Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κουρεμένες οι ενισχύσεις για το γάλα στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου

25/06/2019 09:15 πμ
Παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών, αναφέροντας ότι καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους έτους 2018 με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών ...

Παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση προ ημερών, αναφέροντας ότι καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους έτους 2018 με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης και ότι η ενίσχυση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, εντούτοις, η επίσημη απόφαση που βγήκε στη διαύγεια... άλλα λέει.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση τονίζεται ότι τα ποσά για το 2018 καθορίστηκαν ως εξής:
(α) σε 46,20 € ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού και αιγείου γάλακτος
(β) σε 66,10 € ανά επιλέξιμο τόνο προβείου γάλακτος.

Για το 2017, οι συγκεκριμένες ενισχύσεις ήταν 54,7 ευρώ για αγελαδινό και αίγειο γάλα, ενώ για το πρόβειο ήταν 78 ευρώ τον τόνο, άρα για το 2018 τα ποσά είναι μειωμένα και όχι ίδια με του 2017.

Η απόφαση

H ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ προ ημερών

Καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους έτους 2018 με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης.

Παρ’ όλο που, λόγω των αυξημένων παραχθεισών ποσοτήτων γάλακτος, οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες του περασμένου έτους με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό (3.439.000 ευρώ), η ενίσχυση ανά παραγωγό θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.

Το Υπουργείο ξεκίνησε τις διαδικασίες αναπλήρωσης της μείωσης με εθνικούς πόρους και θα συμπεριλάβει και το παραγόμενο γάλα που, λόγω αδυναμίας τυροκόμησης, διακινείται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ενημερώνουμε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 351 χιλ. ευρώ στο γάλα και 1.049.000 στις ζωοτροφές που πετύχαμε με την τροποποίηση του μέτρου το 2018, θα πιστωθούν στις παραγωγές γάλακτος και τις ζωοτροφές του τρέχοντος έτους.

Σχετικά άρθρα
25/04/2024 03:00 μμ

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ότι φέτος το αρνί και κατσίκι έχουν «ταβάνι» στην τιμή καταναλωτή τα 10 ευρώ το κιλό, έχουν μπλοκάρει την αγορά.

Αυτό τονίστηκε στην συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (24/4), ενόψει της αγοράς του Πάσχα, με συμμετοχή εκπροσώπων των κρεοπωλών, κτηνοτρόφων και καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν μπορεί ένα κράτος της ΕΕ να βάζει πλαφόν στην τιμή των αμνοεριφίων. Δεν μπορεί να μπει πλαφόν στην ελληνική αγορά. Εκτιμώ ότι αυτό που έκανε ο υπουργός είναι να ζητήσει από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να βάλουν «πλάτη» για να υπάρχουν αυτές οι τιμές. Θέλουμε όμως να μας απαντήσει ο κ. Σκρέκας πως βγαίνουν αυτές οι τιμές.

Αυτό που κατάφερε είναι να μας κάνει να τσακωνόμαστε με τους πελάτες μας. Φέτος οι τιμές λιανικής είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μην ξεπεράσουν το ψυχολογικό «όριο» των 15 ευρώ το κιλό. Αυτό που δεν γνωρίζει ο υπουργός είναι ότι αν δεν έχω παραγγελίες θα κάνω λιγότερες αγορές, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην βρίσκουν αμνοερίφια τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα ο κρεοπώλης αγοράζει από τον έμπορο στα 10 ευρώ το κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ το κιλόι. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15 ευρώ. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι πάνω από το κράτος».

Ο κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πώς μια κυβέρνηση βάζει «πλαφόν» στην τιμή του κρέατος και δεν μπορεί να το κάνει και στην τιμή του ρεύματος;

Οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο καταγράφεται αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία. Ο κ. Σκρέκας μας ζητά να πουλήσουμε κάτω του κόστους με ζημιά τουλάχιστον δύο ευρώ το κιλό.

Αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι πουλάνε στα 8,30 έως 8,50 ευρώ το κιλό το αρνάκι και στα 8,40 έως 8,80 ευρώ το κατσικάκι. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος είναι ακριβά και τα ρουμάνικα αρνιά. Έχουν τιμή στο σφαγείο στα 9,30 ευρώ το κιλό και με τα μεταφορικά φτάνουν στα 10 ευρώ.

Με όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται τα αμέσως επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια προς διάθεση στην πασχαλινή αγορά».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Ιωάννης Φασουλάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο Σκρέκας δεν έκανε κανένα διάλογο μαζί μας για να βγάλει αυτή την τιμή.

Όταν έχεις πλεόνασμα σε ένα προϊόν κάνεις προσφορά με χαμηλές τιμές. Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες αμνοεριφίων και δεν μπορείς να ζητάς τέτοιες τιμές. Με τα 10 ευρώ το κιλό κάποιοι χάνουν χρήματα και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Πέρυσι τις ημέρες του Πάσχα σφάχτηκαν περίπου 730.000 ζώα, ενώ φέτος εκτιμώ ότι θα σφαχτούν γύρω στα 500.000 ζώα. Πέρυσι κάναμε εισαγωγή 85.000 ρουμάνικα αρνιά αλλά φέτος δεν θα κάνουμε τόσα γιατί τα ρουμάνικα έφτασαν να είναι πιο ακριβά από τα ελληνικά.

Φέτος καταφέραμε να κάνουμε αυξημένες εξαγωγές το Καθολικό Πάσχα και να φέρουμε συνάλλαγμα στο κράτος. Τώρα θέλει η κυβέρνηση να μας οδηγήσει σε χρεοκοπία δηλαδή θέλει να αυξηθεί το δημόσιο χρέος.

Ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να πουλά ένα προϊόν με μειωμένες τιμές και να βγάζει την χασούρα από ένα άλλο προϊόν αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει το χασάπικο.

Προσπαθούμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και το Καθολικό Πάσχα οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αρνιά στα 8 ευρώ το κιλό. Μπορούμε τώρα στο Ορθόδοξο Πάσχα να ρίξουμε τις τιμές;

Στη Διεπαγγελματική καταφέραμε να συνενοηθούμε όλοι οι κλάδοι αλλά το κράτος δεν θέλει να συζητά μαζί μας πριν βγάλει τέτοιες αποφάσεις. Πέρσι ο Γεωργιάδης φέτος ο Σκρέκας αποφασίζουν και διατάζουν χωρίς να μιλάνε μαζί μας. Στην πράξη δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και καρτέλ. Στην χώρα μας πουλάμε αρνί 5 φορές τον χρόνο. Δεν είμαστε εμείς που θα επιβαρύνουμε τον καταναλωτή. Εκτιμώ ότι με την κατάσταση στην αγορά φέτος θα υπάρξει έλλειψη αμνοεριφίων».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους καταναλωτές, καθώς παρανομεί το ίδιο επί των αποφάσεών του. Ενώ λέει ότι η τιμή των αμνοεριφίων πρέπει να κυμαίνεται έως 10 ευρώ/κιλό, υπάρχουν αλυσίδες που τα πουλάνε έως και 13 ευρώ/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 40%», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Και πρόσθεσε ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χρόνιες, καθώς όπως αναφέρει ο ΙΕΛΚΑ, υπάρχει 6% αύξηση στα τρόφιμα».

Τελευταία νέα
26/04/2024 04:21 μμ

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των συνδεδεμένων που αναμένεται να γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σήμερα Παρασκευή (26/4) αναρτήθηκαν στη διαύγεια οι πρώτες τρεις αποφάσεις για τη «Συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον καθορισμό του ακριβούς ύψους ενίσχυσης».

Θα αφορούν το πορτοκάλι χυμοποίησης, την κορινθιακή σταφίδα και την βιομηχανική τομάτα, έτους 2023.

Δηλαδή συγκροτήθηκαν οι Επιτροπές που θα καθορίσουν το ποσό ενίσχυσης για να προχωρήσει η πληρωμή τους.

Η απόφαση για βιομηχανική τομάτα αναφέρει τα εξής:

Συγκροτούμε Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον καθορισμό του ακριβούς ύψους ενίσχυσης βιομηχανικής τομάτας έτους ενίσχυσης 2023, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.2 της 2775/275355/07-09-2023 ΥΑ (B’ 5453), όπως ισχύει, αποτελούμενη από τους κάτωθι υπαλλήλους:
α) Παππά Ιωάννα υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Θεοχάρης Αχιλλέας υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, του Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως μέλος.
γ) Πολυτίμη Κυλίδη υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Διοικητικών της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως μέλος.

Η απόφαση για κορινθιακή σταφίδα αναφέρει τα εξής:

Συγκροτούμε Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον καθορισμό του ακριβούς ύψους ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας, έτους ενίσχυσης 2023, σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 2 της αριθμ. 2985/303884/4-10-2023 ΥΑ (Β΄ 5906), όπως ισχύει, αποτελούμενη από τους κάτωθι υπαλλήλους:
α) Παππά Ιωάννα υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Πετροπούλου Αλεξάνδρα υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, του Τμήματος Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως μέλος.
γ) Πολυτίμη Κυλίδη υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Διοικητικών της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως μέλος.

Η απόφαση για πορτοκάλι χυμοποίησης αναφέρει τα εξής:

Συγκροτούμε Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον καθορισμό του ακριβούς ύψους ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης έτους ενίσχυσης 2023, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.2 της 2776/275358/7-9-2023 ΥΑ (B’ 5453), όπως ισχύει, αποτελούμενη από τους κάτωθι υπαλλήλους:
α) Παππά Ιωάννα υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Θεοχάρης Αχιλλέας υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, του Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως μέλος.
γ) Πολυτίμη Κυλίδη υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Διοικητικών της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ως μέλος.

Οι συγκεκριμένες επιτροπές αφού καθορίσουν το ποσό ανά στρέμμα για την κάθε καλλιέργεια στην συνέχεια να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για να γίνει η πληρωμή.

25/04/2024 09:50 πμ

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, στην συνάντηση συζητήθηκαν καίρια προβλήματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο και προβληματίζουν πολλούς κτηνοτρόφους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας είναι η μη καταβολή ακόμα των κοινοτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τέλους του 2023. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν πρόβλημα τόσο με το τάισμα των κοπαδιών όσο και την οικονομική επιβίωσή τους.

Καταθέσαμε επίσης στον υφυπουργό τους έντονους προβληματισμούς πολλών κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το μέτρο 5.2 το οποίο βλέπουμε να μην υλοποιείται.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που θέσαμε είναι το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, εξοπλισμό και άλλα που στην θεομηνία Daniel υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα των ελέγχων τόσο στην Φέτα όσο και στα αμνοερίφια κατά την τρέχουσα περίοδο του Πάσχα και τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη κτηνιάτρων. Υπήρξε έντονη επισήμανση στον υφυπουργό ότι η υπομονή του κτηνοτροφικού κόσμου έχει εξαντληθεί και η άμεση λύση των προβλημάτων αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του κλάδου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στις πληρωμές τοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις μαζί με την συνδεδεμένη θα γίνουν την Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά το μέτρο 5.2 ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας τις οποίες θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες.

Στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους μας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την πληρωμή είναι για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τέλος για τους ελέγχους τόνισε ότι συνεχίζονται τόσο στην φέτα όσο και στα αμνοερίφια.

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπαλούκας, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Κουκόλης, τα μέλη Νίκος Παλάσκας και Γιάννης Μπαρδανίκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκουρας.

24/04/2024 05:15 μμ

Συνεχόμενες εγκυκλίους έχουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά κανείς δεν ενημερώνει τους παραγωγούς για τις πληρωμές. Στη Διαύγεια έχουμε δημοσιοποίηση δύο νέων εγκυκλίων από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πληρωμή Ενισχύσεων

Η πρώτη είναι μια νέα τροποποιητική απόφαση που αφορά την πληρωμή ενισχύσεων (η αρχική είχε δημοσιοποιηθεί στις 17 Απριλίου και η πρώτη τροποποιητική στις 22 Απριλίου).

Με την παρούσα απόφαση τροποποιείται το κεφάλαιο 4 «Ενεργός γεωργός».
Ενεργός γεωργός είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και που πληροί μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Γεωργοί που έλαβαν άμεσες ενισχύσεις έως και 5.000 € για το οικονομικό έτος των αιτήσεων 2022.
β. Γεωργοί, οι οποίοι/-ες έλαβαν για το οικονομικό έτος αιτήσεων 2022 άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 € και αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022.
γ. Γεωργοί, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι το εισόδημα που απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος, ανεξαρτήτως της λήψης ή μη άμεσων ενισχύσεων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (2022).
δ. Δεν θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 € και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρ’ όλα αυτά θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» οι γεωργοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, εφόσον οι γεωργικές δραστηριότητες τους αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Επίσης στην ίδια απόφαση έχουμε αλλαγές στο κεφάλαιο 5.4 «Εθνικό Απόθεμα» που τροποποιείται ως εξής όσον αφορά στον νεοεισερχόμενο γεωργό:
Δεν κρίνονται δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2023 γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί, οι οποίοι έχουν λάβει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης ή αύξηση της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους στον περιφερειακό μέσο όρο του εθνικού Εγκύκλιος ΟΣΔΕ 2023 αποθέματος ως Φυσικά Πρόσωπα ή ως Νομικά Πρόσωπα ή για λογαριασμό κάποιου Νομικού Προσώπου (ως διαχειριστές) από το εθνικό απόθεμα τα έτη 2015 ή 2017 ή 2018 ή 2019 ή 2020 ή 2021 ή 2022.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

Αυτόχθονες Φυλές

Στην επόμενη εγκύκλιο έχουμε οδηγίες για διαδικασίες έγκρισης πληρωμής της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».
Ο φάκελος πληρωμής, περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά ως εξής:

i) Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής ανά παρτίδα, όπου πραγματοποιείται η αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης με τα συγκεντρωτικά στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν στο Ο.Π.Σ.Α.Α., στην οποία αναγράφεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης καθώς και οι
εφαρμοζόμενοι συμψηφισμοί με διαχωρισμό της εθνικής από την κοινοτική συμμετοχή.

ii) Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων ενίσχυσης της παρτίδας. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού σελίδων είναι δυνατό να εκτυπωθούν μόνο η πρώτη και οι τελευταίες σελίδες, όπου θα φαίνονται το σύνολο των παραγωγών και όλοι οι λογαριασμοί γενικής λογιστικής.

iii) Αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών, ανά παρτίδα πληρωμής, στην οποία εμφανίζονται οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχου το οποίο παράγεται μηχανογραφικά από το Πληροφοριακό Σύστημα της Δράσης.

iv) Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (Check List) με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν υπογράφεται όπως ορίζεται στο σημείο ΣΤ. Με την κατάσταση αυτή βεβαιώνεται ότι για την πληρωμή λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
1. Το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης
2. Τα αποτελέσματα του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανογραφικού διοικητικού – διασταυρωτικού ελέγχου καθώς και του διασταυρωτικού ελέγχου των γεωχωρικών στοιχείων σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, όπως αποτυπώνονται στις σχετικές οθόνες του Πληροφοριακού Συστήματος
3. Τη Λίστα ελέγχου Δείγματος με τα αποτελέσματα του διοικητικού υπολογιστικού ελέγχου σύμφωνα με αναλυτική κατάσταση δείγματος πληρωμών.

v) Λίστες ελέγχων οι οποίες εκτυπώνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα κάθε Δράσης και είναι οι παρακάτω:

  • Έκθεση Επιτοπίων Ελέγχων του έτους σε σύνολο χώρας, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Κατάσταση/ Έκθεση ελέγχου από τη βάση δεδομένων, σε σύνολο χώρας, με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανογραφικού διασταυρωτικού ελέγχου των γεωχωρικών στοιχείων επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Βεβαίωση λειτουργίας και συντήρησης των Πληροφοριακών Συστημάτων υποστήριξης του Μέτρου υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Πληροφορικής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • Κατάσταση από τη βάση δεδομένων, σε επίπεδο Π.Δ., με συγκεντρωτική αναφορ των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος κεντρικού μηχανογραφικού διασταυρωτικού ελέγχου, η οποία παράγεται από το Πληροφοριακό Σύστημα κάθε Δράσης.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

Δηλώσεις

Ο κ. Αχιλλέας Τσαπραϊλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε την πρώτη πρόσκληση που δεν έχει πληρωθεί η προκαταβολή και η πληρωμή αναμένεται να γίνει με την εξόφληση. Στη δεύτερη πρόσκληση έχουν πληρώσει προκαταβολή αλλα δεν έχει πληρωθεί η εξόφληση.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθούν τις αυτόχθονες φυλές οι κτηνοτρόφοι και το ΥπΑΑΤ δεν δίνει καμιά απάντηση. Οι εγκύκλιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν τους ελέγχους και την γραφειοκρατία του προγράμματος. Ίσως να αφορούν και τη νομική κάλυψη των προϊσταμένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν έχουν όμως καμιά αξία όλα αυτά για τους εκτροφείς που δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Αν θα πρέπει να κάνουν αγορές ή όχι. Αυτή η έλλειψη προγραμματισμού και ρευστότητας έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να προχωρούν στην σφαγή των ζώων τους».

24/04/2024 01:50 μμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για δυνατότητα ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στη δράση 10.1.04 στο πλαίσιο της 2ης και 3ης Πρόσκλησης, το έτος 2022, αμέσως μετά τη λήξη των διετών δεσμεύσεων τους, την 15η Φεβρουαρίου 2024.

Με την συγκεκριμένη απόφαση δίνεται παράταση, κατά ένα έτος (2024), στις δεσμεύσεις των δικαιούχων της 2ης και 3ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Θυμίζουμε ότι για όσους έχει ολοκληρωθεί η πενταετία στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα προκήρυξη της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ.

Στην πρόσκληση, που αναμένεται μέσα στο 2024, επιλέξιμες θα είναι οι κάτωθι πέντε περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, όπως εμφανίζονται στους χάρτες:

  • Θεσσαλικό Πεδίο
  • Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας
  • Πεδιάδα Ανατολικά & Δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας
  • Περιοχή του Νότιου Τμήματος του ποταμού Έβρου
  • Περιοχή του Βόρειου Τμήματος του ποταμού Έβρου

Η έκδοση της πρόσκλησης αναμένεται εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2024 (δηλαδή τις επόμενες ημέρες) και οι δεσμεύσεις των δικαιούχων θα είναι διετούς διάρκειας.

24/04/2024 11:12 πμ

Έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές από το ΥπΑΑΤ η πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα και παλιές υποχρεώσεις βασικής (από το 2014 και μετά).

Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» για τις πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία Μεγάλη Δευτέρα και πάει η δισκέτα στην τράπεζα, οπότε - για να προλάβουν τις αργίες των τραπεζών - είναι πιθανόν να ξεκινήσει η πληρωμή των ενισχύσεων από Μεγάλη Τρίτη. Δεν υπάρχουν και πολλά χρονικά περιθώρια και είναι ευτυχής συγκυρία που φέτος έπεσε αργά το Πάσχα. Εκτίμηση είναι ότι όλοι θέλουν να έχουν μπει κάποια χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα γιατί η ύπαιθρος πνίγεται από την οικονομική ασφυξία των αγροτών.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις πληρωμές ανέφερε ότι:

  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θεωρητικά είναι οι εύκολες πληρωμές έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα στην καταγραφή των ποσοτήτων. Όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την καταγραφή ποσοτήτων για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Άρα δεν θα πληρωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα όλο το ποσό των 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Με τους ελέγχους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό φαίνεται με την εγκύκλιο πληρωμής που βγήκε στη Διαύγεια στις 17/4/2024 και μετά λίγες ημέρες, στις 22 Απριλίου, βγαίνει νέα τροποποιητική και εξαφανίζεται η προηγούμενη. Η νέα απόφαση φέρνει λιγότερους ελέγχους άρα και πληρωμή με όσα δήλωσε ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι οι σωστοί χάνουν.

Για τα Οικολογικά Σχήματα ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΥπΑΑΤ τα χαρτιά του αν η περικοπή των ενισχύσεων θα είναι οριζόντια ή θα γίνει ανάλογα την κάθε δράση, οπότε θα πέσει κλάμα στα βιολογικά. Αυτό θα φανεί τελικά στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αν η ενίσχυση που θα πάρουν θα καλύψει την δαπάνη ένταξης στη δράση ή όχι (οπότε θα έχουν και χασούρα). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν όλα τα Οικολογικά Σχήματα σε αυτή την πληρωμή, οπότε ούτε τα 425 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν όλα την Μεγάλη ΕΒδομάδα.

Τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 - αν υπάρχουν στο ταμείο - κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν πληρώθηκαν.

Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν «δεσμευμένα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.500 είναι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, θα πληρωθούν επίσης την Μεγάλη Εβδομάδα 2.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακόμη θα πληρωθούν όσοι παραγωγοί είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα για «ξεχασμένα» ΑΦΜ από το 2014 (τελικά και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα).

Ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια βδομάδα μόλις πριν από τις εξαγγελθείσες πληρωμές των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και αποδιοργάνωση. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το γεγονός ότι για τα Οικολογικά Σχήματα, που αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών (425 εκατ. €) ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει την τελευταία στιγμή τη σχετική εγκύκλιο πληρωμής.
Δεν είναι πολύς καιρός που ο κ. Αυγενάκης, όταν διόριζε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τους πολιτικούς του φίλους από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού, δήλωνε ότι ο «Οργανισμός θα λειτουργήσει ξανά σωστά» και θα «επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τους αγρότες». Δυστυχώς η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ακόμα ζητούμενο ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων για τους περισσότερους αγρότες έχουν γίνει λαχείο με άγνωστη ημερομηνία κλήρωσης.
Η κανονικότητα στις πληρωμές των ενισχύσεων και η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του αγροτικού μας τομέα. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθεί η κυβέρνηση της αλαζονείας, της προχειρότητας και της ασχετοσύνης στις ερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

24/04/2024 10:29 πμ

Διευκρινήσεις δίνει το ΥπΑΑΤ με την μορφή ερωτοαπαντήσεων για το Υπομέτρο 5.2: «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα».

Όπως τονίζεται ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων στήριξης ολοκληρώνεται σε πέντε (5) στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εκτίμηση της ζημιάς από τον τόπο της προς ανασύστασης και αποκατάστασης ζημιωθείσας εγκατάστασης, είτε από την επιτροπή του ΕΛΓΑ εάν αφορά μόνο ζωικό κεφάλαιο είτε της επιτροπής Κρατικής Αρωγής αν αφορά κτήρια και εξοπλισμό ή και τα δύο συνδυαστικά. Αυτό λογικά έχει γίνει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Με την αίτηση στήριξης υποβάλλεται φορολογική ενημερότητα για κάθε νόμιμη χρήση (εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτων), ο φορέας είναι ο ΕΛΓΑ, καθώς και ασφαλιστική ενημερότητα. Ο έλεγχος της ασφαλιστικής ενημερότητας ΕΛΓΑ για το ασφαλιστικό έτος 2023 θα γίνεται υπηρεσιακά από τον Οργανισμό.

Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, που αφορούν εκτίμηση ζημιάς ζωικού κεφαλαίου θα είναι διαθέσιμα από τα αρμόδια Υποκ/τα ΕΛΓΑ.

Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εφόσον δεν υπάρχει ακόμα το πόρισμα της Κρατικής Αρωγής μπορεί να προσκομισθεί τεχνική έκθεση μηχανικού μέλους του ΤΕΕ.

Ο μέγιστος αριθμός αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου ή μελισσοσμηνών που μπορεί να αιτηθεί είναι αυτός που αναγράφεται στο πόρισμα. Μπορεί όμως να αιτηθεί και μικρότερο αριθμό, εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.

Το πόρισμα ζημιάς είναι εκείνο που καθορίζει το μέγεθος της δαπάνης που μπορεί κάποιος να αιτηθεί για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου.

Για αντικατάσταση του Ζωικού κεφαλαίου απαιτείται κατά το αίτημα πληρωμής των δαπανών αγοράς ζωικού κεφαλαίου, να αποδεικνύεται που ενσταβλίζονται και ο χώρος ενσταβλισμού να είναι σύννομος με την κείμενη νομοθεσία.

Στο εύλογο κόστος εμφανίζεται στα θηλυκά αρνιά τρεις κατηγορίες: εγχώριες φυλές, μιγάδες και ξενικές φυλές, που θα πιστοποιούνται από τα παραστατικά αγοράς και τα υγειονομικά πιστοποιητικά των ζώων.

Οι σταβλικές εγκαταστάσεις με πρόχειρες κατασκευές που διαθέτουν νόμιμη άδεια εγκατάστασης και έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή μπορούν να αιτηθούν την κατασκευή συγχρόνων γεωργικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, μόνο με μετεγκατάσταση αυτής. Σύμφωνα με το Παράρτημα 4 Παράγραφος Ε της Πρόσκλησης, η αποκατάσταση των πρόχειρων καταλυμάτων (Ν. 4052/2012, άρθρο 1, παρ. 2) δεν είναι επιλέξιμη στην παρούσα δράση. Η αντικατάστασή τους είναι επιλέξιμη, υπό την προϋπόθεση της μετατροπής τους είτε σε συμβατικές κατασκευές – οι οποίες θα διαθέτουν στατική μελέτη – είτε σε εγκαταστάσεις θερμοκηπιακού τύπου – οι οποίες θα διαθέτουν έγκριση τύπου, αφού μετεγκατασταθούν και προσκομίσουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αν δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της εκμετάλλευσης, στην οποία καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις, στην υφιστάμενη θέση είναι δυνατή η μεταφορά σε άλλο νομίμως κατεχόμενο αγροτεμάχιο για τους παρακάτω ενδεικτικούς λόγους:

  • αποκατάσταση των πρόχειρων καταλυμάτων (Ν. 4052/2012, άρθρο 1, παρ. 2) που δεν είναι επιλέξιμη στην παρούσα δράση και πρέπει να αναγερθούν νέες
  • μισθωμένο αγροτεμάχιο για το οποίο δεν δύναται να προβούμε σε μίσθωση 15 ετών
  • αγροτεμάχιο για το οποίο δεν υπάρχει αρτιότητα για την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων με άδεια δόμησης
  • περιβαλλοντικούς λόγους ή απόσταση από οικισμούς, δρόμους, αρχαιολογικούς χώρους κτλ που δεν καλύπτουν την υφιστάμενη κατά την φυσική καταστροφή δυναμικότητα.

Όσον αφορά την μελισσοκομία οι κυψέλες δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες στο εν λόγω καθεστώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση. Το καθεστώς αφορά αποκλειστικά κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο συμπεριλαμβανομένων των μελισσοσμηνών.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο (εδώ)

23/04/2024 05:43 μμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης).

Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης του μέτρου, αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης κατά 125 εκατ. ευρώ.

Μετά την αύξηση αυτή καλύπτεται κατά μέσο όρο το 75,6% της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Ο νέος προϋπολογισμός της δράσης ανά Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 28.265.000 €
Κεντρικής Μακεδονίας 57.160.000 €
Δυτικής Μακεδονίας 25.090.000 €
Θεσσαλίας 36.445.310 €
Ηπείρου 16.340.000 €
Ιονίων Νήσων 2.700.000 €
Δυτικής Ελλάδας 28.360.000 €
Στερεάς Ελλάδας 25.560.000 €
Πελοποννήσου 23.920.000 €
Αττικής 2.860.000 €
Βορείου Αιγαίου 13.800.000 €
Νοτίου Αιγαίου 7.280.000 €
Κρήτης 37.160.000 €
Σύνολο 304.940.310 €

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής από τους δικαιούχους της δράσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Μέσα από την αύξηση του Προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, στήριξης των παραγωγών και κάλυψης των αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων. Με πράξεις στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τους οπλίζουμε με όλα τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο».

Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, η κατασκευή θερμοκηπίων, η κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ κ.λπ.

Η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, κυμαίνεται από 40% έως 80%.

22/04/2024 10:19 πμ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Το δήλωσε ξεκάθαρα σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Κρήτης στο περιθώριο του 3ου Κρητικού Forum που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στην Αθήνα, δίνοντας περιθώριο στον κάθε φορέα για να εκδηλώσει τις προθέσεις του για συμμετοχή ή όχι στην Διεπαγγελματική, έως τις 10 Μαΐου.

Όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική σε ένα προϊόν που είναι μοναδικό σε ποιότητα και χαρακτηρίζει την Κρήτη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν σαφής: «Δεν με ενδιαφέρουν οι παλαιότερες εντάσεις και διαφορές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε ένα μοναδικό προϊόν, όπως η κρητική γραβιέρα, αλλά και το γάλα από το οποίο παράγεται». Τους κάλεσε επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με στόχο την καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.

Πρόθεση του υπουργού είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προστεθεί ακόμα οκτώ Διεπαγγελματικές στις υπάρχουσες οκτώ και μια εξ αυτών, όπως είπε, να είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ.

Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραγωγού είπε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν. «Θα γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις και οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί στα προϊόντα ΠΟΠ», τόνισε.

Στη σύσκεψη μετείχαν:
- Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης αγροτικού Κρήτης
- Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
- Γιάννης Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
- Γιάννης Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
- Γρύλλος Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
- Γιάννης Γλετζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
- Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης (με τηλεδιάσκεψη)
- Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
- Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
- Ιδομενέας Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
- Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
- Μάνος Δασκαλάκης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών
- Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- Νίκος Ηλιάκης Εκπρόσωπος Πρόεδρου Επιμελητηρίου Χανίων
- Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
- Πατεράκης Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

22/04/2024 09:57 πμ

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο για επενδύσεις, μέσω Leader, σε θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από το ΠΑΑ, τόνισε ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, στην ημερίδα «Ελληνικός τουρισμός - Μια εθνική υπόθεση - Προορισμός Κρήτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση των θησαυρών της κρητικής γης μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Σε παρεμβάσεις του στην Ενότητα «Τα φημισμένα κρητικά προϊόντα και ο Θεματικός Τουρισμός - Προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι «η προώθηση των διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού και των διακλαδικών συνεργασιών με τους λοιπούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελούν από τις βασικές στρατηγικές ανάπτυξης της υπαίθρου, της εδαφικής συνοχής των περιφερειών και εν γένει της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των αγροτικών, περιαστικών και αστικών περιοχών της χώρας μας».

Ειδικά για τον τουρισμό υπαίθρου σε όλες τις εκφάνσεις του (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός - πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές - πεζοπορία - ορειβασία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός) είπε ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πολυδραστηριότητας και της πολυαπασχόλησης, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και δραστηριότητες για τον τοπικό πληθυσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Τα προγράμματα leader «συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της παράδοσης και των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων των αγροτικών περιοχών, καθώς και στην σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον», είπε ο Γιώργος Στρατάκος, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσαν μέσα από την θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις θεματικές μορφές τουρισμού να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες που ήδη προσφέρουν για την ενθάρρυνση:

Της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών - περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη.

Της δικτύωσης και διασύνδεσης σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία συμφώνων ποιότητας και ολιστικών συνεργειών, εν ήδη τοπικού κοινωνικού συμβολαίου, του πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, το πολιτισμό και την αγροτική παράδοση κάθε περιοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η συνολική βελτίωση των εισοδημάτων αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι «η συνέργεια του Αγροτικού τομέα με τον Τουρισμό μπορεί να αποτελέσει για το νησί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μορφές Αγροτουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο τουρισμός στις υδατοκαλλιέργειες, ο διατροφικός-γαστρονομικός τουρισμός, τα επισκέψιμα τυροκομεία-ελαιοτριβεία-ζυθοποιεία, είναι βέβαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης». Ανέφερε δε ότι από τα 117 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας στην Κρήτη παράγονται τα 21.

Τέλος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Για μας στο ΥΠΑΑΤ αποτελεί βασική προτεραιότητα, αυτονόητη υποχρέωση θα έλεγα, η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή αυτών των θησαυρών της κρητικής γης, που αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με τον τόπο της παραγωγής τους, μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο μέρος της αγροτουριστικής ανάπτυξης».

Στη συγκεκριμένη ενότητα συμμετείχαν, επίσης, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα, ο οινοποιός και πρόεδρος του Wines of Crete Νίκος Μηλιαράκης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του European Institute Innovation and Technology Νεκτάριος Ταβερναράκης.

19/04/2024 01:59 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με μια διπλωματική ανακοίνωση, που θα τη ζήλευε και το Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη για την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που θα γίνουν πριν το Πάσχα.

Έκλεισε το σύστημα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε άρθρο του, στις 17/04/2024 (τελευταία ημέρα της προθεσμίας), είχε αναφερθεί στα προβλήματα με τις εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι όσοι κατάφεραν να καταχωρίσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην πληρωμή πριν το Πάσχα.

Για τους υπόλοιπους, που δεν θα πάρουν τα χρήματα, θα ανοίξει ξανά την πλατφόρμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση ποσοτήτων και θα υπάρξει και δεύτερη πληρωμή στο μέλλον.

Πάντως την ευθύνη στα λάθη - που θα γίνουν - θα την έχουν οι φορείς και όχι ο Οργανισμός πληρωμών, τονίζει η διοίκηση.

Αυτό που καταφέραμε να δούμε στη νέα ΚΑΠ είναι να γίνεται πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε δύο δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα έχει κλείσει, προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην πληρωμή των δικαιούχων πριν το Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί.

Παρ’ όλο που η σχετική διαδικασία είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 21/2/2024, υπήρξαν φορείς που δεν ενήργησαν έγκαιρα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί- πελάτες τους, με ευθύνη των φορέων, να μη δύνανται να λάβουν την δικαιούμενη ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αίσθημα ευθύνης προς τους παραγωγούς, συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις σχετικές προσβάσεις και να καταχωρίσουν τις εκκρεμείς παραδόσεις, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή.

Και τούτο γιατί οποιαδήποτε νέα παράταση θα προκαλούσε καθυστερήσεις στις πληρωμές όσων ήδη έχουν προβεί, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις αναγκαίες καταχωρίσεις».

19/04/2024 12:23 μμ

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση μελών απ’ όλη τη χώρα, διεξήχθη χθες, Πέμπτη (18 Απριλίου 2024), η 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ.

Ειδικότερα, με την παρουσία τους τίμησαν τη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Χνάρης, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης ως εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κ.κ. Άλκης Αλεξάνδρου και Ιωάννης Χανιωτάκης, εκπρόσωποι από τις Διεπαγγελματικές Βάμβακος & Ρυζιού, από την ΚΕΟΣΟΕ και ο Πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Αφού διαπιστώθηκε η αυξημένη απαρτία των μελών της ΕΘΕΑΣ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου μετά από ψηφοφορία εξελέγησαν Πρόεδρος της Γ.Σ. ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Βλάσσης Τσιόγκας και Γραμματέας, η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή και οι ψηφολέκτες.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς παρουσίασε την εισήγησή του και ανέλυσε τα πεπραγμένα της Διοίκησης 2023 και έθεσε τους επόμενους στόχους της ΕΘΕΑΣ για τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας πως από τα προβλήματα της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν τεράστια και πολλαπλά ζητήματα στον αγροτικό τομέα, τα οποία οδήγησαν τους αγρότες σε μεγάλες κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, για να υποστηρίξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η ΕΘΕΑΣ στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών με μια σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με επίσημους φορείς, υπουργεία, αλλά και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μαχόμενη και αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών, με δράσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Οικολογικά Σχήματα, ΑΠΕ, Κόκκινα Δάνεια, Ταμείο Ανάκαμψης, Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές κ.α.

Όσον αφορά δε, την προσπάθεια στήριξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που καταβλήθηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, ο Προέδρος μίλησε για την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσω της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Κλείνοντας, την εισήγησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές και στους στόχους για το 2024, που στρέφονται στην ενδυνάμωση του συνεταιριστικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο κ. Μάκης Βορίδης, δημιουργός και αρωγός στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ και υποστηρικτής των δράσεων της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για τις χρήσιμες παρεμβάσεις, που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εφαρμοστικών αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ 2023 και στάθηκε κυρίως στο μείζον θέμα των Κόκκινων Δανείων, το οποίο κρατά «δεσμευμένους» παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέροντας ότι πλέον έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ μια σειρά ενεργειών προς τη διευθέτηση και την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Μανόλης Χνάρης και Χαράλαμπος Κασίμης τοποθετήθηκαν από το βήμα και εξέφρασαν προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών τις απόψεις τους επί των τρεχόντων ζητημάτων στον αγροτικό τομέα.

Κατόπιν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκφράζοντας αρχικά την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας, που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΘΕΑΣ, τόνισε τη σημασία στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργατικότητας στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε, ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τη διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησης και προώθησης των θέσεών τους σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • Συμφωνήθηκε η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
  • Θα ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.
  • Θα στηριχθεί η συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ από το ΥΠΑΑΤ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, καθώς «είναι κοινός στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Προ των ευθυνών τους απέναντι στο σύνολο των αγροτών της χώρας, έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, αναφερόμενος στις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ στην τρέχουσα περίοδο, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ωφέλιμη για τους παραγωγούς.

Παράλληλα ο υπουργός προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις:
Είπε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Ανήγγειλε τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα, αλλά και να εξαλειφθούν προβλήματα, γραφειοκρατικά και άλλα, που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.

Ποιόν δουλεύετε;

Ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ. Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ενώ έκαναν μαχητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, όταν το ζήτημα ήλθε, την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

«Ποιόν δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. «Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες τις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα περιβαλλοντικά σχήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς για μια ακόμη φορά είπε ότι «δεν νοείται περιβάλλον χωρίς πρωτογενή τομέα και πρωτογενής τομέας χωρίς περιβάλλον» και τον κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του στην ΕΕ τη συγκεκριμένη θέση.

Οι τρεις προτάσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και των ευρωομάδων στις οποίες ανήκουν, είναι:

  • Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.
  • Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.
  • Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα. «Αν δεν το επιτύχουμε κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», είπε.

Παράλληλα θύμισε ότι σε συνεργασία με τις χώρες του EUMED-9 και του ΕΛΚ επετεύχθη:

  • Η εξαίρεση από την αγρανάπαυση με οφέλη για 127.000 Έλληνες παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτό αλλά και να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. στρέμματα.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε οικολογικά σχήματα για καλλιέργειες κάτω 100 στρεμμάτων.
  • Υιοθετήθηκαν και οι έξι τεχνικές αλλαγές που είχε προτείνει η χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Σύγχρονο συνεργατικό πλαίσιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου. Και επισήμανε ότι «αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μαζί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα που να καθιστά αυτονόητα τα προτερήματα της συνεργασίας, και να λειτουργεί σαν εργαλείο για όλους εσάς που θέλετε να πετύχετε περισσότερα και καλύτερα μαζί».
Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.

Συνεργασία με ΕΘΕΑΣ

Επίσης στο πλαίσιο στήριξης της συνεργατικότητας ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησής του, προώθησης των θέσεών του και συνεργασίας με το ΥΠΑΑΤ.
Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός σημείωσε ότι:
Έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΘΕΑΣ με νέο νόμο που προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ. – Ήδη συμμετέχετε σε κάποιους φορείς όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στήριξη της συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για την χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία του τότε ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, όπως:

  • Την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρίας σας που στηρίζει τις εξαγωγές των ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων και
  • Την συμμετοχή σας με καίριες προτάσεις στην διαδικασία εθνικής διαβούλευσης για την τροποποίησης και απλοποίησης της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι πέντε από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, είναι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ.

Πληρωμές πριν το Πάσχα

Ο ΥπΑΑΤ στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι θα δοθούν περισσότερα από 700 εκατ. σε πληρωμές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν ο Πάσχα – μεταξύ των οποίων 425 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στα Οικολογικά σχήματα
Για τους ελέγχους είπε ότι στα γαλακτοκομικά και στα οπωροκηπευτικά «έχουν βρεθεί μαργαριτάρια». Τόνισε ότι οι έλεγχοι στα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχισθούν, όπως και στο μέλι και λάδι και θα ενταθούν εν όψει Πάσχα και σε προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά.
Σε ό,τι αφορά στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια είπε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων. Θετική στάση ως προς την σύσταση Αγροτικών Τμημάτων έχουν λάβει 45 επιμελητήρια, εκ των οποίων 22 έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης.

19/04/2024 09:44 πμ

Tην έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν οι δικαιούχοι του μέτρου 221 «πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στις πληρωμές για προηγούμενα έτη, αλλά και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «μακροχρόνια παύση γαιών», εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων για το τελευταίο έτος εφαρμογής, το 2018». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Θυμίζουμε πως για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018.

Επίσης να αναφέρουμε ότι για το έτος εφαρμογής 2022, κατόπιν σχετικής τροποποίησης της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής παρατάθηκε μέχρι 15.05.2023 και οι δηλώσεις εφαρμογής υποβλήθηκαν αποκλειστικά χειρόγραφα, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανάδοχο. Αυτό είχε σαν συνέπεια και την καθυστέρηση στη διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το εν λόγω έτος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε εκ νέου στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου έπειτα από τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων των δύο μέτρων, οι οποίοι του μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια χωρίς υπαιτιότητά τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «για τους μεν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης στον νομό Λάρισας δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που συμμετέχουν στο εν λόγω μέτρο, υπολογίζουν στο σταθερό ετήσιο οικονομικό αντιστάθμισμα που αυτό προσφέρει για την εγκατάσταση δασικών ειδών στα χωράφια τους, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα είχαμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτησή μας στις 23/10/2023 και η απάντησή σας ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην μη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σήμερα, οι εν λόγω καλλιεργητές, διαμαρτυρόμενοι πιο έντονα αυτή τη φορά, επισημαίνουν ότι πέντε μήνες μετά είναι υποχρέωση της πολιτείας να επέμβει άμεσα, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να λάβουν το αντιστάθμισμα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών.

Επιπλέον, εύλογες διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι δικαιούχοι του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών στον νομό Λάρισας, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή τους για το 2018, τελευταίο έτος εφαρμογής αυτού του, επίσης, φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος, εξαιτίας αβελτηρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Θα είναι έντοκες οι καθυστερημένες πληρωμές;

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε για να ολοκληρωθούν σε άμεσο χρόνο οι πληρωμές για τους δικαιούχους του μέτρου 221 «πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» για το 2023, το 2022 και όποιες εκκρεμότητες προηγούμενων ετών υπάρχουν;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την πληρωμή για το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος «μακροχρόνια παύση γαιών»; Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν για το 2018;

3. Θα είναι οι καθυστερημένες πληρωμές έντοκες, όπως το κράτος αξιώνει από τους πολίτες που καθυστερούν τις οφειλές τους σε αυτό;

18/04/2024 04:36 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.

Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ: Προϊόν Της Χρονιάς 2024

Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.

Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.

Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.

18/04/2024 03:21 μμ

Από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντίστοιχα από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών». Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές.

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Τσουρέκι
  • Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες - παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. Πρωτοβουλίες όπως το Καλάθι του Πάσχα αυξάνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων προς όφελος των καταναλωτών. Με το Καλάθι των Νονών βοηθάμε ουσιαστικά τους νονούς και τους γονείς να αγοράσουν ποιοτικά παιχνίδια σε προσιτές τιμές, ώστε να κάνουν χαρούμενα όλα τα παιδιά αυτές τις γιορτινές ημέρες. Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η βοήθεια και η ανακούφιση όλων των συμπολιτών μας, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων».

18/04/2024 11:45 πμ

Υπογραφή πήρε από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ η εγκύκλιος που καθορίζει τη διαδικασία έγκρισης των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων (Αποσυνδεδεμένων και Συνδεδεμένων, αλλά και των ειδικών μέτρων στήριξης στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου), στο πλαίσιο της νέα ΚΑΠ.

Ουσιαστικά καθορίζονται οι σχετικοί έλεγχοι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να γίνουν οι πληρωμές (συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα κ.α.), που όπως έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ αναμένονται πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων πρέπει να είναι 1‰.

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν.

Ειδικότερα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την ΕΑΕ και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή Δ.Α.Ο.Κ. και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω:

1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι 1‰.

2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος, ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου

5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής

6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

Η Δ/νση Πληροφορικής μεριμνά για: την εκτύπωση της πρώτης και τελευταίας σελίδας της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής καθώς και της συγκεντρωτικής κατάστασης πληρωμής.

Στη συνέχεια ο φάκελος πληρωμής πλήρως συμπληρωμένος διαβιβάζεται στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και στη συνέχεια την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων.

18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

17/04/2024 03:03 μμ

Με προβλήματα λειτουργούν οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.

Ακόμη και σήμερα Τετάρτη (17/4), που είναι η τελευταία ημέρα της παράτασης που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις καταχωρήσεις στην Εφαρμογή Συνδεδεμένων Καθεστώτων του 2023, υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο, έχουμε προβλήματα στην ταυτοποίηση των ΑΦΜ του φορέα με το προϊόν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί τιμολόγια στην πλατφόρμα και αυτά θα φανούν με την πληρωμή.

Επίσης έχουν αργήσει να δώσουν κωδικούς στους συνεταιρισμούς που αγόρασαν προϊόντα από τα μέλη τους και στη συνέχεια τα πωλούν σε εμπόρους.

Συγκεκριμένα σήμερα μεσημέρι Τετάρτης κάποιοι συνεταιρισμοί πήραν κωδικούς και θα πρέπει να περάσουν τα τιμολόγια την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει χρονικά.

Το πρόβλημα είναι ότι βιάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ να κλείσουν την πλατφόρμα για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Από την άλλη όμως αν δεν περάσουν τα τιμολόγια θα υπάρξουν προβλήματα με τους δικαιούχους της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Θυμίζουμε μέχρι σήμερα γίνεται καταχώρηση ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα σε:
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΒΡΩΣΙΜΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΗΛΩΝ

17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

17/04/2024 11:18 πμ

Σαν οικονομική ανάσα περιμένουν οι παραγωγοί την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα για να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και της εκτροφής.

Με εντολές από ΥπΑΑΤ δουλεύουν διπλοβάρδιες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους για να προχωρήσουν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως υποστηρίζουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα θα είναι έτοιμα τη Μεγάλη Δευτέρα ώστε να βγει η πληρωμή για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσον αφορά το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα δεν θα καταβληθεί όλο το ποσό. Κάποια που θα βγουν από αλγόρυθμο θα μπορούν να πληρωθούν μέσα την Μεγάλη Εβδομάδα. Τα υπόλοιπα πάνε για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο είναι δύσκολο να πληρωθούν πριν το Πάσχα τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

16/04/2024 01:37 μμ

Το καλοκαίρι έχουμε συγκομιδή στα θερινά φρούτα, αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εργατών γης θα πρέπει να είναι στα χωράφια.

Πολλοί παραγωγοί αναζητούν τρόπους επιδότησης για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) Σχέδια Βελτίωσης έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτή την περίοδο μόνο μέσα από τα επιχειρηματικά προγράμματα οπωροκηπευτικών και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα μπορούσε να υπάρξει επιδότηση για σπίτια εργατών αλλά το θέμα είναι θα το προβλέψουν;

Στο μεταξύ πολλά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν από την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ να αναλάβουν τα Επιμελητήρια της χώρας τη διαχείριση του Μητρώου των Αγροτών, στο οποίο θα εγγράφονται όλοι επαγγελματίες αγρότες κάθε χρόνο.

Σήμερα η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Μ.Α.Α.Ε.) μπορούν να την κάνουν μόνοι τους (δωρεάν) είτε μέσω των ΚΥΔ μαζί με το ΟΣΔΕ είτε από τον λογιστή τους.

Με τη νέα απόφαση θα πρέπει όλοι οι αγρότες σε ένα νομό να πάνε στην πρωτεύουσα στο γραφείο του Επιμελητήρια και να κάνουν την εγγραφή.

Δεν είναι τόσο το οικονομικό θέμα όσο η ταλαιπωρία να κατεβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά τους και να περιμένουν σε ουρές σε ένα γραφείο με έναν ή το πολύ δύο υπαλλήλους. Και μιλάμε για κάποιες χιλιάδες αγροτών που θα πρέπει να περάσουν από ένα γραφείο.

Όλοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μητρώο Αγροτών αλλά θα πρέπει να σκεφτούν και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

16/04/2024 12:35 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι των αποβιώσαντων δικαιούχων, οι οποίοι κατά τον χρόνο κληρονομικής διαδοχής είχαν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δεν είχαν λάβει ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), να καταθέσουν σχετική αίτηση, έως 22/04/2024 για να τις πάρουν.

Οι νεκροί δικαιώθηκαν αλλά οι ζωντανοί που μεταβίβασαν στα παιδιά τους τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχασαν τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Ντούρμας, είναι χοιροτρόφος από την Εύβοια. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «εμείς δεν απεβιώσαμε αλλά μεταβιβάσαμε στο παιδί μας την εκτροφή αλλά δεν μας έβαλε το ΥπΑΑΤ στο νόμο 5087/2024 για πληρωμή ενισχύσεων.

Επίσης λόγω της μεταβίβασης δεν εντάχθηκα στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ενώ είχα δηλώσει σφαγές και έκανα το ΟΣΔΕ του 2020.

Παρά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το Ουκρανικό δεν κατάφερα να λάβω καμιά ενίσχυση μέχρι σήμερα».

16/04/2024 09:57 πμ

Στο παλιό πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ οι αγρότες ήξεραν το ποσό της ενίσχυσης κάθε χρόνο και πληρώνονταν κάθε τελευταίο μήνα του έτους.

Με τα Οικολογικά Σχήματα οι αγρότες φτάσαμε στον Απρίλιο και ακόμη οι αγρότες δεν γνωρίζουν την ενίσχυση που θα εισπράξουν.

Κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης των μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ με τον ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη και σε συνέχεια των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ για την απλοποίηση της νέας ΚΑΠ, χθες Δευτέρα (15/04), η Οργάνωση απέστειλε έγγραφο, προς το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με προτάσεις για την αποφυγή στρεβλώσεων κατά την επικείμενη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων.

Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ, το ζητούμενο είναι ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής, τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις, οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος.

Μάλιστα αναφέρει ότι είχαμε γράψει σε άρθρο του ΑγροΤύπου ότι φέτος πάνω από 40 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος για αγρότες και κτηνοτρόφους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τους δικαιούχους παραγωγούς για να το εισπράξουν οι μεσάζοντες.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της σύσκεψης, που διεξήχθη στις 9/4/2024 στο ΥπΑΑΤ με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ και κατόπιν των θεμάτων που συζητήθηκαν, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις μας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις επικείμενες πληρωμές των οικολογικών σχημάτων του έτους 2023, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκατ. ευρώ περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκατ. ευρώ. Στόχος αυτής της παρέμβασης μας είναι να αποφευχθεί:

I. Η άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών, η οποία δημιουργεί σε μια περίοδο ιδιαιτέρων δυσκολιών, ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού με την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

II. Η δημιουργία ζημιών σε παραγωγούς που επένδυσαν ή προέβησαν σε σημαντικά έξοδα, εμπιστευόμενοι τη διαδικασία επιλογής των οικολογικών σχημάτων, με βάση τις αρχικές προβλεπόμενες ενδεικτικές τιμές ενίσχυσης, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ (Κομφούζιο, βιοδιεγέρτες, ειδικά λιπάσματα αργής διάσπασης, δακοπαγίδες κλπ.)

III. Η αδικαιολόγητη αφαίρεση πάνω από 40 εκατ. ευρώ από τους δικαιούχους από καταχρηστικές χρεώσεις, δήθεν συμβουλών κατά την απλή συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, για τις οποίες οι παραγωγοί ήδη είχαν καταβάλει το κόστος κατά την υποβολή των δηλώσεων.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνουμε τα ακόλουθα που πρέπει κατά τη γνώμη μας να ληφθούν υπόψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τη διαδικασία προσαρμογής των απαιτήσεων των αιτημάτων στον υπάρχοντα προϋπολογισμό και συγκεκριμένα:

1) Ισόρροπη κατανομή των οικολογικών ενισχύσεων στις τρεις αγορανομικές περιφέρειες, δενδρώδεις- πολυετείς, αρόσιμες-ετήσιες και βοσκότοποι, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση των ενισχύσεων σε μια αγορανομική περιφέρεια. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές για πλειοδοσία πολλαπλών αιτημάτων οικολογικών σχημάτων ασύμβατων μεταξύ τους λόγω εσφαλμένων συμβουλών πρέπει να θεραπευτούν.

2) Τα οικολογικά σχήματα εισήχθησαν για να βοηθήσουν τους παραγωγούς, ώστε κατά την εφαρμοζόμενη παραγωγική διαδικασία γεωργικών προϊόντων, να βελτιώσουν την εφαρμοζόμενη πρακτική και να έχουν καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, η απουσία ελάχιστης συσχέτισης των οικολογικών σχημάτων με την παραγωγή εκτός των περιοχών οικολογικής εστίασης πρέπει να διερευνηθεί.

3) Οι παραγωγοί που προέβησαν σε δαπάνες δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις μικρότερες των δαπανών, όταν αυτές είναι εντός των αρχικών ενδεικτικών τιμών ενίσχυσης. Κατά τους υπολογισμούς του ύψους ενίσχυσης, τα παραστατικά δαπανών θα πρέπει να αναζητηθούν π.χ μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε αυτοματοποιημένα να γίνουν ενδεικτικοί έλεγχοι.

4) Οι πιστοποιήσεις ειδικά του μέτρου 9, θα πρέπει να αξιολογηθούν ιδιαίτερα αφού έχει αναγνωρισθεί το πρόβλημα, τόσο της τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και της έκδοσης των πιστοποιητικών, όσο και της εφαρμοζόμενης παραγωγικής διαδικασίας.

5) Ο προϋπολογισμός και οι τιμές ενίσχυσης για κάθε ένα από τα οικολογικά σχήματα, είναι σημαντικά και θα πρέπει να γίνουν γνωστά στους παραγωγούς νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Έτσι, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τις καταχρηστικές συμβάσεις ή εκχωρήσεις οι οποίες είναι επαχθείς και προκαλούν απώλεια ενισχύσεων και συνεπώς αδικαιολόγητο κόστος».