Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιταλοί και Ισπανοί σαρώνουν την Κρήτη για ελαιόλαδα, μια ανάσα από τα 5 ευρώ η τιμή

30/11/2022 11:18 πμ
Πάνω από 100.000 τόνους η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί φέτος.

Πάνω από 100.000 τόνους η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου στο νησί φέτος.

Στο... φουλ δουλεύουν τα ελαιοτριβεία στην Κρήτη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο, αναμφισβήτητα, όγκο εργασίας, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής ελαιοπαραγωγής. Το θετικό είναι πως και οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, οι δε τιμές πλησιάζουν, εκείνες της Λακωνίας, σε πολλές περιπτώσεις, δηλαδή τα 5 ευρώ το κιλό.

Σητεία: Στο 25% έχει προχωρήσει η συγκομιδή και η ελαιοποίηση

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά Φοίνικας ανακοιίνωσε στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν ελαιόλαδο για πώληση ότι η τιμή εκκαθάρισης είναι 4,70 ευρώ το κιλό για οξύτητα 0,3. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο έμπειρος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μάνος Δασενάκης, το ελαιοτριβείο του ΑΣ δουλεύει στο φουλ και η παραγωγή στη Σητεία αναμένεται να παίξει φέτος στα επίπεδα των 12.000 τόνων περίπου. Οι ποιότητες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο πολύ καλές, το ίδιο και οι ελαιοπεριεκτικότητες. Όπως λέει η τιμή παραγωγού παίζει γενικώς στην περιοχή στα 4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως ο Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος για το θέμα των τιμών, αφού τότε γίνεται... ένα πρώτο control για την κατανάλωση από μάρκετ και γενικώς το εμπόριο, το δε επόμενο σκαλοπάτι είναι το Μάιο. Αν η δυναμική κρατήσει, τότε είναι πιθανό να συνεχίσουν ψηλά και οι τιμές ως το τέλος της χρονιάς, εκτιμά και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι πολύ μειωμένες παραγωγές σε Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, έντονη είναι η παρουσία Ιταλικών και Ισπανικών επιχειρήσεων και μεσιτών, που ενδιαφέρονται για αγορές. Ο κ. Δασενάκης εκτιμά πως η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη συνολικά φέτος θα ανέλθει σε 120.000 τόνους περίπου. Όσον αφορά τέλος στο εκθλιπτικό δικαίωμα είναι τριών ειδών και παίζει μεταξύ 9-12,3%, χωρίς καμιά αύξηση από πέρσι.

Ηράκλειο: Στοπ στη συγκομιδή για δυο ημέρες, υψηλή παραγωγή και ποιότητα, καλές τιμές

Μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδο διανύει και ο νομός Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Μιχάλης Καμπιτάκης, εδώ και δυο ημέρες η συλλογή έχει σταματήσει λόγω βροχών, όμως όλα πάνε καλά. Αρχής γενομένης από τις ποσότητες και κατά δεύτερον τις ποιότητες, τις οξύτητες κ.λπ. Όπως λέει, το 95% των ελαιολάδων που βγαίνουν, δεν ξεπερνούν σε οξύτητα τα 0,3-0,4, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί συνολικά, ίσως και να περάσει τους 120.000 τόνους. Ζήτηση υπάρχει και δυναμική μεγάλη για το φετινό προϊόν, κάτι που έχει φέρει τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 4,50 με 4,60 ευρώ το κιλό. Μια δυσαρέσκεια υπάρχει στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τις γεωτρήσεις, που ήλθαν... διπλάσιοι από πέρσι. Αλλά και τα ελαιοτριβεία, καλούνται να επωμιστούν χρεώσεις στα ρεύματα δυο και τρεις φορές πάνω από πέρσι.

Γύρω στο 50% έχει τρέξει το μάζεμα στα Χανιά

Στο 50% έχει τρέξει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στο νομό Χανίων εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισάμου, που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, για να προσθέσει: «στην περιοχή μας η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 50%. Μόνο σήμερα σταματήσαμε το μάζεμα λόγω βροχής. Το μοναδικό πρόβλημα έχει να κάνει με την έξαρση του δάκου, που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά στην περιοχή μας και έχει προκαλέσει θέματα. Κατά τα άλλα, όσον αφορά στις τιμές υπάρχει εύρος, από 3,50 έως 4,80 ευρώ ανά κιλό, αναλόγως και την ποιότητα. Ευελπιστούμε να κρατήσει η ζήτηση, για να πάρει καλές τιμές ο κόσμος. Το βιολογικό ελαιόλαδο δεν έχει μεγάλη διαφορά όπως στο παρελθόν στην τιμή από το συμβατικό κι αυτό γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη με το σχεδιασμό και τη στρατηγική των προγραμμάτων που εστιάζουν μόνο στο εισοδηματικό».

Γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό η τιμή στο Ρέθυμνο

Κανονικά προχωρά και η ελαιοσυγκομιδή στο Ρέθυμνο, όπου σύμφωνα με το νεοσύστατο παρατηρητήριο τιμών της Ένωσης Ηρακλείου, οι τιμές για ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,8 ανέρχονται στα 4.5 ευρώ περίπου, ενώ για 0,8 - 1,5, στα 3 ευρώ. Το δε εκθλιπτικό δικαίωμα εδώ κυμαίνεται στα 10% περίπου.

Σχετικά άρθρα
01/12/2023 02:06 μμ

Οι υψηλές τιμές λιανικής στο ελαιόλαδο αναμένεται να μεταβάλλουν έως έναν βαθμό τη ζήτηση στην Ισπανία, ωστόσο η μείωση αυτή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, παρά την αύξηση των τιμών λιανικής που έχουμε το τελευταίο διάστημα στο ελαιόλαδο οι Ισπανοί καταναλωτές συνεχίζουν να το προτιμούν.

Ήδη, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών έκανε τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση, όχι όμως σε ανησυχητικό επίπεδο.
Παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση της χρήσης εναλλακτικών ελαίων όπως πυρηνέλαιο, σογιέλαιο και διάφορα σπορέλαια, σε συγκριτικά μικρότερες ωστόσο ποσότητες σε σχέση με τη συνολική ζήτηση για ελαιόλαδο.

Γεγονός είναι πάντως ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών διεξάγεται μεγάλη συζήτηση και υπάρχει αρκετός προβληματισμός στην Ισπανία αναφορικά με το - απαράδεκτα όπως χαρακτηρίζεται - υψηλό επίπεδο των τιμών του ελαιολάδου, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται διαρκώς και με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.

Το 2024 εξαιτίας του πληθωρισμού, της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης της προσφοράς, θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές ελαιολάδου θα μειωθούν, σε σύγκριση με το 2023.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι τα νοικοκυριά δαπανούν 23,9% περισσότερο για την αγορά αυτού του προϊόντος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Δαπανούν, δηλαδή, το 2,41% του προϋπολογισμού τους για την αγορά ελαιόλαδου, ποσοστό που έχει αυξηθεί το τελευταίο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό που διατίθεται για την αγορά ελαιολάδου προκειμένου να αποκτήσουν την ίδια ποσότητα.

Δεδομένης της σημασίας του προϊόντος στην ισπανική κουζίνα, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην κατανάλωση.

Πάντως για να καλύψουν την ζήτηση οι Ισπανοί κάνουν εισαγωγές ελαιολάδου και από την χώρα μας.

Στο επτάμηνο του 2023 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στα 96,91 εκατ. ευρώ ( 7,3 εκατ. ευρώ έκαναν το 2019), γεγονός βέβαια που λογικά οφείλεται όχι τόσο στις αυξημένες ποσότητες όσο στην σημαντική αύξηση των τιμών του ελαιολάδου κατά το τρέχον έτος.  

Τελευταία νέα
01/12/2023 03:11 μμ

Το πρόβλημα της ακαρπίας στην επιτραπέζια ελιά κατατέθηκε για ακόμη μια φορά στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (29/11/23), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Α.Α.Τ. κ. Διονύσιο Σταμενίτη των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων: αμπέλου και οίνου (ΕΔΟΑΟ), βάμβακος (ΕΔΟΒ), επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ), ρυζιού (ΕΔΟΕΡ), ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και πυρηνόκαρπων (ΔΟΠ) για ενημέρωση και συζήτηση επί προβλημάτων που αφορούν στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και σχετικών προτάσεων.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ) έθεσε το θέμα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων επιτραπέζιων ποικιλιών την οφειλόμενη στην κλιματική κρίση.

Εξαιτίας αυτής υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις). 

Επί του θέματος αυτού ο Υφυπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το θέμα και ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει προβεί: 

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της Ε.Ε., κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ε.Ε. και 
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Επίσης η ΕΔΟΕΠΕΛ ανέφερε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης, που οδηγεί σε αδιέξοδο την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της χώρας και μεταξύ αυτών και των επιτραπέζιων ελιών, επιδρώντας αρνητικά σε όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Ενημερώθηκε ο Υφυπουργός για το έγγραφο της Διεπαγγελματικής προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ενδεικτικά τα σημαντικότερα θέματα που έχει αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, καθώς  και ρεαλιστικές προτάσεις της Οργάνωσης. Έγγραφο που παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει αποσταλεί καμία απάντηση ή και επικοινωνία. Το έγγραφο εστάλη εκ νέου στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμένουμε την ανταπόκριση του.

30/11/2023 04:27 μμ

Νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε σήμερα Πέμπτη (30/11) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στην Λακωνία.

Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας  2023-2024 και οξύτητας 0,4, στην τιμή των 8,80 ευρώ το κιλό.

Το ελαιόλαδο το αγόρασε ντόπιος τυποποιητής. Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά αλλά οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πωλήσουν για φορολογικούς λόγους. Πάντως η περιοχή μας είναι όψιμη και αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις γιορτές η συγκομιδή».

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα, επίσης στην Λακωνία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου συμφώνησε στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, οξύτητας 0,35, στην τιμή των 8,65 ευρώ το κιλό.

29/11/2023 10:15 πμ

Νέα πώληση ελαιολάδου φετινής εσοδείας είχαμε στην Λακωνία.

Ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός συμφώνησε για την πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, με την εταιρεία Χελιώτης. Το έξτρα αυτό παρθένο ελαιόλαδο που ήταν οξύτητας 0,35 έπιασε τιμή 8,65 ευρώ το κιλό.

Πάντως η φετινή παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη και η ζήτηση έχει ζεσταθεί τις τελευταίες ημέρες. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί στο να πουλήσουν για φορολογικούς λόγους. Μεγάλα προβλήματα από τον δάκο δεν έχει η περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι όμως που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες έχουν ρίξει κάποιες ελιές».

Ιταλία
Στο μεταξύ η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day), που γιορτάζεται με πρωτοβουλία της UNESCO στις 26 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελαιοκαλλιέργεια.

Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έχει προκαλέσει αύξηση τιμών. Στην Ιταλία η αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat).

Η παραγωγή ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέτος υπολογίζεται σε περίπου 290 χιλιάδες τόνους, κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ευτυχώς που οι περιοχές του νότου εμφανίζουν μια αύξηση της παραγωγής κατά 34% σε σχέση με πέρυσι και αντισταθμίζουν τις απώλειες της παραγωγής στο βορά.

Πάντως η ιταλική παραγωγή, επισημαίνει η Coldiretti, δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για κατανάλωση και εξαγωγές.

Τρεις στις τέσσερις φιάλες ελαιολάδου που καταναλώνονται στην Ιταλία είναι εισαγόμενες (κυρίως από Ελάδα). Οι ιταλικές εισαγωγές ελαιολάδου σημείωσαν το «ρεκόρ αιώνα» το 2022, με αξία πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαμε επίσης μεγάλη αύξηση, κατά 20%, το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Istat.

28/11/2023 11:07 πμ

Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα, αποφάσισαν οι ελαιοπαραγωγοί στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (26 Νοεμβρίου) στην Σκάλα Αταλάντης της Φθιώτιδας.

