ΣΖ.
- Ως προς τις αγορές των ΑΖ/Πρώτων Υλών από τις εταιρίες παραγωγής/εμπορίας παρατηρείται αύξηση των μέσων τιμών αγορών κατά το έτος 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ το 2023 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και κατά το α’ εξάμηνο του 2024, όπου οι τιμές φτάνουν να είναι χαμηλότερες και από το 2021. Αντίστοιχη τάση παρουσιάζουν οι μέσες τιμές αγορών στις ΣΖ.
- Ως προς την τιμολογιακή πολιτική αρκετές εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι στην περίπτωση που το προϊόν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές, τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς τιμές την ημερομηνία της πώλησης, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης του προϊόντος (είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό).
- Οι τάσεις των τιμών πώλησης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων φαίνεται να ακολουθούν τις αντίστοιχες τιμές αγοράς που αντιμετωπίζουν για κάθε προϊόν, τους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες πιθανώς λόγω ανταγωνισμού από το εξωτερικό, έστω και αν αυτό γίνεται με διαφορετικό ρυθμό απόκρισης στις αυξήσεις και στις μειώσεις. Παρέκκλιση από αυτή τη μέθοδο τιμολόγησης ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια πελατείας.
- Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι τα spread των τιμών (τιμές πώλησης μείον τιμές αγοράς) δεν παραμένουν σταθερά αλλά βαίνουν αυξανόμενα έως το 2023, παρότι η ενέργεια αποτελεί διαχρονικά μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους λειτουργίας των εταιριών του κλάδου παραγωγής ζωοτροφών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το αυξανόμενο spread κάθε προϊόντος δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των τιμών ενέργειας.
- Δεν διαπιστώνεται ταύτιση τιμών πώλησης μεταξύ των επιχειρήσεων τόσο για τις απλές όσο και για τις σύνθετες ζωοτροφές, παρά μόνο μια παρόμοια τάση στην άνοδο και την κάθοδο των τιμών.
- Οι εταιρίες του δείγματος συνολικά παρουσιάζουν μέσο Περιθώριο Μικτού Κέδρους μεταξύ 10% και 13,6% και μέσο Περιθώριο Καθαρού Κέδρους σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, μεταξύ 2% και 4%. Ωστόσο παρατηρείται ότι, το 2023, που υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και των τιμών ενέργειας, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αυξάνονται.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών και αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων (εδώ)
Για άλλη μια φορά το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση υπεκφεύγουν και απαντούν αόριστα στα ερωτήματα που τους απηύθυνε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξαιτίας της εξάπλωσης της πανώλης και της ευλογιάς.
Συγκεκριμένα, «σιγή ιχθύος» επέδειξε το ΥπΑΑΤ στην ερώτηση της Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, για το αν προτίθεται να λάβει περισσότερα μέτρα, αυξάνοντας τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν και αποζημιώνοντας όσους κτηνοτρόφους βρίσκονταν μέσα στις ζώνες επιτήρησης και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές καταστροφές γιατί αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα κοπάδια τους.
Στην απάντηση που διαβίβασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπάρχει μέσα κανένα νέο στοιχείο, ούτε για τις μέχρι τώρα αποζημιώσεις, αλλά ούτε και για το πώς θα μπορέσουν να ανανεώσουν το ζωικού τους κεφαλαίο, να αναδιαμορφώσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και να καλύψουν όλες τις καθημερινές τους ανάγκες.
Αντιθέτως, εκτενής αναφορά γίνεται στα προγράμματα για την προστασία της χώρας από την εισχώρηση και την εξάπλωση των ζωονόσων για τις οποίες όμως η κυβέρνηση ακόμα δεν είναι σίγουρη πώς εισάγονται στη χώρα μας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο είμαστε πλήρως προστατευμένοι. Παραλείπει όμως να μας πει για ποιόν λόγο είχαμε τέτοια ραγδαία εξάπλωση πρώτα της πανώλης και μετά της ευλογιάς, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ενώ υπάρχουν ακόμα περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, που εξακολουθούν να πλήττονται από νέα κρούσματα ευλογιάς.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να σταθεί αρωγός στις ανησυχίες και να συνδράμει στα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας, εξακολουθεί να τους κοροϊδεύει. Η ραγδαία εξάπλωση της πανώλης και της ευλογιάς ελλείψει συντονισμένου σχεδίου περιορισμού των ζωονόσων και μέτρων πρόληψης έδωσε τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που καθημερινά «ρημάζεται» λόγω της κλιματικής κρίσης.
