Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χτύπησε τα 72 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού στο βαμβάκι

30/09/2021 12:58 μμ
Δεν απέδωσε η προσπάθεια του εμπορίου στην αρχή της συγκομιδής να συγκρατηθεί χαμηλά η τιμή.

Δεν απέδωσε η προσπάθεια του εμπορίου στην αρχή της συγκομιδής να συγκρατηθεί χαμηλά η τιμή.

Έσπασε το φράγμα των 70 λεπτών ήδη η τιμή παραγωγού στο βαμβάκι, με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, για παράδειγμα, να δίνει σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στον παραγωγό για το βαμβάκι, με παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, 69 λεπτά, συν τα ποιοτικά μπόνους, που ανάλογα την ποικιλία, φθάνουν και τα 3 λεπτά, δηλαδή... 72 λεπτά το κιλό.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του εκκοκκιστηρίου της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αντώνης Κουτελέκος, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται ανάλογα το χωράφι και τον παραγωγό μεταξύ 350 και 520 κιλών το στρέμμα.

Στην πεδιάδα του Μεσολογγίου τώρα, η συγκομιδή βάμβακος προχωρά με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά για το συγκομιζόμενο βαμβάκι, που είναι στεγνό λόγω και της ανομβρίας στην περιοχή. Οι παραγωγοί εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου εισπράττουν σήμερα Πέμπτη 66 λεπτά, συν το ποικιλιακό μπόνους, δηλαδή έως 69 λεπτά. Εδώ οι αποδόσεις φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία, δίνοντας κιλά από 350-380 το στρέμμα.

Χωρίς προβλήματα προχωρά η συγκομιδή και στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας, όπως λέει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός, κ. Νίκος Τσιγκόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο παίζουν ανοιχτές τιμές, ενώ σήμερα πολλοί δίνουν στον παραγωγό 69 και 70 λεπτά το κιλό.

Σχετικά άρθρα
15/04/2024 11:29 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027».

Όπως αναφέρει η τροποποιητική, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 20% της ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

Κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

Α. Οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 (Β’ 3523), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.

Β. Στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 44%.

Από την καλλιεργητική περίοδο 2024, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 30%.

Η ανωτέρω απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελική ποσότητας του παραγωγού».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Τελευταία νέα
15/04/2024 10:06 πμ

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας, υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, με αντικείμενο τον τομέα του βάμβακος. Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

α) η ανάλυση και εξέταση όλων των προβλημάτων που αφορούν στην αλυσίδα παραγωγής βάμβακος, στη βελτίωση της ποιότητας, στην ταξινόμηση - τυποποίηση, μεταποίηση και βιομηχανική του επεξεργασία, στη στήριξη του τομέα και στη λειτουργία της Δ.Ο.Β. και

β) η κατάθεση προτάσεων για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:
α. Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β. Απόστολο Πολύμερο, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ. Γεωργία Κωστοπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βασιλική Λαϊνά, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Βιομηχανικών Φυτών(Βαμβάκι & Λοιπά Κλωστικά Φυτά, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, Ενεργειακές Καλλιέργειες).
δ. Βασιλική Λαϊνά, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Βιομηχανικών Φυτών (Βαμβάκι & Λοιπά Κλωστικά Φυτά, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, Ενεργειακές Καλλιέργειες) της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αγγελική Δεβάρη, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης.
ε. Σωτήριο Κοσμά, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πέτρο Καστάνη, υπάλληλο ιδίου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Πολλαπλασιαστικού Υλικού, Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, Κηπευτικών, Καλλωπιστικών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
στ. Αθανάσιο Ζούνο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Προστασίας Φυτών, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Εμμανουέλλα Καπόγια, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης.
ζ. Ελένη Τζαβάρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, μεβαθμό A΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Μαρτίνη, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας και Διεύθυνσης, με βαθμό Β΄.
η. Χαράλαμπο Μουλκιώτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Σοφία Χατζηπαντελή, υπάλληλο του ίδιου κλάδου και ειδικότητας, με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Σ.Σ. ΚΑΠ.
θ. Παναγιώτη Κονδύλη, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,του κλάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρίνα Ηλιάδου, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, ειδικότητας ΠΕ Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών, προϊσταμένη του Τμήματος Τηλεπισκόπισης και Γεωπληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ίδιου Οργανισμού.
ι. Δημήτριο Μπεσλεμπέ, Εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Βλαχοστέργιο, Κύριο Ερευνητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ίδιου Οργανισμού.
ια. Χρήστο Αυγουλά, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/αναπληρώτρια.
ιβ. Αντώνιο Σιάρκο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Ένωσης.
ιγ. Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή το Βασίλειο Γιαννάκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Ένωσης.
ιδ. Ευριπίδη Δοντά, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (Σ.Ε.Β.Κ.), με αναπληρωτή τον Δημήτριο Πολύχρονο, μέλος του ιδίου Συνδέσμου.
ιε. Αθανάσιο Τσούτσα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ευθύμη Ευθυμιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ίδιου Συνδέσμου.
Η θητεία του προέδρου και των μελών της ομάδας εργασίας ορίζεται διετής.
Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας με Ουζμπεκιστάν

Σε θερμό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Ibrohim Abdurakhmonov, στο πλαίσιο της Υπουργικής Ημερίδας για τα 100 χρόνια του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, στην Μπρέσια της Ιταλίας.

Οι Υπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συσταθεί το συντομότερο ομάδα εργασίας από στελέχη των δύο υπουργείων, προκειμένου να υπάρξει ατζέντα που θα διευκολύνει το πεδίο σύμπραξης, θέτοντας παράλληλα κοινούς στόχους αλλά και μελλοντικές δράσεις συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να επιτευχθεί σύντομα η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Ο Ουζμπέκος υπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό να επισκεφτεί τη χώρα του το καλοκαίρι στο πλαίσιο των ενεργειών για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο κρατών, αλλά και τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που διοργανώνει το Ουζμπεκιστάν. Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ αποδέχθηκε τις προσκλήσεις.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, πέραν της προσπάθειας που διενεργείται από πλευράς ΥΠΕΞ για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων με το Ουζμπεκιστάν, με την συνάντηση αυτή εγκαινιάζεται μια ακόμη σπουδαία συνεργασία στο πλαίσιο της γεωργικής διπλωματίας που αναπτύσσει η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε: «Χαιρόμαστε που ξεκινάμε μια συνεργασία με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο αποτελεί μια χώρα δυναμική, αλλά και μία χώρα που καταβάλλει μία αξιοσημείωτη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού». «Ο βαθύς πολιτισμός του Ουζμπεκιστάν είναι άλλωστε αυτός που το ενώνει με την Ελλάδα», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ γίνονται εκατέρωθεν προσπάθειες για την ίδρυση Πρεσβειών στην Τασκένδη και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας αποτελεί και η ανάπτυξη των εμπορικών συνεργασιών με την ουζμπεκική πλευρά, με στόχο την ενίσχυση των ευρύτερων οικονομικών σχέσεων, πάντα στο πλαίσιο της βούλησης των δύο χωρών να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

12/04/2024 04:15 μμ

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μεγάλοι εξαγωγείς επιτραπέζιων ελιών της ΕΕ.

Την φετινή περίοδο 2023/2024 είχαμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών λόγω της ακαρπίας, παρόλα αυτά όμως συνεχίστηκε η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τις ισπανικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) η περίοδος 2023/2024 χαρακτηρίστηκε από ακαρπία, ευελπιτεί πάντως ότι η προσεχής παραγωγή ελαιοκάρπου επιτραπέζιων ποικιλιών την ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 να είναι μία κανονική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.) το 2023/2024 εκτιμάται ότι η ισπανική παραγωγή ελιών ανήλθε σε 388.000 τόνους (μειωμένη κατά 6,4% σε σχέση με πέρσι) και η ελληνική στους 110.000 (μειωμένη κατά 66,2%).

Πάντως οι ελληνικές ελιές κάθε χρόνο καταφέρνουν να κερδίζουν νέες αγορές και να έχουμε αύξηση των εξαγωγών, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 195,5 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 172,8 χιλιάδες τόνους (+13,1%).

Από την άλλη οι ισπανικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών το 2023 ανήλθαν σε 281,6 χιλιάδες τόνους, σημειώνοντας μια μείωση σε σχέση με το 2022 που ήταν στους 329,8 χιλιάδες τόνους (-14,6%).

Για την περίοδο του 2023/2024 έχουμε:

Σεπτέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.021 τόνους, έναντι 14.917 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 22.614 τόνους, έναντι 30.375 το προηγούμενο έτος

Οκτώβριο 2023
Ελλάδα - 17.232 τόνους, έναντι 14.962 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.982 τόνους, έναντι 31.161 το προηγούμενο έτος

Νοέμβριο 2023
Ελλάδα - 16.475 τόνους, έναντι 13.191 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 25.007 τόνους, έναντι 30.952 το προηγούμενο έτος

Δεκέμβριο 2023
Ελλάδα - 14.668 τόνους, έναντι 12.633 το προηγούμενο έτος
Ισπανία - 21.949 τόνους, έναντι 27.902 το προηγούμενο έτος

Συμπερασματικά η τάση δείχνει ότι έχουμε μια συνεχή άνοδο των ελληνικών εξαγωγών και παράλληλα μια συνεχή πτώση των ισπανικών εξαγωγών.

Αυτό αποτελεί μια καλή προοπτική στο μέλλον τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές που κερδίζουν με την ποιότητα και γεύση τους καταλανωτές και νέες αγορές.

Η αυξημένη ζήτηση θα φέρει και καλύτερες τιμές στους παραγωγούς ελιών, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.

