Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, με την αιγίδα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συγκαλεί την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου) στις 6:30 το απόγευμα, σύσκεψη των Δ.Σ Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών από πέντε ροδακινοπαραγωγικούς νομούς της χώρας.
Στη συνάντηση βασικό θέμα συζήτησης θα είναι: «Ροδάκινο, τα προβλήματα της φετεινής περιόδου και οι προοπτικές του».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «μόνο υποσχέσεις ακούμε αλλά σύντομα ολοκληρώνεται η συγκομιδή και θέλουμε να ξέρουμε πότε θα μας καταβληθούν αποζημιώσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να κόψουν τα δέντρα τους. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την συνάντηση».
Τα βασικά προβλήματα που θα συζητηθούν για την καλλιέργεια είναι:
- Διπλασιασμός του κόστους παραγωγής
- Χαμηλές εμπορικές τιμές
- Άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ
- Βιομηχανικό ροδάκινο (προβλήματα απορρόφησης)
- Αναδιαρθρώσεις
- Κινητοποιήσεις για την ανάδειξη και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Στην σύσκεψη θα παρευρεθούν Αγροτικοί Σύλλογοι και αγρότες από την Ημαθία την Πέλλα την Φλώρινα την Κοζάνη και την Λάρισα. Στην συνάντηση επίσης αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα και των άλλων προϊόντων που αφορούν κυρίως τις συγκεκριμένες περιοχές.
Νέα παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά από το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.
Όπως επισημαίνει σε επιστολή της κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υοβολή των φακέλων τους λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της παράτασης την οποία έλαβε έως τις 31 Μαΐου 2023, κατόπιν επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς και αγρότες μέλη μας, θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της παράτασης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου φαίνεται ανέφικτη για τους περισσότερους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των υποβολών τους, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για το λόγο αυτό, η παράταση που ζητούμε θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των πραγματικών δικαιούχων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις υποβολές τους, έχοντας πλήρη εικόνα των αναγκών τους και αιτώντας τις απαραίτητες δαπάνες.
Επιπλέον, με αυτήν την παράταση θα μπορέσουν να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση και οι καλλιεργητές αροτραίων που επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 75/2-4-2023 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι ως άνω καλλιεργητές παρεμποδίζονται, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αργεί να εκδώσει τις βεβαιώσεις σύνδεσης με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στο παραπάνω πρόγραμμα εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε αυτό.
Θα παρακαλούσαμε, κατά τα ανωτέρω, όπως προβείτε στην άμεση τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».
Οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2023, παρουσιάστηκαν, την Τετάρτη (24/5/2023), από την MEDFEL.
Προβλέπεται ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδάκινων θα ανέλθει στους 3.378.555 τόνους, αυξημένη, κατά 17,2%, έναντι του 2022 που κυμάνθηκε στους 2.687.591 τόνους.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος - με όλες τις επιφυλάξεις - η πρόβλεψη που έκλεισε, στα μέσα Μαΐου, ανέρχεται σε συνολικά 3.379.000 τόνους ροδάκινων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων (μεταποίησης). Αυτή η ποσότητα είναι, κατά 13%, αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή του 2022. Αλλά και πάλι - για άλλη μια φορά δυστυχώς - είναι πολύ πιθανό ότι το δυναμικό που υπάρχει στα δέντρα στα μέσα Μαΐου (περίοδο αυτών των εκτιμήσεων) δεν έχει εκφραστεί πλήρως και ότι αυτές οι προβλέψεις πιθανόν να αναθεωρηθούν εντός του Ιουνίου».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της MEDFEL η παραγωγή στις κυριότερες χώρες της ΕΕ θα κυμανθεί ως εξής:
Γαλλία: Αύξηση της παραγωγής κατά 1%
H παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 227.530 τόνους, έναντι 226.042 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% και των συμπύρηνων τους 3.483 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά +26% σε σύγκριση με το 2022.
Ισπανία: Ανάκαμψη παραγωγής με αύξηση +52%
Φέτος λοιπόν προβλέπονται 1.256.524 τόνοι, έναντι 825.163 τόνων επιτραπέζιων ροδακίνων πέρσι, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 52% σε σχέση με πέρσι και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 292.159 τόνους, αύξηση +63% σε σχέση με το 2022.
Ελλάδα: Παραγωγή με μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι
Για το 2023, η παραγωγή επιτραπέζιων ροδακίνων εκτιμάται να φτάσει τους 334.340 τόνους, έναντι 353.300 τόνων το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά -5% και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 331.500 τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά -4%, σε σχέση με το 2022.
Ιταλία: Χαμηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με το 2022
Φέτος η παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων προβλέπεται να είναι μειωμένη, κατά -8%, σε σχέση με το 2022 και να ανέλθει στους 869.197 τόνους (πέρσι ήταν 943.654 τόνους) και των συμπύρηνων ροδάκινων στους 63.822 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 10%, σε σύγκριση με το 2022.
Η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις καλλιέργειες κερασιών στις πεδινές ποικιλίες.
Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα η Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae) δημιουργούσε προβλήματα στις όψιμες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές. Φέτος, λόγω ίσως του ήπιου χειμώνα, έχει χτυπήσει και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις πεδινές περιοχές.
Από τα ευρήματα της 22/5/2023 σε μεσοπρώιμες ποικιλίες στις συλλογές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα (145 μέτρα υψόμετρο), φαίνεται ότι η Μύγας της Ασίας δεν είναι πρόβλημα μόνο των ορεινών περιοχών καλλιέργειας κερασιάς.
Θα πρέπει οι κερασοπαραγωγοί να ελέγχουν σχολαστικά τους αγρούς σας, ειδικά στις περιπτώσεις που έχετε όγκο παραγωγής που μπορεί να εμπορευτεί και έχετε αποφύγει τις ζημίες από σχίσιμο ή μονίλια λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.
Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Επίσης θα πρέπει να προσέξουν οι ροδακινοπαραγωγοί μην περάσει στις καλλιέργειές τους γιατί θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές.
Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει. Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου. Συστήνουμε ψεκασμούς στην αλλαγή χρωματισμού».
Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 Ομάδες Παραγωγών από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτές τις ομάδες, οι 15 έχουν καταθέσει και φάκελο για τη λήψη της επιχορήγησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου του ΤΑΑ: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».
Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 22,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται με ποσοστό 50% από το Υποέργο: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα». Τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά κονδύλια του ΤΑΑ και συγκεκριμένα από τον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων».
Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες.
Οι επενδύσεις που θα γίνουν αναλύονται ως εξής: 3,7 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις, 19 εκατ. ευρώ για μηχανήματα, 5,9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, 2,4 εκατ. ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό και 0,2 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ αφορά σε κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συνεργατικού σχήματος.
