Σημαντικές ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες είχαμε από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε, την Τετάρτη (17/5), πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «χτυπήθηκαν πολλές περιοχές του κάμπου σε Νάουσα και Βέροια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη αυτή την περίοδο για όλες τις ποικιλίες. Βέβαια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Βέροια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το μισό του κάμπου της Ημαθίας και πολλές περιοχές της Πέλλας χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την μεγάλη βροχόπτωση που ακολούθησε. Πολλά χωριά, όπως Αρχάγγελος, Σκύδρα, ορεινή Αλμωπία, Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή, έχουν σημαντικές ζημιές. Σε πείπου 15 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή σε ροδάκινα και νεκταρίνια και τώρα όλα αυτά είναι μη εμπορεύσιμα. Πολλά βαμβακοχώραφα έχουν πλημμυρίσει και έπαθαν ζημιά. Οι παραγωγοί έκαναν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν. Άμεσα η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ γιατί έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρό χαλάζι έπληξαν την ορεινή Αλμωπία, κυρίως περιοχές σε Αρχάγγελο και Περίκλεια. Ο κ. Γιάννης Τσολάκης, παραγωγός από την Αριδαία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι χτύπησε ταυτόχρονα από δύο πλευρές τον κάμπο της Αλμωπίας, ανατολικά και δυτικά. Οι ζημιές για όλα τα πυρηνόκαρπα που ήταν στην συγκομιδή είναι μεγάλες. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς».
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «χαλάζι χτύπησε τα χωριά Καμποχώρι, Επισκοπή και Λουτρό. Ήταν τόσο μεγάλη η διάρκεια του φαινομένου που ακόμη και την επόμενη ημέρα τα χωράφια ήταν κάτασπρα σαν να είχε χιονίσει. Τα νεκταρίνια ήταν να συγκομιστούν σε 15 ημέρες. Το χαλάζι τα έκανε μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά στα νεκταρίνια είναι ολική 100%. Όμως ζημιά έπαθε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Θα υπάρξει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.
Αποφάσισαν τα ακόλουθα:
1) Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
2) Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
3) Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
4) Ο ΕΛΓΑ προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους - εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.
Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.
Σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στον κάμπο των Ιωαννίνων αλλά και στις πεδιάδες της Άρτας και της Πρέβεζας, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Ήδη οι παραγωγοί της περιοχής υποβάλλουν αναφορές ζημιών προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πιλιαφάς από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ των Ιωαννίνων, «συνεχίζεται η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, καθώς και ανεμοθύελλες, που έπληξαν πολλές περιοχές και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν ζημιές σε σανοδοτικά φυτά, καλαμπόκι και κηπευτικά.
Επίσης βλέπουμε ζημιές σε ακτινιδιές στην Άρτα, που αυτή την εποχή είναι σε προχωρημένο στάδιο η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στα αμπέλια της Ζίτσας. Ακόμη θα πρέπει να δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται τα εσπεριδοειδή σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, γιατί από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι ζημιές μόνο μετά το δέσιμο του καρπού».
Στο μεταξύ λόγω των παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που πλήττουν περιοχές της χώρας και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. H επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Αντιμέτωποι με σοβαρά αδιέξοδα για το εισόδημά τους βρίσκονται πολλοί παραγωγοί, μέλη Συνεταιρισμών και μη, σε πολλές περιοχές της χώρας. Αιτία οι ζημιές που προκλήθηκαν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αρχές καλοκαιριού από τις ασυνήθιστα συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Οι βροχοπτώσεις αυτές δημιουργούν μια σειρά έντονων προβλημάτων, που πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν τώρα, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος και, παράλληλα, την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων.
Οι ζημιές αυτές ανησυχούν σοβαρά τους παραγωγούς γιατί το κόστος καλλιέργειας στην αρχή της περιόδου ειδικά στα σιτηρά ήταν πολύ αυξημένο, οπότε από τη μείωση της παραγωγής η ζημιά φέτος είναι μεγαλύτερη.
Ενδεικτικά, ανά μεγάλη ομάδα καλλιεργειών αυτή τη στιγμή μας μεταφέρονται από τους Συνεταιρισμούς μέλη μας οι εξής σημαντικές ζημιές:
1. Σιτηρά και άλλα ετήσια σανοδοτικά ή καρποδοτικά φυτά: Από τον Έβρο και μέχρι την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών προσβλήθηκαν από ασθένειες λόγω των βροχοπτώσεων και πλέον σημαντικές εκτάσεις δεν θα μπορούν να συγκομισθούν γιατί πλάγιασαν από το βάρος του νερού. Όμοια, ήδη κοπές, ειδικά μηδικής, ακόμα και σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος δεν θα μπορέσουν να συγκομισθούν γιατί σάπισαν στο έδαφος. Σε όσες από αυτές τις καλλιέργειες καταβάλλονται συνδεμένες ενισχύσεις με βάση και την παραγωγή πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
2. Νέες σπορές και φυτεύσεις σε Βαμβάκι, Αραβόσιτο, βιομηχανική τομάτα, ετήσια κηπευτικά κλπ.: Στις ίδιες παραγωγικές περιοχές οι παραγωγοί, είτε έχουν προβλήματα καταστροφής των πρώτων σπορών σε αυτές τις καλλιέργειες και αναγκάζονται να επανασπείρουν, ή οι μεταφυτεύσεις που έκαναν δεν έχουν επιτυχία και αναγκάζονται ξαναπροβούν στην ίδια διαδικασία. Ειδικά για τις καλλιέργειες, όπως το Βαμβάκι που η ειδική ενίσχυση καταβάλλεται και με βάση την απόδοση θα χρειαστεί προσαρμογή.
3. Δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια: Από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μέχρι την Κρήτη πολλές ζημιές έχουν σημειωθεί στα ροδάκινα και στα βερίκοκα από χαλαζόπτωση και βροχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σοβαρά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια με τις μεγάλες προσβολές από ασθένειες που την πλήττουν, λόγω της παρατεταμένης ασυνήθιστης υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο εισόδημα των αγροτών. Απαιτούν άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και παρακαλούμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, καθώς και τα επείγοντα για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ ενόψει της υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στους αγρότες μέλη μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας είναι αναγκαίο».
Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες. Όμως την 1η Ιουνίου είχαμε και χαλαζόπτωση στον Τύρναβο.
Κατά τα άλλα συστήνεται στο ΥΠΑΑΤ ad hoc ομάδα εργασίας, με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Σωτήρης Ταμπόσης, «είχαμε έντονη χαλαζόπτωση σε μια περιοχή του κάμπου που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες.
Όμως προβλήματα υπάρχουν και από τις συνεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τα πρώιμα ροδάκινα, που είναι αυτή την εποχή στην συγκομιδή, θα αρχίσουν να έχουν ποιοτικά προβλήματα.
Μέχρι στιγμής πάντως οι ποσότητες είναι μικρές και η ζήτηση αυξημένη. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά μετά από 15 ημέρες που θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή (2/6/2023) βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Κρήτης και κινείται ανατολικά προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Μετά από τις ζημιές που έχουν οι καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις όλο και περισσότεροι αγρότες ζητούν να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο.
Επίσης, θα πρέπει να επανδρωθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ με έμπειρους γεωπόνους εκτιμητές, για να γίνονται πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις γιατί έχουμε διαδοχικές ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα.
«Να ενταχθούν σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς οι καλλιέργειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία», ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από τον ΕΛΓΑ.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, αναφέρεται στις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι γεωργικές παραγωγές στην Πέλλα, εξαιτίας των επίμονων βροχοπτώσεων, των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων αλλά και των παγετών, που σημειώθηκαν μεταξύ 4/3/2023 και 30/03/2023.
Κυρίως αναφέρεται στα πυρηνόκαρπα, ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα, που υπέστησαν ζημιές σε διάφορα βλαστικά στάδια, από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση, στα μηλοειδή και τις καλλιέργειες πατάτας. Επίσης κάνει λόγο για καθολικές ζημιές από το χαλάζι, στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης παραθέτει δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού Γιαννιτσών και επισημαίνει ότι οι καθημερινές βροχοπτώσεις σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα (τέλη Μαΐου), καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλλεκτική ζωή των καρπών, που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά (μη εμπορεύσιμα).
Τέλος προσκαλεί τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την Πέλλα και τις πληγείσες περιοχές, ώστε να έχει ιδία άποψη.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή (εδώ)
Αυτοψία στις καλλιέργειες, που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Καρδίτσα πρόκειται να κάνουν άμεσα συνεργεία του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και υποψήφιου Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, θα γίνει αποτίμηση της ζημιάς και θα γίνει προσπάθεια, ώστε να εξευρεθεί λύση για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο νομό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος. «Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα πράξει και τώρα. Το απέδειξε εμπράκτως όταν η Καρδίτσα επλήγη από τον «ΙΑΝΟ» και για πρώτη φορά αποζημίωσε το φυτικό κεφάλαιο στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 80%, όπως προέβλεπε ο Κανονισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Ωστόσο επιφυλακτικοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ζημιές και γνωρίζουν ότι ο Κανονισμός δεν αιτιολογεί αποζημιώσεις.
Σε δηλώσεις στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα αναγγελίες ζημιάς γιατί δεν δικαιολογεί αποζημιώσεις.
Οι βροχές αναγκάζουν επανασπορές στα βαμβάκια και δεν μπορούν να γίνουν κοπές στα τριφύλλια. Επίσης έχει πάει πίσω η καλλιέργεια καλαμποκιού. Γιατί το monitoring το έχουν μόνο για ελέγχους και δεν το χρησιμοποιούν για αποζημιώσεις; Τις ζημιές θα μπορούν να τις δουν, αφού λένε ότι λειτουργεί σωστά.
Με τις επανασπορές στα βαμβάκια θα έχουμε μείωση των αποδόσεων. Για την Καρδίτσα αναφέρει το ΦΕΚ ότι θα πρέπει να παραδίνει ο παραγωγός 306 κιλά ανά στρέμμα για να εισπράξει την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Με τα σημερινά δεδομένα το ανώτερο που μπορεί να φτάσει είναι τα 270 έως τα 300 κιλά. Δηλαδή θα μείνουν εκτός ενίσχυσης οι βαμβακοπαραγωγοί. Τέλη της εβδομάδας θα πάμε στον ΕΛΓΑ της Λάρισας για να δούμε τι θα γίνει με τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω των βροχοπτώσεων και να μπορεί το «υπηρεσιακό» ΥπΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα».
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τις ζημιές από τον παγετό του Απριλίου και τις δυσμενείς καιριμές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, αναφέρονται σε κοινή επιστολή του Δήμου Τρίπολης και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμό Αρκαδίας «η ΕΝΩΣΗ» προς τον ΕΛΓΑ.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι έχουμε γίνει αποδέκτες αντιδράσεων από παραγωγούς της περιοχής μας, σχετικά με ζημιές σε καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι οποίες χρήζουν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.
Οι ζημιές αυτές, πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από τα 650 και πλέον μέλη του Συνεταιρισμού μας, αλλά και από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά, έχουν επιβεβαιωθεί και από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα από τους γεωπόνους τού Συνεταιρισμού και του Δήμου Τρίπολης.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ Τρίπολης δεν έχει βγάλει αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό του Απριλίου στις όψιμες ποικιλίες κερασιών αλλά και στις βυσσινιές. Η ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι πράγματι αξιοσημείωτη καθώς σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που έχει εγκαταστήσει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στις Ρίζες Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου 2023 άγγιξε τους - 1,53 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων, καθώς οι κόκκινες ποικιλίες κυρίως αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως
- τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οδήγησαν τα δέντρα να μην συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών,
- τον παγετό του Απριλίου και γενικότερα τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, πού περιόρισαν τις πτήσεις των μελισσών και
- τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας που σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να παρατηρείται απόρριψη των καρπιδίων.
Τέλος, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες που προορίζονταν για κοπή σανού, καθώς δεν μπορούν να γίνουν κοπές, να αποξηραθούν και να αποθηκευτούν τα προϊόντα όπως πρέπει, χωρίς να υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά να μην πάρουν εισόδημα, τη στιγμή που όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του το πρόβλημα αυτό και να μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά».
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».
Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».
Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά.
Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα».
Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.
Η κατάσταση των αγορών αγροτικών προϊόντων, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι το βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, στις 30 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.
Οι Υπουργοί της ΕΕ είναι χωρισμένοι στα δύο για τα ουκρανικά σιτηρά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 η ΕΕ κατήργησε τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και η κατάργηση θα ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο.
Στα μέσα Απριλίου η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία καθώς η συσσώρευσή τους προκάλεσε την πτώση των τιμών στις τοπικές αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στα τέλη Απριλίου σε μια συμφωνία με αυτές τις τέσσερις χώρες και τη Ρουμανία, που προβλέπει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διάθεση του ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στην εγχώρια αγορά τους, υπό τον όρο ότι δεν θα απαγορεύουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό όμως άνοιξε τις πόρτες για να μπουν τα ουκρανικά αγροτικών προϊόντα (σιτηρά, ηλιόσπορο κ.α.) στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι υπουργοί Γεωργίας 12 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που δεν αντίδρασε κατά της Βουλγαρίας και Ρουμανίας νομίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν), η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τους περιορισμούς που επέβαλαν πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου με τις Βρυξέλλες. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών στην χώρα μας. Τώρα με τη νέα διαδικασία μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά την εποχή του αλωνισμού.
Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών θα είναι η ξηρασία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων ξηρασιών στη νότια Ευρώπη και θα ζητήσει από την Επιτροπή να συμφωνήσει με τη χρήση των εργαλείων που διατίθενται στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επίσης η κροατική αντιπροσωπία θα κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων.
Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, από τις καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνα της Ιταλίας.
Οι πλημμύρες, που σκότωσαν 14 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, βύθισαν χιλιάδες στρέμματα ιδιαίτερα εύφορης γεωργικής γης.
Σήμερα Τρίτη (23/5) έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση μιας πρώτης δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες στην περιοχή της Ιταλίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Coldiretti (Ένωση Ιταλών Αγροτών), οι πλημμύρες κατέστρεψαν πάνω από 5 χιλιάδες αγροκτήματα σε μια από τα πιο αγροτικές περιοχές της χώρας.
Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αχλαδιών, μήλων, λωτών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων της χώρας και ο δεύτερος μεγαλύτερος κερασιών και ακτινιδίων. Αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής φρούτων της Ιταλίας. Μεγάλος αριθμός δέντρων θα πρέπει να ξεριζωθεί επειδή οι ρίζες τους θα σαπίσουν από τα νερά. Επίσης καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα σκληρού σιταριού.
Υπάρχουν όμως απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο. Η κατάσταση είναι δύσκολη για 250 χιλιάδες βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες, που εκτρέφονται στους στάβλους της πλημμυρισμένης Εμίλια-Ρομάνα, όπου υπάρχουν επίσης περίπου 400 πτηνοτροφικές μονάδες. Πολλά ζώα έχουν πνιγεί μέσα στο νερό.
Η ιταλική οργάνωση αγροτών εκτιμά ότι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα προς την Κομισιόν για κονδύλια στήριξης των αγροτών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι στην χώρα μας για να καλύψουν τις απώλειες στην παραγωγή φρούτων.
Σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη - 17/5/2023) αγροτικές καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής.
Χιλιάδες στρέμματα ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα και ανοικτά κηπευτικά, στις περιοχές που εκδηλώθηκε το καιρικό φαινόμενο, έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ ειδικά σε πολλές περιπτώσεις έχει πληγεί και το φυτικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, από σήμερα Δευτέρα (22 Μαΐου), θα ενισχυθεί το υποκατάστημα Βέροιας του Οργανισμού με εκτάκτους υπαλλήλους γεωπόνους - εκτιμητές.
Μάμιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, υπάρχει έγκριση απο το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) για την κατ´ εξαίρεση - λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα - πρόσληψη εκτός των απαγορεύσεων εξαιτίας των εκλογών.
Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισημάνσεις ζημιάς από τα στελέχη του Οργανισμού στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν από τις ζημιές λόγω παγετού στα βερίκοκα και θα ακολουθήσουν οι βροχοπτώσεις στα κεράσια (σκασίματα), ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις ζημιών από χαλάζια.
Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είχαμε από την χαλαζόπτωση, της Τετάρτης (17/5), στην περιοχή Τραγανό της Ηλείας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται.
Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, παραγωγός και πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι έπεσε την Τετάρτη και έκανε μεγάλες ζημιές στο καρπούζι και στις πατάτες που σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή αλλά και στα πορτοκάλια που ήταν στο καρπίδιο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να κάνει σωστές εκτιμήσεις για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις».

Το πρωί της Πέμπτης (18/5), επόπτες από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας επισκέφθηκαν τα χωράφια στην περιοχή του Τραγανού και έδειξαν να μην δέχονται την ολική ζημιά που έχει υποστεί το καρπούζι, κάτι που έφερε εκνευρισμό και αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις.
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η επαναλαμβανόμενη άσχημη συμπεριφορά των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ στρέφεται κατά των αγροτών που έχουν πάθει ζημιά στην παραγωγή τους. Κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και θα πρέπει να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Αν τα καρπούζια χάσουν την πρωιμότητα και βγουν όψιμα θα έχουν μειωμένη τιμή. Ούτε μπορείς να επιβάλλεις στους παραγωγούς να πληρώσουν για να βάλουν αντιχαλαζικά. Με όλα αυτά που κάνουν στον ΕΛΓΑ θα αναγκάσουν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όχι για τις αποζημιώσεις αλλά για αυτές τις συμπεριφορές».
Οι έντονες βροχοπτώσεις, από τις οποίες μαστίζεται η Καστοριά εδώ και δύο μήνες, έχουν σαν αποτέλεσμα η καλλιεργητική περίοδος να έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα.
Αυτό έχει δημιουργήσει τα εξής προβλήματα:
- Τα αιγοπρόβατα παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος λόγο των μεγάλων μεταβολών στις θερμοκρασίες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μείωσης της παραγωγής λόγο μεταβολών θερμοκρασίας και έντονου στρες των ζώων η παραγωγή δεν επανέρχεται στα αρχικά της στάδια, ενώ η βοσκή για μείωση κόστους παραγωγής είναι αδύνατη όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις, κάτι το οποίο ισχύει και για τις αγελάδες ελευθέρας βοσκής.
- Η συγκομιδή των σανοδετικών ψυχανθών της περιοχής έχει πάει ήδη έναν μήνα πίσω, καθώς ακόμα οι αγρότες της περιοχής μας δεν έχουν πάρει το λεγόμενο «πρώτο χέρι», με αποτέλεσμα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Επίσης η συγκομιδή όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο μειώνεται η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προϊόντος.
- Πολλά φασόλια που σπάρθηκαν θα χρειαστεί να σπαρθούν εκ νέου, καθώς υπάρχει μεγάλη ζημιά λόγο της υγρασίας. Αποτέλεσμα οι αγρότες τώρα να ψάχνουν εκ νέου σπόρο για την καλλιέργεια τους διπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής, αφού τα αγροτεμάχια θα πρέπει να καλλιεργηθούν εκ νέου.
- Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει καθυστερήσει και αυτήν έναν μήνα καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν σπαρθεί ενώ και όσα σπάρθηκαν έχουν πρόβλημα λόγο υψηλής υγρασίας του εδάφους με αποτέλεσμα να πρέπει να καλλιεργηθούν ξανά.
- Η καλλιέργεια του μήλου εμφανίζει και αυτή μεγάλο πρόβλημα, καθώς είχαμε σχετικά ήπιο χειμώνα και πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ χαμηλή καρποφορία στα δέντρα.
- Τα σιτηρά εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό πλέον αρρώστιες λόγω υγρασίας, ενώ κάποια έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και το πρόβλημα θα οξυνθεί όταν γίνει η ξαφνική εναλλαγή μέσης θερμοκρασίας δηλαδή από τον μήνα Ιούνιο και μετά.
- Τα ελαιούχα και τα αρωματικά φυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Για τον λόγο αυτό οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί του νομού Καστοριάς (Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου, Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού, Ομάδα Παραγωγών της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικων Καστοριάς (ΓΕΟΚ) ΑΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Άργους Ορεστικού) ζητούν την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των παραγωγών, είτε με την διαδικασία de minimis είτε με άλλα εργαλεία τα οποία έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, όπως είχαμε αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ λόγω παγετού (μήνα Απρίλιο) και έντονων βροχοπτώσεων (Απρίλιο και Μάιο).
Πήρε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά τις διαδικασίες επιχορήγησης αποζημιώσεων αγροτών για ζημιές από θεομηνίες.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του Άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις επιπρόσθετα δικαιολογητικά, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμοποίησης των δικαιούχων», τροποποιείται ως εξής: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών δύνανται να ζητούν την προσκόμιση επιπρόσθετων δικαιολογητικών».
Επίσης η παράγραφος 2 του άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)», τροποποιείται ως εξής: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών των περιπτώσεων α έως και ζ, καθώς και θ της παρ. 1, η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας».
Δηλαδή εκτός του ΟΣΔΕ και της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ θα απαιτηθούν:
α. Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.
β. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.
γ. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.
δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.
στ. Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.
ζ. Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται
.....
θ. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο
Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση στο ΦΕΚ (εδώ)
Ατέλειωτη ουρά και μεγάλος χρόνος αναμονής ταλαιπωρούν τους αγρότες που πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς για τον ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημαρχεία της χώρας.
Αυτό έγινε και την Τετάρτη (10/5), στο δημαρχείο Βέροιας, με τους αγρότες που υπέστησαν ζημίες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και θέλησαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς.
Θυμίζουμε ότι σε κάθε δήμο υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΛΓΑ και αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Νταούκας, διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά αναχρονιστική. Οι αγρότες, μετά τις ζημίες που υπέστησαν στην παραγωγή τους, υποχρεούνται να υποβληθούν στην ταλαιπωρία μιας ατέλειωτης αναμονής ψάχνοντας να βρούνε το δίκιο τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος υποβολής δηλώσεων ζημίας ανάγεται σε άλλες εποχές με ουρές και ταλαιπωρίες.
Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη πιο σύγχονη μέθοδος. Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα μπορούσαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς του ΕΛΓΑ. Στα ΚΥΔ γίνεται η δήλωση ΟΣΔΕ και υπάρχουν ήδη τα στοιχεία από την καταγραφή των αγροτεμαχίων και του ζωικού κεφαλαίου κάθε παραγωγού. Θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει μια «γέφυρα» του ΕΛΓΑ με το gov.gr και να πάρει τα στοιχεία με τις ζημιές από τα ΚΥΔ άμεσα. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της λειτουργίας του κάθε Δημαρχείου».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ που έγινε την Τετάρτη (10/5) και το βλέπει θετικά η διοίκηση του Οργανισμού. Μάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από φέτος πιλοτικά σε όλη χώρα.
Αν και ακόμα δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ με τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που πήρε ΦΕΚ, καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και οι τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το 2023.
Ειδικότερα στην τροποποιητική απόφαση, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ να εισπράξει την ειδική ασφαλιστική εισφορά αγροτών από τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την πληρωμή της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί οφείλουν να υπογράφουν το έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και το γνήσιο της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή άλλου νόμιμα εξουσιοδοτημένου για το σκοπό αυτό προσώπου να βεβαιώνεται αρμοδίως, σύμφωνα με το νόμο.
Η είσπραξη πραγματοποιείται κυρίως κατά το χρόνο που πρόκειται να κατατεθούν σε αυτόν οι τυχόν απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, όπως η ενιαία ενίσχυση, η καταβολή ενισχύσεων από καθεστώτα ή παράλληλες δράσεις κ.λ.π. Η πρώτη χρέωση του λογαριασμού θα πραγματοποιείται οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του έτους αναφοράς της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής.
Στα Παραρτήματα της ΚΥΑ αναγράφονται οι Πίνακες με την ασφαλιζόμενη αξία και την ειδική ασφαλιστική εισφορά σε φυτική και ζωική παραγωγή για το έτος 2023.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν στο Προανθικό Στάδιο από τον «Παγετό Άνοιξη 2021».
Με την σημερινή πληρωμή συμπληρώνεται το 100% της αξίας των αποζημιώσεων σε 960 δικαιούχους παραγωγούς των Υποκαταστημάτων Τρίπολης, Αλεξανδρούπολης και Κοζάνης, ύψους 1.109.398 ευρώ.
Από τον ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η επεξεργασία των ενστάσεων των παραγωγών, οι οποίοι υπάγονται στα Υποκαταστήματα του Οργανισμού Βέροιας και Λάρισας, ώστε στο άμεσο μέλλον να εξοφληθούν και αυτοί.
Με την υπογραφή νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζονται οι αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγές του 2021.
Συγκεκριμένα υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Γεωργαντά, η σχετική ΚΥΑ για τις προκαταβολές αποζημιώσεων.
Η ενίσχυση, με τη μορφή προκαταβολής, αφορά την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές:
α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
δ) της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
Η πληρωμή θα είναι συνολικού ύψους 691.740 ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πληρωμής τις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Τρίτη (2/5/2023) και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις, καθώς και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Σήμερα Τρίτη (2/5/2023) από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο και προς το βράδυ στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματα) και την Πελοπόννησο.
Β. Αύριο Τετάρτη (3/5/2023)
α) στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.
β) έως και τις απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά και τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο.
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Την Πέμπτη (4/5/2023) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος, με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά το μεσημέρι - απόγευμα.
Σύσκεψη έγινε, το Σάββατο (22/4), στην Βέροια, μεταξύ των Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών της Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλίας, μετά από κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τις πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας βροχοπτώσεων.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.
«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ένα τέταρτο αυτών που δικαιούνται.
Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «για τα de minimis αρχικά ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις 150 και 135 ευρώ ανά στρέμμα σε μια λίστα συγκεκριμένων ποικιλιών. Στη συνέχεια μας ανέφεραν ότι θα μειωθούν τα ποσά για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες. Τελικά πλήρωσαν λιγότερα ποσά αλλά παρέμειναν εκτός λίστας αποζημιώσεων βασικές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών.
Επίσης δεν αποζημιώθηκαν ποικιλίες που λόγω της βροχόπτωσης σάπισαν στις αποθήκες των συνεταιρισμών.
Όσον αφορά το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών στα φρούτα από τις βροχοπτώσεις τόνισα ότι με υποσχέσεις δεν μπορεί να λυθεί. Όλοι οι συνεταιριστές συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται.
Έχει έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τα de minimis, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.
Η τοποθέτησή μου είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τον ΕΛΓΑ πριν τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητάμε ξανά τα ίδια τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες, στην περιοχή της Ηλείας, είχαμε τη Δευτέρα του Πάσχα, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης.
Το χαλάζι, που έπεσε για περίπου 30 λεπτά, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες πατάτας, καρπουζιού, ελιάς και αμπελιών (σταφίδα).
Για το θέμα των αποζημιώσεων έγιναν αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και συσκέψεις, κινητοποιήθηκαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση στις πληγείσες περιοχές.
Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «η χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια μισής ώρας έπληξε τους δήμους του κάμπου (Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού), καθώς και ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας. Εκατοντάδες στρέμματα ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται σε Δουνέικα, Αγία Μαρίνα, Παλούκι, Δάφνη, Μαραθιά.
Μεγάλες καταστροφές είχαμε στα χαμηλής κάλυψης πρώιμα καρπούζια που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε σε 15 έως 20 ημέρες.
Ακόμη οι πατάτες της Ηλείας θα ξεκινούσαν την συγκομιδή από τις αρχές τις Μαΐου. Ζημιές έχουμε επίσης στις σταφίδες και στις ελιές, που ήταν στην περίοδο της ανθοφορίας. Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί από την πολιτεία είναι οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ να βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν επιτόπια αυτοψία, να εκτιμήσουν τη ζημιά και να λάβουν ουσιαστικές αποζημιώσεις που να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής».
Ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, παραγωγός καρπουζιού και πατάτας από την Ηλεία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι περιοχές με πρώιμα καρπούζια που τα είχαν ξεσκεπάσει οι παραγωγοί έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Επίσης και οι πρώιμες πατάτες που θα ξεκινούσε η συγκομιδή τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κοστολόγιο είναι υψηλό και ο ΕΛΓΑ δύσκολα θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς. Πληρώνουμε εισφορές και ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις».
Στο μεταξύ οι σταφιδοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν εισπράξει την συνδεδεμένη ενίσχυση, αν και ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς είχε δηλώσει ότι οι συνδεδεμένες φυτικής θα είχαν πληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.
Ξεκίνησαν σταδιακά να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, την Μεγάλη Τετάρτη (12/4) οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Καταβάλλονται σήμερα από ΕΛΓΑ συνολικά 65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.
Σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων αφορά την Λάρισα (3.703.701 ευρώ σε 1.306 παραγωγούς του νομού). Οι πληρωμές αφορούν σε ζημιές που δημιουργήθηκαν από καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, ελιών, αμυγδάλων, αμπελιών, κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Τι άλλο θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ
Επιπλέον, εντός του μηνός Απριλίου θα διατεθούν 4,3 εκατ. ευρώ, για τις Πυρκαγιές του έτους 2022 στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου, Φωκίδος.
Επίσης εντός του μηνός Απριλίου, θα λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί στις καλλιέργειες των οποίων οι ζημίες δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus, στην περίπτωση των Πυρκαγιών του 2021 στις Π.Ε. Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδος, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Αναμένεται ακόμη η καταβολή ενισχύσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα, για τις Πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι ήταν εκτός του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus, όπως εκείνες της Ανατολικής Μάνης.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαΐου, η διαδικασία της εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.
De minimis
Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πληρωθεί και η ενίσχυση σε ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν χωρίς να είναι απαραίτητο να υποβληθεί προηγουμένως η υπεύθυνη δήλωση που ανέφερε το σχετικό ΦΕΚ.
Την απάντηση στο ερώτημα «γιατί ακύρωσε τη συνάντηση με τους δενδροκαλλιεργητές ο Γεωργαντάς στα Τρίκαλα», που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, δίνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Συγκεκριμένα, λέει ότι πριν τη συνάντηση και «κατά τη συζήτηση για την ατζέντα» της συζήτησης», όταν «αναφερθήκαμε και στην εκκρεμότητα σχετικά με τις αποζημιώσεις - de minimis των κερασοπαραγωγών - που παρά τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου στις 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου - δεν υπάρχει καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα, ο υπουργός ακύρωσε με ευθύνη του τη συνάντηση λέγοντάς μας άντε γεια».
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, για το θέμα με τις αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
«Σήμερα νομίζω ότι είναι μία καλή μέρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, καθώς ξεκινά η καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων για τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, σε ολόκληρη τη χώρα. Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάστηκαν μαζί με τον ΕΛΓΑ και μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τελικά κάθε διαθέσιμο πόρο. Έτσι, μέχρι τις 10 Μαΐου, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα θα λάβουν αθροιστικά 155 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Για μεγάλη αδικία κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας την στάση του ΕΛΓΑ τις ζημιές που έπαθαν το 2021 από τις χιονοπτώσεις και τις φωτιές.
Συγκεκριμένα ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς που είχαν πάθει ζημιές στην Εύβοια από τις χιονοπτώσεις στις 16 Φεβρουαρίου 2021 (κακοκαιρίας Μήδεια) να υποβάλουν οριστική δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή από 3/4/2023 έως 12/4/2023 και από 24/4/2023 έως 2/5/2023. Από τις δηλώσεις ζημιάς εξαιρούνται οι συκιές, τονίζει ο ΕΛΓΑ.
«Αισθανόμαστε αγρότες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχης στην Ευβοία κ. Δημήτριος Στολίδης.
Και πρόσθεσε: «ουσιαστικά οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας μένουν εκτός αποζημιώσεων για τις ζημιές από της χιονοπτώσεις του 2021. Τότε οι συκοπαραγωγοί δήλωσαν ότι είχαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο σε 12.000 δέντρα. Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ έδειξαν ότι έσπασαν 8.500 δέντρα. Οι χιονοπτώσεις ήταν πολύ πυκνές στην περιοχή Καστανιώτισσας και εκεί έπαθαν ζημιές τα δέντρα. Στις γειτονικές περιοχές δεν δηλώθηκαν ζημιές.
Επειδή όμως ο ΕΛΓΑ λέει ότι σε όλο το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού υπάρχουν 125.000 συκιές, η ζημιά σε 8.500 δέντρα δεν φτάνει το 30% και έτσι δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Υπάρχει όμως και δεύτερη αδικία την ίδια χρονιά (2021) είχαμε τις φωτιές που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής. Το ΥπΑΑΤ μας είχε υποσχεθεί ενισχύσεις de minimis ύψους 250 ευρώ το στρέμμα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα 125 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωνόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τον Δεκέμβριο του 2022 όμως με μια απόφαση μείωσαν τα ποσά της ενίσχυσης στα 115 ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στα 57,50 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες. Και τα μείωσαν και ακόμη φτάσαμε στον Απρίλιο του 2023 και δεν μας πλήρωσαν. Όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο χτύπημα στην συκοπαραγωγή της περιοχής».
Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το βράδυ της Δευτέρας (3/4) περιοχές της Χαλκιδικής.
Για αρκετή ώρα έριξε χαλάζι σε χωριά, όπως η Πορταριά, ο Άγιος Παντελεήμονας αλλά και η Όλυνθος. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τα βερίκοκα σίγουρα υπέστησαν ζημιές αλλά μέχρι στιγμής, και ωσότου στεγνώσουν τα χωράφια, δεν έχουν δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η χαλαζόπτωση είχε μεγάλη ένταση και διάρκεια, για τουλάχιστον ένα τέταρτο ήταν συνεχόμενη. Επίσης χτύπησε μεγάλη έκταση σχεδόν όλη την περιοχή καλλιέργειας βερικόκων. Εκτιμώ ότι όλες οι πρώιμες ποικιλίες έχουν πρόβλημα. Η καλλιέργεια ήταν στο στάδιο καρπιδίου και πρώτου αραιώματος. Η ζημιά θα είναι μεγάλη και πολλά βερίκοκα θα είναι μη εμπορεύσιμα και αναγκαστικά θα πάνε για μεταποίηση».
Ο κ. Αθανάσιος Κασσαμανώλης, παραγωγός και γεωπόνος από την Πορταριά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες βερικόκων έχουν καρπό σε μέγεθος φουντουκιού. Κανονικά θα έπρεπε αυτή την περίοδο να είμαστε στα αραιώματα περιμένουμε όμως να δούμε τις ζημιές. Όσα βερίκοκα έχουν χτυπηθεί θα είναι μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις».
Στο μεταξύ πριν ένα μήνα είχε στείλει επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής, Γιάννης Κουφίδης, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με την οποία ζητούσε την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του Οργανισμού. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το εθνικό πρόγραμμα Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα σποράς των Χαλαζοφόρων νεφών από τον ΕΛΓΑ, εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων.
Η περιοχή Μακεδονίας σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτει έκταση 2.741.000 στρεμμάτων και η Περιοχή Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας έκταση 2.456.000 στρεμμάτων. Ο κ. Κουφίδης ζητούσε να ενταχθεί και η Χαλκιδική στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.