Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας να εξεταστεί η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλων σε ορεινές περιοχές των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Γ. Γεωργαντά και στον υφυπουργό Γ. Στύλιο, ο Περιφερειάρχης περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων και εξειδικεύει:
«Σε πέντε Τοπικές Κοινότητες, καλλιεργούνται από εξήντα παραγωγούς, περίπου τετρακόσια στρέμματα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας μήλα, λόγω ευνοϊκών γαιοκλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια αυτή είναι παραδοσιακή για τα μέρη αυτά και αποτελεί το κύριο και αποκλειστικό εισόδημα αυτών των οικογενειών που παραμένουν εκεί με πολλές δυσκολίες διαβίωσης. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αυτοί, οφείλεται στις μειωμένες τιμές διάθεσης του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση της καλλιέργειας».
Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί σημαντικά από όλη την χώρα, και ότι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένες, λόγω υπερπροσφοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες σε ψυγεία σημαντικές ποσότητες μήλων.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αφού τονίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών με ευνοϊκό τρόπο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Αχαΐας, «οι παραγωγοί είχαν ζημιά από παγετό κατά την ανθοφορία. Για να αποζημιωθούν θα έπρεπε να έχουν ζημιά πάνω από 50% σε επίπεδο νομού. Επειδή όμως είναι η καλλιέργεια περιορισμένη στο νομό - αν και η ζημιά είναι μεγαλύτερη - δεν είναι εφικτό να αποζημιωθουν οι μηλοπαραγωγοί».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η παραγωγή μήλων στην ΕΕ ήταν περίπου 12,2 εκ. τόνους το 2022/2023 (περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη περίοδο και αυξημένο, κατά 2,6% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας).
Ρεκόρ παραγωγής πέρυσι είχε η Πολωνία (4,2 εκατομμύρια τόνοι, αύξηση κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).
Από την άλλη μείωση παρουσίασε η παραγωγή της Γαλλίας (κατά 10%). Μειωμένη παραγωγή μήλων παρατηρήθηκε επίσης σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Υπήρξαν προβλήματα ποιότητας στα μήλα της ΕΕ και πολλές ποσότητες δεν ήταν κατάλληλα για νωπή κατανάλωση με αποτέλεσμα να πωληθούν στην μεταποίηση.
Επίσης η καθυστέρηση της συγκομιδής σε πολλά κράτη μέλη της λόγω έλλειψης εργατών γης δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή. Ένα ακόμη πρόβλημα που οδήγησε τα μήλα στην μεταποίηση ήταν και το υψηλό κόστος αποθήκευσης λόγω υψηλών τιμών ενέργειας (στα ψυγεία).
Συνολικά στην ΕΕ περίπου 5,8 εκατ. τόνοι μήλων πωλήθηκαν για νωπή κατανάλωση (-9% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) και 5,7 εκατ. τόνοι για μεταποίηση (+8%).
Πάντως η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η υψηλότερη από την αναμενόμενη διαθεσιμότητα μήλων στην ΕΕ για μεταποίηση το 2022/2023 (+8% σε σχέση με πέρυσι) και η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στην Κίνα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων μήλων στην ΕΕ (+26% πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών).
Από την άλλη οι εξαγωγές νωπών μήλων στην ΕΕ θα συνεχίσουν να μειώνονται και το 2022/2023 (-9% σε ετήσια βάση), λόγω της χαμηλότερης διαθεσιμότητας για νωπή κατανάλωση - ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν - καθώς επίσης και του υψηλού κόστους αποθήκευσης. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ελαφρά αύξηση των εισαγωγών νωπών μήλων στην ΕΕ το 2022/2023 (+2%), ενώ και τα τελικά αποθέματα ενδέχεται να μειωθούν κατά 23%.
Με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση που πήρε ΦΕΚ καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης βοσκής από κτηνοτρόφους προς τις οικείες Περιφέρειες.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται η διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών και η συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (που θα γίνει από τις Περιφέρειες).
Καταβολή του μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής στις Περιφέρειες
1. Στη δήλωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε χρόνο, ο κτηνοτρόφος εκτός των άλλων, δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί την οικεία Περιφέρεια να εισπράξει για λογαριασμό του, το ποσό της οφειλής με ισόποση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού που έχει δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) κατά την πίστωση αυτού με τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που αφορούν στο συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ως μίσθωμα για τον επιλέξιμο δημόσιο βοσκότοπο που έτυχε κατανομής.
Σε περίπτωση, που ο κτηνοτρόφος δεν επισυνάψει την σχετική εξουσιοδότηση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως προσδιορισθείσα έκταση, η έκταση που αναλογεί στην κατανομή επιλέξιμου δημόσιου βοσκότοπου.
2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από την χορήγηση των δικαιούμενων ενισχύσεων αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, το ποσό που οφείλεται και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ αποστέλλει το εν
λόγω αρχείο προς την Τράπεζα, η οποία έχει συμβληθεί με το Ελληνικό Δημόσιο για την διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Η Τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στις λοιπές Τράπεζες, στις οποίες διατηρούν λογαριασμό οι δικαιούχοι. Όλα τα Τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να εισπράξουν για λογαριασμό των δικαιούχων το ποσό της οφειλής τους από τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των δικαιούχων.
Οι τράπεζες προχωρούν στην είσπραξη των ποσών των μισθωμάτων για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής, τα οποία συγκεντρώνονται με ευθύνη του τραπεζικού ιδρύματος που έχει συμβληθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του ΥπΑΑΤ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε Περιφέρεια για την επικαιροποίηση των στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού. Κατόπιν αποστολής των σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια στη ΓΔΟΥ, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό της κάθε Περιφέρειας, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Τράπεζα. Τα αποδεικτικά μεταφοράς κοινοποιούνται στην κάθε Περιφέρεια και στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.
4. Δεν οφείλουν την καταβολή μισθώματος οι ιδιοκτήτες για την δική τους βοσκήσιμη γαία και οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι για την βοσκήσιμη γαία στην οποία έγινε η αποκατάστασή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται και λαμβάνουν από την αρμόδια ΔΑΟΚ βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Τον Μάρτιο στον «αέρα» οι διαγωνισμοί για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε δηλώσει μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Τώρα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ η ημερομηνία πάει για μετά τις εκλογές τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε ότι «σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις».
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οικείες Περιφέρειες για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, κατόπιν δημοσίευσης της υπ’ αρ. 164/2023 Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφησαν στις 15 Μάϊου, οι νέες προγραμματικές συμβάσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά και
α) τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», με συνολικό προϋπολογισμό 1.949.213,90 ευρώ,
β) τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Ηπείρου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.928.868,44 ευρώ,
γ) τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», με συνολικό προϋπολογισμό 2.374.646,40 ευρώ,
δ) τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Κρήτης», με συνολικό προϋπολογισμό 2.120.313,52 ευρώ,
ε) τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.102,86 ευρώ.
Με τις προγραμματικές συμβάσεις οι οικείες Περιφέρειες αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχων για την εκπόνηση των μελετών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Η διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους και λήγει με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31.12.2024.
Οι πόροι χρηματοδότησης των έργων θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής που έχουν κατατεθεί υπέρ της κάθε Περιφέρειας.
Με δεδομένη τη λήξη των προηγούμενων προγραμματικών συμβάσεων, επιλύεται μία εκκρεμότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, επιτυγχάνεται η επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος για τη χώρα και τους κτηνοτρόφους, εφαρμόζονται πολιτικές ορθολογικής και σύγχρονης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιβολής περαιτέρω δημοσιονομικών διορθώσεων, καθώς έχουν τροποποιηθεί οι ειδικοί όροι και έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα και σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις.
Επίκειται η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων με τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου, τα σχέδια των οποίων έχουν ήδη υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Τραγελαφικά συμβαίνουν με τις πληρωμές ενισχύσεων που δίνουν στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο ίδιο χωριό κάποιοι μηλοπαραγωγοί εισέπραξαν τα 250 ευρώ/στρέμμα και κάποιοι όχι. Προβλήματα με το ΟΣΔΕ και ο κόφτης του ενός στρέμματος έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.
Ο κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κάτω από την πίεση αυτών, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να καλύψει ένα ελάχιστο μέρος του χαμένου εισοδήματος μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδίδεται στην αρχαία τακτική του «διαίρει και βασίλευε», δίνοντας αποζημίωση σε κάποιους αγρότες και σε κάποιους άλλους όχι, με τα ίδια προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αγρότες της κοινότητας Ροδοχωρίου Δήμου Νάουσας, μια κατ’ εξοχήν μηλοπαραγωγική περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το πρόβλημα προέκυψε από το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Ημαθία «monitoring» που ουσιαστικά έβγαλε εκτός πληρωμής χωράφια τα οποία καλλιεργούνται, δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ πληρώνοντας υψηλά ασφάλιστρα με αποτέλεσμα τα χρήματα που περίμεναν οι παραγωγοί να μην τους έχουν καταβληθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και της επιβίωσης των αγροτών.
Επίσης η ενίσχυση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, αφορά εκτάσεις καλλιεργειών τουλάχιστον ενός στρέμματος. Όμως στην περιοχή μας υπάρχει η εξής ιδιομορφία. Παραδείγματος χάρη κοινότητα Ροδοχωρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κλήρος είναι μικρός με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται τρεις η και παραπάνω ποικιλίες για λόγους εμπορικούς η και για λόγους επικονίασης.
Ένα παράδειγμα: Χωράφι 4 στρεμμάτων με 5 ποικιλίες μήλων καταλαμβάνοντας η κάθε ποικιλία 0,8 στρέμματα στην ουσία δεν ενισχύεται.
Ρωτάμε το ΥπΑΑΤ. Με ποια κριτήρια υπήρξαν αυτές οι διαφοροποιήσεις; Τι έλαβαν υπόψη τους στο Υπουργείο και την κυβέρνηση για τα de minimis και την καταβολή της συνδεδεμένης έτους 2022, την οποία κάποιοι συνάδελφοι μας δεν την έλαβαν όπως δικαιούνταν;
Θεωρούμε άδικο το να βγαίνουν εκτός ενίσχυσης χωράφια και ποικιλίες που καλλιεργούνται κανονικά.
Ζητούμε:
1. Να αρθεί η αδικία αυτή και να δοθεί ολόκληρη ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς χωρίς αποκλεισμούς ανεξάρτητα από την έκταση της καλλιέργειας.
2. Να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που μείνανε αδιάθετα η πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
3. Να συμπεριληφθούν και τα κεράσια στην ενίσχυση, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).
Δηλώνουμε εξοργισμένοι από αυτή την εξέλιξη και δηλώνουμε πως αν δεν υπάρξει άμεσα απάντηση με ανακοίνωση του υπουργείου είμαστε διατεθειμένοι και έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως (ΠΟΠ) πήραν το όνομα τους από τον δημιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά, καταγόμενο από την κοινότητα Κερασιά της Σκυρίτιδας του νομού Αρκαδίας.
Όπως αναφέρουν μηλοκαλλιεργητές στον ΑγροΤύπο έχουν καλή τιμή αλλά και ζήτηση λόγω της όμορφης γεύσης τους. Πρόβλημα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ο χρωματισμός που δεν είναι ελκυστικός για τον καταναλωτή, η έλλειψη ομοιογένειας στην ποιότητα και κυρίως ο περιορισμένος όγκος παραγωγής.
Ο κ. Γεώργιος Κυριακούλης, από την εταιρεία TeGaia Κτήμα Κυριακούλη, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με το ίδιο μεράκι και την αγάπη που είχε ο Πιλαφάς για την καλλιέργεια αυτή, συνεχίζουμε απρόσκοπτα την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία των μήλων Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.
Η συνεργασία του Ηλία Πιλαφά με την οικογένεια Κυριακούλη ξεκινά από το 1945, τότε προμήθευσε της πρώτες παρτίδες δέντρων αυτής της ποικιλίας στον προπάππου μας Ανδρέα Κυριακούλη.
Από το 1994 τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Είναι τραγανά, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και λεπτό άρωμα μπανάνας, ενώ η φλούδα τους είναι πρασινοκόκκινη με καφέ φακίδες. Χάρη στη συμπαγή του σάρκα διατηρείται μέρες έως μήνες εντός και εκτός ψυγείου. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου.
Καλλιεργούνται σε ορεινές περιοχές σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Τα χωράφια είναι αρδευόμενα. Η παραγωγή τους σε όλη την ζώνη κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 τόνους ετησίως, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τις αποδόσεις.
Δηλαδή μιλάμε για μικρές ποσότητες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Τα συγκεκριμένα μίλα είναι γνωστά κυρίως στη νότια Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι όταν τα δοκιμάσει ο καταναλωτής πρώτη φορά γίνεται φανατικός θαυμαστής τους γιατί έχουν μια ξεχωριστή γεύση. Το αρνητικό είναι ότι χρωματικά δεν είναι τόσο ελκυστικά.
Έχουν καλή μετασυλλεκτική συμπεριφορά, αφού αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους από τον Οκτώβριο μέχρι αρχές Απριλίου.
Αυτή την περίοδο το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται από 40 έως 50 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί φέτος πούλησαν από 50 έως 60 λεπτά. Δηλαδή έχουν μια καλή τιμή παραγωγού σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Παρόλα αυτά όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται κάποια στρέμματα λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.
Εμείς όμως επειδή θέλουμε να μείνει «ζωντανή» αυτή η ποικιλία προχωρήσαμε πέρυσι σε νέες φυτεύσεις, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων (3.500 δέντρα). Οι νέες φυτεύσεις γίνονται με παλμέτα. Από τα 100 στρέμματα καλλιέργειας μηλοειδών που έχουμε τα 60 είναι της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στη ζώνη ΠΟΠ καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα συνολικά με τα μήλα της ποικιλίας Πιλαφά. Μιλάμε για περίπου 100.000 δέντρα. Μια μέση απόδοση για το κάθε δέντρο είναι 30 κιλά.
Το ΠΟΠ έδωσε μια ταυτότητα στα συγκεκριμένα μήλα. Αυτό που χρειάζεται το προϊόν είναι ένα πρόγραμμα προώθησης. Εμείς συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ της Αθήνας και την Κεντρική Λαχαναγορά. Όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να ενημερωθούν που θα μπορούν να βρουν αυτά τα μήλα. Πάντως πιο βόρεια από την Αττική η συγκεκριμένη ποικιλία είναι άγνωστη. Πιστεύουμε σε αυτή την ποικιλία ότι έχει καλές προοπτικές».
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, ιδιοκτήτης της Αρκαφρόζ, μια οικογενειακή επιχείρηση, που ασχολείται με την παράγωγη, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση φρούτων και άλλων τροφίμων από το 1969, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα μήλα Πιλαφά πωλούνται μόνο στην εγχώρια αγορά. Τα εύφορα οροπέδια γύρω από την Τρίπολη Αρκαδίας είναι ο µοναδικός χώρος στον οποία καλλιεργούνται τα Ντελίσιους Πιλαφά (ΠΟΠ). Ωστόσο δεν τα γνωρίζουν καθόλου οι καταναλωτές στην βόρεια Ελλάδα.
Έχουν μια πολύ καλή γεύση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσοι το δοκιμάζουν τους αρέσει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια αµερικάνικη ποικιλία που ακούει στο όνοµα Golden Russet, µοιάζει αρκετά µε τα Μήλα Πιλαφά και είναι σήµερα δυσεύρετη, ενώ οι γνώστες Αµερικανοί τα αναζητούν µετά µανίας.
Τα μήλα Πιλαφά δίνουν πάντα μια καλή τιμή στον παραγωγό. Όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μήλα το 2022 είχαν μια μέση τιμή παραγωγού γύρω στα 20 έως 30 λεπτά το κιλό, τα Πιλαφά έδωσαν μια τιμή στα 55 λεπτά.
Πολλοί λίγοι παραγωγοί αυτής της ποικιλίας καλλιεργούν πάνω από 10 στρέμματα. Προσωπικά καλλιεργώ 42 στρέμματα και έχω 6.500 δέντρα. Βγάζω μια παραγωγή που ανέρχεται στους 500 τόνους ετησίως.
Τα παλαιά δέντρα είναι σε ελεύθερη καλλιέργεια. Τα τελευταία τις νέες φυτεύσεις τις κάνω σε Μονόκλωνο Γραμμικό. Έτσι τους καρπούς τους βλέπει περισσότερο ο ήλιος και αποκτούν ένα καλύτερο χρωματισμό που αρέσει στους καταναλωτές. Γενικότερα όμως ο χρωματισμός της ποικιλίας είναι προβληματικός.
Αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι αγρότες θέλουν να έχουν ένα άμεσο εισόδημα. Είναι δύσκολο να κάνουν μια επένδυση σε φύτευση νέων δέντρων και να περιμένουν ένα εισόδημα σε 3 χρόνια (καλλιέργεια μονόκλωνο).
Για αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής στρέφονται στην καλλιέργεια κηπευτικών και ειδικότερα υπαίθριας ντομάτας, αφού το υψόμετρο και οι καιρικές συνθήκες δεν δημιουργούν προβλήματα από την τούτα. Όσοι όμως παραμένουν στην καλλιέργεια βλέπουν τα συγκεκριμένα μήλα να έχουν μια καλή εμπορική πορεία».
Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι τιμές για τις συνδεδεμένες στην φυτική παραγωγή σε κάποια προϊόντα.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι τιμές ανά στρέμμα θα είναι: στο σκληρό σιτάρι στα 5,830 ευρώ, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή στα 12,153 ευρώ, μήλα στα 40,598 ευρώ, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή στα 7,560 ευρώ, καρποί με κέλυφος στα 8,886 ευρώ και όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση στα 18,126 ευρώ.
Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές στα συγκεκριμένα προϊόντα, αρχής γενόμενης με το σκληρό σιτάρι.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πληρωμή των αποζημιώσεων καλλιεργειών στους παραγωγούς μήλων και καστάνων.
Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράφηκε η υπ' αρ. 516/100039/31-03-2023 κοινή υπουργική απόφαση από τους ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά, Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Θ. Σκυλακάκη και Υφυπουργό ΥΠΑΝΕΠ, κ. Ι. Τσακίρη, με την οποία δρομολογείται η εκταμίευση για την ενίσχυση των καλλιεργειών που αφορούν μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Πρόκειται για παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα, όπως αυτό έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 150 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750 €.
Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680 €.
Η πληρωμή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.
Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).
Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα).
Αποζημιώσεις ύψους 500.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας από εξυγιαντικά προγράμματα κατά ζωοανθρωπονόσων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων (Φυματίωση βοοειδών, Βρουκέλλωση βοοειδών, Μελιταίος πυρετός αιγοπροβάτων) του ΥΠΑΑΤ όπως αυτά εφαρμόζονται διαχρονικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΕ Λάρισας, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι αποζημιώνονται κατά νόσημα για το έτος 2022 με τα παρακάτω ποσά 49 δικαιούχοι κτηνοτρόφοι:
1. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Μελιταίο πυρετό των αιγοπροβάτων με το ποσό των 7.035,00 € σε είκοσι τρεις δικαιούχους κτηνοτρόφους,
2. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Βρουκέλλωση των βοοειδών με το ποσό των 308.490,00 € σε δώδεκα δικαιούχους κτηνοτρόφους,
3. Αποζημίωση λόγω υποχρεωτικής σφαγής ζώων από Φυματίωση των βοοειδών με το ποσό των 185.844,00 € σε δεκατέσσερις δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Μέχρι ώρας, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Για την εξέλιξη των καλλιεργειών σε κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κ.λπ. μιλούν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι αγρότες, γεωπόνοι, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στον κάμπο των Γιαννιτσών οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο εκκίνησης της ανθοφορίας ή ακόμα και πλήρους άνθισης. Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά. Όσον αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα είναι στο στάδιο της ροζ κορυφής ενώ στα επιτραπέζια ροδάκινα έχει αρχίσει η ανθοφορία και σε αρκετές ποικιλίες έχει προχωρήσει η άνθιση. Στα κεράσια τώρα έχουν αρχίσει και φουσκώνουν οι οφθαλμοί και εκτιμώ πως κατά τις 20 με 25 του μήνα θα περάσουμε στην ανθοφορία».
Ο κ. Βαλάντης Τέγκος καλλιεργεί υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και κερασιές στην περιοχή του Τυρνάβου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «την περσινή χρονιά τα κεράσια πήγαν πολύ καλά και είχαμε ικανή παραγωγή και απόδοση. Αντίθετα τα ροδάκινα, τα έκαψε εντελώς ο πάγος. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα κρύα, αλλά οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, οι δε ροδακινιές έχουν ήδη ανθίσει. Γενικά μέχρι ώρας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας».
Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, έμπορος αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται σε Πέλλα και Ημαθία, έχοντας εικόνα για αυτές τις περιοχές και πώς εξελίσσονται οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στα κεράσια είμαστε στη φάση της άνθισης και έως τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα από τον καιρό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνον αν κάνει παγετό. Στα ροδάκινα, κάποιες ποικιλίες ξεκινούν τώρα να ανθίζουν, ενώ κάποιες άλλες έχουν φτάσει στο 50-70% της άνθισης και απ' ό,τι βλέπουμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από τον καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες νεκταρινιών, μήλων, αλλά και ακτινιδίων. Την περσινή χρονιά, δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς, αλλά είχαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο».
Φυσιολογική ως ώρας χαρακτηρίζει την χρονιά όσον αφορά στα ροδάκινα, αλλά και τα ακτινίδια της περιοχής ο κ. Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Όπως τονίζει: «υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι ακόμα στα κλαδέματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει, έχουν κάνει και τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και λιπάνσεις. Μέχρι ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άνθιση και όλα πάνε καλά. Ίσως, έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πριν κανένα μήνα, αλλά μόνον κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, αλλά κι αυτές με επιφύλαξη. Πρέπει να περάσει καιρός να δούμε αν θα έχουμε επιπτώσεις».
Η κα Ανδρονίκη Μέλιου είναι γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» και λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όσον αφορά στα κεράσια που είναι και το βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού μας, δεν έχουν μπει καν τα δέντρα στο στάδιο της προ-άνθισης. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να βγουν από το λήθαργο τα δέντρα. Εδώ το κλάδεμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 100%. Όσον αφορά στα βερίκοκα, είναι 10 ημέρες πιο μπροστά και έχουν αρχίσει να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε και την πιο ευνοϊκή χρονιά όσον αφορά στα κρύα και τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο άσχημα όσο πριν τρία χρόνια που ήταν πολύ πιο θερμός ο χειμώνας».
Τα μήλα Γουμένισσας Καλαβρύτων (ποικιλίας Golden delicious) είναι εξαιρετικής ποιότητος και καλλιεργούνται σε περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή.
Οι 8 παραγωγοί που ασχολούνται με την μηλοκαλλιέργεια καλλιεργούν με σύγχρονες μεθόδους και διαθέτουν την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές των Πατρών, του Αιγίου, της Κάτω Αχαΐας και των Καλαβρύτων. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Δημήτρης Χάψας, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια πουλάει τα μήλα του σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και στην Πάτρα.
Πώς κατάφερες να βάλεις τα προϊόντα σου στο ράφι των σούπερ μάρκετ;
Επειδή καλλιεργώ πολλά στρέμματα και είμαι μόνος μου δεν είχα ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω στις λαΐκές αγορές. Έτσι πριν από 10 χρόνια πήγα σε σούπερ μάρκετ να δοκιμάσουν τα μήλα μου και αμέσως έκλεισα συμφωνία μαζί τους. Το μικροκλίμα της περιοχής βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και τα μήλα Γουμένισσας έχουν πολύ καλή γεύση και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι όποιοι καταναλωτές τα δοκιμάζουν γίνονται φανατικοί θαυμαστές τους. Επίσης με βοήθησε ότι κάνω δειγματοληπτικό έλεγχο για υπολείμματα στα μήλα μου σε πιστοποιημένο εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται το σούπερ μάρκετ.
Πόσα στρέμματα καλλιεργείς και τι παραγωγή έχεις;
Καλλιεργώ 40 στρέμματα με μήλα και 20 στρέμματα με αχλάδια. Η κύρια ποικιλία μήλων είναι τα Golden delicious, βάζω όμως και δοκιμαστικά κάποια Gala. Η παραγωγή μήλων φτάνει περίπου στους 80 τόνους ετησίως. Βέβαια υπάρχουν και χρονιές που υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια;
Το βασικό πρόβλημα είναι οι καιρικές συνθήκες. Η περιοχή μας είναι ορεινή και έχουμε συχνά παγετούς και χαλάζια. Παγετό είχαμε το 2021 και υπήρξαν απώλειες στην παραγωγή. Αυτή την περίοδο είμαστε στα κλαδέματα και βλέπουμε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν χυμούς. Οπότε αν υπάρξει κάποιος παγετός στις αρχές Απριλίου τότε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ζημιές από τρωκτικά που τρώνε τις ρίζες και την φλούδα του κορμού. Ένα ακόμη πρόβλημα που δύσκολα θα λυθεί είναι η έλλειψη εργατών γης.
Πώς εξελίχθηκε η περσινή παραγωγή και οι τιμές; Υπάρχει μέλλον στην καλλιέργεια;
Πέρυσι η παραγωγή ήταν κανονική και η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί της περιοχής τα μήλα κυμάνθηκε στο 1 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στα Golden delicious ξεκινά από 5 έως 15 Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί μέχρι τέλη Μαΐου. Ξεκίνησα να κάνω και νέες φυτεύσεις. Κάνω γραμμικές φυτεύσεις με 300 δέντρα το στρέμμα. Το κάθε φυτό στοιχίζει γύρω στα 2 ευρώ. Βλέπω ότι υπάρχουν καλές προπτικές για την καλλιέργεια μήλων στην περιοχή. Ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με την μηλοπαραγωγή θα μπορέσει να βγάλει ένα καλό εισόδημα. Οι κύριες καλλιέργειες είναι πατάτες και κτηνοτροφικά φυτά. Μπορεί να βρει χωράφια και να κάνει φυτεύσεις. Η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους με κάποια επενδυτικά προγράμματα.
Διαθέτεις μηχανολογικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια; Έχεις ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ για να τον αποκτήσεις;
Έχω πολύ άσχημη εμπειρία από τα προγράμματα του ΥπΑΑΤ. Έκανα αίτηση για αντιχαλαζικά δίχτυα στο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ τον Σεπτέμβριο του 2021. Εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2022. Όμως μέχρι να γίνει η έγκριση το κόστος των υλικών διπλασιάστηκε. Δηλαδή εγκρίθηκε από τον Οργανισμό ποσό 13.000 ευρώ, ενώ το κόστος έφτασε στα 22.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεται το επιπλέον ποσό το πλήρωσα από την τσέπη μου.
Επίσης από το 2017 είμαι επιλαχών στα Σχέδια Βελτίωσης. Αν και εγκρίθηκα επειδή ο προϋπολογισμός δεν έφτασε με έκαναν επιλαχών. Προχώρησα στην αγορά μηχανημάτων νομίζοντας ότι θα είχα μια συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα αλλά τελικά αναγκάστηκα να τα πληρώσω με δικά μου χρήματα. Αγόρασα ένα δενδροκομικό τρακτέρ αξίας 44.000 ευρώ. Επίσης μια ψεκαστική συρόμενη τουρμπίνα και μια υδραυλική πλατφόρμα που βοηθά στο αραίωμα και στην συγκομιδή.
Ευτυχώς που ο πατέρας μου είχε αγοράσει από το 1985 έναν ψυκτικό θάλαμο. Αυτό με βοηθά να διατηρώ την παραγωγή μου φρέσκια και να την δίνω σταδιακά στα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει να βοηθά το κράτος να γίνονται επενδύσεις μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ από αγρότες που παράγουν. Επίσης έκανα γεωτρήσεις σε όλα τα περιβόλια μου και έχω βάλει αρδευτικά. Η άρδευση των δέντρων μου γίνεται με μπεκάκια. Όλα αυτά χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια.
Θα υπάρξουν ενισχύσεις μέσα από το de minimis εντός του Φεβρουαρίου για τα αχλάδια και τα σταφύλια, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες και αν υπάρξει δημισιονομικός χώρος θα δοθούν και για άλλα προϊόντα ανέφερε την Κυριακή, στην ομιλία του στη συνεστίαση της τοπικής ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της πανελλαδικής των μπλόκων στο δημαρχείο της πόλης.
Στη συνέχεια ο υπουργός είχε σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους αγροτών της πανελλαδικής των μπλόκων.
Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και άλλων αγροτικών συλλόγων της Ελλάδας, δήλωσε:
«Με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης μου στον Τύρναβο και της ομιλίας μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τυρνάβου ανταποκρίθηκα στο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο, εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, να βρεθώ μαζί τους για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και ότι άλλα ζητήματα, υπάρχουνε στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και με την παρουσία αν χρειαστεί και άλλων συναρμόδιων υπουργών.
Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση καταλαβαίνουνε την προσπάθεια που γίνεται, καταλαβαίνουμε και εμείς τις δυσκολίες που υπάρχουνε προσπαθούμε να λύσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα ζητήματα χωρίς να επιδιώξουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, απλά αξιολογώντας, τεκμηριώνοντας και βλέποντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουνε και τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τελευταία.
Είπα κάποια πράγματα στην ομιλία μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Τυρνάβου και τα επανέλαβα και εδώ. Εμείς ανά καλλιέργεια προσπαθούμε να δούμε ποιες καλλιέργειες και από τις ζημιές που έχουν υποστεί συνολικά με όλες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά κατέστησαν ζημιογόνες για τον παραγωγό. Εκεί έχουμε να εξετάσουμε το επόμενο διάστημα και τα ζητήματα με τα αχλάδια και τα σταφύλια τα οποία έχουνε τεθεί. Αλλά σας είπα όλα αξιολογούνται, όλα τεκμηριώνονται, μια πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων που έχει τεκμηριωθεί έχει ήδη ανακοινωθεί έχει πάρει το δρόμο της, βλέπουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και με άλλες καλλιέργειες που πραγματικά έχουν μεγάλες ζημιές».
Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες που θα αποζημιωθούν με de minimis. Προεκλογικά παζάρια δεν χρειάζονται για αυτό το θέμα.
Όλες οι ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων υπέστησαν ζημιά την περίοδο 2022, υποστηρίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2022, ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Σε απάντησή τους οι ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, τονίζουν ότι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο σύνολο των ποικιλιών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων ( έντονες προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και καρπόπτωση).
Επιπλέον παρουσιάσθηκαν και μετασυλλεκτικά προβλήματα κατά την τυποποίηση και μεταφορά των προϊόντων.
Ο μέσος όρος του ποσοστού των ζημιών που προκλήθηκαν στα παραπάνω προϊόντα υπολογίζεται στο 50%.
Επιστολή Νίκα στον αρμόδιο υπουργό, επ αφορμή της γενικότερης κουβέντας για ενισχύσεις και λόγω των προβλημάτων των αγροτών.
Να λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών μήλων της Αρκαδίας και της Κορινθίας, οι οποίοι λόγω πολλών συγκυριών υφίστανται σημαντική απώλεια εισοδήματος, καλεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά με επιστολή την οποία του απευθύνει.
«Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου παρατηρούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην διάθεση των μήλων. Η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο πόλεμος στην Ουκρανία (εμπάργκο Ρωσίας σε φρούτα Ευρωπαϊκής Ενωσης) και τα γενικότερα προβλήματα ακρίβειας έχουν μειώσει την ζήτηση και συμπιέσει τις τιμές πώλησης των μήλων σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης.
Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή
Η χώρα μας κέρδισε την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων χάρις στην αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων με τον Κανονισμός 2017/2393 (Κανονισμός OMNIBUS).
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα αυτές οι εκτάσεις δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είχε γίνει η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, «επικοινώνησα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και σαν εκπρόσωπος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και δεσμεύτηκε ότι θα ενταχθούν στο σύστημα επιλεξιμότητας αυτές οι εκτάσεις βοσκοτόπων που κέρδισε η χώρα μας από την ΕΕ.
Θεωρώ ότι ήταν μια θετική ενέργεια που η χώρα μας είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι εκτάσεις στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.
Σημαίνει όμως και κάτι άλλο ότι δεν είναι ανάγκη να συνεχιστεί η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ με την κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους. Η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας 9,5 εκατ. στρεμμάτων λύνει το πρόβλημα.
Όσον αφορά τα Σχέδια Βόσκησης, μετά την ανάθεση του έργου από τις Περιφέρειες θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων».
Σύσκεψη στην Άρνισσα πραγματοποίησαν οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμός Άρνισσας, «αποφασίσαμε, την Κυριακή (22 Ιανουαρίου), να παρατάξουμε τα τρακτέρ μας στην πλατεία της Άρνισσας και εν συνεχεία να συμμετέχουμε σε όποια μορφή κινητοποιήσεων αποφασίσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Στην περιοχή καλλιεργούμε κεράσια, μήλα και ροδάκινα. Ειδικότερα στα μήλα το κόστος της καλλιέργειας έχει φτάσει στα 35 λεπτά το κιλό. Φέτος οι παραγωγοί πούλησαν τα μήλα τους με ανώτερη τιμή στα 22 λεπτά το κιλό. Δηλαδή έχουν πουλήσει σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Για αυτό ζητάμε από το ΥπΑΑΤ κρατικές ενισχύσεις. Το ύψος της ενίσχυσης θα πρέπει να είναι ίδιο για όλες τις ποικιλίες μήλων».
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τζίγκας, παραγωγός μήλων από την Ζέρβη, ανέφερε ότι «από το 2017 ο ΕΛΓΑ έχει καθορίσει το κόστος καλλιέργειας στα μήλα στα 27 λεπτά. Σήμερα έχει φτάσει στα 33 έως 35 λεπτά το κόστος. Θα πρέπει να αναθεωρήσει το κόστος ο ΕΛΓΑ με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Στην περιοχή της Βεγορίτιδας τα μήλα αποτελούν το 60% της καλλιέργειας. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους μηλοκαλλιεργητές. Όλες οι ποικιλίες πουλήθηκαν κάτω από το κόστος. Πρέπει να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών. Είναι ευκαιρία η κυβέρνηση να δείξει ότι στηρίζει τους αγρότες. Θα πρέπει όμως να τηρεί όσα υπόσχεται. Λέει ότι θα στηριχθούν οι καλλιέργειες, οι οποίες τεκμηριωμένα ζημιώθηκαν και θα αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Να το κάνει και να μην κάνει πισωγυρίσματα. Αν θέλει χρήματα ξέρει που μπορεί να βρει.
Εμείς στην πρόσφατη σύσκεψη που κάναμε αποφασίσαμε να κάνουμε κινητοποιήσεις και ζητάμε στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να κατορθώσουμε να καλλιεργήσουμε και την τρέχουσα παραγωγική σεζόν».
Ακόμη περιμένουν οι αχλαδοπαραγωγοί την ενίσχυση de minimis που τους είχε υποσχεθεί το ΥπΑΑΤ λόγω της απώλειας εισοδήματος που είχαν φέτος. Οι παραγωγοί αναμένουν από τα μέσα Νοεμβρίου να ανακοινώσει ο κ. Γεωργαντάς τις αποφάσεις του.
Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει ακόμη καμιά πληροφόρηση για ενίσχυση de minimis στα αχλάδια που μας είχε πει ο υπουργός ΑΑΤ ότι μελετά. Τα περισσότερα αχλάδια έφυγαν από τον παραγωγό είτε με ανοικτή τιμή είτε με μέση τιμή 25 λεπτών το κιλό. Ειδικότερα το αχλάδι ποικιλίας «Κρυστάλλι», είναι προϊόν που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, με την απουσία εξαγωγών σε τέτοιες δύσκολες χρονιές να επιφέρει επιπρόσθετες δυσχέρειες στο να διαθέσουν σε ικανοποιητική τιμή την σοδειά τους. Συνεχίζονται επίσης τα προβλήματα υποκατανάλωσης στις αγορές, κατά 30% - 40% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αχλαδιών να παραμένει απούλητος στους ψυκτικούς θαλάμους».
Στο μεταξύ την οικονομική ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών της Πέλλας, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή απώλεια εισοδήματος την καλλιεργητική περίοδο 2022, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.
Ο κ. Τζαμτζής αναδεικνύει τον κίνδυνο αδυναμίας των παραγωγών, να καλλιεργήσουν την προσεχή περίοδο, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην ποικιλία «Κρυστάλλι», που καλύπτει τα 1.029,7 στρέμματα, από τα συνολικά 3.233 στρέμματα, αχλαδοκαλλιέργειας (ΟΣΔΕ 2022).
Επισημαίνει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της ανεμοθύελλας, κατά την περίοδο της συγκομιδής, υπήρξε μεγάλη απώλεια αχλαδιών, οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ακόμα αδιάθετες και υποβαθμισμένες σε ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, με υψηλό ενεργειακό κόστος συντήρησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας παραθέτει την έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, βάσει της οποίας η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά στρέμμα, σε σύνολο 1.475 στρεμμάτων που υπέστησαν μεγαλύτερη καταστροφή.
Συζήτηση στη βουλή για τα de minimis μήλων με αφορμή ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, κας Φωτεινής Αραμπατζή. Δεν θα δοθούν 300 ευρώ οριζόντια σε όλους τους μηλοπαραγωγούς.
Τη βούληση της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ να ενισχύσει την καλλιέργεια μήλων λόγω της μεγάλης απώλειας στο εισόδημα των παραγωγών εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση της Φωτεινής Αραμπατζή, το πρωί της Δευτέρας στη βουλή. Η κα Αραμπατζή ζήτησε να περιληφθούν και οι μηλοπαραγωγοί των Σερρών σε πακέτο de minimis.
Ο υπουργός τόνισε πως η καλλιέργεια του μήλου πέρσι, λόγω πολλών ειδικών συνθηκών κατέστη ζημιογόνα πέρσι. Η κατάσταση αξιολογήθηκε από τον ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ σε σχέση και με τις τιμές παραγωγού αλλά και τι συνέβη στις αγορές. Συμπλήρωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια καθολική αντιμετώπιση, ωστόσο θα υπάρξει διαβάθμιση, ανάλογα την περιοχή, τις ποικιλίες κ.λπ. Σε αυτό ρόλο θα παίξει και ποιές περιοχές τεκμηριώνουν τη ζημία.
Μέσα Φεβρουαρίου νέο πακέτο από ΕΛΓΑ
Αναφορικά με το αίτημα Αραμπατζή, για αποζημίωση στο 100% της ασφαλιστικής αξίας στους πληγέντες παραγωγούς της ΠΕ Σερρών από την χαλαζόπτωση της 25ης Ιουνίου 2022 κατά το πρότυπο των αποζημίωσεων που δόθηκαν για Ιανό και Μήδεια, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως είναι υπό αξιολόγηση από το ΥπΑΑΤ και το υπ. Οικονομικών. Τέλος, ανέφερε πως θα υπάρξει πληρωμή για αυτές τις ζημιές στο πακέτο του ΕΛΓΑ που θα δοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. 18181 (140)/ 10.01.2023 1η Τροποποίηση της υπ’ αρ. 512299 (3897)/ 14.07.2022 Απόφασης Ένταξης Πράξεων του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.
Στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτεται το αρχείο της υπ’ αρ. 18181 (140)/ 10.01.2023 Απόφασης (ΑΔΑ: ΨΧ357ΛΛ-ΚΧΓ), όπου αναφέρονται αναλυτικότερα οι δικαιούχοι (2.343) που εντάσσονται, και η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη (85.477.500 €).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι ενδικοφανείς προσφυγές κατά της απόφασης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης υποβάλλονται μία φορά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 (δεκαπέντε) ημερολογιακών ημερών από την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων, ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣΚΕ μαζί με οποιοδήποτε επιπλέον έγγραφο.
Δείτε εδώ
Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπίδης έθεσε και το ζήτημα των αποζημιώσεων με τη μορφή de minimis σε παραγωγούς της Περιφέρειας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κασαπίδης, το θέμα προχωρά, αλλά δεν έχουν προκύψει ακόμα τα ποσά που θα δοθούν, καθώς ο υπουργός περιμένει τις εκτιμήσεις.
Αναφορικά με τα σχέδια βελτίωσης, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, ζητήθηκε από τον ΥπΑΑΤ να υπάρξει πρόνοια για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης με αύξηση πόρων, ενώ τέλος αναφορά έγινε και για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, για τα οποία αναφέρθηκε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη έτοιμη.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη έχει ως εξής:
Θέματα της Περιφέρειας μας αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσα στον αξιότιμο κύριο Υπουργό και καλό φίλο Γιώργο Γεωργαντά κατά τη συνάντηση μας στο Υπουργείο. Μεταξύ άλλων τα θέματα που εξετάσαμε είναι:
- οι αποζημιώσεις de minimis για τα μήλα και ροδάκινα στην Περιφέρεια μας,
- τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και η έναρξη της δημοπράτησης τους,
- οι εξελίξεις για το φράγμα Νεστορίου,
- η επαναδημοπράτηση των αρδευτικών Γέρμας Καστοριάς και Μεσοβούνου Εορδαίας,
- οι αξιολογήσεις των προτάσεων αρδευτικών Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου και Αλιάκμονα Καστοριάς, που υποβλήθηκαν στο μέτρο 4.3.1,
- η ένταξη του φράγματος και του αρδευτικού Διποταμίας Καστοριάς στο επόμενο ΠΑΑ,
- η αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης στα επικείμενα σχέδια βελτίωσης για τη Δυτική Μακεδονία,
- η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πιστοποίηση των ορεινών προϊόντων.
Παρακολουθούμε στενά τα θέματα της Περιφέρειας μας που έχουμε υποβάλει στα διάφορα Υπουργεία και δρομολογούμε με τους αρμόδιους Υπουργούς τις βέλτιστες λύσεις για τη Δυτική Μακεδονία μας!
Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου σε επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ ζητά ενισχύσεις de minimis για τα μήλα και τα πυρηνόκαρπα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, παραγωγός και μέλος του Συλλόγου, «σε συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά μας ανέφερε ότι η ενίσχυση de minimis για τα μήλα θα είναι διαφορετική για κάθε περιοχή αναλογα με τα στοιχεία που θα κατατεθούν στο ΥπΑΑΤ. Έχει δεσμευτεί μέχρι σήμερα μόνο στην καταβολή de minimis 300 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργειας μήλου της Αγιάς.
Εμείς στείλαμε στο ΥπΑΑΤ τεκμηριωμένα ότι τα έξοδα στην καλλιέργεια μήλων είναι 35 λεπτά στο κιλό. Πολλά μήλα της περιοχής έμειναν απούλητα. Όσα κατάφεραν να πουληθούν είχαν τιμή παραγωγού από 5 έως 20 λεπτά το κιλό. Η ζημιά κατά μέσο όρο είναι πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα. Οι παραγωγοί μήλων του Βερμίου ζητούν ενίσχυση de minimis για τα μήλα 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.
Επίσης ζητάμε de minimis και για τα πυρηνόκαρπα γιατί είχαμε μια απώλεια παραγωγής (μη εμπορεύσιμη) της τάξης των 30 - 40% λόγω των βροχοπτώσεων.
Ακόμη ζητάμε τα de minimis να πάρουν χρήματα όλοι οι καλλιεργητές όχι όπως έγινε στο προανθικό, που πέταξαν έξω τους συνταξιούχους αγρότες, καθώς και να μην ύπαρξει πλαφόν όπως επίσης ήταν στο προανθικό τα 70.000 ευρώ. Αύτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα όσοι είχαν μεγαλύτερο από το πλαφόν ποσό ζημιάς».
Όσον αφορά την αναμενόμενη παραγωγή, ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ήπιος χειμώνας με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αν έχουμε όψιμο παγετό θα υπάρξει ζημιά στα δέντρα. Αν δεν έχουμε η παραγωγή θα έχει ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα».
Αρχές Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς μήλων για όσες ΔΑΟΚ έχουν καταθέσει τα στοιχεία στο ΥπΑΑΤ.
Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ημαθίας, την Κυριακή (8 Ιανουαρίου).
Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί de minimis 300 ευρώ ανά στρέμμα στους μηλοπαραγωγούς της Λάρισας, ενώ οι ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας έχουν καταθέσει τα στοιχεία για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών, εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος που έχουν.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην ομιλία του ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις στήριξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα μίλησε για στήριξη της Κυβέρνησης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021 που έπληξε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και είχε βαρύ κόστος για τον αγροτικό κόσμο, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λάρισας.
Οπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βράνας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και Γραμματέας Αγροτικού Συνεταιρισμού Διαβατών, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, «όσον αφορά τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού στα πυρηνόκαρπα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι παίρνουν στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και καταγράφονται οι ποικιλίες που είχαν ζημιές και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα ποσά της ενίσχυσης. Οι πληρωμές στους ροδακινοπαραγωγούς θα γίνουν και αυτές στις αρχές Φεβρουαρίου».
Οι αιγυπτιακές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύουν την εισαγωγή ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), τόνισε ότι «η κατάσταση δεν άλλαξε, είναι η ίδια όπως ήταν πριν. Ενώ η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε να ακυρώσει την υποχρέωση εισαγωγής με πιστωτική επιστολή και δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πληρωμή με Cash Against Documents, στο τέλος Δεκεμβρίου, όπως ήταν πριν γίνει η αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2022, εντούτοις οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τις εισαγωγές εάν μια εταιρεία δεν έχει νόμισμα για να αγοράσει η ίδια προϊόντα μέσω των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες στην Αίγυπτο αρνούνται να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω Cash Against Documents, επειδή δεν έχουν αρκετό συνάλλαγμα και εάν ο πελάτης δεν έχει το νόμισμα από την εξαγωγή, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για εισαγωγή ή να το έχει αγοράσει απαιτούνται πολλές διαδικασίες για να αγοράσει οπωροκηπευτικά.
Αναμένουμε επίλυση την ερχόμενη εβδομάδα από την Αίγυπτο για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας προς αυτή την αγορά».