Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κομισιόν: Χάνει στρέμματα το καλαμπόκι λόγω λίπανσης, ρεκόρ τιμής ηλίανθος - ελαιοκράμβη

11/04/2022 11:41 πμ
Το υψηλό κόστος λίπανσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα παραδέχεται η Κομισιόν. 

Το υψηλό κόστος λίπανσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα παραδέχεται η Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει στις πρόσφατες προβλέψεις της, η καλλιέργεια ηλίανθου απαιτεί λιγότερη αζωτούχα λίπανση και οι αγρότες της ΕΕ φέτος αναμένεται να το προτιμήσουν σε σχέση με το καλαμπόκι. Αυτό θα σημάνει αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγή ηλιέλαιου.

Από την άλλη οι εισαγωγές ελαιοκράμβης από την Ουκρανία έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί για αυτή τη σεζόν. Ωστόσο η τιμή της έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο με αποτέλεσμα στα τέλη Μαρτίου να έχει ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ ο τόνος.

Πάντως η Κομισιόν παραδέχεται ότι πριν τον πόλεμο από τις αρχές της περιόδου εμπορίας 2021/2022 οι τιμές των ελαιούχων σπόρων ήταν αυξημένες.

Οι δύο χώρες (Ρωσία και Ουκρανία) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ηλίανθου και πάνω από το 70-80% του διεθνούς εμπόριο ηλιελαίου.

Μετά την εισβολή οι τιμές εξαγωγής του ηλίανθου αυξήθηκαν κατά 50% και ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ τον τόνο.

Οι αυξήσεις αυτές (ηλίανθο και ελαιοκράμβη) έγιναν παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ κατά το 2021/2022 ήταν κατά 6,5% υψηλότερη σε σχέση με το 2020/2021 και έφτασε στα 30,2 εκατ. τόνους, από τους οποίους οι 10,5 εκατ. τόνοι ήταν ηλίανθος (αύξηση κατά 16,2% σε σχέση με πέρσι και 8% σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας).

Όμως και η παγκόσμια παραγωγή ηλίανθου το 2021/2022 ήταν αυξημένη κατά 16,7%, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), ανερχόμενη σε 56,6 εκατ. Τόνους, λόγω των αυξήσεων της παραγωγής κυρίως σε Τουρκία, Κίνα και Καζακστάν.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/04/2024 01:14 μμ

Συνεχίζονται οι σπορές ηλίανθου, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι αναμένεται φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «πετύχαμε αύξηση τιμής με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε (από τα 42 λεπτά που είχαμε στην προηγούμενη συμφωνία).

Έτσι για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 δίνουμε ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 470 ευρώ ανά τόνο (47 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης ο συνεταιρισμός θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρχονται στα Κεντρικά γραφεία της Ένωσης, στην Ορεστιάδα, για την υπογραφεί των συμβάσεων».

Τελευταία νέα
23/04/2024 09:49 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών της χώρας, κάθως του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).

Μιλάμε για καλλιέργειες με πάνω από 1 εκατ. στρέμματα που ακολουθούν την συμβολαιακή γεωργία.

Το θέμα είναι μην απλά είναι λόγια λόγω των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια ξεχαστεί το θέμα.

Η απάντηση του ΥπΑΑΤ σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η πρόταση για χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.

Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.

28/03/2024 11:05 πμ

Άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα οι σπορές ηλίανθου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι υπογραφές συμβολαίων.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «έχει ξεκινήσει η σπορά στην περιοχή και έχουν δηλωθεί για ενεργειακό ηλίανθο 15.000 στρέμματα αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει.

Η Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 με ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 400 ευρώ ανά τόνο (40 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Επίσης θα πριμοδοτήσει τους αγρότες που θα προμηθευτούν από την Ένωση τα αγροτικά εφόδια του ηλίανθου, με ταυτόχρονη παράδοση της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, με έκπτωση επί της αξίας των αγροτικών εφοδίων, ισόποση με την αξία που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον τόνο (2 λεπτά το κιλό) παραδιδόμενου προϊόντος.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους».

22/03/2024 11:51 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη για τις πτώσεις τιμών, αφήνει τις ελεύθερες εισαγωγές στην ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα και μπλοκάρει τις εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, καθώς επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:

  • να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ μέσω οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής ανακατεύθυνσης των ρωσικών προϊόντων σιτηρών στην αγορά της ΕΕ.
  • την αντιμετώπιση των ρωσικών εξαγωγών παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα στην αγορά της ΕΕ εσκεμμένα εσφαλμένα χαρακτηρισμένα ως «ρωσικά». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι αυτή η παράνομη μέθοδος εξαγωγής δεν είναι πλέον επικερδής.
  • να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ - τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών - για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν επίσης για τη Λευκορωσία, υπό το φως των στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.

Επιπλέον, με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο νέο μέτρο, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η διαμετακόμιση δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τρίτες χώρες δεν επηρεάζεται από τη σημερινή πρόταση, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι αν τα μέτρα που προτείνει θα επηρεάσουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

19/03/2024 11:07 πμ

Μετά τα τρόφιμα το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2023 έκανε 34.758 ελέγχους σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το ερώτημα που υπάρχει βέβαια είναι που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους.

«Το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στήριξης των παραγωγών», απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με θέμα «Σε αδιέξοδο παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών».

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου, διαχρονικά, με στόχο - μεταξύ άλλων - και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Και προσθέτει: Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται, βρίσκονται και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς.

Το 2023 διενεργήθηκαν συνολικά 34.758 έλεγχοι, εκ των οποίων:

  • 3.234 σε λιπάσματα
  • 30.126 σε πολλαπλασιαστικό υλικό
  • 1.398 σε ζωοτροφές,

ενώ υποβλήθηκαν 503 εκθέσεις ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.

«Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Υπουργός.

Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, στις παρεμβάσεις που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, οι Οργανώσεις Παραγωγών θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στα προγράμματά τους, σε ποσοστό 2%, δράσεις που θα έχουν ως στόχο την έρευνα για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές παραγωγής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι προ ημερών, υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το ελληνικό δημόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στη μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

07/03/2024 04:05 μμ

Έπεσαν οι υπογραφές για συμβολαιακή γεωργία βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία.

Ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπογράφηκε εμπορική συμφωνία με την βιομηχανία ντοματοπολτού Κύκνος. Αφορά την βιομηχανική ντομάτα εσοδείας του 2024 και την παράδοση στο εργοστάσιο Σαβαλίων της εταιρείας.

Οι παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού καλούνται για φέτος να καλλιεργήσουν 3.351 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα και να παραδόσουν 30.429 τόνους πιστοποιημένης παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALGAP.

Η παράδοση του προϊόντος από τον Συνεταιρισμό στη βιομηχανία θα γίνει από τα μέσα Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2024 και συγκεκριμένα:

  • Από μέσα Ιουλίου έως 31/7 - 6.800 τόνους
  • Από 1/8 έως 31/8 - 21.166 τόνους
  • Από 1/9 έως 25/9 - 2.463 τόνους

Οι τιμές παραγωγού για την βιομηχανική ντομάτα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023 και συγκεκριμένα η βασική τιμή είναι στα 132,10 ευρώ ο τόνος και με το μπόνους φτάνει στα 141,43 ευρώ ο τόνος».

05/03/2024 11:53 πμ

Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων και οι συντελεστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας συναντήθηκαν τη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024).

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ.

Στην εκδήλωση που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροδιατροφικό κλάδο, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας των Λιπασμάτων και της ΤΕΓΕΛ (Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων), της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, καθώς και συνεργάτες του ΣΠΕΛ, συζήτησαν για τις προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας και τις νέες γεωργικές πρακτικές για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης και της εξασφάλισης της επισιτιστικής κυριαρχίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, δίνοντας ευχές για μια γόνιμη και παραγωγική χρονιά δήλωσε ότι «τα μέλη του ΣΠΕΛ, έδειξαν μεγάλη αντοχή, συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη χρονιά που πέρασε, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και απρόοπτα συμβάντα. Είναι γεγονός ότι το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε ο καθηγητής του ΓΠΑ, Ευστάθιος Κλωνάρης, εκ των βασικών συντακτών του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

04/03/2024 12:48 μμ

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (2/3/2024), στο Δημαρχείο του Πλατέως Ημαθίας, συνάντηση πρώην τευτλοπαραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας, Ροδόπης και Έβρου, μετά από κάλεσμα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλου.

Θέμα της συνάντησης ήταν η υφιστάμενη κατάσταση και η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την διευθέτηση νομικών διαδικασιών σχετικά με τις ενέργειες για την κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ, από το 2016, με σκοπό την ανάκληση της απόφασης του 2020 σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που είχε εκπονήσει η τράπεζα Πειραιώς και δεν έχει εφαρμοστεί.

Το σχέδιο εξυγίανσης έγινε προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές της ΕΒΖ στην τράπεζα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και να παραχθούν τεύτλα.

Η συμφωνία υποβλήθηκε το 2019, η απόφαση εκδόθηκε το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το εργοστάσιο έπρεπε να επαναλειτουργήσει. Αντί αυτού, το έχει αποψιλωθεί από το μηχανολογικό εξοπλισμό του.

Το σχέδιο ανέφερε την συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και ότι θα έπρεπε πανελλαδικά το 2022 να έχουν σπαρθεί 60.000 στρέμματα, ενώ το 2023 να είχαν σπαρθεί 80.000 στρέμματα.

Λόγω της πτώσης της διεθνής τιμής στο βαμβάκι αν ξαναγεννηθεί η καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα μας θα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εργοστάσια στην Σερβία λειτουργούν κανονικά και δίνουν κέρδη 25 - 30 εκατ. ευρώ ετησίως στην τράπεζα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, «ζητάμε να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ, όπως ανέφερε το σχέδιο εξυγίανσης. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, το 2024 θα έπρεπε να καλιεργηθούν 130.000 στρέμματα με τεύτλα στην χώρα μας. Για να υπάρχει όμως καλλιέργεια θα πρέπει να υπάρχει και μεταποίηση.

Αν σκεφτούμε τις τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ θα καταλάβουμε το μέγεθος των χρημάτων που χάνει το κράτος αλλά και οι παραγωγοί.

Επίσης υπάρχει θέμα ευθυνών της διοίκησης για τον πλιάτσικο που έγινε στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου.

