Το υψηλό κόστος λίπανσης θα παίξει σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα παραδέχεται η Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει στις πρόσφατες προβλέψεις της, η καλλιέργεια ηλίανθου απαιτεί λιγότερη αζωτούχα λίπανση και οι αγρότες της ΕΕ φέτος αναμένεται να το προτιμήσουν σε σχέση με το καλαμπόκι. Αυτό θα σημάνει αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγή ηλιέλαιου.
Από την άλλη οι εισαγωγές ελαιοκράμβης από την Ουκρανία έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί για αυτή τη σεζόν. Ωστόσο η τιμή της έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο με αποτέλεσμα στα τέλη Μαρτίου να έχει ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ ο τόνος.
Πάντως η Κομισιόν παραδέχεται ότι πριν τον πόλεμο από τις αρχές της περιόδου εμπορίας 2021/2022 οι τιμές των ελαιούχων σπόρων ήταν αυξημένες.
Οι δύο χώρες (Ρωσία και Ουκρανία) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ηλίανθου και πάνω από το 70-80% του διεθνούς εμπόριο ηλιελαίου.
Μετά την εισβολή οι τιμές εξαγωγής του ηλίανθου αυξήθηκαν κατά 50% και ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ τον τόνο.
Οι αυξήσεις αυτές (ηλίανθο και ελαιοκράμβη) έγιναν παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ κατά το 2021/2022 ήταν κατά 6,5% υψηλότερη σε σχέση με το 2020/2021 και έφτασε στα 30,2 εκατ. τόνους, από τους οποίους οι 10,5 εκατ. τόνοι ήταν ηλίανθος (αύξηση κατά 16,2% σε σχέση με πέρσι και 8% σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας).
Όμως και η παγκόσμια παραγωγή ηλίανθου το 2021/2022 ήταν αυξημένη κατά 16,7%, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC), ανερχόμενη σε 56,6 εκατ. Τόνους, λόγω των αυξήσεων της παραγωγής κυρίως σε Τουρκία, Κίνα και Καζακστάν.
Tην παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, για το έτος 2023, ζητούν με επιστολή τους οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βιομηχανικής τομάτας της Ηλείας, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία πιέζει τη ρευστότητά τους.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Εύφορη Γη», οι οικονομικές δυσχέρειες δεν τους επέτρεψαν να πληρώσουν εγκαίρως τις εισφορές του 2023, με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για ζημιές της ίδιας χρονιάς και να πρέπει να πληρώσουν διπλή εισφορά (και για το 2023 και για το 2024).
Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Εύφορη Γη», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για το 2023 έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Όμως πολλοί παραγωγοί δεν είχαν την αναγκαία ρευστότητα για να τις πληρώσουν. Για αυτό στην επιστολή μας ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι δεν θα χάσουν τις αποζημιώσεις όσοι παραγωγοί έπαθαν ζημιά το συγκεκριμένο έτος».
Παράλληλα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι η βιομηχανική τομάτα είναι προϊόν κομβικής σημασίας για την τοπική οικονομία, καθώς τροφοδοτεί τη μεταποιητική βιομηχανία, αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο αγαθό, εισφέρει υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και προσφέρει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες πολίτες της Ηλείας.
Επιπλέον, τονίζουν πως η κλιματική κρίση πλέον επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά, ζητώντας να γίνει πιο ευέλικτος και πιο υποστηρικτικός ο ΕΛΓΑ.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί σημειώνουν ότι η άμεση παράταση της καταβολής των ασφαλίστρων του 2023 είναι απαραίτητη, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι καλλιεργητές, κυρίως οι επαγγελματίες, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει τη συγκομιδή στις ελιές ή μερικοί έχουν ήδη πάρει το ελαιόλαδο.
Οι παρατεταμένοι καύσωνες και η λειψυδρία φέτος δεν επέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή να είναι η προσδοκώμενη, αλλά αυτό το ζήτημα θα το θίξουμε σε επόμενη αρθρογραφία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο καθώς και μετά τη συγκομιδή της ελιάς, διότι αυτό το διάστημα πρέπει να βοηθήσουμε τα δέντρα να επουλώσουν τις πληγές της συγκομιδής και να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων κατά τη συγκομιδή θρεπτικών στοιχείων, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι παραγωγική και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από προβλήματα.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι αφενός η δημιουργία ισχυρού σκελετού με κατάλληλο σχήμα, που να διευκολύνει τις καλλιεργητικές φροντίδες και να επηρεάζει θετικά τη σχέση βλάστησης / καρποφορίας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και αφετέρου η μείωση της παρενιαυτοφορίας στην ελιά. Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε ένα ορθολογικό κλάδεμα είναι ο τρόπος καρποφορίας της ελιάς, η παρουσία λαίμαργων βλαστών, ο φωτισμός της κόμης, οι συνθήκες καλλιέργειας, η ευρωστία των δένδρων και η ηλικία τους.
Το κλάδεμα διακρίνεται:
- Σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα.
- Σε κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και
- Σε κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα
- Κλάδεμα διαμόρφωσης ή ανανέωσης πρέπει να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου και την αρχή της εαρινής. Ο λόγος είναι ότι η κόμη δεν είναι καλό να αραιώνει πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί παράγοντα που βοηθά το δέντρο να αντέξει το κρύο του χειμώνα, προστατεύοντας τα κλαδιά και τον κορμό.
Διαχείριση εδάφους και ζιζανίων
Παραδοσιακά πολλοί καλλιεργητές, καίνε τα κλαδιά στο χωράφι. Στη σημερινή εποχή, καλό είναι αυτή η πρακτική να εγκαταλειφθεί. Είτε συνεταιρικά, είτε κατά μόνας, αν το μέγεθος της εγκατάστασης το επιτρέπει, ένας θρυμματιστής κλαδιών και μια εγκατάσταση κομποστοποίησης είναι μια λύση πολύ προτιμότερη. Αφενός για το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με διοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια κατά την καύση και αφετέρου για το έδαφος όπου η προσθήκη κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία του και με την απόθεση στην επιφάνειά του θρυμματισμένων κλαδιών, περιορίζεται η απώλεια της εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο που η ελιά έχει αυξημένες υδατικές και θρεπτικές ανάγκες (άνοιξη – καλοκαίρι), καθώς και η ανάπτυξη ζιζανίων.
Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα στη συγκομιδή και όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμως, είναι πολλές φορές χρήσιμα γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα και εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Η διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή και από το αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος ή όχι.
Τα ζιζάνια πρέπει να περιορίζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί εκτός των άλλων αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον σε περίπτωση παγετού. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη μέθοδος καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται ο συνδυασμός μηχανικής και χημικής καταπολέμησης (χορτοκοπή, σκάλισμα ή ελαφρά άροση μεταξύ των γραμμών) ενώ τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο επί της γραμμής. Η χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να είναι στοχευμένη, προσεκτική και αποτελεσματική. Η χρήση ουσιών νανοτεχνολογίας που βοηθούν την καλύτερη διείσδυση των ζιζανιοκτόνων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητά τους.
Λίπανση
Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και μέχρι τη συγκομιδή, απομακρύνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Γενικά για κάθε 50Kg ελαιοκάρπου απομακρύνονται από το έδαφος 450g άζωτο, 100g φώσφορος, 500g κάλιο και 200g ασβέστιο. Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει υπερβολικά το φώσφορο στο έδαφος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διαφυλλική θρέψη, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο καθώς, όσο ο καιρός κρυώνει, η δραστηριότητα και η μετακίνηση θρεπτικών από τη ρίζα προς τα φύλλα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα μια διαφυλλική εφαρμογή θρεπτικών πρέπει να περιλαμβάνει όξινο κάλιο και πυρίτιο, ενώ αμέσως μετά το φούσκωμα των ματιών πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο, άζωτο, βόριο και μαγνήσιο. Σημειωτέον ότι η επάρκεια ασβεστίου στους βλαστούς στα αρχικά στάδια της βλάστησης βοηθά την ανθοφορία και τη μείωση των προσβολών από γλοιοσπόριο. Ο δε συνδυασμός του καλίου με πυρίτιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός, καθώς αποτελούν δύο στοιχεία που βοηθούν το δέντρο να ανταποκριθεί στο αβιοτικό στρες που προκαλείται από το κρύο και τους χειμωνιάτικους παγετούς. Η μεγάλη ποσότητα αζώτου πρέπει να αποφεύγεται πριν τον χειμώνα, καθώς δεν είναι επιθυμητή η παράταση της βλάστησης ή και ανάπτυξη νέας βλάστησης πρόωρα, διότι αυτή η βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κρύο του χειμώνα. Ιχνοστοιχεία όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε τα δέντρα να μπουν στη φάση της χειμερινής ανάπαυσης ομαλά. Στο τέλος του χειμώνα, αναπληρώνουμε τις ανάγκες όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη επερχόμενη νέα βλάστηση και την προετοιμασία για την επόμενη ανθοφορία.
