Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελαφρά ανοδική τάση στο ελαιόλαδο, στα 3,56 πούλησε ο ΑΣ Αιγιών Μάνης

04/07/2022 02:02 μμ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης, με έδρα το Γύθειο Λακωνίας, προχώρησε σε πώληση ενός βυτίου (ποσότητας 28 τόνων) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,18 βαθμούς, έπειτα από δημοπρασία που διεξήχθη στις 27/6/2022.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Αιγιών Μάνης, με έδρα το Γύθειο Λακωνίας, προχώρησε σε πώληση ενός βυτίου (ποσότητας 28 τόνων) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,18 βαθμούς, έπειτα από δημοπρασία που διεξήχθη στις 27/6/2022.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγιών Μάνης, «η τιμή πώλησης ήταν τα 3,567 ευρώ/κιλό, με τις ποσότητες αυτές να αγοράζονται από ελληνική εταιρεία. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη 60 τόνους περσινό απόθεμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που σκοπεύει να το πουλήσει μέσα από δύο δημοπρασίες που θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια ανοδική τάση στις πωλήσεις ελαιολάδου στη Λακωνία. Οι τιμές που αγοράζουν οι έμποροι κυμαίνονται από 3,50 έως 3,53 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλής ποιότητας λάδια. 

Βλέπουμε ότι παρά τα προβλήματα με τις υψηλές τιμές που έχουμε στη διεθνή αγορά στα άλλα έλαια δεν αυξάνει παράλληλα η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου (που κυμαίνεται σε περίπου 3,5 εκατ. τόνους). Αυτό δείχνει ότι σε πολλές χώρες οι καταναλωτές δεν μπορούν να το αγοράσουν». 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
12/08/2022 02:19 μμ

Η παρατεταμένη ξηρασία στην Ισπανία αρχίζει να δημιουργεί φόβους για μείωση της επερχόμενης παραγωγής ελαιολάδου στην χώρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, τόνισε ότι «εάν δεν υπάρξει μείωση της θερμοκρασίας ή βροχές τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μπορούσε να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο ελαιοκομικός κλάδος της χώρας ανησυχεί για τη νέα παραγωγή». Ωστόσο, ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία για την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου εάν συνεχιστούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), η οποία ανακοίνωσε ότι υπάρχει ανησυχία στον κλάδο για τις επιπτώσεις της ξηρασίας και του καύσωνα στην παραγωγή ελαιολάδου της νέας περιόδου 2022-2023. 

Όπως αναφέρει οι υψηλές θερμοκρασίες, που ξεκίνησαν από τα τέλη Μαΐου, έχουν δημιουργήσει σε πολλές περιοχές προβλήματα στην καρπόδεση και αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μείωση στην συγκομιδή ελιάς. Η ισπανική οργάνωση των αγροτών τονίζει ότι τη νέα εμπορική περίοδο αναμένεται η κατανάλωση να είναι αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή, κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί θετικά στις τιμές παραγωγού. 

Τελευταία νέα
12/08/2022 10:27 πμ

Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης ελαιολάδου είναι καθ' όλα έτοιμος.

Ετοιμάζεται να πιάσει... δουλειά ο ενιαίος φορέας διαχείρισης ελαιολάδου στην Κρήτη, όπως διαβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα και για τα τυπικά και αυτό που είναι σε εκκρεμότητα, αλλά κι αυτό αναμένεται να τακτοποιηθεί στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη είναι η έγκριση του ΠΓΕ από την ΕΕ.

Συναντήσεις με παράγοντες του νησιού

Με ανακοίνωσή της στην πρωτοβουλία αναφέρεται και η ΕΑΣ Ιεράπετρας, τονίζοντας πως η προσπάθεια που ξεκίνησαν οι εννέα μεγαλύτερες Ενώσεις της Κρήτης παίρνει σάρκα και οστά. Πριν λίγες μέρες το προεδρείο της Κρητών Ένωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΑΣ Ιεράπετρας, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Νίκος Δασκαλάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Σάλλα, αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας, και ενημερώθηκε για τα βήματα που έχουν γίνει από τον φορέα με πρώτο την κατοχύρωση του ΠΓΕ Κρήτης, ένα θέμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και φαίνεται να ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά και για την επιτροπή των «σοφών» που έχει ορίσει ο φορέας και ασχολούνται με θέματα σχετικά με την διατροφική αξία του ελαιόλαδου και πώς θα μπορούσε να πάρει τον «ισχυρισμό υγείας», κάτι που θα του προσδώσει τεράστια υπεραξία! Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος σε αγορές στόχους που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανταπόκριση του κ. Σάλλα ήταν όχι μόνο θετική αλλά και δεσμευτική για την στήριξη και χρηματοδότηση του Φορέα: «Ως Παγκρήτια τράπεζα πιστεύουμε πολύ στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και στις προσπάθειες που γίνονται στην οργάνωση μεγάλων σχημάτων με την δημιουργία αγορών κλίμακας και στόχο την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και δη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης», είπε – μεταξύ άλλων – ο κ. Σάλλας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην όλη προσπάθεια. Ανέφερε μάλιστα ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το θέμα της χρηματοδότησης του φορέα, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα, καθώς τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως η συμβολαιακή γεωργία, ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες της Κρήτης που παράγουν, να έχουν την αναγκαία ρευστότητα όταν πραγματικά την χρειάζονται αλλά και ζητήματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή του νησιού. Μάλιστα η συνάντηση έκλεισε με μια πρόσκληση, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Ο κ. Σάλλας όχι μόνο να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τυποποιητηρίου, αλλά και να βάλει, όπως είπε «το πρώτο μπουκάλι στην γραμμή εμφιάλωσης». «Σίγουρα θα είμαι εκεί», δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η προσπάθεια από τις εννέα μεγαλύτερες Ενώσεις του νησιού, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι θα έχει αίσιο τέλος, γιατί πραγματικά μια τέτοια οργάνωση θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε ότι αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης. Με στόχο όχι μόνο την τυποποίηση του αλλά και τη δημιουργία ενός ισχυρού brand με τον όρο Κρήτη, το οποίο θα εξάγεται σε μεγάλες αγορές στόχους, καταλήγει η ΕΑΣ Ιεράπετρας.

08/08/2022 11:27 πμ

Όπως έγραψε έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, παγιώνεται η τάση ανόδου στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τα αποθέματα να εξαντλούνται και την ΕΕ να αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας.

Σε πράξη πώλησης 27 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος φετινής (2021-2022) εσοδείας προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας.

Την πράξη επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Βαρελάς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο και αγόρασε εγχώρια τυποποιητική. Σύμφωνα με τον κ. Βαρελά, ο Συνεταιρισμός έχει πλέον μια ποσότητα της τάξεως των 300 τόνων, έχοντας πουλήσει ήδη περί τους 1.200 τόνους. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ελαιοπαραγωγούς όλης της Ελλάδας, είναι πως τέτοια εποχή πέρσι ο ΑΣ Βλαχιώτη είχε πολύ περισσότερα αποθέματα, δηλαδή αναμένεται να πάει στη νέα συγκομιδή με καθόλου ή ελάχιστα αποθέματα. Η δε τιμή των 4 ευρώ που επέτυχε ο Συνεταιρισμός είναι καθαρή τιμή και δεν συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ. Πριν από 20 ημέρες ο ΑΣ Βλαχιώτη είχε πουλήσει ακόμα μια ποσότητα, στην τιμή των 3,75 ευρώ το κιλό (καθαρά χωρίς τον ΦΠΑ). Όσον αφορά στη νέα χρονιά, στην περιοχή του Βλαχιώτη δεν υπάρχει τόσο μεγάλη παραγωγή, όσο στους Μολάους, ενώ υπάρχεια ανησυχία των παραγωγών για δακοπροσβολές.