Στην Αιτωλοακαρνανία, οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν S0S. Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας που η οικονομία του στηρίζεται κατεξοχήν στον πρωτογενή τομέα κινδυνεύει να μαραζώσει. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε μέχρι τέλος δίπλα στους αγρότες μας που δοκιμάζονται και απέναντι στη κυβέρνηση που συνεχίζει να τους αγνοεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταρακά.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δικαιώνει τον ΑγροΤύπο για τις ενισχύσεις στις ζωοτροφές.
Ο Υφυπουργός επεσήμανε - το ήδη γνωστό - ότι έχει αποφασιστεί η καταβολή ενίσχυσης, μέσω του προγράμματος de minimis, για τις αυξημένες δαπάνες στις ζωοτροφές, λόγω του εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους.
«Οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Παρόλα αυτά, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι κανένας από τους παραγωγούς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δηλαδή η ενίσχυση θα είναι οριζόντια και θα αφορά ένα μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στην χώρα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.
Τώρα οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ταΐζουν τα ζώα τους με δηλώσεις.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις επιζωοτίες της πανώλης και της ευλογιάς, τόνισε ότι έχουν ήδη αποπληρωθεί 13,3 εκατ. ευρώ για τα θανατωθέντα ζώα σε όλη τη χώρα.
Η, δε, ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με 100% επιχορήγηση (δηλαδή δωρεάν) μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, διασφαλίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν τον ίδιο αριθμό ζώων της ίδιας φυλής που είχαν με αυτά που θανατώθηκαν. Το Μέτρο όμως δεν παρουσιάζει το ΥπΑΑΤ για να μάθουμε τα κριτήρια ένταξης.
Όσον αφορά στη μειωμένη παραγωγή βαμβακιού φέτος, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι: «Όταν θα έχουμε το ισοζύγιο στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, και ανάλογα με τη μείωση παραγωγής, θα μειώσουμε το πλαφόν ώστε να διευκολύνουμε τους αγρότες να ενεργοποιήσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».
Επίσης αναφέρθηκε στις ενισχύσεις που θα λάβουν οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί αποζημιώσεις ύψους 8,74 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος de minimis.
Άρον άρον παίρνουν πίσω στο ΥπΑΑΤ τις αποφάσεις που σχεδίαζαν για την πληρωμή με «ψίχουλα» της ενίσχυσης για την αγορά των ζωοτροφών.
Μιλάμε για την ενίσχυση των 27 λεπτών την ημέρα ανά ζώο, που σχεδίαζε η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για ένα μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στην χώρα.
Τώρα διαρρέουν από το ΥπΑΑΤ ότι όλα βρίσκονται ακόμη σε «διαβούλευση» και δεν πρόκειται να γίνει πληρωμή στα τέλη Ιανουαρίου.
Οπότε με «άδεια χέρια» θα πάει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ στα εγκαίνεια της 13ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία, ZOOTECHNIA 2025, στις 31 Ιανουαρίου 2025, στην Θεσσαλονίκη.
Το νέο αφήγημα του ΥπΑΑΤ είναι ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το έτος 2025, προκειμένου να καταβληθεί το τρίτο «πακέτο» αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς. Να δούμε αν με αυτά τα χρήματα τελικά ικανοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι.
Πάντως οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη έκαναν μια τρύπα στο νερό. Δεν φόβησαν τους Κρητικούς για να μην κάνουν κινητοποιήσεις - όπως αρχικά σχεδίαζαν - αλλά είχαμε και το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στο νησί και άντε τώρα να τα μαζέψει το ΥπΑΑΤ.
Τελικά εκεί στο ΥπΑΑΤ δεν έχουν πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην κτηνοτροφία της χώρας μας.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
4. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54).
Οι Λεκάνες Απορροής Ποταμών και τα Υδατικά Διαμερίσματα έχουν καθορισθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων της 16/07/2010. Στα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ όπως ισχύουν υπάρχουν για κάθε Υδατικό Διαμέρισμα επικαιροποιημένα προγράμματα βασικών και συμπληρωματικών μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Επίσης, στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνεται πλαίσιο για δράσεις και μέτρα που αφορούν και τους γεωργικούς υδατικούς πόρους.
5. Εάν διαπιστωθεί τυχόν μη συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιμότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 1313/178948/9-6-2023 υπουργικής απόφασης. Η εν λόγω αστοχία κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή ελέγχου εφαρμογής της Οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως λαμβάνει χώρα παράνομη χρήση αυτού του πόρου.
Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών ελέγχων των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής).
