Ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έκλεισε ακόμα 330 τόνους έξτρα παρθένο εφετινής εσοδείας.
Αμείωτη είναι η ζήτηση για Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δεδομένων των μεγάλων απωλειών από την ξηρασία στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.
Το βασικό παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, ο νομός Λακωνίας, προχωρά την ελαιοποίηση, αν και σε ορισμένα τμήματά του, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί. Την Τετάρτη, ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων, που κάνει την πρώτη πράξη και στα αγουρέλαια, ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια ακόμα συμφωνία και μάλιστα με δυο εταιρείες.
Ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το ΔΣ του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως έκανε δεκτή πρόταση των εταιρειών Alta Maremma και Χελιώτης ΑΕ για την αγορά συνολικά 330 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπατσάκης, οι ποσότητες αυτές αφορούν ελαιόλαδο που έχει ήδη βγει ή θα βγει το επόμενο διάστημα κι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για συνέχεια από το εμπόριο. Συνολικά ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων έχει ήδη πουλήσει φέτος κάτι παραπάνω από 1.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά στην περιοχή από τους ελαιοπαραγωγούς.
Πιο βραδύς ο ρυθμός στην Πετρίνα
Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας που παράγει ΠΟΠ προϊόν και κάνει εξαγωγές εδώ και δεκαετίες ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η ελαιοποίηση στην ευρύτερη περιοχή μόλις που έχει ξεκινήσει και οι ρυθμοί είναι χαμηλοί. Ο ΑΣ Πετρίνας συγκεντρώνει ελιές Καλαμών από τους παραγωγούς, ώστε να ελαιοποιήσει, αλλά και να κάνει και διαγωνισμό πώλησης προς τις γιορτές. Το ελαιόλαδο από Καλαμών ο ΑΣ το αποθηκεύει ξεχωριστά σε δεξαμενές, από το Κορωνέϊκο, που βγάζει το ΠΟΠ της περιοχής ελαιόλαδο. Η συγκομιδή της Κορωνέικης πάντως θα μπει από βδομάδα, καιρού επιτρέποντος, σε πιο φουλ ρυθμούς.
Οι τιμές σε άλλες περιοχές και στην Ευρώπη
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία παίζουν στα επίπεδα των 4,80 και άνω ευρώ το κιλό, πάνω από 4,50 έχει σταθεροποιηθεί η τιμή στην Κρήτη, ενώ άνοδος καταγράφεται στην Ισπανία (5,05 ευρώ), αλλά και την Ιταλία.
Εμπορική συμφωνία για ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε, την Τρίτη (21/3/2023), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων στην Λακωνία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων κ. Ηλίας Σταθάκης, «ήταν μια καλή διαπραγμάτευση. Αφορά την πώληση 80 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3. Η τιμή είναι στα 5,25 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ελληνική εξαγωγική εταιρεία».
Αύξηση ελέγχων κατά της νοθείας στην Ισπανία
Στο μεταξύ η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, με την αύξηση τιμών που προκάλεσε, αποτελεί αιτία για εκτεταμένη κυκλοφορία στην ισπανική αγορά παράτυπων και πιθανότατα νοθευμένων ή υποβαθμισμένων ελαιολάδων. Τα προβλήματα νοθείας υποχρέωσαν το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) να δημοσιεύσει ένα Οδηγό με συστάσεις για όσο το δυνατόν αποτρελεσματικούς ελέγχους και να προχωρήσει σε μια ειδική εκστρατεία για την καταπολέμηση της απάτης του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου το 2023.
Για φέτος, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ποιότητας Τροφίμων (PNCOCA 2021-2025), οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς της χώρας έχουν προγραμματίσει 697 ελέγχους στον τομέα του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, αριθμός που είναι σχεδόν 6% μεγαλύτερος από το προηγούμενο έτος και αφορά περίπου το 20% των φορέων εκμετάλλευσης (από παραγωγή μέχρι τυποποίηση και εμπορία). Επίσης κατ' εφαρμογή του προτύπου ποιότητας, θα διενεργηθούν για πρώτη φορά φέτος έλεγχοι για την επαλήθευση της ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (Βασιλικό Διάταγμα 760/2021, της 31ης Αυγούστου).
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».
Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.
Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:
- την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
- την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».
Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».
Με τιμές πάνω από 5 ευρώ γίνονται οι πωλήσεις από τους συνεταιρισμούς της χώρας μας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
«Η τελευταία πώληση ελαιολάδου του συνεταιρισμού μας έγινε πριν 20 ημέρες και ήταν στα 5,30 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας στην Λακωνία.
Και προσθέτει: «Αφορούσε 60 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής χρονιάς. Έχουμε ακόμη 150 τόνους απόθεμα στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Πάντως τώρα που μιλάμε η τιμή έχει μια μικρή πτώση της τιμής περίπου κατά 10 λεπτά. Όμως οι παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού δεν βιάζονται να πουλήσουν αυτή την περίοδο. Φέτος από την αρχή της εμπορικής περιόδου έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την τιμή πώλησης του ελαιολάδου πάνω από τα 5 ευρώ».
Στην Κρήτη ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, πριν 15 ημέρες, προχώρησε σε μια εμπορική συμφωνία πώλησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε πελάτη από την Ιταλία. Ο Συνεταιρισμός κατάφερε να κλείσει συμφωνία στα 5,15 ευρώ το κιλό.
Ισπανία
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), στην Ισπανία το μήνα Φεβρουάριο 2023 είχαμε μια παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 35.527 τόνων. Όσον αφορά τα συνολικά αποθέματα της χώρας στο τέλος Φεβρουαρίου, ανέρχονταν σε 738.810 τόνους, 21.050 τόνοι λιγότερα από τον Ιανουάριο.
Ο πρόεδρος της ισπανικής Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja) Córdoba, Ignacio Fernández de Mesa, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αυτά τα νούμερα θα είναι περίπου οριστικά γιατί αναμένεται πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου τον μήνα Μάρτιο. Πάντως η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ισπανία είναι πολύ ανησυχητική και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη συγκομιδή της επόμενης παραγωγής στις ξηρικές αλλά και στις αρδευόμενες καλλιέργειες. Ήδη η στάθμη των νερών στους ταμιευτήρες της χώρας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας έκανε ακόμα μια πράξη πώλησης.
Συνολικά, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Λάγγης έδωσε ένα βυτίο 80 τόνων στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό. Το προϊόν ήταν όπως πάντα ανώτερο ποιοτικά με οξύτητα 0,24. Σύμφωνα με τον κ. Λάγγη, η ζήτηση είναι έντονη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τέτοιες ποιότητες. Ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης φέτος έχει μια παραγωγή άνω των 1.000 τόνων, εκτός δηλαδή από ποιότητα, πέτυχε και μεγάλη ποσότητα.
Μένοντας στη Λακωνία, την συγκομιδή ολοκλήρωσαν και οι παραγωγοί του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα παραγωγών του ΑΣ έχει 275 μέλη - αγγρότες, ενώ τα μέλη της οργάνωσης είναι γύρω στα 360. Η παραγωγή του Συνεταιρισμού άγγιξε φέτος τους 900 τόνους, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω της έλλειψης εργατών.
Κατά βάση στην Ιταλία οι περισσότερες ποσότητες
Ο εν λόγω Συνεταιρισμός εξάγει κυρίως στην Ιταλία προϊόν, ενώ τελευταία πώληση που έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στα 5,20 ευρώ ανά κιλό. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός εδρεύει στον Ασωπό Λακωνίας και ως ημερομηνία ίδρυσής του ορίζεται το έτος 1986. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής να αναδείξουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή και δίνει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί της ομάδας του ΑΣ αρχίζουν τώρα τα κλαδέματα στις ελιές τους.
Τρεις μεγάλες δημοπρασίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου τις προηγούμενες ημέρες.
Μαίνεται το ενδιαφέρον των αγοραστών ελαιολάδου φετινής εσοδείας κι αυτό αποδεικνύεται από τις απανωτές πράξεις μέσω δημοπρασίας των συνεταιρισμών της Λακωνίας.
Πριν από δυο ημέρες ο Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έδωσε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,38 στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Βαρελάς υπάρχει ακόμα αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ όπως μας είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο ΑΣ Βλαχιώτη έχει πουλήσει φέτος 250 τόνους ελαιόλαδο. Σημειωτέον ότι το προϊόν πήρε Ελληνική εταιρεία.
Πιο πριν, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έγιναν ακόμα δυο δημοπρασίες, μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας και μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιών στην ανατολική Μάνη.
Ο ΑΣ Πετρίνας, όπως μας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του ΑΣ κ. Παναγιώτης Πουλάκος, έδωσε 50 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία.
Δυο πωλήσεις από τον Συνεταιρισμό Αιγιών που κρατά 50 τόνους για το Σεπτέμβριο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών από την άλλη προχώρησε την 1η Μαρτίου, όπως μας είπε εκ μέρους του ΑΣ ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, σε δυο πωλήσεις. Η πρώτη αφορούσε μια ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας άνω των 45 τόνων, οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία. Παράλληλα, ο ΑΣ έδωσε και 8 τόνους παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας στην τιμή των 4,62 ευρώ ανά κιλό. Εκτός αυτών, ο ΑΣ Βλαχιώτη κρατάει πίσω 50 τόνους, ώστε να πουλήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και να επωφεληθεί από τυχόν περαιτέρω άνοδο της τιμής.
Φέτος, όπως μας είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ήταν μια χρονιά με δυσκολίες στην παραγωγή λόγω της παρουσίας γλοιοσπορίου, των απωλειών από καρπόπτωση ελαιοκάρπου λόγω χαλαζοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων που χτύπησαν την περιοχή, αλλά και εξαιτίας των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών η χρονιά αποτιμάται σχετικά καλή από τους ανθρώπους του ΑΣ, που έχει μια παραγωγή φέτος γύρω στους 240 τόνους.
Δημοπρασία πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής Σητείας.
Σε μια ακόμα δημοπρασία προχώρησε ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής Σητείας την περασμένη Παρασκευή.
Όπως μας ανέφερε εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Νεκτάριος Σταυρακάκης, «κλείσαμε συμφωνία για εξαγωγή στην Ιταλία όλης της ποσότητας που θα δηλώσουν οι παραγωγοί που επιθυμούν να πωλήσουν ελαιόλαδο στην τιμή των 5,14€/κιλό ελαιολάδου βάση 0,3 οξύτητα και μείωση 0,05 € ανά γραμμή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα παραστατικά άλεσης στο γραφείο του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Σκοπής. Εκτιμώ πως η ποσότητα θα κυμανθεί γύρω στους 250 τόνους».
Τρέχουν να καλύψουν τα συμβόλαια οι Ιταλοί
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάκη, η ζήτηση μαίνεται για ελαιόλαδο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ελαιόλαδο ΠΟΠ και ειδικά μια χρονιά όπως η φετινή που οι Ιταλοί τρέχουν για να καλύψους τα συμβόλαιά τους, εν μέσω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής σε Ισπανία, Ιταλία και όχι μόνο.
Στην περιοχή της Σκοπής πάντως η συγκομιδή έχει κατά 99% ολοκληρωθεί, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν κάνει και τα κλαδέματα ενώ γίνονται λιπάνσεις και εφαρμογές με χαλκούχα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταυρακάλκης εν κατακλείδι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα άλεσης ελαιοκάρπου στον Συνεταιρισμό.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,7%, προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, την Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσικαλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, «προχωρήσαμε σε δημοπρασία για την πώληση 60 τόνων (δυο βυτία) έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Μας έδωσαν δύο προσφορές αλλά οι παραγωγοί δεν ικανοποιήθηκαν από την τιμή γιατί ήταν κάτω από 5 ευρώ. Θα ξανακάνουμε δημοπρασίες το επόμενο χρονικό διάστημα. Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα μήνα στην περιοχή».
Εξαγωγές προς Ισπανία
Το έτος 2022 η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, της τάξεως των 2,1 δισ. ευρώ (αύξηση +75,7% έναντι του 2021), με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και κλασμάτων του (ΚΔ 1509) παρουσίασαν μια εκρηκτική αύξηση άνω του 1.000%.
Η αξία του παρθένου ελαιολάδου το 2022 ανήλθε στα 43,35 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την είσοδό του στην κατάταξη των κορυφαίων κατηγοριών των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία. Είχαμε επίσης σημαντική αύξηση των εξαγωγών λοιπών ελαιολάδων (αξίας 17,77 εκατ. ευρώ).
Εξιχνιάστηκε η κλοπή 8 τόνων ελαιολάδου προχώρησε η αστυνομία. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος έξι ατόμων τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκε η κλοπή οκτώ τόνων περίπου ελαιολάδου, που διαπράχθηκε από 8/1/2023 έως και 9/2/2023, σε περιοχή του Ερυμάνθου Αχαΐας, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της περιοχής.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή σε βάρος έξι ημεδαπών – πέντε ανδρών και μιας γυναίκας – τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι, διέπραξαν τρείς κλοπές σε δύο αποθήκες και ένα αγρόκτημα, αφαιρώντας ποσότητα ελαιολάδου, περίπου οκτώ τόνων, αξίας 40.000 ευρώ, ποσότητα ελαιοκάρπου, κενά δοχεία λαδιού (μεταλλικά και πλαστικά διαφόρων διαστάσεων) και ποσότητα λιπάσματος συνολικής αξίας (1.000) ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ως μέσο διάπραξης των κλοπών ένα ιδιωτικής χρήσης φορτηγό, το οποίο μίσθωσαν από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Πάτρα, ενώ μετέβησαν σε δυο ελαιοτριβεία και πώλησαν 2.174 κιλά και 3.236 κιλά ελαιολάδου, αντίστοιχα.
Η παραλαβή μέρους της ποσότητας του ελαιόλαδου έγινε στην οικία της γυναίκας κατηγορούμενης σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, από τα ελαιοτριβεία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των κατηγορούμενων θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Εμπορική συμφωνία για μια μεγάλη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε, την Τετάρτη (1/3/2023), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων στην Λακωνία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων κ. Παναγιώτης Ντανάκας, «ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου 15 ημέρες. Αφορά την πώληση 300 τόνων (10 βυτίων) ελαιολάδου, οξύτητας 0,3. Η τιμή είναι στα 5,20 ευρώ το κιλό.
Το ελαιόλαδο το αγόρασαν δύο εταιρείες της Λακωνίας και θα πάει για εξαγωγή σε Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη στις αποθήκες του 1.600 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο θα το πουλήσουμε το επόμενο διάστημα».
Παραγωγή ελαιολάδου στην Αλγερία
Μέτρα ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας θα πάρει η κυβέρνηση της Αλγερίας, με στόχο τον διπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας, ώστε να ανέλθουν στα 5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ($) μέχρι το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου και Προώθησης Εξαγωγών, το αλγερινό ελαιόλαδο εξάγεται σε 19 χώρες, το δε 2021 εξήχθησαν περί τα 600.000 λίτρα (αξίας 2 εκατ. $) μέσω 78 εταιρειών.
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των παραγωγών ελαιολάδου της χώρας, σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άρσης των εμποδίων του κλάδου, όπως η δυσκολία πρόσβασης στην χρηματοδότηση, η έλλειψη φιαλών συσκευασίας και η αύξηση του κόστους των ναύλων στην θαλάσσια μεταφορά.
Σημειώνεται ότι στην Αλγερία οι ελαιώνες καλύπτουν έκταση 500.000 εκταρίων και η χώρα διαθέτει περί τα 50 εκατ. ελαιόδεντρα, κυρίως στις περιοχές του βορρά.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,27%, προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μοχού από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μοχού, «προχωρήσαμε σε δημοπρασία για την πώληση 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Μας έγινε μια προσφορά στην τιμή των 4,93 ευρώ το κιλό, την οποία όμως δεν έκαναν αποδεκτή τα μέλη του συνεταιρισμού και κρίθηκε άγονος. Τα μέλη στην γενική συνέλευση με έχουν εξουσιοδοτήσει να πουλάω το ελαιόλαδο σε τιμή άνω των 5 ευρώ το κιλό.
Αύριο Πέμπτη (2/3) είναι η τελευταία ημέρα που θα παράγουμε ελαιόλαδο στις εγκαταστάσεις του συνεταιριστικού ελαιοτριβείου μας. Συνολικά φέτος είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 380 τόνων. Θα είχαμε ακόμη 100 τόνους αν δεν είχαμε τα προβλήματα με το γλοιοσπόριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε νέο διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου. Δεν βιαζόμαστε να πωλήσουμε γιατί θέλουμε να έχουμε μια καλή τιμή».
Σε καλά επίπεδα κρατιούνται οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, με τις πράξεις να συνεχίζονται, ενώ Ιταλία-Ισπανία έχουν προβλήματα με την παραγωγής τους.
Ρεκόρ παραγωγής όλων των εποχών στην περιοχής Συκέας Λακωνίας
Ο επί 40 χρόνια διαχειριστής στον Συνεταιρισμό Συκέας Λακωνίας, κ. Σωτήρης Μπατσάκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ολοκληρώσαμε την συγκομιδή ελιάς γύρω στις 25 Ιανουαρίου. Εμείς κάνουμε ταυτόχρονα και την ελαιοποίηση, για να επιτύχουμε την ανώτερη ποιότητα στο προϊόν μας. Συνολικά τα μέλη του Συνεταιρισμού μας καλλιεργούν γύρω στα 13.000 στρέμματα ελιάς (βάσει ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων το 90% είναι Κορωνέικες. Την εφετινή χρονιά επιτύχαμε ρεκόρ παραγωγής, όλων των εποχών, φτάνοντας τους 1.080 τόνους. Το προηγούμενο ρεκόρ μας ήταν 920 τόνοι. Κάναμε μια πράξη πώλησης στις αρχές Φεβρουαρίου, με μια τιμή στα 5,31 ευρώ και συγκεκριμένα για 90 τόνους. Πίσω, έχουμε ακόμα ποσότητα 750 τόνων φετινής εσοδείας. Η ποιότητα είναι εξαιρετική με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,32. Το προϊόν έχει ζήτηση και η αγορά, εκτιμώ, πως θα πάει πολύ καλά και ειδικά τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα». Με 5,30 ευρώ το κιλό εν τω μεταξύ πούλησε 90 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής (2022) εσοδείας ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Λάγγης, η ζήτηση για το προϊόν συνεχίζονταν.
Οι παραγωγοί δεν πουλάνε κάτω από 5 ευρώ
Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου στην Κρήτη, τονίζει τα εξής: «φέτος ήταν μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο, είχαμε μια πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποσότητα. Το κόστος καλλιέργειας και εργατικών ήταν φέτος πολύ αυξημένο και για αυτό οι παραγωγοί δεν δέχτηκαν προσφορές κάτω από 5 ευρώ το κιλό. Στην πρόσφατη δημοπρασία που κάναμε, στις 14 Φεβρουαρίου 2023, για πώληση 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, συμφωνήσαμε με ντόπιο τυποποιητή σε τιμή παραγωγού στα 5,10 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν πρόκειται να μείνει απούλητο φέτος το λάδι μας».
Ισπανία
Στο μεταξύ στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή ελαιολάδου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθε στους 178.732 τόνους (η αντίστοιχη περυσινή παραγωγή - Ιανουάριος του 2022 - ήταν στους 460.700 τόνους). Συνολικά η παραγωγή και τα αποθέματα του ισπανικού ελαιολάδου, στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ανέρχονταν στους 761.000 τόνους, από τους οποίους οι 490.600 τόνοι βρίσκονταν στα ελαιοτριβεία, 260.800 τόνοι στα συσκευαστήρια και περίπου 9.900 τόνοι ήταν τα κοινοτικά αποθέματα. Οι προβλέψεις του Ισπανικού Υπουργείο Γεωργίας αναφέρουν ότι η ελαιοπαραγωγή της χώρας φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 770.000 τόνους.
Ιταλία
Οι εκτιμήσεις της παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, που πραγματοποίησε το ινστιτούτο ISMEA σε συνεργασία με την Italia Olivicola και την Unaprol, δείχνουν μείωση σε ποσοστό 37% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2022/2023 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 208.000 τόνους. Ειδικότερα στην Απουλία, που παράγει το 50% της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, η ISMEA εκτιμά ότι η παραγωγή φέτος μειώθηκε κατά -52%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η Σικελία (-25%) και η Καλαβρία (-42%). Καλύτερη είναι η εικόνα της παραγωγής στην κεντρική και βόρεια Ιταλία.
Αμείωτο το ενδιαφέρον για το προϊόν, ανάσα για τους παραγωγούς.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να πωλούν ελαιόλαδο φετινής εσοδείας οι Αγροτικοί Ελαιοκομικοί Συνεταιρισμοί της χώρας, με όπλο τη μαζική πώληση. Όσο προχωράμε προς το Πάσχα τα αποθέματα ελαχιστοποιούνται και είναι βέβαιο πως από την άνοιξη και προς το καλοκαίρι, όπως έγκαιρα έχουμε προβλέψει, οι διαθεσιμότητες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Σε αυτό το πλαίσιο σε μια ακόμα πώληση προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας, ο οποίος προ ημερών είχε δώσει 30 τόνους βιολογικό έξτρα παρθένο στα 5,80 ευρώ το κιλό. Η νέα πώληση αφορά ελαιόλαδο συμβατικό με οξύτητα όμως στα 0,55 και συγκεκριμένα 30 τόνους, το οποίο αγόρασε μεταποιητική από τη Μεσσηνία, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΑΣ, κ. Γιώργος Δογαντζής. Η τιμή πώλησης ήταν τα 5 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, η ελαιοσυγκομιδή στην Παλαιοπαναγιά βαίνει προς ολοκλήρωση και έχουν μείνει και μαζεύουν ελάχιστοι πλέον μεγάλοι παραγωγοί.
Εν τω μεταξύ στην Κρήτη, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζήρου Σητείας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς που επιθυμούν να πουλήσουν ελαιόλαδο, ότι η τιμή ανά κιλό είναι:
- για το ΠΟΠ έξτρα παρθένο (0,3 - 0,8), 5,07 ευρώ η οξύτητα 0,3 (για κάθε γραμμή οξύτητας η τιμή μειώνεται κατά τρία λεπτά),
- για το παρθένο (0,9 - 2,0) 4,75 ευρώ η οξύτητα 0,9 (για κάθε γραμμή οξύτητας η τιμή μειώνεται κατά τρία λεπτά).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα δελτία φύλαξης της αλέσεων και λογαριασμό τραπέζης στο γραφείο του Συνεταιρισμού από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, όπως τονίζεται και στην σχετική ανακοίνωση.
Συνεχίζουν τις πωλήσεις οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της Λακωνίας.
Σήμερα Παρασκευή ήταν η σειρά του Συνεταιρισμού Βλαχιώτη να κάνει πώληση ελαιολάδου στην Ιταλία, όπου μαίνεται το εμπορικό ενδιαφέρον.
Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ολοκληρώνουμε την συγκομιδή της ελιάς σε λίγες ημέρες από σήμερα. Μέχρι τώρα έχουμε πουλήσει γύρω στους 250 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας και προβλέπεται να πουλήσουμε κάπως πιο μετά, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο, περίπου 700 ακόμα. Την Παρασκευή το πρωί κάναμε ακόμα μια πώληση, 60 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,4, το οποίο πάει για εξαγωγή στην Ιταλία, από όπου το ενδιαφέρον είναι έντονο. Περάσαμε λίγες ημέρες που είχαμε μια κάμψη της ζήτησης, αλλά φαίνεται πως ανεβαίνει η αγορά. Τους 60 τόνους τους δώσαμε με 5,20 ευρώ ανά κιλό. Στην περιοχή μας κυριαρχεί η καλλιέργεια της ελιάς της Κορωνέικης, αλλά κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια κέντρωσαν σε Καλαμών, λόγω της υψηλής τότε τιμής της ελιάς. Η συγκομιδή παραδοσιακά στην περιοχή του Βλαχιώτη ξεκινά και μπαίνει σε φουλ ρυθμούς πιο αργά, ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Έτσι έγινε και φέτος. Αυτό πάει πίσω και τις πωλήσεις. Προσδοκούμε σε καλές τιμές και στη συνέχεια αφού στην ΕΕ το προϊόν δεν έχει μεγάλη παραγωγή. Με τις τιμές τις φετινές δεν συμφέρει να μπούμε για τυποποίηση».
Ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνας από την Μεσσηνία κάνει λόγο για μια καλή χρονιά, ενώ σημειώνει πως ο Συνεταιρισμός, που τυποποιεί ελαιόλαδο, δεν ανακοινώνει τιμές παραγωγού, αλλά η πληρωμή γίνεται με την διαδικασία της εκκαθάρισης πιο μετά μέσα στη χρονιά.
Σε διαγωνισμό πώλησης αναμένεται εξάλλου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ομάδα παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ, με έδρα στο Αποίνι Μονοφατσίου. Εκ μέρους της ομάδας ο κ. Πέτρος Βαλαβάνης, που έχει και ελαιουργείο, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ίσως βγουν σε πώληση πάνω από 16 τόνοι. Η ομάδα έχει 25 μέλη-παραγωγούς, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βαλαβάνη, η συγκομιδή έχει τελειώσει στην περιοχή.
«Στην περιοχή μας φέτος είχαμε μια μέτρια προς καλή παραγωγικά χρονιά στο ελαιόλαδο. Οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο τώρα είναι και στα 4,25 ευρώ το κιλό, δηλαδή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θεωρώ όμως ότι το ζητούμενο για κάθε παραγωγό είναι να είναι σταθερά υψηλή η τιμή του προϊόντος του. Το κακό φέτος είναι πως δεν έχει κάνει κρύα, άρα είναι αμφίβολο αν θα έχουμε καλή παραγωγή τη νέα χρονιά, ενώ ήδη πάλι έχουμε μπει σε συνθήκες ξηρασίας με έντονη ανομβρία, που δεν μας βοηθά σε καμιά περίπτωση», δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Βλαβής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου τιμών για το ελαιόλαδο, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, ήταν το Δεκέμβριο του 2022, στην Ισπανία 60% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, στην Ιταλία 51% και στην Ελλάδα 42%. Σημαντικά μικρότερη σε όγκο από την αντίστοιχη περσινή είναι και η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία, με τις τιμές παραγωγού ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από επίσημες Αρχές, της χώρας να έχουν σημειώσει αύξηση 100% μέσα σε ένα χρόνο και ενδεικτικά το Δεκέμβριο κυμαίνονταν στα 4,50 με 4,52 ευρώ το κιλό.
Επαλήλθαν οι αγοραστές ελαιολάδου στην Κρήτη και άρχισαν να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες στις δημοπρασίες που κάνουν οι συνεταιρισμοί.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,29%, προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, «προχωρήσαμε στην πώληση 80 τόνων ελαιολάδου με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Συμφωνήσαμε με αγοραστή ντόπιο τυποποιητή σε τιμή παραγωγού στα 5,10 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ.
Πάντως συνεχίζεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου την περιοχή. Εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί μετά από περίπου 20 ημέρες. Ο καιρός μέχρι στιγμής δεν δημιουργεί πρόβλημα στην συγκομιδή, εκτός κάποιους ανέμους που είχαμε».
Ισπανία
Στο μεταξύ στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή ελαιολάδου τον Ιανουάριο ανήλθε στους 178.732 τόνους (η αντίστοιχη περυσινή παραγωγή - Ιανουάριο του 2022 - ήταν στους 460.700 τόνους).
Συνολικά η παραγωγή και τα αποθέματα του ισπανικού ελαιολάδου αυτή την περίοδο ανέρχονται στους 760.000 τόνους, από τους οποίους οι 490.600 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 260.800 τόνοι στα συσκευαστήρια και περίπου 9.900 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα.
Πάνε για τα 6 ευρώ, καθώς η ζήτηση, μετά από μια μικρή «κοιλιά» αρχίζει και αυξάνει.
Αρχίζει και ανακάμπτει η ζήτηση στο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023). Έτσι, μετά την συμφωνία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας, για την οποία και γράψαμε, με την τιμή στα 5,80 ευρώ το κιλό για 30 τόνους ελαιόλαδο, ένα νέο deal, ψήνεται στο συγκεκριμένο νομό.
Ψήνεται νέα συμφωνία στη Λακωνία
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Βορδόνιας Λακωνίας, κ. Γιάννης Καλομοίρης: «η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έχουν μείνει λίγοι παραγωγοί αλλά με πολλές ελιές αμάζευτες. Ως συνεταιρισμός μετά τη συμφωνία για τα 5,50 ευρώ στο βιολογικό ελαιόλαδο για εξαγωγή στις ΗΠΑ, κάναμε μια ακόμα πώληση 29 τόνων συμβατικού ελαιολάδου οξύτητας 0,4, στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό. Το προϊόν πήρε Μεσσηνιακή μεταποιητική εταιρεία. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για το βιολογικό, για νέα συμφωνία, που εκτιμώ, πως θα αποφέρει και αυξημένη τιμή από την προηγούμενη των 5,50, τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει κι άλλες πράξεις με βιολογικό ελαιόλαδο, με τις τιμές πέριξ των 5,60 ευρώ ανά κιλό.
Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηροκαμπίου Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ο Συνεταιρισμός είχε κάνει δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου και εξασφάλισε μια τιμή της τάξης των 5,62 ευρώ το κιλό για το προϊόν βιολογικής γεωργίας. Η ποσότητα που έδωσε τότε ο Συνεταιρισμός αφορούσε το 80% της παραγωγής του σε βιολογικό προϊόν. Έκτοτε, ο ΑΣ δεν έκανε νέα πώληση βιολογικού, όπως προσθέτει ο ίδιος, ενώ γενικότερα η αγορά στη Λακωνία όσον αφορά στο βιολογικό έπαιζε στα 5,40 με 5,60 ευρώ ανά κιλό.
Ανοδικά πάλι οι τιμές παραγωγού και στο συμβατικό
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ενημέρωσε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, πως αποδέχτηκε σχετική προσφορά εταιρείας για την αγορά 6 βυτίων (150 τόνοι περίπου) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό.
Αρχίζει και ανεβάζει πάλι στροφές το Ηράκλειο
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «για κάποιες ημέρες καταγράφονταν περιορισμένο ενδιαφέρον στην αγορά του ελαιολάδου, ωστόσο, αυτό αρχίζει και αλλάζει. Ήδη, έχουν έρθει έμποροι για να δειγματίσουν προϊόν και φαίνεται πως θα κινηθεί και πάλι η αγορά. Οι τιμές στο συμβατικό έξτρα παρθένο είναι στα 4,60 με 4,80 ευρώ το κιλό, ενώ στο βιολογικό παίζουν παραπάνω, 20 με 30 λεπτά ανά περίπτωση. Η συγκομιδή του προϊόντος έχει κατά 90 με 95% ολοκληρωθεί».
Πάγωμα τιμών στα Χανιά
Τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «ολοκληρώσαμε την συγκομιδή ελιάς στις 5 Ιανουαρίου και τώρα είμαστε στην περίοδο των κλαδεμάτων και του καθαρισμού των κτημάτων, ενώ μετά θα ακολουθήσει η θρέψη. Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και αυτό θα κάνει καλό στην καλλιέργεια και στη παραγωγή του χρόνου, αν και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τότε. Όσον αφορά στη ζήτηση, έχει λίγο-πολύ παγώσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι τιμές παίζουν τώρα για το βιολογικό προϊόν στα 5 ευρώ ανά κιλό. Τυποποιώ μια μικρή ποσότητα και έχω αποθηκευμένη την εφετινή μου παραγωγή, δηλαδή γύρω στους 15 τόνους. Για να την τυποποιήσω, θα χρειαζόμουν μόνο για μια καλή συσκευασία γύρω στα 40.000-50.000 ευρώ, χώρια τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Για να κάνεις τυποποίηση πρέπει να έχεις κεφάλαια και αγορές».
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,40% προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής (ΑΣΕ), την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η υπεύθυνη εμπορίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής κα Μαρία Μανουσάκη, «προχωρήσαμε σε δημοπρασία για την διάθεσην 28 περίπου τόνων ελαιολάδου. Δεν υπήρξε όμως κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον.
Η κατάσταση αυτή την περίοδο στην εμπορία ελαιολάδου είναι κάπως περίεργη. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και αναμένεται να προχωρήσουμε σε νέα δημοπρασία ή πώληση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στην περιοχή μας έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ελαιοκάπρου γιατί είμαστε πρώιμη και τώρα έχουμε προχωρήσει στην αποθήκευση του προϊόντος».
Στη Λακωνία και συγκεκριμένα σε εμπορική πράξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιοπαναγιάς.
Τριάντα τόνους βιολογικό ελαιόλαδο φετινής εσοδείας πούλησε σε εγχώρια μεταποιητική εταιρεία τις προηγούμενες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Γιώργος Δογαντζής, η τιμή συμφωνήθηκε στα 5,80 ευρώ το κιλό, η οποία σημειωτέον είναι πλέον και η ανώτερη καταγεγραμμένη σε επίπεδο χώρας για φέτος, όσον αφορά γενικώς το ελαιόλαδο.
Το προϊόν ήταν οξύτητας γύρω στα 0,5, ενώ όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δογαντζής, ήδη έχουν παραχθεί 260 τόνοι ελαιόλαδου και απομένουν περίπου 10-15 τόνοι, αφού πρώτα μαζευτούν οι εναπομείνασες ελιές που είναι στα δέντρα ακόμα.
Οι τιμές του συμβατικού στην ΕΕ σύμφωνα με το παρατηρητήριο της Κομισιόν
Σύμφωνα με στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών της Κομισιόν (στοιχεία Δεκεμβρίου), οι τιμές παραγωγού στο συμβατικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εσοδείας 2022-2023, ήταν στη μεν Ισπανία αυξημένες έως και 60% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, στην Ιταλία η αύξηση άγγιζε το 51%, ενώ στην Ελλάδα, το 42%.
Την έγκριση της συγχρηματοδότησης της ίδρυσης πρότυπης μονάδας ελαιουργείου στο Σέλινο, ιδιοκτησίας του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου – Σελίνου» αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του «Ταμείου Ανάκαμψης» (Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.784.528 ευρώ, με 972.473 ευρώ να είναι δημόσια δαπάνη και 812.064 ευρώ με χρηματοδότηση του συνεταιρισμού.
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συνεταιρισμού στον ΑγροΤύπο, το ελαιοτριβείο θα στεγαστεί μαζί με το τυποποιητήριο στο ίδιο κτήριο στα Πλεμενιανά. Από την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση αναμένεται ξεκινήσει την λειτουργεία του σε δύο χρόνια.
Σε δύο δημοπρασίες προχώρησε, την Τρίτη (31/1/2023), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας της Κρήτης.
Η μια αφορούσε διαγωνισμό πώλησης 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,42% και η άλλη 10 τόνων παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,85%.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών Ιεράπετρας, «δεν υπήρξε εμπορικό ενδιαφέρον για τη πώληση ελαιολάδου και δεν έγινε καμιά εμπορική συμφωνία.
Πάντως η περιοχή μας είναι όψιμη και συνεχίζεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Αυτή την περίοδο είμαστε περίπου στο 60% της συγκομιδής.
Το θετικό είναι ότι είμαστε σε υψόμετρο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν έχουν δημιουργήσει ποιοτικά προβλήματα. Θα συνεχίσουμε τις δημοπρασίες το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ο συνεταιρισμός έχει αποθηκευμένο ελαιόλαδο στις δεξαμενές του».
Άγονος κρίθηκε και ο διαγωνισμός που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, την περασμένη Πέμπτη (26 Ιανουαρίου 2023), για τη διάθεση 110 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023 οξύτητας 0,30%, με τις τιμές που δόθηκαν στις προσφορές να μην ικανοποιούν τους παραγωγούς.
Από 4,70 ευρώ το κιλό έως και πάνω από 5 ευρώ οι τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός στο νησί. Πρόβλημα η ξηρασία, ελπίζουν στις βροχές οι αγρότες.
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Κρήτη αυτή την περίοδο, με τις τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 5 ευρώ.
«Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή, που ξεμένουμε από... βυτία»
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «το ενδιαφέρον για αγορές ελαιολάδου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και φαίνεται πως δεν υπάρχει κόπωση. Οι τιμές παίζουν στον παραγωγό από 4,60-4,70 έως και πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Αρκετές ποσότητες έφυγαν στα 4,80 ευρώ ανά κιλό. Το καλό είναι πως ενώ έχουν φύγει αρκετές ποσότητες, το μέγεθος της υπερ-βεντέμας είναι τέτοιο φέτος, που έχουμε και καλές ποσότητες για πώληση πιο μετά. Μάλιστα, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για εξαγωγή αυτή την περίοδο, κυρίως προς Ιταλία, που δυσκολευόμαστε λίγο για να βρούμε... βυτία με τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι του Μπάρι με τα καράβια. Θεωρώ, πως θα πιάσουμε εν τέλει φέτος τους 120.000 τόνους. Στο νησί οι αποθηκευτικές δομές επιτρέπουν αποθήκευση γύρω στους 35.000 με 40.000 τόνους, δηλαδή το 1/4 της εφετινής παραγωγής. Εκτιμώ, πως η αγορά θα πάει πολύ καλά και είναι σημαντικό αυτό για το νησί και την οικονομία μας».
Έπεσαν λίγες βροχές, αλλά όχι παντού-προβληματισμός των παραγωγών
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για βροχές τις επόμενες πέντε ημέρες στο νησί, όμως οι αγρότες ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους, καθώς σε πολλές περιοχές έχει δυο μήνες να ρίξει νερό. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη: «σε αρκετά σημεία του νομού Ηρακλείου έχει αρχίσει από χθες και ρίχνει λίγο νερό. Αν αυτό συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, τότε θα πάει πρίμα η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, ειδάλλως θα έχουμε θέμα».
Ο κ. Κώστας Καράτζης από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου από την άλλη τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «δεν έχει βρέξει όπως θα έπρεπε, ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες μέρες, γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυο μήνες τώρα δεν έχουν πέσει σοβαρές βροχές και υπάρχει ζήτημα τόσο για τις ελιές, όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα σιτηρά που έχουμε βάλει κ.λπ.».
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, αλλά και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι συνθήκες ήταν ξηρές και με βάση το μετεωρολογικό σταθμό που διαθέτω, είχαν πέσει μόλις 10 με 15 χιλιοαστά νερού, με αποτέλεσμα τα δέντρα να... μπερδευτούν έως ένα βαθμό, αλλού να ανθίσουν κ.λπ. κ.λπ. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ο καιρός έχει αρχίσει και αλλάζει, έχει πέσει η θερμοκρασία, ενώ έχουν πλέον πέσει 100 χιλιοστά νερού. Θεωρώ ότι αν συνεχίσει βροχερός ο καιρός, θα πάμε καλά, όμως το σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια, ο καιρός πάει πίσω, δηλαδή καθυστερεί ο χειμώνας».
Προχωρά στην χώρα μας η θέσπιση Επιτροπής Προώθησης Εξαγωγών Ελαιολάδου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) «η συγκεκριμένη Επιττροπή θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Φέτος μπορούμε να πούμε ότι είναι η χρονιά του ελληνικού ελαιολάδου. Είναι ευκαιρία να ανοίξουν νέες αγορές για το προϊόν. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται συντονισμός και στρατηγικός σχεδιασμός».
Τη θέσπιση Επιτροπής Προώθησης Ελαιολάδου υπό τον συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών και του εθνικού φορέα εξαγωγών ENTERPISE GREECE, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και των επαγγελματικών οργανώσεων ΣΕΒΙΤΕΛ – ΕΘΕΑΣ, αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι φορείς του ελαιολάδου και των εξαγωγών, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης με τίτλο «Εξαγωγές ελαιολάδου: Προβλήματα, εμπόδια, προκλήσεις και ευκαιρίες», που διοργάνωσε στις 26 Ιανουαρίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).
Παρά την διεθνή αναταραχή, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, οι εξαγωγές σε επώνυμη, τυποποιημένη μορφή, παράλληλα με την προβολή και προώθηση του εμβληματικού εθνικού προϊόντος μας στην διεθνή αγορά, αποτελούν για τον ελαιοκομικό τομέα, τη σημαντικότερη διέξοδο της δυναμικής του, τόνισαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Στις καίριες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και απόψεις όλων των συμμετεχόντων, καταγράφηκαν τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στη διαδικασία εξαγωγών, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, οι προϋποθέσεις για την είσοδο σε δυναμικές διεθνείς αγορές, οι ευκαιρίες ανάπτυξης που πάντα υπάρχουν, κλπ. Οι πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων και των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο, επισημάνθηκε, να υποστηρίζονται ταυτόχρονα και από τις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας, προκειμένου να εκλείψουν τα εμπόδια και οι δυσλειτουργίες, παράλληλα με την αξιοποίηση μέτρων που θα δίνουν διαρκή πρόσβαση σε πληροφόρηση και σε (εθνικές ή και ενωσιακές) πηγές χρηματοδότησης.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ENTERPRISE GREECE κ. Αντώνης Γραβάνης, αναφέρθηκε στις εξαγωγικές επιδόσεις και τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιολάδου, στα προβλήματα έλλειψης εργατικών χεριών και αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην ανάγκη επενδύσεων και κινήτρων, στις υπηρεσίες ποιότητας που παρέχει σε πολλούς κλάδους ο εθνικός Οργανισμός Εξαγωγών και στην ανάγκη συνεργασίας με τους φορείς του τομέα, ΕΔΟΕ και ΣΕΒΙΤΕΛ για μια πιο αποτελεσματική προώθηση του εθνικού μας προϊόντος.
Η Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ κα Ευτυχία (Έφη) Μπακοπούλου, αναφέρθηκε στην κατάσταση και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για το ελληνικό ελαιόλαδο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, όπως τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο στις εν λόγω χώρες, στην σημασία της κατοχύρωσης και αξιοποίησης των Συστημάτων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ-ΠΓΕ) για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές σε διεθνές επίπεδο και τέλος στην ανάγκη παροχής τεχνογνωσίας σε χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και πρώην Πρόεδρος του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σκιαγράφησε τα προβλήματα των εξαγωγών των ελαιοκομικών προϊόντων και την ανάγκη συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση τους στην παγκόσμια αγορά. Παρουσίασε, επίσης, επιγραμματικά τα θέματα που έχουν τεθεί, την τελευταία περίοδο, υπόψη των αρμιδίων Υπουργών από το σύνολο των επαγγελματικών οργανώσεων του τομέα (ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΕΚ, ΣΥΤΕΚ), όπως η ανάγκη καθιέρωσης του ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής των συναλλαγών, η εφαρμογή της νομοθεσίας και οι αυστηρότεροι έλεγχοι στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, η ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο τελικό προϊόν, η αλλαγή στην διαδικασία της δακοκτονίας, η θέσπιση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος του ελαιουργού, η επίσπευση της επιστροφής ΦΠΑ, ο σχεδιασμός Προγραμμάτων προβολής προώθηση, η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, κ.λπ.
Ο κ. Δημήτρης Αναστόπουλος, Εισαγωγέας ελαιολάδου και Σύμβουλος εξαγωγών με δράση στην Ισπανία και τη Γαλλία, αναφέρθηκε στην δράση και κινητικότητα των ανταγωνιστριών ελαιοπαραγωγών χωρών (Τυνησία -Τουρκία) στην ανάγκη αξιοποίησης του μύθου, της ιστορίας και της καταγωγής για το ελληνικό ελαιόλαδο, με δημιουργία εθνικής ταυτότητας. Τέλος, παρουσίασε την πρόταση εθνικής συμμετοχής του ελληνικού ελαιολάδου στην Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου EXPOLIVA 2023 (10-13/5/23, στο Jaen της Ανδαλουσίας), προκειμένου να προβληθεί σε διεθνές επίπεδο ο τομέας της χώρας μας.
Στην σημασία του Μάρκετινγκ στην προσπάθεια εξασφάλισης υπεραξίας στο ελληνικό ελαιόλαδο, στα προβλήματα, όπως της απουσίας εγχώριας παραγωγής ορισμένων υλικών συσκευασίας, αλλά και στην διαρκή αύξηση του δείκτη «θνησιμότητας» των νεοεισελθέντων ετικετών ελαιολάδου, αναφέρθηκε ο σύμβουλος εξαγωγών κ. Δημήτρης Καραβασίλης.
Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του webcast του ΣΕΒΙΤΕΛ, ολοκληρώθηκαν με την παρέμβαση του Συμβούλου εξαγωγών κ. Δημήτρη Δούζμανη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προβολής της ελληνικότητας του ελαιολάδου, με διαρκή ανάδειξη της ταυτότητας και παράλληλα της διασφάλισης της ποιότητας και γνησιότητάς του.
Οι συνεταιρισμοί της Λακωνίας που πλήττεται αυτές τις ημέρες από την έντονη κακοκαιρία, συνεχίζουν τις πωλήσεις ελαιολάδου.
Ενενήντα τόνους ελαιόλαδο, οξύτητας 0,24% πούλησε την Πέμπτη το απόγευμα ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, στην τιμή των 5,31 ευρώ το κιλό.
Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας, βαίνει σιγά-σιγά προς ολοκλήρωση το αμέσως επόμενο διάστημα, αν και αυτές τις ημέρες, έχει διακοπεί η συγκομιδή, λόγω των έντονων φαινομένων».
Στη Μεταμόρφωση ζημιές δεν υπάρχουν από την κακοκαιρία, προσθέτει ο κ. Λάγγης, υπογραμμίζοντας πως η ποιότητα των συγκομιζόμενων καρπών και του παραγόμενου ελαιολάδου, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν υπάρχουν θέματα από δάκο ή γλοιοσπόριο. Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης αναμένει μια παραγωγή φέτος, κάτω από 1.000 τόνους, ενώ ήδη έχουν φύγει κοντά στους 300 τόνους, εφετινής εσοδείας.
Τριάντα ακόμα τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εφετινής εσοδείας πούλησε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας, πριν από δυο ημέρες.
Η συμφωνία, όπως μας λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Βαρελάς, έκλεισε στα 5,25 ευρώ ανά κιλό, με την οξύτητα στα 0,4%.
Συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ δυσαρεστημένοι φαίνεται να είναι οι παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου που φέτος δεν είχαν την αυξημένη τιμή του 1 ευρώ σε σχέση με το συμβατικό.
Στο μεταξύ οι προβλέψεις δικαιώνονται για την ισπανική παραγωγή, η οποία αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλή και πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εντάσεις στην αγορά τους επόμενους μήνες.
Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε στην πώληση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,37%. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Βασίλης Κατσικαλάκης, «η συμφωνία πώλησης έγινε με ντόπιο τυποποιητή στην τιμή 5,06 ευρώ το κιλό. Εμπορικό ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου υπάρχει αλλά ο καιρός δεν μας έχει βοηθήσει στην συγκομιδή. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω έλλειψης εργατών. Ακόμη έχουμε παραγωγή στα δέντρα και εκτιμώ κατά το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Πάντως έχουμε προβλήματα δάκου και γλοιοσπορίου από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα».
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Μάνης προχώρησε στην πώληση περίπου 40 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, «το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε ελληνική εταιρεία με τιμή στα 5,16 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ακόμη το ένα τρίτο της παραγωγής ελαιοκάρπου στα δέντρα και η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη στις αποθήκες του περίπου 80 τόνους τους οποίους θα πουλήσει το επόμενο διάστημα με δημοπρασία».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή εδώ και 4 ημέρες στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα μετά τις 25 Δεκεμβρίου να έχουμε προβλήματα ποιότητας και βαρειά λάδια. Αρκετοί παραγωγοί πούλησαν πριν τα Χριστούγεννα που είχε μεγάλη ζήτηση και καλές τιμές. Οι τιμές που πούλησαν φέτος οι παραγωγοί στην περιοχή ήταν γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ έφτασε και στα 5,10 ευρώ κάποια στιγμή. Πάντως ο συνεταιρισμός έχει στις αποθήκες του ελαιόλαδο και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δημοπρασίες για την πώλησή του. Ερωτήματα πάντως δημιουργεί στους παραγωγούς η διαφορά τιμής ελαιολάδου που έχει η Μεσσηνία σε σχέση με την Λακωνία».
Στην Ισπανία σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου της ισπανικής AICA (Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Αγροδιατροφικών Προϊόντων), η παραγωγή που έχει συγκομιστεί στην χώρα κατά τον Δεκέμβριο ήταν 232.000 τόνοι (έναντι 288.000 τόνους της αντίστοιχης περσινής). Στους τρεις μήνες της φετινής εμπορικής περιόδου η AICA αναφέρει ένα σύνολο παραγωγής της τάξης των 431.090 τόνων. Τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου ήταν στους 625.670 τόνους, το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας (MAPA).