Σημειωτέον ότι επισήμως η Ιταλική βιομηχανία έχει κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ανοδικά και στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού

Η διαπιστωμένη πλέον σημαντική μείωση της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, έχει ήδη τις επιπτώσεις της και στην αγορά ελαιολάδου και εκδηλώνεται με τάση περιορισμού της διάθεσης από πλευράς παραγωγών και ελαιοτριβείων. Από την άλλη πλευρά οι ειδήσεις για ενεργειακή, οικονομική και επισιτιστική κρίση φαίνεται ότι προκαλούν κάποια διστακτικότητα της ζήτησης από πλευράς βιομηχανιών, σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα και με τα στοιχεία του δελτίου τιμών της 27/07 του ΣΕΔΗΚ, στην Ισπανία, οι τιμές του έξτρα παρθένου με κάποιες διακυμάνσεις συνεχίζουν να διατηρούνται πάνω από τα ευρώ το κιλό, φτάνοντας πριν μια εβδομάδα περίπου στα 4,04 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανόδου. Στην Κρήτη αυξήθηκαν ελαφρά λόγω της τιμής που πέτυχε με διαγωνισμό ο ΑΣ Εμπάρου και κυμάνθηκαν μεταξύ 3,30-3,68 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κέρκυρα αυξήθηκαν στα 3,90 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα παρουσιάζουν κάποια σταθερότητα. Διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα κυμαινόμενες μεταξύ 6,30 ευρώ το κιλό οι μέγιστες και μέχρι 3,70 ευρώ το κιλό οι ελάχιστες. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 ο Συνεταιρισμός Εμπάρου στην Κρήτη πούλησε μέσω δημοπρασίας 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ.

03/08/2022 09:11 πμ

Στη Σερβία το ηλιέλαιο παραμένει ο πιο δημοφιλής και φθηνότερος τύπος βρώσιμου λαδιού στη χώρα, ωστόσο, το μερίδιο του μειώθηκε ελαφρά τα τελευταία χρόνια. Το ελαιόλαδο, προοδευτικά, αναδεικνύεται ως εναλλακτική λύση για το ηλιέλαιο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Σερβία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των εισροών Σέρβων τουριστών στη Μεσόγειο και της γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, αφετέρου εξαιτίας της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου. 

Η τάση αυτή οδηγεί σε αλλαγή διατροφικών συνηθειών και στην υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής. Παρόλα αυτά η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες, ενώ στη κουζίνα οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια. 

Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν, περίπου, το 90% της αγοράς, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας.

Το ελαιόλαδο προσφέρεται σε γυάλινες συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, 750 ml και του 1 L, όπως και σε μεταλλικές του 1 L και των 3 L. Η μεγαλύτερη κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου παρατηρείται στις γυάλινες συσκευασίες των 500 ml και 750 ml. Η γυάλινη συσκευασία δίνει την εικόνα ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας.

Επί της συσκευασίας του προϊόντος πρέπει να αναφέρονται στη σερβική γλώσσα τα εξής πληροφοριακά στοιχεία:

 • Η ονομασία πώλησης του προϊόντος
 • Πληροφορίες για τη κατηγορία του ελαιολάδου
 • Η καθαρή ποσότητα του περιεχομένου σε μονάδες όγκου
 • Ο παρασκευαστής ή συσκευαστής
 • Ο εισαγωγέας και ο διανομέας
 • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος
 • Συνθήκες διατήρησης

Δεδομένου ότι παραδοσιακά οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου πραγματοποιούνται, κυρίως, σε μορφή χύμα, κύριος εθνικός στόχος είναι να μεταβληθούν οι όροι εμπορίας του, αυξάνοντας τη προστιθέμενη αξία του και τα αντίστοιχα έσοδα από τη διάθεσή του στο εξωτερικό, τονίζει έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Αυτή εξάλλου η πολιτική ακολουθείται από τους ανταγωνιστές μας επί δεκαετίες. 

Η ανωτέρω πολιτική σημαίνει εξαγωγή σε επώνυμες συσκευασίες ειδικών προδιαγραφών με τρόπο που να αποκτήσει αναγνωσιμότητα και σταθερή παρουσία, ώστε να απολαμβάνει υψηλότερων τιμών, ανάλογων της ποιότητάς του.

Επίσης το μερίδιο του ελληνικού ελαιόλαδου είναι περιορισμένο διότι διατίθεται, κυρίως, από ελληνικών συμφερόντων σημεία πώλησης και λιγότερο από άλλες, μεγαλύτερες αλυσίδες. 

Οι ανωτέρω λόγοι επιβάλλουν τη δρομολόγηση σειράς δράσεων για την αύξηση του μεριδίου του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς στη σερβική αγορά. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να αξιοποιούν τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί για την ελληνική κουζίνα, ως ιδιαίτερα εύγευστης και υγιεινής, καθώς και τη συνεχή επέκταση των δικτύων διανομής.

01/08/2022 03:25 μμ

Ακόμη μια αποτυχία - μετά τα προβλήματα με το ελληνικό γιαούρτι - εμφανίζει η αγορά της Ιαπωνίας για τις εξαγωγές αυτή την φορά του ελληνικού ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τριάδα των βασικών προμηθευτών ελαιολάδου της Ιαπωνίας, αποτελείται από την Ισπανία, την Ιταλία και την ... Τουρκία.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά της Ιαπωνίας αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των παγκόσμιων εισαγωγών ελαιολάδου, γεγονός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ (35%), την ΕΕ (15%) και τη Βραζιλία (8%). Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 64% των συνολικών παγκόσμιων εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι ιαπωνικές εισαγωγές ελαιολάδου για την εμπορική περίοδο 2020/2021 μειώθηκαν, κατά 15,2%, φτάνοντας τους 61.065 τόνους.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι δύο βασικοί προμηθευτές της Ιαπωνίας. Η Ισπανία έρχεται πρώτη με μια ποσότητα 38.620 τόνων καιν ακολουθεί η Ιταλία με 18.400 τόνους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με μια ποσότητα 2.625 τόνων. Η συγκεκριμένη χώρα είναι η μόνη που είδε την συγκεκριμένη περίοδο μια μεγάλη αύξηση των εξωγωγών της κατά 12,8%. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μια ποσότητα μόλις 580 τόνων (παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που είχε ανέλθει στους 867 τόνους). Από κοντά στην χώρα μας (με μεγάλη πιθανότητα να την ξεπεράσει) βρίσκεται η Πορτογαλία που κατάφερε να εξάγει 457 τόνους.

29/07/2022 04:49 μμ

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων – Ηλίας Αρσένης κατηγόρησε ανοιχτά το ΥπΑΑΤ ότι πάει για... ήττα.

Ο Κρίτων Αρσένης έκανε λόγο για «κυβερνητική αδράνεια για το NutriScore που απειλεί το ελαιόλαδο». «Πρόκειται για το colpo grossο των πολυεθνικών των τροφίμων ενάντια στα παραδοσιακά προϊόντα. Τι γίνεται δηλαδή με το NutriScore; Βάζει μια σήμανση στα προϊόντα, τα πραγματικά υγιεινά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το εξαιρετικά παρθένο, το βιολογικό και το κατατάσσει σε χειρότερη αξιολόγηση, ότι δηλαδή είναι πιο ανθυγιεινό από τις διάφορες κόλλες και από διάφορα άλλα συνθετικά προϊόντα. Το κριτήριό τους είναι πόσο λίπος, πόση ζάχαρη μπορεί να έχει ένα προϊόν. Αντικαθιστώντας τα όλα αυτά με συνθετικά, χημικά, επικίνδυνα προϊόντα βγαίνουν τρομερά υγιεινά τα προϊόντα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Είμαστε απολύτως συντονισμένοι και βεβαίως και με τους εκπροσώπους των ελληνικών προϊόντων, των τροφίμων, των μεταποιητών, αλλά και των εξαγωγέων, σε συνεχή επικοινωνία για ένα ζήτημα που είναι πολύ μεγάλο. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα πάει λίγο πιο πίσω, γιατί υπάρχουν αντιδράσεις. Στο τέλος του έτους θα υπάρχουν οι όποιες προτάσεις για να ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία στη συνέχεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πράττουμε ό,τι πρέπει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να προστατεύσουμε ακριβώς ελληνικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία, τα οποία με βάση τις θέσεις κάποιων, ίσως βρεθούν σε θέση η οποία είναι δυσμενέστερη απ’ αυτήν που τους αναλογεί με βάση και τη διατροφική τους αξία, αλλά και τον χαρακτηρισμό τους σε πολλές περιπτώσεις ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης», ανταπάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς με τον βουλευτή να εγκαλεί τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ ότι αντιμετωπίζει το θέμα σαν να έχει χαθεί η μάχη.

«Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τις τελικές προτάσεις οι οποίες θα γίνουν περί τα τέλη του έτους. Δεν υπάρχει απλά το κοινό δελτίο τύπου τεσσάρων χωρών με τις οποίες έχουμε καταλήξει σε κοινές επιδιώξεις. Υπάρχει ουσιαστική προεργασία. Αν παρακολουθούσατε τις δράσεις του Υπουργείου, θα βλέπατε ότι προ τριμήνου συναντήθηκα με την Πρέσβη της Ιταλίας, με την οποία ουσιαστικά το θέμα συζήτησής μας ήταν οι κοινές δράσεις, η συμπόρευση στο θέμα αυτό, έτσι ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα ακριβώς επειδή έχουμε συμφέροντα σε σχέση με συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία κατά βάση ταυτίζονται. Αυτό το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή είναι μια έρευνα η οποία γίνεται από την Κομισιόν σ’ όλα τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο οι καταναλωτές επιθυμούν να ενημερώνονται σε σχέση με τη διατροφική αξία των προϊόντων. Σε αυτήν την έρευνα συμμετείχε και η χώρα μας. Χθες βγήκε δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ που αναφέρεται στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για τη χώρα. Για να γίνει κατανοητό σε όσους μπορεί να μην έχουν την απόλυτη γνώση αυτού του ζητήματος, το οποίο είναι σε εξέλιξη, η κεντρική θέση της χώρας μας, η οποία, όπως σας είπα, ταυτίζεται και με άλλες χώρες και έτσι επιδιώκουμε να τη στηρίξουμε, είναι ότι η διατροφική επισήμανση του εμπρόσθιου πεδίου δεν θα πρέπει να αποτιμά συνολικά ένα τρόφιμο παροτρύνοντας ή μη στην κατανάλωση, αλλά να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική του σύσταση. Βεβαίως σ’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει και η διατροφική εκπαίδευση, αλλά πρέπει επίσης το κάθε τρόφιμο να εξετάζεται ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής και το ενιαίο σχήμα επίσης πρέπει να σέβεται τη διατροφική κουλτούρα και τις τυπικές δίαιτες κάθε κράτους-μέλους και να μην εισάγει διακρίσεις εις βάρος παραδοσιακών τροφίμων. Αυτήν τη θέση, όπως σας τη λέω μ’ έναν γενικό τρόπο τώρα, αυτήν την προσέγγιση υποστηρίζουμε όπου γίνονται οι διεργασίες με βάση και τις συμμαχίες που καταλαβαίνετε πόσο σημαντικές είναι σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα. Βεβαίως εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει και μια συζήτηση τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή Εμπορίου για να ακουστεί ό,τι πρόσθετο, ό,τι καινούργιο μπορεί να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια, στη στόχευση της οποίας νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Το διάστημα που έχω την ευθύνη του Υπουργείου φρόντισα αυτές τις συμμαχίες της χώρας μας να τις διευρύνω και να τις ενισχύσω και ακριβώς το κοινό δελτίο τύπου, που δεν είναι απλά ένα κοινό δελτίο τύπου με τις θέσεις μας, το οποίο, όπως είπατε, στις 18 Ιουλίου διαβιβάστηκε στην Επιτροπή από τις τέσσερις χώρες που προανέφερα, αποτυπώνει την κορύφωση μιας διεργασίας η οποία έχει γίνει. Θα έχουμε την ευκαιρία να σας την αποτυπώσω στην Επιτροπή που δεσμεύομαι ότι θα φροντίσω να συνεδριάσει. Θα κάνω αίτημα για συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο ή όταν θα είναι εφικτό αυτό να γίνει από τον Πρόεδρο και βεβαίως επιστημονικά μπορεί να διαφαίνεται ότι στο τέλος μπορεί το όποιο αποτέλεσμα να έχει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις χώρες, όμως εμείς πολιτικά οφείλουμε μέχρι τελευταία στιγμή να διεκδικούμε όλα τα ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι ισχυροποιούν τα συμφέροντα της χώρας μας και αυτό θα κάνουμε με κάθε τρόπο», κατέληξε μιλώντας την Παρασκευή 20 Ιουλίου στη βουλή ο Γ. Γεωργαντάς.

28/07/2022 01:49 μμ

Καλά πήγε και η δεύτερη δημοπρασία ελαιολάδου που έκανε μέσα σε λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Θυμίζουμε την Παρασκευή (22 Ιουλίου 2022) ο Συνεταιρισμός πουλήσε με δημοπρασία 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ συν ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, την Τετάρτη (27 Ιουλίου 2022) προχωρήσαμε σε διαγωνισμό πώλησης 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,16%. Υπήρξε μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον για αγορά σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό. Σήμερα Πέμπτη ανοίξαμε τους φακέλους των προσφορών και τελικά πουλήσαμε το ελαιόλαδο σε τιμή 3,68 ευρώ συν ΦΠΑ το κιλό, που είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχουμε πάρει. Μετά από αυτό τον διαγωνισμό έχουμε πουλήσει όλα τα περσινά αποθέματα.

Όσον για την φετινή παραγωγή, υπάρχουν υψηλοί πληθυσµοί του δάκου όπως φαίνεται στις παγίδες. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή. Τη Δευτέρα έγινε ο δεύτερος ψεκασμός και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δάκου. Από την εικόνα που έχουμε αναμένουμε μια μικρή μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι (θα κυμανθεί γύρω στο 60% μιας κανονικής παραγωγής από 80% που είχαμε την περσινή περίοδο)». 

26/07/2022 11:14 πμ

Στα 3,62 ευρώ συν ΦΠΑ το κιλό πούλησε στην πρόσφατη δημοπρασία που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος στον συνεταιρισμό, «την Παρασκευή (22 Ιουλίου 2022) πουλήσαμε με δημοπρασία 80 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,18%, στην τιμή 3,62 ευρώ συν ΦΠΑ. Το αγόρασε τυποποιητής από το Ηράκλειο.

Και αυτή την εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου. Για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ακόμη μια δημοπρασία την Τετάρτη (27 Ιουλίου 2022) για να πουλήσουμε όλα τα περσινά αποθέματα που έχουμε.

Όσον για την φετινή παραγωγή υπάρχουν υψηλοί πληθυσµοί του δάκου όπως φαίνεται στις παγίδες. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή. Την Παρασκευή (29 Ιουλίου 2022) γίνεται ο δεύτερος ψεκασμός και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του δάκου. Από την εικόνα που έχουμε αναμένουμε μια μικρή μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι (θα κυμανθεί γύρω στο 60% μιας κανονικής παραγωγής από 80% που είχαμε την περσινή περίοδο)».   

Στο μεταξύ στην Ισπανία συνεχίζονται τα ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου και οι τιμές τον Ιούλιο παρουσιάζουν αύξηση και κυμαίνονται από 3,5 έως 4,5 ευρώ, ενώ σταθερότητα έχουμε στην Ιταλία λίγο πριν το 15 Αύγουστο.

18/07/2022 06:20 μμ

Πλήρης επιβεβαίωση για όσα γράψαμε στις 7 Ιουλίου περί παγίωσης της αυξητικής τάσης.

Με τον καύσωνα να ψήνει ελαιοπαραγωγικές περιοχές σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα την ίδια ώρα ο καιρός να ευνοεί την ελαιοκαλλιέργεια, που τόσα πολλά έχει υπομείνει με τις χαμηλές τιμές τα τελευταία χρόνια, μια ακόμα αχτίδα αισιοδοξίας εκπέμπει η Λακωνία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων προχώρησε σε συμφωνία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την εταιρεία Χελιώτης ΑΣ.

Η συμφωνία προβλέπει απορρόφηση ανοικτής ποσότητας, δηλαδή δίχως όρια και ανάλογα με τις διαθέσεις του Συνεταιρισμού, στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό.

14/07/2022 12:05 μμ

Συνεχίζεται το ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία και για τον μήνα Ιούνιο. 

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου των Τροφίμων (AICA) του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας οι εξαγωγές τον συγκεκριμένο μήνα κυμάνθηκαν στους 139.750 τόνους.

Η καλή ροή των εξαγωγών είχε σαν αποτέλεσμα οι μέσες τιμές του έξτρα παρθένου να αυξηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στην Ισπανία μέχρι και 4,04 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια τον Ιούλιο να έχουμε μια διόρθωση στα 3,65 ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών της φετινής εμπορικής περιόδου έχουμε συνολικές εξαγωγές για το ισπανικό ελαιόλαδο ύψους 1.232.360 τόνους. 

Από την άλλη οι εισαγωγές εκτιμάται ότι είναι κατά κατά μέσο όρο 16.000 τόνους μειωμένες κάθε μήνα και αναμένουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τα τελωνεία της χώρας για το συνολικό ύψος τους.

Αυτό σημαίνει ότι, αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός πωλήσεων ελαιολάδου - και δεν υπάρξει καλοκαιρινή διακοπή - σύντομα θα ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική περίοδος.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ASAJA-Jaén, Λουίς Κάρλος Βαλέρο, «ευτυχώς έχουμε φέτος μια παραγωγή πάνω από 1,5 εκατομμύριο τόνους ελαιολάδου, γιατί διαφορετικά θα υπήρχε έλλειψη και δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση».  

Η κατανομή των αποθεμάτων, τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA), έχει ως εξής:

 • Τα αποθέματα στα ελαιοτριβεία είναι στους 512.103 τόνους
 • Τα αποθέματα των τυποποιητών είναι στους 274.848 τόνους, κατά 8.631 τόνοι λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα.
 • Τα αποθέματα σε κρατικές δεξαμενές ανέρχονται στους 27.503 τόνους, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαΐου

Τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας έχουν φτάσει στους 814.440 τόνους, ποσότητα που είναι μειωμένη, κατά 135.115 τόνους, σε σχέση με τον Μάιο.

11/07/2022 09:14 πμ

Η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στον τομέα του ελαιόλαδου, καθώς το 64,67% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου (533.110.000 ευρώ) και το 75,88% του συνολικού όγκου της (146.644 τόνοι) πάει στην ιταλική αγορά.

Ωστόσο, το επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο απουσιάζει από τις αλυσίδες supermarket καθώς εισάγεται σε μορφή χύδην και χρησιμοποιείται για την παραγωγή μίγματος ελαιόλαδου, το οποίο στη συνέχεια πωλείται στην εγχώρια αγορά και στις αγορές του εξωτερικού ως «μείγμα ελαιόλαδου ΕΕ» ή «μείγμα ελαιόλαδου ΕΕ και τρίτων χωρών».

Ως κορυφαίος προμηθευτής ελαιόλαδου της ιταλικής αγοράς κατατάσσεται η Ισπανία, η οποία κατέχει τριπλάσιο μερίδιο εισαγωγών (61,53%) από τη χώρα μας (21,69%), ενώ μαζί αθροίζουν το 83,22% των συνολικών ιταλικών εισαγωγών ελαιόλαδου. Ακολουθούν η Τυνησία με μερίδιο αγοράς 8,54% και η Πορτογαλία με 7,69%.

Σύμφωνα με στοιχεία του ISMEA, η Ιταλία κατέχει αφενός τον μεγαλύτερο αριθμό ποικιλιών ελιάς παγκοσμίως, αφετέρου διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστοποιημένων ελαιόλαδων ΠΟΠ και ΠΓΕ, με τον όγκο παραγωγής πιστοποιημένου ελαιόλαδου (ΠΟΠ, ΠΓΕ) να αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 2-3% της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου στην επικράτεια. Η χώρα μας έχει κατοχυρώσει 18 ελαιόλαδα ΠΟΠ και 11 ΠΓΕ, ενώ η Ιταλία 42 ΠΟΠ και 5 ΠΓΕ. 

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ του Μιλάνου στην Ιταλία, προκειμένου να εισέλθει στην ιταλική αγορά το επώνυμο ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητες οι ακόλουθες ενέργειες: 

 • Απαιτείται σταθερή και όχι αποσπασματική προβολή του ε/ελαιόλαδου με συνεχόμενη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η εθνική συμμετοχή στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Ιταλία. 
 • Διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (fam trip) με δημιοσιογράφους εξειδικευμένων εντύπων και εμπορικών αγοραστών (buyers) σε ελαιοτριβεία και εταιρείες παραγωγής και εμφιάλωσης ελαιόλαδου στην Ελλάδα, οι οποίες θα συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας λαδιού
 • Διοργάνωση στην αγορά γαστρονομικών εκδηλώσεων με υψηλής ποιότητας ελληνικά προιόντα και οι οποίες θα απευθύνονται στα μέσα ενημέρωσης 
 • Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen σχετικά με τις πωλήσεις ελαιόλαδου από το δίκτυο των supermarket, το 2021, το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων (26%) παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αφορούσε σε ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας (private label). Η προώθηση ελληνικού ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας στις αλυσίδες τροφίμων στην Ιταλία παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, που οφείλονται στο υψηλό κόστος της μεταφοράς, της εμφιάλωσης και της πρώτης ύλης και έχουν σαν αποτέλεσμα το ελληνικό προϊόν να καθίσταται μη ανταγωνιστικό σε σχέση με το ελαιόλαδο που εμφιαλώνεται στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαγωγείς θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να διαπραγματευτούν τη θέση τους στα supermarket με επώνυμα προίόντα ελαιόλαδου «Μade in Greece» 
 • Συμμετοχή των ε/παραγωγών και εξαγωγέων προιόντων εκλεκτών ειδών (delicatessen) σε διοργανώσεις διαγωνισμών γευσιγνωσίας λαδιού στην Ιταλία
 • Αξιοποίηση της γεωγραφικής εγγύτητας και του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας (1.300.000 Ιταλοί επισκέπτες). Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την προβολή του αγροτουρισμού από τουριστικούς και άλλους φορείς (περιφέρειες, κλαδικές ενώσεις κ.α). 
 • Τέλος, οι εξαγωγείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, την προώθηση περιβαλλοντικά βιώσιμης συσκευασίας. Το Μιλάνο και η Περιφέρεια της Λομβαρδίας, αποτελούν πόλους πρωτοπορίας στην προστασία του περιβάλλοντος και οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων συσκευασιών, θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών.
07/07/2022 05:00 μμ

Νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά του ελαιολάδου, από μια ακόμα συμφωνία γνωστού Συνεταιρισμού μέσω διαπραγμάτευσης.

Σε... ράγες ανόδου φαίνεται να εισέρχεται αργά, αλλά σταθερά η εγχώρια αγορά του ελαιολάδου με τα νέα από τη Λακωνία, που διαθέτει ακόμα αποθέματα προϊόντος περσινής εσοδείας, να στέλνει μήνυμα ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων Λακωνίας έκλεισε deal με γνωστή, Ελληνική εταιρεία. Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση 140 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό, δηλαδή την υψηλότερη εγχωρίως.

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του ΑΣ κ. Τάκης Ντανάκας μέχρι πρότινος οι τιμές στο νομό Λακωνίας κυμαίνονταν μεταξύ 3,50 και 3,57 ευρώ το κιλό, συνεπώς το deal του ΑΣ Μολάων που έρχεται σε μια κρίσιμη για τους ελαιοπαραγωγούς συγκυρία, ίσως αποτελέσει μήνυμα για μια γενικότερη και ευρύτερη άνοδο των τιμών. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει ακόμα απόθεμα έξτρα παρθένου ελαιολάδου κοντά στους 300 τόνους.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), oι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου που αυξήθηκαν αιφνίδια την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στην Ισπανία, φαίνεται ότι διατηρούνται στα ίδια ή και ελαφρά υψηλότερα επίπεδα και την τρέχουσα εβδομάδα, φθάνοντας στα 4,04 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ, η αυξητική τάση, δεν έχει αποδοθεί ακόμη σε συγκεκριμένους λόγους, φαίνεται όμως ότι τελικά σχετίζεται με κάποια αύξηση της ζήτησης, αφού την τρέχουσα εβδομάδα οι αγορές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκαν κατά 55% και των λαμπάντε κατά 380%. Σύμφωνα τέλος με τον ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα παρθένου την τρέχουσα εβδομάδα εμφανίζουν σταθερότητα στα ίδια επίπεδα και στην Κρήτη κυμαίνονται μεταξύ 3,30 και 3,52 ευρώ το κιλό.

Με 3,40 πούλησε με δημοπρασία ο Συνεταιρισμός Βρυσών Λασιθίου

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Βρυσών Λασιθίου διέθεσε μέσω διαγωνισμού τις προηγούμενες ημέρες, 22 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,31%, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος της οργάνωσης, κα Σοφία Γαλανάκη.

