Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Πέλλα έστειλε τεκμηρίωση για de minimis σε μήλα, απώλεια εισοδήματος 1.010 ευρώ/στρέμμα

05/01/2023 12:42 μμ
Την οικονομική ενίσχυση για τους μηλοπαραγωγούς ζητεί, για άλλη μία φορά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Την οικονομική ενίσχυση για τους μηλοπαραγωγούς ζητεί, για άλλη μία φορά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά, στην οποία παραθέτει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών, εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος που έχουν.

Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει για άλλη μία φορά την απώλεια εισοδήματος, η οποία με στοιχεία από τη ΔΑΟΚ Πέλλας, αποδεικνύεται ότι είναι 1.010 ευρώ ανά στρέμμα και τον κίνδυνο να συρρικνωθεί στο μέλλον η καλλιέργεια μήλων, λόγω των αντίξοων συνθηκών στην παραγωγή και διάθεσή τους.

Η έκταση της καλλιέργειας μήλου στην Πέλλα ανέρχεται στα 11.988 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα 9.240 στρέμματα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Η συνολική εκτιμηθείσα απώλεια εισοδήματος το 2022 για τους μηλοπαραγωγούς της Πέλλας ανέρχεται στα 9.332.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ο.Π ΑΣΚ Φλαμουριάς και της ΟμΠ ΑΣ Βεγορίτιδας, η μέση τιμή διάθεσης των μήλων το έτος 2022 ήταν 0,10 ευρώ/κιλό.

Ο κ. Τζαμτζής ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα κεράσια, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια, για τις ζημιές των οποίων έγιναν ειδικές αναφορές και στον Πρωθυπουργό, ενώ εκπονούνται από τη ΔΑΟΚ οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις. Ήδη έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία για την αποζημίωση των σπαραγγοπαραγωγών.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/12/2024 11:50 πμ

Το πρόγραμμα Ad hoc για την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην Καστοριά, αφορά όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα χρήματα θα καταβληθούν σε όλους τους νομούς που υπάρχει μηλοκαλλιέργεια. Με βάση τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μιλάμε για περίπου 75.000 στρέμματα καλλιέργειας μήλων στην χώρα, οπότε έχουμε μια στρεμματική ενίσχυση γύρω στα 200 ευρώ το στρέμμα.

Ο υπουργός ΑΑΤ ανέφερε ότι τα χρήματα αναμένεται να πληρωθούν τον Απρίλιο του 2025. Μιλάμε για Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν από το ταμείο του κρατικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις λόγω του πολέμου της Ουκρανίας (χρήματα για Ουκρανόμετρο), όπως είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πληρωμή των αποζημιώσεων, τον Απρίλιο του 2023, συνολικού ύψους 25.145.430 ευρώ (150 €/στρ. για κάστανα και 250 €/στρ για μήλα).

Για το 2024 η χώρα μας έστειλε νέο φάκελο αλλά δεν έγινε σωστή ανάλυση των στοιχείων και έτσι δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» για πληρωμή του ποσού 237.839 ευρώ, που είναι το υπόλοπο των 25.145.430 ευρώ που δεν είχαν καταβληθεί για το 2023.

Τελευταία νέα
03/12/2024 05:53 μμ

Ad hoc πρόγραμμα αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών ύψους 16 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην εκδήλωση: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη-Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά».

Έργα και δράσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομό Καστοριάς, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά», τα ποσά αυτά αφορούν χρηματοδοτήσεις από το ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπάρχει συντονισμένη κυβερνητική δράση για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής που αφορά στην ανάπτυξη της Καστοριάς και πρόσθεσε ότι η στρατηγική αυτή δίνει απάντηση στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι τοπικοί φορείς για συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός η μεγαλύτερη συμβολή που έχει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα είναι η διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, συμπληρώνοντας ότι οι υποδομές και τα έργα που έχουν προγραμματισθεί συμβάλλουν, αφενός προς την κατεύθυνση αυτή και αφετέρου προς την πραγματική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο αίτημα των τοπικών θεσμικών παραγόντων για αποζημίωση των μηλοπαραγωγών, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι αν και η ζημιά που υπέστησαν δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει ένα ad hoc πρόγραμμα, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στους μηλοπαραγωγούς, το οποίο αναμένεται να πληρωθεί έως τον Απρίλιο.

Ο Υπουργός ανέδειξε, ακόμη, τον αναπτυξιακό ρόλο του ΥΠΑΑΤ και αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων στα οποία συμμετέχει το υπουργείο.

Τα προγραμματισμένα έργα

Τα 180 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν καταβληθεί περίπου 71,8 εκατ. ευρώ σε 6.497 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Για τη βελτίωση των καλλιεργειών έχουν ξεκινήσει εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα και αρδευτικά Δίκτυα προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ.
Επίσης υλοποιούνται 9 έργα αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ.
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται 5 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 5 εκατ. ευρώ και 1 επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης, με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το 2024 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.289 δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσιάρας:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, μέχρι σήμερα 6.497 δικαιούχοι έχουν λάβει, 71,8 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά:
Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών) 19,2 εκατ. ευρώ και 4.498 ωφελούμενοι
Σχέδια Βελτίωσης: 13,2 εκατ. ευρώ και 252 ωφελούμενοι
Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία: 7,1 εκατ. ευρώ και 381 ωφελούμενοι
Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς: 9,8 εκατ. ευρώ και 355 ωφελούμενοι
Υλοποίηση δράσεων της στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER: 7,3 εκατ. ευρώ και 62 ωφελούμενοι

Σε ό,τι αφορά στα εγγειοβελτιωτικά έργα:

Κατασκευή Φράγματος Νεστορίου: Προϋπολογισμός 49.000.000 ευρώ. Αφορά την Κατασκευή φράγματος, ύψους 75 μ., επί του ποταμού Αλιάκμονα, στο Νεστόριο Καστοριάς και δημιουργία τεχνητής λίμνης 823 στρεμμάτων. Η άρδευση θα αφορά 000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση των ξερικών καλλιεργειών με νέες δυναμικές με έμφαση στα φασόλια, ενώ το αρδευτικό του δίκτυο που είναι υπό μελέτη θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη ιδιαίτερα μετά την κρίση στη γουνοποιία και τις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Καστοριά.
Αρδευτικό δίκτυο Γέρμας: προϋπολογισμός 5.000.000 ευρώ. Το έργο καλύπτει συνολική καλλιεργήσιμη έκταση 3.278 στρ. και περιλαμβάνει:
Τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς του νερού από τη θέση του υφιστάμενου φρεατίου του αγωγού υδροληψίας του φράγματος στην προς άρδευση περιοχή.
Το δίκτυο διανομής με τις απαιτούμενες υδροληψίες και
Μικρά τεχνικά και φρεάτια ελέγχου του δικτύου
Φράγμα και αρδευτικά δίκτυα Διποταμιάς στο Δήμο Νεστορίου: Προϋπολογισμός 33.000.000 ευρώ. έργο αφορά φράγμα ύψους 30 μ. Με αργιλικό πυρήνα με ταμιευτήρα 900.000 μ3. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι σε έκταση 500 στρεμμάτων.

