Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ΕΕ έδωσε παράταση για πληρωμή κρατικών ενισχύσεων μέχρι τέλος 2023

02/11/2022 09:55 πμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αξιοποιούν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αξιοποιούν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να στηρίζουν την οικονομία, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων ετοιμότητας για τον χειμώνα και σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου REPowerEU.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο έρευνας και στοχευμένων διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2022 και στις 25 Οκτωβρίου 2022, και υπό το πρίσμα του πρόσφατου κανονισμού σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (κανονισμός (ΕΕ) 2022/1854) και της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ και την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα, η σημερινή τροποποίηση:

  • παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης·
  • αυξάνει τα ανώτατα όρια που έχουν καθοριστεί για τα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης έως το ποσό των 250 000 ευρώ, και των 300 000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, και της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, αντίστοιχα, και έως 2 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους άλλους τομείς·
  • εισάγει πρόσθετη ευελιξία για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την επιφύλαξη αυστηρών διασφαλίσεων, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις του Δημοσίου που υπερβαίνουν το 90 % κάλυψης, όταν παρέχονται ως χρηματοοικονομική εξασφάλιση σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους ή σε εκκαθαριστικά μέλη. Τούτο συνάδει με την κατ' εξουσιοδότηση πράξη που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 2022, η οποία επιτρέπει τη χρήση μη εξασφαλισμένων τραπεζικών εγγυήσεων και εγγυήσεων του Δημοσίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως αποδεκτών εξασφαλίσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων περιθωρίου·
  • αυξάνει την ευελιξία και τις δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων. Τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν τη στήριξη με βάση είτε την προηγούμενη είτε την τρέχουσα κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διατηρηθούν ανέπαφα τα κίνητρα της αγοράς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για τη διασφάλιση της συνέχειας των οικονομικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη με μεγαλύτερη ευελιξία, μεταξύ άλλων και σε ιδιαίτερα πληττόμενους ενεργοβόρους τομείς, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης. Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης προβλέπει δεσμεύσεις για τον καθορισμό πορείας προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της κατανάλωσης ενέργειας και για την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης·
  • εισάγει νέα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854·
  • αποσαφηνίζει τα κριτήρια για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της ανακεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, η εν λόγω στήριξη της φερεγγυότητας θα πρέπει να είναι: i) αναγκαία, κατάλληλη και αναλογική ii) να περιλαμβάνει επαρκή αμοιβή για το κράτος και iii) να συνοδεύεται από κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων, πληρωμής μπόνους και πραγματοποίησης εξαγορών.

Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, τη δυνατότητα λήψης μέτρων στήριξης των επενδύσεων προς μια βιώσιμη ανάκαμψη βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για την COVID.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
10/03/2025 10:25 πμ

Τρεις μήνες θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της νομοθετικής ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια αγροτών.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε επιστημονικό φόρουμ στο Αγρίνιο.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν περίπου 21.000 οφειλέτες αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς.

«Αυτό ψηφίσθηκε και τώρα είμαστε στη φάση της υλοποίησης. Το παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπάρχει μια τρίμηνη προθεσμία για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτού του προγράμματος», είπε.

Στην συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας έθεσε ακόμη έναν στόχο: «Να φύγουμε από τις οριζόντιες πολιτικές, να μπούμε στις κάθετες πολιτικές, επί παραδείγματι τις πολιτικές για την ελαιοκαλλιέργεια, για το ελαιόλαδο ειδικότερα, πολιτικές για τα εσπεριδοειδή, για το ροδάκινο, την κτηνοτροφία κ.ο.κ.».

Ακόμη υπογράμμισε πως η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί. Όπως σημείωσε, ενώ παλαιότερα υπήρχε έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο, πλέον καταγράφεται σταθερά θετικό πρόσημο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι εξαγωγές υπερβαίνουν τις εισαγωγές.

Τελευταία νέα
06/03/2025 10:41 πμ

Μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν θα ακολουθήσουν οι πληρωμές στους Κύπριους παραγωγούς που είχαν απώλειες εισοδήματος το 2024 λόγω καιρικών συνθηκών.

Σε δηλώσεις που έκανε η Κύπρια Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου, για το πακέτο στήριξης των αγροτών, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, εξήγησε ότι αφορά στο πρώτο πακέτο στήριξης που δίδεται προς τους γεωργούς ως οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος, που έχουν υποστεί συνεπεία της ανομβρίας. Τόνισε πως το πακέτο έχει συμφωνηθεί με τις αγροτικές οργανώσεις και όταν ανακοινωθεί επίσημα, θα δοθούν λεπτομέρειες για τα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν στον κλάδο. «Είναι σημαντικό ότι στους περισσότερους κλάδους η έμφαση δίνεται κυρίως στους επαγγελματίες αγρότες και αγρότισσες, για να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις οποίες διανύουμε συνεπεία της ανομβρίας», επανέλαβε η κα Υπουργός.

Στο μεταξύ οικονομική στήριξη, ύψους 1 εκατ. ευρώ, για τους Κύπριους πατατοπαραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων πλήγηκαν από τις παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα (στήριξη πέραν των 3,8 εκατ. ευρώ σε πληγέντες γεωργούς για ζημιές λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών το 2024), ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η οικονομική στήριξη αφορά 550 επαγγελματίες πατατοπαραγωγούς που επηρεάστηκαν από τις παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. «Θυμίζω ότι αυτό είναι το πρώτο από μία σειρά μέτρων, τα οποία είχα ανακοινώσει μετά από την επίσκεψη που είχα στους πατατοπαραγωγούς την προηγούμενη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, και αυτή είναι μία έκτακτη οικονομική στήριξη που δίνουμε για τις επιπλέον δαπάνες που χρειάζεται να κάνουν για τις καλλιέργειες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν 100% καταστροφή», τόνισε η κα Υπουργός.

05/03/2025 10:39 πμ

Από τις 31 Ιανουαρίου 2025 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στις καλλιέργειες της Λάρισας και Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από την θεομηνία «Daniel», ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 286).

Έχουμε φτάσει αρχές Μαρτίου και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Η ενίσχυση αφορούσε:

  • Τα σύκα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η ενίσχυση ανέρχεται σε 650 ευρώ το στρέμμα και για τα φιστίκια 400 ευρώ ανά στρέμμα. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων θα φτάσει τα 2,425 εκατ. ευρώ.
  • Τα μήλα της Π.Ε. Λάρισας οι ενισχύσεις θα ανέλθουν στα 320 ευρώ το στρέμμα και το συνολικό ποσό στα 3,84 εκατ. ευρώ.
  • Τα κάστανα της Π.Ε. Λάρισας οι παραγωγοί θα ενισχυθούν με 200 ευρώ το στρέμμα και συνολικό ποσό 4,9 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός μήλων και τοπικός σύμβουλος στην Αγιά κ. Άρης Αργυρούλης, «έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες αλλά δεν υπάρχει ρευστότητα. Πρέπει να γίνουν τα κλαδέματα και εντός του μήνα να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα άμεσα στους δικαιούχους παραγωγούς».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα χρήματα υπάρχουν από τότε που υπογράφηκε το ΦΕΚ. Το πρόβλημα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν είναι ικανός να κάνει την πλατφόρμα για να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απαραίτητες υπεύθυνες δηλώσεις και να ακολουθήσει η πληρωμή. Στην Ελλάδα του 2025 ακόμη λειτουργούμε με χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις.

Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει άμεσα να λύσει το πρόβλημα για να πληρωθούν οι παραγωγοί. Αν δεν μπορεί να το λύσει ας προχωρήσει στην πληρωμή των χρημάτων και μετά να γίνουν οι αιτήσεις. Βλέπετε η τεχνολογία αργεί να φτάσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας αποφασίσει ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας τι θα γίνει με τις πληρωμές, μιας και έχει υπό την επιτήρησή του τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

28/02/2025 10:11 πμ

Την «βαθιά ανάσα» που παίρνουν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, μέσω της προωθούμενης κυβερνητικής ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια συνεταιρισμών και αγροτών ύψους 3,8 δισ. ευρώ, επισήμανε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Κέλλας τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει εκκρεμότητες ετών και να δώσει λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ αποδεικνύει, για άλλη μία φορά την ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του αγροτικού κόσμου, την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων, ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν γενναίες περικοπές των προσαυξήσεων, ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρχει και δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Η ρύθμιση αυτή αφορά πάνω από 21.000 αγρότες και 700 συνεταιρισμούς, στους οποίους δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην αντιπολίτευση ισχυριζόμενος ότι «παρόλο που επί 5 χρόνια που κυβέρνησαν δεν τολμήσαν να ακουμπήσουν τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, τώρα ασκούν κριτική πριν καν δουν τον σχετικό νόμο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιτρέψει να κινητοποιηθούν πάλι παραγωγικά στοιχεία των αγροτών τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος σε επιμέρους σημαντικά θέματα που ρυθμίζει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Κέλλας τόνισε την καταβολή εφ’ άπαξ έκτακτου επιδόματος, , έως 2.000 ευρώ, στους κτηνιάτρους, που υπηρετούσαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024, στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, συμπεριλαμβανομένων των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων και των Σχολών Επαγγελμάτων Κρέατος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρόκειται για ένα απόλυτα δίκαιο επίδομα, ως ελάχιστη αμοιβή για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν, εν μέσω θέρους και υπό αντίξοες συνθήκες, για την εκρίζωση των επιζωοτιών, η οποία εστέφθη από επιτυχία».

Σε ότι αφορά στην επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας για εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων, προκειμένου να τις λαμβάνουν αυτοί που όντως παράγουν, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι πλέον το ΥΠΑΑΤ αναλαμβάνει την προκήρυξη των σχεδίων για όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος σε επί μέρους βελτιώσεις που φέρνει το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επεσήμαινε:

  • Την διεύρυνση του πλαισίου για την υγειονομική ταφή ζώων και ζωικών υποπροϊόντων, καλύπτοντας και νέες περιπτώσεις, πέραν των φυσικών καταστροφών και των επιζωοτιών, όπως τα υποπροϊόντα μελισσοκομίας.
  • Την δυνατότητα παράτασης, έως 5 έτη, των μισθωτικών συμβάσεων των αγροτικών συνεταιρισμών για την διευκόλυνση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Δημοσίου
  • Την θέσπιση της υποχρέωσης του Υπουργείου να εκδίδει απόφαση εντός 30 ημερών από την αίτηση του ενδιαφερομένου προκειμένου να απλουστευτεί η διαδικασία παραχώρησης ακινήτων του ΥπΑΑΤ σε ιδιώτες, για επενδυτικούς σκοπούς, με χρονικό όριο παραχώρησης τα 40 έτη. Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, μέσω της παράκαμψης της γραφειοκρατίας στην διαδικασία παραχώρησης ακινήτων, που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ, για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα ή και τη μεταποίηση αυτού.
  • Την δυνατότητα στους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ, να εκμισθώνουν, χωρίς δημοπρασία, τμήματα της ζώνης των έργων, που τους έχουν παραχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ, για την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Κέλλας «Άμεσα επίκεινται ανακοινώσεις για αγρούς που έμειναν ακαλλιέργητοι στη Θεσσαλία λόγω Daniel και λόγω φερτών υλικών. Απόλυτα δικαιο αίτημα και καθυστερήσαμε ως Υπουργείο». Ακόμη ενεργοποιείται το μέτρο 23 του ΠΑΑ για αποζημίωση σε καλλιέργειες με μειωμένη παραγωγή πάνω από 30% λόγω κλιματικής κρίσης.

Αναφερόμενος τέλος στον ΕΛΓΑ ο κ. Κέλλας τόνισε ότι την τελευταία πενταετία καταβλήθηκαν 1,5 δις. ευρώ για αποζημιώσεις, από τις οποίες μόνον τα 700 εκατομμύρια ήταν ασφαλιστικές εισφορές και τα υπόλοιπα, επιχορήγηση από το κράτος. Μάλιστα με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό του 2026 και για να διασφαλιστεί η επάρκεια του προσωπικού του ΕΛΓΑ και να συντομεύσει ο χρόνος εκτιμήσεων των ζημιών από φυσικές καταστροφές, η διάρκεια των συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ του ΕΛΓΑ ορίζεται σε 1+ 1 χρόνο.

24/02/2025 10:50 πμ

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκε το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και αγροτών.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μετείχε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Ο κ. Γιαννακάκης τοποθετήθηκε επί των κόκκινων δανείων, τονίζοντας πως η ΕΘΕΑΣ όντας σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννη Στουρνάρα, έθεσαν το ζήτημα επί τάπητος.

«Ήδη είμαστε σε επαφή για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες. Βέβαια, επιδίωξή μας είναι η συνεταιριστική περιουσία, η οποία σήμερα είναι αδρανής και δεν χρησιμοποιείται, και πρέπει να επιστρέψει στην παραγωγή και στον αγροτικό τομέα».

Με βάση τις νέες διατάξεις, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, πως θα έχουμε μία δυνατότητα «κουρέματος» και στα κεφάλαια, που μέχρι πρότινος η PQH δεν την διέθετε.

Επιπλέον, τονίστηκε πως θα υπάρχει η δυνατότητα μακροχρόνιας ρύθμισης και σημαντικό «κούρεμα» των τόκων, όπως αναχρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

«Ως ΕΘΕΑΣ, έχουμε σαν στόχο αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία νομοθέτησης όλων αυτών των ρυθμίσεων, να προχωρήσουμε και σε μία προσπάθεια απέναντι στα funds. Για αυτό, λοιπόν, λέμε είχε ένα αίσιο τέλος η πρώτη προσπάθεια, οι ενέργειες όμως θα συνεχιστούν», κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης.

Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου μετείχαν και ο Πρόεδρος της ΕΒΟΛ, κ. Στέφανος Διακομής και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, κ. Σωτήρης Κόλλιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Διακομής δήλωσε σύμφωνος με όσα κατέθεσαν οι κ.κ. Γιαννακάκης, Κορασίδης, προσθέτοντας όμως ότι δεν δίνονται λύσεις για τα δάνεια των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών, τα οποία δεν ανήκουν στην PQH. Γι’ αυτόν τον λόγο, καθίσταται αναγκαία μια συνολική ρύθμιση, που να ενσωματώνει όλα τα δάνεια ανεξαρτήτως σε ποια funds ανήκουν. Επιπρόσθετα, προτάθηκε από τον κ. Διακομή η δυνατότητα αγοράς των «κόκκινων» δανείων από παραγωγούς και συνεταιρισμούς σε κάποια λογική τιμή που δεν θα ξεπερνά το 1/4 της αξίας των δανείων που αγοράστηκαν από τα funds. Ακόμη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξαντληθεί από την Πολιτεία η δυνατότητα ρύθμισης στους δανειολήπτες στα εγγυημένα δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην συνέχεια ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε επί της πρότασης, που υπέβαλε στη δημόσια διαβούλευση, την οποία η ΕΘΕΑΣ συμπεριέλαβε στις θέσεις που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως αυτός που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το ιδιωτικό χρέος, και πόσο μάλλον των αγροτών που είναι τόσο ευάλωτοι, είναι η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Μάλιστα δε, ο κ. Κόλλιας μέσω της πρότασής του, προτείνει να προστεθούν επιπλέον ρυθμίσεις, όπως:

  • Ορθός επαναυπολογισμός των οφειλών
  • Χρόνος αποπληρωμής
  • Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής
  • Αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης ή όσο διάστημα είναι ενήμερος ο οφειλέτης

Συνολικά, η ΕΘΕΑΣ στέκεται στη σημασία των μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων αγροτών και εκατοντάδων συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων ανταποκρίνεται κατ’ αρχήν σε χρόνια αιτήματα του κλάδου και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στα μέσα της εβδομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής.

24/02/2025 10:27 πμ

Για ακόμη μια φορά τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεχίζονται, έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το πακέτο de minimis, ύψους 11.165.000 ευρώ σε παραγωγούς νωπών σύκων, φιστικιών, της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής καθώς και μήλων και κάστανων της Π.Ε. Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel, ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως και 31 Αυγούστου 2024.

Φτάσαμε τέλη Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχουν γίνει πληρωμές γιατί λένε ότι αναζητούσαν λύσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε οι δικαιούχοι να μην πηγαίνουν στα ΚΥΔ με χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις ανά χείρας.

Τελικά αποφάσισαν να φτιάξουν πλατφόρμα για να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις απαραίτητες υπεύθυνες δηλώσεις και να ακολουθήσει η πληρωμή.

Πάντως με τους ρυθμούς που πάνε η πληρωμή αναμένεται να γίνει κατά τα τέλη Μαρτίου. Και μιλάμε ότι τα χρήματα υπάρχουν και περιμένουν στο ταμείο για να πάνε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ζητούν de minimis για φασόλια

Στο μεταξύ επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλαν τέσσερις συνεταιρισμοί της Λάρισας, με την οποία ζητούν αποζημίωση de minimis για τις ζημιές που είχε η καλλιέργεια φασολιού το καλοκαίρι από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, η παραγωγή του ξερού φασολιού την φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς δίνοντας αποθαρρυντικό μήνυμα στους παραγωγούς που με τόσο μεράκι ξεκίνησαν να επενδύουν σε μια νέα καλλιέργεια. Παρά τις πρώιμες σπορές που έγιναν από μεριάς των παραγωγών στις αρχές Απριλίου, οι δυσκολίες φάνηκαν από την αρχή της ανθοφορίας με τους συνεχόμενους καύσωνες να ταλαιπωρούν την καλλιέργεια με τελικό αποτέλεσμα την ολική καταστροφή.

Εφόσον οι παραγωγοί αντιλήφθηκαν το μέγεθος της ζημιάς επικοινώνησαν άμεσα με τους συνεταιρισμούς και εκείνοι με την σειρά τους με τον ΕΛΓΑ. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ διαπιστώθηκε από κοινού τόσο από τον οργανισμό ασφαλίσεών όσο και από τους συνεταιρισμούς πως παρά την ολική καταστροφή εξαιτίας των συνεχόμενων ακραίαυψηλών θερμοκρασιών πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει τους παραγωγούς στο 100% που ανέρχεται η πραγματική ζημιά.

Αυτό συνέβη διότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης ο ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο τις άμεσες ζημιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα (θερμοκρασίες άνω των 40 °C) και επομένως δεν καλύπτει την συνολική απώλεια παραγωγής που προκλήθηκε εξαιτίας της παρατεταμένης διάρκειας με υψηλές θερμοκρασίες οριακά κάτω των 40°C.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για να μπορέσουν να ζουν, να παράγουν και να στηρίζουν τον τόπο τους όπως και συνέχισαν να κάνουν παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν από την καταστροφική χρονιά που άφησέ πίσω του ο Daniel και Elias με την βοήθεια της πολιτείας.

Οι συνεταιρισμοί που υπογράφουν την επιστολή είναι:
Αγροτικός Συνεταιρισμός ΘΕΣΤΟ
Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας ΘΕΣγη
Αγροτικός Συνεταιρισμός Λάρισαίων Αγροτών ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ
Γεωργικός συνεταιρισμός Χάλκης Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

12/02/2025 10:04 πμ

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εγκαινιάστηκε επισήμως το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι το νέο Ταμείο αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες δίνοντας ελπίδα και δύναμη σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο». Κάλεσε επίσης τους συναρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι «οι μικροχρηματοδοτήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό κοινωνικής και οικονομικής προόδου, προσφέροντας όχι μόνο κεφάλαιο, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε ότι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι κάθε διαθέσιμο ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατευθύνεται στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε., όχι μόνο ως προς την απορρόφηση των πόρων, αλλά και ως προς την επίτευξη των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, μέσα από το σύνολο των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που υλοποιούμε, και ειδικότερα μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως το Ταμείο Μικροπιστώσεων, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των ΜμΕ και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και στη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Μόνον έτσι θα στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται. Μόνον έτσι θα επιτευχθεί η διπλή σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων και η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή στο σύνολο της χώρας».

Το Ταμείο συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Ισμήνη Παπακυρίλλου, η οποία τόνισε ότι «το Ταμείο Μικροπιστώσεων παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία χρηματοδότησης που επιτρέπει σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας -οπουδήποτε και αν βρίσκεται- να προχωρήσει σε αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι τρεις αδειοδοτημένοι από την Τράπεζα της Ελλάδος φορείς μικροπιστώσεων, που εκπροσωπήθηκαν από τους Σταμάτη Βελεγράκη CEO AFI, Νεοκλή Στάμκο CEO Microsmart και Κωνσταντίνο Μακέδο Πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, στην οποία συμμετείχαν η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ζερβός, η Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, και η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση.

Αναφερόμενη στη σημασία που έχει η μικροχρηματοδότηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «σκοπός είναι να αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι όμως ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης», αλλά και να διασφαλίζεται η διαχρονική επιτυχία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών.»

Από τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις κατέστη φανερό ότι το νέο Ταμείο αποσκοπεί στη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης, χρηματοδότησης και κοινωνικής συνοχής.

Το νέο Ταμείο απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ.

Με τη στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.100 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12 - 96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου (εδώ)

10/02/2025 11:16 πμ

Το πρόβλημα με τα πανωτόκια των αγροτικών δανείων που λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα που τα εκχώρησαν, επί πολλές δεκαετίες, παρά τις τρεις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, δεν λύνεται με το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι σήμερα Δευτέρα (10 Φεβρουαρίου 2025).

Τις θέσεις του προς το ΥπΑΑΤ κατέθεσε στη διαβούλευση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, κ. Κόλλιας Σωτήρης, στο «σχέδιο νόμου» για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών. Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Κύριε υπουργέ θεωρώντας ειλικρινή τη δήλωση σας ότι, η πόρτα σας είναι ανοιχτή και μαζί με τους συνεργάτες σας, έχετε σκοπό να βρούμε μαζί λύσεις στα προβλήματα μας, παρακαλώ πολύ, να συμπληρώσετε στο σχέδιο νόμου τη ρύθμιση που σας προτείνουμε.

Αποτελούν τη δίκαιη λύση που αξίζουν οι αγρότες. Αν δεν μας ακούσετε, δεν θα μπορέσουν οι αγρότες να πάρουν ανάσα και να απαλλαγούν, από υπέρογκα βάρη πολλών δεκαετιών, πολλά από τα οποία, οφείλονται στη νομική ερμηνεία, μη ρητών ή ασαφών διατάξεων ή ρυθμίσεων. Όπως θα έχετε διαβάσει, τα πρώτα σχόλια στον ηλεκτρονικό τύπο αναφέρουν, για το σχέδιο νόμου, ότι είναι χαμένη στη μετάφραση, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, όπως έχει συνταχθεί.

Για την προστασία των δανειοληπτών και ειδικά των αγροτών, από την υπέρμετρη και επικίνδυνη διόγκωση των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, έχουν πράγματι τεθεί από τη νομοθεσία σημαντικοί περιορισμοί μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις δέχθηκαν, ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα με τους ανατοκισμούς των τόκων (πανωτόκια) των δανείων που λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί από το έτος 1998 μέχρι σήμερα τρεις σχετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες προσπάθησαν να δώσουν λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Ειδικότερα, ψηφίστηκαν η ρύθμιση α) του άρθρου 12 του Ν. 2601/1998 β) του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000 και τέλος η κυριότερη, του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004.

Επειδή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, παρά τις παραπάνω νομοθετικές ενέργειες παραμένει άλυτο για πολλούς λόγους, θα πρέπει η νέα ρύθμιση να προβλέπει επιπλέον ρυθμίσεις, με σαφείς διατυπώσεις, σε καίρια σημεία όπως, ο ορθός επαναυπολογισμός των οφειλών, τον χρόνο αποπληρωμής, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αγροτών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ρύθμισης ή όσο διάστημα είναι ενήμερος ο οφειλέτης.

Επειδή δεν υπάρχουν, εξειδικευμένοι διαχειριστές αγροτικών πιστώσεων, που θα φέρουν εγγυημένα αποτελέσματα με την ασαφή ρύθμιση των χρεών των αγροτών όπως είναι διατυπωμένη στο σχέδιο νόμου.

Επειδή η δυνατότητα που δίνετε με το σχέδιο νόμου, για πώληση των κόκκινων δανείων των αγροτών, από τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι το ζητούμενο για την προστασία των αγροτών και της αγροτικής περιουσίας.

Επειδή το ζητούμενο είναι πως θα κάνουμε πάλι πράσινα τα κόκκινα δάνεια και θα απελευθερώσουμε τον αγρότη, από τα δεσμά των χρεών, για να συνεχίσει την αγροτική παραγωγή.

Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ το αγροτικό εισόδημα και υστερεί δραματικά πλέον έναντι του αστικού, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να εγκαταλείπονται.

Θέτουμε υπ όψιν σας, την πρόταση μας για τη συμπλήρωση του σχεδίου νόμου και σας καλούμε, να προσθέσετε στο νόμο, το πιο κάτω, Άρθο 20Α, για να αποφύγουμε τη δημιουργία, νέων προβλημάτων, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.

Άρθρο 20Α - Ρύθμιση οφειλών αγροτών σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα ή σε διαχειριστή πιστώσεων.

1. Κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, η συνολική απαίτηση για οφειλή από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ή θα συνομολογηθούν, δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου, εκάστου δανείου ή πίστωσης, ή του αθροίσματος των ληφθέντων κεφαλαίων περισσότερων δανείων ή πιστώσεων, ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε, κατά την τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού (με τη λήψη του ποσού της τελευταίας πιστώσεως δανείου), προσαυξημένων των ποσών αυτών με συμβατικούς τόκους μέχρι το 50% του ληφθέντος κεφαλαίου κατ' ανώτατο όριο, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.
Καταβολές που έγιναν οποτεδήποτε από τον οφειλέτη, τον εγγυητή ή τρίτο, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αναπροσαρμογή της απαίτησης βάση των διατάξεως του παρόντος.
Ο υπολογισμός της απαίτησης του παρόντος προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:
(Ληφθέν κεφάλαιο Χ 2 ) - Σύνολο καταβολών = Ανώτατη απαίτηση

2.Τα πιστωτικά ιδρύματα ή οι ειδικοί εκκαθαριστές πιστωτικού ιδρύματος ή οι διαχειριστές πιστώσεων, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν το ύψος των απαιτήσεων τους σύμφωνα με τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου και να τις γνωστοποιούν εγγράφως στον οφειλέτη καθώς και στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με τη γνωστοποίηση ενημερώνουν τον οφειλέτη για το συνολικό ληφθέν κεφάλαιο, το σύνολο των καταβολών του και το ύψος της οφειλής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και καλούν τον οφειλέτη να υποβάλει, αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την γνωστοποίηση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

3. Προκειμένου περί οφειλών από δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν πριν από το έτος 1990, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία των οφειλών αυτών, για την ανεύρεση του ληφθέντος κεφαλαίου ή των καταβολών του οφειλέτη, η συνολική οφειλή διαγράφετε, ασχέτως του χρόνου καταγγελίας της σύμβασης ή της ημερομηνίας που αυτή κατέστει ληξιπρόθεσμη εν μέρει ή στο σύνολο της.

4. Η αποπληρωμή της προκύπτουσας κατά τα ως άνω οφειλής, μπορεί να έχει διάρκεια έως είκοσι (20) έτη, εκ των οποίων δύο (3) έτη θα αποτελούν περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή, θα γίνεται με ισόποσες περιοδικές δόσεις, εκτός και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.

5. Η οφειλή θα είναι έντοκη, με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της ενήμερης οφειλής για χρηματοδοτήσεις αγροτικής αναπτύξεως.

6. Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται επίσης τα δάνεια ή πιστώσεις που έχουν ρυθμιστεί με παλαιότερες διατάξεις ή επιμέρους ρυθμίσεις ή μεταξύ των μερών.

7. Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, που έχουν ήδη αρχίσει, για την είσπραξη οφειλών αγροτών, που ρυθμίζονται με το παρόν άρθρο, αναστέλλονται τουλάχιστον μέχρι τις 31/7/2025 ή μέχρι οριστικής συνομολόγησης της παρούσας ρύθμισης.

8. Τα δικαιώματα του παρόντος άρθρου έχουν και οι καθολικοί διάδοχοι του πρωτοφειλέτη ή του εγγυητή.

9. Το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών όπως ορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον διαγραφή απαίτησης σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τη δυνατότητα τήρησης της ρύθμισης ή της ολικής εξόφλησης της οφειλής, την ύπαρξη και την αξία σχετικών εξασφαλίσεων και την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

10/02/2025 09:03 πμ

Παρατηρήσεις και προτάσεις από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Α) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στην νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης. Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

Η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας του αγρότη/κτηνοτρόφου, την οποία ο ΣΕΚ επανειλημμένα έχει ζητήσει.
Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

Β) ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΚ

Άρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014
2. Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
«7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών».

Πρόταση ΣΕΚ
Για τα δάνεια αυτά ενδιαφέρεται ένα μόνο fund/διαχειριστής. Να δοθεί η δυνατότητα και στους ίδιους τους οφειλέτες να μπορούν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνειά τους, στα ποσοστά που τα αγοράζουν τα fund σε συνεργασία με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται συμφωνώντας οι ίδιοι μεταξύ τους στον διακανονισμό.
Να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων που είχαν δεσμευθεί από διαχειριστές και πωλήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι κατέρχεται νομοσχέδιο γύρω από τα σχετικά κόκκινα δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις και πωλήθηκαν σε άγνωστες τιμές. Επίσης πολλά προβλήματα προκύπτουν από δικαστικές προσφυγές οφειλετών προς τους διαχειριστές ενώ τα δάνεια τους έχουν πωληθεί σε άλλον διαχειριστή, με αποτέλεσμα ο οφειλέτες να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο διαχειριστή και ο νέος διαχειριστής να του ζητάει συμβιβασμό για ποσό το οποίο δεν έχει κριθεί δικαστικά νόμιμο ή όχι.
Να δίνονται στη δημοσιότητα τα ποσά που συμφωνήθηκαν μεταξύ διαχειριστών και πιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά των κόκκινων δανείων.

Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων - Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
Παράγραφος 2. Ο ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος υποχρεούται να ζητά, με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο αίτημά του, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, για τις ακόλουθες συναλλαγές:
Παράγραφος γ) Εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες γίνονται πάντοτε με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας του ακινήτου.

Πρόταση ΣΕΚ
Η Επιτροπή πρέπει να ορίζει κριτήρια για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου, για την οποία θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των οργανώσεων των αγροτών, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών - ΕΘΕΑΣ, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας - Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και για τους κτηνοτρόφους ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας - ΣΕΚ.

Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων - Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
Παράγραφος δ) Εκποιήσεις απαιτήσεων από δάνεια ή λοιπές πιστωτικές συμβάσεις, συμμετοχών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολόγων. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η λογιστική αξία του εκποιούμενου στοιχείου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας ή όταν πρόκειται για εισηγμένους τίτλους σε οργανωμένη αγορά. Όταν απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, η εκποίηση γίνεται με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παρ. 5, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς.

Πρόταση ΣΕΚ
Η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποσού και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη συνεννόηση με τον οφειλέτη.
Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

06/02/2025 09:48 πμ

Περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερα «κουρέματα», έρχονται για τους οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Είχε θεσμοθετηθεί ρητώς η δυνατότητα να ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δάνεια που έχουν εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου με δυνατότητες διαγραφών και επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής.

Η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν συνήθως μεγαλύτερες οφειλές και για αυτό επιλέγουν το εργαλείο της εξυγίανσης, να ρυθμίσουν και τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, χωρίς να διακινδυνεύεται η παρασχεθείσα εγγύηση.

Επίσης το υπουργείο διπλασιάζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για να ρυθμίσει κάποιος τις οφειλές του μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές.

Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους είναι σημαντική. Τα κόκκινα δάνεια σε τράπεζες και servicers συνολικά μειώθηκαν από 92 δισ. το 2019 στα 67 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2024. Σ’ αυτό συνετέλεσαν μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ήδη υπάρχουν περισσότερες από 30.000 επιτυχείς ρυθμίσεις με ποσό οφειλών που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, με τις ρυθμίσεις μεταξύ 2023 και 2024 να έχουν αυξηθεί κατά 81%.

Παράλληλα οι πρωτοβουλίες αυτές ενίσχυσαν την προστασία των οφειλετών και έδωσαν πολλαπλές επιλογές διευθέτησης των χρεών σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Σήμερα παρουσιάσαμε επιπλέον πρωτοβουλίες, όπως ο διπλασιασμός του εισοδηματικού ορίου ένταξης στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό, για να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τους οφειλέτες και ενισχύοντας περαιτέρω τους τρόπους διευθέτησης των οφειλών για πολίτες και επιχειρήσεις».

04/02/2025 11:08 πμ

Συζήτηση στην Βουλή έγινε για την αποζημίωση ζημιών, που δεν καλύπτονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων στη χώρα, έκανε αναφορά στην απώλεια εισοδήματος.

Μάλιστα ο βουλευτής τόνισε ότι έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από το Αργυροπούλι, γιατί και εκεί είχαμε μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι όλως παραδόξως δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση για την αποζημίωση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης, στην απάντησή του, για το θέμα της απώλειας παραγωγής στις δενδρώσεις καλλιέργειες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βάσει των αναλυτικών στοιχείων που θα προκύψουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ, θα διερευνήσουμε την ύπαρξη κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου. Άλλωστε, σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Υπουργείο μας, μεταξύ εκπροσώπων των συνεταιρισμών και του υπουργού, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνήσουμε το φαινόμενο και θα ψάξουμε να βρούμε κάποια αποζημίωση.

Εξάλλου, η χρονιά του 2024 μόλις έχει ολοκληρωθεί και ξέρετε ότι τα περισσότερα αιτήματα για ενισχύσεις, αποζημιώσεις εκτός ΕΛΓΑ εξετάζονται στην αρχή του νέου έτους και αφορά όλη την καλλιεργητική περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όταν συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αιτήματα και τα στοιχεία θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες.

Είναι δεδομένη στήριξη μας στους παραγωγούς με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και το κάνουμε κάθε χρόνο. Επομένως συνεπείς στις διαβεβαιώσεις που λάβατε από τον Υπουργό, λέμε ότι το πρόβλημα το γνωρίζουμε και το έχουμε καταγράψει.

Εφόσον επιβεβαιωθεί και από τις υπηρεσίες, γιατί πάντοτε όλα αυτά που γίνονται επιβεβαιώνονται από τις υπηρεσίες, θα προχωρήσουμε να βρούμε τη δυνατότητα στήριξης των παραγωγών».

03/02/2025 11:54 πμ

Φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις, με έως 10 άτομα προσωπικό, μπορούν πλέον να επωφεληθούν από χαμηλότοκα δάνεια μέσω του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων.

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ - Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027, με στόχο την ενίσχυση 3.300 επιχειρήσεων. Διαχειρίστρια του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ορίστηκε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα κριτήρια: μέσος όρος προσωπικού έως 10 άτομα, σύνολο ενεργητικού έως 450.000 ευρώ και καθαρός κύκλος εργασιών έως 900.000 ευρώ. Επιπλέον, αφορά φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, αφορά φυσικά πρόσωπα με ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα παρέχουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικών σχεδίων, ύψους 3.000 έως 25.000 ευρώ, διάρκειας 12 - 96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση των δανείων. Το Ταμείο θα καλύπτει άτοκα το 60% του κεφαλαίου για τη γενική επιχειρηματικότητα και το 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων με χαμηλό επιτόκιο.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, να έχουν ιδρυθεί τουλάχιστον ένα έτος πριν την αίτηση και να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) μετά την 1/1/2019.

Το ποσό του δανείου εκταμιεύεται εφάπαξ ή τμηματικά εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και το αργότερο έως 31/12/2029.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται μέσω:

  • Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου (εδώ)
  • Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου (εδώ), όπου καταχωρείται ο μοναδικός κωδικός από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ για το Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.
  • Στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά μέσω του KYC για την αξιολόγησή της αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων είναι:
AFI Microfinance
Microsmart
TMEΔΕ Microfinance Solutions.

Επιπλέον, η επιχείρηση συμπληρώνει Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης σε τρία βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB, μέσω του δικτυακού τόπου (εδώ).

31/01/2025 01:27 μμ

Κατατέθηκε αίτημα της Ισπανίας για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης ΕΕ, για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της Βαλένθια, με ποσό ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

To ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε, στις 21/01/2025, τα απαραίτητα δικαιολογητικά προς την Ευρ. Επιτροπή, προκειμένου Ισπανία να λάβει τη στήριξη του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το οποίο είναι αρμόδιο για την υποστήριξη της αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, προς αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Βαλένθια στο τέλος Οκτωβρίου 2024, με σύνολο κονδυλίων που ανέρχεται σε πλησίον των 4,4 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες για το ευρωπαϊκό Ταμείο περιλαμβάνουν την αποκατάσταση βασικών υποδομών τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων, την κάλυψη δαπανών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς και την κάλυψη άμεσων αναγκών των πολιτών και των αγροτών που επλήγησαν από τις καταστροφές.

Πάντως το εν λόγω ύψος κονδυλίων ενδέχεται να μειωθεί στην περίπτωση που ορισμένες από τις επιλέξιμες δαπάνες χρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί ορίζουν πως δεν επιτρέπεται η διπλή χρηματοδότηση μέτρων και το κράτοςδικαιούχος πρέπει να εγγυηθεί ότι οι δαπάνες που καλύπτονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν έχουν ήδη καλυφθεί από άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

31/01/2025 10:53 πμ

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έχει γίνει δεκτό από την Κομισιόν το αίτημα της χώρας μας για πακέτο ενίσχυσης, ύψους 42 εκ. ευρώ, που θα αφορά στήριξη για απώλειες εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τα χρήματα αυτά θα πάνε για ενισχύσεις γεωργών από ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών αλλά και για κτηνοτρόφους για ενίσχυση εισοδήματος λόγω των ζωονόσων το 2024.

Από αυτό το πακέτο αναμένεται να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές.

Αυτό που ζητά η Κομισιόν είναι τα χρήματα να πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και για αυτό τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι στο πως θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις.

Πάντως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν την «έκπληξη» του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Christophe Hansen, όταν έμαθε για την «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Επίτροπος, που είναι γνώστης των θεμάτων της κτηνοτροφίας, ήταν δύσκολο να καταλάβει τον τρόπο της τυχαίας διανομής των βοσκοτόπων για την πληρωμή των ενισχύσεων. Αυτό αναμένεται να φέρει εξελίξεις το επόμενο διάστημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

30/01/2025 11:19 πμ

Σε μια σύνοψη του 1ου Φόρουμ για τη Θεσσαλία, που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2025, στο Βόλο, προχώρησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι κομβικό σημείο του ήταν η κακοκαιρία "Daniel", οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Θεσσαλία, αλλά και όσα έρχονται, ως αποτέλεσμα αυτών στις υποδομές, στον τουρισμό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τα έργα στήριξης της περιοχής από την κακοκαιρία "Daniel" θα πλησιάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής ξεκίνησε ήδη από εκείνες τις πρώτες ημέρες της κακοκαιρίας, με τις αυτοψίες από τον κρατικό μηχανισμό να ανέρχονται στις 100.000 και τις αιτήσεις που έγιναν σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τους πολίτες να αγγίζουν τις 200.000. Πραγματοποιήθηκε, δε, παροχή οικοσκευών σε περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά και έλαβαν χώρα άμεσα στεγαστικές υποδομές.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε και στη στηριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία "Daniel", οι οποίες έχουν μπει σε ειδικό καθεστώς αναστολής ενάμιση έτους για την εκπλήρωση φορολογικών και οικονομικών υποχρεώσεών τους, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται διάταξη από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή τους από το καλοκαίρι του 2025, σε 72 δόσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως πληττόμενοι από την κακοκαιρία, βρίσκονται και οι αγρότες, με άμεσες και έμμεσες αποκαταστάσεις ζημιών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνιμες αποκαταστάσεις, αποζημιώσεις που έχουν ήδη δοθεί, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και σε μεγάλες υποδομές όπως τα φράγματα και δρομολογείται η ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του νέου οργανισμού.

Κατά τον Υφυπουργό, τα μέτρα για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας "Daniel" έχουν, ήδη, δημοσιονομική επίπτωση 3,3 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται αυτά που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τριαντόπουλος χαρακτήρισε όλο το πλέγμα στήριξης για την περιοχή μετά την κακοκαιρία "Daniel" ως «ένα σχέδιο για τις επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων ετών, έναν μαραθώνιο που πρέπει να τρέξουμε με γοργό βηματισμό».

29/01/2025 11:50 πμ

Τρέχει το χρηματοδοτικό εργαλείο μικρο-δανείων που τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει έως 50% του κεφαλαίου κάθε νέου δανείου που συνάπτεται από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτό.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ και μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ, ενώ παρέχεται με 0% επιτόκιο δανεισμού.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300€/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).

Πρόσθετα κριτήρια επιλογής δύναται να τεθούν από τον Διαχειριστή του κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, σύμφωνα με την αντίστοιχη συμφωνία χρηματοδότησης.

Η επιλογή θα γίνεται με βάση:
α) την πιστοληπτική ικανότητα του τελικού αποδέκτη,
β) την βιωσιμότητα του επενδυτικού του σχεδίου και
γ) με σειρά προτεραιότητας με κριτήριο την ημερομηνία αίτησης για στήριξη με χρηματοδοτικό εργαλείο στον Ενδιάμεσο Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, έτσι ώστε ο πρώτος που θα υποβάλει αίτηση και θα θεωρηθεί επιλέξιμος, να εκταμιεύσει πρώτος την στήριξη.

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η ενίσχυση μέσω αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου μπορεί να καλύψει το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης και να παρασχεθεί ανεξάρτητα από άλλες μορφές ενίσχυσης. Δηλαδή μπορεί να παρασχεθεί σε έναν τελικό αποδέκτη για μία επένδυση η οποία δεν θα λάβει κανενός άλλου είδους ενίσχυση από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ πέρα από το χρηματοδοτικό εργαλείο και δεν θα υπόκειται σε κανενός είδους διαδικασία επιλογής από την Διαχειριστική Αρχή.

Για την αξιολόγηση της αίτησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προσκομίζετε είναι:
Αντίγραφο Ε3 για τις 3 τελευταίες κλεισμένες χρήσεις.
ΕΝΦΙΑ της επιχείρησης.
Αντίγραφο αίτησης στο ΠΣΚΕ.
Επενδυτικό / Επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan).
Στοιχεία μητρώου / επιχείρησης από TAXISnet, με αποτύπωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης (ΚΑΔ) και των μεταβολών σε επίπεδο έδρας κι εγκαταστάσεων.
Eνιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας που έχει εκδοθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.
Δήλωση στοιχείων σχετικά με την ιδιότητα ΜμΕ.
Γενική υπεύθυνη δήλωση.
Υπεύθυνη δήλωση κρατικών ενισχύσεων.
Ασφαλιστική ενημερότητα.
Φορολογική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση.

28/01/2025 11:12 πμ

Τις αντιρρήσεις του εκφράζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, κ. Κόλλιας Σωτήρης, στην «ρύθμιση» για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών, στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την Δευτέρα (10 Φεβρουαρίου 2025). Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δόθηκε επιτέλους (με 4 μήνες καθυστέρηση) στη δημοσιότητα, το πολυδιαφημισμένο πολυνομοσχέδιο (ερινιστικό), για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.

«Ερχόμαστε σήμερα, να δώσουμε επιτέλους λύση ρύθμισης στα κόκκινα δάνεια. Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και κουρέματα, με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης. Για πρώτη φορά, με θάρρος αντιμετωπίζει (η κυβέρνηση) πρόβλημα το οποίο χρονίζει και κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει», ανέφερε από το βήμα της Bουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ.

«Μιλάμε για δάνεια που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, δάνεια παλαιά, τα περισσότερα από τη δεκαετία του 2000, τα οποία έχουν μαυρίσει τις ζωές των αγροτών μας. Αυτά τα δάνεια είναι η ευκαιρία να ξεπαγώσουν, να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή», ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογραμίζοντας ότι, «για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας βλέπουμε τόσο γενναίες ρυθμίσεις. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι αγρότες μας αξίζουν. Γιατί, ναι, είναι δύσκολο να καλλιεργείς στη χώρα μας με τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Ας δούμε λοιπόν, τι ακριβώς αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, που επιτέλους, θα δώσει τόσο γεναία λύση, στο πρόβλημα με τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που το αξίζουν οι αγρότες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Άρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014 2. Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

«7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών».

Όλη κι όλη η γενναία ρύθμιση είναι 53 λέξεις.
Τι ακριβώς λέει η ρύθμιση με αυτές τις 53 λέξεις που πήρε μήνες στην κυβέρνηση να καταθέσει για να δώσει ανάσα στους αγρότες; Λέει ότι για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια των αγροτών θα επιλεγεί «διαχειριστής πιστώσεων», ο οποίος θα αγοράσει την οφειλή (αναχρηματοδότηση) ο ίδιος ή σε σύμπραξη με πιστωτικό ίδρυμα (θα πάρει δάνειο δηλαδή) εξειδικευμένο στις αγροτικές. Αυτό δεν σας θυμίζει ακριβώς τη μεθοδολογία Πάτση και πολλών άλλων «διαχειριστών πιστώσεων», που ανέλαβαν να εισπράξουν από χρεωκοπημένα νοικοκυριά ότι μπορεί να αρπάξουν; Έτσι κι αλλιώς σχεδόν τσάμπα θα τα πάρουν καθαρό κέρδος για αυτούς.

Είναι γνωστό σε όλους πια πως λειτουργούν οι έμπειροι διαχειριστές πιστώσεων με την πληθώρα καταγγελιών πολιτών σε απόγνωση και προστίμων από τη γενική γραμματεία εμπορίου τομέας προστασίας καταναλωτή (που κανέναν απο αυτούς δεν έχουν συνετίσει) και πόση ανάσα έχουν πάρει οι δανειολήπτες από αυτές τις πρακτικές και την προστασία που τους παρέχεται. Αυτό αξίζουν οι αγρότες; Αυτήν την πραγματικότητα;

Για να κρίνουμε όμως αντικειμενικά τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να δούμε ποιές προσπάθειες έγιναν κατά το παρελθόν (τα τελευταία 20 με 25 χρόνια) για να λυθεί το θέμα των κόκκινων αγροτικών δανείων.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια έγινε με το ν. 3259/2004, «νόμος Παυλόπουλου για τα πανωτόκια» και συγκεκριμένα με το άρθρο 39. Για πρώτη φορά μπήκε ένα ανώτατο όριο στις οφειλές των αγροτών από δάνεια και πιστώσεις που ρητά αναφέρεται ότι δεν μπορούν αυτές οι συνολικές οφειλές να υπερβαίνουν το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου το ποσό που εκταμιεύθηκε από τον αγρότη ή το συνεταιρισμό και ότι από αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν πάσης φύσεως καταβολές για να προκύψει το υπόλοιπο που είναι η νόμιμη οφειλή.

Παρόλο που ήταν σαφές οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με πληθώρα νομικές ερμηνείες, ακόμα και από την τράπεζα της Ελλάδος που τους ανάγκασαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν.

Υπάρχουν ακόμα και σήμερα πάνω από 20 χρόνια μετά την ψήφισή του νόμου πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια διότι το κάθε πιστωτικό ίδρυμα δίνει τη δική του νομική ερμηνεία είναι πολύ καλοί σε αυτό με τις στρατιές δικηγόρων που διαθέτουν με σκοπό να ταλαιπωρούνται και να εξαθλιώνονται οικονομικά οι αγρότες, με δικαστικές δαπάνες ετών όμηροι του νομικού κατεστημένου με τη βοήθεια του νομοθέτη και της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Ευτυχώς οι περισσότερες υποθέσεις από αυτές κερδίζονται από τους αγρότες αρκεί να αντέχουν τα δικαστικά έξοδα και να έχουν γερό στομάχι.

Η δεύτερη προσπάθεια ξεκίνησε το 2028, μετά από συμφωνία του ΥπΑΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος (Αγροτικό πρόγραμμα 2918) και βασίστηκε πάλι στο άρθρο 39. Κάνεις δεν έμαθε, γιατί κόλλησε στην εφαρμογή και γιατί ποτέ, δεν έλαβαν γνώση για αυτό οι αγρότες να συμετάσχουν σε αυτό.

Τους τελευταίους 4 μήνες, (μετά την εξαγγελία στη ΔΕΘ) περιμέναμε ότι επιτέλους, τουλάχιστον, θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί και θεσμοθετηθεί, για τα αγροτικά δάνεια, από το 2004 (άρθρο 39 ν. 3259/2004) μέχρι και το αγροτικό πρόγραμμα 2018. Ήταν τόσο ενθαρυντικές οι ανακοινώσεις, από τον ίδιο τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από όλα τα μέσα ενημέρωσης, που εύλογα θα περίμενε κανείς, οριστική λύση στο θέμα.

Ακόμα και από την ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), που έχει κάνει αρκετές συναντήσεις για το θέμα με τον κ. Υπουργό, μου μετέφεραν, ότι η ρύθμιση θα είναι πολύ καλή και θα δώσει λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων των αγροτών. Βέβαια όλα αυτά προφορικά, γιατί σε σχετική επιστολή μου, με προτάσεις για το θέμα, ποτέ δεν ανταποκρίθηκαν στην ερώτηση μου «Ποιές προτάσεις κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στον υπουργό για το θέμα;», ακόμα περιμένω απάντηση.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η πρόθεση του εμπνευστή του πολυνομοσχεδίου, είναι η πωλήση των κόκκινων αγροτικών δανειών, στα αρπακτικά που ξέρουν καλά τη δουλειά. Το σχέδιο νόμου, έχει ακριβώς αυτή την πρόθεση. Δίνει το δικαίωμα (δεν το είχε μέχρι τώρα), στο διαχειριστή των κόκκινων δανείων των αγροτών, να πουλήσει τα δάνεια, σε όποιον μπορεί να τα αγοράσει ο ίδιος ή με δάνειο από τράπεζα.

Θεσμοθετείται με τη διάταξη αυτή, η δυνατότητα πώλησης των κόκκινων αγροτικών δανείων, σε ιδιώτες (διαχειριστές πιστώσεων, λέγονται τα κοράκια αυτά) όσα μπορούν και όπως μπορούν, χωρίς κανένα φραγμό, αφού δεν αναφέρεται πουθενά στο πολυνομοσχέδιο, καμία ρύθμιση για το νόμιμο ύψος οφειλής.

Μπορούν να διεκδικήσουν (οι διαχειριστές πιστώσεων) όποιο ύψος οφειλής κρίνουν και αν έχει αντιρρήσεις ο αγρότης, το δρόμο τον ξέρει. Αντί να είναι στο χωράφι, στα δικαστήρια, για να βρεί το δίκιο του. Είναι κρίμα, για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα (που είναι σχεδόν νεκρός), κάποιοι, να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν, ακόμα και από τους εξαθλιωμένους αγρότες.

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση, να πάρει πίσω τη διάταξη που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή και να θέσει σε εφαρμογή άμεσα, όσα έχουν συμφωνηθεί και αναφέρω πιο πάνω. Είναι αρκετά, δεν χρειάζονται νέες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις. Δώστε την εντολή στον ειδικό εκκαθαριστή να τρέξει το πρόγραμμα ρύθμισης του 2018 που βασίζεται στο νόμο Παυλόπουλου για τα πανωτόκια (άρθρο 39 ν. 3259/2004).

Κάνω έκκληση στην αντιπολίτευση, να ξυπνήσει, να σταθεί δίπλα στον αγρότη, να γίνει εμπόδιο σε μεθοδεύσεις δημιουργίας νέων αρπακτικών (κοράκια), που θα ξεπουλήσουν την περιουσία των αγροτών.

Κάνω έκκληση τέλος στη ΕΘΕΑΣ να σταθεί δίπλα στους αγρότες και όχι δίπλα στον εκάστοτε υπουργό χωρίς καμμία πρόταση για το θέμα. Πάρτε θέση και απαιτήστε να τρέξουν τις υποθέσεις των αγροτών και να δώσουν λύση χωρίς δικαστήρια.

27/01/2025 09:42 πμ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, τέθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο: Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 08:00 π.μ.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - τις ρυθμίσεις δανείων. Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες.

Παράλληλα, αφορά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία, εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

«Μιλάμε για δάνεια που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες, δάνεια παλαιά, τα περισσότερα από τη δεκαετία του 2000, τα οποία έχουν μαυρίσει τις ζωές των αγροτών μας. Αυτά τα δάνεια είναι η ευκαιρία να ξεπαγώσουν, να ελευθερώσουν περιουσίες και να δώσουν ανάσα στην παραγωγή», τόνισε ο Υπουργός ΑΑΤ.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων:

  • Προβλέπεται γενναία διαγραφή μέρους του κεφαλαίου των δανείων μέσω συμβιβαστικών λύσεων, επιτρέποντας στους αγρότες να αποκτήσουν βιώσιμες συνθήκες εξυπηρέτησης.
  • Εισάγονται διακανονισμοί που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παραγωγού.
  • Την επίβλεψη της διαδικασίας αναλαμβάνει η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει τη διαφάνεια μέσα από την υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων από τους εκκαθαριστές.
  • Οι υποθέσεις δανείων ανατίθενται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους διαχειριστές, με βαθιά γνώση των αναγκών του αγροτικού κόσμου.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας βλέπουμε τόσο γενναίες ρυθμίσεις. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι αγρότες μας αξίζουν. Γιατί, ναι, είναι δύσκολο να καλλιεργείς στη χώρα μας με τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Το ΥπΑΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει στα «κόκκινα» δάνεια.

Ερώτηση 1: Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στα κόκκινα αγροτικά δάνεια;

Απάντηση:
Το νομοσχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις για τη διαχείριση κόκκινων αγροτικών δανείων μέσω ειδικών εκκαθαριστών. Συγκεκριμένα:
Οι εκκαθαριστές υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρησιακά σχέδια προς την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Δίνεται προτεραιότητα στη διαχείριση αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, ώστε να υποστηρίζονται καλύτερα οι παραγωγοί.
Προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής μέρους του κεφαλαίου στα πλαίσια συμβιβασμών, επιτρέποντας πιο βιώσιμες λύσεις για τους αγρότες.

Ερώτηση 2: Πώς θα προστατευτούν οι αγρότες που επηρεάζονται από τις εκκαθαρίσεις;

Απάντηση:
Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην προστασία των αγροτών μέσω:
Εξειδικευμένων διαχειριστών: Ειδικοί διαχειριστές αναλαμβάνουν τα αγροτικά δάνεια, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου.
Συμβιβασμών: Δίνεται η δυνατότητα να γίνουν ευνοϊκοί διακανονισμοί, περιλαμβάνοντας διαγραφή χρεών.
Διαφάνειας: Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβλέπει τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή των κανόνων.

Ερώτηση 3: Τι είναι τα επιχειρησιακά σχέδια που πρέπει να υποβάλλουν οι εκκαθαριστές;

Απάντηση:
Τα επιχειρησιακά σχέδια είναι αναλυτικές προτάσεις που υποβάλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος από τους εκκαθαριστές. Περιλαμβάνουν:
Τις στρατηγικές διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Τα χρονικά πλαίσια και τις προτεινόμενες λύσεις για τους οφειλέτες.
Ειδικές ρυθμίσεις για τους αγρότες, με στόχο την αποτροπή πλειστηριασμών και την υποστήριξη βιώσιμων διακανονισμών.

Ερώτηση 4: Τι συμβαίνει αν ένας αγρότης αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό του;

Απάντηση:
Εάν ένας αγρότης αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν:
Συμβιβαστικές λύσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν διαγραφή μέρους του χρέους.
Διακανονισμούς που βασίζονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του αγρότη.
Καθοδήγηση από εξειδικευμένους διαχειριστές που γνωρίζουν τις ανάγκες του κλάδου.

Ερώτηση 5: Ποιος είναι ο ρόλος της Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων;

Απάντηση:
Η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων έχει ενισχυμένο ρόλο με το νέο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα:
Εποπτεύει την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων.
Έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει συμβιβασμούς, περιλαμβάνοντας και διαγραφή χρεών.
Διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες εκκαθάρισης είναι δίκαιες και διαφανείς, προστατεύοντας τους οφειλέτες.

Ερώτηση 6: Πώς ωφελείται ο αγροτικός τομέας από αυτές τις ρυθμίσεις;

Απάντηση:
Οι νέες ρυθμίσεις παρέχουν σημαντική υποστήριξη στον αγροτικό τομέα:
Οικονομική ανάσα: Οι αγρότες αποκτούν βιώσιμες λύσεις για τα χρέη τους, αποφεύγοντας τον οικονομικό αποκλεισμό και καθίσταται εφικτή η επανεκκίνηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Ενίσχυση βιωσιμότητας: Οι ρυθμίσεις προστατεύουν την παραγωγική δυναμική των αγροτών, διατηρώντας την πρόσβαση σε πόρους.
Μείωση αβεβαιότητας: Η διαφάνεια και η εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος μειώνουν την ανασφάλεια για το μέλλον.

Δείτε τη διαβούλευση (εδώ)

22/01/2025 02:08 μμ

Εδώ και καιρό λέμε ότι με τη νέα ΚΑΠ έχουν έρθει μεγάλες μειώσεις στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων.

Οι μειώσεις αυτές είναι τόσο σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο όσο και σε σχέση με τα ποσά που ανέφερε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027.

Με ευθύνες της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουμε στρεβλώσεις που καταγράφηκαν στις άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες οδήγησαν στη μεταφορά πόρων από τις εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε εκείνους που δεν έχουν τη γεωργία ως κύρια απασχόληση. Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα των αγροτικών ενισχύσεων διοχετεύεται στη γραφειοκρατία και στις μη παραγωγικές υπηρεσίες.

Το 2024 ενεργοποιείται με καθυστέρηση η «Κάρτα του Αγρότη», για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι τράπεζες έκαναν αναθεώρηση προς τα κάτω των ποσών που θα έμπαιναν «Κάρτα του Αγρότη» λόγω μείωσης των ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ (πρασίνισμα κ.α.).

Όμως επειδή τα ποσά που πλήρωσε, το 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες ήταν πολύ μειωμένα (έφτασαν και 3 φορές κάτω) σε σχέση με αυτά που περίμεναν ακόμη και οι τράπεζες, μεγάλος αριθμός των αγροτών δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να την εξόφληση.

Αυτό αποδεικνύει και τον μεγάλο «κόφτη» που είχαν οι πληρωμές του 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από αρχές Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η «Κάρτα του Αγρότη» για το 2025. Πως όμως θα μπορέσουν να την αποκτήσουν οι αγρότες όταν περίπου οι μισοί δεν έχουν εξοφλήσει την κάρτα του προηγούμενου έτους.

Αυτό αναμένεται να μειώσει την ρευστότητα των αγροτών του 2025 και να επηρεάσει αρνητικά τις πληρωμές τους (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων).

Στο μεταξύ κανείς δεν έχει καταλάβει ποιοι κυβερνούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτός που παραίτησε ο Τσιάρας αλλά μετά δεν ήθελε και μετά ήθελε και τελικά τον παραίτησε επίσημα πριν από λίγες μέρες αλλά ακόμη εκεί είναι.

Μήπως ο υπουργός το ξαναμετανιώσει και τον κρατήσει τελικά κι ας έχει δρομολογήσει για διάδοχό του το δικαστικό.

Τελικά ποιος αποφασίζει για αυτόν τον οργανισμό (όπως λέγανε στο παρελθόν ποιος κυβερνά αυτή την χώρα). Μήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε τις γυναίκες ή για όλα φταίει το χρήμα.

17/01/2025 09:58 πμ

Την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στον πρωτογενή τομέα, προσαρμοσμένη στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης επανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Δήμου Τυρνάβου.

«Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι. Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά τους και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτεί επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιάρας ανέδειξε τη μοναδικότητα και την πρωτόγνωρη φύση των σημερινών προκλήσεων, οι οποίες επιβάλλουν την αναθεώρηση στρατηγικών για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ξεπερνούν τα εθνικά όρια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μειωμένη παραγωγή σε βασικές καλλιέργειες, όπως η ελιά, το βαμβάκι και το καλαμπόκι, επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεσες και συνολικές παρεμβάσεις», είπε ο Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον το πρόβλημα έχει ξεπεράσει το εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι πρέπει ευρωπαϊκά να βρεθεί ο τρόπος που θα υποστηρίζονται οι αγρότες, θυμίζοντας ότι την πρόταση για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας την έχει ο ίδιος θέσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Κ. Χάνσεν και στηρίζεται από τους Med9. «Η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργήσει ως μοχλός υποστήριξης και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη τόνισε ότι όντως υπήρξε πρόβλημα με μειωμένες παραγωγές λόγω ανομβρίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, γιατί πραγματικά το κόστος καλλιέργειας και για τα αχλάδια είναι πολύ υψηλό».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος.

14/01/2025 04:01 μμ

Εγκρίθηκαν οι καταβολές ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 11,165 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση του εισοδήματος παραγωγών νωπών σύκων, φιστικιών, μήλων και καστάνων, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές κατά το 2024 και συγκεκριμένα κατά τη περίοδο από 01/01/2024 έως 31/08/2024.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί στις περιοχές της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και της Π.Ε. Λάρισας, όπου οι καλλιέργειες επλήγησαν από τη θεομηνία «Daniel», ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά οι ενισχύσεις:

  • Παραγωγοί σύκων και φιστικιών (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής): Ενίσχυση 650 €/στρ. για σύκα και 400 €/στρ. για φιστίκια, με συνολικό ποσό 2,425 εκατ. ευρώ.
  • Παραγωγοί μήλων (Π.Ε. Λάρισας): Ενίσχυση 320 €/στρ. με συνολικό ποσό 3,84 εκατ. ευρώ.
  • Παραγωγοί καστάνων (Π.Ε. Λάρισας): Ενίσχυση 200 €/στρ. με συνολικό ποσό 4,9 εκατ. ευρώ.

Με την καταβολή των ενισχύσεων, επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

13/01/2025 01:30 μμ

Χαμηλότοκα δάνεια, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούν να λαμβάνουν, από τις 27 Ιανουαρίου 2025, μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό μέσα από το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027.

Σχετική απόφαση ένταξης υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ενώ είχε προηγηθεί η επιχειρησιακή συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, που αναλαμβάνει τη δημιουργία και τη διαχείριση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, στο πλαίσιο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ)».

Με την στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, από τη λειτουργία του οποίου προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 3.000 - 25.000 ευρώ και διάρκειας 12 - 96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για την περαιτέρω κάλυψη του επενδυτικού κενού και τη διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με έμφαση στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και σχήματα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το γεγονός ότι η παρέμβαση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απάντηση στο ερώτημα που και προς όφελος ποιων κατευθύνονται τα κονδύλια από τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε. Επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, για μια ανθεκτική και δυναμική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, για τη βελτίωση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς με το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων διευρύνουμε ουσιαστικά και στοχευμένα τον αριθμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποκτούν πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Το νέο Ταμείο που παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στηρίζει -με αυξημένη επιδότηση- τη χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ειδικά σε περιπτώσεις εταιρικών σχημάτων όπου μέτοχος/εταίρος ποσοστού (άνω του 50%) είναι γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Υπογραμμίζεται επιπλέον η καθοριστικής σημασίας πρόβλεψη χρηματοδότησης για συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης (mentoring) έως 900 ευρώ».

07/01/2025 09:46 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης.

Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

Η Θέση του ΣΕΚ:

Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο, 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.

Η πρότασή μας είναι δίκαιη και ρεαλιστική, εξασφαλίζοντας:

  • Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Την αποφυγή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης.
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, αγροτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακούσει τη φωνή των αγροτών, υιοθετώντας μία δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Οποιαδήποτε άλλη τακτική επιτείνει την αδικία και υπονομεύει το μέλλον του αγροτικού κόσμου οδηγώντας σε μια κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων δυο ταχυτήτων, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων και όχι διαχωρισμό.