Αντί να έχουμε καλλιέργεια και παραγωγή ζάχαρης για να πληρωθούν οι οφειλές της ΕΒΖ, προχωρήσαμε στην εύκολη λύση και πουλήθηκαν εκτάσεις στις Σέρρες και στην Λάρισα και το κτίριο της διοίκησης στην Θεσσαλονίκη».

01/03/2024 04:37 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, στην χώρα λόγω της καθυστέρησης κατανομής και των εισαγωγών βιοντίζελ.

Τα τελευταία χρόνια όταν κάνουν σπορά οι παραγωγοί δεν γνώριζουν την τιμή. Από την πλευρά της η μεταποίηση δεν γνωρίζει τι ποσότητες πρέπει να παράγει για να απορροφηθούν από την αγορά. Ουσιαστικά καταργείται στην πράξη η συμβολαιακή γεωργία.

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, δηλώνει τα εξής: «αβλεψία και σκόπιμες παραλείψεις του ΥΠΕΝ αλλά και του ΥπΑΑΤ σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αγοράς βιοντίζελ οδηγεί σε «μαρασμό» τις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Μοναδικοί ωφελημένοι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και κυρίως ένα από τα διυλιστήρια, οι οποίες συνεχίζουν να εισάγουν βιοντίζελ εις βάρος του βιοντίζελ που προέρχεται από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες.

Προτιμάει το Υπουργείο Ενέργειας να εισάγονται ποσότητες βιοντίζελ, οι οποίες έρχονται ακόμη και από την Κίνα σύμφωνα με την ΕΕ, εις βάρος του βιοντίζελ από ελληνικές ενεργειακές πρώτες ύλες, οι οποίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα ενίσχυαν το αγροτικό εισόδημα; Δυστυχώς τα Υπουργεία αδυνατούν να ακούσουν την αγωνία τόσων χιλιάδων αγροτών, που βλέπουν μία μία τις εναλλακτικές καλλιέργειες να κλείνουν μην έχοντας τι να καλλιεργήσουν πλέον προκειμένω να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα».

Θυμίζουμε πέρυσι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023. Σύμφωνα με την τότε απόφαση για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει σε 140.000 χιλιόλιτρα (ίδια με την προηγούμενη χρονιά).

Στην συνέχεια άρχισαν οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς για τον ηλίανθο. Η αγορά, με εξαίρεση μια εταιρεία που υπόγραψε συμβόλαιο στα 42 λεπτά το κιλό, δίνει τιμές στα 33 με 35 λεπτά το κιλό, που οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος οι εταιρείες στην βόρεια Ελλάδα έδωσαν τις περσινές τιμές στα 40 έως 42 λεπτά.

Για τους παραγωγούς «κόκκινη γραμμή» είναι τα 45 λεπτά το κιλό συμβόλαιο, με μια απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα για να μπορούν να έχουν εισόδημα.

Ακόμη οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών ζητούν με την τροποποίηση της ΚΑΠ να διορθωθεί μια αδικία και να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις οι καλλιέργειες ηλίανθου και ελαιοκράμβης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ως βουλευτής νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα), θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για στήριξη της καλλιέργειας.

29/02/2024 11:22 πμ

Αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων έχουμε στην ΕΕ και παραμένουν στα ύψη οι τιμές της ζάχαρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Δηλαδή έχουμε μια χώρα που έχει αγρότες με γνώση της καλλιέργειας τεύτλων αλλά αδιαφορεί για να γίνουν επενδύσεις και να εκμεταλλευτεί στη διεθνή και εγχώρια ζήτηση.

Το Σάββατο (2/3) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών έξω από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, προκειμένουν να ενημερωθούν για το σχέδιο της εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς για την βιομηχανία ζάχαρης το οποίο δεν υλοποιείται.

Θυμίζουμε ότι τέλη του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς συνέστησε την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο υπενθυμίζεται πως επικυρώθηκε από το δικαστήριο πριν 4 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2019. Από ότι είχε αποφασίσει το δικαστήριο τίποτα δεν έχει γίνει και οι αγρότες της περιοχής ζητούν να ενημερωθούν πως θα μπορούσαν για το θέμα.

Και ενώ η Ελλάδα δεν δείχνει ενδιαφέρον να παράγει ξανά ζάχαρη οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην ΕΕ έφτασε στα 857 ευρώ το τόνος.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι για το 2023/2024 θα ανέλθει σε 15,6 εκατ. τόνους, αυξημένη, κατά 7%, σε σχέση με το 2022/2023 (που ήταν 14,6 εκατ. τόνους) και κοντά στον μέσο όρο της 5ετίας που είναι 15,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων στην ΕΕ (δηλαδή στην Ευρώπη αυξάνουν τα στρέμματα καλλιέργειας αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καλλιέργεια γιατί δεν μπορεί να βρει λύση στην μεταποίηση).

Παρά την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής όμως τα αποθέματα προβλέπεται να μείνουν σε σταθερά επίπεδα λόγω της μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ, κατά 25%, που αναμένεται να έχουμε την φετινή εμπορική περίοδο (εκτίμηση για 1,9 εκατ. τόνους), σε σχέση με το ρεκόρ των 2,5 εκατ. τόνων που έγιναν το 2022/2023.

