Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στη βουλή το αίτημα για έκτακτη ενίσχυση προς τους ελαιοπαραγωγούς

10/01/2023 03:26 μμ
Το πρόβλημα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην ελαιοπαραγωγή ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Το πρόβλημα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην ελαιοπαραγωγή ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Τη χορήγηση έκτακτης κρατικής ενίσχυσης προς τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Μεσσηνίας μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε χιλιάδες ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής, ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Παρά το γεγονός ότι η φετινή ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, «το τελευταίο διάστημα πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια μεγάλη και σημαντική καταστροφή» που πλήττει δένδρα και καρπούς. Ως βασική αιτία ο βουλευτής αναφέρεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς και την υψηλή υγρασία, συνθήκες οι οποίες «έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον ελαιόκαρπο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει σαπίσει».

Πέραν των ζητημάτων στις ποσότητες, ο κ. Μαντάς σημειώνει και τα μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα των ελιών που τελικά συγκομίζονται λόγω της αυξημένης οξύτητας. Το πρόβλημα κατά τον βουλευτή επηρεάζει τόσο τους καρπούς που κατευθύνονται προς την ελαιοποίηση όσο και τις βρώσιμες ελιές, ενώ πραγματοποιεί αναφορά και στην προσβολή από δάκο και γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα του ελαιοκομικού τομέα.

Κατά τον κ. Μαντά είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να προστατευθούν τα αγροτικά εισοδήματα, να μην εγκαταλειφθούν τα κτήματα και να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή, ένας τομέας με ιδιαίτερο αποτύπωμα για ολόκληρη τη Μεσσηνία. Σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη των παραγωγών, εστιασμένη στον νομό Μεσσηνίας, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί ένα μέρος των ζημιών και να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή των επόμενων ετών, καθώς και να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την οικονομική δραστηριότητα του νομού όσο και για την ομαλή λειτουργία όλων των μερών της ελαιοκομικής αλυσίδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 10/01/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Θέμα: «Χορήγηση ενίσχυσης για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια μεγάλη και σημαντική καταστροφή που συντελείται στα ελαιόδεντρα και τον καρπό που παράγεται, με αποτέλεσμα να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό η φετινή ελαιοκομική περίοδος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οι οποίες επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασία τις νυκτερινές ώρες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον ελαιόκαρπο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει σαπίσει. Παράλληλα πέραν των προβλημάτων στις ποσότητες των ελαιοκάρπων που συγκομίζονται, διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα και στην ποιότητα, είτε πρόκειται για ελιές προς ελαιοποίηση είτε πρόκειται για βρώσιμες ελιές, ενώ μεγάλα είναι και τα προβλήματα λόγω προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο.

Μπροστά σε αυτή τη γενικευμένη καταστροφή του ελαιοκάρπου και με στόχο τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων, την αποφυγή φαινομένων εγκατάλειψης της παραγωγής και τη διατήρηση της αγροτικής ενασχόλησης στον τομέα της ελαιοπαραγωγής που αποτελεί ιδιαίτερο πεδίο για ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας, είναι απαραίτητο να υπάρξει έκτακτη στήριξη των παραγωγών από την πλευρά της πολιτείας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και οι καταστροφές που εντοπίζονται είναι πραγματικά μεγάλες, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν άλλωστε και τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που βρίσκονται στον νομό, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ειδικού προγράμματος αποζημιώσεων για την περιοχή μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποια βήματα πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθούν έκτακτες αγροτικές ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς του νομού Μεσσηνίας;

2. Ποιες άλλες ενέργειες εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τα αγροτικά εισοδήματα των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών που πλήττονται αυτή την περίοδο;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

Σχετικά άρθρα
08/12/2023 04:13 μμ

To Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, από 10 έως 11 Δεκεμβρίου 2023.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει δημοσίως το πρώτο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, βάσει ενημέρωσης από την Επιτροπή και την Προεδρία.

Επίσης οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς και πόσο έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνόδου, το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καταλήξει σε γενική προσέγγιση (κοινή θέση των κρατών μελών) σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές.

Ακόμη θα συζητηθεί η πρόταση Κανονισμού σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού στην Ένωση

Σε δημόσια συνεδρίαση η Προεδρία θα επιδώσει στους υπουργούς έκθεση προόδου σχετικά με την πρόταση για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων.

Επίσης οι υπουργοί Αλιείας θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία επί της πρότασης για τις αλιευτικές δυνατότητες στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα για το 2024, και για το 2025 και το 2026 στην περίπτωση ορισμένων αποθεμάτων, καθώς και επί της πρότασης σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο για το 2024.

Τελευταία νέα
08/12/2023 01:15 μμ

Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις - διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που αφορούν πολλούς κλάδους μεταξύ αυτών και τον αγροτικό.

Την Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης υπόγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan. Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Ο υπουργός ΑΑΤ κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «είναι κατανοητό απ΄ όλους ότι χθες ήταν μια μεγάλη ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δύο γειτονικών κρατών και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Είναι γεγονός ότι όταν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ρεαλισμός, καλή πρόθεση, τότε έχουμε και καλά αποτελέσματα στους όρους συνεργασίας και συνύπαρξης.
Για αυτόν το λόγο και στα θέματα του πρωτογενή τομέα υπήρξε μια σχετική συμφωνία, όπου στο επίκεντρό της έχουμε, βεβαίως τα θέματα της κλιματικής κρίσης, τα θέματα της ξηρασίας, των όσων εξελίσσονται στη χώρα μας, αλλά και στη γείτονα χώρα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, με την έρευνα, με την τεχνογνωσία.
Ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε και βεβαίως ζητήματα με τους αλιείς.
Όλα αυτά έχουν πλέον περιγραφεί στο κείμενο το οποίο είχε υπογραφεί και από τις δύο πλευρές και χαίρομαι διότι αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στη συνεργασία με τη γείτονα χώρα».

Την Διακήρυξη για τελωνειακή συνεργασία υπόγραψαν ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak. Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον τομέα των εξαγωγών υπόγραψαν ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank, Ali Guney. Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

07/12/2023 03:40 μμ

Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι ελαιοπαραγωγοί, σήμερα Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου), στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Κυρίαρχο αίτημά τους ήταν η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία επισημαίνονται και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής, επέδωσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για σήμερα, για τα ζητήματα της ακαρπίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η ακαρπία ανά περιοχή στο νομό μας κυμαίνεται από 80% έως 100%.  