Εάν, ως αποτέλεσμα αυτών των κοινοποιήσεων, στους αιτούντες ενίσχυσης έχουν επιβληθεί οριστικά κυρώσεις από την αρμόδια υδατική αρχή για παράνομη χρήση αυτού του πόρου, αυτοί οι γεωργοί δεν θα λάβουν κανένα ποσό για τα αρδευόμενα εκτάρια, για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για συνδεδεμένη ενίσχυση.
6. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων εκτιμήσεων ζημιών στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.
Υποχρεώσεις Δικαιούχων
Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου υποχρεούνται:
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ), με βάση τον υπ ́αρ. 2115/2021 Κανονισμό (Ε.Ε.), τον υπ ́αρ. 126/2022 κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (Ε.Ε , τον υπ ́αρ. 2022/1317 εκτελεστικό κανονισμό (Ε.Ε.) και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αφορά την αιρεσιμότητα.
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της εν λόγω συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (επιλογή του κωδικού καθεστώτος 0114: «ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ»), ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.
Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο/η γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
4. Να διατηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους φορείς ή και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον για 3 έτη.
Υποχρεώσεις Φορέων
Οι φορείς, στους οποίους οι γεωργοί παραδίδουν το προϊόν υποχρεούνται:
1. Να έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης το αργότερο πριν την έναρξη των παραδόσεων στο σχετικό μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσκομίζοντας κατά περίπτωση:
- Απόφαση αναγνώρισης (για τις ΑΣΟ)
- Έναρξη επιτηδεύματος και/ή
- Βεβαίωση Γ.Ε.ΜΗ. (για εμπόρους).
Οι φορείς μπορούν να απεντάσσονται από το σχετικό μητρώο με αίτηση διαγραφής στα ανωτέρω διαστήματα, από το επόμενο έτος της ένταξής τους.
2. Εφόσον εντάσσονται στο ανωτέρω μητρώο, να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ΑΦΜ του γεωργού, τη συνολική παραλαμβανομένη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου ποσοτικής παραλαβής - τιμολογίου. Τα τιμολόγια αγοράς υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην εφαρμογή, προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.
3. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων και παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους
4. Να συνεργάζονται και να διευκολύνουν τις αρμόδιες αρχές κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.
Διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης
Οι δικαιούχοι γεωργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν τα τιμολόγια αγοράς σπόρου κατά την επιλογή της ενίσχυσης καθώς και να συμπληρώνουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα πεδία. Η δήλωση των σπόρων προς σπορά μπορεί να γίνεται είτε σε κιλά είτε σε αριθμό σπόρων ανάλογα με την περίπτωση αγοράς. Επιπλέον:
Για την περίπτωση ιδιοκατανάλωσης του προϊόντος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:
- να υποβάλλον ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή
- να επιλέγεται το πεδίο «Ιδιοκατανάλωση» στην αίτηση με την υποχρεωτική συμπλήρωση του πεδίου «Κιλά Προϊόντος για Ιδιοκατανάλωση»
Για την περίπτωση παραδόσεων σε κτηνοτρόφους, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:
- να συμπληρώνουν τα πεδία «ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφου», «Κιλά Προϊόντος προς Πώληση» και «Ημερομηνία Τιμολογίου»
- να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το σχετικό παραστατικό (Κωδικός δικαιολογητικού 194: Τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε κτηνοτρόφο - Αραβόσιτος).
Σε περίπτωση απώλειας ή άλλης επίσημης χρήσης των πρωτότυπων τιμολογίων, ο παραγωγός πρέπει να προσκομίσει γνήσια αντίγραφα τους, από το στέλεχος του τιμολογίου του προμηθευτή σπόρου, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και πριν την πληρωμή του καθεστώτος, προχωρά σε μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου:
- Να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, δηλαδή όσοι:
- έχουν υποβάλλει αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης
- έχουν χρησιμοποιήσει σπόρο σποράς τουλάχιστον 25 κιλά ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο στα αγροτεμάχια με αραβόσιτο, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραστατικά
- έχουν παραδώσει τουλάχιστον 9 τόνους προϊόν ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο σε μεταποιητική μονάδα/έμπορο του προϊόντος ή σε κτηνοτρόφο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως 28/02 του επόμενου έτους και έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία ή διατηρούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση και έχουν επιλέξει το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης
- Να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις αραβόσιτου προκειμένου να καθοριστεί η μοναδιαία τιμή.