Φυτοπροστασία
Μετά το πέρας της συγκομιδής, τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής (ραβδιστικές μηχανές, λανάρια, πριόνια). Ακόμη, η δραστηριότητα των εντόμων που είναι αυξημένη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να έχει λειτουργήσει ως φορέας μετάδοσης ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές είναι κυρίως μυκητολογικές και βακτηριακές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η βακτηριακή καρκίνωση, το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο κλπ. Γι’ αυτό η περίοδος μετά τη συγκομιδή είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε μυκητοκτόνα. Όσο περισσότερους πληθυσμούς εξουδετερώσουμε, τόσο λιγότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί θα διαχειμάσουν, και τόσο λιγότερους θα χρειαστεί να καταπολεμήσουμε κατά την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας. Τα σκευάσματα καλό θα είναι να είναι βιολογικά και κυρίως χαλκούχα. Η δραστηριότητα των εντόμων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, διότι τα περισσότερα διαχειμάζουν.
Σημείωση για τη μετασυλλεκτική φροντίδα του προϊόντος
Η συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος, είτε αυτό είναι ελαιόλαδο, είτε είναι βρώσιμη ελιά, είναι πολύ σημαντική γιατί προσθέτει και διαφυλάσσει την αξία του προϊόντος και συνακόλουθα το εισόδημα του παραγωγού. Προτείνουμε αυτή να μην γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε πιστοποιημένα ελαιουργεία και τυποποιητήρια, είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτικά.
Εκεί μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα τύπου HACCP που απαιτούνται ώστε το τελικό προϊόν να είναι εμπορεύσιμο και αξιόπιστο, να πωλείται στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι πωλήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται, καθώς ο καταναλωτής μπορεί βάσιμα να το θεωρεί αξιόπιστο και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το προϊόν.
Επίλογος
Μιλήσαμε για τις καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνουμε να υιοθετούνται, καθώς και ποιες χρειάζεται να ξεπεραστούν, για τη θρέψη και τους χρόνους εφαρμογής της, την απαραίτητη φυτοπροστασία από τις ασθένειες, και θίξαμε επίσης και το θέμα της μετασυλλεκτικής διαχείρισης του τελικού προϊόντος.
Η διεθνής και εγχώρια έρευνα και η καλλιεργητική εμπειρία έχει αποδείξει τη σημασία της ορθής γεωργικής πρακτικής για την ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και της μετασυλλεκτικής φροντίδας της ελιάς. Ας την αποδώσουμε κι εμείς στην καλλιέργεια του σημαντικότερου δέντρου της ελληνικής γης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Geogreen Agro Solutions
Η εταιρεία Κ&Ν Ευθυμιάδης ΜΑΒΕΕ, ηγέτιδα εταιρεία αγροτικών εφοδίων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, αποφάσισε να εισέλθει δυναμικά στον κλάδο των λιπασμάτων και βιοδιεγερτών μέσω της ίδρυσης κοινοπραξίας με την εταιρία BRANDT, μιας Αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας εξειδικευμένης στα υψηλής αξίας προϊόντα θρέψης.
Με την κίνηση αυτή, βασική επιδίωξη της K&N Ευθυμιάδης είναι η προσφορά ποιοτικών και τεχνολογικώς προηγμένων προϊόντων θρέψης και η πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των παραγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Από την άλλη, ο αμερικανικός οίκος BRANDT, έχοντας μια ιστορία 70 ετών αφιερωμένη στην καινοτομία στη γεωργία, μέσω της κοινοπραξίας αυτής αποκτά άμεση πρόσβαση τόσο στο Ελληνικό λιανικό δίκτυο διανομής αγροτικών εφοδίων.
Η Κ&Ν Ευθυμιάδης ιδρύθηκε το 1935, διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σπόρων, ισχυρό εμπορικό δίκτυο, υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και εκτεταμένη αγροτική τεχνογνωσία, ικανοποιώντας την απαίτηση της αγοράς για τη συνδυασμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που να καλύπτουν τις ανάγκες τόσο του αγρότη όσο και του τελικού καταναλωτή. Είναι η μεγαλύτερη εταιρία του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, που δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της έρευνας, παραγωγής και τυποποίησης σπόρων σποράς, των εξειδικευμένων και πιστοποιημένων εργαστηριακών αναλύσεων και της συμβολαιακής γεωργίας.
Η εταιρία BRANDT είναι γνωστή ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, οικογενειακές εταιρείες στις ΗΠΑ. Από το 1953, η οικογένεια Brandt και οι συνεργάτες της παρέμειναν πιστοί στην αγροτική φιλοσοφία και κουλτούρα που είναι βαθιά ριζωμένη στις μεσοδυτικές Πολιτείες, αλλά και στην αταλάντευτη δέσμευση για την διατήρηση αυτού του τρόπου ζωής μέσω ποιοτικών ανθρώπων και ποιοτικών προϊόντων. Η BRANDT βοηθά τις οικογένειες, τις φάρμες και τις αγροτικές κοινότητες να διασφαλίσουν το εισόδημά τους με την παροχή τεχνογνωσίας και των απαραίτητων γεωργικών εισροών. Με περισσότερα από 250 προϊόντα, η εταιρία BRANDT προτιμάται από τους αγρότες που καλλιεργούν από φυτά μεγάλης καλλιέργειες μέχρι φρούτα και λαχανικά. Τα προϊόντα της BRANDT πωλούνται σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως.
Στόχος της νεοϊδρυθείσας ΚΝΕ BRANDT είναι να βοηθήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου της εξειδικευμένης θρέψης και να αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο στην κοινή επιδίωξη για μια Ελληνική γεωργία σύγχρονη και προσοδοφόρα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Μετά από πρωτοβουλίες και συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) και άλλων φορέων, η Κυβέρνηση προχώρησε το 2022 στην ένταξη των λιπασμάτων στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 6%.
Σύμφωνα με το Νόμο 4616/2022 (παρ. 51 - ΦΕΚ Α’ 65/28.03.2022) ορίζεται η κατηγορία Λιπάσματα (Δασμολογική Κλάση: 3101, 3102, 3103, 3104 και 3105) στην κατηγορία του συντελεστή ΦΠΑ του 6%, με την εξαίρεση όμως προϊόντων που παραμένουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% εξαιτίας της διαφορετικής δασμολογικής κλάσης.
Πρόκειται για προϊόντα, ανόργανες ενώσεις και άλλα προϊόντα θρέψης, όπως τα φυτοχώματα, εδαφοβελτιωτικά και τύρφες, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη γεωργία και χαρακτηρίζονται προϊόντα λίπανσης όχι μόνο από την αγορά, αλλά και από την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Παρόλο, που ο όγκος αυτών των προϊόντων είναι αναλογικά μικρός (εκτίμηση 28.000 τόνοι), αποτελούν σημαντικό εργαλείο των αγροτών και αυξάνουν την αξία των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, ενώ χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τομέας, τον οποίο η Κυβέρνηση ιεραρχεί στις στρατηγικές προτεραιότητές της στον αγροδιατροφικό τομέα.
Πρόσφατα, στις 15 Νοεμβρίου 2024, πληροφορηθήκαμε από ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους του αγροτικού τομέα, κατά την επίσκεψή του σε φυτώρια στο Καπανδρίτι, ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων για μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν περαιτέρω τον αγροτικό τομέα, όπως η μετάπτωση σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ ορισμένων λιπασμάτων, πέραν αυτών που έχουν ήδη υπαχθεί στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 6%».
Πράγματι, η συμπερίληψη στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του 6% όλων ανεξαιρέτως των λιπασμάτων θα αυξήσει τις επιλογές του Έλληνα αγρότη, θα τον ενδυναμώσει απέναντι στον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει από άλλες κοινοτικές και μη χώρες που χρησιμοποιούν αντίστοιχα προϊόντα λίπανσης με χαμηλό ΦΠΑ και θα συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα.
Με αυτό το σκεπτικό, παρακαλούμε τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χατζηδάκη Κ. και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα Κ. να εξετάσουν το αίτημα του Συνδέσμου μας και να προχωρήσουν άμεσα στη συμπερίληψη όλων των προϊόντων λίπανσης στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα.
Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για το τέλος της τευτλοκαλλιέργειας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, το 2022 είχαμε 722 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων και το 2023 είχαμε 328 στρέμματα. Και τις δύο χρονιές τα τεύτλα δεν πήγαν για παραγωγή ζάχαρης αλλά για ζωοτροφή.
Η Ελλάδα έχει νοικιάσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες αλλά δεν παράγουν ζάχαρη.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε και το διατροφικό σκάνδαλο με τον ΕΦΕΤ να αποσύρει παρτίδες εισαγόμενης λευκής και καστανής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο με ξένα σώματα (λευκών, πλαστικών, πολύ μικρού μεγέθους).
Συζήτηση στην Βουλή για την ΕΒΖ
Σε τι στάδιο βρίσκεται η προαναγγελθείσα εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και αν στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη βουλή, μεταξύ του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και της Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Άννας Μάνη - Παπαδημητρίου, μετά από ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού.
Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως να μου επιτραπεί η έκφραση, μια φορά και έναν καιρό στη χώρα μας υπήρχε η βιομηχανία ζάχαρης. Μια βιομηχανία η οποία έδινε εισόδημα σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς, αλλά και προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση. Αντικείμενο αυτής της ερώτησης δεν είναι τα αίτια που οδηγηθήκαμε στην πτώχευση της βιομηχανίας ζάχαρης, όπως η κακοδιαχείριση κλπ, αλλά είναι αυτό το οποίο έγινε μετά.
Το 2019, όντας η βιομηχανία ζάχαρης σε εκκαθάριση, με παθητικό, με χρέη κ.λ.π. η Κυβέρνησή σας πήρε μια πρωτοβουλία διά του κ. Γεωργιάδη και έγινε μια συμφωνία εξυγίανσης της βιομηχανίας ζάχαρης. Να θυμίσω εδώ ότι εξυγίανση δεν σημαίνει ρευστοποίηση του ενεργητικού ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο σκοπός της εξυγίανσης είναι να μπει πάλι σε παραγωγική λειτουργία το εργοστάσιο και θα στηρίζονταν και οι τευτλοκαλλιεργητές.
Τι είπε τότε η Κυβέρνησή σας; «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε», είπε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, «από την προηγούμενη Κυβέρνηση», λες και ο κόσμος δεν ξέρει πότε πτώχευσε και γιατί η βιομηχανία ζάχαρης, «μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια», λέει ο τότε Υπουργός, «του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης». Προσέξτε, παίρνει τον λόγο ο άλλος Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι αρχή μιας μεγάλης πορείας για τη βιομηχανία ζάχαρης» και ο κ. Σκρέκας πάλι το ίδιο.
Έγινε αυτή η απόφαση εξυγίανσης, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα, θεωρώ ότι τα γνωρίζετε. Δηλαδή να ξεκινήσουν στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες τα εργοστάσια μέσω μεταβίβασης της επιχείρησης σε οκτώ εταιρείες συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς.
Μάθαμε ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην εξυγίανση εμπλέκονται και σε εικονικά τιμολόγια με την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα, το 2024, ως Κυβέρνηση, δεδομένου ότι το πήρατε πάνω σας, τι έχετε να πείτε; Ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης; Στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί; Τα εργοστάσια σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποιες είναι οι ενέργειες;»
Απάντηση της Υφυπουργού Ανάπτυξης
Στην απάντησή της η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, τόνιζε μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας μισθώθηκαν τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εργοστάσια συνέχισαν να είναι στην κυριότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης χωρίς όμως να λειτουργεί κανένα από αυτά.
Κατά την περίοδο 2020 και στο πλαίσιο της συμφωνίας συνήφθησαν συμφωνητικά με διακόσιους εξήντα οκτώ παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Κατερίνη, την Ημαθία, τη Φλώρινα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Δομοκό, συνολικής έκτασης δέκα χιλιάδων σαράντα τεσσάρων στρεμμάτων.
Στο ανωτέρω διάστημα δεν υπήρξε παραγωγή ζάχαρης και συνεπώς δεν έγινε ζαχαρομέτρηση και δεν προσδιορίστηκε ο ζαχαρικός τίτλος. Παρόλα αυτά τα ζαχαρότευτλα που καλλιεργήθηκαν παρελήφθησαν από την εταιρεία, η οποία κατάφερε να τα μεταπωλήσει ως ζωοτροφή ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου.
Το έτος 2021 η καλλιεργούμενη έκταση ήταν περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον ΟΣΔΕ, χωρίς παραγωγή ζάχαρης από αυτά.
Τα έτη 2022 και 2023 η καλλιεργούμενη έκταση περιορίζεται σε μόλις επτακόσια είκοσι δύο και τριακόσια είκοσι οκτώ στρέμματα αντίστοιχα, επίσης χωρίς παραγωγή ζάχαρης.
Είναι αλήθεια ότι οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλά ποτίσματα με υψηλό κόστος, αλλά και φυσικά και χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.
Έτσι λοιπόν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, οφειλόμενη στο υπερβολικό κόστος παραγωγής, που είναι τουλάχιστον δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι εκτάσεις και οι καλλιεργητές μειώθηκαν παρόλο που χορηγούνταν, όπως ανέφερα και παραπάνω, με συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι και το 2022, για να στηριχθούν οι παραγωγοί μας. Αυτό το γεγονός όμως οδήγησε στη μη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.
Παρόλα αυτά όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες με κυρίαρχη την κλιματική κρίση, κύριε συνάδελφε, από αυτή την Κυβέρνηση γίνονται εντατικές και στοχευμένες προσπάθειες με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά και συνεργατικά σχήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής».
Δευτερολογία Κόκκαλη
Ιδιαίτερα δριμύς υπήρξε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για «αδιανόητα» πράγματα. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Αντί να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτό το εγχείρημα που αναλάβατε το 2019, το 2020, αντί να ζητήσετε συγγνώμη, έρχεστε και λέτε ότι φταίμε εμείς.
Μειώθηκε η παραγωγή ζάχαρης, είπατε, επειδή μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σωστά; Γιατί συνέβη αυτό, κυρία Υπουργέ; Διότι ο επιχειρηματίας δεν λειτουργούσε τα εργοστάσια και έπαιρνε τα τεύτλα για ζωοτροφές και όχι επειδή θέλουν πολύ πότισμα και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό μειώθηκαν οι εκτάσεις. Τη συμφωνία, την επισφραγίσατε ως Κυβέρνηση. Έχετε απίστευτο θράσος ως Κυβέρνηση, ειλικρινά.
Εμείς είχαμε βάλει 30 εκατομμύρια, αλλά δεν πανηγυρίσαμε ότι σώσαμε τη χρεοκοπημένη Βιομηχανία Ζάχαρης. Ούτε θα το κάνουμε τώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Την παραλάβαμε χρεοκοπημένη. Θέλετε να συμφωνήσουμε; Δεν την κάναμε πιο ζημιογόνα. Είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης, γιατί έχει να κάνει και με νομικές διαδικασίες, με εξυγίανση, έχει να κάνει με χρέη. Αλλά από το 2020 να πανηγυρίζουν τέσσερις Υπουργοί ότι η Βιομηχανία Ζάχαρης ξαναμπαίνει σε λειτουργία; Τι ωραία, τι καλά! Και έρχεστε τώρα εδώ και κουνάτε το δάχτυλο και λέτε ότι φταίει το ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ντρέπεστε;
Συγνώμη, αλλά σας ακούν παραγωγοί. Και λέτε ότι η ζάχαρη μειώθηκε στη χώρα μας, επειδή μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί απλούστατα, κυρία Υπουργέ, οι παραγωγοί, όταν συμβάλλονται με έναν επιχειρηματία, αν ο επιχειρηματίας δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα πάρει κοψοχρονιά το προϊόν. Γι’ αυτό και τα πήγαινε για ζωοτροφές. Λειτούργησαν αυτά τα εργοστάσια τα οποία δεσμεύτηκε επιχειρηματίας; Είναι ερημωμένα, ναι ή όχι; Και πανηγυρίζετε από πάνω; Και κουνάτε το δάχτυλο; Έλεος! Μόνο αυτό».
Εκδήλωση αφιερωμένη στο ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την κυκλοφορία λιπασμάτων, καθώς και στις τάσεις και εξελίξεις που επικρατούν στον κλάδο της θρέψης φυτών οργάνωσε ο ΣΠΕΛ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) την Παρασκευή 8/11/2024.
Στην εκδήλωση, η οποία στην πράξη αποτελεί το 4ο Συνέδριο του ΣΠΕΛ με επίκεντρο το ρυθμιστικό περιβάλλον, διακεκριμένοι εισηγητές καθώς και περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν και να συζητήσουν τη δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτης Διονύσης τόνισε τη σημασία των λιπασμάτων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, ειδικά εν μέσω προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Ανέφερε ότι τα λιπάσματα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς συντελεστές, νευραλγικής σημασίας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όπως είπε, ο κλάδος των λιπασμάτων καλείται να προσαρμοστεί και να καινοτομήσει για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και της ΚΑΠ, προωθώντας βιώσιμες και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας λιπασμάτων και των αρμόδιων αρχών για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ασφαλούς και ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου, ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή και της βιομηχανίας, καθώς και να προσθέτει εργαλεία στον αγρότη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Καραγεωργίου Ν. ανέδειξε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων και του κλάδου λιπασμάτων, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο των λιπασμάτων στην αύξηση της παραγωγής και τη διασφάλιση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών των αγροτικών προϊόντων.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την DG GROW παρουσίασε τις βασικές αρχές και απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού κυκλοφορίας λιπασμάτων, με έμφαση τις 14 τροποποιήσεις που ήδη έχουν δημοσιευτεί από την ημέρα εφαρμογής του. Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση αναλύθηκε η δυνατότητα υιοθέτησης ψηφιακής ετικέτας στα προϊόντα λίπανσης, καθώς και τα νέα κριτήρια αξιολόγησής των πολυμερών υλικών που χρησιμοποιούνται ως συστατικά στα λιπάσματα. Με βάση τα στοιχεία που αναφέρουν οι τεχνικές μελέτες, που αναθέτει η ΕΕ σε εξωτερικούς συνεργάτες, αναμένεται το επόμενο διάστημα να συμπεριληφθούν ως συστατικά για την παραγωγή λιπασμάτων (α) νέα υλικά από ζωικά υποπροϊόντα, (β) νέοι μικροοργανισμοί, αλλά και να δημοσιευτεί οδηγός για τον τρόπο δημιουργίας των τεχνικών φακέλων των προϊόντων λίπανσης από τους παρασκευαστές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον προαιρετικό χαρακτήρα του Κανονισμού και στη δυνατότητα των κρατών μελών να διακινούν τα προϊόντα λίπανσης με τις εθνικές τους νομοθεσίες.
Ακολούθησε η παρουσίαση του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ, Δρ. Μίχου Κ., ο οποίος παρουσίασε τις εξελίξεις όσον αφορά τη θέσπιση εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων στον τομέα των λιπασμάτων και συναφών προϊόντων. Αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δυνατότητα που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, αλλά και ο εθνικός νόμος ότι με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζονται οι τύποι λιπασμάτων που μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα και τα στοιχεία που προσδιορίζουν κάθε λίπασμα, ανάλυσε την προτεινόμενη πρόταση για τη διαμόρφωση του εθνικού πλαισίου κυκλοφορίας προϊόντων λίπανσης.
Στη δεύτερη ενότητα, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ανασκόπηση των νέων τάσεων που συζητιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και των τροποποιήσεων που αναμένονται να ενσωματωθούν στο νομοθετικό πλαίσιο των λιπασμάτων στο μέλλον. Συγκεκριμένα, ο κ. Barton David παρουσίασε τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοδιεγερτών - EBIC, τονίζοντας τα βασικά σημεία που θεωρούν ότι υπολείπεται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Λιπασμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε την υποχρέωση να είναι εγγεγραμμένα στον κανονισμό Reach όλα τα συστατικά ανεξάρτητα από τον όγκο παραγωγής, την περιορισμένη λίστα των μικροοργανισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά προϊόντων λίπανσης, την απαγόρευση της χρήσης των φωσφορικών, την μη συμπλήρωση των συστατικών που προέρχονται από ζωικά υποπροϊόντα, που όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δρουν περιοριστικά για τη βιομηχανία παραγωγής βιοδιεγερτών.
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, ο κ. Σφέτσας Θ., Τεχνικός Υπεύθυνος της Qlab, παρουσίασε τα αποτελέσματα της τεχνικής μελέτης που ανατέθηκε στην QLAB από την ΕΕ, για την ένταξη νέων υλικών στην κατηγορία συστατικών προερχόμενα από ζωικά υπο-προϊόντα. Συγκεκριμένα από τα 12 υλικά, που υπάρχουν στη μελέτη και αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα,, παρουσίασε ως παραδείγματα την μεταποιημένη ζωική πρωτεΐνη. Στη συνέχεια της παρουσίασης του, περιέγραψε πως μπορεί το χωνεμένο οργανικό υπόλειμμα από αναερόβια επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα λίπανσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της υγείας των εδαφών, αλλά και μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα.
Η Dr. Laura van Schöll, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο NMI (Nutriënten Management Instituut), παρουσίασε τα στοιχεία της τεχνικής μελέτης που έχουν αναλάβει από την ΕΕ, σχετικά με την προσθήκη νέων συστατικών υλικών στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Κυκλοφορίας Λιπασμάτων. Τα υλικά που αξιολογούνται περιλαμβάνουν καινοτόμα υλικά, όπως υποπροϊόντα από τη βιομηχανία ζωοτροφών, επεξεργασμένα ανθρώπινα εκκρίματα μέσω νιτροποίησης και απόσταξης, ανακτημένα θρεπτικά στοιχεία όπως, για παράδειγμα από ανακυκλωμένες μπαταρίες κτλ. Τα συστατικά που αξιολογούνται στη μελέτη προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση που είχε πραγματοποιηθεί το 2022 και τα αποτελέσματα της μελέτης, σημείωσε, ότι θα δημοσιευτούν το 2025.
Η τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου ήταν αφιερωμένη στους εκπροσώπους των Κοινοποιημένων Οργανισμών (ΚΟ), οι οποίοι ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λιπασμάτων στην εφαρμογή των νομοθετικών πλαισίων. Ο Tettelaar Giel, Πρόεδρος των ΚΟ και Πρόεδρος της EFCI Register, ο κ. Βαπορίδης Σ. από την TUV AUSTRIA HELLAS, και η κα Pyjor Magdalena από την EFCI Register ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού επιτρέπει στα προϊόντα λίπανσης να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλα τα Κράτη Μέλη, ότι οι ΚΟ έχουν δημοσιευμένα πρωτόκολλα για τις διαδικασίες που απαιτείται να ακολουθούν οι οικονομικοί φορείς, αλλά και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες ελέγχου της συμμόρφωσης της κυκλοφορίας λιπασμάτων.
Ο ΣΠΕΛ, πρωτοπόρος στη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για τα μέλη του, οργάνωσε μια ολοκληρωμένη ενημερωτική και εκπαιδευτική ολοήμερη εκδήλωση, η οποία εξελίχθηκε σε μία δυναμική συνάντηση.
Με την παρουσία του συνόλου των μελών του ΣΠΕΛ, αλλά και των εκπροσώπων της Πολιτικής Ηγεσίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των υπηρεσιών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φορέων, αναδείχτηκε η σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων θέσεων και πολιτικών, αλλά και στοχευμένης στρατηγικής για τον κλάδο των λιπασμάτων σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Τα Μέλη του ΣΠΕΛ μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αποκτούν τη γνώση, αλλά και τα εργαλεία, ώστε όχι μόνο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου, αλλά να μεταστρέψουν αυτές τις αλλαγές σε επιχειρηματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.
Η δυναμική συμμετοχή των Μελών του ΣΠΕΛ αποδεικνύει τη δέσμευση του κλάδου να παράγει Προϊόντα Λίπανσης Υψηλών Προδιαγραφών που προσθέτουν αξία στον αγροδιατροφικό κλάδο.
Αύξηση είχαμε στις τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, που πλησίασαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ είχε το προϊόν το 2021.
Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού που αγόρασε η μεταποίηση κυμάνθηκαν από 504,39 έως 549,23 ευρώ ο τόνος.
Οι υψηλότερες τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2021, όταν είχαν φτάσει στα επίπεδα των 571,65 έως 614,24 ευρώ ο τόνος.
Όπως αναφέρουν οι μεταποιητές αυτό συμβαίνει γιατί υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές ηλιέλαιου στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ.
Η αύξηση των τιμών ηλίανθου ενισχύεται από την αύξηση της τιμής του ηλιελαίου στις ξένες αγορές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί εξαγωγοί, η τιμή στο ηλιέλαιο αυξήθηκε, κατά 20-30 δολάρια ανά τόνο, την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Ιανουάριο του 2023, που ήταν 937,23 - 941,82 ευρώ ανά τόνο τιμή στο λιμάνι.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας ηλίανθου και ελαιοκράμβης.
Τα προβλήματα αφορούν την καθυστέρηση της υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής βιοντίζελ για το 2024. Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύσκεψη για τον καθορισμό της φετινής κατανομής. Όλη αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για τις καλλιέργειες.
Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, που ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωσης της παραγωγής βιοντίζελ κατά 40%.
Κάτι τέτοιο θα φέρει περαιτέρω μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, μετά και από μια δύσκολη χρονιά λόγω της ξηρασίας που είχε φέτος ο ηλίανθος.
Τον προβληματισμό του για την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας ηλίανθου και ελαιοκράμβης επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε στον ΥΠΕΝ ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, πρόεδρος του Σύνδεσμου Τυποποιητών Συσκευαστών - Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ).
Όπως τονίζει στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, «η απόφασή σας για μείωση των καλλιεργειών ηλίανθου και ελαιοκράμβης στην χώρα μας επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους, τα μελισσοσμήνοι των οποίων αξιοποιούν τις καλλιέργειες αυτές για επιβίωση ή την παραγωγή μελιών. Ιδιαίτερα ο ηλίανθος είναι βασικό μελισσοκομικό φυτό για τους μελισσοκόμους του Έβρου, τους οποίους η πολιτεία προσπαθεί να ενισχύσει προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον ακριτικό νομό».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, «εδώ και χρόνια αγοράζαμε όλη την παραγωγή μελιού από τους μελισσοκόμους του Έβρου. Ο ηλίανθος αποτελεί βασική καλλιέργεια της περιοχής και βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία των στρεμμάτων καλλιέργειας, η οποία μας προβληματίζει. Μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο ο ηλίανθος αποτελεί την βασική καλλιέργεια για την μελισσοκομία της περιοχής. Αν χαθεί και αυτός οδηγούμαστε σε μεγάλα προβλήματα στον κλάδο».
Διαβάστε όλη την επιστολή που έστειλε η ΣΕΤΣΕΜ στο ΥΠΕΝ (εδώ)
Από το Δήμο Φαρσάλων έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την θεομηνία Daniel.
Οι παραγωγοί που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης μέσα σε προθεσμία δέκα ημερολογιακών ημερών (έως 21/10/2024).
Ωστόσο με έκπληξη είδαν το κούρεμα του ποσοστού ζημιάς οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, μιας καλλιέργειας που είχε ολική καταστροφή από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της θεομηνίας.
Ενώ όμως περίμεναν 100% ζημιά - δεν είχαν κάνει παράδοση στην βιομηχανία - είδαν το ποσοστό να μειώνεται στο 50 - 60%. Θυμίζουμε ότι η προκαταβολή στην βιομηχανική ντομάτα ήταν στα 500 ευρώ το στρέμμα.
Ο ΑγροΤύπος συζήτησε με τον κ. Δημήτρη Προσμίτη, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, ο οποίος ανέφερε ότι «πληρώνω ασφάλιστρο +20% στον ΕΛΓΑ και είχα την προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα περιμένω με την εξόφληση να πάρω 350 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την αποζημίωση πρέπει να έχω για την ζημιά 100% που έπαθα στην καλλιέργεια. Αν είναι η αποζημίωση κουρεμένη αυτό είναι πολύ άδικο».
Με αποδόσεις 9 - 10 τόνους το στρέμμα και τιμή αποζημίωσης αισθητά μειωμένη, στα 76 ευρώ το τόνο (τιμή αναφοράς 2020 - 2021), θα περίμεναν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μια αποζημίωση γύρω στα 900 το στρέμμα. Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις με παραγωγούς που θα δουν μηδενική εξόφληση. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει ο ΕΛΓΑ και επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.
Θυμίζουμε επίσης ότι τα πορίσματα ζημιάς δεν τα υπόγραψαν οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αλλά τριμερή επιτροπή. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μετά την ένσταση.
Ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis λόγω των ζημιών που είχε η φετινή παραγωγή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.
Αυτό ζητούν σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ οι δήμαρχοι Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης και Σερρών
Συγκεριμένα αναφέρουν τα εξής:
Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών.
Ειδικότερα ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των Δήμων μας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.
Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προιόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής.
Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.
Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία.
Επειδή ο Σερραικός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου μας και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα.
Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή.
Επειδή ένας Δήμος είναι ισχυρός μόνο όταν είναι κοντά στους πολίτες του, στα προβλήματά τους, στις ανάγκες τους.
Για τους λόγους αυτούς:
Ως δήμαρχοι του νομού Σερρών, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας, για αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα.
Ξεκίνησε αυτή την εποχή η σπορά της ελαιοκράμβης μετά από μια δύσκολη χρονιά, αφού το 2024 οι αποδόσεις στα αλώνια ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Η παρατεταµένη ανοµβρία του περσινού φθινοπώρου δεν επέτρεψε να γίνει η σπορά στο σωστό χρόνο.
Η συγκομιδή ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και ήταν 15-20 ηµέρες πιο πρώιμη, με μειωμένες αποδόσεις ακόμη και 150 κιλά το στρέµµα, όταν σε µια καλή χρονιά κυμαίνονταν 250-300 κιλά το στρέµµα, ενώ η συµβολαιακή έδωσε 47 λεπτά το κιλό.
Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα οι τιμές στα συμβόλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις βιομηχανίες βιοντίζελ, η τιμή παραγωγού στα συμβόλαια της ελαιοκραμβης για τον Ιούνιο του 2025 θα είναι πάντω από 40 λεπτά ανά κιλό προϊόντος.
Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή γίνεται η σπορά της ελαιοκράμβη από τους παραγωγούς. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην αδυναµία των παραγωγών να σπείρουν έγκαιρα το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που έχουμε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι όμως είχαμε προβλήματα με τις αποδόσεις και στον ηλίανθο λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις σε όλη την χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να αποφασίσουν να στραφούν ξανά στην ελαιοκράμβη.
Ακόμη είναι νωρίς για την υπογραφή συμβολαίων, όμως οι τιμές που ακούγονται στην αγορά δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 40 λεπτά».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ελαιοκράμβη πρέπει να σπαρθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και επειδή πάει κυρίως σε ξηρικές περιοχές το πρόβλημα είναι ότι καθυστερούν οι βροχοπτώσεις.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν καίγεται η κορυφή για να πετάξει πλάγια. Αυτό δίνει ύψος στο φυτό και μειώνει την παραγωγικότητα.
Αν γίνει η σπορά σωστά και έχουμε ένα καλό χειμώνα οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 500 κιλά το στρέμμα. Με καλές αποδόσεις και με συμβόλαια στα 47 λεπτά το κιλό - που είχαμε την περσινή περίοδο - η καλλιέργεια μπορεί να φέρει εισόδημα στον παραγωγό. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι η ελαιοκράμβη θα έπρεπε να είχε τιμή συμβολαίου στην σπορά και όχι τον Μάιο - Ιούνιο, όπως γίνεται στην χώρα μας.
Πάντως όταν το σιτάρι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αυτή την περίοδο έχει τιμή παραγωγού στα 21 - 22 λεπτά, τότε συμφέρει η καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Επίσης ο ηλίανθος είχε φέτος μια καταστροφική χρονιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Τα τελευταία χρόνια και στα σιτηρά έχουμε έξοδα φυτοπροστασίας που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας. Επίσης τώρα έχουμε νέα υβρίδια ελαιοκράμβης που είναι πιο ανθεκτικά και βοηθούν τον παραγωγό στην φυτοπροστασία».
Η εταιρία Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ, ηγέτιδα εταιρία αγροτικών εφοδίων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο των λιπασμάτων, σε συνεργασία με τον Αμερικανικό οίκο BRANDT.
Στο πλαίσιο της νέας της στρατηγικής επένδυσης, η Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ. ΑΒΕΕ ήλθε σε συμφωνία με την ADAMA Ελλάς Μ.ΑΕ Λύσεις για τη Γεωργία, για τη χρήση από την K&N Ευθυμιάδης των επιτυχημένων εμπορικών σημάτων λιπασμάτων της ADAMA Ελλάς ΑδΑΜΑΣ®, Duramax® και Solaris.
Η εταιρία K&N Ευθυμιάδης με αυτή την στρατηγική επένδυση στοχεύει να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των Λιπασμάτων και Βιοδιεγερτών σε σύμπραξη με την εταιρία BRANDT, μια Αμερικανική, πολυεθνική εταιρία ειδικευμένη στα ειδικά Λιπάσματα. Με την κίνηση αυτή, βασική επιδίωξη της εταιρίας K&N Ευθυμιάδης είναι η προσφορά ποιοτικών και τεχνολογικώς προηγμένων προϊόντων θρέψης φυτών και η καλύτερη κάλυψη των αναγκών των παραγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Η εταιρία ADAMA Ελλάς Μ.ΑΕ Λύσεις για τη Γεωργία, στα πλαίσια της διεθνούς στρατηγικής του Ομίλου ADAMA, θα εστιάσει στη βασική της επιχειρηματική της δραστηριότητα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ειδικότερα στην ανάπτυξη Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς Προϊόντων Καινοτομίας Αξίας.
Η ADAMA είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρία φυτοπροστασίας, η οποία παρέχει λύσεις για την καταπολέμηση των ζιζανίων, των εντόμων και των ασθενειών, ώστε οι αγρότες να μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να θρέψουν τον κόσμο. Αξιοποιώντας τις υπερσύγχρονες δυνατότητες Έρευνας & Ανάπτυξης, παραγωγής και σύνθεσης και τη μοναδική της εργαλειοθήκη με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δραστικών ουσιών – έχει την ευελιξία να δημιουργεί μοναδικές συνθέσεις και μείγματα για να καλύψει τις ανάγκες των τοπικών αγροτών. Η υπόσχεση της εταιρίας να Ακούει > Μαθαίνει > Παραδίδει είναι μια πρόσκληση προς τους πελάτες να μιλήσουν μαζί της και μια δέσμευση ότι θα τους ακούσει, θα μάθει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και θα προσφέρει νέα, σχετικά προϊόντα και λύσεις.
Ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ο οποίος από το 2003 φέρει την ονομασία REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group περιλαμβάνει δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίες ασχολούνται με την Παραγωγή, την Έρευνα & Ανάπτυξη καθώς και την παροχή Υπηρεσιών στη Γεωργία. Η εταιρία Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ, η μεγαλύτερη εταιρία του Ομίλου που ιδρύθηκε το 1935, διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο Φυτοπροστατευτικών προϊόντων και Σπόρων, ισχυρό εμπορικό δίκτυο, υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογικής στάθμης, επιχειρώντας να υλοποιήσει την απαίτηση της αγοράς για τη συνδυασμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν την ανάγκη του αγρότη να παράγει και να πουλά τα προϊόντα του σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούν η βιομηχανία τροφίμων, τα σουπερμάρκετ και ο τελικός καταναλωτής.
Η εταιρία BRANDT είναι γνωστή ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, οικογενειακές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από το 1953, η οικογένεια Brandt και οι υπάλληλοί της παρέμειναν πιστοί σε μια φιλοσοφία που έχει φυτευτεί βαθιά στις μεσοδυτικές ρίζες της εταιρίας και σφυρηλατείται από ένα αμερικανικό πνεύμα που εστιάζει στη δέσμευση για ποιοτικούς ανθρώπους και ποιοτικά προϊόντα. Προσφέρει τα προϊόντα, τη γνώση και την εξυπηρέτηση πελατών για να βοηθήσει τους επιχειρηματικούς εταίρους της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και σε όλο τον κόσμο να είναι επιτυχημένοι. Φροντίζοντας τους πελάτες της, κοντά και μακριά, η BRANDT βοηθά τις οικογένειες, τις φάρμες και τις κοινότητες να εξασφαλίσουν έναν ασφαλή εφοδιασμό σε φυτικές ίνες, καύσιμα και τρόφιμα. Με περισσότερα από 250 προϊόντα, η εταιρία BRANDT προτιμάται από τους αγρότες που καλλιεργούν από Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας μέχρι φρούτα και λαχανικά, καλλωπιστικά και χλοοτάπητες. Τα προϊόντα της BRANDT πωλούνται σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως.
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, η Yara Ελλάς και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη διοργάνωσαν στους χώρους του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Αναγεννητική Γεωργία. Μία ημέρα εστιασμένη στις βέλτιστες βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που επηρεάζουν θετικά τη φύση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα διαφορετικών πρακτικών θρέψης που εφαρμόστη- καν σε 2 πειραματικούς αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, με ποικι- λίες Ξινόμαυρο και Gewurztraminer αντίστοιχα. Το ερευνητικό έργο που υποστηρίχτηκε επιστημονικά από ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στοχεύει στη μέτρηση της συσχέτι- σης του Δείκτη Υγείας του Εδάφους (βασικός πυλώνας της Αναγεννητικής Γεωργίας) με την ενίσχυση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στην Ελλάδα που συνδυάζει με μετρήσιμους όρους τη βιωσιμότητα με την αειφορία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι του ευρύτερου αγροδιατροφικού χώρου εκφράζοντας την πεποίθηση πως το αγροδιατροφικό σύστημα θα πρέπει να ενδυναμωθεί και ότι χρειάζεται επειγόντως να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας, με συνεργασίες και μετρήσιμες πρακτικές για τους αγρότες.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη. Ο κ. Σταμενίτης συνομίλησε με τα στελέχη της Yara και του Κτήματος Κυρ-Γιάννη και ενημερώθηκε για τη σημασία της ανάδειξης της Αναγεννητικής Γεωργίας και της πιο βιώσιμης προσέγγισης της αγροτικής παραγωγής.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης , ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος της Κυρ-Γιάννη, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους στη Νάουσα, παρουσίασε την ιστορία και την ανάπτυξη του Κτήματος στη Νάουσα και το Αμύνταιο, με έμφαση στη φιλοσοφία και τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία του. Με συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα του αμπελώνα, κτίζοντας την παράδοση μέσα από την καινοτομία, και ανοίγοντας νέους δρόμους για το ελληνικό κρασί. Ο κ. Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ένταξης της της Κυρ-Γιάννη, ως το πρώτο ελληνικό οινοποιείο στο International Wineries for Climate Action, ένα δίκτυο κορυφαίων οινοποιείων από όλο τον κόσμο που όχι μόνο είναι ευαισθητοποιημένα απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά είναι κυρίως αποφασισμένα να αναλάβουν πρωτοβουλίες επενδύοντας και ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και εμπειρία. Αναφερόμενος τέλος στο ερευνητικό πρόγραμμα, τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα είναι η συνεργασία, η συστημική έρευνα, μέσω διαρκούς αξιολόγησης, και ο συντονισμός με μακροπρόθεσμο πλάνο.
Ακολούθως, η κ. Marion Martinez, SVP, South Europe της Yara, παρουσίασε τις θέσεις της Yara ως προς την Αναγεννητική Γεωργία. Συνδέοντας το όραμα και τη φιλοδοξία της Yara «Να αναπτύξουμε ένα διατροφικό μέλλον με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα ο μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα και η Αναγεννητική Γεωργία αποτελεί τη λύση για να το επιτύχουμε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Martinez «Η Yara παίζει καθοριστικό ρόλο στην Αναγεννητική Γεωργία. Αν δούμε τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί, αυτές είναι τρομακτικές. Σήμερα, μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις στους παραγωγούς για να 2 / 2 παράξουν τροφή και να ενσωματώσουν τις λύσεις αυτές σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων».
Ο κ. Γιάννης Ζαφειρίου, Εδαφολόγος - Ερευνητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, ανέπτυξε με τη σειρά του τον ορισμό και τη σημασία της Υγείας του Εδάφους, μια έννοια που βασίζεται όπως ανέφερε στη βελτιστοποίηση των φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών του εδάφους. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινώς αποδεκτού συστήματος παρακολούθησης των εδαφικών δεικτών, αλλά και ενός κοινού ορισμού της υγιούς κατάστασης του εδάφους. Στη συνέχεια ο κ. Ζαφειρίου παρουσίασε το μεθοδολογικό περίγραμμα για την διεξαγωγή του πειραματικού στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές εφαρμογές που έγιναν τόσο στο αμπελοτόπι στο Γιαννακοχώρι, όσο και το Αμύνταιο. Καθώς το πειραματικό βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την επίδραση σε δείκτες όπως: η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων, η μέτρηση τιμών στους δείκτες SPAD και NDVI, η επίδραση στην απόδοση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε την επίσκεψη στον πειραματικό αμπελώνα του Γιαννακοχωρίου με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Ο κ. Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager και ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, Agronomy Specialist της Yara Ελλάς, ανέπτυξαν εις βάθος τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν τόσο στο Γιαννακοχώρι όσο και το Αμύνταιο, ως προς τις επιμέρους μεταχειρίσεις και τα προϊόντα που εφαρμόστηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι κατά την φετινή χρονιά ο τρύγος ήταν εξαιρετικά πρώιμος, σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη συνηθισμένη περίοδο συγκομιδής. Ως προς τα αποτελέσματα και τις παραμέτρους παρατηρήθηκε θετική επίδραση των αξιολογούμενων παραμέτρων σύμφωνα με το πρωτόκολλο αξιολόγησης, ενώ τα πειραματικά θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλους πυλώνες αξιολόγησης της Αναγεννητικής Γεωργίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, όπου παρουσιάστηκαν οι αμπελώνες, οι εγκαταστάσεις και το κελάρι του κτήματος, όπου δόθηκε έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη και στον σεβασμό προς το περιβάλλον, και ολοκληρώθηκε με γεύμα προς τους καλεσμένους που παρευρέθηκαν.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, με το προϊόν πάντως να έχει επηρεαστεί από το μειωμένο πότισμα εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί κάνουν αγώνα να παραδώσουν τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί με τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εκτιμώ ότι η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία αναμένεται να κυμανθεί στους 30.000 τόνους. Μιλάμε για μια μέτρια παραγωγή που έχει προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και των προβλημάτων στην άρδευση.
Το θετικό είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχουμε καύσωνες και εξελίσσεται ομαλά μέχρι σήμερα η συγκομιδή. Βρισκόμαστε στο 50% της παραγωγής, δηλαδή έχουν συγκομιστεί γύρω στους 15.000 τόνους. Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα η παραγωγή θα μειωθεί.
Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 1,40 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε φέτος να έχουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με την περσινή τιμή.
Όσον αφορά τα προβλήματα στην άρδευσης, τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (6 Αυγούστου 2024), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ, της ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας, εκπροσώπους του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Μυρτουντίων, Γαστούνης και Αμαλιάδας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024 και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.
Για φέτος εκτιμώ ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τα καταφέρουμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες. Αν όμως συνεχιστεί η ξηρασία το επόμενο έτος τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια».
Πρόγραμμα άρδευσης
Το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας, για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, έχει ως εξής:
Εφαρμογή στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας παροχής 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για λειτουργία των δικτύων:
- από την Παρασκευή 09/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
- από την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
- από την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ..
Διακοπή παροχέτευσης στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας:
- από τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
- από τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
- από τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 30/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ..
Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.
Τέλος θέλει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, για την παραγωγή βιοντίζελ.
Αυτό φάνηκε στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών βιοντίζελ με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, με θέμα την υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2024.
Θυμίζουμε πέρυσι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023.
Όπως δήλωσε στην συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, για φέτος θα υπάρξει μια μείωση της ποσότητας βιοντίζελ κατά 40%. Από το 2025 θα έχουμε μια ετήσια μείωσης της ποσότητας κατά 5% και μέχρι το 2029 θα μηδενιστεί η ποσότητα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, «από τον Μάρτιο του 2024, σε σύσκεψη που είχαμε κάνει στον ΥΠΕΝ, μας είχαν υποσχεθεί ότι θα υπόγραφαν την κατανομή. Φτάσαμε Ιούλιο και ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Τώρα μιλάνε στο ΥΠΕΝ για μείωση ποσοτήτων. Οι δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των εργοστασίων και σε «ολοκληρωτική καταστροφή» στις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Στην χώρα οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών γίνονται σε περίπου 1.000.000 στρέμματα (44.000 ΑΦΜ) και αυτή η απόφαση βάζει τίτλους τέλους στον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη».
Πάντως μοναδικοί ωφελημένοι από όλη αυτή την εικόνα είναι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες μπορούν να εισάγουν βιοντίζελ από το εξωτερικό.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης, καθώς βλέπουν ότι η απώλεια της παραγωγής τους (Μπασμά), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ξηρασίας θα ξεπεράσει το 60%.
Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων εκτασεων κάθε χρόνο.
Το θέμα έφερε με ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ στην Βουλή ο βουλευτής Νέας Αριστεράς της Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος αναφέρει τα εξής:
Η καλλιέργεια του καπνού είναι ζωτικής σημασίας καθώς αξιοποιεί άγονα και επικλινή εδάφη σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες.
Επιπλέον στην περιοχή υπάρχει ισχυρή παράδοση και σημαντική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλία μπασμάς), ενώ επίσης είναι πολύ ανεπτυγμένος ο εμπορικός κύκλος του παραγόμενου προϊόντος.
Πρόκειται όμως για μια απαιτητική παραγωγή, η οποία ξεκινά από την σπορά μέχρι και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, και σε όλο αυτό το διάστημα, από την Άνοιξη μέχρι και το Χειμώνα, χρειάζεται αυξημένος κόπος αλλά και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων καταστρέφουν τις καλλιέργειες και την παραγωγή ή οδηγούν σε τεράστια απώλεια παραγωγής.
Παράλληλα το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής μαζί με τις ολοένα και μειούμενες οικονομικές δυνατότητες των καπνοπαραγωγών δημιουργούν συνθήκες εγκατάλειψης του κλάδου και εξαφάνισης του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προστατεύεται με πιστοποιημένη ονομασία παραγωγής και προέλευσης.
Οι δυσχερείς συνθήκες αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται οι καπνοπαραγωγοί ούτε για τα ξηραντήρια και τα σπορεία, ούτε για τις ζημιές στην καλλιέργεια από τη φυτική νεκρωτική ίωση, ούτε ευνοούνται από κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις γιατί θεωρούνται μικροκαλλιεργητές με μικρό κλήρο που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά ούτε και επιδοτούνται με κάποιου είδους συνδεδεμένη ή βασική ενίσχυση, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει απενταχθεί από τη λίστα των προς επιδότηση προϊόντων της χώρας μας, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των παραγωγών του καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 στη Ροδόπη καλλιεργούνταν πάνω από 60.000 στρ. ενώ το 2023 ο αριθμός έπεσε στα 23.840 στρέμματα.
Επειδή, η οικονομική καταστροφή των καπνοπαραγωγών του ακριτικού νομού της Ροδόπης είναι τεράστια.
Επειδή η ποικιλία του καπνού της Ροδόπης είναι μια από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες της παγκόσμιας καπνοπαραγωγής με κύρια χρήση στην φαρμακολογία, στην ιατρική, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.
Επειδή, η καπνοκαλλιέργεια συνεχίζει φθίνουσα πορεία με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από 10% έως 20% από χρόνο σε χρόνο.
Επειδή η μείωση της καπνοκαλλιέργειας δείχνει ότι, οι δυσχερείς συνθήκες και η οικονομική επισφάλεια αποτρέπουν τους νέους αγρότες να επενδύσουν στη γη και να ζήσουν από αυτή.
Επειδή, είναι επιβεβλημένη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.
Επειδή η μονοκαλλιέργεια καπνού, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτικού εισοδήματος της μειονότητας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη της καπνοπαραγωγής στη Ροδόπη και με τι χρονικό ορίζοντα;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη μείωση του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής;
Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις επιχορηγήσεις κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) οι οποίες μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 15.000€ ανά παραγωγό και να χορηγούνται επί τρία συναπτά έτη, ως ένα μεταβατικό μέτρο στοιχειώδους κάλυψης των χρόνιων απωλειών εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και διατήρησης της καλλιέργειας;
Προτίθεστε κατά την αναδιαμόρφωση της νέας ΚΑΠ να συμπεριλάβετε τον καπνό στα προϊόντα που επιδοτούνται;
Προτίθεστε να αλλάξετε τον εφαρμοστικό νόμο, έτσι ώστε οι καπνοπαραγωγοί, που κατά πλειοψηφία λόγω μικρού κλήρου θεωρούνται μικροκαλλιεργητές και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται ένταξη σε προγράμματα σχεδίων βελτίωσης ή άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ευρωπαϊκών ή κρατικών πόρων;
Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη μοναδικότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου είδους καπνού πιστοποιώντας την παραγωγή και την προέλευσή του;
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Syngenta στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουλίου 2024.
Το συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε από την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της IAPPS και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσέλκυσε πλήθους κόσμου και καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα, κάλυψαν όλους τους κάδους φυτοπροστασίας, όπως η φυτοπαθολογία, η εντομολογία, η ζιζανιολογία και τα πιο σημαντικά προβλήματα αυτών, ενώ πολλές διαλέξεις επικεντρώθηκαν στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην προστασία των φυτών, καθώς και στην ανάγκη ανάπτυξης νέων εργαλείων και λύσεων στο δρόμο προς μια βιώσιμη γεωργία.
Η Syngenta ως «Ασημένιος» χορηγός του συνεδρίου είχε τη δυνατότητα συμμετοχής, παρουσιάζοντας νέες λύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο βιολογικό της πορτοφόλι, εστιάζοντας στο πώς τα σκευάσματα αυτά μπορούν να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς την «Αναγεννητική Γεωργία».
Πιο συγκεκριμένα ο Marco Piscicelli, Biostimulants Technical Expert της Syngenta, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και να παρουσιάσει αναλυτικά δύο βιοδιεγέρτες:
Το Vixeran: Ένα μικροβιακό σκεύασμα που ενισχύει τη θρέψη και την ανάπτυξη των καλλιεργειών, με βάση το αζωτοδεμευτικό βακτήριο Azotobacter salinestris str. CECT9690. Το Vixeran δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο στα φύλλα, τις ρίζες και τη ριζόσφαιρα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πρόσληψη των αζωτούχων λιπασμάτων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση των καλλιεργειών.
Το Megafol: Ένας βιοδιεγέρτης με φυτικά ενεργά συστατικά που βοηθάει την καλλιέργεια να ξεπεράσει το αβιοτικό στρες και ενεργοποιεί την ανάπτυξη ώστε να επιτύχουμε μέγιστη παραγωγή.
Το πορτοφόλι της Syngenta στα βιολογικά ενδυναμώνεται και διευρύνεται κάτω από το εμπορικό σήμα “Syngenta Biologicals”, επιταχύνοντας την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων και παρέχοντας στους αγρότες καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Ρουσσέα, τη Γενική Διευθύντρια κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, τον Γ.Γ. κ. Γιάννη Βεβελάκη και μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας. Συζητήθηκαν τα αιτήματα του Συνδέσμου, αναφορικά με:
- την έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα και τα λοιπά προϊόντα λίπανσης, που κατά τα μέλη του ΣΠΕΛ «αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του επιχειρείν, προάγει την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύει τον Έλληνα αγρότη»,
- την άμεση ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, καθώς «η ψηφιακή γραφειοκρατία και το πρόσθετο διοικητικό κόστος, που θα δημιουργήσει μια τέτοια πλατφόρμα στις επιχειρήσεις είναι τεράστια»,
- τη βελτίωση της ΚΑΠ 2023-2027, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων, που περιλαμβάνουν χρήση λιπασμάτων και προϊόντων λίπανσης με ειδικές τεχνολογίες, στα Οικολογικά Σχήματα, για το έτος 2024.
Ο κ. Κέλλας, αφού άκουσε με προσοχή τα όσα του εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ, τους ενημέρωσε ότι η έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ήδη βελτιωμένη ΚΑΠ 2023-2027, ως προς τις δράσεις σχετικά με την παραγωγή λιπασμάτων, την οποία και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναγνώρισαν.
Σημείωσε, μάλιστα, πως, ενόψει του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ), θα γίνει επεξεργασία για περαιτέρω βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως προς τα λιπάσματα.
Τέλος, όσον αφορά το αίτημα του ΣΠΕΛ για ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, ο Λαρισαίος Υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός τους, αναφορικά με την τροποποίηση της διαδικασίας δημιουργίας πλατφόρμας σύνδεσης παραγωγής λιπασμάτων και πρώτης ύλης.
Δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να υπάρχει συνολική πρόβλεψη πορείας λιπασμάτων σε πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, και όχι σε καθημερινή βάση, τονίζοντας την μεγάλη αξία των λιπασμάτων για τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, η ποσότητα των ορυκτών λιπασμάτων (άζωτο και φώσφορο) που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ ανήλθε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους.
Αυτό αντιπροσώπευε απότομη μείωση, κατά 10,3%, σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021 και μείωση, κατά 15,9%, από τη σχετική κορύφωση της χρήσης που είχαμε το 2017.
Η μείωση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων από την ΕΕ το 2022 συνδέθηκε εν μέρει με την απότομη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την εφαρμογή κυρώσεων στην κυβέρνηση της Μόσχας, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστήματα τροφίμων.
Στα ορυκτά λιπάσματα, η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε σε περίπου 8,9 εκατομμύρια τόνους το 2022, που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 9,4%.
Η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργία ήταν υψηλότερη σε εκείνες τις χώρες που συγκαταλέγονται επίσης στους κύριους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γαλλία (2 εκατ. τόνοι) και στη Γερμανία (1,1 εκατ. τόνοι).
Το 2022, η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ ήταν 0,9 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό σημαίνει μείωση, κατά 17,9%, σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021.
Οι χώρες με την υψηλότερη χρήση λιπασμάτων με βάση το φώσφορο στη γεωργία, για το 2022, ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία, οι οποίες μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της συνολικής χρήσης της ΕΕ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, για το 2022 η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο ανήλθε σε 167.420 τόνους (από 208.752 τόνους που ήταν το 2021), ενώ η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων ανήλθε σε 24.940 τόνους (από 30.100 τόνους το 2021).
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο από την Yara Ελλάς με σκοπό την παρουσίαση της νέας σειράς βιοδιεγερτών της Yara, YaraAmplix. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 8 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος, ξεκινώντας από την Καβάλα μέχρι το Ηράκλειο, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 250 συνεργάτες της Yara Ελλάς.
Η νέα σειρά βιοδιεγερτών YaraAmplix συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Yara, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για τη θρέψη των καλλιεργειών, δίνοντας έμφαση στην αναγεννητική γεωργία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Karem Canedo Rico, Biologicals & Fertigation Manager, Yara South EU, Maria Elize Bordoni, Biologicals Specialists Manager, Yara South EU και Αντώνης Αγγελετάκης, Biostimulants Director, Yara International οι οποίοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και τόνισαν τον στόχο της Yara: να γίνει ηγέτης και στην κατηγορία των βιοδιεγερτών.
Οι εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν, την περίοδο εμπορίας 2024-2025 (Ιούλιος - Ιούνιος) λόγω του μειωμένου όγκου παραγωγής, ενώ αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές ελαιούχων σπόρων.
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας αναφέρουν ότι το 2024 αναμένεται μια παραγωγή σιτηρών 52,4 εκατομμύρια τόνοι, από 60 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι ήταν το 2023, ενώ η Ουκρανική Ένωση Σιτηρών αναφέρει ότι οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της χώρας φέτος θα φτάσουν τα 35,5 εκατομμύρια τόνους.
Από την πλευρά του το USDA εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή και οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/2025.
Οι εκτάσεις καλλιέργειας φαίνεται να είναι μειωμένες κατά -3% για το σύνολο των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και σίκαλη), καθώς οι τιμές τους ήταν μειωμένες σε σχέση με τους ελαιούχους σπόρους.
Ο συνολικός όγκος παραγωγή ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά -6% λόγω μείωσης στρεμμάτων και χαμηλών αποδόσεων.
Αν και οι αποδόσεις αναμένεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω των θετικών καιρικών συνθηκών μέχρι στιγμής, είναι απίθανο να φτάσουν τις αποδόσεις σχεδόν ρεκόρ του 2023/2024.
Η ΕΕ είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας λόγω της προσωρινής αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων.
Από την άλλη αναμένεται οι Ουκρανοί αγρότες λόγω καλύτερης κερδοφορίας να αυξήσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας σε σόγια και ελαιοκράμβη, ενώ παραμένει σε σταθερά επίπεδα η έκταση με ηλίανθο.
Το γραφείο Ξένων Γεωργικών Υπηρεσιών (FAS) στο Κίεβο προβλέπει για την έκταση καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων στην Ουκρανία τα εξής:
- Ηλίανθος - 50 εκατ. στρέμματα, παρόμοια με το 2023/2024
- Σόγια - 21 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με πέρσι
- Ελαιοκράμβη - 15 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με πέρσι
Συνεχίζονται οι σπορές ηλίανθου, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι αναμένεται φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «πετύχαμε αύξηση τιμής με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε (από τα 42 λεπτά που είχαμε στην προηγούμενη συμφωνία).
Έτσι για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 δίνουμε ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 470 ευρώ ανά τόνο (47 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.
Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης ο συνεταιρισμός θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρχονται στα Κεντρικά γραφεία της Ένωσης, στην Ορεστιάδα, για την υπογραφεί των συμβάσεων».
Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών της χώρας, κάθως του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).
Μιλάμε για καλλιέργειες με πάνω από 1 εκατ. στρέμματα που ακολουθούν την συμβολαιακή γεωργία.
Το θέμα είναι μην απλά είναι λόγια λόγω των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια ξεχαστεί το θέμα.
Η απάντηση του ΥπΑΑΤ σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Η πρόταση για χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.
Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.
Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.
Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.
Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.