Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με πολλά προβλήματα ανάπτυξης τα σιτάρια στον Καναδά, στον πάτο τα αποθέματα

28/07/2022 09:58 πμ
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 26 Ιουλίου.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 26 Ιουλίου.

Από το δελτίο προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των σιτηρών της χώρας που παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και πέρσι υπέφερε από έντονη ξηρασία, έχει και φέτος πολύ μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης. Σύμφωνα με το USDA, το Καναδικό σκληρό σιτάρι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ και τα αποθέματα της χώρας είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του USDA, οι Καναδοί αγρότες δεν σκοπεύουν σε καμιά των περιπτώσεων να ξεπουλήσουν μπιρ παρά τις σοδειές τους, καθώς πρέπει να καλύψουν τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής.

Παραγωγή και εμπορία σίτου το 2022/2023

Οι σημαντικές βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου σε μεγάλο μέρος της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν μετριάζουν τις έντονες συνθήκες ξηρασίας. Η Μανιτόμπα και το Ανατολικό Σασκάτσουαν δέχθηκαν βροχή παραπάνω από το κανονικό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ένα κύμα καύσωνα στις αρχές Ιουλίου, έφερε τα επίπεδα υγρασίας, πιο κοντά στις κατάλληλες συνθήκες. Στο Σασκάτσουαν, όπου κυριαρχεί το ανοιξιάτικο σιτάρι, η καλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 46% της εθνικής έκτασης ανοιξιάτικου σιταριού, που σπάρθηκε το 2022. Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε στις 11 Ιουλίου, ότι σε τμήματα των νοτιοδυτικών και δυτικών κεντρικών περιοχών έπεσε βροχή όλο τον Ιούνιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ωστόσο όπως εξήγησε «απαιτείται περισσότερο νερό για την υποστήριξη της ανάπτυξης των καλλιεργειών και του σανού». Όπως αναφέρει το USDA, μόνο το 58% των ανοιξιάτικων δημητριακών φέρεται να βρίσκεται σε κανονικό στάδιο ανάπτυξης, ενώ το 34% είναι πίσω, κυρίως λόγω της υπερβολικής υγρασίας στην ανατολική πλευρά της επαρχίας. Η περιοχή της Αλμπέρτα με ανοιξιάτικο σιτάρι αντιπροσωπεύει το 35% της καλλιεργούμενης, εθνικής έκτασης με ανοιξιάτικο σιτάρι. Από την Αλμπέρτα ανέφεραν ότι το 83% του ανοιξιάτικου σιταριού ειναι σε καλή έως και εξαιρετική κατάσταση. Το 64% του χειμερινού σιταριού είναι καλό έως εξαιρετικό. Η περιοχή με ανοιξιάτικο σιτάρι της Μανιτόμπα αντιπροσωπεύει το 17% της εθνικής έκτασης με ανοιξιάτικο σιτάρι. Περίπου το 5% της καλλιέργειας της Μανιτόμπα, δεν έχει σπαρεί, σύμφωνα με την επαρχιακή κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης πιθανότατα θα παραμείνει χέρσο, επειδή οι προθεσμίες ασφάλισης των καλλιεργειών έχουν παρέλθει. Σε εθνικό επίπεδο, το ανοιξιάτικο σιτάρι αντιπροσωπεύει το 71% της έκτασης που εσπάρη με σιτάρι το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία χρόνια. Το σκληρό αντιπροσωπεύει το 23% της σπαρμένης έκτασης, ενώ το υπόλοιπο είναι χειμερινό σιτάρι. Γενικά, η απόδοση σιταριού και η ποιοτική στάθμη δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς μέχρι τις αρχές έως τα μέσα Αυγούστου. Η σπορά σε πολλές περιοχές καθυστέρησε μία έως τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που θέτει τις καλλιέργειες σε κίνδυνο ζημιάς από τον παγετό μέχρι τον Οκτώβριο (ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους) τη συγκομιδή. Το Καναδικό σιτάρι δεν θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα εμπορικά κανάλια μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το USDA, οι τιμές spot του Καναδικού Western Red Spring (CWRS) στο Σασκάτσουαν έφτασαν στο ανώτατο όριο των 599 δολαρίων Καναδά στις 16 Μαΐου 2022, προτού υποχωρήσουν, λόγω βελτιωμένων συνθηκών του καιρού και υποχώρηση της ξηρασίας στη βόρεια Αμερική τον Ιούνιο κι ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ενδέχεται να μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι να γίνονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους Καναδούς αγρότες, οι οποίοι ευελπιστούν να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές για να μετριάσουν τα κόστη. Ο ανατολικός Καναδάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό λίπασμα. Οι απαγορεύσεις εξαγωγών σε αγροχημικά προϊόντα, που εφαρμόζονται από τις χώρες παραγωγής έχουν, επίσης, συντελέσει στην αύξηση του κόστους των εισροών.

Επιβράδυνση εξαγωγών

Οι υψηλές τιμές σιταριού έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των Καναδικών εξαγωγών σιταριού, καθώς οι χώρες εισαγωγής επέλεξαν να μειώσουν τα αποθέματά τους, έως ότου γίνουν διαθέσιμες οι νέες σοδειές σε πιο χαμηλές τιμές. Οι Καναδοί εξαγωγείς πιθανότατα θα επωφεληθούν από τις στενότερες παγκόσμιες εξαγωγικές προμήθειες και την επακόλουθη αυξημένη ζήτηση για Καναδικά σιτηρά. Ωστόσο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες κ.λπ., που αναμειγνύουν Καναδικό σιτάρι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με σιτάρι χαμηλότερης πρωτεΐνης από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ινδία κι άλλες χώρες, ενδέχεται να μειώσουν τις αγορές τους. Οι συγκεκριμένες χώρες μπορούν να υποκαταστήσουν τα προϊόντα σίτου που προορίζονται για τη διατροφή με άλλα προϊοντα όπως είναι το ρύζι ή τα όσπρια, εάν δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα μίγματα σιταριού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ότι μακροχρόνια ζητήματα σιδηροδρομικής συμφόρησης μπορεί να επανεμφανιστούν, εάν οι όγκοι παραγωγής σιτηρών επανέλθουν στα προ της ξηρασίας επίπεδα ενώ, ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός για σιδηροδρομικά βαγόνια επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Εισαγωγές

Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού (συμπεριλαμβανομένου του σκληρού) το 2021/22 έχουν αυξηθεί κατά 34%, λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφή μετά την ξηρασία του 2021 που μείωσε τις εγχώριες προμήθειες. Οι συνολικές εισαγωγές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σίτου, έχουν αυξηθεί μόλις 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σχεδόν το 100% των εισαγωγών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή από το Μάιο του 2022, δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων δημητριακών στα καταστήματα αυξήθηκαν 12% μέσα σε ένα έτος από έτος σε έτος.

