Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μειώνονται οι ποσότητες ελαιολάδου στην χώρα, η Ισπανία Δεκέμβριο έβγαλε 232.000 τόνους

23/01/2023 12:37 μμ
Συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ δυσαρεστημένοι φαίνεται να είναι οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου που φέτος δεν είχαν την αυξημένη τιμή του 1 ευρώ σε σχέση με το συμβατικό.

Συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ δυσαρεστημένοι φαίνεται να είναι οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου που φέτος δεν είχαν την αυξημένη τιμή του 1 ευρώ σε σχέση με το συμβατικό.

Στο μεταξύ οι προβλέψεις δικαιώνονται για την ισπανική παραγωγή, η οποία αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλή και πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εντάσεις στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε στην πώληση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,37%. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, «η συμφωνία πώλησης έγινε με ντόπιο τυποποιητή στην τιμή 5,06 ευρώ το κιλό. Εμπορικό ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου υπάρχει αλλά ο καιρός δεν μας έχει βοηθήσει στην συγκομιδή. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω έλλειψης εργατών. Ακόμη έχουμε παραγωγή στα δέντρα και εκτιμώ κατά το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Πάντως έχουμε προβλήματα δάκου και γλοιοσπορίου από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα». 

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης προχώρησε στην πώληση περίπου 40 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, «το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε ελληνική εταιρεία με τιμή στα 5,16 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ακόμη το ένα τρίτο της παραγωγής ελαιοκάρπου στα δέντρα και η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη στις αποθήκες του περίπου 80 τόνους τους οποίους θα πουλήσει το επόμενο διάστημα με δημοπρασία».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή εδώ και 4 ημέρες στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα μετά τις 25 Δεκεμβρίου να έχουμε προβλήματα ποιότητας και βαρειά λάδια. Αρκετοί παραγωγοί πούλησαν πριν τα Χριστούγεννα που είχε μεγάλη ζήτηση και καλές τιμές. Οι τιμές που πούλησαν φέτος οι παραγωγοί στην περιοχή ήταν γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ έφτασε και στα 5,10 ευρώ κάποια στιγμή. Πάντως ο συνεταιρισμός έχει στις αποθήκες του ελαιόλαδο και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δημοπρασίες για την πώλησή του. Ερωτήματα πάντως δημιουργεί στους παραγωγούς η διαφορά τιμής ελαιολάδου που έχει η Μεσσηνία σε σχέση με την Λακωνία». 

Στην Ισπανία σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου της ισπανικής AICA (Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Αγροδιατροφικών Προϊόντων), η παραγωγή που έχει συγκομιστεί στην χώρα κατά τον Δεκέμβριο ήταν 232.000 τόνοι (έναντι 288.000 τόνους της αντίστοιχης περσινής). Στους τρεις μήνες της φετινής εμπορικής περιόδου η AICA αναφέρει ένα σύνολο παραγωγής της τάξης των 431.090 τόνων. Τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου ήταν στους 625.670 τόνους, το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας (MAPA).

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
30/01/2023 04:41 μμ

Από 4,70 ευρώ το κιλό έως και πάνω από 5 ευρώ οι τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός στο νησί. Πρόβλημα η ξηρασία, ελπίζουν στις βροχές οι αγρότες.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Κρήτη αυτή την περίοδο, με τις τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 5 ευρώ.

«Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή, που ξεμένουμε από... βυτία»

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «το ενδιαφέρον για αγορές ελαιολάδου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και φαίνεται πως δεν υπάρχει κόπωση. Οι τιμές παίζουν στον παραγωγό από 4,60-4,70 έως και πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Αρκετές ποσότητες έφυγαν στα 4,80 ευρώ ανά κιλό. Το καλό είναι πως ενώ έχουν φύγει αρκετές ποσότητες, το μέγεθος της υπερ-βεντέμας είναι τέτοιο φέτος, που έχουμε και καλές ποσότητες για πώληση πιο μετά. Μάλιστα, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για εξαγωγή αυτή την περίοδο, κυρίως προς Ιταλία, που δυσκολευόμαστε λίγο για να βρούμε... βυτία με τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι του Μπάρι με τα καράβια. Θεωρώ, πως θα πιάσουμε εν τέλει φέτος τους 120.000 τόνους. Στο νησί οι αποθηκευτικές δομές επιτρέπουν αποθήκευση γύρω στους 35.000 με 40.000 τόνους, δηλαδή το 1/4 της εφετινής παραγωγής. Εκτιμώ, πως η αγορά θα πάει πολύ καλά και είναι σημαντικό αυτό για το νησί και την οικονομία μας».

Έπεσαν λίγες βροχές, αλλά όχι παντού-προβληματισμός των παραγωγών

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για βροχές τις επόμενες πέντε ημέρες στο νησί, όμως οι αγρότες ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους, καθώς σε πολλές περιοχές έχει δυο μήνες να ρίξει νερό. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη: «σε αρκετά σημεία του νομού Ηρακλείου έχει αρχίσει από χθες και ρίχνει λίγο νερό. Αν αυτό συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, τότε θα πάει πρίμα η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, ειδάλλως θα έχουμε θέμα».

Ο κ. Κώστας Καράτζης από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου από την άλλη τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «δεν έχει βρέξει όπως θα έπρεπε, ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες μέρες, γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυο μήνες τώρα δεν έχουν πέσει σοβαρές βροχές και υπάρχει ζήτημα τόσο για τις ελιές, όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα σιτηρά που έχουμε βάλει κ.λπ.».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, αλλά και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι συνθήκες ήταν ξηρές και με βάση το μετεωρολογικό σταθμό που διαθέτω, είχαν πέσει μόλις 10 με 15 χιλιοαστά νερού, με αποτέλεσμα τα δέντρα να... μπερδευτούν έως ένα βαθμό, αλλού να ανθίσουν κ.λπ. κ.λπ. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ο καιρός έχει αρχίσει και αλλάζει, έχει πέσει η θερμοκρασία, ενώ έχουν πλέον πέσει 100 χιλιοστά νερού. Θεωρώ ότι αν συνεχίσει βροχερός ο καιρός, θα πάμε καλά, όμως το σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια, ο καιρός πάει πίσω, δηλαδή καθυστερεί ο χειμώνας».

Τελευταία νέα
30/01/2023 02:33 μμ

Προχωρά στην χώρα μας η θέσπιση Επιτροπής Προώθησης Εξαγωγών Ελαιολάδου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) «η συγκεκριμένη Επιττροπή θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Φέτος μπορούμε να πούμε ότι είναι η χρονιά του ελληνικού ελαιολάδου. Είναι ευκαιρία να ανοίξουν νέες αγορές για το προϊόν. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται συντονισμός και στρατηγικός σχεδιασμός».

Τη θέσπιση Επιτροπής Προώθησης Ελαιολάδου υπό τον συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών και του εθνικού φορέα εξαγωγών ENTERPISE GREECE, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και των επαγγελματικών οργανώσεων ΣΕΒΙΤΕΛ – ΕΘΕΑΣ, αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι φορείς του ελαιολάδου και των εξαγωγών, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης με τίτλο «Εξαγωγές ελαιολάδου: Προβλήματα, εμπόδια, προκλήσεις και ευκαιρίες», που διοργάνωσε στις 26 Ιανουαρίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Παρά την διεθνή αναταραχή, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, οι εξαγωγές σε επώνυμη, τυποποιημένη μορφή, παράλληλα με την προβολή και προώθηση του εμβληματικού εθνικού προϊόντος μας στην διεθνή αγορά, αποτελούν για τον  ελαιοκομικό τομέα, τη σημαντικότερη διέξοδο της δυναμικής του, τόνισαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Στις καίριες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και απόψεις όλων των συμμετεχόντων, καταγράφηκαν τα προβλήματα και τα εμπόδια  που παρουσιάζονται στη διαδικασία εξαγωγών, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, οι προϋποθέσεις για την είσοδο σε δυναμικές διεθνείς αγορές, οι ευκαιρίες ανάπτυξης που πάντα υπάρχουν, κλπ. Οι πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων και των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο, επισημάνθηκε, να υποστηρίζονται ταυτόχρονα και από τις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας, προκειμένου να εκλείψουν τα εμπόδια και οι δυσλειτουργίες, παράλληλα με την αξιοποίηση μέτρων που θα δίνουν διαρκή πρόσβαση σε πληροφόρηση και σε (εθνικές ή και ενωσιακές) πηγές χρηματοδότησης.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ENTERPRISE GREECE κ. Αντώνης Γραβάνης, αναφέρθηκε στις εξαγωγικές επιδόσεις και τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιολάδου, στα προβλήματα έλλειψης εργατικών χεριών και αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην ανάγκη επενδύσεων και κινήτρων, στις υπηρεσίες ποιότητας που παρέχει σε πολλούς κλάδους ο εθνικός Οργανισμός Εξαγωγών και στην ανάγκη συνεργασίας με τους φορείς του τομέα, ΕΔΟΕ και ΣΕΒΙΤΕΛ για μια πιο αποτελεσματική προώθηση του εθνικού μας προϊόντος.  

Η Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ κα Ευτυχία (Έφη) Μπακοπούλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για το ελληνικό ελαιόλαδο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, όπως τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο στις εν λόγω χώρες, στην σημασία της κατοχύρωσης και αξιοποίησης των Συστημάτων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ-ΠΓΕ) για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές σε διεθνές επίπεδο και τέλος στην ανάγκη παροχής τεχνογνωσίας σε χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και πρώην Πρόεδρος του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σκιαγράφησε τα προβλήματα των εξαγωγών των ελαιοκομικών προϊόντων και την ανάγκη συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση τους στην παγκόσμια αγορά. Παρουσίασε, επίσης, επιγραμματικά τα θέματα που έχουν τεθεί, την τελευταία περίοδο, υπόψη των αρμιδίων Υπουργών από το σύνολο των επαγγελματικών οργανώσεων του τομέα (ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΕΚ, ΣΥΤΕΚ), όπως η ανάγκη καθιέρωσης του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής των συναλλαγών, η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι αυστηρότεροι έλεγχοι στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, η ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο τελικό προϊόν, η αλλαγή στην διαδικασία της δακοκτονίας, η θέσπιση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος του ελαιουργού, η επίσπευση της επιστροφής ΦΠΑ, ο σχεδιασμός Προγραμμάτων προβολής προώθηση, η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, κ.λπ.

Ο κ. Δημήτρης Αναστόπουλος, Εισαγωγέας ελαιολάδου και Σύμβουλος εξαγωγών με δράση στην Ισπανία και τη Γαλλία, αναφέρθηκε στην δράση και κινητικότητα των ανταγωνιστριών ελαιοπαραγωγών χωρών (Τυνησία -Τουρκία) στην ανάγκη αξιοποίησης του μύθου, της ιστορίας και της καταγωγής για το ελληνικό ελαιόλαδο, με δημιουργία εθνικής ταυτότητας. Τέλος, παρουσίασε την πρόταση εθνικής συμμετοχής του ελληνικού ελαιολάδου στην Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου EXPOLIVA 2023 (10-13/5/23, στο Jaen της Ανδαλουσίας), προκειμένου να προβληθεί σε διεθνές επίπεδο ο τομέας της χώρας μας.

Στην σημασία του Μάρκετινγκ στην προσπάθεια εξασφάλισης υπεραξίας στο ελληνικό ελαιόλαδο, στα προβλήματα, όπως της απουσίας εγχώριας παραγωγής ορισμένων υλικών συσκευασίας, αλλά και στην διαρκή αύξηση του δείκτη «θνησιμότητας» των νεοεισελθέντων ετικετών ελαιολάδου, αναφέρθηκε ο σύμβουλος εξαγωγών κ. Δημήτρης Καραβασίλης.

Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του webcast του ΣΕΒΙΤΕΛ, ολοκληρώθηκαν με την παρέμβαση του Συμβούλου εξαγωγών κ. Δημήτρη Δούζμανη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προβολής της ελληνικότητας του ελαιολάδου, με διαρκή ανάδειξη της ταυτότητας και παράλληλα της διασφάλισης της ποιότητας και γνησιότητάς του.

27/01/2023 04:19 μμ

Οι συνεταιρισμοί της Λακωνίας που πλήττεται αυτές τις ημέρες από την έντονη κακοκαιρία, συνεχίζουν τις πωλήσεις ελαιολάδου.

Ενενήντα τόνους ελαιόλαδο, οξύτητας 0,24% πούλησε την Πέμπτη το απόγευμα ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, στην τιμή των 5,31 ευρώ το κιλό.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας, βαίνει σιγά-σιγά προς ολοκλήρωση το αμέσως επόμενο διάστημα, αν και αυτές τις ημέρες, έχει διακοπεί η συγκομιδή, λόγω των έντονων φαινομένων».

Στη Μεταμόρφωση ζημιές δεν υπάρχουν από την κακοκαιρία, προσθέτει ο κ. Λάγγης, υπογραμμίζοντας πως η ποιότητα των συγκομιζόμενων καρπών και του παραγόμενου ελαιολάδου, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν υπάρχουν θέματα από δάκο ή γλοιοσπόριο. Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης αναμένει μια παραγωγή φέτος, κάτω από 1.000 τόνους, ενώ ήδη έχουν φύγει κοντά στους 300 τόνους, εφετινής εσοδείας.

Τριάντα ακόμα τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εφετινής εσοδείας πούλησε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας, πριν από δυο ημέρες.

Η συμφωνία, όπως μας λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Βαρελάς, έκλεισε στα 5,25 ευρώ ανά κιλό, με την οξύτητα στα 0,4%.

20/01/2023 11:28 πμ

Πλήρως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ανοδική κίνηση στο ελαιόλαδο, αλλά το πλέον σημαντικό έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των εμπόρων.

Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για διάθεση της εφετινής παραγωγής τους σε ελαιόλαδο οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, πρακτικές που φαίνεται πως αποδίδουν, ειδικά μια χρονιά, όπως η φετινή, που το προϊόν είναι και περιζήτητο. Μάλιστα, οι τιμές φαίνεται να ωθούνται επιπλέον ανοδικά και από τη διαφαινόμενη κακή νέα σεζόν, που ενδεχομένως φέρει για την καλλιέργεια, η συνεχιζόμενη καλοκαιρία.

Στη Λακωνία το απόγευμα της Πέμπτης έκλεισε μια ακόμα συμφωνία για πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μέσω διαγωνισμού, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, αλλά και ο διαχειριστής, κ. Αναστάσιος Φραγκής, πωλήθηκαν 45 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας και οξύτητας 0,4% στην τιμή των 5,3101 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα πήρε η τυποποιητική Παπανικολάου που δραστηριοποείται στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, δόθηκαν 27 τόνοι βιολογικού ελαιολάδου φετινής πάλι εσοδείας και οξύτητας επίσης 0,4% στην τιμή των 5,616 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει η Αγροβίμ από τη Μεσσηνία.