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) συμμετέχοντας στη σύσκεψη, ενώ αγροτικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές με σημαντική παρουσία ελαιοκαλλιέργειας, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της απαγόρευσης του απόπλου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Λιγδής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, «η ελαιοκαλλιέργεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο περίπου 150.000 τόνοι βρώσιμης ελιάς και 160.000 τόνοι ελαιολάδου πάνε για εξαγωγή. Φέτος με τα στοιχεία που μας έδωσαν ελαιοπαραγωγοί από όλη την χώρα μεσοσταθμικά έχουμε μια ακαρπία της τάξης του 75%, αν και σε κάποιες περιοχές είναι ακόμη πιο μεγάλη. Ζητάμε στήριξη των ελαιοπαραγωγών για την φετινή απώλεια εισοδήματος. Το εισόδημα που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί πάει στις τοπικές οικονομίες.

Ζητάμε στρεμματική στήριξη 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης αποφασίσαμε την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Ακόμη ζητάμε να γίνει σωστή δακοκτονία σε όλες τις παραγωγικές περιοχές. Φέτος τις περισσότερες ελιές Καλαμών τις πάνε για ελαιοποίηση γιατί έχουν πρόβλημα δάκου. Αν είχαμε αποτελεσματική αντιμετώπιση θα μπορούσαν οι παραγωγοί να τις αποθηκεύσουν και να τις πουλήσουν μετά τον Ιανουάριο που θα έχουμε αύξηση της ζήτησης και των τιμών.

Πάντως αυτή την περίοδο οι φρέσκιες ελιές Καλαμών, που δεν έχουν δάκο και μπορούν να πουληθούν για βρώσιμες, έχουν τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό για το 200άρι.

Τέλος ζητάμε από την κυβέρνηση μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα σε λογικές τιμές. Οι υψηλές τιμές λιανικής δεν συμφέρουν ούτε τους παραγωγούς γιατί και αυτοί είναι καταναλωτές και δεν μπορούν να πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα».

22/11/2023 12:11 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή Καλαμών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας, με τους παραγωγούς να αναμένουν υψηλότερες τιμές και να οδηγούν τις ελιές στις κάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γίνονται εμπορικές πράξεις στην περιοχή του Μεσολογγίου για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές σε τιμές 2,20 ευρώ το 200άρι. Επίσης έχουμε και συμφωνίες σκούπα για όλα τα μεγέθη με τιμή στα 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό.

Για περσινές βιολογικές ελιές οι τιμές παραγωγού έφτασαν να πωλούνται στα 2,30 ευρώ το 200άρι, ενώ υπάρχουν συμφωνίες και για σκούπα στα 2,10 ευρώ.

Να θυμίσουμε όμως ότι πέρυσι η μεγάλη παραγωγή είχε μικρά μεγέθη.

Στην Φθιώτιδα υπάρχουν έμποροι που κάνουν συμφωνίες και δίνουν για τις ελιές με δάκο τιμή σκούπα για όλα τα μεγέθη στα 2 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή ελιών έχουμε την επίσημη ανακοίνωση τιμών της εταιρείας «ΕΛΙΕΣ ΑΓΓΕΛΗ ΑΕ» από την Φθιώτιδα, που δίνει για τα μεγάλα μεγέθη (140 τεμάχια) με τιμή παραγωγού στα 2,20 ευρώ το κιλό, για τα μεσαία μεγέθη 200άρι στα 1,70 ευρώ και για τα ψιλά (340 τεμάχια) στο 1 ευρώ.

Από την Αρκαδία ο κ.  Χρήστος Βλάχος, ελαιοπαραγωγός και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Κυνουρίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή και προβλήματα από δάκο, αν και είναι λιγότερα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Φέτος η Ομάδα αναμένεται να συγκεντρώση μια παραγωγή ελιών Καλαμών της τάξης των 150 τόνων, ενώ την περσινή περίοδο είχαμε 230 τόνους. Αυτή την περίοδο κάνουμε αποθήκευση της ελιάς  γιατί οι τιμές που δίνουν οι έμποροι δεν μας ικανοποιούν».

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Γερακίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε φέτος μια μείωση στην Λακωνία για τις Καλαμών κατά περίπου 60% στην παραγωγή. Πάντως οι ελαιοπαραγωγοί αυτή την εποχή δεν κάνουν πωλήσεις αλλά αποθήκευση και βρίσκονται σε αναμονή για αύξηση τιμών».

22/11/2023 11:01 πμ

Πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στη Σκάλα Αταλάντης, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα ακαρπίας που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν από κοινού τις διεκδικήσεις του.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητάνε ενισχύσεις για ακαρπία και ρύθμιση οφειλών λόγω της απώλειας εισοδήματος.

Την συνάντηση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως αναφέρουν η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει «αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και όλης της χώρας. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές κάτω του κόστους κυρίως στη βρώσιμη ελιά τα προηγούμενα χρόνια και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματός μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την επιβίωσή μας αλλά και τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αναφέρει επίσης ότι «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα, αλλά και στον νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής» και υπογραμμίζει ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

20/11/2023 01:41 μμ

Στον κίνδυνο απένταξης των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης του ΠΑΑ 2014-2022 λόγω του προβλήματος της έντονης ακαρπίας στην ελιά, αναφέρεται σε επιστολή του το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Το πρόβλημα λόγω της ακαρπίας στην ελιά έχει πανελλαδικές διαστάσεις και οι επιπτώσεις επηρεάζουν τα εισοδήματα του έτους 2023 πολλών Νέων Αγροτών.

Αναλυτικότερα η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να αναφέρουμε ότι μια από τις υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης (ΥΑ 4704/11-11-2021) του ΠΑΑ 2014-2022 είναι η εξής: από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους οι Νέοι Αγρότες να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο (άρθρο 10, παρ. 1, σημείο 1.3 της ΥΑ).

Καθώς όμως η πλειοψηφία των Νέων Αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσμευσης είναι το 2023. Στην περιοχή μας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. Αμυγδαλιά).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι Νέοι Αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή.