Μειώθηκαν οι τιμές στο ζωοτροφικό σιτάρι

Οι τιμές του σιταριού που προορίζεται για ζωοτροφή μειώθηκαν στο Lethbridge, κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Οι τιμές στην Αλμπέρτα ήταν κατά μέσο όρο 453 δολάρια Καναδά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, από 595 που ήταν στα τέλη του Μαΐου. Τέλος, τα αποθέματα βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα κι αναμένεται να παραμείνουν μειωμένα ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ζήτησης και των απωλειών που προκλήθηκαν από την ξηρασία του 2021.

Σχετικά άρθρα
20/09/2023 11:54 πμ

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2023/2024, όπως προβλέπει η έκθεση του Σεπτεµβρίου του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η παραγωγή παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, καθώς η αύξηση στην Ουκρανία (αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας) αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση που υπάρχει στην ΕΕ. 

Σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ μειώνεται με βάση τις μικρότερες σε σχέση με πέρσι παραγωγές στη Γαλλία και την Βουλγαρία, που αντισταθμίζονται εν μέρει από μια αύξηση που έχει η Γερμανία.

Τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, όπως προβλέπει το USDA, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,9 εκ. τόνους (σε 314 εκατ. τόνους) λόγω της καλής παραγωγής σε Βραζιλία, Μεξικό, Ουκρανία και Κίνα, που αντισταθμίζονται εν μέρει από την πτώση στην Αργεντινή. 

Πάντως στις ΗΠΑ η μέση τιμή καλαμποκιού που έλαβαν οι παραγωγοί για την εποχή παραμένει αμετάβλητη στα 4,90 δολάρια ανά μπουσέλ.

Στην Ελλάδα το καλαµπόκι στην αγορά δεν έχει ακόµα ξεκαθαρίσει το προς τα που θα κατευθυνθεί. Υπάρχει μια ρευστότητα στην αγορά για τα καλαµπόκια που θα ξεκινήσουν να συγκοµίζονται πιο εντατικά τις επόµενες ηµέρες σε Στερεά Ελλάδα και Μακεδονία. Πάντως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που επικράτησαν σε όλη την χώρα φέρνουν μειωμένες αποδόσεις.

Στην Θεσσαλία λόγω της θεομηνίας πολλά καλαµπόκια χάθηκαν, ενώ για πολλά στρέµµατα της καλλιέργειας παραµένει αδύνατος προς το παρόν ο αλωνισµός τους. Όμως χάθηκαν και χιλιάδες ζώα, οπότε η ζήτηση δεν πρόκειται να είναι η ίδια σε σχέση με πέρσι (μείωση κοπαδιών).

Οι τιμές στην χώρα μας στις πρώτες κοπές ήταν στα 23 λεπτά το κιλό. Όμως όταν ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που ήθελαν αύξηση τιμής κατά 8 - 10 λεπτά. Τελικά σήμερα η αγορά βλέπει τα 22 λεπτά. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το βουλγάρικο καλαμπόκι κυμαίνεται στα 18 λεπτά. 

Έχουμε όμως και τα καλαμπόκια της Ουκρανίας. Η Πολωνία - μαζί με Σλοβακία και Ουγγαρία - έχουν μπλοκάρει τα σύνορα και προσπαθούν να τα εξάγουν οι Ουκρανοί μέσω Ρουμανίας. Οι Βούλγαροι κάνουν κινητοποιήσεις και κλείνουν τους δρόμους αλλά είναι ζήτημα χρόνου να βρεθεί χερσαία οδός και να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο μεταξύ οι Πολωνοί έκλεισαν τα σύνορα με Ουκρανία και κέρδισαν από την Κομισιόν ενίσχυση για τους παραγωγούς καλαμποκιού της χώρας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσ εη Κομισιόν, εγκρίθηκε το πολωνικό αίτημα για οικονομική ενίσχυση ύψους 44,7 εκατ. ευρώ για στήριξη των Πολωνών παραγωγών καλαμποκιού λόγω των προβλημάτων με τις χαμηλές τιμές, εξαιτίας του πολέμου και των εισαγωγών από Ουκρανία.

Τελευταία νέα
18/09/2023 02:17 μμ

Δεν παρατείνει η ΕΕ την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών όμως διαφωνούν και προχωρούν σε μονομερείς επεκτάσεις των απαγορεύσεων Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία. 

Σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν δεν παρατείνεται η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ, καθώς η ισχύς της απαγόρευσης έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές.

«Θα παρατείνουμε την απαγόρευση παρά τη διαφωνία (σ.σ. των Βρυξελλών). Θα το κάνουμε επειδή είναι προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών», δήλωσε ο κ. Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της απαγόρευσε με διάταγμα την εισαγωγή 24 αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Σε αυτά τα προϊόντα, εκτός από τα σιτηρά, περιλαμβάνονται επίσης λαχανικά, κρέατα και μέλι κ.α. «Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός κ. Βίκτωρ Όρμπαν.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή τεσσάρων προϊόντων - σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων - από την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Λουντοβίτ Όντορ.

Από την πλευρά της η Κομισιόν κάλεσε, την Κυριακή (17 Σεπτεμβρίου), την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, να έχουν εποικοδομητική στάση και να σταματήσουν την απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών.  

Στο μεταξύ η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

15/09/2023 04:26 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η εφαρμοστική απόφαση χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για την περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον αραβόσιτο, ανέρχεται στα 42.350.000 ευρώ.

Η έκταση αναφοράς, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται στα 770.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ η εκτιμώμενη τιμή ενίσχυσης είναι 550 ευρώ/εκτάριο (55 ευρώ/στρέμμα). Εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 468 ευρώ/εκτάριο (46,8 ευρώ/στρέμμα) και 633 ευρώ/εκτάριο (63,3 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.

Όροι επιλεξιμότητας: 

1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.

2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.

3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. 
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η
προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. 
Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.

4. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54).

5. Εάν διαπιστωθεί τυχόν μη συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιμότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα λήψης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβοσίτου γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

15/09/2023 03:00 μμ

Προβλέψεις ανακοίνωσε η Κομισιόν για την φετινή παραγωγή δημητριακών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αυτές τα δημητριακά της Ουκρανίας επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της άνοιξης. 

Οι αποδόσεις στις καλοκαιρινές καλλιέργειες είναι πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (πάνω από 10%).

Αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν το 2023 καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο τον Ιούλιο. Οι νότιες και κεντρικές περιφέρειες παρουσίασαν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου τον Αύγουστο, αλλά αυτό δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Οι προβλέψεις απόδοσης για το σιτάρι και το χειμερινό κριθάρι παραμένουν αμετάβλητες, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αλλά και το ανοιξιάτικο κριθάρι επωφελήθηκε από τις άφθονες βροχοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί το καλαμπόκι που αναμένεται η φετινή παραγωγή να είναι κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Σε ποσοστά η φετινή παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να μειωθεί κατά 3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2017-2021. Αντίθετα αυξημένη θα είναι η παραγωγή ηλίανθου κατά 17% και σόγιας κατά 30%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι στην Ουκρανία, το 2023, θα είναι:
Η παραγωγή σιταριού (μαλακού) θα ανέλθει σε 28,2 εκατ. τόνους. 
Η παραγωγή κριθαριού (χειμερινό και ανοιξιάτικο) εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 7,4 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή καλαμποκιού θα φτάσει στους 32,7 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή ηλίανθου αναμένεται να κυμανθεί στους 16,7 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή σόγιας θα κυμανθεί στους 4,7 εκατ. τόνους.
Η παραγωγή ελαιοκράμβη θα ανέλθει στους 5,4 εκατ. τόνου

13/09/2023 05:19 μμ

Δωρεάν αποθήκευση σκληρού σίτου στις αποθήκες του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη για τους πληγέντες παραγωγούς.

Όπως ενημερώνει ο συνεταιρισμός, μπροστά στην πρωτόγνωρη καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες και η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και με δεδομένο ότι επιβάλλεται η στήριξη του αγροτικού κόσμου που έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη αποφάσισε να ανοίξει τις αποθήκες του για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τη θεομηνία.

Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία του ΘΕΣγη υπέστησαν καταστροφές από την πλημμύρα και η επιστροφή των εργαζομένων μας δεν είναι ακόμα εφικτή, οι αποθήκες του Συνεταιρισμού έχουν παραμείνει ανέπαφες και βρίσκονται στη διάθεση όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αποθήκευση των προϊόντων τους.

Η παραλαβή του σκληρού σίτου θα πραγματοποιείται: 
1. στους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria Α.Ε. στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και
2. στις αποθήκες της Γλαύκης
χωρίς καμία επιβάρυνση ή δέσμευση για τους παραγωγούς και μόνη προϋπόθεση το προϊόν να μην έχει αλλοιωθεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παραλαβές θα πραγματοποιούνται καθημερινά, έπειτα από συνεννόηση με τους υπευθύνους:
κ. Τσαγγάρη Κων/νο, υπεύθυνο logistics, τηλ. 6942522353
κ. Κούτουλα Γεώργιο, υπεύθυνο εμπορίας δημητριακών, τηλ. 6973513100
κ. Κανάκη Γεώργιο, υπεύθυνο παραγωγής, τηλ. 6945542477.

05/09/2023 04:57 μμ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέτυχε, στην συνάντηση στο Σότσι, να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να επιστρέψει στην συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η συμφωνία, που έγινε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2022, δεν εφαρμόστηκε δίκαια. Η Μόσχα δήλωσε ότι οι δικές της εξαγωγές παρεμποδίστηκαν και ότι δεν μπόρεσε να εξάγει αμμωνία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων. Αναφέρει ακόμη ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση της Ρωσίας στο σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT και στην ασφάλιση των πλοίων της εμπόδισαν επίσης τις αποστολές.

Παρά την αποτυχία όμως των συνομιλιών πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές δημητριακών. «Οι τιμές του σιταριού στην Ιταλία έχουν μειωθεί, κατά 60%, ενώ έφτασαν λόγω φαινομένων κερδοσκοπίας να κυμαίνονται σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας», τονίζει ανάλυση της ιταλικής ένωσης αγροτών Coldiretti, με αφορμή τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία - συνεχίζει η Coldiretti - κατέγραψε νέο ρεκόρ συγκομιδής συνολικά 153-155 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών, μεταξύ των οποίων η παραγωγή μαλακού σιταριού θα πρέπει να ξεπεράσει τους 85 εκατομμύρια τόνους που έχουν ήδη γεμίσει τα σιλό της χώρας. Όταν αυτές οι ποσότητες βγουν στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να παρακολουθούνται από την κυβέρνηση της Ιταλίας για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τιμών (δεν μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ αλλά πρέπει να αποφευχθεί το φαινόμενο των τριγωνικών αγορών).

Στην Ουκρανία, αντίθετα, η παραγωγή μαλακού σιταριού θα καταγράψει σημαντική πτώση το 2023/2024, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, με τη συγκομιδή που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 17,5 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η Αίγυπτος αγόρασε περίπου 480.000 τόνους ρωσικού μαλακού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris, την Παρασκευή (1/9/2023), στην τιμή των 270 δολαρίων ο τόνος (τιμή CIF).

01/09/2023 10:54 πμ

Η Κομισιόν δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα συνεχιστούν και το 2024 οι παρεκκλίσεις από βασικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις στο πρόγραμμα της ΕΕ για τη γεωργία.

Θυμίζουμε ότι το 2023 από ορισμένα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚAΠ).

Το ΚΓΠΚ 7 αφορά στην «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», ενώ η πρώτη απαίτηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 αφορά στο «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία». 

Με τα συγκεκριμένα μέτρα υποστηρίζει η Κομισιόν ότι προστέθηκαν 15 εκατομμύρια στρέμματα στην καλλιέργεια σιτηρών της ΕΕ. Η απόφαση είχε σαν στόχο την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι κ.α.) που προορίζονται για προϊόντα διατροφής. 

Δηλαδή αφορούσε τους κανόνες σχετικά με την αμειψισπορά, τη χρήση αγραναπαύσεων και τη διατήρηση μη παραγωγικών στοιχείων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις – με άλλα λόγια, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων που προορίζονται για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της υγείας του εδάφους. Η εξαίρεση από τα συγκεκριμένα «πράσινα μέτρα» δεν αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2024, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

01/09/2023 10:25 πμ

Ρωγμές εμφανίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα με το «μπλόκο» στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Η απαγόρευση συγκεκριμένων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων - σιτάρι, καλαμπόκι, κραμβόσπορος και ηλιόσπορος - τέθηκε σε εφαρμογή για να κατευνάσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επέβαλαν μονομερώς απαγόρευση εισαγωγών από τον Απρίλιο του 2023, επειδή τα προϊόντα αυτά τα διακινούσαν στις ντόπιες αγορές με αποτέλεσμα να υπάξουν πτώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς αυτών των χωρών. 

