Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το απόγευμα η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΕΜ με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, εκτός του καθ' ύλην αρμόδιου ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, ενώ το κλιμάκιο της ΠΕΜ αποτελούνταν από 8 αγρότες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ), εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «μας είπαν, όπως ταυτόχρονα ανακοίνωνε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, για επιπλέον 76 εκατ. ευρώ κονδύλι που θα δοθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Αυτό θα γίνει μάλλον με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύθηκαν πως θα δοθούν χρήματα για αντιστάθμιση απώλειας παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα, αχλάδια, κεράσια κι άλλα προϊόντα για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία. Η ενίσχυση αυτή θα είναι αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας. Για το βαμβάκι μας είπαν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για τις ελιές μας ανέφεραν, πως μελετάται ενίσχυση, όχι όμως για όλες τις κατηγορίες. Όσον αφορά στις χρεώσεις ενέργειας, τονίστηκε, πως θα πέσουν (όπως φαίνεται και από την αγορά το τελευταίο διάστημα), ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί και επιδότηση ώστε να πέσει η κιλοβατώρα στα 0,07 που ήταν πριν».
«Θέσαμε στους αρμόδιους υπουργούς αναλυτικά τα αιτήματά μας. Την Τετάρτη θα εκδώσουμε και σχετική ανακοίνωση για να ενημερώσουμε αναλυτικά τον κόσμο για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μαξίμου. Θεωρώ πως για τις περιπτώσεις και τις περιοχές εκείνες, όπου ο κόσμος βγήκε στο δρόμο και διαμαρτυρήθηκε, υπάρχουν αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Ρίζος Μαρούδας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των αγροτών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι αγρότες έθεσαν και το ζήτημα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, μην παίρνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ χλωμό είναι να δοθούν ενισχύσεις απώλειας εισοδήματος στους αμυγδαλοπαρααγωγούς, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.
Τα αιτήματα των αγροτών ήταν τα εξής:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό.
- Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος: Μήλα, ροδάκινα - νεκταρίνια, κάστανα. Να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια και η σταφίδα. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.
- Αναπλήρωση εισοδήματος για τα αμύγδαλα 300 ευρώ /στρ. και 400-600 ευρώ /στρ. για τα καρύδια.
- Να γίνει παρέμβαση και για τις ελιές.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.
Ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων της Χαλκιδικής, έφυγε ξαφνικά από την ζωή.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με τους αγώνες των αγροτών της Χαλκιδικής για καλύτερες τιμές των προϊόντων του.
Ο Βαγγέλης Μισαηλίδης σαν παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής αλλά και σαν πρόεδρος του Συνεταιρισμού μιλούσε συχνά με τον ΑγροΤύπο για τιμές σε ελιές και για τα δημητριακά.
Μεγάλο αγώνα έκανε και για την φετινή ακαρπία στις ελιές Χαλκιδικής και στην ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
Προσωπικά έχασα έναν καλό φίλο. Αποχαιρετώ έναν παραγωγό, έναν άνθρωπο που οι περισσότεροι κάτι έχουν να πουν. Καλό Παράδεισο.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη (26/9) στις 12 το μεσημέρι.
Οδηγός υποχρεώσεων γεωργών και κτηνοτρόφων στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θυμίζουμε ότι στη νέα ΚΑΠ υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουν άμεσες ενισχύσεις όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας.
Η αιρεσιμότητα, που μπαίνει σε εφαρμογή για την περίοδο 2023-2027, είναι η συνέχεια της πολλαπλής συμμόρφωσης της προηγούμενης ΚΑΠ αλλά τώρα θα συνδέει τις στρεμματικές ενισχύσεις και τις ενισχύσεις με βάση το ζωικό κεφάλαιο (μέσω Πυλώνα I και Πυλώνα II) με μια σειρά νέων υποχρεώσεων. Περιλαμβάνει Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης (ΚΑΔ) και πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της συνολικής γεωργικής έκτασης που κατέχεται από τον ενεργό γεωργό.
Η αιρεσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της ΚΑΠ και στοχεύει στην αειφορία της γεωργίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι διατάξεις της αιρεσιμότητας έχουν τους εξής βασικούς στόχους:
- Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
- Την διατήρηση του αγροτικού τοπίου
- Την επίτευξη αειφορίας
- Την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων
- Την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών ζώων
- Την υγεία των καταναλωτών
Η αειφορία της γεωργίας αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του τοπίου, η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, του νερού και του εδάφους, η ασφάλεια των γεωργών και των καταναλωτών, η ορθολογική χρήση των εισροών, προσφέρουν στη γεωργική δραστηριότητα την αναγνώρισή της ως «παραγωγού δημοσίων αγαθών». Η αναγνώριση αυτή αποτελεί το ισχυρό της επιχείρημα ότι εκτός του να παράγει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, η γεωργία δικαιούται τη στήριξης της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα προσθέτει αξία στα προϊόντα μας και αναδεικνύει την υπεροχή τους έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων προϊόντων χαμηλών προδιαγραφών και ελάχιστων προτύπων.
Οι υποχρεώσεις γεωργών ανά απαίτηση και πρότυπο είναι οι εξής:
α. Κλιματική αλλαγή (μετριασμός και προσαρμογή)
i. Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων
Η αναλογία εκτάσεων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 5% σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την αναλογία του 2018
ii. Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων
Απαγορεύσεις
1. Σε όλους τους Υγροτόπους της χώρας:
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, σύμφωνα με την ανωτέρω υποχρέωση, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας.
ii. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
2. Επιπλέον στους Μικρούς Νησιωτικούς Υγροτόπους:
Απαγορεύονται οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης. Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγροτόπων, στο πλαίσιο εφαρμογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων. Οι υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούν τη χρήση τους.
Απαγορεύονται οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα, οι επιχωματώσεις, η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας, η επέκταση των καλλιεργειών, η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη προκύπτει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση και οικολογική διαχείριση του υγροτόπου.
Απαγορεύονται οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο και προκαλούν αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων και της άντλησης υδάτων, εκτός αν αποσκοπούν στη διατήρηση του υγροτόπου
3. Σε υγρότοπους που βρίσκονται σε περιοχές NATURA 2000 επιπλέον του σημείου 1, εφαρμόζονται οι όροι που θα περιγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όταν αυτά εκπονηθούν και θεσμοθετηθούν καθώς και τυχόν υποχρεωτικές δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνονται στα Θεματικά Σχέδια Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας τα οποία εκπονούνται στο πλαίσιο του υπομέτρου 7.1 του ΠΑΑ 2014-2022
4. Στους τυρφώνες η εφαρμογή απαιτήσεων θα ξεκινήσει από το έτος 2025.
iii. Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών
Απαγορεύσεις
Η καύση της καλαμιάς απαγορεύεται σε οποιαδήποτε περίπτωση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση στην οποία ο γεωργός προβαίνει σε καύση της για λόγους φυτοπροστασίας με άδεια από την αρμόδια ΔΑΟΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στη παραπάνω εξαίρεση δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA) όπου σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς.
β. Ύδατα
i. Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων
Το ελάχιστο πλάτος της ζώνης ανάσχεσης είναι 3 μέτρα.
Απαγορεύσεις
Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, καθώς και φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων πέρα της όχθης υδάτινων όγκων των υγροτόπων, ποταμών, υδατορευμάτων, λιμνών, διωρύγων, τάφρων και καναλιών άρδευσης ή στράγγισης.
Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια, ανάλογη με την παραπάνω, ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι (6) μέτρων.
ii. Προστασία των Υδάτων από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης
Σκοπός είναι η μείωση της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά ιόντα γεωργικής προέλευσης, καθώς και η πρόληψη τέτοιας ρύπανσης.
iii. Άρδευση
Οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση:
α) όσοι κάνουν χρήση αρδευτικών δικτύων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) ή των δήμων, οφείλουν να τηρούν το σχετικό κανονισμό λειτουργίας του αντίστοιχου ΟΕΒ ή Δήμου και να προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές.
β) όσοι κάνουν χρήση γεώτρησης ή άλλης μορφής υδροληψίας, να έχουν την άδεια υδροληψίας, ή αντίγραφο αίτησης για αδειοδότηση, που έχει αποδεδειγμένα υποβληθεί στον αρμόδιο φορέα και αναφέρει τη θέση της υδροληψίας, τον τύπο της, τα χαρακτηριστικά της και το έτος έναρξης λειτουργίας – χρήσης.
iv. Λοιποί κανόνες για την προστασία των Υδάτων
1. να τηρεί τους όρους εφαρμογής των λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών προϊόντων όπως αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων.
2. να πραγματοποιεί την έκπλυση των ψεκαστικών μηχανημάτων σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων από γεώτρηση, τάφρο ή άλλους επιφανειακούς υδάτινους όγκους.
3. να καθαρίζει τη βλάστηση εντός των στοιχείων των αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων για τη διασφάλιση της αναγκαίας παροχετευτικότητας, με μηχανικά και όχι με χημικά μέσα. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η χρήση των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό χημικών σκευασμάτων, εφόσον αναγράφεται στην ετικέτα τους.
Απαγορεύσεις
Α. Για τις εκμεταλλεύσεις όλης της χώρας, με βάση τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Κ.Ο.Γ.Π.) για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης, ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά. Επιπλέον, τα κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες αν δεν έχουν υποστεί επεξεργασία (π.χ. χωνεμένη κοπριά).
2. Απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη των υπολειμμάτων χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων ή των άδειων συσκευασιών τους σε επιφανειακά και υπόγεια νερά. Οι γεωργοί απαγορεύεται επίσης να εγκαταλείπουν στον τόπο εφαρμογής ή σε άλλο χώρο πλην αυτού που ορίζεται κάθε φορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα υλικά και μέσα συσκευασίας των αζωτούχων λιπασμάτων.
3. Η εφαρμογή τόσο των αζωτούχων λιπασμάτων όσο και των επεξεργασμένων υγρών ή στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων απαγορεύεται να γίνεται σε ακατέργαστες εδαφικές εκτάσεις που δεν καλύπτονται από βλάστηση οποιασδήποτε μορφής, σε φυτοφράκτες ή σε γειτονικά κτήματα.
4. Οι γεωργοί απαγορεύεται να προβαίνουν σε εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων:
i. σε παγωμένες ή καλυμμένες με χιόνια επιφάνειες, καθώς και σε εδάφη κορεσμένα με νερό, που δε στραγγίζουν επαρκώς, ή πλημμυρισμένα,
ii. ενώ υπάρχει πρόβλεψη βροχόπτωσης στο αμέσως επόμενο διήμερο,
iii. όταν πνέει ισχυρός άνεμος.
5. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφοδιάζουν το έδαφος των γεωργικών εκτάσεων (καλλιεργούμενων και μη) μέσα σε χρονική περίοδο 12 μηνών με συνολική ποσότητα αζώτου από κτηνοτροφικά απόβλητα πάνω από 250 κιλά ανά εκτάριο
6. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους (ποτάμια, υδατορεύματα, λίμνες, διώρυγες, τάφροι και κανάλια άρδευσης ή στράγγισης) ή υδροληψίες υπόγειου νερού (πηγές, πηγάδια και γεωτρήσεις),
7. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα σε εκτάσεις με κλίση άνω του 8%, όταν τα λιπάσματα ή τα κτηνοτροφικά απόβλητα είναι σε υγρή μορφή, με εξαίρεση την εφαρμογή μέσω του συστήματος της στάγδην άρδευσης ή με τη μέθοδο της έγχυσης.
8. Η εφαρμογή των υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων μέσω συστήματος άρδευσης απαγορεύεται να γίνεται με τη μέθοδο του καταιονισμού (τεχνητής βροχής).
Β. Για τις εκμεταλλεύσεις εντός περιοχών που έχουν καθοριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση:
i. οι γεωργοί απαγορεύεται να εφοδιάζουν το έδαφος των γεωργικών εκτάσεων (καλλιεργούμενων και μη) μέσα σε χρονική περίοδο 12 μηνών με συνολική ποσότητα αζώτου (Ν) κτηνοτροφικών αποβλήτων πάνω από 170 κιλά ανά εκτάριο.
ii. απαγορεύεται η συνολική ποσότητα (βασικής και επιφανειακής) λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα και κτηνοτροφικά απόβλητα που εφαρμόζεται στο έδαφος κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, να υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό μονάδων αζώτου ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια με βάση σχετικούς Πίνακες.
γ. Έδαφος
Σκοπός είναι η προστασία του εδάφους και η αποθήκευση άνθρακα.
i Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους
Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με:
α. κλίση μεγαλύτερη από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. κλίση μεγαλύτερη από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής.
γ. κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.
Απαγορεύσεις
1. Απαγορεύεται η καταστροφή των ξερολιθιών, αναχωμάτων και των φυσικών πρανών στα όρια των αγροτεμαχίων
2. Η άρδευση δεν πρέπει να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ: Τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης
ii Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες
Ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστους έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους:
α. στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες,
β. στα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10%
Απαγορεύσεις
Κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο δεν επιτρέπεται η εφαρμογή ζιζανιοκτονίας.
iii Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό
δ. Βιοποικιλότητα και τοπίο
Σκοπός είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας λαμβανομένων υπόψη των απειλών προς τους οικοτόπους και τα είδη, καθώς και η διατήρηση και προστασία των στοιχείων του τοπίου.
Απαγορεύονται επιζήμιες για τα πτηνά σοβαρές διαταράξεις όπως:
-η τοποθέτηση υποδομών και μέσων παράνομης σύλληψης και παγίδευσης ζώων και πτηνών,
-η εκ προθέσεως θανάτωση, σύλληψη και παράνομη όχληση πτηνών,
-η εκ προθέσεως καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών και αφαίρεση των φωλιών,
-η σκόπιμη όχληση των πτηνών, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως.
Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών
Απαγόρευση της μετατροπής ή άροσης των μόνιμων βοσκοτόπων που έχουν οριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι βοσκότοποι σε περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ (NATURA) 2000».
ΙΙ. Δημόσια Υγεία και Υγεία των Φυτών
α. Ασφάλεια Τροφίμων
i. Ιχνηλασιμότητα - Τήρηση μητρώων
Η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, των ζωοτροφών και των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και οποιασδήποτε άλλης ουσίας που προορίζεται να ενσωματωθεί σε ένα τρόφιμο ή σε μια ζωοτροφή, πρέπει να διασφαλίζεται σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης, αποθήκευσης και διανομής.
Ένας από τους τρόπους διασφάλισης της ιχνηλασιμότητας είναι η τήρηση και ορθή συμπλήρωση των προβλεπόμενων μητρώων στην εκμετάλλευση:
α. Μητρώο Εισροών και Εκροών - Ημερολόγιο Εργασιών (ΜΕΕ - ΗΕ)
β. Αρχείο εργαστηριακών αναλύσεων
γ. Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής
δ. Αρχείο πιστοποιητικών Γενετικά Τροποποιημένων Ζωοτροφών
ε. Αρχείο συνταγών φυτοπροστατευτικών προϊόντων
ii. Φυτικά Πρωτογενή Προϊόντα
Σκοπός είναι η διασφάλιση των παραγόμενων προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης, αποθήκευσης και διανομής, της ικανοποίησης των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την ασφάλεια των
τροφίμων και η υιοθέτηση ορθών υγιεινών πρακτικών στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής για πρόληψη και μείωση του κινδύνου εντοπισμού μικροβιακού φορτίου το οποίο να καθιστά τα προϊόντα μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.
iii. Ζωικά Πρωτογενή Προϊόντα
Σκοπός είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσω της ορθής χρήσης των πρόσθετων ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων, του ελέγχου και της τήρησης αρχείου σχετικά με τη φύση και προέλευση των ζωοτροφών καθώς και της υγιεινής παραγωγής γάλακτος.
iv. Ζωοτροφές
Σκοπός είναι η κατανόηση των υποχρεώσεων, που περιγράφονται στη σχετική νομοθεσία, σχετικά με τη χρήση και παραγωγή ζωοτροφών στην εκμετάλλευση.
Απαγορεύεται η χορήγηση μη ασφαλών ζωοτροφών σε ζώα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.
Κατά την αποθήκευση των ζωοτροφών, πρέπει να υπάρχει σαφής χωροταξικός διαχωρισμός τους, ανάλογα:
-με το είδος του ζώου για το οποίο προορίζονται,
-με το αν οι ζωοτροφές είναι φαρμακούχες ή μη φαρμακούχες.
β. Χρήση ορμονών, θυρεοστατικών και β-αγωνιστών
Οι γεωργοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των άρθρων 4, 5, 6 και 8 του Π.Δ. 259 (191/1998Α΄) «Περί απαγορεύσεως της χρησιμοποιήσεως ορισμένων ουσιών με ορμονική ή θυρεοστατική δράση και των β-ανταγωνιστών ουσιών στη ζωική παραγωγή για κερδοσκοπικούς λόγους, περί λήψεως μέτρων ελέγχου για ορισμένες ουσίες και τα κατάλοιπα τους σε ζώντα ζώα και στα προϊόντα τους», όπως κάθε φορά ισχύει.
γ. Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Σκοπός είναι ο καθορισμός των ελάχιστων υποχρεώσεων που έχουν οι λήπτες των άμεσων ενισχύσεων σε σχέση με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων όπως αυτές πηγάζουν από την κοινοτική νομοθεσία.
Απαγορεύσεις
1. Η χρήση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
2. Η εφαρμογή αεροψεκασμών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
II. Καλή Διαβίωση των Ζώων
Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να εξασφαλίζουν την ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα στις συνθήκες εκτροφής τους για την αποφυγή περιττού πόνου, ταλαιπωρίας και τραυματισμού και για την ικανοποίηση των φυσιολογικών αναγκών καθώς και των αναγκών που αφορούν στη συμπεριφορά και στις συνήθειές τους (εθνολογικές ανάγκες).
α. Στοιχειώδεις Κανόνες για την προστασία των παραγωγικών ζώων
i. Eκτατικές εκμεταλλεύσεις
Τα ζώα που δεν εκτρέφονται εντός κτιρίων πρέπει, στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο και δυνατό, να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τους θηρευτές και τους κινδύνους για την υγεία τους.
Στα συστήματα ελεύθερης εκτροφής χοίρων επιτρέπεται η τοποθέτηση ρινικών κρίκων υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων της εθνικής νομοθεσίας.
ii. Ημιεντατικές/εντατικές εκμεταλλεύσεις
(α) Διατροφή
Όλα τα ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλης ποσότητας και ποιότητας ή να μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε υγρά με άλλους τρόπους.
Η παρεχόμενη τροφή πρέπει να είναι υγιεινή, κατάλληλη για την ηλικία και το είδος τους και να χορηγείται κατά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες της φυσιολογίας τους και σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να διατηρείται η καλή υγεία τους και να καλύπτονται οι θρεπτικές τους ανάγκες.
Ο τρόπος χορήγησης και η σύνθεση της τροφής και των υγρών που χορηγούνται στα ζώα θα πρέπει να διασφαλίζουν την αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας ή/και βλάβης σε αυτά.
(β) Σταβλισμός
Σταβλικές εγκαταστάσεις.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χώρων σταβλισμού, ιδίως δε των διαμερισμάτων και του εξοπλισμού με τον οποίο είναι δυνατό να έλθουν σε επαφή τα ζώα, δεν πρέπει να είναι επιβλαβή για τα ζώα και πρέπει να μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σχολαστικά.
Οι χώροι σταβλισμού και τα σημεία πρόσδεσης των ζώων πρέπει να κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχουν αιχμές ή προεξοχές που είναι δυνατόν να τραυματίσουν τα ζώα.
Οι εγκαταστάσεις σίτισης και ποτίσματος πρέπει να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται και να τοποθετούνται κατά τρόπο που να περιορίζονται οι κίνδυνοι μόλυνσης της τροφής και του νερού, καθώς και τα αρνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ζώων.
Η ελευθερία κίνησης που χρειάζεται κάθε ζώο, ανάλογα με το είδος του και σύμφωνα με την κτηθείσα πείρα και τις επιστημονικές γνώσεις, δεν πρέπει να παρεμποδίζεται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή κάθε περιττής ταλαιπωρίας ή και τραυματισμού των ζώων. Όταν ένα ζώο είναι συνεχώς ή συνήθως προσδεμένο ή περιορισμένο πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για τις φυσιολογικές και εθολογικές του ανάγκες.
Φωτισμός.
Όταν ο φυσικός φωτισμός της σταβλικής εγκατάστασης είναι ανεπαρκής για τις φυσιολογικές και εθολογικές ανάγκες των ζώων, πρέπει να προβλέπεται κατάλληλος τεχνητός φωτισμός. Τα ζώα δεν πρέπει να παραμένουν σε συνεχές σκοτάδι, αλλά ούτε να εκτίθενται συνεχόμενα σε τεχνητό φωτισμό χωρίς διακοπή. Ο φωτισμός (σταθερός ή φορητός) θα πρέπει να είναι επαρκής ώστε τα ζώα να είναι δυνατόν να επιθεωρούνται διεξοδικά ανά πάσα στιγμή.
Εξαερισμός - Θερμοκρασία - Υγρασία.
Η κυκλοφορία του αέρα, το ποσοστό κονιορτού, η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία του αέρα και οι συγκεντρώσεις αερίων, πρέπει να παραμένουν εντός ορίων που δεν βλάπτουν τα ζώα. Όταν η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων εξαρτώνται από σύστημα τεχνητού εξαερισμού, θα πρέπει να προβλέπεται κατάλληλο εφεδρικό σύστημα επαρκούς ανανέωσης του αέρα για τη διασφάλιση της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων σε περίπτωση βλάβης του συστήματος καθώς και σύστημα συναγερμού το οποίο να προειδοποιεί για τη βλάβη.
(γ) Υγεία
Η φροντίδα των ζώων ανατίθεται σε επαρκή αριθμό προσώπων με κατάλληλες ικανότητες, γνώσεις και επαγγελματικά προσόντα.
Σε κάθε ζώο που φαίνεται ασθενές ή τραυματισμένο παρέχονται, χωρίς καθυστέρηση, οι κατάλληλες φροντίδες και, όταν ένα ζώο δεν αντιδρά στις φροντίδες αυτές, λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν η γνώμη κτηνίατρου. Εάν χρειάζεται, τα ασθενή ή τραυματισμένα ζώα απομονώνονται σε κατάλληλους χώρους σταβλισμού με, κατά περίπτωση, στεγνή αναπαυτική στρωμνή.
Τήρηση μητρώων.
Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής για κάθε ιατρική αγωγή που πραγματοποιείται στα ζώα της εκμετάλλευσής τους. Επίσης, οφείλουν να καταχωρίζουν στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσης τον αριθμό των θανάτων που διαπιστώνουν σε κάθε επιθεώρηση που πραγματοποιούν. Τα μητρώα διατηρούνται επί τρία τουλάχιστον έτη και τίθενται στη διάθεση της αρμόδιας αρχής κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων ή όποτε ζητηθούν.
(δ) Εκδήλωση χαρακτηριστικών φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων
Όλα τα ζώα που ζουν περιορισμένα σε συστήματα εκτροφής, όπου η καλή διαβίωση τους εξαρτάται από την συχνή ανθρώπινη προσοχή, επιθεωρούνται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τα ζώα που εκτρέφονται ή κατέχονται σε άλλα συστήματα, επιθεωρούνται κατά διαστήματα για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας τους.
Κανένα ζώο δεν πρέπει να περιορίζεται σε συνθήκες εκτροφής εάν υπάρχει πιθανότητα, βάσει του γονότυπου ή φαινότυπού του, ο εν λόγω περιορισμός του να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή την καλή διαβίωσή του.
β. Επιπρόσθετοι κανόνες για την προστασία των ενσταβλισμένων παχυνόμενων μόσχων < 6 μηνών
Οι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων οφείλουν να εφαρμόζουν, επιπλέον όσων ορίζονται στο προηγούμενο κεφάλαιο τους αναφερόμενους στο παρόν υποκεφάλαιο κανόνες, για τους παχυνόμενους ενσταβλισμένους μόσχους ηλικίας κάτω των 6 μηνών που εκτρέφουν.
Όλες οι νεόδμητες ή ανακαινισμένες εκμεταλλεύσεις και όλες εκείνες που έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 1998 , πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τις ακόλουθες απαιτήσεις:
α) Διατροφή
Οι μόσχοι πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλο σιτηρέσιο προσαρμοσμένο στην ηλικία, το βάρος και τις φυσιολογικές τους ανάγκες. Για το σκοπό αυτό, η τροφή τους πρέπει, κατά περίπτωση, να περιλαμβάνει:
• πρωτόγαλα το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννηση και οπωσδήποτε εντός των πρώτων έξι ωρών της ζωής,
• ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου ώστε το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης να φθάνει τουλάχιστον στα 4,5 mmol/l,
• ένα ελάχιστο ημερήσιο σιτηρέσιο ινώδους ζωοτροφής, από την ηλικία των δύο εβδομάδων, με την ποσότητα αυξανόμενη από 50 σε 250 g ημερησίως για μόσχους ηλικίας από 8 έως 20 εβδομάδων.
Η χορηγούμενη τροφή παρέχεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Σε περίπτωση που οι μόσχοι βρίσκονται σε ομαδικούς στάβλους και δεν τρέφονται ελεύθερα ή με αυτόματο σύστημα τροφής, όλοι οι μόσχοι της ομάδας πρέπει να λαμβάνουν τροφή την ίδια ώρα. Όλοι οι μόσχοι ηλικίας άνω των δύο εβδομάδων πρέπει να μπορούν να έχουν καθημερινώς συνεχή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα καθαρού πόσιμου νερού, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός ή οι μόσχοι είναι άρρωστοι.
β) Σταβλισμός
Εκτροφή σε ατομικούς κλωβούς. Οι μόσχοι μπορούν να περιορίζονται σε ατομικούς κλωβούς:
• έως την ηλικία των οκτώ εβδομάδων, ή
• σε μεγαλύτερη ηλικία, μετά από κτηνιατρική εντολή, όταν παρουσιάζουν προβληματική συμπεριφορά ή ασθένεια που χρήζει θεραπευτικής αγωγής.
Όταν τα βοοειδή σταβλίζονται σε ατομικά διαμερίσματα ή είναι δεμένα σε χωρίσματα, τα διαμερίσματα ή τα χωρίσματα πρέπει να έχουν διάτρητα τοιχώματα και το πλάτος τους δεν πρέπει να είναι κατώτερο από 90 cm ± 10 ή 0,80 φορές το ύψος του σημείου προσδέσεως.
Εκτροφή σε ομάδες. Για τους μόσχους που εκτρέφονται ομαδικά, ο ελεύθερος χώρος που διατίθεται για κάθε μόσχο εξαρτάται από το ζων βάρος αυτού.
γ) Υγεία
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χώρων σταβλισμού, και ιδίως των διαμερισμάτων και του εξοπλισμού, με τα οποία ενδέχεται να έλθουν σε επαφή οι μόσχοι, δεν πρέπει να είναι επιβλαβή για τους μόσχους και πρέπει να είναι δυνατόν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καλά.
Η μόνωση, η θέρμανση και ο εξαερισμός του κτηρίου πρέπει να εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία, η κυκλοφορία του αέρα, η στάθμη κονιορτού, η σχετική υγρασία του αέρα και οι συγκεντρώσεις αερίων παραμένουν εντός ορίων που δεν βλάπτουν τους μόσχους. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται σύστημα τεχνητού εξαερισμού, πρέπει να προβλέπεται κατάλληλο σύστημα αντικατάστασης για να εξασφαλίζεται επαρκής ανανέωση του αέρα ώστε να διατηρούνται η υγεία και οι καλές συνθήκες διαβίωσης των μόσχων. Σε περίπτωση βλάβης του συστήματος, πρέπει να υπάρχει σύστημα συναγερμού που να προειδοποιεί τον εκτροφέα για τη βλάβη. Το σύστημα συναγερμού πρέπει να ελέγχεται τακτικά.
δ) Εκδήλωση χαρακτηριστικών φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων
Οι μόσχοι δεν πρέπει να είναι διαρκώς στο σκοτάδι, πρέπει να προβλέπεται, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής, κατάλληλος φυσικός ή τεχνητός φωτισμός ο οποίος, στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον προς τη διάρκεια και την ένταση του φυσικού φωτισμού μεταξύ 9.00 και 17.00. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κατάλληλος (σταθερός ή κινητός) φωτισμός, επαρκούς εντάσεως, που να επιτρέπει την επιθεώρηση των μόσχων ανά πάσα στιγμή.
Οι χώροι σταβλισμού των μόσχων πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε κάθε μόσχος να μπορεί να ξαπλώνει, να αναπαύεται, να σηκώνεται και να καθαρίζεται χωρίς δυσκολία. Ο χώρος στον οποίο ξαπλώνουν τα ζώα πρέπει να είναι άνετος, καθαρός και κατάλληλα αποστραγγιζόμενος. Το δάπεδο πρέπει να είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός και η ταλαιπωρία των μόσχων που στέκονται ή ξαπλώνουν σε αυτόν.
γ. Επιπρόσθετοι κανόνες για την προστασία των ενσταβλισμένων χοίρων
Οι κάτοχοι χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων οφείλουν να εφαρμόζουν, επιπλέον όσων ορίζονται στο υποκεφάλαιο Α, τους αναφερόμενους στο παρόν υποκεφάλαιο κανόνες, για τους ενσταβλισμένους χοίρους που εκτρέφουν.
α) Διατροφή
Σε όλους τους χοίρους πρέπει να παρέχεται τροφή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Σε περίπτωση που οι χοίροι τρέφονται ομαδικά και όχι ελεύθερα ή με αυτόματο σύστημα ατομικής παροχής τροφής, όλοι οι χοίροι της ομάδας πρέπει να λαμβάνουν τροφή την ίδια ώρα.
Όλοι οι χοίροι ηλικίας άνω των δύο εβδομάδων πρέπει να μπορούν να έχουν διαρκώς πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού.
Οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι που σταβλίζονται σε ομάδες πρέπει να σιτίζονται με σύστημα που να εξασφαλίζει ότι κάθε ζώο μπορεί να έχει αρκετή τροφή, ακόμη και στην περίπτωση παρουσίας και άλλων ζώων που διεκδικούν τροφή.
Προκειμένου να μετριαστεί η πείνα και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη μάσησης των χοίρων, σε όλες τις κυοφορούσες χοιρομητέρες ξηράς περιόδου και τους μικρούς θηλυκούς χοίρους, πρέπει να χορηγείται επαρκής ποσότητα, ογκώδους τροφής ή τροφής πλούσιας σε ίνες, υψηλής θερμιδικής αξίας.
β) Σταβλισμός
β1) Ελεύθερος χώρος δαπέδου
Οι χοίροι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα χώρο ανάπαυσης άνετο από φυσική και θερμική άποψη, στον οποίο μπορούν να αναπαύονται και να σηκώνονται χωρίς δυσκολία. Ο ελεύθερος χώρος δαπέδου πρέπει να έχει επαρκείς διαστάσεις ώστε να είναι δυνατή η κατάκλιση όλων των ζώων συγχρόνως.
ι) Χοιρίδια: Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ειδικό κελί τοκετού, τα χοιρίδια πρέπει να έχουν επαρκή χώρο ώστε να μπορούν να θηλάζουν χωρίς δυσκολία.
ιι) Απογαλακτισμένοι χοίροι & χοίροι αναπαραγωγής: Ο ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε απογαλακτισμένος χοίρος ή χοίρος αναπαραγωγής σε περίπτωση ομαδικού σταβλισμού, εξαιρουμένων των μικρών θηλυκών χοίρων μετά την οχεία και των χοιρομητέρων, καθορίζεται βάσει του ζώντος βάρους των χοίρων.
ιιι) Χοιρομητέρες & μικροί θηλυκοί χοίροι: Σε περίπτωση ομαδικού σταβλισμού, ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διατίθεται για κάθε μικρό θηλυκό χοίρο μετά την οχεία, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,64 m2 ενώ για κάθε χοιρομητέρα τουλάχιστον 2,25 m2. Σε ομάδες μικρότερες των 6 ατόμων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου πρέπει να αυξάνεται κατά 10%, ενώ σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ατόμων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10%.
ιv) Κάπροι: Ο ελεύθερος χώρος δαπέδου για κάθε κάπρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 m2. Σε περίπτωση που τα κελιά χρησιμοποιούνται και για την πραγματοποίηση της φυσικής οχείας, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 m2 και το κελί πρέπει να είναι ελεύθερο από κάθε εμπόδιο.
Οι χοίροι που σταβλίζονται ομαδικά και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί ή έχουν υποστεί επίθεση από άλλους χοίρους ή είναι άρρωστοι ή τραυματισμένοι, μπορούν να τοποθετηθούν προσωρινά σε ατομικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση ο χρησιμοποιούμενος ατομικός χώρος πρέπει να επιτρέπει στο ζώο να στρέφει το σώμα του με ευχέρεια, εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει τις ειδικές συστάσεις του κτηνίατρου.
β2) Προδιαγραφές επιφάνειας δαπέδου
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση του δαπέδου πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και η ταλαιπωρία των χοίρων. Η επιφάνεια του δαπέδου πρέπει να είναι κατάλληλη για το μέγεθος και το βάρος των χοίρων, ανθεκτική, επίπεδη και σταθερή, λεία και αντιολισθητική, καθαρή και κατάλληλα αποστραγγιζόμενη και να καλύπτεται από αχυροστρωμνή ή άλλο κατάλληλο υλικό.
β3) Ομαδικός σταβλισμός χοιρομητέρων & μικρών θηλυκών χοίρων
Στις εκμεταλλεύσεις δυναμικότητας μικρότερης των 10 χοιρομητέρων, και για τη χρονική περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι μπορούν:
ι) να σταβλίζονται ομαδικά. Ο στάβλος στον οποίο εκτρέφεται η ομάδα πρέπει να έχει πλευρές μήκους μεγαλύτερου από 2,8 m. Όταν η ομάδα αποτελείται από λιγότερα από 6 ζώα, ο στάβλος πρέπει να έχει πλευρές μήκους μεγαλύτερου από 2,4 m.
ιι) να παραμένουν σε ατομικές θέσεις , εφόσον μπορούν να στρέφουν το σώμα τους με ευχέρεια.
γ) Υγεία
Οι κυοφορούσες χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι πρέπει, εφόσον χρειάζεται, να υποβάλλονται σε θεραπεία κατά των εξωτερικών και εσωτερικών παρασίτων. Επιπλέον, στο πλαίσιο διασφάλισης κατάλληλων συνθηκών υγιεινής, τα κελιά τοκετού πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά, πριν την είσοδο των ετοιμόγεννων θηλυκών χοίρων σε αυτά.
Απαγορεύονται όλες οι επεμβατικές διαδικασίες που δεν πραγματοποιούνται για σκοπούς θεραπευτικούς, διαγνωστικούς ή για την αναγνώριση των χοίρων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και έχουν ως αποτέλεσμα τη βλάβη ή την απώλεια ενός ευαίσθητου μέρους του σώματος ή την αλλοίωση της δομής των οστών (πχ τοποθέτηση ρινικών κρίκων.
Η κοπή της ουράς αποβλέπει στην πρόληψη του δαγκώματος αυτής και δεν πρέπει να αποτελεί πάγια τακτική, αλλά να διενεργείται μόνον εφόσον υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ουρές των χοίρων υπέστησαν κακώσεις και εφόσον η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και την πυκνότητα του πληθυσμού, δεν έχουν αποδώσει. Έτσι, οι κάτοχοι χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, δυναμικότητας άνω των 10 ενσταβλισμένων χοιρομητέρων, στο πλαίσιο πρόληψης των δηγμάτων της ουράς και των αυτιών των χοίρων, οφείλουν:
1. να προβαίνουν σε ετήσια «αξιολόγηση κινδύνου», σχετικά με τη συχνότητα δαγκώματος της ουράς, η οποία πρέπει να τεκμηριώνεται από τα αναγραφόμενα στοιχεία των τηρούμενων αρχείων της εκμετάλλευσης. Κατά την εκτίμηση του κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως τα παρεχόμενα υλικά εμπλουτισμού, η καθαριότητα των σταβλικών εγκαταστάσεων, οι συνθήκες θερμοκρασίας και η ποσότητα του αέρα, η υγεία και η διατροφή των χοίρων και ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση τροφής και χώρου. Σε συνέχεια της αξιολόγησης κινδύνου, οι χοιροτρόφοι οφείλουν να συντάσσουν σχετική ειδική έκθεση βάσει ζωικών και μη ζωικών
δεικτών. Τονίζεται ότι, από 1/1/2023, τυχόν αναγκαιότητα κοπής της ουράς πρέπει να αιτιολογείται πλήρως στην εν λόγω έκθεση, στο πλαίσιο της επίτευξης «εκτροφής χοίρων με ακέραιη ουρά» στη χώρα.
2. να συμπληρώνουν το έντυπο καταγραφής ευρημάτων αλλοιώσεων λόγω δηγμάτων ουράς/αυτιών. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω συμπληρώνονται χωριστά για κάθε μια από τις κατηγορίες «χοιρίδια», «χοίροι στα κελιά απογαλακτισμού» και «χοίροι πάχυνσης».
3. να τηρούν τα απαιτούμενα από την εθνική νομοθεσία αρχεία, ήτοι:
-καταγραφής ευρημάτων αλλοιώσεων από δήγματα ουράς/αυτιών,
-ηλεκτρονικό αρχείο με ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό αλλοιώσεων από δήγματα ουράς/αυτιών,
-καταγραφής περιστατικών μετακίνησης σε κελιά περίθαλψης λόγω νοσηρότητας συνεπεία δηγμάτων της ουράς/αυτιών και πρόωρης απομάκρυνσης από την παραγωγή ή θανάτων λόγω δηγμάτων της ουράς,
-συμπληρωμένων εκθέσεων αξιολόγησης κινδύνου,
-αναλύσεων νερού,
-ανάλυσης σύνθεσης και χημικής ανάλυσης σιτηρεσίου,
-καθαρισμού και απολυμάνσεων των χώρων,
-συντήρησης και επισκευών εξοπλισμού,
-καταγραφής επιπέδων θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας,
-καταγραφής μέτρων που λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης δηγμάτων της ουράς υπό τη μορφή σχεδίου δράσης της εκτροφής
-πρόωρων απομακρύνσεων από την παραγωγική δραστηριότητα για λόγους διαφορετικούς από την τακτική εμπορική δραστηριότητα,
-όλα τα μητρώα που προβλέπονται από άλλες κείμενες διατάξεις (φαρμακευτικής αγωγής, χειρόγραφο μητρώο εκμετάλλευσης κλπ.).
Διαβάστε αναλυτικά τον Οδηγό (εδώ)
Ερώτηση στην Βουλή για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων του φετινού ΟΣΔΕ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρουν «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2023 με βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της, την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από αγρότες και κτηνοτρόφους.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρωτοφανής καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας και ενώ την 11/9/2023 έληξε η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των σχετικών δηλώσεων, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός εφαρμογής της ΝΕΑΣ ΚΑΠ, τόσο από το ΥπΑΑΤ όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως πλημμελής, απόρροια του γεγονότος ότι δεν έγινε ποτέ ουσιαστική διαβούλευση της με τους φορείς.
Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του έτους 2023, δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι Εφαρμογής. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΕ δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί ενώ υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά κενά και ασάφειες στη λειτουργία του.
Ειδική επισήμανση πρέπει να γίνει για τα οικολογικά σχήματα. Αν και με τα τελευταία κάθε αγρότης έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις απώλειες της επιδότησης της κατάργησης του πρασινίσματος, ωστόσο, στην πράξη είτε πολλά από αυτά είναι ανεφάρμοστα είτε η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση τα καθιστά μη εφαρμόσιμα, (πχ. Για το Π1 31.1 με τίτλο: «Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών», το επιλέξιμο των ποικιλιών ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της σποράς και της συγκομιδής τους, για το Π131.6 με τίτλο: «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με την χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», δεν είναι έτοιμη η δημόσια και δωρεάν εφαρμογή FAST και δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί εφαρμογές τρίτων, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εντάσσονται ως παραγωγοί ανεξαιρέτως όλοι χωρίς κριτήρια καταστρατηγώντας κάθε κανόνα βιολογικής μεθόδου καλλιέργειας και εκτροφής, κτλ).
Σημειούται ότι για τα οικολογικά σχήματα, ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί τα σχετικά πεδία που τα αφορούν ούτε οι αιρεσιμότητες που προβλέπονται από τις ΕΣΣ.
Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, λείπουν οι αναλυτικές εγκύκλιοι για τη διόρθωση σημείων της δήλωσης ΟΣΔΕ (π.χ. προθεσμία έκδοσης τιμολογίου για την ένταξη του δικαιούχου στην ενίσχυση και τρόπος ελέγχου αυτών) ενώ για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης η σχετική εφαρμογή αν και έχει ανοίξει, παρουσιάζει πολλά προβλήματα.
Συνεπώς, όλα τα ανωτέρω εκτός από το γεγονός ότι δημιουργούν καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής και καταβολής των ενισχύσεων και περαιτέρω δυσχέρειες και σύγχυση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, δημιουργούν και μεγάλο κίνδυνο είτε απώλειας πόρων είτε επιβολής μεγάλων προστίμων για την χώρα.
Επειδή η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της νέας ΚΑΠ θα οδηγήσει στην απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών
Επειδή όλα τα παραπάνω δημιουργούν δυσχέρειες και σύγχυση στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1) Θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να συντρέξουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους, σε όλους τους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής;
2) Προτίθεσθε να εκδώσετε διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων
3) Πότε θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και την προσαρμογή της, στις ανάγκες της Ελληνικής Γεωργίας;
4) Με ποια διαδικασία και με ποια στρατηγική έγινε η εσωτερική σύγκλιση, αφού δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση;
5) Ποιες πολιτικές προγραμματίζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;
Ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί παραγωγοί για το Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων».
Η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών.
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να κάνουν χρήση ψηφιακών εφαρμογών διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή πλατφόρμα Fast (Farm Sustainability Tool - Εργαλείο Αειφορίας Φάρμας για τα Θρεπτικά συστατικά).
Στην εν λόγω εφαρμογή θα αναρτώνται μια σειρά στοιχείων που αφορούν σε:
- πληροφορίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ΟΣΔΕ.
- πληροφορίες από τη δειγματοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίμακα.
- πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης (όπως η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών, η εφαρμογή θρεπτικών συστατικών και αρδεύσεων) την ιστορικότητα των καλλιεργειών, την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος και τους στόχους απόδοσης.
Η ενίσχυση καλύπτει την άδεια χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής, την αποζημίωση για το χρόνο που θα χρειάζεται ο παραγωγός για την ορθή και τακτική συμπλήρωση των στοιχείων, τις αναλύσεις, την κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και προσαρμογή του σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης και των απαραίτητων περιβαλλοντικών βελτιώσεων καθώς και το αυξημένο κόστος και το μειωμένο εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των πρακτικών διαχείρισης.
Για την χρήση της εφαρμογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης η ενίσχυση ανέρχεται στα 5 €/στρ.
Για το 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι «η εφαρμογή FAST με την οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί το Οικολογικό Σχήμα 6 βρίσκεται σε δοκιμαστική παραγωγική λειτουργία (beta version) για συσκευές με λειτουργικό Android και μπορείτε να την κατεβάσετε παρακάτω.
Εντός των προσεχών ημερών θα είναι διαθέσιμη και από το Google Play Store και θα μπορεί να δηλωθεί και στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2023.
Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στην παρούσα δοκιμαστική παραγωγική λειτουργία (beta version) θα πρέπει να παρακάμψετε τους ελέγχους της Google και να επιτρέψετε την εγκατάστασή της. Μετά την εγκατάσταση, επιλέγετε ΟΠΕΚΕΠΕ (για αγρότες και συμβούλους) και εισάγετε τους κωδικούς σας.
Όσοι χρήστες έχουν ήδη κωδικούς για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ θα λάβουν mail με το username που θα χρησιμοποιούν για το FAST.
Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη κωδικό για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχει απενεργοποιηθεί ο κωδικός τους, μπορούν να προβούν στις κατάλληλες εργασίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ) ακολουθώντας τα υποδεικνυόμενα βήματα».
Διαβάστε οδηγίες χρήσης και κατεβάστε την εφαρμογή (εδώ)
Να μην δίνουν τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών τους οι αγρότες σε αγνώστους ζητά με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι, το τελευταίο 24ωρο, λάβαμε καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι, άγνωστοι προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ πολίτες, οικειοποιούμενοι τα πραγματικά στοιχεία υπαλλήλων του, προσεγγίζουν παραγωγούς στις κοινότητες της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel), από τους οποίους ζητούν την παραχώρηση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, με αιτιολογία την καταγραφή των ζημιών στις εκμεταλλεύσεις τους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό, πως η καταγραφή ζημιών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, συνεπώς δεν εμπλέκεται στην διαδικασία αυτή.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από την δραστηριότητα επιτήδειων που προχωρούν σε αντιποίηση αρχής, για ίδιον όφελος, ο Οργανισμός ζητά από τους παραγωγούς να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, που προφανώς σκοπό έχουν την εξαπάτηση τους και καλεί όσους γίνονται δέκτες τέτοιων οχλήσεων να υποβάλλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους γεωργικών ενισχύσεων ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ από υπαλλήλους του Οργανισμού, κατ’ οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. με επίσκεψή τους στην εκμετάλλευση, μέσω email, μηνυμάτων, ή τηλεφωνημάτων) τα προσωπικά τους στοιχεία όπως, αριθμοί και άλλες πληροφορίες τραπεζικών καρτών ή κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους κατά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα (ebanking / phonebanking).
Τα απαραίτητα στοιχεία για τις πληρωμές των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων τις οποίες διεκπεραιώνει ο Οργανισμός, αντλούνται από τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι δικαιούχοι στον Οργανισμό, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται με κατάθεση στο τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής τους».
Σύσκεψη αγροτών από την ευρύτερη περιοχή Πλατυκάμπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου).
Την σύσκεψη διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων για αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.
«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης», ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης. Είναι μεγάλη η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, αφού οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε μηχανήματα, λάστιχα κ.ά.
Ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε ότι «μόνο με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας, αλλά και να θωρακιστεί η περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες μας».
Μετά από διεξοδική συζήτηση καταλήχθηκε πλαίσιο αιτημάτων, με διεκδικήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.
- Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών, με αναστολή του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί σαν κόφτης στις αποζημιώσεις.
- Την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος-τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
- Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.
Σήμερα Παρασκευή (22/9) θα γίνει νέα σύσκεψη αγροτών, στα Φάρσαλα, στην αίθουσα ΤΟΕΒ.
Η υπερψήφιση της άρσης των περιορισμών στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπως ζήτησε η ΕΕ, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Βούλγαρους αγρότες.
Την περασμένη Πέμπτη (14/9), το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Από το πρωί της Δευτέρας (18/9) σε βασικούς κόμβους έκαναν την εμφάνισή τους αγρότες, με τα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, διαμαρτυρόμενοι για την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.
Απόκλεισαν περισσότερους από 40 μεγάλους δρόμους της χώρας καθώς και συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία. Η κινητοποίηση θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Σόφια, σήμερα Τρίτη (19/9).
Πάνω από 900.000 αγρότες πλήττονται από την καταργηθείσα απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, τόνισαν εκπρόσωποι 26 κλαδικών οργανώσεων από τον αγροτικό τομέα της Βουλγαρίας.
Ο Γκεόργκι Μίλεφ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών της χώρας, τόνισε ότι θα γίνονται μετακινήσεις μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, επειδή βαριά γεωργικά μηχανήματα θα σταματήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους.
Οι Βούλγαροι αγρότες ζητούν την παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής ηλίανθων, σιταριού, καλαμποκιού και ελαιοκράμβης από την Ουκρανία. Επίσης να επεκταθεί η απαγόρευση εισαγωγών και σε άλλα προϊόντα, όπως στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το γάλα και το μέλι. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης αύξηση των επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με την προέλευση, την ποιότητα και την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
Όπως υποστηρίζουν οι Βούλγαροι παραγωγοί, «οι εισαγωγές χωρίς δασμούς από την Ουκρανία πιέζουν τις τιμές των προϊόντων τους και εξανεμίζουν τα περιθώρια κέρδους».
Θυμίζουμε ότι παρά την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, οι κυβερνήσεις σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές.
Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων 2023. Σχετικά με την αποδοχή των μεταβιβάσεων θα υπάρξει ενημέρωση με εκ νέου ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ τις προσεχείς μέρες.
Η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ).
Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη κωδικό για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχει απενεργοποιηθεί ο κωδικός τους, μπορούν να προβούν στις κατάλληλες εργασίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ).
Η Εγκύκλιος και τα Υποδείγματα Μεταβιβάσεων έτους 2023 είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση (εδώ).
Επισημαίνουμε ότι για το έτος 2023 δεν γίνονται δεκτές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2022, εκτός περιπτώσεων που αναφέρονται στην υπ αριθμ. 1930/81861/22-7-2015 ΥΑ , με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου ή ασθένειας (αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία) που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2022.
Μετά τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και τη λήψη κωδικού, επιλέγεται στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ μία από τις παρακάτω κατηγορίες μεταβίβασης:
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
- Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης
- Αλλαγή προσωπικών στοιχείων
- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη
- Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη
- Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή / και χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
Με την επιλογή της επιθυμητής κατηγορίας μεταβίβασης, επιλέγεται αυτόματα και το αντίστοιχο υπόδειγμα της αίτησης μεταβίβασης
Η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 θα γίνεται έως 10/10/2023.
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης χορήγησης της παρέμβασης Π1 - 32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος για την παραγωγή σπόρων προς σπορά».
Ο ετήσιος προϋπολογισμός, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, της συνδεδεμένης ενίσχυσης για παραγωγή σπόρων σποράς ανέρχεται στα στα 4.465.000 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης σπόρων προς σπορά για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται στα 95.000 στρέμματα.
Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 470 ευρώ/εκτάριο (47 ευρώ/στρέμμα).
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από την μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%.
Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για την συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επομένως, η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 400 ευρώ/εκτάριο (40 ευρώ/στρέμμα) και 541 ευρώ/εκτάριο (54,1 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων προς σπορά είναι:
Α. Ο καλλιεργητής/ενεργός γεωργός, ο οποίος συνάπτει σύμβαση καλλιέργειας για πολλαπλασιασμό πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά (συμβάσεις πολλαπλασιασμού σπόρων) με σποροπαραγωγική επιχείρηση. Ο καλλιεργητής διαθέτει την παραγωγή του στη συμβαλλόμενη σποροπαραγωγική επιχείρηση.
Β. Η σποροπαραγωγική επιχείρηση, η οποία καλλιεργεί ή παράγει η ίδια τον πιστοποιημένο σπόρο σποράς σε ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις.
Οι δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οφείλουν να καλλιεργούν σπόρους προς σπορά των ειδών κτηνοτροφικών ψυχανθών και οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Να χρησιμοποιούν αποκλειστικά προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο και εμπορικό όπου προβλέπεται, σπόρο σποράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις: α) 250744/ 17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861) και β) 6775/95992/ 24-07-2014 υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά οσπρίων και ορισμένων ψυχανθών» (Β’ 2130), όπως ισχύουν.
Κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή (Υλικό Καλλιτερευτή) για την παραγωγή προβασικού και βασικού σπόρου προς σπορά, όπως αναφέρεται στην 217265/28-01-2004 υπουργική απόφαση «Διατηρητές ποικιλιών φυτικών ειδών» (Β’ 203).
Β. Να μη χρησιμοποιούν σπόρους γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.
Γ. Να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών ή και στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να υπογράφουν σύμβαση καλλιέργειας με την σποροπαραγωγική επιχείρηση, στην οποία εκτός των άλλων, θα αναγράφονται το είδος, η ποικιλία και η κατηγορία του σπόρου προς σπορά που θα σπαρθεί και το έτος της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας. Το ανωτέρω συμφωνητικό θα κατατίθεται στην αρμόδια αρχή ελέγχου και πληρωμών με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Οι σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων προς σπορά οφείλουν:
1. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων παραστατικών τα οποία απαιτούνται για οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους.
2. Να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία που τεκμηριώνουν την πώληση προβασικού, βασικού, πιστοποιημένου και εμπορικού σπόρου προς σπορά, ή σπόρου βελτιωτή (Υλικού Καλλιτερευτή) στους καλλιεργητές, με τους οποίους έχουν συνάψει σύμβαση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, όπως κάθε φορά ισχύει.
3. Να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία που τεκμηριώνουν την παράδοση/πώληση από τους δικαιούχους, του παραγόμενου σπόρου προς σπορά προς πιστοποίηση.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ολοκληρώθηκε η συλλογή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές ΕΑΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, όπως και το 2022.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζεται η κατάθεση ΕΑΕ 2023 από ορισμένους δικαιούχους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕ Φθιώτιδας και την ΠΕ Έβρου, όπου για λόγους ανωτέρας βίας, που προκύπτουν από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, έως την 6η Οκτωβρίου, χωρίς να επιβάλλεται ποινή εκπρόθεσμης δήλωσης.
Ήδη ξεκίνησε ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθεί η αποσφαλμάτωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωμής της προκαταβολής.
Κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο ότι η πληρωμή τις προκαταβολής θα γίνει προς τα τέλη Οκτωβρίου, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Αναμένουμε τα ποσά του τσεκ.
Μηχανήματα για να καθαρίσουν τους δρόμους, επισκευές στην αγροτική οδοποιία και άμεση πληρωμή προκαταβολής ενισχύσεων αλλά να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής.
Αυτά περιλαμβάνει το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου-Ζαγορίν. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία. Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κατάσταση αποκλεισμού λίγοι στα σπίτια τους, αλλά εκατοντάδες από τα χωράφια τους, λόγω της καταστροφής του αγροτικού οδικού δικτύου
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα και άλλα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια κυρίως, αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων.
Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. Η κατάσταση είναι πλέον γνωστή στο Πανελλήνιο.
Ως προς τη φυσική και οικονομική αποκατάσταση της ζημιάς θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων των θεσμικών φορέων και συντονισμός τους για επίλυση του ζητήματος όλης της Δημοτικής Ενότητας σε τρία επίπεδα:
Α. Μηχανήματα Έργου: Ο Συνεταιρισμός ζητά άμεσα να διατεθεί μεγάλος αριθμός μηχανημάτων, μικρού-μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, από ιδιώτες ακόμα και από τον Ελληνικό Στρατό. Θα πρέπει να εργαστούν παράλληλα ώστε να λειτουργήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο και το εσωτερικό αγροτικό δίκτυο των χωριών μας. Να κληθούν εταιρείες και ιδιώτες ώστε να δηλώσουν διαθεσιμότητα είτε επ΄αμοιβή είτε αφιλοκερδώς.
Β. Αποζημιώσεις: Ανακοινώθηκε από τη Κυβέρνηση, την ίδια μέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στις 10/09/2023, το αποζημιωτικό μοντέλο. Αίτημα είναι να λειτουργήσει ταχύτατα ο μηχανισμός, να δοθούν προκαταβολές αμέσως μετά τις δηλώσεις και να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής. Η πλατφόρμα να μείνει ανοιχτή μέχρι να ανοίξουν όλα τα οδικά δίκτυα για να γίνουν σωστές δηλώσεις και εκτιμήσεις. Να κλείσει τέλος Οκτώβρη ώστε να καταμετρηθεί η συνολική εισκομιθείσα παραγωγή στον Συνεταιρισμό.
Γ. Αγροτική Οδοποιία: Είναι κύριο ζήτημα να δοθεί έμφαση στην αγροτική οδοποιία. Χωρίς να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση οι παραγωγοί εγκαίρως όλα τα παραπάνω, είναι άνευ σημασίας. Θα χαθεί η παραγωγή πάνω στα δέντρα.
Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός και παραμένει διαθέσιμος προς συνεργασία».
Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας), οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας.
Σχεδόν όλοι οι Δήμοι του Νομού Λάρισας, δεκάδες χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι πλημμυροπαθείς, είναι εγκαταλελειμμένοι από το κρατικό μηχανισμό στη τύχη τους.
Και προσθέτουν: «Όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, όλες οι καλλιέργειές να είναι κάτω από τα νερά και να σαπίζουν, με χιλιάδες ζώα πνιγμένα, κλπ. Αυτό που φάνηκε για ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση- περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ, κλπ.
Δεν μπορεί αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα, Μουζακίου και Πύλης, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων, κλπ, υποδομών και έργων στην ύπαιθρο. Θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τις πλημμύρες όπως συμβαίνει με το φράγμα Σμοκόβου που περιορίζει την ένταση και καταστροφή στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά.
Και όλα αυτά όταν έχουμε κατά διαστήματα πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα πριν μόλις 3 χρόνια τον ΙΑΝΟ. Ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια πάλι από τους ίδιους υπεύθυνους που δεν υλοποίησαν τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα και τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις τα θέλουμε για να μας προστατέψουν.
Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε είναι έγκλημα, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ).
Αυτό είναι το κράτος τους που μπορεί και παίρνει μέτρα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και οι βιομήχανοι με το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωής, με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, να γίνονται στο άψε σβήσε οδικοί άξονες και φωτοβολταϊκά - ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ, κλπ.
Γιατί μας μετρούν στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν τις αποζημιώσεις ψίχουλα παρά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
Επίσης αυτό που αναδείχθηκε και σε αυτή την καταστροφή είναι πως μόνος του ο κόσμος με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. Ευχαριστούμε όλους για την αλληλεγγύη που δείχνουν, τα εργατικά σωματεία και εθελοντές που έδωσαν σκληρή μάχη να μην πλημμυρίσουν χωριά και πόλεις και τώρα βοηθάνε αποφασιστικά στην αποκατάσταση των ζημιών και στον καθαρισμό σπιτιών. Τα σωματεία, τους φορείς, τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την χώρα με την συγκινητική βοήθεια που συγκεντρώνουν και στέλνουν καθημερινά στην Θεσσαλία.
Άμεσα διεκδικούμε:
- Να παρθούν μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες. Να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
- Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
- Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά θα τον διαβούμε με την δύναμη της ενότητας, της οργάνωσης και των αγώνων μας. Η ΕΟΑΣΝΛ, οι άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας συντονισμένα, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τους αγώνες μας και παλεύουμε για:
- Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ.
- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Ως εδώ με την πολιτική τους που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί μετράμε νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια, καταστραμμένες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα και υποδομές. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε και πρέπει σήμερα. Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας».
Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία, αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Ζαγοράς Πηλίου.
Και προσθέτει: «Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αποκλεισμένοι ακόμα στα σπίτια τους, λόγω της κατεστραμμένης οδικής σύνδεσης.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα.
Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση.
Αυτή την ώρα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, όπως βέβαια και αρκετά άλλα στο Πήλιο. Για τη Ζαγορά δεν υπάρχει πρόσβαση από καμία οδό, παρά μόνο από αέρος ή από θαλάσσης μόνο για τα παράλια της περιοχής. Είναι κλειστή η έξοδος προς Βόλο, μέσω κάθε κλάδου του Πηλίου. Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο. Είναι αποκλεισμένα μεταξύ τους και τα τρία χωριά με το Πουρί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμα και πεζή είναι επικίνδυνη η μετακίνηση και σε κάποια σημεία αδύνατη.
Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων.
Αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα. Με διαλυμένο όμως ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.
Υπάρχουν αγροκτήματα που «στάθηκαν όρθια» όπως και μέρος της παραγωγής προς συγκομιδή και εμπορική διακίνηση, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά. Στα απειροελάχιστα αγροκτήματα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπήρχαν άλλωστε ήδη πριν το φαινόμενο ζητήματα επί της προσδοκώμενης συγκομιδής λόγω κλιματικής αλλαγής, ακόμα και να εκτελεστεί η συγκομιδή, είναι αδύνατη η παράδοση των προϊόντων στο συσκευαστήριο.
Δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Είναι επίσης αδύνατη η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή. Παραμένει όμως πρόβλημα η αδυναμία συγκομιδής του κύριου προϊόντος, που αποτελεί περισσότερο από το 95% της συνολικής προς εμπορία ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα μήλα ΖAGORIN που θα συγκομιστούν και θα κυκλοφορήσουν στις αγορές, εννοείται θα τυγχάνουν της υψηλής ποιότητας που εγγυάται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αρκεί να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν.
Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου και βρίσκεται σε διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας προς συνεργασία, στο πλαίσιο εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλα τα μέσα που έδωσαν βήμα σε εκπροσώπους μας, όσο ήταν εφικτή η επικοινωνία, για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της Ζαγοράς. Ευχαριστούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές, συνεργάτες και συναδέλφους που όλες αυτές τις ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας με ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου μας, αλλά κυρίως για να ενημερωθούν για την κατάστασή μας. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό».
Ανακοινώθηκε παράταση υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2023 για συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο του άρθρου 3 του ΚΑΝ 2116/2021 σχετικά με τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις, σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί οριστικοποίηση δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - ΕΑΕ έτους 2023 μετά την καταληκτική ημερομηνία στις 11/9/2023 χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.
Η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία η σημερινή 11/9/2023.
Ξεκινούν προσπάθειες από αγροτικές οργανώσεις της χώρας για παροχή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνος, καλεί κάθε έναν από εμάς, αγρότες, κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες, υπαλλήλους, φοιτητές, νεολαίους και όποιον άλλο θέλει, να βοηθήσει να ενωθούμε σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης, αγάπης και συμπόνιας.
Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε:
Φιλοξενία Ζώων: Αν έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε ζώα που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Η προσωρινή φιλοξενία ζώων είναι πολύτιμη σε αυτήν την κατάσταση.
Παροχή Ζωοτροφών: Αν έχετε εφοδιασμό ζωοτροφών που μπορείτε να προσφέρετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε επίσης μαζί μας. Οι ζωοτροφές είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των ζώων που έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες.
Χρηματικά: όπου θα αναρτήσουμε τις επόμενες ημέρες λογαριασμούς από αγροτικούς συλλόγους των πλημμυρισμένων περιοχών
Είμαστε σίγουροι ότι, με την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους και τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Με κάθε πράξη αγάπης, αναδεικνύουμε τον αληθινό εαυτό μας. Με κάθε χαρά που φέρνουμε σε αυτές τις ζωές, αντισταθμίζουμε τον πόνο της καταστροφής.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και τη συμβολή σας στην ανακούφιση της κρίσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Μόσχος Θωμάς 6974631337.
Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την με οργάνωση Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» προχωρά σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους που τα χρειάζονται στο Βόλο και την Καρδίτσα.
Η συγκέντρωση ειδών θα πραγματοποιηθεί στην αγορά του Κόδρα, το Σάββατο (9/9/2023), από τις 08.00 μέχρι τις 14.00 και θα τη μεταφέρουμε την ίδια μέρα στους πληγέντες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν όσοι φίλοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να φέρουν τα παρακάτω είδη:
- Νερά & χυμούς
- Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μακαρόνια, ρύζι κλπ)
- Κρουασάν, μπισκότα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
- Καθαριστικά είδη
- Χαρτιά κουζίνας & υγείας
- Προϊόντα ατομικής υγιεινής
- Κλινοσκεπάσματα
Οι βιοκαλλιεργητές των αγορών βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης, θα συνδράμουν εκτός με τα παραπάνω και με νωπά προϊόντα για τις ανάγκες παρασκευής συσσιτίων της Κοινωνικής Κουζίνας.
Στο μεταξύ η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής:
«Ο κτηνοτροφικός κλάδος περνάει ένα μαρτυρικό καλοκαίρι με καμένα ζώα από τις φωτιές και πνιγμένα από την θεομηνία που πλήττει την Θεσσαλία τις τελευταίες μέρες.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την θεομηνία «Daniel», καθώς και στο σύνολο του πληθυσμού και δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα τους να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην επανέναρξη της ζωής τους.
Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση καταγραφή των ζημιών και την όσο πιο γρήγορα γίνεται αποζημίωση των πληγέντων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να επιτρέψει στους αγρότες περαιτέρω εξαιρέσεις από περιβαλλοντικά μέτρα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις να το πράξουν από τα κράτη μέλη.
Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, να κάνει εξαίρεση από ορισμένα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ). Μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου αλλάζουν για το 2024 οι υποχρεώσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων για την είσπραξη του τσεκ (ενίσχυσης), δηλαδή αφορά το καθεστώς της «αιρεσιμότητας» στη νέα ΚΑΠ.
Τα μέτρα όμως αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις σπορές του φετινού φθινοπώρου. Οι αγρότες µε άνω των 100 στρεµµάτων αροτραίες καλλιέργειες θα πρέπει από τις φθινοπωρινές σπορές, να ακολουθήσουν τους κανόνες αµειψισποράς και τη διάθεση τµήµατος της εκµετάλλευσης σε µη παραγωγικά στοιχεία και εκτάσεις (π.χ αγρανάπαυση).
Οι υποχρεώσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων για την είσπραξη του τσεκ (καθεστώς της «αιρεσιμότητας» στην ΚΑΠ) είναι:
ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση
Οι γεωργοί που διαχειρίζονται μόνιμους βοσκοτόπους οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διατηρείται η αναλογία των εκτάσεων των βοσκοτόπων προς τις συνολικές γεωργικές εκτάσεις της χώρας. Η αναλογία εκτάσεων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 5% σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την αναλογία του 2018.
Αν ξεπεραστεί το όριο αυτό, οι γεωργοί που έχουν μετατρέψει βοσκοτόπους σε άλλες γεωργικές χρήσεις υποχρεούνται να επαναμετατρέψουν τις εκτάσεις σε βοσκότοπο. Η παρακολούθηση σε ετήσια βάση της μετατροπής των βοσκοτόπων και της τήρησης της ανωτέρω αναλογίας θα γίνεται με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.
ΚΓΠΚ 2: Προστασία υγροτόπων και τυρφώνων
α. Υγρότοποι όλης της χώρας: Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε
περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας.
Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στους παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
β. Μικροί Νησιωτικοί Υγρότοποι
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στου παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
ii. Απαγορεύονται οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης και επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγροτόπων, στο πλαίσιο εφαρμογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων. Οι υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούν τη χρήση τους.
iii. Απαγορεύονται οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα, οι επιχωματώσεις, η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας, η επέκταση των καλλιεργειών και η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη προκύπτει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση και οικολογική διαχείριση του υγροτόπου.
iv. Απαγορεύονται οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο και προκαλούν αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων και της άντλησης υδάτων, εκτός αν αποσκοπούν στη διατήρηση του υγροτόπου.
γ. Υγρότοποι σε περιοχές NATURA 2000
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στου παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
ii. Για τους υγροτόπους οι οποίοι περιλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, εφαρμόζονται οι όροι που θα περιγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης, όταν αυτά εκπονηθούν και θεσμοθετηθούν.
δ. Τυρφώνες (από το 2025)
Μέχρι το έτος 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των οριοθετημένων περιοχών των τυρφώνων της χώρας στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) - Land Parcel Identification System (L.P.I.S.) του ΟΠΕΚΕΠΕ και η έκδοση των ορθών γεωργικών πρακτικών για την προστασία της οργανικής ουσίας των τυρφώνων.
ΚΓΠΚ 3: Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας
Απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιά, κ.ά.). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα των αρόσιμων καλλιεργειών:
i. ενσωμάτωση στο έδαφος
ii. βόσκηση
iii. διατήρηση ή κοπή των υπολειμμάτων και παραμονή τους στο χωράφι ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, πριν την προετοιμασία του εδάφους για την σπορά/φύτευση της εαρινής καλλιέργειας.
ΚΓΠΚ 4: Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων
α. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, καθώς και φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια ζώνη πέρα της όχθης υδάτινων όγκων των υγροτόπων, ποταμών, υδατορεμάτων, λιμνών, διωρύγων,
τάφρων και καναλιών άρδευσης ή στράγγισης. Το ελάχιστο πλάτος αυτής της ζώνης ανάσχεσης είναι τρία (3) μέτρα.
β. Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι (6) μέτρων κατά μήκος των παραπάνω επιφανειακών υδάτινων σωμάτων.
ΚΓΠΚ 5: Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους
α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται.
γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 1/11 εκάστου έτους έως και τις 15/3 του επόμενου έτους.
δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.
ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
Τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του προτύπου, καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.
ΚΓΠΚ 6: Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες
α. Στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστους έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες.
Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.
β. Στα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10% να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 5/3 του επόμενου έτους. Η κάλυψη του εδάφους μπορεί να γίνεται με συγκαλλιέργεια, φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.
ΚΓΠΚ 7: Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από την καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό
Αφορά αειφορική διαχείριση των εδαφών των αρόσιμων καλλιεργειών, εκτός των ορυζώνων, και στις εκμεταλλεύσεις με αροτραίες καλλιέργειες άνω των 10 εκταρίων.
α. Να εφαρμόζουν κάθε χρόνο αμειψισπορά με εναλλαγή καλλιεργειών από διαφορετικά βοτανικά γένη τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, ώστε εντός τριών (3) καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεμάχιο με αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί με τουλάχιστον δυο (2) κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών.
ΚΓΠΚ 8: Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, για όλες τις γεωργικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φυτικών φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών.
ΚΓΠΚ 9: Απαγόρευση της μετατροπής ή άροσης των μόνιμων βοσκοτόπων που έχουν οριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι βοσκότοποι σε περιοχές του δικτύου Natura 2000
Στις εκτάσεις μόνιμων βοσκότοπων, που βρίσκονται εντός των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA), δεν επιτρέπεται η άροση, καθώς και η μετατροπή τους σε άλλη γεωργική χρήση.
Η χώρα μας κέρδισε την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά 9,5 εκατ. στρεμμάτων χάρις στην αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων.
Στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας προχώρησε στον χαρακτηρισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιοχή της χώρας με στόχο να καταργηθεί η τεχνική λύση..
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα αυτές οι εκτάσεις δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είχε γίνει η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταθέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΕΕ τροποποιητική µε την προσθήκη των επιπλέον επιλέξιµων βοσκοτόπων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από την εποχή της προεδρίας Γρηγόρη Βάρρα υπάρχει στα συρτάρια του ΟΠΕΚΕΠΕ η σχετική μελέτη.
Η ένταξη νέων βοσκοτόπων θα φέρει νέα µοναδιαία αξία δικαιωµάτων στα βοσκοτόπια αλλά και τα νέα όρια για τη λήψη της αναδιανεµητικής ενίσχυσης.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να είχε τροποποιήσει
α) τις µέσες µοναδιαίες αξίες των δικαιωµάτων στις Περιφέρειες, για την εφαρµογή της εσωτερικής σύγκλισης,
β) το κατώτερο και ανώτατο όριο (σε επιλέξιµη έκταση), της διανοµής συµπληρωµατικής στήριξης
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι εκτάσεις στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.
Επίσης η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας 9,5 εκατ. στρεμμάτων λύνει το πρόβλημα της τεχνικής λύσης και έτσι θα μπορούν να εφαρμοστούν τα eco-schemes στην κτηνοτροφία.
Ένα ακόμη θέμα που αναμένεται να αλλάξει στην ΚΑΠ και αφορά την κτηνοτροφία είναι η εξαίρεση της συνδεδεμένης στα βοοειδή για σφάγια του 13ου μήνα, που είχε αναδείξη σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου. Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα ελληνικά μοσχάρια κρεατοπαραγωγής.
Αυτό που δεν τολμά να αγγίξει το ΥπΑΑΤ είναι ότι ζητούν οι κτηνοτρόφοι, τα βοσκοτόπια να τα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο.
H Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο (9 Σεπτεμβρίου) και ώρα 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες ενώνουμε την φωνή μας με τα εργατικά σωματεία, τους Συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων, τους συλλόγους φοιτητών και γυναικών, διεκδικώντας την ζωή και το μέλλον που μας ανήκει – βάζοντας φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που θυσιάζει τις ανάγκες μας στον βωμό της κερδοφορίας μιας χούφτας εκμεταλλευτών του κόπου και του ιδρώτα μας σε βάρος των αναγκών και της ζωής μας.
Για ένα ακόμη καλοκαίρι βιώνουμε επιπρόσθετα τις τεράστιες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας, σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, καμένα κοπάδια, καταστροφή σπιτιών και αγροτικού κεφαλαίου, μα πάνω από όλα τις απώλειες ανθρώπινων ζωών – πραγματικά εγκλήματα!
Ένας λαός απροστάτευτος, χωρίς αντιπυρική θωράκιση, χωρίς μέσα πρόληψης και πυρόσβεσης με τεράστια κενά στην στελέχωση της Πυροσβεστικής και των άλλων αρμόδιων φορέων, συνέπεια της λογικής των κυβερνώντων να θεωρείται ως “κόστος” ό,τι δεν φέρνει κέρδη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Η ΠΕΜ καλεί όλους και όλες να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που είδαν την περιουσία τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός και ταυτόχρονα να εντείνουμε την δράση μας σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές για άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πυρόπληκτων συναδέλφων, για ουσιαστικές αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν την δυνατότητα να συνεχίσουν στο επάγγελμα και όχι ψίχουλα ελεημοσύνης και αποποίησης ευθυνών.
Ταυτόχρονα έχουμε νέα εκτίναξη του ήδη τεράστιου κόστους παραγωγής που σε συνάρτηση με τις μειωμένες τιμές και τη μειωμένη παραγωγή, σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργητικών εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημα μας, με αποτέλεσμα σε βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών.
Η υποτυπώδης ενίσχυση στο αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για 15 ευρώ/Mwh δεν καλύπτει την νέα μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος το οποίο κυβερνήσεις – ΕΕ έχουν μετατρέψει σε χρηματιστηριακό προϊόν. Η τιμή του πετρελαίου τραβάει την ανηφόρα με νέες αυξήσεις ενώ ακόμη και αυτά τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ για επιστροφή μέρους του ΕΦΚ, που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, δεν έχουν δοθεί ακόμη. Νέες αυξήσεις έχουμε στα μέσα και εφόδια που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής.
Οι μεγάλες καταστροφές σε πολλά προϊόντα και περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% - από τον ΕΛΓΑ, μετά από πολλούς μήνες. Οι ασθένειες που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, περονόσπορος στα αμπέλια-σταφίδα, φουζικλάδιο στα μήλα, παρά τα μέτρα που πήραν οι αγρότες, όπως οι περισσότεροι ψεκασμοί που ανέβασαν το κόστος παραγωγής, η ακαρπία στην ελιά δεν θα αποζημιωθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε καν από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ).
Την ίδια ώρα ο νέος Υπουργός ΑΑΤ ανακοινώνει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για έναν ΕΛΓΑ που θα λειτουργεί όπως η ασφάλιση των αυτοκινήτων, με ένα υποχρεωτικό πλάνο ασφάλισης το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στα ασφάλιστρα γεωργών και κτηνοτρόφων και από κει και πέρα θα ασφαλίζονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια μόνο εφόσον οι ασφαλισμένοι πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει το απαγορεύει η Ε.Ε.
Η νέα ΚΑΠ θα φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση την πλειοψηφία των συναδέλφων καθώς αυτή σχεδιάζεται και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση.
Ακούμε ευχολόγια για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, βαρύγδουπες δηλώσεις για τους νέους αγρότες, σχέδια επί χάρτου για την “κλιματική κρίση”, όμως δεν ακούμε το πιο ουσιαστικό που είναι τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους νέοι και παλιοί αγρότες, μέτρα προστασίας της παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομών (σχολεία, κέντρα υγείας, αθλητισμός πολιτισμός κλπ) στην ύπαιθρο που να υποστηρίζουν την παραμονή της αγροτικής οικογένειας στα χωριά.
Η οργή και αγανάκτηση που εξαντλείται στο καφενείο και στο facebook, η απογοήτευση που οδηγεί σε αδράνεια δεν θα μας δώσουν καλύτερο εισόδημα, δεν θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, δεν θα φέρουν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ,
Μην αναθέτεις την ζωή σου σε βουλευτές και παράγοντες, μην συμβιβάζεσαι με ψίχουλα και επιδόματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι! Δουλεύουμε σκληρά, θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων και του ιδρώτα μας.
Πίστεψε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Πίστεψε στην εμπειρία σου, το ξέρεις καλά, οτιδήποτε κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων, τίποτε δεν μας χαρίστηκε ποτέ!
Δίνουμε βροντερό παρών στην μεγάλη συγκέντρωση, στην Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, διεκδικώντας:
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως τους εφοπλιστές. Μείωση και πλαφόν στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επιδότηση μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικά φαινόμενα, ακαρπία, διάφορες νόσους ή πουλήθηκαν σε τιμές κάτω του κόστους.
- Να δοθούν άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους και σε όλες τις άλλες ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα και θα καλύπτουν το τεράστιο κόστος παραγωγής.
- Όχι στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
- Αντιπλημμυρικά και έργα υποδομής για την προστασία, καθώς και αρδευτικά που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής.
Δυναμώνουμε την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες, μαζικοποιούμε και λειτουργούμε τους Συλλόγους, οργανωνόμαστε και συγκεντρώνουμε δυνάμεις για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος παλεύοντας για την επιβίωση μας.
Οι αγρότες έχουν στη διάθεση τους λίγες ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ για το έτος ενίσχυσης 2023.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥπΑΑΤ:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ - μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί - λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».
Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να δοθεί καμιά παράταση ΟΣΔΕ γιατί δεν θα μπορεί να πληρωθεί η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου (ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση).
Αυτό που αξίζει όμως να αναφέρουμε είναι ότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά σε σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου για την προσπάθεια της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να δημιουργήσει σε ένα παράλληλο καθεστώς κατάθεσης των δηλώσεων της ΕΑΕ 2023 - ΟΣΔΕ.
Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε σχετικό άρθρο που ανέφερε την ποσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ... ιδιωτικός ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ).
Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει ότι «μόνη διέξοδος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πλήρης ενσωμάτωση των λειτουργιών του στο gov.gr, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Τα ΚΥΔ οφείλουν να ενισχύσουν την εφαρμογή του gov.gr και να εγκαταλειφθεί το τέχνασμα της χρήσης δεύτερης πλατφόρμας. Μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση στο κυβερνητικό νέφος, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να συνεργαστούν».
Όσον αφορά το ΟΣΔΕ, μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί, λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, ξεκαθαρίζει το ΥπΑΑΤ.
Υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ γίνεται έως και την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο εκτός από τα προβλήματα στα οικολογικά σχήματα έχουμε θέματα και με τα προγράμματα του ΠΑΑ.
Το πρόβλημα είναι ότι αν και το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωση, που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών δεν υπογράφηκε ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «οι κτηνοτρόφοι θα δηλώσουν τον αριθμό ζώων τους. Έαν τελικά υπογραφεί η παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών τότε όσοι παρουσιάζουν μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχουν πρόβλημα με την ένταξή τους στο πρόγραμμα».
Πάντως υπάρχουν φόβοι για μείωση της ενίσχυσης που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι (βασική, πρασίνισμα κ.α.). Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, «στα οικολογικά σχήματα μόνο τα βιολογικά μπορούν να τρέξουν. Τα υπόλοιπα όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί η βασική ενίσχυση λόγω του πρασινίσματος κατά 40%. Και δεν μιλάμε για την μείωση του τσεκ λόγω της νέας ΚΑΠ (σύγκλιση). Τα πράγματα είναι οριακά για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και αν χαθούν χρήματα, είτε από το πρασίνισμα είτε από τις αυτόχθονες και κάποιο άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ, είναι σίγουρο ότι πολλές εκτροφές θα κλείσουν».
Προβληματισμένος είναι ο βοοτρόφος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γκόλιας, από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μείωση εισοδήματος στα τέλη του 2024 λόγω μειωμένων ενισχύσεων σε τσεκ, προγράμματα ΠΑΑ και εξισωτική τότε μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αναμένεται να σταματήσει το επάγγελμα. Δεν γνωρίζω αν αυτό θέλουν να πετύχουν. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οικονομικά τα πράγματα είναι οριακά στην κτηνοτροφία. Καλώς ή κακώς στηρίζεται ο κλάδος από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι βιώσιμος».
«Σε ένα κτηνοτρόφο το 33% του εισοδήματος είναι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ. Αν δεν πάρουν οικολογικά σχήματα και μειωθεί το τσεκ κατά 2,5% λόγω ΚΑΠ, τότε πάμε για μια μείωση των ενισχύσεων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι, κατά 50%, σε ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν μη βιώσιμες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην χώρα μας και σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος.
Οι Ισπανοί αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία κατά της προνομιακής πολιτικής που ακολουθεί η Κομισιόν απέναντι στους αγρότες των τρίτων χωρών.
Συγκεκριμένα οι ισπανικές οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA μαζί με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Κόρδοβα στην Puerta del Puente (Plaza del Triunfo), την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου 2023), έξω από το κτίριο που θα γίνει η άτυπη σύνοδος υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, υπό την προεδρία του Ισπανού, Λουίς Πλάνας.
Όπως τονίζουν οι αγροτικές οργανώσεις, «η ισπανική ύπαιθρος ζητά να έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι τρίτες χώρες από την ΕΕ». Θεωρούν απαραίτητο «τα τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα για ύπαρξη υπολειμμάτων».
Επίσης επισημαίνουν ότι κάποια λόμπι στις Βρυξέλλες δρουν κατά της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ. Παράλληλα το υψηλό κόστος εισροών έχει φέρει μια καταστροφική οικονομική κατάσταση σε όλους τους κλάδους της ισπανικής αγροτικής παραγωγής.
Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι «μη ρεαλιστική», απαιτεί περισσότερα με λιγότερους πόρους, αύξησε την γραφειοκρατία και περιλαμβάνει νέες υποχρεώσεις για τους παραγωγούς που φέρνουν αύξηση του κόστους και μείωση της παραγωγής.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα απαιτήσουν από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ «να θεωρήσουν την παραγωγή τροφίμων σαν ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας» και να προχωρήσουν σε αλλαγή της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, έτσι ώστε να εγγυάται την ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια. «Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τον παραγωγικό ιστό, δηλαδή τους Ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους», καταλήγουν στο ψήφισμά τους.
Όσο περνά ο καιρός φαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) στη νέα ΚΑΠ.
Όπως έχουμε τονίσει στον ΑγροΤύπο οι μισοί περίπου γεωργοί δεν μπορούν να εφαρμόσουν οικολογικό σχήμα, ενώ στην κτηνοτροφία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Τώρα που κατάλαβαν στο ΥπΑΑΤ ότι γράφαμε εδώ και καιρό στον ΑγροΤύπο προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα, επειδή τέλη του έτους αναμένεται να υπάρξει «Βατερλώ» με την πληρωμή του «νέου πρασινίσματος».
Ήδη βγήκαν εκτός οι αναβαθμίδες. Ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, γεωπόνος από την Σπάρτη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα προβλήματα με την ηλεκτρονική εφαρμογή που έθεσαν στη διάθεση των παραγωγών προκειμένου να υποβάλλουν την δήλωση ΟΣΔΕ του τρέχοντος έτους. Εκεί φάνηκε ότι το οικολογικό σχήμα Π1-31.8 «διατήρησης και προστασίας των καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες» δεν μπορεί να τρέξει στην Λακωνία και σε όλη την Πελοπόννησο (μιλάμε για κλίση εδάφους 8%).
Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».
Σύμφωνα με την εφαρμοστική απόφαση, δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια η εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) καθώς και από πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι.
Δηλαδή με ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης μπορεί ο παραγωγός να ενταχθεί στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» και να εισπράξει την ενίσχυση. Με βάση αυτό το έγγραφο δεν θα μπορεί να αγοράσει συμβατικά φυτοπροστατευτικά για ένα έτος.
Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην Θεσσαλία. Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.
Εκτός όμως της μειωμένης ενίσχυσης θα έχουμε και πρόστιμα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σε έλεγχο της ΕΕ υπάρξουν ποινές και οι αγρότες αναγκαστούν να έχουν 3ετή αποκλεισμό από τα οικολογικά σχήματα; Δηλαδή μιλάμε για μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος.