Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αγροτική συγκέντρωση στην Έδεσσα, ζητούν αλλαγή Κανονισμού και στελέχωση ΕΛΓΑ Βέροιας

28/06/2022 02:49 μμ
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας καλούν όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους σε κινητοποίηση τη Δευτέρα (4 Ιουλίου), στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πέλλας καλούν όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους σε κινητοποίηση τη Δευτέρα (4 Ιουλίου), στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας.

Τη διαμαρτυρία διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσημερίου, «Ομόνοιας» Κρύας Βρύσης, Δήμου Σκύδρας και Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα» Πέλλας.

Ο κ. Γιάννης Σουμελίδης μέλος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση το απόγευμα της Δευτέρας γιατί το κόστος έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ειδικά η κατάσταση στα κεράσια είναι απογοητευτική. Μιλάμε ότι τώρα συγκομίζονται στις ορεινές περιοχές κεράσια με τιμές από 40 λεπτά. Και το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να συγκομιστούν έστω και αν δεν είναι εμπορεύσιμα γιατί αλλλιώς θα πάθει ζημιά το δέντρο.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις) του τελευταίου διαστήματος, το κόστος παραγωγής διαρκώς να αυξάνει (άνοδος τιμής πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, γεωργικών εφοδίων) και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, μας έχουν φέρει στα όρια της εξαθλίωσης.

Καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους και σωματεία της Πέλλας, να διαδηλώσουν μαζί μας, να στείλουμε δυνατό μήνυμα.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε το Νομό μας και σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους, και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας με επαρκή κρατική χρηματοδότιση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.
  • Τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε τις οικογένειες μας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/03/2025 11:58 πμ

Νέες ζημιές έφερε ο πρόσφατος παγετός στην φυτική και ζωική παραγωγή της δυτικής Μακεδονίας, την στιγμή που ο ΕΛΓΑ χρωστάει αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, για άλλη μια φορά, με νέα προβλήματα καθώς ο παγετός που επικράτησε στην περιοχή στις 20 και 21 Μαρτίου έπληξε ολοσχερώς τις καλλιέργειες μας και ζημίωσε την παραγωγή γάλακτος.

Για δύο νύχτες επικράτησαν, στον δήμο Εορδαίας και Αμυνταίου, θερμοκρασίες έως -9 βαθμούς Κελσίου, για πάνω από έξι ώρες, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή μόνιμων καλλιεργειών που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Συγχρόνως οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και η απότομη πτώση θερμοκρασίας έως και 20 βαθμούς οδήγησε ολόκληρα κοπάδια αιγοπροβάτων σε «σοκ» με αποτέλεσμα να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος έως και 30%, ποσότητα που δεν θα επανέλθει στα αρχικά στάδια ποτέ.

Ο παγετός ήρθε να προσθέσει νέες ζημιές σε αυτές που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι παραγωγοί μήλων, ροδακίνων και κερασιών είμαστε απλήρωτοι από το χαλάζι του 2024 και από τις βροχοπτώσεις του 2023.

Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι ακόμη περιμένουμε τα ψίχουλα που έταξε η Κυβέρνηση για την επιδότηση ζωοτροφών για τον ένα μήνα καραντίνας λόγω της πανώλης.

Έτσι, ξανά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ζούμε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουμε τον κόπο μας να πηγαίνει χαμένος και βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά μπροστά στο κίνδυνο να μείνουμε χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, μπροστά στην νέα καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε.

Δεν αντέχουμε άλλο! Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι! Θέλουμε να ζήσουμε!

Ζητάμε άμεση αποζημίωση από τις ζημιές των προηγούμενων ετών.

Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον παγετό σε όλο τον δήμο Εορδαίας και Αμυνταίου. Να βγει αναγγελία για όλες τις ποικιλίες βιομηχανικών ροδακίνων.

Να βρεθούν άμεσα λύσεις και να καλυφθούν οι ζημιές 100% στο προανθικό στάδιο σε όλες τις δενδροκαλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αμύγδαλα, καρύδια) που ήταν στο στάδιο αυτό στον Δήμο Εορδαίας και στην ΠΕ Φλώρινας.

Οι ζημιές είναι τεράστιες, το ξαναζήσαμε το 2021! Να πληρωθούν άμεσα οι μηλοπαραγωγοί της ΠΕ Φλώρινας από τον παγετό του 2021 στο προανθικό στάδιο.

Να βρεθούν άμεσα λύσεις και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος στο 100% από την μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω παγετού, η οποία δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Εδώ και τώρα να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Τελευταία νέα
19/03/2025 09:48 πμ

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη αγροτών την Πέμπτη (20 Μαρτίου) και ώρα 8 το βράδυ, στην Ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ» στην Αγιά.

Όπως τονίζει η 6 μήνες πέρασαν από την στιγμή που η Κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση μας, ανακοίνωσε ότι η Αγιά θα αποζημιωθεί για την απώλεια παραγωγής λόγω Daniel και 3 μήνες πέρασαν από τότε που πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση.

Και προσθέτει: «Όμως οι αγρότες μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την αποζημίωση που τους οφείλεται χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα πληρωθούν. Μόνο ανέξοδες υποσχέσεις ακούμε.

Επίσης 8 μήνες πέρασαν από το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε εκατοντάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών στην Αγιά και ακόμη ούτε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί, φυσικά δεν μιλάμε καν για τα χρήματα.

Ο παραλογισμός συνεχίζεται καθώς στο πρόγραμμα ad hoc, 16 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για απώλεια παραγωγής στα μήλα από καιρικά φαινόμενα, έχει πάρει έγκριση να δοθεί σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας εκτός από τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απόφαση γιατί εξαιρούνται αυτοί οι Νομοί, ενώ αρχικά ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Επίσης όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.

Υπάρχουν συνάδελφοι μας που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και να αγοράσουν μέσα και εφόδια καθώς δεν έχουν πληρωθεί από όλες τις παραπάνω αιτίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιούμε την μαζική σύσκεψη την Πέμπτη στην Αγιά καλώντας και τους συναδέλφους μας απο την Μαγνησία ώστε να συντονίσουμε μαζί τις διεκδικήσεις μας και να ενταχθούμε στο ad hoc πρόγραμμα.

Ζητάμε επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ώστε να πάρουμε απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα και κυρίως να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές και αποζημιώσεις.

Θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας και τις κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε αν δεν ικανοποιηθούμε.

Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να δώσουν βροντερό παρών στην σύσκεψη όπως κάνουν πάντα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε».

14/03/2025 09:41 πμ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κινητοποίηση που θα γίνει στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου της θυσίας των κολίγων.

Όπως αναφέρουν στην σχετικη ανακοίνωση, η κινητοποίηση για το Κιλελέρ είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων και των μπλόκων μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίστηκαν από την Κυβέρνηση με ΜΑΤ, με ψίχουλα και με ανέξοδες υποσχέσεις.

Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην ΠΕΜ, στις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο εξέγερσης, συλλογικής οργανωμένης δράσης και θυσιών, δεν είναι γιορτή, μνημόσυνο ή μια ευκαιρία να ακούσουμε υποκριτικά λόγια συμπάθειας όταν δεν δίνονται λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας ή μας αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.

Το Κιλελέρ στέλνει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας όμως ταυτόχρονα και την ανυποχώρητη απόφαση μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια και εμείς να γίνουμε οι σύγχρονοι κολίγοι – εργάτες γης σε αυτά τα τσιφλίκια.

Στέλνει μήνυμα οργάνωσης καθώς η εξέγερση του Κιλελέρ στηρίχτηκε στους πρώτους αγροτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας που δημιουργήθηκαν και με το φλογερό κήρυγμα του Μαρίνου Αντύπα και στόχος μας είναι η συγκρότηση και λειτουργία δυνατών, μαζικών και αποτελεσματικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Στέλνει μήνυμα αποφασιστικής συμμετοχής επειδή η μαζικότητα είναι παράγοντας που βοηθάει στην μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Στέλνει μήνυμα αγώνα επειδή και από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα της ενότητας μας, των κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου 11), καλώντας όλο τον κόσμο που επιθυμεί να παρευρεθεί και τους αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά να στείλουν σαφή μήνυμα ότι δεν θα ξεκληριστούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως την νίκη.

13/03/2025 01:10 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου έχασε το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, παρά την ψήφιση της νομοθεσίας για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.

Μετά από αυτό η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς την PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή), μέσω του οποίου ζητά άμεση παύση των ενεργειών, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική βούληση και τον ψηφισθέντα νόμο και αφορούν τις δανειακές υποχρεώσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Η επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει τα εξής:

Πληροφορούμαστε από Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, των οποίων δανειακές υποχρεώσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «P.Q.H.», ότι παρά την ψήφιση σχετικού Νόμου από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, καθώς και την έκφραση της Κυβερνητικής βούλησης, οι υπηρεσίες σας κινούνται κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω βούληση και τον ψηφισθέντα Νόμο.

Επίσης, δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, υπήρξε έξαρση ενεργειών από την πλευρά της «P.Q.H.», η οποία δημιούργησε προβλήματα στις Οργανώσεις, καθώς και στα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα-αγρότες.

Αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο ο οποίος υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας, ότι ήδη από την Πολιτεία θεσμοθετήθηκε με ψήφιση νόμου η βούλησή της για ευεργετικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων με βάση τις συνθήκες που έχουν προκύψει και επομένως πάσα ενέργεια που αντίκειται στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα του, έρχεται σε αντίθεση με το προσφάτως εκφρασθέν ως δημόσιο συμφέρον.

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από τις υπηρεσίες σας τη διακοπή κάθε σχετικής ενέργειας και την εναρμόνιση τους με την νομοθεσία, καθώς και με τη βούληση της Κυβέρνησης όπως επανειλημμένα εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό.

10/03/2025 11:30 πμ

Ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην αγορά, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τα οποία πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.

Αυτό τονίστηκε στην κοινή εκδήλωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία, στα πλαίσια της «Agrothessaly 2025».

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η αυστηρή εποπτεία αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του κρέατος, καθώς τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ο κ. Σατολιάς υπενθύμισε ότι η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας τη διερεύνηση των ευθυνών για την εμφάνιση της νόσου, τον εντοπισμό της χώρας προέλευσης και την εξέταση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως δήλωσε, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να διασφαλιστεί η προστασία του κτηνοτροφικού τομέα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΘΕΑΣ, ως θεσμικού εκπροσώπου των Αγροτικών Συνεταιρισμών, και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως κύριου φορέα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς. Αυτή η διασύνδεση, όπως τόνισε, μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση των αγροτών στην τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

05/03/2025 02:21 μμ

Σε συγκρότηση προσωρινής διοίκησης προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Λάρισας και περιχώρων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και αναδείχτηκαν και στα μπλόκα μας για ένα ολόκληρο μήνα δεν λύνονται χωρίς την μαζική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει.

Στα μπλόκα αλλά και στις καθημερινές αγωνιστικές δράσεις μας, συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ ότι μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει, να ενημερώσει και να δώσει προοπτική στους αγώνες μας.

Η συγκρότηση νέων και δυνατών Αγροτικών Συλλόγων, η σταθερή λειτουργία τους, η ενίσχυση και το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτελέσματα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δώσαμε την μάχη στα μπλόκα, γνωριστήκαμε και μας ενώνουν τα προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και η πεποίθηση πως μόνο η οργάνωση στην Ομοσπονδία και τους Συλλόγους μπορούν να δώσουν λύσεις.

Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό ότι χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό αγροτικό κίνημα και όχι συλλόγους διαβούλευσης και δημοσίων σχέσεων που θα εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα και όχι την πλειονότητα των αγροτών.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας και Περιχώρων ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι να συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες.

Σύντομα θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και η κατάθεση υποψηφιότητας από όποιον το επιθυμεί για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας».

Το προσωρινό Δ.Σ που θα οδηγήσει τον Σύλλογο στις εκλογές απαρτίζεται από τους:
Βασιλόπουλος Ντίνος
Γαλάνης Δημήτρης
Καρυώτης Τρύφωνας
Λέκκας Θέμης
Μπαντάσης Δημήτρης
Μπαρμπούτης Θανάσης
Παπαϊωάννου Τρύφωνας
Τσιτσανούδης Χρήστος
Φασούλας Παντελής
Φτάκας Θανάσης
Φτάρας Γιώργος

25/02/2025 10:16 πμ

Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Τα Μπλόκα Γυρτώνης και Μικρού Ελευθεροχωρίου καλούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Φεβρουαρίου έξω από τα γραφεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στη Λάρισα.

Θα ακολουθήσει συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο από τα δύο χρόνια της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, με τρακτέρ στην είσοδο της πόλης της Λάρισας, ενώ το επόμενο ραντεβού τους θα είναι στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) αναφέρει τα εξής:

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που κοντά ένα μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης που στηρίζουν τα αιτήματά μας και συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα μας.

Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς συνδέεται και με το δικαίωμα του λαού μας να έχει φθηνά και υγιεινά προϊόντα για την διατροφή του και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών του.

Η λαϊκή συμπαράσταση εκφράστηκε μαζικά και στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ που πραγματοποιήσαμε στις 19 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να το απαγορεύσει.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, τα οποία όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως είναι λογικά και δίκαια. Αυτό έπραξε και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών στις 14 Φλεβάρη.

Βεβαίως, κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί κάποια επί μέρους μέτρα, τα οποία βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες που έχουν η δημιουργήσει η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τα προϊόντα μας, οι μεγάλες ζημιές που δεν αποζημιώνονται, η ΚΑΠ της ΕΕ που μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αφορούν σε:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
  • Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6 μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
  • Ενδεχόμενη αύξηση των διαθέσιμων ποσών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
  • Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.

Δεν υποτιμούμε κανένα μέτρο που μπορεί να δώσει ορισμένες «ανάσες» επιβίωσης όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αυτά τα μέτρα είναι άλλωστε μια ακόμα απτή απόδειξη πως δεν ισχύουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων» που υποστηρίζουν οι κάθε λογής επικριτές και συκοφάντες του αγροτικού κινήματος.

Όμως, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια, όπως ζητούν από μας οι κυβερνώντες, επικαλούμενοι τα διαβόητα «δημοσιονομικά όρια», τα οποία ισχύουν για τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά δεν ισχύουν για τους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το κράτος.

Βγήκαμε μαζικά και δυναμικά στα μπλόκα ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως:

  • Το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα διάφορα «τσιράκια» τους με τον ισχυρισμό ότι τάχα οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
  • Τα παραπλανητικά ψεύδη της κυβέρνησης που διέδιδε ότι έχει, ήδη, λύσει πολλά αγροτικά προβλήματα και πως έχει τη βούληση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
  • Τις κυβερνητικές φοβέρες πως αν πάμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα θα μας αντιμετωπίσει με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
  • Τα πονηρά τάματα από αυτόκλητους «σωτήρες» που μας ψιθύριζαν στ’ αυτιά πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει με τους αγώνες, αλλά μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές, που τις ζήσαμε πολλές φορές, όμως, αντί τα προβλήματά μας να λιγοστεύουν αυγαταίνουν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης και με τον ίδιο στόχο: Την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η συμμετοχή μας μαζί με όλο το λαό στα μεγάλα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών, στις 28 Φλεβάρη.

Ετοιμαζόμαστε για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά μήνυμα συνέχισης της πάλης της αγροτιάς για να μην ξαναγίνει κολίγας των αφεντικών, αλλά να γίνει αυτή αφεντικό του πλούτου που παράγει.

21/02/2025 10:03 πμ

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (20/02), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτών.

Tέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη το εν λόγω ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητήθηκε και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, προέβησαν σε μια συνολική ανασκόπηση των τρεχόντων θεμάτων και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργάτες γης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και πάλι τα παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προβλέπει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών και των συνεταιρισμών. Μεταξύ των βασικών διατάξεων είναι η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών, η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, εισάγονται πρόνοιες για την ανάληψη των αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την καθοδήγηση των συνεταιρισμών, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στη θετική πρωτοβουλία και επισήμανε τη σημασία αυτών των μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων αγροτών και εκατοντάδων συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι η παρούσα ρύθμιση ανταποκρίνεται σε χρόνια αιτήματα του κλάδου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης, τονίστηκε πως για να είναι ολοκληρωμένη η εν λόγω παρέμβαση, απαιτείται να υπάρξει απαλλαγή Ευθυνών Παλαιών Διοικήσεων που δεν εμπλέκονται σε παράτυπες ενέργειες, ενώ δηλώθηκε ότι κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων οι Συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση, αξιοποίηση και μεταφορά των υποδομών για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Φορολογία Αγροτών

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, από 1/4/2025, το οποίο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους αγρότες και πρέπει να εξεταστούν τρόποι προσαρμογής του.
Επίσης, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της έκπτωσης φόρου 50% για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ειδικά για εκείνους με συγκεκριμένη νομική μορφή για φορολογικούς λόγους. Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε άμεσες βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για επενδύσεις Ομάδων Παραγωγών, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Κόστος Παραγωγής & Ενέργειας

Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν την άμεση εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μείωσης του κόστους ενέργειας, μέσω σωστών και ευνοϊκών συμψηφισμών, καθώς και την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος φωτοβολταϊκών στα χωράφια, για να επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Εργάτες Γης

Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την αγροτική παραγωγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.

