Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δακοκτονία: 957 προσλήψεις από ΥπΑΑΤ, αύξηση προϋπολογισμού και προσλήψεων ζητούν ΔΑΟΚ

23/02/2021 04:20 μμ
Την πρόσληψη 957 ατόμων για τη στήριξη του προγράμματος δακοκτονίας, εν όψει της νέα περιόδου, ζητεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Την πρόσληψη 957 ατόμων για τη στήριξη του προγράμματος δακοκτονίας, εν όψει της νέα περιόδου, ζητεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Το αίτημα αφορά στην πρόσληψη:

1. για 6,5 μήνες 209 γεωπόνων, ή ελλείψει αυτών κατά σειρά, τεχνολόγων φυτικής παραγωγής, Θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ανθοκομίας και Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

2. για 34 ημερομίσθια ανά άτομο, για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών 334 εργατοτεχνητών

3. για 60 ημερομίσθια ανά άτομο, για διάστημα 6,5 μηνών, 414 εργατοτεχνητών.

Το ύψος της δαπάνης που θα προκύψει για την πρόσληψη του αιτουμένου προσωπικού, ανέρχεται περίπου στο ποσό των 3.181.144 ευρώ για το οικονομικό έτος 2021 σε βάρος των προϋπολογισμών των Περιφερειών, η οποία θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους σε αυτές Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος του ποσού που διαθέτει το Υπουργείου Εσωτερικών στις Περιφέρειες της χώρας, μέσω των ΚΑΠ, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη των δαπανών δακοκτονίας για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 20.954.300 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, πέρσι το ΥπΑΑΤ είχε προσλάβει 192 γεωπόνους, 334 εργατοτεχνήτες για 34 ημερομίσθια ανά άτομο και 414 εργατοτεχνήτες για 60 ημερομίσθια ανά άτομο. Δηλαδή φέτος είχαμε μια αύξηση 19 γεωπόνων.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ ελαιοπαραγωγικών περιοχών, οι τομεαρχες είναι πολλοί λίγοι για να φέρουν με αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα δακοκτονίας. Πριν λίγα χρόνια τα άτομα που εφάρμοζαν το πρόγραμμα δακοκτονίας ήταν διπλάσια.

Όμως και ο προϋπολογισμός δακοκτονίας, που για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 20.954.300 ευρώ (ίδιος με πέρσι) δεν είναι αρκετός. Πολλές ΔΑΟΚ ανέφεραν πέρσι στο ΥπΑΑΤ ότι το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές για να υπάρξει μια σωστή αφαρμογή της δακοκτονίας. Το ΥπΑΑΤ όμως δεν αποδέχτηκε αυτά τα αιτήματα και παρέμεινε ίδιος ο προϋπολογισμός. Με αυτά τα χρήματα, τονίζουν οι ΔΑΟΚ, δεν πρόκειται να υπάρξει σωστή εφαρμογή του προγράμματος και η ζημιά που θα υπαρξει θα είναι πολλαπλάσια.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/03/2024 02:32 μμ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς του 2023.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αίτημα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ θα αφορά τις δενδροκαλλιέργειες και τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για την ελαιοκαλλιέργεια εκτιμούμε ότι θα καταβληθεί μια οριζόντια αποζημιώση, με μια διαφοροποίηση στην ενίσχυση προς τις επιτραπέζιες ελιές που θα είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις λαδοελιές. Αν υπάρχει διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα το ποσοστό ζημιάς τότε αναμένεται να υπάρξουν «πολιτικές» πιέσεις στην κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024. Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Αυγενάκη τον Απρίλιο να μας ενημερώσει επίσημα για το τι θα συμβεί. Πάντως κάθε περιοχή στην χώρα μας έχει διαφορετικό ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς, με την Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο. Θα πρέπει κάθε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας να έχει φτιάξει μελέτη για το μέγεθος ζημιάς της ζημιάς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ».

Πάντως το ΥπΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στην Βουλή για το θέμα της ακαρπίας. Σε ερώτηση της βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, για την ακαρπία της ελιάς και την κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών, το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να απαντήσει αλλά στην ουσία δεν δίνει απάντηση.

Όπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «δυστυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς, το ΥπΑΑΤ, στη συνημμένη από 13/13/2024 απάντησή του, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι «η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά». Στα ερωτήματά μας, λοιπόν, αν θα ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών, ποια μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι και αν θα αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς φαίνεται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι αρνητικές. Στην απάντησε χωρίς να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς στην Άρτα».

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

Τελευταία νέα
19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

12/03/2024 03:13 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) απαντά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει-καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά», η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά +250 εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (+80.000 τόνοι).

Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται τη δήθεν κατάργηση - καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!!

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος:

1. Εμπορικός τύπος μ ε την ονομασία Kalamata olives των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου Καλαμών/Καλαμάτα: που παράγεται σε όλες τις παραγωγικές Π.Ε. της χώρας, καθιερωμένος στην παγκόσμια αγορά από το 1930 και θεσμοθετημένος στην Ελλάδα ως υποχρεωτική εμπορική ονομασία με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979:
+110.000 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλη την χώρα συλλέγονται από:
+27.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από όλη τη χώρα και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία «Kalamata olives» από:
+150 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ο ι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
+90.000 τόνους έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν από όλη τη χώρα, εκ των οποίων:
+80.000 τόνοι αξίας +250 εκατ. ευρώ εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamata olives σε:
+100 χώρες και
10.000 τόνοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά

2. Εμπορικός τύπος με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου «Καλαμών/ Καλαμάτα»: που παράγεται και μεταποιείται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ) και που αναγνωρίσθηκε το 1996.
300 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από την οριοθετημένη ζώνη/προέλευση (Π.Ε. Μεσσηνίας), συλλέγονται από
γεωργικές εκμεταλεύσεις της οριοθετημένης ζώνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από:
1 ή 2 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας οι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
277 τόνους (η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών) έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας εκ των οποίων:
247 τόνοι αξίας, έως 1 εκατ. ευρώ, εξάγονται με την εμπορική ονομασία PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας
42 χώρες και
30 τόνοι πωλούνται στην Ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία προκύπτει εύλογα το ερώτημα:

Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους +80.000 τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από τ ο 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν, με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»;

Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Ένωσης.

Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ».

07/03/2024 11:56 πμ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, γνωστός και ως φυτοϋγειονομικός νόμος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής και επιβολής του κανονισμού.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:
βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών

Οι δύο συννομοθέτες βελτίωσαν περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής προβλέποντας τη δημιουργία μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης .
Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαφορετικές ειδικότητες στον τομέα της φυτοϋγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούν να βοηθούν σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία στις συνοριακές τρίτες χώρες σε περίπτωση εστιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΕ, εάν αυτό ζητηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Πολυετή προγράμματα ερευνών

Προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών , τα οποία θα πρέπει τώρα να θεσπιστούν για περίοδο πέντε έως δέκα ετών , αντί για την τρέχουσα περίοδο πέντε έως επτά ετών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρμόδιες αρχές.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν ανάλογα με τη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Διαβατήρια φυτών

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτικό διαβατήριο φυσικώς προσαρτημένο σε αυτά επειδή, για παράδειγμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους, που θα καθιστούσαν αδύνατη την προσκόλληση ή πολύ δύσκολο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.
Αυτή η αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες βασίζεται στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής οι φορείς εκμετάλλευσης στην εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 είναι επί του παρόντος το βασικό νομικό πλαίσιο για τη φυτοϋγειονομική πολιτική της ΕΕ . Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων φυτικών παρασίτων (τα λεγόμενα «Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και στην καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

23/02/2024 04:43 μμ

Το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά το 2023 είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις ποικιλίες και περιοχές της χώρας.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Από τα τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάτι νεότερο.

Ακόμη και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) έχει θέσει το θέμα της ακαρπίας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2023 εκφράστηκε έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την ακαρπία στην ελιά Χαλκιδικής. Από τον Ιούλιο του 2023 ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τέλη Μαρτίου φάνηκε ότι δεν θα είχαμε φέτος καθόλου παραγωγή στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Μιλάμε για μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ζητάμε την οικονομική στήριξη για την απώλεια εισοδήματος».

Στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), ο κ. Θανάσης Χαλάτης συμμετείχε με ομάδα των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, ζητώντας οικονομική ενίσχυση για την ακαρπία του 2023 γιατί μετά από τόσους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα.

Προβλήματα ακαρπίας όμως είχε και η Στερεά αλλά και η Δυτική Ελλάδα, περιοχές που έχουμε καλλιέργεια ελιάς Καλαμών και Κονσερβολιάς. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Ειδικά στις ελιές Καλαμών έρχονται μετά από δύο χρονιές που οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Και σήμερα που έχουν αυξηθεί οι τιμές μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν είναι στα χέρια των ελαιοκαλλιεργητών.

Ο κ. Ανδρέας Καλπογιαννάκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το 2023 η ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές ήταν πάνω από 90%. Οικογενειακά καλλιεργώ 2.300 ελαιόδεντρα με Καλαμών. Οι καιρικές συνθήκες μας έχουν δημιουργήσει προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια αλλά ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε. Είχαμε το χαλάζι τον Ιούνιο του 2020. Είχαμε τον παγετό τον Μαρτίο του 2021 (προανθικό στάδιο). Τον Οκτώβριο του 2022 είχαμε την θεομηνία και ο γεωπόνος ήρθε για εκτίμηση ζημιάς τον Φεβρουάριο του 2023. Και ήρθε η ακαρπία του 2023 να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή. Το 2022 προχώρησα σε συγκομιδή 1.370 τελάρα με ελιές και το 2023 μόλις 42 τελάρα. Ρωτάμε πως θα μπω στο χωράφι να καλλιεργήσω;

Ζητάμε στήριξη για την απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Ξέρουμε ότι δεν αποζημιώνεται η ζημιά από τον ΕΛΓΑ. Αλλά πως θα πρέπει να αποζημιωθούμε; Εκτιμώ μου είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί ενίσχυση ανά ελαιόδεντρο και όχι ανά στρέμμα. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ενίσχυση σύμφωνα με το ελάχιστο μέσο όρο της παραγωγής ελιάς σε κάθε περιοχή. Ενίσχυση με βάση το ΟΣΔΕ και το χαμένο εισόδημα του παραγωγού.

Όμως δεν φτάνει απλά μια ενίσχυση. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποχρεώσεις και θα πρέπει να στηριχτούν. Πρέπει να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για δύο χρόνια. Επίσης και οι υπάρχουσες οφειλές αν υπάρχουν θα πρέπει να ενταχθούν σε ρύθμιση. Δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα συνολικό πακέτο στήριξης των ελαιοπαραγωγών και όχι ένα ποσό ενίσχυσης».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες και έχει προχωρήσει σε πακέτα αποζημιώσεων.

Ο ΑγροΤύπος έχει επικοινωνήσει με γεωπόνους από τη δυτική Ελλάδα και επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε τις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν ανάγκη τα ελαιόδεντρα. Άρα υπάρχει κίνδυνος το φαινόμενο της ακαρπίας να επαναληφθεί και το 2024. Επίσης έχουμε και το φαινόμενο της ξηρασίας στην χώρα μας. Μπορεί σήμερα η έλλειψη βροχοπτώσεων να μην επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά αν συνεχιστεί και το καλοκαίρι τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ υπάρχουν στοιχεία για την ακαρπία στις επιτραπέζιες ελιές στις περιοχές της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής το 2024 κατά:

  • 80% στην παραγωγή Κονσερβολιάς (Χονδροελίας)
  • 65% στην παραγωγή της Καλαμών
  • 70% στην παραγωγή λαδοελιάς

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί όμως μπορούν να αποζημιωθούν:

  • Μέσω ενισχύσεων de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας)
  • Μετά από έγκριση της ΕΕ με κάποιο ad hoc πρόγραμμα
  • Μέσω της κρατικής αρωγής μιας και έχουμε ζημιά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Ακόμη και να ενταχθεί όμως η ακαρπία της ελιάς στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να καλύψει στο μέλλον την ζημιά αν είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μόνο για την περιοχή Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας και με μια αποζημίωση 1 ευρώ ανά δέντρο θα έπρεπε να καταβληθούν τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ. Αν έδινε ο ΕΛΓΑ το ποσό που ζητούν σήμερα οι παραγωγοί (200 ευρώ το στρέμμα) τότε θα ήθελε 70 εκατ. ευρώ μόνο για αυτές τις περιοχές. Αν υπολογίσουμε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας τότε θα πρέπει το κονδύλι να αυξηθεί.

Ο ΕΛΓΑ εισπράττει σήμερα πανελλαδικά γύρω στα 150 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών. Ακόμη και να αυξηθεί το ασφάλιστρο δεν μπορεί να καλύψει τέτοια μεγέθη ζημιάς. Θα πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για την αναπλήρωση του εισοδήματος των παραγωγών λόγω της ακαρπίας με ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πακέτο στήριξης των παραγωγών που να έχει φοροαπαλλαγές και ρύθμιση οφειλών.

Επίσης στις ελιές η εκτίμηση της ζημιάς λόγω της ακαρπίας θα πρέπει να γίνεται από το Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μπορούν οι γεωπόνοι να δουν το πραγματικό μέγεθος ζημιάς. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

13/02/2024 10:02 πμ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το έντομο αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥπΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ). Αφού οι παραγωγοί πάρουν την αίτηση θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στη ΔΑΟΚ της περιοχής τους.

Δράση από Eνιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Στο μεταξύ στα πλαίσια του σχεδιασμού για την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (9/2/2024), σύσκεψη με τους γεωτεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Έγινε ανάλυση των ισχύουσας κατάστασης σε επιμέρους ζητήματα και ως συμπέρασμα της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι «η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται ως προϋπόθεση για να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας».

Ως Αγροτικός φορέας καλούμε όλους τους παραγωγούς καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας, χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που διακινούν τα παραπάνω προϊόντα εκτός Κρήτης να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου ώστε να γίνει η σύνταξη της αίτησης για την εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ/νση Αγρ. Αν/ξης & Κτην/κής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) Λασιθίου / Τμήμα Ιεράπετρας και σκοπό έχει την επίσπευση της διαδικασίας ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων τους».

07/02/2024 01:12 μμ

Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.

Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.

Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.

06/02/2024 03:02 μμ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) ότι αύριο θα προτείνει στο Σώμα των Επιτρόπων την απόσυρση του Κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων («SUR»).

Αυτό σημαίνει ότι αποσύρει την πρότασή της για μείωσης της χρήσης κατά 50% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους από την COPA-COGECA.

Την απόφαση αυτή αναγκάστηκε να πάρει η Κομισιόν υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν και τους νέους κανονισμούς της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ.

Στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αυξημένο κόστος λόγω της «Πράσινης Συμφωνίας» και για τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ, ενώ ζητούν μείωση των φόρων.

Αγανακτισμένοι αγρότες στο Βέλγιο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τις οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου, που συνδέει το Μάαστριχτ με τη Λιέγη, για να διαμαρτυρηθούν για την πράσινη πολιτική της ΕΕ.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχίζει να εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στην συνάντηση που είχε με την COPA-COGECA, στην οποία συμμετείχε και η ισπανική ASAJA.

Εμείς οι αγρότες είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, γιατί μας κοστίζουν χρήματα και κόπο. Αλλά αν μας αφαιρέσουν μια δραστική θα πρέπει να μας δώσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι όπως ήθελαν να επιβάλλουν την μείωση των φυτοπροστατευτικών το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν η μείωση της παραγωγής τροφίμων».

06/02/2024 02:11 μμ

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευτόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Αφορά το αίτημα των Μεσσηνίων για αίτηση ακυρώσεως της υπουργικής Απόφασης του κ. Γεωργαντά, με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο «ΚΑLAMATA - ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ένωση» και πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την απόφαση την περιμέναμε από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά έχει καθυστερήσει».

Κ\αι πρόσθεσε: «Πάντως το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα έχουμε ερωτήματα από τα σούπερ μάρκετ της Γερμανία σε σχέση με τους ελέγχους για το ΠΟΠ. Όπως μας αναφέρουν στα ράφια τους υπάρχουν ελιές που αναγράφουν «Καλαμάτα ΠΟΠ» και ελιές που αναφέρουν Καλαμάτα» χωρίς σήμανση ΠΟΠ. Δεν γνωρίζουν τι πρέπει να εγκρίνουν και τι όχι.

Το 70% των ποσοτήτων ελιά Καλαμάτας εξάγεται στον στον κλάδο Horeca δηλαδή εστίαση και ξενοδοχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν βλέπουν συσκευασία. Αυτό βοηθά τρίτες χώρες που παράγουν ελιές Καλαμών να προωθούν τα προϊόντα τους στις αγορές της Ευρώπης.

Η κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις ελιές Καλαμάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η χώρα μας θα πρέπει να ικανοποιήσει αυτή την ζήτηση. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει εμείς στην χώρα μας να βρούμε κάποια λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στις πολυεθνικές δεν αρέσουν οι έλεγχοι και ουσιαστικά θέλουν να καταργήσουν τα ΠΟΠ και ΠΓΕ της ΕΕ. Σε αυτό δεν θα πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε. Έχουμε ένα brand name και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ήδη από λάθη δικά μας εξάγαμε ελεύθερα δέντρα αυτής της ποικιλίας και βοηθήσαμε τρίτες χώρες στην παραγωγή αυτών των ελιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όταν κάνει ελέγχους στην Μεσσηνία στις επιχειρήσεις που παράγουν ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα αν βρει ελιές που δεν είναι ΠΟΠ με συσκευασία να αναγράφει «ΚΑLAMATA olives» κάνει σύσταση στην επιχείρηση να αναγράφει «ΚΑLAMATA olive variety». Ζητά δηλαδή να αναγράφουν την λέξη «ποικιλία». Οι υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν νομικά τι πρέπει να γίνεται.

Το ΥπΑΑΤ έκανε κοινή ονομασία το «Καλαμάτα - Kalamata» αλλά θα έπρεπε να εκδοθούν οι κανόνες χρήσης ονομασίας που να κάνουν διαχωρισμό τις ελιές ΠΟΠ από αυτές που δεν είναι ΠΟΠ. Αυτό δεν έχει γίνει.

Στην χώρα μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διαφυλάξουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σύστημα καταγραφής των ΠΟΠ προϊόντων. Επίσης δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής αποθεμάτων, κάτι που γίνεται από τις ανταγωνιστικές μας χώρες στην ΕΕ (π.χ. Ισπανία).

Μια από τις προτάσεις μας για να λυθεί το πρόβλημα είναι να τροποποιηθεί το ΠΟΠ και να υπάρξουν ζώνες καλλιέργειας σε Μεσσηνία - Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία - Φθιώτιδα. Μάλιστα τους προτείνουμε να αναθέσουν σε ένα ειδικό επιστημονικό συνεργάτη την τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ. Αυτό που ζητάμε είναι ο ελαιοπαραγωγός να πάρει την προστιθέμενη αξία αυτής της ελιάς που παράγει».

02/02/2024 06:49 μμ

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις δηλώσεις των αγροτών της χώρας τους, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν πλεονέκτημα στην ΕΕ, καθώς «υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά ποιοτικά πρότυπα και έτσι μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος».

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δίκαιο γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία και έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρώην Γαλλίδας υπουργού, Ségolène Royal, η οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι μη βρώσιμα» και «δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικά».

Μάλιστα οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνησή τους να κάνει φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ισπανία.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, απέρριψε τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, επαινώντας την ισπανική παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών όμως ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις από τις ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει «μια δυναμική υπεράσπιση του ισπανικού αγροτικού τομέα ενόψει των πρόσφατων και συνεχών επιθέσεων από τη Γαλλία.

Εκφράζουμε την βαθιά της ανησυχία και διαφωνία με τη συνεχή και αυξανόμενη αδικαιολόγητη κριτική που έρχεται από τη Γαλλία προς τον Ισπανικό αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του Gabriel Attal και της Ségolène Royal, χωρίς καμία αποδεικτική βάση, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για απάντηση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γεωργία στην Ισπανία χαρακτηριζόταν πάντα από την αυστηρή τήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την αριστεία τους. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίας όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια των Ισπανών παραγωγών.

Είναι ζωτικής σημασίας ο πρόεδρος κ. Sánchez και η κυβέρνησή του να προστατεύσουν τον εθνικό αγροτικό τομέα και να αντικρούσουν αυτές τις κατηγορίες με ισχυρά επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία».

01/02/2024 01:55 μμ

Ο ιδιόκτητος ελαιώνας του παραγωγού ΜΗΤΣΑΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ είναι ο πρώτος που πιστοποιήθηκε από την COSMOCERT με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE της FOODCHAIN ID, αποδεικνύοντας την ευαισθησία του παραγωγού στη διαχείριση της γης που καλλιεργεί.
Η πιστοποίηση της COSMOCERT σύμφωνα με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE αφορά στην Αναγεννητική Γεωργία για την υγεία του εδάφους και τη διαχείριση της γης, ενσωματώνοντας στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης - απορρόφησης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στοιχεία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αποτελεί μία τριγωνική σχέση αμφίδρομου κέρδους μεταξύ του περιβάλλοντος των παραγωγών και των καταναλωτών!
Ο παραγωγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΑΚΑΚΗΣ, είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος, και το πάθος του για την ορθή διαχείριση της γης και την υγεία του εδάφους ξεκίνησε από το 2010 όταν εργάζονταν στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Πριν 5 χρόνια ξεκίνησε να εφαρμόζει Αναγεννητική Γεωργία στον ελαιώνα του και το ανήσυχό του πνεύμα συνεχίζει να δοκιμάζει καινούργιες αναγεννητικές πρακτικές.
Ο κος Κωνσταντίνος Μητσακάκης δήλωσε:
«Θεωρώ ότι η Αναγεννητική Γεωργία είναι μονόδρομος για την κλιματική αλλαγή και την παραγωγή τροφής.»
Η COSMOCERT είναι ο πάροχος πιστοποίησης που στηρίζει την διάδοση της Αναγεννητικής Γεωργίας στην Ελλάδα. Εκτός της πιστοποίησης με το πρότυπο REGENERATIVE AGRICULTURE της FOODCHAIN ID, οι ενδιαφερόμενοι που είναι ταυτόχρονα και βιοκαλλιεργητές έχουν την επιλογή της πιστοποίησης ROC της Regenerative Organic Alliance την οποία παρέχει αποκλειστικά στην Ελλάδα η COSMOCERT.

24/01/2024 05:00 μμ

Στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, την Κυριακή (20 Ιανουαρίου 2024), εκπρόσωποι από 15 Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς συγκεντρώθηκαν και διεξήχθη η πρώτη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς (Π.Ε.Α.Σ.Ο.ΕΠ.Ε).

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κάτωθι:
1. Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλας
2. Α.Ε.Σ. Αγίου Κωσταντίνου Φθιώτιδας
3. Α.Ε.Σ. Αγίου Μάμα Χαλκιδικής
4. Α.Σ. Αιτωλία Olives Σταμνά Αιτωλοκαρνανίας
5. Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας
6. Α.Ε.Σ. Αταλάντη Φθιώτιδας
7. Α.Σ. Biolivia Όλυνθος Χαλκιδικής
8. Α.Ε.Σ. Γερακίου Λακωνίας
9. Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας
10. Α.Ε.Σ. Καλυβών Χαλκιδικής
11. Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας
12. Α.Ε.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδας
13. Α.Ε.Σ. Ροβιών Ευβοίας
14. Α.Ε.Σ. Στυλίδας Φθιώτιδας
15. Α.Σ. Terra Oliva Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας

Αφού συζητήθηκαν αναλυτικά τα άρθρα του Καταστατικού και ακούστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών μέσα από ένα δημιουργικό και συναινετικό κλίμα με θετική αύρα από όλους τους συμμετέχοντες, αποφασίστηκε η δημιουργία του πρώτου Δ.Σ. που θα εκπροσωπήσει τη νέα Ένωση, που απαρτίζεται από εκπροσώπους από όλους τους νομούς που παράγεται η επιτραπέζια ελιά.