Οι επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στις εξής περιοχές της χώρας:
Στην Κεντρική Μακεδονία (επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στους Νομούς:
Ημαθίας: 2,3 εκατ. ευρώ
Πιερίας: 4,3 εκατ. ευρώ
Θεσσαλονίκης: 4 εκατ. ευρώ
Κιλκίς: 1,5 εκατ. ευρώ
Σερρών: 2,6 εκατ. ευρώ
Στην Στερεά Ελλάδα (επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Βοιωτίας: 2,9 εκατ. ευρώ
Φθιώτιδας: 1,1εκατ. ευρώ
Στην Θεσσαλία (επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Μαγνησίας: 1,2 εκατ. ευρώ
Λάρισας: 8,2 εκατ. ευρώ
Τρικάλων: 1,1 εκατ. ευρώ
Καρδίτσας: 4,1 εκατ. ευρώ
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Δράμας: 1,2 εκατ. ευρώ
Ροδόπης: 6 εκατ. ευρώ
Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ, από άλλους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης και από παραγωγούς σίτου, καλαμποκιού και ρυζιού.
Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις προτάσεις του στον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Διευκρινίζεσαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εξουσιοδοτούν -μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου- ένα ΑΦΜ για την κατάθεση της αίτησης στην πλατφόρμα του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ (εδώ).
Σοβαρά προβλήματα με τους ψεκασμούς για την φυτοπροστασία αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.
Μιλάμε για τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές γιατί οι πρώιμες στις πεδινές περιοχές έχουν ήδη πάθει ζημιά από τις βροχοπτώσεις και πολλές ποσότητες είναι μη εμπορεύσιμες.
Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα ραντίσματα για την φυτοπροστασία στην καλλιέργεια κερασιού γίνονται αυτή την περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα αυξάνουν τον αριθμό των ψεκασμών και παράλληλα το κόστος καλλιέργειας».
Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, οι παραγωγοί κερασιών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα πρέπει να κάνουν επεμβάσεις για για Ραγολέτιδα, Μύγα της Ασίας και Μονίλια.
Σκουλίκι των κερασιών - Ραγολέτιδα (Rhagoletis cerasi Loew, Diptera: Tephritidae)
Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων στις περισσότερες περιοχές.
Συνιστάται επέμβαση μόλις ξεκινήσει η αλλαγή χρώματος στον καρπό από πράσινο σε υποκίτρινο.
Στις ποικιλίες που συγκομίζονται ήδη η επέμβαση μπορεί να αποφευχθεί ή να γίνει χρήση βιολογικού σκευάσματος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
Μύγα της Ασίας (Drosophila suzukii Matsumura, Diptera: Drosophilidae)
Σε αντίθεση με την κοινή δροσόφιλα το είδος Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει.
Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου.
Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Υπάρχει η δυνατότητα
συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα.
Για την ανίχνευση προνυμφών εντός των καρπών, όταν η προσβολή δεν είναι ευδιάκριτη (αρχικά στάδια), συλλέγονται τυχαία 50 με 80 φρούτα και τα τοποθετούμε σε πλαστική τσάντα που διαθέτει σύστημα κλεισίματος. Τα φρούτα συνθλίβονται ελαφρά και προστίθεται ένα φλιτζάνι υδατικό διάλυμα ζάχαρης (1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 4 φλιτζάνια νερό). Μετά από μικρό χρονικό διάστημα εάν στους καρπούς υπάρχουν προνύμφες αυτές θα πλέουν στην επιφάνεια ενώ τα φρούτα θα καθίσουν στον πυθμένα.
Η μέθοδος δείχνει την παρουσία προνυμφών εντόμων στα φρούτα, δεν καθορίζει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο. Στην περίπτωση που βρεθούν προνύμφες στα δείγματα των καρπών θα πρέπει να ακολουθήσει εντατικότερη παρακολούθηση του οπωρώνα (τοποθέτηση παγίδων, συλλογή και επώαση καρπών για την εμφάνιση νυμφών και ενηλίκων) ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο είδος.
Μονίλια κερασιάς (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων. Προτείνεται η προστασία των καρπών που η συγκομιδή ξεκινάει από 1-10 ημέρες. Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλεκτικές σήψεις.
Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής και στον αριθμό ημερών έως την συγκομιδή.
Πάντως υπάρχει απογοήτευση από την πλευρά των κερασοπαραγωγών επειδή έμειναν εκτός πακέτων ενίσχυσης de minimis. Μόνο προφορικές υποσχέσεις πήραν τελικά από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων λόγω των περυσινών ζημιών και της απώλειας εισοδήματος που είχαν. Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω και μετά τις εκλογές οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας θα καταθέσουν νέο φάκελο προς τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την στήριξη της καλλιέργειας.
Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή στις πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνων ροδακίνων (Κατερίνα έως Α37) από την μέχρι σήμερα εικόνα της παραγωγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.
Η μειωμένη ποσότητα όμως δεν πρόκειται να εμποδίσει να επαναληφθούν τα περσινά προβλήματα στην συγκομιδή αν δεν πάρει μέτρα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την ομαλή παράδοση των ροδάκινων στα εργοστάσια μεταποίησης.
Όλα ξεκίνησαν με το ρώσικο εμπάργκο και το μπλόκο στις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων στην ρώσικη αγορά (με υπογραφή της τότε ελληνικής κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρθηκε για τη ζημιά που προκαλούσε στον αγροτικό τομέα της χώρας). Τότε πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στην καλλιέργεια του συμπύρηνου. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι βιομηχανίες μεταποίησης που στην ουσία «προώθησαν» με κάθε τρόπο την φύτευση πρώιμων ποικιλιών.
Φτάσαμε στο 2022 που ήταν μια πολύ δύσκολη χρόνια για το συμπύρηνο ροδάκινο. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί παρέδωσαν τα πρώιμα με ανοικτές τιμές. Μια εβδομάδα μόνο κράτησε η ομαλή παράδοση ροδάκινων στα εργοστάσια και μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές. Από την πλευρά τους τα εργοστάσια δήλωναν ότι λόγω έλλειψης εργατών ή αυξημένου κόστους ενέργειας δεν μπορούσαν να απορροφήσουν την παραγωγή από τους συνεταιρισμούς ή τις ομάδες παραγωγών.
Έτσι έγιναν γνωστά τα «κλαρίσια» ροδάκινα. Μιλάμε για ροδάκινα με προβλήματα ποιότητας για τα οποία όμως δεν έχουν καμιά ευθύνη οι παραγωγοί.
Ουσιαστικά τα εργοστάσια κομπόστας παραλάμβαναν τις τρεις από τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Αλλά και αυτές τις ημέρες οι ποσότητες ήταν μειωμένες. Αυτό έφερε αύξηση του κόστους συγκομιδής για τους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί ήταν αναγκασμένοι να κρατάνε τους εργάτες γης και να τους πληρώνουν για να μην τους χάσουν. Οι κοπές καθυστερούσαν (συγκόμιζαν την ποικιλία Άνδρο και ακόμη παραλάμβαναν Κατερίνα). Τα ροδάκινα έμεναν στα δέντρα και μαλάκωναν με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους χωρίς να έχουν ευθύνη οι παραγωγοί. Και βέβαια έφευγαν με μειωμένες τιμές ή για πήγαιναν χυμοποίηση. Όλα αυτά έγιναν πέρσι αλλά όπως όλα δείχνουν επαναληφθούν και φέτος.
Λύση στο εργατικό δεν υπήρξε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ της μεταποίησης και των παραγωγών και σε αυτό έχει την ευθύνη το ΥπΑΑΤ.
Στην Ισπανία σε κάθε κλάδο φυτικής παραγωγής πριν από την συγκομιδή θα κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι μαζί - μεταποίηση και παραγωγικοί φορείς - παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και θα «ανοίξουν» τα χαρτιά τους. Τι ποσότητες θέλει η μεταποίηση να παραλάβει και πόσο είναι το κόστος καλλιέργειας. Αν οι τιμές παραγωγού είναι κάτω του κόστους καλλιέργειας το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπους να αναπληρώσει το εισόδημα των παραγωγών, για να παραμείνει βιώσιμος ο κλάδος. Αυτό δεν γίνεται στην χώρα μας.
Όπως όλα δείχνουν για ακόμη μια χρονιά κάποιοι θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν με τα «κλαρίσια» και οι Έλληνες παραγωγοί θα αναγκαστούν να πουλάνε στο κόστος.
Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών για τα επιτραπέζια βερίκοκα στην Πελοπόννησο με μικρές ποσότητες που πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά.
Προβλήματα από χαλάζια δεν υπάρχουν όμως φέτος αναμένεται μια μείωση αλλά και οψίμιση της παραγωγής.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη φαίνεται ότι θα φέρουν φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες αλλά ακόμη οι ποσότητες είναι μικρές και κυρίως πάνε στην εγχώρια αγορά. Αυτές τις ημέρες ξεκινά και η εξαγωγή αλλά είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2 ευρώ το κιλό.
Όλες οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μειωμένες ποσότητες με εξαίρεση την Τύρβη που φέτος φαίνεται να έχει καλή παραγωγή αλλά η συγκομιδή της αναμένεται να ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες. Αυτή την περίοδο έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της ποικιλίας Mogador. Θα ακολουθήσουν οι ποικιλίες Τίρυνθος και Ninfa που και αυτές είναι μειωμένες ποσότητες και πάνε για εγχώρια αγορά. Με την ποικιλία Τύρβη αναμένεται να ξεκινήσουν σε καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές και τότε θα διαμορφωθούν οι φετινές τιμές».
Για μειωμένη φέτος παραγωγή κάνει λόγο και η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας. «Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά ακόμη μιλάμε για μικρές ποσότητες που πάνε κυρίως στην εγχώρια αγορά. Φέτος έχει μια οψίμιση της παραγωγής για όλες τις ποικιλίες».
Στην Κόρινθο ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή για τις επιτραπέζιες ποικιλίες στα βερίκοκα. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες μπήκαν στα χωράφια για την συγκομιδή οι παραγωγοί βερίκοκου. Έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής φέτος. Ακόμη όμως έχουμε μικρές ποσότητες για τις πρώιμες ποικιλίες και είναι νωρίς να δούμε την πορεία των τιμών. Πάντως η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη στην περιοχή σε σχέση με πέρυσι. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά και στις καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία. Η βασική ποικιλία της περιοχής είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου, για τα οποία η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου».
Πολλές ζημιές από βροχοπτώσεις, παγετό και χαλαζοπτώσεις, έχουμε στην παραγωγή πυρηνοκάρπων της Μακεδονίας.
Τα πρώιμα κεράσια έχουν μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Ζημιές άρχισαν να φαίνονται και στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων αν και ο Κανονισμός αναφέρει ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ για βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μαΐου (ο Οργανισμός καλύπτει μόνα τα κεράσια και τα μούσμουλα).
Ήδη έχουμε κάνει αναφορά στις μεγάλες ζημιές που έχουμε στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών που δεν πρόλαβαν καν να συγκομιστούν λόγω του σκισίματος των καρπών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Τσολάκης, κερασοπαραγωγός από την Αριδαία, «στις πρώιμες ποικιλίες (Μπουρλά κ.α.) οι ζημιές είναι μεγάλες. Οι βροχές έσκισαν την σάρκα του καρπού και τα κεράσια είναι μη εμπορεύσιμα. Αν σε ένα δέντρο έχουμε ζημιά σε ποσοστό 80% ο παραγωγός δεν μπορεί να κάνει συγκομιδή γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνει επιλογή. Άρα μιλάμε για ολική καταστροφή. Όμως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και για τις επόμενες ποικιλίες. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις για ακόμη δύο ημέρες τότε θα έχουμε ζημιά και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες (Τσολακέικα κ.α.). Όταν αλλάζουν χρωματισμό τα κεράσια είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. Αν ο καιρός βοηθήσει και υπάρχει παραγωγή η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες θα ξεκινήσει από τις 20 έως 25 Μαΐου».
Ζημιές όμως έχουμε και στα βερίκοκα που η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «όσες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων είναι στο στάδιο της ωρίμανσης (πρώιμες) οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σκασίματα και μεταχρωματισμούς.
Επίσης μειωμένη είναι η παραγωγή στα βερίκοκα που πάνε για μεταποίηση λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαμε την Άνοιξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένουμε μείωση σε ποσοστό που θα φτάνει έως και 70%. Επίσης και τα δαμάσκηνα θα επηρεαστούν από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου και αναμένουμε μείωση της παραγωγής τους».
Η Προϊσταμένη του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα κεράσια και θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις. Όμως εκτός από τα κεράσια υπάρχουν ζημιές από τον φετινό παγετό στα βερίκοκα και στα υπερπρώιμα ροδάκινα. Επίσης οι χαλαζοπτώσεις του Απριλίου έχουν κάνει ζημιές σε όλα τα φρούτα.
Έχει ενημερωθεί η κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ ότι το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και θα πρέπει να προσληφθούν γεωπόνοι εκτιμητές. Τον Μάρτιο του 2023 είχαν βγει οι λίστες με τις προσλήψεις Γεωπόνων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Ελπίζουμε να έρθουν σύντομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».
Νέα μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, την Παρασκευή (12 Μαΐου 2023). Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς - Ελασσόνας - Νέσσωνος και η επιτροπή αγώνα αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Κιλελέρ.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα υπάρξουν δύο μεγάλες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ, αυτοκινήτων και αγροτών, στις 7:30 μ.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη και θα ενωθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οι αγρότες απαιτούν και διεκδικούν:
1) Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς τριών χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος.
2) Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ δεν υπάρχει το Κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!
3) Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σε δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ.
4) Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.
5) Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα Σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια Σταφύλια (τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας). Επίσης στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια.
6) Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα Καρύδια και τα Ακτινίδια.
7) Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα έως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
8) Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. Ευρώ, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού.
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων.
Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
«Καλούμε τους αγρότες να δώσουν βροντερό παρόν στην μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή (12 Μαΐου) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ώρα ευθύνης. Καλούμε εδώ και τώρα τα Κόμματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια να βγάλουν ανακοινώσεις υποστήριξης στα δίκαια αιτήματα μας και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντι μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε», τονίζουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.
Άσχημα ξεκίνησε η χρονιά για τους παραγωγούς κερασιών λόγω των βροχοπτώσεων που δημιουργούν ζημιές στις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας.
Στην Φθιώτιδα οι κερασοπαραγωγοί στους πρόποδες του βουνού της Οίτης της κοιλάδας του Σπερχειού, στα χωριά Γοργοπόταμο, Kωσταλέξι και Φραντζή , αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Η περιοχή λόγω του μικροκλίματος αποτελεί την πρωιμότερη ζώνη της χώρας όσον αφορά τα κεράσια.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Κερασοπαραγωγών Κοιλάδας Σπερχειού, «μετά τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή Φραντζή και Γοργοποτάμου, η παραγωγή κερασιού στην περιοχή μας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης του προϊόντος. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ολική καταστροφή 100% σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες, δηλαδή early bigi, early lorry, burlat και sweet early.
Από τις 2 Μαΐου ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει η συγκομιδή κερασιών στην περιοχή, με την ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, από 8 έως 9 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί που είχαν κάνει όλα τα καλλιεργητικά έξοδα με το που ξεκίνησε η συγκομιδή βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή.
Αν συνεχίσουν οι βροχοπτώσεις τότε θα δημιουργήσουν ποιοτικά προβλήματα (σκίσιμο σάρκας) και στις επόμενες ποικιλίες (early star, grace star, τσολακέικα, sambrina, black star, lapin). Όταν τα πράσινα κεράσια αρχίσουν να αποκτούν χρωματισμό τότε είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις.
Οι δηλώσεις ζημιάς θα γίνονται μέχρι 19 Μαΐου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Όμως οι αποζημιώσεις δεν δίνονται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών που δίνει η αγορά για τα πρώιμα κεράσια της περιοχής».
Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, «οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής και ωρίμανσης. Τα κεράσια έχουν υποστεί σκίσιμο λόγω της έντονης βροχόπτωσης και είναι μη εμπορεύσιμα. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και οι μεσοόψιμες και όψιμες ποικιλίες.
Πάντως η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς είναι μεγάλη γιατί οι συγκεκριμένες πρώιμες ποικιλίες έχουν πάντα υψηλές τιμές παραγωγού. Η συγκομιδή ξεκίνησε με τιμές από 8 έως 9 ευρώ το κιλό αλλά στη συνέχεια διακόπηκε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών».
Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν βγει στην ελληνική αγορά τα υπερπρώιμα ροδάκινα της Πελοποννήσου, σχεδόν μαζί με τα ισπανικά ροδάκινα που εισάγονται αυτή την περίοδο στην χώρα μας.
Ο κ. Ανδρέας Κορδονούρης, εκπρόσωπος της εταιρείας Berryplasma στη Βόρεια Ηλεία, η οποία βγάζει στην αγορά το πρωιμότερο θερμοκηπιακό ροδάκινο στην χώρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να βγούμε στην ελληνική αγορά πριν την εισαγωγή των ισπανικών ροδάκινων. Φέτος όμως οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και βγήκαμε στην αγορά σχεδόν ταυτόχρονα μαζί με τους Ισπανούς.
Το θετικό ήταν ότι τα πρώτα φορτία που ήρθαν από την Ισπανία είχαν μικρά μεγέθη ροδάκινων και αυτό βοήθησε την εγχώρια παραγωγή.
Επίσης η ελληνική παραγωγή φέτος έχει καλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης έχει και μια αύξηση της ποσότητας κατά περίπου 10%.
Οι τιμές χονδρικής των ελληνικών ροδάκινων (συσκευασμένα) αυτή την εποχή κυμαίνονται από 2,5 έως 2,8 ευρώ το κιλό.
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε την συγκομιδή των στρογγυλών ποικιλιών και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή των πλακέ ούφο ροδάκινων.
Πάντως όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξάνει και η ζήτηση στην αγορά».
Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, η Μεικτή Επιτροπή που προβλέπεται από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης, με σκοπό να συζητηθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης μεταξύ των σημείων που αποφασίστηκαν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά ήταν:
Α) Η αιγυπτιακή πλευρά θα φροντίσει να παρέχει τα στοιχεία ενδιαφερομένων πολιτών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, σε αριθμό που θα υπερβαίνει τους 5000, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών.
Β) Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες προτίθεται να ζητήσει εργαζομένους.
Γ) Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνει στις προτάσεις της, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς αγροτικούς τομείς, σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες.
Δ) Η ελληνική εργοδοτική πλευρά οφείλει να ακολουθεί ισοτίμως για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.
Ε) Η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει την αιγυπτιακή για τους επιλεγέντες εργαζόμενους.
ΣΤ) Οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση της βίζας σε 30 ημέρες από την ημέρα της υποβολής των δικαιολογητικών.
Ζ) Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιούν διμερείς διαδικτυακές συσκέψεις μεταξύ των ειδικών για να συζητούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Η) Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει στην αιγυπτιακή, το όνομα των Ελλήνων εκπροσώπων, που θα μετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα επιλογής και αξιολόγησης των Αιγυπτίων υποψηφίων εργαζομένων.
Θ) Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία λήψης αιτημάτων από τους υποψήφιους Αιγυπτίους εργαζομένους να είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να μπορούν, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ελληνικές ανάγκες.
Ι) Τη διαχείριση του πίνακα των υποψηφίων προς εργασία Αιγυπτίων πολιτών, θα την έχει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Διευκρινίστηκε δε ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αφορούν μόνο τον τομέα των εργατών γης και της κτηνοτροφίας.
Επίσης η δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης για την έκδοση πενταετούς άδειας εργασίας, θα απαλλάξει τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο, από την υποχρέωση της ετήσιας υποβολής αιτήματος για την είσοδο στη χώρα και την έκδοση της βίζας.
Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.
Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση των εντόμων αφορά τις πεδινές και πρώιμες περιοχές των συγκεκριμένων νομών. Συγκεκριμένα:
Φυλλοδέτης Ροδακινιάς (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 2 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 4 - 6 Μαΐου.
Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 9 - 12 Μαΐου.
Ανάρσια Ροδακινιάς (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων, στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου - 1 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 5-7 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 11 - 13 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.
Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.
Ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:
- 6-8 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
- 10-13 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες
Βαμβακάδα ροδακινιάς (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)
Η πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε το χρονικό διάστημα 21 - 24 Απριλίου.
Η εμφάνιση των κινητών προνυμφών (έρπουσες) ξεκίνησε από τις 26 - 28 Απριλίου.
Το μέγιστο της εμφάνισης των κινητών προνυμφών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 6 - 11 Μαΐου (συμπίπτει με την επέμβαση για τα άλλα δύο ανωτέρω λεπιδόπτερα).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «οι παγίδες της περιοχής μας δείχνουν τους πληθυσμούς των εντόμων και ανάλογα προχωράμε σε ψεκασμούς.
Η Ανάρσια είναι ένα έντομο που πηγαίνει στην βάση του καρπού. Βγάζει την φλούδα και σαπίζει το ροδάκινο. Ήδη έχει γίνει ένας ψεκασμός. Η καταπολέμησή της περιλαμβάνεται στο Κομφούζιο.
Η Βαμβακάδα δημιουργεί κόκκινα στίγματα στον καρπό και τον κάνει μη εμπορεύσιμο.
Ο Φυλλοδέτης ξεκινά από τα φύλλα και στη συνέχεια σαπίζει τον καρπό αλλά και χάνει την μετασυλλεκτική αντοχή. Ψεκασμούς κατά του Φυλλοδέτη κάνουμε μαζί με την Ανάρσια. Αντιμετωπίζεται και αυτό το έντομο με το Κομφούζιο.
Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τη φυτοπροστασία της ροδακινιάς (αλλά και των υπόλοιπων καλλιεργειών που περιλαμβάνει) η δράση του Κομφούζιο. Όμως οι πληρωμές του προγράμματος έχουν «βαλτώσει» αν και τα έξοδα για την εφαρμογή του τα έχουν πληρώσει οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών) δεν έχουν καμιά πληρωμή. Οι ενταγμένοι στη 2η και 3η πρόσκληση έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή και αναμένουν την εξόφληση».
Οι εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής βερίκοκων, για το 2023, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (26/4), στο πλαίσιο της έκθεσης MEDFEL, που έγινε στο Perpignan της Γαλλίας.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, μετά από ένα καταστροφικό έτος 2021 για το ευρωπαϊκό βερίκοκο λόγω παγετών που είχαν επηρεάσει όλες τις περιοχές παραγωγής και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες, το 2022 είχαμε επίσης μείωση της παραγωγής λόγω προβλημάτων παγετού, κυρίως στην Ισπανία, την χώρα που επλήγη περισσότερο στην ΕΕ.
Φέτος, η ευρωπαϊκή παραγωγή βερίκοκου αναμένεται να φτάσει τους 503.561 τόνους, έναντι 538.601 τόνων το 2022, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης του 7%.
Γαλλία: Αύξηση κατά 2%
Μετά από δύο χρόνια ελλείμματος (2020 και 2021) λόγω παγετού, η περσινή παραγωγή επέστρεψε σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα με συγκομιδή 123.000 τόνων. Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 125.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2017/2021.
Ισπανία: Ανάκαμψη μετά από αρκετά χρόνια
Πέρυσι η Ισπανία, παρουσίασε έλλειμμα παραγωγής περίπου 65.000 τόνους, με τις ζώνες παραγωγής του Βορρά (της Καταλονίας και της Αραγονίας) να είχαν πληγεί περισσότερο από τον παγετό. Φέτος δεν υπάρχει παγετός, ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος και προβλέπεται μια παραγωγή 99.000 τόνων, παρουσιάζει αύξηση 52% σε σχέση με πέρυσι αλλά μείωση κατά 16% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2017/2021.
Ελλάδα: Παραγωγή σχεδόν ίδια με πέρυσι
Σύμφωνα με την εκτίμηση της MEDFEL, πέρυσι η παραγωγή βερίκοκων της χώρας μας είχε φτάσει τους 75.000 τόνους (αύξηση 36% σε σχέση με το 2021). Για το 2023, η παραγωγή εκτιμάται να φτάσει τους 76.000 τόνους, περίπου στα ίδια με το 2022 επίπεδα αλλά εξακολουθεί να είναι ελλειμματική σε σύγκριση με το δυναμικό της εγχώριας παραγωγής αλλά και 6% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017/2021.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «εκτίμηση μας είναι ότι το 2022 η παραγωγή ήταν της τάξεως των 95.000 τόνων και φέτος θα παρουσιάσει αύξηση. Οι εξαγωγές μας το 2021 ανήλθαν σε 15.081 τόνους και ήταν αξίας 16,09 εκατ. ευρώ. Το 2022 οι εξαγωγές αυξήθηκαν στους 21.460 τόνους και ήταν αξίας 21,13 εκατ. ευρώ, (42,3% αυξημένες σε όγκο και 31,3% σε αξία, σύμφωνα με στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Για τις ποσότητες που πήγαν στην μεταποίηση το 2022 εκτιμούμε ότι είναι της τάξεως των 40.000 τόνων και στην εγχώρια κατανάλωση διακινήθηκαν άνω των 30.000 τόνων».
Ιταλία: Μείωση σε σύγκριση με το 2022
Φέτος, η ιταλική παραγωγή προβλέπεται να είναι μειωμένη, κατά 26%, σε σχέση με το 2022. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 203.000 τόνους (πέρυσι ήταν στους 275.614 τόνους). Η ιταλική παραγωγή βερικόκων παρουσιάζει μια μείωση, κατά 13%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2017/2021 (239.000 τόνους).
Την πληρωμή ενισχύσεων λόγω των περσινών ζημιών και της απώλειας εισοδήματος που είχαν αναμένουν οι κερασοπαραγωγοί.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια, ενώ την Τρίτη (25/4) νέα χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Πέλλας. Χαλάζι όμως έπεσε και σήμερα Τετάρτη (26/4) σε περιοχές της Ημαθίας (από Κοπανό έως Βέροια). Και οι επόμενες ημέρες φαίνονται δύσκολες.
Το 2022 οι παραγωγοί κερασιών είχαν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών. Μάλιστα ήταν η πρώτη καλλιέργεια χρονικά που ζήτησε πληρωμή ενίσχυσης από πέρσι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου υπάρχουν δύο σενάρια που συζητάει η κυβέρνηση για την ενίσχυση de minimis των κερασοπαραγωγών. Το πρώτο μιλά για de minimis 2 - 3 ευρώ το δέντρο για ελεύθερη φύτευση και 80 - 150 ευρώ το στρέμμα για πυκνή φύτευση - παλμέτα. Το δεύτερο σενάριο μιλά για 120 ευρώ το στρέμμα οριζόντια ενίσχυση.
Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, κερασοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει διαφοροποίηση στην ελεύθερη φύτευση όσον αφορά τον αριθμό των δέντρων ανά στρέμμα. Στα πεδινά που είμαι έχουμε 35 - 45 δέντρα ανά στρέμμα στην ελεύθερη και 120 - 150 δέντρα ανά στρέμμα στην πυκνή. Ουσιαστικά αν το εξετάσει κανείς και τα δύο σενάρια δίνουν περίπου τα ίδια χρήματα στον κερασοπαραγωγό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι παραγωγοί έχουμε πολλά έξοδα και έχουμε ανάγκη μια ενίσχυση για την πεδινή απώλεια εισοδήματος».
Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κερασοπαραγωγοί χρειάζονται στήριξη και αυτό το έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Ιούνιο. Εμείς ζητάμε να πληρωθεί μια οριζόντια ενίσχυση χωρίς κόφτες σε όλους τους κερασοπαραγωγούς της χώρας».
Όσον αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας, στις ορεινές περιοχές έχουμε ανθοφορία και στις πεδινές είμαστε στο καρπίδιο. Η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες στα πεδινά αναμένεται να ξεκινήσει από 7 έως 10 Μαΐου.
Ο κ. Νίκος Δημητριάδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «μετά το πρώο κύμα χαλαζόπτωσης είχαμε και δεύτερο στην περιοχή της Πέλλας. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης (25/4) είχαμε χαλάζι στα χωρία των δήμων Σκύδρας και Πέλλας. Ειδικότερα χτυπήθηκαν από χαλάζι στην Καλή, Σανδάλη, Καλλίπολη, Προφήτη, Τριφύλι, Παλιό Μυλότοπο, Γαλατάδες».
Αγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη (26/04), στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας στις 10:00 το πρωί.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, η κινητοποίηση γίνεται επειδή έμειναν εκτός ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος στους αμυγδαλοπαραγωγούς και τους κερασοπαραγωγούς. Μάλιστα για τα κεράσια ακόμη δεν έχει στείλει το ΥπΑΑΤ αίτημα ενίσχυσης στην ΕΕ.
Επίσης στο καλαμπόκι η περιοχή του Αμυνταίου (που γίνεται καλλιέργεια) βγαίνει εκτός συνδεδεμένης αλλά δεν μας εξηγούν αν αυτό οφείλεται στην ποιότητα των υδάτων ή στην μείωση της ποσότητας.
Στη μαζική σύσκεψη στην Αγιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 (Απριλίου), όπου συμμετείχαν κερασοπαραγωγοί, αμυγδαλοπαραγωγοί αλλά και πολλοί άλλοι παραγωγοί από πολλά μέρη της Ελλάδας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αφού η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα.
- Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα σε όλες τις περιοχές.
- Να πληρωθεί άμεσα το προανθικό στα μήλα της Φλώρινας.
- Να πληρωθούν για την απώλεια εισοδήματος όλες οι ποικιλίες βερίκοκων.
- Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εμπαίζει τους αγρότες. Αρχικά έδωσαν τα 72 €/στρέμμα μόνο σε συνεταιρισμένους και τώρα πάλι με την τακτική που ξέρει η Κυβέρνηση καλά του διαίρει και βασίλευε χώρισε πάλι τους παραγωγούς για την επιδότηση του χαμένου εισοδήματος. Αντί να δώσει τα 72 €/ στρέμμα σε όλους τους αγρότες λόγω του πολέμου, έκοψε τα 70 €/ στρέμμα από την απώλεια εισοδήματος σε αυτούς που είχαν πληρωθεί το ουκρανόμετρο. Καμία σχέση δεν έχει η μία ενίσχυση με την άλλη. Να δοθούν και οι δύο ενισχύσεις σε όλους στο 100%.
- Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 €/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα. Επίσης να αναθεωρηθούν οι χάρτες για την συνδεδεμένη αραβόσιτου και να μπει η περιοχή του Αμυνταίου μέσα.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Σύσκεψη έγινε, το Σάββατο (22/4), στην Βέροια, μεταξύ των Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών της Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλίας, μετά από κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τις πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας βροχοπτώσεων.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.
«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ένα τέταρτο αυτών που δικαιούνται.
Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «για τα de minimis αρχικά ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις 150 και 135 ευρώ ανά στρέμμα σε μια λίστα συγκεκριμένων ποικιλιών. Στη συνέχεια μας ανέφεραν ότι θα μειωθούν τα ποσά για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες. Τελικά πλήρωσαν λιγότερα ποσά αλλά παρέμειναν εκτός λίστας αποζημιώσεων βασικές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών.
Επίσης δεν αποζημιώθηκαν ποικιλίες που λόγω της βροχόπτωσης σάπισαν στις αποθήκες των συνεταιρισμών.
Όσον αφορά το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών στα φρούτα από τις βροχοπτώσεις τόνισα ότι με υποσχέσεις δεν μπορεί να λυθεί. Όλοι οι συνεταιριστές συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται.
Έχει έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τα de minimis, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.
Η τοποθέτησή μου είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τον ΕΛΓΑ πριν τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητάμε ξανά τα ίδια τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Ζημίες στην παραγωγή, που κατά τόπους είναι εκτεταμένες, προκάλεσαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν, Δευτέρα (17/4) και Τετάρτη (19/4), πολλές περιοχές στο νομό Πέλλας.
Για χαλαζόπτωση σε μέγεθος φουντουκιού, που χτύπησε πολλές περιοχές των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας, κάνει λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, τονίζοντας πως οι ζημίες σε κάποια περιβόλια είναι στο 100%. Ο ίδιος επισήμανε πως ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν βγει στα χωράφια των χωριών που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση και κάνουν αυτοψία προκειμένου να έχουν εικόνα, ενώ θα ακολουθήσουν οι αναγγελίες ζημιών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «την Τετάρτη ήταν πιο έντονο το φαινόμενο. Το χαλάζι χτύπησε τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές στο Άνυδρο, όπου έχουν γίνει οι μεγαλύτερες καταστροφές και κατόπιν κινήθηκε προς το Μάνδαλο, Δροσερό και Γυψοχώρι. Μεγάλο πρόβλημα έχουν τα βερίκοκα, δαμάσκηνα και τα ροδάκινα - νεκταρίνια οι πρώιμες ποικιλίες. Ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί οι ελεγκτές γεωπόνοι από τον ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός από την Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν το Πάσχα είχαμε τον παγετό που έφερε ζημιές κυρίως σε βερίκοκα και δαμάσκηνα. Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα είχαμε μια χαλαζόπτωση σε ορεινές περιοχές και την Τετάρτη (19/4) είχαμε μια ακόμη χαλαζόπτωση σε χωριά στις πεδινές περιοχές (Άνυδρο κ.α.). Η δεύτερη χαλαζόπτωση ήταν πολύ έντονη και έκανε ζημιές σε όλα τα πυρηνόκαρπα (ακόμη και στα κεράσια) αλλά και στα αχλάδια της περιοχής».
Επιστημονική επιτροπή θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.
Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), μετά από αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, συγκαλεί συγκέντρωση όλων των Οργανώσεων των ως άνω περιοχών, που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες επιστημονικών φορέων, καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στη Βέροια, το Σάββατο (22 Απριλίου 2023).
Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχε συσταθεί ξανά ειδική επιτροπή για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα.
Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το «συνήθως», που προφανώς δεν σημαίνει «αποκλειστικά», προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση».
«Ντροπή είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε αγρότης μετά την τελική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναγράφονται τα ποσά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν για τις βροχοπτώσεις (de minimis)», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Νάουσας.
Και προσθέτει: «Προφανώς υποτιμούν την νοημοσύνη μας σαν αγρότες και ίσως μας θεωρούν πνευματικά κατώτερους και νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελούν με τα διάφορα τερτίπια και μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται προκειμένου να δείξουν ότι είναι κοντά στον αγρότη και τον βοηθούν. Κάθε άλλο παρά αυτό το συμπέρασμα όμως βγαίνει μετά από τις ανακοινώσεις που έκαναν.
Για να γίνουμε πιο σαφείς, τον Ιανουάριο του 2023 ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις σε ποικιλίες με 50% ζημία 150 € ανά στρέμμα και σε ποικιλίες με 40% ζημία, 135 € ανά στρέμμα. Μετά από οχλήσεις, ότι λείπουν παρά πολλές βασικές ποικιλίες που υπέστησαν ζημία από τις βροχοπτώσεις, μας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν και οι ποικιλίες που είχαν ζημία 30% με το ποσό των 80 € ανά στρέμμα, για να μπουν όλες.
Στην τελευταία του ανακοίνωση μιλάει για 80 € το στρέμμα, αλλά μόνο στις ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά από 40% και πάνω. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξαπατήσει τους μη συνεταιρισμένους αγρότες, τους δίνει 70 € το στρέμμα και με το ποσό αυτό συμπληρώνουν τα 150 € το στρέμμα συνολικά. Έτσι κι αλλιώς όμως τα 150 € το στρέμμα θα τα έπαιρναν μόνο από το de minimis των βροχοπτώσεων με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού. Με αυτό τον τρόπο όμως τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των 70 € το στρέμμα, έξω από τις βροχοπτώσεις.
Στην ουσία ο παραγωγός θα πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε με τα 150 € των βροχοπτώσεων αφαιρώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει τα προαναφερόμενα 70 € το στρέμμα λογω κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, τους παραγωγούς που υπέστησαν πραγματική ζημιά από τις βροχοπτώσεις, τους δίνει το εξευτελιστικό ποσό των 80 € ανά στρέμμα.
Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και ντροπή, πείτε μας πώς μπορούμε να το ονομάσουμε; Προσπαθεί με το διαίρει και βασίλευε να δημιουργήσει αγρότες δυο ταχυτήτων γιατί αποκλείει κάποιους αγρότες από τα εθνικά κονδύλια και τους ξεχωρίζει σε σχέση με κάποιους άλλους.
Επίσης εάν ήθελε να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους αγρότες θα έπρεπε τα 70 € το στρέμμα να τα δώσει και στα κεράσια και στα δαμάσκηνα και στα μήλα και στα ακτινίδια και στα επιτραπέζια σταφύλια και λοιπά, όπως ακριβώς έκανε και με τους συνεταιριζόμενους.
Θεωρούμε ότι αυτή η κοροϊδία, δεν θα μείνει μόνο στα γραπτά και στα λόγια αλλά θα έχει και συνέχεια».
Οι ανταποδοτικές δαπάνες, που καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν πηγαίνουν στους γεωπόνους ελεγκτές.
Αυτό καταγγέλουν οι γεωπόνοι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) της Ημαθίας και υποστηρίζουν ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2020.
Ζητούν την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων τους και ενημερώνουν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την αποχή από ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό, προσθέτουν, μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου.
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γεωπόνοι της ΠΕΓΔΥ της ΠΕ Ημαθίας αναφέρει τα εξής:
«Ο Νομός Ημαθίας είναι από τους δυναμικότερους νομούς στην Ελλάδα με πολλές εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, οι οποίες κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εξαγωγές των ροδάκινων και νεκταρινιών. Για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εξαγωγών και ιδίως το καλοκαίρι με τα όποια προβλήματα, απασχολούνται οι Γεωπόνοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας με εξαντλητικά ωράρια.
Οι γεωπόνοι εργάζονται εκτός ωραρίου, χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους, για να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εξαγωγές και παραμένουν απλήρωτοι από το 2ο εξάμηνο του 2020 και εντεύθεν.
Εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζονται σαν μπαλάκια του πιγκ – πόγκ και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ρίχνουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλο, και οι γεωτεχνικοί νιώθουν αγανάκτηση από την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Μετά την οκτάμηνη συνεχιζόμενη απεργία - αποχή από τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών των γεωπόνων ελεγκτών, θέλουμε να στηλιτεύσουμε για ακόμα μια φορά την στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που παρόλες τις υποσχέσεις του για σχεδόν καθολική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που τέθηκαν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δε προχώρησε σε καμία απολύτως κίνηση παρά την υπομονή που δείξαμε όλοι οι γεωπόνοι που ασχολούνται με τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο των προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται.
Οι αόριστες υποσχέσεις για κατάθεση τροπολογίας προς επίλυση των θεμάτων, στο ήδη ψηφισθέν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξελίχθηκε σε φιάσκο, διότι πολύ απλά δεν είχε ποτέ πρόθεση να λύσει το πρόβλημα.
Οι κατά νόμο ανταποδοτικές δαπάνες καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Αντί αυτού και αντί τα χρήματα που εισπράττονται για τον σκοπό αυτό, υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ θα μοιραστούν 96.000 ευρώ ως κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όταν οι συνάδελφοι σχεδόν σε όλη την χώρα είναι απλήρωτοι από το 2020 και φυσικά βρέθηκαν άμεσα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του ΥπΑΑΤ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην προκληθεί ασφυξία στις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου, που αφορά άμεσα την περιοχή μας, θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας και τους ενημερώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε την κινητοποίηση μας».
Για συνεχόμενες αλλαγές στην απόφαση του ΥπΑΑΤ για την πληρωμή ενίσχυσης σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, κάνει λόγο ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας.
Συγκεκριμένα στην επιστολή που έστειλε στον ΑγροΤύπο αναφέρει τα εξής:
«Στις 20/1/23 η απόφαση που πήραν όλοι αυτοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ μιλούσε για ενισχύσεις 135 €/στρέμμα στις ζημιές με ποσοστό 40% και 150 €/στρέμμα για ζημιές από 50% και πάνω.
Στις 6/3/23 βγήκε ένα άλλο δελτίο τύπου από το ΥπΑΑΤ που μιλούσε για 80 €/στρέμμα για όλες τις ποικιλίες με πάνω από 30% ζημιά.
Στις 8/4/23 βγήκε το ΦΕΚ που μιλά για 80 €/στρέμμα για τις ποικιλίες πάνω από 40%.
Με τόσες στροφές που πήραμε ούτε μπαλαρίνες να ήμασταν.
Λοιπόν από την στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι ένας συνομιλητής που μπορείς να βγάλεις άκρη πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης για να βρούμε το δίκιο μας.
Με την ίδια απόφαση θα δοθεί de minimis 70 €/στρέμμα σε όλους τους παραγωγούς που καλλιεργούν ροδάκινα (επιτραπέζια και βιομηχανικά), νεκταρίνια και βερίκοκα, εκτός από τους παραγωγούς που ενισχύθηκαν, το περυσινό φθινόπωρο, από το ταμείο κρίσεων της Κομισιόν (δηλαδή χρήματα από την ΕΕ).
Με ποια λογική εξαιρούνται όλοι αυτοί οι παραγωγοί από εθνική χρηματοδότηση. Πρέπει άμεσα η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας να πάρει πρωτοβουλίες. Πρέπει εδώ και τώρα να προστατεύσει τους παραγωγούς μέλη της. Πρέπει και η ΕΘΕΑΣ να πάρει θέση επιτέλους. Αν θέλει η ΕΘΕΑΣ να μην έχει την τύχη του προκατόχου της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Ο υπουργός κ. Γεωργαντάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν όλες οι σχεδιαζόμενες πληρωμές προς τους αγρότες.
Την Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, κυρίως από τους νομούς με δενδρώδεις και αμπελουργικές καλλιέργειες, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά στα Τρίκαλα. Συνάντηση την οποία ακύρωσε με ευθύνη του ο Υπουργός και ενώ οι αντιπροσωπείες από τους διάφορους Νομούς είχαν ήδη ξεκινήσει για τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).
Και προσθέτει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση όντας δεσμευμένη στον δημοσιονομικό χώρο εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι σε θέση να τηρήσει ούτε τις υποσχέσεις για ορισμένα ξεροκόμματα στους αγρότες που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα τους. Την Τρίτη μετά το Πάσχα (18/4) θα γίνει νέα συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».
Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν ρωτήθηκε ο υπουργός για την ενίσχυση στα κεράσια αρνήθηκε να απαντήσει.
Η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ και των Συλλόγων της Αγιάς αναφέρει τα εξής:
Τη Δευτέρα, 10 Απριλίου, ήταν να γίνει προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΜ, κυρίως από τους Νομούς με δενδρώδεις και αμπελουργικές καλλιέργειες, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά στα Τρίκαλα. Συνάντηση την οποία ακύρωσε με ευθύνη του ο Υπουργός σήμερα το πρωί και ενώ οι αντιπροσωπείες από τους διάφορους Νομούς είχαν ήδη ξεκινήσει για τα Τρίκαλα. Ο Υπουργός ζήτησε να μην βγει ανακοίνωση της Επιτροπής μας μετά την συνάντηση, που θα κάναμε στα Τρίκαλα. Πράγμα στο οποίο ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε γιατί δεν μπορούμε να μην ενημερώσουμε τους αγρότες για το τι θα προέκυπτε από τη συνάντηση στην οποία θα συζητούσαμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης εδώ και τρεις μήνες.
Όταν κατά τη συζήτηση για την ατζέντα της συνάντησης αναφερθήκαμε και στην εκκρεμότητα σχετικά με τις αποζημιώσεις των κερασοπαραγωγών, που παρά τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, στις 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα, ο υπουργός ακύρωσε με ευθύνη του τη συνάντηση λέγοντάς μας «άντε γεια».
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση όντας δεσμευμένη στον δημοσιονομικό χώρο εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι σε θέση να τηρήσει ούτε τις υποσχέσεις για ορισμένα ξεροκόμματα στους αγρότες που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα τους.
Γίνεται φανερό ότι οι υποσχέσεις του Φλεβάρη δόθηκαν από την κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και τώρα που έφτασε η ώρα της πληρωμής αρνούνται να καλύψουν όλες τις δεσμεύσεις τους ή επιλέγουν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας κάλυψη για το ίδιο προϊόν σε κάποιο Νομό ενώ αρνούνται να τα δώσουν σε κάποιο άλλο Νομό.
Για αυτόν τον λόγο ο υπουργός κ. Γεωργαντάς θα μείνει στην συνείδηση των αγροτών ως ο Υπουργός του «είπα-ξείπα». Στην ίδια ρότα κινούνται και οι κυβερνητικοί βουλευτές στους αντίστοιχους νόμους που διαδίδουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της εφησυχάζοντας τους αγρότες. Τα ψέματα τελείωσαν, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τα αιτήματα επιβίωσης των αγροτών, τότε είναι εναντίον μας όσο και αν μας καλοπιάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
- Να ολοκληρωθούν όλες οι πληρωμές των αγροτών σε όλα τα προϊόντα που έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, την Μεγάλη Εβδομάδα. Ειδικότερα υπάρχει δέσμευση του Υπουργού ότι θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους για Μήλα και Κάστανα αύριο Μεγάλη Τρίτη.
- Να ανακοινώσουν άμεσα το ποσό κάλυψης του χαμένου εισοδήματος για τα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη πριν 2 μήνες.
- Να ενταχθούν όλα τα προϊόντα και οι ποικιλίες στην αποζημίωση των 72€/στρέμμα για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Να δοθούν άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση από το de minimis στα Κάστανα της Αγιάς τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης.
- Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι σε Ροδάκινα-Νεκταρίνια-Βερίκοκα θα ενισχυθούν κάποιες λίγες ποικιλίες όταν οι χαμηλές τιμές αλλά και οι ζημιά από τις βροχοπτώσεις αφορούν σε πολύ περισσότερες ποικιλίες για το ίδιο χρονικό διάστημα και αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν μόνο οι συγκεκριμένες ποικιλίες. Να μας πουν τον λόγο που δεν πάρθηκαν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε όλους τους Νομούς που καλλιεργούν Ροδάκινα.
- Να δοθεί σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν Αμύγδαλα, Σταφύλια, Καπνά κλπ η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και όχι σε επιλεγμένες περιοχές σε κάποιους Νομούς όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο παίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε».
- Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα εμπορεύματα.
Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας δηλώνουμε πανέτοιμοι να αναλάβουμε αμέσως μετά το Πάσχα πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε με την πίεση των αγώνων μας να έχουμε αποδεκτά αποτελέσματα και ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Την Τρίτη, 18 Απριλίου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτών της Αγιάς η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα πάρει αποφάσεις.