Μοιάζει πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!
Η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!
Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.
Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!
Παράλληλα, αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:
- ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
- ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
- ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
- ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»
Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA.
Θεωρούμε αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) που προκύπτουν αβίαστα και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις –και κυρίως ενέργειες- είναι τα εξής:
- Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
- Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
- Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να δοθεί νέα παράταση, κατά ένα μήνα, δηλαδή έως τις 8 Απριλίου 2025, της προθεσμίας για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης, στην περίπτωση των έργων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) κ. Κώστας Σπανούλης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η προηγούμενη ημερομηνία έληξε στις 8 Μαρτίου. Όμως υπήρχαν σοβαρά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά οι αγρότες.
Το εν λόγω πρόγραμμα αντλεί πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά αποκλειστικά αγρότες.
Εγκρίθηκαν 5.340 αιτήσεις (έχουμε και χιλιάδες επιλαχόντες) αγροτών για φωτοβολταϊκά (10 έως 50 kw), είτε με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) μέχρι 30 kw, είτε με την μέθοδο του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) μέχρι 50 kw, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν αγροτικά φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Έτσι όμως έβγαιναν εκτός επιλεξιμότητας πολλές αγροτικές εκτάσεις. Το πρόβλημα λύθηκε με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις διεπαγγελματικές και τα κόκκινα δάνεια. Έτσι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία μόνο τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να εγκατασταθούν στην γη υψηλής παραγωγικότητας.
Επίσης είχαμε μεγάλη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να καταθέσουν οι αγρότες τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με παρέμβαση του ΠΣΑΦ καταφέραμε να μειώσουμε τη διαδικασία της κατάθεσης των αδειών και οι αγρότες να μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην σύνδεση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, με τον όρο της «μη έγχυσης στο δίκτυο», ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τους όρους του προγράμματος.
Οι αγρότες χρησιμοποιούν την ενέργεια για τα αρδευτικά τους από Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο. Εμείς ζητάμε η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά να απορροφάται από το δίκτυο και να γίνεται μια πρώτη εκκαθάριση κάθε χρόνο.
Η ενέργεια που μπορεί να περισσέψει να μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο και να γίνεται συμψηφισμός. Η τελική εκκαθάριση να γίνεται κάθε δύο χρόνια στα αγροτικά φωτοβολταϊκά».
Με τρεις Αποφάσεις σε διαβούλευση, προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από υβριδικά σχήματα, αποτελούμενα από Δασικούς Συνεταιρισμούς και ιδιώτες (κατά κύριο λόγο βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], από 12 Μαρτίου 2025 και έως την 21η Μαρτίου 2025 και να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213 15 12251 και 213 15 12261. Το σύνολο των σχολίων θα αξιολογηθεί, με σκοπό τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων των Υπουργικών Αποφάσεων.
Οι τρεις Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ) αφορούν στα εξής:
1. Κατάρτιση Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων
Η ΥΑ προβλέπει τη διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων (Υ.Σ.Σχη.) σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο εγγράφονται τα Υ.Σ.Σχη. και καταχωρίζονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους (επωνυμία, έδρα, νόμιμος εκπρόσωπος, στοιχεία επικοινωνίας, κ.ά.).
Στο εν λόγω Μητρώο εγγράφονται ενώσεις προσώπων με νομική προσωπικότητα (Υ.Σ.Σχη.), στις οποίες μετέχουν ως μέρη Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) με συνολικό ποσοστό 50% και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα ή ενώσεις προσώπων ή κοινοπρακτικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα με συνολικό ποσοστό 50%. Στην ΥΑ περιγράφεται, αναλυτικά, η διαδικασία και δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο.
2. Διαδικασία και προϋποθέσεις ανάθεσης της διαχείρισης των δασών σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα
Στην ΥΑ καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης δημόσιας πρόσκλησης για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα ή Δασικούς Συνεταιρισμούς. Μεταξύ άλλων περιγράφεται:
Ο τρόπος αξιολόγησης των δασών και διαχειριστικών μονάδων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων (τοπογραφία, πρόσβαση, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κλιματικές συνθήκες, δασική σύνθεση και έκταση),
Το περιεχόμενο της πρόσκλησης (τα δημόσια δάση που διατίθενται προς διαχείριση, οι ποσότητες και τα είδη βιομάζας που επιτρέπεται κατ’ ανώτατο όριο να αποληφθούν, οι εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης των δασών, κ.ά.),
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
Το περιεχόμενο και ο τρόπος υποβολής της προσφοράς,
Η Τεχνική Έκθεση για την τεκμηρίωση της επάρκειας των ενδιαφερομένων και η προσφορά επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης της αποληπτόμενης βιομάζας, κ.ά.,
Οι λόγοι αποκλεισμού και οι κυρώσεις από την αθέτηση των όρων της ανάθεσης, κ.ά.
3. Προσδιορισμό ετήσιας επιδότησης Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων και Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών
Στη συγκεκριμένη ΥΑ προβλέπεται πως τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα (Υ.Σ.Σχη.) και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών λαμβάνουν ετήσια επιδότηση με βάση τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Το ποσό της επιδότησης υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων πώλησης της βιομάζας που απολαμβάνεται πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζεται ανά είδος βιομάζας, σε συνδυασμό με τον συντελεστή δυσκολίας διαχείρισης των δασών ή διαχειριστικών μονάδων που έχουν αναλάβει.
Δείτε τις ΥΑ εδώ:
https://ypen.gov.gr/th-skylakakis-prochoraei-i-metarrythmisi-ton-dason/
Με το νόμο του ΥπΑΑΤ για τις Διεπαγγελματικές οργανώσεις (Νόμος 5184/2025) και συγκεκριμένα με τα άρθρα 31 - 33 ενεργοποιείται στην χώρα μας το σύστημα μέτρησης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρησιμοποιεί το σύστημα καταγραφής άμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στη γεωργία (κατηγορίας 1) που αναπτύχθηκε κατά την υλοποίηση του έργου με τον τίτλο «LIFE ClimaMED».
Το σύστημα αποτελείται από:
α) Συσκευές μέτρησης που μετρούν επί τόπου και σε πραγματικό χρόνο τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου (εφεξής αερίων του θερμοκηπίου) στην ατμόσφαιρα πάνω από μια γεωργική έκταση στην οποία εγκαθίστανται, και
β) ένα επιχειρησιακό κέντρο, αποτελούμενο από υλικό (hardware) και λογισμικό (software), στο οποίο αυτόματα προωθούνται οι μετρήσεις των συσκευών και γίνεται η εκτίμηση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμφθηκαν από την έκταση αυτή. Για την εκτίμηση αυτή λαμβάνονται υπόψη το οργανικό περιεχόμενο του εδάφους και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της διαπνοής, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
Το επιχειρησιακό κέντρο εγκαθίσταται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής), έως την 31η Δεκεμβρίου 2029.
Μέτρηση και μεταφορά δεδομένων
Οι συσκευές μέτρησης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου εγκαθίστανται σε κατάλληλο σημείο για τη μέτρηση της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα πάνω από τη συγκεκριμένη γεωργική έκταση.
Ο διαχειριστής (Διεύθυνση ΥπΑΑΤ) του συστήματος καταγραφής άμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που καταγράφονται στο σύστημα.
Τα πρόσωπα που εγκαθιστούν συσκευές μέτρησης έχουν πρόσβαση μόνο στα δεδομένα που αφορούν στη γεωργική έκταση που παρακολουθείται από τη συσκευή που εγκατέστησαν.
Τα αποτελέσματα του συστήματος καταγραφής άμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μετά από την παρέλευση ενός (1) έτους λειτουργίας και στη συνέχεια για κάθε έτος, διαβιβάζονται στην Eπιστημονική Eπιτροπή Kλιματικής Aλλαγής (Ε.Ε.Κ.Α.), με σκοπό την αξιολόγησή τους και τη διερεύνηση της αξιοποίησης του συστήματος για τη βελτίωση της επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτεινόμενων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστεί η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των συσκευών καταγραφής άμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε καθορισμένη γεωργική έκταση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν οι ετήσιες απογραφές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και συνεισφέρουν στη διαδικασία παρακολούθησης των μέτρων που σχετίζονται με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στον κλάδο της γεωργίας. Μέχρι το 2040, ο γεωργικός τομέας της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015.
Απαγόρευση καύσης σε όλες τις περιοχές της επικράτειας αποφασίστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Μόνο χθες Τρίτη (11/3) εκδηλώθηκαν πάνω από 70 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με κύριο αίτιο την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Η απαγόρευση καύσης- καθώς και οι ανάλογες ποινές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις- ήδη είναι σε ισχύ.
Το μέτρο θα διαρκέσει μέχρι την επόμενη Τρίτη λόγω των επικίνδυνων μετεωρολογικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες και πολύ ισχυροί, ενδεχομένως και θυελλώδεις άνεμοι) που θα επικρατήσουν για την παραπάνω χρονική περίοδο.
Στην συντονιστική σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, εκπρόσωποι της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, Περιφερειάρχες/ Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας.
Σε περίπτωση ανίχνευσης καπνού ή φωτιάς, οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 ή τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Για την τήρηση της απαγόρευσης, θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες από:
- Την Πυροσβεστική Υπηρεσία
- Την Ελληνική Αστυνομία
- Εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας
Όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση θα έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4844/22.08.2024), που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η απόδοση ειδικού τέλους 3% στις τοπικές κοινωνίες από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υβριδικούς σταθμούς.
Το ποσό αυτό διατίθεται για τοπική ανάπτυξη και ελάφρυνση των καταναλωτών.
Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης δεν περιλαμβάνει αναδρομικότητα από το 2022, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος (4964/2022) είχε ψηφιστεί από τότε. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις μη έγκαιρης καταβολής των ποσών από τους παραγωγούς, προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο σταθμών ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, παρατηρείται καθυστέρηση στην απόδοση των ανταποδοτικών τελών, γεγονός που αποτελεί χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινοτήτων και φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλοι τοπικοί φορείς, με ιδιαίτερη αναφορά στο Υδροηλεκτρικό Έργο των Κρεμαστών.
Το θέμα έθεσε σε ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου.
Η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Dan Jørgensen, στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, έφερε στο φως τις ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά τη νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση ειδικού τέλους 3% προς τις τοπικές κοινωνίες, η μη αναδρομική εφαρμογή και οι σημαντικές καθυστερήσεις παραμένουν άλυτα ζητήματα, πλήττοντας τις τοπικές κοινότητες και αμφισβητώντας την αξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή των ανταποδοτικών τελών αποτελεί ζήτημα της εθνικής νομοθεσίας και υπογράμμισε την ανάγκη για προώθηση της δημόσιας αποδοχής των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ορίζει η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τη νομιμότητα της μη αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης, αφήνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση και τα εθνικά δικαστήρια.
Με αφορμή της απάντηση του Επιτρόπου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε τα εξής:
Η απάντηση του Επιτρόπου αποτελεί μια σαφή απόδειξη της ανεπάρκειας της Ελληνικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τις τοπικές κοινωνίες. Όταν οι τοπικές κοινότητες μένουν χωρίς τα ανταποδοτικά τέλη που δικαιούνται και η κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία, τότε η αξιοπιστία της καταρρέει.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει και να προχωρήσει άμεσα στην αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για την απόδοση των ανταποδοτικών τελών από το 2022, όπως απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες και ορίζει η κοινή λογική.
Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για τη θέσπιση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πλαισίου για την απόδοση ανταποδοτικών τελών από υδροηλεκτρικά και άλλα έργα ΑΠΕ, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών. Δεσμεύτηκε δε να συνεχίσει την προσπάθεια για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη διαχείριση των πόρων από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ασκώντας την αναγκαία πίεση τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.
Για εμάς, η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα τίτλων και εξαγγελιών, αλλά πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος των μεγάλων έργων, κατέληξε ο κ. Σάκης Αρναούτογλου.
Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, με βάση εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, για το ύψος των απωλειών του εννεαμήνου του 2024, καταρχάς, προκύπτει μείωση των απωλειών, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2021 - 2023, όπου παρατηρούνταν συνεχής αύξηση των απωλειών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιστρέφουν πλήρως την εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022.
Η μείωση των απωλειών είναι αντικείμενο μίας συνολικής στρατηγικής και σχεδιασμού που υλοποιείται και αφορά τόσο στις τεχνικές όσο και στις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές).
Παράγοντες, που έχουν συνεισφέρει είναι η μηνιαία καταμέτρηση που ξεκίνησε, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2024 και η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτερη διαπίστωση περιστατικών ρευματοκλοπών και στον έγκαιρο εντοπισμό παράνομων επανασυνδέσεων, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή εντατικών τεχνικών ελέγχων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις διατάξεις για τις ρευματοκλοπές. Αυτές ψηφίστηκαν την άνοιξη του 2024 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, την αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, κ.ά.
Τα πρώτα αποτελέσματα των συντονισμένων δράσεων για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι εντυπωσιακά και παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ (πατήστε εδώ).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικό ότι φαίνεται πως πετύχαμε να αντιστρέψουμε την τάση ανόδου των ρευματοκλοπών. Η προσπάθεια, όμως, είναι ακόμα στην αρχή. Θα συνεχιστεί με εργαλεία τη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και τη συστηματική στοχοποίηση μαζικών παραβατών, που έχουμε εντοπίσει, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, που θα δει σταδιακά τις σχετικές μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνει».
Να θυμίσουμε ότι πρόστιμα και ποινική δίωξη για τις ρευματοκλοπές προβλέπονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όσον αφορά τις κλεμμένες κιλοβατώρες θα χρεώνονται με προσαύξηση 70% σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο και προσαύξηση 50% για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Επιπλέον ο υπαίτιος θα χρεώνεται και με τις δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής.
Με βαθιά ανησυχία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές ώστε να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες στην προστατευόμενη νησίδα Μαραθωνήσι, ζώνη Α2 του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Οι εργασίες που εξελίσσονται εδώ και μέρες περιλαμβάνουν κατάπλευση οχηματαγωγού σκάφους και εκφόρτωση μπουλντόζας, και οικοδομικών υλικών, κατασκευή εξέδρας στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, την έναρξη οικοδομικών και αποψιλωτικών εργασιών, και το άναμμα φωτιάς.
Διερευνώντας την υπόθεση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπίστωσαν πως έχει από το 2022 εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ζακύνθου οικοδομική άδεια, η οποία αφορά στην ανέγερση κτισμάτων που δεν υφίστανται ήδη ως κτίσματα στην οικολογικά ευαίσθητη και νομικά προστατευόμενη περιοχή της νησίδας Μαραθωνήσι. Η άδεια αγνοεί παντελώς την πρόνοια του προεδρικού διατάγματος προστασίας του ΕΘΠΖ, το οποίο απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων στη συγκεκριμένη ζώνη, ενώ κατά την έκδοση της άδειας δεν προκύπτει ότι ζητήθηκε επισήμως γνωμοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Με κατεπείγουσα επιστολή τους προς την ΥΔΟΜ Ζακύνθου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τονίζουν πως οι υπό εξέλιξη εργασίες στο Μαραθωνήσι απειλούν με σοβαρότατη και άμεση υποβάθμιση την παραλία ωοτοκίας, μέσω της συμπίεσης της άμμου από τα βαριά μηχανήματα, αλλοίωση της γεωμορφολογικής σύνθεσης της παραλίας λόγω αναμενόμενης διάβρωσης από τις εκχερσώσεις, καταστροφή των αμμοθινών, και εν τέλει σοβαρή όχληση της ίδιας της διαδικασίας ωοτοκίας, η περίοδος της οποίας ξεκινάει την 1η Μαΐου.
Περιοχή υψίστης οικολογικής σημασίας
Η οικολογική αξία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου (χερσαία και θαλάσσια περιοχή) είναι μεγάλη όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, η σημασία του Μαραθωνησιού είναι ακόμα σημαντικότερη καθώς στη διαδικασία ωοτοκίας προκύπτει συγκριτικά μεγάλος αριθμός αρσενικών ατόμων, γεγονός που εξασφαλίζει την ισορροπία του πληθυσμού. Ειδικότερα, η νησίδα Μαραθωνήσι, χαρακτηρίζεται από οικοσυστήματα θαμνώνων και δασικών εκτάσεων στο κεντρικό υπερυψωμένο τμήμα του ενώ στο βόρειο άκρο της νησίδας σχηματίζεται και αμμοθινικό οικοσύστημα, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο βιολογικό κύκλο του προστατευόμενου είδους Caretta caretta. Για τον λόγο αυτό, με το προεδρικό διάταγμα, ο βιότοπος έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), ενώ η νησίδα Μαραθωνήσι έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Επιπλέον σύμφωνα με τη σχετική Σύσταση της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης προτείνεται η λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του βιοτόπου.
Άμεση δράση για να σταματήσει η καταστροφή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση ανάκληση της οικοδομικής άδειας, την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και την αποκατάσταση της όποιας συντελεσθείσας ζημιάς από τον υπεύθυνο φορέα των επεμβάσεων, υπό την πραγματική απειλή δημιουργίας τετελεσμένων με βαρύτατη και μη αναστρέψιμη επίπτωση στο Μαραθωνήσι. Πάγιο και διαρκές αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η ενίσχυση της προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και όλων των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα.
Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αναλάβουν άμεσα δράση και να σταματήσουν την καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή από τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι. Η ανοχή σε τέτοιες ενέργειες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Το Μαραθωνήσι, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων.
Το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε νομοσχέδιο που αφορά το πλαίσιο για την προώθηση του βιομεθανίου στην χώρα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την αγορά παραγωγής βιομεθανίου, με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου των πρώτων υλών (π.χ. υπολείμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, απόβλητα αγροτο-βιομηχανικών και βιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων).
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζει την αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής βιομεθανίου, την έγχυσή του στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ή τα Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου και την έκδοση Πιστοποιητικών Ανανεώσιμου Αερίου.
Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα καθεστώτος στήριξης των παραγωγών με διαγωνιστικές διαδικασίες και επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα συνολικής ή μερικής αναβάθμισης υφιστάμενων σταθμών βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, διασφαλίζοντας την αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο νόμο, αναφέρεται ότι ο ανώτατος χρόνος έκδοσης μιας άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 2ετία, γίνεται λόγος για fast track διαδικασία αδειοδότησης, παραλείποντας το στάδιο έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού και προβλέπεται η ολική ή μερική αναβάθμιση σε μονάδα παραγωγής βιομεθανίου.
Στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασαν επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που αφορούν:
α) Δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα,
β) Οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου,
Τα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ για το υδρογόνο το βιομεθάνιο και το CCS (τεχνολογίες της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα) αποτελούν κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ορόσημα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχημένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου του 2025, με απόφαση του Υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Πέραν της παράτασης, ειδικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τροποποιούνται και οι εξής όροι:
-Η απαίτηση να ενεργοποιείται η σύνδεση του σταθμού (ηλέκτριση) έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Πλέον, για την ολοκλήρωση της επένδυσης επαρκεί η αγορά και η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (σύστημα αποθήκευσης).
Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη ηλέκτρισης της επένδυσης, δεν επιδοτείται η κατηγορία δαπάνης «Κόστος Διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ».
-Η απαίτηση για υποβολή των όρων σύνδεσης το αργότερο έως 2 μήνες, μετά την απόφαση έγκρισης, αλλάζει σε έως 4 μήνες.
Η παραπάνω απαίτηση αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή προκαταβολής στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίζεται η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για κάθε επένδυση, στο επίπεδο του εκάστοτε υποσταθμού.
Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (εδώ)
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στην επιστολή αναφέρονται οι τεχνικές δυσκολίες λόγω μη ολοκληρωμένης πληροφόρησης που επέφεραν την κατάργηση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε πολλούς δικαιούχους, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ.
Το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται πως πλήττει άμεσα τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, θεσπίστηκε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, επιτρέποντας στους πληγέντες αγρότες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έως τις 31/12/2023, σε 120 άτοκες δόσεις.
Ωστόσο, η εκτεταμένη καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας Daniel και η παράλληλη δυσλειτουργία των ταχυδρομικών υπηρεσιών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τήρηση της ρύθμισης.
Αυτό συνέβη, επειδή εκδόθηκαν λογαριασμοί παγίων, παρά το γεγονός ότι το δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή δεν ήταν και δεν είναι σε λειτουργία, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην ενημερωθούν έγκαιρα για τις σχετικές χρεώσεις.
Κατά συνέπεια, τα ποσά που προορίζονταν για την καταβολή των δόσεων, διοχετεύθηκαν στην πληρωμή των εν λόγω λογαριασμών, οδηγώντας στην απώλεια της ρύθμισης. Δηλαδή, τα πάγια πού είχαν εκδοθεί μετά την καταστροφική πλημμύρα προκρίθηκαν από τη ΔΕΗ για εξόφληση εις βάρος των 120 δόσεων της ρύθμισης. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 60% των δικαιούχων αγροτών της ρύθμισης έχει ακυρωθεί.
Το πρόβλημα όμως γίνεται οξύτερο, καθώς η ΔΕΗ απαιτεί πλέον από τους αγρότες, που θεωρεί ότι έχασαν τη ρύθμιση προκαταβολής 20% και την εξόφληση του υπολοίπου σε 18 έντοκες δόσεις, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη δοκιμαζόμενους αγρότες και τους ωθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν, την αστοχία εφαρμογής λόγω έκδοσης των παγίων μετά τις πλημμύρες, αλλά και της έκτασης απώλειας της ρύθμισης, ζητούμε την επαναφορά της αρχικής ρύθμισης των 120 άτοκων δόσεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που προέκυψε λόγω εξωγενών παραγόντων.
Παράλληλα, ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της διαφοράς που δημιουργήθηκε εξαιτίας της λανθασμένης κατανομής των πληρωμών, χωρίς να θεωρείται ότι οι δικαιούχοι έχουν απωλέσει τη ρύθμιση.
Η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση των πληγέντων αγροτών.
Το ερώτημα δεν είναι αν στην επόμενη ΚΑΠ θα έχουν ενισχύσεις όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα παράγουν αλλά πόσοι θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να συνεχίσουν να παράγουν.
Μετά το 2027 ξεκινά η νέα ΚΑΠ, η οποία θα εισάγει τη λεγόμενη «γαλάζια συμφωνία» μετά την «πράσινη» το λεγόμενο «blue deal» που θα διαδεχτεί το «green deal».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή θα εισάγει στην επόμενη ΚΑΠ πρακτικές για εξοικονόμηση νερού και όχι κατασπατάλησή του και όποιος δεν τις ακολουθεί θα έχει ποινές.
Η «γαλάζια συμφωνία» (blue deal) που ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο και θα ισχύσει από το 2027 με την επόμενη ΚΑΠ κινδυνεύει να οδηγήσει σε προβλήματα τις περιοχές της χώρας που έχουν υδατικό έλλειμμα (και αυτές είναι πολλές).
Βλέπουμε στην ΕΕ συνεχίζουν τις πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του κόστους στην αγροτική παραγωγή και παράλληλη μείωση των επιδοτήσεων λόγω φιλοπεριβαλλοντικών ποινών, που βέβαια δεν φέρουν ευθύνη οι αγρότες αλλά η έλλειψη κρατικού σχεδιασμού. Το 2027 είναι πολύ κοντά και είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Η χώρα μας για ακόμη μια φορά θα βρεθεί απροετοίμαστη για τη νέα προγραμματική περίοδο μιας και τα έργα εκσυγχρονισμού και κατασκευής αρδευτικών δικτύων είναι ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού και δεν υπάρχει κάποια στρατηγική εξοικονόμηση ύδατος.
Στην Βουλή η Γαλάζια Συμφωνία
«Οι επιπτώσεις από την υλοποίηση του «Blue Deal» (Γαλάζιας Συμφωνίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιδοτήσεις των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2027» είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας διευκρινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η υλοποίηση του «Blue Deal» (Γαλάζιας Συμφωνίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μείωση των επιδοτήσεων των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2027, ειδικότερα σε εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, μηδική, βιομηχανική ντομάτα κ.ά.), έχουν προκαλέσει εύλογες ανησυχίες και μεγάλο προβληματισμό. Ιδίως μάλιστα, όταν το ενδεχόμενο αυτό εστιάζεται σε καλλιέργειες της πολύπαθης περιοχής της Θεσσαλίας, που αποτελούσε διαχρονικά τον βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας και σήμερα οι παραγωγοί της βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες του Daniel, εξαιτίας της μεγάλης χρονοκαθυστέρησης ανταπόκρισης της Κυβέρνησης και των έωλων, κενών και εν πολλοίς ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, που δόθηκαν από αυτήν προς στους Θεσσαλούς γεωργούς.
Την ίδια στιγμή, που και η περιβόητη έκθεση της ολλανδικής εταιρείας HVA International, με τίτλο «Water management in Thessaly, the wake of Storm Daniel”, για λογαριασμό της Κυβέρνησης το 2024, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, στερούμενη μιας στοιχειώδους τεχνικοοικονομικής τεκμηρίωσης και χωρίς να συνεκτιμά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην πεδιάδα της Θεσσαλίας, πέρα των άλλων, πρότεινε «την σταδιακή μετάβαση (σε χρονικό διάστημα έως 6 ετών) από καλλιέργειες χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (π.χ. βαμβάκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων, που απαιτούν (τις περισσότερες φορές) λιγότερο νερό και χώρο».
Επειδή η όποια ενωσιακή ή εθνική στρατηγική για την ορθή διαχείριση του νερού προς άρδευση των καλλιεργειών, στο πλαίσιο της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης, θα πρέπει, πέρα από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες μιας περιοχής, να συνεκτιμά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρωτογενή της τομέα, ιδίως μάλιστα όταν αυτός έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Επειδή η Κυβέρνηση, σε ότι αφορά στους αγρότες της Θεσσαλίας, έχει αποδείξει εμπράκτως την ανικανότητά της, να επιλύσει τα άμεσα προβλήματα επιβίωσής τους και να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την ανάταξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Επειδή στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να λαμβάνουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ μετά το 2027 για αρδευόμενες καλλιέργειες, είναι να κατατεθεί φάκελος στις αρμόδιες ενωσιακές αρχές μέχρι τον Ιούνιο, με δράσεις για τον αποχαρακτηρισμό των «κρίσιμων» αυτών περιοχών (εν προκειμένω της Θεσσαλίας) από περιοχές με υδατικό έλλειμμα.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Έχουν βάση τα σχετικά δημοσιεύματα για τις επιπτώσεις της υλοποίησης του «Blue Deal» (Γαλάζιας Συμφωνίας) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις επιδοτήσεις των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2027, για τις εαρινές αρδευόμενες καλλιέργειες και εάν ναι, έχει ξεκινήσει η σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για τον αποχαρακτηρισμό της Θεσσαλίας ως περιοχής με υδατικό έλλειμμα, προκειμένου να αποτραπούν οι περικοπές των επιδοτήσεων;
Παρά τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι ο Πρωθυπουργός για μειωμένους λογαριασμούς στο αγροτικό ρεύμα μεγάλος αριθμός παραγωγών είδαν χρεώσεις 16 λεπτά την κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με καταγγελλίες στον ΑγροΤύπο γεωργών και κτηνοτρόφων, από διάφορες περιοχές της χώρας, όταν έλαβαν τους λογαριασμούς ρεύματος αντί να δουν χρεώσεις γύρω στα 9 λεπτά είδαν στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα.
Να θυμίσουμε ότι στην περσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες των μπλόκων είχε υποσχεθεί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια.
Μάλιστα στην αρχή ξεκίνησαν να κάνουν αιτήσεις οι παραγωγοί για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αλλά στην συνέχεια με τροπολογία όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάχθηκαν αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας «ΓΑΙΑ».
Να θυμίσουμε τι είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός πριν ένα χρόνο.
«Με έναρξη τιμολόγησης, από την 1η Απριλίου, ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών.
Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα».
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου όμως αναφέρουν ότι την αρδευτική περίοδο (τέλη Μαρτίου - τέλη Αυγούστου) δεν είχε ξεκινήσει η νέα τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους αγρότες με 16 λεπτά την κιλοβατώρα. Το ίδιο έγινε και με τους κτηνοτρόφους.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν παραγωγοί που έχουν διακοπή ρεύματος επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές. Θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση για να ξεκινήσει η παροχή αγροτικού ρεύματος και να συνεχίσουν το 2025 την καλλιέργεια.
Την προστασία της καθαρότητας των υδάτων, όπως από την νιτρορύπανση, καθώς και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αυτά επισημαίνει μετά τις τελευταίες εκθέσεις της σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, της οδηγίας για τις πλημμύρες και της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική, οι εκθέσεις υπογραμμίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση της κατάστασης των υδατικών συστημάτων της ΕΕ κατά την τελευταία εξαετία. Προσδιορίζουν επίσης βασικούς τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.
Οι πληροφορίες που παρέχονται από τις εκθέσεις θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της επικείμενης στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό στην Ευρώπη.
Η ΕΕ έχει διατυπώσει βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων έως το 2027, μεταξύ των οποίων:
- Αύξηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα μέσω της τήρησης των ορίων ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες από τη γεωργία, και εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της απόρριψης λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας
- Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης των υδάτων
- Να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των επίμονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η χημική ρύπανση
- Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και αύξηση της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας για την πρόληψη της υπερεκμετάλλευσης υδροφορέων, την καταπολέμηση των παράνομων αντλήσεων και τον μετριασμό των ξηρασιών.
Ιστορικό
Οι σημερινές εκθέσεις συμπληρώνουν την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τα ύδατα του 2024 για την κατάσταση των υδάτων.
Οι υδάτινοι πόροι της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις λόγω της μη βιώσιμης χρήσης της γης, των υδρομορφολογικών αλλαγών, της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής, της αυξημένης ζήτησης νερού, της αστικοποίησης και της αύξησης των πληθυσμών.
Όταν ρωτήθηκαν για τις κύριες απειλές που συνδέονται με τα ζητήματα του νερού στη χώρα τους, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αναφέρει τη ρύπανση, ακολουθούμενη από την υπερκατανάλωση και τη σπατάλη νερού.
Η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και τα υπόγεια ύδατα θα έχουν επιτύχει καλή ποιότητα έως το 2015. Η προθεσμία αυτή μπορεί να μετατεθεί στο 2027 υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η οδηγία για τις πλημμύρες απαιτεί από τα κράτη μέλη να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες και να καταρτίζουν σχέδια για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και των δυνητικών ζημιών μέσω σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει την αξιολόγησή της για την περίοδο 2021-2027.
Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας αναπτύσσονται για περίοδο έξι ετών. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει την αξιολόγησή της για την περίοδο 2021-2027.
Η οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να αξιολογούν, να παρακολουθούν και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης των θαλασσών τους για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης. Τα προγράμματα μέτρων που αξιολογήθηκαν είναι εκείνα που υποβλήθηκαν για την περίοδο 2021-2027. Η αξιολόγηση της Επιτροπής επικεντρώνεται στα μέτρα που ανέπτυξαν τα κράτη μέλη για τις αντίστοιχες θαλάσσιες στρατηγικές τους. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν επικαιροποίηση των πρώτων προγραμμάτων μέτρων που αναφέρθηκαν το 2016.
Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το αγροτικό ρεύμα στην Θεσσαλία, το οποίο είχαμε αναδείξει στον ΑγροΤύπο, αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Οι Θεσσαλοί αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά μέσα στον «ορυμαγδό» των οικονομικών υποχρεώσεων μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και ζητούν από την πολιτεία να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για την τακτοποίηση των οφειλών τους με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω του ειδικού τιμολογίου «Γαία» της ΔΕΗ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του αγροτικού ρεύματος που απασχολεί τους αγρότες.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών αγροτών που έχασαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές μέχρι το τέλος του 2023, μέσω του τιμολογίου Γαία της ΔΕΗ, στην ερώτησή του μεταφέρει την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αγρότες, καθώς και το αίτημά τους για επαναφορά της ευνοϊκής ρύθμισης.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του «μετά και τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αγροτών για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα, θεσμοθέτησε την χαμηλότερη τιμολόγησή του μέσω του τιμολογίου Γαία, άλλα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών στους πληγέντες από τον Daniel.
Ωστόσο, στην πράξη, υπήρξαν δυσκολίες τόσο στην πλήρη ενημέρωση των αγροτών για την ένταξή τους στο εν λόγω τιμολόγιο, όσο και στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Έτσι, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες προκύπτουν πολλά περιστατικά απώλειας των ευνοϊκών ρυθμίσεων, περιστατικά αυξημένης τιμολόγησης του αγροτικού ρεύματος, άλλα και περιπτώσεις επιβολής τόκων από την ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι αγρότες, με την ένταξή τους στο τιμολόγιο «Γαία», υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση 120 άτοκων δόσεων για τις οφειλές τους μέχρι 31/12/2023, η οποία, όμως, υπέπεσε στην αντίληψή τους καθυστερημένα, μετά την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η Οκτωβρίου 2024, ή και ακόμη αργότερα, μετά την παρέλευση των αρχικών δόσεων.
Οι επιστολές που στάλθηκαν από την ΔΕΗ δεν έφτασαν εγκαίρως, κατά περιπτώσεις και καθόλου στα χέρια των αγροτών, ειδικά σε μικρά χωριά που εξυπηρετούνται ανεπαρκώς με το ταχυδρομείο. Ως εκ τούτων, η ευνοϊκή ρύθμιση για πολλούς χάθηκε και πλέον οι οφειλές τους ρυθμίζονται μόνο με βάση την ισχύουσα πολιτική διακανονισμών της ΔΕΗ, δηλαδή με προκαταβολές ύψους 15 ή 20% της συνολικής οφειλής και 18 ως 24 έντοκες δόσεις αντίστοιχα.Επιπλέον, προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις των πληγέντων από το κράτος, όπως και η αδυναμία για πλήρη ανασύσταση των καλλιεργειών τους για το 2024, τους στέρησαν εισόδημα και δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν έγκαιρα οφειλές του 2024, με συνέπεια να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση.
Ακόμη, αναφέρονται και περιπτώσεις όπου οι πληρωμές των δόσεων, λόγω λαθών, μεταφέρονταν για την αποπληρωμή λογαριασμών του 2024, γεγονός που επίσης οδήγησε στην απώλεια των ρυθμίσεων του Γαία. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν και περιστατικά επιβολής τόκων και αυξημένων χρεώσεων, πάνω από την τιμές που ισχύουν σύμφωνα με το τιμολόγιο Γαία.
Τέλος, οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι στις περιπτώσεις που συνάπτουν νέο συμβόλαιο με την ΔΕΗ για αγροτικές παροχές, εξαιτίας διάφορων καταστάσεων και αναγκών - π.χ. κληρονομικοί λόγοι, αλλαγή δικαιούχων- δεν είναι εφικτό να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία. Εντάσσονται στο πράσινο τιμολόγιο και ως εκ τούτων έχουν αυξημένες και κυμαινόμενες χρεώσεις στο ρεύμα που καταναλώνουν».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
«1. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη την έκκληση των αγροτών και να προχωρήσετε σε νέα ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ για όσους έχασαν ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις εξόφλησης της ευνοϊκής ρύθμισης που υπήρξε για το αγροτικό ρεύμα μέσω του Γαία;
2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε νέα συμβόλαια σε αγροτικές παροχές να έχουν την δυνατότητα επιλογής για να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία, ώστε να απολαμβάνουν χαμηλές σταθερές και όχι κυμαινόμενες χρεώσεις ρεύματος;».
Πάει πίσω η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σύμφωνα με τροποποιητική που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, μέχρι τις 31/12/2025 εκπονούνται, υποβάλλονται και εγκρίνονται τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών της χώρας.
Όμως, μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να παρατείνεται αυτή η προθεσμία αλλά όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2026.
Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα οι κτηνοτρόφοι αν για την συγκεκριμένη έκταση δεν υπάρχει εγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης.
Οι αγρότες φέτος πληρώνουν το αγροτικό ρεύμα σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το οικιακό.
«Μόνο ένα χρόνο κράτησε το φτηνό αγροτικό ρεύμα (μέσω του Γαία)» παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα πέρυσι το αγροτικό ρεύμα ήταν κάτω από το οικιακό, φέτος το οικιακό είναι 9 λεπτά η κιλοβατώρα και το αγροτικό 11 και 12 λεπτά, ενώ οι αγρότες ζητάνε να μειωθεί στα 7 λεπτά.
«Το κράτος προσπαθεί και παρεμβαίνει στην αγορά στο μέτρο του λογικού, έτσι ώστε να δοθούν οι περισσότερες δυνατές ανάσες στην κοινωνία. Δεν υπήρχε αμφιβολία για παράδειγμα ότι πιέστηκε η κοινωνία συνολικά και ο αγροτικός κόσμος και τα οικιακά τιμολόγια και συνολικά οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πληθωριστικής κρίσης και για το ρεύμα, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στην επιδότηση του ρεύματος είναι η πρώτη χώρα συναρτήσει του ΑΕΠ της στη στήριξη των αγροτών, των οικιακών τιμολογίων και στο 100% των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων. Δώσαμε πάνω από 10 δισ. ευρώ και αφού φαίνεται ότι τελείωσε η μεγάλη φάση, η κύρια φάση της πληθωριστικής κρίσης σχετικά και με το ρεύμα, φαίνεται δηλαδή ότι φύγαμε από τη μεγάλη μπόρα, ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε προγράμματα που δίνουν μια σταθερότητα. Το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει για μια δεκαετία φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες, εγώ δεν λέω ότι είναι το τέλειο αλλά το φθηνότερο δυνατό, και μπορούν έτσι να έχουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα στις εργασίες τους, αυτό δεν είναι λίγο».
Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε στις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα «Γαία» έχει φθηνότερο ρεύμα για 10 χρόνια για τους αγρότες.
Ο ΑγροΤύπος είχε επισημάνει από πέρυσι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πιο φτηνό το ρεύμα στο σπίτι σε σχέση με την τιμή του ρεύματος στο χωράφι.
Κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν δύσκολη την ζωή των αγροτών.
Το 2023, με εντολή Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι για τις πληγείσες από την θεομηνία Ντάνιελ περιοχές θα υπάρξει ρύθμιση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ρύθμιση θα ήταν 2ετούς διάρκειας και άτοκη. Οι αγρότες εντάχθηκαν στην ρύθμιση και άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Καταγγελίες αγροτών στον ΑγροΤύπο αναφέρουν ότι το 2024 βγήκε ο νέος λογαριασμός αγροτικού ρεύματος και οι «έξυπνοι» πάροχοι - που κάνουν ότι θέλουν - αποφάσισαν να καταργήσουν μονομερώς την ρύθμιση.
Τι έκαναν; Πρόσθεσαν στον λογαριασμό αγροτικού ρεύματος του 2024 το υπόλοιπο της οφειλής του 2023. Με αυτό τον τρόπο αύξησαν το ποσό τους λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν τώρα οι αγρότες.
Έκαναν όμως και κάτι ακόμη. Στην ρύθμιση του 2023 ζητούσαν να πληρώσουν οι αγρότες προκαταβολή 20%. Το 2024 ζητάνε από τους αγρότες να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση και αυξάνουν την προκαταβολή στο 35%.
Στην πράξη ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος καταργεί την ρύθμιση του 2023 και αυξάνει την προκαταβολή που πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες με τη νέα ρύθμιση.
Και μετά ήρθαν οι εισπρακτικές εταιρείες που σπάνε τα τηλέφωνα των αγροτών από τους οποίους ζητούν να πληρώσουν τις οφειλές ή να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Τελικά σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει καμιά προστασιά των παραγωγών.
Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε το Δασαρχείο Πύργου και την Διεύθυνση Δασών Ηλείας να γνωμοδοτούν επανειλημμένα θετικά για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως πρόσφατα στην περιοχή Σκιαδοβούνι-Λειψούτα του Ερυμάνθου και μάλιστα χωρίς σχετική επιστημονική τεκμηρίωση και σε χρόνο ρεκόρ από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του έργου, αγνοώντας συστηματικά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που έχουν επισημανθεί από πολίτες και φορείς, παραβλέποντας έτσι τον θεσμικό τους ρόλο που αφορά στην προστασία και διαχείριση των δασικών περιοχών και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τον για τον υπό διαβούλευση αιολικό σταθμό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. Τονίζουμε ότι αυτό το έργο αποτελεί μικρή τροποποίηση του αρχικού έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική εταιρεία IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί Απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω και των επιπτώσεων του έργου στην προστατευόμενη περιοχή, και με μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση των φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής του .
Η θέση και του έργου βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 2320012 «Όρος Ερύμανθος» για την ορνιθοπανίδα, καθώς και εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά (ΙΒΑ) με κωδικό GR097 και ονομασία «όρος Ερύμανθος».
Το εν λόγω έργο γειτνιάζει άμεσα με τον αδειοδοτημένο αιολικό σταθμό στη θέση «Σκιαδοβούνι», της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» της γαλλικής εταιρείας AKUO ENERGY GREECE SA, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και Φορέων "Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου", από σύσσωμους τους θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, όπως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δήμο Ερυμάνθου, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την "Καλλιστώ" περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή, τον Αγροκτηνοτροφικό σύλλογο Ερυμάνθου, ορειβατικά σωματεία, εκπολιτιστικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Αποτέλεσμα της παραπάνω αδιάφορης στάσης των Δασικών Υπηρεσιών της Ηλείας ενδέχεται να είναι η αδειοδότηση του καταστροφικού για το περιβάλλον της περιοχής έργου, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον και οι γνωμοδοτήσεις των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Δασαρχείου Πάτρας, Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας, Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί η απόρριψη ή η αδειοδότηση του έργου.
Η υπό κρίση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ελάχιστα τροποποιημένου έργου παραλείπει ή υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως ακριβώς και η απορριφθείσα πρότερη ΜΠΕ του αρχικού έργου. Η παρουσιαζόμενη ως τροποποίηση του έργου είναι άνευ ουσίας και σημαντικότητας, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις επιπτώσεις του στην περιοχή και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξής της.
Η κατασκευή των εν λόγω αιολικού στο Σκιαδοβούνι θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περιοχή.
Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κλιματικές, υδρομετεωρολογικές, ερημοποίησης, υποβάθμισης/απώλειας χλωρίδας, πανίδας, οικοσυστημικών υπηρεσιών κ.ά.), θα καταστρέψουν έναν μοναδικό φυσικό πόρο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία αναδεικνύονται ήδη από την τοπική κοινωνία μέσω υφιστάμενων επενδύσεων ήπιας και με σεβασμό στο περιβάλλον αγροτικής, παραδοσιακής κτηνοτροφικής και αθλητικής-τουριστικής ανάπτυξης.
Εκτός από τα αιολικά, και με την κατασκευή πλήθους υδροηλεκτρικών, η ευρύτερη περιοχή πρόκειται να βιομηχανοποιηθεί με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της πολύτιμης βιοποικιλότητας των περιοχών μας, του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια του μέλλοντός μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Καλούμε το Δασαρχείο Πάτρας, την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, την Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, να τηρήσει την επιστημονική δεοντολογία και να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, να εξετάσει επί της ουσίας τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ και των επίσης καταστροφικών συνοδών τους έργων, που αυξάνονται εκθετικά στα βουνά μας, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικότοπους και είδη.
Καλούμε την δασική υπηρεσία να λειτουργήσει στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, ως υπηρεσία με αρμοδιότητα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και όχι ως υπηρεσία προώθησης και ανάπτυξης επενδύσεων προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών, που φιλοδοξούν να κερδοσκοπήσουν, σε βάρος του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών που αναπτύσσονται τα βιομηχανικά έργα ΑΠΕ.
Η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άνοιξε σήμερα Δευτέρα (13/1) για υποβολή αιτήσεων.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό:
- την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή
- την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (μπαταρίας) σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνον ηλεκτρονικά, έως και τις 28/02/2025, μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (εδώ).
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του RePowerEU, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGeneration EU.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ξανά αιολικό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' Ερυμάνθου έως τις 7/2/2025. Πρόκειται για τροποποίηση του έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ύστερα από τον συστηματικό αγώνα φορέων και κατοίκων για την σωτηρία της περιοχής. Αναφέρουμε ότι το εν λόγω αιολικό γειτνιάζει άμεσα με το αιολικό της ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Σκιαδοβούνι για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 η προσφυγή στο ΣτΕ και η δικάσιμός του έχει λάβει για 5η φορά αναβολή με νέα ημερομηνία την 12η Μαρτίου 2025.
Το νέο υπό διαβούλευση έργο αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες Vestas ύψους 230 μέτρων, αντί των αρχικών 7, βρίσκεται στο ίδιο σημείο και εντος του δικτύου Natura 2000. Oπως είναι προφανές, η αμελητέα και άνευ ουσίας τροποποίηση του αρχικού έργου θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις και αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Για το λόγο αυτό η επιτροπη αγώνα φορέων και πολιτών θα συνεχίσει συστηματικά τον αγώνα κατά της αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου. Προσεχώς θα αναρτηθεί το έντυπο Δ11 με τις ενστάσεις κατά του έργου με το οποίο μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου.
Ο σύνδεσμος της διαβούλευσης: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10714
Ο δίκαιος αγώνας για έναν ελεύθερο Ερύμανθο κλιμακώνεται και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι την οριστική νίκη!
Η επιτροπή του αγώνα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να δοθεί παράταση, κατά δύο μήνες, δηλαδή έως τις 8 Μαρτίου 2025, της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για ΟΠΣ (Οριστική Προσφορά Σύνδεσης) ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, στην περίπτωση των έργων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Όπως τονίζει η ΕΘΕΑΣ, η παράταση δόθηκε με απόφαση της Υφυπουργού, κας. Αλεξάνδρας Σδούκου, αίροντας έτσι το αδιέξοδο για μια σειρά παραγωγών που κινδύνευαν να βρεθούν εκπρόθεσμοι και να απενταχθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Υπενθυμίζουμε, πως η ΕΘΕΑΣ είχε αναδείξει το παρόν ζήτημα, καθώς πολλοί Συνεταιρισμοί μέλη της, όπως και αγρότες, αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο για την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Η παρούσα παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στους κατόχους των εγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις ΑΠΕ, στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας.
Άμεση ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των οριστικών δικαιολογητικών από τους αγρότες για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», λόγω δυσλειτουργιών της εφαρμογής υποβολής τους στο ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό αναφέρει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο του αιτήματος των αγροτών και των συνεταιρισμών που υποστηρίζει ενεργά η ΕΘΕΑΣ, αναφορικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χρήσης ΑΠΕ, θεσπίστηκε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και υποβλήθηκαν αιτήσεις από τους δικαιούχους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ήδη έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των αποτελεσμάτων με όλες τις εγκεκριμένες & επιλαχούσες αιτήσεις.
Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία από τον ΔΕΔΔΗΕ: «Οι συμμετέχοντες δικαιούχοι με εγκεκριμένες αιτήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ήτοι έως την Τρίτη (7/01/2025) - εφόσον αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τότε δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση. Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν έχουν ολοκληρωθεί, τότε θα γίνεται αυτόματη απένταξη από το πρόγραμμα».
Όμως, πολλοί Συνεταιρισμοί – μέλη της ΕΘΕΑΣ, καθώς και Αγρότες – αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν είναι ξεκάθαρo το πλαίσιο για την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Στην πλατφόρμα αρχικής υποδοχής των αιτημάτων (ape4all.deddie.gr), στην οποία έγινε και η ανάρτηση των αξιολογημένων αιτημάτων (επιλέξιμων ή μη), δεν υπάρχει κάποια σαφής διαδικασία για την υποβολή, ούτε κάποια υποστήριξη που να βοηθάει τον ενδιαφερόμενο.
Όσοι μάλιστα έχουν συγκεντρώσει τα εκτιμώμενα δικαιολογητικά αντιμετωπίζουν μια επιπλέον δυσκολία της αργής ανταπόκρισης της πλατφόρμας και των διακοπών λειτουργίας της και εκφράζουν ανησυχία για το αν θα κατορθώσουν μέχρι τις 7/1/2024 να οριστικοποιήσουν την καταχώριση της αίτησής τους.
Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο και αιτούμαστε ως ΕΘΕΑΣ, να υπάρξει τροποποίηση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και να παραταθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2025, ώστε οι κάτοχοι των εγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις ΑΠΕ, στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία/ διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».
Αλλαγές έρχονται στο νυχτερινό ρεύμα οι οποίες θα αφορούν τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή.
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο -σε πρώτη φάση- αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό διζωνικό (νυκτερινό) τιμολόγιο (μετρητή με δυνατότητα καταγραφής σε δύο ζώνες ή νέο έξυπνο μετρητή).
Το διζωνικό τιμολόγιο αποτελείται από τη μεσημβρινή ζώνη και από τη νυχτερινή ζώνη. Το ωράριο αυτών των ζωνών θα είναι διαφορετικό τον χειμώνα από το καλοκαίρι.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η πρόσβαση των καταναλωτών σε ηλεκτρικό ρεύμα τις ώρες που είναι πιο φθηνό. Πιο συγκεκριμένα τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή, διαμορφώνονται ως εξής:
- Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:
- Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
- Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:
- Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, ώστε οι υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας με διζωνικό τιμολόγιο να παραμείνουν σε ισχύ ενσωματώνοντας το νέο ωράριο. Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής δεν επιθυμεί να παραμείνει σε διζωνικό τιμολόγιο θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης προμήθειας χωρίς κόστος για τον ίδιο (δηλαδή χωρίς κόστος που τυχόν προβλέπεται βάσει σχετικής ρήτρας στην υφιστάμενη σύμβασή του, για την περίπτωση πρόωρης αποχώρησης).
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ως υπεύθυνος για την εφαρμογή του ωραρίου μειωμένης τιμολόγησης έχει αναλάβει να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ισχύει το νέο ωράριο μειωμένης τιμολόγησης από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η μετάβαση στο νέο ωράριο θα γίνει αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των καταναλωτών. Το ίδιο θα ισχύει και για τις όποιες πιθανές μελλοντικές αλλαγές.
Εξαίρεση στην εφαρμογή των παραπάνω, θα αποτελούν περίπου 150.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ισχύον ωράριο μειωμένης τιμολόγησης, λόγω των προδιαγραφών των υφιστάμενων εγκατεστημένων μετρητών τους. Αυτοί οι καταναλωτές θα ενημερωθούν μέσω επιστολής από την εταιρία προμήθειας ενέργειας με την οποία συνεργάζονται.
Προκειμένου να ισχύσει και γι’ αυτούς το νέο ωράριο, εφόσον επιθυμούν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε σχετικό αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Η αλλαγή θα γίνει χωρίς κόστος για τον καταναλωτή.
Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνουν ενταγμένοι στο ωράριο μειωμένης τιμολόγησης όπως αυτό ισχύει έως και την 31.1.2025.