Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ένταξη στον αναπτυξιακό για ίδρυση και επέκταση μονάδων πτηνοτροφίας

08/04/2021 03:59 μμ
Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου έχουμε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία αυξάνονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τον Αναπτυξιακό των πτηνοτροφικών μονάδων.

Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου έχουμε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού, του αναπληρωτή ΥΠΑΝΕΠ κ. Νίκου Παπαθανάση και του υφυπουργού ΑΑΤ κ. Γιάννη Οικονόμου, με την οποία αυξάνονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τον Αναπτυξιακό των πτηνοτροφικών μονάδων.

Η διεύρυνση αφορά ίδρυση, επέκταση και μεταποίηση των μονάδων.

Συγκεκριμένα διευρύνονται οι ΚΥΑ αρίθ 129229/24-11-2017 και δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στον αναπτυξιακό 4399/2016 και επιχειρήσεις του πτηνοτροφικού κλάδου πλην αυτών που εκτρέφουν στρουθοκαμήλους.

Με την ΚΥΑ, όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, διευρύνεται ο αναπτυξιακός και σε αυτόν γίνεται καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4399/2016 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανταποκρίθηκε στο αριθμ. 9/2020/27.08.2020 έγγραφο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Π.) η οποία είχε αιτηθεί, την τροποποίηση της ΚΥΑ προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλεισμοί προτάσεων τους στις υποβολές των σχεδίων για τους διάφορους τύπους εκτροφών.

Το ΥπΑΑΤ είχε υποστηρίξει την τροποποίηση της ΚΥΑ δεδομένου ότι: «Ο κλάδος της πτηνοτροφίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκριτικά με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τα πουλερικά ευνοούνται και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε νέες προκλήσεις, δεδομένου του υψηλού βαθμού καθετοποίησης του κλάδου και της αποσύνδεσης, σε μεγάλο βαθμό, της εκτροφής των πουλερικών από την κλιματική αλλαγή.
Η ελληνική πτηνοτροφία δέχεται έντονο ανταγωνισμό καταφέρνοντας να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης (περίπου 75%), πραγματοποιώντας και εξαγωγές, κυρίως σε γειτονικές χώρες. Λόγω των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στον κλάδο, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας σημαντικών καναλιών διανομής, της μείωσης της τουριστικής κίνησης, της μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξαιτίας και του μεγάλου κόστους κατάψυξης και αποθήκευσης του πλεονάσματος των προϊόντων».

Επίσης λόγω του ότι, από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2011-2019, φαίνεται πως:

  • ο δείκτης κατανάλωσης κοτόπουλου έχει αυξητική τάση, σημειώνοντας θετική μεταβολή κατά 20,56%
  • οι εξαγώγιμες ποσότητες κρέατος κοτόπουλου φαίνονται αυξημένες, από 20,5 χιλ. τόνους το 2011 σε 33,8 χιλ. τόνους το 2019.

Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις της νέας ΚΥΑ δύνανται να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου 
 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
10/03/2023 04:50 μμ

Για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο κλάδος της παραγωγής αυγών μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοίνωσε η Κομισιόν, στις 10 Μαρτίου 2023, η τιμή των αυγών στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν, κατά μέσο όρο, κατά 30% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Πολύ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 (+7%). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αυγών καταγράφηκε στην Τσεχία (+85% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (+80%) και τη Σλοβακία (+79%). Μικρότερες αλλά και πάλι σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία και Λουξεμβούργο (+18%) και στην Αυστρία (+19%).

Όπως αναφέρει ο κ. Βλαχάκης στον ΑγροΤύπο «υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυγών σε όλη την Ευρώπη. Οφείλεται στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα από την γρίπη των πτηνών. Ευτυχώς στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην παραγωγή λόγω της γρίπης των πτηνών.

Όμως το κόστος παραγωγής αυγών έχει μεγάλη αύξηση το 2022 που έχει ξεπεράσει το 45%. Δεν είναι μόνο το κόστος των ζωοτροφών, ενέργειας αλλά και τα υλικά συσκευασίας, τα καύσιμα, καθώς και τα εργατικά που έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή είναι αδύνατον να μετακυλιστεί στις τιμές της λιανικής αγοράς γιατί δεν θα μπορεί να αγοράσει τα αυγά ο Έλληνας καταναλωτής. Αποτέλεσμα αυτού είναι η τεράστια πίεση που υφίστανται οι παραγωγοί και πλέον  τίθεται θέμα βιωσιμότητας, για μεγάλο αριθμό παραγωγών.  

Σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο είναι ότι σταμάτησε και η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση.

Το ΥπΑΑΤ έδωσε κάποιες οριζόντιες ενισχύσεις για τις ζωοτροφές στους αυγοπαραγωγούς με ένα ποσό των 15.000 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή επ ουδενί  δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μεσαίων και μεγάλων εκτροφών της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου από περίπου 5,5 εκατομμύρια όρνιθες σε 3,5 εκατομμύρια. Αυτό μας οδήγησε στο να μην είμαστε αυτάρκης στην ελληνική αγορά.

Θετικό την παρούσα περίοδο  είναι ότι αρχίζουμε να έχουμε  μια τάξη σχετικά  με το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αυγών στην χώρα μας. Σε αυτό έχει βοηθήσει το σύστημα ελέγχων «Άρτεμις», που ελέγχει την διακίνηση και την τήρηση των μηνιαίων ισοζυγίων. Ένας επιπλέον παράγοντας που έχει βοηθήσει στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων είναι και οι πολύ αυξημένες τιμές των αυγών στις χώρες της Ευρώπης.

Για το θέμα της κατάργησης των κλωβών με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα αυγά φαίνεται ότι δεν θα παρθεί κάποια απόφαση από την Κομισιόν και θα πάμε σε παράταση. Επειδή όμως θα βρούμε το πρόβλημα στο μέλλον θα πρέπει στην χώρα μας να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις γιατί μειώνεται ο αριθμός των ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο στις μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων των εκτροφών, ενώ ήδη ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δυσμενή οικονομική θέση.

Τις ημέρες του Πάσχα στο παρελθόν είχαμε μια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αυγών. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί φέτος η αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές κατηγορίες αυγών. Αυτή την εποχή στην απλή κατηγορία τα 6 αυγά έχουν μια τιμή λιανικής από 1,30 ευρώ έως 1,80 ευρώ κατά μέσο όρο, η οποία όπως σας είπα δεν καλύπτει την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής».

Τελευταία νέα
24/02/2023 04:03 μμ

Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, ένα θέμα που πρώτος ο ΑγροΤύπος το ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ. 

Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς. 

Για το πρόβλημα η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τόνιζε την μεγάλη ανησυχία των μελών της λόγω του προβλήματος της διαφοράς ΦΠΑ αγορών - πωλήσεων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Π.Ε.Ο.Π.Π. παρόλη την βοήθεια της κυβέρνησης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το μέτρο που πάρθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, για αλλαγή του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Το μέτρο μπορεί να είναι σωστό για τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας αλλά όχι για τον δικό μας κλάδο της εντατικής πτηνοτροφίας. Τα πτηνοτροφεία παραλαμβάνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ημέρα της ζωής τους μαζί με τις ζωοτροφές όλης της εκτροφής. Στο τέλος του κύκλου εκτροφής είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν τα ζωντανά ορνίθια στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε προς σφαγή, σε προσυμφωνημένες τιμές. Το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορα ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών (6%) και των ζωντανών πουλιών (13%).

Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή των τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη. Επίσης πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα ποσά για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Πρόταση της Π.Ε.Ο.Π.Π. είναι η εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις για να ανασάνει η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να νομοθετηθεί πριν την διάλυση της παρούσας βουλής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «όσο περνάει ο καιρός τα χρέη αυξάνουν για τους πτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα από αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγχώρια παραγωγή κρέατος κοτόπουλου».

02/02/2023 02:41 μμ

Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν μαζική κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα με σκοπό να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «το Σάββατο (4/2/2023) θα υπάρξει πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων στην Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα κατέβουν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών. Στην συνάντηση θα υπάρχει και εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ.

Οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς. Είναι αδικία για τις εταιρείες που δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους και για τους παραγωγούς που βγαίνουν πάντα χρεωμένοι».

25/01/2023 11:43 πμ

Όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο η επιδότηση για τις ζωοτροφές δεν είναι ακατάσχετη. Αυτό έφερε μεγάλες αντιδράσεις από κτηνοτροφικούς συλλόγους. 

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι θα έχουν και οι πτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), αυτή την στιγμή οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς.

Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν. 

Τελικά την επιδότηση των ζωοτροφών δεν θα μπορέσουν να την εισπράξουν οι πτηνοτρόφοι αλλά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα με το ΦΠΑ και αυτό θα μπλοκάρει την ενίσχυση στις ζωοτροφές. Θα έπρεπε την όλη διαδικασία να την σχεδίαζε το ΥπΑΑΤ για να μην είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ) δεν έχει πολλές αρμοδιότητες». 

30/12/2022 09:43 πμ

Διευκρινίσεις για το εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών παρέχει με εγκύκλιό της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος του τμήματος, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.