Το 9μελές Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα τις επόμενες ημέρες.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η έδρα της Ένωσης να είναι οι Λιβανάτες Φθιώτιδας και τα γραφεία του Α.Ε.Σ. Λιβανατών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ολύνθου (Biolivia), «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορά όλες τις περιοχές που καλλιεργείται επιτραπέζια ελιά. Ξεκινάμε με αισιοδοξία και δύναμη, καλώντας όλους τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς να έρθουν κοντά μας. Είναι μια θετική εξέλιξη για την καλλιέργεια».

23/01/2024 03:00 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Το έντομο αυτό θεωρείται εξαιρετικά καταστρεπτικό σε καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, αλλά και σε πολλές άλλες καθώς ο αριθμός των φυτών που προσβάλλει ξεπερνά τα 350. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του είναι ότι μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά μπορεί να διανύσει 250 χιλιόμετρα σε μία ημέρα κατά τη μετανάστευσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός της περιοχής καταγωγής του (βλ. Αμερική) και συγκεκριμένα στη Δ. Αφρική το 2016 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και στην Αυστραλία.

Πρωταρχικός στόχος της Ημερίδας ήταν μετά την πρόσφατη πρώτη καταγραφή του εντόμου σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωσή του, την επικινδυνότητά του, την αντιμετώπισή του αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Στην ημερίδα το παρόν έδωσε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Τσακουμάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ (Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας) και Μέλος του ΔΣ του ΓΠΑ κα Φραντζέσκα Υδραίου.

Οι ομιλητές ήταν ο Δρ Παπαχρήστος Δημήτριος, Τακτικός Ερευνητής Αʹ από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ και ο Kαθηγητής του ΓΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ Βόντας Ιωάννης. Ο Δρ Δ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην μορφολογία και διάκριση των προνυμφών και των ενηλίκων του εντόμου και στην πρώτη καταγραφή του αλλά και την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη βιολογία του εντόμου, στις πιθανές περιοχές εγκατάστασής του στην Ελλάδα (π.χ. την Κρήτη, κ.α. παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) ή παροδικής εμφάνισής του, και στα μέτρα αντιμετώπισης με έμφαση στις καλλιεργητικές πρακτικές και στη βιολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρ. Αραμπατζής που ανέλυσε την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη σημασία του προγράμματος επισκοπήσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εχθρών και ασθενειών. Κατόπιν αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. μετά την εμφάνιση του Spodoptera frugiperda σε μια περιοχή, τον καθορισμό οριοθετημένων περιοχών, τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών από τις οριοθετημένες ζώνες και την ενημέρωση του κοινού. Ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Ι. Βόντα σχετικά με τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του S. frugiperda σε διάφορες ομάδες εντομοκτόνων και με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων από σημαντικό αριθμό δειγμάτων ενήλικων του S. frugiperda που συλλέχθηκαν από φερομονικές παγίδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα έντομα που βρέθηκαν στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε βασικές κατηγορίες εντομοκτόνων, ωστόσο είχαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στο βάκιλλο της Θουριγγίας (Bt).

Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα είδη φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από το έντομο στη χώρα μας, στην ικανότητα του S. frugiperda να μετακινείται και να μεταναστεύει, στα μέτρα αντιμετώπισης, στη σχετικά μειωμένη εκλεκτικότητα των φερομονών του, στην ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα Λεπιδόπτερα, ότι δηλαδή έχει ανθεκτικότητα στο Bt και όχι σε άλλα εντομοκτόνα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε αραβόσιτο, τομάτα και βαμβάκι. Επίσης, αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωση της (άμεσης) εφαρμογής των μέτρων ελέγχου διασποράς του εντόμου και τέλος, της ανάγκης για οργάνωση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, Πρόεδρο του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, τον Δρ Αντώνιο Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή ΓΠΑ, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, την κα Σοφία Δερβίσογλου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ και την κα Ζωή Θάνου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, το ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας.

H Ημερίδα είναι διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο YouTube

23/01/2024 01:11 μμ

Το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών έφερε στη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Απαντώντας στην ερώτηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όπως και στην Χαλκιδική έτσι και στην Φθιώτιδα υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας στην ελιά, κάτι που το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να καλυφθούν αυτές οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ γιατί η ακαρπία δεν είναι στον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για το πρόβλημα της καλλιέργειας από όλες της περιοχές.

Αυτό που θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα είναι να αναζητήσουμε λύσεις και ερευνούμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια».

Στη συνέχεια ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στην συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά.

Ο ΑγροΤύπος πάντως θυμίζει στον υφυπουργό ότι τέλη Αυγούστου, σε συνάντηση που είχε με ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, τους είχε αναφέρει ότι συντάσσεται ήδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ελιά, ώστε να διατεθούν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών.

Όσον αφορά την συζήτηση στην Βουλή, κατά την πρωτολογία του ο βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε: «Η ακαρπία της ελιάς απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Φθιώτιδας καθώς, εκτός από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πλήττονται καίρια, σχεδόν κάθε οικογένεια διαθέτει ένα ελαιοπερίβολο αποκομίζοντας ένα μικρό εισόδημα και το λάδι της χρονιάς, ενώ επηρεάζει και τον κλάδο της μεταποίησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ και αν προσθέσουμε τον κλάδο της μεταποίησης, η συνολική ζημιά φθάνει τα 70 εκ. ευρώ».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέθεσε την επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας προς τον Πρωθυπουργό, από τις 20/10/2023, όπου σημειωνόταν ότι η συλλογή της ελιάς άγγιζε μόλις το 5% της περσινής παραγωγής, ενώ αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Πανελλαδικής Σύσκεψης των ελαιοπαραγωγών, που έλαβε χώρα στην Αταλάντη, στις 26/11/2023, όπου ανέφεραν ότι «διάγουμε τη χειρότερη περίοδο για τους ελαιοκαλλιεργητές εδώ και πολλά χρόνια». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρακιώτης: «Δε μιλάμε για «απλή μείωση», αλλά για εκμηδενισμό του εισοδήματος. Όταν η ακαρπία φθάνει το 90-95%, είναι προφανές ότι οι ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν ούτε τα προς το ζην, ενώ φυσικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες, όπως κλάδεμα, ψέκασμα και λίπανση, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Στην συνεχεία, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Από σκέψεις και ευχολόγια είμαστε πλήρεις, κύριε Υπουργέ. Λύσεις δεν ακούμε και το πρόβλημα έχει τεθεί υπόψιν της Κυβέρνησης από το Σεπτέμβρη. Πόσους μήνες ή πόσα χρόνια χρειάζεται η Κυβέρνηση, προκειμένου να δώσετε τις λύσεις, που αναζητάτε όλους αυτούς τους μήνες; Αυτή τη στιγμή, ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και αναρωτιέμαι με τι χρήματα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες οι αγρότες της Φθιώτιδας, όταν είχαν μηδενικά έσοδα την προηγούμενη χρονική περίοδο, εκτός του γεγονότος ότι είχαν και μειωμένες ενισχύσεις και αυξημένο κόστος παραγωγής. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται η Κυβέρνηση για να βρει μια λύση αναπλήρωσης του μηδενικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών; Σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η χρηματοδότηση της Aegean με δεκάδες εκατομμύρια, η λύση βρέθηκε άμεσα. Για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί τον πρωτογενή τομέα και αφορά την επιβίωση αγροτών και εργαζομένων στη μεταποίηση, πόσο χρόνο χρειάζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ;».
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής στους αγρότες.

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».

19/01/2024 12:38 μμ

Στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ελαιοκαλλιεργητές που θα θελήσουν να ενταχθούν στο ερχόμενο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, που παρουσίασε σε διαβούλευση το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται σε άρθρο του στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, γεωπόνος από την Σπάρτη. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

«Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ η «προδημοσίευση» του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 - 2027».

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ και περιλαμβάνει σειρά από σοβαρά κίνητρα. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το πρόγραμμα έχει ευρεία απήχηση ανάμεσα στους νέους ανθρώπους και είναι αρκετοί αυτοί που επιλέγουν να ενταχθούν στην γεωργία. Η επιλογή αυτή φαίνεται να ενισχύεται μετά την πρόσφατη κρίση όπου ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων παρουσίασε αξιοσημείωτη αντοχή.

Σταύρος Χρυσαδάκος

Από την προδημοσίευση όμως των όρων και τεχνικών λεπτομερειών του προγράμματος δεν διαφαίνεται η θέληση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να διευκολύνει την ένταξη των υποψηφίων στο μέτρο, δηλαδή την εγκατάσταση νέων ανθρώπων στη γεωργία.

Αντίθετα, για κάποιους ανεξήγητους λόγους, σε κάθε νέα πρόσκληση τίθενται όλο και νέες αυξημένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που λειτουργούν ως «κόφτες» για τα νέα παιδιά που επιθυμούν να δουλέψουν στο πρωτογενή τομέα.

Η δυνατότητα υποβολής πρότασης - φακέλου προϋποθέτει την κατοχή ενός αγροτικού νοικοκυριού ελάχιστου τεκμαρτού οικονομικού μεγέθους (τζίρου) των 12.000 ευρώ.
Για κάθε καλλιέργεια εκδόθηκε ένας μέσος πανελλήνιος συντελεστής - τζίρος ανά στρέμμα (μέση παραγόμενη ποσότητα Χ μέση τιμή πώλησης ).
Για την ελαιοκαλλιέργεια οι συντελεστές που δόθηκαν απέχουν από την πραγματικότητα και υψώνουν σοβαρά εμπόδια στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά .

Για την ελαιοποιήσιμη ελιά ο συντελεστής είναι 182,1 € ανά στρέμμα
Για την επιτραπέζια ελιά - Καλαμών ο συντελεστής είναι 273,6 € ανά στρέμμα
Αν ο υποψήφιος διαθέτει μόνο λαδοελιές για να φτάσει το ελάχιστο όριο απαιτούνται 12.000 €/ 182,1 € / στρ. = 66 στρέμματα!
Αν ο υποψήφιος διαθέτει μόνο ελιές καλαμών για να πιάσει το όριο απαιτούνται 12.000 € / 273,6 €/στρ. = 44 στρέμματα!
Τα μεγέθη αυτά είναι υπερβολικά μεγάλα, μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και ουσιαστικά παρεμποδίζουν τους υποψηφίους να υποβάλλουν φάκελο εγκατάστασης στη γεωργία με αντικείμενο την ελαιοκαλλιέργεια.

Η αξιοπιστία των παραπάνω συντελεστών ελέγχεται σοβαρά. Πως δηλαδή προέκυψαν; Από πόσα αγροτικά νοικοκυριά; Από ποιές περιφέρειες; Πόσο αντιπροσωπευτικοί είναι;

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν αν οι παραπάνω δείκτες του προγράμματος συγκριθούν με τους αντίστοιχους του ΕΛΓΑ. Αυτούς δηλαδή που χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ για να καθορίσει τα ετήσια ασφάλιστρα στην ελαιοκαλλιέργεια.
Από την επεξεργασία των αντίστοιχων επίσημων στοιχείων του ΕΛΓΑ που έχουν δημοσιευτεί κατ΄ έτος στο ΦΕΚ αλλά υπάρχουν και στον ιστότοπο του ΕΛΓΑ προκύπτουν τεράστιες αποκλίσεις.

Ελιές ελαιοποιήσιμες
Τυπική απόδοση - τζίρος: Μέσος όρος εξαετίας (2017 - 2022) = 277 €/στρ.
Άρα για να πιάσει ένας υποψήφιος το όριο των 12.000 € θα απαιτούνταν 12.000 / 277 €/στρ. = 43 στρ/τα

Ελιές επιτραπέζιες ποικιλίας Καλαμών
Τυπική απόδοση - τζίρος : Μέσος όρος πενταετίας (2017-2022) = 768 € / στρ.
Άρα για να πιάσει ένας υποψήφιος το όριο των 12.000 θα απαιτούνταν 12.000 € / 768 €/στρ. = 16 στρ/τα

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας των συντελεστών της ελαιοκαλλιέργειας.
Στην ουσία «διώκονται» τόσο η ελαιοκαλλιέργεια, όσο και οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτή.
Στην Ενότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας αποτελεί στρατηγική επιλογή. Και τούτο διότι ως καλλιέργεια αντέχει στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και ταυτόχρονα αξιοποιεί εδάφη οριακής γονιμότητας.

Το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας, οι Βουλευτές, η Περιφερειακή Αρχή και οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν άμεσα να ζητήσουν αφενός εξηγήσεις και αφετέρου την βελτίωση των κρίσιμων συντελεστών.
Είναι προφανές ότι κάποια από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ απέχει από την πραγματικότητα!
Είναι τουλάχιστον «παράδοξο» όταν οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ να έχουν υψηλή απόδοση ανά στρέμμα, αλλά όταν είναι τα ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα και να ωφεληθούν να έχουν μικρές αποδόσεις.
Κύριοι Βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι, ο λόγος σε εσάς».

02/01/2024 03:40 μμ

Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι αγρότες του Μεσολογγίου για τις άσχημες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ακαρπία της ελιάς.

Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της περιοχής να έρθουν στην συγκέντρωση, που θα γίνει στο δημαρχείο Νεοχωρίου, την Τετάρτη (3/1/2024), στις 7 το απόγευμα, με θέμα την ακαρπία της ελιάς και τις κακές πληρωμές επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «στην συνάντηση θα αποφασίσουμε τις μορφές διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων που θα πρέπει να προβούμε άμεσα. Για την ακαρπία της ελιάς φέτος ζητάμε ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ακαρπία φέτος ξεπερνά το 90%, στην ελιά Αγρινίου, το 70% στην ελιά Καλαμών και το 90% στη λαδοελιά. Επίσης διαμαρτυρόμαστε για την μείωση των ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ, καθώς και επειδή βγήκε εκτός επιλεξιμότητας μια περιοχή με ξηρικές καλλιέργειες (ζωοτροφές και ελαιόδεντρα)».

Ακόμη οι αγρότες ζητούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

21/12/2023 12:14 μμ

Η τροπολογία, που πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή και αφορά 30.000 παράτυπους μετανάστες, δεν αρκεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Πάγιο αίτημα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από το 2022 προς τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, με αλλεπάλληλες επιστολές και συσκέψεις ήταν η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Το διαχρονικά άλυτο αυτό πρόβλημα ίσως είναι, πέραν της φετινής ακαρπίας, το μεγαλύτερο σήμερα στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδενδρα, με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου 27.000.000 ευρώ, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα 2.000.000 ευρώ και με το πρόβλημα να συνεχίζεται.

Από το κλάδο μας η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και - υπό όρους - εργασίας μεταναστών κρίνεται τελείως θετική και θα δώσει μια ανάσα στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά η ρύθμιση και θα απορροφηθούν από όλους τους κλάδους, σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα που είναι σημαντικά πολλαπλάσιες.

Ευελπιστούμε όμως αυτή να είναι η αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης.

Η ισχύουσα νομοθεσία «σπρώχνει» τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες γης σε χώρες με «φιλικότερες» διατάξεις και καθιστά την χώρα μας μη ανταγωνιστική σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

15/12/2023 03:23 μμ

Η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), για μέλη, συνεργάτες και φίλους, πραγματοποιήθηκε, στις 14/12/2023, σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βίντεο του απολογισμού του ΕΣΥΦ για το 2023. Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για ανταλλαγή ευχών.

Στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Ποντίκας, πρόεδρος του ΕΣΥΦ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξωστρέφεια που ήταν η βασική προτεραιότητα που είχε ο σύνδεσμος το 2023.

«Η εξωστρέφεια είναι σημαντική προτεραιότητα για τις κρίσιμες εποχές που έχουμε. Φέτος είχαμε την καταστροφή στην Θεσσαλία και τις αλλαγές που έρχονται στην ΕΕ.

Η όλη προσέγγιση που γίνεται σήμερα στην ΕΕ με την πράσινη πολιτική και την στρατηγική Farm to Fork - την οποία στηρίζει η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών - μας δίνει την υποχρέωση να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο για να στηρίξουμε την μετάβαση του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα. Η φυτοπροστασία αποτελεί τον καταλύτη για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή πράσινη εποχή.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τροφή για όλο τον κόσμο και να παράγουμε τα αναγκαία τρόφιμα από πλευράς ποσότητας και ποιότητας, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Σε αυτό τον στόχο μεγάλη σημασία θα έχουν τα μέλη του ΕΣΥΦ, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 80% του τζίρου της φυτοπροστασίας στην χώρα μας».

14/12/2023 12:11 μμ

Η ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 10-11 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε έκθεση προόδου εστιάζοντας στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ανωτέρω πρόταση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2022, αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ. Τα κύρια μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση, κατά 50%, της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου από αυτά, καθώς και της χρήσης των πλέον επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, νέα μέτρα ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών και απαγόρευση των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πρόταση σε επίπεδο Ομάδας. Η Προεδρία υπέβαλε στο Συμβούλιο επισκόπηση των εργασιών αυτών, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των «ευαίσθητων περιοχών», των υποχρεωτικών στόχων μείωσης σε επίπεδο ΕΕ και των εθνικών μέτρων, καθώς και των εθνικών σχεδίων δράσης.

Στην μελέτη της Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι πιθανές επιπτώσεις της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη διαθεσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών στην ΕΕ και η πιθανότητα αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές, καθώς και μείωσης των εξαγωγών, θα εξαρτηθούν από τις πιθανές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από δύο οπτικές γωνίες: η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων χωρίς διαχείριση ή με κακή διαχείριση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μειώσεις της απόδοσης, αλλά η ορθή διαχείριση της μετάβασης δεν θα έχει τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η έλλειψη επικονιαστών θα μειώσει επίσης την απόδοση των καλλιεργειών, και μάλιστα η τάση είναι ήδη εμφανής σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν ως ορίζοντα το 2030, και αυτό το χρονικό διάστημα, στο οποίο προστίθεται η προθεσμία έναρξης ισχύος για τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα, συνεπάγεται την ύπαρξη περιόδου διαχειριζόμενης μετάβασης με χρονικά περιθώρια για την καθιέρωση εναλλακτικών λύσεων και την πραγματοποίηση σταδιακών αλλαγών.

Δεδομένης της έλλειψης εμπειρικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, οι δημοσιευμένες μελέτες επιπτώσεων χρησιμοποίησαν γενικές παραδοχές για τη μείωση της απόδοσης ή χρησιμοποίησαν ειδικές ανά καλλιέργεια και ανά περιοχή εκτιμήσεις για τις μειώσεις της απόδοσης με βάση γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που προβλέπονται στις εν λόγω μελέτες όσον αφορά την απόδοση εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν για τις καλλιέργειες που έχουν περιορισμένη σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, όπως το σταφύλι, ο λυκίσκος και η τομάτα.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν, στα οικεία εθνικά σχέδια δράσης, τον τρόπο εφαρμογής των εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων του κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της καλλιέργειας συγκεκριμένων φυτών, σε συγκεκριμένες περιοχές ή με συγκεκριμένες πρακτικές. Ως εκ τούτου, μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων, κατανέμοντάς τα σε λιγότερο κρίσιμες περιοχές.

Μια ευρεία ποικιλία εναλλακτικών αγρονομικών και τεχνολογικών στρατηγικών καθιστά επίσης δυνατή τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και του σχετικού κινδύνου με παράλληλη διατήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Πολλές τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας επιτρέπουν τη στοχευμένη και ελεγχόμενη εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή παρέχουν εναλλακτικές λύσεις αντί των φυτοφαρμάκων. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται από την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και από μια σειρά συναφών μέτρων, μεταξύ άλλων με χρήση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

11/12/2023 11:52 πμ

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιείται η Επιστημονική Ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης».

Η Ημερίδα, που διοργανώνεται από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του ΓΠΑ και του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι:
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:30 Χαιρετισμοί, έναρξη εργασιών Ημερίδας
12:30-12:50 «Το έντομο Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae) και η εμφάνισή του στη χώρα μας», Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α', ΜΦΙ
12:50-13:10 «Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με το Spodoptera frugiperda» κ. Χρήστος Αραμπατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥπΑΑΤ
13:10-13:30 «Είναι η ανθεκτικότητα του Spodoptera frugiperda στα εντομοκτόνα απειλή για τα προγράμματα φυτοπροστασίας στην Ελλάδα;» Καθ. Γιάννης Βόντας, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ
13:30-14:30 Συζήτηση, συμπεράσματα
14:30-15:30 Ελαφρύ γεύμα

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση θα είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

07/12/2023 03:40 μμ

Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι ελαιοπαραγωγοί, σήμερα Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου), στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Κυρίαρχο αίτημά τους ήταν η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία επισημαίνονται και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής, επέδωσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για σήμερα, για τα ζητήματα της ακαρπίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η ακαρπία ανά περιοχή στο νομό μας κυμαίνεται από 80% έως 100%.

Το κόστος για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 800 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο κόστος ρεύματος και θα αυξηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 που επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να μπούμε στο χωράφι για να καλλιεργήσουμε. Βλέπουμε όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχτεί η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα».

Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, σημειώνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι και θεωρείται η πιο εντατική και κοστοβόρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος, το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80% έως και 100%. Aντιλαμβάνεστε, σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε», δηλώνουν.

Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη «δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την Ελαιοκαλλιέργεια Πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής».

«Υπενθυμίζεται δε ότι το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν. Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας θέτει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να αγγίξει τα 200.000.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί (εκτιμούμε άνω του 1.000.000.000 ευρώ). Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής», προσθέτει η επιστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής καταθέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως ποια είναι η στρατηγική και ο εθνικός σχεδιασμός για τον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών αν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού Ταμείου 2024 της ΕΕ η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά για να στηρίξει αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια και αν υπάρχει πρόθεση ένταξης κανονισμού με ειδικές διατάξεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας.

07/12/2023 01:20 μμ

Ελάχιστο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μετακίνησης ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης για την συγκομιδή της ελιάς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «όπως φαίνεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μόλις 10 άτομα έκαναν αιτήσεις για να έρθουν στην Κρήτη».

Πάντως το πρόγραμμα, που έχει προϋπολογισμό 625.000 ευρώ, παραμένει «ανοικτό» για κατάθεση των αιτήσεων.

Η κατάθεση αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) (εδώ)

Θυμίζουμε ότι δικαιούχοι του επιδόματος μετακίνησης και μετεγκατάστασης για την προώθηση της απασχόλησης, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Π.Ε. Κοζάνης (ΚΠΑ2 Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), Π.Ε. Φλώρινας (ΚΠΑ2 Φλώρινας και Αμυνταίου), Π.Ε. Καστοριάς (ΚΠΑ2 Καστοριάς) και Π.Ε. Γρεβενών (ΚΠΑ2 Γρεβενών), που επιθυμούν να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα (συγκομιδής της ελιάς).