Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πότε πληρώνεται το εθνικό απόθεμα, έχει ήδη κατατεθεί στην ΕΕ η τροποποίηση της ΚΑΠ

21/11/2023 11:21 πμ
Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

Σχετικά με το εθνικό απόθεμα και για τον χρόνο καταβολής, ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής.

Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη της ΚΑΠ 2023-2027 και κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, της NEUROPUBLIC COGNITERA. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει εγκριθεί. Στις 13.11.2023 προσκλήθηκε η ανάδοχος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός δεκαπέντε ημερών να προσέλθει προκειμένου να υπογραφεί και η σύμβαση. Οπότε σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς του Υπουργείου έχουν εργαστεί για την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Από πλευράς ΥπΑΑΤ έχουν αποσταλεί οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στη φάση απαντήσεων από πλευράς μας στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δηλαδή οι αγρότες μαθαίνουν από ΥπΑΑΤ ότι έχει ήδη καταθέσει την τροποποίηση της ΚΑΠ στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια διαβούλευση με κανένα φορέα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
22/11/2023 02:18 μμ

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρουσίασε, σήμερα Τετάρτη (22/11), στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο γίνεται ολοένα και πιο πιθανός. Και βέβαια όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αλυσιδωτά το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μία χώρα: από την αγροτική μας παραγωγή και τη διαθεσιμότητα του νερού μέχρι τη δόμηση σε παραθαλάσσιους ή σε παραποτάμιους οικισμούς και από τον τουρισμό μέχρι την ασφάλεια των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αποζημιώσεις που έχουμε δώσει στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς και ανέφερε: «Οι αποζημιώσεις είναι πολύ σημαντικές: 260.000.000 ευρώ ήδη εγκρίθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Τα 107.000.000 ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί στους δικαιούχους. Εκτιμούμε ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της Θεσσαλίας μπορεί να οργανωθεί χειμερινή σπορά.

Έχουμε κάποια ειδικά θέματα, θα χαρώ να τα συζητήσω στη συνέχεια, για την περίπτωση των οικισμών πέριξ της νέας λίμνης Κάρλας, όπου θα πρέπει να αναμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών για το τι θα γίνει με αυτή την περιοχή, γιατί εκεί το νερό θα αργήσει πολύ να υποχωρήσει.

Οι κτηνοτρόφοι μας θα μπορούν, όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν, αλλά θα μπορούν να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους, με κόστος το οποίο καλύπτεται από το κράτος και με νέες προδιαγραφές.

Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε πιο σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις εκεί που είχαμε μεγάλα ζητήματα.

Για τις δε επιχειρήσεις, νομίζω τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, προχωρούμε πριν από τις γιορτές στην προκαταβολή του 35% της ζημιάς από το 70% που θα καλυφθεί, διευκολύνοντας την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία τους.

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς, αλλά και για εκείνους που έχουν πληγεί στην περιοχή του Έβρου, όπου οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με τους ίδιους όρους από τον ΕΛΓΑ και από το Γεωργικό αποθεματικό.

Στον Έβρο θέλουμε, βέβαια, να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξανασυστήσουν τα κοπάδια τους και στους μελισσοκόμους να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Στο σύνολό του το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά, προφανώς, θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα συμπληρωθεί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική την οποία ακολουθούμε.

Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου. Θα νομοθετηθεί άμεσα. Θα αναμένουμε τις προτάσεις σας. Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο φορέα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και ενδεχομένως στις άλλες υδρολογικές λεκάνες, αλλά προφανώς η κρισιμότητα της Θεσσαλίας και μετά τον «Daniel», αλλά και η σημασία της για την ασφάλεια τροφίμων της χώρας, μας επιβάλλει να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από την ταλαιπωρημένη αυτή Περιφέρεια.

Το Φεβρουάριο θα έχουμε την ολοκληρωμένη πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας. Ένα συγκεκριμένο master plan με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ένα σχέδιο το οποίο θα εισηγείται προτάσεις και λύσεις για μία βιώσιμη άρδευση, για την αγροτική, αλλά και τη ζωική μας παραγωγή. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα τετραετίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί».

Τελευταία νέα
27/11/2023 12:50 μμ

Οδηγίες προς ΚΥΔ και παραγωγούς δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το Monitoring και τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις φετινές δηλώσεις, με βάση τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων, για να είναι επιλέξιμα τα αγροτεμάχια. 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θεσπίσει το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων ως υποχρεωτικό στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος (AMS) στο σύνολο της Επικράτειας για τα καθεστώτα βασικής εισοδηματικής στήριξης, παρεμβάσεις σχετικά με φυσικούς ή άλλους ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς, συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης νέων γεωργών, της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης των καλλιεργειών ρυζιού και αραβόσιτου, ενώ από το επόμενο έτος (ΕΑΕ 2024) θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καθεστώτα με βάση την έκταση βάσει του άρθρου 10 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1173/2022: «1. Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος…».

Το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων στοχεύει στην ίση μεταχείριση των παραγωγών και επιτρέπει τις αλλαγές στις αιτήσεις, όπου εντοπίζεται πιθανή μη συμμόρφωση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προκύπτει από τις γενικές και ειδικές διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας (Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 1173/2022: Άρθρο 7: «5. Οι τροποποιήσεις ή οι αποσύρσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση των επίσημων διαύλων επικοινωνίας που καθορίζονται από το κράτος μέλος…» και Άρθρο 10 «8. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στους δικαιούχους τις πληροφορίες σχετικά με τα εκτάρια για τα οποία δεν πληρούνται οι σχετικοί όροι επιλεξιμότητας…»), οφείλει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, μέσω προδιαγεγραμμένου καναλιού επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η μη-συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών.

Για το λόγο αυτό ανέπτυξε την «Εφαρμογή Αποτελεσμάτων Monitoring» εντός της ΕΑΕ 2023, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται ενός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους. Με τις ενέργειες αυτές είναι δυνατόν, αφ’ ενός να διορθώσουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αφ’ ετέρου να αποδείξουν ότι τα αγροτεμάχιά τους είναι σύμμορφα με τους κανόνες επιλεξιμότητας.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
- Θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής. Η κάθε ανάρτηση δεν θα αφορά στο σύνολο των τεμαχίων των παραγωγών. Θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Τονίζεται ότι οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια κι όχι το σύνολο της δήλωσης.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα στην εφαρμογή διεπαφής. Θα ανακοινώνεται στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ η κάθε μία ανάρτηση καθώς και μέχρι πότε θα είναι δυνατή η ενέργεια/απάντηση από τους ενδιαφερόμενους.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ συνίσταται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή διεπαφής προκειμένου να ενημερώσουν για τις πιθανές ενέργειες στις οποίες θα προβούν.
- Σε περίπτωση τροποποίησης του αγροτεμαχίου, το αγροτεμάχιο θα εξεταστεί εκ νέου και το επικαιροποιημένο αποτέλεσμα θα φορτωθεί στην εφαρμογή διεπαφής.
- Για τα αγροτεμάχια για τα οποία μετά από επανειλημμένες ειδοποιήσεις δεν έχει γίνει αποστολή αποδεικτικών στοιχείων ή κάποια τροποποίηση στη δήλωση τους, θα λαμβάνουν τη σήμανση «κόκκινο».
- Το Σύστημα Παρακολούθησης δεν δίνει ως αποτέλεσμα μετρηθείσα έκταση. Τα αγροτεμάχια μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης χαρακτηρίζονται ως «πράσινα», «κόκκινα» «κίτρινα» ή «λευκά».

«Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου (sub για το σύνολο των Νομών, ilots, subilots extra).
To «κόκκινο» σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο
Για το «κίτρινο» απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.
Το «λευκό» σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιοδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.

Σημαντική επισήμανση A: Για τα αγροτεμάχια τα οποία έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια τα οποία θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτοπίου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κλπ.), θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.

Σημαντική επισήμανση B: Δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης, αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κλπ. Η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής.

Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Καλλιέργεια
- Ποικιλία
- Αφαίρεση αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτου
- Ψηφιοποίηση – διαγραφή αγροτεμαχίου
- Κατάτμιση («σπάσιμο» αγροτεμαχίου σε περισσότερα μέρη)
- Διαγραφή

Μη Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Προσθήκη αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτο
- Προσθήκη αγροτεμαχίου  

22/11/2023 03:23 μμ

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στην Περιφέρεια οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) σε συνέχεια της πρόσφατης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «τα προβλήματα ξεκινούν από το 2014 όταν αποφασίστηκε, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο της ΚΑΠ 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη). Αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων της Βασικής ενίσχυσης, από το 2015-2019 σε πέντε ίσα βήματα, ένα κάθε έτος, με στόχο σύγκλισης το 60% της μέσης αξίας ανά εκτάριο βοσκότοπου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.

Η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά Χορική Ενότητα (Χ.Ε.) υπολογίστηκε χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥΠΑΑΤ επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, με τις ζωικές μονάδες της κάθε περιοχής.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κατανομή των πραγματικών βοσκοτόπων, που χρησιμοποιεί ο κάθε κτηνοτρόφος για τη βοσκή του ζωικού του κεφαλαίου. Αναφερόμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι «επιστήμονες» του ΥΠΑΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι πείστηκαν από τα ατράνταχτα «επιστημονικά» επιχειρήματά τους.

Έτσι είχαμε εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

Με την κατανομή κατά Χ.Ε. να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και κάποιων νησιών, όπως η Θάσος, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.

Λόγω της θεωρητικά υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων το 2015, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά Ζωική Μονάδα (ΖΜ) που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Στην σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων 2015-2019 αλλά και στην αντίστοιχη 2023-2026, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών συνεχώς έχαναν, χάνουν και θα χάνουν από την αξία των δικαιωμάτων τους, με τα χαμένα να μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους των Χ.Ε με χαμηλή πυκνότητα βόσκησης της υπόλοιπης χώρας.

Ερχόμαστε τώρα στη νέα ΚΑΠ. Αυτή η αδικία, που ξεκίνησε από το 2015, θα συνεχιστεί μέχρι το 2027. Και οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να φεύγουν από το επάγγελμα. Θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν το αναφέρει η ΚΑΠ. Οι όποιες αλλαγές στα βοσκοτόπια θα πρέπει όμως να γίνουν άμεσα.

Γνωρίζουμε ότι έχει στο συρτάρι του ο ΟΠΕΚΕΠΕ πολλές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που δεν έχουν γίνει επιλέξιμα. Θα πρέπει να πάνε στις Χ.Ε. που έχουν λίγα βοσκοτόπια. Μπορεί έτσι να μην διορθωθούν οι αδικίες του τσεκ (Βασική Ενίσχυση) αλλά θα υπάρξει λύση για άλλα προγράμματα (βιολογικά, εξισωτική κ.α.) που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος της απώλειας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων».

Διαβάσε το υπόμνημα των κτηνοτρόφων (εδώ

22/11/2023 09:57 πμ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών έτους 2023.

Στο μεταξύ μετά την αξιολόγηση των διορθώσεων και των διασταυρωτικών ελέγχων για τις υπόλοιπες αιτήσεις αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022, ολοκληρώθηκε σήμερα η αναγνώριση και εκκαθάριση των σχετικών δαπανών και η έκδοση 159 εντολών πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η αναγνώριση και εκκαθάριση ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή (17/11) και ολοκληρώθηκε την Τρίτη (21/1) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ήδη από την Δευτέρα, με βάση την σειρά έκδοσης των εντολών πληρωμής, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πίστωση όλων των λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές αυτές αφορούν σε 86.682 δικαιούχους στους οποίους κατανεμήθηκε συνολικό ύψος ενισχύσεων 8.708.740,71 Ευρώ.
Για κάποιες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των διορθώσεων λόγω συμπληρωματικών ελέγχων που απαιτούνται και για τις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθήσει, τις επόμενες ημέρες, νέα πληρωμή.

Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώθηκε το κλείσιμο του 2022 για τους δικαιούχους και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023 το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.

Αναλυτικά, ανά μέτρο αγροτικής ανάπτυξης, η πληρωμή έχει ως εξής:
Προστασία Άγριας Ορνιθοπανίδας
524 δικαιούχοι
8.211,18 ευρώ
Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας
1.163 δικαιούχοι
20.345,99 ευρώ
Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας
647 δικαιούχοι
2.514,04 ευρώ
Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
11.924 δικαιούχοι
1.405.787,39 ευρώ
Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες
693 δικαιούχοι
8.111,53 ευρώ
Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)
8.468 δικαιούχοι
1.113.551,60 ευρώ
Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
836 δικαιούχοι
450.699,43 ευρώ
Μερικό Σύνολο 1
24.255 δικαιούχοι
3.009.221,16 ευρώ

Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
23.357 δικαιούχοι
2.121.131,67 ευρώ
Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
14.498 δικαιούχοι
1.315.463,33 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία
17.114 δικαιούχοι
1.326.964,68 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία
7.458 δικαιούχοι
935.959,87 ευρώ
Μερικό Σύνολο 2
62.427 δικαιούχοι
5.699.519,55 ευρώ

Γενικό Σύνολο πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022
86.682 δικαιούχοι
8.708.740,71 ευρώ

21/11/2023 12:05 μμ

Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, για προβλήματα στην πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων της νέας ΚΑΠ.

Στην ομιλία του, ο κ. Χνάρης ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς στις 27 Οκτωβρίου 2023, η προκαταβολή αυτή της βασικής ενίσχυσης, ήταν η μικρότερη που καταβλήθηκε ιστορικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Απαντώντας ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πρέπει κατ' αρχάς να τονίσω ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχασε χρήματα.

Είχαμε, δηλαδή, 19 δισεκατομμύρια και το ποσό αυτό παρέμεινε, κάτι που ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.

Όμως, όπως είπα, έγινε μια αναμόρφωση και αναδιάταξη σε σχέση με τις στοχεύσεις. Όλοι γνωρίζαμε ότι για το 2023 η βασική ενίσχυση ήταν μειωμένη σε σχέση με τη βασική ενίσχυση που δόθηκε το 2022. Όλοι γνωρίζαμε ότι από το 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν το 2022, θα έφτανε στα 829 εκατ. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη σε μία μεσοσταθμική, ας το πούμε, κατά μέσο όρο μείωση κατά 21,5% περίπου.

Προσέξτε, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα διανεμηθεί τελικά στους αγρότες με τις ενισχύσεις δεν πρόκειται να είναι μειωμένο ή να χαθεί, αλλά θα κατευθυνθεί και πάλι προς τους ίδιους δικαιούχους, προς τους αγρότες μας μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα, τα οικολογικά σχήματα κ.λπ.. Συνεπώς, πράγματι η βασική ενίσχυση συνολικά ήταν μειωμένη κατ' αυτό το ποσοστό που είπα. Όμως, αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Επιπλέον, επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα που δε θα χαθούν θα πάνε και πάλι στους αγρότες μας με τις πληρωμές της συνδεδεμένης, της αναδιανεμητικής που πηγαίνει στους νέους και στα τομεακά προγράμματα, τα οποία και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Eπηρέασε σημαντικά και τις καταβολές και τα ποσά που πληρώθηκαν η Απόφαση της 9/5/2023 της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τότε -της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, θυμίζω- να συνδέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων στην περιφέρεια με την ταυτόχρονη ύπαρξη και δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η απόφαση επηρέασε πράγματι τις πληρωμές, διότι όλες εκείνες οι εκτάσεις, οι βοσκότοποι που δεν συνδέθηκαν με ζωικό κεφάλαιο δεν δικαιούνταν και δεν πήραν την ενίσχυση. Αυτός, λοιπόν, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά για εσάς εκεί στην περιοχή της Κρήτης και καταλαβαίνω ότι επηρέασε σημαντικά τα ποσά των πληρωμών.

Ένας άλλος λόγος αυτής της μείωσης ήταν οι έλεγχοι που έγιναν για διάφορους λόγους, εφαρμόζοντας φυσικά τους κανονισμούς και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Κατόπιν των ελέγχων που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκαν περίπου έξι χιλιάδες ΑΦΜ.

Τελικά ενεργοποιήθηκαν τρία εκατομμύρια οκτακόσια τριάντα πέντε οκτακόσια είκοσι ένα (3.835.821) δικαιώματα και καταβλήθηκαν μετά τις δεσμεύσεις 488.384.809 ευρώ, που ισοδυναμεί ακριβώς με το 70% του ολικού ποσού πληρωμής».

Από την πλευρά του ο Ρεθυμνιώτης Βουλευτής, Μανόλης Χνάρης, αφού τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ υλοποιήθηκε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι: «…καταφέρατε να μην εφαρμόσετε ούτε αυτά που ψηφίσατε».

Τούτο απεδείχθη, τόσο «…με την εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης η οποία σταδιακά έπρεπε να γίνει μέχρι το 2027…» όσο και με τη βασική ενίσχυση που ενώ «…είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 829 εκ. ευρώ και  βάσει του 70% προκαταβολής έπρεπε να καταβληθεί  το ποσό των 580 εκ. ευρώ τελικά  καταβλήθηκε το ποσό των 488 εκ. ευρώ, δηλαδή  92 εκ. ευρώ λιγότερα» και συνέχισε τονίζοντας ότι: «….ανεξάρτητα από τη μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από αυτό το φιάσκο, το μεγάλο θύμα είναι ο Έλληνας αγρότης».

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ασάφεια για τα προβλήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Με την αόριστη και γενικόλογη αναφορά του, ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στο σύνολο των ερωτημάτων που τεθήκαν. Παραδέχτηκε ότι γνώριζαν εκ προτέρων ότι η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη κατά ποσοστό 20% και πλέον  σε σχέση με το έτος 2022. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ χωρίς όμως και πάλι να έχει προηγηθεί έστω και η υποτυπώδης διαβούλευση με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς. 

Σημειώνεται, ότι δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων αναφορικά με την καταβολή των ποσών που αναλογούν στα οικολογικά σχήματα ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα».

Τέλος, ο Βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση σας δεν είναι νέα. Είναι ο 5ος χρόνος διακυβέρνησης που διανύετε. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 4 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και 4 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε είναι ότι, η ευθύνη δεν καταλογίζεται μόνο  σε έναν υπουργό αλλά, συνολικά και αποκλειστικά στην ανικανότητα του  δήθεν επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ. Με την κυβέρνηση σας η λέξη επιτελικός, έχει χάσει πλέον το νόημα της».

21/11/2023 11:40 πμ

Σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και θα στοχεύουν σε μια ΕΕ με γρηγορότερα αντανακλαστικά, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθεσε και πάλι το θέμα της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε «οι καταστροφικές συνέπειες είναι ήδη εμφανείς και πρέπει να δράσουμε άμεσα». Τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της, αφετέρου να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορα αντανακλαστικά». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

Μια από τις βασικές κινήσεις που οφείλει να κάνει η ΕΕ, ο ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι είναι η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί και για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών μελών και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, πρότεινε και τη δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%, από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία. Επίσης, τέθηκε το θέμα της διαφάνειας και της εποπτείας των φορέων που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

«Έθεσα τα ζητήματα γρήγορης εξέλιξης, γρήγορων αντανακλαστικών, που πρέπει πλέον να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Πρέπει να αυξηθεί το ποσό του γεωργικού αποθεματικού.
  • Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδοτήσεων που έχουν απευθυνθεί σε κάθε κράτος- μέλος.
  • Πρέπει, έστω από τη νέα ΚΑΠ, ένα ποσό - της τάξεως, έστω του 2% - να μπορεί να το αξιοποιεί κάθε κράτος μέλος, εάν προκύπτουν στη χώρα του φαινόμενα πλημμύρας, ξηρασίας ή πυρκαγιών.