α) Όσον αφορά τις ενεργές εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια, έχει παρέλθει το μεταβατικό διάστημα για την εγγραφή ή επικαιροποίηση των στοιχείων τους, κατά περίπτωση, στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών. Στους ιδιοκτήτες μονάδων των εν λόγω κατηγοριών που δε συμμορφώνονται θα επιβάλλεται, εφεξής, διοικητικό πρόστιμο περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ν. 4235/2014 (άρθρο 23, παράγραφος δ - τομέας υγείας των ζώων, σημείο 3). Παράλληλα, η υπηρεσία θα προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων και σε διαγραφή από το σύστημα Traces των μονάδων αυτών.

β) Δεδομένης της λήξης της μεταβατικής περιόδου για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκτροφών ωοτόκων ορνίθων που είχαν λάβει στο παρελθόν έγκριση και κωδικό αριθμό βάσει του π.δ. 216/2003, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καλούνται να ταυτοποιήσουν τις εκμεταλλεύσεις που έχουν διακόψει μόνιμα τη λειτουργία τους και να προχωρήσουν σε καταχώριση ημερομηνίας οριστικής διακοπής σε όσες έχουν μεταπέσει στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο από την παλιά βάση, κατόπιν ανάκλησης της σχετικής έγκρισης και του κωδικού αριθμού. Εάν δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση στο ηλεκτρονικό σύστημα όλων των προαπαιτούμενων πεδίων που επιτρέπουν την καταχώριση ημερομηνίας οριστικής διακοπής, θα αποστέλλεται σχετικό αίτημα στην υπηρεσία μας αναφέροντας τουλάχιστον το ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο/επωνυμία και το πατρώνυμο (φυσικά πρόσωπα) του ιδιοκτήτη, ενώ ταυτόχρονα θα επισυνάπτεται η απόφαση ανάκλησης της έγκρισης και του κωδικού αριθμού. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμες ούτε οι ανωτέρω ελάχιστες πληροφορίες, η εκμετάλλευση θα διαγράφεται ολοκληρωτικά από το σύστημα και ο κωδικός θα δύναται να επαναχορηγηθεί.

γ) Η διάρκεια τυχόν προσωρινής διακοπής της δραστηριότητας μιας εκμετάλλευσης δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα έτος. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, θα πρέπει να καταχωρίζεται η οριστική διακοπή της στο ηλεκτρονικό σύστημα.

δ) Ως λειτουργούσες εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δύναται να εγγράφεται στο μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που πληροί τις απαιτήσεις περί ευζωίας ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει την αδειοδοτημένη (βλ. σχετ. 2 και 3), νοούνται οι εκμεταλλεύσεις εκείνες που βρίσκονταν σε λειτουργία την ημερομηνία δημοσίευσης της ανωτέρω σχετ. 1 απόφασης, δηλαδή στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

ε) Δεν πρέπει να παραλείπεται η συμπλήρωση των στοιχείων των θαλάμων στο ηλεκτρονικό μητρώο, όπως έχει ήδη τονιστεί από την υπηρεσία μας, ειδάλλως η εγγραφή της εκμετάλλευσης θεωρείται ελλιπής. Για τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές πρέπει άμεσα να ελέγξουν το μητρώο και να διορθώσουν τυχόν τέτοιες εγγραφές.

στ) Όταν τιμολόγια, ζυγολόγια ή λοιπά έγγραφα που τεκμηριώνουν την πυκνότητα εκτροφής στις λειτουργούσες εκμεταλλεύσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων δεν είναι διαθέσιμα ή αποδεικνύουν υπέρβαση της επιτρεπόμενης δυναμικότητας βάσει των διατάξεων περί προστασίας των ζώων, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει υπεύθυνα και θα περιγράφει την λεπτομερή παραγωγική διαδικασία που θα ακολουθείται, συμπεριλαμβανομένων των αραιώσεων [αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά την είσοδο, αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά την αραίωση (πρώτη, δεύτερη τρίτη κλπ. ανάλογα με τον αριθμό καιτο βάρος), χρονικό στάδιο αραίωσης (πρώτης, δεύτερης, τρίτης κλπ), αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά τη σφαγή, ύψος εκτιμώμενης θνησιμότητας στα διάφορα χρονικά στάδια της εκτροφής κ.λπ].

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογίζεται η πυκνότητα εκτροφής σε όλα τα στάδια και θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. 

ζ) Προκειμένου να υπολογιστεί η ωφέλιμη επιφάνεια του θαλάμου, πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίζεται κάτοψη με τις διαστάσεις του και σχεδιάγραμμα ή τουλάχιστον μέγεθος και αριθμός των στοιχείων του εξοπλισμού (ποτίστρες, ταΐστρες κλπ), του οποίου το συνολικό εμβαδό πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί, προκειμένου να αφαιρεθεί από το εμβαδό του θαλάμου. Τα ανωτέρω ισχύουν εξίσου και για τυχόν εξοπλισμό που απομακρύνεται και επανατοποθετείται κατά διαστήματα (π.χ. ανυψούμενες ταΐστρες).

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

21/12/2022 10:48 πμ

Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) που καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ πουλερικών και υδρόβιων πτηνών είναι αυξημένα, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ (EURL).

Σημειώνεται ότι η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε έξαρση λόγω του χειμώνα. Η EFSA επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε κάποια ανάπαυλα ανάμεσα στα δύο κύματα της επιδημίας, αφού ο ιός δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι. Αλλά και το φθινόπωρο η επιδημία φάνηκε να επιδεινώνεται σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Ενώ ο αριθμός των ανιχνεύσεων του ιού HPAI σε αποικίες αναπαραγωγής θαλάσσιων πτηνών μειώθηκε από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος 2022), ο αριθμός των κρουσμάτων σε υδρόβια πτηνά και πουλερικά έχει αυξηθεί. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα πουλερικά από το καλοκαίρι εκτιμάται ότι συνδέεται με την εξάπλωση του ιού μέσω των υδρόβιων πτηνών.

Κατά το πρώτο έτος της επιδημίας, που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, κοινοποιήθηκαν συνολικά 2.520 κρούσματα σε πουλερικά, 227 σε πτηνά σε αιχμαλωσία και 3.867 ανιχνεύσεις σε άγρια πτηνά σε 37 ευρωπαϊκές χώρες. 

Περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά θανατώθηκαν στις πληγείσες φάρμες. Εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των πτηνών που σφαγιάστηκαν είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το νούμερο τα πτηνά που σφαγιάστηκαν προληπτικά γύρω από τις εστίες της νόσου.

Στην τρέχουσα περίοδο αναφοράς, μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρθηκαν 1.163 ανιχνεύσεις ιού HPAI σε 27 ευρωπαϊκές χώρες σε πουλερικά (398), σε αιχμαλωσία (151) και άγρια πτηνά (613). 

Τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η EFSA ότι ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στα πουλερικά, με πιθανή περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, κυρίως σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πτηνών σε εκτροφές.

19/12/2022 05:12 μμ

Συνάντηση είχε, τη Δευτέρα (19/12/2022), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) και τις τοπικές οργανώσεις πτηνοτρόφων κρεατοπαραγωγής από όλη την χώρα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Αλεξίου, πρόεδρος της ΠΕΟΠΠ, «ακούσαμε στην συνάντηση υποσχέσεις αλλά όχι λύσεις. Εκφράζουμε την πικρία και την αγανάκτηση των πτηνοτρόφων μελών των ενώσεών μας για την μη επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. 

Αν και στα λόγια εμφανίζεται ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου λόγω της σημαίνουσας θέσης της ελληνικής πτηνοτροφίας στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία των υποσχέσεων έχουν αποδειχτεί κούφια λόγια. 

Ακόμη και ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης επιχορήγησης λόγω του πολέμου που αποφασίστηκε είναι εις βάρος της πτηνοτροφίας. Συζητούσαμε για διάθεση 15 εκατ. ευρώ στην πτηνοτροφία και τελικά με την κατανομή που έγινε θα καταβληθεί μικρότερο ποσό και από το πρώτο πακέτο ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών του 2%. Ζητάμε επαναφορά ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου. Για παράδειγμα ο κάθε παραγωγός έχει ένα μέσο τζίρο 3,1 ευρώ ανά τεμάχιο. Θελουμε κατά ελάχιστο 0,07 ευρώ ανά παραδοτέο πτηνό για την χρονική περίοδο υπολογισμού της ενίσχυσης, με συμπληρωματική πληρωμή εντός Ιανουαρίου. Επίσης στις 31/12 κλείνει και ο πρώτος κύκλος πληρωμών για την αγορά ζωοτροφών, με ένα μεγάλο ποσοστό 23% να μην έχει καταφέρει να εισπράξει την ενίσχυση. Είναι ο ορισμός της αδικίας στα μάτια των συναδέλφων μας που δεν κατάφεραν να πάρουν την ενίσχυση με την εμπλοκή που υπάρχει στους κατόχους πτηνοτροφικών εκμεταλεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγοΤύπο ότι «στον προηγούμενο κύκλο του Αναπτυξιακού υπήρχε τροποποιητική απόφαση που επέτρεπε την ένταξη της πτηνοτροφικής μονάδας. Στο τρέχων κύκλο που κλείνει στις 31/12 δεν ανανεώθηκε η τροποποιητική με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν πτηνοτροφικές μονάδες για ίδρυση και επέκταση παρά μόνο για εκσυγχρονισμό. Για πια ανάπτυξη μιλάμε όταν δεν μπορεί να μπει ο βασικός κλάδος της διατροφής των Ελλήνων καταναλωτών; Ζητάμε επανένταξη της εντατικής πτηνοτροφίας σε όλους τους Αναπτυξιακούς γιατί ο κλάδος θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται για να αντέξει τον ανταγωνισμό από τις άλλες χώρες.  

Η έλλειψη ρευστότητας στις πτηνποτροφικές μονάδες είναι μεγάλη από τότε που αποφάσισαν να μειώσουν τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές αγοράζονται με 6% ΦΠΑ και τα ζώντα ζώα πωλούνται με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί κρέατος κοτόπουλου να είναι πάντα χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους οι παραγωγοί δεν έχουν δυνατότητα να αποδόσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει. Ο νόμος για νωπά και ευαλλοίωτα δεν εφαρμόζεται. Ζητάμε εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και ζώντων ζώων στο 6%».

συνέντευξη πτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο

Ο κ. Ευάγγελος Μαυρίδης, πρόεδρος Ένωσης Πτηνοτρόφων Μακεδονίας, ανέφερε ότι «για την έκπτωση της φορολογίας 50% λόγω συμβολαιακής οι εταιρείες δεν επωφελούνται από την διάταξη του νόμου γιατί αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού ο υφυπουργός μας ανέφερε ότι αναμένεται η υπογραφεί συμφωνίας με την Ινδία που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος».

Όπως επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Τζίμας, από την Οργάνωση Παραγωγών - Η Πίνδος, «δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για αυτή την απόφαση με το ΦΠΑ. Δεν μας εξηγεί κανένας γιατί δεν θέλουν να την υπογράψουν. Είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν εισέπραξε καμιά ενίσχυση λόγω της πανδημίας COVID. Επίσης δεν έχουμε καμιά ενίσχυση (τσεκ) όπως έχουν άλλοι κλάδοι. 

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το υψηλό κόστος ενέργειας και θέρμανσης. Η κυβέρνηση λέει ότι το υγραέριο δεν θα πάρει επιδότηση. Επίσης στο ρεύμα η 1 KW από 7 λεπτά έχουν φτάσει στα 15 λεπτά. Σε μια περιοχή που η θερμοκρασία είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου η πτηνοτροφία θέλει να φτάσουμε στους 33 έως 27 βαθμούς καταλαβαίνεται πόση ενέργεια χρειάζονται οι μονάδες για να θερμάνουν την εγκατάσταση».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, «υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε όλα τα μέλη των Συλλόγων. Ήδη έχουν κλείσει τρεις μονάδες στη δυτική Ελλάδα, δυναμικότητας 80.000 πτηνών η καθεμία».

Όλοι οι πτηνοτρόφοι τόνισαν ότι από τον Μάρτιο του 2020 οι εκτροφές λειτουργούν με χαμηλή κερδοφορία. Ήρθε και το ενεργειακό κόστος και έδωσε την χαριστική βολή. Τα σούπερ μάρκετ οι προσφορές στο κρέας κοτόπουλου από 1,99 πήγαν στα 2,99 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί δεν πήραν χρήματα από αυτή την αύξηση. 

Δίνουμε προθεσμία στο ΥπΑΑΤ μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 για να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Αν δεν δούμε λύσεις και δεν εισακουστούμε θα αναλάβουμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Εμείς δεν μιλάμε για ανώδυνες απεργίες αλλά για να σταματήσουμε τις σφαγές κοτόπουλων. Αν είναι είναι να διαλέξουμε από την πτηνοτροφία ή τις οικογένειές μας εμείς θα επιλέξουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. 

14/12/2022 01:33 μμ

Συνάντηση στο ΥπΑΑΤ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (19/12) μεταξύ των πτηνοτρόφων και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Στη συνάντηση από την πλευρά των πτηνοτρόφων έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) και οι τοπικές οργανώσεις παραγωγών από όλη την χώρα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «ο κλάδος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα που απειλούν την βιωσιμότητα των εκτροφών. Στη συνάντηση που θα γίνει στο ΥπΑΑΤ περιμένουμε να υπάρξουν άμεσα λύσεις.

Βασικό πρόβλημα είναι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές σε σχέση με τις πωλήσεις που κάνουν οι πτηνοτρόφοι. Αυτή την στιγμή οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς. 

Ζητάμε ακόμη παρέμβαση στην αγορά προπανίου που χρησιμοποιούμε στις εκτροφές. Αυτή την στιγμή το κόστος είναι απαγορευτικό και έρχεται ο χειμώνας. Η μεσοσταθμική επιβάρυνση που έχουν οι πτηνοτρόφοι από την αύξηση τιμής σε προπάνιο και πέλετ (οι δύο συνηθέστερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για θέρμανση στα πτηνοτροφία) είναι της τάξης των 0,8 - 0,12 ευρώ ανά πτηνό ανά εκτροφή για τις 4 εκτροφές τον χρόνο (στοιχεία του 2021) κατά τις οποίες γίνεται αυξημένη χρήση θέρμανσης.

Θέλουμε επίσης ενημέρωση για το επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά το net metering στις αγροτικές εγκαταστάσεις. Το όριο των 10 KW που συζητά η κυβέρνηση δεν καλύπτει τις ανάγκες της πτηνοτροφίας.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Επίσης ζητάμε νομοθετική παρέμβαση για δραστική μείωση των δημοτικών τελών και αποσύνδεσή τους από τα τετραγωνικά της σταυλικής εγκατάστασης.

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις αδειοδοτήσεις των εκτροφών λόγω της εγγραφής στο μητρώο των εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών. Αυτή την στιγμή υπάρχουν καταγγελίες ότι με την εγγραφή παύει να ισχύει η αδειοδότησή τους ως υφίστανται μέχρι πρότινος ή απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα. Αφορούν μονάδες που είτε δεν έχουν κωδικό εκμετάλλευσης είτε δεν έχουν ολοκληρώσει την αδειοδότησή τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είτε βρίσκονται σε περιοχές που έχουν γίνει προβληματικές (π.χ. κοντά σε οικισμούς που έχουν επεκταθεί, νέους αυτοκινητοδρόμους, νέες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όλα μεταγενέστερα των πτηνοτροφείων).

Επίσης ο κλάδος της πτηνοτροφίας βγαίνει εκτός ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο».

18/11/2022 02:59 μμ

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), την οποία συνυπογράφουν όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις πτηνοτρόφων της χώρας, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις στις ζωοτροφές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Αλεξίου, πρόεδρος της ΠΕΟΠΠ, «στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για ζωοτροφές μοιράστηκαν συνολικά 50 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο πακέτο θα μοιραστούν 89 εκατ. ευρώ. Θα περιμέναμε ότι θα διπλασιαζόταν το κονδύλι που θα έδιναν για την πτηνοτροφία. Όμως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος κατανομής των χρημάτων. Έτσι από 7 εκατ. ευρώ που πήραν οι πτηνοτρόφοι στο πρώτο πακέτο τώρα θα πάρουν 2 - 3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα μισά χρήματα θα πάνε στην πτηνοτροφία για ζωοτροφές σε σχέση με την προηγούμενη πληρωμή, όταν όλοι οι άλλοι κλάδοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα. Επίσης να αναφέρουμε ότι ένα ποσοστό 23,6% των ΑΦΜ (πτηνοτρόφοι) δεν έλαβαν καμιά ενίσχυση με το πρώτο πακέτο. Μιλήσαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και κατάλαβαν ότι έγιναν λάθη αλλά δεν είδαμε να διορθώνονται και αυτοί οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα καμιά ενίσχυση και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να πάρουν ούτε στη νέα πληρωμή». 
 
Η επιστολή της ΠΕΟΠΠ αναφέρει τα εξής: 
Η πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί τον πιο αναπτυγμένο και εξελισσόμενο κλάδο της ζωικής παραγωγής κάνοντας τη χώρα μας αυτάρκη σε προϊόντα κοτόπουλου σε ποσοστό 80% και αναπτύσσοντας τα τελευταία χρόνια και έναν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα τελευταία δυο χρόνια η πτηνοτροφία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των δημητριακών, το οποίο μεγάλωσε με την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η ετήσια επιβάρυνση της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και το 2022 τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το κόστος επιβαρύνθηκε με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Η συμβολή της πολιτείας μέχρι σήμερα θεωρείται πολύ μικρή και δεν καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Κύριοι Υπουργοί
Μόνο με κατάφωρη αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων μπορεί να χαρακτηριστεί η διαπίστωση των τελευταίων ημερών αναφορικά με την κατανομή των κονδυλίων για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ζωοτροφών.

Ενώ το ύψος της ενίσχυσης για όλη την κτηνοτροφία έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη κατανομή 2% και παρά τις υποσχέσεις που είχαν επανειλημμένα δοθεί, παραδόξως στον κλάδο της πτηνοτροφίας αντί του διπλασιασμού μειώθηκε στο ήμισυ. 

Αυτό χωρίς καμία απόλυτος εξήγηση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Προφανώς η κατανομή έγινε με αλλά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντικειμενική, οικονομική και ποσοτική ζημιά του κάθε κλάδου της ζωικής παραγωγής και ο νοών νοείτω.

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πρώτη κατανομή (2%), όπου περισσότερο από το 20% των πτηνοτρόφων δεν έχει ακόμα πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες, ενώ έχει εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα παρόλο που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα προϋπολογισθέντα.

Ενδεχόμενος η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να μην ενδιαφέρεται για την ασφαλή επισιτιστική επάρκεια του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα κοτόπουλου, καθώς επίσης να θέλει να τιμωρήσει την οργανωμένη παραγωγή ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων και το σύνολο των πτηνοτρόφων της χώρας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η πτηνοτροφία δεν άνηκε ούτε ανήκει στην βασική ενίσχυση, ούτε στις συνδεδεμένες της ΚΑΠ, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση.

Διαμαρτυρόμενοι έντονα, ζητάμε πριν να είναι αργά να άρετε την αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας αυτά που μας αναλογούν και τίποτα περισσότερο και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι σε βάρος οποιουδήποτε άλλου κλάδου της ζωικής παραγωγής.

01/11/2022 09:48 πμ

Να άρει τους περιορισμούς για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ώστε να είναι δυνατή η αγορά αγροτικών ελκυστήρων (τρακτέρ) με μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, καλεί ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «κλειδί για την ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας είναι η τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Συνεπώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας που αφορούν στην ενίσχυσή της, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές της και να προσαρμόζονται στις συνθήκες που ευνοούν την απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται. 

Ωστόσο, σύμφωνα με διαμαρτυρίες μελετητών και αγροτών η υποβολή προτάσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022 για επενδύσεις στην Αγροδιατροφή, Πρωτογενή Παραγωγή & Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων δεν ευνοείται, διότι, επιμέρους διατάξεις του νόμου περιορίζουν τις δαπάνες σε αγροτικό εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την προκήρυξη του νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ Β/5130/1.10.2022, άρθρο 6Α) για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, δεν δύναται να ενισχυθούν δαπάνες για αγροτικό εξοπλισμό, δηλαδή γεωργικούς ελκυστήρες και παρελκόμενα μηχανήματα, πάνω από το 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους των.

Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, αποτρέπει σημαντική μερίδα αγροτών επενδυτών από το να καταθέσουν προτάσεις υπαγωγής και ενίσχυσης, καθώς το κύριο ενδιαφέρον τους αφορά στην απόκτηση σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων και εξειδικευμένων παρελκόμενων. Αυτά, λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν, όπως η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και η αποτελεσματικότερη στρεμματική απόδοση, συμβάλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τόσο στόχο των επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, άλλα και ζητούμενο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης οδηγούν σε δυσθεώρητη αύξηση του κόστους παραγωγής». 

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλουν τους περιορισμούς στις επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό;
2. Αν όχι προτίθεσθε να εξετάσετε τους ανωτέρω ισχυρισμούς και να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις;

27/10/2022 04:56 μμ

Για τις προτεραιότητες της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ) και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά το προεδρείο της.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Χριστιάνας Καλογήρου, της ηγεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και άλλων αξιωματούχων, οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής εστίασαν στους τέσσερις πυλώνες των πολιτικών που θέτει η Διεπαγγελματική ως προτεραιότητες:

1. Οικονομική στήριξη του κλάδου έναντι της κρίσης ακρίβειας

2. Ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής

3. Εκσυγχρονισμός της παραγωγής με βάση τις διεθνείς τάσεις

4. Εξωστρέφεια του κλάδου

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ, «αναφέραμε στον υπουργό ότι ο κλάδος έχει αγνοηθεί όλο αυτό το διάστημα και από την έναρξη της πανδημίας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της χώρας μας να αποδεσμευτούν εκτός από εθνικούς πόρους και κοινοτικά κονδύλια για να ενισχυθεί ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και μαζί με αυτόν η παραγωγή αυγών. Επίσης έγινε συζήτηση για το πρόβλημα με τους ελέγχους του ισοζυγίου των αυγών. Αναφέραμε ακόμη το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις στον κλάδο, αφού ο Αναπτυξιακός έχει μειωμένα πλαφόν. Θα γίνει προσπάθεια το επόμενο διάστημα για την συνέχιση των επαφών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μέσω της ΕΔΟΑΠΑ».   

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο μας με ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση αλλά και με απόλυτη επίγνωση των συσσωρευμένων προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του αυγού τα τελευταία, πολλά χρόνια», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΠΑ κ. Γιάννης Βλαχάκης. Όπως εξήγησε, «στα προβλήματα του κόστους παραγωγής, της υψηλής φορολογίας, της έλλειψης ρευστότητας, της πολυνομίας και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, της απουσίας επενδυτικών κινήτρων και, κυρίως, της συστηματικής παράνομης εισαγωγής, «ελληνοποίησης» και «αναβάθμισης» αυγών, που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και χρόνια, έχουν πλέον προστεθεί και σοβαροί εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της ενέργειας, των μεταφορικών, των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας, έναντι των οποίων ο κλάδος δεν μπορεί να προστατευτεί χωρίς τη γενναία στήριξη της Πολιτείας». 

Ο κ. Βλαχάκης πρόσθεσε: «Με την νομιμοποίηση που της δίνει το θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, η ΕΔΟΑΠΑ θα είναι στο εξής ο επίσημος συνομιλητής και συνεργάτης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων όσο και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του κλάδου, ώστε να ανταποκριθεί στα διεθνή κελεύσματα για σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς παραγωγή και μεταποίηση. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει, για αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα θα απευθύνουμε προσκλητήριο στους συναδέλφους που δεν συμμετέχουν ακόμα στην ΕΔΟΑΠΑ να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους για τα κοινά μας συμφέροντα». 

Τα μέλη του προεδρείου της Διεπαγγελματικής στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των αυγοπαραγωγικών επιχειρήσεων στα πρότυπα των ενισχύσεων που δόθηκαν σε άλλους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς όπως τόνισαν ο κλάδος έως σήμερα δεν έχει στηριχθεί έναντι των επιπτώσεων πανδημίας και ακρίβειας, κάτι που αναγνώρισε και ο Υπουργός. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να επανέλθει εντός του Νοεμβρίου με συγκεκριμένη πρόταση στήριξης του κλάδου, αφού θα έχει διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα προσαρμογής του κλάδου σε ευρωπαϊκές πολιτικές που στοχεύουν να μεταρρυθμίσουν την αυγοπαραγωγή, όπως η σταδιακή κατάργηση των κλωβοστοιχιών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να συνεργαστούν στενά ώστε αφενός να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τους παραγωγούς στην προσπάθεια μετασχηματισμού και αφετέρου να υπάρξουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα που θα λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του κλάδου στην Ελλάδα σήμερα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλους ανεξαιρέτως του ανθρώπους του κλάδου, μεθοδικά και συστηματικά, και είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου ως ο ανοιχτός χώρος συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφορίων και τεχνογνωσίας για το αυγό και τα προϊόντα του, ώστε να συμβάλουμε στον καλύτερο συντονισμό του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, στην πληρέστερη αξιοποίηση του δυναμικού των προϊόντων και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας συνολικά», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΠΑ κ. Παναγιώτης Φραγκούλης.

19/10/2022 09:04 πμ

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι η Μελέτη Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου ΑΑΤ.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους δυνητικούς δικαιούχους για το σχεδιασμό της πρότασής τους και την κατάθεση άρτιου φακέλου υποψηφιότητας μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών για την 31η Οκτωβρίου 2022. Η λήξη υποβολής αιτήσεων ορίστηκε για 30η Δεκεμβρίου 2022

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις ΜμΕ, εγγεγραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης ανήκουν σε μια από τις παρακάτω νομικές μορφές:
Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.),
Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.),
Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών,
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ),
Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και
Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα.
Δικαιούχοι μπορούν να είναι και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και ανηκουν σε μία από τις ανωτέρω μορφές, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
Επενδύσεις για αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και σχετικών άυλων δαπανών.
Επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14 του τμήματος 1). Αναδιάρθρωση πολυετών/δενδρωδών καλλιεργειών:
Εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας
Προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων
Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης (γραμμική φύτευση - παλμέτα)

Διαβάστε την μελέτη (εδώ)

18/10/2022 05:20 μμ

Στα Άγραφα βρέθηκε την Τρίτη (18/10) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρέστη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τους Δήμους Αγράφων Ευρυτανίας, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αργιθέας Καρδίτσας.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. 

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η απειλή της ερήμωσης στην χώρα μας λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές και για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τον περασμένο Μάιο είχε προηγηθεί η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 δημάρχους του δικτύου ορεινών δήμων - «το κοινό των ορεινών», όπως ονομάστηκε - κατά την οποία είχαν συζητηθεί θέματα όπως η πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τους μικρούς ορεινούς δήμους της χώρας, οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών. Ακολούθησε η δημιουργία διυπουργικής επιτροπής με σκοπό την εκπόνηση «στρατηγικού σχεδίου ορεινότητας» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός καλύπτει τους τρεις δήμους των Αγράφων, δηλαδή τους δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), αφορώντας πρωτίστως τους σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους (14.784) και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν.
Δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει έως σήμερα ξεκάθαρη πολιτική για τις ορεινές περιοχές, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την άμεση επανένταξη των Αγράφων στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια, μιας σημαντικής ορεινής περιοχής στην νότια απόληξη της Πίνδου, με διακριτή γεωγραφική, παραγωγική, πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα.

Το ΕΑΠ Αγράφων είναι το επόμενο εμβληματικό βήμα υλοποίησης της δέσμευσης που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους 33 Δημάρχους ορεινών Δήμων. Για πρώτη φορά μια εθνική στρατηγική για την ορεινότητα με στόχο την έξοδο της ορεινών δήμων της Ελλάδας από τη διαχρονική γεωγραφική απομόνωση και την πληθυσμιακή και παραγωγική ερήμωση που βίωσαν επί δεκαετίες. Οι ορεινοί Δήμοι της χώρας καταλαμβάνουν το 20% της ελληνικής επικράτειας (26.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και κατοικούνται από το 2% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 200.000).

Πιο συγκεκριμένα, με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων η κυβέρνηση προσθέτει στα 65 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί έως σήμερα στους 3 Δήμους, επιπλέον 90 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε τρεις άξονες: στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας με 32 εκατ. ευρώ, και την κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν στα Άγραφα και στους 3 Δήμους να συντελεστεί στα επόμενα χρόνια σειρά έργων που θα στηρίξουν και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα χρηματοδοτηθούν έργα οδικών δικτύων που θα βγάλουν την περιοχή από την απομόνωση χωρίς να αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, αντιπλημμυρικά έργα, δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, ψηφιακές υποδομές, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κίνητρα για στελέχωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης και ενδυνάμωση των δήμων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της έρευνας στην περιοχή σε θεματικές όπως η γεωλογία, η βιοποικιλότητα, η δασοπονία, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η ανθοκομία, κ.λπ. Η δικτύωση με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την πανεπιστημιακή κοινότητα θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης ενδιαφέροντος για τους ερευνητές, δημιουργώντας μια νέα οικονομία στα Άγραφα, ενώ οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της περιοχής. Με τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τις δράσεις για αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής θα προστατευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη επενδύσεων.

13/10/2022 01:18 μμ

Με μεγάλη καθυστέρηση αναγνωρίστηκε τελικά η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Βλαχάκη.

Μάλιστα η αναγνώρισή της συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ, «ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι οι ελληνοποιήσεις αυγών. Υπάρχει πρόβλημα με την λειτουργία στο σύστημα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που μετρά τα ισοζύγια αυγών. Στην πράξη δεν λειτουργεί αν εδώ και ένα χρόνο είναι νόμος του κράτους η διαδικτυακή σύνδεση των επιχειρήσεων παραγωγής, συλλογής, συσκευασίας και εμπορίας αυγών στην εφαρμογή «Άρτεμις». Η Διεπαγγελματική θα αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα γιατί μόνο με ελέγχους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα μειωμένα κονδύλια που του αναλογούν στα επενδυτικά προγράμματα (Αναπτυξιακός, ΠΑΑ κ.α.). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ενόψει και της αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την αυγοπαραγωγή με κλωβοστοιχίες. Επίσης πολλές εκτροφές πρέπει να γίνουν βιολογικές. Από το 2027 αλλάζουν πολλά στον κλάδο και χρειάζεται κονδύλια για να γίνουν επενδύσεις. Θα πρέπει να αυξηθούν οι εκτάσεις στις εκτροφές και χρειάζονται χρήματα. Ο χρόνος δεν είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική».  

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΑΠΑ αναφέρει τα εξής:

Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το αυγό συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, καθώς ένα αυγό προσφέρει στον οργανισμό 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως δεν τα καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, παρότι είναι απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής και οικονομικής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Στα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αυγά περιλαμβάνονται η χολίνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών, το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών.

Παράλληλα με τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, που βοηθά στη διατροφική υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι ευκαιρία για... διπλή γιορτή, καθώς συμπίπτει με την αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Με την Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06.10.2022, η ΕΔΟΑΠΑ αναγνωρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών και εγγράφηκε στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων. 

Έτσι πλέον ο τομέας των αυγών αποκτά πιο ισχυρή φωνή για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, παραγωγούς, εμπόρους και μεταποιητές αυγών, με στόχο ο κλάδος που πέρασε από πολλές δοκιμασίες τα προηγούμενα χρόνια να ενισχυθεί ουσιαστικά και να αυξηθεί η παραγωγή ελληνικών αυγών και, κατ’ επέκταση η κατανάλωση τους.

Μεταξύ των στόχων της ΕΔΟΑΠΑ είναι η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες και η προσέλκυση νέων παραγωγών, η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας, η ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής, η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να στείλει ένα πρώτο μήνυμα για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκινάει το έργο της, με στόχο να κάνει πράξη το διεθνές μήνυμα της ημέρας: Τρώμε αυγά για να έχουμε καλύτερη ζωή!

10/10/2022 11:16 πμ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του υπουργού κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του υφυπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου, με εκπροσώπους του Συλλόγου Πτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, βρήκαν ικανοποιητική ανταπόκριση σε αρκετά από αυτά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστείδης Λεβεντάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων Κρήτης, «στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για ζωοτροφές, που ήταν στο 2% επί του τζίρου, τα μισά μέλη μας δεν εισέπραξαν τα ποσά. Κανείς δεν μας ενημέρωσε επίσημα γιατί έγινε αυτό. Οι ζωοτροφές στην πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής είναι ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους παραγωγής. Τα πουλιά θέλουν κυρίως καλαμπόκι και σόγια. Από τα 300 ευρώ ο τόνος έφτασαν τα 600 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό. Επίσης στην Κρήτη τα κοτόπουλα τα σφάζουμε στις 70 ημέρες αντί στις 40-45 ημερών που είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή έχουμε διπλάσια ζήτηση για ζωοτροφή. 

Ένα ακόμη πρόβλημα που συζητήσαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι η έλλειψη εργατών γης, η οποία είναι μεγάλο «αγκάθι» για όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας στην Κρήτη. Ο υπουργός μας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα φέτος από εργάτες που θα έρθουν από την Ασία.

Ζητήσαμε ακόμη να γίνει ένα «μίνι» Αναπτυξιακός που θα αφορά επενδύσεις με προϋπολογισμό μέχρι 150.000 ευρώ. Μικρότερα ποσά επένδυσης για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι πτηνοτρόφοι στο πρόγραμμα. Σήμερα η χρηματοδότηση είναι περίπου στο 50% και τα ποσά της ιδιοχρηματοδότησης είναι μεγάλα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το ΥπΑΑΤ μας ανέφερε ότι θα εξετάσει το θέμα».

06/10/2022 03:35 μμ

Ξεκίνησε, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Όμως με έκπληξη οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ανακάλυψαν ότι στην σχετική πρόσκληση μένει εκτός η χρηματοδότηση για δημιουργία νέων μονάδων. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση και όταν ανακοινώθηκε η σχετική πρόσκληση για επενδύσεις αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου, είδαμε ότι η δημιουργία νέων μονάδων μένει εκτός χρηματοδότησης. Επιλέξιμες είναι μόνο επενδύσεις για αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων (χρηματοδότηση 40%). Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για αυτή την απόφαση. 

Αυτή την περίοδο πολλές παλιές μονάδες αναγκάζονται να κλείσουν γιατί δεν είναι παραγωγικές. Εμείς δεν διαφωνούμε για χρηματοδότηση επένδυσης με στόχο την αναβάθμιση της μονάδας. Είναι γνωστό όμως ότι παλιές εγκαταστάσεις, που είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν είναι εφικτό να αναβαθμιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι χρειάζονται οι πτηνοτροφικές μονάδες για να γίνουν βιώσιμες, ο κ. Δεληκωνσταντής ανέφερε ότι «για να επιβιώσει μια πτηνοτροφική μονάδα κρεατοπαραγωγής στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαθέτει πρώτα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο. Για 90.000 κοτόπουλα πριν λίγα χρόνια ήθελες κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, σήμερα θες πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει η μονάδα να διαθέτει σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για να μπορεί να απασχολεί λιγότερους εργάτες γης».

Μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε. «ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εκτροφές. Όμως θα πρέπει να αυξηθεί η επιλέξιμη ισχύ γιατί με αυτό που ισχύει σήμερα το φωτοβολταϊκό δίνει ενέργεια μόλις για μια πομώνα.

Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη. Κάθε πουλί από 10 λεπτά που χρειαζόταν πέρσι έχει αυξηθεί φέτος στα 19 λεπτά. Το γκάζι (υγραέριο) από 0,88 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρσι έχει φτάσει φέτος στα 1,02 ευρώ και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,22 ευρώ. Τα πέλετ από φλοιό ηλιόσπορου, πουχρησιμοποιούμε στην πτηνοτροφία από 0,16 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι έχουν φτάσει στα 0,30 ευρώ.

Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις που να διαθέτουν καλή μόνωση και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με τον συμψηφισμό του ρεύματος που θα γίνει θα καλύψουμε το κόστος ψύξης των ανεμιστήρων το καλοκαίρι. Επίσης με τα ηλεκτρικά κανόνια (αερόθερμα) που ήδη χρησιμοποιούν στην Ολλανδία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος θέρμανσης». 

04/10/2022 04:35 μμ

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία Κοτόπουλα Αγγελάκης, με απώτερο σκοπό και στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή της, να αυξήσει τους κωδικούς προϊόντων της και να επεκτείνει τα μερίδιά της στην αγορά και του εξωτερικού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θάνος Αγγελάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της «Κοτόπουλα Αγγελάκης», οι επενδύσεις αφορούν στα εξής:

  • 7,5 εκατ. ευρώ για διπλασιασμό της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου στα 5.000 κοτόπουλα την ώρα
  • 7,5 εκατ. ευρώ για νέους ψυκτικούς θαλάμους
  • 2,5 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου ζωοτροφών
  • 2,5 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • 1,5 εκατ. ευρώ για μονάδα παραγωγής πατρογονικών
  • 2,5 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με νέα που χρησιμοποιούν LNG
  • Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και υποπροϊόντων για παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο
  • Νέες γραμμές για συσκευασία προϊόντων και
  • Νέα μονάδα παραγωγής έτοιμων προϊόντων για μαγείρεμα.

αγγελάκης

Ταυτόχρονα, ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, η εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά έναντι 600.000 ευρώ εκκολαπτηρίου που σήμερα νοικιάζει.

Ανατιμήσεις 30% σε ένα έτος

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση των δανείων της και στο 8μηνο του 2022 «τρέχει» με ανάπτυξη 35%, με τον τζίρο του 2021 να έχει ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ. «Από αυτό το 35%, το 17% οφείλεται στον πληθωρισμό, το υπόλοιπο είναι πραγματική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Αγγελάκης.

03/10/2022 09:44 πμ

Ξεκινά, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Ως καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30 Δεκεμβρίου 2022.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος ενίσχυσης είναι τα εξής:

Α. Για τον πρωτογενή τομέα, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβεί τις 500.000€ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 702/2014. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας ή σε εκσυγχρονισμό.

Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς έχουν ως εξής: 

  • 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους,
  • 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής, 
  • 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα ανώτατα όρια των ως άνω ποσοστών για κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Β. Για την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για όλα τα είδη ενισχύσεων. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα 5.000.000€ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, σε εκσυγχρονισμό ή σε διαφοροποίηση σε νέα προϊόντα. Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα οριζόμενα στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2021-2027.
Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Γ. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται σε ενότητες και συνδυάζουν  την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση το συνολικό ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.500.000 € για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ή των 3.500.000 € για τα κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) ή των 5.500.000 € για τη φορολογική απαλλαγή,για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (εδώ) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (εδώ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζουμε δυναμικά με την ενεργοποίηση του 3ουκαθεστώτος ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου. Πρόκειται για ένα καθεστώς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία καθώς συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποιητική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της αγροδιατροφής. Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της γεωργικής παραγωγής, κρατώντας τους αγρότες στον τόπο τους και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στον ζωτικό αυτό κλάδο. Αναβαθμίζουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και χτίζουμε μια νέα επιχειρηματική ταυτότητα στον κλάδο».

Οι επιλέξιμοι φορείς που καλύπτει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. Εμπορική εταιρεία, 
β. συνεταιρισμός, 
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), 
δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, 
στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, 
ζ. ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)

28/09/2022 10:29 πμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 5052) η προκήρυξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που εστιάζει στον πρωτογενή αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ γίνεται ο καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4887/2022.

Θυμίζουμε ότι στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το καθεστώς ενισχύσεων για το 2022. Το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επένδυσης ανά επενδυτικό σχέδιο προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του φορέα.

Στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, στους ακόλουθους τομείς, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε: 

α. στον τομέα φυτικής παραγωγής: 
Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη - ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.), 

β. στον τομέα ζωικής παραγωγής: 
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στον ν. 4056/2012 (Α’ 52). 
Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, και υπό τους περιορισμούς και όρους που τίθενται ακολούθως, που αφορούν σε: 
α) Βοοτροφικές μονάδες. 
β) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες. 
γ) Χοιροτροφικές μονάδες. 
δ) Μονάδες μονόπλων. 
ε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. 
στ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές). 
ζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών. 
η) Σηροτροφικές μονάδες. 
θ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης. 
ι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής. 
ια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους: 
- εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση), 
- εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση), 
- συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.
- πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων. Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και πάχυνσης και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%. Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Στον τομέα φυτικής παραγωγής υπάγονται επίσης επενδυτικά σχέδια διαλογής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων που υποβάλλουν τις επενδυτικές προτάσεις. 

Στις επιλέξιμες δραστηριότητες της απόφασης αυτής περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).

Στα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενισχυθούν υπό όρους και δαπάνες επενδύσεων για εξοπλισμό και εγκαταστάσεις άρδευσης. Αφορούν υφιστάμενες μονάδων που περιλαμβάνουν και επενδύσεις βελτίωσης υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης αλλά και περιπτώσεις ίδρυσης νέων μονάδων.

Επιλέξιμες δαπάνες προς ενίσχυση είναι:
Η ανέγερση, επέκταση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαρρύθμιση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Η προμήθεια νέου εξοπλισμού παραγωγής και βοηθητικού εξοπλισμού (ράφια, συστήματα κλιματισμού, ψύξης, θέρμανσης, πυρόσβεσης, πυρανίχνευσης, υποσταθμός, αντλίες, σωληνώσεις, γερανογέφυρες κ.ά.).
Η απόκτηση λοιπού εξοπλισμού (έπιπλα για ξενοδοχείο, εξοπλισμός εστίασης για ξενοδοχεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κ.ά.).
Η προμήθεια μεταφορικών μέσων εντός της μονάδας (κλαρκ, περονοφόρα κ.ά.).
Η απόκτηση άυλων στοιχείων ενεργητικού (δαπάνες λογισμικού, συστημάτων ποιότητας, συστημάτων οργάνωσης της εταιρείας, δαπάνες μεταφοράς τεχνολογίας).
Η αγορά πάγιων στοιχείων (κτίρια και εξοπλισμό) από μονάδες που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.
Η μισθοδοσία νέου προσωπικού.
Δαπάνες για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Δαπάνες εκκίνησης για τις νεοσύστατες και υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δαπάνες για Έργα Έρευνας και Ανάπτυξης.
Δαπάνες Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Δαπάνες για Διαδικαστική και Οργανωτική Καινοτομία για Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις.
Δαπάνες για την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Δαπάνες για Μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης.
Δαπάνες για  Συμπαραγωγή Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης από ΑΠΕ.
Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Δαπάνες για Εγκατάσταση Αποδοτικών Συστημάτων Τηλεθέρμανσης και Τηλεψύξης.
Δαπάνες για Αποκατάσταση  Μολυσμένων Χώρων.
Δαπάνες για Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση Αποβλήτων.
Δαπάνες για Επαγγελματική Κατάρτιση.
Δαπάνες για Συμμετοχή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε Εμπορικές Εκθέσεις.

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, δεν μπορεί να υπερβεί τις 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση. Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί:
α. Το 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια). 
β. Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής. 
γ. Το 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Στα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: 
α. Φορολογική απαλλαγή,
β. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. 
γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing),
δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση. 
ε. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου,που αφορά στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν», που συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.

Οι επιλέξιμοι φορείς που καλύπτει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. Εμπορική εταιρεία, 
β. συνεταιρισμός, 
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), 
δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, 
στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, 
ζ. ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

16/09/2022 09:49 πμ

Συνάντηση με την Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.).

«Η πτηνοτροφία είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια, δηλαδή το 90% των αναγκών της χώρας», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), όπου συζήτησαν καίρια και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την πτηνοτροφία.

Ενδεικτικά, αναλύθηκε από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης, τον πρόεδρο κ. Γιώργο Δεληκωνσταντή, τον ταμία κ. Γιώργο Αλεξόπουλο και το μέλος κ. Απόστολο Ζιώγα, η επιδότηση κόστους θέρμανσης πτηνοτροφικών μονάδων για τους επικείμενους χειμερινούς μήνες, η σημερινή κατάσταση στην εγχώρια πτηνοτροφία και οι σχέσεις πτηνοτρόφων-εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας.

Επιπρόσθετα, έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης εργατών γης από τρίτες χώρες με τριετές ανανεώσεις, το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά προπανίου με μείωση του φόρου και για τις νέες σχεδιαζόμενες καταβολές έκτακτων ενισχύσεων.

Από την πλευρά του ο ΥφΑΑΤ ανέπτυξε την πολιτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον κλάδο. Επισήμανε επίσης, ότι προτεραιότητά του είναι η ενεργειακή αυτονομία για τις αγροτικές εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά για τη μείωση του κόστους.

«Χρέος μας ως πολιτεία είναι να ενισχύσουμε την πτηνοτροφία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, γιατί ο κλάδος έχει ανάγκες», σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα εξασφαλίσει επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ.

08/09/2022 04:30 μμ

Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης, Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους ότι μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα για την 15η Σεπτεμβρίου 2022.

Αφορά επενδύσεις στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για Μικρομεσαίες (ΜΜΕ) είναι 500.000 ευρώ και για μεγάλες επιχειρήσεις 1.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι
Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν αιτήσεις:
Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
Οικοτεχνίες - µεταποητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν.
Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α΄ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Υποέργου: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία, είναι γραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις». 

β) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό τους ακόλουθους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς: 
αα) εφόσον μεταποιούν ή και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με παραγόμενο, τελικό γεωργικό προϊόν, κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας, 
ββ) εφόσον μεταποιούν ή και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν και κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιείται, ως Α΄ ύλη, στην ενισχυόμενη επένδυση, είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας. 
γγ) η υποχρέωση εφαρμογής της συμβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συμβόλαια είναι 3-ετούς διάρκειας. 
δδ) με την πάροδο 3ετίας από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και εντός προθεσμίας 2 μηνών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει ενυπόγραφη βεβαίωση ορκωτού λογιστή όπου θα τεκμηριώνεται η ανωτέρω προϋπόθεση των περιπτώσεων αα) και ββ). 

γ) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

Διευκρινήσεις, με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, για την εφαρμογή του προγράμματος και τις επιλέξιμες δαπάνες επισημαίνουν τα εξής:

Ο γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ), τα παρελκόμενα και η συλλεκτική μηχανή είναι επιλέξιμες δαπάνες;
Οι συνήθεις δαπάνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως γεωργικός ελκυστήρας και παρελκόμενα, υπάγονται στην κατηγορία «Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14)» και συνεπώς συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται συνολικά οι προϋποθέσεις και οι όροι της πρόσκλησης και των σχετικών Κανονισμών.
 
Είναι επιλέξιμη δαπάνη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες της επένδυσης;
Ναι, υπό τους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της παραγράφου 3.7 «Επιλέξιμες δαπάνες», περίπτωση 4ε) «Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41 του τμήματος 7)».

Είναι επιλέξιμη δαπάνη η απόκτηση γης;
Η απόκτηση γης, δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινάει μετά την υποβολή της αίτησης;
Σύμφωνα με την περίπτωση 5, της υποπαραγράφου 3.1, η ενίσχυση έχει χαρακτήρα κινήτρου και συνεπώς επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που υλοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περίπτωση 5. Εφίσταται η προσοχή σας στα τελευταία εδάφια της περίπτωσης 5, τα οποία ορίζουν ότι «Η έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής ενίσχυσης έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση ο δυνητικός δικαιούχος με δική του ευθύνη δύναται να ξεκινήσει την υλοποίηση των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Οι δαπάνες αυτές υλοποιούνται με αποκλειστική ευθύνη του δυνητικού δικαιούχου, χωρίς η υλοποίηση αυτή να υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο σε χρηματοδότησή τους».

Υπάρχει περιορισμός στη δαπάνη για κατασκευή και εκσυγχρονισμό ακινήτων (κτιριακών δαπανών) ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου;
Όχι, δεν προβλέπεται σχετικός περιορισμός

Μια επιχείρηση που υποβάλλει προς έγκριση επενδυτικό σχέδιο, μπορεί να περιλαμβάνει μόνο δαπάνες εντός Περιφερειακών Ενισχύσεων;
Θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρείται το ΚΡΙΤΗΡΙΟ 6: Καθετοποίηση και οι προϋποθέσεις που θέτει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Μία μεγάλη επιχείρηση μπορεί να κάνει μόνο επενδύσεις που εντάσσονται στις περιφερειακές ενισχύσεις του ΓΑΚ και όχι στις ενισχύσεις του Καν. 702/2014;
Σύμφωνα με τις περιπτώσεις 6 και 8, της υποπαραγράφου 3.1, οι μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να είναι επιλέξιμες, υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης που περιλαμβάνει υποχρεωτικά: α) περιφερειακές επενδύσεις στην εμπορία ή/και μεταποίηση γεωργικού ή/και μη γεωργικού προϊόντος (ΓΑΚ, άρθρο 14), β) ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) και γ) μία επιπλέον κατηγορία ενισχύσεων μεταξύ ενισχύσεων προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων (ΓΑΚ, άρθρο 36 του τμήματος 7) και ενισχύσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41 του τμήματος 7). Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι δικαιούχοι ενισχύσεων του άρθρου 14, του Καν. 702/2024, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Επένδυση η οποία αφορά την κατασκευή ψυκτικών θαλάμων για την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων που δεν είναι μεταποιημένα (πχ ακτινίδια, κεράσια κτλ) μπορεί να ενταχθεί στο Υποέργο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς παραγωγής» (με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν και δαπάνες στην πρωτογενή παραγωγή για να καλυφθεί το κριτήριο επιλεξιμότητας 6-Καθετοποίηση) ή θα πρέπει να ενταχθεί στο Υποέργο «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» ή μπορεί να ενταχθεί και στα 2 Υποέργα;
Εφόσον, η επιχείρηση επιθυμεί την πραγματοποίηση δαπανών στην πρωτογενή παραγωγή, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης στο παρόν υποέργο. Σημειώνουμε όμως, ότι τη δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών στην πρωτογενή παραγωγή έχουν μόνο οι ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την υποπερίπτωση ε), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7, «επιλέξιμες είναι δαπάνες για την αγορά καινούργιων οχημάτων για οδικές μεταφορές αγαθών και προϊόντων, με σκοπό τη συμμόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά πραγματοποιείται πριν αυτά τεθούν σε ισχύ». Τι ακριβώς σημαίνει «με σκοπό τη συμμόρφωση σε εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα»; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να αγοραστεί ένα τέτοιο όχημα;
Για να θεωρηθεί ένα όχημα για οδικές μεταφορές, ότι συμμορφώνεται με τα εκδοθέντα ενωσιακά πρότυπα, πρέπει να ακολουθείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1242 (για οχήματα κατηγοριών Ν1 και Ν2).

Μπορεί ο επενδυτής να αγοράσει βυτίο για μεταφορά λαδιού;
Το βυτίο για μεταφορά λαδιού ανήκει στην κατηγορία των οχημάτων για οδικές μεταφορές αγαθών και προϊόντων και συνεπώς δύναται να ενισχυθεί εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης 4ε) «Επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων (ΓΑΚ, άρθρο 36 του τμήματος7)» της παραγράφου 3.7 «Επιλέξιμες δαπάνες».

Είναι επιλέξιμα βαρέα οχήματα για κίνηση εκτός της μονάδας;
H προμήθεια βαρέων οχημάτων για οδικές μεταφορές είναι επιλέξιμη δαπάνη υπό τους γενικούς όρους της πρόσκλησης και τους ειδικούς της υποπερίπτωσης ε), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7.

Αν μια Ομάδα Παραγωγών έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.1 και έχει επιδοτηθεί για τρακτέρ, μπορεί να επιδοτηθεί για περισσότερα του ενός τρακτέρ, εφόσον αιτιολογείται με μελέτη (πχ TEReS), υπολογίζοντας αθροιστικά τις ιπποδυνάμεις;
Με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων της πρόσκλησης, οι δαπάνες της περίπτωσης 5, της υποπαραγράφου 3.7, πραγματοποιούνται προς όφελος των μελών του συλλογικού φορέα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες των μελών και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της συνολικής παραγωγικής ικανότητας τους. Η σχετική τεκμηρίωση αποτυπώνεται στην οικονομοτεχνική μελέτη. Συνεπώς, εάν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης 2ου γεωργικού ελκυστήρα, η δαπάνη είναι επιλέξιμη.

Τι σημαίνει ο περιορισμός «μέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου του ενεργητικού» που αφορά στις δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στον πρωτογενή τομέα;
Η συγκεκριμένη διάταξη περιορίζει την αξία της δαπάνης για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού στο εύλογο κόστος τους, δηλαδή στη δαπάνη που πραγματικά καταβάλλεται από τον δικαιούχο και η οποία είναι αντίστοιχη της εμπορικής αξίας του μηχανήματος ή του εξοπλισμού.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας μέσω γεωθερμίας είναι επιλέξιμες;
Ναι, είναι επιλέξιμες στα πλαίσια των ενισχύσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΓΑΚ, άρθρο 41).

Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να αιτηθεί δαπάνες φωτοβολταϊκού για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της άρδευσης των αγροτεμαχίων των μελών της;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπερίπτωση στ), της περίπτωσης 4, της υποπαραγράφου 3.7 είναι επιλέξιμες δαπάνες ΑΠΕ υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελούν τις μόνες δαπάνες της αίτησης ενίσχυσης, αλλά είναι μέρος των δαπανών της, όπως ορίζεται στην Πρόσκληση.

Δαπάνες όπως φυτεύσεις μόνιμων φυτειών (π.χ. δέντρα) καθώς και εξοπλισμός αυτών όπως δαπάνες υποστύλωσης, δικτύου άρδευσης, δικτύου αντιχαλαζικής προστασίας είναι επιλέξιμες;
Οι δαπάνες εγκατάστασης μόνιμων φυτειών και οι δαπάνες ενεργητικής προστασίας των φυτειών (πχ αντιχαλαζικά) ανήκουν στην κατηγορία ενισχύσεων «Ενισχύσεις ΜΜΕ για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή (Καν. 702/2014, Άρθρο 14)» και δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υποέργο εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Σύμφωνα όμως, με την υποπερίπτωση ε), της περίπτωσης 23, της υποπαραγράφου 3.8, δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες γεωτρήσεων και άρδευσης.

Στις ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες; θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιλέξιμες οι δαπάνες για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου κατάρτισης; Επίσης ο φορέας παροχής υπηρεσιών κατάρτισης πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη μορφή;
Οι ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση (ΓΑΚ, άρθρο 31) αποδίδονται σε αναγνωρισμένους φορείς, όπως ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, και φορείς διάδοσης γνώσης (πχ ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ.) που παρέχουν την κατάρτιση. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για την παρακολούθηση επιμορφωτικού σεμιναρίου κατάρτισης. Οι δαπάνες του προσωπικού των εκπαιδευτών καλύπτονται από τον φορέα υλοποίησης της κατάρτισης

Μια ομάδα παραγωγών, που έχει ήδη μια αλωνιστική (καινούργια), μπορεί να αγοράσει ακόμα μία προκειμένου να καταφέρει να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά της κατά 20% τουλάχιστον;
Η ενίσχυσης της αγοράς καινούργιων μηχανημάτων και εξοπλισμού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή (άρθρο 14 του Καν. 702/2013) υπόκειται στην αρχή της αναγκαιότητας όπως ορίζεται στην περίπτωση 9, της υποπαραγράφου 3.1. Συνεπώς η αγορά δεύτερης αλωνιστικής μηχανής, είναι επιλέξιμη εφόσον, μέσω της οικονομοτεχνικής μελέτης, αποδεικνύεται η αναγκαιότητά της.

Το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει α) δαπάνες δημιουργίας νέου αμπελώνα και β) δαπάνες αναφύτεσης αμπελώνα; Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να υποβάλουμε άδειες φύτευσης για τον νέο αμπελώνα;
Ο αμπελώνας, ως μόνιμη φυτεία αποτελεί ενσώματο στοιχείο του ενεργητικού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ως εκ τούτου οι σχετικές δαπάνες δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το Υποέργο, εφόσον πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσκλησης. Ωστόσο, οι αμπελώνες εντάσσονται στους τομείς όπου υπάρχει περιορισμός στην παραγωγή από την Κοινή Οργάνωση Αγορών (ΚΟΑ) και συνεπώς η χρηματοδότησή τους υπόκειται στους όρους της σχετικής ΚΟΑ. Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση αμπελώνων, εκτός των λοιπών δικαιολογητικών και στοιχείων της πρόσκλησης, απαιτεί και «άδεια φύτευσης» που προσκομίζεται με την αίτηση για την πληρωμή δαπανών που αφορούν τον αμπελώνα

Μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει ως δραστηριότητα την παραγωγή σταφυλιών (πρωτογενής τομέας) και τη μεταποίηση τους (παραγωγή κρασιού - δευτερογενής τομέας), μπορεί να υποβάλει στο υποέργο, δαπάνες που αφορούν την καλλιέργεια των αμπελιών, δηλ. δαπάνες στον πρωτογενή τομέα;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14, του Καν. 702/2014, οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες για υλοποίηση δαπανών στον πρωτογενή τομέα

Στο υποέργο, είναι επιλέξιμη δαπάνη, η αγορά ζωών (αιγοπρόβατα);
Η αγορά ζώων δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη σύμφωνα με τον Καν. 702/2014 και την παρούσα Πρόσκληση.
 

04/08/2022 03:00 μμ

Σε ανοδικό κανάλι, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, έχει εισέλθει το αυγό.

Η αύξηση φαίνεται να σχετίζεται διεθνώς με την απειλή της γρίπης των πτηνών και φυσικά με το ράλι στις ζωοτροφές. Μάλιστα υπάρχουν χώρες που κάθε λίγες ημέρες, έχουν και διαφορετική τιμή τα αυγά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιωαννίνων, κ. Χάρη Λιούρη, που διαθέτει μεγάλη πτηνοτροφική και αυγοπαραγωγική μονάδα, με ημερήσια παραγωγικότητα 28.000 αυγά, τα οποία όμως πάνε κυρίως για εκκόλαψη, μέχρι ένα μήνα πριν τουλάχιστον και από τον περασμένο Οκτώβρη οι τιμές των αυγών διαπραγματεύονταν συνεχώς σε ολοένα υψηλότερες τιμές, με την αύξηση στις αρχές Ιουλίου σε επίπεδο ΕΕ να αγγίζει το 22%. Ο κ. Λιούρης αποδίδει το ράλι των τιμών στο φόβο της έλλειψης λόγω της απειλής εκ νέου της γρίπης των πτηνών, αλλά και στο άλμα των ζωοτροφών το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και της ενέργειας, ένα κοκτέιλ εκρηκτικό δηλαδή που κάνει ακριβότερο το αυγό.

Πάνω από 56% η αύξηση σε ένα έτος

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών που διαθέτει η Κομισιόν, η τιμή στις 3 Αυγούστου 2022 ήταν στην ΕΕ για τα αυγά 186, 94 ευρώ τα 100 κιλά, δηλαδή 1,8 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη, βάσει των ίδιων στοιχείων κατά 3,4% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, κατά 4% σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά 56,1% σε σύγκριση με ένα έτος πριν!

Ιδιαίτερα έντονη ζήτηση λόγω τουρισμού

Ο κ. Σταύρος Γεωργάκογλου από την Αυγοσερραϊκή Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως τον τελευταίο μήνα η τιμή του αυγού στην Ελλάδα έχει ανεβεί κατά 25-30%, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για το προϊόν, λόγω του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση οφείλεται διεθνώς στο αυγό, στη γενικότερη συγκυρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει αρχίσει 1-1,5 χρόνο πίσω. Όπως μας λέει ο κ. Γεωργάκογλου, η επιχείρησή του παράγει τεσσάρων τύπων αυγά, τα οποία τα διαθέτει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε πολλά σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ κ.λπ.). Σύντομα ο κ. Γεωργάκογλου κάνει νέα επένδυση, ενώ μέσω του Αναπτυξιακού, σε τρία - τέσσερα χρόνια από σήμερα, πάει και σε νέες επεκτάσεις, με στόχο να φτάσει την παραγωγικότητά της μονάδος στα 80.000 αυγά ημερησίως.

04/08/2022 01:21 μμ

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το καθεστώς ενισχύσεων για το 2022 που αφορούν τη δράση: «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια», του Αναπτυξιακού Νόμου.

Από αυτό το ποσό τα 75 εκατ. αφορούν τη φοροαπαλλαγή και τα υπόλοιπα αφορούν τις επιχορηγήσεις επί των δαπανών, την επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της απασχόλησης.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων για το καθεστώς «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα» όπως έγινε ήδη για τη «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα».

Τα είδη ενίσχυσης που μπορούν να ληφθούν είναι τα εξής: α. Επιχορήγηση, β. Φορολογική απαλλαγή, γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), δ. Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύονται για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:
1. Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
2. Εκσυγχρονισμός μηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια
3. Αγορά του συνόλου ή μέρους των παγίων περιουσιακών στοιχείων (κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός) επιχειρηματικής εγκατάστασης που έχει κλείσει 
4. Προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
5. Μεταφορά τεχνολογίας (αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας)
6. Αγορά και εγκατάσταση λογισμικού, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και οργάνωσης της επιχείρησης
7. Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προκύπτουν λόγω της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου  
8. Δαπάνες ενισχύσεων προς ΜμΕ (δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενισχύσεις για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις)
9. Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
10. Ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση  
11. Δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος (δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων).

Το ελάχιστο επιλέξιμο κόστος επένδυσης ανά επενδυτικό σχέδιο προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του φορέα σε: 
α. 50.000 € για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς/ Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις 
β. 100.000 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις 
γ. 250.000 € για τις μικρές επιχειρήσεις 
δ. 500.000 € για μεσαίες επιχειρήσεις
ε. 1.000.000 € για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Φυτική παραγωγή
Ενισχύονται εκµεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστηµάτων φυτικής παραγωγής, όπως:
Συµβατική, πιστοποιηµένη ολοκληρωµένη, βιολογική, κ.λπ.
Υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερµοκήπια, θάλαµοι καλλιέργειας µανιταριών θερµοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.).
Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για τις επενδύσεις σε θερµοκήπια οι δαπάνες για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισµό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, οι δαπάνες µπορούν να υπερβαίνουν το σαράντα 45% του συνόλου των ενισχυόµενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα και να φτάνουν έως το 60%.

Ζωική παραγωγή
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισµό υφιστάµενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012 (ΦΕΚ 52Α΄/2012) και αφορούν ενδεικτικά σε:
Βοοτροφικές µονάδες,
Αιγοπροβατοτροφικές µονάδες,
Χοιροτροφικές µονάδες,
Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, µονάδες εκτροφής θηραµάτων και θηραµατικών ειδών µονάδες εκτροφής σαλιγκαριών,
Μονάδες µελισσοκοµίας, παραγωγής µελιού, κεριού µελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης,
Πτηνοτροφικές µονάδες, συµβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαµήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισµό υφιστάµενων µονάδων
Επίσης υπάγεται η ίδρυση νέων µονάδων, µόνο όµως στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάµενων πτηνοτροφίων.

Μεταποίηση και Εμπορία
Επιδοτείται η ίδρυση, κατασκευή και επέκταση των µονάδων µεταποίησης του αγροτικού τοµέα στους εξής κλάδους:
Κρέας - πουλερικά - κουνέλια (σφαγεία, µονάδες παραγωγής κρεατο-σκευασµάτων και προϊόντων µε βάση το κρέας, κ.α)
Γάλα (µονάδες αξιοποίησης γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων).
Αυγά (τυποποίηση συσκευασία αυγών, παραγωγή νέων προϊόντων).
Λοιπά ζωικά προϊόντα (μέλι - σηροτροφία - σαλιγκάρια).
Ζωοτροφές
∆ηµητριακά (παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δηµητριακών, επεξεργασία για παραγωγή βύνης, αµύλου, γλουτένης κ.λπ.).
Ελαιούχα Προϊόντα (ελαιοτριβεία, ραφιναρίες ελαιολάδου, σπορελαιουργεία, µονάδες επεξεργασίας βρώσιµων ελαιών).
Οίνος.
Οπωροκηπευτικά.
Ξύδι (παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).
Αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά για την επεξεργασία ξηράς δρόγης.
Επεξεργασία ζαχαρότευτλων.
Επεξεργασία λιναριού και βιοµηχανικής κάνναβης.
Επεξεργασία φυσικού ακατέργαστου φελλού και απορριµµάτων αυτού.
Εκκοκκιστήρια βάµβακος.