Επειδή η ακαρπία αυτή είναι εκτεταμένη, αλλά δεν αποτελεί φαινόμενο που τυγχάνει άμεσης αποζημίωσης και ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.λ.π.).

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η δέσμευση του Νέου Αγρότη - ελαιοπαραγωγού, δεν τηρήθηκε λόγω ανωτέρας βίας.

Δημιουργείται, έτσι, μεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριμένοι Νέοι Αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραμμα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές.

Παρακαλούμε λοιπόν για την εξεύρεση λύσης επί του συγκεκριμένου προβλήματος, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν νέοι αγρότες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή και επαγγελματική προσπάθεια στην Ελληνική ύπαιθρο, έχοντας ως βασική τους απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια ή άλλες καλλιέργειες που πλήττονται φέτος από την ακαρπία».

20/11/2023 10:51 πμ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.

Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:

  • πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
  • πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
  • πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)

Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).

17/11/2023 05:28 μμ

Συνελήφθησαν, την Πέμπτη (16/11), σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαίας, τρεις ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων, σχηματίστηκε δικογραφία, για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αστυνομία οι τρεις κατηγορούμενοι, από την 15/11/2023 έως την 16/11/2023, ενεργώντας από κοινού με ακόμα πέντε άγνωστους συνεργούς τους, προέβησαν στην συγκομιδή (10) τόνων και (500) κιλών ελαιοκάρπου, από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δυο ημεδαπών, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τον συγκεντρωμένο ελαιοκαρπό, με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός κατηγορούμενου, σε δυο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, 1.355 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ, τα οποία αποκόμισαν ως παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαίας στα ελαιοτριβεία βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά 652 λίτρα ελαιολάδου και 800 κιλά ελαιοκάρπου, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα του ενός κατηγορούμενου ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο μεταξύ, μετά από εμπεριστατωμένη και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της απάτης και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, σε αγροτικό συνεταιρισμό σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2023, στο Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, καταγγέλθηκε κλοπή μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του εν λόγω συνεταιρισμού.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα ανωτέρω αδικήματα, με χρόνο τέλεσης που προσδιορίζεται από την Άνοιξη του 2022 έως το Καλοκαίρι του 2023, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου, για το οποίο διερευνάται η αφαίρεσή του, υπερβαίνει τους 80 τόνους.

Επίσης διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου.

Κατόπιν ενεργειών του Τμήματος Ασφάλειας Πολύγυρου, η μονάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού έχει σφραγισθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

17/11/2023 11:32 πμ

Η ελληνική πολιτεία δεν έχει καμιά διάθεση να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας και η οποιαδήποτε στήριξη αν υπάρξει θα προέρχεται μόνο από κονδύλια της ΕΕ.

Για τις ενέργειες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τη φετινή έντονη ακαρπία της ελιάς έγινε συνάντηση, την Πέμπτη (16/11), στο ΥπΑΑΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ομάδας προέδρων ομάδων και συνεταιρισμών ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής και του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτού, Ιωάννη Γιώργου, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνας Ζωγράφου.

Στην συνάντηση ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι η οποιαδήποτε στήριξη της ακαρπίας θα αφορά όλες τις ποικιλίες της ελιάς στην χώρα μας (βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες). Δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα ο ΕΛΓΑ αλλά έχει τεθεί το ζήτημα στο Συβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει συμμάχους για να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την ΕΕ.

Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η στρατηγική της χώρας μας είναι να στηριχθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία του 2023. Αναζητούμε συμμάχους στην ΕΕ για να στηρίξουν το αίτημά μας και προχωρούν οι διεργασίες.

Από την πλευρά μας οι παραγωγοί Χαλκιδικής έχουμε προχωρήσει σε μελέτη κόστους για την καλλιέργεια επιστραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και ζητάμε στήριξη για συμβατική καλλιέργεια στα 770 ευρώ το στρέμμα και στην βιολογική στα 850 ευρώ το στρέμμα.

Τονίσαμε στον υπουργό ότι  το κόστος συγκομιδής σε αυτή την ποικιλία είναι πολύ υψηλό γιατί η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Επίσης να αναφέρουμε ότι για την ακαρπία που είχαμε το 2021 οι παραγωγοί της ελιάς Χαλκιδικής δεν εισέπραξαν καμιά οικονομική στήριξη. Και με την αλλαγή του κλίματος το πρόβλημα της ακαρπίας θα συνεχίζεται».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η πολιτεία αποφάσισε να αντιμετωπίση το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια για όλες τις ποικιλίες και πανελλαδικά με ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης.

Εμείς οι παραγωγοί ελιάς Χαλκιδικής θέλουμε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα οικονομική στήριξη γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες (κλαδέματα, ψεκασμούς κ.α.) για την επόμενη περίοδο (2024). Οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα.

Το 2023 είχαμε μια μείωση της παραγωγής που ήταν της τάξης του 80% έως 90% σε σχέση με πέρυσι. Επειδή είχαμε μια άνοδο των τιμών φέτος η μείωση τπου εισοδήματος είναι πάνω από 60%. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ελαιοκαλλιεργητής για να μπορέσει να παραγωγή τον επόμενο χρόνο».  

15/11/2023 02:11 μμ

Ανακοινώθηκε η καταχώριση των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων «ΠΟΠ Σητείας» και «ΠΟΠ Καλαμάτα» ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης στην Ινδία.

Όπως εξήγησε στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πάζιος, «μετά την αποτυχημένη πρωτοβουλία της ΕΕ το 2018 ο συνεταιρισμός μας μαζί με την ΕΑΣ Σητείας προχωρήσαμε την όλη διαδικασία. 

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Γεωγραφικών Ενδείξεων της Κυβέρνησης της Ινδίας η καταχώριση της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Η Ινδία είναι η επόμενη μεγάλη αγορά στην οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» κατάφερε, μετά από μια πολυετή και απαιτητική διαδικασία, το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα να προστατεύεται έναντι απομιμήσεων και να απαιτούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το όνομα (Καλαμάτα) και την περιοχή προέλευσης (Μεσσηνία).

Αυτή η προστασία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ινδική αγορά θα αποτελέσει στο μέλλον στόχο των ελληνικών εξαγωγών μιας και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα, με 1,36 δισεκατομμύρια κατοίκους. Συνεπώς, είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Η Ινδία είναι μια δύσκολη αγορά που δεν γνωρίζει γαστρονομικά το προϊόν. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών με μεγάλο εισόδημα που γνωρίζει την Μεσογειακή διατροφή και σε αυτόν θα πρέπει να στοχεύσουν οι Έλληνες εξαγωγείς. 

Σειρά το επόμενο διάστημα έχει και η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» μετά από μια σειρά χωρών στις οποίες έχουμε πετύχει την προστασία της. Έχουμε καταφέρει ήδη να προστατέψουμε την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στην Κίνα και την Ιαπωνία. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τον καταλυτικό τους ρόλο, την καθοδήγηση και την υποστήριξη, την Προϊσταμένη και τα στελέχη του Τμήματος ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Νέο Δελχί και τα στελέχη του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ινδία.

15/11/2023 11:40 πμ

Φαινόμενο κλοπής των καρπών από τα ελαιόδεντρα είχαμε στην Καβάλα.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε χτες κλοπή του ελαιοκάρπου μέσα από το χωράφι.
Συγκεκριμένα εξαφάνισαν τις ελιές από 4 στρέμματα σε ελαιώνα στην περιοχή Ποδοχωρίου - Πλατανότοπου στην περιοχή του Παγγαίου. Ο ιδιοκτήτης ήδη έχει καταγγείλει την κλοπή στην αστυνομία. 

Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει περιπολίες στα χωράφια. Θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να φυλάνε το χωράφι τους και να προσέχουν τα δέντρα τους. Υπάρχει ήδη επικοινωνία και έχουν ενημερωθεί και τα ελαιοτριβεία της περιοχής».

Δέλεαρ πάντως για τις κλοπές του ελαιοκάρπου αποτελεί η υψηλή τιμή που έχει φέτος το ελαιόλαδο.

Θυμίζουμε ότι το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία και στην Λακωνία (από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων) έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο.

10/11/2023 02:08 μμ

Έντονη ανησυχία υπάρχει για τα περιστατικά νοθείας ελαιολάδου, ενώ έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ. 

Συνελήφθη άτομο στην Πέλλα που διέθετε προς πώληση ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας.

Ειδικότερα, χθες (9 Νοεμβρίου 2023) το πρωί σε περιοχή της Πέλλας, συνελήφθη ημεδαπή γυναίκα, η οποία διαπιστώθηκε να ασκεί υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση 31 πλαστικά δοχεία χωρητικότητας 5 λίτρων το καθένα, που περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα οποία απέκρυπτε σε όχημα ιδιοκτησίας της.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία της ημεδαπής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 668 πανομοιότυπα δοχεία των 5 λίτρων, που έφεραν ετικέτα με την ένδειξη «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, για τα οποία δεν διέθετε τα νόμιμα παραστατικά έγγραφα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 699 δοχεία που περιείχαν 3.495 λίτρα ελαίου, δείγμα των οποίων θα αποσταλεί στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακή εξέταση. Επίσης κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε.

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας.

Οδηγίες ΕΦΕΤ για νοθεία στο ελαιόλαδο
Με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από την απάτη ακολουθώντας τα εξής:
Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΈΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).
τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).
τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10, 20, 25, έως και 50 λίτρων. .
Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ (εδώ)

08/11/2023 01:00 μμ

Μετά από κάποιες ημέρες που είχαμε έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος για το ελαιόλαδο έχουν αρχίσει οι έμποροι να δίνουν ξανά τιμές.

Στην Μεσσηνία το περσινό ελαιόλαδο πουλήθηκε πριν λίγες ημέρες στα 7,90 +ΦΠΑ ευρώ. Τα φετινά ελαιόλαδα ξεκίνησαν από τα 8 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού. Ακολούθησε μια παύση εμπορίου και εμφανίστηκαν ξανά με τιμή στα 7,20 ευρώ το κιλό.

Πολλοί παραγωγοί βέβαια δεν έχουν ελαιόλαδο και όσοι έχουν περιμένουν να δουν καλύτερες τιμές. Το πρόβλημα το έχουν όσοι έχουν οικονομικές υποχρεώσεις και πρέπει άμεσα να πουλήσουν. Στο μεταξύ συνεχίζεται ο βομβαρδισμός για το «ακριβό» για τους καταναλωτές ελαιόλαδο που δεν έχει καμιά σχέση με τους παραγωγούς.

Ο κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιώνας από τους Γαργαλιάνους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή στην χώρα μας. Σε ένα μήνα εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή.

Οι Ιταλοί αυτή την εποχή δεν αγοράζουν και προσπαθούν να δουν την δική τους παραγωγή. Από την άλλη η Ισπανία με τις βροχές που είχε τις προηγούμενες ημέρες περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η επόμενη παραγωγή, ενώ κοιτά να δει και πόσο θα μειωθεί η καταμάλωση. Σε περίπου 20 ημέρες αναμένεται να αλλάξει η εικόνα για την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, αφού θα έχουμε εικόνα για τις φετινές ποσότητες ελαιολάδου.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι τελευταία κάνουν λόγο πολλοί για ακριβές τιμές ελαιολάδου στον καταναλωτή. Έχουμε μια μέση ετήσια κατανάλωση στα 18 - 12 κιλά στην χώρα μας. Αν πούμε για τιμή λιανικής στα 15 ευρώ το λίτρο θα έχουμε στα 12 κιλά μια τιμή γύρω στα 180 ευρώ. Αυτό μας δείχνει ότι ο μέσος Έλληνας ξοδεύει για το ελαιόλαδο που θα καταναλώσει 50 λεπτά την ημέρα».  

Για την μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής αναφέρεται στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο. Όπως τονίζει «η ποσότητα φέτος είναι μειωμένη κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Αρχή του συνεταιρισμού μας είναι να πουλάμε το ελαιόλαδο με δημοπρασίες. Όμως με τόσο μικρές ποσότητες φέτος είναι δύσκολο να γίνει δημοπρασία».

Ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Αθηνολιά έχει φέτος μεγάλη μείωση παραγωγής. Επίσης μεγάλο είναι και το πρόβλημα με το δάκο. Κάποιοι παραγωγοί που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα έχουν κρατήσει περυσινά ελαιόλαδα και περιμένουν αύξηση της τιμής. Για φετινό ελαιόλαδο οι έμποροι προσφέρουν αυτή την περίοδο 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό αλλά οι ελαιοπαραγωγοί δεν δέχονται να πουλήσουν σε αυτή την τιμή».

07/11/2023 12:53 μμ

Με μειωμένη παραγωγή και σοβαρά προβλήματα από το δάκο ξεκίνησε η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην Κρήτη. Σοβαρό προβλημα υπάρχει και με την ανομβρία στο νησί που απειλεί με περαιτέρω μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου.

Ο κ. Νικόλαος Φιωτάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Βούτα Πελεκάνου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιάς στα νότια του νομού Χανίων. Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Όμως εκτός από μείωση της παραγωγής έχουμε φέτος και σοβαρό πρόβλημα με το δάκο. Το καλοκαίρι δεν φαινόταν το πρόβλημα γιατί είχαμε υψηλές θερμοκρασίες. Από τον Σεπτέμβριο όμως φάνηκε και ο πληθυσμός είναι πολύ μεγάλος.
Η εφαρμογή της δακοκτονίας από τις ΔΑΟΚ δεν φέρνει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πληρώνουμε οι ελαιοπαραγωγοί αλλά δεν καταφέρνουμε να σώσουμε τις ελιές μας.
Θα πρέπει να εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες στη δακοκτονία. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούμε μεθόδους που είχαμε από τη δεκαετία του 60.
Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Η ανομβρία δημιουργεί πρόβλημα στις ελιές (που είναι απότιστες) αλλά αν από την άλλη είχαμε βροχές θα υπήρξε καρπόπτωση επειδή έχουν χτυπηθεί από το δάκο.
Από την άλλη αυτή την εποχή το εμπόριο ελαιολάδου είναι παγωμένο. Παραγωγοί και έμποροι κρατάνε στάση αναμονής και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι τιμές στη διεθνή αγορά».

Από την πλευρά του όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, «στην περιοχή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουμε να συγκομίζουμε ελιές από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συγκομιδή όμως θα ολοκληρωθεί σύντομα γιατί έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής φέτος κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός είχε μια παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 600 τόνων, ενώ φέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσουμε τους 50 τόνους.
Μεγάλο πρόβλημα είναι η ξηρασία στην Κρήτη. Δεν έχει βρέξει καθόλου και αν συνεχιστεί αυτός ο καιρός θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής.
Αυτή την περίοδο δεν έχουμε εμπορικές πράξεις γιατί όλοι περιμένουν που θα κυμανθεί η νέα παραγωγή ελαιολάδου».

Η κ. Σοφία Λαμπράκη, υπεύθυνη ελαιουργείου στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας είναι όψιμη και η συγκομιδή ξεκινά μετά το Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Μάρτιο. Φέτος όμως θα ξεκινήσει μετά τις 15 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί πριν το Δεκέμβριο. ‘Έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής και πολλά προβλήματα από το δάκο. Επίσης επειδή δεν έχει βρέξει καθόλου οι ελιές είναι σταφιδιασμένες. Οι παραγωγοί περίμεναν κάποια βροχόπτωση για να επανέλθουν αλλά τώρα φοβούνται μήπως έχουμε καρπόπτωση και θα αναγκαστούν να τις συγκομίσουν νωρίτερα. Ο συνεταιρισμός πουλά με δημοπρασίες κυρίως το ελαιόλαδο των μελών του». 

06/11/2023 11:01 πμ

Ξεκίνησε η δημοσίευση επίσημων τιμοκαταλόγων για τις φετινές Ελιές Καλαμών.

Την αρχή έκανε η εταιρείας «ΕΛΙΕΣ ΑΓΓΕΛΗ ΑΕ», που δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας, μεταποίησης και συσκευασίας βρώσιμης ελιάς, με έδρα στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η υπεύθυνη της επιχείρησης κα Ασημίνα Αγγελή, «από σήμερα Δευτέρα (6/11) ξεκινάνε οι παραλαβές ελιών Καλαμάτας εσοδείας 2023/2024.

Οι τιμές που δίνουμε για τα μεγάλα μεγέθη (140 τεμάχια) είναι στα 2,20 ευρώ το κιλό. Για τα μεσαία μεγέθη 200άρι δίνουμε τιμή στα 1,70 ευρώ το κιλό. Για τα ψιλά (340 τεμάχια) δίνουμε τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ.

Φέτος έχουμε μεγάλο πρόβλημα δάκου στην περιοχή. Αγοράζουμε ελιές και αν έχει για παράδειγμα το 200άρι ποσοστό δάκου 30% μειώνεται και η τιμή αντίστοιχα για το συγκεκριμένο μέγεθος.

Στην Φθιώτιδα αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή μειωμένη κατά 40 - 50% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης πολλές ελιές θα πάνε για ελαιοποίηση.

Από την άλλη έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές. Όσο περνάνε οι ημέρες τόσο αυξάνουν οι παραγγελίες από το εξωτερικό.

Επίσης οι παραγωγοί βλέποντας φέτος τα μεγάλα ποσοστά δάκου σταμάτησαν να πουλάνε τις περσινές αποθηκευμένες ελιές».

03/11/2023 01:48 μμ

Ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή (3/11) να παραλαμβάνει ελιές Καλαμών ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας Aitolia Olives.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Χειμώνας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, «με προσβολή 60% από τον δάκο μεγάλες ποσότητες θα πάνε για ελαιοποίηση. Επίσης όταν η ελιά Καλαμών πάει για ελαιοποίηση έχει μειωμένο κόστος συγκομιδής.

Το κόστος αποθήκευσης επίσης είναι υψηλό και με την φύρα φτάνει στα 30 λεπτά το κιλό. Ήδη έχουμε παραγωγούς που με 856 κιλά ελιάς βγάζουν 146 κιλά ελαιολάδου. Οι τιμές φέτος είναι σε υψηλά επίπεδα για το ελαιόλαδο (γύρω στα 8 ευρώ το κιλό).

Εμείς θα κάνουμε παραλαβή και θα διαχειριστούμε την παραγωγή των 35 μελών μας. Θα κάνουμε κοινή συντήρηση και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις μας της πρώην ΕΑΣ Μεσολογγίου. Και στην συνέχεια θα κάνουμε εμπορικές πράξεις. Πέρσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 1.500 τόνων ελιάς Καλαμών αλλά φέτος αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή γύρω στους 600 - 700 τόνους.

Ακούγονται αυτή την εποχή προφορικά τιμές στο 200άρι στα 1,50 - 1,70 ευρώ. Είναι πολύ χαμηλές για την καλλιέργεια. Το κόστος φτάνει για τον παραγωγό στα 1,20 ευρώ το κιλό. Μιλάμε ότι ο παραγωγός για μια παραγωγή 100 τόνων θέλει 120.000 ευρώ κεφάλαιο. Την τιμή παραγωγού 2 ευρώ για το 200άρι την θεωρώ δίκαιη και καθόλου υψηλή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του  Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε ελιές Καλαμών από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι σήμερα έχουμε μόλις 100 κιλά συγκεντρώσει. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και αντιστοιχεί στο 10% μιας κανονικής παραγωγής στην περιοχή. Όμως εκτός από μικρή ποσοτικά παραγωγή υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα από τις προσβολές δάκου. Η παραγωγή είναι μικρή και θα δούμε αν αξίζει να ανακοινώσουμε τιμοκατάλογο».

ελιές Καλαμών

Στο μεταξύ παραγωγός από την περιοχή του Μεσογγίου ενημέρωσε τον ΑγροΤύπο ότι βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Μεγάλη Βρετανία και είδε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ τις ελιές Καλαμών να πωλούνται στις 2,03 λίρες τα 100 γραμμάρια. Μετατρέποντας τις λίρες σε ευρώ, η τιμή φτάνει τα 2,32 ευρώ τα 100 γραμμάρια, δηλαδή 23,20 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς της χώρας μας για την περίοδο 2020/2021 (Σεπτέμβριος - Αύγουστος) ανέρχονται στους 183.001 τόνους και την 2021/2022 στους 185.195 τόνους. Για την περίοδο 2022/2023 οι εξαγωγές έφτασαν στους 101.735 τόνους (Σεπτέμβριο - Μάρτιο) και αν προστεθούν οι υπόλοιποι μήνες αναμένεται να έχουμε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εξαγωγές αυτές δείχνουν ότι οι καταναλωτές του εξωτερικού προτιμούν τις ελληνικές ελιές.

02/11/2023 12:23 μμ

Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η συγκομιδή ελιάς Καλαμών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η μικρή παραγωγή και τα προβλήματα από τον δάκο που κάνουν απαγορευτικό το κόστος διαλογής.

Επίσημες τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί από τους εμπόρους. Προφορικά ακούγονται κάποιες τιμές στα 1,70 ευρώ το 200άρι και στα 2,10 ευρώ τα μεγάλα μεγέθη (120άρι - 130άρι). Ακόμη όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και είναι νωρίς να μιλάμε για τιμές.

Ο ελαιοπαραγωγός κ. Ανέστης Μαυροειδής, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Λιβανατών Κύνος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια όψιμη χρονιά. Αν και μειωμένη η παραγωγή ελιών Καλαμών πολλές ακόμη ελιές είναι πράσινες. Άλλες χρονιές αυτή την εποχή είμασταν στο τοπ της συγκομιδής. Πάντως η μείωση της παραγωγής θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή Καλαμών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πάντως η μικρή παραγωγή και τα προβλήματα με το δάκο αναγκάζουν πολλούς ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο για ελαιοποίηση. Τα μεροκάματα είναι υψηλά (45 - 50 ευρώ) και δεν συμφέρει να γίνει διαλογή στις ελιές. Επίσης ο δάκος δεν καθαρίζει εύκολα και φοβόμαστε μην πάνε στον κάδο και μετά σαπίσουν. Οπότε πάμε απευθείας τις ελιές στα ελαιοτριβεία».

Στο μεταξύ δημοπρασία για περσινές ελιές Καλαμών έγινε στην Λακωνία με τιμή σκούπα στα 1,75 ευρώ το κιλό. Όπως όμως ανάφέρουν παραγωγοί της περιοχής στον ΑγροΤύπο ακόμη οι ελιές είναι πράσινες και δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή. Φέτος στην Λακωνία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή που είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι (που ήταν μια χρονιά υπερπαραγωγής).

31/10/2023 09:30 πμ

Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα του ελαιολάδου είναι άμεσα συνδεδεμένη με: 
- Την ποικιλία
- Τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες
- Τις καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση)
- Την ορθή εφαρμογή της φυτοπροστασίας (για να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων)
- Το βαθμό ωριμότητας του καρπού (όταν η επιδερμίδα αλλάζει χρώμα από πρασινο-κίτρινο σε μελανο-ϊώδες).
- Τον τρόπο συγκομιδής (να αποφεύγεται ο τραυματισμός του καρπού)
- Το χρόνο μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης (ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφορά και η έκθλιψη να γίνεται μέσα σε 12 ώρες)
- Τη σωστή λειτουργία του ελαιουργείου (συνθήκες HACCP και ποιότητας ISO, θερμοκρασία < 28 βαθμούς C, χρόνος μάλαξης όχι πάνω από 30-40 λεπτά για Κορωνέϊκη.

Είναι μύθος ότι η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιοκάρπου αυξάνεται σημαντικά μέχρι και το Δεκέμβριο.
Η λανθασμένη εντύπωση προέρχεται από το γεγονός ότι η απόδοση (ελαιοππεριεκτικότητα) στο ελαιουργείο υπολογίζεται επί νωπού βάρους και συνήθως ο ελαιόκαρπος λόγω καιρικών συνθηκών χάνει μέρος της υγρασίας.
Η αλήθεια είναι ότι η μέγιστη περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι (επί ξηρού βάρους) επιτυγχάνεται σε 170-185 μέρες μετά την καρπόδεση και για την Κορωνέϊκη και παραμένει σταθερή.

Είναι μύθος ότι η καθυστέρηση της συγκομιδής δεν επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου;
Ναι. η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα, αφού η συγκέντρωση πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών) μειώνεται σημαντικά με την αλλαγή του χρώματος σε μώβ.

Είναι αλήθεια ή μύθος ότι η καθυστερημένη συγκομιδή επηρεάζει την παραγωγή του επόμενου έτους;
Είναι αλήθεια ότι επηρεάζεται η παραγωγή της επόμενης χρονιά, που μπορεί να φτάσει και μέχρι και 80%, αν η καθυστέρηση είναι 11 εβδομάδες μετά την επίτευξη της μέγιστης ελαιοπεριεκτικότητας,

Κ. Χαρτζουλάκης,
Γεωπόνος-Ερευνητής

30/10/2023 04:59 μμ

Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα (30/10/2023) να παραλαμβάνει ελιές Καλαμών, συμβατικές και βιολογικές, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Πλιάτσικας, «από σήμερα έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε ελιές Καλαμών φετινής εσοδείας. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και αντιστοιχεί στο 10% μιας κανονικής παραγωγής στην περιοχή. Όμως εκτός από μικρή ποσοτικά παραγωγή υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα από τις προσβολές δάκου που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Οι υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο και τα προβλήματα του δάκου αναμένεται να οδηγήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής στην ελαιοποίηση. Η φετινή συγκομιδή αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Τιμές παραγωγού θα ανακοινώσει ο συνεταιρισμός μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Μειωμένη είναι η παραγωγή αλλά χωρίς μεγάλα προβλήματα δάκου στην περιοχή της Τριφυλίας. Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών και τυποποιητής από την Τριφυλία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Τα προβλήματα με το δάκο είναι ανάλογα την περιοχή που είναι ο ελαιώνας, στις παραθαλάσσιες περιοχές τα προβλήματα είναι πιο έντονα στις υπόλοιπες όχι και τόσο έντονα. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στην περιοχή αλλά πολλοί παραγωγοί προτιμούν να πάνε τις ελιές στο ελαιοτριβείο λόγω καλών τιμών που έχει το ελαιόλαδο. Μετά την συγκομιδή θα δούμε τις τιμές που θα δοθούν για τις ελιές που θα πάνε στους κάδους».  

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή Καλαμών και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αυτή την περίοδο η τιμή για τις περσινές ελιές κυμαίνεται γύρω στο 1,90 ευρώ το 200άρι. Όπως εκτιμούν έμποροι οι τιμές για τις ελιές φετινής εσοδείας αναμένεται να φτάσουν στα 1,80 με 1,90 ευρώ το 200άρι, κάτι που θα φέρει μια άνοδο τιμών και για τις περσινές ελιές. Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει και για τις τιμές που θα έχουν φέτος τα μεγάλα μεγέθη.

27/10/2023 03:24 μμ

Όπως αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) την 24η Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των μελών της για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/2024 και συγκεκριμένα για την εσοδεία των πράσινων ελιών των ποικιλιών «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» που οδηγήθηκαν στην επιτραπέζια χρήση, καθώς και των μαύρων ελιών των ποικιλιών «Καλαμάτα» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά».

Με την λήξη της συλλογής, η παραγωγή της πράσινης ελιάς της ποικιλίας «Χαλκιδική» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση είναι  μειωμένη κατά 80% μιας κανονικής παραγωγής και αντίστοιχα για την πράσινη ελιά ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» κατά 90%.

Επίκειται η εκκίνηση της συλλογής μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας «Καλαμών»/«Καλαμάτα», η ηρτημένη παραγωγή της οποίας εκτιμάται σε 50.000 έως 60.000 τόνους, μειωμένη κατά 50% μιας κανονικής παραγωγής. 

Εκτιμάται ότι η ηρτημένη παραγωγή μαύρου ελαιόκαρπου ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» είναι μηδαμινή και θεωρείται ασύμφορη η ενδεχόμενη συλλογή για επιτραπέζια χρήση.

Συζητήθηκε η άμεση ανάγκη διερεύνησης ενός αντιπροσωπευτικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα με την πλήρη ανάλυση και κωδικοποίηση του κόστους και των τριών συντελεστών παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο), η γνώση του οποίου θεωρείται απαραίτητη για τον σχεδιασμό ενεργειών και μείωσης του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα για την βιωσιμότητα του κλάδου. 

Tα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ χαιρέτισαν την σύσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων Ποικιλιών Ελιάς, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023. 

Στην Οργάνωση αυτή ιδρυτικά μέλη είναι η πλειοψηφία των μελών του πρωτογενούς τομέα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ και όχι μόνο.

27/10/2023 02:24 μμ

Οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι ζητούν να εφαρμοστεί και στην χώρα μας η ισπανική νομοθεσία που απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή ελιάς Καλαμών με τους εμπόρους να φαίνονται διστακτικοί να ανακοινώσουν επίσημα τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών εσοδείας 2023/2024. Βέβαια οι τιμές θα εξαρτηθούν και από την ποιότητα και το μέγεθος.

Για το κόστος καλλιέργειας ο κ. Γιάννης Ξαγοράκης, παραγωγός και αυτός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος καλλιέργειας είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Φέτος που έχουμε μειωμένη παραγωγή είναι ακόμη πιο αυξημένο. Μόνο για την συγκομιδή και διαλογή του καρπού το κόστος είναι στα 30 λεπτά το κιλό». 

Σε δηλώσεις που έκαναν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει νόμος και στην χώρα μας ότι έκανε, από το 2020, η Ισπανία.

Με την ισπανική νομοθεσία εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή.

Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.

Απαιτείται από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές

Απαγορεύεται στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.

Περιορίζονται οι προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή), υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».

Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα.