Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πότε είναι υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά άρδευσης στο ΟΣΔΕ

24/07/2023 10:22 πμ
Η σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φετινό ΟΣΔΕ αναφέρει πότε είναι υποχρεωτική η κατάθεση δικαιολογητικών άρδευσης.

Η σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φετινό ΟΣΔΕ αναφέρει πότε είναι υποχρεωτική η κατάθεση δικαιολογητικών άρδευσης.

Συγκεκριμένα δικαιολογητικά άρδευσης υποχρεωτικά μόνο για όσους αιτούνται το μέτρο 10.1.4-μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
i. Βεβαίωση ΟΕΒ για άρδευση αγροτεμαχίων
ii. Βεβαίωση Δήμου για άρδευση αγροτεμαχίων
iii. Βεβαίωση Περιφέρειας για άρδευση αγροτεμαχίων
iv. Άδεια χρήσης νερού ή αίτησης προς αρμόδια υπηρεσία για ιδιωτική υδροληψία

Η υποβολή δικαιολογητικών άρδευσης, είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την πληρωμή του μέτρου Μ10.1.04.: «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα», του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων ΕΑΕ 2023 για τους ενταγμένους παραγωγούς στη Δράση Μ10.1.04, τα δικαιολογητικά άρδευσης αγροτεμαχίων μεταφέρονται όπως είχαν υποβληθεί στην ΕΑΕ 2022.

Υποβάλλονται νεότερα παραστατικά στην περίπτωση μη υποβολής το 2022 ή τροποποίησης σε σχέση με τα ισχύοντα το 2022.

Σημειώνεται ότι σε αγροτεμάχιο που δηλώνεται αρδευόμενο η συμπλήρωση του φορέα άρδευσης, είναι υποχρεωτική.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
12/09/2024 09:51 πμ

Έρχονται αυξήσεις στο νερό άρδευσης, αφού είναι η εύκολη λύση σε μια χώρα που δεν έχει καμιά μακροχρόνια στρατηγική ύδατος.

Ενώ σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει φράγματα και έχουν κάνει επενδύσεις με στόχο την την αφαλάτωση νερού με χαμηλό ενεργειακό κόστος αλλά ακόμη και την ανακύκλωση του νερού για άρδευση καλλιεργειών, στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο κάθε φορά που έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας να αυξάνουμε τις τιμές του νερού.

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Μεταξύ των μέτρων ανέφερε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την κοστολόγηση - τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος.

Η εν λόγω Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει σαφείς και διαφανείς κανόνες, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, θα προβλέπει πως τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο της Απόφασης παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Θα υπάρχει μέριμνα για: ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης 3 φορές ετησίως κ.ά.

Τελευταία νέα
16/09/2024 06:21 μμ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ορίζεται η 20η Οκτωβρίου 2024 και θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.

Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το 2024 απαιτεί τόσο η οριστικοποίηση της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή όσο και η αποδοχή της από τον αποδέκτη να γίνουν ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων, δηλαδή έως 20/10/2024.

Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή ή έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον αποδέκτη (δηλαδή δεν έχουν υποβληθεί) ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2024.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της περίπτωσης «ΛΥΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΓΗ», αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής (εδώ)

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)

16/09/2024 10:20 πμ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν, από τις 16 του Οκτωβρίου, προκαταβολές έως και 70% του 1ου Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Αντίστοιχα έδωσε το πράσινο φως και για προκαταβολές κονδυλίων του 2ου Πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης έως 85%.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξουσιοδότησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλλουν υψηλότερες προκαταβολές κονδυλίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εξ αυτών. Υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεων τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 50% επί του παρόντος. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να αυξηθούν έως και κατά 85 %, αντί του συνήθους 75%.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι γεωργοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και βασικών εμπορευμάτων.

Τώρα είναι στο χέρι του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει τις προκαταβολές των ενισχύσεων.

12/09/2024 06:00 μμ

Δόθηκε παράταση, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2024.

Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Την Δευτέρα 15.07.2024 ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.).
Μέχρι σήμερα 12.09.2024 (15:00), δηλαδή 57 ημέρες μετά, μέσω του GOV.GR είναι δεσμευμένες, δηλαδή επεξεργάστηκαν από τα Κ.Υ.Δ., 606.892 αιτήσεις, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί, μαζί με τις online αιτήσεις, συνολικά 487.367 αιτήσεις.

Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού μας, από το σύνολο των 466 Κ.Υ.Δ. που συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων της Ε.Α.Ε. 2024, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους:

  • Σε ποσοστό 90% - 100 %, 208 ΚΥΔ, δηλαδή το 44% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 70% - 90%, 139 ΚΥΔ, δηλαδή το 30% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 50% - 70%, 58 ΚΥΔ, δηλαδή το 13% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 15% - 50%, 47 ΚΥΔ, δηλαδή το 10% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 0% - 15 %, 14 ΚΥΔ, δηλαδή μόλις το 3% των ΚΥΔ

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 347 ΚΥΔ, δηλαδή το 75% του συνόλου των ΚΥΔ έχουν ολοκληρώσει από 70% έως 100% των εργασιών τους.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπρόθεσμα, αξιόπιστα και με επιτυχία για όλους τους παραγωγούς της χώρας, το ΥπΑΑΤ έλαβε θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από πρόταση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα 12.09.2024 και έλαβε αρ. πρ. απόφασης 532/272755, συνεχίζεται απρόσκοπτα, αδιάληπτα και παραδεκτά (χωρίς ποινή), η υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024.

Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων.

12/09/2024 01:45 μμ

Σήμερα Πέμπτη (12/9) λήγει η κατάθεση των αιτήσεων για το ΟΣΔΕ του 2024.

Τα ΚΥΔ ζητούν παράταση μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ενώ η πρόταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός κ. Τσιάρας - που ανέλαβε την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ - θα πρέπει να ενημερωθεί ότι η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών και ουσιαστικά είναι στον «αέρα», επειδή ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις, υπάρχουν προβλήματα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και τους διασταυρωτικούς.

Αν δεν σοβαρευτούν και δεν λύσουν τα προβλήματα θα χαθούν αγροτικές ενισχύσεις και θα βγουν εκτός επιλεξιμότητας αγροτεμάχια.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που κινδυνεύει να μην μπορέσει να πληρώσει την προκαταβολή του τσεκ των αγροτών μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γιατί κάποιοι, για να μην δυσαρεστήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, αποφάσισαν να «αποδομήσουν» τον Οργανισμό ελέγχων και πληρωμών και τον κατάντησαν ούτε να μπορεί να κάνει σωστούς ελέγχους και ούτε να μπορεί να κάνει σωστές πληρωμές. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μία σειρά Μέτρων του ΠΑΑ (Κομφούζιο, Βιολογικά κ.α.) καθυστερούν να προκηρυχθούν επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η υπόθεση του ΟΣΔΕ.

Επιστολή ΚΥΔ για παράταση ΟΣΔΕ

Σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), αναφέρει τα εξής:

Φτάνοντας στην καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2024, επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε προβλέψει 2 μήνες πριν.
Ότι η χρονική συγκυρία καθώς και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί σε επαρκείς λειτουργίες κατέστησαν αδύνατη την διεκπεραίωση των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας.

Παρατηρούμε και επισημαίνουμε ότι πλέον των 200.000 αγροτών δεν έχουν διεκπεραιώσει συνολικά η μερικώς την δήλωση καλλιέργειας, αριθμός που απαιτεί τεράστιο χρονικό διάστημα για ολική αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Επιπλέον μέχρι σήμερα:

Α) Δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Β) Απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας

Γ) Τα Κέντρα υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, μία διαδικασία που τα προηγούμενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον 1 μήνα ούτως ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και να οδηγηθούμε σε έγκυρη πληρωμή προκαταβολής.

Δ) Τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες δηλώσεις να παραμένουν ανοικτές αναμένοντας την επίλυσή τους.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε δεδομένη την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με δυνατότητα λειτουργίας ακόμα 25 ημερολογιακών ημερών μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία που ούτως η άλλως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί χρονοδιάγραμμα στόχων των ΚΥΔ.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου και του οργανισμού ούτως ώστε να διασφαλιστεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, που έχει ανακοινωθεί ήδη, και να βρεθεί λύση σε όλα τα παραπάνω ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε έγκαιρη και έγκυρη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου.

11/09/2024 01:52 μμ

Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα του ΟΣΔΕ, με συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και παράγοντες της αγοράς αγροτικών εφοδίων να ζητούν από το ΥπΑΑΤ την παράταση, κατά ένα μήνα, της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων.

Συγκεκριμένα οι φορείς ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ, ΠΕΦΠΒΠ, βιώνοντας από κοντά τα παραγωγικά προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Σε δύο ημέρες, αν και λήγει η προθεσμία (12/9) για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς πάνω από 200.000 παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.

Η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.

Ζητούν τα εξής από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

  • Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.
  • Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθούν από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.
  • Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερόμενους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.

Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων – ΣΥΣΕΠ
Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ
Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων – ΣΠΕΛ
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού – ΣΕΠΥ
Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ

11/09/2024 01:09 μμ

Μετά την επιστολή της DG Agri για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στοιχεία ήρθαν στα χέρια του Υπουργού κ. Κώστα Τσιάρα, ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων μπαίνει υπό την εποπτεία του.

Βλέπετε όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κυκλοφορούσε φήμες ότι όλα πάνε καλά με τις πληρωμές και το ΟΣΔΕ.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που έχουν διαπιστωθεί σχετικά με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός τίθεται σε επιτήρηση για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.

Η απόφαση επιτήρησης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται σε ισχύ από την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει, η υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΥπΑΑΤ και έχει αποδεχθεί με επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιτηρείται από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το θεσμικό εποπτικό όργανο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την απόφαση του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.

Να τονιστεί ότι η απόφαση επιτήρησης δεν διαταράζει και δεν έχει καμία επίπτωση και αρνητική συνέπεια στην λειτουργία του Οργανισμού, που συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα τις πληρωμές όλων των καθεστώτων, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης, σχετίζονται με τα ευρήματα, δηλαδή με τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία, που βελτιώνουν την ελεγκτική του ικανότητα, σε σχέση με φορείς με τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται και εποπτεύει, ενώ παράλληλα τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και τυπικά η ελεγκτική του ικανότητα.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός ενισχύεται με ανθρώπινους πόρους στοχευμένα, σε Διευθύνσεις που διαπιστώθηκε, πως υπάρχει ανάγκη, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Τεχνικών Ελέγχων, με στόχο να ενισχυθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του έργου και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων Διευθύνσεων όσο και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε αλλαγές και πέρα από τις συστάσεις της Επιτροπής, που θα βοηθήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εξελιχθεί και να εκσυγχρονισθεί.

Το Σχέδιο Δράσης θα εφαρμοσθεί με στόχο την καλύτερη, πιο διαφανή και πιο δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ πάντως δικαιώνει τις θέσεις που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο (εδώ)

09/09/2024 12:59 μμ

Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.

Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.

Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.

Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.

Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:

Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.

Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.

Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:

I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν

II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.

III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς

IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν

Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.

Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.

Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

04/09/2024 03:43 μμ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έρχεται στην Αθήνα, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει εξονυχιστικούς ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο στόχαστρο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρας Κοβέσι, έχει τεθεί ο οργανισμός ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο σε μεγάλο βαθμό εστιάζουν οι έρευνες για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προς εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και για το λόγο αυτό θα ελεγχθούν όλες οι πληρωμές του προς πάσα κατεύθυνση.

Η έρευνα που διεξάγεται αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις και διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βρεθούν οι πληρωμές του ΟΣΔΕ του 2023. Θα πάνε οι έρευνες όμως και στους διαγωνισμούς αλλά και στις απευθείας αναθέσεις που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενδιαφέρον υπάρχει από την ΕΕ για τις πληρψμές και τα παράνομα βοσκοτόπια αλλά και για την τεχνική λύση.

Στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα υπάρχουν ήδη καταγγελίες για παράνομες παρακρατήσεις των αγροτικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων δεν φτάνει στους παραγωγούς αλλά «χάνεται» στους μεσάζοντες.

Στο μεταξύ συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πολιτική των μηνυμάτων προς τα ΚΥΔ της χώρας, στα οποία τονίζει ότι η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) του 2024 λήγει στις 12/9 και καλεί να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία. Όσο περνάνε οι ημέρες το αδιέξοδο μεγαλώνει με τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ.

04/09/2024 08:31 πμ

Η λειψυδρία έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση πολλές περιοχές της χώρας και το κόστος των γεωτρήσεων που κατεβαίνουν όλο και βαθύτερα καθιστούν επιτακτική τη λήψη μέτρων.

Oι παραγωγοί προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, αναμένεται σταδιακά να γίνουν είδος πολυτελείας ή και να εκλείψουν είδη όπως τα σταφύλια, οι ελιές, τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά.

H αγροτική παραγωγή είναι ένας κλάδος που απαιτεί σημαντικό όγκο νερού προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων του.

Στην ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλία. Αρκεί όμως μόνο η ορθολογική χρήση; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νερό δεν το έχουμε όποτε το θέλουμε καθότι πέφτει σε μεγάλη ένταση και ποσότητες χωρίς να μπορούμε να το μαζέψουμε και χάνεται είτε στη θάλασσα συμπαρασύροντας γόνιμο έδαφος και θρεπτικά στοιχεία για την γεωργία μας, ή στο υπέδαφος.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο συγκομιδής νερού για άρδευση. Μπορεί να αραίωσαν οι βροχές αλλά το νερό που είναι να πέσει θα πρέπει και να μαζευτεί.

Αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Την βούλησή τους να επενδύσουν περισσότερο σε καινοτόμες πρακτικές για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, διατύπωσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στην ομάδα της EUMED9 και εκπροσωπούν τις χώρες της Μεσογείου, κατά τηn συνεδρίασή τους, στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, στη Λάρνακα της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι.

Στην κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της EUMED9 δεσμεύονται στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων και πρακτικών για τη διασφάλιση υδατικών αποθεμάτων, όπως η αφαλάτωση, η επαναχρησιμοποίηση του νερού λυμάτων για άρδευση στην αγροτική παραγωγή, η ανακύκλωση στη χρήση υδάτινων πόρων στη γεωργία.
Στη συνεδρίαση της Ομάδας των χωρών των EUMED9, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γ. Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του κ. Τσιάρα για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα οι εννέα εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ από την Μεσόγειο (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο), δεσμεύθηκαν:

1. Να εφαρμόσουν ήπιες και βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του νερού στη γεωργία και να υιοθετήσουμε προηγμένες τεχνικές άρδευσης και γεωργικές πρακτικές και τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών και ποικιλιών.

2. Να ενισχύσουν την συνεργασία μεταξύ των χωρών MED 9, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συμμετοχή σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές διαχείρισης και τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για να μετριαστούν οι συνέπειες της ξηρασίας.

3. Να ενισχύσουν τις εταιρικές σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες στο Νότο της ΕΕ, των οποίων ο γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει επίσης ξηρασία και λειψυδρία.

4. Να υποστηρίξουν την καινοτομία και την ψηφιοποίηση στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής, με στόχο την προώθηση της αποτελεσματικής χρήσης του νερού ως εργαλείου για την προσαρμογή της γεωργίας μας στην κλιματική αλλαγή.

5. Να ενισχύσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και να προωθήσουν την καλλιέργεια κουλτούρας εξοικονόμησης νερού στους αγρότες μας.

Οι εκπρόσωποι, κράτη μέλη της ΕΕ, της Ομάδας EUMED9, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ανθεκτικότητας για το Νερό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως η μακροπρόθεσμη μη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων και οι μελλοντικές κλιματικές προβλέψεις, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, την ασφάλεια του εφοδιασμού των τροφίμων, του εισοδήματος των αγροτών και των προσδοκιών των καταναλωτών.

Σε αυτή τη λογική οι ομάδα των EUMED9 καλούν την ΕΕ:

  • Σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διασφάλιση συνέργειας και συνοχής σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα νερού και να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, διασφαλίζοντας την απαραίτητη αποθήκευση νερού, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας του νερού για τον πρωτογενή τομέα.
  • Σε ευελιξία και απλούστευση στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΚΓΠ για μέτρα διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας χρηματοδότησης παρεμβάσεων σε επενδύσεις άρδευσης και παροχής εργαλείων προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων της λειψυδρίας και της ξηρασίας, συμπεριλαμβανομένων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
  • Στην προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας στην ΕΕ για τη συμβολή στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, την προώθηση της χρήσης των διαθέσιμων τεχνολογιών και των καινοτόμων τεχνικών αναπαραγωγής φυτών για την απόκτηση φυτικών ποικιλιών καλύτερα προσαρμοσμένων στη λειψυδρία.

Κλείνοντας την διακήρυξή τους, οι εκπρόσωποι της ομάδας των EUMED9 τονίζουν ότι υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας συνολικής προσέγγισης, σύμφωνα με την ατζέντα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου 2024, πάντα με στόχο τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ανθεκτικού στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίζει την ευημερία των αγροτών.

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Μάλτας

Στο περιθώριο της συνεδρίασης EUROMED9 οι εκπρόσωποι της Ελλάδας - Μάλτας και Κύπρου υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της σχέσης των τριών χωρών στον αγροτικό τομέα.

Στο μνημόνιο προβλέπεται η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων για θέματα που αφορούν στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της αγροτικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των επιστημονικών εξελίξεων, της οικονομικής συνεργασίας και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων, πρακτικής άσκησης, επισκέψεων μελέτης κ.λπ., με επίκεντρο:
Ποιότητα εδάφους.
Δέσμευση άνθρακα.
Εκπομπές οξειδίων.
Υποστήριξη Νέων Αγροτών.
Ενδυνάμωση των Γυναικών στη Γεωργία.
Προόδους στην καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα.
Διαχείριση Υδάτων.
Εναλλακτικές και Βιώσιμες Μέθοδοι Γεωργίας (π.χ. υδροπονία).
Διευκόλυνση της πρόσβασης στην επίσημη εκπαίδευση ή/και κατάρτιση.
Παροχή συμβουλών για νομοθετικές αναθεωρήσεις και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Προώθηση της συνεργασίας σε έργα που βοηθούν τους μικρούς αγρότες στην προστιθέμενη αξία, ιδίως στην εμπορία και στη μεταποίηση.
Δημιουργία ή ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων για τη γεωργία.
Διευκόλυνση ανταλλαγών επισκέψεων για αγρότες.

03/09/2024 07:56 πμ

Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγματα, όλων των μεγεθών αλλά και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κατασκευή νέων έργων άρδευσης της Θεσσαλίας, στην εκδήλωση με θέμα «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – Φράγματα, Υποδομές και Έργα Υδρονομίας», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κιλελέρ στη Νίκαια Λάρισας.

Περισσότερα από 16 έργα υλοποιούνται ή είναι σε προγραμματισμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα οποία εξασφαλίζουν την άρδευση σε πάνω από 500.000 στρέμματα, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, κατά τη παρουσίαση που έγινε στην εκδήλωση στο Δημαρχείο της Νίκαιας, ενώπιον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ των έργων που παρουσιάσθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλία είναι:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ (ΕΡΓΟ ΥΔΩΡ 2.0 ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ).
Πρόκειται για ένα έργο άρδευσης εκτάσεων 19 χωριών και οικισμών από τον Νομό, συνολικού μήκους 685 χλμ. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα, ήτοι το σύνολο της έκτασης που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Ο Συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το ανωτέρω έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Καναλίων, Παλαιοκκλησίου, Καρδίτσας, Ρούσσου, Αρτεσιανού, Κρύας Βρύσης, Γεωργικού, Μητρόπολης, Φράγκου, Φαναρίου, Λωξάδας, Μακρυχωρίου, Σταυρού, Προδρόμου και Μυρίνης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΥΔΩΡ 2.0 (ΣΔΙΤ).
Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 80.148.358 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Είναι ένα έργο που καλύπτει περίπου 74.300 στρέμματα συνολική έκταση και περιλαμβάνει:
11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7,000 μ³ 11,500μ³)
11 αντλιοστάσια (52 αντλίες)
Περίπου 325 χλμ αγωγούς δικτύου

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ-ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ”ΛΙΒΑΔΟΤΟΠΟΣ” (ΠΑΑ 2014-2022).
Ο προϋπολογισμός φτάνει 10.969.698 ευρώ και αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος επί του ρέματος Λιβαδόρεμα, το οποίο εκβάλλει στον π. Πηνειό και των αγωγών μεταφοράς και διανομής νερού.

ΚΑΤΑΣΚΕΥH TAMIEYTHΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ: “ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ-ΛΙΒΑΔΟΤΟΣ” Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ (ΠΑΑ 2014-2022).
Ο προϋπολογισμό αγγίζει τα 21.185.000 ευρώ. Αντικείμενο είναι η κατασκευή φράγματος στη θέση Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος, επί του ρέµατος Πουρί στην περιοχή του Αγιόκαµπου στο Ν. Λάρισας, στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης, ύδρευσης, αλλά και των περιβαλλοντικών αναγκών της πεδιάδας Αγιάς – Ανάβρας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΔΕΛΕΡΙΑ – “ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΜΠΕΓΔΕΝΙ” ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΑΥΤΟΥ ΕΡΓΩΝ (ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΟΔΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ).
Αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός ταμιευτήρα νερού στη θέση Δελέρια – «Χείμαρρος Μπεγδένι» και των συνοδών αυτού έργων που είναι ο αγωγός μεταφοράς του νερού, το αρδευτικό δίκτυο και οι αναγκαίοι οδοί πρόσβασης. Ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ο 2ος Ταμιευτήρας Γλαύκης Ν. Λάρισας και ο Ταμιευτήρας Καστρίου Δήμου Λακέρειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 27 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Τ.Ο.Ε.Β ΣΕΛΛΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Αφορά την υπογειοποίηση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου, με στόχο την διαχείριση των υδάτων, η οποία θα βασίζεται στον προγραμματισμό των αρδεύσεων και στη μέτρηση του εφαρμοζόμενου νερού.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 13,1 εκατ. ευρώ, με το έργο να αφορά στην κατασκευή υπόγειων αγωγών συνολικού μήκους 255.230 μέτρων σε αγροκτήματα στους 4 Δήμους του Νομού Τρικάλων (ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, ΠΥΛΗΣ, ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ).

ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΦΡΑΓΜΑ ΛΗΘΑΙΟΥ – ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ”

Το ΦΡΑΓΜΑ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
με ταμιευτήρα 32 εκατ. μ3 και αρδευόμενη έκταση συνολικά 270.000 στρέμματα, έναντι γεωργικής γης 462.500 στρεμμάτων (μελλοντικό έργο).

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΞΕΡΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ».
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή τεχνικών έργων για τη συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξεριά για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Όπως τονίστηκε πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών και επανοδημοπράτηση του έργου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΞΕΡΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3.558.800 ευρώ και αφορά στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού από την λιμνοδεξαμενή Ξεριά προς την Ευξεινούπολη και τον Αλμυρό του Δήμου Αλμυρού και ο οποίος θα εξυπηρετεί τοπικές ανάγκες άρδευσης.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Θέλω καταρχάς να σας πω ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έναν χρόνο μετά από μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Η πλημμύρα του “Daniel” ήταν μια πλημμύρα έξω από τα προβλεπτικά μοντέλα, ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, τις συνέπειες του οποίου βιώσαμε και βιώσατε πρώτα και πάνω απ’ όλα εσείς με πρωτοφανή ένταση.

Θέλω, όμως, επίσης, να ξεκινήσω λέγοντας, κ. Περιφερειάρχα, ότι έναν χρόνο μετά απ’ αυτή την πολύ μεγάλη καταστροφή, τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σχετιζόμενη με την κλιματική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας, έχουν γίνει πολλά πράγματα. Έχουν να γίνουν πολλά περισσότερα και θα μιλήσουμε γι’ αυτά.

Αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Εργαστήκαμε και εργαστήκατε πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρώτα να ανατάξουμε, έστω και προσωρινά, από τις μεγάλες, τις πρωτοφανείς ζημιές που έγιναν, αλλά ταυτόχρονα να εργαστούμε και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις, σε βάθος χρόνου, που θα μας επιτρέψουν με αρκετή βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι τέτοια καταστροφή δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Είναι η πολλοστή φορά που επισκέπτομαι την Θεσσαλία, το γνωρίζετε καλά. Είχαμε την ευκαιρία σε προηγούμενες παρουσιάσεις να μιλήσουμε και για την άμεση αποκατάσταση, την κρατική αρωγή, όπως αυτή δρομολογείται υπό την εποπτεία του κ. Τριαντόπουλου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι, παρά τα σημαντικά ποσά τα οποία ήδη έχουν εκταμιευθεί, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μια διαδικασία πρωτοφανούς πολυπλοκότητας, επειδή κάθε υπόθεση έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Και σήμερα είμαστε εδώ να μιλήσουμε στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, για το τι πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε αφενός να αποτρέψουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα και για καταιγίδες μικρότερης έντασης από αυτή του «Daniel», που μετά βεβαιότητας θα έχουμε, αλλά και -θέλω να δώσω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό- να μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε τις βάσεις για μια σωστή και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 85% της κατανάλωσης νερού στη χώρα προορίζεται ουσιαστικά για ανάγκες άρδευσης. Προφανώς η Θεσσαλία σε αυτό έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είχαμε την ευκαιρία πριν -και θα προσπαθήσω να συνοψίσω αυτά τα οποία είπαμε- να μιλήσουμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, τα έργα τα οποία διεξάγει η Περιφέρεια. Προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις που αφορούν χειμάρρους, ρέματα, αναχώματα, έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα οποία δρομολογούνται με μια γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προς την Περιφέρεια. Πάντα καθ’ υπόδειξη, ανοίγω μια παρένθεση, των ειδικών και της εταιρείας στην οποία προΐσταται ο Μίλτος Γκουζούρης, τον οποίο τον γνωρίζετε πια καλά διότι έχει κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι του.

Γιατί κρίνω τόσο σημαντική αυτή την επιστημονική υποστήριξη; Γιατί έχω ακούσει και διάφορα κακοπροαίρετα σχόλια κριτικής για τους δήθεν Ολλανδούς οι οποίοι “έρχονται να μας υποδείξουν”.

Χρειαζόμαστε βαριά τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη από εταιρείες και από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και οι οποίοι συνεργάζονται απόλυτα -και θέλω να το τονίσω αυτό- με τους δικούς μας επιστήμονες και με την Περιφέρεια. Διότι όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει δεν είναι έργα τα οποία τα σχεδιάσαμε σε κάποιο γραφείο, είναι έργα τα οποία συζητήθηκαν στο πεδίο με εκτεταμένες επισκέψεις και τα οποία βρίσκουν απολύτως σύμφωνη και την Περιφέρεια και τους ειδικούς τους οποίους έχουμε εδώ.

Άρα, τα πρώτα έργα παρέμβασης, εξαιρετικά σημαντικά έργα τα οποία δρομολογεί η Περιφέρεια, ήδη τα βλέπετε στο πεδίο. Θα εκδηλώνονται και μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι έργα τα οποία πολλά χρόνιζαν, ενδεχομένως κάποια να μην είχαν γίνει και ποτέ, και είναι τα έργα της άμεσης προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενα νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης -και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό, γιατί αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία- είναι τα έργα για τα οποία μας μίλησε ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Είναι έργα τα οποία μπορεί να μην τα δούμε ποτέ, γιατί γίνονται πάνω στα βουνά. Πολλά, μικρά έργα. Είδατε οπτικοποιημένα για τι μιλάμε, γι’ αυτούς οι οποίοι δεν είναι ειδικοί.
Έργα τα οποία έχουν δύο βασικούς σκοπούς: να συγκρατήσουν το νερό και να καθυστερήσουν την ορμή του νερού καθώς αυτό θα έρχεται από τα βουνά προς τα πεδινά. Από τα βουνά έρχονται τα νερά πρωτίστως, το ξέρουμε πολύ καλά. Τα έργα αυτά, τα οποία μας τα έχουν υποδείξει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, είναι έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχουν πάρα-πάρα πολύ μεγάλο όφελος. Δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα, αλλά έχουν ένα πολύ μεγάλο όφελος και είναι τα πρώτα έργα τα οποία μπορούμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε.

Για τα έργα που έχουν γίνει ουσιαστικά σε ένα κομμάτι των ορεινών της Καρδίτσας, παλιά έργα, όχι τόσο στα Τρίκαλα, θα ήθελα να σας μεταφέρω -το δείξαμε κιόλας- το παράδειγμα της Εύβοιας, όπου κάναμε τέτοιες παρεμβάσεις -και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικές, κατά γενική ομολογία και των κατοίκων της Εύβοιας.
Φανταστείτε, λοιπόν, αντίστοιχα τέτοια έργα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση σε όλα τα ορεινά της Θεσσαλίας. Εδώ και πολύ καιρό ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα φώναζαν για τα έργα ορεινής υδρονομίας, ότι έχουν πολύ καλή σχέση κόστους-οφέλους. Έχει έρθει η ώρα τα έργα αυτά επιτέλους να τα υλοποιήσουμε.

Είναι και έργα τα οποία εμπλέκουν σε μεγάλο βαθμό και την τοπική κατασκευαστική κοινότητα, διότι είναι μικρά, σχετικά απλά έργα, δεν απαιτούν μεγάλη μελετητική ωριμότητα. Είναι έργα στα οποία, όμως, πιστεύουμε πάρα πολύ και τα οποία νομίζω ότι συνολικά θα έχουν ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στη διαχείριση ενδεχόμενων μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων.

Μετά, βέβαια, πάμε στα μεγάλα έργα, στη μεγάλη “προίκα” για τη Θεσσαλία. Τέσσερα έργα τα οποία έχουμε προτάξει και τα οποία θα μελετηθούν με πόρους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εξασφαλισμένη δαπάνη και ταχύτητα ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορούμε μέσα σε έναν χρόνο να έχουμε μελετητική ωριμότητα για έργα τα οποία συζητούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ουσιαστικά παρέμεναν όμως στο φαντασιακό μας, έτσι; Δεν υπήρχε τίποτα, υπήρχε μια ιδέα. Πύλη, Μουζάκι, η διώρυγα της Γυρτώνης προς την Κάρλα και φυσικά τα έργα τα οποία αφορούν την Κάρλα, σημαντικά έργα.

Γίνονται και άλλα έργα, τα παρουσιάσαμε, αλλά αυτά είναι τέσσερα έργα τα οποία απαιτούν μελετητική ωριμότητα. Προσθέστε στα μεγάλα φράγματα και τον Ενιπέα, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως ένα έργο δρομολογημένο. Περιέγραψε όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- ο Χρήστος Σταϊκούρας τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων αυτών.
Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγματα, όλων των μεγεθών. Όμως όταν φτιάχναμε τα φράγματα πριν από κάποιες δεκαετίες, τότε, θα έλεγα, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και οι κανονιστικές υποχρεώσεις ήταν πολύ πιο “ελαφριές” από ό,τι είναι σήμερα.
Όμως το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό. Δεν είναι μόνο αντιπλημμυρικά, είναι αρδευτικά, μπορεί να είναι υδροηλεκτρικά και σε μία εποχή που χρειαζόμαστε μεγαλύτερα και περισσότερα φράγματα για να διαχειριζόμαστε το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο έχουν τεράστια σημασία. Δείτε τα φράγματα, ουσιαστικά, ως μπαταρίες σε ένα μελλοντικό δίκτυο, το οποίο θα είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτά τα έργα λοιπόν είναι, θα έλεγα, όχι τόσο μακράς ωρίμανσης, αλλά σίγουρα μακράς υλοποίησης. Ξέρετε, τα μεγάλα έργα έχουν μία ιδιαιτερότητα: πολλές φορές άλλος τα σχεδιάζει, άλλος τα υλοποιεί και άλλος τα εγκαινιάζει.

02/09/2024 05:04 μμ

Ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για την υποβοήθηση υποβολής καταγγελιών για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Οργανισμού Πληρωμών.

Οποιοσδήποτε πολίτης, ιδιώτης είτε εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου έχει τη δυνατότητα πλέον να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (εδώ) και να υποβάλλει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία, που μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη ή Επιχείρηση, Υπάλληλο ή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η διαδικασία είναι απλή και απαιτείται μόνο σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.

Με την είσοδο στην ψηφιακή εφαρμογή και ειδικότερα για την υποβολή επώνυμων καταγγελιών, απαιτείται ταυτοποίηση των στοιχείων του καταγγέλλοντος μέσω του TAXISNET.

Παράλληλα, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία και με άλλους τρόπους χρησιμοποιώνται ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ταχυδρομείο κτλ.

Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου συστήματος και της άμεσης αρχειοθέτησης ενδεδειγμένος και αποτελεσματικότερος τρόπος θεωρείται από τον Οργανισμό η υποβολή καταγγελιών μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ).

Την συγκεκριμένη εφαρμογή ζητούσε στο υπόμνημά της και η ΕΕ αλλά το ερώτημα είναι θα γνωρίζει μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις καταγγελίες (όπως γίνεται με την ΑΑΔΕ) ή θα τις γνωρίζουν και άλλοι.

Ακόμη ρωτάμε έχει προσωπικό ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγχει την κάθε καταγγελία ή θα την δίνει σε εργολάβους;

02/09/2024 04:34 μμ

Ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ο ΟΠΕΚΕΠΕ με λευκές σελίδες και χωρίς δικαιολογητικά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024. Το ερώτημα είναι τελικά πότε θα γίνουν έλεγχοι και τι πληρωμές θα γίνουν μετά όλα αυτά.

H επιχείρηση επιστροφή στην νομιμότητα του ΟΣΔΕ επανέρχεται με τις λευκές σελίδες αντί ενοικιαστηρίων, τιμολογίων αγοράς, πιστοποιητικών κλπ.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι με αυτό τον τρόπο βοηθά το «μαϊμούδισμα» των αιτήσεων ΟΣΔΕ για παράνομο Εθνικό Απόθεμα και ιδιοποίηση εκτάσεων χωρίς συμφωνητικά και αποδεικτικά χρήσης για Οικολογικά Σχήματα έτσι ώστε να κερδίσουν οι λίγοι και να χάσουν οι πολλοί αλλά και για συνδεδεμένες χωρίς τα υποχρεωτικά καρτελάκια.

Και επειδή αυτά δεν γράφονται σε εγκυκλίους - γιατί είναι παράνομες διαδικασίες - επιλέγεται η μέθοδος των μηνυμάτων.

Έτσι ανακοίνωση από τη διεύθυνση άμεσων ενισχύσεων του Οργανισμού αναφέρει ότι «με απόφαση της διοίκησης και για διευκόλυνση του έργου σας, σας ενημερώνουμε ότι από αύριο 30/8/2024 υλοποιείται η άρση της υποχρέωσης καταχώρισης των δικαιολογητικών που αφορούν στα Οικολογικά Σχήματα και από Σάββατο 31/8/2024 και στα δικαιολογητικά των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καταχώριση των εν λόγω δικαιολογητικών θα γίνει μετά την οριστικοποίηση του συνόλου των αιτήσεων και για διευκόλυνσή σας θα σας αποσταλεί σχετική αποσφαλμάτωση».

Η παράνομη λύση να μην υπάρχουν έλεγχοι κατά την καταχώρηση βολεύει ταυτόχρονα και τον τεχνικό σύμβουλο για να κρύψει το καρούλι της εφαρμογής που ανέβασε για το ΟΣΔΕ 2024, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ούτε πολλούς χρήστες ούτε και κανονικές αιτήσεις ΟΣΔΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά και το λόμπι της παράνομης απόσπασης ενισχύσεων με κάθε τρόπο.

Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι η επιλογή αυτή είναι καλά επεξεργασμένη τακτική ώστε να βρεθεί σε δίλημμα ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας και να δεχθεί ότι του πουν και να πληρώσουν ότι θέλουν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Θα του λένε ή συμβιβάζεσαι και πληρώνουμε ότι θέλουμε ή δεν πληρώνουμε.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για συνδεδεμένα καθεστώτα

Στο μεταξύ ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους δικαιούχους παραγωγούς ότι η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 και ειδικότερα:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ
καθώς και της Ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια του ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
θα παραμείνει ενεργή, από τη Δευτέρα (02/09/2024) έως και την Παρασκευή (06/09/2024) στις 15:00, για διορθώσεις των καταχωρήσεων ή καταχώρηση τυχόν ποσοτήτων που δεν είχαν προλάβει να καταχωρηθούν εγκαίρως από τους εμπόρους.

30/08/2024 05:07 μμ

Οι προβλέψεις των πληρωμών, βάσει του προγραµµατισµού ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν τα εξής:

Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα χρήματα που θα λάβουν οι αγρότες το τρίτο τρίμηνο του έτους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου φτάνουν στα 146.556.829 ευρώ, ενώ 72.698.820 ευρώ θα προέλθουν από την ΚΑΠ.

Πιο αναλυτικά, έως το Σεπτέμβριο αναμένονται περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση αλλά και 14.451.479,85 ευρώ για τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ. Επίσης, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν 18,8 εκατ. ευρώ για το Leader αλλά και 1,1 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε γεωπεριβαλλοντικά μέτρα.

Για προκαταβολές τσεκ με την καθυστέρηση του φετινού ΟΣΔΕ δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (και με βάση ποιο ΟΣΔΕ θα πληρώσει).

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα εξοφληθούν τα Σχέδια Βελτίωσης και η Μεταποίηση με την καταβολή 63 εκατ. ευρώ αλλά και τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ όπου οι δικαιούχοι θα λάβουν 15.177.219,77 ευρώ.

Επίσης στα 12 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που θα πληρωθούν για την Παροχή Συμβουλών, 4 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση των Νέων Γεωργών και 3 εκατ. ευρώ για τα Συστήματα ποιότητας Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Στους τελευταίους µήνες του 2024 σχεδιάζεται θα καταβληθούν:
Τα 174.032.766 ευρώ της αναδιανεµητικής ενίσχυσης.
Τα 109.306.176,20 ευρώ της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Τα 28 εκατ. ευρώ για τη συµπληρωµατική εισοδηµατική ενίσχυση των Νέων Γεωργών.

30/08/2024 11:43 πμ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.

Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».

Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.

Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.

Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.

1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.

2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.

3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.

4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.

5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.

Κύριε Μπαμπασίδη

Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.

Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.

Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.

29/08/2024 04:54 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει τη διαδικασία πληρωμής της Δράσης 2 των υπομέτρων 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1-16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020.

Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της Δράσης 2 των ανωτέρω υπομέτρων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της, όπως αποτυπώνονται στην Απόφαση Ένταξης και τις νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν.

Βάσει των στοιχείων αυτών βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για τη φύση, το εύρος και τα όρια της εκτελεσθείσας εργασίας, διασφαλίζοντας τα παρακάτω:

1. Τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις).

2. Την πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής.

3. Την πραγματικότητα των πράξεων.

4. Την ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και η πληρωμή πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο δικαιούχος υποβάλει ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτηση προκαταβολής / πληρωμής η οποία λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από αυτό. Για την υποβολή της αίτησης μέσω του ΠΣΚΕ, ο δικαιούχος εισέρχεται στο ΠΣΚΕ με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποίησε για τη συμπλήρωση του αιτήματος στήριξης.

Η συμπλήρωση της αίτησης γίνεται με τη βοήθεια πληροφοριακού υλικού που είναι αναρτημένο στο ΠΣΚ.

Η διαδικασία πληρωμής που περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων της Δράσης 2 του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020 και σε κάθε αίτηση προκαταβολής, μερικής και τελικής πληρωμής της.

Το Τμήμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί έλεγχο πληρότητας και κανονικότητας του φακέλου πληρωμής καθώς και έλεγχο των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων που πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την πληρωμή. Εάν οι φορολογικές ή και ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν λήξει, η προσκόμιση νέων ενημεροτήτων μπορεί να γίνει και σε αυτό το στάδιο εκτέλεσης της πληρωμής.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

28/08/2024 02:58 μμ

Έρχονται αλλαγές το 2024 στο Οικολογικό Σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Στην ουσία γίνεται μια προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ δίνει διευκρινήσεις για το πιστοποιητικό συμμόρφωσης, που πέρυσι - όπως αναφέραμε στον ΑγροΤύπο - «άνοιγε πόρτα» για να μπορούν πολλοί να εισπράξουν το συγκεκριμένο πριμ. Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν τα εξής:

Α) Τροποποίηση του άρθρου 5 ως εξής:

Αντικαθίσταται η πρώτη παράγραφος ως εξής: «Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, διαθέτουν αγροτεμάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.

Η ένταξη των εν λόγω αγροτεμαχίων ή/και εκτροφών τεκμηριώνεται από ενεργή σύμβαση του παραγωγού με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), καθώς και από πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι, όπως αυτό ορίζεται στη παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 και του άρθρου 1 του Καν. (ΕΕ) 2021/2119 της Επιτροπής της 1ης Δεκεμβρίου 2021. Το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης».

Β) Αντικατάσταση του άρθρου 9 ως εξής:

«1. Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για τη βιολογική γεωργία όπως αυτές απορρέουν από την υπ’ αρ. 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) υπουργική απόφαση και τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 αντίστοιχα, από 1η Ιανουαρίου έως και 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.

2. Να έχουν πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 που έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης και έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης».

Αν το εν λόγω πιστοποιητικό λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης, θα πρέπει να ανανεωθεί με νέο πιστοποιητικό.

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθ. 1545/179036/9-6-2023 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 3776Β’/ 9-6-2023).

28/08/2024 10:58 πμ

Όλα καλά πάνε με το ΟΣΔΕ του 2024 λέει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να μην «δυσαρεστήσει» τον φίλο του εργολάβου στο Μαξίμου.

Ωστόσο η εικόνα που πήρε ο ΑγροΤύπος σε επικοινωνία που είχε με τα ΚΥΔ της χώρας δεν είναι αυτή.

Ακόμη μεγάλος αριθμός αγροτών δεν έχει πάει στα ΚΥΔ για να κάνει δηλώσεις αλλά ούτε για να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Πάντως μετά τα μέσα Αυγούστου άρχισαν να λύνονται κάποια από τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν στο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων αλλά και πάλι υπάρχουν δυσλειτουργίες.

Μέχρι πριν μια εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστελνε συνεχώς τροποποιήσεις κάτι που καθυστερούσε σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία.

Μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισαν να φαίνονται οι επικαλύψεις.

Μετά από την φασαρία που έγινε με τους χάρτες του τεχνικού συμβούλου τελικά έγιναν αλλαγές και κάποιοι επικαιροποιήθηκαν.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δήλωση είναι ότι δεν φαίνεται το όνομα του ιδιοκτήτη των γειτονικών αγροτεμαχίων.

Στα Οικολογικά Σχήματα δεν βγαίνει όλη η λίστα αλλά γίνεται η επιλογή από αυτόν που κάνει την αίτηση, αυτό είναι θετικό για να μην γίνονται λάθη στην επιλογή όπως πέρυσι.

Μεγάλο πρόβλημα όμως φέτος είναι ότι μεγάλος αριθμός βοσκοτόπων αλλά και χωραφιών βγαίνει εκτός επιλιξιμότητας. Αυτό θα το αντιμετωπίσουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι. Επίσης χωράφια που βρίσκονται στα όρια δύο Περιφερειακών Ενοτήτων χωρίζονται.

Όπως το είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, λόγω της νέας ΚΑΠ εκτός επιλεξιμότητας φέτος βγαίνουν και όσοι έκαναν φυτεύσεις δίπλα σε αρδευτικά και κανάλια. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν και ποινές.

Πάντως δεν φαίνεται να δώσει το ΥπΑΑΤ κάποια παράταση των αιτήσεων ΟΣΔΕ πέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό που είναι πιθανόν να γίνει είναι να κλείσει το σύστημα και να ανοίξει ξανά για να γίνουν οι διορθώσεις.

Για το ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η διαδικασία του ΟΣΔΕ ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο. Υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα, τώρα όμως προχωρά ικανοποιητικά. Σκοπός μας είναι να είμαστε συνεπής στην καταβολή των ενισχύσεων. Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι επιδοτήσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί οι οποίοι πραγματικά παράγουν. Υπάρχει μια κακή προϊστορία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα».

28/08/2024 09:36 πμ

Δεν υπήρξε ορθή διαχείριση των νερών στην περιοχή της Κάρλας, αφού στάλθηκαν στον Παγασητικό ποσότητες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση.

Αυτό αναφέρουν μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ), που επισκέφτηκαν χθες την περιοχή της Κάρλας και διαπίστωσαν τα εξής:

1. Πολύ λίγα νερά έχουν μείνει πλέον εκτός ταμιευτήρα και ήταν υπόθεση λίγων ημερών η πλήρης αποστράγγισή τους. Αυτό φυσικά ήταν και η αιτία για τους τόνους ψαριών που κατέληξαν στον Παγασητικό.

2. Με την αποκατάσταση χθες της ηλεκτροκίνητης λειτουργίας του θυροφράγματος, έκλεισε το θυρόφραγμα και σταμάτησε η ροή βρώμικων νερών και των ψαριών στον Παγασητικό.

3. Η στάθμη στον ταμιευτήρα ήταν χθες στα 48 m (σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας), με οικολογικό όριο τα 47 m, λόγω του ότι έχει αρχίσει η χρήση των νερών του ταμιευτήρα για ποτίσματα και το αναμενόμενο είναι να επαναληφθούν τα περυσινά. Δηλαδή η πτώση των νερών θα επιφέρει ξανά εκεί θάνατο των ψαριών του ταμιευτήρα, γεγονός για το οποίο η ΠΠΜ είχε κάνει πέρυσι μηνυτήρια αναφορά.

Και προσθέτουν: «Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε ορθή διαχείριση των νερών αφού στάλθηκαν στον Παγασητικό ποσότητες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση και τώρα θα προκύψουν συνέπειες στον ταμιευτήρα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το έργο του ταμιευτήρα της Κάρλας, για το οποίο είχαν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είχε εγκαταλειφθεί από την εποχή Αγοραστού να ρημάξει, γεγονός που είχε καταγγελθεί από τότε από την ΠΠΜ.

Οι συνέπειες αυτού φαίνονται σήμερα.

Σε όλα αυτά υπάρχει η τραγική φιγούρα του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου ο οποίος προκειμένου για την κόντρα του με τον Περιφερειάρχη αδράνησε όλες αυτές τις μέρες για ένα πρόβλημα που δυσφήμισε περαιτέρω την περιοχή μας και έπληξε τον τουρισμό της. Σε χθεσινές του δηλώσεις μας είπε τι έκανε πέρυσι αλλά όχι τι έκανε φέτος! Όλοι βέβαια έχουμε καταλάβει ότι έκανε το θεατή σε ένα πρόβλημα στο οποίο έπρεπε να πρωταγωνιστήσει για να λυθεί, είναι δεν είναι αρμόδιος».

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας παίρνει μια πρωτοβουλία - ένα χρόνο μετά την πλημμύρα στην περιοχή - και καλεί όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του νομού σε διαμαρτυρία, την Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Άγιο Νικόλαο Βόλου.

09/08/2024 02:05 μμ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, με το προϊόν πάντως να έχει επηρεαστεί από το μειωμένο πότισμα εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί κάνουν αγώνα να παραδώσουν τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί με τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εκτιμώ ότι η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία αναμένεται να κυμανθεί στους 30.000 τόνους. Μιλάμε για μια μέτρια παραγωγή που έχει προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και των προβλημάτων στην άρδευση.

Το θετικό είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχουμε καύσωνες και εξελίσσεται ομαλά μέχρι σήμερα η συγκομιδή. Βρισκόμαστε στο 50% της παραγωγής, δηλαδή έχουν συγκομιστεί γύρω στους 15.000 τόνους. Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα η παραγωγή θα μειωθεί.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 1,40 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε φέτος να έχουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με την περσινή τιμή.

Όσον αφορά τα προβλήματα στην άρδευσης, τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (6 Αυγούστου 2024), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ, της ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας, εκπροσώπους του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Μυρτουντίων, Γαστούνης και Αμαλιάδας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024 και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.

Για φέτος εκτιμώ ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τα καταφέρουμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες. Αν όμως συνεχιστεί η ξηρασία το επόμενο έτος τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια».

Πρόγραμμα άρδευσης

Το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας, για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, έχει ως εξής:

Εφαρμογή στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας παροχής 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για λειτουργία των δικτύων:

  • από την Παρασκευή 09/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
  • από την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
  • από την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ..

Διακοπή παροχέτευσης στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας:

  • από τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
  • από τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
  • από τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 30/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ..

Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

09/08/2024 10:35 πμ

Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την έννοια των αιτημάτων «επιλεξιμότητας, ένταξης σε περιφέρεια» και περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία θα γίνονται πράξεις μεταβολών αποτελεσμάτων γεωχωρικού ελέγχου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) μετά την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησής της.

Οι έλεγχοι θα αφορούν το ΟΣΔΕ του 2023 για να γίνει η πληρωμή στα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς (80 εκ. ευρώ).

Ο έλεγχος των αιτημάτων επιλεξιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους διοικητικούς έως την 20/09/2024.

Τα αποτελέσματα των γεωχωρικών διασταυρωτικών ελέγχων που προκύπτουν από το ΟΠΣ WEB GIS του ΟΠΣΕΑΕ, μπορούν να μεταβάλλονται μόνο μέσω των αιτημάτων «επιλεξιμότητας – ένταξης σε περιφέρεια».

Διορθώνονται και προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους μόνο με την διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης, όπως κάτωθι περιγράφονται ανά περίπτωση.

Διαδικασία υποβολής αιτημάτων

Τα αιτήματα επιλεξιμότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Τα αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια που περιγράφονται στο κεφάλαιο -ΙΙΙ- της παρούσης, υποβάλλονται αυτόματα κατά την υποβολή της ΕΑΕ στην περίπτωση που το αίτημα αφορά σε αγροτεμάχιο που έχει ενταχθεί σε μηδενική περιφέρεια (ΠΕ0). Ο έλεγχος των αιτημάτων διεξάγεται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπικουρικά από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Έλεγχοι αιτημάτων

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες προβαίνουν σε εξέταση των αιτημάτων.
Διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι, τα κριτήρια γεωχωρικών ελέγχων της επιλεξιμότητας και της περιφερειοποίησης των εκτάσεων, σαφώς διαφοροποιούνται, κατ’ εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών, από τη δυνατότητα αξιοποίησης της γης για αγροτικούς σκοπούς βάσει της Εθνικής Νομοθεσίας.
Επισημαίνεται ότι, η απόφαση για τη γεωχωρική ή όχι μεταβολή εξαρτάται από το σύνολο των στοιχείων, γεγονότων και περιστάσεων στις οποίες εντάσσεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αρμόδια αρχή (ΠΔ – ΠΜ – ΝΜ – ΚΥ του ΟΠΕΚΕΠΕ) πρέπει να είναι βέβαιη για τον προφανή χαρακτήρα της μεταβολής.
Ο ελεγκτής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο (Google Earth, Google Maps, εικόνες Sentinel, Δασικούς χάρτες, φωτογραφίες με γεωσήμανση, έντυπα ελέγχου, αποτελέσματα monitoringκλπ) προκειμένου να καταλήξει στην ορθότερη απόφαση.
Αν η εξέταση του αιτήματος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα, οι ελεγκτές δύνανται να προβούν σε γρήγορη επιτόπια επίσκεψη, όπου και λαμβάνουν μέτρηση (στίγμα GPS) και καταγράφουν σε αρχείο το ονοματεπώνυμο ελεγκτή, την ημερομηνία επίσκεψης, το ΑΦΜ του δικαιούχου και τον Α/Α του προς επίσκεψη αγροτεμαχίου.
Για τα αποτελέσματα των ελέγχων ο παραγωγός θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω του δηλωμένης ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) στην αίτησή του.
Επισημαίνεται ότι ο παραγωγός είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το αίτημα επανελέγχου επιλεξιμότητας που υποβάλλει. Αιτήματα άνευ αντικειμένου ως προς τους όρους επιλεξιμότητας όπως ορίζονται στην Εγκύκλιο της κατ΄ έτος ΕΑΕ δεν θα πρέπει να υποβάλλονται.

Ι. Αιτήματα Επιλεξιμότητας

Δυνατότητα υποβολής ένστασης έχουν όσοι γεωργοί διαφωνούν με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου τους. Τίθενται προς εξέταση ΜΟΝΟ τα αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101, των οποίων η προσδιορισθείσα έκταση (προ απομείωσης) είναι μικρότερη και εκτός ορίων ανοχής από την αντίστοιχη δηλωθείσα έκταση και εφόσον η εν λόγω ένσταση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2023.

Οι γεωργοί που υπέβαλλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 μέσω κάποιου Κ.Υ.Δ., απευθύνονται στο αντίστοιχο Κ.Υ.Δ., προκειμένου να ελέγξουν και να προσδιορίσουν τα αγροτεμάχια για τα οποία αιτούνται ένσταση επιλεξιμότητας. Τα Κ.Υ.Δ. υποχρεούνται να ενημερώνουν για την ορθότητα της ένστασης, τόσο ως προς τη θέση του αγροτεμαχίου, όσο και ως προς τα στοιχεία επιλεξιμότητας στο χαρτογραφικό υπόβαθρο. Περιπτώσεις που οφείλονται σε μη ορθό προσδιορισμό της θέσης του αγροτεμαχίου απορρίπτονται.

Η ένσταση επιλεξιμότητας, υποβάλλεται αμιγώς ηλεκτρονικά από τον γεωργό ή το Κέντρο υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για λογαριασμό του γεωργού και θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα:

  • ότι αφορά «Ένσταση Επιλεξιμότητας»
  • το ΑΦΜ του παραγωγού
  • το α/α αγροτεμαχίου για το οποίο αιτείται την αλλαγή της επιλεξιμότητάς του

Τα αιτήματα αυτής της κατηγορίας καταχωρούνται και εξετάζονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Κατά την εξέταση της ένστασης επιλεξιμότητας ο ελεγκτής έχει τις εξής δυνατότητες:
α) είτε να εγκρίνει ολικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
β) είτε να απορρίψει ολικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
γ) είτε να εγκρίνει μερικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο αρμόδιος ελεγκτής της Π.Δ. προβαίνει στην αντίστοιχη διόρθωση και οριστικοποιεί τη μεταβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Ο έλεγχος των αιτημάτων επιλεξιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024.

ΙΙ. Αιτήματα Επιλεξιμότητας που εξετάζονται

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, κατά την αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ η ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιμότητας, αφορά και εξετάζεται μόνο ως προς τον κωδικό 54101 του κάθε αγροτεμαχίου. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν τα Μέτρα – Παρεμβάσεις (Μ8, Μ10 ,Μ11, Π 3-71, Μ6.1, Μ6.2, Μ4.1)
Δεν εξετάζονται αιτήματα επιλεξιμότητας που εμπίπτουν στις κάτωθι περιπτώσεις, ανεξαρτήτως της ένστασης που είχε υποβληθεί:

Αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101 αλλά η τελική έκταση είναι εντός ορίων ανοχής

Αγροτεμάχια χωρίς ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Αγροτεμάχια με κωδικό δηλούμενης καλλιέργειας (ΚΟΚ) 42 και 99 (όχι συγκαλλιέργειες)

Αγροτεμάχια με κωδικό λάθους διάφορο του 54101

Αγροτεμάχια δηλωμένα σε βοσκοτοπικά Αγροτεμάχια Αναφοράς με αναλογικό συντελεστή επιλεξιμότητας μηδενικό (PEF0)

Αγροτεμάχια που ελέγχονται από δείγμα επιτόπιου φυτικού

Αγροτεμάχια με δηλωθείσα έκταση μικρότερη από το ελάχιστο όριο αγροτεμαχίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 40, παρ. 7 της υπ’ αριθ. 104/7056/2015 ΥΑ όπως ισχύει, δηλαδή:
- 0,05 ha για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων
- 0,03 ha για τα ελαιοτεμάχια εκτός των μικρών νησιών του Αιγαίου
- 0,01 ha για τα ελαιοτεμάχια των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η εξέταση της επιλεξιμότητας δεν αφορά τον έλεγχο των διασταυρωτικών κωδικών που σχετίζονται με τη δυνατότητα χρήσης της έκτασης, η οποία υπερβαίνει τα αγρονομικά χαρακτηριστικά της.
Αυτοί είναι οι κωδικοί 543ΧΧ και 544ΧΧ και το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από πράξεις της διοίκησης που δεσμεύουν ή περιορίζουν τη χρήση της έκτασης. Ως εκ τούτου οι δεσμευτικές πράξεις ανακαλούνται με νεότερες, που καταργούν ή διορθώνουν την προηγούμενη όπως έχει εκδοθεί από την αρμόδια αρχή. Η νεότερη ισχύουσα πρέπει να αφορά την αποτυπωμένη στο ΟΠΣΕΑΕ δήλωση. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο παραγωγός ενίσταται επί των κωδικών αυτών, για το τμήμα της δήλωσης που απομειώνεται από αυτούς τους κωδικούς, θα πρέπει να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες (που δέσμευσαν τη χρήση του ή που έχουν την αρμοδιότητα ρύθμισής της). Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαιροποιημένα ψηφιακά αρχεία αυτών των εκτάσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΙΙΙ. Αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια

Γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν νεοεισερχόμενα στο ΟΣΔΕ αγροτεμάχια, που εμπίπτουν σε Ενότητες Αναφοράς με μηδενική περιφέρεια αγρονομικών κριτηρίων, επανελέγχονται στο ΟΠΣ και εξετάζονται από τις κατά τόπους αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας βάσει των κριτηρίωνένταξης που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. στο έτος αναφοράς για το ΣΑΑ 2013.

Περιπτώσεις αγροτεμαχίων που ελέγχθηκαν τα προηγούμενα έτη και απορρίφθηκαν δεν επανεξετάζονται.

Οι περιπτώσεις τεμαχίων που χρήζουν εξέτασης για Ένταξη σε Περιφέρεια τραβιούνται προς εξέταση μηχανογραφικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλει ο παραγωγός σχετικό αίτημα.

Ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων, τα αποτελέσματά τους καταγράφονται ως ακριβέστερα, τόσο στην ΕΑΕ 2024 καθώς και στα προγράμματα του ΠΑΑ και τα αντίστοιχα αυτών τεχνικά τους δελτία.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

08/08/2024 02:09 μμ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υπέγραψε τις εγκρίσεις αδειών προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στις νήσους Νάξο και Σέριφο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα οι σχετικές αποφάσεις αφορούν:

  • Στη νήσο Νάξο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1600μ3/d, στη θέση «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ» της Χώρας Νάξου για λογαριασμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Στη νήσο Σέριφο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600μ3/d, στην περιοχή «Αυλόμωνας» για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, σχετικά με το θέμα, δήλωσε: «Οι ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το παρατεταμένο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε άμεσα, αποτελεσματικά και ευέλικτα προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και οι οικονομίες των νησιών μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν εκδοθεί 16 άδειες προσωρινής λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, όταν στην περίοδο 2018-2023 είχαν εκδοθεί συνολικά 25.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, με συγκεκριμένες αποφάσεις και σειρά παρεμβάσεων στο νησιωτικό χώρο, δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Η Κυβέρνησή μας, στηρίζει έμπρακτα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιωτικών περιοχών, στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

Στο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως τόνισε από 6.000 τόνους πατάτας Νάξου που είχε παραγωγή στο παρελθόν φέτος είχε 1.800 τόνους επειδή δεν υπάρχει νερό στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά.

07/08/2024 12:06 μμ

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), «το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα γίνεται αναφορά στα φαινόμενα λειψυδρίας που παρατηρούνται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.

Λίμνες σβήνουν, ποτάμια έχουν μειώσει δραματικά την παροχή τους και οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες έχουν «βυθιστεί» στα τάρταρα με αποτέλεσμα πάρα πολλές γεωτρήσεις είτε για ύδρευση, είτε για άρδευση να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες καταναλωτών και αρδευτών.

Όλα τα ανωτέρω σίγουρα σχετίζονται με δύο παράγοντες. Αφενός με την κλιματική αλλαγή - κρίση, αφετέρου με την φυσική κλιματική μεταβλητότητα και τους διάφορους κλιματικούς κύκλους. Σε ότι αφορά το δεύτερο, τους διάφορους φυσικούς κύκλους δηλαδή, επισημαίνουμε πως για πολλές περιοχές και ιδιαίτερα για κάποιες λίμνες (π.χ. την διασυνοριακή λίμνη της Δοϊράνης στο Κιλκίς) είναι φυσικό φαινόμενο κάποιες χρονιές να είναι στο μέγιστο τους και μετά να ακολουθεί ένας κύκλος μείωσης έως κάποιο ελάχιστο και ξανά από την αρχή. Το θέμα είναι να παρατηρούμε τα μέγιστα και τα ελάχιστα του κάθε κύκλου και γενικά τις μετρήσεις της στάθμης σε βάθος χρόνου και μετά να βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να προτρέχουμε μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ΠΟΓΕΔΥ δεν εφησυχάζει και έχει κατά καιρούς κάνει πολλές παρεμβάσεις σε ότι αφορά το θέμα του περιβάλλοντος γενικά και την διαχείριση των υδάτινων πόρων ειδικά.

Για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή υπενθυμίζουμε την θέση μας και τα πολλά έγγραφα που έχουμε κάνει για την αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά, αλλά και φωτοβολταϊκών (φ/β) συστημάτων σε παραγωγική γη. Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός, τόσο δικαιωνόμαστε αφενός για το γεγονός ότι όλη αυτή η άναρχη κατάσταση μόνο κακό κάνει στο περιβάλλον (καταστροφή των βουνών μας και αλλαγή του μικροκλίματος στις περιοχές με φ/β), αλλά και στην τσέπη μας καθώς τελικά οι ΑΠΕ αποδεικνύονται πολύ ακριβές. Δεν θα υιοθετήσουμε αβίαστα τις υποψίες και κατηγορίες ότι για πάρα πολλές φωτιές στις ορεινές περιοχές ευθύνονται οι ανεμογεννήτριες (συγκεκριμένα αυτοί που πρόκειται να τις εγκαταστήσουν), αλλά ο λαός λέει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» και εδώ δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολύ και τα δύο.

Ειδικότερα για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, τουλάχιστον από το 2017 που με «ανώμαλο» τρόπο επέστρεψε η εποπτεία των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β) από τους ΟΤΑ Α΄ στους ΟΤΑ Β΄, έχουμε κάνει παρεμβάσεις τόσο προς την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε), όσο και προς τους Περιφερειάρχες εν΄όψη των κατά περίπτωση εξαγγελθέντων αλλαγών στους οργανισμούς των περιφερειών τους. Λίγες ήταν οι Περιφέρειες που μας άκουσαν (π.χ. Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας), ενώ οι περισσότερες είτε δεν έκαναν απολύτως τίποτα, είτε έκαναν άλλα αντ΄ άλλων (π.χ. της Θεσσαλίας).

Στις προτάσεις αυτές η Ομοσπονδία μας (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ) ζητούσε την επαναδημιουργία και ενίσχυση των δομών εγγείων βελτιώσεων στις Περιφέρειες της χώρας και την ενίσχυσή τους με γεωτεχνικούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες και με τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των αρδευτικών υδάτων προς όφελος των παραγωγικών τάξεων και του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα τα πειράματα-εγκλήματα που η πολιτεία κάνει στην διαχείριση του νερού για την άρδευση των αγρών και τον έλεγχο των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β) είναι συνεχόμενα και διαρκή. Αρχικά ο νόμος «Καλλικράτης από 1-1-2011 μετάφερε τον έλεγχο των Τ.Ο.Ε.Β από τις τέως Νομαρχίες στους Νέους Δήμους, διαλύοντας τις υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων (Υ.Ε.Β) και στην συνέχεια, μετά από επτά χρόνια από το τέλος του 2017, μετάφερε τον έλεγχο και εποπτεία στις Περιφέρειες με ένα θολό καθεστώς.

Στο μεσοδιάστημα, εξαιτίας της προφανούς αδυναμίας των Δήμων, κανένας έλεγχος και εποπτεία δεν υπήρχε και το εξειδικευμένο προσωπικό των Υ.Ε.Β που από τις τέως Νομαρχίες μεταφέρθηκε στις Περιφέρειες είτε ασχολήθηκε με άλλα αντικείμενα, είτε συνταξιοδοτήθηκε σιγά-σιγά. Σε κάθε περίπτωση και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας νέοι διορισμοί ποτέ δεν έγιναν και σε ελάχιστες Περιφέρειες επανιδρύθηκαν οι Υ.Ε.Β (Δ/νσεις ή Τμήματα Εγγείων Βελτιώσεων). Στην Θεσσαλία δε, οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των Τ.Ο.Ε.Β αντί να μεταφερθούν σε νέες Δ/νσεις ή Τμήματα Εγγείων Βελτιώσεων ή έστω στις Δ.Α.Ο-Δ.Α.Ο.Κ, εκχωρήθηκαν από την Περιφερειακή Διοίκηση της στα Τμήματα Υδροοικονομίας, τα οποία αφενός ήταν υποστελεχωμένα, αφετέρου το αντικείμενο που είχαν ήδη ήταν υπεραρκετό και εντελώς διαφορετικό στην ουσία και στο πνεύμα από αυτό που τους εκχωρήθηκε.

Αντί όλων όσων εμείς προτείνουμε η πολιτεία με αφορμή το πλημμυρικό φαινόμενο «Ντάνιελ» του καλοκαιριού του 2023, προχώρησε στο πείραμα της δημιουργίας του οργανισμού – τέρατος του ΟΔΥΘ Α.Ε για την διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία, ο οποίος είναι το πρώτο βήμα για την εκχώρηση των υδάτων στον ιδιωτικό τομέα και σιγά - σιγά αποσκοπούν αυτό το πείραμα να το εφαρμόσουν και στις άλλες περιφέρειες. Ήδη ακούγεται ως ο επόμενος «σταθμός» η Κρήτη και βλέπουμε.

Εμείς αυτό που προτείνουμε για τον σωστό έλεγχο των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και κατ΄ επέκταση της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην γεωργία είναι, να αναβαθμιστούν οι λειτουργίες των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, να δημιουργηθούν δομές (δ/νσεις και τμήματα) Εγγείων Βελτιώσεων και να στελεχωθούν με αρμόδιους γεωτεχνικούς επιστήμονες (Γεωπόνους και Γεωλόγους), αλλά και άλλους τεχνικούς επιστήμονες.

Εναλλακτικά και εάν πράγματι η Πολιτεία θέλει να κάνει μία μεγάλη και θεσμική παρέμβαση στην συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων και του νερού για ύδρευση, άρδευση και βιομηχανική χρήση και δεν επιθυμεί απλά να αναβαθμίσει και ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές, τότε θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από το καλύτερο μοντέλο διαχείρισης που υπάρχει στην «γειτονιά» μας και είναι αυτό του Ισραήλ. Εκεί το νερό το σέβονται ως έναν εθνικό πόρο ζωής και βασικό στοιχείο της ύπαρξης του κράτους τους. Οι ιδιώτες εμπλέκονται μόνο στην αφαλάτωση στις παράκτιες περιοχές.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές του κλίματος μας οδηγούν όλο και πιο κοντά σε αυτό του Ισραήλ, καλούμε την κυβέρνηση να το αντιγράψει.
Να δημιουργήσει ένα Εθνικό - Κρατικό Οργανισμό Υδάτων με αρμοδιότητα από τον Έβρο έως την Γαύδο και να ξεχάσει τα πειράματα τύπου Ο.Δ.Υ.Θ Α.Ε.
Ειλικρινά πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μία ειλικρινή, έντιμη και γενναία απόφαση για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση της επερχόμενης λειψυδρίας. Εάν θέλεις να κάνεις κάτι σωστό μαθαίνεις από τους καλύτερους που έχουν συνθήκες ανάλογες με σένα και τέτοιοι είναι οι Ισραηλινοί».