Το κόστος για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 800 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο κόστος ρεύματος και θα αυξηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 που επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να μπούμε στο χωράφι για να καλλιεργήσουμε. Βλέπουμε όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχτεί η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα». 

Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, σημειώνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι και θεωρείται η πιο εντατική και κοστοβόρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος, το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80% έως και 100%. Aντιλαμβάνεστε, σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε», δηλώνουν.

Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη «δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την Ελαιοκαλλιέργεια Πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής».

«Υπενθυμίζεται δε ότι το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν. Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας θέτει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να αγγίξει τα 200.000.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί (εκτιμούμε άνω του 1.000.000.000 ευρώ). Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής», προσθέτει η επιστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής καταθέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως ποια είναι η στρατηγική και ο εθνικός σχεδιασμός για τον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών αν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού Ταμείου 2024 της ΕΕ η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά για να στηρίξει αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια και αν υπάρχει πρόθεση ένταξης κανονισμού με ειδικές διατάξεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας.

07/12/2023 01:20 μμ

Ελάχιστο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μετακίνησης ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης για την συγκομιδή της ελιάς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «όπως φαίνεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μόλις 10 άτομα έκαναν αιτήσεις για να έρθουν στην Κρήτη».

Πάντως το πρόγραμμα, που έχει προϋπολογισμό 625.000 ευρώ, παραμένει «ανοικτό» για κατάθεση των αιτήσεων.

Η κατάθεση αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) (εδώ)

Θυμίζουμε ότι δικαιούχοι του επιδόματος μετακίνησης και μετεγκατάστασης για την προώθηση της απασχόλησης, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Π.Ε. Κοζάνης (ΚΠΑ2 Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), Π.Ε. Φλώρινας (ΚΠΑ2 Φλώρινας και Αμυνταίου), Π.Ε. Καστοριάς (ΚΠΑ2 Καστοριάς) και Π.Ε. Γρεβενών (ΚΠΑ2 Γρεβενών), που επιθυμούν να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα (συγκομιδής της ελιάς). 

06/12/2023 12:33 μμ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τις ελιές Καλαμών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εμπόριο για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γίνονται εμπορικές πράξεις στην περιοχή του Μεσολογγίου για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές με τιμές στα 2,20 ευρώ το κιλό σκούπα για όλα τα μεγέθη.

Στο δυναμικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΑΣ) Γερακίου έγινε όμως η διαφορά με δημοπρασία που έκανε για πώληση ποσότητας γύρω στους 110 τόνους περσινών Καλαμών βιολογικών και συμβατικών από κάδες.

Ο συνεταιρισμός έκλεισε τελικά συμφωνία με την καλύτερη προσφορά, που ήταν στα 2,25 ευρώ το κιλό οι συμβατικές και 2,53 ευρώ το κιλό οι βιολογικές, σκούπα για όλα τα τεμάχια μέχρι 350 κομμάτια.

Στο μεταξύ έκλεισε η φετινή ελαιοκομική περίοδος με καλή ζήτηση για εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών (όλων των ποικιλιών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), για το 2023  οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών (μέχρι τον Αύγουστο) σε ποσότητα εκτιμάται ότι ανήλθαν στους 131,1 χιλιάδες τόνους, παρουσιάντας μια αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 που ήταν στους 117,1 χιλιάδες τόνους (αύξηση 11,20%).

Όσον αφορά την αξία των εξαγωγών έφτασαν στα 623 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022/2023, από 644 εκατ. ευρώ το 2021/2022 και 552 εκατ. ευρώ το 2020/2021.

Η μέση τιμή εξαγωγών ανά κιλό ήταν στα 3,9 ευρώ το 2022/2023, 4 ευρώ το 2021/2022 και 3,5 ευρώ 2020/2021.

Η μέση τιμή αγοράς για το 200άρι κατά την συγκομιδή (παραγωγού) ήταν στα 1,1 ευρώ/κιλό το 2022/2023, στα 1,3 ευρώ/κιλό το 2021/2022 και 0,6 ευρώ/κιλό το 2020/2021.

Από την άλλη οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών της χώρας μας για το 2022/2023 ήταν σε ποσότητα 12,3 χιλιάδες τόνους και αξία 15,9 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή στα 1,29 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα το 2021/2022 ήταν σε ποσότητα 12,5 χιλιάδες τόνους και αξία 17,4 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή στα 1,39 ευρώ/κιλό.

01/12/2023 03:11 μμ

Το πρόβλημα της ακαρπίας στην επιτραπέζια ελιά κατατέθηκε για ακόμη μια φορά στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (29/11/23), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Α.Α.Τ. κ. Διονύσιο Σταμενίτη των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων: αμπέλου και οίνου (ΕΔΟΑΟ), βάμβακος (ΕΔΟΒ), επιτραπέζιας ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ), ρυζιού (ΕΔΟΕΡ), ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και πυρηνόκαρπων (ΔΟΠ) για ενημέρωση και συζήτηση επί προβλημάτων που αφορούν στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και σχετικών προτάσεων.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ) έθεσε το θέμα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων επιτραπέζιων ποικιλιών την οφειλόμενη στην κλιματική κρίση.

Εξαιτίας αυτής υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις). 

Επί του θέματος αυτού ο Υφυπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει το θέμα και ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει προβεί: 

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της Ε.Ε., κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ε.Ε. και 
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Επίσης η ΕΔΟΕΠΕΛ ανέφερε το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης, που οδηγεί σε αδιέξοδο την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της χώρας και μεταξύ αυτών και των επιτραπέζιων ελιών, επιδρώντας αρνητικά σε όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Ενημερώθηκε ο Υφυπουργός για το έγγραφο της Διεπαγγελματικής προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ενδεικτικά τα σημαντικότερα θέματα που έχει αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, καθώς  και ρεαλιστικές προτάσεις της Οργάνωσης. Έγγραφο που παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει αποσταλεί καμία απάντηση ή και επικοινωνία. Το έγγραφο εστάλη εκ νέου στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμένουμε την ανταπόκριση του.

29/11/2023 10:39 πμ

Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και σε αγροτικά στελέχη της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ και το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε στην ομιλία του ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να συζητάμε ανοικτά για τα προβλήματα των αγροτών ανά νομό, ώστε να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας. Τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η ανάταξη της Θεσσαλίας, ο επικαιροποιημένος κανονισμός του ΕΛΓΑ, και ο «νέος» ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν για συνεχή δουλειά και συνεργασία. Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

28/11/2023 11:07 πμ

Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα, αποφάσισαν οι ελαιοπαραγωγοί στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (26 Νοεμβρίου) στην Σκάλα Αταλάντης της Φθιώτιδας.

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) συμμετέχοντας στη σύσκεψη, ενώ αγροτικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές με σημαντική παρουσία ελαιοκαλλιέργειας, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της απαγόρευσης του απόπλου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Λιγδής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, «η ελαιοκαλλιέργεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο περίπου 150.000 τόνοι βρώσιμης ελιάς και 160.000 τόνοι ελαιολάδου πάνε για εξαγωγή. Φέτος με τα στοιχεία που μας έδωσαν ελαιοπαραγωγοί από όλη την χώρα μεσοσταθμικά έχουμε μια ακαρπία της τάξης του 75%, αν και σε κάποιες περιοχές είναι ακόμη πιο μεγάλη. Ζητάμε στήριξη των ελαιοπαραγωγών για την φετινή απώλεια εισοδήματος. Το εισόδημα που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί πάει στις τοπικές οικονομίες.

Ζητάμε στρεμματική στήριξη 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης αποφασίσαμε την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Ακόμη ζητάμε να γίνει σωστή δακοκτονία σε όλες τις παραγωγικές περιοχές. Φέτος τις περισσότερες ελιές Καλαμών τις πάνε για ελαιοποίηση γιατί έχουν πρόβλημα δάκου. Αν είχαμε αποτελεσματική αντιμετώπιση θα μπορούσαν οι παραγωγοί να τις αποθηκεύσουν και να τις πουλήσουν μετά τον Ιανουάριο που θα έχουμε αύξηση της ζήτησης και των τιμών.

Πάντως αυτή την περίοδο οι φρέσκιες ελιές Καλαμών, που δεν έχουν δάκο και μπορούν να πουληθούν για βρώσιμες, έχουν τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό για το 200άρι.

Τέλος ζητάμε από την κυβέρνηση μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα σε λογικές τιμές. Οι υψηλές τιμές λιανικής δεν συμφέρουν ούτε τους παραγωγούς γιατί και αυτοί είναι καταναλωτές και δεν μπορούν να πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα».

22/11/2023 02:18 μμ

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρουσίασε, σήμερα Τετάρτη (22/11), στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο γίνεται ολοένα και πιο πιθανός. Και βέβαια όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αλυσιδωτά το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μία χώρα: από την αγροτική μας παραγωγή και τη διαθεσιμότητα του νερού μέχρι τη δόμηση σε παραθαλάσσιους ή σε παραποτάμιους οικισμούς και από τον τουρισμό μέχρι την ασφάλεια των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αποζημιώσεις που έχουμε δώσει στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς και ανέφερε: «Οι αποζημιώσεις είναι πολύ σημαντικές: 260.000.000 ευρώ ήδη εγκρίθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Τα 107.000.000 ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί στους δικαιούχους. Εκτιμούμε ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της Θεσσαλίας μπορεί να οργανωθεί χειμερινή σπορά.

Έχουμε κάποια ειδικά θέματα, θα χαρώ να τα συζητήσω στη συνέχεια, για την περίπτωση των οικισμών πέριξ της νέας λίμνης Κάρλας, όπου θα πρέπει να αναμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών για το τι θα γίνει με αυτή την περιοχή, γιατί εκεί το νερό θα αργήσει πολύ να υποχωρήσει.

Οι κτηνοτρόφοι μας θα μπορούν, όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν, αλλά θα μπορούν να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους, με κόστος το οποίο καλύπτεται από το κράτος και με νέες προδιαγραφές.

Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε πιο σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις εκεί που είχαμε μεγάλα ζητήματα.

Για τις δε επιχειρήσεις, νομίζω τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, προχωρούμε πριν από τις γιορτές στην προκαταβολή του 35% της ζημιάς από το 70% που θα καλυφθεί, διευκολύνοντας την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία τους.

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς, αλλά και για εκείνους που έχουν πληγεί στην περιοχή του Έβρου, όπου οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με τους ίδιους όρους από τον ΕΛΓΑ και από το Γεωργικό αποθεματικό.

Στον Έβρο θέλουμε, βέβαια, να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξανασυστήσουν τα κοπάδια τους και στους μελισσοκόμους να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Στο σύνολό του το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά, προφανώς, θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα συμπληρωθεί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική την οποία ακολουθούμε.

Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου. Θα νομοθετηθεί άμεσα. Θα αναμένουμε τις προτάσεις σας. Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο φορέα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και ενδεχομένως στις άλλες υδρολογικές λεκάνες, αλλά προφανώς η κρισιμότητα της Θεσσαλίας και μετά τον «Daniel», αλλά και η σημασία της για την ασφάλεια τροφίμων της χώρας, μας επιβάλλει να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από την ταλαιπωρημένη αυτή Περιφέρεια.

Το Φεβρουάριο θα έχουμε την ολοκληρωμένη πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας. Ένα συγκεκριμένο master plan με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ένα σχέδιο το οποίο θα εισηγείται προτάσεις και λύσεις για μία βιώσιμη άρδευση, για την αγροτική, αλλά και τη ζωική μας παραγωγή. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα τετραετίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί».

22/11/2023 12:11 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή Καλαμών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας, με τους παραγωγούς να αναμένουν υψηλότερες τιμές και να οδηγούν τις ελιές στις κάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γίνονται εμπορικές πράξεις στην περιοχή του Μεσολογγίου για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές σε τιμές 2,20 ευρώ το 200άρι. Επίσης έχουμε και συμφωνίες σκούπα για όλα τα μεγέθη με τιμή στα 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό.

Για περσινές βιολογικές ελιές οι τιμές παραγωγού έφτασαν να πωλούνται στα 2,30 ευρώ το 200άρι, ενώ υπάρχουν συμφωνίες και για σκούπα στα 2,10 ευρώ.

Να θυμίσουμε όμως ότι πέρυσι η μεγάλη παραγωγή είχε μικρά μεγέθη.