- Να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
- Nα κοινοποιηθούν τα προκύπτοντα στατιστικά στοιχεία στη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας & Π.Φ.Π. του ΥπΑΑΤ
Σημειώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γεωργοί που δεν τηρούν το σύνολο των ανωτέρω όρων επιλεξιμότητας, δεν λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
«Με 27 λεπτά την ημέρα ανά ζώο υπολογίζει η κυβέρνηση να δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο τεχνικός σύμβουλος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Θωμάς Μόσχος.
«Με αυτά τα ψίχουλα πιστεύει το ΥπΑΑΤ ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων», προσθέτει.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ έχει δηλώσει ότι η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων.
Στο μεταξύ οι κτηνοτρόφοι, μέλη του ΣΕΚ, θεωρούν ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, «αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος - σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας».
Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, διεκδικώντας:
Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur: Η προστασία της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή φήμη της Ελλάδας.
Συνεργασία με τους παραγωγούς: Η λήψη μέτρων ενίσχυσης της κτηνοτροφίας πρέπει να βασιστεί σε διάλογο με τα θεσμικά όργανα του κλάδου.
Συνάντηση και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου πραγματοποιείται, σήμερα Τετάρτη (15/1), υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.
Σε σύσκεψη στο Ρέθυμνο ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα. Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τους παραγωγούς με 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν φθάνουν ούτε το ήμισυ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του καθώς γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλο και περισσότερα παθογόνα αίτια που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα προκρίνεται το μοντέλο της ανταποδοτικότητας με διαφάνεια και την συνέχιση της στήριξης του κράτους και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει πυλώνας στήριξης της παραγωγής τους.
Χθες Τρίτη (14/1), το σύνολο των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του νομού Ηρακλείου τέθηκαν στην συνάντηση τρεισήμισι ωρών, που είχε με τους αγρότες ο υπουργός στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Κυρίαρχο ζήτημα της τρίωρης συζήτησης με εκπροσώπους του συνόλου του αγροτικού κόσμου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας, ενώ οι αλιείς έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η εισβολή ξενικών ειδών και οι ζημιές που προκαλούνται στην αλιεία.
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί η δεύτερη φάση της μελέτης που ανέλαβε, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η ολλανδική εταιρεία HVA. Ήδη έχει παραδοθεί η πρώτη φάση και στη δεύτερη αναμένεται να καταγράφεται η χωροθέτηση των έργων που πρέπει να γίνουν και η διασύνδεσή τους με αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ στο Λασίθι ή άλλα μεγάλα και μικρότερα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται μέσω του ΣΣ ΚΑΠ. Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται ένας ολιστικός σχεδιασμός στον τομέα των αρδευτικών έργων, μέσω του ΥΔΩΡ 2.0 και άλλων προγραμμάτων του ΠΑΑ και είπε ότι και στην Κρήτη θα δημιουργηθεί κεντρικός οργανισμός για τη διαχείριση των υδάτων στο νησί, κατά τα πρότυπα του ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία.
Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οδοποιία, πρόβλημα που ετέθη από όλους τους δημάρχους του Νομού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Τσιάρας τους διαβεβαίωσε ότι με την υπερδέσμευση το πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Για τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή η κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει και έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Κρίστοφ Χάνσεν, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας που θα καλύπτει ζητήματα ακαρπίας στα παραγόμενα προϊόντα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που αφορούν την αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνοντας έμφαση στην επίλυση της εκκρεμότητας με το εθνικό απόθεμα των Νέων Αγροτών του 2018, την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αμάλθεια» από το οποίο τα 7,8 εκατ. από τα 10,2 εκατ. του συνολικού προγράμματος, αφορούν στην Κρήτη, στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στη ρύθμιση που αφορά στο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να μετάσχουν και παραγωγοί που δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
Τέλος ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον μετέχοντα στη σύσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανώλης, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες για την καταβολή αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών, ισοδύναμη με ένα μήνα τροφής, λόγω του γενικού περιορισμού που επεβλήθη στις μετακινήσεις ζώων το καλοκαίρι.
Η κοροϊδία με ΕΛΓΑ πρέπει να σταματήσει
Η Νέα Αριστερά με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβερνητική ανακολουθία και τον εμπαιγμό απέναντι στον αγροτικό κόσμο, καθώς για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες αποδεικνύονται χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, στις 21 Ιουνίου 2024, δήλωνε ότι ο νέος κανονισμός και η νομοθεσία για τις αγροτικές ασφαλίσεις θα έρθουν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού, με στόχο την εξορθολογισμένη και δικαιότερη λειτουργία του μηχανισμού. Ωστόσο, μόλις σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του κανονισμού, δικαιολογούμενος ότι γίνεται ακόμα προσπάθεια να συμπεριληφθούν περισσότερα ζημιογόνα αίτια από την κλιματική κρίση.
Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει ήδη τον έκτο χρόνο της θητείας της, συνεχίζει να μεταθέτει τις λύσεις στο αόριστο μέλλον, αφήνοντας τους αγρότες εκτεθειμένους στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Η Νέα Αριστερά απαιτεί άμεση υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με βάση τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει - οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».
Μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθούν οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, με σκοπό την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εξετάζεται η εφαρμογή ενός γενικού μέτρου de minimis, που θα απευθύνεται σε αιγοπροβατοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις των ζώων τους, που τους ανάγκασαν να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα σε κλειστούς στάβλους, αυξάνοντας έτσι το κόστος ζωοτροφών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
Τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας κάθε χρόνο και πάντα βάσει των τιμολογίων εξόδων τους (ζωοτροφές, εφόδια, κλπ), θα επιστρέφεται κατευθείαν στον παραγωγό ένα μέρος του κόστους μεταφορών ζητούν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Όσον αφορά το ποσό της ενίσχυσης για το πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι 330 ευρώ μάξιμουμ ανά ζώο.
Το πρόγραμμα θα «ανοίξει» έως τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα επιπλέον επιδότησης για την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Υπογράφτηκε η ΚΥΑ για καταβολή έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.
Στην ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄5788/17-10-2024) για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των θανατωμένων ζώων τους, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση για ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι: «Ως προς τις δαπάνες για τις ζωοτροφές, σημειώνεται ότι στην παραπάνω απόφαση προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων που συνδέονται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται, σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις για την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων, όπως η καταβολή στους κτηνοτρόφους αποζημίωσης ίσης με την αξία αγοράς των ζωοτροφών που καταστρέφονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.
Η εν λόγω ΚΥΑ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εγκρίνει τη διάθεση και την κατανομή των απαιτούμενων ποσών βάσει των αιτημάτων πληρωμής, τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων».
Διαβάστε την απάντηση του Υφυπουργού (εδώ)
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Απολογισμό του 2024 και σχεδιασμό του επόμενου έτους κάνει η τουρκική αγορά σκληρού σιταριού.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στις αρχές του 2025 υπάρχει στην χώρα μια ποσότητα περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους σκληρού σίτου, με τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, για τους επόμενους 6 μήνες, να ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους και τον Ιούνιο του 2025 (στα αλώνια) θα πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα στους 600 χιλιάδες τόνους, που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων ετών.
Θυμίζουμε ότι η Τουρκική Επιτροπή Σιτηρών (TMO) πραγματοποίησε, το 2024, διεθνή διαγωνισμό για την πώληση 100.000 τόνων σκληρού σίτου για εξαγωγή σε τιμή FOB. Στον διαγωνισμό δεν υπήρξαν εμπορικές συμφωνίες επειδή οι τιμές που προσέφεραν οι συμμετέχοντες για το σιτάρι ήταν πολύ χαμηλές. Η Τουρκία είχε στόχο τιμή πώλησης στα 315,19 έως 320,03 ευρώ ο τόνος αλλά δεν έγινε εφικτός.
Αυτή την περίοδο οι τιμές σκληρού στην τουρκική αγορά παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 329,73 έως 344,28 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.
Οι τιμές σκληρού σίτου που δίνει η TMO, το Δεκέμβριο του 2024, κυμαίνονται από 300,64 έως 329,73 ευρώ ο τόνος. Η αγορά δεν αναμένει κάποια σημαντική αύξηση τιμών για τον Ιανουάριο του 2025.
Οι τιμές του τουρκικού σκληρού σίτου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές σε αυτά τα επίπεδα και δεν αναμένεται να γίνουν εξαγωγές, υποστηρίζουν οι κύκλοι της αγοράς. Για να εξαχθεί το τουρκικό σκληρό σιτάρι πρέπει να έχει τιμές CIF από 368,52 έως 387,92 ευρώ ο τόνος στα λιμάνια της Ιταλίας ή τη Βόρεια Αφρική.
Όμως οι υψηλές τιμές φέρνουν προβλήματα και στις βιομηχανίες ζυμαρικών επειδή δεν τους δίνουν κέρδη, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα στις εξαγωγές.
Πάντως αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού σίτου βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης (TMO) και εκείνη θα αποφασίσει για το αν μείνει στην τουρκική αγορά ή θα πάει για εξαγωγές.