Ακολούθως, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ίδρυση και ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ζητημάτων, όπως οι αδειοδοτήσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ επεσήμαναν τις σημαντικότατες καθυστερήσεις, που συναντώνται στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αδυναμία υλοποίησης κρίσιμων έργων, ζητώντας άμεση επίλυση αυτών των καθυστερήσεων.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δικαιότερης καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και η ανάγκη εγγραφής και ενεργής συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ στην Cogeca, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση του ελληνικού αγροτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ευχόμενος η νέα προσπάθεια να επιτύχει, ώστε να σταματήσει η μακρά ταλαιπωρία των αγροτών, που δημιουργεί δυσκολίες και σε λοιπούς κλάδους, που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, ζητώντας επιτάχυνση των πληρωμών με διαφάνεια, ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.

Εξαγωγική Εταιρεία

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ για τη σύσταση και λειτουργία της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A. για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε τον σχεδιασμό εξαγωγών, ώστε να βρεθούν νέες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αναφέρθηκε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί με τα κατάλληλα προγράμματα προώθησης.

Θεσμικός Ρόλος ΕΘΕΑΣ

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη, αναγνωρίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κώστα Τσιάρα και τους λοιπούς υπουργούς ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ και πως αυτή μπορεί να προσφέρει με τους Συνεταιρισμούς-μέλη της στις νέες ανάγκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα και στην ενίσχυση της υπαίθρου.
Η ΕΘΕΑΣ θεωρεί ότι η άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ευελπιστεί, ωστόσο σε άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία για την επίλυση αυτών προς ενίσχυση του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας.

Από την ΕΘΕΑΣ, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, μέλος Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Από την πολιτική σκηνή, μετείχαν, ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κα. Θεώνη Αλαμπάση, ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, ΓΓ Πρωθυπουργού, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Πάνος Αμυράς, ΓΔ Τύπου & Ενημέρωσης. Παρούσα ήταν και η κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος.

20/02/2025 10:44 πμ

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τετάρτης (19/2), στην Θεσσαλονίκη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της χώρας.

Με συνθήματα και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αγρότες, σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν στο κτίριο του ΟΣΕ τα δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που κατέφθασαν από διάφορες περιοχές.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα αλλά μεγάλη είναι μεγάλη είναι και η αγωνιστική μας διάθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Λάρισα, Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους από όλα μπλόκα της χώρας, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Αργά το βράδυ με σύνθημα «συνεχίζουμε πιο δυναμικά από αύριο στα μπλόκα», ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως τελικά δεν συνάντησαν τον πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη. Οι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους επέστρεψαν στο μπλόκο των Μαλγάρων, ενώ όσοι ήρθαν στην πόλη με λεωφορεία από μακρινές περιοχές, επέστρεψαν στον ΟΣΕ προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να αποχωρήσουν.

Τα αιτήματά τους αφορούν:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο θα παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία.
Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.

19/02/2025 10:16 πμ

Μπλόκο στο σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη προσπαθεί να βάλει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη δυτική είσοδο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (19/2), στις 18:30, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου-Λιμάνι), στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη, με τον οποίο ζητούν συνάντηση.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:

Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης τις απογευματινές ώρες της 19-02-2025 επί της οδού 26ης Οκτωβρίου (έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και κάθε συνάθροισης-πορείας (σταθερής, κινητής, πεζή ή μηχανοκίνητης) από την 06:00 ώρα της 19-02-2025 έως την 24:00 ώρα της 19-02-2025

α) επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου με την Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, έως την συμβολή της με τις οδούς Παλαιού Σταθμού και Καρατάσου,

β) επί του Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και της οδού Παλαιού Σταθμού (προέκταση του αυτοκινητόδρομου), από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου του αυτοκινητόδρομου με την οδό 26ης Οκτωβρίου, έως τη συμβολή της οδού Παλαιού Σταθμού με τις οδούς 26ης Οκτωβρίου και Καρατάσου και

γ) σε ολόκληρη την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των ως άνω οδών (Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Παλαιού Σταθμού και 26ης Οκτωβρίου) καθώς, δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων – πορειών α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη.

Η ΠΕΜ καταγγέλλει την απαγόρευση του συλλαλητηρίου

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύει το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή που κινείται στον «ντορό» της κυβερνητικής επιχείρησης να μπουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και γενικότερα στην πάλη μας, δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα.

Το συλλαλητήριο με τρακτέρ που αποφασίσαμε στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και την ίδια ώρα (Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ), μπροστά στο κτίριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.

Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο εκφράζοντας ενεργά στην συμπαράστασή του στον αγώνα μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε πιο πολύ την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Ολοι μαζί μπορούμε ν' απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης.

17/02/2025 09:57 πμ

Συνεδρίασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα μπλόκα των αγροτών, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας τους με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, την περασμένη Παρασκευή (14/2) και αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Συγχρόνως ανακοίνωσαν διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (19 Φεβρουαρίου 2025), με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να παραβρεθεί στη λήξη της Συνόδου Thessaloniki Summit 2025. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, οι απαντήσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν ήταν ουσιαστικές, χαρακτηρίζοντας αόριστες τις υποσχέσεις που έλαβαν.

Οι αγρότες μιλούν για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Η μετάβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με λεωφορεία, χωρίς να αποκλείεται και η συμβολική παρουσία τρακτέρ. Τις λεπτομέρειες σχετικά με το αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη θα αποφασίσουν σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα όπου βρίσκονται από τις 23 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αναφέρει τα εξής:

«Στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, εισπράξαμε την κυβερνητική άρνηση να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας έτσι όπως τα θέσαμε και για τα οποία βρισκόμαστε στα μπλόκα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Στη διάρκεια της συνάντησης, και κάτω από την πίεση του αγώνα μας, πήραμε κάποιες υποσχέσεις για «ψίχουλα» που κινούνται εντός των ασφυκτικών ορίων που θέτει ο διαβόητος «δημοσιονομικός χώρος», με τα οποία οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μας ζήτησαν να συμβιβαστούμε. Οι υποσχέσεις αφορούν σε:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
  • Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
  • Θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων ποσών και πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
  • Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.

Πρόκειται για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταφέρθηκαν στα μπλόκα όλης της χώρας και έπειτα από διεξοδικές ενημερώσεις και συζητήσεις που έγιναν εκεί, όλοι μαζί αποφασίσαμε ν' απαντήσουμε την κυβερνητική στάση με παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας, ώστε ν' αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας για μας αιτημάτων μας.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει και της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, τα μπλόκα οργανώνουμε συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη (19 Φλεβάρη), στις 6:30 μ.μ. στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα και λόγω της μη ικανοποιητικής για μας κατάληξης της συνάντησης της αντιπροσωπείας των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ζητάμε νέα συνάντηση με το ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο θα ξαναθέσουμε τα αιτήματά μας για να ικανοποιηθούν.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν ενεργά στην κινητοποίηση.

Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ένας αγώνας σκληρός και πολύμορφος, μακρύς και δύσκολος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μέχρι την δικαίωσή μας».

Θεσσαλία

Παραμένουν στο μπλόκο του Ε65 αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον οποίο θα επιδιώξουν να δουν την ερχόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες του μπλόκου πάνω στον Ε65.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται μόνο το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και εν μέρει ζητήματα που αφορούν στο κόστος του ρεύματος. «Αυτό είναι το κέρδος του αγώνα μας και το κερδίσαμε ακριβώς γιατί βρισκόμαστε στο δρόμο», είπε ο κ. Τζέλλας.

Μπλόκο της Νάουσας

Συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Φεβρουαρίου, το μπλόκο των αγροτών της Διασταύρωσης Νάουσας, και συζήτησε τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας των μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το συμπέρασμα που βγήκε είναι, ότι από τη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα μας, παρά μόνο «θολές» υποσχέσεις κι αυτές κάτω από την πίεση που ασκούν οι αγώνες μας, δίνοντας έναν πολύμορφο αγώνα εδώ και τρεις βδομάδες, σε διαρκή σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση από τη δουλειά μας. Εφόσον βασικά αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται, αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα παραμείνουμε στα μπλόκα διοργανώνοντας κι άλλες πολύμορφες δράσεις. Το μπλόκο της Διασταύρωσης Νάουσας θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, στη Θεσσαλονίκη τη Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, ημέρα που θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, και θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του».

Μπλόκο Αντιγόνου

Πραγματοποιήσαμε συνέλευση στο μπλόκο μετά την συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο όπου κοινή απόφαση ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση στα διαχρονικά προβλήματά μας, παρά μόνο υποσχέσεις. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Είναι ο μόνος δρόμος από τον οποίο είχαμε αποτελέσματα! Όπλο μας τα τρακτέρ μας στον δρόμο και ο συντονισμός μας πανελλαδικά.
Κλιμακώνουμε! Καλούμε και άλλους συναδέλφους μας να έρθουν και να ενισχύσουν το μπλόκο! Καλούμε την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους!
Την Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, καλούμε σε πορεία στις 11:00 με τα τρακτέρ μας στο Αμύνταιο.
Την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, κλείνουμε τον δρόμο στο μπλόκο από τις 17:30 μέχρι τις 18:30! Θα ακολουθήσει γλέντι στο μπλόκο.
Την Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, μαζί με τους συναδέλφους μας από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα βρίσκεται εκεί!

14/02/2025 03:33 μμ

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών θέλουν να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.

Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου», του ΥπΑΑΤ.

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κατέθεσε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025, τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της επί της απόφασης.

Στις υποβληθείσες παρατηρήσεις, η ΕΘΕΑΣ εστίασε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι, πέρα από τα νομικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της στη συγκρότηση της Ομάδας που προβλέπεται από το Άρθρο 3, παρ. 7 της απόφασης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των επιμελητηρίων και σχετικών επιστημονικών φορέων. Η ενεργός συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η συσχέτιση των γεωργικών συμβουλών με την εμπορία αγροτικών προϊόντων πρέπει να διαγραφεί. Οι γεωργικές συμβουλές θα πρέπει να επικεντρώνονται στη διαχείριση των εισροών με αειφορικό τρόπο και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Τέλος, η ΕΘΕΑΣ για άλλη μία φορά τονίζει πως ο αποκλεισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων, όπως εφαρμόσθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις δομές γεωργικών συμβουλών, ήταν λανθασμένος. Η συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο εφαρμογής τους σε πολλά σύγχρονα κράτη-μέλη της ΕΕ.

14/02/2025 10:57 πμ

Σήμερα Παρασκευή (14/2) στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των αγροτών να συμμετάσχουν στην συνάντηση όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και έτσι εκτός από τον Κώστα Τσιάρα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραβρίσκονται οι: Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Θάνος Πετραλιάς Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Αλεξάνδρα Σδούκου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 20 αγρότες.

Ιδιαιτέρως κρίσιμο είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων, αφού από αυτό θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζεται ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων και του τρόπου καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης.

Ακόμη αναμένεται ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για ενίσχυση των καλλιεργειών που είχαν ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας.

Στην περίπτωση δε του αγροτικού ρεύματος, αυτό που εξετάζεται είναι να ενταχθούν σε ρυθμίσεις όλοι οι αγρότες και το αγροτικό ρεύμα να είναι στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όλο τον χρόνο.

Επίσης το ΥπΑΑΤ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επιδότηση για τις ζωοτροφές.

Στο μεταξύ σε αποκλεισμό όλων των δρόμων στον κόμβο της Γυρτώνης προχώρησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες στο μπλόκο, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρο και υποδέχθηκαν εκπροσώπους φορέων ενημερώνοντας τους για τα αιτήματα τους.

Την Εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας απέκλεισαν για διάστημα μίας ώρας (από τις 17:30 έως τις 18:30) χθες αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Αντιγόνου Αμυνταίου. Δυνάμεις της Τροχαίας εξέτρεψαν την ώρα του αποκλεισμού την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω μέσω της παλιάς Εθνικής οδού.

Νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας μετακινήθηκαν με τα τρακτέρ τους προς στο Τελωνείο της Νίκης, με πρόθεση την να προχωρήσουν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού που οδηγεί προς το συνοριακό πέρασμα.

Επίσης ομάδες παραγωγών έχουν στήσει μπλόκο έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών, ενώ γίνονται προετοιμασίες για να στηθεί αντίστοιχο αγροτικό μπλόκο και στην περιοχή της Καστοριάς.

Μπλόκο Ελευθεροχωρίου

Την Τετάρτη (12/02) πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος με την συμμετοχή συναδέλφων αγροτών και εκπροσώπων του Δ.Σ. Ελασσόνας με επικεφαλής το Δήμαρχο Ν. Γάτσα. Με το πέρας της κατάληψης ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών της περιοχής μας με τον Δήμαρχο κ. Γάτσα και εκπροσώπους του ΔΣ με θέμα την επικείμενη μεταβίβαση της άρδευσης στον ΟΔΥΘ, καθώς και για ζητήματα της αρμοδιότητας του δήμου.
Από την πλευρά του δημάρχου εκφράστηκε η ομόφωνη αντίθεση του ΔΣ στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει την διαχειρηση της άρδευσης στον εν λόγω φορέα καθώς και την σχεδιαζόμενη μελλοντική παραχώρηση και της ύδρευσης. Ανέλυσε το συλλογιστικό του ΔΣ και εξέφρασε την υποστήριξη σε οποίες πρωτοβουλίες πάρει το αγροτικό κίνημα με τους αγροτικούς συλλόγους για το συγκεκριμένο θεμα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν την ομόθυμη αντίθεση στην σχεδιαζόμενη παραχώρηση - μελλοντική ιδιωτικοποίηση της άρδευσης και της ύδρευσης, εκφράζοντας παράλληλα την διάθεση να υπερασπιστούν ως κοινωνικό αγαθό το νερό με όλες τις μορφές αγώνα.
Στην συζήτηση αναδείχτηκαν από την πλευρά των συναδέλφων αγροτών το αίτημα για τιμολόγηση του νερού της άρδευσης με βάση το κυβικό μέτρο κατανάλωσης πράγμα που αποτελεί μέτρο δίκαιο και μάλιστα συμβάλλει στην εξοικονόμηση υδάτων.
Επίσης προχώρησαν σε προτάσεις για την αγροτική οδοποιία και σε παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις δουλειές τους.
Επίσης προτάθηκε από την πλευρά των αγροτών το πάγωμα της αύξησης στο 20% των δημοτικών τελών για 2 έτη για τους αγρότες ως συμβολή της δημοτικής αρχής στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν. Κομβικό αναδείχτηκε το φράγμα Αγιονερίου για την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής του δήμου και έχει την καθολική αποδοχή το αίτημα για διεκδίκηση πόρων για την ολοκλήρωση. Ο δήμαρχος και οι ΔΣ που παραβρέθηκαν εξέφρασαν την πρόθεση για συζήτηση αρκετών από τα αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής.

Αιτήματα

Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο έχει καθοριστεί από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών.
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
  • Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
  • Να μη χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων.
  • Μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
  • Άμεση αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

14/02/2025 10:00 πμ

Οργισμένη αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν εκλήθησαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) αναφέρονται στην επίσκεψη που έκανε, την περασμένη Δευτέρα (10/2), ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην περιφέρεια, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «επανειλημμένα με έγγραφά μας αλλά και προφορικά, έχουμε ζητήσει να έρθει ο υπουργός στην περιφέρειά μας, για να υπάρξει γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.

Δυστυχώς και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η συνάντηση αυτή ορίστηκε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και όχι στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή. Σκεφθήκαμε ότι έστω και στην Αλεξανδρούπολη, θα έπρεπε να προβάλουμε τα αιτήματά μας με ενιαία φωνή για να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις, αναδεικνύοντας τη συλλογική βούληση του συντονιστικού οργάνου των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας. Με παρόμοιο σκοπό ανέμεναν την πρόσκληση του περιφερειάρχη και οι αγρότες της περιφέρειάς μας.

Άλλωστε οι περισσότεροι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, έχουμε αποδείξει με πράξεις την περιφερειακή συνείδηση που μας διέπει.
Δυστυχώς ο περιφερειάρχης (ΑΜ-Θ) Χριστόδουλος Τοψίδης, ΜΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΟΛΟΥΣ από τη συνάντηση αυτή.
Μόνο συνάδελφοι από το νομό Έβρου εκλήθησαν στη συνάντηση, παρά την επισήμανση που έγινε για το θέμα αυτό, από μέλος του συντονιστικού μας στον Έβρο, αρκετές μέρες νωρίτερα.

Δε μας έκανε την τιμή να μας καλέσει κι εμείς δεν του κάναμε την τιμή να παραβρεθούμε στη συνάντηση, έστω και απρόσκλητοι!
Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με τους δύο συναδέλφους μας από τον Έβρο που συμμετείχαν, ήταν μηδενικό για την κτηνοτροφία!
Για τους αγρότες του Έβρου ανακοινώθηκαν κάποιες αποζημιώσεις, ενώ για την υπόλοιπη περιφέρεια, τίποτα!

Ο υπουργός μας, θέλοντας να δώσει έμφαση στην επίσκεψή του και μη έχοντας να εξαγγείλει κάτι ουσιώδες και ουσιαστικό, χαριεντιζόμενος μπροστά στις κάμερες υπέπεσε και σε ένα σοβαρό λεκτικό ατόπημα, αναφέροντας ότι «ο Έβρος είναι ο πρώτος νομός που επισκέπτεται εκτός Ελλάδας», εννοώντας προφανώς «εκτός Αττικής».
Επί της ουσίας όμως να υπενθυμίσουμε στον κ. υπουργό, την επίσκεψή του επί τέσσερις μέρες στα μέσα Ιανουαρίου, στο νησί που εισπράττει τη μισή ΚΑΠ της χώρας, στη μεγαλόνησό μας, την όμορφη Κρήτη! Αυτά για του λόγου το αληθές!

Στην περιφέρειά μας ο κ. Τοψίδης κατάφερε να φέρει τον υπουργό για λίγες μόλις ώρες. Σημαντική επιτυχία!
Μέχρι τη Δευτέρα και πριν τη γενική στάση του και τοποθέτησή του, θέλαμε να πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν «μαζί μας», όπως συνήθιζε να λέει, μετά από κάθε μας συνάντηση! Από ότι φαίνεται μόνο εμείς το πιστεύαμε αυτό και μάλλον κάναμε λάθος!
Το αποτέλεσμα μιας συνάντησης μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, ο τρόπος όμως και η στάση των συμμετεχόντων, είναι εξίσου σημαντική! Αυτό που όλοι βλέπουμε ως αρνητικό ή με μηδενική αξία, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από τον κ. περιφερειάρχη ως θετικό και επιτυχία!
Υποχρέωσή του είναι να δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με την κεντρική διοίκηση, να υπερασπίζεται το δικαίωμα των φορέων να θέτουν πολιτισμένα και τεκμηριωμένα τα δίκαια αιτήματά τους και να προωθεί την επίλυσή τους!

Ο κοινωνικός ιστός της ΑΜ-Θ τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια έχει διαρραγεί, η περιφέρεια καταρρέει δημογραφικά και οικονομικά, με μπροστάρη στην κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω της αδυναμίας και της πολιτικής εξάρτησης των διοικούντων από το κέντρο και της ατολμίας τους να συγκρουστούν με την εκάστοτε κυβέρνηση, όταν αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο για τον τόπο. Πάντα η τακτική είναι να μη δυσαρεστήσουμε τον εκάστοτε υπουργό!
Τώρα έγινε κάτι ακόμα χειρότερο και πρωτότυπο, ο κ. περιφερειάρχης απέκλεισε τους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων, που δεν ήταν απ’ ότι φαίνεται αρεστοί!
Εμείς θα επανεξετάσουμε τη στάση μας έναντι της διοίκησης της περιφέρειας, μετά την υποτιμητική έως απαξιωτική στάση του περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

Για να μη νομίζει κανένας περιφερειάρχης ή εκπρόσωπος αγροτών ότι τρώμε «κουτόχορτο», ήταν πολύ καλά στημένο το σκηνικό της διαμαρτυρίας των αγροτών στην Αλεξανδρούπολη, αφού είχε προηγηθεί το πρώτο και είχε κλειστεί και το δεύτερο ραντεβού με τον υπουργό και κακοστημένη η παράσταση του φοβισμένου υπουργού, που έρχεται εσπευσμένα από την Αθήνα για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, με δώρο αποζημιώσεις! Απλά, δεν τους βγήκαν οι χρόνοι!

Τέλος επειδή η γνωριμία και η συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη είναι σχετικά μικρή, του παραθέτουμε σε μία γραμμή τη δική μας χωριάτικη λογική που μας διέπει: «ΚΑΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ, ΚΑΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΚΥΛΟΙ».

Την ανακοίνωση εγκρίνουν και συνυπογράφουν:
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ:
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΝΕΣΤΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΤΟΠΕΙΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

11/02/2025 11:15 πμ

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους και μάλιστα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες.

Συγκεκριμένα οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης, τη Δευτέρα (10/2), υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού, προχώρησαν σε νέο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. «Ανάβουμε φωτιά για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι», ανέφεραν οι αγρότες που έβαλαν φωτιά σε μπάλες άχυρου. Σήμερα Τρίτη (11/2) αναμένεται νέα σύσκεψη και ενδεχομένως νέος συμβολικός αποκλεισμός του σημείο

Επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω απο τα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Λάρισα, έκαναν αγρότες από την περιοχή της Αγιάς.

Αμύνταιο

Οι αγρότες του μπλόκου Αντιγόνου προχώρησαν, τη Δευτέρα (10/2), σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα. Όπως αναφέρουν, «συνεχίζουμε να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέο αγωνιστικό ραντεβού σε κλείσιμο δρόμου την Τρίτη (11 Φλεβάρη), από τις 17:30 μέχρι τις 18:30. Η κλιμάκωση του αγώνα μας θα συνεχιστεί, όσο δεν απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας. Δεν υποχωρούμε! Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να έρθουν και να ενισχύσουν τον αγώνα μας, καθώς επίσης και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, μας αφορά όλους».

Μπλόκο διασταύρωσης Νάουσας

Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», αποφάσεις άμεσης κλιμάκωσης του αγώνα επιβίωσης, που δίνουν εδώ και μέρες από τα μπλόκα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πήραν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (7 Φλεβάρη).
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, οι εκπρόσωποι δεκάδων μπλόκων, που συμμετείχαν, αποφάσισαν ότι απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κλιμάκια υπουργείων, μεταξύ αυτών, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Εμπορίου, στη Θεσσαλία, στην καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μέχρι να γίνει η συνάντηση αυτή, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους συντονισμένα στα μπλόκα με αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, δρόμων με τα τρακτέρ και με τα πόδια τους, αποκλεισμούς λιμανιών, τρένων.
Να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δράσεις με πολύμορφη δραστηριότητα που θα γίνεται συντονισμένα σε όλα τα μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι συνάδελφοι σε συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη (12/2) και ώρα 5 το απόγευμα, στο μπλόκο της διασταύρωσης Νάουσας.

Σάμος

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες της Σάμου να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση του νομού μας για την υγεία και να βρίσκονται την Τετάρτη (12 Φλεβάρη), έξω από την πύλη του Νοσοκομείου στις 10.30 το πρωί.
«Οι αγώνες μας, οι κινητοποιήσεις μας για την υγεία με μπροστάρη το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και το Εργατικό Κέντρο είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε να είμαστε υπολογίσιμοι σαν ακρίτες και να δώσουμε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι ζωές μας δεν πρέπει να είναι κόστος. Πληρώνουμε ένα σωρό εισφορές το μήνα εμείς οι αγρότες και ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγροτικά ιατρεία που λειτουργούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες το μήνα, με κέντρα υγείας υποστελεχωμένα, με νοσοκομείο που δουλεύει με το μισό οργανόγραμμα χρόνια τώρα. Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση;
Ζητάμε τα αυτονόητα. Να έχουμε δημόσια δωρεάν υγεία, πλήρως στελεχωμένες τις μονάδες υγείας του νησιού μας με προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα, να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας, στο νησί μας, στα χωριά μας!
Την Τετάρτη όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας να στείλουμε βροντερό μήνυμα για να δοθούν τώρα λύσεις».

Καστοριά

Με κατάληψη της εισόδου του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό Καστοριάς.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων κατάθεσαν τα πάγια αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, που είναι κυρίως θεσμικά αλλά και έργα υποδομών τα οποία έχουν καθυστερήσεις και θα μπορούσαν αν είχαν ολοκληρωθεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και να αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής. Ακολούθησε γενική συνέλευση των αγροτών όπου θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Μόσχος, «όταν κλείσαμε το τελωνείο στην περιοχή της Καστοριάς για να αναδείξουμε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, αντί να βγει η κοινωνία και η κυβέρνηση να βάλει ζήτημα που έχει να κάνει με την καταστολή των κινητοποιήσεων πάμε κατηγορούμενοι γιατί κλείσαμε το τελωνείο. Πιέσαμε να γίνει φυτοϋγειονομικός έλεγχος σε προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και να γυρίσουν πίσω επειδή τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν είναι συμβατά με τον Κανονισμό της ΕΕ. Οι νέοι δεν ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα στα χωριά γιατί δεν έχουν εισόδημα».

Μεσσηνία

Αγροτική κινητοποίηση προγραμματίζεται, για σήμερα Τρίτη (11/2), στην Καλαμάτα από την Αγροτοκτηνοτροφική Ομοσπονδία Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τοπικών αγροτικών συλλόγων, οι αγρότες με τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους αναμένεται να μπουν στην Καλαμάτα γύρω στις 12 το μεσημέρι ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν νωρίτερα στο Χανδρινού και στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στους Γαργαλιάνους.

10/02/2025 10:02 πμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η συνάντηση των αρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους αγροτών που κάνουν κινητοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου πραγματοποιείται το 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών.

Ο Υπουργός είπε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αγροτών «από χθες έχω επικοινωνήσει μαζί τους. Υπήρξε επικοινωνία και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε».

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι «με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Είπε ότι για πρακτικούς λόγους η συνάντηση πρέπει να γίνει στην Αθήνα και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο. Τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε τα εξής:
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε αποδείξει στην πράξη -όχι στα λόγια- ότι σεβόμαστε τους αγρότες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση μαζί τους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Με ειλικρινή διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επιμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση εδώ και πολύ καιρό».

10/02/2025 09:39 πμ

Από την Πανελλήνια Σύσκεψη Μπλόκων λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Ως εντολοδόχος της κυβέρνησης ενεργεί μια ακόμα φορά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς και κάποιοι σύλλογοι από την Κεντρική Μακεδονία γνωστοί για τον ρόλο τους από το παρελθόν που «σπρώχνονται» στα σκαλιά του Υπουργείου ποιος να πρωτοσυναντήσει τον Υπουργό για να προωθήσει ο καθένας τα δικά του συμφέροντα.

Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μπλόκα.

Οι πρόθυμοι αγρότες με τη συμμετοχή τους σε στημένες συναντήσεις που είχαν μαζί του, έδωσαν πάσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι τάχα ενδιαφέρεται και ενεργεί για την επίλυση των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών και άλλων αγροτών.

Μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε είδους ξεδιαντροπιάς και φανερώνοντας τον ύπουλο ρόλο τους, ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι δήθεν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ικανοποιεί τα αιτήματά τους, ενώ διαλύουν όσα μπλόκα ελέγχουν για να δείξουν ότι ο αγώνας μας λήγει και έτσι προσφέρουν την μέγιστη υπηρεσία τους στην Κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα γίνονται επιμέρους συσκέψεις διάφορων πρόθυμων αγροτών, που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα, ώστε να διαπραγματευτούν με τον υπουργό ο καθένας για το προϊόν του και το «μαγαζάκι» του παραβλέποντας το γεγονός ότι δίνουμε αγώνα επιβίωσης για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους με αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα και όλα τα προϊόντα.

Καταγγέλλουμε την ενέργεια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και των αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν σε αυτές τις στημένες, διασπαστικές και υπονομευτικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας βρισκόμαστε στα μπλόκα κι αποφασίσαμε στην μεγάλη πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, με στόχο να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας.

Καλούμε τους αγρότες να καταδικάσουν την υπονομευτική τακτική αυτών των προθύμων αγροτών που βάζουν πλάτη για να διασπάσουν τα μπλόκα, να διαχωρίσουν τους αγρότες σε κατηγορίες και προϊόντα, να αδυνατίσουν τον αγώνα. Όπου μπόρεσαν δεν έβγαλαν καθόλου τρακτέρ και μπλόκα και όπου δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους αγώνες τους υπονομεύουν.

Ζητάμε συνάντηση με κλιμάκιο Υπουργών και ταυτόχρονα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με πανελλαδικά συντονισμένα κλεισίματα δρόμων και άλλες μορφές πίεσης προς την Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους να δυναμώσουν τα μπλόκα και να συμμετέχουν σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις.
Χαιρετίζουμε τα νέα μπλόκα που στήνονται ως την καλύτερη απάντηση στους «πρόθυμους» διασπαστές και υπονομευτές των αγώνων μας.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».

Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων – Απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης Μπλόκων

10/02/2025 09:03 πμ

Παρατηρήσεις και προτάσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Α) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στην νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης. Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

Η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας του αγρότη/κτηνοτρόφου, την οποία ο ΣΕΚ επανειλημμένα έχει ζητήσει.
Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

Β) ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΚ

Άρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014
2. Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
«7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών».

Πρόταση ΣΕΚ
Για τα δάνεια αυτά ενδιαφέρεται ένα μόνο fund/διαχειριστής. Να δοθεί η δυνατότητα και στους ίδιους τους οφειλέτες να μπορούν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνειά τους, στα ποσοστά που τα αγοράζουν τα fund σε συνεργασία με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται συμφωνώντας οι ίδιοι μεταξύ τους στον διακανονισμό.
Να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων που είχαν δεσμευθεί από διαχειριστές και πωλήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι κατέρχεται νομοσχέδιο γύρω από τα σχετικά κόκκινα δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις και πωλήθηκαν σε άγνωστες τιμές. Επίσης πολλά προβλήματα προκύπτουν από δικαστικές προσφυγές οφειλετών προς τους διαχειριστές ενώ τα δάνεια τους έχουν πωληθεί σε άλλον διαχειριστή, με αποτέλεσμα ο οφειλέτες να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο διαχειριστή και ο νέος διαχειριστής να του ζητάει συμβιβασμό για ποσό το οποίο δεν έχει κριθεί δικαστικά νόμιμο ή όχι.
Να δίνονται στη δημοσιότητα τα ποσά που συμφωνήθηκαν μεταξύ διαχειριστών και πιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά των κόκκινων δανείων.

Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων - Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
Παράγραφος 2. Ο ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος υποχρεούται να ζητά, με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο αίτημά του, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, για τις ακόλουθες συναλλαγές:
Παράγραφος γ) Εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες γίνονται πάντοτε με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας του ακινήτου.

Πρόταση ΣΕΚ
Η Επιτροπή πρέπει να ορίζει κριτήρια για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου, για την οποία θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των οργανώσεων των αγροτών, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών - ΕΘΕΑΣ, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας - Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και για τους κτηνοτρόφους ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ.

Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων - Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
Παράγραφος δ) Εκποιήσεις απαιτήσεων από δάνεια ή λοιπές πιστωτικές συμβάσεις, συμμετοχών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολόγων. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η λογιστική αξία του εκποιούμενου στοιχείου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας ή όταν πρόκειται για εισηγμένους τίτλους σε οργανωμένη αγορά. Όταν απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, η εκποίηση γίνεται με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παρ. 5, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς.

Πρόταση ΣΕΚ
Η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποσού και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη συνεννόηση με τον οφειλέτη.
Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

07/02/2025 03:40 μμ

Από την επιτροπή των μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Ελλάδας λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Απειλές, εκβιασμοί, δολιότητες, βαρύγδουπες καταγγελίες περί προδοσίας και κείμενα με γελοίο «επαναστατικό» λόγο, το μόνο τους αποτέλεσμα είναι να πυροδοτούν εντάσεις και να σπέρνουν διχασμό, σε έναν κόσμο που το μόνο που έχει ανάγκη είναι η ενότητα. Δεν μπορεί κανένας να χρησιμοποιεί τις κινητοποιήσεις, για να ικανοποιεί αυτάρεσκα τις προσωπικές ματαιοδοξίες του.

Συνάδελφοι από Αλμυρό, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, με γνώμονα ότι οι φωνασκίες και η πολυγλωσσία δεν ωφελούν, συντονισμένα και οργανωμένα «χρησιμοποιήσαμε» το θεσμικό όργανο (Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος) που μας εκπροσωπεί και έχει το προνόμιο αυτήν την στιγμή να έχει έναν πρόεδρο που και ο ίδιος είναι βαμβακοπαραγωγός. Τον στηρίζουμε και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την προσπάθεια και τον αγώνα του.

Κανείς δεν περισσεύει! Αν θέλουμε αποτέλεσμα όλοι μαζί και καθένας από το δικό του μετερίζι οφείλει να παλέψει. Επιδίωξή μας η ενότητα. Πρακτικές διχασμού, πρακτικές «διαίρει και βασίλευε», που εξυπηρετούν προσωπικές ματαιοδοξίες και μικροσυμφέροντα είναι παρωχημένες και πρέπει να μπουν στο περιθώριο».

07/02/2025 12:21 μμ

Βάζει χέρι το ΥπΑΑΤ στα οικονομικά των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων - αν και δεν τους δίνει επιδότηση - αλλά και θέλει να διορίζει διοίκηση στο προτεινόμενο Εθνικό Συμβουλίου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Στην πράξη θέλει το ΥπΑΑΤ να έχει «ελεγχόμενους συνομιλητές» ή όπως λέει ο λαός «γλάστρες» να λένε ναι σε όλα.

Σε κοινή επιστολή των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ζητούν την απόσυρση και επανεξέταση άρθρων του προς διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά στις «Ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ...». Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής:

«Μεγάλη ανησυχία και δυσαρέσκεια προκαλούν οι ρυθμίσεις των άρθρων 3, 4, 5, 6 και 7 του Νόμου 4647/2019 (Α' 204) στο νέο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (ΔΟ), το οποίο φέρει τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας». Το ΥπΑΑΤ δεν έλαβε υπόψη καμία από τις προτάσεις των ΔΟ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο ένταξη της νομικής μορφής της "κοινοπραξίας" που πάσχει, αφού παρέχει την δυνατότητα οι ΔΟ να έχουν και κερδοσκοπικό σκοπό, ιδιότητα που απαγορεύεται από τον Καν.(ΕΕ)1308/2013, άρθρο 157,
  • την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο σύσταση Εθνικού Συμβουλίου ΔΟ υπό την καθοδήγηση του ΥπΑΑΤ που είναι σε αντίθεση µε τις αρχές που διέπουν την αυτονομία των ΔΟ, ενώ δεν προβλέπεται από την ενωσιακή Νομοθεσία δυνατότητα τέτοιας κρατικής παρέμβασης, αλλά ούτε θέσπιση ενός συλλογικού διοικητικού οργάνου με αρμοδιότητες γνωμοδοτικές ή συντονιστικές του ρόλου των ΔΟ,
  • την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 57 του Νόμου 4647/2019 (Α' 209) περί ενίσχυσης του έργου των ΔΟ ειδικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, που μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί, αλλά αντιμετωπίσθηκε θετικά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ,
  • την κατάργηση της προτεινόμενης στο νομοσχέδιο προσθήκης της παραγράφου 2 του άρθρου 57Α στον Νόμο 4647/2019 περί υποβολής στο ΥπΑΑΤ οικονομικού απολογισμού και ετήσιου προγραμματισμού οικονομικών δραστηριοτήτων,
  • την τροποποίηση/συμπλήρωση της υπ'αριθμ.1780/16341 Απόφασης του ΥπΑΑΤ σχετικά με τις ΔΟ σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να μην ανταγωνίζονται τις αναγνωρισμένες εθνικές ΔΟ.

Επιπλέον:

Oι ΔΟ έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει σε συσκέψεις στο ΥΠΑΑΤ την απαραίτητη παράταση ισχύος του ποσοστού 15% για την πλήρωση της αντιπροσωπευτικότητας πέραν της 5ετίας (άρθρο 55 του Νόμου 4647/2019), το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ενώ συμφωνούμε για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πρέπει να αποσυρθούν και να τεθούν σε διαβούλευση νέες, με ουσιαστική συμμετοχή των ΔΟ. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θέτει σοβαρά ζητήματα ύπαρξης και ορθής λειτουργίας των ΔΟ στην χώρα μας, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενθαρρύνουν και ενισχύουν εδώ και δεκαετίες τον θεσμό των ΔΟ (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία κ.ά.)

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναθεωρήσει τη στάση του και να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των κλάδων. Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της λειτουργικής δυνατότητας των ΔΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των παραγωγών, την ανάπτυξη των προϊόντων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη λειτουργία των ΔΟ και κατά συνέπεια να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των προϊόντων μας και της αγροτικής μας οικονομίας».

Το κείμενο υπογράφουν οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις:
Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
Βάμβακος (ΔΟΒ)
Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ)
Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ)
Κορινθιακής Σταφίδας
Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ)

07/02/2025 09:58 πμ

Ραντεβού των αγροτών στην πανελλαδική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Εκεί, θα συζητηθεί η γενικότερη εικόνα των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Βασικά αιτήματα, σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, καταβολή 100% αποζημιώσεων για τις ζημιές και κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους.

Την Πέμπτη (6/2), οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας ενίσχυσαν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα συλλαλητήρια στα Φάρσαλα και στο Μικρό Ελευθεροχώρι.

Ως συμβολική κίνηση, οι αγρότες της Λάρισας απέκλεισαν στον κόμβο της Γυρτώνης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Επίσης την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Πτολεμαΐδας. Οι αγρότες από το μπλόκο του Αντιγόνου κατέφθασαν με τρακτέρ όπου δήλωσαν ότι εντείνουν τον αγώνα τους για να μπορούν να συνεχίσουν να είναι στα χωράφια και στους στάβλους τους. Στην συγκέντρωση εκτός από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας και τον Αγροτικό σύλλογο Αμυνταίου, οι οποίοι είναι στο συντονιστικό μπλόκου Αντιγόνου, παρευρέθηκαν πολίτες και σωματεία και φορείς που στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο του Βόλου πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη, οι αγρότες της Μαγνησίας, που βρίσκονται στο μπλόκο του Ριζόμυλου, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν στο κτίριο της ΔΕΗ, όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό διεκδικώντας φθηνό αγροτικό ρεύμα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες παραμένουν και ισχυροποιούν τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας στην Εθνική οδό προς Έδεσσα, στον κόμβο Νησελίου και στον Γυψοχωρίου, σε Κρύα Βρύση και κόμβο Παραλιμνίου στην Πέλλα, στο γήπεδο Πολυκάστρου στο Κιλκίς, στη δυτική είσοδο της πόλης του Κιλκίς, στον κόμβο των Μαλγάρων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, και στην Κατερίνη, στην είσοδο της πόλης.

Δυναμικά παραμένουν και τα μπλόκα στο Έβρο (Καστανιές), σε Δυτική Ελλάδα (κόμβο της Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία), στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο (μπλόκο στο Άγιο Γεώργιο στην Ηλεία, επί της Εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, μπλόκο του κόμβου της γέφυρας Σελινούντα στην Αχαΐα), στην Στερεά Ελλάδα (μπλόκα στην Αταλάντη, στο διοικητήριο της ΠΕ Βοιωτίας, στην Κήρινθο και στην Ιστιαία) και στην Κρήτη.

05/02/2025 03:05 μμ

«Ραντεβού» στον Παλαμά της Καρδίτσας δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου (1 το μεσημέρι), στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων τους για το επόμενο διάστημα.

Παραταγμένα σε κομβικά σημεία και εθνικές οδούς βρίσκονται τα τρακτέρ, με τους αγρότες να ενισχύουν και να δυναμώνουν καθημερινά τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας.

Βασικά αιτήματα, σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, καταβολή 100% αποζημιώσεων για τις ζημιές και κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους.

Πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο του Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη (4 Φεβρουαρίου), οι αγρότες Μαγνησίας του μπλόκου στον Ριζόμυλο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν στο κτίριο της ΔΕΗ, όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό διεκδικώντας φθηνό αγροτικό ρεύμα.

Με σύνθημα «όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», οι αγρότες Φαρσάλων και Καρδίτσας, που έχουν τα τρακτέρ τους στον Ε-65 διοργανώνουν συλλαλητήριο την Πέμπτη (6 Φεβρουαρίου) με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων.

