Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Άρχισαν να σαρώνουν τα Ελληνικά ελαιόλαδα οι Ιταλοί ελλείψει μεγάλης σοδειάς

26/09/2022 10:05 πμ
Έκλεισε συμφωνία για την πώληση 300 τόνων έξτρα παρθένου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Έκλεισε συμφωνία για την πώληση 300 τόνων έξτρα παρθένου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση τους παραγωγούς πως αποδέχτηκε τη προσφορά της εταιρείας Alta Maremma για την αγορά 300 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό.

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την περσινή πλέον σεζόν και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης, δίνοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 4,085 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο οξύτητας 0,21 έκλεισε επίσης η Alta Maremma, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με Ελληνική εξαγωγική εταιρεία, στην τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2021-2022 αγόρασε η εταιρεία Αγροβίμ.

Μεγάλη μείωση παραγωγής στην Ιταλία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία λέει το Ismea

Σε έκθεσή του, που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες, το Ινστιτούτο Ismea υπογραμμίζει πως οι πρώτες εντελώς προσωρινές ενδείξεις για την ελαιοκομική εκστρατεία προμηνύουν μια όχι και τόσο... άφθονη σοδειά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Μετά από μήνες ξηρασίας, πολλοί από τους ταμιευτήρες της χώρας αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού άρδευσης. Πιο σίγουρες εκτιμήσεις, συνεχίζει το Ismea, θα παραουσιάσει το Ismea ως συνήθως εντός του Οκτωβρίου, μόλις αρχίσουν να καταφθάνουν τα πρώτα στοιχεία για τις ελαιοπεριεκτικότητες και τις αποδόσεις από τα ελαιοτριβεία της χώρας.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
09/12/2022 10:19 πμ

Σε πώληση ενός βυτίου έξτρα, έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας προχώρησε ο Συνεταιρισμός την Πέμπτη.

Συνολικά πούλησε μέσω διαγωνισμού 30 τόνους σε Ελληνική εταιρεία, στην τιμή των 5,26 ευρώ το κιλό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Λάγγης, το συγκεκριμένο Κορωνέικο ελαιόλαδο έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, οξύτητα 0,2, φοβερή γεύση, πολυφαινόλες κ.λπ., τέτοια που το καθιστούν σχεδόν... φαρμακευτικό. Ο ίδιος τονίζει πως η χρονιά έχει πάει πίσω, η παραγωγή έχει οψιμίσει και είναι δηλωτικό το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή στον Συνεταιρισμό είναι 200 τόνους πίσω, σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή. Συνεπώς, το συγκεκριμένο προϊόν, εξηγεί, κατατάσσεται στα αγουρέλαια.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος για το προϊόν, αλλά και το ελαιόλαδο φέτος γενικότερα στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι τέσσερις συνολικά εταιρείες κατέθεσαν προσφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Ο κ. Λάγγης προαναγγέλλει νέο διαγωνισμό, πιθανόν με ένα ακόμα βυτίο (30 τόνοι) για την επόμενη Πέμπτη, τονίζοντας ότι έχουν αρχίσει πλέον και έρχονται εργάτες στην περιοχή, για να καλύψουν τα κενά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες της συγκομιδής και της ελαιοποίησης. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πώληση ήταν για το ίδιο τονάζ ελαιολάδου πάλι σε Ελληνική εταιρεία στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό.

Η συγκεκριμένη τιμή των 5,26 ευρώ το κιλό, είναι η ανώτερη καταγεγραμμένη πλέον φέτος στη χώρα μας για το ελαιόλαδο, που δείχνει να έχει περαιτέρω ανοδικές τάσεις, μιας και στο νομό Λακωνίας παίζει ήδη στα 5 με 5,20 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη έχει περάσει το 5ευρο.

Στις υπόλοιπες χώρες τώρα, η εντυπωσιακή άνοδος συνεχίζεται με την Ιταλία να έχει πιάσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 7,5 ευρώ το κιλό και την Ισπανία στα 7 ευρώ το κιλό. Και στις δυο αυτές χώρες από πολλούς παράγοντες και παραγωγούς εκφράζεται η εκτίμηση ότι την άνοιξη και πριν το καλοκαίρι, το προϊόν θα είναι εν ανεπαρκεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές.

Τελευταία νέα
08/12/2022 09:09 πμ

Η χώρα μας βρίσκεται πίσω από την Τουρκία όσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας τέθηκε σε ισχύ την 1 Φεβρουαρίου 2019 και καταργεί τους δασμούς και βοηθά το διμερές εμπόριο. Όπως φαίνεται η Ιταλία και η Ισπανία κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την εμπορική συμφωνία της ΕΕ κάτι που δεν κατάφερε η Ελλάδα. Επίσης η χώρα μας φαίνεται εφησυχασμένη στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου προς Ιταλία και φέτος προς Ισπανία. 

Τα στοιχεία από τη Γενική Αρχή Τελωνείων Ιαπωνίας αναφέρουν ότι το 2021 η Ελλάδα έκανε εξαγωγές 442.914.000 Γιεν, ενώ η Τουρκία 1.221.680.000 Γιεν (1 ευρώ = 143,54 Γιέν)

Τα τελευταία στοιχεία των Στατιστικών Εμπορίου της Ιαπωνίας, το μερίδιο της Ελλάδας στην αγορά ελαιολάδου της χώρας για το 2021 ήταν μόλις 1,71%.

Σύμφωνα με έρευνα για το ελαιόλαδο από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της (ΟΕΥ) της Ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δύο κύριες χώρες προμηθεύτριες ελαιολάδου για την Ιαπωνία.  Μέχρι το 2013, η Ιταλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής παρθένου ελαιόλαδου. Το 2014, η Ισπανία ξεπέρασε την Ιταλία και έκτοτε, η διαφορά έναντι της Ιταλίας αυξάνεται κάθε χρόνο. Συνολικά, το μερίδιο των δυο χωρών φτάνει το 94,3%, ενώ το μερίδιο των συνολικών εισαγωγών από την ΕΕ ανήλθε περίπου σε 96%. 

Αναλύοντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας παρθένου ελαιόλαδου παγκοσμίως (σύμφωνα με τον IOC), κατέχει μόνο ένα μικρό μερίδιο στην ιαπωνική αγορά. 

Η Τουρκία, η οποία έχει περιορισμένες εξαγωγικές δυνατότητες σε σχέση με την Ελλάδα, έχει μερίδιο 4,71% (1.221 εκατ. γιεν) στην ιαπωνική αγορά ελαιολάδου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχής αυξητική τάση του μεριδίου της Τυνησίας, όπου οι Ιάπωνες χρηματοδοτούν προγράμματα παραγωγής και εξαγωγής ελαιόλαδου. Το μερίδιο αυτό πενταπλασιάστηκε από το 2012 μέχρι το 2018 , από 0,17% σε 0,94%.

Χαρακτηριστικά ιαπωνικής αγοράς
Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ιπανωνία αυξάνεται, αν και ακόμη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το 2019 ήταν περίπου 0,57 κιλά ανά κάτοικο. Η αυξανόμενη ζήτηση σχετίζεται με τη δημοτικότητα της μεσογειακής κουζίνας στην Ιαπωνία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ολοένα και περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία.

Οι εισαγωγές χύμα αφορούν εισαγωγές μεγάλες ποσότητες και οι οποίες πωλούνται στην συνέχεια με άλλη ετικέτα, ή με το όνομα του εισαγωγέα. Ιαπωνικές εταιρίες συσκευάζουν το ελαιόλαδο με την δική τους επωνυμία. Οι χονδρέμποροι διαθέτουν το προϊόν σε εταιρείες τροφοδοσίας και σε ξενοδοχειακές αλυσίδες, ενώ οι τοπικοί αντιπρόσωποι τοποθετούν το προϊόν σε σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους λιανικής πώλησης. Βέβαια τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα κατά την εισαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου και δίνεται η δυνατότητα διαφοροποίησης του προϊόντος. Η πλέον διαδεδομένη συσκευασία πώλησης του ελαιολάδου είναι η γυάλινη, 250 ml και ακολουθεί αυτή των 500 ml. Σπανιότερη είναι η συσκευασία του 1 lt. Διατίθεται επίσης και σε πλαστικές συσκευασίες (ΡΕΤ).

Επίσης, να σημειωθεί ότι στην Ιαπωνία δεν αναγνωρίζονται τα διεθνή πρότυπα ελαιολάδου, γεγονός που προσδίδει ευρύ βαθμό ελευθερίας στους εισαγωγείς ή στους λιανοπωλητές να παρουσιάζουν το προϊόν τους όπως αυτοί θεωρούν ότι εξυπηρετεί τις πωλήσεις τους.

Τη δεκαετία του 90, οι Ιάπωνες «ανακάλυψαν» το ελαιόλαδο στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών για την προβολή της μεσογειακής διατροφής, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς. Οι Ιάπωνες δείχνουν ενδιαφέρον να προσαρμόσουν την χρήση του ελαιολάδου στην καθημερινή τους διατροφή και να δοκιμάσουν νέες συνταγές. Δίνουν σημασία στη γεύση και ιδιαίτερα στις νέες γεύσεις, στην καινοτομία, στην πρωτοποριακή συσκευασία, στην τιμή, στην ωφέλειά του στην υγεία αλλά και στην χώρα προέλευσης του ελαιολάδου, η οποία προβάλλεται ως χαρακτηριστικό διαφοροποίησης του προϊόντος.

Αυτή την στιγμή η Ιαπωνία έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στην Ασία και αποτελεί την 7η ή 8η αγορά σε μέγεθος αξίας εισαγωγών ελαιολάδου στον κόσμο.

07/12/2022 02:23 μμ

Η συγκομιδή της λαδοελιάς προχωρά, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις, γιατί ακόμα μαζεύονται οι Καλαμών, που κινδυνεύουν αν πιάσει κρύο.

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, που απορρέει από την τροπή που έχει πάρει το θέμα των εμπορικών τιμών του ελαιολάδου, συνεχίζεται η συγκομιδή της λαδοελιάς σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία έχει πάει πολύ πίσω χρονικά, λόγω της έλλειψης εργατών, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Μεσσηνία

Ο κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος από τον Συνεταιρισμό Στέρνας Μεσσηνίας τονίζει στον ΑγροΤύπο πως σήμερα στην περιοχή βρέχει και είναι λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα, ωστόσο η ελαιοσυγκομιδή τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί σε φουλ ρυθμούς, για να προλάβει ο αγροτικός κόσμος να μαζέψει τις ελιές του, ενόψει χειμώνα. Στο ελαιοτριβείο του ΑΣ έχουν βγει 150 τόνοι φέτος ελαιόλαδο, επί συνόλου 700-800 τόνων, που αναμένονται. Ο κ. Παναγόπουλος είναι αισιόδοξος για τις τιμές, σημειώνοντας ότι ανεβαίνουν και κυμαίνονται από 4,90 κι άνω.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος: «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά και εξαιρετική ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου. Δεν είχαμε καθόλου δακοπροσβολές και φαίνεται ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας είχε καλή εφαρμογή. Αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 30.000 τόνων. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων η παραγωγή του ελαιολάδου ανερχόταν σε 12.000 τόνους. Η τιμή παραγωγού στην περιοχή είναι στα 5 ευρώ το κιλό. Λόγω έλλειψης εργατών γης αναμένεται να καθυστερήσει η συγκομιδή, που γίνεται με μηχανικά κυρίως μέσα».

Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας στην Πύλο, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς. Η παραγωγή ποσοτικά μέχρι στιγμής φαίνεται καλή. Υπάρχει καλή ποιότητα, με χαμηλές οξύτητες. Η τιμή έχει φτάσει στα 5 - 5,10 ευρώ το κιλό και η τάση είναι οι παραγωγοί να πουλάνε το ελαιόλαδο, αφού πέρσι ήταν στα 3,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το κόστος ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να αυξήσει το εκθλιπτικό δικαίωμα κατά 1% λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Πάντως το θετικό είναι ότι έχει αυξηθεί η τιμή ελαιολάδου, αλλά και του πυρήνα κι αυτό έχει καλύψει το αυξημένο κόστος ενέργειας».

Λακωνία

Το ελαιοτριβείο Αφοί Χελιώτη με έδρα το Βλαχιώτη Λακωνίας ανακοίνωσε τις τιμές του ελαιολάδου, όπως έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική στιγμή. Συγκεκριμένα, 5,20 ευρώ το κιλό δίνεται για το ελαιόλαδο και 4,70 ευρώ στο ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χελιώτης, η συγκομιδή είναι ακόμα στην αρχή εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών, κάτι που συμβαίνει επίσης και σε Ισπανία, Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή θα μπει σε φουλ ρυθμό τις επόμενες ημέρες κι αφού πρώτα μαζευτούν οι ελιές Καλαμών της περιοχής, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο να μαζευτούν πλέον όλα τα Κορωνέικα λιοστάσια. Πρόβλημα για τους παραγωγούς, που μαζεύουν ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με δονητικά, συνιστούν τα υψηλά εργατικά που αγγίζουν και τα 70 ευρώ την ημέρα, αν και η πλειοψηφία παίζει στα 40 ευρώ. Όσον αφορά στις οξύτητες, κυμαίνονται μεταξύ 0,25 και 0,4, ενώ οι ελαιοπεριεκτικότητες είναι στα 5 προς 1 έως 7 προς 1 στη χειρότερη.

Στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, όπως λέει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το 20% των παραγωγών δεν έχει μπει καν στα λιοστάσια για συλλογή, ενώ και οι υπόλοιποι είναι ακόμα στην αρχή. Αυτό λένε ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή, οφείλεται, στην έλλειψη εργατικών χεριών, βάσει της οποίας, πολύ δύσκολα πλέον, θα μαζευτεί όλη η σοδειά. Οι τιμές παραγωγού στην περιοχή για το έξτρα παρθένο παίζουν αυτές τιμές ημέρες στα 5 με 5,20 ευρώ το κιλό, αλλά οι τάσεις είναι ανοδικές.

Κορινθία

Ο κ. Χρήστος Πάνου καλλιεργεί λαδοελιά Μεγάρων και Πατρών στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, φέτος δεν είναι μεγάλη η παραγωγή, καθώς τα λιοστάσια είναι ξηρικά και η ξηρασία έχει επιδράσει πολύ αρνητικά στην καλλιέργεια. Υπάρχει μικροκαρπία και η παραγωγή έχει οψιμίσει. Η συλλογή έχει προχωρήσει ελάχιστα αφού δεν υπάρχουν και εργάτες, ενώ ο κόσμος περίμενε τις ελιές για να φουσκώσουν και να έχουν μετά τις γιορτές καλύτερες ελαιοπεριεκτικότητες. Σύμφωνα με τον κ. Πάνου η τιμή στον παραγωγό στο λιοτρίβι ήταν την περασμένη εβδομάδα στα 4,30 ευρώ, οι οξύτητες έπαιζαν μεταξύ 0,3 και 0,7 και οι αποδόσεις σε ελαιόλαδο ήταν από 5 (κιλά καρπού) προς 1 (κιλό ελαιολάδου) έως 8 προς 1. Σημειώνεται πως το εκθλιπτικό δικαίωμα στην περιοχή αυξήθηκε φέτος από το 12 στο 15%.

Κρήτη

Περίπου στους 400 τόνους ελαιόλαδο υπολογίζει την φετινή παραγωγή στον Συνεταιρισμό, ο κ. Ιωάννης Κάββαλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Επάνω Επισκοπής Λασιθίου στην Κρήτη. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συγκομιδή είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και έχει παραχθεί μια ποσότητα κοντά στους 150 τόνους. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός ανακοίνωσε μια τιμή παραγωγού για το φετινό ελαιόλαδο, της τάξης των 5,15 ευρώ ανά κιλό.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς ανακοίνωσε πως διαθέτει προς πώληση 44,4 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023, προερχόμενο από κοινή άλεση ελαιοκάρπου. Το ελαιόλαδο είναι αποθηκευμένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή με προσθήκη αζώτου. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει την Πέμπτη 8 του μήνα. Ο κ. Νικόλαος Αφορδάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «στην περιοχή έχουμε την ποικιλία Κορωνέικη και η συγκομιδή γίνεται με ραβδισμό. Έχει καθυστερήσει, λόγω της έλλειψης εργατών. Επίσης, τα ημερομίσθια είναι αυξημένα, από τα 35 ευρώ που ήταν πέρσι, έχουν φτάσει φέτος στα 50 και 60 ευρώ. Έχουμε καλή παραγωγή ελαιολάδου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από το δάκο. Ο Συνεταιρισμός έχει και ελαιοτριβείο, ενώ το κόστος για την ελαιοποίηση έχει αυξηθεί λόγω του τριπλασιασμού της τιμης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ζήτηση για ελαιόλαδο είναι αυξημένη κι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κρήτη έμποροι από Ιταλία και Ισπανία. Πάντως οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν το ελαιόλαδο κάτω από 5 ευρώ το κιλό».

Ο κ. Γεώργιος Περογιαννάκης, από την πλευρά του, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι: «με αργούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή του ελαιόκαρπου, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Με την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα προβλέπουμε προς τον Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί. Η ποσότητα είναι καλή και οι οξύτητες εξαιρετικές. Ζήτηση υπάρχει από Έλληνες και ξένους εμπόρους. Την Πέμπτη (8/12) θα προχωρήσουμε στον πρώτο διαγωνισμό για φέτος και ελπίζουμε να έχουμε καλές τιμές».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου της Ένωσης Ηρακλείου, οι τιμές που δίνουν στον παραγωγό συνεταιριστικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία αγγίζουν στις 7 του μήνα και τα 5 ευρώ το κιλό καθαρά.

05/12/2022 10:44 πμ

Συνεχείς πωλήσεις για το ποιοτικότατο και φέτος Ελληνικό προϊόν, που έβαλε πλώρη για τα 5,50 ευρώ το κιλό.

