Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καμιά ενημέρωση από ΥπΑΑΤ για πληρωμή βιολογικών, Κομφούζιο και ΕΦΚ πετρελαίου

24/04/2023 02:39 μμ
Έρχονται εκλογές και ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για τις πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και επιστροφή αγροτικού πετρελαίου.

Έρχονται εκλογές και ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για τις πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και επιστροφή αγροτικού πετρελαίου.

Πολλοί παραγωγή δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ.

Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023 στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε αναμένεται η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης μεγάλος αριθμός παραγωγών που έχουν ενταχθεί στα Βιολογικά είτε δεν πληρώθηκαν είτε πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα στην πληρωμή της προκαταβολής του Δεκεμβρίου.

Όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι δικαιούχοι Βιολογικών είχαν προβλήµατα που σχετίζονται µε την ενηµέρωση της ΑΑ∆Ε, οι πληρωµές θα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, µετά τη λήψη επικαιροποιηµένου αρχείου. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο και ακόμη δεν είδαν οι δικαιούχοι το χρώμα του χρήματος.

Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, κτηνοτρόφος από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί δικαιούχοι μείναμε εκτός πληρωμής στα Βιολογικά και δεν ξέρουμε γιατί. Οι πληρωμές της προκαταβολής (70%) έγιναν σταδιακά με το σταγονόμετρο θα έλεγα, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Από τότε όσοι δεν πληρώθηκαν είναι στην αναμονή».

Πολλοί παραγωγοί αναμένουν και την πληρωμή για το Κομφούζιο. Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί για την συγκεκριμένη αγροπεριβαλλοντική δράση. Μόνοι τους τορπιλίζουν ένα πρόγραμμα που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά οι παραγωγοί όπως φαίνεται θα πληρωθούν με την εξόφληση. Και είναι άδικο γιατί έχουν πληρώσει το κόστος της δράσης. Είναι πολλά τα χρήματα που χρωστάνε».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
22/03/2024 10:19 πμ

Στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η λίστα με τους δικαιούχους για την πληρωμή της προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ η πληρωμή θα γίνει την 1η Απριλίου.

Το ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του Ε.Φ.Κ., το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα (50% των ετήσιων δικαιούμενων ποσοτήτων), για το σύνολο των δραστηριοτήτων του παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023.

Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι:
α) ’Εχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή.

Οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο Ε.Φ.Κ για το έτος 2024, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Στο μεταξύ αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου με αποτέλεσμα να αυξάνουν και οι τιμές σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.
Μιλάμε για μια αρνητική συγκυρία, που θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν πάρουν οι δικαιούχοι παραγωγοί τα χρήματα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο - που είναι ήδη λίγα - να αναγκαστούν να αγοράσουν λιγότερες ποσότητες καυσίμου.

Προσώρας οι τιμές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024, η μέση τιμή πανελλαδικά για την αμόλυβδη (95 οκτ.) ήταν στα 1,92 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο έχουν τα Δωδεκάνησα (1,835 ευρώ) και η Ευρυτανία (1,789 ευρώ), ενώ τις χαμηλότερες η Αττική (1,672 ευρώ) και η Θεσσαλονίκη (1,674 ευρώ).

Τελευταία νέα
29/03/2024 10:40 πμ

Όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος ανεφάρμοστο είναι το υπομέτρου 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσκληση με τον τρόπο που ανακοινώθηκε λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού και μόνο που ζητά άδειες βγάζει εκτός επιλιξιμότητας την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας.

«Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους. Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής σημεία:

Ειδικότερα:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη».

26/03/2024 03:50 μμ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι ενστάσεις από τους παραγωγούς για την παράταση της 1ης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 4197/20.04.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης έτους αιτήσεων 2022.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (27 Μαρτίου 2024) και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (2 Απριλίου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/3) μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, με εκπροσώπους φορέων ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι παραγωγοί και πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας, Βελβεντού, Αλμωπίας και Σκύδρας (αντιπρόεδρος κ. Ελληνόπουλος).

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, «ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις η πληρωμή αναμένεται να γίνει τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ρωτήσαμε τον υφυπουργό πότε θα βγει στον «αέρα» η νέα νέα προκήρυξη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μας απάντησε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επίσης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι στη νέα πρόσκληση θα γίνει αναπροσαρμογή της ενίσχυσης, γιατί τα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα που δίνει τώρα στη ροδακινοκαλλιέργεια είναι κάτω του κόστους και δεν συμφέρει να ενταχθεί ο παραγωγός στο πρόγραμμα».

26/03/2024 02:26 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για την παράταση της 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», για το έτος αιτήσεων 2023.

Όπως τονίζει, ενημερώνονται οι ενταγμένοι της παράτασης 1ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πως κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 της με αριθμ. 401/48520/29.03.2018 (ΦΕΚ Β΄1226/2-4-2018) Υπουργικής Απόφασης, όπως τροποποιημένη ισχύει, οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2023, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών, στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κατάθεση των εγγράφων θα γίνει από 05/04/2024 έως και αποκλειστικά, μέχρι 25/04/2024, σύμφωνα με την αριθ. 28809/08.05.2020 εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ:6ΧΞΧ46ΨΧΞΧ-ΨΛΥ).

Επισημαίνει ακόμη ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

21/03/2024 04:02 μμ

Ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην επικοινωνία με την ΑΑΔΕ και την ενίσχυση της διαφάνειας, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Με το νομοσχέδιο μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα.

Επίσης προβλέπεται η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023, που θα καταβληθεί φέτος, σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υπηρετεί τους στόχους για διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από την ΑΑΔΕ. Διαδικασίες που έως σήμερα γίνονταν με ανταλλαγή εγγράφων με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, να αδικείται ο πολίτης, θα γίνονται στο εξής ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Επιπλέον, δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον τα εισοδήματά τους είναι εκ των προτέρων γνωστά στις φορολογικές αρχές.
Παράλληλα, προχωρούμε σε μια ισορροπημένη ρύθμιση για τη Golden Visa, που λαμβάνει υπόψη πρωτίστως τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να ξεχνούμε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Εισάγουμε κίνητρα για μετατροπή κτιρίων σε κατοικίες, λαμβάνουμε μέριμνα για τη διάσωση διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θέτουμε ρητή απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων της Golden Visa σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στη συνολική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες λαμβάνοντας υπόψιν ωστόσο και την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις με πιο ισορροπημένους όρους».

O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούμε αποφασιστικά σε μια ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τολμώ να πω ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μία από τις πιο σημαντικές τομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Με μέτρα όπως η καθιέρωση των αυτόματων, προσυμπληρωμένων δηλώσεων, απαλλάσσουμε περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους από τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αντιστοίχως, αποφορτίζουμε δραστικά τις ΔΟΥ και το ελληνικό δημόσιο, ενώ με τον ίδιο στόχο καταργούμε επίσης την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις. Θέτουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να μην υπάρχουν χρονίζουσες εκκρεμότητες που επιβαρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους. Γενικότερα, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους και την ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει την βούληση της Κυβέρνησης να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα στις συναλλαγές του με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες».

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Αξιοποιώντας τη δεκαετή εμπειρία εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εισηγούμαστε μια σειρά από βελτιώσεις, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού των υπηρεσιών μας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Η ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση των διαλειτουργικοτήτων με τους λοιπούς δημόσιους φορείς, οι νέοι κανόνες για τα είδη και το χρόνο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα στην επίτευξη των στόχων μας».

Αναλυτικά, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα εξής:

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων
Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.
Περαιτέρω η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

Ψηφιοποίηση διαδικασιών - Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ

  • Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
  • Το βασικό όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής αποτύπωσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αποφορτίζοντας παράλληλα και τα Δικαστήρια.
  • Η τήρηση όλων των αρχείων της Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και ψηφιακά ενώ ψηφιοποιείται παράλληλα το έγχαρτο αρχείο της ΑΑΔΕ που περιλαμβάνει τα έγγραφα που εκδίδει και λαμβάνει.

Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας
Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

Συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους
Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.
Αποσαφηνίζονται επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου.
Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Παραγραφή
Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

20/03/2024 12:31 μμ

Έγινε η Προδημοσίευση 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την ανάρτηση της Προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 - Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027, ύψους 135 εκατ. ευρώ.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Μέλημά μας είναι η προσαρμογή των προϊόντων αγροδιατροφής στις νέες συνθήκες παραγωγής ώστε να αξιοποιείται κάθε τεχνολογική δυνατότητα, προσαρμοσμένη, όμως, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια αυτή μας ενισχύει η μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας που δίνουν ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούμε κάθε εθνική και ευρωπαϊκό πόρο».

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 135.000.000 ευρώ.

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στην Παρέμβαση.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:

  • Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου: 65%
  • Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
  • Περιφέρεια Αττικής 40%

Η ένταση της στήριξης διαφοροποιείται στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς:
Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια)
Γάλα
Αυγά
Μέλι
Ζωοτροφές
Δημητριακά
Ελαιούχα Προϊόντα
Οπωροκηπευτικά
Οίνος
Ξύδι
Άνθη
Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Για την Προδημοσίευση πατήστε εδώ

20/03/2024 10:47 πμ

Νέα διάταξη που καταργεί την προσκόμιση φορολογικών αρχείων για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, κατά τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε χρόνο εξπρές στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους (π.χ. στους δήμους). Σήμερα αν μια οφειλή στο δήμο που έχει περάσει στην εφορία πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα με αποτέλεσμα η φορολογική ενημερότητα εξακολουθεί να είναι «κλειδωμένη» ενώ με το νέο σύστημα η φορολογική διοίκηση θα βλέπει την ίδια στιγμή εάν έχει εξοφληθεί η οφειλή.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA», που διοργανώθηκε από την ΑΑΔΕ, για τη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και την εξοικείωσή τους με τις αναβαθμισμένες τεχνολογικές δυνατότητες της πλατφόρμας myDATA και τις νέες διαδικασίες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν - με φυσική παρουσία, αλλά και διαδικτυακά - εκπρόσωποι φορέων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Κεντρικό θέμα της ημερίδας αποτέλεσε η νέα διαδικασία προσυμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2024.

Ειδικότερα:

  • Αναφέρθηκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μέσω των Άτυπων Ομάδων Εργασίας,
  • Παρουσιάστηκαν οι τεχνικές εξελίξεις που καθιστούν εφικτή την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA με τη νεότερη έκδοσή της,
  • Δόθηκαν διευκρινίσεις για τη διαδικασία προσυμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, που εφαρμόζεται ήδη από την 1.1.2024,
  • Συζητήθηκαν ανοιχτά θέματα του myDATA, όπως οι εναλλακτικοί τρόποι διαβίβασης δεδομένων και η κανονικοποίηση του συστήματος με τη διόρθωση λαθών μέσω της απλοποίησης, καθώς και
  • Παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την ψηφιακή πλατφόρμα, όπως το myDATA application και η αξιοποίηση των δεδομένων myDATA.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας myDATA, από τα οποία προκύπτει η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των εφαρμογών της.

Από το 2020 έχουν εκδοθεί συνολικά περί τα 3,5 δισεκατομμύρια παραστατικά, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τα επιχειρησιακά στελέχη της ΑΑΔΕ δέχθηκαν τα ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, εκτός από ένα τεράστιο project για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, αποτελεί για εμάς έναν ισχυρό σύμμαχο στον έλεγχο της συμμόρφωσης και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Η εποικοδομητική συνεργασία μας με τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας και η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μας βοηθά να εξελισσόμαστε συνεχώς, ώστε να παραδίδουμε στο κοινωνικό σύνολο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

19/03/2024 03:26 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για έγκριση πίστωσης ποσού 5.655.592 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος: «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων».

Η έγκριση του κονδυλίου αφορά την παράταση της 1ης Πρόσκλησης στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.9 του Υπομέτρου 10.1 Μέτρο 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Όμως δεν είναι μόνο η πληρωμή, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν την πρώτη πρόσκληση της Δράσης 10.1.9 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών» με τη νέα ΚΑΠ.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει βγει η νέα πρόσκληση αλλά επειδή υπήρχαν πόροι από προηγούμενο ΠΑΑ έδωσαν παράταση στο πρόγραμμα. Τώρα θα πρέπει μέσα στο 2024 να βγει στον «αέρα» η νέα πρόσκληση. Η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση, που προκύπτει από το νέο πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φύλων είναι απαραίτητη γιατί αν δεν γίνει θα αναγκαστούμε να οδηγήσουμε τα ζώα μας στο σφαγείο. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι είναι έτοιμο και την ευθύνη για την καθυστέρηση την ρίχνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών πρέπει άμεσα να ξεκινήσει το 2024».

15/03/2024 12:14 μμ

Η κυβέρνηση κατάλαβε - μετά από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - ότι δεν είναι εφικτό να πληρωθεί η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου στους αγρότες στις αρχές Απριλίου και να έχει κατατεθεί το ΟΣΔΕ του 2024.

Ακόµα και αν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρµα µέχρι τα τέλη Μαρτίου - όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ - θα είναι αδύνατον να έχουν κάνει όλοι οι δικαιούχοι του ΕΦΚ το ΟΣΔΕ του 2024.

Δηλαδή τα πράγματα είναι απλά αλλά φαίνεται να είναι δύσκολο να υπάρξει «λογική» στις αποφάσεις των υπουργών και μετά απορούν γιατί αντιδρά ο λαός.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023. Ουσιαστικά με απλά λόγια θα πληρωθούν τα μισά των μισών που έδωσαν στην προηγούμενη πληρωμή.

Το ΦΕΚ θυμίζουμε αναφέρει τα εξής:

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024 (!), έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:
α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.

3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει να είχαν υποβάλλει δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως σήμερα 15η-03-2024.

11/03/2024 03:41 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2024.

Η προκαταβολή θα δοθεί έως την 1η Απριλίου.

Το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:
α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.

3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, υποβάλλουν δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως και την 15η-03-2024.

Η δήλωση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποδεικτικό παραλαβής, στο Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του παραγωγού. Στη δήλωση αυτή αναγράφεται ότι, ο παραγωγός δεν επιθυμεί να λάβει προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Tο ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί η επιστροφή ποσού ΕΦΚ για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, με σχετική πράξη καταλογισμού που θα εκδοθεί από το αρμόδιο Τελωνείο, που βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου, αναζητείται για τις ποσότητες αυτές, η επιστροφή των χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

11/03/2024 02:11 μμ

Στην κτηνοτροφία μπορεί να έχουμε ντόπιες φυλές αλλά μπορεί να εισάγουμε τα ζώα από το εξωτερικό. Οι εκτροφές όμως έχουν την μοναδικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας που δίνει την ξεχωριστή ποιότητα στο ελληνικό προϊόν.

Αυτή η μοναδικότητα του ελληνικού προϊόντος αποτελεί το άυλο κεφάλαιο που δεν αποζημιώνεται στους πληγέντες από την θεομηνία κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί του.

Αντίθετα όλοι μιλάνε μόνο για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι από τις 7 Μαρτίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Υπομέτρο 5.2 από τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά:
α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και
β) την εξ΄ ολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Υπομέτρο 5.2 ήταν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2022 και δεν έτρεξε στην συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο.

Δικαιούχος του καθεστώτος δύνανται να κριθεί κάθε φυσικό πρόσωπο που την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
α) είναι ενεργός γεωργός εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ,
β) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης του έτους υποβολής της στήριξης (2024) και του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου (2023),
γ) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος,
δ) είναι ασφαλιστικά ενήμερος της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ, έτος 2023
ε) είναι νόμιμος κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης που υπέστη το ζημιογόνο αίτιο ή μελισσοκόμος κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να λειτουργεί νόμιμα.

Το ερώτημα όμως είναι θα μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο και από ποιους.

Οι πληγέντες οφείλουν να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν με δικά τους κεφάλαια και μετά θα τους δοθεί σταδιακά η επιδότηση. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης (άρθρο 18), «η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής».

Είναι σίγουρο ότι το κράτος δεν μπορεί να μοιράζει προκαταβολικά χρήματα και να μην υπάρχουν έλεγχοι. Από την άλλη όμως τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να βρουν χρήματα για να κάνουν τις αγορές. Ένας κτηνοτρόφος ή μελισσοκόμος που έχει καταστραφεί από μια θεομηνία πως μπορεί να βρει κεφάλαια. Κανείς σήμερα δεν πουλάει με πίστωση ζώα ή προϊόντα κατασκευής σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ότι «ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση του ζωικού του κεφαλαίου» είναι λάθος. Διαδικαστικά θα πρέπει να πληρώσει και θα του επιστραφούν τα χρήματα στο 100%. Για να εφαρμοστεί όμως το πρόγραμμα θα πρέπει να βρει χρήματα να πληρώσει την αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις που έχουν ανάθεση εκτέλεσης του έργου σε εργολάβο, θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να προσκομίσει το ιδιωτικό συμφωνητικό του έργου το οποίο:
i) έχει κατατεθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία,
ii) αφορά σε ολοκληρωμένο έργο ή σε ολοκληρωμένη διακριτή φάση του έργου,
iii) περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες που έχει συμφωνηθεί να γίνουν και τα υλικά που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν και προσδιορίζει το κόστος ανά μέρος του έργου ή/και ανά διακριτή φάση καθώς και το συνολικό τίμημα,
iv) ορίζει το χρονοδιάγραμμα του έργου (έναρξη, ενδιάμεσες παραδόσεις, ολοκλήρωση) και τον τρόπο εξόφλησης του εργολάβου (προκαταβολή, μερικές καταβολές, εξόφληση).

Δηλαδή για να αποζημιωθεί ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο κατασκευής.

Μια λύση θα ήταν οι τράπεζες αλλά με τι υποθήκη; Επίσης τα τραπεζικά επιτόκια αυτή την εποχή κυμαίνονται πάνω από 10% με αυτά θα δανειστούν οι πληγέντες παραγωγοί. Κρατική τράπεζα δεν υπάρχει στην χώρα μας και δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην πρόσκληση για εγγυητική επιστολή ή δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ετσι, αποκλείεται μια μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών γιατί δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Υπάρχουν όμως και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν αποτυπωθεί πουθενά και δεν αποζημιώνονται. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πληγέντες έχουν δημιουργήσει περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν από την πλημμύρα και δεν έχουν αποτυπωθεί μέχρι σήμερα αλλά ούτε αποζημιώνονται καθότι κανένας δεν τα έχει αναδείξη.

Ένας κτηνοτρόφος έχει αγοράσει τα ζώα του αλλά έχει κάνει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητάς τους. Αυτή η προσπάθεια που έχει αναγκάσει τον παραγωγό να αφιερώσει χρόνο και χρήμα δεν θα επανέλθει με την αγορά ζώων.

Επίσης ένας μελισσοκόμος έχει αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσει ένα ποιοτικό μέλι που θα καταφέρει να του δώσει μια υψηλή ζήτηση στην αγορά και μια καλύτερη τιμή. Αυτή την προσπάθεια δεν θα την αποζημιωθεί με την αγορά ζωικού κεφαλαίου.

11/03/2024 11:26 πμ

Το πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 (υλοποίηση έως 2025), παρουσίασε στη Βουλή ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει:

Μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα

Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώ για την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ με απόφαση μας εγκρίθηκαν πρόσφατα επιπλέον πόροι 81 εκατ. ευρώ για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.

Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση το πρωτογενή τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ.
Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους (εργαλείο μικροπιστώσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για παροχή δανείων έως 25.000€). Συνεπεία της υψηλής ζήτησης που εκδηλώθηκε στο μέτρο με πρόσφατη απόφασή μας προστέθηκαν επιπλέον πόροι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.

Μικρά εγγειοβελτιωτικά - αρδευτικά έργα υποδομής με 40 εκατ. ευρώ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης εγκρίθηκαν έργα ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.

Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Βιολογική Γεωργία, με 490 εκατ. ευρώ. Στο μέτρο διαθέσαμε επιπλέον 215 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε με προτεραιότητα στη Βιολογική Κτηνοτροφία, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό στα 705 εκατ. ευρώ.

Μείωση των νιτρικών στη Γεωργία, με 150 εκατ. ευρώ για την προστασία των ευαίσθητων στη ρύπανση από αγροχημικά, γεωργικών οικοσυστημάτων και περιοχών. Επιπλέον ανακοινώθηκε και νέα πρόσκληση στο συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές, ενώ δόθηκε και ετήσια παράταση στους δικαιούχους του ισχύοντος προγράμματος απονιτροποίησης σε όλη τη χώρα με 50 εκ. €.

Μέτρα για τη τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και την συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Εξισωτική Αποζημίωση, με 250 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας, σε ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές με φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, όπως οι ορεινές, οι μειονεκτικές και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας.

08/03/2024 09:41 πμ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων. Εντοπίστηκαν 6 πρατήρια υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα.

Λαθρεμπόριο καυσίμων ανθεί στην Ελλάδα και δεν περιμένουν να εφαρμοστεί το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία για να παρανομήσουν, όπως έλεγε ένα πολιτικό πρόσωπο.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΕΛΥΤ, Δ’ ΤΕΣ, Τελωνείο Οινόης) και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων, διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -20- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη -10- μέλη της.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί ανταγωνισμού και των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει -3- ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως:

  • η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων,
  • η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση,
  • η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών,
  • η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και
  • η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δυο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρίας, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2024, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, αφού τα μέλη της οργάνωσης είχαν προβεί στην παραγωγή τριάντα τόνων χημικών διαλυτών, την μεταφορά αυτών με φορτηγό όχημα στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και την μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε -6- πρατήρια υγρών καυσίμων, -1- χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, -7- οικίες, -2- αποθήκες, -1- εταιρία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, -1- εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και -2- ποτοποιίες.

Από τις έρευνες αυτές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 85.265- λίτρα χημικών διαλυτών,
  • 12.101- λίτρα αμόλυβδης βενζίνης άνευ νομίμων παραστατικών,
  • 5.762- λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
  • 746- λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών,
  • 12- Ι.Χ.Ε., από τα οποία τα -6- απασχολούσαν, ενώ -3- θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
  • 4- Ι.Χ. φορτηγά οχήματα,
  • 2- βυτιοφόρα οχήματα,
  • 4- κυνηγετικές καραμπίνες,
  • 8- κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των -78.955- ευρώ.

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε -111- τόνους και από τη δεύτερη σε -150- τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα -1.200.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

06/03/2024 01:09 μμ

Από την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024) θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Υπομέτρο 5.2: «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024.

Βέβαια, αφού, όπως λέει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος ΟΣΔΕ 2024 δεν χρειάζονται βιασύνες.

Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά:
α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και
β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

Το καθεστώς ενίσχυσης εφαρμόζεται στις ΠΕ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της ΠΕ Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της ΠΕ Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επλήγησαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά του Αυγούστου 2023.

Το καθεστώς δεν εφαρμόζεται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις:
α) για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές που δεν έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες με την Υπουργική Απόφαση,
β) για επανόρθωση ζημιών κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα όταν οι δαπάνες ανασύστασης έχουν χρηματοδοτηθεί εξ΄ ολοκλήρου από άλλο φορέα
γ) για απώλεια εισοδήματος από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Οι δαπάνες προκειμένου να ενισχυθούν θα πρέπει:
α) να αφορούν σε αγροτεμάχια των οποίων η νόμιμη κατοχή, διάρκειας κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ετών από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, ανήκει στο δικαιούχο, ή στην περίπτωση των μελισσοσμηνών η περιοχή στην οποία βρίσκοντουσαν οι κυψέλες κατά την εκδήλωση του καταστροφικού συμβάντος να ήταν εντός της περιγραφόμενης περιοχής εφαρμογής του μέτρου
β) να αφορούν αποκλειστικά την προς στήριξη εκμετάλλευση,
γ) να έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης,
δ) να έχουν υλοποιηθεί μετά την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας ζημιάς και μέχρι την εκπνοή της περιόδου υλοποίησης εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στην απόφαση ένταξης πράξης,
ε) να εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους εγκρίθηκαν,
στ) να μπορούν να ελεγχθούν και επαληθευτούν, και
ζ) να μην παρέχουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σε γεωργική εκμετάλλευση

Ο υποψήφιος οφείλει να τεκμηριώσει το εύλογο κόστος υλοποίησης των επενδύσεων ως τη δαπάνη η οποία αντιστοιχεί στην εμπορική αξία της επένδυσης και η οποία πραγματικά καταβάλλεται προς τον προμηθευτή , με την προσκόμιση εμπορικών τιμοκαταλόγων, προσφορών, προσμετρήσεων ή προϋπολογισμών έργου τυποποιημένων ή ad hoc ,ανάλογα με την κατηγορία δαπάνης. Δαπάνες που υπερβαίνουν το εύλογο κόστος προσαρμόζονται σε αυτό από τα εμπλεκόμενα στις διαδικασίες όργανα.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 250.000 ευρώ σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης ή ανέγερσης γεωργικών κτιρίων και κατασκευών όταν έχει επέλθει ολοσχερής καταστροφή, ενώ σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης έως τις 100.000 ευρώ.

Για τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχος του καθεστώτος δύνανται να κριθεί κάθε φυσικό πρόσωπο που την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
α) είναι ενεργός γεωργός εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ,
β) έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης του έτους υποβολής της στήριξης (2024) και του έτους εκδήλωσης του ζημιογόνου αιτίου (2023),
γ) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος,
δ) είναι ασφαλιστικά ενήμερος της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α., έτος 2023
ε) είναι νόμιμος κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης που υπέστη το ζημιογόνο αίτιο ή μελισσοκόμος κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να λειτουργεί νόμιμα.

Η διάρκεια υλοποίησης των δαπανών επανόρθωσης των ζημιών ορίζεται στους 12 μήνες. Σε πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις παρέχεται παράταση του χρόνου υλοποίησης η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους έξη (6) μήνες. Η παράταση χορηγείται με την διαδικασία της τροποποίησης των στοιχείων πράξης ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στην οποία τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους αιτείται την παράταση. Σε καμία περίπτωση η διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί την 30/9/2025

Οι δικαιούχοι του υπομέτρου 5.2, για την καταβολή της αναλογούσας δημόσιας οικονομικής στήριξης του επενδυτικού σχεδίου υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση πληρωμής.
Τα περιεχόμενα (απαιτούμενα δικαιολογητικά) που πρέπει επισυναφτούν (αναρτηθούν ηλεκτρονικά) είναι τα ακόλουθα:
1. Αίτηση πληρωμής όπως δημιουργείται μετά την ηλεκτρονική της υποβολή (οριστικοποίηση) στο ΟΠΣΑΑ, υπογεγραμμένη από το συντάκτη του αιτήματος πληρωμής και από τον δικαιούχο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο που έχει οριστεί για τους σκοπούς του προγράμματος εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.
2. Γενικά νομιμοποιητικά δικαιολογητικά δικαιούχου.
2.1 Στοιχεία δηλούμενου λογαριασμού πίστωσης της πληρωμής, τα οποία υποβάλλονται με φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου ή σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού (extrait) ή σχετική εκτύπωση μέσω του web-banking της τράπεζας, όπου εμφανίζονται με ευκρίνεια ο αριθμός του λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ και τα στοιχεία του δικαιούχου του λογαριασμού.
2.2 Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) για τους δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, η οποία να έχει εκδοθεί το ίδιο ημερολογιακό έτος με εκείνο της υποβολής της αίτησης πληρωμής.
2.3 Βεβαίωση μεταβολών του καταστατικού στο ΓΕΜΗ (απαιτείται μόνο για τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου).
2.4 Αντίγραφο του τελευταίου ισχύοντος καταστατικού εφόσον έχει τροποποιηθεί σε σχέση με αυτό που προσκομίστηκε με την αίτηση στήριξης (απαιτείται για τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου).
3. Δικαιολογητικά φερεγγυότητας δικαιούχου. Για την απόδειξη της φερεγγυότητας του δικαιούχου προσκομίζεται ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας σε ισχύ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΥΛΟΓΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΘΗΛΥΚΑ ΑΡΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΦΥΛΕΣ - 120 ΕΥΡΩ
ΘΗΛΥΚΑ ΑΡΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ ΜΙΓΑΔΕΣ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΦΥΛΩΝ ΜΕ ΞΕΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ - 180 ΕΥΡΩ
ΘΗΛΥΚΑ ΑΡΝΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ ΞΕΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΝΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ - 220 ΕΥΡΩ
ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-6 ΜΗΝΩΝ - 300 ΕΥΡΩ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΑΤΙΝΕΣ - 350 ΕΥΡΩ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΙΓΕΣ - 350 ΕΥΡΩ
ΝΕΑΡΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ 5-12 μηνών - 500 έως 1.200 ΕΥΡΩ
ΒΟΕΙΟ ΝΕΑΡΟ κρεατοπαραγωγά 16-22 μηνών 2.100 ΕΥΡΩ
ΒΟΕΙΟ άνω των 24 μηνών - 2.200 ΕΥΡΩ
ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΚΡΕΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΥΛΩΝ (ξενικές φυλές) 8-10 μηνών - 1.500 ΕΥΡΩ
ΑΓΕΛΑΔΕΣ - 1.600 ΕΥΡΩ
ΑΓΕΛΑΔΕΣ γαλακτοπαραγωγής άνω των 2 ετών ελληνικές καθαρόαιμες - 2.000 ΕΥΡΩ
ΜΟΣΧΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ 16-18 μηνών με Pedigree - 2.300 ΕΥΡΩ
ΜΟΣΧΙΔΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 16-18 μηνών με Pedigree - 2.600 ΕΥΡΩ
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ ΘΗΛΥΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ - 800 ΕΥΡΩ
ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΗ παραφυάδες 5 πλαίσια - 60 ΕΥΡΩ

05/03/2024 09:44 πμ

Από την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024) θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Μέτρο 5.2 και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024.

Δημοσιεύθηκε από το ΥπΑΑΤ η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά:

α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και

β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

Στόχος του εν λόγω Μέτρου, είναι να στηριχθεί η οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ)

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την προκήρυξη το μέτρου δήλωσε: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινούμε την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, μετατρέποντας έτσι την κρίση σε ευκαιρία».

04/03/2024 11:08 πμ

Πέρασε από την Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Για φέτος θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο 50% της ποσότητας που κατανάλωσε ο αγρότης.

Από 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η ποσότητα του πετρελαίου θα επιδοτηθεί βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας.

Το ποσό θα είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και η εξόφληση (50%) θα γίνει στο Νοέμβριο.

Θα αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Από το 2025 θα αλλάξει το σύστημα και θα επιστρέφεται στο 100% ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τιμολόγια αγοράς.

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μαξίμου, αγρότης θα καταθέτει τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου που κατανάλωσε το 2025 και προβλέπεται για την καλλιέργειά του (με βάση ΟΣΔΕ), τότε θα πάρει πίσω το 100% του φόρου.

«Αυτό ζητούσαμε εδώ και χρόνια», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Σερακιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αχελώος» από το Νεοχώρι Μεσολογγίου.

«Είχαμε στο παρελθόν φαινόμενα αντί να εισπράττουν την ενίσχυση παραγωγοί που ενοίκιαζαν τα χωράφια να δίνουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Εκτιμώ ότι αν δίνεται ο ΕΦΚ με βάση τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου δεν θα υπάρχει αδικία για όσους πραγματικά παράγουν αγροτικά προϊόντα», πρόσθεσε.

04/03/2024 09:41 πμ

Το πρόγραμμα LEADER διαχρονικά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και για το λόγο αυτό κύριο μέλημά μας αποτελεί η ταχεία απορρόφηση και αξιοποίηση όλων των σχετικών διαθέσιμων κονδυλίων για τη στήριξή των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε χαιρετισμό που απέστειλε στο «33ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥπΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και τη σημασία του για την ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ είναι ένα εργαλείο που συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξή του για αυτό και πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο φιλικό και, κυρίως, πιο δίκαιο για τους αγρότες μας. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο θα συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειές της πολιτικής ηγεσίας για ανάταξη του πρωτογενούς τομέα, σε όλα τα επίπεδα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δ. Σταμενίτης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα LEADER, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης μέσω της προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω. Επεσήμανε ότι μέσω της υλοποίηση τοπικών, ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών θα καταστεί εφικτό να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι αγροτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) το πρόγραμμα LEADER ως ξεχωριστή παρέμβαση θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης των αγροτικών περιοχών και αφορά τουλάχιστον στο 5% των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 33 ετών από την έναρξη της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι, το LEADER όλα αυτά τα χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως παρεμβαίνει συγκροτημένα στην ανάπτυξη των αγροτικών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, βελτιώνοντας την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Επισήμανε ότι, οι δράσεις και τα τοπικά προγράμματα μπορούν να ανοίξουν σημαντικές προοπτικές στη βιωσιμότητα και συνοχή της τοπικής αγροτικής κοινωνίας, την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση και διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής, τη διάχυση της πληροφόρησης και της γνώσης, την προστασία και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τέλος, ανέφερε ότι στην Πέλλα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά έργα, στις παρελθούσες περιόδους εφαρμογής του προγράμματος, και ότι είναι μία περιοχή με δυνατότητες και καταγεγραμμένες ανάγκες απαιτείται η περαιτέρω στήριξή της μέσω αυτού του προγράμματος.

Επιπλέον, στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Σεραφείμ Λιάπης Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Νικόλαος Παρούτογλου Δήμαρχος Αλμωπίας, η κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας, ο κ. Πέτρος Ζέρζης Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πέλλας και ο κ. Μιχαήλ Σκορδάς Πρόεδρος του Δικτύου LEADER.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των τοπικών προγραμμάτων LEADER στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ) τονίζοντας ότι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος στις αγροτικές περιοχές αφορά στο κοινωνικό κεφάλαιο, στη διακυβέρνηση, στα αποτελέσματα καθώς και τις επιπτώσεις αυτού. Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ πέραν του προγράμματος LEADER διαθέτει μία ολοκληρωμένη χωρική στρατηγική για τη στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τη διασφάλιση της εδαφικής συνοχής των εν λόγω περιοχών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εισήγηση για το ρόλο και την προστιθέμενη αξία του προγράμματος LEADERστην Πέλλα και τονίστηκε η σημασία του προγράμματος ως προς τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο καθώς και στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος LEADER, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για θέματα κρατικών ενισχύσεων, την ανάπτυξη συνεργασιών για τα Έξυπνα Χωριά μέσω των τοπικών προγραμμάτων, την προστιθέμενη αξία του LEADER αλλά και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Χώρας μας σε συνδυασμό με την πορεία υλοποίησης των τοπικών προγραμμάτων LEADER, ενώ πραγματοποιήθηκε και εκπαίδευση των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) σε διαχειριστικά θέματα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους εκπροσώπους του Υπουργείου αλλά και τους άλλους εισηγητές σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου.

29/02/2024 01:09 μμ

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφήνει δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

«Θα συζητήσουμε και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δύο κρίσιμους τομείς: την προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, δηλαδή η «ατμομηχανή» των ποιοτικών και εξαγώγιμων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με επιδίωξη να διασφαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Και, βέβαια, την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Στο μέτωπο αυτό, που πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει σε προϊόντα όπως το γάλα και η φέτα, θα έχουμε και νέα κλιμάκια, με ελέγχους στο λάδι, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά.

Βέβαια, είναι μία συνέχεια όσων έχουμε ήδη ανακοινώσει για τη στήριξη των αγροτών μας, που δεν είναι και λίγα: η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2024 και η δέσμευσή μας για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου από το 2025. Και βέβαια, τις σημαντικές -να το τονίσω αυτό- εκπτώσεις στο ρεύμα, με μόνιμες σταθερές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτεί και μια προνομιακή χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να υποστηρίξουν ακριβώς τους παρόχους που θα δώσουν αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις.

Όλα αυτά μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, αλλά προφανώς δεν σταματάμε εκεί. Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές όμως, πολύ σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Είναι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Και βέβαια, έχω δεσμευτεί ότι θα βρεθώ σύντομα στη Θεσσαλία, για να συναντήσουμε ειδικά τους Θεσσαλούς παραγωγούς, να δούμε τι παραπάνω και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε στα ζητήματα των αποζημιώσεων αλλά και των αποκαταστάσεων μετά τη θεομηνία του «Daniel». Να εξετάσουμε τη μελέτη, βέβαια, των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων η οποία θα μας παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα για τη συνολική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας».

26/02/2024 05:55 μμ

Να εφαρμοστεί και για το 2024 η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως 120 δόσεις, με σκοπό να καταφέρουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας να συνεχίσουν να παράγουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσει την ένταξη στην ρύθμιση των αγροτών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρξαν το 2023 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Θυμίζουμε το προηγούμενο καθεστώς ρύθμισης αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες αγρότες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Οι καταστροφές από την θεομηνίες, οι ζημιές από βροχοπτώσεις αλλά και η ακαρπία σε πολλές καλλιέργειες, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς της χώρα μας.

Ότι υπάρχουν απώλειες εισοδήματος λόγω της κλιματικής αλλαγής το έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ρύθμιση χρεών είναι ένα από τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων της ΕΕ που σήμερα Δευτέρα (26/2) διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες, όπου έχουν συγκεντρώσει περίπου 600 τρακτέρ.

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει άμεσα να ετοιμάσει σχετικό φάκελο, τον οποίο να στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει το θεσμικό πλαίσιο της νέας ρύθμισης οιφειλών.

Ρύθμιση οφειλών και μορατόριουμ στα χρέη των αγροτών ζητούν όπως είπαμε και οι Ευρωπαίοι αγρότες. Με αφορμή την σημερινή διαδήλωση (26/2) στις Βρυξέλλες χιλιάδων αγρoτών από την ΕΕ, ο πρόεδρος της ιταλικής αγροτοσυνδικαλιστικής Coldiretti, Ettore Prandini, έστειλε επιστολή στην ΕΕ με τις προτάσεις της οργάνωσής του.

Στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula Von der Leyen, ζητά να προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Ακόμη ζητά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά των αθέμιτων πρακτικών και την οριστική ακύρωση για όλη την περίοδο της ΚΑΠ της υποχρέωσης για ακαλλιέργητη γη (αγρανάπαυση) και όχι μόνο για το 2024. Δηλαδή ζητά οριστική ακύρωση την υποχρέωσης διατήρησης του 4% της ακαλλιέργητης γης που αναφέρει η ΚΑΠ.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Ettore Prandini, «οι κανόνες της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ είναι υπερβολικά αυστηροί, αποκομμένοι από την πραγματικότητα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ύπαιθρο. Από την άλλη οι αγρότες είναι οι πρώτοι που προστατεύουν το περιβάλλον. Εκτός της ΚΑΠ, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση του αγροτικού τομέα είναι τόσο σοβαρή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για την απώλεια εισοδήματος».

Επίσης προτείνει τη χρήση μέρους των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται στην Ουκρανία (60 δις ευρώ) για την αγορά και αποθήκευση δημητριακών και, γενικότερα, ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές αποθήκες, που θα γίνουν με κονδύλια τα οποία θα διατεθούν σε χώρες που πλήττονται (μειωμένες τιμές παραγωγού).

21/02/2024 03:35 μμ

Στα μέτρα και τα κονδύλια του ΠΑΑ που θα πάνε στην κτηνοτροφία κατά την μεταβατική περίοδο αναφέρθηκε ο υπουργός ΑΑΤ μιλώντας στην Βουλή. Ουσιαστικά κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Την αξιοποίηση κονδυλίων 2 δις ευρώ προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΠΑΑ κατά την μεταβατική περίοδο 2021- 2022, με μέτρα στήριξης των νέων κτηνοτρόφων ή Σχέδια Βελτίωσης, εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας, μέτρα για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή και νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό αναφέρει απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλος.

Και προσθέτει: «Σε αυτά τα μέτρα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για τη βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ, τη μείωση των νικτρικών ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την ευζωία των ζώων ύψους 45 εκατ. ευρώ, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, όπως η εξισωτική αποζημίωση ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο (ΣΣ ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. τον Νοέμβριο 2022 και στο οποίο έχουν διευρυνθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές – κλιματικές (οικολογικά προγράμματα) και κοινωνικές δράσεις, ώστε να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και προοπτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων μέτρων για τη συνολικότερη αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, εξετάστηκε και η δυνατότητα αξιοποίησης των διαθέσιμων από τη νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2021/2115, άρθρο 76], όπως η επιδότηση ασφαλίστρου για την κάλυψη ζημιών στην αγροτική παραγωγή από κινδύνους υψηλού ρίσκου. Σχετική πρόταση περιλήφθηκε στην 1η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε προς έγκριση στις υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής.

Επίσης, όπως αναφέρει ο ΥπΑΑΤ, από το ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις όπως αυτή που αφορά στον εκσυγχρονισμό γεωργο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και καθετοποιήσεις μονάδων στα μέτρα των σχεδίων βελτίωσης (έχει ήδη προκηρυχθεί με 316 εκατ. € και υπερδεσμεύσει επιπλέον πόρους, ύψους 300 εκατ. €) και της μεταποίησης (έχει ήδη προκηρυχθεί με 150 εκατ. € για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € και έχουν υπερδεσμευτεί επιπλέον πόροι, ύψους 300 εκατ. €, για εντάξεις έργων που υλοποιούνται) αντίστοιχα. Επίσης, υλοποιούνται γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως π.χ. οι δράσεις για τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία, τη διατήρηση των σπάνιων φυλών ζώων, τη γενετική βελτίωση ζώων κ.λπ.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών με 94 εκατ. €, μέσω του οποίου θα παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022, ενεργοποιήσαμε έκτακτο Μέτρο (Μέτρο 22) για τη χορήγηση ενίσχυσης στην κτηνοτροφία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση, με πόρους 98,3 εκατ. €, σημαντικά αυξημένους σε σχέση με το αρχικά προβλεπόμενο ποσό, ύψους 89 εκατ. €. Η καταβολή της εν λόγω έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους ολοκληρώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2023.

Τέλος ειδική, αναλυτική αναφορά γίνεται στην πολιτική στήριξης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και στους σαρωτικούς ελέγχους που διενεργούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

19/02/2024 12:49 μμ

Oι διαχειριστικές αρχές δίνουν σειρά οδηγιών με στόχο να απαντήσουν σε συχνά ερωτήματα υποψηφίων ενόψει της πρόσκλησης Νέων Αγροτών που αναμένεται μέσα στο 2024.

Θυμίζουμε ότι η προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης της Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» έγινε το Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα στην επιστολή προς τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών αναφέρουν τα εξής:

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης στην Παρέμβαση Π3-75.1 έχουν όσοι:
1.1. Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη τους και έτσι έχουν αποκτήσει δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή υποψήφιος που κλείνει τα 18 έτη στις 15 Νοεμβρίου 2024 είναι επιλέξιμος για ένταξη στο μέτρο, όσον αφορά αυτό το κριτήριο, εφόσον η αίτηση για ένταξη στο μέτρο γίνει από τις 15 Νοεμβρίου 2024.
1.2. Όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 και μετά. Σύμφωνα με τον ορισμό που υπάρχει στην ΥΑ 519/135068/5.5.2023 (Β’3071), άρθρο 3, παρ. 18 «ως γεωργός νεαρής ηλικίας
νοείται το φυσικό πρόσωπο με ανώτατο όριο ηλικίας τα 40 έτη κατά το έτος υποβολής». Καθώς το έτος υποβολής είναι το 2024 σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμό επιλέξιμοι είναι όσοι κλείνουν τα 40 έτη οποιαδήποτε στιγμή εντός του 2024. Κάποιος
που έχει γεννηθεί πριν την 1.1.1984 έχει κλείσει τα 40 έτη το 2023 και άρα δεν είναι επιλέξιμος.

2. Για τις περιπτώσεις που κάποιος υποψήφιος έχει μόνο απολυτήριο Γυμνασίου απαιτείται γεωτεχνική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών ή επαγγελματικά προσόντα, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 4.1.6 της προδημοσίευσης. Η γεωτεχνική εκπαίδευση μπορεί να παρασχεθεί από:
2.1. Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ). Το ΚΔΒΜ πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση και να είναι ενταγμένο στο σχετικό μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ). Τα προγράμματα συνήθως έχουν θεωρία και πρακτική
εξάσκηση. Στο τέλος του προγράμματος παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης. Η βεβαίωση παρακολούθησης δεν πιστοποιεί γνώση αλλά μόνο παρακολούθηση.
Γίνεται αποδεκτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εφόσον το ΚΔΒΜ διαθέτει σχετική πιστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, η εκπαίδευση δεν θα είναι ασύγχρονη. Στη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης εκπαίδευσης γεωτεχνικής κατεύθυνσης πρέπει να αναφέρεται ότι το ΚΔΒΜ είναι πιστοποιημένο, με αναφορά στον αριθμό του σχετικού μητρώου του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης πρέπει να αναφέρεται το είδος της εκπαίδευσης (δια ζώσης / εξ αποστάσεως), τα μαθήματα και η διάρκειά τους.
2.2. Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 112 ν.4763/2020 (Α’ 254), τα οποία είναι ενταγμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης & Νεολαίας. Τα προγράμματα συνήθως έχουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση. Στο τέλος του προγράμματος παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης. Η βεβαίωση παρακολούθησης δεν πιστοποιεί γνώση αλλά μόνο παρακολούθηση. Οι μέθοδοι υλοποίησης των προγραμμάτων δύναται να διαφέρουν ανά περίπτωση και να διενεργούνται εν όλω ή εν μέρει διά ζώσης ή με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης εκπαίδευσης γεωτεχνικής κατεύθυνσης πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός του σχετικού μητρώου του ΚΕΔΙΒΙΜ, οι μέθοδοι υλοποίησης (δια ζώσης / εξ΄αποστάσεως), καθώς και τα μαθήματα και η διάρκειά τους

3. Οι απόφοιτοι των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Ε.Κ. γεωτεχνικής κατεύθυνσης και ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επιπέδου γνώσεων 3, είναι επιλέξιμοι για ένταξη στην Παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη γεωτεχνική εκπαίδευση.

4. Ως προς τα επαγγελματικά προσόντα, γίνεται αποδεκτή η ασφάλιση του υποψηφίου με την ιδιότητα του μέλους της «οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης». Αυτή δεν αφορά την έμμεση ασφάλισή του από τον γονέα του δηλαδή την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του υποψηφίου. Ο υποψήφιος έπρεπε να έχει ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ (να πληρώνει εισφορές) με την ιδιότητα του μέλους «οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης».

5. Απαραίτητο δικαιολογητικό της αίτησης στήριξης είναι η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως νεοεισερχομένου στον αγροτικό τομέα επαγγελματία αγρότη, που να είναι σε ισχύ, δηλαδή να έχει εκδοθεί εντός του 2024. Η ημερομηνία απόκτησης από τον υποψήφιο της ιδιότητας του «επαγγελματία αγρότη» νεοεισερχομένου στον αγροτικό τομέα, όπως αυτή αναγράφεται στην σχετική βεβαίωση του ΜΑΑΕ, δύναται να προηγείται έως και δεκαοχτώ μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αναρτημένο το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το χαρακτηρισμό των νεοεισερχόμενων στον αγροτικό τομέα επαγγελματιών αγροτών καθώς και σχετικές πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

6. Για την μέτρηση των τυπικών αποδόσεων των ΕΑΕ προηγούμενων ετών θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές των τυπικών αποδόσεων της προγραμματικής περιόδου 2014- 2022, δηλαδή αυτές της 3ης πρόσκλησης των νέων γεωργών (έτος 2021). Δεν προσμετράται η τυπική απόδοση που αφορά σε:
α) Βοσκοτόπους,
β) Δασικά δένδρα που δεν παράγουν εδώδιμους καρπούς,
γ) Φυτώρια,
δ) Εκτάσεις σε αγρανάπαυση,
ε) Γη που δεν εντάσσεται σε καλλιεργητική δραστηριότητα,
στ) Εκτάσεις με ΑΠΕ,
ζ) Θηράματα,
η) Θηραματικά πτηνά,
θ) Μανιτάρια που δεν καλλιεργούνται σε εντατική καλλιέργεια εντός θαλάμων,
ι) Eπίσπορες καλλιέργειες.

7. Ο μέσος όρος της τυπικής απόδοσης των ΕΑΕ των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (στην ηπειρωτική χώρα). Στον υπολογισμό του μ.ο. υπολογίζονται και τα τέσσερα έτη, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί ΕΑΕ. Παραδείγματα:
Υποψήφιος Α
2019 - 0
2020 - 0
2021 - 13.000
2022 - 13.000
Μ.ο. - 6.500 – επιλέξιμος
Υποψήφιος Β
2019 - 8.000
2020 - 8.000
2021 - 16.500
2022 - 8.000
Μ.ο. <12.000 αλλά το 2021>16.000: μη επιλέξιμος
Υποψήφιος Γ
2019 - 8.000
2020 - 9.000
2021 - 10.000
2022 - 15.000
Μ.ο. 10.500 - επιλέξιμος
Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιλέξιμος ο υποψήφιος που έχει υποβάλλει έστω και μία ΕΑΕ κατά τα έτη 2019-2022, που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ. Δεν εξετάζεται η τυπική απόδοση του έτους 2023 παρά μόνο για τους/τις συζύγους.

8. Ο/Η σύζυγος της/του υποψηφίου δεν πρέπει να είναι επαγγελματίας αγρότης/αγρότισσα.
Για τον έλεγχο του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη διάφορα στοιχεία, όπως στοιχεία του ΜΑΑΕ, στοιχεία του ΕΦΚΑ και στοιχεία της ΑΑΔΕ. Με βάση την εκτίμηση του κινδύνου δημιουργίας τεχνητών συνθηκών, δεν είναι επιλέξιμος ο υποψήφιος σε περίπτωση που ο/η σύζυγος ήταν εγγεγραμμένος/η στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» όπως αυτή προκύπτει από τα φορολογικά έτη 2021 έως και 2023.

9. Η απαλλαγή των στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν αφορά την αναβολή αυτών. Ο υποψήφιος είτε πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 είτε να έχει απαλλαγεί οριστικά από αυτές.

10. Στον υπολογισμό της τυπικής απόδοσης των 10.000 ευρώ των εκτροφών της αρχικής κατάστασης, συμπεριλαμβάνονται και τα θηλυκά αμνοερίφια τα οποία προορίζονται για ενηλικίωση και γαλακτοπαραγωγή, καθώς αυτά θα έχουν καταστεί παραγωγικά έως την
αξιολόγηση της αίτησης στήριξης. Δεν προσμετράται η τυπική απόδοση των αρσενικών αιγοπροβάτων καθώς και των αμνοεριφίων που προορίζονται για πάχυνση και σφαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση οι εκτροφές αυτές να έχουν δηλωθεί στην παραδεκτή ΕΑΕ του έτους 2024.

11. Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους 2024 τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική Χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας, ανεξάρτητα αν συμπεριλαμβάνουν και αγροτεμάχια ή εκτροφές.

12. Στην αρχική κατάσταση και στα προηγούμενα έτη της υποβολής της αίτησης στήριξης, τόσο για τον/την υποψήφιο όσο και για την/τον σύζυγό του/της για τον υπολογισμό της τυπικής απόδοσης των καλλιεργειών μονίμων νεαρών φυτειών χρησιμοποιείται το 50% της τυπικής απόδοσης που χρησιμοποιείται για τις φυτείες που έχουν μπει στην παραγωγή. Στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου χρησιμοποιείται το 100% της τυπικής απόδοσης που χρησιμοποιείται για τις φυτείες που έχουν μπει στην παραγωγή.

13. Εφόσον δηλώνονται συστεγαζόμενες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αυτές πρέπει να είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες, δηλαδή απολύτως ξεχωριστές (διαχωρισμός με τοίχο) και με διαφορετικές εισόδους, καθώς και διαφορετικά συστήματα τροφοδοσίας και ποτίσματος.

14. Ο υποψήφιος αξιολογείται ως εν διαστάσει εφόσον αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάσταση πριν την ημερομηνία έκδοσης της Προδημοσίευσης της Παρέμβασης Π3-75.1, δηλαδή πριν τις 12-12-2023. Παραστατικά που επιβεβαιώνουν την διάσταση μπορεί να είναι: ασφαλιστικά μέτρα, επιμέλεια τέκνων ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο δημόσιας αρχής που να φανερώνει την διάσταση. Ο υποψήφιος αξιολογείται ως διαζευγμένος αν κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης έχει εκδοθεί διαζύγιο.

15. Σε περίπτωση εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, στην αίτησης στήριξη πρέπει να περιλαμβάνεται αντίγραφο του εντύπου πληροφοριών (καρτέλα) του υποψηφίου από το Αμπελουργικό Μητρώο με τα στοιχεία του και τα στοιχεία της αμπελουργικής του εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η αμπελοοινική νομοθεσία (αμπελουργικό μητρώο κ.τ.λ.) ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη απαγόρευση νέων φυτεύσεων εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για παραγωγή οίνου χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα φύτευσης. Στο επίπεδο της αξιολόγησης ελέγχεται η νομιμότητα φύτευσης για αγροτεμάχια με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου τα οποία δεν απεικονίζονται στην αίτηση στήριξης του υποψηφίου και τυχόν προβληματικά αγροτεμάχια εξαιρούνται από την εκμετάλλευση.

16. Για τους ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών, κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης πρέπει να προσκομίζεται επίσημη μετάφραση ή επίσημη αναγνώριση.

19/02/2024 09:43 πμ

Τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 που θα επιστραφεί στους αγρότες, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

16/02/2024 11:58 πμ

Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων του Μέτρου 5.2.

Το Μέτρο αφορά την 100% επιδότηση για την αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου και την επισκευή ή ανακατασκευή των κτηνοτροφικών εγκατάστασεων από τις ζημιές της θεομηνίας.

«Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, στις 06/12/2023, ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην συνέχεια φτάσαμε αρχές Φεβρουαρίου και ο υπουργός ΑΑΤ είχε κάνει νέα δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι μέχρι το πρώτο 10ήμερο του μήνα θα βγει η πρόσκληση και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

Φτάσαμε μέσα Φεβρουαρίου και ακόμη δεν είδαμε την σχετική πρόσκληση του Μέτρου, που έχει προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.