Στην Φθιώτιδα υπάρχουν έμποροι που κάνουν συμφωνίες και δίνουν για τις ελιές με δάκο τιμή σκούπα για όλα τα μεγέθη στα 2 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή ελιών έχουμε την επίσημη ανακοίνωση τιμών της εταιρείας «ΕΛΙΕΣ ΑΓΓΕΛΗ ΑΕ» από την Φθιώτιδα, που δίνει για τα μεγάλα μεγέθη (140 τεμάχια) με τιμή παραγωγού στα 2,20 ευρώ το κιλό, για τα μεσαία μεγέθη 200άρι στα 1,70 ευρώ και για τα ψιλά (340 τεμάχια) στο 1 ευρώ.

Από την Αρκαδία ο κ.  Χρήστος Βλάχος, ελαιοπαραγωγός και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Κυνουρίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή και προβλήματα από δάκο, αν και είναι λιγότερα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Φέτος η Ομάδα αναμένεται να συγκεντρώση μια παραγωγή ελιών Καλαμών της τάξης των 150 τόνων, ενώ την περσινή περίοδο είχαμε 230 τόνους. Αυτή την περίοδο κάνουμε αποθήκευση της ελιάς  γιατί οι τιμές που δίνουν οι έμποροι δεν μας ικανοποιούν».

Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Γερακίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε φέτος μια μείωση στην Λακωνία για τις Καλαμών κατά περίπου 60% στην παραγωγή. Πάντως οι ελαιοπαραγωγοί αυτή την εποχή δεν κάνουν πωλήσεις αλλά αποθήκευση και βρίσκονται σε αναμονή για αύξηση τιμών».

22/11/2023 11:01 πμ

Πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στη Σκάλα Αταλάντης, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα ακαρπίας που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν από κοινού τις διεκδικήσεις του.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητάνε ενισχύσεις για ακαρπία και ρύθμιση οφειλών λόγω της απώλειας εισοδήματος.

Την συνάντηση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως αναφέρουν η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει «αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και όλης της χώρας. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές κάτω του κόστους κυρίως στη βρώσιμη ελιά τα προηγούμενα χρόνια και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματός μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την επιβίωσή μας αλλά και τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αναφέρει επίσης ότι «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα, αλλά και στον νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής» και υπογραμμίζει ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

21/11/2023 11:40 πμ

Σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και θα στοχεύουν σε μια ΕΕ με γρηγορότερα αντανακλαστικά, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθεσε και πάλι το θέμα της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε «οι καταστροφικές συνέπειες είναι ήδη εμφανείς και πρέπει να δράσουμε άμεσα». Τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της, αφετέρου να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορα αντανακλαστικά». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

Μια από τις βασικές κινήσεις που οφείλει να κάνει η ΕΕ, ο ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι είναι η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί και για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών μελών και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, πρότεινε και τη δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%, από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία. Επίσης, τέθηκε το θέμα της διαφάνειας και της εποπτείας των φορέων που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

«Έθεσα τα ζητήματα γρήγορης εξέλιξης, γρήγορων αντανακλαστικών, που πρέπει πλέον να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Πρέπει να αυξηθεί το ποσό του γεωργικού αποθεματικού.
  • Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδοτήσεων που έχουν απευθυνθεί σε κάθε κράτος- μέλος.
  • Πρέπει, έστω από τη νέα ΚΑΠ, ένα ποσό - της τάξεως, έστω του 2% - να μπορεί να το αξιοποιεί κάθε κράτος μέλος, εάν προκύπτουν στη χώρα του φαινόμενα πλημμύρας, ξηρασίας ή πυρκαγιών.

Είναι ένας συνδυασμός ενεργειών που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη των κρατών – μελών, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Δεν νοείται να είναι σε δεύτερη προτεραιότητα η γεωργία και η αλιεία του κάθε κράτους – μέλους. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ορθά έχει αναδείξει ως πρώτο θέμα το περιβάλλον. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει τα δύο αυτά ζητήματα, οι δύο αυτοί πυλώνες (περιβάλλον και γεωργία) να πηγαίνουν μαζί σε όλα τα επίπεδα και στα θέματα των προτεραιοτήτων, αλλά και στα θέματα των χρηματοδοτήσεων».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο επαφών εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους Υπουργούς Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, της Φινλανδίας, Sari Essayah, της Σουηδίας, Peter Kullgren, και της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος και της Τσεχίας, Marek Výborný.

Στις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι οι φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τους ομολόγους του να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού και της δημιουργίας μηχανισμού για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Η απλοποίηση των διαδικασιών για επιδοτήσεις από την ΚΑΠ συνιστά, επίσης, ζητούμενο για όλες τις χώρες. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η μερική αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία να επεξεργαστεί προτάσεις. Με τον υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Marek Výborný ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε και ξεχωριστή συνάντηση, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης και με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, Piet Adema με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν σε νέες γονιοδιοματικές τεχνικές.

21/11/2023 11:21 πμ

Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

Σχετικά με το εθνικό απόθεμα και για τον χρόνο καταβολής, ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής.

Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη της ΚΑΠ 2023-2027 και κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, της NEUROPUBLIC COGNITERA. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει εγκριθεί. Στις 13.11.2023 προσκλήθηκε η ανάδοχος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός δεκαπέντε ημερών να προσέλθει προκειμένου να υπογραφεί και η σύμβαση. Οπότε σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς του Υπουργείου έχουν εργαστεί για την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Από πλευράς ΥπΑΑΤ έχουν αποσταλεί οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στη φάση απαντήσεων από πλευράς μας στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δηλαδή οι αγρότες μαθαίνουν από ΥπΑΑΤ ότι έχει ήδη καταθέσει την τροποποίηση της ΚΑΠ στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια διαβούλευση με κανένα φορέα.

20/11/2023 01:41 μμ

Στον κίνδυνο απένταξης των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης του ΠΑΑ 2014-2022 λόγω του προβλήματος της έντονης ακαρπίας στην ελιά, αναφέρεται σε επιστολή του το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Το πρόβλημα λόγω της ακαρπίας στην ελιά έχει πανελλαδικές διαστάσεις και οι επιπτώσεις επηρεάζουν τα εισοδήματα του έτους 2023 πολλών Νέων Αγροτών.