Ανοδικά κινούνται την τελευταία εβδομάδα οι τιμές για το Ελληνικό ελαιόλαδο, ως απόρροια του μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος από το εσωτερικό, αλλά και από εταιρείες της Ισπανίας και της Ιταλίας. Νέα ώθηση αναμένεται να δώσουν στην αγορά, οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ISMEA, τις οποίες και παρουσιάζουμε σήμερα, για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και την παραγωγή ανά περιοχή στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος και διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου, Αγίου Νικολάου και Ταλάντων Μονεμβασίας, κ. Σωτήρης Κρητικός, πωλήσεις γίνονται συνεχώς, όσο προχωρά ταυτόχρονα η συγκομιδή του καρπού και η ελαιοποίηση κι ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Συνεταρισμός πούλησε ένα ακόμα βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας στην τιμή των 5,15 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο πήρε η εταιρεία Χελιώτης. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός έχει ήδη πουλήσει 300 τόνους ελαιολάδου εφετινής εσοδείας, ενώ ο κ. Κρητικός υπολογίζει πως ακόμα 300 είναι οι τόνοι που θα παραχθούν φέτος, ενώ η συγκομιδή στην περιοχή έχει προχωρήσει κατά 50%.

Σε πώληση ενός βυτίου (30 τόνους) προχώρησε σε Κρητική μεταποιητική εταιρεία την περασμένη Παρασκευή ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, μέσω διαγωνισμού. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν οξύτητας 0,45% και το πρώτο βυτίο που διέθεσε για φέτος ο Συνεταιρισμός. Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ καλή την τιμή, εκτιμά πως φέτος ο Συνεταιρισμός θα έχει μια παραγωγή της τάξης των 600-700 τόνων, ενώ τονίζει πως η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 30%, με τα προβλήματα από το δάκο να έχουν εκλείψει τώρα λόγω και του καιρού.

Μέχρι 4,70 πιάνει το βιολογικό ελαιόλαδο από Καλαμών

Ο κ. Νίκος Βλάχος από το ελαιοτριβείο Κολοκούρης-Βλάχος με έδρα στην περιοχή του Βλαχιώτη Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το βιολογικό ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών πληρώνεται στον παραγωγό 4,70 ευρώ το κιλό, ενώ το συμβατικό, πληρώνεται 4,40 ευρώ ανά κιλό.

Μείωση 37% στην παραγωγή της Ιταλίας

Σε πάνω από 120.000 τόνους εκτιμάται η πτώση της παραγωγής ελαιολάδου φέτος στην Ιταλία, δηλαδή με μια μείωση της τάξης του 37%. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, θα μπορούσε να ρίξει την Ιταλία από τη δεύτερη στην τρίτη θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών στον κόσμο. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις που εκπόνησε η ISMEA σε συνεργασία με την Italia Olivicola και την Unaprol, με βάση την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, η οποία τοποθετεί την παραγωγή της εκστρατείας 2022/23 στους 208 χιλιάδες τόνους.

Οι προσδοκίες για την παγκόσμια διαθεσιμότητα είναι επίσης απαισιόδοξες, με προβλέψεις για πτώση της Ιβηρικής παραγωγής μεταξύ -30% και -50%. Μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής, εκτιμάται ότι μόνο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, φτάνοντας τους 300.000 τόνους, ενώ εκτός των συνόρων της ΕΕ η Τυνησία είναι επίσης πιθανό να έχει μια πτώση έως και -25%.

Τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή και τον καιρό, τονίζει το ISMEA, επηρέασαν την Iταλική παραγωγή. Πρώτα απ' όλα η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που δυσκόλεψαν τη βλαστική ανάπτυξη των ελαιώνων. Ωστόσο, η ξηρασία έχει αποτρέψει μυηκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες, βελτιώνοντας την ποιότητα.

Για την Απουλία που από μόνη της αντιπροσωπεύει το 50% της εθνικής παραγωγής, η ISMEA εκτιμά ότι η παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το μισό (-52%), σε αρνητικό πλαίσιο και για τη Σικελία (-25%), την Καλαβρία (-42%) και, γενικότερα, για ολόκληρο το Νότο. Από την άλλη πλευρά, η σεζόν εκτιμάται με θετικό πρόσημο στην Κεντρική Ιταλία, όπου αναμένεται αύξηση της παραγωγής στο Λάτσιο (+17%), την Τοσκάνη (+27%) και την Ούμπρια (+27%), έναντι μείωσης του Marche (- 25 %). Για τις βόρειες περιοχές, μετά τις περσινές δραματικές μειώσεις, η χρονιά φαίνεται καλή, έστω κι αν δεν φτάνει στα αναμενόμενα επίπεδα, πριν από τη μεγάλη καλοκαιρινή ξηρασία. Μάλιστα, η ανάκαμψη της Λιγουρίας (+27%) δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί καλή χρονιά. Με τη συγκομιδή να έχει μόλις ξεκινήσει τα τέλη Νοεμβρίου, στις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας, η προσοχή είναι, όπως πάντα, απαραίτητη αφού υπάρχει φόβος και για τις ελαιοπεριεκτικότητες.

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει το iSMEA, η εντύπωση είναι ότι η συγκομιδή θα προχωρήσει με αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα από το συνηθισμένο για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές από τις ασθένειες που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται λόγω καιρικών συνθηκών και της υγρασίας.

02/12/2022 12:07 μμ

Συνολικά δυο βυτία έδωσε σε τυποποιητική εταιρεία από την Κρήτη μέσω διαγωνισμού.

Δεν σταματά η κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου και τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως και η Κρήτη, μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των πωλήσεων και μάλιστα με ικανοποιητικές τιμές παραγωγού. Στην τόνωση της ζήτησης έχει συμβάλλει τα... μέγιστα η παρουσία ξένων εταιρειών, αλλά και Ελλήνων, που ζητούν ποσότητες.

Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής προχώρησε την Πέμπτη σε διαγωνισμό πώλησης δυο βυτίων ελαιολάδου. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νεκτάριος Σταυρακάκης, το ελαιόλαδο ήταν οξύτητας 0,4% και 0,5% και πουλήθηκε σε τυποποιητική εταιρεία από την Κρήτη, στην τιμή των 4,94 ευρώ ανά κιλό. Την εφετινή χρονιά, ο Συνεταιρισμός περιμένει μια παραγωγή ελαιολάδου άνω των 1.200 τόνων, όταν πέρσι, δεν είχε πάνω από 550 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάκη, όσο περνάει ο καιρός, τόσο βελτιώνεται και η ποιότητα στο ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή.

Τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανακοίνωσε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, σημειώνοντας πως διαμορφώνεται στα 4,70 ευρώ ανά κιλό, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

Αλλά και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές για τη διάθεση ελαιολάδου πραγματοποιεί την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου, οξύτητας 0,45%. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, η τιμή του προϊόντος στην περιοχή είναι πάνω από 4,5 ευρώ το κιλό και η οργάνωση βγάζει προς πώληση ένα βυτίο, δηλαδή 30 τόνους περίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή φέτος στη Ζάκρο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 600 με 700 τόνους, ούσα μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι.

30/11/2022 01:46 μμ

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε και υλοποιεί άμεσα η Ένωση Ηρακλείου.

Μετά τη λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης στην οποία σε real time καταγράφονται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις περιοχές της Κρήτης ανά ελαιοτριβείο και ζώνη, μια ακόμα σημαντική προσπάθεια, ξεκινά να τρέξει η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση.

Λεπτομέρειες γι' αυτή την κίνηση δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως μας εξηγεί η Ένωση προχώρησε ήδη στη σύσταση εταιρείας (ονόματι ΔΗΜΕΛΑΙΟ) η οποία θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί σε εγκαταστάσεις της ΕΑΣ το πρώτο, φυσικό, δημοπρατήριο ελαιολάδου της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ασφαλώς πρωτοποριακή για τη χώρα μας πρωτοβουλία, η οποία σκοπό έχει να δώσει περαιτέρω δυνατότητες στους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, πρόεδρος και διαχειριστής της οποίας είναι ο Μύρων Χιλετζάκης, θα είναι να συγκεντρώνει ελαιόλαδο και να κάνει δημοπρασίες και διαγωνισμούς, ούτως ώστε να το διαθέσει στην αγορά. Σε πρώτη φάση, λέει ο κ. Χιλετζάκης, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης έως 3.000 τόνους ελαιολάδου, προσθέτοντας ότι οι τιμές του προϊόντος βαίνουν συνεχώς ανοδικά στο νησί.

Όπως αναφέρει συμπερασματικά, με την πώληση μαζικών ποσοτήτων, ο παραγωγός μόνο να επωφεληθεί μπορεί στην τιμή και στη διάθεση.

30/11/2022 11:18 πμ

Πάνω από 100.000 τόνους η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί φέτος.

Στο... φουλ δουλεύουν τα ελαιοτριβεία στην Κρήτη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο, αναμφισβήτητα, όγκο εργασίας, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής ελαιοπαραγωγής. Το θετικό είναι πως και οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, οι δε τιμές πλησιάζουν, εκείνες της Λακωνίας, σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή τα 5 ευρώ το κιλό.

Σητεία: Στο 25% έχει προχωρήσει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά Φοίνικας ανακοιίνωσε στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν ελαιόλαδο για πώληση ότι η τιμή εκκαθάρισης είναι 4,70 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο έμπειρος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μάνος Δασενάκης, το ελαιοτριβείο του ΑΣ δουλεύει στο φουλ και η παραγωγή στη Σητεία αναμένεται να παίξει φέτος στα επίπεδα των 12.000 τόνων περίπου. Οι ποιότητες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο πολύ καλές, το ίδιο και οι ελαιοπεριεκτικότητες. Όπως λέει η τιμή παραγωγού παίζει γενικώς στην περιοχή στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως ο Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος για το θέμα των τιμών, αφού τότε γίνεται... ένα πρώτο control για την κατανάλωση από μάρκετ και γενικώς το εμπόριο, το δε επόμενο σκαλοπάτι είναι το Μάιο. Αν η δυναμική κρατήσει, τότε είναι πιθανό να συνεχίσουν ψηλά και οι τιμές ως το τέλος της χρονιάς, εκτιμά και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πολύ μειωμένες παραγωγές σε Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έντονη είναι η παρουσία Ιταλικών και Ισπανικών επιχειρήσεων και μεσιτών, που ενδιαφέρονται για αγορές. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη συνολικά φέτος θα ανέλθει σε 120.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά τέλος στο εκθλιπτικό δικαίωμα είναι τριών ειδών και παίζει μεταξύ 9-12,3%, χωρίς καμιά αύξηση από πέρσι.

Ηράκλειο: Στοπ στη συγκομιδή για δυο ημέρες, υψηλή παραγωγή και ποιότητα, καλές τιμές

Μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο διανύει και ο νομός Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Μιχάλης Καμπιτάκης, εδώ και δυο ημέρες η συλλογή έχει σταματήσει λόγω βροχών, όμως όλα πάνε καλά. Αρχής γενομένης από τις ποσότητες και κατά δεύτερον τις ποιότητες, τις οξύτητες κ.λπ. Όπως λέει, το 95% των ελαιολάδων που βγαίνουν, δεν ξεπερνούν σε οξύτητα τα 0,3-0,4, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί συνολικά, ίσως και να περάσει τους 120.000 τόνους. Ζήτηση υπάρχει και δυναμική μεγάλη για το φετινό προϊόν, κάτι που έχει φέρει τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 4,50 με 4,60 ευρώ το κιλό. Μια δυσαρέσκεια υπάρχει στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τις γεωτρήσεις, που ήλθαν... διπλάσιοι από πέρσι. Αλλά και τα ελαιοτριβεία, καλούνται να επωμιστούν χρεώσεις στα ρεύματα δυο και τρεις φορές πάνω από πέρσι.

Γύρω στο 50% έχει τρέξει το μάζεμα στα Χανιά

Στο 50% έχει τρέξει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στο νομό Χανίων εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισάμου, που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, για να προσθέσει: «στην περιοχή μας η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 50%. Μόνο σήμερα σταματήσαμε το μάζεμα λόγω βροχής. Το μοναδικό πρόβλημα έχει να κάνει με την έξαρση του δάκου, που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά στην περιοχή μας και έχει προκαλέσει θέματα. Κατά τα άλλα, όσον αφορά στις τιμές υπάρχει εύρος, από 3,50 έως 4,80 ευρώ ανά κιλό, αναλόγως και την ποιότητα. Ευελπιστούμε να κρατήσει η ζήτηση, για να πάρει καλές τιμές ο κόσμος. Το βιολογικό ελαιόλαδο δεν έχει μεγάλη διαφορά όπως στο παρελθόν στην τιμή από το συμβατικό κι αυτό γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη με το σχεδιασμό και τη στρατηγική των προγραμμάτων που εστιάζουν μόνο στο εισοδηματικό».

Γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό η τιμή στο Ρέθυμνο

Κανονικά προχωρά και η ελαιοσυγκομιδή στο Ρέθυμνο, όπου σύμφωνα με το νεοσύστατο παρατηρητήριο τιμών της Ένωσης Ηρακλείου, οι τιμές για ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,8 ανέρχονται στα 4.5 ευρώ περίπου, ενώ για 0,8 - 1,5, στα 3 ευρώ. Το δε εκθλιπτικό δικαίωμα εδώ κυμαίνεται στα 10% περίπου.

29/11/2022 04:25 μμ

Συνεχίζονται οι πράξεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς το εμπορικό ενδιαφέρον καταγράφεται μεγάλο.

Στη Λακωνία για παράδειγμα, σε μια ακόμα συμφωνία με Έλληνα έμπορο, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας.

Τη συμφωνία στα 5 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Λάγγης εκ μέρους του Συνεταιρισμού, αλλά και ο εκπρόσωπος της εμπορικής επιχείρησης ΕΛΦΑ ΕΛΑΙΑ ΙΚΕ (Κούσκουρης) με έδρα στο Αίγιο, που το προμηθεύτηκε.

Ο κ. Λάγγης στάθηκε ιδιαίτερα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη συγκομιδή της λαδοελιάς, μια καθυστέρηση, που εκ των πραγμάτων πάει πίσω χρονικά και την ελαιοποίηση. Είναι ενδεικτικό, προσθέτει, ότι πέρσι τέτοια περίοδο ο Συνεταιρισμός είχε ήδη βγάλει μια παραγωγή της τάξης των 270 τόνων ελαιολάδου, ενώ φέτος, μόλις 150 τόνους. Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λάγγη οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών και στα υψηλά μεροκάματα, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεφύγει, πιάνοντας και τα 50 ευρώ.

Πλέον, όπως αναφέρει ο κ. Λάγγης, θεωρείται αβέβαιο, αν θα προλάβει να μαζευτεί όλη η ηρτημένη εσοδεία στην περιοχή, δεδομένου ότι έχει κρυώσει ο καιρός και όσο πάμε προς τα Χριστούγεννα αυξάνει ο κίνδυνος να σημειωθεί παγετός.

28/11/2022 11:54 πμ

Σε επωφελή συμφωνία για τον ίδιο τον Συνεταιρισμό, αλλά και τους παραγωγούς προχώρησαν στην Πέτρα Λέσβου.

Συγκεκριμένα, σε μια ακόμα επιτυχημένη πώληση ελαιολάδου προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέτρας Λέσβου, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της οργάνωσης, κ. Μιχάλης Βελούτσος.

Η συμφωνία έγινε με Ελληνική εταιρεία και παρέχει την ευχέρεια στον Συνεταιρισμό να αγοράζει ελαιόλαδο φετινής (2022-2023) εσοδείας, στην τιμή των 4,36 ευρώ το κιλό (μικτά με τον ΦΠΑ) για οξύτητα από 1,00 έως 1,04. Η τιμή θα ισχύσει για τους παραγωγούς έως το τέλος του έτους.

Χωρίς τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή για τον άσσο, μεταφράζεται σε μια τιμή στα 3,75 ευρώ καθαρά στο χέρι του παραγωγού και είναι αρκετά πάνω από την τρέχουσα τιμή που ισχύει για το προϊόν στη Λέσβο, δηλαδή τα 3,67 ευρώ το κιλό.

25/11/2022 11:01 πμ

Τις τιμές που ισχύουν από τις 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Ελαιουργία Ρενιέρη, με έδρα στο Φοινίκι Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που ανακοίνωσε το ελαιουργείο αυτό, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνίας πληρώνεται 5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, το έξτρα παρθένο ΠΟΠ Λακωνίας (ζώνες Κροκεών, Πετρίνας, Φοινικίου) πληρώνεται στον παραγωγό 5,20 ευρώ το κιλό και το έξτρα παρθένο 100% μονοποικιλιακό (από ντόπια Αθηνοελιά) επίσης 5,20 ευρώ ανά κιλό. Την ίδια ώρα, το ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών πληρώνεται 4,50 ευρώ το κιλό.

4,90 δίνει στον παραγωγό ο Συνεταιρισμός Φοινικίου

Με 4,90 ευρώ το κιλό πληρώνει τον παραγωγό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ίδια ώρα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Φοινικίου (Α.Ε.Σ. Φοινικίου) Λακωνίας. Όπως εξηγεί ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κρητικός στον ΑγροΤύπο, η αρχική τιμή ήταν 5,05, στη συνέχεια πήγε 4,85 και σήμερα είναι στα επίπεδα των 4,90 ευρώ το κιλό, με το στέλεχος του Συνεταιρισμού να βλέπει σταθεροποίηση.

23/11/2022 11:32 πμ

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία αναμένεται να φτάσει τους 200.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ελαιολάδου (Office National de l’Huile). 

Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, κατά 20%, σε σύγκριση με την περσινή εσοδεία. Σημειώνει επίσης πτώση 22% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο παραγωγής που εκτιμάται στους 257.000 τόνους, μεταξύ 2016 και 2021. 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τύνιδα, η μείωση της φετινής παραγωγής εξηγείται κυρίως από την έλλειψη βροχοπτώσεων που παρατηρείται στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που συγκεντρώνουν περίπου το 75% των ελαιοκαλλιεργειών, αλλά και στους καύσωνες που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. 

Οι αρμόδιες τυνησιακές Αρχές πάντως εκτιμούν, ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής φέτος, θα σημειωθεί αύξηση των τιμών του ελαιολάδου, η οποία θα επιτρέψει στην Τυνησία να εξάγει μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου με την ίδια ωστόσο αξία. 

Γενικά, ο όγκος των εξαγωγών ανέρχεται στο 80% της εθνικής παραγωγής. Η φετινή συγκομιδή θα ξεκινήσει αργότερα από το συνηθισμένο ως αποτέλεσμα της της έλλειψης βροχών και της καθυστερημένης ωρίμανσης. 

Ωστόσο, οι μειώσεις της παραγωγής δεν σημειώθηκαν ομοιόμορφα στις κύριες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της χώρας. Ενώ η πλειονότητα σημείωσε πτώση της παραγωγής, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση της σοδειάς. 

Φέτος, οι ελαιοπαραγωγοί στην περιφέρεια της πόλης Sfax αναμένουν να συλλέξουν περίπου 70.000 τόνους ελιές, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών με εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου τους 17.000 τόνους. Επιπλέον, ελαιοπαραγωγοί στην περιφέρεια της πόλης Monastir, προβλέπουν ότι η συγκομιδή της ελιάς θα είναι 65% χαμηλότερη από πέρυσι. Οι παραγωγοί στη μικρή παράκτια περιοχή της χώρας που βρίσκεται βόρεια του Sfax υπολογίζουν ότι θα μαζέψουν 20.000 τόνους ελιές που θα παράγουν 4.000 τόνους ελαιόλαδο. 

Στη βόρεια κεντρική Τυνησία, οι παραγωγοί από τη Manouba, πλησίον της Τύνιδας αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μειωθεί κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην περιφέρεια της πόλης Bizerete, οι παραγωγοί έχουν προβλέψει επίσης μικρότερη σοδειά και αναμένουν παραγωγή 18.000 τόνους ελιάς, που αναμένεται να αποδώσουν 3.600 τόνους ελαιόλαδο. Πέρυσι η περιοχή είχε παράγει 24.000 τόνους ελιές. 

Στη δυτική Τυνησία, οι ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας Gafsa αναμένουν να συλλέξουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, περίπου 50.000 τόνους ελιές, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 12.000 τόνους ελαιόλαδου. Αντιθέτως, οι καλλιεργητές στην περιφέρεια της πόλης Gabès, νοτίως του Sfax, αναμένουν απότομη αύξηση, με την παραγωγή να αυξάνεται στους 60.000 τόνους ελιών σε σύγκριση με 31.500 τόνους πέρυσι. Στο Sidi Bouzid, ακριβώς δυτικά του Sfax, οι παραγωγοί περιμένουν επίσης μια ικανοποιητική σοδειά εκτιμώντας ότι η παραγωγή ελιάς θα ξεπεράσει φέτος τους 190.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 40.000 τόνων σε σχέση με πέρυσι. 

Στη βορειοανατολική Τυνησία, αξιωματούχοι στην περιοχή Nabeul δήλωσαν ότι θα συλλέξουν περίπου 58.000 τόνους ελιές φέτος, μια αύξηση 4% σε σύγκριση με πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες τιμές πώλησης στην Τυνησία (Νοέμβριος 2022) κυμαίνονται από 12 έως 15 τυνησιακά δηνάρια (3,75 έως 4,6 ευρώ), ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της Τυνησιακής Ένωσης Γεωργίας και Αλιείας (UTAP) θα φθάσει στα 17 δηνάρια (5,1 ευρώ).

Από την πλευρά του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) υποστηρίζει ότι το Νοέμβριο του 2022 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Τυνησίας παρουσιάζει αύξηση από 4,70 ευρώ στα 4,90 ευρώ το κιλό.

21/11/2022 03:43 μμ

Στις 18 Νοεμβρίου στην γειτονική Ιταλία, οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έπιασαν τα 7 ευρώ το κιλό.

Με 7 ευρώ ανά κιλό πουλάει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023) ο ελαιοπαραγωγός στις περιοχές του Παλέρμο, αλλά και του Τράπανι από τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από την γείτονα. Λίγο πιο κάτω, αλλά σε σαφώς υψηλά επίπεδα, είναι οι τιμές στο Μπάρι, ενώ στα 6,30 κινείται το έξτρα παρθένο στην περιοχή της Άντρια και στην επαρχία Νουόρο.

Σε συμφωνίες προχώρησε ο ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα»

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνίες για το αγουρέλαιο, αλλά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 202-2023 έχει προχωρήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα», που εδρεύει στην Ερμιονίδα του νομού Αργολίδος, μια περιοχή που φέτος επλήγη από την ξηρασία, αλλά βγάζει και πάλι ποιοτικά δυνατό ελαιόλαδο, χωρίς ποιοτικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ο ΑΣ συμφώνησε σε μια τιμή αρχικά στα 4,85 ευρώ το κιλό, για το φετινό αγουρέλαιο, με Ελληνική εταιρεία, ενώ μετέπειτα η τιμή ανέβηκε στα 5 ευρώ το κιλό. Πλέον, υπάρχει συμφωνία για το έξτρα παρθένο στα 4,70 ευρώ το κιλό, με τη ζήτηση όμως να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που ίσως φέρει νέα άνοδο. Όπως αναφέρει πάντως εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Γιάννης Κοροντίνης, η παραγωγή φέτος είναι πολύ ποιοτική και η συγκομιδή στην περιοχή είναι πλέον στο... φουλ.

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί έχουν αποφασίσει φέτος να πουλήσουν ακριβά το προϊόν, καθώς τα έξοδα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα.

17/11/2022 02:10 μμ

Ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έκλεισε ακόμα 330 τόνους έξτρα παρθένο εφετινής εσοδείας.

Αμείωτη είναι η ζήτηση για Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεδομένων των μεγάλων απωλειών από την ξηρασία στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.

Το βασικό παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, ο νομός Λακωνίας, προχωρά την ελαιοποίηση, αν και σε ορισμένα τμήματά του, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί. Την Τετάρτη, ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων, που κάνει την πρώτη πράξη και στα αγουρέλαια, ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια ακόμα συμφωνία και μάλιστα με δυο εταιρείες.

Ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το ΔΣ του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έκανε δεκτή πρόταση των εταιρειών Alta Maremma και Χελιώτης ΑΕ για την αγορά συνολικά 330 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπατσάκης, οι ποσότητες αυτές αφορούν ελαιόλαδο που έχει ήδη βγει ή θα βγει το επόμενο διάστημα κι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για συνέχεια από το εμπόριο. Συνολικά ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων έχει ήδη πουλήσει φέτος κάτι παραπάνω από 1.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά στην περιοχή από τους ελαιοπαραγωγούς.

Πιο βραδύς ο ρυθμός στην Πετρίνα

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας που παράγει ΠΟΠ προϊόν και κάνει εξαγωγές εδώ και δεκαετίες ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η ελαιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή μόλις που έχει ξεκινήσει και οι ρυθμοί είναι χαμηλοί. Ο ΑΣ Πετρίνας συγκεντρώνει ελιές Καλαμών από τους παραγωγούς, ώστε να ελαιοποιήσει, αλλά και να κάνει και διαγωνισμό πώλησης προς τις γιορτές. Το ελαιόλαδο από Καλαμών ο ΑΣ το αποθηκεύει ξεχωριστά σε δεξαμενές, από το Κορωνέϊκο, που βγάζει το ΠΟΠ της περιοχής ελαιόλαδο. Η συγκομιδή της Κορωνέικης πάντως θα μπει από βδομάδα, καιρού επιτρέποντος, σε πιο φουλ ρυθμούς.

Οι τιμές σε άλλες περιοχές και στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία παίζουν στα επίπεδα των 4,80 και άνω ευρώ το κιλό, πάνω από 4,50 έχει σταθεροποιηθεί η τιμή στην Κρήτη, ενώ άνοδος καταγράφεται στην Ισπανία (5,05 ευρώ), αλλά και την Ιταλία.

15/11/2022 11:07 πμ

Τιμές για τον παραγωγό και το εκθλιπτικό δικαίωμα ανακοίνωσε ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων.

Με 4,60 ευρώ το κιλό, συν τον ΦΠΑ αγοράζει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως και ανακοίνωσε, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων Μεσσηνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Συνεταιρισμός καθόρισε το δικαίωμα έκθλιψης για την σεζόν 2022-2023 στο 8% με μεταφορά του παραγωγού και στο 11% με μεταφορά του εργοστασίου.

Νίκος Αθανασόπουλος (Ελαιώνας) για την τιμή του ελαιολάδου φέτος

Ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνας, που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή, των Γαργαλιάνων και έχει και συνεργασία με τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό των Γαργαλιάνων, που προαναφέραμε πως ανακοίνωσε τιμές.

Όπως λέει ο κ. Αθανασόπουλος, οι τιμές το πιθανότερο είναι να δείξουν σημάδια σταθερόποίησης το επόμενο διάστημα στα επίπεδα των 4,30 με 4,50 ευρώ το κιλό, όμως πολλά θα εξαρτηθούν με το νέο έτος όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του προϊόντος διεθνώς, αλλά και φυσικά από την καταναλωτική τάση και πώς αυτή θα πάει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εβδομάδα στους Γαργαλιάνους έπαιζαν στα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.

14/11/2022 03:48 μμ

Ανακοινώθηκαν οι επίσημες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία.

Στην επίσημη πρόβλεψή του το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA) υπολόγισε ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 781.000 τόνους την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά (2022/2023), μειωμένη κατά περίπου 700.000 τόνους σε σχέση με το 2021/2022. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ξηρασία που έπληξε την χώρα. Επίσης οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η φετινή χρονιά θα έκλεινε με 453.420 τόνους αποθεμάτων ελαιολάδου. 

Πάντως η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), σε ανακοίνωσή της ελπίζει ότι αν υπάρξουν βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να ευνοηθεί η ωρίμανση και η ποιότητα των ελιών, ώστε να υπάρξουν κιλά και μια ελάχιστη κερδοφορία για τον παραγωγό.

Σε σχέση με την τιμή παραγωγού, έχει αυξηθεί ήδη κατά 40% και έχει φτάσει στα πρωτόγνωρα για την Ισπανία επίπεδα των 5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το λαμπάντε. Αυτό που προβληματίζει τον κλάδο είναι ότι η αυξημένη τιμή στον παραγωγό θα φέρει υψηλή τιμή λιανικής και μείωση της κατανάλωσης.

14/11/2022 09:58 πμ

Έντονη αντίδραση από τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο για τη διαφαινόμενη αύξηση στο εκθλιπτικό δικαίωμα.

Κρίσιμη διαμορφώνεται για την ελαιοκαλλιέργεια η κατάσταση στη Σάμο, καθώς όπως καταγγέλλουν ελαιοπαραγωγοί από τον τοπικό Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο, πέραν της ανομβρίας που έχει δώσει μεγάλο χτύπημα στην παραγωγή του νησιού, οι ελαιοτριβείς του νησιού φαίνεται να αποφάσισαν μέσα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά να προχωρήσουν σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος, της αμοιβής τους, δηλαδή για την ελαιοποίηση.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, ελαιοπαραγωγός και ο ίδιος με 30 στρέμματα καλλιέργεια: «Μέχρι σήμερα δίναμε 10 ευρώ στο ελαιοτριβείο, συν το εκθλιπτικό δικαίωμα που μέχρι πέρσι ήταν 14%, αλλά φέτος όπως μαθαίνουμε οι ελαιοτριβείς πήραν απόφαση να το πάνε 18%, ενώ συζητούσαν ακόμα και για 20 ή 25% το προηγούμενο διάστημα. Με αυτά τα δεδομένα δεν θα μείνει τίποτα από τον παραγωγό. Ζήταμε να το πάρουν πίσω».

Οκτώ μήνες ανομβρία

Σύμφωνα με τον κ. Λάφη, στο νησί επικρατεί δραματική ανομβρία επί οκτάμηνο και μόνο πριν λίγες ημέρες έριξε λίγο νερό, το οποίο όμως δεν είναι ικανό να φέρει την... άνοιξη. Στην Σάμο καλλιεργείται κυρίως Θρουμποελιά και Κορωνέικη, με τον κ. Λάφη, να υπολογίζει την συνολική έκταση στα 30 με 40 χιλιάδες στρέμματα. Η συγκομιδή αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και ο τρόπος του μαζέματος δεν διαφέρει πλέον από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, είναι τόσο μεγάλη η ζημιά από την ανομβρία, που ο ίδιος με 30 στρέμματα καλλιέργεια, είναι ζήτημα, αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει το ελαιόλαδο της χρονιάς για την οικογένειά του...

Δείτε ανακοίνωση για την αύξηση στο 18% του εκθλιπτικού δικαιώματος στο λάδι του Συλλόγου

Με ανακοίνωσή του ο τοπικός Σύλλογος των ελαιοτριβείων Σάμου ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 14/11/22 προχωράνε σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος από 14% σε 18% επί του παραγόμενου ελαιολάδου, δηλαδή την αμοιβή τους από τους παραγωγούς σε είδος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη και ζητάμε να παρθεί πίσω!

Είναι άλλο ένα χτύπημα στις τσέπες των παραγωγών, οι οποίοι ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής. Τώρα έρχεται να προστεθεί και αυτό το μέτρο. Πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς θα αντεπεξέλθουμε; Μόνο για τη συγκομιδή της ελιάς πρέπει να συνυπολογίσουμε τα μεροκάματά μας, το κόστος για πετρέλαιο και βενζίνες για τα αμάξια μας και τα εργαλεία μας (ραβδιστικά, γεννήτριες κ.λπ.) που έχουν ανέβει και αυτά, τα εργατικά χέρια, το κόστος για την αποθήκευση του λαδιού, αλλά και το πρόσθετο χαράτσι έκθλιψης που μας χρεώνουν τα ελαιοτριβεία (πέρα από το δικαίωμα σε είδος). Όλα τα παραπάνω μάλιστα σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή στο λάδι που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο νησί, της αύξησης στην τιμή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αλλά και της ζημιάς που έχουμε υποστεί από το δάκο λόγω της μη έγκαιρης και οργανωμένης δακοκτονίας.

Ζητάμε:

-Τα ελαιοτριβεία να πάρουν πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση και ζητάμε άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. Δε θα δεχτούμε να μετακυλιστεί το κόστος της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος στους παραγωγούς και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές.

-Να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για στήριξη και έκτακτη επιδότηση των ελαιοπαραγωγών ούτως ώστε να κρατήσουμε την παραγωγή μας, τα χωράφια μας και τη γη μας.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου σε όλα τα καύσιμα, μείωση της τιμής του ρεύματος

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

10/11/2022 03:14 μμ

Για το υψηλό λειτουργικό κόστος των ελαιοτριβείων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, με την συμμετοχή του υπουργού κ. Γεωργαντά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και ο προέδρος των Ελαιοτριβέων Λακωνίας Νίκος Παπαδάκος μαζί με εκπροσώπους του κλάδου. Επίσης συμμετείχαν και οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθ. Δαβάκης Ν. Κρητικός και Στ. Αραχωβίτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής κ. Δαβάκης ανέφερε στον Υπουργό ότι «το ελαιόλαδο αποτελεί κρίσιμο διατροφικό παράγοντα και εξίσου σταθερό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, ώστε η διαδικασία της μεταποίησης του ελαιοκάρπου, τετράμηνης κατά μέσο όρο διάρκειας, θα μπορούσε να τύχει της αντίστοιχης επιδότησης, όπως ο κλάδος της αρτοποιΐας. Υπογράμμισε μάλιστα το σχετικά μικρότερο κόστος αυτής της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχιακά, μόνο για 4 μήνες περίπου».

Από την πλευρά του ο κ. Κρητικός αναγνώρισε τη σοβαρότητα και κρισιμότητα του αιτήματος και επισήμανε: «κρίνεται ως σημαντική η παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του αιτήματος. Αναμένουμε τους καρπούς της σημερινής προσπάθειας».

Ο Υπουργός ζήτησε να του αποσταλεί μια εκτιμητική πρόταση σχετικά με το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης και δεσμεύθηκε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Ενέργειας, θα καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να δοθεί λύση.

10/11/2022 11:47 πμ

Το πλαίσιο λειτουργίας του παρουσίασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα παρέχει δεδομένα για τις τιμές που αγοράζουν ελαιόλαδο τα ελαιουργεία στην Κρήτη, έχει στα σκαριά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Μύρων Χιλετζάκης, στόχος της προσπάθειας είναι να χαρτογραφηθεί η αγορά, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ο παραγωγός και μπαίνοντας στο internet, πόσο για παράδειγμα αγοράζει ελαιόλαδο κάθε ελαιουργείο του νησιού. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει ο ίδιος, θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός μεταξύ των ελαιουργείων και τελικός ωφελημένος θα είναι ο ελαιοπαραγωγός. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η πλατφόρμα θα λειτουργεί στο πλαίσιο που λειτουργούν αντίστοιχες πανελλαδικές πλατφόρμες για τα καύσιμα και μάλιστα θα παρέχει στον τελικό χρήστη και πρόσθετες πληροφορίες, όπως το ισχύον εκθλιπτικό δικαίωμα, τον τρόπο πληρωμής κ.λπ.

Τον υποστηρικτικό μηχανισμό για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα διαθέσει αφιλοκερδώς η ΕΑΣΗ, ενώ ο παραγωγός δεν θα έχει υποχρέωση να πληρώνει κάτι.

Όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, έλαβε την πρωτοβουλία αυτή, παρακινούμενος από την τωρινή κατάσταση στην αγορά, όπου παρατηρείται μεγάλη διακύμανση και αποκλίσεις ακόμα και σε κοντινά ελαιουργεία όσον αφορά στις τιμές, στο εκθλιπτικό δικαίωμα κ.λπ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, τα ελαιουργεία με τις καλύτερες τιμές θα τύχουν και μεγαλύτερης προβολής από την πλατφόρμα.

09/11/2022 09:59 πμ

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η τιμή του ελαιολάδου στην χώρα μας, με την συγκομιδή να βρίσκεται σε εξέλιξη με προβλήματα στους εργάτες γης και με αυξημένο κόστος παραγωγής.

Από την άλλη στην Ισπανία αναμένεται μια μειωμένη φετινή παραγωγή της τάξης των 800.000 τόνων, με την τιμή για το έξτρα παρθένο να φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Κρήτη
Μια ακόμη δημοπρασία πραγματοποίησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σελίνου, τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, για περσινό ελαιόλαδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου, «η δημοπρασία αφορούσε τη διάθεση 25 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,75%. Κατοχυρώθηκε στην τιμή των 4,10 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν ακόμη περσινά αποθέματα ελαιολάδου τα οποία ο συνεταιρισμός θα τα διαθέσει μέσα από δημοπρασίες το επόμενο διάστημα.
Αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ελαιόλαδο και εκτιμώ ότι οι τιμές τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι αυξημένες. 
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή υπάρχει στην περιοχή πρόβλημα από δακοπροσβολές. Επίσης αναμένεται να έχουμε φέτος μια μειωμένη ποσοτικά παραγωγή σε σχέση με πέρσι».

Ισπανία
Στο μεταξύ έρευνα για την ισπανική αγορά ελαιολάδου πραγματοποίησε το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και παρά την υψηλή εσωτερική κατανάλωση, η Ισπανία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 37,6% των παγκόσμιων εξαγωγών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 62% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού.

Η αναμενόμενη πτώση της παραγωγής της προσεχούς καλλιεργητικής περιόδου 2022/2023 οφείλεται στην έντονη ξηρασία, αν και το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων θεωρεί ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού και τις βροχές που μπορεί να σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο καρπός βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συσσώρευσης λαδιού.

Κατά το τρέχον έτος, ο νότος της Ισπανίας επλήγη από πρωτοφανή ξηρασία, που ως αποτέλεσμα έχει την μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, σημειώθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, όντας υψηλότερες του μέσου όρου, με την έλλειψη νερού να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα. Συνεπώς, για το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή μικρότερη του ενός εκατ. τόνων. Παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει ακριβής εικόνα της κατάστασης, πολλοί ειδικοί του κλάδου αναμένουν η συνολική ισπανική παραγωγή ελαιολάδου να μην ξεπεράσει τους 800.000 τόνους.

Η αξιόλογη μείωση της παραγωγής που αναμένεται στην εσοδεία 2022/2023 έχει ήδη δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά ελαιόλαδου, η τιμή του οποίου φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού όχι μονάχα θα μειωθεί η προσφορά, αλλά παράλληλα τα κόστη παραγωγής έχουν σημειώσει άνοδο. 

Εντός του Οκτωβρίου, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που βγαίνει από το ελαιοτριβείο πλησίασε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, τα 5 ευρώ/κιλό. Παράλληλα τα αποθέματα της χώρας αναμένεται να εξαντλούνται. Συνεπώς, αναμένεται η τιμή παραγωγής του έξτρα παρθένου να ξεπεράσει ακόμα και το όριο των 5 ευρώ/κιλό και δεν αποκλείεται να παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως και το επόμενο έτος.

Δεδομένης της σημασίας του προϊόντος στην ισπανική κουζίνα, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, παρόλο που εξαιτίας του πληθωρισμού, της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης της προσφοράς θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές ελαιολάδου θα μειωθούν σε σύγκριση με το 2021. Ιδιαίτερα πιθανό είναι επίσης να υπάρξει μία μικρή μεταβολή στον τύπο του ελαιόλαδου που καταναλώνεται, αφού, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, τα νοικοκυριά μπορεί να μειώσουν την κατανάλωση παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και να αυξήσουν την κατανάλωση μη παρθένου ελαιολάδου, όπως και πυρηνέλαιου.

Ο μεγαλύτερος αποδέκτης του ισπανικού ελαιόλαδου είναι η επίσης μεγάλη παραγωγός, Ιταλία. Η αξία των εξαγωγών στην εν λόγω χώρα ανήλθε σε € 898,35 εκατ. το 2021. Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι ΗΠΑ, με την αξία του εκεί εξαγόμενου ισπανικού ελαιόλαδου όμως να υπολείπεται σημαντικά της αντίστοιχης της Ιταλίας, με € 506,51 εκατ. το 2021. Ακολουθούν οι Πορτογαλία (€ 384,32 εκατ.), Γαλλία (€ 279,32 εκατ.), Κίνα (€ 132,36 εκατ.) και Ιαπωνία (€ 132,34 εκατ.).

Οι εισαγωγές ελαιόλαδου στην Ισπανία είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές της χώρας. Το σύνολό τους για το 2021 ανήλθε σε € 473,16 εκατ. ευρώ. Κύριοι τροφοδότες της Ισπανίας είναι η Πορτογαλία και η Τυνησία, ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν η Ιταλία, η Αργεντινή, το Μαρόκο και η Ελλάδα. 

08/11/2022 03:23 μμ

Με δύο νέους Κανονισμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τα χαρακτηριστικά, τις μεθόδους ανάλυσης και τα πρότυπα εμπορίας των ελαιολάδων και πυρηνελαίων, αντικαθιστώντας τους Κανονισμούς 2568/1991 και 29/2012, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθεί και αποσαφηνισθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν στις 4/11/2022 με έναρξη ισχύος τους στις 24/11/2022: 
α) ο Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2104 της Επιτροπής, της 29ης Ιουλίου 2022 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου και 
β) ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2105 της Επιτροπής, της 29ης Ιουλίου 2022 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών εμπορίας για το ελαιόλαδο και των μεθόδων ανάλυσης των χαρακτηριστικών.

Οι Κανονισμοί είναι διαθέσιμοι (εδώ) και (εδώ).

Λόγω της σημασίας τους για τον ελαιοκομικό τομέα, ο ΣΕΒΙΤΕΛ διοργανώνει ανοιχτή διαδικτιακή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων και στελεχών των επιχειρήσεων τυποποίησης, εμπορίας και εξαγωγής ελαιολάδων, την Τετάρτη (16/11/2022).

Αναλυτικότερα, λόγω της κατάστασης της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Κατ’ Εξουσιοδότηση κανονισμού 2022/2104, θεώρησε σκόπιμο να θεσπιστούν πρότυπα εμπορίας για το ελαιόλαδο που να εγγυώνται την ποιότητα του προϊόντος και να καταπολεμούν αποτελεσματικά την απάτη, παράλληλα δε να βελτιώνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των προτύπων εμπορίας.

Για την διαφοροποίηση των τύπων ελαιολάδου κρίθηκε απαραίτητο να καθοριστούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των παρθένων ελαιολάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η γνησιότητα και η ποιότητα τους.

Προκειμένου να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές και να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά ελαιολάδου, είναι σκόπιμο να επιτρέπεται η ανάμειξη μόνο των κατηγοριών ελαιολάδου που πωλούνται στον τελικό καταναλωτή με άλλα φυτικά έλαια ή να ενσωματώνονται σε προϊόντα διατροφής. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες τους, είναι δυνατόν να επιτραπεί στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή των εν λόγω μειγμάτων στην επικράτειά τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα του πωλούμενου ελαιολάδου, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι είναι σκόπιμο να προβλεφθούν, για το λιανικό εμπόριο, συσκευασίες μικρού μεγέθους που διαθέτουν κατάλληλο σύστημα κλεισίματος. Ωστόσο, είναι σκόπιμο τα κράτη μέλη να επιτρέψουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για συσκευασίες προς συλλογικές εστιάσεις.

Για να βοηθηθεί ο καταναλωτής να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών προϊόντων είναι απαραίτητο οι υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα να είναι ευανάγνωστες. Ως εκ τούτου, θεσπίζονται πρότυπα  που ρυθμίζουν την αναγνωσιμότητα και τη συγκέντρωση των υποχρεωτικών δεδομένων στο κύριο οπτικό πεδίο.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το φως και η θερμότητα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της ποιότητας του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό, η ετικέτα πρέπει να αναφέρει σαφώς τις ειδικές συνθήκες αποθήκευσης, ώστε ο καταναλωτής να έχει επαρκείς πληροφορίες για τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης του προϊόντος.

Ο προσδιορισμός περιφερειακής προέλευσης μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών και, συνεπώς, οι διαταραχές της αγοράς, οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι ονομασίες προέλευσης σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να επιφυλάσσονται για αυτά τα σήματα.

Η χρήση υφιστάμενων εμπορικών ονομάτων που περιλαμβάνουν γεωγραφικές αναφορές μπορεί να διατηρηθεί εφόσον αυτά τα ονόματα έχουν καταχωρηθεί επίσημα στο παρελθόν.

Όσον αφορά την ηλικία του προϊόντος, κρίθηκε σκόπιμο να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να αναφέρουν την περίοδο συγκομιδής στην επισήμανση των παρθένων και εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, αλλά μόνο εάν το 100% του περιεχομένου του περιέκτη προέρχεται από ένα μόνο έτος συγκομιδής. Δεδομένου ότι η συγκομιδή της ελιάς συνήθως ξεκινά το φθινόπωρο και τελειώνει πριν από την άνοιξη του επόμενου έτους, πρέπει να διευκρινισθεί ο τρόπος επισήμανσης της περιόδου συγκομιδής στην ετικέτα.

Για να παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την ηλικία ενός ελαιολάδου, είναι σκόπιμο να εξουσιοδοτηθούν τα κράτη μέλη να καταστήσουν υποχρεωτική την ένδειξη της περιόδου συγκομιδής. Ωστόσο, για να μην διαταραχθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς, είναι σκόπιμο αυτή η υποχρεωτική ένδειξη, θα περιοριστεί στην εσωτερική της παραγωγή, που προέρχεται από ελιές που συγκομίζονται στην επικράτειά της και προορίζονται μόνο για τις εθνικές της αγορές.

Τέλος, με τον εκτελεστικό κανονισμό 2022/2105, θεσπίσθηκαν oi κανόνες σχετικά με τους ελέγχους συμμόρφωσης των προδιαγραφών -  πρότυπων εμπορίας για το ελαιόλαδο και τις μεθόδους ανάλυσης των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Ο εν λόγω κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με:

  • τους ελέγχους σύμφωνα με τα πρότυπα εμπορίας για τα ελαιόλαδα που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2022/2104 και την εφαρμογή τους από τις επιχειρήσεις, 
  • συνεργασία και βοήθεια - συνδρομή μεταξύ των αρμόδιων αρχών, 
  • τα αρχεία που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις που παράγουν ή κατέχουν ελαιόλαδο και την έγκριση - άδεια των εταιρειών συσκευασίας, 
  • τις μεθόδους ανάλυσης για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Όσον αφορά την σήμανση η ετικέτα των ελαίων αυτών πρέπει να περιλαμβάνει, με τρόπο ευκρινή και ανεξίτηλο, εκτός από την περιγραφή και την ακόλουθη πληροφορία για την κατηγορία του ελαίου:
α) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: «ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»
β) για το παρθένο ελαιόλαδο: «ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους»
γ) για το ελαιόλαδο - αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα: «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά ελαιόλαδα που έχουν υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού και έλαια που έχουν παραχθεί
απευθείας από ελιές»
δ) για το πυρηνέλαιο:
i) «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές»· ή
ii) «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές».

01/11/2022 09:05 πμ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανάμεσα στον Υπουργό κ. Γεωργαντά, και εκπροσώπους φορέων, για την ενίσχυση και την προστασία του επώνυμου, τυποποιημένου ελαιολάδου. 

Τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, και συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Κουτσιούμπης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Γεν Γραμματέας του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιαννούλης Μανώλης, Πρόεδρος της ΕΔΟΕ, Οικονόμου Γιώργος, Γεν. Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Ανδρεαδάκης Γιώργος, Πρόεδρος ΣΥΤΕΚ, και Ρενιέρης Ελευθέριος, Αντιπρόεδρος ΣΥΤΕΚ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε διαλογική συζήτηση, με σκοπό τη λήψη μέτρων και τη διοργάνωση δράσεων για την προστασία, αλλά και την ενίσχυση της προβολής του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. 

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την απαγόρευση διακίνησης χύμα – ανώνυμου ελαιολάδου και η αύξηση των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ στα σημεία διακίνησης, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, στα διόδια, στις μεταφορικές εταιρείες κ.α. 

Επίσης, συζητήθηκε ο συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών και των συναρμόδιων υπουργείων, για τον έλεγχο στη μαζική εστίαση σχετικά με την υποχρέωση παρουσίας μη επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, καθώς και ο έλεγχος σε χαμηλής τιμής επώνυμα ελαιόλαδα.  

Τέλος, εκτενέστατη συζήτηση πραγματοποιήθηκε πάνω στην ανάγκη στήριξης της εξωστρέφειας του ελαιολάδου, με την υποστήριξη δράσεων προβολής και προώθησης, την επαναφορά του παλιού Μέτρου 4.3, τη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα, το συντονισμό των εξαγωγικών και ελεγκτικών φορέων του κράτους για την προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων και την προστασία των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ κ.α. 

26/10/2022 09:32 πμ

Με υψηλότερη τιμή το ελαιόλαδο από δέντρα άνω των 60 ετών.

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει με ανακοίνωσή του, τους ελαιοπαραγωγούς – μέλη του και μη, ότι στην προσπάθεια για να ανακοπεί η καθοδική πορεία και να διασφαλιστεί το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιθάκη, θα αγοράσει ελαιόλαδο φετινής εσοδείας από την τοπική ποικιλία Θιακό, με σκοπό να το τυποποιήσει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιριστικού τυποποιητηρίου στη Σάμη.

Η τιμή παραγωγού για το λάδι φετινής εσοδείας θα είναι 6,00 ευρώ το κιλό για την οξύτητα 0,3 βαθμών, ενώ για παρτίδες λαδιού από ελαιόδεντρα άνω των 60 ετών θα είναι 6,50 ευρώ το κιλό, με άμεση πληρωμή του παραγωγού, μετά από την παράδοση καταστάσεων πληρωμής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από τον Συνεταιρισμό έχει ως εξής:

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει τους Θιακούς Ελαιοπαραγωγούς – μέλη του και μη, ότι στη προσπάθεια για να ανακοπεί η καθοδική πορεία και να διασφαλιστεί το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιθάκη βελτιώνοντας τη θέση του ντόπιου Ελαιοκαλλιεργητή, θα αγοράσει Ελαιόλαδο φετινής εσοδείας από την τοπική ποικιλία Θιακό, με σκοπό να το τυποποιήσει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιριστικού Τυποποιητηρίου στη Σάμη.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση οι ελιές πρέπει να λιοκομηθούν στο Συνεταιριστικό Ελαιοτριβείο της ΕΝΩΣΗΣ στο Βαθύ Ιθάκης και να προέρχονται ξεχωριστές παρτίδες από νέα ελαιόδεντρα και ξεχωριστές παρτίδες από ελαιόδεντρα άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο Ελαιοπαραγωγός πρέπει να προσκομίζει στο Ελαιοτριβείο αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2022 στην οποία θα αναγράφονται ο αριθμός των ελαιόδεντρων και η τοποθεσία του κάθε λιοστασιού. Οι Θιακοί Ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι υποβάλλουν την ετήσια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) μέσω της ΕΝΩΣΗΣ δεν χρειάζεται να την προσκομίσουν.

Η τιμή παραγωγού για το λάδι φετινής εσοδείας θα είναι 6,00€ το κιλό για την οξύτητα 0,3 βαθμών ενώ για παρτίδες λαδιού από ελαιόδεντρα άνω των 60 ετών θα είναι 6,50€ το κιλό, με άμεση πληρωμή του παραγωγού μετά από την παράδοση καταστάσεων πληρωμής.

Πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο κ. Σπύρο Δενδρινό (κιν. 6979274445).

Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

24/10/2022 09:48 πμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, η τιμή του προϊόντος αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ενημέρωσε τους παραγωγούς πως από τις 22 Οκτωβρίου η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 5,07 ευρώ το κιλό και για ποσότητα 350 τόνων, έπειτα από νέα προσφορά της εταιρείας Alta Maremma, η οποία και έγινε αποδεκτή. Οι πρώτες ποσότητες φετινού αγουρέλαιου (ποικιλία Αθηνοελιά) και συγκεκριμένα 300 τόνοι δόθηκαν στην εταιρεία Alta Maremma στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό κι ενώ στη Λακωνία το πρώτο ιδιωτικό ελαιοτριβείο είχε ξεκινήσει με τιμή παραγωγού 5 ευρώ το κιλό. Τα... πάνω τους έχουν πάρει εν τω μεταξύ διεθνώς οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, μετά και από την επίσημη πρόβλεψη για την φετινή παραγωγή στην Ισπανία, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του εκεί υπουργείου Γεωργίας, δεν θα ξεπεράσει τους 800.000 τόνους.

Στις αρχές του μήνα ξεκινά η συγκομιδή στην Πετρίνα

Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου εκτιμά από την πλευρά του πως θα αρχίσει η διαδικασία της συγκομιδής της ελαιοποιήσιμης ελιάς στην περιοχή της Πετρίνας και των γύρω χωριών ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός τη χρονιά που μας πέρασε έβγαλε γύρω στους 500 τόνους ελαιόλαδο, αλλά φέτος δεν αναμένει πάνω από 300 τόνους. Στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, έχει τις τελευταίες ημέρες κάνει αισθητή την παρουσία του και ο δάκος, καθώς η θερμοκρασία πέφτει αρκετά τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ώρες. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, η συγκομιδή της Καλαμών στην Πετρίνα αρχίζει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, με τους παραγωγούς να προτιμούν πολύ φέτος την ελαιοποίηση λόγω της καλής τιμής στο ελαιόλαδο. Με 5,05 ευρώ το κιλό πούλησε ελαιόλαδο φετινής εσοδείας και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Φοινικίου (Α.Ε.Σ. Φοινικίου) Λακωνίας, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Γιώργος Κρητικός. Η συμφωνία του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφορά συγκεκριμένες ποσότητες. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο κ. Κρητικός, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν μπει για συγκομιδή αυτή την εποχή.

Ξεκίνησε η συγκομιδή της ελιάς και στην Ερμιονίδα

Με τις καλύτερες προοπτικές από την άποψη της τιμής, αλλά και της ποιότητας, έχει αρχίσει σιγά-σιγά η συγκομιδή της ελιάς και στην περιοχή της Ερμιονίδας Αργολίδας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Κοροντίνης, δεν έχει βγει ακόμα τιμή παραγωγού από τον Συνεταιρισμό. Σύμφωνα πάντως με σχετικές εκτιμήσεις, η τιμή και στην Ερμιονίδα θα κυμανθεί στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

Ενημέρωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελιάς Ιμέρων

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελιάς Ιμέρων έκανε γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς ότι το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού στα Ίμερα Κοζάνης, θα λειτουργήσει για ελαιοποίηση την φετινή περίοδο από 29/10 εως 30/11. Επίσης γίνεται γνωστό στους παραγωγούς ότι με την πρόοδο συλλογής του ελαιοκάρπου τους το ελαιοτριβείο θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος και σε εικοσιτετράωρη βάση. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός ελαιοπαραγωγών η λειτουργία θα παραταθεί. Η σειρά των ραντεβού θα τηρείται αυστηρά για την καλύτερη εξυπηρέτηση, για διαφάνεια και για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα παράπονα και οι παρεξηγήσεις.