Επίσης παρά τις αυξημένες τιμές λιανικής η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενά αναμένεται να ανακάμψει και η βιομηχανική χρήση της.

05/02/2024 03:28 μμ

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), αποφασίστηκε σε συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ το Σάββατο (3 Φεβρουαρίου 2024) και είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος - ΡΟΥΣΣΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ADAMA ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Αντιπρόεδρος - ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ZIKO A.E.

Αντιπρόεδρος - ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - YARA HELLAS A.E.

Αντιπρόεδρος - ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - COMPO EXPERT HELLAS AE

Γενικός Γραμματέας - ΒΕΒΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - EUROCHEM ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ταμίας - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΓΕΩ.Λ.ΙΧ. Ε.Π.Ε.

Μέλος Τακτικό - ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.

Μέλος Τακτικό - ΡΑΠΠΟΣ ΣΤΑΘΗΣ - BASF HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.B.E.E.

Μέλος Τακτικό - ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - TEOFERT A.E.

Μέλος Τακτικό - ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - FERTICHEM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

Μέλος Τακτικό - ΤΖΑΝΤΑΡΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - AGROHELLAS A.E.

Μέλος Τακτικό - ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - UPL HELLAS

Μέλος Τακτικό - ΓΑΓΓΟΥ ΗΛΙΑ - MEDILCO HELLAS A.E.

Μέλος Τακτικό - ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ - NEW TRADE FERTILIZERS Ε.Π.Ε.

Η θητεία του ΔΣ του ΣΠΕΛ είναι διετής.

23/01/2024 12:31 μμ

Στην εξέλιξη των τιμών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, τόσο στις εκροές όσο και στις εισροές, για το 2023, αναφέρονται τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόφατα η Eurostat.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των δεικτών πάντως δείχνουν μια αλλαγή κλίματος σε σχέση με τις απότομες αυξήσεις τιμών που χαρακτήρισαν το 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 η μέση τιμή των γεωργικών αγαθών συνολικά (εκροές) στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.

τιμές 2023

Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), των χοίρων (22%) και των αυγών (20%), από την άλλη υπήρξε σημαντική μείωση (26%) στα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο, σίκαλη και βρώμη).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, σε επίπεδο ΕΕ η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23%. Η ενέργεια και τα λιπαντικά επίσης μειώθηκαν κατά 12%.

Από την άλλη αύξηση τιμών είχαμε στα φυτοπροστατευτικά κατά 9%. Ίδιο ποσοστό αύξησης είχαμε στους σπόρους και στα κτηνιατρικά φάρμακα.

Όσον αφορά τις τιμές λιπασμάτων σε επίπεδο χωρών, το 2023 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 σε 22 χώρες της ΕΕ.

τιμές λιπασμάτων

Τις μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών στα λιπάσματα είχαν στο Λουξεμβούργο (-46%), την Σουηδία (-41%) και την Φινλανδία (-39%).

Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο (14%), στη Μάλτα (9%), στην Ελλάδα (6%) και στη Ρουμανία (3%).

16/01/2024 11:19 πμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με 5 βασικά αιτήματα, ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας και σταφίδας της Ηλείας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, τονίζονται τα εξής:

Μετά τη συγκέντρωση των παραγωγών που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, στις 12/1/2024, επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

1. Πορίσματα από ζημιές (καύσωνα, βροχοπτώσεις, χαλάζι)

Βιομηχανική τομάτα
Η οργάνωσή μας είχε με τα εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ - ΜΙΝΕΡΒΑ συμβάσεις 42.000.000 κιλά. Λόγω των καιρικών συνθηκών παρέδωσαν 35.552.740 κιλά. Η διαφορά είναι 6.447.260 κιλά, δηλαδή έχουμε μία απώλεια 9.670.890 ευρώ. Τα πορίσματα που ήρθαν είναι απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κορινθιακή σταφίδα
Παρότι το χαλάζι που έριξε και έπληξε τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Απρίλιο, είδαμε και πάλι με μεγάλη έκπληξη απαράδεκτα πορίσματα.
Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα απαιτούμενα κιλά των 150 ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση. Σας γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χάνουν την αξία του προϊόντος, χάνουν την αποζημίωση ας πάρουν τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση.

2. Μείωση επιδοτήσεων
Αγανακτισμένοι παραγωγοί ζητούν ενημέρωση για τα χρήματα που θα πάρουν μέχρι το 2027. Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο νομό μας.
Ζητάνε από το Υπουργείο να μας στείλει ομιλητές και να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής μιας και ο Νομός Ηλείας είναι ένας νομός που το κυριότερο εισόδημα προέρχεται από αγρότες.

3. ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ
Ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα διότι τον Απρίλιο θα δούμε πάλι τη ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες όταν οι καλλιέργειες Θα είναι μέσα στο χωράφι, πράγμα που θα έχει άμεσες συνέπειες στους παραγωγούς.

4. Κτίρια συνεταιριστικών οργανώσεων
Είναι απαράδεκτο, επί 15 χρόνια να συνεχίζεται η εκκαθάριση στα κτίρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι ομάδες παραγωγών που λειτουργούν να μην έχουν δικαίωμα στη χρήση και στη συντήρησή τους.

Για όλα αυτά ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

06/12/2023 04:20 μμ

Παρουσίαση της νέας ΚΑΠ και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», έγινε την Τρίτη (5/12/2023).

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του 16ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου, που γίνεται 4 - 6 Δεκεμβρίου 2023, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) και καθηγητής του ΓΠΑ κ. Ευστάθιος Κλωνάρης.

Στην αρχή της ομιλίας του έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν αναφέροντας ότι η ΚΑΠ της περιόδου 1962 - 2003 αφορούσε την πολιτική τιμών. Ακολούθησε η ΚΑΠ του 2003 - 2023 που αφορούσε την ενίσχυση τωμ εισοδημάτων των παραγωγών και η ΚΑΠ από το 2023 και μετά θα αφορά την ενίσχυση της παραγωγής αγαθών. Στο Σ.Σ. της νέας ΚΑΠ βασικό ρόλο παίζει η Πράσινη Συμφωνία που αφορά:

  • την πολιτική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο
  • την προστασία της Βιοποικιλότητας

Στο μεταξύ είχαμε την Ρωσο-Ουκρανική κρίση και εμφανίστηκε ένας νέος παράγοντας που είναι το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας.

Στην συνέχεια ο κ. Κλωνάρης αναφέρθηκε στα θέματα της γονιμότητας εδαφών και τόνισε ότι το 35% των εδαφών της χώρας αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο διάβρωσης αλλά το 52% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Θετικό είναι ότι Κρήτη και νησιά Αιγαίου έχουν μικρό πρόβλημα. Υπάρχει όμως κίνδυνος επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. Θεσσαλία). Στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να σχεδιαστεί πολιτική για την προστασία των εδαφικών πόρων και σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Πάντως τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση πολιτικής διαχείρισης εδαφών σε επίπεδο ΕΕ. Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων η ΕΕ προχώρησε στην σύνταξη σχετικής Οδηγίας αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη κοινή πολιτική προστασίας των εδαφών.

Όσον αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει και όπως φαίνεται ούτε πρόκειται να συνταχθούν μέχρι το τέλος της ΚΑΠ. Επίσης αν και περιμέναμε να κλείσει το ΟΣΔΕ τον Μάιο ώστε να γίνει επεξεργασία των δηλώσεων από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και παρέμεινε ανοικτό μέχρι 19 Οκτωβρίου.

Ευστάθιος Κλωνάρης
Ο καθηγητής ΓΠΑ Ευστάθιος Κλωνάρης παρουσιάζει τα Οικολογικά Σχήματα

Στην συνέχεια μίλησε για τα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) στη νέα ΚΑΠ. Παραδέχτηκε ότι η σημερινή εικόνα είναι πολύ απογοητευτική, αφού τα στρέμματα που αποφάσισαν να εντάξουν οι παραγωγοί στο ΟΣΔΕ του 2023 (πράσινο χρώμα στην εικόνα) είναι λιγότερα από όσα είχε προβλέψει η επιτροπή σχεδιασμού (κόκκινο χρώμα στην εικόνα). Εξαίρεση αποτελεί το Π1-31.6 - «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση για χρήση συγκεκριμένων λιπασμάτων και βιοδιεγερτών.

Όμως απάντησε ο κ. Κλωνάρης σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, απαραίτητη είναι η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Δηλαδή δεν αρκούν τα τιμολόγια αγοράς για να πάρουν την ενίσχυση οι παραγωγοί.

Θυμίζουμε ότι η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων δράσεων που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών. Η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής συνοδεύεται απαραίτητα από την επιλογή μιας επιπλέον δράσης του οικολογικού σχήματος 31.6 σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός δράσεων που μπορεί να επιλεγεί είναι τρεις με υποχρεωτική τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί κάποιες ψηφιακές εφαρμογές, ανέφερε ο κ. Κλωνάρης.

Η ενίσχυση για χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης σε αροτραίες είναι στα 45 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Για χρήση λιπασμάτων για παρεμποδιστές σε αροτραίες είναι στα 45 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Για χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες σε αροτραίες είναι στα 30 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Πάντως σε παρέμβασή τους κύκλοι της βιομηχανίας λιπασμάτων ανέφεραν ότι οι ενισχύσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να πληρώσει ο παραγωγός την αμοιβή γεωπόνου για σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και το κόστος της ψηφιακής εφαρμογής (υπάρχει πριμοδότηση). Το θετικό όμως είναι ότι αφού έχει αγοράσει ο παραγωγός τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί να μην εισπράξει και την σχετική ενίσχυση. Θα πρέπει όμως να ανεβάσει στο ΟΣΔΕ και τα τιμολόγια αγοράς. Επίσης ο παραγωγός μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή πρέπει να τηρεί καθημερινό ημερολόγια εργασιών.

Στην συνέχεια έγινε η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των βιομηχανιών.

Ο κ. Γιάννης Βεβελάκης, από την εταιρεία Eurochem Agro Hellas SA, ανέφερε ότι αν και έχουμε δυσκολία να σχεδιάσουμε το μέλλον υπάρχουν κάποια δεδομένα. Μέχρι το 2050 ο πλανήτης θα έχει 10 δις κατοίκους. Θα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες για τροφή επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων. Από την άλλη υπάρχουν προβλήματα από την υπερχρήση των εδαφών. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων με μια πιο ορθολογική χρήση λιπασμάτων.

Η κα Θεοδώρα Κουλουρά, από την εταιρεία Kavala Novafert, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την παραγωγική διαδικασία. Το 2050 θα είναι έτος ορόσημο για τον αγροδιατροφικό τομέα. Πρέπει να έχουμε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά παράλληλα να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα.

Ο κ. Νίκος Κουτσούγερας, από την Φυτοθρεπτική, δήλωσε ότι το αρχικό σύνθημα η θρέψη είναι η λύση άλλαξε και έγινε να παράγουμε περισσότερα με περισσότερη γνώση. Επίσης αναφέρθηκε στην επανάσταση που έγινε με την χρήση βιοδιεγερτών στις καλλιέργειες.

Ο κ. Νίκος Κυριακίδης, από την εταιρεία Yara Ελλάς, τόνισε ότι από το 2050 η ΕΕ θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Εμείς σαν εταιρεία έχουμε χρέος να δίνουμε λύσεις και ήδη καταφέραμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Η κα Έφη Τσούργιαννη, από την εταιρεία ΛΗΔΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, τόνισε ότι η βιομηχανία λιπασμάτων θα προσαρμοστεί με βάση την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σαφώς όμως οι μικρές εταιρείες θα έχουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ωραιόπουλος, από την COMPO EXPERT ΕΛΛΑΣ, πρόσθεσε ότι φτάσαμε να μιλάμε για επισιτιστική κρίση γιατί είμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις συνυπολογίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας λιπασμάτων ανέφεραν ότι σήμερα γίνονται μεγάλες επενδύσεις για την παραγωγή «πράσινων» λιπασμάτων. Στόχος είναι η παραγωγή «πράσινης» αμμωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο (που εισάγεται από την Ρωσία) από το νερό για παραγωγή της αμμωνίας. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτών των επενδύσεων. Η απάντηση είναι ότι το κόστος η βιομηχανία θα το μετακυλίσει στην αγορά. Άρα τα πράσινα λιπάσματα θα τα πληρώνει πιο ακριβά ο αγρότης και στην συνέχεια θα φέρουν μια αύξηση τιμών στα τρόφιμα. Είναι έτοιμος ο καταναλωτης να πληρώνει πιο ακριβά τρόφιμα; Η απάντηση θα είναι θετική αν λάβει υπόψιν ότι θα πληρώνει περισσότερα για να μπορεί να ζήσει το παιδί του μέσα σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Και όπως ανέφερε ο κ. Βεβελάκης «είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη που βάζει σε μεγάλο βαθμό τον παράγονα άνθρωπο».

04/12/2023 09:36 πμ

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας κατατέθηκε την Παρασκευή (1/12/2023) από τον Πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού με την με αριθμ. 124/30-11-2023 απόφασή του.

Στο Συμβούλιο του ΘΕΣΤΟ ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε τις αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εμπλέκουν παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας 2023 σε αθέμιτες και παράνομες τροποποιήσεις των δηλώσεων καλλιέργειάς τους έτους 2023 και συγκεκριμένα την αλλαγή άλλων καλλιεργειών σε βιομηχανική τομάτα, με σκοπό την είσπραξη επιπλέον αποζημιώσεων λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.

Ορισμένα δημοσιεύματα μάλιστα αμαυρώνουν το όνομα του ΘΕΣΤΟ, υπονοώντας συγκάλυψη από μεριάς του Συνεταιρισμού του θέματος αυτού.
Βάσει αυτών των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ πρότεινε στο σώμα την κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για άμεση και σε βάθος διερεύνηση του ζητήματος, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση έναντι της ιστορίας του ΘΕΣΤΟ αλλά και της μεγάλης πλειονότητας των θεσσαλών παραγωγών, οι οποίοι βιώνουν με όρους εντιμότητας και αλληλεγγύης τα αποτελέσματα των καταστροφικών για όλους φαινομένων.

Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε ομόφωνα και δόθηκε η εντολή και πληρεξουσιότητα στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού να εμφανιστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας και να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικώς με τις διαδικτυακές αναρτήσεις που καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές αγροτών, που ενώ καλλιέργησαν σιτηρά ή άλλη καλλιέργεια, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel δήλωσαν ψευδώς ότι καλλιέργησαν βιομηχανική τομάτα, ώστε να λάβουν παρανόμως αποζημιώσεις που δεν δικαιούνταν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που δηλώνεται ξεκάθαρα προς όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ότι ο ΘΕΣΤΟ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, δε θα επιτρέψει σε κανένα να εκμεταλλευτεί με παράνομο και ανήθικο τρόπο τον αγώνα που δίνουν η Διοίκηση, το προσωπικό και τα πλέον των 1.000 αγροτών μέλη του, στη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τη θεσσαλική γεωργία, καθώς και τον αδιαπραγμάτευτα καθοριστικό ρόλο των συλλογικών μορφών δράσης σε αυτό το αύριο.

10/11/2023 11:30 πμ

Η Yara Ελλάς και η farmB® Digital Agriculture, ηγέτιδες εταιρείες στη θρέψη των καλλιεργειών και των ψηφιακών τεχνολογιών αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν αναβαθμισμένες λύσεις γύρω από τη θρέψη των καλλιεργειών και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η Yara ενσωματώνει μέρος των ψηφιακών της εφαρμογών στο ψηφιακό σύστημα της farmB δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο σύστημα που συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB με τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών.

Για να είναι σε θέση να παράξει πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γνώσεις και δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι γεγονός και θα αποτελέσει στο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

Κάθε θρεπτικό στοιχείο μετράει

Το YaraFX INSIGHT είναι το λειτουργικό σύστημα της Yara που προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με βάση το προσδοκώμενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιμότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστημα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.

Τα δεδομένα του YaraFX INSIGHT ενσωματώνονται αυτόματα στις λειτουργίες της farmB για τη δημιουργία χαρτών μεταβλητών δόσεων αζώτου και την εφαρμογή των κατάλληλων λιπασμάτων σε συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες στον αγρό.
Σταδιακά το ψηφιακό σύστημα της farmB θα εμπλουτίζεται με περισσότερες τεχνολογίες της Yara που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της λίπανσης των καλλιεργειών όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, απαίτηση που έρχεται στο προσκήνιο από την εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

25/10/2023 02:37 μμ

Να ενταχθούν στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, ζητά ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος.

Σχετικό αίτημα είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, «είναι οι μοναδικές μεγάλες καλλιέργειες που έμειναν εκτός συνδεδεμένης στη νέα ΚΑΠ. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολυ υψηλό και υπάρχει πρόβλημα.

Αν αυτό δεν το αλλάξει ο υπουργός κ. Αυγενάκης μέσα στις επόμενες ημέρες ουσιαστικά θα είναι ο αφανισμός μιας συμβολαιακής καλλιέργειας εκατομυρίων στρεμμάτων.

Επειδή χρόνος δεν υπάρχει ζητάμε από τον υφυπουργό κ. Κελέτση, ως βουλευτή του ευαίσθητου νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα) για να κάνουμε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα στέλνουμε τις σχετικές επιστολές, που έχουμε στείλει στο ΥπΑΑΤ εδώ και 6 μήνες, και στον Πρωθυπουργό».

Διαβάστε επιστολή Ένωσης Ορεστιάδας (εδώ)

Διαβάστε επιστολή ΠΑΣΚΕΦ (εδώ)

24/10/2023 12:04 μμ

Σταθερή στους 19,6 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να είναι, το 2023/2024, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ, παρά τη μικρή αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας (+1% σε σχέση με το 2022/2023).

Αυτό αναφέρουν οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κραμβέλαιου, για το 2023/2024, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 32%.

Όσον αφορά την χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές της ελαιοκράμβης αν και το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια είναι μειωμένο λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή οι αποδόσεις της καλλιέργειας είναι μειωμένες και κυμαίνονται από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Από την άλλη έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας και φυτοπροστασίας. Πέρσι οι βιομηχανίες έδωσαν τιμή στα 43 λεπτά το κιλό για την ελαιοκράμβη που δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς. Πολλοί έχουν στραφεί στα σιτάρια που έχουν και συνδεδεμένη. Οι φυτεύσεις της ελαιοκράμβης ξεκινούν αυτές τις ημέρες και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου».

Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα καλλιεργητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση των ζιζανίων και πλέον το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό και δεν συμφέρει τους παραγωγούς».

Ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, γεωπόνος στον ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η «Ένωση», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι σπορές κάθε χρόνο ξεκινούν κάθε χρόνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στην περιοχή μας αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στο να προτιμήσουν την καλλιέργεια οι παραγωγοί. Στο παρελθόν στην περιοχή είχαμε φτάσει μέχρι και 15.000 στρέμματα καλλιέργειας ελαιοκράμβης. Όμως λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή».

13/10/2023 04:13 μμ

Η 13η Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων- αποτελεί το εφαλτήριο, για την ανάδειξη του ρόλου των Λιπασμάτων στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού και στην εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των τροφίμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που βιώνουμε, επιβεβαιώνουν τη σημασία της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται και ο καθοριστικός ρόλος της θρέψης των φυτών στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους μείωσης της αξίας της γεωργικής παραγωγής.

Τα λιπάσματα αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης και καρποφορίας των φυτών, παρέχοντας τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Συγχρόνως, η θρέψη φυτών ενισχύει την ευρωστία των καλλιεργούμενων φυτών, καθιστώντας τα φυτά πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες. Επιπλέον, η αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται από τις καλλιέργειες με τη συγκομιδή, διασφαλίζει τη διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας των εδαφών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Ρουσσέα Δημήτρη, «στις 13 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα λιπάσματα είτε με την ιδιότητα του αγρότη, του γεωπόνου, του ερευνητή ή/και του στελέχους επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων και αισθανόμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στη διατροφή της ανθρωπότητας. Ο κλάδος των λιπασμάτων συνεχίζει, με σεβασμό στο περιβάλλον, να παρέχει κατάλληλες λύσεις και προϊόντα λίπανσης για τη θρέψη των φυτών, με βάση της αρχές της ορθολογικής λίπανσης, προσαρμοσμένα στις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας και στις ανάγκες των αγροτών».

Διαβάστε (εδώ) τι αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων

05/10/2023 10:51 πμ

Ολοκληρώθηκε η παράδοση βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, «οι τιμές φέτος που έκλεισαν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμάνθηκαν ανάλογα την ποιότητα από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).

Ποσοτικά η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 100.000 τόνους και καλλιεργήθηκαν 10.000 στρέμματα στην περιοχή.

Τα δύο εργοστάσια έχουν πληρώσει τους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχει πλήρη εξόφληση.

Θα πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω των χρέων που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ.

Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία αλλά είχαμε και ζημιές σε κάποιους παραγωγούς από καύσωνα, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 8 Οκτωβρίου, έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, για να του μεταφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, τα οποία έχουν σχέση κυρίως με τις αποζημιώσεις που περιμένουν για τις φετινές ζημιές στην βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα και α προβλήματα με τους ΤΟΕΒ.

Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:

1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.

2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;».

15/09/2023 01:46 μμ

Βγήκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βιομηχανική τομάτα.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 2.233.856 ευρώ για έκταση 43.630 στρεμμάτων.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανικής τομάτας είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 50 τόνους βιομηχανικής τομάτας ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας, από 1η Ιουνίου έως και την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα.

2. Οι παραδόσεις σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας πραγματοποιούνται:
i) Μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους: α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο νόμο 4673/2020. β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
ii) Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:- σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι- απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.

3. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς ενεργούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.

4. Έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης.

5. Η εν λόγω συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

14/09/2023 03:12 μμ

Κάποτε η Ελλάδα είχε καλλιέργεια τεύτλων και εργοστάσια της ΕΒΖ που αγόραζαν τα τεύτλα και έκαναν παραγωγή ζάχαρης.

Μάλιστα η ΕΒΖ είχε προχωρήσει στη δημιουργία δύο ακόμη εργοστασίων στην Σερβία.

Σήμερα η χώρα μας ούτε τεύτλα καλλιεργεί ούτε ζάχαρη παράγει αλλά καλύπτει τις ανάγκες της από εισαγωγές.

Από την άλλη η Ισπανία - που είναι μεγάλη ανταγωνίστρια χώρα αλλά έχει και σοβαρή στρατηγική στον αγροτικό τομέα - έχει σε ανοδική πορεία την καλλιέργεια τεύτλων και την παραγωγή ισπανικής ζάχαρης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA), αναφέρουν ότι στις αιτήσεις ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) της ΚΑΠ του 2023, έχουν δηλωθεί συνολικά 353.030 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα.

Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας τεύτλων στην χώρα είναι στην επαρχία Castilla y León, με 248.270 στρέμματα, ακολουθούμενη από την Ανδαλουσία με 78.640.

Μεγάλο μέρος των τεύτλων που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία προέρχεται από ξηρικές καλλιέργειες και επομένως έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Πάντως σημαντικές επενδύσεις γίνονται στην επαρχία León, με νέα συστήματα άρδευσης, με στόχο να υπάρξουν υψηλές αποδόσεις και αύξησης της παραγωγής τεύτλων τα επόμενα χρόνια.

Για το νέο καλλιεργητικό έτος οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αναμένονται αυξήσεις στα συμβόλαια που θα υπογράψουν τα δύο εργοστάσια ζάχαρης με τους τευτλοπαραγωγούς λόγω της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών. Επίσης ζητούν νέες επενδύσεις από το ιδιωτικό εργοστάσιο ζάχαρης AB Azucarera και το συνεταιριστικό ACOR, με στόχο την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας αλλά και στην μεταποίηση για την παραγωγή ζάχαρης για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.

01/08/2023 01:42 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα ανακοίνωσε ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ.

Το σύνολο σχεδόν των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, DEL MONTE, AGROFARM, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ΧΥΜΟΦΡΟΥΤ), ανοίγουν τις πύλες τους και ξεκινούν να παραλαμβάνουν το προϊόν.

Ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ δημοσιοποίησε τις συμβάσεις με τις τιμές και τους λοιπούς όρους παράδοσης για την παραγωγή του 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Αστέριος Σαπουνάς, ξεκίνησε χωρίς προβλήματα η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα. Η συγκομιδή πρόκειται να εντατικοποιηθεί το επόμενο 10ημερο. Οι τιμές με τα εργοστάσια είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της διατροφικής κρίσης και οι καλές τιμές του προϊόντος ώθησαν αρκετούς παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της. Αποτέλεσμα ήταν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να παρατηρηθεί μια αύξηση περίπου 30% συγκριτικά με το 2022 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνο στο νομό Λάρισας, να διαμορφώνονται περί τα 25-26 χιλιάδες στρέμματα.

Η καλλιέργεια επηρεάστηκε ποσοτικά από τις καιρικές συνθήκες αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχει ποιοτικά προβλήματα. Οι ζημιές που είχαμε φέτος στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου έφεραν προβλήματα με περονόσπορο) καταγράφονται από τον ΕΛΓΑ.

Οι τιμές των εργοστασίων για ποιότητα 5,00 Brix (εγγυημένη τιμή) ξεκινούν από 137 και φτάνουν έως 150 ευρώ ο τόνος.

Διαβάστε τον τιμοκατάλογο πατήστε εδώ