Αναλυτικότερα η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Θέλουμε να αναφέρουμε ότι μια από τις υποχρεώσεις των Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης (ΥΑ 4704/11-11-2021) του ΠΑΑ 2014-2022 είναι η εξής: από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους οι Νέοι Αγρότες να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3) που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο μέτρο (άρθρο 10, παρ. 1, σημείο 1.3 της ΥΑ).

Καθώς όμως η πλειοψηφία των Νέων Αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσμευσης είναι το 2023. Στην περιοχή μας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. Αμυγδαλιά).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ενταγμένοι Νέοι Αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο εισόδημα, καθώς δεν έχουν παραγωγή.

Επειδή η ακαρπία αυτή είναι εκτεταμένη, αλλά δεν αποτελεί φαινόμενο που τυγχάνει άμεσης αποζημίωσης και ελέγχου από αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.λ.π.).

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η δέσμευση του Νέου Αγρότη - ελαιοπαραγωγού, δεν τηρήθηκε λόγω ανωτέρας βίας.

Δημιουργείται, έτσι, μεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριμένοι Νέοι Αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραμμα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές.

Παρακαλούμε λοιπόν για την εξεύρεση λύσης επί του συγκεκριμένου προβλήματος, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν νέοι αγρότες που ξεκίνησαν μια νέα ζωή και επαγγελματική προσπάθεια στην Ελληνική ύπαιθρο, έχοντας ως βασική τους απασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια ή άλλες καλλιέργειες που πλήττονται φέτος από την ακαρπία».

20/11/2023 10:51 πμ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.

Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:

  • πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
  • πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
  • πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)

Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).

17/11/2023 11:32 πμ

Η ελληνική πολιτεία δεν έχει καμιά διάθεση να στηρίξει την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας και η οποιαδήποτε στήριξη αν υπάρξει θα προέρχεται μόνο από κονδύλια της ΕΕ.

Για τις ενέργειες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τη φετινή έντονη ακαρπία της ελιάς έγινε συνάντηση, την Πέμπτη (16/11), στο ΥπΑΑΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ομάδας προέδρων ομάδων και συνεταιρισμών ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής και του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτού, Ιωάννη Γιώργου, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνας Ζωγράφου.

Στην συνάντηση ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι η οποιαδήποτε στήριξη της ακαρπίας θα αφορά όλες τις ποικιλίες της ελιάς στην χώρα μας (βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες). Δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα ο ΕΛΓΑ αλλά έχει τεθεί το ζήτημα στο Συβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει συμμάχους για να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την ΕΕ.

Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η στρατηγική της χώρας μας είναι να στηριχθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία του 2023. Αναζητούμε συμμάχους στην ΕΕ για να στηρίξουν το αίτημά μας και προχωρούν οι διεργασίες.

Από την πλευρά μας οι παραγωγοί Χαλκιδικής έχουμε προχωρήσει σε μελέτη κόστους για την καλλιέργεια επιστραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και ζητάμε στήριξη για συμβατική καλλιέργεια στα 770 ευρώ το στρέμμα και στην βιολογική στα 850 ευρώ το στρέμμα.

Τονίσαμε στον υπουργό ότι  το κόστος συγκομιδής σε αυτή την ποικιλία είναι πολύ υψηλό γιατί η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Επίσης να αναφέρουμε ότι για την ακαρπία που είχαμε το 2021 οι παραγωγοί της ελιάς Χαλκιδικής δεν εισέπραξαν καμιά οικονομική στήριξη. Και με την αλλαγή του κλίματος το πρόβλημα της ακαρπίας θα συνεχίζεται».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η πολιτεία αποφάσισε να αντιμετωπίση το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια για όλες τις ποικιλίες και πανελλαδικά με ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης.

Εμείς οι παραγωγοί ελιάς Χαλκιδικής θέλουμε να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα οικονομική στήριξη γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες (κλαδέματα, ψεκασμούς κ.α.) για την επόμενη περίοδο (2024). Οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα.

Το 2023 είχαμε μια μείωση της παραγωγής που ήταν της τάξης του 80% έως 90% σε σχέση με πέρυσι. Επειδή είχαμε μια άνοδο των τιμών φέτος η μείωση τπου εισοδήματος είναι πάνω από 60%. Θα πρέπει να ενισχυθεί ο ελαιοκαλλιεργητής για να μπορέσει να παραγωγή τον επόμενο χρόνο».  

16/11/2023 12:21 μμ

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες πάει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια να πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης του 2023.

Πρόθεση του υπουργού είναι να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές στο βαθμό που θα επιτρέψει η ΕΕ.

Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι τα λάθη στην πληρωμή της προκαταβολής (που παραδέχτηκε ο ΥπΑΑΤ στην συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης) και τα μειωμένα ποσά που θα έρθουν στην εξόφληση έχουν βγάλει εκτός προγραμματισμού τους παραγωγούς.

Πάντως στην συνάντηση με τους Κρητικούς ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επανέλαβε την θέση που είχε πει στον ΑγροΤύπο για να γίνει πληρωμή των ενισχύσεων με βάση το 2022 και να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2024.

Οι θέσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών Ελαιοπαραγωγών Κρήτης είναι οι εξής:

Η χρηματοδοτική κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για τις παρεμβάσεις των Άμεσων Ενισχύσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, για την αμπελουργία και την ελαιοκομία είναι άδικη και εκτός των στόχων της Νέας ΚΑΠ. Μειώνει το εισόδημα των παραγωγών και θέτει σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι Αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθείτις μεγαλύτερες μειώσεις στις άμεσες ενισχύσεις - της τάξεως του 58%, - όταν η μείωση στα κονδύλια της ΚΑΠ από την προηγούμενη περίοδο 2015- 2020 είναι μόνο 0,5 %.
2. Κανένα από τα κύρια προϊόντα μας δεν λαμβάνει πληρωμές από τις «Συνδεδεμένες ενισχύσεις».
3. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από «Ειδικές Συνδεδεμένες Ενισχύσεις», όπως υπάρχει για άλλες καλλιέργειες.
4. Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στις Μόνιμες (Δενδρώδεις) και στις Αροτραίες καλλιέργειες έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο και σε βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Η μέση έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση στις Αροτραίες καλλιέργειες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια σε σχέση με τις δενδρώδεις, ειδικά στην Κρήτη, με αποτέλεσμα οι παράγωγοι μας να εισπράττουν ελάχιστα ποσά, αυτό έχει ως συνεπεία την σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
6. Οι αγρότες του Νησιού μας, καλλιεργούν σε ορεινά και άγονα εδάφη, όπου η εκμηχάνιση είναι δύσκολη και το κόστος παραγωγής υψηλό.
7. Η Ελαιοκαλλιέργεια όπως είναι γνωστό εμφανίζει το φαινόμενο της Παρενιαυτοφορίας (μη σταθερή παραγωγή από χρονιά σε χρονιά), γεγονός  που σημαίνει ότι για να συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια έχουν ανάγκη την εισοδηματική ενίσχυση.
8. Η Κρήτη όπως είναι γνωστό είναι Νησί, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που εξαιρούν την Κρήτη από ρυθμίσεις που αφορούν τα Νησιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την Κυβέρνηση: Οι πληρωμές του 2023 να γίνουν με το καθεστώς του 2022. Η χώρα μας να μπορεί και πρέπει να ζητήσει παράταση της προηγούμενης περιόδου λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (πλημμύρες στην Θεσσαλία, ξηρασία στην Κρήτη). Να μην ισχύσουν για φέτος τα οικολογικά σχήματα λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των παραγωγών, και της αδυναμίας ουσιαστικής εφαρμογής στις καλλιέργειες, οι πληρωμές να γίνουν με το προηγούμενο καθεστώς. Να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με στελέχη του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τους τεχνικούς συμβούλους μας, προκειμένου να συντάξουν προτάσεις για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Κύριε υπουργέ, Είναι γνωστή η σημασία της Ελαιοκαλλιέργειας και της Αμπελουργίας για την χώρα μας.

Οι λόγοι που επιβάλουν την διατήρηση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αυτών δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Η ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ από τις εξαγωγές στην Εθνική οικονομία, χωρίς να υπολογιστεί η σημαντική συμβολή του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην Ελληνική διατροφή. Επίσης, το αμπέλι και το κρασί είναι άμεσα συνυφασμένα με τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα, δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο ο Ελληνικός αμπελώνας να είναι μειωμένος 40% την τελευταία δεκαετία.

Σε βάθος δεκαετίας τα συνολικά στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα υπέστησαν μείωση -40,34%, από 1.168 χιλιάδες στρέμματα σε 697 χιλιάδες στρέμματα. Ειδικότερα, από όλα τα είδη αμπελιού, το μοναδικό με αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας ήταν το επιτραπέζιο σταφύλι με αύξηση 14,22%, από 109,7 χιλιάδες στρέμματα σε 125,3 χιλιάδες στρέμματα.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες η μεγαλύτερη μείωση ήταν στα σταφιδάμπελα με -53,17% από το 2010 και τα Αμπέλια για Οινοποίηση με -41,85% μείωση εκτάσεων.

16/11/2023 09:47 πμ

Λύσεις στα προβλήματα της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και στην έλλειψη εργατών γης ζητούν οι πρόεδροι δεκαέξι Αγροτικών Συλλόγων από όλη την χώρα.

Τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα διϋπουργική σύσκεψη για να λυθούν μια σειρά προβλημάτων για να υπάρξει μείωση τιμών στα τρόφιμα.  

Η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων προς την κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ ευθύνεται η “εισαγόμενη” ακρίβεια, όπως απέλπιδα η Κυβέρνηση προσπαθεί να  παρουσιάσει, με σκοπό να καλύψει τις δικές της ευθύνες.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, με επαναλαμβανόμενες αναφορές μας, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα φέρει σειρά ανατιμήσεων αλλά κυρίως θα επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύεται με τον χειρότερο τρόπο η πρόβλεψη μας αφού προς απογοήτευση όλων των αγροτών, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρο για αυτό το θέμα.

Έκαστος Υπουργός από τα συναρμόδια Υπουργεία, διαχρονικά αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει απόσταση από την εμπλοκή του σε αυτό το δύσκολο θέμα, κάνοντας το ολοένα και δυσκολότερη την εξίσωση και κατά συνέπεια την επίλυσή του.

Τονίζουμε ότι, η προσπάθειά μας για να αφουγκραστείτε αυτό το πρόβλημα είναι διαρκής, ενώ έχουμε ζητήσει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία επιτέλους να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

Δυστυχώς επικρατεί η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μικρό-κομματικά συμφέροντα ώστε να μην θίγουν ιδεοληψίες ορισμένης μερίδας της Κυβερνώσας παράταξης (σε σχέση με την πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού), ενώ παράλληλα υπονομεύεται εντέχνως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Κράτους και τα οποία καταλήγουν ως πόροι διατήρησης της επιδοματικής πολιτικής.

Και αναφέρουμε για μια ακόμα φορά  την κατάσταση:
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν οι όροι εργασίας για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στην Δ.ΥΠ.Α., ως κίνητρο για απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών να στελεχώσει επαρκώς τις ελληνικές Πρεσβείες για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων απόκτησης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα καθώς επίσης και να αλλάξει το καθεστώς εξέτασης (συνέντευξη) σε υπηκόους τρίτων χωρών, απομονώνοντας έτσι τις «γκρίζες» πρακτικές που συχνά αναφέρονται, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τροποποιηθούν οι διατάξεις στον Κώδικα Μετανάστευσης ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο  Οικονομικών  την  τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής ώστε οι μετακλητοί εργάτης να αποκτήσουν αυτά τα απαραίτητα στοιχειά πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει εξελίξεις, με πίεση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά μάταια έως σήμερα.

Όλα τα παραπάνω (και άλλα πολλά)  παραμένουν άλυτος γρίφος και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν:  «Υπάρχει κάποιος Υπουργός που να βάζει σε αυτήν την εξίσωση την λέξη ΑΓΡΟΤΗΣ ; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού ευθύνεται που υπολειτουργούν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και που αναπόφευκτα θα φέρει έλλειψη αγροτικών προϊόντων; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν αλλάξει η πολιτική σε αυτό το θέμα;”

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να ορίσετε ΑΜΕΣΑ διϋπουργική σύσκεψη, με συμμέτοχη αγροτικών φορέων και με αποκλειστικά αντικείμενα την χάραξη ενιαίας πολιτικής για την μόνιμη διευθέτηση  σε αυτά το πολύπαθο θέμα.

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και αντίθετα με τους προκάτοχους σας όπου διακαώς απέτρεπαν, να πραγματοποιηθεί επιτέλους  αυτή η διϋπουργική σύσκεψη.

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα αγροτικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα των δικών σας επίλογων - και ΟΧΙ των αγροτών - και αν δεν παρέμβετε άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Εκ των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων
Α.Σ. Κω / Δωδεκάνησου – Πρ. Παπαποστόλου Ηλίας
Α.Σ. Φιλιατρών / Μεσσηνίας – Πρ. Κοροβίλας Αγγελής
Α.Σ. Γαργαλιάνων / Μεσσηνίας – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης
Α.Σ. Καστοριάς Μακεδνώς / Καστοριάς – Πρ. Μόσχος Θωμάς
Α.Σ. Νάουσας / Ημαθίας – Πρ. Αντωνιάδης  Μάκης
Α.Σ. Γιαννιτσών / Πέλλας  – Πρ. Σιδηρόπουλος Γεώργιος
Α.Σ. Σκύδρας / Πέλλας. – Πρ. Πασάκης Παναγιώτης
Α.Σ. Βελβεντού / Κοζάνης – Πρ. Τζιούρας Βασίλης.
Α.Σ. Θέρμης / Θεσσαλονίκης – Πρ Δημαρχόπουλος Χάρης
Α.Σ. Καβάλας / Καβάλας – Πρ. Καλπακίδης Θέμης
Α.Σ. Παγγαίου / Καβάλας   – Πρ. Γρουζίδης Γρηγόρης
Α.Σ. Αλεξανδρούπολης / Έβρου – Πρ. Αλεξανδρής Κωσταντίνος
Α.Σ. Σελίνου- Καντανου / Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου / Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας / Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
Α.Σ. Ιεράπετρας  / Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννη

15/11/2023 11:40 πμ

Φαινόμενο κλοπής των καρπών από τα ελαιόδεντρα είχαμε στην Καβάλα.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε χτες κλοπή του ελαιοκάρπου μέσα από το χωράφι.
Συγκεκριμένα εξαφάνισαν τις ελιές από 4 στρέμματα σε ελαιώνα στην περιοχή Ποδοχωρίου - Πλατανότοπου στην περιοχή του Παγγαίου. Ο ιδιοκτήτης ήδη έχει καταγγείλει την κλοπή στην αστυνομία. 

Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει περιπολίες στα χωράφια. Θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί να φυλάνε το χωράφι τους και να προσέχουν τα δέντρα τους. Υπάρχει ήδη επικοινωνία και έχουν ενημερωθεί και τα ελαιοτριβεία της περιοχής».

Δέλεαρ πάντως για τις κλοπές του ελαιοκάρπου αποτελεί η υψηλή τιμή που έχει φέτος το ελαιόλαδο.

Θυμίζουμε ότι το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία και στην Λακωνία (από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων) έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο.

14/11/2023 10:21 πμ

Την ενεργοποίηση του EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, και για αγροτικά θέματα, πέραν της οικονομίας, συμφώνησαν ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών Francesco Lollobrigida, μετά από συνάντηση μιάμιση ώρας που είχαν στη Ρώμη.

Η πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της EUMED-9 θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στην πρεσβεία της  Ιταλίας στις Βρυξέλλες, όπου ο Francesco Lollobrigida θα οργανώσει βραδιά ιταλικής κουζίνας.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες που υπέστη η χώρα στη Θεσσαλία και, επίσης, εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Θεσσαλία στις  9 Νοεμβρίου. Έκανε αναφορά και στις φυσικές καταστροφές που έχει η υποστεί η χώρα του στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια και στην Τοσκάνη, αναγνωρίζοντας ότι δεν συγκρίνονται με τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Συνένωση δυνάμεων
Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι οι Υπουργοί των χωρών της ΕΕ και ο Επίτροπος Γεωργίας που βρέθηκαν στην Θεσσαλία πραγματικά συγκλονίστηκαν από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χώρα μας  και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι χώρες του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στον Ιταλό ομόλογο να γίνει συνάντηση μεταξύ των χωρών του Νότου για να συντονιστούν οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο Ιταλός υπουργός αποδεχόμενος την πρόταση, είπε ότι αυτή η πρώτη άτυπη συνάντηση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ιταλικής βραδιάς που οργανώνει την προσεχή Κυριακή, στην ιταλική πρεσβεία, στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Εκεί οι εννέα υπουργοί θα συναντηθούν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την εισβολή στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο. Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων και καμπάνια για ανάδειξη του προβλήματος  γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Για το ζήτημα της εισβολής στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, επισημάνθηκε ότι σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του Κέντρου για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων που θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα εγκαίνια του οποίου ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Francesco Lollobrigida.

Συμφωνία για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των χωρών που η αγροτική τους οικονομία πλήττεται από την κλιματική κρίση.
Συμφώνησαν, επίσης, στην αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και στην ύπαρξη ευελιξίας ,ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στην απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, με στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως αυτή της Θεσσαλίας.
Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Francesco Lollobrigida συμφώνησαν, επίσης, στην υποστήριξη της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κροατία για δυνατότητα χρησιμοποίησης τουλάχιστον του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Άφησαν, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη κι άλλων μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για την Πράσινη Συμφωνία, για το τι μέτρα δηλαδή πρέπει να πάρουμε σε δέκα χρόνια και να μη λαμβάνουμε μέτρα για την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Κοινή πεποίθηση των δύο υπουργών είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες με ισχυρή φιλία ,οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις, οφείλουν να ενώσουν τις σκέψεις, τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς  τους, προκειμένου η ΕΕ να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και πιο υποστηρικτική στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Έγινε, επίσης, συζήτηση για τις δυσκολίες εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως επί παραδείγματι, σε ζητήματα που συνδέονται με τις απαιτήσεις για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ενώ συζήτησαν και για τη νέα ΚΑΠ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και να βρεθεί στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς συνδέεται με τον περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την επισιτιστική ασφάλεια.

10/11/2023 05:23 μμ

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 της Αλβανίας προβλέπεται η περικοπή των κονδυλίων για τον γεωργικό τομέα σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, την ώρα που οι αγρότες ζητούν μεγαλύτερη ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τρέχοντα προβλήματα.