Μετά από μια πρώτη παράταση τον Ιούνιο, η απαγόρευση πρόκειται να λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου. 

Όμως η Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία, ζητούν να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών τους. Στις χώρες αυτές προστέθηκε και η Βουλγαρία.

Πριν λίγες ημέρες ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Ρόμπερτ Τέλους, δήλωσε ότι εάν είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε μονομερείς απαγορεύσεις, θα τις θεσπίσουμε, γιατί μας απασχολούν τα συμφέροντα των αγροτών, πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική γραμμή της Βαρσοβίας. Μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη (31 Αυγούστου), ανέφερε ότι«εάν αυτή η απαγόρευση δεν παραταθεί θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα κράτη μέλη και θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους αγρότες αυτών των χωρών. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια «τεράστια κρίση» σε αυτά τα κράτη μέλη». Στη συνέχεια βέβαια έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους ότι αυτές είναι οι προσωπικές του απόψεις.

Πάντως ακόμη δεν έχει συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο ολομέλειας της Επιτροπής ούτε μεταξύ των υπουργικών συμβουλίων. Επίσης το ΥπΑΑΤ δεν έχει ανακοινώσει την θέση του πάνω σε αυτό το θέμα.

Βλέπουμε πάντως τα παιχνίδια της αγοράς στα σιτάρια και σε λίγο στα καλαμπόκια. Οι εξαγωγές από Ουκρανία το σίγουρο είναι ότι δεν πάνε μόνο σε τρίτες χώρες αλλά και στις αποθήκες κάποιων εμπόρων στην ΕΕ.  

31/08/2023 10:27 πμ

Άσχημο ξεκίνημα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού είχε η τιμή του σκληρού σιτάρι στο Παρατηρητήριο Τιμών του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία.

Από τις 2 Αυγούστου, που είχε κλείσει το Χρηματιστήριο, παρουσιάζοντας για την πρώτη ποιότητα σκληρού (µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) μια αύξηση κατά 40 ευρώ ο τόνος (455 ευρώ/τόνος) άνοιξε ξανά, στις 30 Αυγούστου, με μια πτώση τιμής κατά 60 ευρώ και έκλεισε στα 400 ευρώ ο τόνος. Στις άλλες ποιότητες η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 390 - 350 ευρώ ο τόνος.

Η τιμή του βιολογικού σκληρού σιταριού έκλεισε στα 425 ευρώ ο τόνος (μείωση και σε αυτή την κατηγορία κατά 60 ευρώ).

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι το άνοιγμα της Φότζια με την πτώση των τιμών έγινε μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (StatsCan) για μείωση της παραγωγής καναδικού σκληρού σιταριού. Όπως φαίνεται η αγορά δεν φοβάται από την φετινή μείωση της καναδικής παραγωγής κατά 26,4%.

Στο μεταξύ οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2023, αναφέρουν ότι η παραγωγή σκληρού στις ΗΠΑ προβλέπεται είναι στα 54 εκατομμύρια μπουσέλ, μειωμένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Με τις προμήθειες αυτής της κατηγορίας να είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες, οι εισαγωγές προβλέπονται στα 50 εκατομμύρια μπουσέλ. Οι εξαγωγές προβλέπονται ελαφρώς υψηλότερες από πέρυσι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν καθαρός εισαγωγέας αυτής της κατηγορίας. Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου προβλέπονται μειωμένα.

30/08/2023 01:17 μμ

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

Οι αγρότες του Καναδά θα συγκομίσουν λιγότερο σκληρό σιτάρι από ό,τι αναμενόταν, αφού έχουμε λιγότερες εκτάσεις καλλιοέργειας αλλά και οι ξηροθερμικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έφεραν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Αυτό αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (StatsCan) σε έκθεση που δημοσιοποίησε στις 29/8/2023.

Συγκεκριμένα οι εκτάσεις συγκομιδής σκληρού σίτου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών (και κάνει εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία), αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά 1,5%, στα 5,8 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ οι αποδόσεις αναμένεται να μειωθούν, κατά 25,3%, σε 26,8 μπουσέλ ανά στρέμμα. Αυτό θα συμβάλλει σε χαμηλότερη παραγωγή σκληρού σίτου (-26,4% και θα ανέλθει σε 4,3 εκατομμύρια τόνους).

Η παραγωγή ανοιξιάτικου σιταριού, που χρησιμοποιείται για την αρτοποιία, φαίνεται ότι θα μειωθεί, κατά 14,5%, στους 22,1 εκατομμύρια τόνους. Οι αποδόσεις στο ανοιξιάτικο σιτάρι αναμένεται να μειωθούν, κατά 19,9%, στα 42,6 μπουσέλ ανά στρέμμα, ενώ η έκταση καλλιέργειας να αυξηθεί, κατά 6,9%, στα 19,1 εκατομμύρια στρέμματα.

Αύξηση αναμένεται να έχει η παραγωγή καλαμποκιού στον Καναδά. Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί, κατά 1,3%, σε 14,7 εκατομμύρια τόνους το 2023. Οι στρεμματικές αποδόσεις θα κυμανθούν στα 156,1 μπουσέλ ανά στρέμμα (-2,7%), ενώ η έκταση συγκομιδής αναμένεται να αυξηθεί στα 3,7 εκατομμύρια στρέμματα (+4,1 %).

Οι χαμηλότερες αποδόσεις κριθαριού (-21,4% έως 55,3 μπουσέλ ανά στρέμμα) το 2023 - σε σύγκριση με το 2022 - προβλέπεται να αντισταθμίσουν την υψηλότερη αναμενόμενη έκταση συγκομιδής (+1,0% στα 6,6 εκατομμύρια στρέμματα). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να μειωθεί, κατά 20,7% σε σχέση με πέρσι, στα 7,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Η παραγωγή βρώμης προβλέπεται να μειωθεί κατά 53,5% και να ανέλθει στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, τη χαμηλότερη παραγωγή σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η μείωση οφείλεται στις λιγότερες εκτάσεις, κατά 40,9% (2,0 εκατομμύρια στρέμματα) αλλά και στις χαμηλότερες αποδόσεις, κατά 21,4%, σε 76,9 μπουσέλ ανά στρέμμα το 2023.

29/08/2023 05:14 μμ

Οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Ρυζιού επισήμαναν στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Αυγενάκη την ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα το ελληνικό ρύζι μέσα από την υποστήριξη της ποικιλίας «Καρολίνα».

Στο μεταξύ αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας που ξεκίνησε σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε, σήμερα Τρίτη (29/8), τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού και ανακοίνωσε σύσκεψη όλων των Διεπαγγελματικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού.

Την απόλυτη στήριξή του στη λειτουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, αλλά και σε κάθε μορφή συνεργατισμού, με στόχο την καλύτερη προώθηση της ελληνικής παραγωγής, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε επισκέψεις του στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας και μέλη της, στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο οκτώ Διεπαγγελματικές, ενώ δύο ακόμα είναι στο στάδιο της αναγνώρισης.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι απαιτείται η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, χωρίς να αποκλείει την οικονομική στήριξη των διεπαγγελματικών. Ωστόσο, με κατηγορηματικότητα απέκλεισε τη μετατροπή τους σε κρατικοδίαιτες οργανώσεις. «Τα λάθη του παρελθόντος, δεν θα τα επαναλάβουμε», επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μεταρρύθμισης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να αποβληθεί πλήρως η κουλτούρα της διαφθοράς και συμφώνησε στο αίτημα των παραγωγών και μεταποιητών να διευρυνθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των δασμών εισαγωγής από τρίτες χώρες.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «το ρύζι είναι μια ισχυρή δύναμη, ωστόσο θέλει τη στήριξή μας» κι επισήμανε την ανάγκη συνεργασιών. «Τίποτα δεν πάει μόνο του, εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με εντολή του πρωθυπουργού θα είναι καθημερινή σε όλα τα επίπεδα. Το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου ως υπουργείο επιδοτήσεων. Θέλουμε να αναπτύξουμε όλο το φάσμα των δράσεων του Υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με τις διεπαγγελαμτικές είναι επιβεβλημένη».

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού κ. Χρ. Γκατζάρας, τόνισε: «Αυτό το οποίο θέλω να δούμε είναι τις εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χωρες που δεν μας καθιστούν ανταγωνιστικούς, τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου, τη χρηματοδότηση της διεπαγγελματικής γιατί όπως ξέρετε για να λειτουργήσει χρειάζεται και ταμείο για να έχει δράσεις και να καλύπτει τις ανάγκες της».

28/08/2023 10:35 πμ

Με τιμές που ξεκίνησαν από 5,5 λεπτά το κιλό πουλήθηκαν φέτος τα ενσιρώματα καλαμποκιού. 

Η συγκομιδή για καρπό καλαμποκιού αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εκφράζονται φόβοι για μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Γαι τις τιμές θα παίξουν ρόλο φέτος και άλλοι παράγοντες εκτός της προσφοράς και ζήτησης. 

Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν τα ενσιρώματα καλαμποκιού σε τιμές από 5 έως 5,20 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ. Από αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές καλαμποκιού».

Ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή για το καλαμπόκι μικρού κύκλου. Ελπίζουμε οι καύσωνες να μην έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις. Τα ενσιρώματα έφυγαν στην περιοχή από 4,5 έως 5,5 το κιλό».

Ο κ. Άγγελος Στρατάκης, παραγωγός που έχει και ξηραντήριο από Αμύνταιο αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή η συγκομιδή καλαμποκιού θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που είχαμε το καλοκαίρι (πάνω από 15 βαθούς Κελσίου) είναι σίγουρο ότι θα έχουν επηρεάσει αρνητική τις αποδόσεις στην καλλιέργεια».

Η βοοτρόφος Δέσποινα Γκερσάνη, που έχει εκτροφή στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα ενσιρώματα ξεκίνησαν φέτος από 5,5 το κιλό στην Λάρισα και πρόσφατα στα Γιαννιτσά έφτασαν στα 4,5. Γενικά βλέπουμε να υπάρχει μια πτωτική τάση στην τιμή». 

Δύσκολος γρίφος όμως αναμένεται να είναι φέτος η τιμή στη συγκομιδή. Πολλά θα κριθούν από το πως θα διακινηθούν τα ουκρανικά καλαμπόκια και αν τα φορτία καταλήξουν στις αποθήκες των εμπόρων στην ΕΕ ή φύγουν στο εξωτερικό.

Οι υπουργοί Γεωργίας της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας συμφώνησαν να υποστηρίξουν την περαιτέρω απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους. Τα πέντε ανατολικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την απαγόρευση εισαγωγών (σιτηρών από την Ουκρανία) στις χώρες τους μέχρι το τέλος του έτους. Εάν είναι απαραίτητο να εισαγάγουμε μονομερείς απαγορεύσεις, θα τις θεσπίσουμε, γιατί μας απασχολούν τα συμφέροντα των αγροτών, πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός.

Τον περασμένο Μάιο, η ΕΕ επέτρεψε στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, να απαγορεύσουν την εγχώρια πώληση ουκρανικού σίτου, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεψε τη διαμετακόμιση τέτοιων αγαθών για εξαγωγή σε άλλες χώρες. Αυτή η απαγόρευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

03/08/2023 01:50 μμ

Προβλήματα δημιούργησαν στην καλλιέργεια καλαμποκιού οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν σε όλη την χώρα και αναμένονται μειωμένες αποδόσεις. Όσον αφορά τις τιμές αυτή την εποχή για τα περσινά αποθέματα είναι πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Λάμπρος Φλώρος, παραγωγός από την Λιβαδειά Βοιωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καλαμπόκια έχουν επηρεαστεί από τους καύσωνες. Επίσης έχουμε ζημιές και φέτος από αγριογούρουνα στις καλλιέργειες. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται τα ποτίσματα και θα αναμένουμε την ωρίμανση του καρπού. Πάντως λόγω καύσωνα δεν δένει καλά ο καρπός και αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις. Έφτασε μέχρι 45 βαθμούς η θερμοκρασία υπό σκιά στην περιοχή. Πάντως η καλλιέργεια δεν έχει οψιμίση και η συγκομιδή θα γίνει κανονικά ξεκινώντας από 15 - 20 Σεπτεμβρίου».  

Ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι 12 Αυγούστου θα κάνουμε ποτίσματα. Από μια πρώτη εικόνα βλέπω ότι οι καύσωνες έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια. Είχαμε για δέκα ημέρες θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Η τιμή για όσους έχουν περσινό καλαμπόκι αυτή την εποχή κυμαίνεται από 23 έως 24 λεπτά το κιλό. Να δούμε που θα κυμανθεί στην συγκομιδή που ξεκινά από μέσα Σεπτεμβρίου». 

Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καλαμπόκια φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τις ζέστες των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο έχουν καλή εικόνα τα φυτά. Για όσα πάνε για ενσίρωμα αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται τα ποτίσματα, τα υπόλοιπα θέλουν ακόμη δέκα ημέρες. Οι τιμές αυτή την εποχή που δίνει η αγορά είναι στα 25 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Χρήστος Χατζηγιαννάκος, παραγωγός από την Καβάλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο καύσωνα επηρέασε την καλλιέργεια και λογικά αναμένουμε μείωση των αποδόσεων. Ακόμη θέλουμε ένα ή δύο ποτίσματα. Πάντως η τιμή για περσινά αποθέματα αυτή την εποχή είναι στα 20 - 21 λεπτά το κιλό, που είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Ο Ιωάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από την Ορεστιάδα του Έβρου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε θερμοκρασίες ακόμη και σήμερα πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι θερμοκρασίες θα φέρουν μειωμένες αποδόσεις και αυξάνουν το κόστος άρδευσης. Έχουν κάνει κάποιοι φέτος 8 και 9 ποτίσματα για να έχουν κιλά. Πάντως στην περιοχή είχαμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Μένει να δούμε τις τιμές που θα δώσουν στην συγκομιδή».

Στο διεθνές εμπόριο, οι εξαγωγές της Ουκρανίας προβλέπεται να μειωθούν την περίοδο 2023/2024, αφού λόγω του πολέμου οι αγρότες φύτεψαν λιγότερο καλαμπόκι. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει προβλέψει ότι οι εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού θα μειωθούν σε 19,5 εκατομμύρια τόνους, από τα 28 εκατομμύρια της προηγούμενης περιόδου και πολύ κάτω από το ρεκόρ των 30,3 εκατομμυρίων που είχαμε την περίοδο 2018/2019, όταν αντιπροσώπευαν το 17% του παγκόσμιου εμπορίου. Επίσης μεγάλο ρόλο στις τιμές θα παίξει και η στάση της Ρωσίας, η οποία έχει αποχωρήσει από την συμφωνία για τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας και έχει μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια. 

02/08/2023 04:36 μμ

Με ένα εντυπωσιακό χτύπημα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς το σιτάρι που είχε μεταφερθεί από ελληνικό πλοίο (και άλλα δύο εμπορικά πλοία άλλης εθνικότητας) στο Ισμαήλ στο Δέλτα του Δούναβη, πάνω στα ουκρανο-ρουμανικά σύνορα.

Το ρώσικο χτύπημα έφερε νέες «αναταράξεις» στις διεθνείς τιμές, αν και τις προηγούμενες ημέρες διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. 

Μαζί με τις αποθήκες σιταριού καταστράφηκαν και οι δεξαμενές καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα σιτηρά είχαν μεταφερθεί από την Οδησσό για να διασωθούν σε μια πιο απομακρυσμένη ουκρανική πόλη. 

Το Κίεβο πόνταρε ότι οι Ρώσοι δεν θα χτυπούσαν τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι χώρα του ΝΑΤΟ.

Επρόκειτο για την πρώτη είσοδο ξένων εμπορικών πλοίων σε ουκρανικά λιμάνια μετά την άρνηση της Ρωσίας να παρατείνει την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει μετά την απόφαση της αυτή ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων. 

Τελικά, οι Ρώσοι αντέδρασαν στην προσπάθεια που έκανε το ελληνικό πλοίο να «σπάσει» το ρωσικό εμπάργκο.

Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες τον περαμένο Ιούλιο.

02/08/2023 10:01 πμ

Αύξηση 6 λεπτά το κιλό δίνει για το σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, «μετά τις συμφωνίες που είχαμε στον Έβρο και στην ΕΒΟΛ και σε συνεργασία τον εμπορικό οίκο Αφοί Μπαλούκα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αύξηση της τιμής παραγωγού. 

Έτσι προχωρούμε σε αύξηση στην τιμή παραγωγού 6 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι θα δίνουμε 36 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Προτρέπω τους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν αυτή την αντιστροφή του κλίματος στη διεθνή αγορά σιτηρών.

Ο συνεταιρισμός αναμένεται να διαθέσει φέτος περίπου 4.000 τόνους σκληρό σιτάρι στην αγορά».
 

01/08/2023 02:24 μμ

Οι διαγωνισμοί των συνεταιρισμών έφεραν τα πάνω κάτω φέτος στο σκληρό σιτάρι.

Από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι κάποιοι θα θελήσουν φέτος να βγάλουν την περσινή χασούρα στο σκληρό. Τελικά τους χάλασε τα σχέδια το μπλόκο στην συμφωνία με την Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια οι διαγωνισμοί των συνεταιρισμών του Πλατυκάμπου, της Ορεστιάδας «Η Ένωση», της ΕΑΣ Διδυμοτείχου - Έβρου. Ήρθε και ο διαγωνισμός της ΕΒΟΛ και έφτασε η τιμή παραγωγού στα 39 λεπτά το κιλό (πούλησε στα 42 λεπτά το κιλό). 

Βέβαια οι έμποροι που αγόραζαν με ανοικτή τιμή τα σιτάρια από τους αγρότες δεν πήραν τοις μετρητοίς τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι πέντε Αγροτικών Συνεταιρισμών της Λάρισας (Νίκαιας, Πλατυκάμπου, Χάλκης, Κιλελέρ και ΘΕΣγη) ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμή κάτω του κόστους.

Αποτέλεσμα έχουμε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα με τους παραγωγούς να θέλουν να κλείσουν τα σιτάρια στην τιμή της ΕΒΟΛ αλλά οι έμποροι να υποστηρίζουν ότι πούλησαν στα ... 25 λεπτά (δηλαδή 17 λεπτά λιγότερο από την τιμή που πούλησε η ΕΒΟΛ).

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στον κάμπο της Λάρισας και πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από τη Λάρισα, «τα σκληρά φέτος είχαν καλή ποιότητα και δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές. Πήραμε δέιγματα και έγιναν μετρήσεις και ελέγχθηκαν για υγρασία. Οι έμποροι έδωσαν προκαταβολή 20 λεπτά αλλά θέλουν να κλείσουν τιμή στα 25 λεπτά. Οι διαγωνισμοί των συνεταιρισμών έδειξαν ότι τέτοιες τιμές δεν έχουν καμιά σχέση με την ζήτηση. 

Όμως έχουμε και πρόβλημα με τα συμβόλαια που υπογράψαμε οι παραγωγοί. Η κυβέρνηση μας είπε να καταθέσουμε συμβόλαια στην εφορία για να έχουμε την μείωση του φόρου. Η εφορία θέλει σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (παραγωγών και εμπόρων). Αν καταθέσαμε τιμή στα συμβόλαια 37 λεπτά το κιλό δεν μπορεί να εισπράξουμε χαμηλότερη τιμή από αυτή. Πρέπει το ΥπΑΑΤ να απαντήσει τώρα αν τα συμβόλαια ισχύουν μόνο για τους αγρότες. Αν υπογράψουμε με μια τιμή θα πρέπει και να πληρωθούμε με αυτήν». 

31/07/2023 02:19 μμ

Ακόμη πιο υψηλά έφτασε η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι σε ένα νέο διαγωνισμό και ουσιαστικά «άγγιξε» τα 40 λεπτά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ) προχώρησε σε διαγωνισμό με κλειστές προσφορές για την πώληση περίπου 2.800 τόνων σκληρού σίτου, εσοδείας 2023, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του στα σιλό Αγίου Δημητρίου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ κ. Στέφανος Διακομής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα Δευτέρα (31/7/2023) καταφέραμε να πετύχουμε για φέτος την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τιμή σκληρού σίτου στην χώρα. Συμφωνήσαμε να πουλήσουμε τους 2.800 τόνους σκληρού σίτου στην τιμή των 42 λεπτών το κιλό. Η ΕΒΟΛ θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι τιμή στα 39 λεπτά το κιλό». 

Να θυμίσουμε την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Διδυμοτείχου - Έβρου ανακοίνωσε ότι καταφέραμε για τους παραγώγους της Ένωσης μας να πετύχουμε τιμή σκληρού σίτου εσοδείας 2023 στα 380 ευρώ τον τόνο επί αυτοκίνητου. Η συμφωνία αφορούσε ποσότητα των 4.000 τόνων σκληρού σίτου. Η ΕΑΣ Διδυμοτείχου - Έβρου θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι 360 ευρώ τον τόνο (36 λεπτά το κιλό).

27/07/2023 02:11 μμ

Σε κύκλο νέων αναταράξεων έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας σιτηρών, μετά την απόφαση Πούτιν να μην ανανεώσει τη συμφωνία εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια. 

Η Ρωσία, μετά την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας, έχει βάλει στο στόχαστρο σιλό και λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας, ενώ απειλεί και πλοία που κατευθύνονται στα ουκρανικά λιμάνια.

Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν τις διεθνείς τιμές του σιταριού στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων πέντε μηνών αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Διδυμοτείχου - Έβρου ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλές προσπάθειες και αναμονή για την πώληση των σιτηρών, εσοδείας 2023, καταφέραμε για τους παραγώγους της Ένωσης μας να πετύχουμε και φέτος την μεγαλύτερη τιμή σκληρού σίτου εσοδείας 2023 στα 380 ευρώ τον τόνο επί αυτοκίνητου. 

Η συμφωνία αφορά ποσότητα των 4.000 τόνων σκληρού σίτου.

Η ΕΑΣ Διδ/χου - Έβρου θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι 360 ευρώ τον τόνο (36 λεπτά το κιλό). Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ».

Θυμίζουμε όταν κάποιοι έβγαζαν προβλέψεις ο ΑγροΤύπος σε άρθρο του είχε πρώτος αναφέρει ότι φέτος πρέπει να έχει τιμή πάνω από 30άρι το σκληρό για να βγει η καλλιέργεια.

25/07/2023 09:33 πμ

Οι τιμές του σιταριού σκαρφάλωσαν σε υψηλό πέντε μηνών, σήμερα Τρίτη (25/7), μετά τις ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που εξάγουν σιτηρά.

Εκτός από την Οδησσό τη Δευτέρα (24/7) οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και συγκεκριμένα στα λιμάνια του Izmail και του Reni.

Το ρώσικο μπλόκο στα ουκρανικά σιτηρά και οι επιθέσεις στα λιμάνια της Ουκρανίας είχαν σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο να αυξηθούν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πολωνικό αίτημα, χορήγησης ποσού ύψους 47 εκατ. ευρώ (210 εκατ. PLN), για τη στήριξη των Πολωνών αγροτών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα. 

Σκοπός του μέτρου είναι να στηρίξει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σήμερα ελλείψεις ρευστότητας λόγω της αύξησης του κόστους των σπόρων, που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη γεωργική παραγωγή, και να διασφαλίσει έτσι την επισιτιστική ασφάλεια.

24/07/2023 11:31 πμ

Μετά την απόσυρση της Ρωσίας από την συμφωνία για τα σιτηρά έρχεται και η απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις διεθνείς τιμές των τροφίμων.

Συγκεκριμένα η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών λευκού ρυζιού (εκτός του μπασμάτι), καθώς η καθυστερημένη έναρξη των μουσώνων και το μεγάλο έλλειμμα βροχής (ξηρασία) μέχρι τα μέσα Ιουνίου προκάλεσαν ζημιά στις καλλιέργειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων και ανόδου των τιμών στην χώρα της Ασίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γκατζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α' Χαλάστρας και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ), «η Ινδία είναι μια χώρα που έχει μεγάλο μερίδιο στη διεθνή αγορά ρυζιού. Επειδή είχαν προβλήματα ξηρασίας αναγκάστηκαν να πάνε σε μια καλλιέργεια. Αυτό θα φέρει μείωση της παραγωγής της.

Αν τελικά εφαρμοστεί αυτή η απαγόρευση τότε θα λειτουργήσει θετικά για το ποιοτικό ευρωπαϊκό ρύζι, που περιλαμβάνει και το ελληνικό.

Η σπορά φέτος του ρυζιού πήγε 20 ημέρες πιο όψιμη κάτι που θα πάει πίσω και την συγκομιδή του. Αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η ζιζανιοκτονία και τώρα κάνουμε την λίπανση. 

Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι έχουμε μια αύξηση στα λιπάσματα κατά 20 ευρώ ο τόνος, δηλαδή άρχισε ξανά η ανοδική πορεία των τιμών.

Αυτό που θέλουν είναι το φθινόπωρο επειδή θα έχουμε όψιμη συγκομιδή να υπάρχουν ήπιες εναλλαγές θερμοκρασίας».