Έργα Αγροτικής Οδοποιίας

Βελτίωση προσβασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των αγροκτημάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού. Προϋπολογισμός: 2,62 εκατ. ευρώ για 5 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Άργους Ορεστικού
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας κτηματικής περιοχής Καστοριάς και Καλοχωρίου-Τσαρτίστας. Προϋπολογισμός: 1 εκατ. ευρώ για 2 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Καστοριάς
Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας Δήμου Νεστορίου. Προϋπολογισμός: 686.000 ευρώ για 2 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Νεστορίου.

Ιδιωτικές Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Άξονες:
Πράσινος αγροτουρισμός
Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών
Άξονας: Πράσινος Αγροτουρισμός
α) Υλοποιείται 1 επενδυτικό έργο, με δημόσια δαπάνη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.
β) Σε στάδιο αξιολόγησης 3 επενδυτικά έργα, με δημόσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Το τρέχον έτος:
Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 289 δικαιούχους για ζημιές που σημειώθηκαν το 2023, κυρίως σε καλλιέργειας φασολιών και μήλων.
Έχουν υποβληθεί 113 αναγγελίες ζημιάς και 199 δηλώσεις ζημιάς, με κυριότερα ζημιογόνα αίτια:

  • τις βροχοπτώσεις Μαΐου, που έπληξαν σανοδοτικές καλλιέργειες,
  • τον καύσωνα Ιουλίου, που έπληξε κυρίως καλλιέργειες φασολιών,
  • τις χαλαζοπτώσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, που έπληξαν κυρίως κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα).

Έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις
Έχει ξεκινήσει η διατύπωση των πορισμάτων εκτίμησης.

Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027

Περιοχή Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (Αλιευτικές Ζώνες): Εσωτερικών Υδάτων
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Προϋπολογισμός: 4.300.000 ευρώ.

Φυσικά στις προαναφερόμενες δράσεις θα πρέπει να συνυπολογισθεί η δυνατότητα ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών που προσφέρει το πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια.

Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες της περιοχής ισχύουν τα μέτρα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που σύντομα θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Μέσα, τέλος, από την υλοποίηση των δράσεων του ΣΣ ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 θα απορροφηθούν στον πρωτογενή τομέα 14 δις ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα.

27/11/2024 10:06 πμ

Κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, την Τετάρτη (4 Δεκέμβρη), από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της Αγιάς, διεκδικώντας την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών του Δήμου έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel».

Όπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι:

«Οι αγρότες της Αγιάς που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να έχουν μειωμένο εισόδημα, δεν έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας εκτός από την Αγιά.

Δώσαμε ως δείγμα καλής θέλησης περιθώριο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και το ποσό αποζημίωσης ως τέλος του Νοεμβρίου, ως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση.

Με δικές μας έρευνες γνωρίζουμε τον αριθμό των παραγωγικών στρεμμάτων που πρέπει να αποζημιωθούν και το ποσό για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 €/στρέμμα.

Απαιτούμε από το υπουργείο να μας απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και να αποζημιώσει άμεσα τους δικαιούχους παραγωγούς μήλων και κάστανων με το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης.

Απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα να ολοκληρωθούν και να δοθούν τα πορίσματα για την χαλαζόπτωση που έπληξε το καλοκαίρι εκτάσεις του Δήμου Αγιάς καθώς και τα πορίσματα από τον παγετό σε κεράσια και άλλες εκκρεμότητες από τον ΕΛΓΑ.

Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον Δήμο Αγιάς και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους παραγωγούς της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα εφόσον δεν υπάρξει δέσμευση από το Υπουργείο ως τέλος του μήνα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την δύναμη του συλλογικού αγώνα, της ενότητας μας και της αποφασιστικότητας μας, της μαζικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτά ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που ανάγκασαν δυο φορές την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις που δίνουν μια ανάσα στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλου του Δήμου».

21/11/2024 10:34 πμ

Η Ελλάδα έχει μια αρνητική παράδοση όταν είναι να πληρώσει αποζημιώσεις ή ενισχύσεις σε αγρότες γιατί πάντα το κάνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να καταβληθούν οι κρατικές ενισχύσεις σε παραγωγούς μήλων και κάστανων, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η πληρωμή αφορά κάποια υπόλοιπα του Ουκρανόμετρου που δόθηκαν το 2023.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πληρωμή των αποζημιώσεων καλλιεργειών στους παραγωγούς μήλων και καστάνων της χώρας από τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 25.145.430 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ και συγκεκριμένα του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 150 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750 ευρώ.

Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680 ευρώ.

Όπως αναφέρει η απόφαση στο ΦΕΚ, η ενίσχυση δίνεται για στήριξη των παραγωγών μήλων και κάστανων της χώρας, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών) με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και παράλληλα της αναγκαιότητας κάλυψης της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Η απόφαση της ΕΕ για την έγκριση της πληρωμής αναφέρει ότι θα καταβληθούν από την Ελλάδα κρατικές ενισχύσεις ύψους 250 ευρώ το στρέμμα στα μήλα και 150 ευρώ το στρέμμα για τα κάστανα. Το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε 237.839 ευρώ.

Διαβάστε την απόφαση της ΕΕ (εδώ)

05/11/2024 05:00 μμ

Η χώρα μας έκανε εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων μόνο κατά τον Οκτώβριο του 2024 και ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή της εγχώριας παραγωγής.

Από την άλλη σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από 1/9/2024 έως 1/11/2024, εξήχθησαν από την χώρα μας συνολικά 22.000 τόνοι μήλων, από τους οποίους περίπου 4.000 τόνοι πήγαν προς την Αίγυπτο.

Πάντως η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες της χώρας να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος, «η ελληνική παραγωγή μήλων έχει δεσμευτεί με την αιγυπτιακή αγορά, η οποία λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ζητάει μήλα με μειωμένες τιμές.

Μόλις το 10% της ελληνικής παραγωγής διακινείται στην εγχώρια αγορά ενώ το υπόλοιπο πάει για εξαγωγή.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της ποικιλίας Φούτζι που έχει ζήτηση στην αγορά αλλά είναι μειωμένες ποσότητες. Αντίθετα οι κόκκινες ποικιλίες μήλων δεν έχουν ζήτηση στην αγορά.

Η χώρα μας έχει το υψηλότερο κόστος παραγωγής μήλων στην ΕΕ και αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η πολιτεία.

Φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή η παραγωγή έχει πολλά ποιοτικά προβλήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ποσότητες μήλων να έχουν οδηγηθεί στην χυμοποίηση, με τις τιμές να έχουν ξεκινήσει από 7 λεπτά και τώρα να είναι στα 16 λεπτά το κιλό.

Φέτος η τιμή παραγωγού στα μήλα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 38 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας.