Για τον λόγο αυτόν το Αλβανικό Συμβούλιο για την Υποστήριξη των Γεωργικών Επιχειρήσεων ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η ερήμωση των αγροτικών περιοχών και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτουν οι αγρότες για την αγορά νέου εξοπλισμού είναι περιορισμένα, συνεπώς δεν μπορούν να αυξήσουν ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή τους. Ειδικότερα, τα περισσότερα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην Αλβανία είναι παλαιότερης τεχνολογίας και η χρήση τους υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 25 χρόνια.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ο υπερβολικός κατακερματισμός της γης αυξάνει σημαντικά το κόστος της μηχανοποίησης της γεωργικής παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν απλήρωτα χρέη και να μη μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ότι πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα προς διευκόλυνσή των παραγωγών, όπως η μείωση της τιμής των καυσίμων και η επιδότηση του πετρελαίου.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει χωρίς καθυστέρηση να γίνει διαγραφή των χρεών των γεωργικών φορέων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά μηχανημάτων, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και τα θερμοκήπια που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Επίσης, προσθέτει ότι χρήσιμα μέτρα θα ήταν η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιστροφή χρημάτων από την αγορά πετρελαίου στους αγρότες, καθώς και η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης για τον γεωργικό τομέα τουλάχιστον κατά 9% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για το Υπουργείο Γεωργίας θα ανέλθουν συνολικά στα 14,1 δισεκατομμύρια Lek (0,14 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ το 2023 αντίστοιχα ανήλθαν στα 15,6 δισεκατομμύρια Lek (0,15 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στο μεταξύ η Αλβανίδα Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Anila Denaj, ανακοίνωσε ότι την συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη της εγχώριας γεωργίας. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα και εστιάζει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών σε νέες αγορές, καθώς και στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας.

09/11/2023 09:31 πμ

Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, αντιπροσωπεία ομολόγων του της ΕΕ θα επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη (9/11), πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για συνέχεια της επίσκεψης του Επιτρόπου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους ομολόγους του Υπουργούς: της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την Υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι Πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko,και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.

Χτες Τετάρτη (8/11)  ο Λευτέρης Αυγενάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον Ομόλογό του από τη Μάλτα, Anton Refalo και τον Πρέσβυ της Μάλτας στην Ελλάδα, Joseph Cuschieri. Συζήτησαν τα πεδία στα οποία υπάρχει δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών, με την κτηνοτροφία και την αλιεία στη Μεσόγειο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τη Σλοβένα Υφυπουργό, Eva Knez, με την οποία συζήτησαν κυρίως για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες με κοινό παρονομαστή την κλιματική κρίση καθώς, αντίστοιχα με την κακοκαιρία Daniel η Σλοβενία αντιμετώπισε, στις αρχές Αυγούστου, ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με έντονες πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η Σλοβενία έχει ζητήσει στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024.

Στις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύξουν από κοινού οι μεσογειακές χώρες για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων από έντονα καιρικά φαινόμενα, στον πρωτογενή τομέα.

08/11/2023 03:56 μμ

Την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα καταβληθούν σήμερα, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή - επίσης δωρεάν -  των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Οι δηλώσεις του υπουργού έχουν ως εξής:
«Σήμερα, από τις 12:00 το μεσημέρι, ο ΕΛΓΑ θα έχει πιστώσει σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, 16.528.449 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χρόνο ρεκόρ πληρώνει προκαταβολές, στηρίζοντας με πράξεις τους παραγωγούς τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας.
Υπενθυμίζω ότι οι προκαταβολές, θα είχαν δοθεί νωρίτερα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν ζήτησαν να παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου και 18 ημέρες μετά δίνονται οι πρώτες προκαταβολές.
Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν εργάζονταν συστηματικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, τους οποίους, ευχαριστώ δημοσίως. Τόσο την Κεντρική Υπηρεσία όσο και την Περιφερειακή στη Λάρισα.
Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή.
Επιπροσθέτως για τη Θεσσαλία, θέλω να ανακοινώσω ότι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι.
Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου - και πλέον - στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις.
Αλλά και στην αγροτική παραγωγή είχαμε σημαντικές ζημιές.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν - κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια - και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή παρούσα, δίπλα, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου ολικής ανασύνταξης της οικονομίας της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για το σκοπό αυτό, υπό την προεδρία του Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου,  που θα καταθέσει σύντομα προτάσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις για ανάπτυξη της Θράκης, που έχει υποβάλλει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά στις ζημιές, επισημαίνω ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κινήθηκαν με ταχύτητα καταγράφοντας τις ζημιές σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ανάταξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Για να συμβεί αυτό δεν περιοριζόμαστε απλώς στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

  • Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία
  • Εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου.

Έτσι λοιπόν, για να στηρίξουμε τους πληγέντες και να ανατάξουμε την αγροτική παραγωγή στον Έβρο, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:
1. Καταθέτουμε  τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων
2. Με εντολή που έδωσα - και με την εποπτεία του υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση - ο ΕΛΓΑ επανεξετάζει τις βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
3. Η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο, θα καταβληθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου.
4. Σημειώνεται ότι από την Κρατική Αρωγή έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής.
5. Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
6. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στην συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους.  Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές, θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.
7. Και στην Περίπτωση του Έβρου ενεργοποιούμε το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ ( χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.α).
8. Και στην περιοχή του Έβρου θα εφαρμοσθεί το μέτρο 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν ( κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμη, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.
9. Μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο. Θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων, όπως επίσης, θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας προϊόντων και συνθηκών εργασίας, με  λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον..
10. Με απόφασή μου εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 €, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 €.
11. Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν και για τον Έβρο. Δηλαδή οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν  στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος(αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
12. Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς - Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.
13. Μέσω του leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους:

  • Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 € έκαστο ή 1.000.000 € εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2 εκατ. €
  • Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ύψους συνολικά μέχρι 1,2 εκατ. €

14. Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
15. Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης
16. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πρώτη στιγμή ήταν παρών στον νομό, κάνοντας εδαφολογικές μελέτες και ενεργώντας παράλληλα ως σύμβουλος των αγροτών που επλήγησαν. Ο ΕΛΓΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα.