Σήμερα Τρίτη (15/10) ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην ολοκλήρωση των πληρωμών που αφορούν την εξόφληση του έτους ενίσχυσης 2023, μετά τους τελευταίους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την εκκαθάριση του 2023 και πολλοί αγρότες δεν θα ικανοποιηθούν από την συγκεκριμένη πληρωμή.
Αυτό σημαίνει ότι θα δουν μικρά ποσά στον λογαριασμό τους. Θυμίζουμε τέλη Ιουνίου 2024 είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων 167.170.000 ευρώ, σαν συνέχεια των πληρωμών του περυσινού Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Πάντως αν η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής του 2024 γίνει μετά τις 29 Οκτωβρίου τότε θα έχουμε παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ αν γίνει πριν δεν θα υπάρξει παρακράτηση.
Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν, έως 29 Οκτωβρίου του 2024, χρήματα για τις λάθος πληρωμές που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό προσδιορίστηκε στα 50.755.440 ευρώ. Οπότε μετά τις 29 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει παρακράτηση των ενισχύσεων.
Έρχονται δημοσιονομικές διορθώσεις που αφορούν προηγούμενες διοικήσεις, αναφέρουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Οργανισμός περιμένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου θα προσδιοριστεί η όποια δημοσιονομική διόρθωση.
Συγκεκριμένα τα μέλη της διοίκησης υποστηρίζουν ότι: «Οι δημοσιονομικές διορθώσεις, που αναφέρθηκαν πρόσφατα στον τύπο, ως δήθεν «πρόστιμα» που έχουν επιβληθεί στη χώρα και οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο αρθρογραφίας και κατά το παρελθόν, πρόκειται για προτάσεις της ΓΔ AGRI, οι οποίες αναφέρονται σε μια ανολοκλήρωτη διαδικασία και όχι σε οριστικές αποφάσεις δημοσιονομικών διορθώσεων. Τονίζουμε δε ότι αφορούν προηγούμενα έτη δηλαδή περίοδο που δεν ταυτίζεται με την σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού. Ο Οργανισμός, όπως έπραξε και στο παρελθόν υπερασπίζεται το έργο του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η οποία μένει να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου θα προσδιοριστεί η όποια δημοσιονομική διόρθωση».
Πάντως η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει ότι συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της, τηρώντας τις θεσμοθετημένα δημοκρατικές διαδικασίες.
Σχετικά με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, ύψους 52 εκ. ευρώ, τα οποία προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, έχει εκκινήσει η σταδιακή τους ανάκτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα παρακρατηθούν από τις επόμενες πληρωμές.
Δεκέμβριος είναι πάντα ο μήνας πληρωμών για τους αγρότες. Φέτος έχουμε όμως μια ακόμη «αλλαγή» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ήδη δημοσιογραφικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην χώρα μας, που αφορά «μαϊμού» επιδοτήσεις που βγήκαν μετά από έρευνα της ΕΕ.
Πάντως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/11) ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την σταδιακή πληρωµή της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων του έτους 2024, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος της εβδομάδας. Όμως το Σαββατοκύριακο δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο.
Μέσα στον ∆εκέµβριο αναµένεται η εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης του 2024, µαζί µε τις µεταβιβάσεις, αλλά και η πληρωµή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, καθώς και η ειδική ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας. Όσον αφορά τις µεταβιβάσεις των δικαιωµάτων η πληρωµή να υπολογίζεται περί τα 70 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, ακολουθεί η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2024, συνολικού ποσού 255 εκατ. ευρώ.
Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δηλώσει ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν τα Οικολογικά Σχήματα μέχρι τέλος του 2024. Θα δούμε τελικά αν πληρωθούν όλα ή κάποιες δράσεις.
Στο μεταξύ επίσημη ενημέρωση ζητά για τους λόγους της αλλαγής της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Ελάχιστες μέρες πριν από την καταβολή μεγάλου μέρους των αγροτικών ενισχύσεων, (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης , οικολογικά σχήματα, αναδιανεμητική ενίσχυση, εθνικό απόθεμα, εξισωτική αποζημίωση), σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εποπτεύων του ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω φορέα.
Αναμένουμε επίσημα να ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός πρωτίστως τον Αγροτικό κόσμο της χώρας, τόσο για τις ενέργειές του όσον αφορά τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των ενισχύσεων, όσο και για τον έκτακτο λόγο ο οποίος προέκυψε και τον ανάγκασε να λάβει την απόφαση αυτή.
Από το 2019 τη χρονιά που ουσιαστικά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει 5 διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και 5 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν, ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και προοπτική για την αγροτική πολιτική της χώρας, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις να τις υφίστανται αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί μας.
Για το ΠΑΣΟΚ, η ύπαρξη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής αποτελεί απόλυτη και βασική προτεραιότητα μας για την πλήρη ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας.
Η απόφαση Τσιάρα για «αποκεφαλισμό» όλης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φέρει αναστάτωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την εξέλιξη των πληρωμών.
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, μέσω ΑΣΕΠ θα πρέπει να οριστούν οι αντικαταστάτες τους. Μπορεί όμως να αναλάβει άμεσα προσωρινός πρόεδρος με απόφαση Τσιάρα.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που είχαν τοποθετηθεί από τον προκάτοχο του Τσιάρα, δεν είχαν και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.
Από την άλλη κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι το «σύστημα» μπορεί να τρέξει και να γίνουν οι πληρωμές ακόμη και χωρίς να έχει διοίκηση ο Οργανισμός.
Η πρώην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε φέρει μεγάλη οργή στους αγρότες με τις πληρωμές του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2024 και από τότε ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι χωρίς κάλυψη από ΥπΑΑΤ μένει ο Μπαμπασίδης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο πρόστιμο από την Κομισιόν επειδή δεν έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια οι απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αυτό έφερε την οργή του υπουργού ΑΑΤ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί υπό επιτήρηση και κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση από την ΕΕ, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αν χαθεί η πιστοποίηση δεν θα μπορεί να κάνει πληρωμές.
Επίσης, η συγκεκριμένη διοίκηση του Οργανισμού, είχε καθαιρέσει πρόσφατα την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία έχει συνεργαστεί με το γραφείο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην χώρα μας.
Θυμίζουμε ότι o αποπεμφθείς πρόεδρος, Κυριάκος Μπαμπασίδης, είχε αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού (ενώ ήταν αντιπρόεδρος) με απόφαση Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε αποπέμψει τον προηγούμενο πρόεδρο, Βαγγέλη Σημανδράκο.
Τελικά φαίνεται ότι από αποπομπή σε αποπομπή πάνε τελευταία οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πάντως το Δεκέμβριο πρέπει να γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Πριν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.
Έως τις 31/12/2024 πρέπει να γίνει η πληρωμη των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, από 2015 έως 2019.
Ακόμη το ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.
Όσον αφορά τον τεχνικό σύμβουλο, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από το ΥπΑΑΤ οι κτηνοτρόφοι αυτόχθονων φυλών, μέχρι το Νοέμβριο του 2025 αναμένεται να έχει παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο του ΟΣΔΕ.
Τελειώνει ο Νοέμβριος και οι αγρότες περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληρωμές των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή και διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024.
ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου (δηλαδή μέχρι Παρασκευή) θα πάρουν οι δικαιούχοι τις προκαταβολές 70% των ενισχύσεων του 2024.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τους ενδιαφέρει αν έχει ή όχι διοίκηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά περιμένουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Τα χρήματα υπάρχουν, αφού δημοσιεύθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Διαύγειας με τα κονδύλια πληρωμής.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 3.613.194 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πράξης «Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 που αφορά την 3η Πρόσκληση, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Επίσης δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000 ευρώ, για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση της 2ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Ακόμη δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.200 ευρώ για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση 3ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 120.000.000 ευρώ, για τη Δράση «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση (εδώ)
Το βράδυ της Τρίτης (26/11) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων και της Γενικής Διευθύντριας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη έχει στα χέρια του ο υπουργός την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, Κυριάκου Μπαμπασίδη.
Για την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν ότι έρχεται μεγάλος καταλογισμός από την ΕΕ στην χώρα μας το επόμενο διάστημα.
Ακόμη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποφαση του Τσιάρα η αντιμετώπιση που είχε η πρώην Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού, που συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την έρευνα που κάνει με τις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας.
Έκλεισε το σύστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για συμπληρώσεις και τυχόν πιθανές αναγκαίες διορθώσεις στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 και τις καταχωρίσεις των Οικολογικών Σχημάτων.
ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν τώρα στην επεξεργασία των στοιχείων ώστε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.
Βέβαια η λογική λέει ότι τα Οικολογικά Σχήματα θα πρέπει να πληρώνονται το έτος που εφαρμόζονται για να καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί. Άλλωστε το ίδιο γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ και με το Πρασίνισμα. Άρα ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν τα Οικολογικά Σχήματα μέχρι τέλος του 2024 και όχι Απρίλιο του επόμενου έτους (όπως έκαναν το 2023).
Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Στο σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η μονιμοποίησή της από το 2025, καθώς και επιδόματα που αφορούν και τις αγρότισσες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού. Συγκεκριμένα αναφέρει:
- η επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και μονιμοποίησή της από το 2025, με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση, με κόστος 82 εκατ. ευρώ για το 2024 και 100 εκατ. ευρώ για το 2025,
- η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των τέκνων) με αναδρομική ισχύ από 01.01.2023, με κόστος 90 εκατ. ευρώ για το 2024 και 45 εκατ. ευρώ για το 2025,
- η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από το 2024, με ετήσιο κόστος 43 εκατ. ευρώ.
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Δεκεμβρίου, όπου επέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση.
Μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2025 θα καταβληθεί η πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024.
Στη σύσταση Επιτροπής αξιολόγησης και επεξεργασίας των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης δικαιούχων για την πληρωμή εντός του έτους των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, 2015 - 2019, προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Επιτροπή αποτελείται από τους παρακάτω υπαλλήλους:
- Κρουμπ Σίλβια – Κριστίνε, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, ειδικότητας ΠΕ Οικονομικού του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού,
- Πάντου Σοφία, Προϊσταμένη του Τμήματος Ενισχύσεων & Καθεστώτων, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, ειδικότητας ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού του κλάδου ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού,
- Πετράτου Μαρίνα, υπάλληλο του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, ειδικότητας ΤΕ Γεωπονίας του κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας,
- Γαλάνη Νικόλαο, Προϊστάμενο της Π.Μ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής (Software-Hardware) του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής και
- Παπαθανασίου Χαριτίνη, Προϊσταμένη της Π.Δ. Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών.
Υπεύθυνη συντονισμού της Επιτροπής, ορίζεται η Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, Σύλβια – Κριστίνε Κρουμπ.
Το έργο της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2024.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής (που θα παρθούν μέσα σε 40 ημέρες) θα γίνουν οι πληρωμές.
Εγχειρίδιο διαδικασιών ελέγχου αιρεσιμότητας για το έτος ενίσχυσης 2024 δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μάλιστα, όποιος ενεργός αγρότης δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του συστήματος της αιρεσιμότητας, τον περιμένει διοικητική κύρωση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μείωση στις άμεσες ενισχύσεις για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, σκοπός του ελέγχου είναι η διαπίστωση της συμμόρφωσης των γεωργών, που λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ, με τις απαιτήσεις της Αιρεσιμότητας, για όλα τα πρότυπα και τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμα στις εκμεταλλεύσεις τους.
Οι γεωργοί που κατέχουν εκμεταλλεύσεις των οποίων η δηλωθείσα γεωργική έκταση δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια (100 στρέμματα) εξαιρούνται από τους ελέγχους της Αιρεσιμότητας. Στην εξαίρεση συμπεριλαμβάνονται και εκμεταλλεύσεις που έχουν ζωικό κεφάλαιο.
Οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά τα ζώα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή), καθώς επίσης και τους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών και στο γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Ο επιτόπιος έλεγχος του φυτικού κεφαλαίου μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε κατηγορία αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου, ανάλογα με τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμες σε αυτά.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση Αιρεσιμότητας σε κάποιο από τα αγροτεμάχια του δείγματος, ο επιτόπιος έλεγχος επεκτείνεται τουλάχιστον στο 75% των αγροτεμαχίων της κατηγορίας των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ευρεθείσα παράβαση.
Παραβάσεις που σχετίζονται με το ζωικό κεφάλαιο, τις σταβλικές εγκαταστάσεις ή τα τηρούμενα μητρώα, δεν συνεπάγονται αύξηση του δείγματος των αγροτεμαχίων.
Για τις εκμεταλλεύσεις στις οποίες διατηρούνται ζώα, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, απευθύνουν προς τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έγγραφο σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, με το οποίο ζητούν την κοινοποίηση της διαπίστωσης παραβάσεων των απαιτήσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους κατά την ετήσια περίοδο που καλύπτει ο έλεγχος της αιρεσιμότητας.
Οι αρμόδιες αρχές, για τον έλεγχο των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και των κτηνιατρικών φαρμάκων, υποχρεούνται να κοινοποιούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου των υπολειμμάτων, τους γεωργούς που ελέγχθηκαν και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ανά γεωργό, με αναφορά στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των αντίστοιχων γεωργών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποδοθούν κυρώσεις αιρεσιμότητας στους παραβάτες γεωργούς.
Κατ’ εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 2115/2021 και της Υ.Α. 1313/178948/09.06.2023, οι ΟΕΒ - ΤΟΕΒ έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των ΟΕΒ - ΤΟΕΒ, των οποίων τους υδατικούς πόρους χρησιμοποιούν για την άρδευση των αγροτεμαχίων τους, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις Αιρεσιμότητας για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση. Η προθεσμία καταχώρησης από τους ΟΕΒ - ΤΟΕΒ λήγει στις 6 Δεκεμβρίου. Για το τρέχον έτος η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά. Εντούτοις, είναι δυνατόν να υπάρξει προειδοποίηση περιορισμένη στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, υπό τον όρο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο σκοπός του ελέγχου. Η προειδοποίηση αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τις 14 ημέρες. Στην περίπτωση που στην εκμετάλλευση εκτρέφονται ζώα, η προειδοποίηση δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 ώρες, με εξαίρεση δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.
Τα αγροτεμάχια που κατά προτεραιότητα συμπεριλαμβάνονται στο 50% του δείγματος, είναι αγροτεμάχια της αίτησης του γεωργού που βρίσκονται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 , σε ευπρόσβλητη ζώνη νιτρορύπανσης, ποτιστικά αγροτεμάχια καθώς και αγροτεμάχια με χαρακτηριστικά τοπίου και αγροτεμάχια με κλίση.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Η πληρωμή της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δημοσιεύθηκαν ήδη στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις με τα κονδύλια πληρωμής.
Το Δεκέμβριο θα γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.
Πληροφορίες από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένουν ότι επεξεργάζονται τα στοιχεία και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είναι πιθανό να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024. Να θυμίσουμε ότι τα Οικολογικά Σχήματα του 2023 πληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2024.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, την Παρασκευή (15/11/2024), ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης πληρωμής και της σταδιακής πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» έτους αιτήσεων 2023, δηλαδή για τα Μέτρα:
- «Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας»,
- «Προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας»,
- «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας»,
- «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»,
- «Εφαρμογή της μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»,
και οι διαδικασίες σχετικά με την εκκαθάριση πληρωμής που αφορούν στο Μέτρο 11 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία» επίσης για το έτος αιτήσεων 2023.
Συγκεκριμένα, για το Μέτρο 10, έτους αιτήσεων 2023, καταβλήθηκαν 181.969,28 ευρώ που αφορούν σε 13.551 δικαιούχους, ενώ για το Μέτρο 11, έτους αιτήσεων 2023, καταβλήθηκαν 4.062.052,92 ευρώ που αφορούν σε 57.749 δικαιούχους.
Σχετικά με την προκαταβολή της πληρωμής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία (Μ11) που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024, αυτή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως πιστοποιημένος Οργανισμός Πληρωμών, συνεχίζει απρόσκοπτα τις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής, διεκπεραιώνοντας συνεχώς πληρωμές αιτήσεων δικαιούχων για διάφορα μέτρα και καθεστώτα ενίσχυσης.
Αναλυτικότερα από 1 Αυγούστου 2024 έως σήμερα, εκτός των ανωτέρω ποσών και όσων μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, έχουν καταβληθεί επιπλέον τα εξής ποσά :
ΕΓΤΑΑ (Πυλώνας ΙΙ) Πληρωμές (ευρώ)
Ενισχύσεις για τη γεωργία το περιβάλλον και το κλίμα Μ10.2.1 – Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία 899.086,45
Μ11 – Βιολογική γεωργία 571,44
Δάσωση Μ08 – Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών 1.471.670,09
Επενδυτικές δαπάνες Μ02 – Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση 6.190.448,40
Μ03 – Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων 554.873,68
Μ04 – Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ευεργετικού 60.966.771,18
Μ05 – Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη προληπτικών δράσεων 1.402.917,62
Μ06 – Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων 1.608.600
Μ07 – Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές 108.110,11
Μ08 – Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών 1.801.452,12
Μ09 – Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 861.777,04
Μ16 - Συνεργασία 2.546.599,94
Μ19 – Ομάδες τοπικής δράσης LEADER 20.559.432,74
M20 – Τεχνική βοήθεια κρατών μελών 2.592.184,99
Σύνολο πληρωμών ΕΓΤΑΑ (Πυλώνας ΙΙ) 101.564.495,80
ΕΓΤΕ (Πυλώνας Ι)
Άμεσες ενισχύσεις Νησιά Αιγαίου 139.948,76
Μέτρα κοινών οργανώσεων αγοράς Μέτρα αγοράς 36.759.414,09
Σύνολο πληρωμών ΕΓΤΕ (Πυλώνας Ι) 36.899.362,85
Λοιπές πληρωμές ΕΛΕΓΕΠ
Κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας – Καν. (Ε.Ε.) 717/2014 525.000
Κρατική ενίσχυση ΜΝΑ 2.398,71
ΦΠΑ νησιών Αιγαίου 46.544,19
Σύνολο λοιπών πληρωμών ΕΛΕΓΕΠ 573.942,90
Γενικό σύνολο 139.037.801,55
Έτσι το γενικό άθροισμα των ανωτέρω πληρωμών από 1/8/2024 έως σήμερα είναι 143.281.823,75 ευρώ.
O ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει πρωτίστως να ενημερώνει δημόσια, όπως απαιτείται, τους δικαιούχους αγρότες και στη συνέχεια οποιοδήποτε άλλον βοηθά στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι λαλίστατη όταν ανακοινώνει εκατομμύρια σε πληρωμές αλλά όταν υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα συνηθίζει να τα λέει μέσω τρίτων.
Η άτυπη παράταση που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2024, για διορθώσεις στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 και στις καταχωρίσεις των Οικολογικών Σχημάτων, είναι ανεπαρκή και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία και τις αστοχίες των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, χωρίς ευθύνη των δικαιούχων αγροτών και των ΚΥΔ, αναφέρει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και η ΕΘΕΑΣ προσθέτει:
«Το εν λόγω χρονικό πλαίσιο που έχει δοθεί, κρίνουμε πως είναι ανεπαρκές και περιοριστικό και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία και τις αστοχίες των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, χωρίς ευθύνη των δικαιούχων και των ΚΥΔ. Διότι, δεν συνυπολογίστηκαν αντικειμενικά οι διεργασίες που απαιτούνται για να καταχωρηθούν ορθώς τα οικολογικά σχήματα και τα δικαιολογητικά αυτών. Οι παραγωγοί, μετά από μήνες εκκλήσεων για το άνοιγμα των Δηλώσεων, ακόμη μάχονται να ολοκληρώσουν τις οποίες διαδικασίες, προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις τους. Ωστόσο, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε πως οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ μπόρεσαν να προβούν στις εργασίες καταχώρισης των οικολογικών σχημάτων, σε μεταγενέστερο χρόνο με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επομένως, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων στους παραγωγούς για ενέργειες και κόστη που έχουν ήδη προβεί και αναλάβει.
Συγκεκριμένα, να σας τονίσουμε πως για τη διαδικασία συμπλήρωσης των οικολογικών σχημάτων προαπαιτούνται ενδεικτικά τα κάτωθι:
1. Αυτοπρόσωπη παρουσία του παραγωγού στον χώρο του συνεργαζόμενου ΚΥΔ και ανάλυση όλων των ενεργειών που έχει προβεί ο παραγωγός.
2. Συνεργασία με τον εκάστοτε γεωτεχνικό σύμβουλο και τις γεωργικές συμβουλές που του παρέχει και ανάλυση των επιλογών και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο παραγωγός με τη σχετική δήλωση.
3. Υπόδειξη των αναβαθμίδων, του ακαλλιέργητου περιθωρίου στα σχετικά ECO, τον σχεδιασμό και την ψηφιοποίηση αυτών από τους χρήστες των ΚΥΔ. 4. Προσκόμιση και επισύναψη των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να λάβει ψηφιακά από το my data αυξάνοντας αδικαιολόγητα το κόστος.
Επιπλέον, η άτυπη προθεσμία η οποία έχει τεθεί από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις 17/11, δεν συνάδει με τις λοιπές ρυθμίσεις του συστήματος, καθώς:
- Για την υλοποίηση των νέων οικολογικών σχημάτων ECO-4.5, ECO-06.24, ECO-06.25, ECO-06.26 έχει δοθεί προθεσμία έκδοσης των τιμολογίων αγοράς, έως τις 20/ 11, ενώ στο σχετικό μήνυμα, αναγράφεται ότι η πλατφόρμα κλείνει στις 17/ 11.
- Για τα οικολογικά σχήματα που εντάχθηκαν με την 2η τροποποίηση του ΣΣΚΑΠ, δεν υπάρχουν όλες οι οδηγίες και η όποια παράταση θα πρέπει να ακολουθεί την έκδοση των οδηγιών.
- Οι αναλύσεις εδάφους που γίνονται στο πλαίσιο του ECO-4, πρέπει να πραγματοποιούνται την ίδια χρονική περίοδο κατ' έτος, ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα.
- Στην ελαιοκαλλιέργεια οι αναλύσεις γίνονται τέλος φθινοπώρου-αρχές χειμώνα (Νοέμβριος, Δεκέμβριος). Κατά συνέπεια η λήξη προθεσμίας στις 17/11/2024, ακυρώνει το ECO-04.4.
- Ανάμεσα στα οικολογικά σχήματα και στις Παρεμβάσεις, υπάρχει μία σειρά από ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΕΣ.
- Μέχρι τις 31/12/2024 αναμένεται προκήρυξη - πρόσκληση της Παρέμβασης Π3 και έπειτα η έκδοση των Τεχνικών Δελτίων για τους επιτυχόντες δικαιούχους.
Επίσης, όπως μας πληροφόρησαν τα Συνεταιριστικά ΚΥΔ, τον Αύγουστο, λόγω δυσλειτουργιών στο σύστημα, αναγκάστηκαν να διαγράψουν συγκεκριμένα οικολογικά σχήματα (31.6, 31.1Β), τόσο σε επίπεδο ΑΦΜ, όσο και σε επίπεδο αγροτεμαχίου (όπως 6.18, 6.19, 6.20, 6.21, 1.07, 1.08), προκειμένου να καταστεί εφικτή η οριστικοποίηση των δηλώσεων.
Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν μέσω e-mail (γύρω στις 30 Αυγούστου), ότι δεν απαιτείται ακόμη η καταχώριση παραστατικών για τα οικολογικά, προκειμένου ναολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων.
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, αγοράζοντας εξειδικευμένα σκευάσματα, ενώ έχουν υλοποιήσει τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τις σχετικές επιδοτήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει πρωτίστως να ενημερώνει δημόσια, όπως απαιτείται τους δικαιούχους και στη συνέχεια οποιοδήποτε άλλον βοηθά στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Για την αποφυγή περαιτέρω λανθασμένων χειρισμών, ζητάμε κατ’ αρχήν την αναγκαία παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 30/11/2024, ώστε να ολοκληρωθεί στοιχειωδώς ορθά η καταχώριση των επιλογών Οικολογικών Σχημάτων και να αποφευχθεί η αναστάτωση των δικαιούχων και η απώλεια ενισχύσεων.
Αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της παράτασης, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι παραγωγοί βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία/διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».
Δίνει παράταση τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έως την Τρίτη (19 Νοεμβρίου), για την καταχώρηση νεών Οικολογικών Σχημάτων, σύμφωνα με ενημέρωση που απέστειλε στα ΚΥΔ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τα ΚΥΔ ότι η βάση δεδομένων της ΕΑΕ 2024 θα παραμείνει προσβάσιμη, μέχρι 19/11/2024.
Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι εξής αλλαγές:
- Αλλαγή σε στοιχεία που αφορούν τον ΕΛΓΑ
- Εισαγωγές νέων ενστάσεων επιλεξιμότητας
- Προσθήκη νέων αγροτεμαχίων
- Δεν επιτρέπονται προσθήκη Οικολογικών Σχημάτων σε ΑΦΜ που δεν έχουν αιτηθεί στην αρχική δήλωση, σε επιπεδο αγροτεμαχίου ή ΑΦΜ, κανένα οικολογικό
Δηλαδή αν ο παραγωγός δεν είχε κάνει αίτηση για Οικολογικά ο Μπαμπασίδης δεν τον αφήνει να κάνει αίτηση και μένει εκτός ενίσχυσης. Μπαίνει δηλαδή αφεντικό στην τσέπη του παραγωγού ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο παραγωγός μπορεί μόνο να κάνει διόρθωση.
Σημειώνεται πάντως ότι κατά εξαίρεση το σύστημα παραμείνει ανοικτό ώστε να γίνουν διορθώσεις και προσθήκες αιτημάτων για τα τέσσερα νέα οικολογικά σχήματα που είναι: Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή επί τόπου κομποστοποίησης (ECO-4.05), Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιμες και μόνιμες καλλιέργειες (ECO-06.24), Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.25) και Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.26), τα οποία ανακοινώθηκαν λίγο πριν πληρωθεί η προκαταβολή του «τσεκ» και ως εκ τούτου ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για να γίνει η διαδικασία.
Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει νέα ενημέρωση των ΚΥΔ για τις ημερομηνίες που θα είναι ανοικτό το σύστημα για την ανάρτηση ΜΟΝΟ των παραστατικών, τόσο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις όσο και οικολογικών σχημάτων. Θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στους παραγωγούς να μαζέψουν τα παραστατικά που χρειάζονται αλλά και στα ΚΥΔ να τα περάσουν στην πλατφόρμα γιατί ήδη υπάρχει μεγάλος όγκος και η διαδικασία γίνεται με αργούς ρυθμούς. Στόχος θα πρέπει να είναι να μην χάσουν χρήματα οι παραγωγοί.
Πάντως για να δούμε την προχειροδουλειά που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ενημέρωση των ΚΥΔ και στο Οικολογικό Σχήμα ECO-06.25 για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή, ζητά παραστατικά για αγορά σκευασμάτων για την καταπολέμηση ... ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων. Από πότε καταπολεμούμε τα ωφέλιμα;
Ένα ακόμη φιάσκο πληρωμής έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την πρόσφατη προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης για το έτος 2024.
Το επιτελικό φιάσκο της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2024 στον αγροτικό κόσμο της χώρας, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, με την κατάθεση κοινοβουλευτικής παρέμβασης – Ερώτησης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, Μανόλη Χνάρη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Την 30η Οκτωβρίου 2024, πληρώθηκε από τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, το μικρότερο ποσό προκαταβολής που έχει πληρωθεί ιστορικά από την εφαρμογή της Βασικής Ενίσχυσης στη χώρα μας, ενώ οι δικαιούχοι παραγωγοί είναι λιγότεροι σε σχέση με όλα τα έτη εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Πιο συγκεκριμένα, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι «η πληρωμή προκαταβολής 2024 είναι κατά 104.562.933 ευρώ μικρότερη, από τα χρήματα που προέβλεπε για το 2024 ως προκαταβολή το Σ.Σ. ΚΑΠ».
Αν και σύμφωνα με το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ), το χρηματικό ποσό της Βασικής Ενίσχυσης για το 2024 ανερχόταν στο ποσό των 829.567.104 ευρώ και ενώ η χώρα μας δικαιούται να πληρώσει ως προκαταβολή στους αγρότες το 70% αυτής, που αντιστοιχεί στο ποσό των 580.696.972 ευρώ, εντούτοις πιστώθηκαν σε 527.200 δικαιούχους προ συμψηφισμών 476.134.039 ευρώ, καθώς εξαιρέθηκαν 115.148 παραγωγοί, από τις συνολικά 642.348 υποβληθείσες αιτήσεις που κατατέθηκαν.
Παράλληλα, παρατηρούν ότι, εντελώς αδικαιολόγητα, η έναρξη υποβολής ΕΑΕ 2024 άρχισε μέσα Ιουλίου και ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (31 Οκτωβρίου), με αποτέλεσμα, λόγω αυτού του ασφυκτικού χρονικού περιορισμού, να ήταν αδύνατον να διορθωθούν ακόμα και ασήμαντα λάθη και εκκρεμότητες των παραγωγών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να συμπεριληφθούν στην πληρωμή οι 12.707 δικαιούχοι που εμπλέκονται με μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.
Τέλος, κατακρίνουν έντονα την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τη συστηματική και μεθοδική διάλυση του πρωτογενούς τομέα καθώς με τις αστοχίες και την προχειρότητα της και στο ζήτημα αυτό, επιβαρύνει «ακόμα περισσότερο τον ήδη χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, όπως είναι: η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι επιπτώσεις της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης καθώς και η εισχώρηση ζωονόσων στη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό, τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Που οφείλονται οι αστοχίες στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και γιατί είναι η μικρότερη πληρωμή που καταβλήθηκε τα τελευταία έτη,
- Γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στην προκαταβολή του Οκτωβρίου και τα άλλα καθεστώτα ενίσχυσης όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες,
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης (υπόλοιπο 353.433.065 ευρώ),
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των υπόλοιπων άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το έτος 2024: Οικολογικά σχήματα (425.271.761 ευρώ), αναδιανεμητική ενίσχυση (174.032.724 ευρώ), Συνδεδεμένες ενισχύσεις (245.270.569 ευρώ), Νέοι Γεωργοί (28.000.000 ευρώ) και Ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο Βαμβάκι (183.996.000 ευρώ),
- Πως σκοπεύουν να απορροφήσουν τα αδιάθετα 87,8 εκ. ευρώ του πρώτου έτους (2023) εφαρμογής του Σ.Σ.ΚΑΠ 2023 από τον Πρώτο Πυλώνα και
- Ποια είναι τα ποσά ενίσχυσης που αντιστοιχούν ανά στρέμμα και αφορούν την κάθε αγρονομική περιφέρεια: αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών και βοσκοτόπων.
Ξεκίνησαν, τη Δευτέρα 11 (Νοεμβρίου 2024), οι διαδικασίες της εκκαθάρισης πληρωμής που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» έτους αιτήσεων 2023.
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν:
- Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας,
- Προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας
- Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας,
- Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα
- Εφαρμογή της μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.
Οι διαδικασίες συνεχίζονται με την εκκαθάριση πληρωμής που αφορούν στο Μέτρο 11 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία» επίσης για το έτος αιτήσεων 2023.
Η διαδικασία πληρωμής ολοκληρώνεται μετά την οριστικοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και ανάλογα με την ροή των φακέλων.
Τα σχετικά αρχεία των πληρωμών που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα, ενώ σταδιακά η πίστωση των λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων.
Με την ολοκλήρωση των πληρωμών θα ακολουθήσει νεότερη λεπτομερής ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε και οι καταβολές των ευρωπαϊκών πόρων να δίνονται το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο δίκαιο τρόπο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Όπως τόνισε, για τον ίδιο, το να ξεπεράσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του επομένου έτους, τις παθογένειες του παρελθόντος, αποτελεί προσωπικό στοίχημα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού, ο οποίος από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε επιτήρηση από το ΥπΑΑΤ (αλλιώς θα ήταν υπό την επιτήρηση της ΕΕ).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δίκες για απάτες με παράνομα ενοικιαστήρια για να εισπράξουν παράνομα ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στις δίκες υπάρχει πάντα παρουσία της εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην χώρα μας.
Το κύκλωμα γνώριζε τις εκτάσεις που θα μπορούσε να στήσει την απάτη.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους ρίχνουν την ευθύνη σε κάποιους μεσίτες που τους πήγαιναν συμφωνητικά χωρίς να γνωρίζουν τον εκμισθωτή. Την παρανομία λένε ότι την κατάλαβαν όταν τους κάλεσε ο εισαγγελέας.
Στις παράνομες επιδοτήσεις με τα βοσκοτόπια ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδινε ενισχύσεις για διατήρηση της βοσκοϊκανότητας και δεν απαιτούσε στον δικαιούχο να έχει ζωικό κεφάλαιο.
Η αντιμετώπιση του κυκλώματος έχει να κάνει με την ευθύνη διαχείρισης του ΟΣΔΕ, τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσεται η θέση του τεχνικού συμβούλου και την ίδια τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.
Γνωρίζουμε πάντως ότι υπήρξαν «πολιτικά πρόσωπα» που αντίδρασαν στην κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα που αφορούσαν υποθέσεις καταστρατήγησης της εθνικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανόνων, με σκοπό την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων. Το ερώτημα είναι ποιον ήθελαν να προστατέψουν;
Έρχεται η πληρωμή 70 εκατ. ευρώ που αφορά την εξόφληση Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του έτους δεσμεύσεων 2023.
Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σε ότι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024».
Θυμίζουμε Δεκέμβριο του 2023 είχε πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό των 160 εκατ. ευρώ για τις προκαταβολές του 70%, ενώ με την ίδια πληρωμή είχε δοθεί ένα ποσό της τάξης των 15,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούσε χρωστούμενα του 2022.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.
Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ολοκληρώθηκε το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο σχετικά με την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην στρατηγική για την αντιμετώπιση της απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και κοινοτικών κονδυλίων.
Το Συνέδριο έλαβε χώρα, στην Αθήνα, στις 5-7 Νοεμβρίου 2024, με την ενεργό συνδρομή του Eλληνικού AFCOS (Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού για την καταπολέμηση της απάτης), το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί εντός της διοικητικής οργάνωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:
Εκπρόσωποι από ελεγκτικές αρχές και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, παρευρέθηκαν, στην ελληνική πρωτεύουσα, για να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN), του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (EEΣ) αλλά και των αρμόδιων εκλεκτικών αρχών (Ε.Α.Δ. - AFCOS και Ε.Δ.ΕΛ) και να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό, τη συστηματική διερεύνηση και αντιμετώπιση πιθανών υποθέσεων απάτης κατά των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Ταμείων.
Κεντρική θεματική του συνεδρίου ήταν οι σύγχρονες μέθοδοι και τα καινοτόμα εργαλεία που τίθενται στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και ο ρόλος τους στην προσπάθεια περιορισμού και πάταξης της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής εγκληματολογίας Κυριάκος Μπαμπασίδης, η Αν. Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας Μόνικα Πιστόλη και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων Σταυρούλα Κουρμέντζα.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τα στελέχη της OLAF και των λοιπών ευρωπαϊκών οργάνων, οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διερεύνηση πιθανών υποθέσεων απάτης, για τον εντοπισμό της δημιουργίας τεχνητών προϋποθέσεων, με σκοπό την παράνομη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων, τις μεθόδους ενίσχυσης της εφαρμογής του monitoring, οι νόμιμοι τρόποι χρήσης ειδικών μέσων, όπως drones και άλλοι σύγχρονοι τρόποι διενέργειας επιτόπιων ελέγχων με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σημαντικά ευρήματα παράνομων καταπατήσεων, με στόχο την είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων, βρέθηκαν μετά από τυχαίο έλεγχο που έκανε τοπικός ΤΟΕΒ στον ακριτικό Έβρο.
Σύμφωνα με έρευνα του ΑγροΤύπου, οι έλεγχοι έδειξαν ότι πάνω από 17.000 στρέμματα δημόσιων εκτάσεων, στην περιοχή του Έβρου, είναι παράνομα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, με στόχο οι κάτοχοί τους να εισπράξουν αγροτικές ενισχύσεις.
Το θέμα με τις δημόσιες εκτάσεις είναι ότι δεν έχουν ΑΤΑΚ, οπότε μπορεί κάποιος με ένα ενοικιαστήριο να αποδείξει ότι έχει κυριότητα.
Βρέθηκαν ενοικιαστήρια με υπέργηρα άτομα που είχαν κάνει ακόμη και επινοικίαση. Οι κάτοχοι αυτών των εκτάσεων σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να είναι από απομακρυσμένες περιοχές (εκτός Περιφέρειας) και να μην έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό επάγγελμα.
Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι καταγγέλλοντες, μόλις τρία ΚΥΔ φαίνεται να είχαν κάνει το 60% της όλης διαδικασίας.
Μάλιστα εντοπίστηκε και ενιαίο αγροτεμάχιο, έκτασης 250 στρεμμάτων, που αν και ήταν χορτολιβαδικό είχε δηλωθεί με βαμβάκι και είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας ορνιθοπαγίδας για την είσπραξη της ενίσχυσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 2020 έως το 2023.
Πρόκειται για ακόμη μια καταγγελία για μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις μέσα από το ΟΣΔΕ, με την οποία δηλώνουν κάποιοι παράνομα εκτάσεις που δεν τους ανήκουν για να πληρωθούν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θυμίζουμε πριν λίγες ημέρες είχαμε καταγγελίες στην Βουλή για 450.000 στρέμματα παράνομων καταπατήσεων, στα νησιά του Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να λάβουν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας, οι αληθινοί παραγωγοί βλέπουν κάθε χρόνο «κουτσουρεμένες» τις ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ. Η πίτα μένει η ίδια αλλά οι δικαιούχοι αυξάνουν. Βλέπετε η ΚΑΠ δίνει ενισχύσεις με βάση την έκταση της γης για αυτό θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε όσους μπαίνουν στο σύστημα επιλεξιμότητας.
Το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις επόμενες πληρωμές της ΚΑΠ για να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν για την σύγκλιση της αξίας δικαιωμάτων που θα γίνει τα επόμενα χρόνια της ΚΑΠ και τι να περιμένουν να εισπράξουν οι αγρότες κάθε χρόνο.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους 2024. Η πληρωμή αφορούσε 527.200 δικαιούχους από το σύνολο των 642.348 υποβληθεισών αιτήσεων ΟΣΔΕ.
Στην προηγούμενη ΚΑΠ έκαναν την πληρωμή του 70% της προκαταβολής του τσεκ και με την εξόφληση του 30% πλήρωναν και το πρασίνισμα (και ήταν στη δεύτερη πληρωμή περισσότερα τα χρήματα από την πληρωμή της προκαταβολής). Από τη νέα ΚΑΠ το πρασίνισμα καταργήθηκε και τα κονδύλια πήγαν στα Οικολογικά Σχήματα.
Μέσα στο Νοέμβριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να γίνουν δύο πληρωμές του Δεύτερου Πυλώνα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ.
Αρχές του μήνα και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα γίνει η πληρωμή της εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του ΠΑΑ, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.
Τέλη του μήνα θα γίνει η προκαταβολή 70% των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.
Το Δεκέμβριο θα γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.
Πληροφορίες του ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και σίγουρα μετά την πληρωμή της εξόφλησης της βασικής να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.
Να θυμίσουμε ότι τα Οικολογικά Σχήματα του 2023 πληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2024 και αφορούσαν ποσό 398.483.010 ευρώ σε 551.717 δικαιούχους. Για αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι.
Εντός του Νοεμβρίου σχεδιάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στην πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.
Συγκεκριμένα αναμένεται πρώτα να γίνει η εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.
Στην συνέχεια θα πληρωθεί η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.
Στο μεταξύ, στις 30 Οκτωβρίου 2024, υπεγράφη από τον ΟΠΕΚΕΚΕ τροποποιητική της εγκυκλίου – εγχειριδίου για τις διαδικασίες ελέγχου του Μέτρου 11: Βιολογικές Καλλιέργειες. Όπως αναφέρει, το δείγμα επιτόπιων ελέγχων του Μέτρου εξάγεται μηχανογραφικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο έλεγχος πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του.
Οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που έχουν επιλεγεί στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά:
- τη μέτρηση της έκτασης και την επαλήθευση της επιλεξιμότητας,
- τα ζώα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα),
- τους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης (όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών),
- τον γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών,
- τις μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις (κατεχόμενες κυψέλες/παραφυάδες)
Ο επιτόπιος έλεγχος των αγροτεμαχίων ως προς τη μέτρηση μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε είδος αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου (αροτραίες εκτάσεις, μόνιμες καλλιέργειες, βοσκότοποι, εκτάσεις υπό παύση καλλιέργειας) και σε περίπτωση μη ύπαρξης απόκλισης. Ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη στο σύνολο των ενταγμένων αγροτεμαχίων στο Μέτρο 11. Σε περίπτωση απόκλισης γίνεται μέτρηση του συνόλου των αγροτεμαχίων, όπως προβλέπεται στο υπ’ αρ. πρωτ. 7125/06.02.2024 «Εγχειρίδιο Διενέργειας Φυσικών Επιτόπιων Ελέγχων και Οδηγίες Συμπλήρωσης Εντύπου Ελέγχου».
Οι κωδικοί λαθών των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων σημειώνονται στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου επιτόπιου ελέγχου φυτικού κεφαλαίου.
Πριν την επιτόπια επίσκεψη, γίνεται έλεγχος της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων για τη διερεύνηση πραγματοποιηθέντος ελέγχου από τον ΟΕ&Π ή σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ζητείται να προσκομισθεί από τον ελεγχόμενο. Στο Έντυπο Ελέγχου Δεσμεύσεων Γ, στο πεδίο παρατηρήσεις ελεγκτή, πρέπει να καταγράφεται αν έγινε ή όχι έλεγχος από τον ΟΕ&Π. Σε περίπτωση που έγινε έλεγχος και υπάρχουν ευρήματα, γίνεται εκτύπωση της έκθεσης ελέγχου και συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο του γεωργού. Τα ευρήματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την διεξαγωγή του ελέγχου και να πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη στα αγροτεμάχια και τις εγκαταστάσεις που εντοπίστηκαν.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Για συνολικά 450.000 στρέμματα παράνομων καταπατήσεων στα νησιά του Αιγαίου και της Δυτικής Μακεδονίας, κάνουν λόγο βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε ερωτήσεις τους στην Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους γίνεται λόγος για 200.000 στρέμματα καταπατημένων γεωργικών εκτάσεων και βοσκότοπων, ενώ οι αντίστοιχες εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε 250.000 στρέμματα.
Τις ερωτήσεις κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ.κ. Πάρις Κουκουλόπουλος και Παύλος Χριστίδης.
Αν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι βουλευτές τότε άμεσα θα πρέπει να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για να δούμε τι συμβαίνει στην χώρα μας με τις αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ και σε ποιες τσέπες παράνομα πηγαίνουν.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές «ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρότι μπορεί, μέσω πλέον του Κτηματολογίου που λειτουργεί σε αυτές τις περιοχές, να ελέγξει την κατάσταση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Κλείνει, με την ανοχή του, το μάτι στους καταπατητές».
Ειδικότερα στο Αιγαίο γεωργοί και κτηνοτρόφοι των νησιών, βλέπουν στον χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ οι ιδιόκτητες εκτάσεις τους να δηλώνονται από κατοίκους αλλων περιοχών. Το 2023 ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης προέβη σε δήλωση εκτάσεων 7.000 στρεμμάτων περίπου που αποτελούνταν από πολλά αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει οι εικονικοί ιδιοκτήτες στο νησί, καθώς και στα νησιά της Άνδρου και της Πάρου, ώστε να μην μπορούν λόγω της διπλής δήλωσης να λάβουν ενισχύσεις. Αντί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και να αποκαλυφθούν οι παρανομίες, στράφηκε νομικά εναντίον του, αφήνοντας τους εικονικούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τις δηλώσεις από αυτές τις εκτάσεις και να δηλώσουν άλλες.
Στη Δυτική Μακεδονία αναφέρεται ότι με βάση τα στοιχεία και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας) υπάρχει περίσσια βοσκοτόπων, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κατανομής τους στους σημερινούς κτηνοτρόφους και σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, αφού εμποδίζεται αφενός μεν γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αφετέρου διότι αρκετοί βοσκότοποι της περιοχής έχουν παράτυπα καταπατηθεί και δηλωθεί από δήθεν κτηνοτρόφους και μάλιστα χωρίς ζώα από άλλη ή άλλες απομακρυσμένες περιφέρειες.
Διαβάστε την ερώτηση του κ. Χρηστίδη (εδώ)
Διαβάστε την ερώτηση του κ. Κουκουλόπουλου (εδώ)
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) συνέλαβε, στις 30 Οκτωβρίου 2024, τρεις υπόπτους, στην Τιμισοάρα (Ρουμανία), στο πλαίσιο έρευνας για την είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για βοσκότοπους.
Ένα από τους συλληφθέντες είναι εκτροφέας προβάτων που κατέχει μεγάλη περιουσία στην Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκότοπους που δεν ήταν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, με την βοήθεια δημόσιων υπαλλήλλων του ρουμανικού οργανισμού πληρωμών, οι οποίοι βοηθούσαν τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.
Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ 2018 και 2023, ο αιγοπροβατοτρόφος χρησιμοποιούσε υπαλλήλους για τον εντοπισμό βοσκοτόπων που δεν είχε στην κυριότητά του και στην συνέχεια προχωρούσε σε εκμίσθωσή τους, στο όνομα των γονέων του και μιας εμπορικής εταιρίας που τελούσε υπό τον έλεγχό του, προκειμένου να λάβει δολίως κονδύλια της ΕΕ.
Εξυπακούεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι του ρουμανικού Οργανισμού Πληρωμών και Παρέμβασης στη Γεωργία (APIA) συνεργάστηκαν μαζί του με το αζημίωτο.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο εκτροφέας προβάτων υπέβαλε αιτήσεις για επιδοτήσεις σχετικά με εκτάσεις τις οποίες δεν κατείχε. Επιπλέον, φέρεται ότι υπέβαλε αιτήσεις για δασικές εκτάσεις που δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη, ζητώντας τη συνδρομή δημόσιων λειτουργών από τον APIA, ώστε να γίνουν επιλέξιμες.
Με όλους αυτούς τους τρόπους ο ύποπτος κατάφερε και εισέπραξε περίπου 2,2 εκατ. EUR (11.211.935 RON) από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την έρευνα διέταξε την κράτηση των τριών υπόπτων για 24 ώρες και θα ζητήσει την προληπτική σύλληψή τους.
Επιπλέον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και άλλοι πέντε δημόσιοι λειτουργοί.
Για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εκδόθηκε απόφαση δέσμευσης.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των εικαζόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Πάντως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ρουμανικά δικαστήρια.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι «το ψηφιακό αρχείο πληρωμής απεστάλη, την Τετάρτη (30/10), στην Τράπεζα στις 3.35 μ.μ. και από τις 6.03 μ.μ. ολοκληρώθηκε η πίστωση, όπως είχε ανακοινωθεί, των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων με τα ποσά της προκαταβολής του 70% της βασικής εισοδηματικής στήριξης για την βιωσιμότητα έτους 2024, η οποία υλοποιήθηκε εξολοκλήρου μέσω του gov.gr.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει:
Η έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δέσμευση τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Διαχειριστικής Αρχής, όσο και της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί την δικαίωση, όλων όσων εργάστηκαν σε δύσκολες και απαιτητικές χρονικά συνθήκες, με αυταπάρνηση και υπευθυνότητα, εκκινώντας από τα μέσα Ιουλίου με το άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 και ολοκληρώνοντας σήμερα μια δίκαιη, στην ώρα της και με αξιοπιστία πληρωμή. Αξιοπιστία που ενισχύεται από το γεγονός, ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια και μετά την σταδιακή αποκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, η προκαταβολή της πληρωμής συνοδεύεται από αναλυτικούς πίνακες και πλήρη εξαχθέντα στατιστικά στοιχεία.
Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όλες τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024, σύγκλιση των δικαιωμάτων που εφαρμόζεται σταδιακά από το 2023 και την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας, που προβλέπουν οι εθνικοί, οι κοινοτικοί κανονισμοί και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 (Σ.Σ. ΚΑΠ).
Ο υπολογισμός πληρωμής άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθε στα 499.582.090,36.
Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% του έτους 2024, αφορά σε 527.200 δικαιούχους από το σύνολο των 642.348 υποβληθεισών αιτήσεων.
Στην επεξεργασία της πληρωμής δεν λήφθηκαν υπόψη 76.373 αιτήσεις είτε διότι δεν δηλώνουν καθόλου εκτάσεις, είτε είναι χωρίς δικαιώματα, είτε λόγω απαραδέκτου υποβολής, είτε εξαιρέθηκαν κατά το χωρικό και διασταυρωτικό έλεγχο (monitoring, περιοχές natura, βοσκοτόπια χωρίς ζώα, κτλ.).
Σημειώνεται ότι οι βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε διατήρηση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται μόνο με τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου με ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,2 ΜΜΖ/ha.
Στις παραπάνω αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι 12.707 αιτήσεις που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες όπως έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό θα πληρωθούν κατά την εξόφληση του 30% (τον ερχόμενο Δεκέμβριο) και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.
Στο παραπάνω πλήθος δικαιούχων μη συμπεριλαμβανομένων στην πληρωμή (76.373) πρέπει να προστεθούν 38.775 μοναδικά ΑΦΜ, συνολικού ποσού 23.448.451,38 ευρώ, τα οποία αποτελούν κατηγορίες, που δεν εντάχθηκαν στην παρτίδα πληρωμής, λόγω των παρακάτω αιτιών, όπως για παράδειγμα τα 19.480 ΑΦΜ, που έχουν σύνολο αξίας δικαιωμάτων ποσά κάτω των 150 ευρώ, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες, που αφορούν συνολικά σε 19.295 μοναδικά ΑΦΜ και που δεν συμπεριελήφθησαν στην πληρωμή είναι:Λάθος υποβολή τραπεζικού ΙΒΑΝ
- Λάθος υποβολή ΑΦΜ
- Μη ενεργός γεωργός
- Δεσμεύσεις για επανέλεγχο
- Δεσμεύσεις λόγω ποινών
- Θάνατος αιτούντων
Έτσι το συνολικό ποσό της πληρωμής της προκαταβολής προσυμψηφισμών, διαμορφώθηκε σε 476.134.039,33 ευρώ.
Να σημειωθεί, ότι στην σημερινή πληρωμή εκκίνησε η διαδικασία τμηματικής ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών έτους 2022. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην πληρωμή δεν συμπεριλήφθηκαν οι 12.707 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, οι οποίες θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2024.
Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες μετά την σημερινή προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τυχόν διορθώσεις. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πληρωμή τους (εδώ) με χρήση κωδικών ΟΠΕΚΕΠΕ ή μέσω ΚΥΔ».
Επόμενες πληρωμές
Επιπλέον, ανακοινώνεται ότι, εντός του Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει μέσω του gov.gr τις ακόλουθες πληρωμές:
Εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2023.
Προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.