10/04/2024 04:41 μμ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΕΚΛΑ ενημέρωσαν τον υπουργό για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, την επάρκεια ενόψει της περιόδου του Πάσχα και της τουριστικής σεζόν, για την εξέλιξη των τιμών, καθώς και τη σπουδαιότητα της αγοράς, η οποία διασυνδέει αγρότες-παραγωγούς κηπευτικών και φρούτων με τους καταναλωτές σε όλη την χώρα.

Παρέδωσαν γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου αλλά και τις προτάσεις ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία της αγοράς.

«Η αγορά αυτή την περίοδο λειτουργεί ομαλά καθώς λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών υπάρχει πληθώρα ποιοτικών αγαθών, σε τιμές ανταγωνιστικές. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα φτάνουν στους καταναλωτές, ικανοποιώντας παράλληλα τους αγρότες μας, με τιμές οι οποίες ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής», δήλωσε κατά την συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

Από το ΣΕΚΛΑ, συμμετείχε ακόμα ο αντιπρόεδρος, Θανάσης Ισσαρης, καθώς και τα μέλη, Μανώλης Χριστόπουλος, Νίκος Κουράτορας και Χρήστος Κογκάκης. Παρέδωσαν, μάλιστα, στον υπουργό τιμητική πλακέτα, ως επισφράγισμα της αγαστής τους συνεργασίας.

08/04/2024 02:47 μμ

Το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Ωστόσο σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας, στις 4 Απριλίου 2024, ανέφερε ότι «στα οπωροκηπευτικά, από 1/1/2024, έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 170.000 ευρώ σε 16 επιχειρήσεις.

Έχουν διαπιστωθεί 3 μη συμμορφώσεις και έχουν επιδοθεί 57 συστάσεις - κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες - σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, ενώ άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024, σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥπΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)».

Απαντώντας στο σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τονίζει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Εκφράζουμε την απορία μας γιατί η ποινή για τις «ελληνοποιήσεις» ήταν οι «συστάσεις» και όχι η επιβολή κύρωσης για παραπλάνηση του καταναλωτή ή της φήμης του προϊόντος αν αφορά «ελληνοποίηση» για εξαγωγή.

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η αποστολή 300 συστάσεων για μη συμμόρφωση στο ΜΕΝΟ.

Υποψία εκφράζουμε αν αφορά μη αναγγελίες για εξαγωγή (προκειμένου να μην τύχουν ελέγχου τα φορτία τους) που είχαμε εγγράφως αποστείλει Πίνακες που συνέκριναν αναγγελίες ΜΕΝΟ με εξαγωγές ΕΛΣΤΑΤ. Αν ναι τότε κρίνουμε ότι η σύσταση είναι εξαιρετικά ήπια.

Αναμένουμε διευκρινήσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων για αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού στην εμπορία νωπών οπωροκηπευτικών και διαφύλαξη της φήμης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών».

04/04/2024 10:59 πμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αναδασμού της Αιγύπτου, οι αγροτικές εξαγωγές της χώρας στην ΕΕ σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση το 2024.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 1,5 δις δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 300 εκ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Sayed Qusier, η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στο πλεόνασμα της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής και στον μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν τα βασικά προϊόντα της χώρας στην ΕΕ, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οι πατάτες.

Στο μεταξύ μετά από έρευνα της ισπανικής κυβέρνησης δεν αναφέρθηκαν παραβάσεις στις σήμανση των φορτίων με αιγυπτιακά πορτοκάλια που αφίχθησαν στο λιμάνι του Castellon.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι εξαγωγές Αιγυπτιακών πορτοκαλιών στην Ισπανία έφτασαν τους 3.000 τόνους στις αρχές Ιανουαρίου του 2024, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κάθετη πτώση των τιμών για τους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών λόγω αύξησης της προσφοράς στην αγορά.

Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Γεωργίας και Αναδασμού είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου Αγροτικών Εξαγωγών, με θέμα την αύξηση των εξαγωγών της αιγυπτιακής πατάτας. Όπως τόνισε ο κ. Sayed Qusier, η αύξηση έγινε εφικτή μετά την συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των εξαγωγέων, του υπουργείου και των εμπορικών ακολούθων της χώρας στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κατά την συνάντηση τόνισε την ανάγκη για αύξηση της εγχώριας παραγωγής πατάτας με παράλληλη αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Ανέφερε ακόμη την σημασία τήρησης των διεθνών προτύπων για τη διατήρηση της αξιοπιστίας των προϊόντων της χώρας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ενισχύσει την οικονομία της Αιγύπτου με ένα πακέτο στήριξης 7,4 δις ευρώ (8 δις δολάρια) για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η χώρα από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν. Περίπου το 1 δις ευρώ αυτού του πακέτου θα δοθεί σαν άμεση βοήθεια.

Η οικονομική στήριξη από την ΕΕ συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο της προέδρου της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen και των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου

02/04/2024 11:09 πμ

Στα «σκουπίδια» στέλνει η κυβέρνηση το master plan για την Θεσσαλία, αν και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Απριλίου.

Διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τη βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία, παρά τις ενστάσεις που θέτει το Ολλανδικό master plan που εκπονήθηκε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Κόκκαλης ρώτησε τον κ. Σταμενίτη αν «αποδέχεται η Κυβέρνηση την πρόταση της Ολλανδικής Εταιρείας για σταδιακή αντικατάσταση του βαμβακιού στη Θεσσαλία», ενώ σε περίπτωση που δεν την αποδέχεται «ποια είναι ακριβώς η πολιτική να στηρίξει το βαμβάκι, στα πλαίσια πάντα της κλιματικής αλλαγής;»

«Γιατί, συνέχισε ο Λαρισαίος πολιτικός, εδώ απαιτούνται συγκεκριμένες αποφάσεις. Και ποιο είναι το συνολικό σχέδιο -δεν το έχουμε δει επτά μήνες μετά. Και αυτό δεν είναι αντιπολιτευτική τακτική- ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, είτε αφορά το βαμβάκι είτε αφορά άλλα προϊόντα, με συγκεκριμένους άξονες; Αυτό δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στον κόσμο τον οποίο τον απασχολεί».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», για να συμπληρώσει στη δευτερολογία του πως «για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις εθνικές στρατηγικές».

Απαιτείται επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής

Στην δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης στάθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία, μεταξύ αυτών η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη της Θεσσαλίας και η δημιουργία αγρο-οικολογικών ζωνών πλέον στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας πως αυτά δεν περιλαμβάνονται ανάμεσα στις προτάσεις των Ολλανδών. Σημείωσε δε με νόημα, πως «έχει βγει μπροστά το master plan των Ολλανδών και η Κυβέρνηση από πίσω περιμένει να δει τις αντιδράσεις».

Για το βαμβάκι πρότεινε «άμεσα την εκ νέου σύσταση της Ομάδας Βάμβακος, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική για το Βαμβάκι, μια εθνική στρατηγική, η οποία εκπονήθηκε το 2018 και υιοθετήθηκε αυτούσια από τη δική σας την Κυβέρνηση. Και καλά έκανε. Υιοθετήθηκε αυτούσια η Εθνική Στρατηγική για το Βαμβάκι. Πλην, όμως, τα δεδομένα λόγω των πλημμυρών έχουν αλλάξει.

Γι’ αυτό απαιτείται νέα επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής, με στόχους που θα βάλει πλέον η Κυβέρνηση για το βαμβάκι, στους οποίους στόχους πρέπει να είναι: Πρώτον, να μην βγαίνει έξω η προστιθέμενη αξία του βαμβακιού, να μην πηγαίνει στην Τουρκία. Το βαμβάκι το ελληνικό το παίρνουν από την Τουρκία. Να μένει εδώ. Αυτή είναι η εθνική στρατηγική για το βαμβάκι. Δεύτερον, στάγδην άρδευση σε όλες τις καλλιέργειες στη Θεσσαλία.

Βλέπετε, ότι εκτός από την κριτική την οποία σας κάνουμε και η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οχυρώνεστε πίσω από το master plan των Ολλανδών, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Διότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τα εδάφη δεν είναι τα ίδια, κύριε Υπουργέ. Πρέπει επειγόντως να γίνει επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη και δημιουργία πλέον αγρο-οικολογικών ζωνών».

01/04/2024 10:45 πμ

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης και Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει και προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων τους, τη βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους και την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, Καν 891/2017, Καν. 892/2017, την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 (ΦΕΚ Β 7430 της 29-12-2023) απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023), στη χώρα μας υπάρχουν - 11 - Οργανώσεις Παραγωγών που περιλαμβάνουν το μήλο μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:

 • ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
 • Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ»
 • ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ
 • ΑΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε.
 • ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
 • ΑΣΕΠΑ
 • Α.Σ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
 • Α.Σ. ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΕΛΙΝΑΣ ΚΟΡ/ΝΘΙΑΣ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 • Ο.Π Α.Σ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
 • Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΜΕΤ/ΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ «ΑΘΑΝΑΤΗ» Ο.Π.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, οι καλλιέργειες μήλων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2023, αφορούν σε έκταση 9.004,29 ha (εκτάρια).

Τέλος, για την καλλιέργεια των μήλων έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αριθμ.957/275382/07.09.2023 (B’ 5534 - ΑΔΑ: 9ΡΙΟ4653ΠΓ-3ΦΒ) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων - Κωδικός Παρέμβασης - Π1-32.1 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Εκτός Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών, σε εκτέλεση του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

28/03/2024 01:51 μμ

Με νέο ρεκόρ έκλεισε το 2023 για τις εξαγωγές της Κρήτης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.

Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 885,60 εκ. ευρώ και τους 471.143 τόνους, έναντι των 688,30 εκ. ευρώ και τους 422.220 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 28,7% σε αξία και 11,6% σε ποσότητα και καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 466,3 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 52,7% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 76% στην κατηγορία των Τροφίμων & Ποτών, με αύξηση 69,5% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Τα Κηπευτικά ακολουθούν και έφτασαν τα 89,6 εκ. ευρώ με αύξηση 18,5%, τα Φρούτα τα 13,9 εκ. ευρώ και αύξηση 3%.

Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα Ψάρια & Θαλασσινά, η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών, τα Γαλακτοκομικά, το Κρασί, το Μέλι και το Κρέας και Παρασκευάσματά του.

Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των Κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία (332,4 εκ. ευρώ και μερίδιο 37,5%), η Γερμανία (108,6 εκ. ευρώ και μερίδιο 12,3%), η Ισπανία (20,3 εκ. ευρώ, μερίδιο 5,7%), οι Η.Π.Α. (40,4 εκ. ευρώ, μερίδιο 4,6%) και η Γαλλία (39,2 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,4%). Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Στις αγορές του κρητικού ελαιολάδου πρώτη έρχεται η Ιταλία με 311,8 εκ. ευρώ, δεύτερη η Γερμανία με 47,3 εκ. ευρώ και ακολουθούν η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης: «Η ικανοποίηση για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023 συνοδεύονται από έντονο προβληματισμό για το 2024. Όσο το ελαιόλαδο αποτελεί το 50% και πλέον των Κρητικών εξαγωγών, οποιαδήποτε αυξομείωση της παραγωγής του θα οδηγεί σε τεράστιες αυξομειώσεις του συνόλου των εξαγωγών μας.

Η ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά την περασμένη ελαιοκομική περίοδο και το μικρό απόθεμα που διατηρείται για επίτευξη υψηλότερης τιμής, είχαν σαν αποτέλεσμα το προϊόν να βρεθεί στο ράφι με δραματικά υψηλή τιμή και ίσως με ελλείψεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αντικατάστασης του ελαιολάδου με άλλου τύπου έλαια χαμηλότερης τιμής. Το τελευταίο εγκυμονεί κινδύνους για την απομάκρυνση καταναλωτών από το ελαιόλαδο σε αγορές που έχουν ήδη κατακτηθεί με σημαντικές προσπάθειες των εξαγωγέων και των φορέων που στηρίζουν την εξωστρέφεια.

Ήδη σε επίπεδο χώρας ο Ιανουάριος έκλεισε με μείωση στις εξαγωγές του ελαιολάδου κατά 50%. Όλοι αναμένουν την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, για την οποία οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα καλές, με τις καιρικές συνθήκες να μην ευνοούν καθόλου. Αν η ελληνική παραγωγή συνεχίσει να είναι μειωμένη και τα αποθέματα δεν αναπληρωθούν, τότε οι εκτιμήσεις για το 2024 μάλλον είναι δυσοίωνες και θεωρούμε ότι η ομαλοποίηση δυστυχώς θα έρθει το 2025».

26/03/2024 12:32 μμ

Πιο ώριμη από ποτέ αλλά ταυτόχρονα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε εμφανίζεται να είναι η μεταρυθμιστική πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος της «εκτός του κανονικού ωραρίου ανταποδοτικής εργασίας» των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε αναγνωρισθεί από τον πρώην Υπουργό κ.Γεωργαντά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου «Συστήματος Ελέγχων» εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών για τους Γεωτεχνικούς του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, μεταξύ του πρώην Υπουργού και αντιπροσωπείας των ελεγκτών, υπό την αιγίδα της ΠΕΓΔΥ και με ενέργειες του Προέδρου της, ενώ είχαν αποφασισθεί και τα πρώτα βήματα που έπρεπε να γίνουν ζητώντας, μάλιστα, και τη βοήθεια της ομάδας τεχνοκρατών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία γεωπόνων για να παρουσιάσει τα αναλυτικά βήματα της διαδικασίας, από την αρχική υποβολή της αίτησης του αιτούντος ελέγχου εκτός ωραρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Λίγο, όμως, η προκύρηξη των βουλευτικών εκλογών που συνέπεσε την περίοδο εκείνη καθώς και η προτεραιότητα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία στην επείγουσα ανασύνταξη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της έκδοσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εν λόγω οργανισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει πίσω το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη διευθέτηση της εκτός ωραρίου εργασίας των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων του Δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα με την καθυστέρηση που αποδόθηκε στους παραπάνω λόγους, παρατηρήθηκε στους κύκλους του Υπ.ΑΑΤ και μια αδράνεια στη σύνταξη του πολυαναμενόμενου νομοθετήματος για τους ελέγχους που διενεργούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κάποιους μήνες αργότερα μαθεύτηκε ότι η αδράνεια αυτή ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας παροχής (την περίοδο εκείνη) «ουσιαστικών νομοπαρασκευαστικών υπηρεσιών» στο αρμόδιο Υπουργείο. Δηλαδή, δεν μπόρεσε να βρεθεί ένας «νομοτέχνης», ένα «ειδικό μάτι» για να προχωρήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για ριζική αλλαγή του «καθεστώτος της πρόσθετης-ανταποδοτικής εργασίας εκτός ωραρίου» των γεωπόνων και κτηνιάτρων.

Σήμερα, αντιθέτως, υπάρχει μια συγκεκριμένη ουσιαστική νομοθετική πρόταση η οποία αφήνει πίσω όλα τα αναχρονιστικά – παρωχημένα χαρακτηριστικά του ισχύοντος, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2006 (άρθρο 14 ν.3460) και 2008 (άρθρο 27 ν.3698) αντίστοιχα, όταν δηλαδή συνέτρεχαν εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη Χώρα. Τα μεταρυθμιστικά στοιχεία και οι καινοτόμες αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία απαριθμούνται, για 1η φορά, όπως παρακάτω:

1. Εισάγονται νέα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το ύψος του καταβαλλόμενου, από τον ιδιώτη, πρόσθετου ανταποδοτικού τέλους και κατά συνέπεια ως προς την ανταπόδοση των τελών στους ελεγκτές (αμοιβή αποζημίωσης) αλλά και το μερίδιο υπέρ του Κράτους (μερίδιο ανταποδοτικότητας).

2. Έχουμε οριστική αποδέσμευση από τον, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «μπακαλίστικο» τρόπο της 24ωρης αποτίμησης των ελέγχων σε ώρες απασχόλησης και γίνεται μετάβαση σε μια απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού των πρόσθετων τελών ανά ελεγχόμενο φορτίο-παρτίδα και ανά πλήθος εκδοθέντων πιστοποιητικών εξαγωγής-εισαγωγής (σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πραγματικό όγκο διακίνησης), όπως ισχύει δηλαδή στα περισσότερα ευνομούμενα ΚΜ της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

3. Αίρεται η κατάφωρη αδικία της παροχής «δωρεάν εργασίας» από πλευράς ελεγκτών – δημοσίων λειτουργών λόγω υπέρβασης του πλαφόν (ανώτατου ορίου ελεγκτικής αμοιβής ανά μήνα), από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του μήνα σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων εκτός ωραρίου, είτε με κατάργηση του αντιπαραγωγικού αυτού μέτρου είτε με αναπροσαρμογή του ισχύοντος σήμερα ορίου των 37,5 πληρωτέων ωρών ανά μήνα και ανά ελεγκτή, σε επίπεδα τέτοια που να παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον διπλάσιων σε αριθμό πληρωτέων ελέγχων για κάθε επιθεωρητή-ελεγκτή (αναλόγως του όγκου διακίνησης), σε φορτία-εμπορεύματα που διακινούνται εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

4. Εισάγεται το μέτρο της χρέωσης ποινής καθυστέρησης στον αιτούντα τον έλεγχο εκτός ωραρίου όταν σημειώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων στις εγκαταστάσεις του λόγω δικής του υπαιτιότητας (πχ. καθυστέρηση φόρτωσης, αργοπωρημένη άφιξη, ανέτοιμο φορτίο, ελλειπή συνοδευτικά έγγραφα, μη πλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων θερμοκρασίας κατά τη διενέργεια ψυχρής μεταχείρισης σε φρούτα προς εξαγωγή, προβληματικό μέσο μεταφοράς κλπ.) Μια άλλη καινοτομία που έχει σχεδιαστεί αφορά στις αποζημιώσεις μετακίνησης (τέλη μετακίνησης για ελέγχους διευρημένου ωραρίου) οι οποίες θα υπάγονται σε διαβαθμισμένες χρεώσεις (πχ. 10, 20, 30 €) βάσει κλιμακωτών κατηγοριών με ξεχωριστό όριο ημερήσιας συνολικής διανυθείσας χιλιομετρικής αποστάσης για καθεμιά.

5. Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους εξαγωγείς - εισαγωγείς - διακινητές εμπορευμάτων, υποβολής έκτακτου ηλεκτρονικού αιτήματος πρότερης κοινοποίησης για φόρτωση ή άφιξη ή διέλευση φορτίου κυριότητάς τους την τελευταία στιγμή (last minute prior e-notification) που θα ισοδυναμεί με αίτημα γνωστοποίησης της ετοιμότητας για έλεγχο από τις αρχές ελέγχου, υπό τον όρο όμως να υφίσταται, αφενός ένα λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα αναγγελίας διακίνησης (πχ. Traces, ΜΕΝΟ, Πληροφοριακό σύστημα φυτοϋγείας) που να μπορεί να υποστηρίξει την on-line ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών στα σημεία εισόδου και εξόδου, και αφετέρου το αίτημα να υποβάλλεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την φυσική αναχώρηση ή άφιξη ή διέλευση των φορτίων.

6. Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της πρότασης νόμου για τους ελέγχους εκτός ωραρίου αρμοδιότητας του Υπ.ΑΑΤ η οποία προτάθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΓΔΥ, αφορά στην επέκταση των «ελέγχων διευρημένου ωραρίου» σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος του εν λόγω Υπουργείου, δηλαδή να μπορούν να γίνουν όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό), εφόσον για εμπορικούς πάντα λόγους υπάρχει η ανάγκη, προϊόντα της κατηγορίας αυτής, να διακινηθούν και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

7. Δεν θα μπορούσε, τέλος, να γίνεται μνεία σε μια μεταρυθμιστική πρόταση νόμου στηριζόμενη στην καινοτομία εφόσον παραμείνει, ως διαδικασία, η σύνταξη ονομαστικών και συγκεντρωτικών καταστάσεων σε φύλλα excel όπως και η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποια επισπεύδουσα υπηρεσία, ως σημείο εκκίνησης για την άκρως χρονοβόρα καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους γεωπόνους-κτηνιάτρους ελεγκτές. Διότι στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων θα πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από «αιτήσεις περί μή παραγραφής» των αποζημιώσεων μιας και αυτές καταβάλλονται σε χρονικό ορίζοντα που κατά κανόνα ξεπερνά τη διετία. Από τη στιγμή, όμως, που ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει την εκταμίευση χρηματικού ποσού σε φυσικά πρόσωπα μέσω του e-παραβόλου, ίσως θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο πληρωμών μέσω της υποβολής όλων των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων και τεκμηρίων ελέγχου, σε ένα είδος διαδικτυακής φόρμας που θα υποστηρίζεται από κάποια δημόσια Βάση Δεδομένων της ΑΑΔΕ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Υπουργείου Οικονομικών. Κάθε ελεγκτής γεωπόνος ή κτηνίατρος, θα συμπληρώνει την εν λόγω φόρμα μια φορά το μήνα, μέσω της διαλειτουργικότητας θα μεταφέρονται τα προαπαιτούμενα στοιχεία στον Φορέα και θα γίνεται η εκκαθάριση με επακόλουθη μεταφορά των χρηματικών ποσών αποζημίωσης (ελεγκτικής και μετακίνησης) στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης, επί του θέματος, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και υπηρεσιακών (Επισπεύδουσα Δ/νση) αλλά και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτή τη φορά, βέβαια, σύσσωμος ο κλάδος των Γεωτεχνικών της Χώρας ευελπιστεί ότι η προτεινόμενη μεταρύθμιση που την έχει τόσο πολύ ανάγκη το Ελληνικό Κρατικό Ελεγκτικό Σύστημα, δεν θα παραμείνει απλά μια ψευδαίσθηση αλλά θα μετουσιωθεί επιτέλους σε νόμο του Κράτους. Μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ελέγχων που δεν θα σταματούν καθόλου, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

Για να σταματήσει, επιτέλους, η χώρα μας να γίνεται αποδέκτης ρηματικών διακοινώσεων (verbal notes) από άλλες χώρες λόγω καθυστερήσεων στα υπό διαμετακόμιση φορτία (transit) που προορίζονται για αυτές αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν υποχρεωτικά σε κάποιο από τα σημεία εισόδου της Ελλάδας που είναι και σημείο εισόδου της ΕΕ ή προώθησης προς τρίτες χώρες. Καθυστερήσεις που οφείλονται σε λειτουργικά κενά από την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή από ελέγχους εκτός ωραρίου η οποία οδηγεί, μαθηματικά, σε παροχή δωρεάν εργασίας από τους ήδη ταλαιπωρημένους ελεγκτές, ή ακόμη στην απροθυμία νέων συναδέλφων να συμμετάσχουν σε ένα ασύμφορο σύστημα ελέγχων που λειτουργεί σε «μέρες και ώρες δύσκολες» και με τέτοια πενιχρή αμοιβή που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κυμαίνεται στα 5 €/ ώρα!!!!!! Ένα δίκαιο σύστημα ελέγχων προφάνως και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.

Για να δούμε, επιτέλους, και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κρήτης που χρόνια τώρα απέχουν από ελέγχους εκτός ωραρίου (όχι αδικαιολόγητα), να δραστηριοποιούνται εκ νέου με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του εξαγωγικού εμπορίου του γνωστού «Κρητικού θησαυρού» που φέρει το όνομα κρητικά νωπά οπωρ/κά. Ή ακόμη τις αντίστοιχες της μεγαλύτερης πληθυσμιακά Περιφέρειας της Χώρας, της Αττικής η οποία με τόσα σημαντικά σημεία εισόδου που διαθέτει (Λιμάνι Πειραιά, Λαυρίου, Αερολιμένα Ε. Βενιζέλος κλπ), μόνο θετικά οφέλη θα έχει να προσφέρει σε καίρια ζητήματα όπως η ομαλή τροφοδοσία της Χώρας, η συγκράτηση των τιμών μέσω της εγγυημένης πληρότητας ροής βασικών επισιτιστικών αγαθών αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και του κύματος ακρίβειας, απλά και μόνο με την αλλαγή στρατηγικής των ελεγκτικών υπηρεσιών της και τη συμμετοχή τους σε ελέγχους διευρυμένου ωραρίου.

Θα μιλάμε πλέον για νέες προοπτικές από την πρόσθετη ώθηση που προσδίδουν οι επιπλέον ελέγχοι στην εθνική μας οικονομία καθώς όσο περισσότερα φορτία διακινούνται υπό κρατικό έλεγχο στα στάδια της εξαγωγής και εισαγωγής, τόσο περισσότερα βασικά και πρόσθετα τέλη ελέγχου θα εισπράττονται και θα καταλήγουν στα ταμεία του Κράτους. Κατά συνέπεια, είναι προς το δημόσιο συμφέρον η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος του κύκλου εργασιών από την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γεωπονικών και κτηνιατρικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων και αγροεφοδίων (αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ), τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εν αναμονή, λοιπών, των εξελίξεων για το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος των ανταποδοτικών ελέγχων εκτός ωραρίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τον Αγρότυπο ΑΕ και τα στελέχη του, για τη διαρκή στήριξή τους στην ανάδειξη της θέσης των Γεωτεχνικών για δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου ελέγχων εκτός ωραρίου.

Αναστάσιος Γεωργιάδης
Δρ. Γεωπόνος
ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών

26/03/2024 12:16 μμ

Να καταβληθεί άμεσα η συνδεδεμένη (ειδική) ενίσχυση βάμβακος σε όλους τους πληττόμενους βαμβακοπαραγωγούς, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Θυμίζουμε για το θέμα έχουμε αναφερθεί σε σειρά άρθρων του ΑγροΤύπου.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Σύμφωνα με την αριθμ. 472/158760/25-5-2023 Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027» (Β’3523), η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, από το έτος 2023, ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 20%. Για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων ενώ για το Νομό Λάρισας, σύμφωνα με τον πίνακα ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανέρχεται στα 334 κιλά.

Δεδομένης της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της βαμβακοκαλλιέργειας στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία DANIEL, με την υπ αρ 425/25-10-2023 αναφορά, αναδείξαμε και θέσαμε το θέμα της μείωσης του ελαχίστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού και την κατάργηση του για τους πλημμυροπαθείς βαμβακοπαραγωγούς Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στην απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου, αναφέρεται ότι «η περαιτέρω μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 της χώρας. Παρά ταύτα, στα πλαίσια της 1ης τροποποίησης του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία έχει υποβληθεί προς διαβούλευση και έγκριση στην ΕΕ, ενσωματώθηκε πρόταση αλλαγής της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, η οποία θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 30%, αντί για 20%.»\

Με βάση την ανωτέρω απόφαση στην Π..Ε. Λάρισας, οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν παραδώσει τουλάχιστον 234 κιλά ανά στρέμμα,. προκειμένου να καταστούν δικαιούχος της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης.

Παρόλο που από αυτό το πλαφόν εξαιρέθηκαν τα πλημμυρισμένα χωράφια με ζημιά 100% και θα καταβληθεί κανονικά στους παραγωγούς το ποσό της ειδικής ενίσχυσης, αγνοήθηκαν εντελώς και δεν λήφθηκε ανάλογη μέριμνα για τις περιπτώσεις όπου λόγω αποδεδειγμένων ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL δεν κατέστη δυνατή η ελάχιστη στρεμματική απόδοση των 234 κιλών βαμβακιού. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, καταβλήθηκε στους παραγωγούς προκαταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ ανά στρέμμα και ακολούθησαν οι προβλεπόμενες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με βάση τους μάρτυρες της καλλιέργειας που υπήρχαν στα χωράφια ενώ η απόδοση τους ήταν κατώτερη του ελάχιστου πλαφόν των 234 κιλών βαμβακιού.

Επειδή όλες τις προηγούμενες χρονιές είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο η πληρωμή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι και φέτος που υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη από ποτέ στους βαμβακοπαραγωγούς, καθυστερεί σημαντικά.

Επειδή οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για την προμήθεια εφοδίων και την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών.

Επειδή οι πληττόμενοι βαμβακοπαραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των απαιτούμενων εξόδων και η έλλειψη ρευστότητας τους εξαναγκάζει στη λήψη υψηλών εντόκων χρηματοδοτήσεων.

Επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός πληττομένων βαμβακοπαραγωγών που έχουν συγκομίσει από 100 εώς 200 κιλά ανά στρέμμα - πολύ λιγότερα από το προβλεπόμενο ελάχιστο πλαφόν των 234 κιλών για την καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης και κινδυνεύουν να μην τη λάβουν.

Επειδή για να γίνει η πληρωμή απαιτείται η ολοκλήρωση των πορισμάτων ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, διαδικασία η οποία καθυστερεί, δεν υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της και προκαλείται μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της ενίσχυσης αλλά και σημαντική απώλεια της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για πολλούς.

Επειδή προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξασφάλιση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για όλους τους παραγωγούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από θεομηνίες, η περαιτέρω μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης είναι μονόδρομος.

Επειδή για να πληρωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω ανωτέρας βίας έπρεπε να έχει ήδη προηγηθεί η κατάθεση σχετικού αιτήματος της χώρας μας στην ΕΕ.

Επειδή παρόλο που η εξασφάλιση της καταβολής της ειδικής ενίσχυσης είναι καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη και συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργεις, οι αρμόδιες Υπηρεσίες κωλυσιεργούν και δεν διευκρινίζουν για το αν θα πληρωθούν την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση όλοι οι πληττόμενοι βαμβακοπαραγωγοί.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από θεομηνίες και έχουν στρεμματική απόδοση κατώτερη του ελαχίστου πλαφόν και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της;».

22/03/2024 03:53 μμ

Με την αναθεώρηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR), υπάρχει απογοήτευση του εμπορίου νωπών οπωροκηπευτικών από την κλιμάκωση των αντιφάσεων και των διακρίσεων έναντι του κλάδου.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι το τελευταίο συμβιβαστικό κείμενο για τον PPWR μας επιφύλαξε μεγάλη έκπληξη και ανησυχία.

Υπήρχε μια ευκαιρία να αποτραπεί ο απειλούμενος κατακερματισμός των απαιτήσεων συσκευασίας στα κράτη μέλη με την εναρμόνιση των κανόνων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο τομέας των νωπών προϊόντων εκφράζει φόβο ότι τώρα η εσωτερική αγορά της Ε.Ε. θα είναι ακόμη πιο ανομοιογενής, διότι παρά το ότι το συμβιβαστικό κείμενο επιτρέπει εξαιρέσεις στον περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών για φρούτα και λαχανικά, είναι τα ίδια τα κράτη μέλη που έχουν την εξουσία - στα πλαίσια «επικουρικότητας» - να καταρτίζουν εξαιρέσεις του Κανονισμού, χωρίς καμία λίστα να είναι ίδια με την άλλη, λόγω διαφορών στα διατροφικά πρότυπα, τις απαιτήσεις προϊόντων και τα πρότυπα εμπορίου.

Ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός για τον PPWR κάνει διακρίσεις σε βάρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, διατηρώντας την έννοια του περιορισμού της συσκευασίας έως το 2030, αν και οι περιορισμοί αφορούν μόνο τις πλαστικές συσκευασίες.

Ο συμβιβασμός έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση αυτής της διάκρισης.

Καμία άλλη κατηγορία τροφίμων δεν υπόκειται σε παρόμοιους περιορισμούς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με την εφαρμογή της υπό ψήφιση νομοθεσίας της ΕΕ».

21/03/2024 10:52 πμ

Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω της ολιγωρίας των διοικούντων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών, «με βάση τον μέσο όρο των αποδόσεων την τριετία είχαμε μια αύξηση του πλαφόν της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι κατά 20% που αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός θα έπρεπε να είχε στην Λάρισα μια απόδοση στα 334 κιλά το στρέμμα για να εισπράξει την ενίσχυση (από τα 265 κιλά).

Ήρθε όμως το 2023 η θεομηνία με αποτέλεσμα να προτείνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ να μειωθεί το πλαφόν κατά 30%, δηλαδή το πλαφόν μειώθηκε στα 234 κιλά το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι στην Λάρισα για να μπορέσει να εισπράξει ο παραγωγός την στρεμματική ενίσχυση θα έπρεπε να παραδώσει τουλάχιστον 234 κιλά το στρέμμα για να πάρει την ενίσχυση.

Αυτό αυτό το πλαφόν εξαιρέθηκαν τα πλημμυρισμένα χωράφια με ζημιά 100% και οι παραγωγοί θα πάρουν την ειδική ενίσχυση.

Όμως υπάρχουν και ζημιές σε μη πλημμυρισμένα χωράφια και αυτές δεν τις έχουν λάβει υπόψιν οι υπεύθυνοι και δημιουργούν προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε πολλές περιοχές στα βαμβάκια είχαμε ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων και οι παραγωγοί εισέπραξαν προκαταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα χωράφια υπήρχαν μάρτυρες και έγιναν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και καταβλήθηκε η αποζημίωση στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε αυτά τα χωράφια λόγω της ζημιάς δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν των 234 κιλών το στρέμμα.

Για αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε κινηθεί η διαδικασία για να υπάρξει περαιτέρω μείωση του πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς που με αποδείξεις έχουν πάθει ζημιά (αφού εισέπραξαν την προκαταβολή το κράτος αναγνωρίζει το πρόβλημα).

Υπάρχουν βαμβακοπαραγωγοί που είχαν απόδοση 100 - 200 κιλά το στρέμμα και θα χάσουν τα χρήματα και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Θεσσαλία.

Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και οι σπορές στα βαμβάκια θα πρέπει να ξεκινήσουν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Για να μπει στο χωράφι ο παραγωγός θα πρέπει να έχει χρήματα για τα πετρέλαια, τα σπόρια, την λίπανση και τα άλλα έξοδα.

Αν πιστωθεί για να πάρει τα εφόδια θα πρέπει πληρώσει έως και 30% τόκο.

Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει το καθεστώς με τα καλλιεργητικά δάνεια, που να είναι χαμηλότοκα ή ακόμη και άτοκα, για να μπορούν οι αγρότες να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Παρά τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, σήμερα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις θεομηνίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και μιλάμε για όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας».

20/03/2024 11:45 πμ

Το πρόβλημα του νερού στη Θεσσαλία είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, δεν προέκυψε τώρα με τη μελέτη των Ολλανδών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε.

Και προσθέτει: Ορισμένες επισημάνσεις είναι σωστές σχετικά με ορισμένα μέτρα για τον προσδιορισμό του προβλήματος, που αφορούν τη διαθεσιμότητα του νερού, τη σημαντική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και τους κινδύνους των πλημμυρών.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τον περιορισμό ή εγκατάλειψη ορισμένων καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι και η αντικατάσταση τους με κηπευτικές καλλιέργειες ή άλλες που απαιτούν λιγότερο νερό που μπορεί να δώσουν καλύτερο εισόδημα στο παραγωγό είναι πολύ σχετικό.

Σχετικά με το βαμβάκι, οι Θεσσαλοί και οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν θέσει εδώ και χρόνια το πρόβλημα με το νερό, χωρίς η πολιτεία να δώσει την ανάλογη σημασία για να δώσει λύσεις. Από το 2000 ως σήμερα η βαμβακοκαλλιέργεια έχει μειωθεί στη Θεσσαλία στο 47-48%, από 1.740.000 στρέμματα τότε, τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στα 800.000 στρέμματα περίπου. Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα μειώθηκε κατά 61%, στη Λάρισα 38%, στα Τρίκαλα 51% και στη Μαγνησία 28%.

Μειώθηκε για δύο λόγους ο ένας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και ο δεύτερος η διαθεσιμότητα του νερού που οδήγησε σε αύξηση του κόστους άρδευσης. Οι παραγωγοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες, όμως χωρίς καμία στρατηγική. Έτσι, ορισμένες από τις αυτές δεν έδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα στους παραγωγούς.

Η αντικατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας δεν είναι απλή υπόθεση. Πέρα από τις μεγάλες εκτάσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από κηπευτικά, ο παραγωγός έχει επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σε γεωργικό εξοπλισμό και υποδομές, έχει ως τώρα μια διασφαλισμένη αγορά, ο παραγωγός γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια, είναι μια πλήρως μηχανοποιημένη καλλιέργεια και απαιτεί ελάχιστα εργατικά χέρια (εργάτες) που δεν υπάρχου, Πέρα από αυτά, στηρίζει πολλές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό, έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και στηρίζει την εργασία, στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Επίσης όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την τοπική και εθνική οικονομία με τις πολλές εισροές από εξαγωγές, ενισχύσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα που αγγίζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια €.

Συνεπώς, το θέμα έχει να κάνει και με την οικονομία και με την εργασία. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν πολύ δύσκολη την αντικατάστασή της. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η διαθεσιμότητα του νερού και ο περιορισμός της χρήσης του είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το παρόν και το μέλλον και θα πρέπει να συζητηθεί. Όμως όχι με τον τρόπο που τέθηκε για τις καλλιέργειες, χωρίς να τεθούν επί τάπητος και πιο σημαντικά θέματα.

Θα ήταν πιο γόνιμη η συζήτηση αν είχε στραφεί σε άλλα θέματα που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση του νερού όπως: οι μεγάλες απώλειες από τα δίκτυα άρδευσης, το έλλειμα στα έργα υποδομών για αξιοποίηση του νερού από διάφορες πηγές ακόμη και των βροχών, τα συστήματα άρδευσης, όπως η κατάκλιση, που έχουν μεγάλες απώλειες, η σπατάλη στην άρδευση λόγω της έλλειψης στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των παραγωγών στη σωστή διαχείριση της άρδευσης, η μη υιοθέτηση περιβαλλοντικών συστημάτων στις καλλιέργειες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης του νερού, και τέλος η καθυστέρηση στη υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στη διαχείριση της άρδευσης για μείωση της σπατάλης.

Αν κάνουμε όλα αυτά πρώτα, που αφορούν τη σωστή διαχείριση του νερού και τη μείωση της χρήσης του, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τις αδυναμίες της πολιτείας, τότε θα είμαστε σε πιο πλεονεκτική θέση να αποφασίσουμε τί πρέπει να κάνουμε και πώς θα κάνουμε κατανομή των καλλιεργειών, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα του νερού. Έτσι, οι αποφάσεις μας θα είναι πιο ασφαλείς.

Το βαμβάκι είναι η πιο ανεκτική καλλιέργεια στην έλλειψη νερού. Κατά την περίοδο της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, νομίζω 2007 και 2008, η μόνη καλλιέργεια στο Παλαμά - Καρδίτσας που άντεξε από 12 καλλιέργειες, ήταν το βαμβάκι. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παράγει μικρή παραγωγή με ελάχιστο νερό ή ξερική καλλιέργεια και συγχρόνως μπορεί να παράγει μεγάλη παραγωγή σε επάρκεια νερού. Η ανάγκη της καλλιέργειας σε νερό δεν είναι αυτή που περιγράφεται από κάποιους, που δεν γνωρίζουν την καλλιέργεια, ούτε έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά.

Ορισμένοι μπερδεύουν τις ανάγκες σε άρδευση με τη συνολική κατανάλωση νερού και άλλοι μπερδεύουν την ανάγκη της καλλιέργειας με τη σπατάλη που γίνεται κατά κόρον στο βαμβάκι. Η σπατάλη είναι μια τακτική που ακολουθείται επιδιώκοντας κάποιος μια μεγάλη παραγωγή, χρησιμοποιώντας πρόσθετα χημικά για έλεγχο της καλλιέργειας, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης, αυξάνοντας έτσι τις εισροές και το κόστος παραγωγής, χωρίς αποτέλεσμα. Η μείωση της κατανάλωσης νερού θα πρέπει να γίνεται με χρήση της στάγδην άρδευση (κίνητρα), με υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στην άρδευση, χρήση νέων περιβαλλοντικών συστημάτων, με χρήση στενότερων γραμμών σποράς και με στόχευση πάντα σε μια οικονομική και όχι μέγιστη παραγωγή, διότι στη μέγιστη παραγωγή, πέρα από τη σπατάλη του νερού, το κόστος παραγωγής αυξάνεται γεωμετρικά με αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που παράγουν βαμβάκι, καταλαμβάνει την 5η (πέμπτη) καλύτερη θέση στη συνολική κατανάλωση νερού (εξατμισοδιαπνοή), λόγω κλίματος. Η προστασία του περιβάλλοντας έχει ένα κόστος που δεν μπορεί να το επιβαρυνθεί ο παραγωγός με τη σημερινή κατάσταση της γεωργίας.

Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ
Τέως Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος

20/03/2024 10:11 πμ

Σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου μιλήσαμε για την καθυστέρηση στην πληρωμή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, που άλλες χρονιές είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Τώρα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν την ενίσχυση οι πληγέντες από την θεομηνία στην Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων.

Στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών το θέμα της πληρωμής στους βαμβακοπαραγωγούς μπήκε στο τραπέζι αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ.

Το θέμα συζητήθηκε και στην συνάντηση που έγινε με τους φορείς από την πλευρά της Διεπαγγελματικής βάμβακος χωρίς όμως ο Υπουργός ΑΑΤ να ανοίξει τα χαρτιά του.

Η αγωνία για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς είναι μεγάλη και διαβάζοντας το σχέδιο των Ολλανδών για εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας στην Θεσσαλία γίνεται κύμα οργής.

Υπάρχουν δύο λύσεις που είναι εφικτές για να πάρουν οι παραγωγοί τα χρήματα.

Η μια να καταθέσει αίτημα η χώρα μας στην ΕΕ για να πληρωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω ανωτέρας βίας. Έτσι θα μπορέσουν να πάροπυν την ενίσχυση και όσοι είχαν μηδενική παραγωγή. Για να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει κατατεθεί το αίτημα από την χώρα μας στις Βρυξέλλες.

Η άλλη λύση είναι να ολοκληρωθούν τα πορίσματα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ για να πάει η δισκέτα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να γίνει η πληρωμή. Αυτό όμως μέχρι σήμερα έχει ξεκαθαρίσει ο ΕΛΓΑ ότι δεν έχει γίνει. Αν ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ αυτή την λύση θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της ενίσχυσης στους πληγέντες. Δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσουν σπορές χωρίς να έχουν χρήματα στην τσέπη οι παραγωγοί.

Επιτέλους αυτό που θέλουν οι αγρότες πριν μπούνε (αν μπορούν) στα χωράφια τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν την συνδεδεμένη. Σε αυτή την χώρα οι υπεύθυνοι θα πρέπει να μάθουν ότι κάθε εργασία χρειάζεται και τον προγραμματισμό της.

Το ΥπΑΑΤ περιμένουμε να μην κάνει διαρροές αλλά να προχωρήσει σε μια επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

19/03/2024 04:23 μμ

Την παράταση, για ένα χρόνο, στις εισαγωγές χωρίς δασμούς από Ουκρανία και Μολδαβία στην αγορά της ΕΕ, αποφάσισαν οι Ευρωβουλευτές.

Η τρέχουσα αναστολή δασμών έληγε στις 5 Ιουνίου 2024 για την Ουκρανία και στις 24 Ιουλίου 2024 για τη Μολδαβία. Ουσιαστικά οι Ευρωβουλευτές έδωσαν παράταση για να ... προλάβουν τις Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, με 347 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 99 αποχές, την τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής για αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ για ένα ακόμη έτος, από τις 6 Ιουνίου 2024 έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Μάλιστα ψήφισαν την τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα και ποσότητες. Οι ευρωβουλευτές παρέπεμψαν το κείμενο στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο (δεν αναμένεται να μην περάσει η απόφαση).

Πάντως το ψήφισμα αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα εξαρτώνται από τον σεβασμό της Ουκρανίας για τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις συνεχείς προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στήριξη της Μολδαβίας

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία την Τετάρτη (13/3), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε, με 459 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 57 αποχές ότι όλοι οι δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων από τη Μολδαβία στην ΕΕ θα πρέπει να ανασταλούν για ένα ακόμη έτος.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι Ευρωβουλευτές, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επίσης πλήξει τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ουκρανικές διαδρομές διέλευσης και υποδομές (δρόμους και λιμάνια) για τις δικές της εξαγωγές.

Πάντως οι περισσότερες εξαγωγές της Μολδαβίας στην αγορά της ΕΕ είναι χωρίς δασμούς, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης που έχει υπογράψει η χώρα με τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά την Μολδαβία, τα μέτρα θα πρέπει τώρα να εγκριθούν επίσημα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

15/03/2024 10:24 πμ

Έρχεται πρόγραμμα ενίσχυσης βάσει μελέτης που διεξήχθη για το «αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος» η οποία εκπονήθηκε από τον Καθηγητή του Γ.Π.Α. κ. Μπιλάλη σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).

Με όσα έχουν γίνει γνωστά το εν λόγω πρόγραμμα θα προβλέπει στρεμματική αποζημίωση ύψους 31,7 ευρώ για την ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος στις εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας που θα ενταχθούν.

Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Ευθύμιος Φωτεινός, πρόεδρος στη ΔΟΒ, «το πρόγραμμα θα αφορά όλη την χώρα και θα στηρίζεται στη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος που έχει εκπονηθεί από τον Καθηγητή του Γ.Π.Α. κ. Μπιλάλη σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική».

Η έννοια του Αποτυπώματος Άνθρακα αποκτά ολοένα και βαρύνουσα σημασία, καθώς αποτελεί αφενός βασικό εργαλείο προσδιορισμού των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και αφετέρου επιτρέπει την αναγνώριση και εφαρμογή διαχειριστικών πρακτικών, που συμβάλλουν στη μείωση των παραγόμενων αερίων.

Η μέτρηση του Ανθρακικού Αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσής για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει φόβος όμως ότι οι μειωμένες αποδόσεις θα αποτελέσουν «κόφτη» που θα αφήνει εκτός του προγράμματος του βαμβακοκαλλιεργητές επειδή δεν θα φτάνουν τα χρήματα του προγράμματος.

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία αναφέρει ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην πιθανή περίπτωση κατά την οποία οι πιστώσεις που θα διατεθούν για το μέτρο δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα), θα επιχειρηθεί με τεχνητό τρόπο ο εν τοις πράγμασι αποκλεισμός των βαμβακοκαλλιεργητών της Θράκης αξιοποιώντας ως πρόσχημα ή κριτήριο περιορισμού τις μικρότερες μέσες στρεμματικές αποδόσεις συγκριτικά με άλλες, δυναμικές περιοχές της χώρας.

Μετά τα παραπάνω ζητούμε την αμέριστη συνδρομή σας προκειμένου να μπορούν οι βαμβακοκαλλιεργητές της Θράκης να συμμετάσχουν ισότιμα στο συγκεκριμένο γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αθέμιτου (τεχνητού) αποκλεισμού τους με κριτήριο τη χαμηλή μέση στρεμματική απόδοση».

13/03/2024 12:28 μμ

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η θεομηνία DANIEL που έπληξε την Θεσσαλία έφερε τεράστιες καταστροφές. Μάλιστα ήρθαν και υπουργοί κρατών της ΕΕ και Επίτροποι της Κομισιόν, οι οποίοι πέταξαν με ελικόπτερα πάνω από τις πληγέντες περιοχές και είδαν με τα μάτια τους το μέγεθος της ζημιάς.

Μια από τις βασικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας είναι το βαμβάκι.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2023 το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται στα 73,398 €/στρέμμα επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων.

Ο Κώστας Τζέλας, παραγωγός και πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η διαδικασία που ακολούθησαν στον ΙΑΝΟ ήταν να βγουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και να πάνε τη δισκέτα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Το μέγεθος της ζημιάς όμως με την θεομηνία DANIEL είναι τεράστιο και δεν μπορούν να υπάρξουν πορίσματα της ζημιάς. Για αυτό ζητάμε από την πρώτη στιγμή να καταβληθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και μετά να γίνει έλεγχος. Το θέμα αυτό το θέσαμε και στις συναντήσεις που κάναμε με τον πρωθυπουργό παρουσία του ΥπΑΑΤ αλλά πήραμε αρνητική απάντηση».

Από την πλευρά του ο Αντώνιος Σιάρκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), αναφερόμενος στις ολέθριες συνέπειες του DANIEL τονίζει ότι «αυτά που συνέβησαν στην Θεσσαλία αποτελούν αναμφίβολα περίπτωβση ανωτέρας βίας για την χώρα έχοντας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία. Η εκδήλωση του φαινομένου λίγο πριν την συγκομιδή του προϊόντος και ενώ είχε διαμορφωθεί σχεδόν το σύνολο του κοστολογίου παραγωγής από τους καλλιεργητές μεγέθυνε την ζημιά για τους αγρότες».

Το κονδύλι για την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται στα 183.996.000 ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με το υποβληθέν Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 -2027. Τα χρήματα υπάρχουν και είναι από την ΕΕ. Υπάρχει περίπτωση η Κομισιόν να αρνηθεί το μέγεθος της ζημιάς; Γιατί δεν προχωρά άμεσα στις πληρωμές της ενίσχυσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να μπορέσουν οι πληγέντες να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο; Λένε ότι θα πληρώσουν τις συνδεδεμένες τον Μάιο και τότε πότε θα γίνουν οι σπορές;

Εκτός και αν δεν θέλουν να συνεχιστεί η καλλιέργεια βαμβακιού στην Θεσσαλία και έχουν ... άλλα σχέδια.

11/03/2024 10:46 πμ

Αναφορικά με το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (monitoring), ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τα ΚΥΔ ότι έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή διεπαφής η 5η έκδοση των αποτελεσμάτων ελέγχων, τα οποία αφορούν στα αγροτεμάχια που αιτούνται ειδική ενίσχυση βάμβακος.

Ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί στις αιτήσεις όπως αυτές ήταν διαμορφωμένες μέχρι 4/1/2024. Αλλαγές που προέκυψαν μετά από αυτή την ημερομηνία, θα ληφθούν υπόψιν σε επόμενο χρονικό διάστημα (θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση).

Συγκεκριμένα έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή διεπαφής οι εξής κατηγορίες:

Α) Πράσινα αγροτεμάχια: τα αγροτεμάχια αυτά κρίθηκαν επιλέξιμα για την ειδική ενίσχυση βάμβακος και δεν χρήζουν περαιτέρω ενεργειών και αναρτήθηκαν για τη δική σας ενημέρωση.

Β) Κίτρινα αγροτεμάχια:

Βα) Ετερογένεια (Λάθος σχεδίαση-ψηφοποίηση). Στο αγροτεμάχιο εντοπίζεται τμήμα επιλέξιμο για ειδική Ενίσχυση Βάμβακος και τμήμα με άλλη καλλιέργεια ή μη επιλέξιμο τμήμα.
Απαιτείται αλλαγή σχεδίασης ή μείωση έκτασης ή κατάτμηση του αγροτεμαχίου αυτού. Σημειώνουμε ότι αυτή η δυνατότητα θα δοθεί και μετά το πέρας του κλεισίματος της ΕΑΕ 2023 για όσα αγροτεμάχια δεν έχουν προλάβει οι παραγωγοί να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ββ) Μη επιλέξιμο για ειδικό καθεστώς βάμβακος ή άλλη καλλιέργεια /κάλυψη γης. Το αγροτεμάχιο δεν πληροί τις προδιαγραφές για την ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.
Απαιτείται η αφαίρεση αιτήματος ή αλλαγή της καλλιέργειας όπου υπάρχει η σχετική παρατήρηση. Εάν διαπιστωθεί λάθος θέση είναι δυνατή η αλλαγή ψηφιοποίησης μία φορά και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου έλεγχος. Σε περίπτωση αλλαγής της ψηφιοποίησης, θα πρέπει στην εφαρμογή διεπαφής στο πεδίο «ενέργεια» να συμπληρωθεί «μεταβολή δήλωσης» μέχρι 24/3/2024 για να ανοίξουν εν συνεχεία τα αγροτεμάχια για αλλαγές. Για το άνοιγμα και την εκ νέου καταληκτική ημερομηνία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Γ) Αστικό / Χέρσο – σε όλο ή σε μέρος του αγροτεμαχίου εντοπίζεται μη επιλέξιμο στοιχείο. Το αγροτεμάχιο δεν είναι επιλέξιμο για βασική εισοδηματική στήριξη και κατ’ επέκταση ούτε για την ειδική Ενίσχυση Βάμβακος.
Εάν διαπιστωθεί λάθος θέση είναι δυνατή η αλλαγή ψηφιοποίησης μία φορά και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου έλεγχος ή η αφαίρεση αιτήματος. Σε περίπτωση που αιτείται αλλαγή ψηφιοποίησης, θα πρέπει να συμπληρωθεί η «μεταβολή δήλωσης» στην εφαρμογή διεπαφής αυστηρά μέχρι 24/3/2024 για να ανοίξουν εν συνεχεία τα αγροτεμάχια για αλλαγές. Για το άνοιγμα και την εκ νέου καταληκτική ημερομηνία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν απαιτούνται και δεν ζητούνται φωτογραφίες με γεωσήμανση. Για το λόγο αυτό δεν έχει συμπληρωθεί το πεδίο «κωδικός agrisnap».

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ στους παραγωγούς ότι εκτός από τον έλεγχο παρακολούθησης (monitoring), ο ΟΠΕΠΕΠΕ ενεργοποίησε τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και προέβη στο διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023, αφ’ ενός στον έλεγχο ένα προς ένα των αγροτεμαχίων με χρήση δορυφορικών εικόνων και αφ’ ετέρου, σε όσα υπήρχε αμφισβήτηση, σε γρήγορες επιτόπιες επισκέψεις των αγροτεμαχίων για να διαπιστωθεί η καλλιέργεια ακόμα και με την ύπαρξη υπολοιμάτων, αποθηκεύοντας στο εσωτερικό σύστημα του Οργανισμού αρχείο φωτογραφιών που ελήφθησαν επιτοπίως στα υπό έλεγχο αγροτεμάχια, από τους ελεγκτές του Οργανισμού.

Στην περίπτωση που κατόπιν του ελέγχου της θέσης του αγροτεμαχίου, ο παραγωγός επιμένει ότι η θέση του αγροτεμαχίου του είναι η σωστή και έχει καλλιέργεια βάμβακος, ή ότι η καλλιέργειά του καταστράφηκε λόγω ανωτέρας βίας, έχει δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων με τον ακόλουθο τρόπο: θα πρέπει να συμπληρωθεί το πεδίο «καμία ενέργεια» και στο λόγο να επιλεχθεί «καταστροφή καλλιέργειας/ανωτέρα βία» προκειμένου να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος από τους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ίδια θέση του αγροτεμαχίου.

Η εφαρμογή διεπαφής θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 24/3/2024.

Εν συνεχεία θα κλείσει και θα είναι εφικτή μόνο η αφαίρεση αιτήματος της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.
Παρακαλούμε για τις πιθανές ενέργειες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αναρτηθεί στα εγχειρίδια στην ΕΑΕ 2023:

 • Οδηγίες εφαρμογής διεπαφής
 • Οδηγίες ψηφιοποίησης
 • Παραδείγματα ψηφιοποίησης
08/03/2024 04:46 μμ

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι, που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και εκκοκκιστές, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Ευθύμιος Φωτεινός - Πρόεδρος ΔΟΒ, Σέρκος Χαρουτουνιάν - Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κεφαλάς Γεώργιος - Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, ανήγγειλε τα 7 μέτρα που πρόκειται να λάβει το Υπουργείο για να ενισχυθεί ο κλάδος, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της καλλιέργειας και της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, έτσι ώστε το ελληνικό βαμβάκι να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στέκεται αρωγός στους βαμβακοκαλλιεργητές της χώρας, μιας και η Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με την Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Στον πυρήνα των ομιλιών συζητήθηκε η θεματική ενότητα για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του. Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο διάλογος στην τελευταία θεματική ενότητα ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Μια διαχρονική συνεργασία, εκπαίδευση παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές / Προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι Πρόεδροι της ΔΟΒ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα ανανέωσαν το ραντεβού για τις ετήσιες εσπερίδες της ΔΟΒ, που θα γίνουν στο Διδυμότειχο (11/3) και στα Φάρσαλα (14/3).

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

08/03/2024 02:37 μμ

Όπως αναφέραμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια σειρά από διαφορετικές μορφές πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι ότι ο περιορισμός που βάζει στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΕ συζητούσαν για αύξηση της τυποποίησης της ιχηλασιμότητας και της σήμανσης στις συσκευασίες για να γνωρίζει ο καταναλωτής από που προέρχεται το προϊόν που αγοράζει.

Έρχεται τώρα ένας Κανονισμός και με αφορμή την προστασία του περιβάλλοντος φέρνει τα πάνω κάτω και ουσιασικά ανοίγει παράθυρο για νοθεία στα προϊόντα, αφού ζητά να πωλούνται χύμα.

Η συμφωνία, την οποία το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα προτού τεθεί σε ισχύ, θέτει στόχους μείωσης των συσκευασιών κατά 5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040.

Επίσης, απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν, ιδίως, η ποσότητα των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια σειρά από διαφορετικές μορφές πλαστικής συσκευασίας μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα απαγορευθούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «δεν βλέπουμε κανένα λόγο να απαγορεύσουμε τις συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά, ειδικά όχι τις πλαστικές συσκευασίες για φρούτα και λαχανικά.

Επίσης δεν υπάρχει κάποια μελέτη για την εκτίμηση επιπτώσεων από τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Απορριπτέο είναι κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο συμβιβασμό και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές».

07/03/2024 12:22 μμ

H Ευρώπη συνάπτει συμφωνία για να καταστήσουν τις συσκευασίες πιο βιώσιμες και να μειώσουν τα απορρίμματα συσκευασίας στην ΕΕ. Η συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει όλους τους κλάδους των τροφίμων.

Συγκεκριμένα η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η αύξηση των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται στην ΕΕ, εναρμονίζοντας παράλληλα την εσωτερική αγορά συσκευασίας και ενισχύοντας την κυκλική οικονομία.

Η πρόταση εξετάζει τον πλήρη κύκλο ζωής της συσκευασίας. Θεσπίζει απαιτήσεις που διασφαλίζουν ότι η συσκευασία είναι ασφαλής και βιώσιμη, απαιτώντας όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες και να ελαχιστοποιείται η παρουσία επικίνδυνων ουσιών. Καθορίζει επίσης απαιτήσεις εναρμόνισης της επισήμανσης για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ιεραρχία των αποβλήτων, η πρόταση αποσκοπεί στη σημαντική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας θέτοντας δεσμευτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης, περιορίζοντας ορισμένους τύπους συσκευασιών μίας χρήσης και απαιτώντας από τους οικονομικούς φορείς να ελαχιστοποιήσουν τη χρησιμοποιούμενη συσκευασία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2029, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν τη χωριστή συλλογή τουλάχιστον 90% ετησίως πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης και μεταλλικών δοχείων ποτών. Το κείμενο θέτει νέους δεσμευτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης για το 2030 και ενδεικτικούς στόχους για το 2040.

Η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την υλοποίηση των στόχων του 2030 και να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα των στόχων του 2040.

Οι στόχοι ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο συσκευασίας που χρησιμοποιούν οι φορείς εκμετάλλευσης.

Η συμφωνία καλεί επίσης την Επιτροπή να αξιολογήσει, τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, την κατάσταση της τεχνολογικής ανάπτυξης των πλαστικών συσκευασιών με βιολογική βάση και, βάσει αυτής της αξιολόγησης, να καθορίσει απαιτήσεις βιωσιμότητας για βιολογικά προϊόντα περιεχόμενο σε πλαστική συσκευασία.

07/03/2024 10:44 πμ

Την πεποίθηση ότι η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια μπορεί να ξεχωρίσει και με την ανώτερη ποιότητά της και εξωστρέφεια, να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι το βαμβάκι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Ενισχύοντας αυτόν τον στόχο το ΥΠΑΑΤ επενδύει στην ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο, λόγω των δυνατοτήτων που έχει, αποκαλείται «λευκός χρυσός» και λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός:

1. Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε βαμβακόσπορο, μετά τη θεομηνία Daniel, στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες απόφαση για ειδική χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ως προς την περίοδο διάθεσης του βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το έτος 2023. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «η απόφαση αυτή στηρίζεται στην ανάγκη προστασίας της βιωσιμότητας και λειτουργίας του τομέα παραγωγής βαμβακόσπορου στη χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω της επικάλυψης που έχουν. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι υπερπολύτιμες, καθώς είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα και τις συνθήκες της χώρας μας και σε καμία περίπτωση η χρήση ξένων ποικιλιών δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γρήγορα αντανακλαστικά, πράττει το βέλτιστο για την στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας».

2. Στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι με 919 εκατ. ευρώ.

3. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και δράσεις για το βαμβάκι.

4. Εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας σε καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού, το λεγόμενο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

5. Οι τροποποιήσεις του εθνικού σχεδίου που έχουν ήδη εγκριθεί από την επιτροπή αλλά και οι δομικές αλλαγές που διεκδικούμε για την καλύτερη εφαρμογή της, γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του κάθε αγρότη της ελληνικής υπαίθρου. Μια από αυτές τις τροποποιήσεις έχει ιδιαίτερη αξία για τους βαμβακοπαραγωγούς. Καταφέραμε να υπάρχει παρέκκλιση. Η απόκλιση αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα από 20%, αυξήθηκε σε 30%, προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση.

6. Επαναλειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ομάδα Βάμβακος, όπως το ζήτησε η Διεπαγγελματική.

7. Εξετάζεται πιλοτική παρέμβαση από το ΥΠΑΑΤ, η οποία θα στηρίζεται στη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, σύντομα θα έρθει νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο μας, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, βελτιώνοντας περαιτέρω τόσο τη λειτουργία τους όσο και την συνεργασία τους με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «η Διεπαγγελματική Βάμβακος με την πολύπλευρη δράση της συμβάλλει στην ενίσχυση της καλλιέργειας αλλά και στην μετέπειτα διαχείριση και προώθηση και βελτίωση του προϊόντος». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί με διαφορά την κυρίαρχο βαμβακοπαραγωγό χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαθέτουμε το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων βαμβακοκαλλιέργειας, ενώ αποτελούμε την 6η χώρα παγκοσμίως. Η δυναμική που έχουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το μέγεθος της χώρας, είναι μοναδική. Επισήμανε, όμως, ότι ενώ –πριν τις πλημμύρες- κάναμε συναντήσεις συζητώντας την επόμενη μέρα του κλάδου, βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη να κάνουμε διαχείριση της ζημιάς, δείγμα της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση».

Τέλος, επισήμανε, το σημαντικό έργο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού με την βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια. Και πρόσθεσε ότι «παραλλήλως σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκπονείται πολυετές πρόγραμμα βελτίωσης ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος, με ταυτόχρονη μείωση των εισροών με χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας σε πραγματικούς αγρούς. Με το βλέμμα στο μέλλον, αντιμετωπίζετε σήμερα τις προκλήσεις του αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεσσαλία: Οργανωμένη ανασυγκρότηση

Σε παρέμβασή του, αναφερόμενος στη Θεσσαλία, υπενθύμισε ότι το σύνολο της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ήταν από την πρώτη στιγμή παρόντες και πρόσθεσε ότι το project Θεσσαλία είναι απαιτητικό, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και τίποτα δεν έχει τελειώσει.
«Γι' αυτό χτες βρέθηκα σε μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπου παρέδωσε η ολλανδική εταιρεία HVA το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, γι αυτό θα γίνουν και τη Δευτέρα σχετικές συσκέψεις παρουσία και του Πρωθυπουργού και με θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα για να ξεκινήσει η συζήτηση όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός έγκαιρα με τους τοπικούς φορείς για τα επόμενα βήματα για μια οργανωμένη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, γι αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων».

ΕΛΓΑ: Θέλουμε οργανισμό πρότυπο στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ κάλεσε τη Διεπαγγελματική να συμμετάσχει στη διαβούλευση. Να συνδιαμορφώσουμε τον νέο κανονισμό μαζί με εσάς, όχι χωρίς εσάς», είπε και πρόσθεσε ότι «Θέλουμε έναν Οργανισμό πρότυπο στην Ευρώπη που θα λειτουργεί με δικαιοσύνη κα ταχύτητα και θα προσφέρει ασφάλεια στους παραγωγούς. Πάμε στην υποχρεωτική ασφάλιση και στους προαιρετικούς κινδύνους ώστε να νιώθει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο μελισσοκόμος ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει. Έχουμε δουλέψει ώστε να λειτουργήσει ταυτόχρονα το αγροτικό 112. θα κατευθύνεται απευθείας στους αγρότες συγκεκριμένης περιοχής που έρχεται πχ παγετός, πλημμύρα κλπ. Αυτά θα γίνουν οργανωμένα, θέλουμε αυτό το σύστημα να δουλέψει παράλληλα με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Πρόληψη, σωστή λειτουργία του Οργανισμού και δικαιοσύνη ώστε να νιώθει ο κάθε ασφαλισμένος ότι αυτός ο φορέας είναι το δίχτυ προστασίας για τον ίδιο».

Διαμόρφωση συμμαχιών για αλλαγές στην ΚΑΠ

Μιλώντας για την κλιματική κρίση έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που έλαβε έγκαιρα η χώρα μας για τη διαμόρφωση συμμαχιών σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Θύμισε ότι οι συνεδριάσεις της ομάδας των χωρών του Νότου, δηλαδή της EUMED-9, είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας.
«Από την πρώτη στιγμή τους είπαμε ότι το θέμα της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα γιατί μια άλλη στιγμή μπορεί να συμβεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γι αυτό με κοινή δήλωση των 9 χωρών είπαμε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσό που διαθέτει το Γεωργικό Αποθεματικό της ΕΕ 450 εκατομμύρια ευρώ δίνονται αυτή την ώρα για όλη την Ευρώπη. Μόνο εμείς ως Ελλάδα, διεκδικήσαμε και πήραμε για το 2024 περίπου 50 εκατομμύρια. Επιμείναμε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός ειδικός μηχανισμός αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, όχι σπασμωδικά και ευκαιριακά. Έχει ήδη ξεκινήσει να συζητιέται, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα παρ΄ όλα αυτά άνοιξε η συζήτηση και γι' αυτό». Υπενθύμισε ότι ως χώρα στηρίζουμε την πρόταση ώστε το 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας να μπορεί να διατεθεί άμεσα, για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε εγκαίρως προετοιμασθεί και κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ, οι 4 εξ αυτών είναι και θεσμικές.

Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε: «Δεν έχουμε χρόνο να καθυστερήσουμε. Η κλιματική κρίση έχει έρθει για τα καλά και θα μείνει, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Να βάζουμε πλάτη γιατί η χώρα πρέπει να πάει μπροστά και ο πρωτογενής τομέας έχει κεντρικότατο ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας».