Για «δομή εγκληματικής οργάνωσης» κι «απόστημα» μέσα στον οργανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, έκανε λόγο, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, παλαιότερος αντιπρόεδρος του οργανισμού και νυν γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Μόσχος Κορασίδης. Ο άλλοτε αντιπρόεδρος του οργανισμού την περίοδο 2010-12, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ μέχρι τις αρχές του 2015 ξεδιάλυνε αρκετά από τα θολά σημεία για τον οργανισμό. Παρότι δεν υπέδειξε συγκεκριμένα ονόματα φωτογράφισε αποφάσεις, που έκρυβαν, κατά την άποψή του, σκοπιμότητες και μίλησε για το «καρπούζι» που έσκασε και βρέθηκε ο οργανισμός να καταρρέει.
ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Ο κ. Κορασίδης υποστήριξε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προβλήματα εν τη γενέσει του αφενός διότι η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει ακόμη τόσο πολύ αφετέρου, διότι οι πολίτες, εκείνη την περίοδο δεν είχαν εξοικείωση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, όπως θα μπορούσαν να γίνουν σήμερα, μέσω gov. Κατέθεσε πως και κατά το παρελθόν υπήρχαν κάποιες μεμονωμένες απόπειρες απάτης ή και κάποιες ομαδικές περιπτώσεις αλλά με αφετηρία τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίες διαπιστώθηκαν. Όμως, υποστήριξε, πως αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια στον οργανισμό δεν έχει προηγούμενο. Σημείωσε πως κατά τη θητεία του ως γεν. γραμματέας στο ΥΠΑΑΤ υπήρχε δυσαρμονία με το θέμα των βοσκοτόπων και την Κοινότητα κι ο ίδιος πήρε εντολή από τον πρώην υπουργό Γεωργίας επί Σαμαρά – Βενιζέλου, Γιώργο Καρασμάνη, να συνταχθεί ένα κείμενο που να είναι δίκαιο προς τους κτηνοτρόφους και συμβατό με τα ζητούμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εξήγησε πως για να συμβούν όλα αυτά στον οργανισμό, που εξετάζει η Επιτροπή έπρεπε ν΄ αλλάξουν μία σειρά κανονισμοί κι αποφάσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διευκόλυναν αυτήν την κατάσταση κι άνοιξαν το παράθυρο, για μία τέτοια δύσοσμη υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία του καταλόγισε ότι δεν επέστρεψε στη θέση του επί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά ο ίδιος τόνισε πως δεν ήταν επιθυμητός μέσα στον οργανισμό και του το είχαν επισημάνει και υψηλόβαθμοι. Υποστήριξε πως από ένα τυχαίο περιστατικό (βοήθησε στη συγγραφή μιας επίκαιρης ερώτησης) βρέθηκε στο γραφείο του Γιάννη Μανιάτη, νυν ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τότε ήταν βουλευτής.
ΠΕΡΙ «ΚΟΠΡΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ»
Σημείωσε πως έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ως μάρτυρας. Υποστήριξε ότι υπήρξε εγκληματική οργάνωση εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνοντας να εννοηθεί πως όσοι δεν συμμετείχαν στο φαγοπότι έμπαιναν στο περιθώριο αλλά τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί «χωρίς πολιτική κάλυψη». Εξήγησε πως ο ίδιος ήταν «κόκκινο πανί» για ορισμένους υπαλλήλους. Ο κ. Κορασίδης συντάχθηκε με τους ισχυρισμούς της Ευρωπαίας εισαγγελέως που μίλησε για «κόπρο του Αυγεία» αλλά και υπέρ όσων είχε καταγγείλει η υπάλληλος, κ. Βιβή Τυχεροπούλου.
Ο κ. Κορασίδης τόνισε πως ανήκει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ – ήταν εξάλλου και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα – αλλά αρνήθηκε ότι είναι σύμβουλος του αρχηγού του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, Υποστήριξε πως οι παραγωγοί συνολικά εξαιτίας της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν χάσει τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση «634 εκατομμύρια ευρώ».
ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – ΤΣΙΡΩΝΗ
Ο κ. Κορασίδης υποστήριξε πως ενώ η πρώτη και η δεύτερη απόφαση Γιάννη Τσιρώνη (αν. υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) ήταν στη σωστή κατεύθυνση μετά έγινε το λάθος με την υιοθέτηση των βοσκοτόπων, χωρίς ζώα, που έχει την υπογραφή Ευάγγελου Αποστόλου. Σημείωσε πως η Ευρώπη δεχόταν την ποώδη βλάστηση (χόρτα έως 70 πόντους) αλλά στην ξυλώδη δεν μπορούσε να υπάρχει κοπή, όποτε δεν μπορούσε να περιληφθεί στην κατανομή Εθνικού Αποθέματος με βοσκοτόπια χωρίς ζώα.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΑΟΥΡΑ
Ερωτηθείς από τον εισηγητή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη τι συνέβη με την υπόθεση Μιάουρου στην Πιερία, ο κ. Κορασίδης εξήγησε πως δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν δικηγόρο - εκπρόσωπο του παραγωγού. Ο συγκεκριμένος παραγωγός, σύμφωνα με τα λεγόμενα Κορασίδη, είχε ταλαιπωρηθεί επανειλημμένα χωρίς να του εξηγούν τι είχε συμβεί και του είχαν στερήσει το πρακτικό ελέγχου για να υποβάλλει ένσταση. «Ο άνθρωπος αυτός, εξαιτίας των ενεργειών και των παραλείψεων σειράς υπαλλήλων και του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι νεκρός», ανέφερε ο κ. Κορασίδης. Σημείωσε πως τον άνθρωπο αυτόν δεν τον συνάντησε ποτέ από κοντά. Όμως, δεν έβρισκε άκρη με τη δημόσια διοίκηση ενώ όφειλαν, αν μη τι άλλο να του απαντήσουν και να του δώσουν το πρακτικό επιτόπιου ελέγχου που είχε συνταχθεί το 2011 (καλλιεργητής σιτηρών) ενώ είχε φτάσει 2020.
Ο κ. Κορασίδης υποστήριξε πως δεν υπάρχουν 400.000 αχρεώστητα – όπως τον κατηγόρησε η ΝΔ - αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε αυτά τα χρήματα στον παραγωγό. Παρότι, όπως είπε, στη σχετική ΚΥΑ προβλεπόταν να του δοθεί ρητά το πρακτικό ελέγχου πριν ο ΟΠΕΚΕΠΕ προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή ή περικοπή, ο Οργανισμός δεν το έκανε. Αποτέλεσμα, όπως είπε, είχε να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο ο παραγωγός, σε μαρασμό και τελικά στον θάνατο. «Ένα πραγματικό θύμα της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ», τον χαρακτήρισε ο κ. Κορασίδης. Ρωτήθηκε, επίσης, γιατί ήταν μάρτυρας υπεράσπισης σ΄ έναν εκδότη, που είχε γράψει εναντίον του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Κορασίδης κατέθεσε ότι ο εκδότης του αγροτικού εντύπου είχε δίκιο γι΄ αυτά που έγραφε, επομένως δεν είχε νόημα να τον διαψεύσει για κάτι που ήταν αληθές. Υποστήριξε πως «οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν στήσει μια ομάδα μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ` η οποία τι έκανε; Μάζευε τα δημοσιεύματα ή τις καταγγελίες και ειδοποιούσε τους ενδιαφερόμενους».
ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΕ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Σε σχέση με το κύκλωμα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Μακάριος Λαζαρίδης απευθυνόμενος στον μάρτυρα ρώτησε: «Άρα μας λέτε πολύ καθαρά, ότι αυτή την εγκληματική οργάνωση που υπογράφει η κ. Ευρωπαία Εισαγγελέας την είχαν στήσει υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ». «Μπορούν οι υπάλληλοι μόνοι τους;» διερωτήθηκε ο κ. Κορασίδης και πρόσθεσε για τον τρόπο που δημιουργήθηκε η εγκληματική οργάνωση: «Στην αρχή ήταν ομάδα, μετά γίνεται σύστημα και μετά το σύστημα για να επιβιώσει χτυπά την πόρτα πολιτικών προσώπων». Ωστόσο, εξήγησε πως «η απόφαση για το εθνικό απόθεμα δεν ήταν των υπαλλήλων».
Από βουλευτές της ΝΔ ζητήθηκε να καταθέσει ονόματα αλλά ο κ. Κορασίδης δεν το έκανε άφησε όμως να εννοηθεί ότι υπήρχε κάλυψη κάτω από συγκεκριμένες αποφάσεις. Η εξέταση του Μόσχου Κορασίδη, διακόπηκε μετά την εξέταση της εισηγήτριας του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου. Πρόκειται να συνεχιστεί στις 3/2/26, αφού αυτή η εβδομάδα συνεχίζεται με καταθέσεις, πρώην υπουργών Γεωργίας.