23/06/2022 02:59 μμ

Την έντονη αντίθεσή της, σε προτάσεις καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ε.Ε. για την δυνατότητα πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και διάφορα άλλα δίκτυα διανομής, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ελαιολάδου (FEDOLIVE), με ομόφωνη απόφαση όλων των επαγγελματικών οργανώσεων της μεταποίησης από τις ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «κάποιες ευρωπαϊκές καταναλωτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν αίτημα προς την Κομισιόν για να επιτραπεί η πώληση στην λιανική αγορά χύμα ελαιολάδου. Σαν δικαιολογία αναφέρουν ότι θα υπάρξει έτσι μείωση των συσκευασιών και προστασία του περιβάλλοντος.

Βέβαια ήδη στη Γαλλία υπάρχει νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να πηγαίνει με δική του συσκευασία σε συγκεκριμένα καταστήματα και να αγοράζει ελαιόλαδο. Όμως εκεί υπάρχει έλεγχος και σφραγίζεται η φιάλη μετά το γέμισμα.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι αν επιτραπεί η χύμα πώληση ελαιολάδου στην αγορά της ΕΕ θα πάμε πολλά χρόνια πίσω όσον αφορά την ασφάλεια του προϊόντος και την αντιμετώπιση της νοθείας».

Ο Πρόεδρος της FEDOLIVE και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Μετά από πολλές, συγχρονισμένες, δύσκολες και μακροχρόνιες προσπάθειες για αλλαγή, τόσο της νομοθεσίας, όσο και της αντίληψης των καταναλωτών, με στόχο την εγγύηση ποιότητας και την προστασία από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής, η πιθανότητα να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα διακίνησης σε ανώνυμη μορφή ενός τόσο ευαίσθητου τροφίμου όπως το ελαιόλαδο, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει σοβαρή οπισθοδρόμηση και πλήγμα στην βιωσιμότητα για το σύνολο του τομέα».

Ακολουθεί το υπόμνημα της FEDOLIVE προς τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Wolfgang Burtscher.

Αξιότιμε κ. Γενικέ Διευθυντά, 
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει κοινωνοί ορισμένων πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες καταναλωτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την πώληση χύμα ελαιολάδου στην λιανική αγορά, πρακτική η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια του τροφίμου, σε αντίθεση με την τυποποίηση και συσκευασία σε περιέκτες έως 5 λίτρα, πρακτική η οποία έχει αποδειχθεί ως η μόνη που εγγυάται την προστασία του καταναλωτή και έχει επικυρωθεί και μέσω της τελευταίας αναθεώρησης του εκτελεστικού Κανονισμού 29/2012 για τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδου (συσκευασία και επισήμανση).
 
Η προοπτική πιθανής νομιμοποίησης της διακίνησης χύμα ελαιολάδου, προκαλεί έντονη ανησυχία και αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων του ελαιοκομικού τομέα και φυσικά του κλάδου της τυποποίησης και διακίνησης του ελαιολάδου.
 
Η FEDOLIVE η οποία αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας τυποποίησης και επεξεργασίας ελαιολάδου, είναι διαχρονικά υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας των καταναλωτών καθώς και της διασφάλισης της αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων του τομέα, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση αλλά και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
 
Η FEDOLIVE αντιτίθεται σε κάθε μέτρο, σκέψη και πιθανή τροποποίηση της σημερινής προστασίας των επώνυμων και τυποποιημένων ελαιοκομικών προϊόντων, καθεστώς μέσω του οποίου η Ε.Ε από το 1979 με τον τότε μηχανισμό της «ενίσχυσης στην κατανάλωση» αλλά και μέχρι σήμερα, με πολυδάπανες καμπάνιες, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις μικρές και εξασφαλισμένες ποιοτικά επώνυμες συσκευασίες.
 
Ορισμένα από τα επιχειρήματα τα οποία ενισχύουν το αίτημά μας είναι τα επόμενα:

 • Οι  περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συσκευασίας δεν θα εξαλειφθούν ούτε ελαχιστοποιηθούν σε περίπτωση που επιτραπεί η πώληση «χύμα» ελαιολάδου, καθώς θα συσκευάζονται και πάλι σε περιέκτες στα καταστήματα (όπως και σε άλλα χύμα πωλούμενα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, προϊόντα), οι οποίοι και φυσικά δεν θα ελέγχονται όπως οι συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου ως προς την συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
 • Στην περίπτωση κατά την οποία το ελαιόλαδο θα πωλείται σε ανοιχτές και επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, δεν θα παρέχεται ουδεμία εγγύηση για την ποιότητά του, την αποφυγή νοθείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας από την θερμότητα, το φως και την οξείδωση σε όλο το διάστημα αποθήκευσης και διακίνησης, εις βάρος της ασφάλειας του καταναλωτή. Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα της φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτός από τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, στην εν λόγω περίπτωση θα πωλούνται και σε χιλιάδες μικρότερα καταστήματα χωρίς φορολογικά παραστατικά.
 • Αντιθέτως, όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας πληρούν διαρκώς και σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, τις υψηλότερες απαιτήσεις για διαπίστευση, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας (HACCP, ISO, BRC, IFS κ.λ.π.) και υγιεινής και εξασφαλίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και την φήμη της ποιότητάς του μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
 • Οι ποιοτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας είναι πάντα σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους αντίστοιχους σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπου πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της ποιότητας του παραμένοντος ελαιολάδου μετά την αποσφράγιση της «χύμα» μεγάλης συσκευασίας και την σταδιακή του πώληση.
 • Αντίστοιχα, οι έλεγχοι των εθνικών αρχών θα είναι πρακτικά ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί, σε περίπτωση ελεύθερης διακίνησης χύμα ελαιολάδου από χιλιάδες σημεία πώλησης.
 • Είναι επίσης γνωστό ότι ήδη μέσα και από την διαρκώς αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις τυποποίησης για την μείωση των υπολειμμάτων των συσκευασιών και την ανακύκλωση των υλικών τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε (χρήση μη αποσπώμενων πωμάτων, χρήση ανακυκλωμένου PET, κλπ). Όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελεγχούν στους «περιστασιακούς» περιέκτες που θα προσφέρονται προς χρήση.

Αξιότιμε κ. Burtscher,
Το ελαιόλαδο είναι πηγή υγείας και ζωής. Είναι ένα πλούσιο φυσικό προϊόν με υψηλή θρεπτική και  βιολογική αξία  το οποίο όμως απαιτεί κατά τα διάφορα στάδια της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας του την τήρηση αυξημένων γενικών και ειδικών απαιτήσεων, οι οποίες διασφαλίζονται μόνο με τα τυποποιημένα και επώνυμα προϊόντα, που χιλιάδες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα παράγουν και διακινούν, συμβάλλοντας στην οικονομία και στην προστασία των καταναλωτών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη σας το δίκαιο αίτημά μας και θα απορρίψετε κάθε πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου των κανόνων εμπορίας ελαιολάδου.
 

22/06/2022 04:53 μμ

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία των εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας μας προς την αγορά της Ιαπωνίας.

Το σύνολο του ελαιολάδου που καταναλώνεται στην ιαπωνική αγορά εισάγεται. Οι Ιάπωνες καταναλωτές - ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας - είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ένα προϊόν με καλύτερη γεύση και οφέλη για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αφορά συσκευασμένο ελαιόλαδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), για την εμπορική περίοδο 2021/2022 η Ιαπωνία έκανε εισαγωγές ελαιολάδου συνολικού ύψους 61.065 τόνων.

Η μεγαλύτερη χώρα προμηθευτής ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά είναι η Ισπανία που έκανε εξαγωγές ύψους 38.619 τόνους (28.852 έξτρα παρθένου, 8.268 παρθένου και 1.500 πυρηνέλαιου).

Ακολουθεί η Ιταλία με 18.401 τόνους (15.083 έξτρα παρθένου, 3.091 παρθένου και 227 πυρηνέλαιου).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία η οποία κατάφερε να εξάγει 2.623 τόνους, από τους οποίους οι 2.119 τόνοι ήταν έξτρα παρθένο και οι 504 παρθένο ελαιόλαδο.

Ακολουθεί η χώρα μας με μόλις 579 τόνους, από τους οποίους οι 557 ήταν έξτρα παρθένο και οι 22 πυρηνέλαιο. 

14/06/2022 02:29 μμ

Σιγά-σιγά η εστίαση πρέπει να πάει από τα σπορέλαια, στο ποιοτικό έξτρα παρθένο.

Αυξάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα σπορέλαια. Παρ' όλα αυτά, η τάση αυτή δεν έχει ακόμα περάσει στην αγορά του ελαιολάδου, που εμφανίζει μεν ζήτηση από Ιταλία, αλλά είναι στάσιμο ως προς τις τιμές.

Παγωμάρα στα Χανιά

Παγωμένη παραμένει η ζήτηση για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο νομό Χανίων. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισάμου: «οι τιμές παραγωγού στο συμβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση και παραμένουν στάσιμες εδώ και καιρό στα 3,30 με 3,35 ευρώ το κιλό. Το βιολογικό πιάνει τιμή από 3,80 έως 4 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Όσον αφορά στην ανθοφορία, έχουν γίνει ζημιές, οι οποίες εκτιμώ ότι οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων και όχι μόνον στις υψηλές θερμοκρασίες. Πιστεύω ότι έχουν επιδράσει αρνητικά, το στρεσάρισμα των δέντρων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ίσως δεν είναι φροντισμένα ή ταϊσμένα, όπως θα έπρεπε. Τα δεδομένα με την κλιματική αλλαγή έχουν αλλάξει και πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί στις καλλιεργητικές φροντίδες. Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι η μείωση της αξίας των δικαιωμάτων μας στην ενιαία ενίσχυση, μια μείωση που αγγίζει το 30% σε σχέση με πέρσι. Μέσα σε 20 χρόνια έχουμε χάσει το 70% της αξίας των δικαιωμάτων μας».

Καμιά προσφορά στον διαγωνισμό του ΑΣ Ζάκρου

Σε διαγωνισμό για την πώληση 2 βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου προχώρησε, πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου. Όμως, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Βασίλης Κατσικαλάκης: «δεν έγινε καμιά προσφορά και θα πάμε τις επόμενες ημέρες σε καινούργιο διαγωνισμό. Ελπίζουμε ότι με το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, θα πιάσουμε μια τιμή άνω του 3,65 ευρώ. Σε αυτή την τιμή, θυμίζουμε, είχαμε δώσει μέσω διαγωνισμού δυο βυτία έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνολικά, σε απόθεμα έχουμε γύρω στους 300 τόνους ακόμα. Όσον αφορά στην ανθοφορία των ελαιόδεντρων, πρέπει να πούμε, πως εξελίσσεται πολύ καλά και τα πάντα προοιωνίζουν μια καλή χρονιά».

Τι γίνεται στη Λακωνία

Μέχρι και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος υπήρχε στάση αναμονής από τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως την Ιταλία, που ενδιαφέρει πολύ την χώρα μας, εξηγεί στον ΑγροΤύπο, ο κ. Τάκης Ντανάκας, διευθυντής στον ΑΣ Μολάων-Πακίων. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί η αγορά περίμενε την Ισπανία να ανακοινώσει τα αποθέματα του μηνός Μαΐου, τα οποία αγγίζουν τους 950.000 τόνους.

Χωρίς ιδιαίτερα θέματα η ανθοφορία στη Μεσσηνία, έως 3,35 οι τιμές

Τέλος, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στην περιοχή στα 3,30 με 3,35 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση από Ιταλία είναι σε σταθερά επίπεδα, ενώ μεγάλη ζήτηση παρατηρείται και από εταιρείες της ντόπιας αγοράς. Σε σχέση με την ανθοφορία, ο κ. Κόκκινος, μας είπε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά είναι πολύ μικρής έκτασης. Ο κ. Κόκκινος εκτιμά τέλος πως η αγορά βρίσκεται και εν αναμονή επίσημων στοιχείων από την καρπόδεση γενικώς.

31/05/2022 01:26 μμ

Όπως κατέγραψε έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, η επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Με αυτό το δεδομένο οι έμποροι έχουν παρακινηθεί κι αγοράζουν νέες ποσότητες ελαιολάδου περσινής πλέον εσοδείας. Για παράδειγμα στην Λακωνία μετά την πράξη του ΑΣ Μολάων στα 3,62 ευρώ το κιλό, ακολούθησε μια ακόμα πώληση. Στην οποία προχώρησε ο Συνεταιρισμός Φοινικίου Λακωνίας, που δραστηριοποιείται στη νότια Λακωνία. Συγκεκριμενα, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κρητικός, δόθηκε ένα βυτίο (30 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2021-2022 στην τιμή των 3,65 ευρώ το κιλό. Το προϊόν αγόρασε ντόπιος έμπορος-μεταποιητής, ο οποίος έχει και εξαγωγική δραστηριότητα. Πλέον, όπως μας είπε ο κ. Κρητικός, τα ελαιόλαδα που έχουν μείνει πίσω είναι πλέον πολύ λίγα.

Σε καλό δρόμο ανθοφορία και καρποφορία

Καλά εξελίσσεται εν τω μεταξύ η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς στην συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Κρητικός. Στην περιοχή κυριαρχούν οι Κορωνέικες, όμως υπάρχει και η τοπική ποικιλία Αθηνοελιά. Επιπτώσεις από τις ζέστες δεν έχουν ακόμα φανεί, αν και φαίνεται μικρή η επίπτωση, τονίζει ο ίδιος.

Πράξεις με 3,65 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη

Και στην Κρήτη έχει περάσει η ανοδική τάση εν τω μεταξύ της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Έτσι, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής, αγοράζει προϊόν από τους παραγωγούς στην τιμή των 3,65 ευρώ το κιλό.

Ανομοιόμορφη και προβληματική καρπόδεση στην Ισπανία

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία δοκιμάστηκε από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Κρητικός Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο οποίος προσφάτως επισκέφτηκε αρκετές περιοχές της Ισπανίας, στην περιοχή της Χαέν υπήρχε πολύ καλή ανθοφορία, ο καύσωνας όμως της περασμένης εβδομάδας έκανε ζημιά στην ελιά, προκαλώντας ανομοιόμορφη και εν τέλει μειωμένη καρπόδεση. Σύμφωνα με τον κ. Χαρτζουλάκη, στη Χαέν η θερμοκρασία έφθασε στους 35 κι άνω βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σεβίλλη και στη Μαδρίτη κυμάνθηκε πάνω από τα επίπεδα των 40 βαθμών Κελσίου. Για την ώρα στην Κρήτη, όπως προσθέτει ο κ. Χαρτζουλάκης στις Κορεωνέικες κάτω από 400 μέτρα υψόμετρο δεν έχει προκληθεί ζημιά.

23/05/2022 12:46 μμ

Ασύμφορος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης ελαιολάδου, που έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, στις 12 Μαΐου 2022.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Αφοδράκος, «ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,25%. Μας έδωσαν προσφορά στα 3,59 ευρώ το κιλό και δεν δέχτηκαν τα μέλη μας. Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία αλλά παράλληλα προσπαθούμε να τυποποιήσουμε όσο δυνατόν περισσότερο ελαιόλαδο της περσινής χρονιάς. Όσον αφορά την φετινή παραγωγή οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και έχουμε μια καλή ανθοφορία. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η καρπόδεση και αν όλα πάνε θετικά θα έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή».

Τιμή 3,65 ευρώ το κιλό πούλησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, σε διαγωνισμό 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,19% και 0,21%, που έγινε την Παρασκευή (13 Μαΐου 2022).

Ασύμφορος κρίθηκε και ο διαγωνισμός που έκανε, στις 19 Μαΐου 2022, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, η δημοπρατούμενη ποσότητα αφορούσε την πώληση 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,22%. Η προσφορά ήταν στα 3,40 ευρώ το κιλό και δεν έγινε αποδεκτή από τα μέλη μας. 

Αυτή την εποχή οι τυποποιητές έχουν αγοράσει τις ποσότητες που ήθελαν και δεν υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Όλοι αναμένουν τις προβλέψεις της φετινής ισπανικής παραγωγής. Εμείς διαθέτουμε περσινά αποθέματα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε διαγωνισμούς.

Όσον αφορά την φετινή ανθοφορία είναι πολύ καλή στην περιοχή. Αυτό που θέλουμε τις επόμενες ημέρες μέχρι την καρπόδεση είναι να μην έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Το επόμενο διάστημα ακολουθούν δύο ακόμη διαγωνισμοί στην Κρήτη. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λούκιας Ηρακλείου προκυρήσσει διαγωνισμό πώλησης 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,19% και αναζητά προσφορές μέχρι σήμερα Δευτέρα (23 Μαΐου 2022).

Επίσης η εταιρεία Βιολογικοί Ελαιώνες ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ, προκηρύσσει διαγωνισμό πώλησης ποσότητας 10 τόνων βιολογικού ελαιολάδου, οξύτητας 0,18%, με τελική ημερομηνία προσφορών την Παρασκευή (27 Μαΐου 2022).

16/05/2022 02:47 μμ

Συνεχίζονται οι εμπορικές πράξεις και το ενδιαφέρον που ξεκίνησα αμέσως μετά το Πάσχα, όπως είχε προβλέψει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Συνέχεια της κινητικότητας στη ντόπια αγορά του ελαιολάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων έκλεισε την Δευτέρα 16 Μαΐου ένα ακόμα deal με την εταιρεία Χελιώτης. Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση από την εν λόγω εταιρεία, σε πρώτη φάση μιας ποσότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου 30 τόνων, στην τιμή των 3,62 ευρώ ανά κιλό. Βάσει της συμφωνίας των δυο πλευρών, δεν αποκλείεται σχετικά σύντομα να φύγει ακόμα ένα βυτίο με περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό

Βάσει του πιο πρόσφατου δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ, στις 10 Μαΐου, οι τιμές παραγωγού σε Κρήτη και Πελοπόννησο ήταν στα 3,30 ευρώ το κιλό και στα νησιά στα 3,25 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ιταλία το ίδιο διάστημα, οι τιμές παραγωγού ήταν στα 3,90 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία 3,30 ευρώ και στην Τυνησία 3,48 ευρώ ανά κιλό.

10/05/2022 11:20 πμ

Ιταλοί αστυνομικοί ολοκλήρωσαν τις προηγούμενες ημέρες μεγάλη έρευνα σε κύκλωμα νοθείας ελαιολάδου. Στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας διερεύνησαν συνολικά 183 εταιρείες που εμπλέκονται σε εισαγωγές και εμπορία ελαιολάδου στην χώρα.

Πάνω από το 27% των δειγμάτων, που αφορούν μια ποσότητα 2,3 εκατ. λίτρα ελαιολάδου, τα οποία ήταν έτοιμα να εισαχθούν στην χώρα δεν ακολουθούσαν την ευρωπαϊκή και ιταλική νομοθεσία που αφορά την ποιότητα, την εμφιάλωση και το εμπόριο ελαιολάδου. Συγκεκριμένα ανέφεραν στην ετικέτα ότι ήταν έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ενώ από τους ελέγχους φάνηκε ότι δεν ήταν.

Όπως επισημαίνει η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti, η απάτη δνε αφορά μόνο τους καταναλωτές αλλά προκαλεί πτώση τιμών στα ποιοτικά ελαιόλαδα. Επίσης προτρέπει τους καταναλωτές να αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ ελαιόλαδα που να αναγράφουν «Made in Italy».

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι η ιταλική οργάνωση υποστηρίζει ότι στις φιάλες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν αδύνατον να βρει ο καταναλωτής να αναγράφονται οι λέξεις ότι προέρχονται από «μείγματα κοινοτικών ελαιόλαδων», «μείγματα ελαιόλαδων εκτός ΕΕ» ή «μείγματα ελαιολάδου ΕΕ και εκτός ΕΕ». Δηλαδή στη γειτονική χώρα δεν ακολουθείται η κοινοτική νομοθεσία στην προέλευση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. «Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο με μικρά γράμματα και στο πίσω μέρος της φιάλης αναγράφονται αυτές οι ενδείξεις», προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini, ζητά την αύξηση των ελέγχων, την εισαγωγή νέων συστημάτων έρευνας κατά της νοθείας και την επιβολή πιο αυστηρών ποινών. Επίσης παρουσίασε ένα σχέδιο ανάκαμψης της ελαιοκαλλιέργειας με στόχο την αύξηση της παραγωγής του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο περιλαμβάνει φύτευση νέων ελαιώνων, χρηματοδότηση συστημάτων άρδευσης και κατασκευής γεωτρήσεων, δημιουργία ομάδων παραγωγών και στροφή στην χρήση μηχανημάτων συγκομιδής ελιών που μειώνει τον χρόνο και το κόστος της.

05/05/2022 04:04 μμ

Ο νομός Λακωνίας δίνει τον τόνο με πράξη πώλησης στην Ιταλία, λίγο μετά το Πάσχα. Αλλά ακόμα και στην Κρήτη καταγράφηκε τιμή - ρεκόρ για φέτος.

Πλήρης επιβεβαίωση του ΑγροΤύπου για όσα έγραψε πριν το Πάσχα (δείτε εδώ) συνιστούν δυο πράξεις πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων Πακίων, κ. Παναγιώτης Ντανάκας, «την περασμένη Παρασκευή κλείσαμε για Ιταλία μια ποσότητα της τάξης των 165 τόνων ελαιολάδου περσινής εσοδείας στην τιμή των 3,65 ευρώ το κιλό. Η πράξη έγινε απευθείας με Ιταλία και αφορούσε εξαιρετικής ποιότητας προϊόν».

Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, την πράξη πώλησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων ακολούθησε μια ακόμα πράξη πώλησης, αυτή τη φορά από τον Συνεταιρισμό που εδρεύει στις Αιγίες Λακωνίας, ο οποίος διέθεσε ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, περσινής εσοδείας. Και οι δυο αυτές πράξεις δείχνουν πως για το επόμενον διάστημα το ντόπιο προϊόν θα έχει μια ιδιαίτερη δυναμική ως τη νέα σοδειά, καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, πλέον, τα αποθέματα ελαιολάδου του ΑΣ Μολάων Πακίων έχουν λιγοστέψει, ωστόσο εκτιμάται πως σε άλλες περιοχές, προσθέτει ο ίδιος, δεν είναι και στο τελικό τους στάδιο. Ενθαρρυντικά είναι εν τω μεταξύ τα πρώτα στοιχεία για την ανθοφορία στις ελιές στις γύρω περιοχές των Μολάων, όπου η διαδικασία εξελλίσεται ομαλά και με ικανοποιητικό τρόπο.

Καλά εν τω μεταξύ είναι τα νέα για το ελαιόλαδο και τους παραγωγούς και στην Κρήτη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης ο Συνεταιρισμός έδωσε σήμερα Πέμπτη 105 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ντόπιο μεταποιητή προς 3,60 ευρώ συν ΦΠΑ. Κατά τον κ. Περογιαννάκη, πρόκειται για εξαιρετική τιμή πώλησης για τον παραγωγό, σε επίπεδα ρεκόρ στην Κρήτη για φέτος, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει δυναμική και στη ντόπια αγορά εν ανανομή του τουριστικού ρεύματος του καλοκαιριού.

29/04/2022 11:56 πμ

Ιδιαίτερα χρήσιμα τα συμπεράσματα μελέτης του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, που είναι σε εξέλιξη για τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στο Eργατικό κέντρο Καλαμάτας, επιστημονική εκδήλωση για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και τις προστατευτικές του ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, απηύθυναν ο Μανώλης Μάκαρης, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Χρήστος Κούρεκ, ειδικευόμενος Καρδιολογίας στο νοσοκομείο Νίμιτς, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και η Γεωργία Μπουζαλά από την οικογενειακή εταιρεία Elettra Premium, που παράγει πολυφαινολικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο κ. Αντώνης Μπουζαλάς από την εν λόγω αγροτική επιχείρηση, που χορήγησε το προϊόν για να εκπονηθεί η μελέτη, μίλησε στον ΑγροΤύπο, για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που παράγει στην Κλεισούρα του δήμου Μεσσήνης. Όπως μας ανέφερε, ορισμένα από τα ελαιόδεντρα που καλλιεργεί χρονολογούνται από το 1750, οπότε και τα φρόντιζαν οι παππούδες του. Σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά για να βγει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο οι άγουρες ελιές πρέπει να πάνε στο ελαιοτριβείο λίγες ώρες, αφού συγκομιστούν, για να γίνει η μάλαξη για συγκεκριμένη ώρα, χωρίς νερό. Εν συνεχεία, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά, το ελαιόλαδο πρέπει να φιλτραριστεί και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 12-15 βαθμούς Κελσίου, γιατί σε υψηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύει να χάσει το 45% των φαινολών. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, η συγκομιδή των συγκεκριμένων ελιών ποικιλίας Κορωνέϊκης, γίνεται νωρίς, από τις αρχές ως τις 20 Οκτωβρίου. Μετέπειτα το προϊόν μπαίνει σε μπουκαλάκι και διατίθεται είτε μέσω της εταιρείας απευθείας στον καταναλωτή, είτε μέσω φαρμακείων, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εταιρεία του κ. Μπουζαλά καλλιεργεί με εντελώς φυσικό τρόπο, όπως μας είπε και ο ίδιος τους ελαιώνες της οικογένειας και ήδη έχει κάνει εξαγωγή το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που παράγει σε τέσσερις χώρες, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τα Σκόπια και την Σερβία, όπου και διατίθεται στην τιμή των 30-32 ευρώ τα 100 ml, δηλαδή στο κιλό 300 με 320 ευρώ! Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, ένα μπουκαλάκι των 100 ml αρκεί για κατανάλωση κάθε μέρα επί ένα μήνα περίπου.

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα αυτή μελέτη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κάποια στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, βγήκε το συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο με υψηλές πολυφαινόλες επιδρά σημαντικά στο καρδιαγγειακό. Για τις ανάγκες της κλινικής αυτής μελέτης μάλιστα όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες από τους γιατρούς δυο ειδών δόσεις ελαιολάδου, η πρώτη με περισσότερη ποσότητα αλλά λιγότερες φαινόλες και η δεύτερη με μικρή ποσότητα αλλά ισχυρότερες πολυφαινόλες. Εδώ το συμπέρασμα ήταν, όπως εξήγησε και ο κ. Μαγιάτης, πως η μικρή ποσότητα ελαιολάδου με ισχυρές πολυφαινόλες είναι πιο ευεργετική στον οργανισμό, καθώς απορροφάται πιο εύκολα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό το αμέσως επόμενο διάστημα.

27/04/2022 11:35 πμ

Μειωμένες οι εξαγωγές ελαιολάδου έκανε η Τυνησία αλλά είχε μια σημαντική αύξηση τιμών κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας της χώρας (Observatoire National de l'Agriculture - ONAGRI) η Τυνησία έχει εξάγει περίπου 59,4 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της φετινής ελαιοκομικής περιόδου (χειμώνας 2021-2022), δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2021 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Η ποσότητα αυτή είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο όπου οι εξαγωγές ελαιολάδου έφθασαν τους 62 χιλιάδες τόνους.

Η ποσότητα του μη συσκευασμένου εξαχθέντος ελαιολάδου αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας, ενώ μόνο το 15% είναι συσκευασμένο. Τα αντίστοιχα ποσοστά κατά την ίδια περίοδο της προηγούμενης εκστρατείας (2020/2021), ήταν 87% και 13%. 

Οι εισπράξεις από τις εξαγωγές που καταγράφηκαν κατά την τρέχουσα εξαγωγική περίοδο ανήλθαν στο τέλος Ιανουαρίου 2022, σε 621 εκατ. τυνησιακά δηνάρια (194 εκατ. ευρώ περίπου) έναντι 461,5 εκατ. τυνησιακών δηναρίων (144,2 εκατ. ευρώ περίπου) την ίδια περίοδο της προηγούμενης παρουσίασαν, δηλαδή αύξηση κατά 32%. Από εξαγωγές συσκευασμένου ελαιολάδου προέρχεται μόνο το 18% των εσόδων.

Η μέση τιμή του ελαιολάδου κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ελαιοκομικής περιόδου 2021/2022 αυξήθηκε, κατά 40%, σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο.

Η τιμή του τυνησιακού ελαιολάδου πλησίασε τις τιμές του ισπανικού εξαγόμενου ελαιολάδου για το 2022. 

Σύγκεκριμένα, η τιμή του μη συσκευασμένου (χύμα) έξτρα παρθένου ελαιολάδου που εξήγαγε η Τυνησία έφτασε τους 10,5 DT/kg (3,2 €/kg), έναντι 11,1 DT/kg (3,4 €/kg) για την Ισπανία.

Κατά τον Απρίλιο η τιμή παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Τυνησίας κυμάνθηκε από 3,38 μέχρι 3,63 ευρώ το κιλό.

Η μέση τιμή εξαγωγής βιολογικού ελαιολάδου της Τυνησίας που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022 είναι 3,47 €/κιλό σε σύγκριση με 3,8 €/κιλό για το ισπανικό βιολογικό λάδι.

21/04/2022 12:10 μμ

Στόχος τους, αναφέρουν πληροφορίες, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση της ανθοφορίας στα ελαιόδεντρα περιοχών της Πελοποννήσου.

Σε ρυθμούς... Πάσχα κινείται η εγχώρια αγορά του ελαιολάδου, που αναμένει εξελίξεις και κινητικότητα, αμέσως μετά την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Σχετικές πληροφορίες από το νομό Λακωνίας αναφέρουν ότι από την επόμενη εβδομάαδα αναμένεται να πυκνώσουν την παρουσία τους στην περιοχή Ιταλοί έμποροι χύμα ελαιολάδου, αλλά και μεταποιητές, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς κινείται η ανθοφορία, για να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν.

Για την κατάσταση στην αγορά λίγο πριν το Πάσχα μιλήσαμε με τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, κ. Τάκη Ντανάκα, ο οποίος μας εξήγησε ότι υπάρχει στασιμότητα στην αγορά και οι τιμές για τις όποιες πράξεις γίνονται αφορούν τιμές γύρω στα 3,50 με 3,60 ευρώ το κιλό. Όπως εκτιμά ο κ. Ντανάκας, για μετά τις γιορτές τοποθετούνται χρονικά οι όποιες εξελίξεις, οι οποίες έχουν παγώσει καταρχήν λόγω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών μια βδομάδα πριν, αλλά και του Ορθόδοξου τώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, το θετικό είναι πως σημειώθηκαν κάποιες βροχοπτώσεις, ποτιστικές και καθ' όλα ευεργετικές, οι οποίες ήδη έχουν επιφέρει θεαματική αλλαγή στην εικόνα των δέντρων. Ρωτήσαμε στην συνέχεια τον κ. Ντανάκα για την... αναμενόμενη έφοδο των Ιταλών τις επόμενες ημέρες, για να μας πει ότι αυτό το κάνουν γιατί θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα για τη νέα σεζόν, καθώς βασίζουν πολλά στην παραγωγή του ποιοτικού ελαιολάδου της Πελοποννήσου, σε αντίθεση με την παραγωγή διάφορων περιοχών της Ισπανίας για παράδειγμα, από όπου οι έμποροι έχουν και πολλές αρνητικές εμπειρίες έως σήμερα σε σχέση με την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Ξεκίνησε και πάει καλά η ανθοφορία στην Κρήτη

Έχει ξεκινήσει η ανθοφορία και στην Κρήτη και όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εμπάρου, κ. Γιώργος Περογιαννάκης, όλα εξελίσσονται πολύ καλά και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο στην πορεία, θα έχει καλή παραγωγή το νησί. Σημειωτέον ότι ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Εμπάρου Ηρακλείου, σε μια προσπάθεια να διαθέσει το ελαιόλαδο των συνεταίρων του προκήρυξε τις προηγούμενες ημέρες δημοπρασία για 105 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,17% και 0,20%. Ως προς την δημοπρασία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κηρύχθηκε άγονη, καθώς ο Συνεταιρισμός έκρινε μη συμφέρουσες τις τιμές που προσφέρθηκαν για το προϊόν του.

Στα 3,65 ευρώ οι ανώτερες τιμές, λέει ο ΣΕΔΗΚ

Σύμφωνα με το τελευταίο πάντως δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), οι μέγιστες τιμές για το ελαιόλαδο διατηρηθηκαν στην Ελλάδα στα επίπεδα των 3,50 με 3,65 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία στα 4,40 ευρώ το κιλό. Αντιθέτως στην Τυνησία εκτινάχθηκαν απο τα 3,38 ευρώ το κιλό στα 3,63 ευρώ ανά κιλό.