Τα προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία και επισιτιστικής βοήθειας θα πρέπει να τρέξουν στην χώρα μας ξανά γιατί βοηθούσαν στην απορρόφηση της παραγωγής μήλων».

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής μήλων Φούτζι με την παραγωγή να έχει εξαχθεί κυρίως στην Αίγυπτο.

Αντίθετα οι κόκκινες ποικιλίες μήλων δεν έχουν καλή απορρόφηση από την αγορά. Μικρό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα πράσινα μήλα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου με τα προβλήματα να παραμένουν στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Δεν καταφέραμε να βρούμε νέες αγορές για την εξαγωγή. Κάπως καλύτερα πάνε τα πράγματα στην εγχώρια αγορά αλλά δεν είναι δυνατόν να απορροφήση την ελληνική παραγωγή.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς λόγω της θεομηνίας, μας είπαν για ένα ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πόση θα είναι η στρεμματική ενίσχυση».

O κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μηλοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην περιοχή στα μήλα Φούτζι, που έχουν καλή ζήτηση, με τιμές που κυμαίνονται από 50 έως και 65 λεπτά το κιλό.

Αντίθετα υποτονική είναι η ζήτηση στα κόκκινα μήλα με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 15 έως 35 λεπτά το κιλό.

Παραμένει το πρόβλημα της ακαρπίας για δεύτερη συνεχή χρονιά στην περιοχή και όπως φαίνεται από την εικόνα που έχει το μικροκλίμα της περιοχής θα το έχουμε και τα επόμενα χρόνια. Επίσης πολλά μήλα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν εγκαύματα και είναι μη εμπορεύσιμα».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (World Apple and Pear Association – WAPA), η φετινή ελληνική παραγωγή μήλων αναμένεται να είναι αυξημένη, κατά 56,4%, σε σχέση με το 2023, ανερχόμενη στους 287.000 τόνους, καθώς και κατά 14,8% αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

17/10/2024 02:47 μμ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης, με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην πορεία του μήλου από το χωράφι στο ράφι.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μήλα (Στάρκιν) ξεκινάνε από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και φτάνουν στο ράφι σε τιμή - κατ' ελάχιστο - 1,70 € το κιλό.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μηλοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου, εκφράζει την έκπληξή του στην αναφορά του προέδρου του ΣΕΚΛΑ ότι ο παραγωγός λαμβάνει 70 λεπτά και ότι το κόστος συγκομιδής είναι στα 10 λεπτά το κιλό.

Όπως υποστηρίζει ο παραγωγός στον ΑγροΤύπο, «στην περοχή του Βερμίου παράγονται 25.000.000 κιλά μήλα. Ο μέσος όρος τιμής παραγωγού φέτος είναι στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ τα έξοδα αγγίζουν τα 30 λεπτά (φυτοπροστασία, λίπανση, ενέργεια, καύσιμα και εργατικά που επωμίζεται αποκλειστικά ο παραγωγός). Ο μηλοπαραγωγός σήμερα πλήττεται από παντού και παλεύει για να επιβιώσει. Για αυτό χρειάζεται τον σεβασμό όλων».

Να θυμίσουμε τι είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ:

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, ενόψει του χειμώνα και της εποχής παραγωγής και διάθεσης μήλων, φέρνει στη δημοσιότητα τις τιμές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αυτού του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Καλόγρης, πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 € το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ' ελάχιστο- 1,70 € το κιλό. Η πορεία έχει ως εξής:

  • 0,70 €/κιλό παραγωγός
  • 0,10 €/κιλό εργάτες συγκομιδής
  • 0,20 €/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
  • 0,15 €/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
  • 0,07 €/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
  • 0,35 €/κιλό έξοδα συσκευασίας
  • 0,13 €/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων

Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 €. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή - κατ' ελάχιστο - στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 €/ κιλό.

30/09/2024 11:42 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μήλων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι πρώιμες ποικιλίες είχαν μια καλή ροή στο εμπόριο και έφυγαν με καλές τιμές, όμως στην συνέχεια όσο αυξάνουν οι ποσότητες από τις παραγωγικές περιοχές της χώρας αρχίζει η «πίεση» των τιμών.

Σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός και υφυπουργός ΑΑΤ κ.κ. Τσιάρας και Κέλλας, με τους εκπροσώπους μηλοπαραγωγών της Αγιάς, έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες πρόσβασης για συλλογή και διακίνηση των προϊόντων τους λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, καθώς και στη μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ, που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, δημιουργεί ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τους φορείς των μηλοπαραγωγών το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να τους στηρίξει με ενισχύσεις μέσω του προγράμματος de minimis.

Ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά: «Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τη θεομηνία και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του κλάδου για την αγροτική παραγωγή της χώρας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Θα γίνει καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα και θα προχωρήσουμε σε ανάλογες ενισχύσεις».

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «βρεθήκαμε στην σύσκεψη με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και μας ενημέρωσε ότι θα καταβληθούν στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς 4 εκατ. ευρώ με την μορφή de minimis οριζόντιας ενίσχυσης για τα προβλήματα με τη συλλογή και διακίνηση των προϊόντων τους λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, καθώς επίσης για τις επιπτώσεις από την μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τη νέα ΚΑΠ. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η καταγραφή των στρεμμάτων καλλιέργειας βάση της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση».

Φετινή εμπορική περίοδος μήλων

Όσον αφορά την φετινή εμπορική περίοδο ο κ. Γιώργος Ζέικος επισήμανε ότι «φέτος η συγκομιδή στα μήλα της πρώιμης ποικιλίας «Gala» ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Η ελληνική παραγωγή ήταν μειωμένη και υπήρξε καλή ζήτηση από την αγορά. Αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να έχουν πωληθεί όλα τα μήλα της συγκεκριμένης ποικιλίας και να έχουν αδειάσει τα ψυγεία.

Οι τιμές φέτος που πουλήθηκαν τα Gala είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι αλλά δεν ήταν ικανοποιητικές για τους παραγωγούς λόγω υψηλού κόστους καλλιέργειας.

Από αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή για τις κόκκινες ποικιλίες και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει για τα μήλα Granny Smith, που είναι η κύρια ποικιλία για εξαγωγή.

Λόγω των καιρικών συνθηκών φέτος συγκομίστηκαν ταυρόχρονα από όλες τις περιοχές της χώρας οι κόκκινες ποικιλίες μήλων, με αποτέλεσμα να πέσουν μεγάλες ποσότητες ταυτόχρονα στην αγορά. Επίσης η ροή των εξαγωγών μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητική. Αποτέλεσμα οι τιμές των μήλων να είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 15 λεπτά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Ηλιακά εγκαύματα στα μήλα της Καστοριάς παρατηρούνται τη φετινή χρονιά, αναφέρει σε επιστολή του, προς τον υπουργό ΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος. Όπως τονίζει το εν λόγω πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τα μέσα του καλοκαιριού, κλιμακώθηκε μέχρι και σήμερα λίγες μέρες πριν την συγκομιδή, δημιουργώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι μηλοκαλλιεργητές είναι αναγκαίο και απαραίτητο να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν.

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι το πρόβλημα με τα εγκαύματα αφορά κυρίως τα δέντρα νέας ηλικίας.

Και προσθέτει: «είμαστε στο 80% της συγκομιδής των κόκκινων ποικιλιών και ακολουθούν τα Φούτζι και Granny Smith.

Το εξαγωγικό εμπόριο δεν κινείται όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι θετικό όμως που ακόμη καταφέρνουμε να κάνουμε εξαγωγές μήλων στην Μέση Ανατολή, με τους πολέμους και τα προβλήματα που έχουμε στο Σουέζ.

Όσον αφορά την εμπορική περίοδο ελπίζουμε φέτος να παραμείνει όπως ξεκίνησε. Η μειωμένη ροή των εξαγωγών που κάνουμε προς Αίγυπτο σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων από γειτονικές χώρες δημιουργούν προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή.

Πέρυσι είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στις τιμές μήλων αλλά στην συνέχεια έπεσαν απότομα, από τις αρχές Οκτωβρίου, λόγω των εισαγωγών μήλων που έγιναν κυρίως από την Σερβία. Πολλοί καταναλωτές έφαγαν σέρβικα μήλα χωρίς να το γνωρίζουν και έγιναν πολλές ελληνοποιήσεις. Αποτέλεσμα να μείνουν στα ψυγεία αδιάθετα πολλά ελληνικά μήλα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι Αλβανοί. Βέβαια πολλοί στην χώρα μας δεν κατάλαβαν το πρόβλημα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε μεγάλες επενδύσεις στην καλλιέργεια μήλων στην Σερβία τα τελευταία χρόνια. Είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια και πηγαίνουν εκεί γιατί η χώρα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ρώσικου εμπάργκο και μπορεί να εξάγει αγροτικά προϊόντα στις ρώσικες αγορές. Το κόστος αγοράς γης και εργατικών είναι μειωμένο και το εμπόριο φέρνει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές.

Σε περίπου 20 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στην Σερβία και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά και αν θα επαναλαληφθούν τα περσινά προβλήματα».

Προβλήματα με τις τιμές αντιμετωπίζουν και τα μήλα στους Πύργους Κοζάνης. Ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μηλοπαραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα κόκκινα μήλα και θα ξεκινήσει σε λίγο η ποικιλία Φούτζι.

Οι τιμές στα κόκκινα μήλα αν και ξεκίνησαν από καλά επίπεδα στα 65 λεπτά το κιλό στην συνέχεια «πάγωσε» το εμπόριο λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή, που γίνονται οι βασικές εξαγωγές μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 80% της παραγωγής μήλων να φύγει από τους παραγωγούς με ανοικτές τιμές.

Φέτος έχουμε γενικότερα προβλήματα μειωμένης παραγωγής αλλά και ποιότητας.

Παραμένει το πρόβλημα της ακαρπίας για δεύτερη συνεχή χρονιά και όπως φαίνεται από την εικόνα που έχει το μικροκλίμα της περιοχής θα το έχουμε και τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη ακόμη κάνουμε διαβούλευση για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί από την ακαρπία. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν εγκαύματα στα μήλα και βράσιμο σε αυτά που είχαν αντιχαλαζικά δίχτια.

Ακόμη οι καιρικές συνθήκες φέτος επηρέασαν την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να συγκομίζεται ταυτόχρονα η παραγωγή από όλες τις περιοχές της χώρας, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις τιμές».

30/08/2024 12:45 μμ

Η φετινή συγκομιδή μήλων ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η εμπορική περίοδος των μήλων άρχισε με την πρώιμη ποικιλία «Gala» με τη συγκομιδή της να έχει ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μηλοπαραγωγών «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «τα πρώτα μήλα που συγκομίστηκαν είναι οι ποικιλίες μήλων Gala. Η ελληνική παραγωγή σε αυτές τις ποικιλίες είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τις κόκκινες ποικιλίες και προς το τέλος του μήνα ξεκινάνε τα μήλα Granny Smith, που είναι η κύρια ποικιλία για εξαγωγή.

Πάντως ο ήπιος χειμώνας δημιούργησε πρόβλημα στην παραγωγή και τα δέντρα δεν είχαν τις απαιτούμενες ώρες χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου έφεραν προβλήματα στα μεγέθη αλλά όχι στην ποιότητα.

Το κόστος καλλιέργειας στην παραγωγή μήλων αυξάνει λόγω των καιρικών συνθηκών, του υψηλού κόστος ενέργειας, των καυσίμων και της φυτοπροστασίας.

Για την φετινή εμπορική περίοδο στην αρχή είχαμε ζήτηση και η Αίγυπτος αναποκρίθηκε στις ελληνικές εξαγωγές. Όμως δεν μπορούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν να αγοράσουν σε υψηλές τιμές.

Το θέμα των εξαγωγών μήλων θα πρέπει να το μελετήσει σοβαρά κάποια στιγμή το ΥπΑΑΤ υπάρχει ανάγκη να βρεθούν νέες αγορές.

Η φετινή περίοδο ξεκίνησε από 80 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας μήλα αλλά είναι μικρές οι ποσότητες. Τα περισσότερα έδωσαν μέση τιμή παραγωγού (συσκευασμένα) στα 60 λεπτά το κιλό. Από αυτή την τιμή τα 25 λεπτά είναι το κόστος συσκευασίας και 45 λεπτά φτάνει το κόστος παραγωγής.

Πρέπει να στηριχθεί η καλλιέργεια γιατί η Αγιά είναι μια περιοχή που στηρίζεται οικονομικά στο μήλο και είναι πολύ άδικο που εξαιρέθηκε από τις αποζημιώσεις για τον Daniel. Πάντως οι παραγωγοί δεν το βάζουν κάτω και αναμένονται κινητοποίησεις το επόμενο διάστημα. Η αταλάντευτη θέση των αγροτών της επαρχίας Αγιάς είναι ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν ζια τις ζημιές από την πανδημία».

Προβλέψεις παραγωγής μήλων

Στο μεταξύ τις εκτιμήσεις για την παραγωγή μήλων για την φετινή περίοδο (2024/2025) ανακοινώθηκαν από την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (World Apple and Pear Association – WAPA), κατά το ετήσιο Συνέδριο Prognosfuit (2024), που διεξήχθη στις 7-9 Αυγούστου στην Βουδαπέστη (Ουγγαρία).

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις η φετινή ελληνική παραγωγή μήλων αναμένεται να είναι αυξημένη, κατά 56,4%, σε σχέση με το 2023, ανερχόμενη στους 287.000 τόνους, κατά 14,8% αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Όσον αφορά την συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, προβλέπεται μειωμένη, κατά 11,3%, σε σχέση με πέρυσι αλλά και κατά 13,6% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας και θα ανέλθει στους 10,2 εκατ. τόνους, διευκρινίζει η WAPA.

27/08/2024 01:17 μμ

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.

Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.

Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.

Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.

23/07/2024 11:33 πμ

Ισχυρή καταιγίδα με δυνατούς ανέμους και χαλαζόπτωση σημειώθηκε σήμερα - πρωί της Τρίτης (23/7) - στο Δήμο Αγιάς της Λάρισας.

Η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα) στο Βαθύρεμα, τα Καλύβια και τους Νερόμυλους.

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι στις περιοχές που έπεσε δημιούργησε μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή.

Ειδικότερα η ζημιά έρχεται μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά για τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής.

Πολλά μήλα από την περσινή παραγωγή, που δεν έχουν διατεθεί, παραμένουν στα ψυγεία των εμπόρων και των συνεταιρισμών. Αυτό σημαίνει κόστος αποθήκευσης σε μια χρονιά που είναι υψηλή η τιμή της ενέργειας.

Έχουμε επίσης αύξηση των εισαγωγών στα μήλα (κυρίως πράσινα) από Σερβία και Πολωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχει «πίεση» στις τιμές.

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μήλα στην Αγιά δεν πήραν προκαταβολές αποζημίωσης λόγω των ζημιών από τη θεομηνία Daniel, ενώ άλλες περιοχές πληρώθηκαν.

Όσον αφορά τη νέα παραγωγή μήλων, ο ήπιος φετινός χειμώνας αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στα μήλα. Ήδη βλέπουμε στα δέντρα κάποιες ποικιλίες (κυρίως κόκκινες) να έχουν μειωμένη παραγωγή. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την σημερινή χαλαζόπτωση».

30/05/2024 12:40 μμ

Υποσχέσεις για αποζημιώσεις της περσινής ακαρπίας είχαν οι καλλιεργητές μήλων στην περιοχή του Βερμίου.

Το υπουργείο ΑΑΤ έχει δηλώσει πρόσφατα ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών και εξαγωγέων μήλων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την πρόσφατη επίσκεψη στους Πύργους που έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, για το πρόβλημα της περσινής ακαρπίας στα μήλα ανέφερε ότι έχουν εκταμιευθεί τα κονδύλια και θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Πάντως και φέτος υπάρχει το φαινόμενο της ακαρπίας στην περιοχή».

Αυτή την εποχή είμαστε στο πρώτο αραίωμα στις μηλιές. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αυτή την περίοδο είναι η εποχή αντιμετώπισης της καρπόκαψας της μηλιάς (Cydia pomonella).

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, «οι μηλοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει τους ψεκασμούς για την αντιμετώπισή της καρπόκαψας της μηλιάς.

Όσοι είναι στο πρόγραμμα ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ την αντιμετωπίζουν με βιολογικούς τρόπους και δεν κάνουν ψεκασμούς. Έστω και αργά πληρωθήκαμε σωστά τα χρήματα του προγράμματος.

Αντίθετα στο Οικολογικό Σχήμα 31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών» όταν κάναμε δήλωση ένταξης στη δράση περιμέναμε ενίσχυση 35 ευρώ το στρέμμα, στην πληρωμή όμως εισπράξαμε μόλις 18 ευρώ, δηλαδή είδαμε μια μείωση της ενίσχυσης κατά 50%.

Για το φουζικλάδιο και το ωίδιο ο Απρίλιος ήταν ξηρός μήνας χωρίς υγρασίες. Τον Μάιο όμως είχαμε βροχοπτώσεις που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Αν γίνουν τα σωστά ραντίσματα στην ώρα τους από τους μηλοπαραγωγούς μπορούν να αντιμετωπιστούς».

Στο μεταξύ το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του, στις 29 Μαΐου 2024, αναφέρει τα εξής:

Καρπόκαψα της μηλιάς

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 24-27 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της των αντίστοιχων περιοχών, έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 30 Μαιου-1 Ιουνίου.
Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 5-7 Ιουνίου.
Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 2-4 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών.
  • 6-9 Ιουνίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Φουζικλάδιο και Ωίδιο

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου και του φουζικλαδίου. Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των δένδρων με προστατευτικά - θεραπευτικά μυκητοκτόνα, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης (Ωίδιο – Φουζικλάδιο).

Ξυλοφάγα Έντομα

Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης καταπολέμησης με την καρπόκαψα εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.
Για τη σέζια ο ψεκασμός να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες.
Για τον κόσσο ο ψεκασμός να κατευθύνεται στο λαιμό και στον κορμό.
Για τη ζευζέρα ο ψεκασμός να κατευθύνεται στις κορυφές.

23/05/2024 04:22 μμ

Προβλήματα μειωμένης παραγωγής αντιμετωπίζουν την φετινή χρονιά τα μήλα της ποικιλία Ντελίσιους Πιλαφά στην Αρκαδία που είναι ΠΟΠ.

Ο ήπιος χειμώνα με τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν κατά τη διάρκειά του, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρουν τα δέντρα να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους και να επηρεαστούν αρνητικά οι φυσιολογικές τους λειτουργίες. Μάλιστα για το πολύ υψηλό ποσοστό ακαρπίας, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες καλλιέργειες της περιοχής, έστειλε επιστολή προς τους τοπικούς φορείς, τον ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί και το βακτήριο της μηλιάς.

Ο κ. Γεώργιος Κυριακούλης, από την εταιρεία TeGaia Κτήμα Κυριακούλη, που ασχολείται με την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία μήλων Τριπόλεως Delicious Πιλαφά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν είναι έντονο το πρόβλημα του μύκητα στις καλλιέργειες μήλων Πιλαφά. Μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει λόγω του ήπιουν χειμώνα. Έχουμε προβλήματα στην καρπόδεση και η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη. Ήδη ο συνεταιρισμός της Αρκαδίας έχει ενημερώσει για το πρόβλημα τον ΕΛΓΑ και ελπίζουμε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη των παραγωγών. Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τους».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης της Αρκαφρόζ, μια οικογενειακή επιχείρηση, που ασχολείται με την παράγωγη, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση φρούτων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν 3 χρόνια είχε εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα. Προσβάλει τους βλαστούς στην κορυφή και σαπίζει όλη η ταξιανθία. Εκεί χάνεται η παραγωγή. Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή μήλων όπως το περιμέναμε. Αυτό όμως μπορεί να διορθωθεί κάνοντας λιγότερο αραίωμα, που θα γίνει στις 15 Ιουνίου. Πάντως πρόβλημα μειωμένη παραγωγής δεν αντιμετωπίζουν όλα τα χωράφια. Από δω και πέρα ξεκινά η υδρολίπανση που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια. Θυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού για τα τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως κυμάνθηκε στα 70 λεπτά το κιλό».

01/04/2024 10:45 πμ

Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει επισταμένως το αίτημα για αποζημίωση των αγροτοπαραγωγών εξαγωγέων μήλων, λόγω των ζημιών που υφίστανται από το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του σε αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης και Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Β1 Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, κ. Βασίλης Βιλιάρδος, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με τη δράση των ανταρτών Χούθι.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοπαραγωγοί εξαγωγείς μήλων εξαιτίας της παρεμπόδισης της εμπορικής ναυσιπλοΐας από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης που θίγεται στην εν λόγω Ερώτηση, διευκρινίζεται ότι εξετάζεται επισταμένως σε πρώτη φάση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024, επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει επιφέρει στον τομέα των οπωροκηπευτικών η πρόσφατη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο της εμπορικής διόδου από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστους μεταφοράς αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση των παραδόσεων κατά σχεδόν 10-12 ημέρες.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στηρίζει και προωθεί την άσκηση πολιτικής στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των μήλων μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιούν δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων τους, τη βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους και την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, Καν 891/2017, Καν. 892/2017, την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 (ΦΕΚ Β 7430 της 29-12-2023) απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύουν.

Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023), στη χώρα μας υπάρχουν - 11 - Οργανώσεις Παραγωγών που περιλαμβάνουν το μήλο μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:

  • ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
  • Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ ΑΜΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ «ΝΕΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝ»
  • ΑΕΣ ΚΟΜΕΞ ΑΕ
  • ΑΕΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ Α.Ε.
  • ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
  • ΑΣΕΠΑ
  • Α.Σ. ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΕΡΜΗΣ»
  • Α.Σ. ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΒΕΛΙΝΑΣ ΚΟΡ/ΝΘΙΑΣ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • Ο.Π Α.Σ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
  • Α.Σ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ-ΜΕΤ/ΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ «ΑΘΑΝΑΤΗ» Ο.Π.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, οι καλλιέργειες μήλων στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2023, αφορούν σε έκταση 9.004,29 ha (εκτάρια).

Τέλος, για την καλλιέργεια των μήλων έχει εκδοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ η υπ΄ αριθμ.957/275382/07.09.2023 (B’ 5534 - ΑΔΑ: 9ΡΙΟ4653ΠΓ-3ΦΒ) Υπουργική Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των μήλων - Κωδικός Παρέμβασης - Π1-32.1 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Φυτική Παραγωγή Εκτός Πρωτεϊνούχων Καλλιεργειών, σε εκτέλεση του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

13/03/2024 03:25 μμ

Το σοβαρό πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» στα μήλα στην χώρα μας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, σε σειρά συναντήσεων που είχε, στην Αθήνα, με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου έγιναν με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύσιο Σταμενίτη, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλειο Κόκκαλη, με τον βουλευτή νομού Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλίου. Στη συνέχεια, εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση, με τους υπεύθυνους ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Χνάρη, βουλευτή Ρεθύμνης και κα Χριστίνα Σταρακά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρών και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Εξίσου σημαντική συνάντηση έγινε με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα του οργανισμού ασφάλισης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «οι ελληνοποιήσεις στα μήλα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους μηλοπαραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές στην χώρα μας.

Φέτος έχουμε μεγάλες εισαγωγές μήλων από Πολωνία, Αλβανία, Σερβία και Ουκρανία. Μιλάμε για μήλα με χαμηλές τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αλλά και χρήση φυτοπροστατευτικών που εδώ και χρόνια έχει απαγορεύσει η Κομισιόν.

Εισαγωγές μήλων δεν απαγορεύονται στην ΕΕ αλλά δεν μπορεί να τα πουλάνε σαν ελληνικά και να έχουν τεράστια κέρδη. Πουθενά στα καταστήματα λιανικής δεν υπάρχουν να αναφέρουν ότι είναι προέλευσης χωρών που σας ανέφερα. Και μιλάμε για μια χρονιά που έχουμε παραγωγή και προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο.

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας μηλοπαραγωγός έχει ένα κόστος καλλιέργειας 28 - 30 λεπτά το κιλό, την στιγμή που ο Αλβανός συνάδελφός του έχει κόστος μόλις 5 λεπτά.

Η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων απαιτεί ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για ελέγχους με κύριο πεδίο αυτό της φυτοπροστασίας.

Στην περιοχή του Βερμίου κυριαρχεί η παραγωγή μήλων και κερασιών. Συζητήθηκαν ακόμη η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της επιβολής πλαφόν, η κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στην αγορά αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελούν κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Στη Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ζητάμε να είμαστε μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από τις μεγάλες εταιρείες στην περιοχή σε 40.000 στρέμματα. Αν δεν γίνει αυτό δεκτό τότε να μας δώσουν κάποια έκταση να τοποθετήσουμε τα δικά μας αγροτικά φωτοβολταϊκά. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή με τόσες ΑΠΕ να μην έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες.

Ακόμη με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη συζητήσαμε το θέμα της περσινής ακαρπίας στα μήλα. Έχουν γίνει οι σχεετικές διαδικασίες από τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ και έχει βεβαιωθεί η ζημιά. Αναμένεται η σχετική έγκριση για να πληρωθούν οι παραγωγοί Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ - πρώην ΠΣΕΑ).

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αναφέραμε στον πρόεδρο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ότι θα καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις προτάσεις μας. Ζητάμε γενικά να υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Να πληρώνουν μια βασική οι παραγωγοί και να επιλέγουν εκείνοι για ποιο αίτιο θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους. Στην περιοχή μας το 80% των καλλιεργειών έχουν αντιχαλαζικά δίχτυα και οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν ασφάλιση για το χαλάζι, αυτό είναι κάτι που επιβαρύνει την καλλιέργεια χωρίς κανένα λόγο.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου δεν έχει κάποιο χρώμα και αγωνίζεται όλο τον χρόνο για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής μας».

07/03/2024 10:29 πμ

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση ΕΛΓΑ αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Και προσθέτει ότι θα γίνεται «καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά».

Απαντώντας σε όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας άφηναν να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς και έγιναν πολύ λίγες χειρόγραφα (περίπου το 10% των παραγωγών. Επίσης υπήρχε η κυρίαρχη άποψη να μην γίνονται δηλώσεις γιατί δεν θα αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί.

Από την άλλη πως μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε ζημιές σε πάγια και μηχανήματα και να μην έχουμε σε καλλιέργειες.

Εμείς όλο αυτό τον καιρό ζητάγαμε να έρθουν γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τις ζημιές στα χωράφια. Φτάσαμε Μάρτιο και μας λένε ότι δεν υπάρχει ζημιά αλλά εμείς τώρα δεν μπορούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας.

Επίσης όταν έγιναν οι θεομηνίες είμασταν στο τοπ της συγκομιδής και των εξαγωγών. Έπαθαν ζημιές οι δρόμοι και δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα μήλα. Επίσης και οι αποθήκες δεν είχαν ρεύμα για να γίνει σωστή συντήρηση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε ζημιά στο 40% της παραγωγής. Είμαστε στα ίδια επίπεδα ζημιάς με την περιοχή του Πηλίου και είναι άδικο που εξαιρέθηκε η Αγιά από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σήμερα οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παραγωγούς της Αγιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias – όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30% - 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.

06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».

16/02/2024 04:13 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, για την παρουσίαση του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES και την ανάδειξη των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου.

Το τριετές πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει δράσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαος Ταβουλάρης.

Αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού, μετά την επίσκεψή της και στην Κύπρο, βρίσκεται στην Αθήνα για την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES, που περιλαμβάνουν εμπορικά γεγονότα, συναντήσεις με εμπόρους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και δωρεάν δειγματοδιανομές σε μαθητές και καταναλωτές.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός πλέον από τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Για το γεγονός αυτό και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής έχει διακριθεί και έχει καταστεί πρότυπος για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο Συνεταιρισμός είναι η πρώτη επιχείρηση που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα το ίδιο έτος την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της. Έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια αναγνωρίσιμη θέση στα ελληνικά και στα διεθνή δρώμενα του αγροδιατροφικού δικτύου φρούτων, μέσω της προσήλωσης στις τεχνικές που ενσωματώνονται στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεωργικής Παραγωγής και αφορά όλες τις καλλιέργειες των παραγωγών – μελών, αλλά και σε ένα πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται.

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαος Ταβουλάρης. δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Μια εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε προγράμματος για την προώθηση του φημισμένου μήλου ΠΟΠ Ζαγοράς Πηλίου. Ο ιστορικός αυτός συνεταιρισμός, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εκμεταλλεύτηκε την ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης και υλοποιεί δράσεις για να καταστήσει το εξαιρετικό προϊόν του ευρύτερα γνωστό στο καταναλωτικό κοινό.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή όπως και σε κάθε προσπάθεια των αγροτών και των επιχειρήσεών τους για ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και για προώθηση των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά.
Είμαι βέβαιος, ότι με συνέπεια στον κοινό μας στόχο, μπορούμε να πετύχουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων μας.»
Τέλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού κος Αντώνης Πολίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς συνεχίζεται με συνέπεια και επιτυχία η παρουσία μας σε αυτόν τον κλάδο. Οι δράσεις που παρουσιάσαμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου βρίσκονται ακόμη εδώ, και παρά όλες τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών στον τόπο μας, στη Θεσσαλία, κρατούν σταθερή την αναλλοίωτη ποιότητα τους μέσα από την πιστοποιημένη παραγωγή τους».

Λίγα λόγια για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρωτοϊδρυθέντες Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Έχει 780 μέλη-παραγωγούς, το 99% των καλλιεργητών της περιοχής, σε λιγότερο από 15.000 στρέμματα γης.
Το κύριο προϊόν του Συνεταιρισμού είναι τα περίφημα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και αποτελούν έως και το 93% της συνολικής παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στο Πήλιο έχουν καταμετρηθεί από τον 18ο αιώνα δεκάδες ποικιλίες μήλων.
Το 1935 εισήχθησαν από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι ποικιλίες “Starking Delicious” και “Golden Delicious”, που αποτελεί επικονιάστρια της πρώτης.
Έκτοτε και ειδικά μετά το 1960, η ποικιλία “Starking Delicious” είναι κινητήριος μοχλός της Ζαγοράς Πηλίου και του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

23/10/2023 02:55 μμ

Με καλές τιμές συνεχίζεται η συγκομιδή των μήλων στην χώρα μας. Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά τα προβλήματα με τις εξαγωγές προς την Αίγυπτο παραμένουν.

Λόγω του άσχημου κλίματος στην Μέση Ανατολή, όπου πηγαίνουν οι μεγάλες ποσότητες ελληνικών μήλων, καλό είναι πάντως οι εξαγωγείς να εξασφαλίζουν την πληρωμή των προϊόντων τους.

Η συγκομιδή στην Ζαγορά συνεχίζεται αλλά υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και καθυστερούν την μεταφορά του προϊόντος στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνης Τσιάρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα μήλα Γκαλά (Gala) έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους δεν είχαν φέτος καλές τιμές παραγωγού λόγω προβλημάτων με εξαγωγές στην Αίγυπτο. Επίσης αυτά τα μήλα δεν έχουν ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 35 - 40 λεπτά το κιλό.

Στα Γκράνυ Σμίθ (Granny Smith) και Φούτζι (Fuji) η εικόνα στην αγορά είναι καλύτερη και οι τιμές παραγωγού είναι για τα πρώτα στα 50 λεπτά και για τα δεύτερα στα 70 λεπτά το κιλό. Πάντως η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη και σε αυτό βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές. Επίσης υπάρχει ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή μήλων στην περιοχή. Πέρυσι είχαμε ανοικτές τιμές στα μήλα. Φέτος έχουμε τιμές σε καλύτερα επίπεδα. Εξαγωγές μήλων κάνουμε κυρίως προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή μήλων στην περιοχή μας. Έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω παγετού. Μεγαλύτερη μείωση έχουν οι κόκκινες ποικιλίες.

Πάντως οι τιμές είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Σε αυτό βοήθησαν τα προβλήματα που είχε η συγκομιδή στην περιοχή της Ζαγοράς που έφερε «κενό» στην ζήτηση. Περίεργο είναι ότι αν και φέςτος η τιμή των συσκευασμένων μήλων είναι διπλάσια σε σχέση με πέρσι, η τιμή λιανικής είναι κατά 50% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα πέρσι η τιμή συσκευασμένων μήλων ήταν στα 50 λεπτά και η τιμή στοι ράφι ήταν στα 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή συσκευασμένων μήλων είναι στο 1,10 ευρώ και η τιμή στο ράφι είναι 0,99 ευρώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των πράσινων μήλων στην περιοχή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο 10ήμερο. Τα πράσινα μήλα έχουν καλύτερη εικόνα στην αγορά σε σχέση με τα κόκκινα. Οι τιμές παραγωγού φέτος στα κόκκινα μήλα κυμάνθηκαν στα 40 - 45 λεπτά το κιλό (όταν το κόστος καλλιέργειας ήταν στα 40 λεπτά). Στα πράσινα μήλα οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 60 λεπτά.

Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να επαναφέρει την συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια μήλων. Θυμίζουμε ότι συνδεδεμένη για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027 έχουν:
α) Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ.
β) Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ.
γ) Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ.
δ) Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ.
Ζητάμε να τροποποιηθεί η ΚΑΠ και να καταβληθεί συνδεδεμένη σε όλα τα μήλα. Και θα πρέπει επίσης να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης. Αν δεν επανέλθει η συνδεδεμένη θα έχουμε εγκατάλειψη της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια και θα στραφούν σε άλλες πιο βιώσιμες καλλιέργειες. Επίσης θα πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών αλλά με άλλους όρους γιατί είδαμε ότι όπως έτρεξε δεν μπόρεσαν να ενταχθούν πολλοί παραγωγοί. Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια δεν βοηθούν την καλλιέργεια και έχουμε μειωμένες αποδόσεις».

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), τόνισε ότι «την περασμένη εβδομάδα βελτιώθηκε η ροή των εξαγωγών μήλων και από την Θεσσαλία. Ενδεικτικά από 1/9 έως 19/10/23 εξήχθησαν συνολικά από την χώρα 13.163 τόνοι (έναντι 19.870 τόνοι πέρσι), εκ των οποίων από Θεσσαλία 4.879 τόνοι (έναντι 5.569 τόνοι πέρσι). Η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα».

11/09/2023 12:29 μμ

Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία, αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Ζαγοράς Πηλίου.

Και προσθέτει: «Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αποκλεισμένοι ακόμα στα σπίτια τους, λόγω της κατεστραμμένης οδικής σύνδεσης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα.

Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση.

Αυτή την ώρα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, όπως βέβαια και αρκετά άλλα στο Πήλιο. Για τη Ζαγορά δεν υπάρχει πρόσβαση από καμία οδό, παρά μόνο από αέρος ή από θαλάσσης μόνο για τα παράλια της περιοχής. Είναι κλειστή η έξοδος προς Βόλο, μέσω κάθε κλάδου του Πηλίου. Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο. Είναι αποκλεισμένα μεταξύ τους και τα τρία χωριά με το Πουρί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμα και πεζή είναι επικίνδυνη η μετακίνηση και σε κάποια σημεία αδύνατη.

Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων.

Αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα. Με διαλυμένο όμως ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Υπάρχουν αγροκτήματα που «στάθηκαν όρθια» όπως και μέρος της παραγωγής προς συγκομιδή και εμπορική διακίνηση, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά. Στα απειροελάχιστα αγροκτήματα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπήρχαν άλλωστε ήδη πριν το φαινόμενο ζητήματα επί της προσδοκώμενης συγκομιδής λόγω κλιματικής αλλαγής, ακόμα και να εκτελεστεί η συγκομιδή, είναι αδύνατη η παράδοση των προϊόντων στο συσκευαστήριο.

Δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Είναι επίσης αδύνατη η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή. Παραμένει όμως πρόβλημα η αδυναμία συγκομιδής του κύριου προϊόντος, που αποτελεί περισσότερο από το 95% της συνολικής προς εμπορία ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα μήλα ΖAGORIN που θα συγκομιστούν και θα κυκλοφορήσουν στις αγορές, εννοείται θα τυγχάνουν της υψηλής ποιότητας που εγγυάται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αρκεί να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν.

Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου και βρίσκεται σε διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας προς συνεργασία, στο πλαίσιο εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλα τα μέσα που έδωσαν βήμα σε εκπροσώπους μας, όσο ήταν εφικτή η επικοινωνία, για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της Ζαγοράς. Ευχαριστούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές, συνεργάτες και συναδέλφους που όλες αυτές τις ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας με ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου μας, αλλά κυρίως για να ενημερωθούν για την κατάστασή μας. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό».

07/09/2023 02:05 μμ

Πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τα δέντρα μετά τη συγκομιδή των καρπών και περιμένουν τον χειμώνα για να κάνουν το κλάδεμα. Το φθινόπωρο, όμως, ενδείκνυται ως εποχή, για μερικές εργασίες στον οπωρώνα, που βοηθούν τα δέντρα, να προετοιμαστούν καλύτερα για τον χειμώνα και την επόμενη άνοιξη. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό άρθρο από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, με συγγραφέα τον κ. Γ. Νάνο (καθηγητής δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας):

22/08/2023 11:15 πμ

Βρισκόμαστε στα μέσα της συγκομιδής για τις πρώιμες ποικιλίες μήλων από την περιοχή της Αγιάς.

Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά με τα προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τα μήλα ασυγκόμιστα λόγω των μειωμένων τιμών. Φέτος τα προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο είναι μεγαλύτερα επειδή η κυβέρνηση του Καΐρου να επιβάλλει δασμό 10% επί των εισαγωγών φρούτων. Να θυμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι ο κυριότερος παραλήπτης των μήλων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνης Τσιάρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή των μήλων στην περιοχή της Αγιάς. Η παραγωγή είναι σε καλά επίπεδα και δεν υπάρχουν προβλήματα ποιότητας. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα εμπορικής διάθεσης λόγω των προβλημάτων με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο. Αν και ακόμη βρισκόμαστε στα πρώιμα Gala ήδη οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε πρόβλημα στις τιμές των μήλων και απειλείται η βιωσιμότητα των μηλοπαραγωγών. Για το πρόβλημα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ που επισκέπτεται την Λάρισα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στα μέσα της συγκομιδής των πρώιμων κόκκινων µήλων Gala στην περιοχή. Αν και υπήρξαν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχές, χαλάζια κ.α.) υπάρχει ποσότητα για την συγκεκριμένη ποικιλία. Τα προβλήματα με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς. Είναι η δεύτερη καταστροφική χρονιά για την καλλιέργεια στην περιοχή. Πέρσι οι παραγωγοί πούλησαν τα μήλα με τιμές από 17 έως 20 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος ήταν από 37 έως 40 λεπτά. Φέτος τα δίνουν με ανοικτές τιμές και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πολλά χωράφια είναι εγκαταλελειμμένα γιατί οι παραγωγοί έχουν οφειλές και φεύγουν από την καλλιέργεια. Την Τετάρτη (23/8) θα συζητήσουμε το πρόβλημα με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία πάντως γνωρίζει το θέμα».

01/08/2023 12:13 μμ

Από μέσα Ιουλίου ξεκίνησε η συγκομιδή των αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλες.

Οι ποσότητες ήταν πολύ μειωμένες οπότε αν και οι τιμές κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα μέχρι 1,30 ευρώ το κιλό (αυξημένες σε σχέση με πέρσι που ήταν γύρω στο 1 ευρώ) δεν έφεραν εισόδημα στους παραγωγούς.

Αυτή την περίοδο συγκομίζονται τα αχλάδια Κόσια που και αυτά έχουν μειωμένες ποσότητες.

Από τις 6 έως 7 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλι», που είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή του Τυρνάβου.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά όλες τις ποικιλίες αχλαδιών.

Τα Κρυστάλλια εκτιμώ ότι θα έχουν μια μείωση της παραγωγής κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος θα υπάρξουν ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης θα έχουμε μικρά μεγέθη καρπού.

Από την πλευρά τους οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους επίσημα και να ανακοινώσουν τιμές παραγωγού. Από την μέχρι σήμερα εικόνα εκτιμώ ότι θα κυμανθούν οι τιμές στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και αυτό παρά την μείωση της παραγωγής.

Ουσιαστικά το κόστος πώλησης του προϊόντος δεν μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας. Αυτές οι τιμές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους παραγωγούς».

Ο κ. Δημήτρης Χάψας, παραγωγός από την Γουμένισσα Καλαβρύτων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια μειωμένη παραγωγή στα Κρυστάλλια, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αχλάδια έχουν όμως και ποιοτικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και κάποιων χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή. Εμείς επειδή είμαστε σε ορεινή περιοχή η συγκομιδή είναι όψιμη και ξεκινά από αρχές Σεπτεμβρίου».