Επίσης την Πέμπτη (6 Φεβρουαρίου), το απόγευμα, αγρότες της Ελασσόνας, καλούν στο μπλόκο του Μικρού Ελευθεροχωρίου, σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες παραμένουν και ισχυροποιούν τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας στην Εθνική οδό προς Έδεσσα, στον κόμβο Νησελίου και στον Γυψοχωρίου, σε Κρύα Βρύση και κόμβο Παραλιμνίου στην Πέλλα, στο Πολυκάστρο του Κιλκίς, στον κόμβο των Μαλγάρων στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών και στην Κατερίνη.

Δυναμικά παραμένουν και τα μπλόκα στο Έβρο (Καστανιές), στη Δυτική Μακεδονία (κόμβος Αντιγόνου στο Αμύνταιο), σε Δυτική Ελλάδα (κόμβο Λεπενούς στην Αιτωλοακαρνανία), στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο (μπλόκο επί της Εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, μπλόκο του Σελινούντα στην Αχαΐα, στην Στερεά Ελλάδα (Αταλάντη, διοικητήριο της ΠΕ Βοιωτίας και στην Ιστιαία).

Κάλεσμα να ενισχυθεί το μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων, απευθύνει το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Χανίων εξαγγέλλοντας μεγάλη κινητοποίησης στο κέντρο της πόλης για την Πέμπτη (6 Φεβρουαρίου).

Στο μεταξύ αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη (4/2) στην Λέσβο, στον κόμβο της Λάρσου.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχονται ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα και για αυτό βρίσκονται με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Λαρίσης της Δ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «υπάρχουν ζητήματα που οδηγούν τους αγρότες σε διαμαρτυρία. Κάποιος που δεν έχει προβλήματα προφανώς δεν διαμαρτύρεται. Στα συνήθη ζητήματα, που επικεντρώνονται συνήθως στο κόστος παραγωγής και τα τελευταία χρόνια είχαμε μια εκτίναξη του κόστους της ενέργειας - πέρα από τις τιμές στα αγροεφόδια, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα - έχουν προστεθεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δυσμενή συγκυρία. Αφενός, με το ζήτημα της μεγάλης καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο από τον Daniel και τον Elias. Τις πρωτόγνωρες αυτές πλημμύρες που κατέστρεψαν υποδομές, αλλά και παραγωγές και εκκρεμούν μια σειρά από αποζημιώσεις. Αφετέρου, φέτος έχουμε χαμηλές παραγωγές σε μια σειρά από προϊόντα και ταυτόχρονα κατάρρευση των τιμών, συμπιέζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα».

04/02/2025 01:12 μμ

Κάποιος δεν λέει την αλήθεια για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας.

Στην έδρα της Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, βρέθηκαν, τη Δευτέρα (3/2), αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα της περιοχής.

Στην έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, έθεσε αιτήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα ο κ. Τζέλλας ζήτησε ενημέρωση για τον χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των αναχωμάτων στις αγροτικές περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel αλλά και για την πορεία εξέτασης των φακέλων για τις αποζημιώσεις των αγροτών που έχασαν από τις πλημμύρες εξοπλισμό, μηχανήματα, κ.α. Επιπρόσθετα έθεσε υπόψιν του περιφερειάρχη και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή των προϊόντων.

Ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας για την πορεία εξέτασης των φακέλων για τις αποζημιώσεις υπογράμμισε ότι απομένουν μικρός αριθμός σε ό,τι αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ για τους κτηνοτρόφους τόνισε ότι ο αριθμός των εκκρεμοτήτων είναι μεγαλύτερος, αφού το προσωπικό ασχολήθηκε και με την εμφάνιση της ευλογιάς και της πανώλης που εμφανίστηκε στη Θεσσαλίας. Έγινε αναφορά στις δηλώσεις του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστου Τριαντόπουλου, που τόνισε ότι δεν έχει φάκελο προς πληρωμή. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 2.000 φάκελοι σε ένσταση που δεν έχουν πληρωθεί. Οι αγρότες παρουσίασαν ΑΦΜ τα οποία επιβεβαίωναν ότι είναι σε εκκρεμότητα η πληρωμή αποζημίωσης. Επίσης έχουμε αγρότες με δενδρώδεις καλλιέργειες που αν και επιβεβαίωσε ο ΕΛΓΑ την ζημιά και έκαναν αντικατάσταση των δέντρων τους τώρα έχουν μείνει απλήρωτοι.

Για τις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την Κρατική Αρωγή, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ανέφεραν στην αντιπροσωπεία των αγροτών ότι «απαιτούνται 25 μέρες με ένα μήνα από τη στιγμή που θα φύγουν οι φάκελοι στο αρμόδιο Υπουργείο για την πληρωμή και αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά ζητήματα καθώς αρκετοί αγρότες δεν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται». Μιλάμε για περίπου 5.500 περιπτώσεις που πληρώθηκαν και δεν κατάθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα.

Στο μεταξύ πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή (7/2), στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Αναμονή για το ραντεβού στο ΥπΑΑΤ

Από την πλευρά του ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, κρατάει στάση αναμονής και περιμένει να κλειστεί το ραντεβού των αγροτών στο ΥπΑΑΤ, χωρίς να έχει ανακοινώσει κάτι νέο όσον αφορά την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Αόριστες υποσχέσεις έχουμε για το ad hoc στους μηλοπαραγωγούς χωρίς να αναφέρει στρεμματική ενίσχυση, καθώς και για την στήριξη σε βαμβάκι, καλαμπόκι και ηλίανθο.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο για την στήριξη de minimis στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, ούτε ποσά ούτε ημερομηνία πληρωμής.

Όλη αυτή την περίοδο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ περιορίζεται σε «αόριστες» δηλώσεις προσπαθώντας να μην «ξοδέψει» από το κρατικό ταμείο χρήματα για τον κλάδο των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ανακοίνωση Μπλόκου Αντιγόνου

Κάνοντας πράξη τις αγωνιστικές αποφάσεις μας, διοργανώνουμε συλλαλητήριο, την Πέμπτη (6 Φλεβάρη) στις 17:00, στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. Βάζουμε τα τρακτέρ μας μέσα στην πόλη για να δείξουμε ότι μας διώχνουν από τα χωράφια μας. Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετέχουν, καθώς και σωματεία, φορείς και η τοπική κοινωνία να δηλώσουν την στήριξή τους. Τα αιτήματά μας για ποιοτικά και φθηνά προϊόντα αφορούν ολόκληρο τον κόσμο. Παραμένουμε ανυποχώρητοι, συνεχίζουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε, συντονισμένοι πανελλαδικά, από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Διεκδικούμε:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
Συγκεκριμένα στα μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αμπέλια και αμύγδαλα να δωθούν αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον ενίσχυση στα καλαμπόκια, στα σιτηρά και στα βιομηχανικά φασολάκια και αρακά τα οποία επλήγησαν από τους καύσωνες. Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω της καραντίνας και την απαγόρευση να σφάζουν.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι οι μόνοι που πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να καθορίζουν οι ίδιοι την τιμή και όχι μόνο δεν καρπώνονται την υπεραξία που παράγουν αλλά πωλούν με ανοιχτές τιμές πολλές φορές κάτω του κόστους παραγωγής.
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις δηλώσεις ζημιάς του προηγούμενου διαστήματος.
Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων. Να πληρωθεί η συνδεδεμένη καλαμποκιού σε όλους ανεξαρτήτως χάρτη.
Στήριξη των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων για το απαραίτητο εργατικό δυναμικό όπως οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι.

Ήπειρος

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για αύριο, Τετάρτη (5/2) αγροτικό συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα στις 12 το μεσημέρι έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Να σημειωθεί ότι πριν το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθούν δυο προσυγκεντρώσεις των αγροτών στις 11 το πρωί. Η μία θα γίνει έξω από την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και η άλλη στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ανατολής. Η απόφαση για τη διαδήλωση είχε παρθεί μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ένωση Αγροτών, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα.

Δράμα

Συλλαλητήριο το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, αποφάσισαν οι αγρότες της Δράμας. Όσον αφορά στο ζήτημα του χρόνου που θα παραμείνουν εκεί, προς το παρόν είναι άγνωστος και αυτό θα αποφασιστεί αναλόγως στη συνέχεια.
Η απόφαση πάρθηκε το βράδυ της Παρασκευής (31 Ιανουαρίου), σε έκτακτη συνέλευση που είχαν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου. Ένα από τα βασικά αιτήματα που τους απασχόλησε, ήταν το ζήτημα της άρδευσης, όπου υπήρξαν παράπονα σχετικά με το θέμα του νερού.