Είναι ένας συνδυασμός ενεργειών που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη των κρατών – μελών, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Δεν νοείται να είναι σε δεύτερη προτεραιότητα η γεωργία και η αλιεία του κάθε κράτους – μέλους. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ορθά έχει αναδείξει ως πρώτο θέμα το περιβάλλον. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει τα δύο αυτά ζητήματα, οι δύο αυτοί πυλώνες (περιβάλλον και γεωργία) να πηγαίνουν μαζί σε όλα τα επίπεδα και στα θέματα των προτεραιοτήτων, αλλά και στα θέματα των χρηματοδοτήσεων».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο επαφών εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους Υπουργούς Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, της Φινλανδίας, Sari Essayah, της Σουηδίας, Peter Kullgren, και της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος και της Τσεχίας, Marek Výborný.

Στις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι οι φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τους ομολόγους του να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού και της δημιουργίας μηχανισμού για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Η απλοποίηση των διαδικασιών για επιδοτήσεις από την ΚΑΠ συνιστά, επίσης, ζητούμενο για όλες τις χώρες. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η μερική αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία να επεξεργαστεί προτάσεις. Με τον υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Marek Výborný ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε και ξεχωριστή συνάντηση, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης και με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, Piet Adema με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν σε νέες γονιοδιοματικές τεχνικές.

20/11/2023 02:26 μμ

Στις αρχές Δεκεμβρίου έρχονται οι ελεγκτές της OLAF, από τις Βρυξέλλες, για να ελέγξουν τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η OLAF διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Όπως πάντως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο ΑγροΤύπος, τα λάθη και οι παραλείψεις στις πληρωμές μπορεί να φέρουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο παρελθόν πάντως είχαμε αιχμές από στελέχη Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) κατά του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ που προειδοποιούσαν σε επιστολή τους για τον κίνδυνο να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ. Μάλιστα είχαν φτάσει να στείλουν και επιστολή προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη Δράμα, στα μέσα του Οκτώβρη, ο οποίος δήλωνε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο».

Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

20/11/2023 10:04 πμ

Αλλάζει ξανά ο οικονομικός σχεδιασμός της ΚΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου η αναθεώρηση και η μεταφορά κονδυλίων θα γίνει από την χώρα μας τον Ιανουάριο του 2025.

«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καταβάλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον πυλώνα Ι του ΠΑΑ», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας για τη μεταφορά, εφέτος, 236 εκατ. ευρώ, από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσά που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.

Δηλαδή πάνε μπρος - πίσω με τα κονδύλια της ΚΑΠ, αφού τα μετέφεραν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, τώρα ... ανακάλυψαν το λάθος και θα τα μεταφέρουν ξανά στον Πυλώνα Ι (δηλαδή τσεκ, οικολογικά σχήματα κ.α.). 

Αναφερόμενος στα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενίσχυσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης εντόπισε δύο βασικά: Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει. Και, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που  δικαιούντο οι αγρότες.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτοί ήταν και οι λόγοι που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, τόνισε ότι αυτό απαιτεί χρόνο.

Ελπίζουμε ο κ. Αυγενάκης να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα σε αυτά τα κυκλώματα ... που όπως ανέφερε «λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ» και αν υπάρχουν παρανομίες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη... γιατί μιλάμε για κοινοτικά χρήματα που αν γίνουν έλεγχοι θα κληθεί η χώρα μας να πληρώσει πρόστιμα και να κάνει επιστροφές κονδυλίων.

16/11/2023 12:21 μμ

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες πάει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια να πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης του 2023.

Πρόθεση του υπουργού είναι να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές στο βαθμό που θα επιτρέψει η ΕΕ.

Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι τα λάθη στην πληρωμή της προκαταβολής (που παραδέχτηκε ο ΥπΑΑΤ στην συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης) και τα μειωμένα ποσά που θα έρθουν στην εξόφληση έχουν βγάλει εκτός προγραμματισμού τους παραγωγούς.

Πάντως στην συνάντηση με τους Κρητικούς ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επανέλαβε την θέση που είχε πει στον ΑγροΤύπο για να γίνει πληρωμή των ενισχύσεων με βάση το 2022 και να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2024.

Οι θέσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών Ελαιοπαραγωγών Κρήτης είναι οι εξής:

Η χρηματοδοτική κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για τις παρεμβάσεις των Άμεσων Ενισχύσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, για την αμπελουργία και την ελαιοκομία είναι άδικη και εκτός των στόχων της Νέας ΚΑΠ. Μειώνει το εισόδημα των παραγωγών και θέτει σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι Αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθείτις μεγαλύτερες μειώσεις στις άμεσες ενισχύσεις - της τάξεως του 58%, - όταν η μείωση στα κονδύλια της ΚΑΠ από την προηγούμενη περίοδο 2015- 2020 είναι μόνο 0,5 %.
2. Κανένα από τα κύρια προϊόντα μας δεν λαμβάνει πληρωμές από τις «Συνδεδεμένες ενισχύσεις».
3. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από «Ειδικές Συνδεδεμένες Ενισχύσεις», όπως υπάρχει για άλλες καλλιέργειες.
4. Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στις Μόνιμες (Δενδρώδεις) και στις Αροτραίες καλλιέργειες έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο και σε βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Η μέση έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση στις Αροτραίες καλλιέργειες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια σε σχέση με τις δενδρώδεις, ειδικά στην Κρήτη, με αποτέλεσμα οι παράγωγοι μας να εισπράττουν ελάχιστα ποσά, αυτό έχει ως συνεπεία την σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
6. Οι αγρότες του Νησιού μας, καλλιεργούν σε ορεινά και άγονα εδάφη, όπου η εκμηχάνιση είναι δύσκολη και το κόστος παραγωγής υψηλό.
7. Η Ελαιοκαλλιέργεια όπως είναι γνωστό εμφανίζει το φαινόμενο της Παρενιαυτοφορίας (μη σταθερή παραγωγή από χρονιά σε χρονιά), γεγονός  που σημαίνει ότι για να συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια έχουν ανάγκη την εισοδηματική ενίσχυση.
8. Η Κρήτη όπως είναι γνωστό είναι Νησί, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που εξαιρούν την Κρήτη από ρυθμίσεις που αφορούν τα Νησιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την Κυβέρνηση: Οι πληρωμές του 2023 να γίνουν με το καθεστώς του 2022. Η χώρα μας να μπορεί και πρέπει να ζητήσει παράταση της προηγούμενης περιόδου λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (πλημμύρες στην Θεσσαλία, ξηρασία στην Κρήτη). Να μην ισχύσουν για φέτος τα οικολογικά σχήματα λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των παραγωγών, και της αδυναμίας ουσιαστικής εφαρμογής στις καλλιέργειες, οι πληρωμές να γίνουν με το προηγούμενο καθεστώς. Να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με στελέχη του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τους τεχνικούς συμβούλους μας, προκειμένου να συντάξουν προτάσεις για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Κύριε υπουργέ, Είναι γνωστή η σημασία της Ελαιοκαλλιέργειας και της Αμπελουργίας για την χώρα μας.

Οι λόγοι που επιβάλουν την διατήρηση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αυτών δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Η ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ από τις εξαγωγές στην Εθνική οικονομία, χωρίς να υπολογιστεί η σημαντική συμβολή του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην Ελληνική διατροφή. Επίσης, το αμπέλι και το κρασί είναι άμεσα συνυφασμένα με τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα, δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο ο Ελληνικός αμπελώνας να είναι μειωμένος 40% την τελευταία δεκαετία.

Σε βάθος δεκαετίας τα συνολικά στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα υπέστησαν μείωση -40,34%, από 1.168 χιλιάδες στρέμματα σε 697 χιλιάδες στρέμματα. Ειδικότερα, από όλα τα είδη αμπελιού, το μοναδικό με αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας ήταν το επιτραπέζιο σταφύλι με αύξηση 14,22%, από 109,7 χιλιάδες στρέμματα σε 125,3 χιλιάδες στρέμματα.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες η μεγαλύτερη μείωση ήταν στα σταφιδάμπελα με -53,17% από το 2010 και τα Αμπέλια για Οινοποίηση με -41,85% μείωση εκτάσεων.

16/11/2023 10:33 πμ

Στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ οι δικαιούχοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα με ευθύνη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου, ανέφερε στους αγρότες της Κρήτης ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης ανέφερε ο υπουργός ότι με νέα ΚΑΠ μειώθηκε κατά  236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική και σε αυτό έχει ευθύνη η ηγεσία του ΥπΑΑΤ το 2021.

Οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης ζήτησαν να υπάρξει διορθωτική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χρόνο και εμπιστοσύνη ζήτησε από τους αγρότες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να λειτουργήσει με δίκαιο και σωστό τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως τόνισε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των γεωργών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων της Κρήτης, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο ΥπΑΑΤ, συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υφυπουργοί ΑΑ&Τ, Διονύσης Σταμενίτης και Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης,  η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής, Ειρήνη Χουδετσανάκη, οι Δήμαρχοι Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αρχανών - Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Καντάνου - Σελίνου, Αντώνης Περράκης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς και πρόεδροι και μέλη γεωργικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων.

Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στόχος της ηγεσίας είναι:
Το νέο έτος να υπάρχει νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ
Η καλύτερη οργάνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ για πιο σωστές και δίκαιες πληρωμές
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και
Η ενίσχυση των νέων αγροτών

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι προχωρεί η μελέτη για αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και η συνεργασία της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. «Υπάρχουν 1.100 στρέμματα και οι εγκαταστάσεις μιας Σχολής που μένουν αναξιοποίητες», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγρότες μας πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις, γιατί η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. «Η αξιοποίηση της Σχολής αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο θέμα που έθεσε είναι το ζήτημα της αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση από έναν οργανισμό, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία. Για το ζήτημα αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χρηματοδοτικός πόρος, ενώ, όπως δήλωσε, με το θέμα θα ασχοληθεί η ίδια ολλανδική εταιρεία που κάνει τις μελέτες στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Υπουργός δήλωσε ότι έγιναν λάθη και οι πληρωμές δεν ήταν δίκαιες. Είπε ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική,  ενώ σημείωσε ότι με ευθύνη της διοικήσεως δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ.  Πρόθεσή του, δήλωσε ότι είναι, να υπάρξουν διορθώσεις στο βαθμό που επιτρέψει η ΕΕ. «Δεν πρόκειται να σας πω πράγματα που δεν γίνονται», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι η Κρήτη αδικήθηκε στην κατανομή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να μείνουν οι αγρότες στην παραγωγή. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τόνισε ότι πρέπει να είναι ενιαία και να γίνεται από έναν Οργανισμό.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επεξεργασία λύσης για τα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας ότι υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας και θα γίνει το καλύτερο δυνατόν προς όφελος των αγροτών.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στην εξόφληση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για τα Σχέδια Βόσκησης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί η διαδικασία της τεχνικής λύσης ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Κεφαλογιάννης, Κοκοσάλης Μπαριτάκης, και Περράκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιαννής Φασουλάς, αλλά και πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Ενώσεων που έλαβαν το λόγο έθεσαν το ζήτημα των λάθος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ζητήματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, της έγκαιρης πληρωμής των οικολογικών σχημάτων και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο περονόσπορος και η ακαρπία. Όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να βρεθεί το συντομότερο λύση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία της Κρήτης, πιέζουν γι’ αυτό.

16/11/2023 09:47 πμ

Λύσεις στα προβλήματα της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και στην έλλειψη εργατών γης ζητούν οι πρόεδροι δεκαέξι Αγροτικών Συλλόγων από όλη την χώρα.

Τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα διϋπουργική σύσκεψη για να λυθούν μια σειρά προβλημάτων για να υπάρξει μείωση τιμών στα τρόφιμα.  

Η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων προς την κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ ευθύνεται η “εισαγόμενη” ακρίβεια, όπως απέλπιδα η Κυβέρνηση προσπαθεί να  παρουσιάσει, με σκοπό να καλύψει τις δικές της ευθύνες.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, με επαναλαμβανόμενες αναφορές μας, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα φέρει σειρά ανατιμήσεων αλλά κυρίως θα επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύεται με τον χειρότερο τρόπο η πρόβλεψη μας αφού προς απογοήτευση όλων των αγροτών, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρο για αυτό το θέμα.

Έκαστος Υπουργός από τα συναρμόδια Υπουργεία, διαχρονικά αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει απόσταση από την εμπλοκή του σε αυτό το δύσκολο θέμα, κάνοντας το ολοένα και δυσκολότερη την εξίσωση και κατά συνέπεια την επίλυσή του.

Τονίζουμε ότι, η προσπάθειά μας για να αφουγκραστείτε αυτό το πρόβλημα είναι διαρκής, ενώ έχουμε ζητήσει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία επιτέλους να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

Δυστυχώς επικρατεί η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μικρό-κομματικά συμφέροντα ώστε να μην θίγουν ιδεοληψίες ορισμένης μερίδας της Κυβερνώσας παράταξης (σε σχέση με την πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού), ενώ παράλληλα υπονομεύεται εντέχνως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Κράτους και τα οποία καταλήγουν ως πόροι διατήρησης της επιδοματικής πολιτικής.

Και αναφέρουμε για μια ακόμα φορά  την κατάσταση:
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν οι όροι εργασίας για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στην Δ.ΥΠ.Α., ως κίνητρο για απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών να στελεχώσει επαρκώς τις ελληνικές Πρεσβείες για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων απόκτησης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα καθώς επίσης και να αλλάξει το καθεστώς εξέτασης (συνέντευξη) σε υπηκόους τρίτων χωρών, απομονώνοντας έτσι τις «γκρίζες» πρακτικές που συχνά αναφέρονται, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τροποποιηθούν οι διατάξεις στον Κώδικα Μετανάστευσης ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο  Οικονομικών  την  τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής ώστε οι μετακλητοί εργάτης να αποκτήσουν αυτά τα απαραίτητα στοιχειά πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει εξελίξεις, με πίεση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά μάταια έως σήμερα.

Όλα τα παραπάνω (και άλλα πολλά)  παραμένουν άλυτος γρίφος και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν:  «Υπάρχει κάποιος Υπουργός που να βάζει σε αυτήν την εξίσωση την λέξη ΑΓΡΟΤΗΣ ; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού ευθύνεται που υπολειτουργούν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και που αναπόφευκτα θα φέρει έλλειψη αγροτικών προϊόντων; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν αλλάξει η πολιτική σε αυτό το θέμα;”

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να ορίσετε ΑΜΕΣΑ διϋπουργική σύσκεψη, με συμμέτοχη αγροτικών φορέων και με αποκλειστικά αντικείμενα την χάραξη ενιαίας πολιτικής για την μόνιμη διευθέτηση  σε αυτά το πολύπαθο θέμα.

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και αντίθετα με τους προκάτοχους σας όπου διακαώς απέτρεπαν, να πραγματοποιηθεί επιτέλους  αυτή η διϋπουργική σύσκεψη.

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα αγροτικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα των δικών σας επίλογων - και ΟΧΙ των αγροτών - και αν δεν παρέμβετε άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Εκ των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων
Α.Σ. Κω / Δωδεκάνησου – Πρ. Παπαποστόλου Ηλίας
Α.Σ. Φιλιατρών / Μεσσηνίας – Πρ. Κοροβίλας Αγγελής
Α.Σ. Γαργαλιάνων / Μεσσηνίας – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης
Α.Σ. Καστοριάς Μακεδνώς / Καστοριάς – Πρ. Μόσχος Θωμάς
Α.Σ. Νάουσας / Ημαθίας – Πρ. Αντωνιάδης  Μάκης
Α.Σ. Γιαννιτσών / Πέλλας  – Πρ. Σιδηρόπουλος Γεώργιος
Α.Σ. Σκύδρας / Πέλλας. – Πρ. Πασάκης Παναγιώτης
Α.Σ. Βελβεντού / Κοζάνης – Πρ. Τζιούρας Βασίλης.
Α.Σ. Θέρμης / Θεσσαλονίκης – Πρ Δημαρχόπουλος Χάρης
Α.Σ. Καβάλας / Καβάλας – Πρ. Καλπακίδης Θέμης
Α.Σ. Παγγαίου / Καβάλας   – Πρ. Γρουζίδης Γρηγόρης
Α.Σ. Αλεξανδρούπολης / Έβρου – Πρ. Αλεξανδρής Κωσταντίνος
Α.Σ. Σελίνου- Καντανου / Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου / Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας / Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
Α.Σ. Ιεράπετρας  / Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννη

15/11/2023 03:59 μμ

Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητά ο ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος στον ΠΑΣΚΕΦ, «ζητάμε να μάθουμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν με το όργωμα μετά τις 15 Νοεμβρίου λόγω της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.

Επίσης ρωτάμε τι θα γίνει με την αποπληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα γίνει νέα συμπληρωματική πληρωμή και τι θα περιλαμβάνει; Τέλος επανερχόμαστε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνδεδεμένη ενίσχυση στις ενεργειακές καλλιέργειες γιατί με τις τιμές και το κόστος δεν θα υπάρχει μέλλον για αυτές στην χώρα μας.

Ακόμη όμως ένα πρόβλημα που θα υπάρξει είναι η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι. Στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν μπει πολλά στρέμματα με σκληρά. Στην αγορά δεν βρίσκουμε σπόρους. Οι παραγωγοί αναμένουν συνδεδεμένη ενίσχυση στα 11,5 ευρώ ανά στρέμμα με τη νέα ΚΑΠ. Όμως ξεχνούν ότι αν αυξηθούν τα στρέμματα θα μειωθεί η τιμή».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν κάποια στρέμματα στην Θεσσαλία που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν αφού είναι γεμάτα νερό. Αυτά θα βγουν εκτός καλλιέργειας. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι τιμές στο βαμβάκι που είναι πολύ χαμηλές και φέρνουν απογοήτευση στους παραγωγούς. Κάτω από 70 λεπτά τιμή στο βαμβάκι δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Λόγω της τιμής βαμβακιού θα έχουμε στροφή των παραγωγών σε άλλη καλλιέργεια (σιτάρια, καλαμπόκια)». 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται σε 1.600.000 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11,5 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπορών προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.
2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέμμα).
3. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής).

Επίσης ακόμη κανείς δεν έχει απαντήσει από το ΥπΑΑΤ για το ψαλίδι στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ. «Οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Τι θα γίνει με αυτό το ποσό, ρωτούν οι παραγωγοί.

14/11/2023 10:21 πμ

Την ενεργοποίηση του EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, και για αγροτικά θέματα, πέραν της οικονομίας, συμφώνησαν ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών Francesco Lollobrigida, μετά από συνάντηση μιάμιση ώρας που είχαν στη Ρώμη.

Η πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της EUMED-9 θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στην πρεσβεία της  Ιταλίας στις Βρυξέλλες, όπου ο Francesco Lollobrigida θα οργανώσει βραδιά ιταλικής κουζίνας.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες που υπέστη η χώρα στη Θεσσαλία και, επίσης, εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Θεσσαλία στις  9 Νοεμβρίου. Έκανε αναφορά και στις φυσικές καταστροφές που έχει η υποστεί η χώρα του στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια και στην Τοσκάνη, αναγνωρίζοντας ότι δεν συγκρίνονται με τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Συνένωση δυνάμεων
Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι οι Υπουργοί των χωρών της ΕΕ και ο Επίτροπος Γεωργίας που βρέθηκαν στην Θεσσαλία πραγματικά συγκλονίστηκαν από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χώρα μας  και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι χώρες του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στον Ιταλό ομόλογο να γίνει συνάντηση μεταξύ των χωρών του Νότου για να συντονιστούν οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο Ιταλός υπουργός αποδεχόμενος την πρόταση, είπε ότι αυτή η πρώτη άτυπη συνάντηση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ιταλικής βραδιάς που οργανώνει την προσεχή Κυριακή, στην ιταλική πρεσβεία, στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Εκεί οι εννέα υπουργοί θα συναντηθούν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την εισβολή στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο. Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων και καμπάνια για ανάδειξη του προβλήματος  γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Για το ζήτημα της εισβολής στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, επισημάνθηκε ότι σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του Κέντρου για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων που θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα εγκαίνια του οποίου ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Francesco Lollobrigida.

Συμφωνία για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των χωρών που η αγροτική τους οικονομία πλήττεται από την κλιματική κρίση.
Συμφώνησαν, επίσης, στην αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και στην ύπαρξη ευελιξίας ,ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στην απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, με στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως αυτή της Θεσσαλίας.
Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Francesco Lollobrigida συμφώνησαν, επίσης, στην υποστήριξη της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κροατία για δυνατότητα χρησιμοποίησης τουλάχιστον του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Άφησαν, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη κι άλλων μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για την Πράσινη Συμφωνία, για το τι μέτρα δηλαδή πρέπει να πάρουμε σε δέκα χρόνια και να μη λαμβάνουμε μέτρα για την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Κοινή πεποίθηση των δύο υπουργών είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες με ισχυρή φιλία ,οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις, οφείλουν να ενώσουν τις σκέψεις, τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς  τους, προκειμένου η ΕΕ να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και πιο υποστηρικτική στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Έγινε, επίσης, συζήτηση για τις δυσκολίες εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως επί παραδείγματι, σε ζητήματα που συνδέονται με τις απαιτήσεις για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ενώ συζήτησαν και για τη νέα ΚΑΠ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και να βρεθεί στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς συνδέεται με τον περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την επισιτιστική ασφάλεια.

10/11/2023 05:23 μμ

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 της Αλβανίας προβλέπεται η περικοπή των κονδυλίων για τον γεωργικό τομέα σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, την ώρα που οι αγρότες ζητούν μεγαλύτερη ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τρέχοντα προβλήματα.

Για τον λόγο αυτόν το Αλβανικό Συμβούλιο για την Υποστήριξη των Γεωργικών Επιχειρήσεων ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η ερήμωση των αγροτικών περιοχών και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτουν οι αγρότες για την αγορά νέου εξοπλισμού είναι περιορισμένα, συνεπώς δεν μπορούν να αυξήσουν ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή τους. Ειδικότερα, τα περισσότερα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην Αλβανία είναι παλαιότερης τεχνολογίας και η χρήση τους υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 25 χρόνια.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ο υπερβολικός κατακερματισμός της γης αυξάνει σημαντικά το κόστος της μηχανοποίησης της γεωργικής παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν απλήρωτα χρέη και να μη μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ότι πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα προς διευκόλυνσή των παραγωγών, όπως η μείωση της τιμής των καυσίμων και η επιδότηση του πετρελαίου.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει χωρίς καθυστέρηση να γίνει διαγραφή των χρεών των γεωργικών φορέων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά μηχανημάτων, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και τα θερμοκήπια που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Επίσης, προσθέτει ότι χρήσιμα μέτρα θα ήταν η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιστροφή χρημάτων από την αγορά πετρελαίου στους αγρότες, καθώς και η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης για τον γεωργικό τομέα τουλάχιστον κατά 9% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για το Υπουργείο Γεωργίας θα ανέλθουν συνολικά στα 14,1 δισεκατομμύρια Lek (0,14 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ το 2023 αντίστοιχα ανήλθαν στα 15,6 δισεκατομμύρια Lek (0,15 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στο μεταξύ η Αλβανίδα Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Anila Denaj, ανακοίνωσε ότι την συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη της εγχώριας γεωργίας. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα και εστιάζει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών σε νέες αγορές, καθώς και στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας.

09/11/2023 05:39 μμ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μειωμένη προκαταβολή του τσεκ θα πραγματοποιήσουν, τη Δευτέρα (13 Νοεμβρίου), οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Θα ακολουθήσουν, την Τετάρτη (15/11), οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, στο Ηράκλειο, έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την άλλη οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ για τις μειώσεις των ποσών της ενίσχυσης. Για νέα προσωρινή διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ μιλά ο Αυγενάκης, δεν φεύγει γιατί προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ λέει από την πλευρά του ο Σημανδράκος.

Δεν γνωρίζουμε αν φταίει η ΚΑΠ που κατάθεσε το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ ή τα προγράμματα και οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προβλήματα στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων.

Αυτό που αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο είναι ότι αν και ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα χρήματα της ΚΑΠ παραμένουν τα ίδια και όλοι ανέμεναν ότι θα υπάρξει μια σταδιακή σύγκλιση, σε ετήσια βάση, της αξίας των δικαιωμάτων, από το 2023 είδαν μια μεγάλη μείωση των ποσών.

Οικονομικά δεν βγαίνουν ούτε οι καλλιεργητές ούτε οι κτηνοτρόφοι και τους είναι αδιάφορο ποιος φταίει.

Για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να στηριχτεί νομικά στην ΕΕ ότι έγιναν σφάλματα σε αυτή που έγινε. Και κάποιοι θα πρέπει να φέρουν ευθύνη για τα σφάλματα.

Από εδώ και πέρα τι θα γίνει ρωτάνε γεωργοί και κτηνοιτρόφοι και οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα γιατί αλλιώς έρχονται «λουκέτα». Και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τότε χιλιάδες ανέργους που θα δημιουργηθούν.

09/11/2023 01:52 μμ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα για το «ναυάγιο» της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ. Δεν είναι όμως μόνο η μείωση των ποσών αλλά και οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και εδώ μπαίνει το έργο: «Συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ».

Με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Ιουνίου 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διαγωνισμό για τη συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν την διαχείριση του ΟΣΔΕ και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ ξεκίνησε από τις αρχές του 2023 και για άλλη μια φορά το ... πολύπαθο ΟΣΔΕ βρισκόταν στον αέρα. Είχε προηγηθεί ένα «σερί» ματαιώσεων, αναβολών, ακυρώσεων διαγωνιστικών διαδικασιών από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορούσε στην επιλογή Τεχνικού Συμβούλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την παροχή υπηρεσιών για:
I. Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος που υποστηρίζει το ΠΑΑ (ΟΠΣΑΑ) την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και για όσο χρονικό διάστημα αυτό είναι σε παραγωγική λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτήσεων που συνδέονται με αυτό, καθώς και συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας όλων των υπόλοιπων Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν, την διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ.
II. Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής των υπηρεσιών του Internet Data Center (I.D.C.), της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (D.R.S.) και Business Continuity Plan (B.C.P.) που υποστηρίζει το ΟΠΣΑΑ και όλα τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ.
III. Πρόσθετες υπηρεσίες που αφορούν εργασίες που πιθανώς να απαιτηθούν στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με το ΠΑΑ και τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ και θα απαιτούνται από τον μεταβατικό κανονισμό ή την τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου.

Ο διαγωνισμός έγινε μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ για να έχει πιο σύντομη διάρκεια (έπρεπε να ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2023 και ήδη η χώρα μας είχε καθυστερήσει). Αν και είναι μειοδοτικός διαγωνισμός η πρόσκληση ανέφερε συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να έχει η ανάδοχος εταιρεία για να εφαρμόσει το έργο.

Για αυτά τα κριτήρια στις 3/7/2023 κατέθεσε προσφυγή κατά του διαγωνισμού η Cognitera και αυτό έφερε μπλόκο στο διαγωνισμό. Στη συνέχεια όμως στις 31/7/2023 έχουμε απόσυρση της προσφυγής και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 14η Αυγούστου του 2023 (μια ημέρα πριν από το Δεκαπενταύγουστο).

Τελικά το έργο, που έχει προϋπολογισμό 5.467.693 ευρώ και διάρκεια έξι χρόνια, το πήρε η NEUROPUBLIC (που ιδρύθηκε το 2003 στον Πειραιά). Η τελική έγκριση του φακέλου γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το τίμημα είναι αρκετά υψηλό.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν δεν είχαμε απόσυρση της προσφυγής της Cognitera δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Επίσης, εκτός από αυτές τις δύο εταιρείες, φαίνεται οτι καμιά άλλη εταιρεία πληροφορικής από την χώρα μας ή το εξωτερικό δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία!

Σε μια απολογιστική ανακοίνωση που εξέδωσε η NEUROPUBLIC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα υποστηρίξει την πληροφορική υποδομή των υπηρεσιών του Internet Data Center (I.D.C.) και την απαραίτητη πληροφορική υποδομή της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (D.R.S.) και Business Continuity Plan (B.C.P.) που υποστηρίζει το ΟΠΣΑΑ, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και την άρτια διαχείριση των ενωσιακών γεωργικών ταμείων ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ».

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφού έδωσε το έργο έκανε και μια «επιτροπή παρακολούθησης». Η επιτροπή, που αποτελείται μόνο από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εκτέλεση όλων των όρων της εν λόγω σύμβασης και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αναδόχου εταιρείας. Δηλαδή το ΥπΑΑΤ δεν θα μπορεί να κάνει έλεγχο για το συγκεκριμένο έργο που θα αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρει η ίδια η NEUROPUBLIC «από το 2006, αναπτύσσουμε και συντηρούμε πληροφοριακά συστήματα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Άρα δεν είναι νέος συνεργάτης του Οργανισμού Πληρωμών αλλά έχει παρελθόν σε έργα πληροφορικής και διαγωνισμούς για το ΟΣΔΕ. Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι πολλοί αγρότες ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια για διοικητικά λάθη στις δηλώσεις καλλιέργειας και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί λόγω αυτών των προβλημάτων.

Στο ΔΣ της NEUROPUBLIC συμμετέχουν:

  • Χριστόδουλος Αντωνιάδης από τον Αύγουστο 2021 είναι Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας. Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και για χρονικό διάστημα 6 ετών ήταν Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με αρμοδιότητα την Εμπορική και Αγροτική Τραπεζική.
  • Χαρίκλεια (Κλαίρη) Σταματάκη. Εργάζεται στην εταιρεία από την ίδρυσή της το 2003.
  • Ρόζα Γαργαλάκου. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην εκπαίδευση ενηλίκων, σε μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
  • Γιώργος Μαμάης. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών από το Ε.Μ.Π. το 1995.
  • Μαυρουδής Ιωάννης. Μέτοχος από την ίδρυση της εταιρείας το 2003 έως το 2011 κατείχε τη θέση του Προέδρου ΔΣ.
  • Δημήτρης Καπνιάς. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Aπό το 2014 έως τον Αύγουστο του 2020 είχε την ευθύνη της διοίκησης του έργου ΟΣΔΕ.
  • Ιωάννης Χανιωτάκης. Senior Director Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Δημήτριος Κυριαζής. Senior Director στην Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε την προκήρυξη του έργου (εδώ)

Διαβάστε τη δημιουργία Επιτροπής ελέγχου (εδώ)

09/11/2023 09:31 πμ

Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, αντιπροσωπεία ομολόγων του της ΕΕ θα επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη (9/11), πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για συνέχεια της επίσκεψης του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους ομολόγους του Υπουργούς: της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την Υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι Πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko,και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.

Χτες Τετάρτη (8/11)  ο Λευτέρης Αυγενάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον Ομόλογό του από τη Μάλτα, Anton Refalo και τον Πρέσβυ της Μάλτας στην Ελλάδα, Joseph Cuschieri. Συζήτησαν τα πεδία στα οποία υπάρχει δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών, με την κτηνοτροφία και την αλιεία στη Μεσόγειο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τη Σλοβένα Υφυπουργό, Eva Knez, με την οποία συζήτησαν κυρίως για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες με κοινό παρονομαστή την κλιματική κρίση καθώς, αντίστοιχα με την κακοκαιρία Daniel η Σλοβενία αντιμετώπισε, στις αρχές Αυγούστου, ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με έντονες πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η Σλοβενία έχει ζητήσει στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024.

Στις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουν από κοινού οι μεσογειακές χώρες για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από έντονα καιρικά φαινόμενα, στον πρωτογενή τομέα.

08/11/2023 03:56 μμ

Την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα καταβληθούν σήμερα, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή - επίσης δωρεάν -  των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Οι δηλώσεις του υπουργού έχουν ως εξής:
«Σήμερα, από τις 12:00 το μεσημέρι, ο ΕΛΓΑ θα έχει πιστώσει σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, 16.528.449 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χρόνο ρεκόρ πληρώνει προκαταβολές, στηρίζοντας με πράξεις τους παραγωγούς τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας.
Υπενθυμίζω ότι οι προκαταβολές, θα είχαν δοθεί νωρίτερα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν ζήτησαν να παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου και 18 ημέρες μετά δίνονται οι πρώτες προκαταβολές.
Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν εργάζονταν συστηματικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, τους οποίους, ευχαριστώ δημοσίως. Τόσο την Κεντρική Υπηρεσία όσο και την Περιφερειακή στη Λάρισα.
Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή.
Επιπροσθέτως για τη Θεσσαλία, θέλω να ανακοινώσω ότι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι.
Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου - και πλέον - στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις.
Αλλά και στην αγροτική παραγωγή είχαμε σημαντικές ζημιές.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν - κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια - και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή παρούσα, δίπλα, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου ολικής ανασύνταξης της οικονομίας της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για το σκοπό αυτό, υπό την προεδρία του Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου,  που θα καταθέσει σύντομα προτάσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις για ανάπτυξη της Θράκης, που έχει υποβάλλει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά στις ζημιές, επισημαίνω ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κινήθηκαν με ταχύτητα καταγράφοντας τις ζημιές σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ανάταξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Για να συμβεί αυτό δεν περιοριζόμαστε απλώς στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

  • Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία
  • Εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου.

Έτσι λοιπόν, για να στηρίξουμε τους πληγέντες και να ανατάξουμε την αγροτική παραγωγή στον Έβρο, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:
1. Καταθέτουμε  τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων
2. Με εντολή που έδωσα - και με την εποπτεία του υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση - ο ΕΛΓΑ επανεξετάζει τις βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
3. Η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο, θα καταβληθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου.
4. Σημειώνεται ότι από την Κρατική Αρωγή έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής.
5. Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
6. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στην συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους.  Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές, θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.
7. Και στην Περίπτωση του Έβρου ενεργοποιούμε το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ ( χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.α).
8. Και στην περιοχή του Έβρου θα εφαρμοσθεί το μέτρο 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν ( κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμη, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.
9. Μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο. Θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων, όπως επίσης, θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας προϊόντων και συνθηκών εργασίας, με  λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον..
10. Με απόφασή μου εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 €, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 €.
11. Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν και για τον Έβρο. Δηλαδή οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν  στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος(αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
12. Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς - Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.
13. Μέσω του leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους:

  • Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 € έκαστο ή 1.000.000 € εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2 εκατ. €
  • Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ύψους συνολικά μέχρι 1,2 εκατ. €

14. Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
15. Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης
16. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πρώτη στιγμή ήταν παρών στον νομό, κάνοντας εδαφολογικές μελέτες και ενεργώντας παράλληλα ως σύμβουλος των αγροτών που επλήγησαν. Ο ΕΛΓΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα.

07/11/2023 03:16 μμ

Μετά το όμορφο ταξίδι στην Ινδία σε σύσκεψη στο Μαξίμου βρίσκεται, σήμερα Τρίτη (7/11), ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οποία θα συζητηθούν τα ζητήματα της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Θυμίζουμε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, είχε επισκεφτεί την Πλατεία Βάθης για συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Στην συνάντηση, που έχει κρατήσει πάνω από 3 ώρες, συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αλλά όχι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολούθησε η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι μειώσεις των ποσών που εισέπραξαν οι αγρότες έφεραν μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτοκτηνοτρόφων. Ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή ανέφερθηκε στην ύπαρξη λαθών που έγιναν στην πληρωμή και ζήτησε τις παραιτήσεις της διοίκησης του Οργανισμού. 

Ο Σημανδράκος δεν παραιτήθηκε και από την πλευρά του ο Αυγενάκης δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε νέα προσωρινή διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Τώρα ήρθε η ώρα να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις του.

Να θυμίσουμε πάντως ότι εκτός από τις αποζημιώσεις που περιμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει να γίνει σύντομα και η πληρωμή της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλη την χώρα για το 2023, για να μπορέσουν να γεμίσουν τα τρακτέρ και να προχωρήσουν στις σπορές και στις καλλιέργειες.

07/11/2023 10:04 πμ

Ο έλεγχος του monitoring μηδένισε αρκετά αγροτεμάχια με δηλωμένες καλλιέργειες αγρανάπαυση και κοφτολίβαδα.

Ενστάσεις δεν μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί γιατί αν και έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στα κινητά τους δεν μπορούν να λάβουν 5ψήφιο κωδικό.

Ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ πέρυσι στα προβλήματα που παρουίασε ο έλεγχος monitoring που είχε εφαρμόσει πιλοτικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε κάποιες περιοχές και καλλιέργειες. Φέτος είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος αλλά δεν φαίνεται να έλαβαν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  

Όπως όμως τονίζουν και γεωπόνοι - μελετητές στον ΑγροΤύπο, θα έπρεπε τα αγροτεμάχια που βγάζει εκτός το monitoring να τα γνωρίζουν οι παραγωγοί κατά την περίοδο 1/9/2022 έως 31/6/2023 ώστε να μπορούν να κάνουν ενστάσεις και να καταθέσουν τις φωτογραφίες που θα έβγαζαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φαίνεται ότι:

α) ο έλεγχος του moniroting (στη Δυτική Ελλάδα τουλάχιστον) αφορούσε επιλεκτικά τις κάτωθι κατηγορίες δηλωμένων καλλιεργειών: αγρανάπαυση και κοφτολίβαδα.
Για παράδειγμα σε παραγωγό με 7 αγροτεμάχια αγρανάπαυση και 8 αγροτεμάχια με κοφτολίβαδα έγινε έλεγχος moniroting για τα 4 αγροτεμάχια αγρανάπαυσης και τα 4 με κοφτολίβαδα (όχι σε όλα τα αγροτεμάχια δηλαδή)

β) ο έλεγχος του monitoring αφορούσε επίσης σε αγροτεμάχια που βρίσκονται σε βοσκοτοπική ενότητα και είχαν δηλωθεί ως ιδιωτικός βοσκότοπος (βοσκότοπος εκτός τεχνικής λύσης δηλαδή). Εδώ υπήρξαν μειώσεις εκτάσεων (όχι μηδενισμός).

Για να μηδενιστεί αγροτεμάχιο που ήταν δηλωμένο ως κοφτολίβαδο, σημαίνει ότι στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, 01/09/2022 έως 31/06/2023, δεν εφαρμόστηκε ο ορισμός του σημείου 1. Σχετικά με το σημείο αυτό κάποιοι παραγωγοί μου ανέφεραν ότι μηδενίστηκαν αγροτεμάχια τα οποία σπάρθηκαν, καλλιεργήθηκαν και συγκομίστηκαν. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις βέβαια όπου αγροτεμάχια δηλωμένα κοφτολίβαδα, ούτε σπάρθηκαν ούτε συγκομίστηκαν (μόνο βοσκήθηκαν).

Για να μηδενιστεί αγροτεμάχιο που ήταν δηλωμένο ως αγρανάπαυση, σημαίνει ότι στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 01/09/2022 έως 31/06/2023 δεν εφαρμόστηκε ο ορισμός του σημείου 2 (δηλαδή δεν έγινε τουλάχιστον μία άροση).

Κοφτολίβαδο ορίζεται: «αρόσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικής δυνατότητας σε πεδινές ή ημιορεινές περιοχές. Η διαχείριση των κοφτολίβαδων είναι μία ή δύο κοπές του χόρτου στο τέλος της άνοιξης ή/και το καλοκαίρι, βόσκηση μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, και στη συνέχεια απομάκρυνση των ζώων για την παραγωγή του χόρτου της επόμενης κοπής. Συνήθης πρακτική είναι η σπορά φυτικών ειδών ταχείας ανάπτυξης και μεγάλης απόδοσης σε χορτονομή, κυρίως ποικιλίες του είδους Lolium spp., μόνο του ή σε μείξη με ψυχανθή».

Ως αγρανάπαυση ορίζεται: «δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος».

Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκομιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου).

Η καλλιεργητική περίοδο των φθινοπωρινών καλλιεργειών για το 2023 είναι: 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως 31 Ιουνίου 2023 (Παράρτημα 12 εγκυκλίου).

Πέρυσι υπήρξαν οδηγίες όπου αναλύοταν ο τρόπος που θα γινόταν οι ενστάσεις των προβληματικών αγροτεμαχίων του monitoring (για τις περιοχές των Τρικάλων, Λάρισας κ.λ.π. όπου εφαρμόστηκε το monitoring). Για το 2023 δεν υπάρχουν αντίστοιχες οδηγίες και ούτε είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών με γεωσήμανση (όπως περιγράφεται στις οδηγίες), καθώς ο παραγωγός δεν λαμβάνει τον κωδικό που απαιτείται στο email του. Βέβαια και να λειτουργούσε η εφαρμογή, η λήψη φωτογραφιών με σημερινή ημερομηνία θα αφορούσε τη καλλιεργητική περίοδο του ΟΣΔΕ 2024 (01/09/2023 έως 31/06/2024).

06/11/2023 02:16 μμ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ας βγει ο κ. Υπουργός και να ανακοινώσει ευθαρσώς ότι το ποσό που είδαν οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στο λογαριασμό τους, είναι αυτό που δικαιούνται με βάση την ΚAΠ 2023-2027 και ότι οι όποιες αστοχίες στην πληρωμή θα διορθωθούν άμεσα και θα πληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Έχουμε πρόβλημα με την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης και βλέπουμε το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Ζητούμε ακόμη διευκρινήσεις από τους συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) της ΚΑΠ για τον χαρακτηρισμό «λόμπι βοοτρόφων». Τα χρήματα της νέας ΚΑΠ είναι περισσότερα από την προηγούμενη όμως αυτό οφείλεται στις ενισχύσεις που έδωσαν για τις σφαγές. Για τη νέα ΚΑΠ παρουσιάστηκαν δύο Στρατηγικά Σχέδια. Στο δεύτερο που κατατέθηκε στην ΕΕ έγινε μια ανακατανομή κονδυλίων (δεν πήρε περισσότερα ο κλάδος), αφού πήραν από τους παχυντές και τα έδωσαν στις γέννες. Εμείς ρωτάμε λοιπόν που είναι το «λόμπι».

Παρακολουθούμε την τελευταία εβδομάδα, μετά την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους και γεωργούς της πατρίδας μας, το θέατρο σκιών που διαδραματίζεται στις πλάτες όλων μας, με την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, να αποποιηθούν τις εύλογες θεσμικές τους ευθύνες.
Ανευθυνοϋπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι αυτοί τα έχουν κάνει όλα σωστά, ρίχνοντας την ευθύνη στους υφιστάμενούς τους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ανευθυνοϋπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά, εκτός κάποιων τεχνικών λεπτομερειών, για τις οποίες όμως δε φταίνε αυτοί, ενώ διατείνονται ότι εφάρμοσαν το ΣΣ που οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ συνέταξαν.
Εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κι αυτοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι τα έχουν κάνει όλα σωστά και μάλιστα με αυταπάρνηση όπως αναφέρουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ θεωρούν υπεύθυνους τους τεχνικούς συμβούλους (εργολάβους), που εισπράττουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια, για την τεχνική τους υποστήριξη στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται, δε βγαίνουν οικονομικά!
Μετά τη συνεχή φθορά των ιματίων όλων των εμπλεκομένων, έμειναν τελικά στα μάτια μας, όλοι τους γυμνοί!

Το 2015 που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της ΚΓΠ 2015-2019, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας είχε ενημερώσει με ατομικά έντυπα μέσω των ΚΥΔ, για τον υπολογισμό των ατομικών μας δικαιωμάτων, για τον αριθμό τους, τη μοναδιαία τους αξία, και για τα πέντε βήματα σύγκλισης μέχρι το 2019, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο από το 2014. Το 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ τήρησε σιγή ιχθύος.
Όλα στα κρυφά, χωρίς ενημέρωση, με τις ατομικές μοναδιαίες  αξίες άγνωστες, τα βήματα σύγκλισης μέχρι το 2026 άγνωστα, ακόμη και ο στόχος της σύγκλισης άγνωστος, με βάρκα την ελπίδα!

Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην πληρωμή των ενισχύσεων τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την πολιτική απόφαση του ΥΠΑΑΤ για μεταφορά των δηλώσεων του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος.
Πρόχειρα και χωρίς προετοιμασία, οι εγωιστικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, μας θύμισαν έναν επιπόλαιο άνθρωπο, που φοράει τρύπια παπούτσια και τα πετά στα σκουπίδια πριν αγοράσει καινούρια, μένοντας ξυπόλυτος!
Δυστυχώς για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και γεωργούς, το ΥΠΑΑΤ είναι ένα υπουργείο στο οποίο οι υπουργοί αλλάζουν συνήθως κάθε χρόνο, αφού η εκάστοτε πολιτική ηγεσία κατά τη θητεία της, δεν έχει σκοπό να παράξει πραγματικά έργο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά αισθάνεται να εκτίει πολιτική ποινή!
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που μέχρι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν λαλίστατη και παρεμβατική, σώπασε!

Ας βγει ο κ. Υπουργός και ν’ ανακοινώσει ευθαρσώς ότι το ποσό που είδαν οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί στο λογαριασμό τους, είναι αυτό που δικαιούνται με βάση την ΚΓΠ 2023-2027 και ότι οι όποιες αστοχίες στην πληρωμή θα διορθωθούν άμεσα και θα πληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την οργάνωση, τη σύνταξη και την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου είναι δίπλα του κι αυτός ζητάει την παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ! Όπως λέμε εμείς στα χωριά μας, «φταίει το γαϊδούρι και βαράει το σαμάρι»!
Εμείς από το 2020 είχαμε επισείσει την προσοχή,  σχετικά με τη στόχευση του ΣΣ, όταν ξεκίνησε η προσχηματική διαβούλευση με τους αγρότες.

Τον Ιανουάριο του 2021 αποστείλαμε την ολοκληρωμένη μας πρότασή και γραπτώς, για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, με τη λογική να κατευθυνθούν οι ενισχύσεις αναλογικά, σε όσους δουλεύουν τα ζώα και τα χωράφια, με ανακατανομή των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων από το 2023, απλά και δίκαια!
Η ομάδα των πανεπιστημιακών που συνέταξε το ΣΣ με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού του ΥΠΑΑΤ, συνέχισε να διαιωνίζει τη γάγγραινα των αγροτικών ενισχύσεων που λέγεται «ιστορικά δικαιώματα», μέχρι και το 2027 μέσω σύγκλισης, χωρίς να επικαιροποιεί τις ενισχύσεις που δικαιούται να εισπράξει ο κάθε δικαιούχος, για το παρόν μέγεθος της εκμετάλλευσής του το 2023.
Χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση δημιούργησε δράσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι ανεφάρμοστες ή με μεγάλο κόστος (οικολογικά σχήματα), άλλες είναι άδικες και οριζόντιες (αναδιανεμητική), ενώ κάποιες άλλες ξέχασε ή ήταν ανίκανη να ενεργοποιήσει!

Έχουμε όμως και τη στρέβλωση στην κατανομή των ενισχύσεων, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων από το 2015, κάτι που η ομάδα που συνέταξε το ΣΣ δεν το έλαβε καθόλου υπόψη.
Η αδιαφορία ή η ανικανότητα ή και τα δύο, των βουλευτών και των περιφερειαρχών, των περιοχών που απώλεσαν οι κτηνοτρόφοι τους πολλά εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων και συνεχίζουν να χάνουν μέχρι σήμερα,  λόγω της άνισης κατανομής των βοσκοτόπων του 2015, δηλαδή της ΑΜ-Θ και της Κ. Μακεδονίας, δημιούργησαν μια δεύτερη οικονομική ζημιά, αυτή τη φορά μόνο για τους κτηνοτρόφους αυτών των περιοχών.
Η ζημιά αυτή για οκτώ συνεχή έτη, μεταφράζεται σε ατομική απώλεια ενισχύσεων από μερικές δεκάδες χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τη ζημιά αυτή θα συνεχίσει να την επιτείνει και να τη μεγαλώνει, το στρατηγικό σχέδιο μέχρι και το 2027, μεταφέροντας τις ενισχύσεις αυτές, στους κτηνοτρόφους των υπολοίπων περιοχών της χώρας!
Όσο οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και τη γεωργία κατανέμονται με την επιδοματική λογική του «κάπου, κάπως, κάποτε», του «δώσε και σε μένα μπάρμπα» και της «τοπικιστικής ψηφοθηρίας» και όσο εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε παθητικά με τη λογική «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», αυτός ο τόπος και οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και γεωργοί, δε θ’ απολάβουμε ποτέ αυτό που δικαιωματικά και ισότιμα μας αξίζει και δε θα σηκώσουμε ποτέ κεφάλι!

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλους τους κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας, τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, στις 12:00, έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή.
Το Στρατηγικό Σχέδιο που φτιάχτηκε για εμάς, χωρίς εμάς,  πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, με τη συμμετοχή και συμφωνία των κτηνοτρόφων.
Αρκετή ζημιά έκαναν στην κτηνοτροφία οι θεωρητικοί του ΥΠΑΑΤ και των πανεπιστημίων, αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα σε αεριτζήδες και αετονύχηδες, να καρπώνονται τις ενισχύσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων, ενεργοποιώντας βοσκοτοπικά δικαιώματα χωρίς ζώα, με κατανομή από το αμαρτωλό εθνικό απόθεμα.
Κλείνουμε λίγες ώρες τα ζώα μας στους στάβλους μας για να διαμαρτυρηθούμε και να μην αναγκαστούμε να τους κλείσουμε οριστικά.

06/11/2023 09:26 πμ

«Ψαλίδι» στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμιά εξήγηση και ευθύνες στον προκάτοχό του υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, που διαπραγματεύτηκε τη νέα ΚΑΠ, αναφέρει ο νυν υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ. ευρώ έναντι 1.068 εκ ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκ ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα. Από τα 829 εκ. ευρώ που ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα 741 εκ. ευρώ, δηλαδή 88 εκατ. λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», προσθέτει.

ΣΥΡΙΖΑ
Σε σειρά παθογενειών που αποδομούν πλήρως το αφήγημα περί «επιτυχημένου μοντέλου» στις αγροτικές επιδοτήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, επισκεπτόμενος μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο, καθώς και με τον αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαηλιού και τους κ.κ. Ο. Τελιγιορίδου και Φ. Κουρεμπέ από το Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μετά το πέρα της συνάντησης με τη διοίκηση και εργαζόμενους του οργανισμού ο κ. Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλιστεί η έγκυρη, έγκαιρη και με απόλυτη διαφάνεια καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, που είχαν ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη κατά το παρελθόν. Έτσι, πρακτικά, ο παραγωγός είχε μια πλήρη ενημέρωση και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα,  για το πότε και πόσο θα πληρωθεί, προκειμένου να μπορεί να κάνει τον αναγκαίο προγραμματισμό του και να προχωρά απρόσκοπτα στη συνέχιση της παραγωγικής του διαδικασίας. Και όλα αυτά μέσα στο κανονιστικό πλαίσιο που επέβαλε η προηγούμενη ΚΑΠ, σε θεσμικό, διοικητικό και ελεγκτικό επίπεδο.

Με την έλευση της ΝΔ στην Κυβέρνηση, τον Ιούλη του 2019, επανεμφανίστηκαν οι παλιές παθογένειες στις καταβολές των ενωσιακών επιδοτήσεων και ανέκυψαν και καινούργιες: Προβληματικές πληρωμές, που όχι μόνο επιδείνωσαν την ήδη δραματική κατάσταση των αγροτών μας, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο τις «σκοτεινές ημέρες» της επιβολής των δυσθεώρητων δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων. Χαρακτηριστικότερη όλων η προβληματική πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης του 2022, τα κανονιστικά και τεχνικά προβλήματα της οποίας, ανέδειξαν εγγράφως οι ίδιοι, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Οργανισμού, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα και με «πάταγο» το πολυδιαφημισμένο αφήγημα, για την οριστική μετάβαση του «ΟΣΔΕ στο σπίτι του». Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και οι «επιλεκτικές» απευθείας αναθέσεις για λειτουργίες που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ. Περίτρανη απόδειξη, είναι το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν να καταρτιστεί  μια Διακήρυξη για το ΟΠΣ των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, που να μην καταπίπτει από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δίκαιη, ορθή, έγκαιρη και διαφανή πληρωμή όλων των αγροτικών ενισχύσεων. Τέλος, θα πρέπει να μνημονευθούν οι συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ (4 Πρόεδροι σε 4,5 χρόνια), οι καρατομήσεις των «ανεπιθύμητων» στελεχών με θέσεις ευθύνης και η διαρκής αποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι έντονες «τάσεις φυγής» των υπαλλήλων του.

Και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την πρώτη πληρωμή, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027, αυτής της προκαταβολής του  70%  της Βασικής Ενίσχυσης  για το 2023, στις 27/10/2023. Μια κατά γενική ομολογία απαράδεκτη πληρωμή, που κυριολεκτικά «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου», εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της και των προβλημάτων που προκάλεσε, ενώ αρχικά παρουσιάστηκε  ως «επιτυχία». Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει πολλά επιχειρήματα, τα οποία θα εκλαμβάνονταν από κάποιους ως απλές αντιπολιτευτικές «κορώνες», αλλά η Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά αναδεικνύει τις βασικές αιτίες αυτού του «φιάσκου»:

  • Η συνολικά μειωμένη χρηματοδότηση της ΚΑΠ 2023-2027 («829.000.000 ευρώ για το 2023, σε αντίθεση με πέρυσι που το αντίστοιχο ποσό ήταν πάνω από 1 δις ευρώ» αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανακοίνωσή του), στο πλαίσιο του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ, που αποδομεί, καταρχήν, πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα της μη απώλειας πόρων για τον πρωτογενή τομέα και για το οποίο δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική ενημέρωση στους αγρότες μας, υπό το φόβο των εκλογών. Αν σε αυτό υπολογίσουμε ότι 170 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη λεγόμενη Αναδιανεμητική Ενίσχυση και ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί μέσω των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, μιλάμε μεσοσταθμικά για μια μείωση της τάξης του 21%, για τις 3 Αγρονομικές Περιφέρειες, έναντι του 2021 (όπως προκύπτει και πάλι από την Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ).
  • Η υλοποίηση ενός επιεικώς ανεπαρκούς Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που υπέβαλε στην ΕΕ, χωρίς ουσιαστικό. διάλογο με τους ίδιους τους αγρότες  και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του οποίου, όπως αναφέρει και πάλι η Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ: «αποκλείστηκε η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΠΕ1 (βοσκοτόπια) χωρίς τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου και δεν κατέστη δυνατός ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων της κάθε αγρονομικής περιφέρειας, προκειμένου να εξαιρεθούν τα επίμαχα δικαιώματα και να πληρωθούν τα υπόλοιπα».
  • Η έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και βέβαια του ΥπΑΑΤ για την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ 2023-2027, στο θεσμικό πεδία, που πάλι σύμφωνα με την Ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκδηλώθηκε με «τις καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την έλλειψη σε τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ».
  • «Οι δυσκολίες στην υλοποίηση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη μεταφορά των δεδομένων του και την ασφαλή χρήση τους μέσω του gov.gr», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
03/11/2023 05:18 μμ

Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία έτη, οφείλονται στη διελκυστίνδα μεταξύ δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του, οι οποίες τελικά σύστησαν κοινοπραξία για να αναλάβουν έναντι 20.000.000 € την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού για την περίοδο 2023-2027 και 5.500.000 € για την υποστήριξη των συστημάτων των προηγούμενων ετών, τονίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρει τα εξής:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και τον προβληματισμό του, για τη γενικευμένη επίθεση εναντίον του Οργανισμού Πληρωμών που καταβάλει κάθε έτος 3 δις ευρώ ενωσιακών ενισχύσεων στους αγρότες της χώρας, με αφορμή την προκαταβολή της Βασικής Στήριξης στις 27/10/2023, η οποία όπως κάθε έτος και βάσει ενωσιακής νομοθεσίας, κάλυπτε το 70% των δικαιωμάτων των δικαιούχων. Με αφορμή την έντονη παραπληροφόρηση που διακινείται κατόπιν της απαίτησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζουμε τα εξής:

1. Η εφαρμογή της ΚΑΠ για την περίοδο 2023 – 2027 γίνεται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου που υποβλήθηκε στην ΕΕ από τις δύο αρμόδιες Γενικές Γραμματείες του ΥΠΑΑΤ, το οποίο καταρτίστηκε από εταιρεία συμβούλων έναντι 800.000 ευρώ. Το εν λόγω Σχέδιο, για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι το πλέον περίπλοκο σε σύγκριση με όλες τις χώρες της ΕΕ, και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μέση μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά 20%. Σημειώνεται ότι η καθυστερημένη έκδοση του εθνικών εφαρμοστικών αποφάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και των τριών ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης που ίδρυσε για το σκοπό αυτό.

2. Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία έτη, οφείλονται στη διελκυστίνδα μεταξύ δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του, οι οποίες τελικά σύστησαν κοινοπραξία για να αναλάβουν έναντι 20.000.000 € τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο 2023 – 2027 και 5.500.000 € για την υποστήριξη των συστημάτων των προηγούμενων ετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο έτη, η λειτουργία των συστημάτων να βασίζεται σε τμηματικές απευθείας αναθέσεις σε διάφορες εταιρείες, με το κύριο βάρος να πέφτει στη Δ/νση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, το προσωπικό της οποίας έχει αποδεκατιστεί, ενώ παράλληλα δεν γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις.

3. Η δημιουργηθείσα κατάσταση με τα πληροφοριακά συστήματα, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο δουλειάς που απορρέει από την έλλειψη προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέρχεται σε 530 υπαλλήλους αντί των 1.700 που προβλέπονται, την πολυπλοκότητα των εθνικών επιλογών για την εφαρμογή της ΚΑΠ και το αναλογικά τεράστιο πλήθος των δικαιούχων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον πολυτεμαχισμένο κλήρο και την απουσία κτηματολογίου και δασολογίου, οδηγεί σε παραιτήσεις από θέσεις ευθύνης και μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων μέσω κινητικότητας. Το γεγονός αυτό επιτείνεται από την μη καταβολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ των οικονομικών κινήτρων που χορηγούνται σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.

4. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν εδώ και πολλά χρόνια τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η ανάθεση σε ιδιώτες των πληροφοριακών συστημάτων, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την αυτόνομη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ετήσιο λειτουργικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε μόλις 27,5 εκ. € σε αντίθεση με όσα ψευδώς διαδίδονται, προτιμά να διαθέτει τεράστια ποσά σε ιδιώτες, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με διαγωνισμούς οι οποίοι καταπίπτουν στα δικαστήρια και τις ανεξάρτητες αρχές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση και τους αγροτικούς φορείς, να στηρίξουν έμπρακτα το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να διασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του, αντί να τον στοχοποιούν και να τον διαβάλουν. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι χωρίς διαπιστευμένο Οργανισμό Πληρωμών, καμία ενωσιακή ενίσχυση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί προς τους αγρότες της χώρας μας.