Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως την Παρασκευή (14/7) για την χορήγηση 15,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Έλληνες αγρότες.
Το ποσό αυτά είναι στα πλαίσια, συνολικού πακέτου στήριξης του αγροτικού τομέα 22 κρατών μελών της ΕΕ, που ανέρχετα συνολικά 330 εκατομμυρίων ευρώ, ως αντιστάθμισμα απωλειών εισοδημάτων λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων και υψηλού κόστους εισροών.
Παράλληλα αποφάσισε θετικά στην ενίσχυση με πσοό 100 εκατομμύρια ευρώ, που θα λάβουν άλλα 5 κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς λόγω πολέμου στην Ουκρανία.
Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία δέσμη μέτρων έκτακτης στήριξης ύψους 330 εκατ. ευρώ, την οποία είχε προτείνει από τις 23 Ιουνίου 2023, για τους γεωργούς του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι γεωργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας θα λάβουν χωριστή στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα στην αγορά λόγω ουκρανικών σιτηρών.
Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύσεις, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.
Στόχος είναι η στήριξη των αγροτών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.
Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές (π.χ. έντονες ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία).
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.
Η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.
Τα 43,1 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το το γεωργικό αποθεματικό του 2024 της ΕΕ, θα πάνε για αποζημιώσεις ζημιών από δασικές πυρκαγιές και έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
Η χώρα μας μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές της Ελλάδας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Το ΥπΑΑΤ πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.
Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για «επενδύσεις» που σχετίζονται με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, και κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού διέθεσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.
Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027 περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει τροποποίηση η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων που στηρίζονται από χρηματοδοτικά κονδύλια της ΚΑΠ.
Σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2023 είναι η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 43,1 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024 και 8,6 εκατ. για τη Σλοβενία, με δεδομένες τις καταστροφές που έγιναν στις δύο χώρες. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΕ, οι δύο χώρες δύνανται να το συμπληρώσουν μέσω εθνικών κεφαλαίων, σε ποσοστό έως και 200% επί πλέον.
Όπως αναφέρει η απόφαση «οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από τα γεγονότα αυτά στους γεωργικούς παραγωγούς και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς στην Ελλάδα και τη Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τα ποσά που παρουσιάζονται σήμερα, λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη βαρύτητα των δύο αυτών χωρών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, βάσει των μεριδίων τους στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη να διατηρηθούν επαρκείς πόροι εντός του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2023 και του 2024.
Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, του επιδιωκόμενου αντικτύπου του μέτρου, της αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντισταθμίσεων.
Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κεφάλαια».
Ξεκινούν οι τριμελείς Επιτροπές να επισκέπτονται τους δήμους που επλήγησαν από τις θεομηνίες για να εξετάσουν τις αιτήσεις στις ζημιές στα πάγια και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.α. και θα καταβληθούν από το ταμείο πρώτης αρωγής.
Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι παραγωγοί έχουν κάνει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ζημιάς και από τις 10 Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των αιτήσεων.
Σύμφωνα με το πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αν η ζημιά είναι της τάξης των 20.000 ευρώ τότε η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, δηλαδή είναι σε ποσοστό 35% της ζημιάς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρωμές της προκαταβολής στα πάγια θα γίνουν σταδιακά και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023.
Ωστόσο θα πρέπει να «πιέσουν» οι αγρότες τις τοπικές αρχές για να περάσουν οι Επιτροπές από τις περιοχές που έχουν πληγεί για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση των ζημιών.
Θα γίνει από τους ελεγκτές η εκτίμηση της αξίας ζημιάς, όμως όπως τονίζουν κύκλοι του Υφυπουργού στον ΑγροΤύπο, «καλό είναι και οι αγρότες στο χαρτί της αίτησης να αναγράψουν την αξία της ζημιάς που έχουν πάθει. Έτσι θα μπορέσει να γίνει πιο γρήγορα αλλά και δίκαια η εκτίμηση των ζημιών».
Επιτέλους το ΥπΑΑΤ, μετά και από τα συνεχή ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αποκάλυψε ότι το κονδύλι από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 θα πάει για τις ζημιές της Θεσσαλίας.
Θυμίζουμε ότι ποσό 15.773.591 ευρώ έχει λάβει η χώρα μας για το 2023 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να αυξήση το κονδύλι της ΕΕ με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η ενίσχυση δίνεται σε αγρότες που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων (λόγω Ουκρανικού). Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2023 για να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκ. ευρώ) θα καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Αφορά: χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια, αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι με το κονδύλι από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, συνολικού ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ, πάνω από 71.000 παραγωγούς φρούτων και ξηρών καρπών.
Πάνω από 71.000 Ισπανοί παραγωγοί φρούτων και ξηρών καρπών θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έκτακτη βοήθεια αφορά την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των Ισπανών παραγωγών λόγω της ξηρασίας και των συνθηκών που προκύπτουν από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και χρηματοδοτείται από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ.
Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2023. Αφορούν καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και ξηρών καρπών.
Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών (από 3 έως και 16 Νοεμβρίου) για να υποβάλουν αιτήσεις ενίσχυσης.
Σε αυτό το πακέτο ενισχύσεων δεν περιλαμβάνονται οι καλλιεργητές ρυζιού και βιομηχανικής ντομάτας, για τις οποίες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση στήριξης, μέσα στο Δεκέμβριο, από άλλη πηγή χρηματοδότησης (αφορά κρατικές ενισχύσεις).
Ποσό 15.773.591 ευρώ έχει λάβει η χώρα μας για το 2023 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.
Η ενίσχυση δίνεται σε αγρότες που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων (λόγω Ουκρανικού). Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2023 για να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ δίνει προκαταβολές αποζημιώσεων για τις θεομηνίες στην Θεσσαλία αλλά έχουμε ζημιές και σε άλλες περιοχές της χώρας μέσα στο 2023.
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «πρέπει το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα ποσά που έχουν χορηγηθεί φέτος στην χώρα μας από την Κομισιόν. Σίγουρα η ενίσχυση για το 2023 δεν θα είναι στα 72,7 ευρώ το στρέμμα αλλά λιγότερα. Όμως πρέπει να μάθουμε που και πότε θα καταβληθούν.
Όμως έχουμε και τις ζημιές το 2023 από τις παγωνιές του Μαρτίου και τις χαλαζοπτώσεις του Απριλίου και Μαΐου στην περιοχή. Μετά από τόσο καιρό ακόμη δεν έχουν βγει τα πορίσματα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Για παράδειγμα εγώ από 13 στρέμματα με νεκταρίνια κατάφερα να συγκομίσω μόλις 3 τόνους. Ξέρουμε ότι δεν έχει κεφάλαια ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ αλλά μπορεί να χορηγήσει κάποιες προκαταβολές, όπως θα κάνει στην Θεσσαλία».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ κ. Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ρωτάμε το ΥπΑΑΤ με ποιο τρόπο αλλά και πότε θα καταβληθεί το φετινό κονδύλι από το αποθεματικό της ΕΕ. Πέρυσι είχε καταβληθεί μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Ρωτάμε τι θα γίνει φέτος».
Θυμίζουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου του 2022 είχαν οι πληρωθεί συνολικά 20.346 παραγωγοί της χώρας με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 26.234.891 ευρώ, που κατανεμήθηκε από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467), ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Η ενίσχυση αφορούσε:
α) παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022,
β) τους αμπελοκαλλιεργητές, οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους
γ) τους βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας σε όλη την χώρα.
Η συνολική επιλέξιμη έκταση το 2022 ήταν στα 360.860 στρέμματα, ενώ η ενίσχυση ανά επιλέξιμη έκταση ανήλθε σε 72,7 ευρώ το στρέμμα.
Νέο σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση, στις 7/11/2023, με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, στην οποία συζητήθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του θέματος και τα επιμέρους προβλήματα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Οι εν λόγω συνεταιρισμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που έχουν περιέλθει στην κατοχή Αγοραστών Πιστώσεων (Funds) λόγω της αδυναμίας, τόσο επικοινωνίας με εκπροσώπους για το ύψος των οφειλών, όσο και των τεράστιων καθυστερήσεων, που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το θέμα αυτό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στη δραστηριότητα των υγιών και παραγωγικών Συνεταιρισμών, σε μια στιγμή μάλιστα που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των ίδιων των αγροτών ενόψει της πίεσης που δέχονται από το αυξημένο κόστος των εισροών παραγωγής, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες είναι ότι μέρος της περιουσίας και των υποδομών τους που είναι δεσμευμένο, χρησιμοποιείται για να αντιστρατεύεται την προσπάθεια οργάνωσης και ανάπτυξης των Συνεταιρισμών.
Ειδικότερα πρέπει να εξεταστούν οι παρακάτω προτάσεις:
1. Οι υπερβολικοί τόκοι ανατοκισμού έχουν καταστήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης αδύνατη για τα οικονομικά των Συνεταιρισμών και πρέπει να διαγραφούν.
2. Εφόσον από την οικονομική λειτουργία του συνεταιρισμού δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση του δανείου, αυτό να μπορεί να μειώνεται μέχρι το ύψος των διασφαλίσεων και το υπόλοιπο μέρος του δανείου να διαγράφεται.
3. Να γνωστοποιείται η μεθοδολογία υπολογισμού και κατά συνέπεια η διαδικασία καθορισμού του τελικού ύψους οφειλής του δανειολήπτη πράγμα που σήμερα δεν είναι εφικτό.
4. Η διάρκεια περιόδου εξόφλησης να είναι πάνω από 20 έτη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
5. Στη ρύθμιση να ενταχθούν και τα δάνεια που είναι υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι των Συνεταιρισμών.
6. Οι οποιεσδήποτε εισπράξεις από την PQHπου αφορούν, είτε καταβολές προκαταβολής έναντι του χρέους, είτε εξόφληση διαταγών πληρωμής να θεωρηθούν ως προκαταβολή έναντι της οφειλής για να ενταχθεί ο Συνεταιρισμός στη ρύθμιση.
7. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή της PQH και των funds στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών, των οποίων η άρνηση μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία τον εν λόγω θεσμό.
8. Να θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων των σχέσεων δανειοληπτών – servicers στη βάση των αρχών προστασίας των δανειοληπτών καλής πίστης και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών.
9. Να θεσμοθετηθούν κίνητρα εξόφλησης των δανείων, όπως σημαντικές εκπτώσεις – κουρέματα κεφαλαίου, διαγραφή τόκων σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, όπου αυτή θα λαμβάνεται υπόψη μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες για το ποσοστό της διαγραφής.
10. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για επαναφορά σε προηγούμενη κατάσταση ήδη πλειστηριασθέντων (ειδικά των παραγωγικών ακινήτων) που έχουν πλειοδοτήσει τα ίδια τα funds και έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους.
11. Το επιτόκιο ρύθμισης να είναι συνολικά 3,2% σταθερό για όλη την περίοδο.
12. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης δανειοληπτών για τη μέχρι σήμερα παράνομη, καταχρηστική συμπεριφορά των funds/Servicers απέναντι στους δανειολήπτες.
13. Να θεσπιστεί ανώτατο όριο κέρδους για τους servicers, που θα υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη το ποσό αγοράς των δανείων και το προτεινόμενο προς διευθέτηση ποσό, έτσι ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.
14. Σε περίπτωση που το δάνειο ανήκει σε fund, τότε η ρύθμιση του δανείου με βάση την αξία αγοράς του από το fund να είναι προσαυξημένο με κάποιο λογικό ποσοστό, και όχι επί του αρχικού ύψους του δανείου που μεταβιβάστηκε στο fund.
15. Να είναι υποχρεωτική η αποδοχή της ρύθμισης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού από τα funds και την PQH.
Την αύξηση, κατά 30 εκατ. ευρώ, των πόρων του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), αποφάσισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Η αύξηση των 30 εκατ. ευρώ είναι επί πλέον των 10 εκατ. που είχε αποφασιστεί πρόσφατα. Κρίθηκε δε, αναγκαία ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή, με στόχο πάντα, την απρόσκοπτη στήριξη των αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), από την έναρξη λειτουργίας του τον Φεβρουάριο του 2023 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αγοράς με αποτέλεσμα οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι ύψους 21,5 εκ. € να εξαντληθούν σε λιγότερο από έξι μήνες.
Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1,αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 € έως 25.000 € με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί σε 7 έτη με σκοπό την διευκόλυνση των ωφε-λούμενων του Ταμείου.
Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Επί πλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ θα ανέλθει πλέον σε 61,5 εκ. €.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερά βήματα να στηρίζει τους αγρότες με στόχο τη μετάβαση από την οικογενειακή εκμετάλλευση στην επαγγελματική - επιχειρηματική εκμετάλλευση. Υλοποιώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας, προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά».
Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου με την συμμετοχή του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή με τις πλημμύρες, την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και τον συντονισμό της δράσης σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει η ΕΟΑΣΝΛ, «εκτιμήσαμε ότι 2 σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την Κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.
Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε χρονοδιάγραμμα από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες σε 4 εβδομάδες, το χρονικό διάστημα παρήλθε χωρίς καμιά εξέλιξη.
Μετά την ανακοίνωση των ποσών προκαταβολών, που έγινε 11 Οκτωβρίου, από τον κ. Αυγενάκη, στην Λάρισα, θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα. Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει ανακοίνωση του ποσού με το οποίο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και εξοπλισμό. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο ως τώρα και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας αφού είναι ξεκάθαρο ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% την ζημιά αλλά πολύ λιγότερο.
Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 € μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600 € δύο μήνες μετά.
Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει πανθεσσαλικός συντονισμός ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας τις επόμενες ημέρες ώστε να καταλήξουμε σε συντονισμένες δράσεις και κινητοποιήσεις.
Την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, θα γίνει εκ νέου σύσκεψη στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου στις 7.30μμ ώστε να επικαιροποιήσουμε το πλαίσιο αιτημάτων και να το καταθέσουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Κυβέρνηση, Κόμματα, Περιφέρεια, Δήμους. Επίσης θα συζητηθεί ένα άμεσο πρόγραμμα ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να πιέσουμε για να υπάρχουν εξελίξεις και λύσεις προς όφελος μας.
Καλούμε τους αγρότες σε αγωνιστική εγρήγορση. Η απόφαση της σύσκεψης ήταν να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα εφόσον τα αιτήματα μας δεν ικανοποιηθούν. Πρέπει να το πιστέψουμε και να το κάνουμε πράξη ότι με τους αγώνες μας θα αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Ξέρουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, η Κυβέρνηση να τα δώσει για την επιβίωση μας και όχι στους επιχειρηματίες! Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης από τον οποίο δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς.
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην συναυλία ενίσχυσης των πλημμυροπαθών που διοργανώνεται από το Ε.Κ. Λάρισας και τον Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, την Κυριακή 29, Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ., στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ στην Λάρισα».
Λύση στο πρόβλημα της ενίσχυση των 2.000 ανά αγροτική εκμετάλλευση και 4.000 ευρώ (κτηνοτρόφοι) στους πλημμυροπαθείς ήρθε να δώσει τροποποιητική απόφαση που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για πρώτη αρωγή δεν το εισέπρατταν όλοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όσοι διαθέτουν παροχή υπηρεσιών (δηλαδή είναι ψεκαστές κ.α.) και φαίνεται ότι έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Επίσης πρόβλημα αντιμετώπιζαν και όσοι έχουν φωτοβολταϊκό σύστημα net metering.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση πρώτης αρωγής να καταβληθεί ανά επιχείρηση και όχι ανά φυσικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι την ενίσχυση θα την λάβουν όχι μόνο οι κατά επάγγελμα αγρότες (όπως ήταν η αρχική απόφαση) αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα καταβληθεί στους αγρότες μετά από τη διασταύρωση που θα γίνει με τη δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Δηλαδή αν δεν έχει κάνει δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ δεν θα πάρει τα χρήματα της πρώτης αρωγής.
Οι πληρωμές των 4.000 και 2.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους θα ξεκινήσουν από σήμερα Τρίτη (24/10) το απόγευμα.
Κροατία και Σλοβενία, με την υποστήριξη της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, κατέθεσαν αίτημα για ad hoc αποζημιώσεις, που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη (23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023), στο Λουξεμβούργο.
Όπως αναφέρουν υπάρχει ανάγκη για μια νέα προσέγγιση που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να κατευθύνουν οικονομική βοήθεια σε όσους αγρότες την χρειάζονται περισσότερο τη δεδομένη στιγμή με αποτελεσματικό, γρήγορο και ευέλικτο τρόπο, χωρίς περιττούς διοικητικούς και διαδικαστικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, προτείνουν τη δημιουργία μιας παρέμβασης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ (ΣΣΠ) που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα «ad hoc» μηχανισμού οικονομικής στήριξης σε περίπτωση κρίσης. Ζητάνε η στήριξη να ανέλθει στο 2% (μέγιστο ποσοστό) του κονδυλίου του κάθε Στραηγικού Σχεδίου. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν εθνική πρόσθετη συγχρηματοδότηση («συμπληρωματικά») ύψους 200% στο ποσό της κοινοτικής στήριξης. Αυτό το μέτρο ζητούν να είναι εθελοντικό για τα κράτη μέλη.
Στο πρόγραμμα του Συμβουλίου, επίσης, περιλαμβάνεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα εξής θέματα:
- Πρόγραμμα Εργασιών Επιτροπής 2024 για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων.
- Κανονισμός σχετικά με την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα: Γεωργικές και δασοκομικές πτυχές.
- Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα - πτυχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
- Προετοιμασία της ετήσιας συνόδου ICCAT (Διεθνής επιτροπή για τη διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού).
- Κανονισμός του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2024.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Κατοχυρώθηκε το έργο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» στην κοινοπραξία Neuropublic – ΟΤΕ – ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΕ, έναντι του συνολικού ποσού 33,7 εκατ. ευρώ.
Το κριτήριο ανάθεσης του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, έγινε με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Βέβαια τώρα θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.
Θυμίζουμε ότι το έργο επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την εγκατάσταση 6.500 επίγειων σταθμών στις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η οριστική παραλαβή του έργου θα γίνει με την σύνταξη Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής από αρμόδια Επιτροπή, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση της ΕΕ - NextGeneration EU.
Αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα κύρια δομικά στοιχεία του συνολικού συστήματος θα είναι οι Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων, οι οποίοι θα συνιστούν το δίκτυο συλλογής ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα Δορυφορικά Δεδομένα Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης και τα Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης, ενώ το σύνολο του λογισμικού που θα τροφοδοτείται από τα δεδομένα που συλλέγονται και θα ενσωματώνει την απαιτούμενη επιχειρησιακή λογική του συστήματος, θα συνιστά την Πλατφόρμα Λογισμικών Ευφυούς Γεωργίας, μέσω της οποίας θα παρέχονται οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας. Υπουργείο Ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η δημόσια διαβούλευση ήταν προσχηματική και επί της ουσίας η διακύρηξη δεν είχε καμιά αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης.
Στον τρόπο εφαρμογής του έργου έχουμε δύο αντιφάσεις. Η πρώτη αντίφαση αφορά την μη ρητή αναφορά και δέσμευση του έργου ότι θα οδηγήσει σε ανοικτά δεδομένα σε δημόσιο κυβερνητικό νέφος για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Αντίθετα προκρίνεται λύση στην οποία οι ανάδοχοι θα ζητούν αμοιβή για τα δεδομένα που θα συλλέξουν με δημόσια χρηματοδότηση.
Ουσιαστικά η απόφαση προτάσσει ένα ιδιωτικό νέφος, συγκεκριμένων συμφερόντων και αποτελεσμάτων στην εξέλιξη του πρωτογενή τομέα στην χώρα. Δηλαδή επαναλαμβάνονται τα προβλήματα του παρελθόντος με το «κλειστό ΟΣΔΕ». Δεν υπήρξε καμιά απάντηση από τον τότε υπουργό κ. Πιερρακάκη γιατί δεν επιλέγεται το κυβερνητικό νέφος για αυτό το έργο.
Η δεύτερη αντίφαση αφορά δύο υποσυστήματα που περιέχονται στο έργο ατεκμηρίωτα και αφορούν τις επιδοτήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ) και τις αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα (ΕΛΓΑ). Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο, τεχνηέντως, αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των αγροτών και αύξηση της γραφειοκρατίας.
Διαβάστε την απόφαση του διαγωνισμού (εδώ)
Κατάθεση ερώτησης από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Κωνσταντίνο Φλώρο, για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και την ανακοίνωση του ΣΕΚ που αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, «με μια ανακοίνωση κανονικό καταπέλτη εναντίον της κυβέρνησής σας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τόσο για την ολιγωρία με τις αποζημιώσεις, όσο για τα γενικόλογα και τις ανακρίβειες για τους όρους που αυτές θα δοθούν.
Στην ανακοίνωση τέθηκε και μια σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων που καλείστε να απαντήσετε με πράξεις.
Επειδή δεν έχουμε δει και τον καλύτερο δείκτη αποτελεσματικότητας από τη ΝΔ - οι πλημμυροπαθείς δύο χρόνια μετά περιμένουν ακόμα τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ - και επειδή είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα καθώς αφορά πολίτες της περιφέρειας που εκλέγομαι, ζητώ την άμεση λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων και όχι μόνο, που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Τα ζώα που χάθηκαν ήταν ζώα έτοιμα να μπούνε στην παραγωγή, εσείς λέτε ότι θα αποζημιώσετε μόνο τα ζώα, η παραγωγή που χάθηκε πως θα αποζημιωθεί;
2) Τι τιμή κόστους ανά ζώο θα επιδοτήσετε;
3) Η επιδότηση ζωικού κεφαλαίου θα δοθεί μετά τον Μάρτιο, μέχρι τότε πως θα αναδιοργανωθεί ο πρωτογενής τομέας; Πως θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι; Πιστεύετε ότι με 4.000 ευρώ μια οικογένεια που έχασε τα πάντα μπορεί να περάσει χειμώνα και να επιβιώσει 6 μήνες;
4) Πώς θα αποζημιωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός με ποια κριτήρια με τι ποσοστό;
5) Οι ζωοτροφές που χάθηκαν δεν αναφέρονται πουθενά, αυτό το κομμάτι θα αποζημιωθεί και θα επιδοτηθεί ανάλογα;
6) Έχετε παγώσει πλειστηριασμούς και τραπεζικές διεκδικήσεις για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο. Μετά τι γίνεται;».
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς αγρότες που κάνουν κατάθεση αίτησης για πρώτη αρωγή με την ενίσχυση των 2.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν τους δέχεται η πλατφόρμα για να κατάθεσουν αίτηση όσοι διαθέτουν παροχή υπηρεσιών (δηλαδή είναι ψεκαστές κ.α.) και φαίνεται ότι έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Επίσης πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν φωτοβολταϊκό σύστημα net metering. Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα στην πλατφόρμα.
Πάντως από όσους έχουν καταφέρει να κάνουν αίτηση ένα ποσοστό 70% έχει πληρωθεί τα 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στις 12/102023, έλαβαν την ενίσχυση της πρώτης αρωγής 392 αγρότες που υπέβαλαν την αίτησή τους από τις στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες που θα καταθέσουν αίτηση είναι ότι η ενίσχυση θα καταβληθεί στους αγρότες μετά από τη διασταύρωση που θα γίνει με τη δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Δηλαδή αν δεν έχει κάνει δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ δεν θα πάρει τα χρήματα της πρώτης αρωγής.
Θυμίζουμε ότι στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και οι αγρότες. Συγκεκριμένα, στο σχήμα της πρώτης αρωγής εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός επλήγη από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, στην πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης εντάσσονται και όσοι πληγέντες έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που προέρχεται αποκλειστικά από αγροτική δραστηριότητα και κατεγράφησαν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό τους, και σε λοιπά μέσα και στοιχεία παραγωγής. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης από πληγείσες επιχειρήσεις, λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση υπογραφής της σύμβασης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, για την πληρωμή των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων του 2023, για να προχωρήσει η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ, που όπως αναφέραμε αναμένεται να γίνει στο τέλος του Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η διαδικασία διασταυρωτικών ελέγχων προκειμένου να βγουν οι σχετικές λίστες πληρωμής με τους δικαιούχους αγρότες.
Με την σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ, αυτή ανέλαβε:
α) Τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των δύο δισεκατομμυρίων τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ 2.300.000.000 (ανοικτή πίστωση) του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.), με δυνατότητα επέκτασης μέχρι 10%, με υπογραφή πρόσθετης πράξης με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις, για έκαστο οικονομικό έτος, με σκοπό την πραγματοποίηση πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων χρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Ε.) στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που επιβαρύνουν τον Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. κατά την περίοδο από 16.10.2022 μέχρι 15.10.2023, σύμφωνα με τους Κανονισμούς 1306/2013 και 2116/2021 του Συμβουλίου «για τη χρηματοδότηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής» και
β) την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.) κατά την περίοδο από 16.10.2022 μέχρι 15.10.2023, με τη δυνατότητα ανανέωσής της κάθε έτος, επί τρία (3) συνεχή οικονομικά έτη μέχρι το οικονομικό έτος 2025, με υπογραφή πρόσθετης πράξης και με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Οι κατά επάγγελμα αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα εισπράξουν ενίσχυση 2.000 ευρώ (όπως είχε γράψει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου).
Αυτό αναφέρει το ΦΕΚ με την τροποποίηση της υπ' αρ. 17173/11.09.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα».
Η οικονομική στήριξη 2.000 ευρώ θα δοθεί ανά ΟΣΔΕ και ΑΦΜ για κάθε αγροτική εκμετάλλευση. Από την ενίσχυση εξαιρούνται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στην πρώτη αρωγή.
Οι αιτήσεις για την στήριξη θα υποβάλλονται έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και υποβάλλονται στο arogi.gov.gr.
Όσον αφορά την καταβολή της ενίσχυσης, προβλέπεται ότι για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο arogi.gov.gr διασταυρώνονται με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΕΛΓΑ για ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και εξοπλισμό. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, τα στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο arogi.gov.gr δύναται να διασταυρώνονται και με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν 7,2 εκ. ευρώ, ως πρώτη αρωγή, σε 1.757 συμπολίτες μας που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, τόνισε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν κάλυψη της οικοσκευής νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε και το σχήμα στεγαστικής συνδρομής ύψους 116 εκ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς. Συνολικά έχουν καταβληθεί 46,5 εκατομμύρια ευρώ σε 9.048 συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
Επίσης, από τη Δευτέρα, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, θα ανοίξει και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό και κεφάλαιό τους. Έτσι, από την άλλη εβδομάδα, οι εν λόγω αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να λάβουν πρώτη αρωγή, 2.000 ευρώ, έναντι της κρατικής αρωγής που θα λάβουν για τις απώλειες στον εξοπλισμό τους, στα μηχανήματα, στα εμπορεύματα, στα πάγια, στο έγγειο κεφάλαιο και αντίστοιχα μέσα παραγωγής.
Επιπλέον, ξεκίνησε την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, η υποβολή αιτήσεων, μέσω του gov.gr, για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων η οικία έχει πληγεί από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα μας.
Στο μεταξύ αύριο Τρίτη (10/10) ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι θα βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλία για τομεακές συσκέψεις ανά προϊόν, ώστε μαζί με τους παραγωγούς που έχουν πληγεί να εξειδικευθούν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάταξη και αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία.
Οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις θεομηνίες θα λάβουν άμεσα τα 6.600 ευρώ για την πρώτη αρωγή (πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή κ.α.), σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα και θα υπάρξει μια πρόσθετη οικονομική στήριξη 2.000 ευρώ ανά ΟΣΔΕ και ΑΦΜ για κάθε αγροτική εκμετάλλευση.
Για αυτή την ενίσχυση δεν χρειάζεται να έχουν δηλώσει ζημιά οι παραγωγοί αλλά θα χορηγηθεί μετά την σχετική αίτηση στην πλατφόρμα για πρώτη αρωγή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, «από τη Δευτέρα (9/10), από την αρχή της άλλης εβδομάδας οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.
Από τη στιγμή που έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο, έχουν δηλώσει τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, να υποβάλλουν αίτηση για να έχουν μια πρώτη αρωγή άμεσα, καθώς ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγραφές από τον ΕΛΓΑ. Άρα με το που κάνουν τις αιτήσεις τους τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε και τις πρώτες καταβολές».
Θυμίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές αλλά οι αποζημιώσεις χορηγούνται από το ταμείο αρωγής.
Τροποποιητική απόφαση για την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αφορά το εφάπαξ επίδομα πρώτης αρωγής που χορηγείται στους πολίτες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή και την αντικατάσταση οικοσκευής τους (6.600 ευρώ).
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, σε περίπτωση εκδήλωσης αλληλουχίας πλημμυρικών φαινομένων, που έχουν χαρακτήρα φυσικής καταστροφής, εντός τριάντα ημερών στην ίδια δημοτική κοινότητα του οικείου Δήμου με συνέπεια να πληγούν εκ νέου ήδη πληγέντες υποψήφιοι δικαιούχοι, τότε το ύψος του δικαιούμενου ποσού, μειώνεται κατά 50%.
Εφόσον, έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ημερών από την πλημμύρα που έχει χαρακτήρα φυσικής καταστροφής, ή δεν έχει πληγεί κάποιος υποψήφιος δικαιούχος από την προηγούμενη πλημμύρα, το ύψος του δικαιούμενου ποσού καταβάλλεται στο 100%.
Δηλαδή, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, όσοι επλήγησαν από την θεομηνία του Daniel και είχαν ξανά ζημιές από τον Elias θα εισπράξουν το μισό του επιδόματος.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί για τις νέες πλημμύρες στην Καρδίτσα. Οι κάτοικοι μέσα σε λίγες μέρες είδαν, για δεύτερη φορά, τα χωριά τους να βυθίζονται στις λάσπες και τα νερά, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τον Daniel να ισοπεδώνεται από τον Elias.
Το πρωί της Κυριακής (1/10) οι πλημμυροπαθείς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Παλαμά και πραγματοποίησαν πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, διεκδικώντας αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης μετά τις καταστροφές.
«Το κράτος μας έπνιξε. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Και πρόσθεσε ότι «θέλουμε την ζωή μας πίσω. Να βρεθεί στέγη για όσους έχασαν τα σπίτια τους και να έρθει το νερό άμεσα. Επίσης ζητάμε όπως το ΙΑΝΟ να καταβληθούν ενίσχύσεις και να πάρουν όλοι τα 6.600 ευρώ.
Όσο δυνατή κι αν ήταν η βροχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών, απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν, ουσιαστικά, ψίχουλα, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά. Ακόμη ζητάμε ενισχύσεις για να αντικατασταθούν τα αγροτικά μηχανήματα».
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, οι καταστροφικές πλημμύρες, για δεύτερη φορά σε 3 εβδομάδες, έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης, στην φυτική και ζωική παραγωγή και το κεφάλαιο, σε εξοπλισμό, σε σπίτια, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα του πληγέντες παραγωγούς και να απαιτήσουμε δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή και το κεφάλαιο στο πραγματικά 100% των απωλειών μας.
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας. Τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των σπασμένων φραγμάτων, αναχωμάτων, καθαρισμός καναλιών, ρέματα, και όλα τα απαραίτητα έργα που έχουν διαλυθεί στις δυο πλημμύρες. Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί Κυβέρνηση και Περιφέρεια, που ανάμεσα στις δυο πλημμύρες δεν έγινε η αποκατάσταση και καθαρισμός.
Η καταστροφή αγκαλιάζει όλη την Θεσσαλία, με κοινό και συντονισμένο αγώνα όλων των φορέων της περιοχής θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και ικανοποίηση των αιτημάτων μας που είναι αιτήματα επιβίωσης για χιλιάδες κατοίκους της υπαίθρου.
Επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος).
Τα ποσό θα ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ και θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου).
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Πρωτοβουλίες με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε παράλληλα σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους. Πάνω από όλα όμως δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τις εξής πρωτοβουλίες:
Πρώτον: χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.
Δεύτερον: ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας.
Τρίτον: Στήριξη της υπηρεσίας IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων -μέσω κινητού, χωρίς να απαιτείται το IBAN και χωρίς καμία χρέωση και καμία προμήθεια- από μία τράπεζα σε μία άλλη (μέχρι τα 500 ευρώ ημερησίως).
Τέταρτον: Αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, η οποία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα.
Πέμπτον: Αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με θέσπιση νέου πλαισίου κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers και προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και όχι εκείνων που παριστάνουν τους ευάλωτους, αποκρύπτοντας για διάφορους λόγους την περιουσία τους και τα εισοδήματά τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα γίνει αποδεκτό - όχι μόνο από τους ευάλωτους δανειολήπτες - αλλά και από όσους, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.
Για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Παρασκευής (15/9), με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στην Λάρισα.
Όπως αναφέρει το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία σε χρόνο - ρεκόρ ξεκινά τις επόμενες ώρες.
Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr (εδώ).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζεται δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε πολύ σύντομα να δοθεί σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης με ασφάλεια. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τα χρήματα που θα χορηγηθούν πατήστε εδώ
Πάντως ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι πέρασαν πολλές ημέρες από την έναρξη της κακοκαιρίας και δεν έχει ακουστεί κανένα στοχευμένο μέτρο για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Οι μισές καλλιεργούμενες εκτάσεις που έπαθαν ζημιά αφορούσαν καλλιέργειες ζωοτροφών, όπως καλαμπόκια, κριθάρια, μηδική, σανά, βρώμη. Επιπλέον γύρω από τα ζώα και τη παραγωγή φέτας, κινείται ένας ολόκληρος κόσμος. Όπως είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο χρειάζεται κάθε μήνα να μοιράζουν δωρεάν ζωοτροφές για να μπορέσουν να τραφούν τα ζώα που κατάφεραν να επιζήσουν.