24/07/2023 10:41 πμ

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων (Σ.Α.Α.Π.Π.), ανακοίνωσε την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Στόχος της συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό μαλακό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους. 

Όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μαλακά σιτάρια από την Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με τον πόλεμο άρχισε να γίνεται δύσκολη η προμήθειά τους. 

Μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα φέρει και αντίστοιχη αύξηση της τιμής παραγωγού στα μαλακά σιτάρια, κάτι που είναι το ζητούμενο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής.  

Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το πλαίσιο υιοθέτησης των στόχων αφορά:

  • Ανάδειξης του διακριτού χαρακτήρα μελών της Σ.Α.Α.Π.Π. ως μοναδικών επιχειρήσεων επιτόπιας παρασκευής, ωρίμανσης, ζύμωσης, ψησίματος και πώλησης άρτου σε ημερήσια βάση.
  • Παροχής εκπαιδευτικού έργου στα αντικείμενα των αρτοποιών και αρτεργατών
  • Ισχυροποίησης του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αρτοποιητικό τομέα
  • Αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού σίτου στην εγχώρια παραγωγή άρτου
  • Ενίσχυσης και προβολής της συμβολής των δυο φορέων στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Συμβολής και των δυο φορέων στη χάραξη πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα

αλλά και γενικότερα, υποστήριξης της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμφωνούν και προχωρούν από κοινού σε μια πρωτοποριακή συνεργασία με πολλαπλή οφέλη.

Περίπου 7 μήνες μετά την πρώτη επαφή ανάμεσα στην ΣΑΑΠΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αναφορικά με την διερεύνηση του προβλήματος της σιτάρκειας και της εισαγωγής μαλακών σιτηρών (κυρίως από την Ουκρανία), έφτασε επιτέλους η στιγμή της ευόδωσης και της δικαίωσης του Σωματείου των Αθηνών. Δικαίωση που έγκειται όχι μόνο στις σωστές προβλέψεις της πορείας της αγοράς και των οικονομικών συνθηκών αλλά και στο θέμα της εμπιστοσύνης για μια αγαστή συνεργασία με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Σπύρο Κίντζιο.

Από σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για την ΣΑΑΠΠ αλλά και για την βιοτεχνική αρτοποιία εν γένει, με ξεκάθαρη την αλλαγή της μικροπολιτικής νοοτροπίας που μαστίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια και με έμφαση στην εξωστρέφεια, προκειμένου να προκύψουν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την ανάδειξη του ρόλου του βιοτέχνη αρτοποιού ως ένα υγιές και παραγωγικό κύτταρο στον πολύτιμο πρωτογενή τομέα για την χώρα μας.

Η από κοινού διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους αλλά και η γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό, και διοικητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία και την γνωσιακή ανάπτυξη και των δύο κοινοτήτων, είναι ένα στοίχημα με στόχο την άμεση και ολοκληρωτική υλοποίησή του».

21/07/2023 04:45 μμ

Μετά το διαγωνισμό για σκληρό και μαλακό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» προχώρησε σε ανακοίνωση τιμών για νέα προϊόντα.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Λάμπης Κουμπρίδης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώσαμε, σήμερα Παρασκευή (21/7), τιμές παραγωγού (χωρίς ΦΠΑ) για το κριθάρι και για σιτοσίκαλη - τριτικάλε στα 195 ευρώ ο τόνος (19,5 λεπτά το κιλό). 

Επίσης ο συνεταιρισμός αγοράζει από τους παραγωγούς:
Σποροπαραγωγή σίτου σκληρού - 385 ευρώ τον τόνο (38,5 λεπτά το κιλό)
Σποροπαραγωγή σίτου μαλακού - 235 ευρώ τον τόνο (23,5 λεπτά το κιλό)
Σποροπαραγωγή σιτοσίκαλη - 235 ευρώ τον τόνο (23,5 λεπτά το κιλό)
Σποροπαραγωγή κριθάρι - 235 ευρώ τον τόνο (23,5 λεπτά το κιλό)».

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες το κριθάρι το αγόραζαν οι έμποροι από τους παραγωγούς στα 14 λεπτά το κιλό.

Αναφερόμενος ο κ. Κουμπρίδης στους πρόσφατους διαγωνισμούς για σκληρό (34,5 λεπτά το κιλό) και μαλακό (19,5 λεπτά το κιλό), τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα της ισχύος που έχουν και οφείλουν να έχουν οι παραγωγοί όταν είναι συνεταιρισμένοι».

19/07/2023 02:44 μμ

Ολοκληρώθηκε, σήμερα Τετάρτη (19/7/2023), ο μεγάλος διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» για τους 25.000 τόνους σκληρού σίτου και τους 4.000 τόνους μαλακού σίτου.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Λάμπης Κουμπρίδης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και είχαμε αρχικά προσφορές από οκτώ ενδιαφερόμενους. Τελικά καταλήξαμε στις καλύτερες τιμές.

Για το σκληρό σιτάρι προχωρήσαμε σε συμφωνία με τους Μύλους Σόγιας για πώληση 25.000 τόνων στην τιμή των 367 ευρώ ο τόνος. Ο παραγωγός θα πάρει τιμή στα 345 ευρώ ο τόνος (34,5 λεπτά το κιλό).

Για το μαλακό σιτάρι προχωρήσαμε σε συμφωνία με τον Μάρκου για πώληση 4.000 τόνων στην τιμή των 210,5 ευρώ ο τόνος. Ο παραγωγός θα πάρει τιμή στα 195 ευρώ ο τόνος (19,5 λεπτά το κιλό)».   

«Ξεκινήσαμε με δύσκολες συνθήκες και με κακούς οιωνούς, με τις προτεινόμενες αρχικά τιμές σιταριού να ανέρχονται στα 0,23 - 0,24 – 0,25 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν και ο δείκτης στη Φότζια την περασμένη βδομάδα, μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλάμε για καλύτερες τιμές στην πράξη. 

Επιπλέον, οι συνάδελφοί μας στον Πλατύκαμπο, έκαναν ένα σημαντικό βήμα με την πώληση των ποσοτήτων και την τιμή να διαμορφώνεται στα 320 ευρώ/τόνο (0,32 λεπτά/κιλό). 

Παράλληλα, βλέποντας πως στην Τυνησία έγιναν συμβόλαια με 387 ευρώ/τόνο, σε συνδυασμό με την κρίση στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, στοχεύοντας σε μια καλύτερη τιμή. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την παραγωγή τους στο συνεταιρισμό μας και η σημερινή ημέρα είναι δική τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ορεστιάδας.