Ο Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου κάνει πολλά χρόνια διαγωνισμούς ελαιολάδου, λέει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ, σημειώνοντας πως η ομάδα παραγωγών του Συνεταιρισμού έχει 170 ελαιοπαραγωγούς ως μέλη και σύγχρονες αποθηκευτικές δομές, με δυνατότητα αποθήκευσης έως και 300 τόνους ελαιολάδου. Κάθε φορά που οι παραγωγοί αποφασίζουν να πουλήσουν και μαζεύεται μια ποσότητα της τάξης των 20-30 τόνων περίπου, γίνεται και διαγωνισμός πώλησης. Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές είναι οι ανώτερες καταγεγραμμένες για φέτος στο ελαιόλαδο.

Στη Λακωνία παραμένοντας, στις 12 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων Ελαιουργικός ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι η συμφωνία πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με τη Λακωνική εταιρεία Χελιώτης ΑΕ ανανεώθηκε στους 180 τόνους, από τους 60 τόνους, που ήταν αρχικά. Οι τιμές παραμένουν ίδιες (5,30 ευρώ το κιλό), το ίδιο και οι όροι.

Εννέα ενδιαφερόμενοι για το ελαιόλαδο στην Έμπαρο

Κάτι παραπάνω από έντονο αποδεικνύεται και το ενδιαφέρον των εμπόρων για αγορές ελαιολάδου στην Κρήτη. Το... αυτό απέδειξε ο διαγωνισμός πώλησης ελαιολάδου που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, ο οποίος πούλησε 80 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,28% στην τιμή των 5,14 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα πήρε ντόπιος τυποποιητής, όπως μας είπε ο κ. Περογιαννάκης, πρόεδρος του ΑΣ, που διαθέτει ομάδα παραγωγών με 200 άτομα-μέλη. Συνολικά, λέει καταλήγοντας ο κ. Περογιαννάκης, η συλλογή ελιάς στην περιοχή έχει προχωρήσει 50%, η δε ποσότητα που εκτιμάται πως θα βγάλει ακόμα ο ΑΣ είναι στους 400 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Περογιαννάκη, η ζήτηση για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν τόσο μεγάλη που κατέθεσαν προσφορές, εννέα συνολικά ενδιαφερόμενοι.

17/01/2023 05:28 μμ

Διαγωνισμός διάθεσης ελαιολάδων των παραγωγών από ελαιοτριβεία για την περίοδο 2022/2023, οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και άλλους φορείς.

Ο διαγωνισμός αφορά την βράβευση των Συνεταιρικών και Ιδιωτικών ελαιοτριβείων που εφαρμόζουν πρακτικές διάθεσης ελαιολάδου οι οποίες εξασφαλίζουν διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα των αγοραστών και καλύτερα αποτελέσματα ως προς τις τιμές παραγωγού. 

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ, ιδιαίτερα θα εκτιμηθούν οι διαδικασίες:  

 • Η από κοινού διάθεση ελαιολάδου παραγωγών με διαγωνισμούς ή δημοπρασίες που  εξασφαλίζουν διαφάνεια και ανταγωνισμό των αγοραστών. 
 • Το τεκμηριωμένο ύψος τιμών που εξασφάλισαν στους παραγωγούς κατά την περίοδο 2022/23 
 • Η διάθεση ελαιολάδου τυποποιημένου ποσοτικά και σε σχέση με την δική τους παραγωγή
 • Η διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου με συμμετοχή των παραγωγών και τελική εκκαθάριση.
 • Η διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου χωρίς την συμμετοχή παραγωγών αλλά με εξασφάλιση καλύτερων τιμών για αυτούς
 • Η τήρηση διαφάνειας στις διαδικασίες αποθήκευσης και πληρωμής (κόψιμο) με γραπτές συμφωνίες για ενοίκιο, τρόπο τιμολόγησης κ.α.
 • Η απευθείας αγορά με δημόσια προ-ανακοίνωση τιμών, γνωστή κλιμάκωση τιμών  αναλόγως ποιότητας και τρόπο - χρόνο εξόφλησης παραγωγών.

Βασικοί όροι του διαγωνισμού  

 • Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που διαθέτουν ελαιόλαδο είτε για λογαριασμό των παραγωγών.
 • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν για τα ελαιοτριβεία των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ 
 • Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποδέχονται τους όρους του διαγωνισμού 
 • Η διαδικασία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν υπόκεινται σε ενστάσεις η αλλά ένδικα μέσα  

Υποχρεώσεις και αξιολόγηση διαγωνιζόμενων

Οι υποχρεώσεις των διαγωνιζόμενων είναι:
Η υποβολή αίτησης εγγραφής σύμφωνα με συνημμένο υπόδειγμα μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 και η υποβολή έκθεσης σύμφωνα με υπόδειγμα μέχρι 10 Οκτωβρίου 2023
Τα διαγωνιζόμενα ελαιοτριβεία θα αξιολογηθούν με βάση έκθεση που θα υποβάλλουν από ειδική επιστημονική επιτροπή που θα συγκροτηθεί από τον ΣΕΔΗΚ

Απονομή και αξιοποίηση βραβείων

 • Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με την ΧΡΥΣΗ, ΑΡΓΥΡΗ και ΧΑΛΚΙΝΗ Μινωική Ελιά 
 • Τα βραβεία σε κάθε βαθμίδα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός ή και κανένα
 • Η απονομή των Βραβείων θα γίνει με ειδική τελετή, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας θα ανακοινωθεί έγκαιρα και τα βραβεία θα απονεμηθούν από εκπροσώπους των οργανωτών και άλλους παράγοντες της πολιτείας.
 • Τα βραβεία που θα απονεμηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βραβευθέντες για εμπορική προβολή της συγκεκριμένης παρτίδας του ελαιολάδου που βραβεύτηκε. 
 • Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν γραπτώς με ηλεκτρονικό μήνυμα στους ενδιαφερομένους, θα σταλούν για δημοσίευση σε Ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ

Προθεσμίες υποβολής αίτησης και έκθεσης 
Οι προτιθέμενοι να μετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει:
(α) Να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο e-mail: info@sedik σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, το αργότερο μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 
(β) Να ανακοινώνουν στην Οργανωτική Επιτροπή ή στον ΣΕΔΗΚ την δραστηριότητα τους σχετικά με την διάθεση του ελαιολάδου και να αποδέχονται επισκέψεις και να απαντούν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, σχετικά με την διάθεση του ελαιολάδου των παραγωγών
(γ) Το αργότερο μέχρι 10 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλλουν λεπτομερή έκθεση, σύμφωνα με σχέδιο που θα αποσταλεί σε αυτούς που θα δηλώσουν συμμετοχή.

17/01/2023 10:04 πμ

Οι ανοδικές τάσεις των προηγούμενων ημερών στην Πελοπόννησο, πέρασαν και στην Κρήτη.

Στα 5,30 ευρώ το κιλό η ανώτερη καταγεγραμμένη τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας και η ανοδική τάση περνάει σε όλες τις περιοχές.

Έτσι, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς ανακοίνωσε πως οι παραγωγοί που έχουν αλέσει ή θα αλέσουν στο ελαιουργείο του συνεταιρισμού, θα μπορούν από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 να πληρωθούν το ελαιόλαδό τους (εκκαθάριση) με 5,15 ευρώ ανά κιλό. Δυνατότητα άλεσης έχουν και παραγωγοί που δεν είναι μέτοχοι του συνεταιρισμού, αρκεί να ζητήσουν κωδικό άλεσης στο τηλέφωνο 2841051213, ή στους σταθμούς παραλαβής, Κριτσάς, Πρίνας, Λακωνίων, όπως τονίζεται από τον ΑΣ.

Δυο νέες δημοπρασίες στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δημοπρασίες από συνεταιριστικά σχήματα στο νησί. Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής ακολουθώντας τις καλές πρακτικές για την διάθεση ελαιολάδου προκυρήσσει διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου οξύτητας 0,48% και αναζητά προσφορές μέχρι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. Ακόμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, προκήρυξε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,28% και αναζητά προσφορές μέχρι την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023.

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές, άνω των 100.000 τόνων η παραγωγή στο νησί

Γύρω στα  4,70 με 4,80 ευρώ το κιλό εισπράττει αυτή την περίοδο ο παραγωγός για το ελαιόλαδό του, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών. Όπως εξηγεί, στις γιορτές υπήρξες μια κοιλιά στη ζήτηση, αλλά τώρα τα ελαιόλαδα, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και χωρίς προβλήματα, επανήλθαν στα επίπεδα προ εορτών. Στην πόρτα των ελαιουργείων οι τιμές κυμαίνονται στα 4,85 με 5 ευρώ το κιλό, προσθέτει, με το ενδιαφέρον από Ισπανία και Ιταλία, να μαίνεται. Όπως λέει ο κ. Καμπιτάκης, η συγκομιδή στις πρώιμες περιοχές έχει σχεδόν κατά 100% ολοκληρωθεί, ενώ απομένουν κάποιες όψιμες περιοχές. Μέχρι σήμερα ο ίδιος υπολογίζει πως η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 100.000 τόνους, ωστόσο πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα προκύψουν σε λίγες εβδομάδες. «Δεν υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα, ούτε από δάκο, ούτε από γλοιοσπόριο στα περιποιημένα λιοστάσια. Μικροπροβλήματα εντοπίζονται μόνο σε λίγα κτήματα με μισοβεντέμα, αλλά αυτά φαίνονταν από την αρχή της συγκομιδής, οπότε δεν γεννάται θέμα και δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές, σε μια χρονιά τόσο καλή για παραγωγή και ποιότητα». Τέλος, ο κ. Καμπιτάκης τάσσεται υπέρ των τμηματικών πωλήσεων ελαιολάδου από τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να υπάρχει πάντα ροή στην αγορά και να μοιράζει ο αγρότης το ρίσκο για ενδεχόμενες διακυμάνσεις τιμών.

12/01/2023 09:36 πμ

Συνεχίζεται το ενδιαφέρον και μάλιστα εντείνεται από το εξωτερικό για το Ελληνικό ελαιόλαδο.

Μετά τη συμφωνία του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας για πώληση 90 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου και του Συνεταιρισμού Βλαχιώτη για πώληση 30 τόνων με 5,20, ήλθε και η σειρά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων για ένα ακόμα deal στο ελαιόλαδο.

Όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του ΑΣ, κ. Τάκης Ντανάκας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων Ελαιουργικός προχώρησε την Τετάρτη σε πώληση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022 - 2023.

Συνολικά, η ποσότητα αφορά 60 τόνους στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό. Αγοράστρια εταιρεία είναι Λακωνική, με την εν λόγω ποσότητα ελαιολάδου, να προορίζεται για την αγορά της Αμερικής.

11/01/2023 09:53 πμ

Σφάζονται για Ελληνικό ελαιόλαδο οι Ιταλοί, καθώς διαβλέπουν σύντομα έλλειψεις, όπως πρώτοι έχουμε προαναγγείλει.

Μια ακόμα μεγάλη συμφωνία έκλεισε ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη το απόγευμα, έδωσε σε μεγάλη Ιταλική εταιρεία 90 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας και οξύτητας 0,22%, δηλαδή ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν στην τιμή των 5,26 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνοντας, όσα γράφαμε πριν δυο μόλις μέρες, για ένα νέο κύκλο ανόδου στις τιμές του ελαιολάδου, που έρχεται (δείτε εδώ). Ο νέος κύκλος ήρθε πολύ νωρίς, με τους Ιταλούς να ψάχνουν εναγωνίως προϊόν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Την συμφωνία επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, κ. Γιάννης Λάγγης, τονίζοντας ότι το ελαιόλαδο αυτό ήταν «ό,τι καλύτερο», έφυγε κατευθείαν για εξαγωγή και αφορά 90 τόνους. Συνολικά ήταν τέσσερις οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο προϊόν. Ήδη ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης έχει δώσει περί τους 200 τόνους φετινό ελαιόλαδο. Η πρώτη συμφωνία, θυμίζουμε, αφορούσε τιμή 5,26 ευρώ το κιλό, η δεύτερη 5,15 ευρώ το κιλό και η τρίτη, η χθεσινή στα 5,26 ευρώ το κιλό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου σε πώληση μιας ποσότητας 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας προχώρησε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν οξύτητας 0,35% και όπως υπογράμμισε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Βαρελάς, το αγόρασε Ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό καθαρά.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο καταγράφεται το ενδιαφέρον για ελαιόλαδο και στην Κρήτη, με την τιμή πλέον μετά την Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, να επανέρχεται σε επίπεδα άνω των 5 ευρώ το κιλό. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζήρου Σητείας, αγοράζει προϊόν με τιμή 5,02 για ελαιόλαδο οξύτητας 0,3%.

10/01/2023 02:20 μμ

Κάθε χρόνο από τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου δεν γίνονται εμπορικές πράξεις στο ελαιόλαδο και μειώνονται οι τιμές. Αυτό συνέβη και φέτος αν και δεν έχει ελαιόλαδο ούτε η Ισπανία ούτε η Ιταλία για να καλύψουν τη ζήτηση για εξαγωγές.

Αυτά αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, και προσθέτει ότι «οι τιμές έφτασαν για το έξτρα παρθένο στα 4,55 ευρώ λίγο πριν το τέλος του έτους και οφείλονται σε παιχνίδια της αγοράς.

Τέλος του έτους οι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούσαν να πουλήσουν το προϊόν τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν οικονομική ρευστότητα στις ημέρες των εορτών.

Βέβαια σήμερα που μιλάμε έχουμε διόρθωση της αγοράς και οι τιμές ανέβηκαν ξανά στα επίπεδα των 4,80 - 4,90 ευρώ το κιλό.

Από την άλλη τα μειονεκτικά ελαιόλαδα (λαμπάντε) στην Ισπανία έχουν τιμές που είναι πολύ κοντά στα έξτρα παρθένα. Στα 5,5 ευρώ το κιλό είναι το έξτρα παρθένο και στα 5 ευρώ το μειονεκτικό.

Αντίθετα στην Ελλάδα αυτή την εποχή η διαφορά στην τιμή είναι γύρω στο 1 ευρώ. Το ελληνικό λαμπάντε θα πάει για εξαγωγή για να πουληθεί σε αυξημένη τιμή. Αυτός που χάνει είναι ο Έλληνας παραγωγός που ουλά σε χαμηλή τιμή.

Το ελληνικό λάδι είναι φτηνό (σε σχέση με ότι ισχύει στις άλλες χώρες) και φεύγει στο εξωτερικό. Η ελληνική πολιτεία όμως θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην υπάρξουν τα προβλήματα που έχουμε σήμερα στα φάρμακα. Το καλοκαίρι με τους τουρίστες αυξάνει η κατανάλωση και θα είναι δύσκολο να έχουμε γεμάτες τις αποθήκες των ελαιοτριβείων. Μπορεί οι καταναλωτές να βρεθούν προ εκπλήξεων στις τιμές λιανικής». 

10/01/2023 10:26 πμ

Σε διαδικασία ολοκλήρωσης η δεύτερη για φέτος δημοπρασία του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαλλών Ιεράπετρας, με τις τάσεις στις τιμές ανοδικές.

Ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία δημοπρασίας 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,4% του Συνεταιρισμού Μαλλών, μια περιοχή στην Ιεράπετρα με υψόμετρο 1.000 μέτρα. Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος και μας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Νίκος Φραγκιαδάκης, η δημοπρασία ολοκληρώνεται.

Συνολικά κατέθεσαν προσφορές έξι εταιρείες, εκ των οποίων η μία από την Ιταλία, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, είναι η δεύτερη δημοπρασία για φέτος, ενώ η πρώτη έγινε πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα τα δεδομένα όμως είναι ακόμα πιο θετικά και η ζήτητη είναι μεγάλη. Όσον αφορά στην τιμή που θα δοθεί το προϊόν, εκτιμήσεις κάνουν λόγο, για γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, κάτι που καταδεικνύει το νέο κύκλο ανόδου για τον οποίο και γράψαμε την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Φραγκιαδάκη η παραγωγή στον Συνεταιρισμό αναμένεται γύρω στους 300 τόνους ελαιόλαδο, αντί 350-400 πέρσι. Προβλήματα δεν υπάρχουν, αν και σήμερα δεν πραγματοποιείται συλλογή ελιάς λόγω βροχής. Η συγκομιδή στην περιοχή αυτή έχει μόλις αρχίσει και δεν υπάρχει υποψία... δάκου λόγω και του υψόμετρου.

09/01/2023 04:35 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναμένονται νέες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες.

Την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, που τώρα κυμαίνεται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, δεν αποκλείεται να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τις επόμενες κιόλας ημέρες, όσο λιγοστεύουν τα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο ΑΣ Βλαχιώτη πούλησε 20 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 5,20 ευρώ ανά κιλό.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στις 5 Ιανουαρίου 2023 οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο έφθαναν και τα 7,20 ευρώ το κιλό ενώ στην Ισπανία κινούνταν γύρω στα 6 με 6,10 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, κ. Γιάννης Λάγγης, η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή εκτιμάται πως θα συνεχιστεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, μπορεί να προχωρά μεν η συλλογή, με οξύτητες το ανώτερο 0,22%, αλλά σίγουρα πάνω στα δέντρα είναι ακόμα καρποί που αντιστοιχούν σε... 300 τόνους ελαιόλαδο.

Στην Κρήτη τώρα η ανώτερη τιμή είναι στα 5,08 ευρώ το κιλό, αλλά οι περισσότερες πράξεις αφορούν τιμές από 4,60 έως 4,80. Σημειωτέον ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάτω Ασιτών Ηρακλείου ανακοίνωσε τιμή στα 4,70 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο έως 0,8 οξύτητα.

05/01/2023 10:52 πμ

Πολύ γρήγορα ήρθε η κινητικότητα, η οποία επί της ουσίας δεν σταμάτησε ποτέ, ακόμα και μέσα στις γιορτές.

Όπως πρώτος έγραψε ο ΑγροΤύπος, οι ζημιές από το δάκο και το γλοιοσπόριο φέρνουν νέα κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά για το αν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ποιοτικού ελαιολάδου. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αβεβαιότητα που προσθέτει η παρατεταμένη καλοκαιρία, η οποία φουντώνει τους φόβους για ακαρπία την επόμενη περίοδο ή προβληματική καρποφορία, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τι έχει να γίνει στην αγορά από δω και πέρα και με το δεδομένο πως στην Ισπανία, έχει κατρακυλήσει η παραγωγή στους 760.000 τόνους και στην Ιταλία, επίσης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό της περαιτέρω αναζωπύρωσης στην αγορά είναι μια ακόμα πράξη πώλησης. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιανουαρίου 2023 ημέρα Τετάρτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας πούλησε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023) σε εμπορική εταιρεία, στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για την δεύτερη για φέτος πώληση του Συνεταιρισμού, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Παναγιώτης Βαρελάς. Η πρώτη πώληση αφορούσε 40 τόνους ελαιόλαδο στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελαιόλαδο που πωλήθηκε την Τετάρτη προορίζεται για την αγορά της Ιταλίας. Όπως αναφέρει πάντως στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαρελάς, φέτος η παραγωγή του ΑΣ Βλαχιώτη σε ελαιόλαδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200 τόνους, όταν πέρσι ήταν 1.580 τόνοι. Την εφετινή χρονιά έχει καθυστερήσει πολύ η συλλογή και η ελαιοποίηση, ενώ όπως προσθέτει ο κ. Βαρελάς, δεν λείπουν οι ζημιές από την συνδυαστική παρουσία δάκου και γλοιοσπορίου, που αναπτύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες λόγω των καιρικών συνθηκών (ζέστη και υγρασία). Στην περιοχή του Βλαχιώτη στην Λακωνία, το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι Κορωνέϊκο, σε ποσοστό έως και 95%.

02/01/2023 03:13 μμ

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι πληρωμές προς τους δικαιούχους ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. 

Συνολικά, 31 ελαιοτριβεία έλαβαν ενίσχυση που ήταν συνολικού ύψους 1.081.781 ευρώ.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ένα ακόμα μέτρο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Πρόκειται για το ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, καθώς σε συνέχεια της δημοσίευσης της σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ Β’ 6352/14.12.2022) και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων στις 23 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν - μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων - οι πληρωμές προς τους δικαιούχους».

30/12/2022 10:22 πμ

Δυο ημέρες πριν βγει ο χρόνος η πρώτη μεγάλη πώληση ελαιολάδου στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας.

Σε δημοπρασία προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κλήθηκαν να δώσουν προσφορές οκτώ εταιρείες, ωστόσο δεν προέκυψε deal, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού να πάνε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Κατόπιν τούτου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Συνεταιρισμός, αποφάσισε να πουλήσει μια ποσότητα 20 τόνων έξτρα παρθένου εφετινής εσοδείας στην τιμή των 5 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο αγόρασε μεταποιητική εταιρεία από τη γειτονική Μεσσηνία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, κ. Γιώργος Δογαντζής, «μέχρι και σήμερα στην περιοχή μας δεν είχε γίνει κάποια πώληση μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, είτε με διαγωνισμό, είτε με διαπραγμάτευση. Υπό αυτή την έννοια συνιστά θετική εξέλιξη η συμφωνία στην τιμή των 5 ευρώ, για την εποχή, μιας και είμαστε σε εορταστική περίοδο, αλλά και την περιοχή μας. Η συγκομιδή εδώ έχει μείνει πολύ πίσω χρονικά εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Δεν υπάρχει ελαιοπαραγωγός, που να μην έχει δυσκολευτεί φέτος από αυτή την κατάσταση». Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, η ποιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά με το πέρας των εβδομάδων ανεβαίνουν λίγο και οι οξύτητες, οι οποίες τώρα κυμαίνονται στα 0,4% περίπου.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα μας λένε ελαιοπαραγωγοί και συνεταιριστές, η ανώτερη τιμή είναι σήμερα λίγο πάνω από τα 5 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πράξεις κυμαίνονται σε αυτά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά πέριξ των 5 ευρώ ανά κιλό.

30/12/2022 10:19 πμ

Θετική χαρακτηρίζουν την μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, από 10% στο 5%, οι Ισπανοί εκπρόσωποι του ελαιοκομικού κλάδου, αν και αυτοί ζητούσαν να μηδενιστεί, όπως έγινε στα άλλα βασικά τρόφιμα.

Στην Ελλάδα πάντως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση για το συγκεκριμένο θέμα από τις οργανώσεις του κλάδου. Μόνο έχουμε τις δηλώσεις των υπουργών ότι είναι σε υψηλά επίπεδα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στην χώρα μας και θα χάσει πολλά χρήματα από τους φόρους το κράτος (πλήρη αδιαφορία για τον καταναλωτή).

«Κάθε μέτρο που διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών σε μια πιο υγιεινή διατροφή είναι ευπρόσδεκτο, αν και είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσαμε να πάμε σε μηδενικό ΦΠΑ όπως άλλα βασικά τρόφιμα», τόνισε ο κ. Pedro Barato, πρόεδρος της Ισπανικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου. 

Και προσθέτει: «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ελαιόλαδα υφίστανται μεγάλες αυξήσεις τιμών στις παγκόσμιες αγορές, κυρίως λόγω των προβλέψεων για μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της επίδρασης της ξηρασίας στη Μεσόγειο. Μάλιστα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας μείωσε περαιτέρω τις προβλέψεις της ισπανικής παραγωγής. Σύμφωνα με αυτές η ελαιοπαραγωγή της χώρας φέτος δεν θα φτάσει ούτε στους 770.000 τόνους».

Το 2021, τα ισπανικά νοικοκυριά κατανάλωσαν 357.527 τόνους ελαιόλαδου, ποσότητα που αντιπροσωπεύει ποσοστό 67,12% του συνόλου των φυτικών ελαίων και λιπών που αγόρασαν οι καταναλωτές στην χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εκπόνησε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας. Συνολικά κάθε Ισπανός κατανάλωνε περίπου 7,72 κιλά ελαιόλαδο. Αυτό δείχνει τον μεγάλο ρόλο που παίζει το ελαιόλαδο στα νοικοκυριά της χώρας και η μείωση του φόρου θα βοηθήσει να συνεχίσουν να το αγοράζουν, τονίζει η Ισπανική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου. 

29/12/2022 11:30 πμ

Σε δημοπρασία προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Χαμεζίου στις 23 του μήνα με καταληκτική στις 28, ημέρα Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, έβγαλε προς πώληση 30 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3%. Ο διαγωνισμός ήταν πλειοδοτικός και αφορούσε ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας εσοδείας 2022-2023. Όπως όμως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Παντελής Παπαδομανωλάκης, δεν υπήρξε ενδιαφέρον, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις διαγωνισμών τις τελευταίες ημέρες, κάτι φυσιολογικό, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, λόγω των εορτών, οπότε πάντοτε παραδοσιακά πέφτει η κίνηση.

Η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή έχει καθυστερήσει σημαντικά και προχωρά με αργούς ρυθμούς, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Παπαδομανωλάκη, η ποιότητα είναι εξαιρετική στο παραγόμενο προϊόν. Συνολικά ο ΑΕΣ Χαμεζίου αναμένει φέτος μια παραγωγή της τάξης των 130-150 τόνων, όταν μια καλή χρονιά αυτή έφθανε τους 300 τόνους.

27/12/2022 11:31 πμ

Ακόμα και εν μέσω εορτών, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των εμπόρων, που διαβλέπουν μείωση διαθεσιμότητας στα καλά ελαιόλαδα.

Χρονιά δίχως προηγούμενο η εφετινή για την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο, με τη συγκομιδή του καρπού να τραβά σε... μάκρος και τον αντίξοο καιρό, που τέτοια εποχή θα έπρεπε να έχει κρυώσει, να δημιουργεί θέματα στις οξύτητες.

Χρονιά - ορόσημο χαρακτηρίζει την εφετινή για την ελαιοκαλλιέργεια εκ μέρους της ομάδας παραγωγών Νηλέας Μεσσηνίας, ο έμπειρος παραγωγός κ. Γιώργος Κόκκινος. Και εξηγεί: «η χρονιά φέτος είναι κρίσιμη, από την άποψη ότι θα αποτελέσει αφορμή για... γενικότερο ξεκαθάρισμα, ως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, που με το ρυθμό που εξελίσσεται απαιτεί περισσότερες επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Πάρτε παράδειγμα φέτος. Η συγκομιδή έχει καθυστερήσει λόγω του καιρού και μετέπειτα της έλλειψης εργατικών χεριών. Ο καιρός όμως δεν έχει κρυώσει, αντίθετα υπάρχει δραματική υγρασία, που ευνοεί την εμφάνιση γλοιοσπορίου, αλλά και δάκου, που επίσης έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Όλο αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα καθώς τις τελευταίες ημέρες οι οξύτητες ανεβαίνουν και κυμαίνονται από 0,8 έως 1. Εκτιμώ πως πλέον τα καλά ελαιόλάδα ελαχιστοποιούνται, γεγονός που θα φέρει αυξήσεις τιμών. Στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού κάνουμε προσπάθεια για νέους αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να πουλάμε ελαιόλαδο αργότερα, προς τον Απρίλιο. Θεωρώ κομβική τη φετινή χρονιά, ιδίως για μικρούς παραγωγούς, αλλά κυρίως ετερο-επαγγελματίες, οι οποίοι με το τρέχον κόστος σε λίγο, θα αδυνατούν να παράξουν, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να πάνε σε χέρια λιγότερων. Ο συνεργατισμός και η συνεργασία των παραγωγών, ακόμα και άτυπα, σε επίπεδο φίλων κ.λπ., θεωρώ πως επιβάλλεται, ούτως ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος. Τέλος, όσον αφορά στην συγκομιδή, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ το έξτρα παρθένο έπιανε μέχρι λίγες ημέρες έως και 4,60 ευρώ ανά κιλό».

Ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σελίνου τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι γίνεται με δίχτυα και μετά από φυσική πτώση του ελαιοκάρπου. Η τιμή που πληρώνει ο Συνεταιρισμός στον παραγωγό για το έξτρα παρθένο είναι σήμερα στα 4,70 ευρώ το κιλό, ενώ ο Συνεταιρισμός έβγαλε σε δημοπρασία βιομηχανικό ελαιόλαδο και δέχτηκε προσφορά για 3,60 ευρώ το κιλό.

Γενικότερα στην Κρήτη οι τιμές του ελαιολάδου παίζουν μεταξύ 4,70 και 5,08 ευρώ το κιλό, με την συγκομιδή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω οψίμισης της παραγωγής, αλλά και έλλειψης εργατικών χεριών. Ο κ. Νίκος Αφορδακός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κριτσάς δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το μάζεμα της ελιάς στην περιοχή του έχει προχωρήσει στο 50 με 60%, οι δε τιμές εμφανίζουν μια διακύμανση. Ο Συνεταιρισμός Κριτσάς αγοράζει πλέον ελαιόλαδο από τους παραγωγούς προς 5,08 ευρώ το κιλό, μετά από μια νέα πώληση 54 τόνων ελαιολάδου, που έκανε σε Ιταλική εταιρεία στις 22 του μήνα. Σημειώνεται πως η τιμή για το ελαιόλαδο που είχε φτάσει να δίνει ο Συνεταιρισμός Κριτσάς ήταν έως και 5,23 ευρώ το κιλό, ενώ προβλήματα ποιότητας, σύμφωνα με τον κ. Αφορδακό γενικά δεν υπάρχουν πέρα από ελάχιστη παρουσία δάκου.

Εν τω μεταξύ στις 15 Δεκεμβρίου το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας ενημέρωσε τους ελαιοπαραγωγούς πως για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης, οξύτητας 0,4% πληρώνει 5,12 ευρώ το κιλό, ενώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από ελιές Καλαμών, οξύτητας 0,4% εσοδείας 2022-2023 προσφέρει 4,80 ευρώ ανά κιλό. Στη Λακωνία, μένοντας, το ελαιοτριβείο Ρενιέρη με στο Φοινίκι ανακοίνωσε την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τιμή για το έξτρα παρθένο στα 5,20 ευρώ καθαρά στον παραγωγό, στο ΠΟΠ 5,30 ευρώ το κιλό, στο βιολογικό 5,40 και στο ελαιόλαδο από Καλαμών στα 4,50 ευρώ ανά κιλό.

Οι τιμές σε Ισπανία, Ιταλία και Τυνησία

Στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου αυξήθηκαν ελαφρά από τα 5,85 στα 5,90 ευρώ το κιλό, ενώ οι μέσες διατηρήθηκαν στα 5,43 και οι ελάχιστες στα 5,13. Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου διατηρούνται στα 7,50 ευρώ το κιλό (περιοχή Ragusa), ενώ η μέση τιμή στη χώρα έπεσε ελαφρά από 6,03 στα 5,92 ευρώ ανά κιλό. Στην Τυνησία, τέλος, οι τιμές στο έξτρα παρθένο αυξήθηκαν από 4,83 σε 5,13 ευρώ ανά κιλό και του λαμπάντε από 4,55 ευρώ το κιλό στα 4,65.

23/12/2022 01:37 μμ

Τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου σχεδιάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καβουσίου Ιεράπετρας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Αντώνιος Φουντουλάκης, «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί ελεύθερα όποιος θέλει να αναρτά σε καθημερινή βάση την ποσότητα ελαιολάδου που θα ήθελε να πουλήσει.

Θα υπάρξει βέβαια ένας έλεγχος ποιότητας και πιστοποίησης του προϊόντος. Θα μπορεί να δίνει μια αρχική τιμή ή ακόμη και να έχει ανοικτή τιμή. Όποιος θέλει να το αγοράσει θα δίνει προσφορές. Αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους εμπόρους από το εξωτερικό που θέλουν να αγοράσουν από την χώρα μας ελαιόλαδο».

Στο μεταξύ έγιναν δύο ακόμη δημοπρασίες στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες.

Η πρώτη αφορούσε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καβουσίου Ιεράπετρας, ο οποίος προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησης 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023, οξύτητας 0,45%, την Πέμπτη (22 Δεκεμβρίου 2022). Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Αντώνιος Φουντουλάκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπήρξε η ανταπόκριση που περιμέναμε. Είχαμε προσφορές στα 4,75 ευρώ το κιλό αλλά τα μέλη δεν δέχτηκαν να πουλήσουν σε αυτή την τιμή. Λόγω των εορτών είναι φυσικό να υπάρξει ένα «πάγωμα» της αγοράς. Θα κάνουμε νέο διαγωνισμό μετά τις γιορτές και θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί με τους ανταγωνιστές μας από τον Απρίλιο. Πάντως ο συνεταιρισμός έχει αρκετές ποσότητες καλής ποιότητας ελαιολάδου.

Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών και αναμένουμε μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου να μείνουν φέτος ασυγκόμιστες. Θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση και οι συνεταιρισμοί για να γίνει καταγραφεί άμεσα της παραγωγής που θα μείνει ασυγκόμιστη και με αυτά τα στοιχεία να είναι εφικτή η χορήγηση κάποια μορφής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς».

Η δεύτερη δημοπρασία έγινε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Καντάνου Σελίνου στα Χανιά και αφορούσε την πώληση 28 τόνων βιομηχανικού ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 4,5% την Τετάρτη (21 Δεκεμβρίου 2022). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κρασσιανάκης, εκπρόσωπος του συνεταιρισμού, πωλήθηκε στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Το αγόρασε ελληνική εταιρεία τυποποίησης. Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια μείωση των προσφορών λόγω των εορτών».

22/12/2022 10:06 πμ

Σε μια ακόμα πράξη πώλησης προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας.

Την πράξη επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Λάγγης, κάνοντας λόγο για σημαντική ποσότητα ελαιολάδου, η οποία πωλήθηκε. Το συγκεκριμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας έπιασε 5,15 ευρώ το κιλό και κατέληξε σε Ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως προορίζεται για εξαγωγή.

Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ενημέρωσε την Πεμπτη 22 Δεκεμβρίου με ανακοίνωσή του πως η ποσότητα ελαιολάδου, που είχε διαθέσιμη προς πώληση στις δεξαμένες του ΑΣ μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2022, πωλήθηκε στην εταιρεία Alta Maremma στην τιμή των 5,15 ευρώ ανά κιλό και θα θεωρηθεί για τους παραγωγούς ως έσοδο του 2022.

Με 5,20 παίρνει το ελαιοτριβείο Χελιώτη

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το ελαιοτριβείο Χελιώτη, θα πληρώνει το ελαιόλαδο στους παραγωγούς με τιμή 5,20 ευρώ το κιλό και το ελαιόλαδο από Καλαμών 4,70 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι τιμές αυτές ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος.

Με τιμή 5,50 το βιολογικό ελαιόλαδο Αθηνοελιάς στον Συνεταιρισμό Βορδόνιας

Σημαντική εξέλιξη είχαμε όμως και στη περιοχή της Βορδόνιας, ενός χωριού ορεινού με ελαιοπαραγωγή, στους πρόποδες του Ταΰγετου. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Βορδόνιας Λακωνίας έκλεισε συμφωνία για πώληση μεγάλης ποσότητας βιολογικού ελαιολάδου με Αμερικανική εταιρεία που ανήκει σε Έλληνα και με την οποία έχει συνεργασία για πολλά χρόνια, στην τιμή των 5,50 ευρώ ανά κιλό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Καλομοίρης, την τιμή αυτή θα την πάρει καθαρή ο παραγωγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 85% της ποσότητας που προβλέπει η συμφωνία αφορά ελαιόλαδο από ποικιλία Αθηνοελιά. Στην περιοχή την συγκεκριμένη υπάρχει καλή παραγωγή φέτος και το χωριό αναμένει γύρω στους 300 τόνους ελαιόλαδο φέτος.

Μέχρι 5,20 και στην Κρήτη

Την ίδια ώρα στην Κρήτη οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με ανώτερη τιμή τα 5,20 ευρώ το κιλό του Συνεταιρισμού Κριτσάς.

Οι πράξεις αυτές καταδεικνύουν τη δυναμική του προϊόντος, ακόμα και σε μια χρονική περίοδο, που θεωρητικά λόγω γιορτών παραδοσιακά το εμπορικό ενδιαφέρον ατονεί, όπερ σημαίνει ότι από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, μπαίνουν με προοπτική στην αγορά.

20/12/2022 10:52 πμ

Στα 4,91 ευρώ το κιλό έπιασε τιμή σε διαγωνισμό το έξτρα ελαιόλαδο στην Κρήτη, ενώ είχαμε και δύο διαγωνισμούς που κρίθηκαν άγονοι.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησης 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,29% την Παρασκευή (16 Δεκεμβρίου 2022). Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου, «το ελαιόλαδο πωλήθηκε σε ντόπιο τυποποιητή σε τιμή 4,91 ευρώ το κιλό. Συνεχίζεται να υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατών που καθυστερεί την συγκομιδή. Επίσης οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δημιουργούν προβλήματα στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου».

Ακολούθησαν δύο διαγωνισμοί στους οποίους δεν υπήρξε εμπορικό ενδιαφέρον και κρίθηκαν άγονοι. Συγκεκριμένα:  

Σε διαγωνισμό πώλησης 25 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,3% προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τουρλωτής Σητείας, την περασμένη Κυριακή (18 Δεκεμβρίου 2022) . Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του συνεταιρισμού δεν υπήρξε καμία προσφορά.

Σε διαγωνισμό πώλησης 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,43%, προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας τη Δευτέρα (19 Δεκεμβρίου 2022). Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, δεν υπήρξε ενδιαφέρον και ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.   

16/12/2022 11:49 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ σχετικά με τη διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές, που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, το καλοκαίρι του 2021.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ το καθεστώς ενίσχυσης αφορά:

α) Τις πυρκαγιές: 
αα) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και 
ββ) της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

β) Τις πυρκαγιές: 
αα) της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, 
ββ) της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και 
γγ) της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

γ) τις πυρκαγιές 
αα) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και 
ββ) της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και 
γγ) της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

δ) τις πυρκαγιές της 20ής Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (εδώ).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και την 23η Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

14/12/2022 11:13 πμ

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Τυνησία αποτελούν τις κυριότερες χώρες από τις οποίες γίνεται το μεγαλύτερο μερίδιο εισαγωγών ελαιόλαδου στις ΗΠΑ. Αθροιστικά, οι τρεις αυτές χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό 75 - 80% κάθε έτος. 

Η Ελλάδα βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης τριετίας, στην 6η θέση αναφορικά με τις εισαγωγές ελαιόλαδου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου ΟΕΥ της Νέας Υόρκης, οι ΗΠΑ κατά το 2021 έκαναν εισαγωγές ελαιολάδου συνολικής αξίας 1,4 δις δολάρια (1 ευρώ = 1.06 Δολάριο ΗΠΑ).

Ο κυριότερος προμηθευτής ελαιολάδου των ΗΠΑ ήταν η Ιταλία που έκανε εξαγωγές αξίας 511,3 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 35,7% της αμερικάνικης αγοράς.
Ακολουθεί η Ισπανία με εξαγωγές αξίας 379,3 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 26,5% της αγοράς.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τυνησία με εξαγωγές αξίας 225,2 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 15,7% της αγοράς.
Ακολουθεί η Πορτογαλία με εξαγωγές αξίας 99,5 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 6,9% της αγοράς.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με εξαγωγές αξίας 50,2 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 3,5% της αγοράς. 
Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με εξαγωγές αξίας 49,8 εκατ. δολαρίων και κατέχει μερίδιο 3,5% της αγοράς.

Αμερικάνικη αγορά
Η κατανάλωση ελαιόλαδου στις ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω του εντεινόμενου ενδιαφέροντος για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία. Η αυξητική αυτή τάση δείχνει να εδραιώνει το ελαιόλαδο όλο και πιο πολύ όχι μόνο στο καθημερινό τραπέζι των Αμερικανών, αλλά και στη συνείδηση του καταναλωτή ως ένα από τα πλέον υγιεινά προϊόντα με εκλεπτυσμένη γεύση και απεριόριστη ποικιλία χρήσεων. Η κατανάλωση ελαιόλαδου τείνει να γίνει διατροφική συνήθεια για τον μέσο Aμερικανό, όσο το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής κατακτά σταθερά την αγορά προϊόντων διατροφής.

Οι βασικές ποικιλίες που συναντώνται στην αγορά των ΗΠΑ είναι:
Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil, εφεξής EVOO), με οξύτητα μικρότερη ή ίση του 0,8%.
Ελαιόλαδο (Olive Oil, εφεξής ΟΟ), με οξύτητα ≤1.0%.
Ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση (Light Tasting Olive Oil) με οξύτητα ≤1.0%.

Στην Βόρειο Αμερική, ΗΠΑ και Καναδά, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 1 και 1,5 λίτρο αντίστοιχα, γεγονός που καθιστά εμφανές ότι οι προοπτικές εξέλιξης της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά μεγάλες. Ως εκ τούτου, παρόλο που η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις ΗΠΑ δείχνει μικρή ως απόλυτο νούμερο, σε όρους ποσοστιαίας κατανάλωσης ανά χώρα, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την τρίτη θέση παγκοσμίως, καταναλώνοντας περίπου 10,3% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Στη λιανική αγορά οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προτιμούν προϊόντα με σήμανση εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ το παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου στις ΗΠΑ είναι συγκεντρωμένη κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής και κυρίως στις βορειοανατολικές πολιτείες. Αυτό πηγάζει αφενός, ιστορικά, από τη διάδοση των συνηθειών των Ιταλών μεταναστών, και αφετέρου από την υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση.  Αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς οι εισαγωγές του αποτελούν το 12% των συνολικών εισαγωγών.

12/12/2022 11:23 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου αν και η έλλειψη εργατών φέρνει μεγάλες καθυστερήσεις και φόβους ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί η συλλογή και θα μείνουν ελιές στα δέντρα.

Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «την Πέμπτη (8/12) προχωρήσαμε σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας 0,38%. Πωλήθηκε σε ντόπιο τυποποιητή σε τιμή 4,96 ευρώ συν ΦΠΑ (5,50 με ΦΠΑ 13%).

Προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας θα προχωρήσουμε και σε νέο διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών που καθυστερεί την συγκομιδή. Φοβάμαι ότι παρά την προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε όλες τις ποσότητες. Και είναι κρίμα οι παραγωγοί να μην τα καταφέρουν σε μια χρονιά που έχουμε τόσο καλές τιμές. Η ζήτηση είναι μεγάλη και έχουν έρθει στο νησί Ιταλοί και Ισπανοί έμποροι. Εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε σε ντόπιους τυποποιητές».

Ο κ. Νικόλαος Αφορδάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την Πέμπτη (8/12) προχωρήσαμε σε δημοπρασία 44,4 τόνων πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας 0,37%. Τελικά πωλήθηκε στην υψηλότερη τιμή μέχρις στιγμής στα 5,20 ευρώ το κιλό.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών. Οι μικροί κλήροι καταφέρνουν να προχωρήσουν στην συγκομιδή με την βοήθεια των δανεικών εργατών. Όμως αν και αυτή την περίοδο οι μικροκαλλιεργητές σηκώνουν το βάρος της ελαιοσυλλογής το κράτος δεν τους βοηθά αλλά αντίθετα τους τιμωρεί. Με την ΚΑΠ οι κλήροι κάτω από 4 στρέμματα (που είναι πλειοψηφία στην Κρήτη) και όσοι έχουν κάτω από 200 ευρώ βασική ενίσχυση την χάνουν. Αυτό είναι άδικο γιατί τα χρήματα έστω και λίγα τα έχουν ανάγκη οι παραγωγοί». 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2022/2023 αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 37% και να ανέλθει στους 208.000 τόνους. Δηλαδή οι Ιταλοί αναμένεται να έχουν μια παραγωγή μειωμένη κατά 120.000 τόνους. Φέτος ήταν μια χαμηλής παραγωγικότητας χρονιά και το πρόβλημα αυξήθηκε λόγω της ξηρασίας, επισημαίνει το ιταλικό ινστιτούτο.

Για την Ισπανία προβλέπεται φέτος μια δραστική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου που αναμένεται να φτάσει έως και -50% και η οποία θα επηρεάσει την παγκόσμια διαθεσιμότητα του προϊόντος. Το τρέχον έτος, ο νότος της Ισπανίας επλήγη από πρωτοφανή ξηρασία, που ως αποτέλεσμα έχει την μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, σημειώθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, όντας υψηλότερες του μέσου όρου, με την έλλειψη νερού να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα. Συνεπώς, για το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα. Υπολογίζεται ότι από τους ελαιώνες της Κοινότητας της Ανδαλουσίας θα παραχθούν περί τους 587.000 τόνους ελαιόλαδου, κατά 49,1% χαμηλότερα από την παραγωγή της προηγούμενης εσοδείας (2021/2022) και κατά 47,5% χαμηλότερη των τελευταίων πέντε εσοδειών. Ακόμη εντονότερη αναμένεται η πτώση της παραγωγής από τη σημαντικότερη ελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας, την Jaén, αφού η παραγωγή θα μειωθεί στους 200.000 τόνους περίπου ή κατά 60% σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου και, όπως προβλέπει το ISMEA, φέτος θα έχει πάνω από 300 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι Ισπανοί και Ιταλοί θα θέλουν να αγοράσουν από Ελλάδα για να καλύψουν το έλλειμα και να μην χάσουν τους πελάτες τους.