Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε εξέλιξη οι συγκομιδές των μήλων, με μειωμένες ποσότητες και μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές

06/10/2021 04:54 μμ
Οι συγκομιζόμενες ποσότητες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μειωμένες. Παράλληλα, προβλήματα εμπορίας προκύπτουν όσον αφορά τις εξαγωγές στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πιστοποίηση ποιότητας των καρπών.

Οι συγκομιζόμενες ποσότητες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μειωμένες. Παράλληλα, προβλήματα εμπορίας προκύπτουν όσον αφορά τις εξαγωγές στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πιστοποίηση ποιότητας των καρπών.

Ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος από τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχολιάζει ότι «κατά τη διάρκεια της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι παρατεταμένοι καύσωνες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή με αποτέλεσμα τα εμπορεύσιμα μήλα να έχουν μικρότερο μέγεθος. Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν παραγωγοί με μη αρδευόμενα κτήματα. Οι συγκομιδές είναι σε εξέλιξη με τις όψιμες ποικιλίες δηλαδή τα μήλα Fugi και τα Φιρίκια να συγκομίζονται μέχρι τέλη του μηνός. Ωστόσο σε περίπτωση βροχοπτώσεων ενδέχεται να καθυστερήσει η συγκομιδή ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων καρπού. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες, η πρώιμη ποικιλία Gala έχει ήδη συγκομισθεί και η κόκκινη ποικιλία Starkin συγκομίζεται ακόμα». Ως προς τη μετασυλλεκτική διαχείριση ο κ. Γουβιώτης επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη μυκήτων καρπού κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης αποτρέπεται καθώς στον συνεταιρισμό διαθέτουμε το σύστημα μετασυλλεκτικής διαχείρισης Smartfresh. Ενώ αναφορικά με τη διαχείριση δέντρων η πρακτική που ακολουθείται μετά την συγκομιδή και πριν πέσουν τα φύλλα είναι διαφυλλικοί ψεκασμοί δέντρων με σκευάσματα που περιέχουν βόριο και ψευδάργυρο».

Ο κ. Δήμος Μωυσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.) από την πλευρά του κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή και προβλήματα διάθεσης καρπών. «Σε 2-3 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των κόκκινων ποικιλιών Golden και Jona Gold. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50 % λόγω του παγετού, της ανεμοθύελλας και των χαλαζοπτώσεων. Προβλήματα ξηρασίας στη δυτική Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε καθώς υπάρχουν πολλά ποτάμια και λίμνες και οι καλλιέργειες αρδεύονται. Ωστόσο το κόστος αρδευτικών συστημάτων και γεωτρήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις το έχει επωμιστεί ο κάθε παραγωγός ατομικά και θεωρώ άδικο το γεγονός ότι θα υπάρχει φορολόγηση για τη διαχείριση υδάτων.

Όσον αφορά την εμπορία των μήλων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάθεσης στην εσωτερική αγορά που οφείλεται στην κακή διαχείριση των εμπόρων σε βάρος του παραγωγού. Ενώ θα αναμένονταν αύξηση τιμής παραγωγού λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αυτό δεν συμβαίνει. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι για πιστοποιήσεις φρούτων στις εξαγωγές. Τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες ποσότητες μήλων προωθούνταν για εξαγωγή απευθείας από το χωράφι, χωρίς καμία διαλογή ή συσκευασία. Από φέτος οι χώρες εισαγωγής έχουν επιβάλλει όρους και προϋποθέσεις αναφορικά με την ποιότητα των φρούτων με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε κάποιες περιπτώσεις οι εξαγωγές, σημειώνει ο κ. Μωυσίδης».

Ο κ. Κουτρπαρασίδης Σάββας, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων του Α.Σ. Βοκερίας από το Μανιάκι Φλώρινας, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή, την εμπορία και την εξαγωγική πορεία των μήλων. «Η συγκομιδή των ποικιλιών των κόκκινων μήλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τα τελευταία μήλα να συγκομίζονται αυτές τις μέρες ενώ αναμένουμε να ξεκινήσει η συγκομιδή των Fugi. Σε όλα τα κτήματα υπάρχει μείωση παραγωγής λόγω παγετού η οποία κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία. Η συγκομιδή των μήλων είναι καθορισμένη και εξαρτάται από την μέτρηση της ποσότητας σακχάρων και αμύλων. Σε περίπτωση βροχοπτώσεων τώρα θα αντιμετωπίσουμε ποιοτικά προβλήματα που αφορούν τη μετασυλλεκτική διάρκεια των φρούτων.
Η εμπορία των μήλων έχει ξεκινήσει. Οι τιμές διαμορφώνονται βάσει ποιότητας με τα χαλαζοκτυπημένα μήλα τα οποία θεωρούνται κατώτερης ποιότητας να πωλούνται 15-20 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Έπειτα οι κόκκινες καλές ποικιλίες οι οποίες έχουν πολύ καλό χρωματισμό όπως η Super Chief κ.α. πωλούνται στα 45 λεπτά το κιλό. Για τις παλιές ποικιλίες όπως είναι η Red Chief η τιμή τους κυμαίνεται στα 28-30 λεπτά. Γενικά τα πρώτης κατηγορίας μήλα, τα οποία έχουν μεσαίο προς μεγάλο μέγεθος πωλούνται στα 75-80 λεπτά το κιλό ενώ μεγαλύτερα ή μικρότερα μήλα έχουν μειωμένη τιμή».

Για το θέμα των εξαγωγών ο κ. Κουτρπαρασίδης λέει: «εξαγωγές γίνονται και φέτος ωστόσο όχι στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτήν την κατάσταση είναι πολλοί. Αρχικά, οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Πολωνία που φέτος διαθέτει μεγάλες ποσότητες μήλων, εξάγουν με πολύ μικρότερο κοστολόγιο. Ένα άλλο θέμα που παρατηρείται και το οποίο σαν συνεταιρισμός δεν μας επηρεάζει, είναι ότι πλέον τα εξαγώγιμα μήλα πρέπει να έχουν πιστοποιήσεις διασφάλισης ποιότητας. Το κόστος των πιστοποιήσεων βέβαια επιβαρύνει τον κάθε παραγωγό συμπιέζοντας την τιμή που εισπράττει. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό αν καταλάβουν οι παραγωγοί ότι πρέπει να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα και συνεργατικές δομές. Μέσω της συλλογικότητας μπορούν να ληφθούν επιδοτήσεις και με αυτόν τον τρόπο το κόστος επιβάρυνσης για τον παραγωγό μπορεί να μειωθεί στα 1-2 λεπτά, το οποίο είναι ανεκτό και μακροπρόθεσμα θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα. Οι ανταγωνίστριες χώρες υπερισχύουν σε αυτό τον τομέα καθώς έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα οργάνωσης παραγωγών, προωθούν την παραγωγή τους με χαμηλότερα κόστη και διαθέτουν νέες ποικιλίες».

Αύξηση εξαγωγών κατά 40,2%

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «η διασφάλιση ποιότητας είναι απαραίτητη για να περιοριστούν οι αθέμιτοι ανταγωνισμοί με προϊόντα αμφιβόλου ασφάλειας και ποιότητας στις εξαγωγές φρούτων. Κατά το πρώτο εφτάμηνο του έτους σημειώνεται αύξηση των εξαγώγιμων μήλων κατά 40,2% κατ αξία και 38,8% σε ποσότητα συγκριτικά με αντίστοιχο επτάμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, έχουν εξαχθεί 42.209 τόνοι μήλων που αντιστοιχούν σε 21.316.411 ευρώ έναντι 30.411 τόνους που αντιστοιχούν σε 15.199.109 ευρώ του αντίστοιχου επταμήνου 2020». Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης «η τυποποίηση και η συσκευασία σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ είναι υποχρεωτική, με σήμανση για την πλήρη ιχνηλασιμότητα ως προς την χώρα προέλευσης και όλων των σταδίων διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος και πρέπει να γίνεται στη χώρα παραγωγής με σκοπό η χώρα να απολαμβάνει την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων».
Σημειώνεται ότι βάσει των αναγγελιών διακίνησης – εξαγωγής  που έχουν υποβληθεί στο ΜΕΝΟ (μητρώο εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών) οι ποσότητες μήλων που εξήχθησαν την νέα εμπορική περίοδο 2021/2021 (1/9-31/8) μέχρι 8/10/2021 ανέρχονται σε 11.897 τόνους έναντι 11.847 τόνων την αντίστοιχη  ημερομηνία της περυσινής περιόδου 2020/21».

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
03/12/2021 02:40 μμ

Εξαιρετικό ντεμπούτο στην αγορά για τα Ιταλικά μήλα, λέει το Ινστιτούτο Ismea σε έκθεσή του.

Η έναρξη της εμπορικής περιόδου 2021 - 2022 δείχνει σημάδια συνέχειας από την... προηγούμενη και υποδηλώνει θετικά στοιχεία για την εξέλιξη της κατάστασης τους επόμενους μήνες, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Assomela, τονίζει το Ismea, που είναι όμως προσωρινά, η παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατ. τόνους, εκ των οποίων, περίπου 1,8 εκατ., προορίζονται για την αγορά νωπών προϊόντων, με μείωση 5% σε σχέση με πέρυσι.

Η ποιότητα του προϊόντος, υπογραμμίζεται στην έκθεση, είναι καλή, ακόμα κι αν τα μεγέθη είναι κατά μέσο όρο μικρότερα από εκείνα του 2020, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στην περίοδο μετά την καρπόδεση. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή παραγωγή φαίνεται να βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από το 2020 και συμβαδίζει με το μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών (+ 1%), επισημαίνει το Ismea.

Η έλλειψη καλοκαιρινών φρούτων (ιδίως δαμάσκηνων, ροδάκινων και νεκταρινιών) επηρέασε θετικά την αγορά, ήδη από τις πρώτες διαπραγματεύσεις, οι οποίες, ευνοήθηκαν από την εξάντληση των αποθεμάτων περσινής εσοδείας, καθιστώντας δυνατή μια τιμή παραγωγού στην έναρξη της σεζόν, παρόμοια με την περσινή και γιατί όχι και υψηλότερη. Σύμφωνα με το Ismea εξάλλου, η κάτω του μέσου όρου παραγωγή αχλαδιών και ακτινιδίων αναμένεται να συμβάλλει στην στήριξη της ζήτησης και των τιμών των μήλων.

Στη λιανική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της Ismea-Nielsen, οι αγορές μήλων μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 μειώθηκαν κατά περίπου 9% σε ποσότητα, έναντι μικρότερης μείωσης των δαπανών βάσει της αγοράς (-6%), χάρη στην αύξηση των μεσαίων τιμοκαταλόγων. Αυτό που καθόρισε την αρνητική τάση ήταν πάνω απ’ όλα η έντονη μείωση των πωλήσεων που καταγράφηκε μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, όταν, υπενθυμίζεται, το πρώτο ολικό lockdown είχε οδηγήσει σε έκρηξη τις αγορές τροφίμων από το εγχώριο κανάλι.

Τελευταία νέα
29/11/2021 02:14 μμ

Πολύ καλό ξεκίνημα είχαν τα μήλα της Ιταλίας την φετινή εμπορική περίοδο (2021/2022) τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Assomela (Ιταλικής Ένωσης Παραγωγών Μήλων), η φετινή παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στους 2 εκατ. τόνους, από τους οποίους περίπου 1,8 εκατ. τόνους προορίζονται για την αγορά νωπών προϊόντων (μειωμένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι) και τα υπόλοιπα για μεταποίηση. Η ποιότητα είναι πολύ καλή αν και τα μεγέθη είναι μικρότερα σε σχέση με το 2020 λόγω των χαμηλών θερμοκρασίων κατά την καρπόδεση.

Η έλλειψη καλοκαιρινών φρούτων (ιδίως δαμάσκηνα, ροδάκινα και νεκταρίνια) επηρέασε θετικά την αγορά ήδη από τις πρώτες διαπραγματεύσεις στο ξεκίνημα της νέας εμπορικής περιόδου, με αποτέλεσμα η αγορά να απορροφήσει όλα τα περσινά αποθέματα, ενώ η νέα παραγωγή πωλήθηκε σε τιμές υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περσινής περιόδου (2020/2021). 

Αυτή την περίοδο η μειωμένη παραγωγή που έχει η Ιταλία σε αχλάδια και ακτινίδια έχει συμβάλει στην αυξημένη ζήτηση μήλων στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών παραγωγού.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, κατά την περίοδο Αυγούστου 2020 - Ιουλίου 2021, οι ποσότητες αυξήθηκε κατά 14%, ενώ όσον αφορά την αξία υπήρξε αύξηση κατά 19%. Ταυτόχρονα υπήρξε μια μείωση των εισαγωγών μήλων στην χώρα κατά 50% όσον αφορά την ποσότητα και κατά 20% στην αξία.

26/11/2021 10:30 πμ

Την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, μηλοπαραγωγοί και άλλοι παραγωγοί δενδρώδων καλλιεργειών, από όλα τα μέρη της χώρας, θα κατέβουν στην Αθήνα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥπΑΑΤ. Αντιδρούν στα σχέδια του Υπουργείου για να κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας, «μηλοπαραγωγοί από Αγιά και Ζαγορά θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία. Γίνεται προσπάθεια να έρθουν και μηλοπαραγωγοί από τις άλλες περιοχές της χώρας.

Η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο πριν από δυο εβδομάδες ανέδειξε το υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα στο εισόδημα των αγροτών της Αγιάς. Έδειξε επίσης ότι υπάρχουν οι αγωνιστικές διαθέσεις και η πίστη στον αγώνα μας για κλιμάκωση στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. 
Αυτή η κλιμάκωση αποφασίστηκε να έχει την μορφή της συγκέντρωσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό και ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία όλες τις προηγούμενες ημέρες με συναδέλφους από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρί στο Πήλιο και με συναδέλφους από Πέλλα, Καστοριά, Κοζάνη, ώστε να συμμετέχουμε όλοι μαζί και από κοινού. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (2 Δεκεμβρίου), στην Αθήνα, προσπαθούμε να κλείσουμε την συνάντηση με τον υπουργό. Για την συμμετοχή και την κάθοδο με τα λεωφορεία οι συνάδελφοι αγρότες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test της προηγούμενης ημέρας». 

Τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και όσους πραγματικά παράγουν. Όσο όμως ισχύει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης θεωρούμε αδιανόητη και ως σκέψη να κοπεί από τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα αρπάζοντας κυριολεκτικά από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ. 
  • Να ενισχυθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολύ περισσότερο αφού είναι παραγωγή η οποία είχε δεχτεί συντριπτικό πλήγμα και έπεσαν οι τιμές στα τάρταρα από το εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία και ουδέποτε αποζημιωθήκαμε για την απώλεια εισοδήματος. 
  • Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • Να δοθούν άμεσα οι προκαταβολές από τον παγετό της 9ης Απριλίου και ως τέλος του χρόνου να γίνει η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Να μειωθεί εδώ και τώρα το τεράστιο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ΔΕΗ, τιμές σε μέσα και εφόδια, να καταργηθεί ο ΦΠΑ.
24/11/2021 09:36 πμ

Σε δυο μεγάλες πληρωμές αποζημιώσεων θα προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ, στις 3 και  23 Δεκεμβρίου, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη συνάντηση που είχε με αχλαδοπαραγωγούς του Τυρνάβου.

Οι ανησυχίες των αχλαδοπαραγωγων για τις αποζημιώσεις στις καλλιέργειές τους από τους αλλεπάλληλους παγετούς της περασμένης άνοιξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του επικεφαλής του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τα προεδρεία των Αγροτικών Συνεταιρισμών από τα Πλατανούλια Τυρνάβου. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και επεσήμανε τη σημασία που έχει για τους αγρότες να λάβουν αποζημιώσεις πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Επιπλέον, ζήτησε ενημέρωση για τις απαντήσεις που αναμένονται από τα ευρωπαϊκά όργανα σχετικά με την κάλυψη των καλλιεργειών που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο την περίοδο των παγετών, όπως τα βιομηχανικά αχλάδια.
Όπως τονίστηκε από την πλευρά των παραγωγών, οι ζημιές από τους διαδοχικούς παγετούς της άνοιξης έπληξαν σημαντικά την παραγωγή τόσο των επιτραπέζιων, όσο και των βιομηχανικών αχλαδιών, τα οποία αποτελούν και τις κύριες καλλιέργειες τους. 

Η έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων είναι καίριας σημασίας για την επιβίωσή τους και επειδή, μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει προκαταβολή, αλλά ούτε γνωρίζουν κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα, ζήτησαν επίσπευση των όποιων ενεργειών απαιτούνται προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις ή προκαταβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναγνώρισε την αναγκαιότητα για κάλυψη των ζημιών και τόνισε ότι, δεδομένης της έκτασης και της έντασης των ζημιών φέτος, η πολιτεία έλαβε γρήγορες και γενναίες πρωτοβουλίες για προκαταβολές και αποζημιώσεις στο 100% για τους πληγέντες. 

Υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρης έκτασης ζημιές μετά και την αναδρομική καταβολή της κρατικής εισφοράς στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εκκρεμούσε την τελευταία δεκαετία. 

Όπως ανακοίνωσε, θα υπάρξουν δύο μεγάλες πληρωμές από τον ΕΛΓΑ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, μια στις 3 και μια 23 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση, όμως, της ύπαρξης των πορισμάτων στο πληροφοριακό σύστημα -διαδικασία που γίνεται από τα υποκαταστήματα και καταλήγει σε πληρωμή μετά τον έλεγχο από την κεντρική υπηρεσία. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν υπάρχει εκκρεμότητα με τα πορίσματα θα υπάρξουν και εξοφλήσεις! 

Τέλος σημείωσε ότι καταβάλλεται κάθε ενέργεια προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα αποζημιώσεις και για τις καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά από τον παγετό στο προανθικό στάδιο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον Α.Σ. Πλατανουλίων ο πρόεδρος κ. Θανάσης Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιας και το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Α.Σ. «Φρουτοπηγή» ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκος, ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Μαλάκος και το μέλος κ. Γιάννης Σιούλας.

22/11/2021 12:50 μμ

Κάλεσμα στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών σε σύσκεψη την Τετάρτη (24 Νοεμβρίου) στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, απευθύνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, «είμαστε σε συζητήσεις και με τις υπόλοιπες μηλοπαραγωγικές περιοχές (Ζαγορά κ.α.) και ετοιμαζόμαστε να πραγματοποιήσουμε κοινή διαμαρτυρία στην Αθήνα, έξω από το ΥπΑΑΤ.  

Η πρόταση που θα συζητήσουμε είναι για κλιμάκωση της κινητοποίησης και κάθοδος με λεωφορεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνάντηση με τον Υπουργό και δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν τα μήλα στην ενίσχυση για τον κορονοιό και δεν θα κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση».

Και προσθέτει: «Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις περιοχές στην Ελλάδα που παράγουν τα αντίστοιχα προϊόντα, ώστε η κινητοποίηση να έχει πανελλαδική εκπροσώπηση.

Φτάνει ο εμπαιγμός. Διεκδικούμε άμεσα, αυτή την εβδομάδα, την καταβολή του 40% της προκαταβολής και μέχρι τέλους του χρόνου να πληρωθεί το σύνολο της αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους.

Άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση όταν χρειάζεται. Να αποζημιωθούν με το ποσό που αντιστοιχεί όλες οι υπερπρώιμες ποικιλίες που τις αποζημιώνουν με πολύ λιγότερα χρήματα ως πρώιμες. 

Η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιου, στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη, για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, έχει δημιουργήσει οργή και αγανάκτηση στους αγρότες της Αγιάς.

Παίρνουν από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ με μια απόφαση και μας «δουλεύουν ψιλό γαζί» να μπούμε ηλεκτρονικά να κάνουμε τα παράπονα μας και να τους «πείσουμε». Λες και δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κόψει την συνδεδεμένη ενίσχυση σε συγκεκριμένα προϊόντα. Λες και δεν ξέρει η κυβέρνηση τι σημαίνει αυτό για τους παραγωγούς και θέλει να «πειστεί».

Μείωση του κόστους παραγωγής εδώ και τώρα. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες».

22/11/2021 10:42 πμ

Η φετινή χρονιά για την δενδροκομία ήταν γεμάτη με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις. Η παγκόσμια πανδημική κρίση δημιούργησε μια γενικότερη αβεβαιότητα, τόσο στην κανονικότητα των εργασιών, όσο και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα, ήρθαν να προστεθούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη, οι οποίες επηρέασαν ποιοτικά και ποσοτικά το τελικώς παραγόμενο προϊόν.

Ακόμα και αν οι συνθήκες μεταβάλλονται, η φυτοπροστασία πάντοτε θα αποτελεί έναν από του βασικούς πυλώνες για την επιτυχημένη πορεία της καλλιέργειας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εδώ και έναν χρόνο, η BASF κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το νέο μυκητοκτόνο Delan® Gold με έγκριση στις δενδρώδεις καλλιέργειες της ροδακινιάς, κερασιάς και αχλαδιάς. Ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών, που δρα στοχευμένα σε παθογόνα και μεταμορφώνει την παραγωγή, σε έργο τέχνης!

Το Delan® Gold ανήκει στη μεγάλη οικογένεια μυκητοκτόνων της BASF με το εμπορικό σήμα «Delan®», ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα εμπορικά ονόματα της δενδροκομίας παγκοσμίως. Έχει ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα και περιέχει τη δραστική ουσία Dithianon. Η δραστική ουσία Dithianon έχει έναν ξεχωριστό, πολυθεσικό τρόπο δράσης. και μπορεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη του μύκητα, παρεμβαίνοντας σε διαφορετικά βιοχημικά μονοπάτια. Επιπλέον και σύμφωνα με τον FRAC, το Dithianon ανήκει σε χημική ομάδα χαμηλού ρίσκου για εμφάνιση ανθεκτικότητας, καθιστώντας το σημαντικό εργαλείο στα προγράμματα ψεκασμού. Η δραστική ουσία έχει μεγάλη αντοχή στην έκπλυση, ανακατανέμεται με την παρουσία υγρασίας και προσφέρει μεγάλη διάρκεια δράσης. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νωρίς στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, σε ένα προληπτικό πρόγραμμα ψεκασμού προσφέροντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Για την καινούρια καλλιεργητική σεζόν, το Delan® Gold θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του παραγωγού και θα ενισχύσει την φαρέτρα του για αποτελεσματική φυτοπροστασία. Καταπολέμησε τις ασθένειες στην καλλιέργειά σου και  απόλαυσε μια πλούσια και υγιή σοδειά…σαν έργο τέχνης! Το μέλλον της γεωργίας ξεκινά εδώ!

Visit us on www.agro.basf.gr Ι Follow us on Facebook and Instagram Ι Listen our Podcasts

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα  και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από κάθε χρήση. Δείτε τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

17/11/2021 11:44 πμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης για τη γείτονα είναι πως η παραγωγή μήλων κατά το έτος εμπορίας 2021-2022 αναμένεται να φθάσει στους 4,28 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένη δηλαδή, από τους 4,3 εκατ. τόνους της περσινής (2020-2021) παραγωγής. Η μείωση οφείλεται στις ζημιές από τον παγετό, σε ορισμένες περιοχές στα τέλη Μαΐου. Όσον αφορά στα αχλάδια, η παραγωγή προβλέπεται να φθάσει τους 535.000 τόνους, γράφοντας μείωση 3% από πέρσι, που ήταν 550.000 τόνοι. Τέλος, οι προβλέψεις για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος (2021-22) κάνουν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 1,94 εκατ. τόνων, δηλαδή 12% κάτω από πέρσι (2010-2021). Η μείωση, σύμφωνα με το USDA, αποδίδεται στις ζημιές από τον παγετό στα τέλη της άνοιξης. Οι εξαγωγείς φρέσκων φρούτων είναι αισιόδοξοι για τη νέα περίοδο εμπορίας με την αδύναμη τουρκική λίρα να υποστηρίζει πρόσθετες εξαγωγές, λέει η έκθεση.

Με χαμηλές αποδόσεις τα περισσότερα κτήματα μήλων

Τα μήλα είναι παραδοσιακά η πιο σημαντική οικονομικά φυλλοβόλα καλλιέργεια στην Τουρκία, ακολουθούμενα από τα επιτραπέζια σταφύλια και τα αχλάδια. Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μήλων στην Ευρώπη. Οι παραδοσιακοί οπωρώνες χαμηλής απόδοσης εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της τουρκικής παραγωγής μήλων, επομένως η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος εξέχων εξαγωγέας μήλων. Οι διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Τουρκίας επιτρέπουν την παραγωγή εκατοντάδων ποικιλιών, αλλά μόνο μερικές από αυτές διατίθενται στο εμπόριο. Οι εκτάσεις παραγωγής των ποικιλιών μήλων Starking και Golden έχει μειωθεί με τα χρόνια, ενώ οι εκτάσεις άλλων ποικιλιών, όπως οι Starkrimson Red Delicious, Scarlet Spur και Red Chief έχουν αυξηθεί. Ο κύριος λόγος γι’ αυτές τις αλλαγές είναι ότι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία είναι οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί για τα τουρκικά μήλα και οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες προτιμούν το κόκκινο χρώμα και τις γλυκές ποικιλίες μήλων. Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι παραγωγοί μήλων αλλάζουν την παραγωγή τους για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση. Οι αγρότες έμαθαν να χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας, ούτως ώστε να παράγουν μήλα υψηλότερης ποιότητας, σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των μηλιών με τα χρόνια στην Τουρκία. Οι περισσότερες από τις μηλιές βρίσκονται σε κεντρικές τουρκικές περιοχές γύρω από πόλεις, όπως το Karaman (14% της παραγωγής), η Nigde (13%), το Konya (10%) και η Isparta (9%).

Οι κύριες ποικιλίες αχλαδιών, με αύξηση 3% οι εκτάσεις στην πενταετία

Οι κύριες ποικιλίες στην Τουρκία είναι οι Santa Maria, Akca, Mustafabey, Cassia, Williams, Ankara και Deveci. Αντιλαμβανόμενοι την αυξανόμενη ζήτηση, οι Τούρκοι αγρότες έχουν επενδύσει σε φυτεύσεις νέων οπωρώνων, ξερίζωσαν μη εμπορικές ποικιλίες και ξαναφύτευσαν δέντρα κατάλληλα για εξαγωγικές αγορές τα τελευταία χρόνια. Η έκταση φύτευσης αχλαδιών αυξήθηκε περίπου το 3% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Επιτραπέζια σταφύλια: Στροφή σε νέες ποικιλίες

Τα σταφύλια καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές όλης της Τουρκίας. Περίπου το 1/3 της συνολικής παραγωγής είναι σταφύλια χωρίς κουκούτσι. Τα σταφύλια χωρίς κουκούτσι καλλιεργούνται κυρίως στην δυτική Τουρκία στα παράλια του Αιγαίου. Η περιοχή του Μαρμαρά στη βορειοδυτική Τουρκία παράγει κρασοστάφυλα, αλλά και σταφύλια για νωπή κατανάλωση. Οι επαρχίες Manisa, Mersin και Denizli είναι οι κύριοι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών, ενώ οι εκτάσεις ανέρχονται σε 40.00.000 στρέμματα, με τα επιτραπέζια σταφύλια να καταλαμβάνουν μεγαλύτερες εκτάσεις. Λόγω των αυξανόμενων εξαγωγικών ευκαιριών, οι Τούρκοι αγρότες επένδυσαν σε νέους οπωρώνες, ξερίζωσαν μη εμπορικές ποικιλίες και ξαναφύτευσαν δέντρα κατάλληλα για εξαγωγικές αγορές τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν επίσης νέοι φορείς του ιδιωτικού τομέα με επενδύσεις στην παραγωγή χυμών και στις εξαγωγές φρούτων. Με την πάροδο του χρόνου, η εμπορική παραγωγή νωπών φρούτων αντιπροσώπευε μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής.

16/11/2021 09:30 πμ

Αν θα συμπεριληφθούν τα μήλα στα προϊόντα που θα τύχουν συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Νέα ΚΑΠ και πότε θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για τις συνδεδεμένες που θα ισχύσουν μετά το 2023, ρωτά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από αγρότες που συμμετείχαν στο πρόσφατο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της Αγιάς, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να γνωστοποιήσει επισήμως τις προθέσεις της.  

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών της Αγιάς στην φημολογία για την κατάργηση, από το 2023 και μετά, της συνδεδεμένης ενίσχυσης που λαμβάνουν για τις μηλοκαλλιέργειές τους. 

Ο αντίκτυπος στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς είναι αρνητικός και ήδη καταγράφονται οι πρώτες οργανωμένες διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο κατάργησης της συνδεδεμένης. Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι η παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια για την περιοχή δεν θα μπορέσει να σταθεί χωρίς συνδεδεμένη ενίσχυση. Πολλές οικογένειες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, ενώ εκφράζονται έντονα φόβοι για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τις χρονιές που οι εμπορικές τιμές των μήλων θα είναι χαμηλές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εφόσον η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στις τιμές των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά, η απόδοση συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι ο μοναδικός τρόπος στήριξης σε μια καλλιέργεια που ταλαντεύεται τόσο από τον διεθνή ανταγωνισμό όσο και από πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Συνεπώς, η συνδεδεμένη εξισορροπεί το εισόδημα του παραγωγού τις κακές χρονιές και δίνει ώθηση τις καλές και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί. Άλλως, τίθεται σε σοβαρή δοκιμασία η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και γενικότερα υποσκάπτεται η ανάπτυξη στην περιοχή τους, η οποία κατά βάση προέρχεται από την καλλιέργεια των μήλων».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει τονίζοντας ότι «για την περιοχή της Αγιάς, η μηλοπαραγωγή είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης και για αυτό οι παραγωγοί ζητούν από την πολιτεία να ισχύσει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα μήλα και στη νέα προγραμματική περίοδο».

09/11/2021 02:40 μμ

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ προχωρούν την ερχόμενη Παρασκευή (12 Νοεμβρίου) στις 11 το πρωί, οι αγρότες της Αγιάς. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της  Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας, «ένα βασικό πρόβλημα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ. Όπως φαίνεται το ΥπΑΑΤ έχει αποφασίσει να αφαιρέση τη συνδεδεμένη σε πολλά προϊόντα κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε.

Επίσης υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που δεν πήραν ενίσχυση λόγω πανδημίας αν και είναι η περιοχή με μεγάλη παραγωγή. Οι προκαταβολές που δόθηκαν για τον παγετό της 9ης Απριλίου είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικες και εξευτελιστικές».

Τα βασικά αιτήματα της ΕΟΑΣΝΛ είναι τα εξής:

Να ενταχθούν τα μήλα Αγιάς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση και για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί της Αγιάς μένουν απέξω. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον κορονοιό πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές τα μήλα ή έμειναν αδιάθετα στα ψυγεία στα χέρια των παραγωγών με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του εισοδήματος που πρέπει να αναπληρωθεί και αυτό διεκδικούμε.Να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή. Όσοι παράγουν αυτοί να ενισχύονται και η Αγιά παράγει.

Για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να διασαφηνίσουν την θέση τους εδώ και τώρα καθώς όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ η πρόθεση της είναι να αφήσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία και αγανάκτηση.

Οι προκαταβολές που δόθηκαν προχθές για τον παγετό της 9ης Απριλίου είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικες και εξευτελιστικές. Διεκδικούμε και απαιτούμε άμεση καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων οι οποίες πρέπει να είναι ουσιαστικές. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους.

Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ. Μείωση του κόστους ζωής για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες όλων των προϊόντων που παράγει ο Δήμος Αγιάς σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

03/11/2021 05:25 μμ

Το κλάδεμα πραγματοποιείται κατά τους χειμερινούς μήνες με σκοπό καλύτερο αερισμό και φωτισμό της κόμης και καλύτερη καρποφορία.

Ο κ. Βλαχάκης Γιάννης, γεωπόνος από την Καστοριά μας δίνει κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές για το σωστό κλάδεμα δέντρων μηλοειδών. «Το κλάδεμα πραγματοποιείται εφόσον έχουν πέσει τα φύλλα. Εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και στην Καστοριά γίνεται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Ο σκοπός του κλαδέματος είναι να διαμορφώσουμε την κόμη, έτσι ώστε ο φωτισμός και ο αερισμός του δέντρου να είναι πλήρης για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και για την παραγωγή μεγαλύτερων και καλύτερων ποιοτικά καρπών. Επίσης, πρέπει να κλαδεύεται έτσι το δέντρο ώστε κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, το ψεκαστικό υγρό να καλύπτει όλη την επιφάνεια του δέντρου. Παράλληλα, βασική παράμετρος διαμόρφωσης της κόμης είναι η ποικιλία και το υποκείμενο του δέντρου. Για παράδειγμα, το 106 υποκείμενο έχει σύστημα διαμόρφωσης κύπελλο, ενώ με 9 ή 26 υποκείμενο τα δέντρα πρέπει να διαμορφωθούν ως μονόκλωνα ή κυπαρισσάκια, καθώς προορίζονται για πυκνή/πολύ πυκνή φύτευση. Στην αρχή κατά τα δύο πρώτα έτη, το κλάδεμα γίνεται με σκοπό να διαμορφώσουμε την κόμη του και να εισέλθει το δέντρο το συντομότερο στην καρποφορία. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών. Έπειτα, μετά το 6ο έτος, όταν το δέντρο έχει μπει στην πλήρη αναπαραγωγική περίοδο, το κλάδεμα γίνεται με σκοπό την συντήρησή του. Για τον λόγο αυτό αφήνουμε κάποιους λαίμαργους, διετείς βλαστούς με σκοπό την δεύτερη χρονιά να δημιουργηθούν καρποφόρα όργανα και αφαιρούμε κάποιους καρποφόρους βλαστούς σε περίπτωση που έχουν γεράσει. Από τα νέα καρποφόρα όργανα προκύπτουν καλύτερης ποιότητας μήλα», τονίζει.

Ο κ. Μαρκοπουλος γεωπόνος και προεδρος του ΑΣ Αρκαδίας μας ενημερώνει ότι: «το κλάδεμα των μηλοειδών στην περιοχή ξεκινάει Δεκέμβρη-Ιανουάριο και εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες πρέπει να είναι ήπιες. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται κλάδεμα εάν υπάρχει το ενδεχόμενο εμφάνισης παγετού. Αυτήν την περίοδο γίνεται το αραίωμα των λαίμαργων βλαστών. Είναι δύσκολο να δοθούν γενικές οδηγίες, γιατί πλέον η διαμόρφωση των δέντρων έχει διαφοροποιηθεί εξαιτίας των νέων πυκνότερων φυτεύσεων. Το κλάδεμα γίνεται με σκοπό να έχουν επαρκή αερισμό και φωτισμό σε όλα τα εσωτερικά μέρη τους».

Συμβουλές για το κλάδεμα των μηλοειδών κατά τους χειμερινούς μήνες

Τέλος, ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος στον ΑΣ ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ, έχει ξεκινήσει το κλάδεμα των δέντρων επιτραπέζιων αχλαδιών εδώ και μία εβδομάδα πρόωρα. Αρχικά, όπως μας εξηγεί «αφαιρούμε όλα τα ξερά, ασθενικά ή γηρασμένα κλαδιά τα οποία στην συνέχεια καίγονται γιατί ενδεχομένως να είναι σημάδι προσβολής από βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora Burrill Winslow et al.). Πέρσι από τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου είχαμε πολύ μεγάλη προσβολή και τεράστιες ζημιές σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο από το εν λόγω βακτήριο. Έπειτα, ξεκινάμε με τα νεαρά δέντρα που δεν είναι ακόμα παραγωγικά. Το σχήμα διαμόρφωσης που ακολουθώ στα δέντρα είναι η παλμέτα. Τα δέντρα είναι σε γραμμική διάταξη, με αποστάσεις φύτευσης σειρά με σειρά 4m και δέντρο με δέντρο 3m. Παράλληλα ανά 30m τοποθετούμε κολώνες ύψους 4m όπου υπάρχουν 5 σύρματα πάνω στα οποία σταθεροποιούνται οι βραχίονες. Μειώνουμε την ανάπτυξη του κεντρικού βραχίωνα κατά 1 μέτρο. Την άνοιξη βγαίνουν καινούργιοι βραχίονες από τους οποίους αφήνουμε χωρίς κλάδεμα μόνο τρεις, τους δύο πλάγιους και τον κεντρικό. Αυτόν τον τρόπο κλαδέματος τον ακολουθούμε μέχρι το 5-6 χρόνο του δέντρου. Προσπαθούμε να αφήσουμε όσο πιο πολλά καρποφόρα μάτια μπορούμε γιατί από εκεί θα πάρουμε καινούργια αχλάδια. Μετά το κλάδεμα ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα στις τομές κλαδέματος, διαδικασία απαραίτητη για την αποφυγή προσβολών από εχθρούς και ασθένειες».

03/11/2021 09:21 πμ

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ, την περίοδο 2020/2021, αναμένεται να αυξηθεί, κατά 10%, σε 12,5 εκατομμύρια τόνους, λόγω της αύξησης της πολωνικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η φετινή παραγωγή μήλων στην Πολωνία θα είναι αυξημένη, κατά 27%, σε σχέση με πέρσι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Η υψηλή διαθεσιμότητα πολωνικών μήλων με χαμηλές τιμές θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση του ποσοστού που θα πάει για χυμοποίηση.

Συνολικά περίπου 7,8 εκατ. τόνοι μήλων θα πωληθούν για νωπή κατανάλωση και 4,1 εκατ. τόνοι θα πάνε για μεταποίηση.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση νωπών μήλων στην ΕΕ, εκτιμά η Κομισιόν, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (15,3 κιλά) λόγω των χαμηλών τιμών και της στροφής των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή εξαιτίας της πανδημίας. Αύξηση θα παρουσιάσει και η κατανάλωση χυμών μήλου λόγω της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων.

Αύξηση αναμένεται να υπάρξει για τις εξαγωγές μήλων της ΕΕ, κατά 8% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Ωστόσο οι χαμηλές τιμές των ευρωπαϊκών μήλων (λόγω ανταγωνισμού της Πολωνίας), σε συνδιασμό με το υψηλό κόστος μεταφοράς και η έλλειψη διαθεσιμότητας εμπορευματοκιβωτίων, αναμένεται να μειώσουν την κερδοφορία των εξαγωγέων. Από την άλλη θα συνεχιστεί η μείωση των εισαγωγών μήλων στην ΕΕ. Φέτος αναμένεται να φτάσει η μείωση σε ποσοστό -7% σε σχέση με πέρσι και κατά -23% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

Αύξηση, κατά 67%, αναμένεται φέτος να υπάρξει και στις εξαγωγές χυμού μήλου της ΕΕ. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή και στην υψηλή ζήτηση από τις ΗΠΑ, τον κύριο εξαγωγικό προορισμό της ΕΕ. Υπάρχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του χυμού μήλου της ΕΕ σε σχέση με της Κίνας (χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και χωρίς εισαγωγικούς δασμούς). Επίσης η υψηλή παραγωγή χυμού στην ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών, κατά -6%, σε σχέση με πέρσι.

26/10/2021 04:35 μμ

Με προβλήματα και υποτονικούς ρυθμούς γίνεται η φετινή εξαγωγή μήλων της χώρας. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τα μήλα της Πολωνίας που έχουν μειωμένο κόστος και φέτος αυξημένη παραγωγή.

Η Λευκορωσία αποτελούσε την μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα πολωνικά μήλα, αφού έκανε εισαγωγές περίπου 121.000 τόνους ετησίως. Με τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών λόγω της μεταναστευτικής κρίσης χάθηκε η αγορά της Λευκορωσίας για τα πολωνικά μήλα. Έτσι η Πολωνία αναγκάζεται να βρει διεξόδους σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Αιγύπτου, που είναι η κύρια χώρα εισαγωγής των ελληνικών μήλων και η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ωστόσο ένα ακόμη θέμα αφορά τις αυξημένες εισαγωγές μήλων στην Ελλάδα κατά τον μήνα Οκτώβριο, κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό αφήνει υπόνοιες για «ελληνοποιήσεις» φτηνών μήλων στην χώρα μας. 

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες 15 ημέρες έχουμε μια μείωση των ελληνικών εξαγωγών μήλων. Υπάρχει πρόβλημα με την Πολωνία που φέτος έχει αυξημένη παραγωγή και μειωμένες τιμές. Επίσης ο Λίβανος έχει σοβαρά ενεργειακά προβλήματα και είναι αναγκασμένος να εξάγει τα μήλα του γιατί δεν μπορεί να τα αποθηκεύσει. Και οι δύο αυτές χώρες εξάγουν κυρίως στην αγορά της Αιγύπτου σε ανταωνιστικές τιμές, με αποτέλεσμα να χάνουμε εμείς μερίδιο των εξαγωγών μας. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τις μέσες τιμές παραγωγού σητν χώρα μας κυμαίνονται από 30 μέχρι 35 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Κουτρπαρασίδης Σάββας, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων του Α.Σ. Βοκερίας από το Μανιάκι Φλώρινας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εξαγωγές ξεκίνησαν σχετικά καλά αλλά στη συνέχεια έχουν «παγώσει». Υπάρχει πρόβλημα στο εμπόριο μήλων αυτή την περίοδο. Τα κόκκινα μήλα έχουν πρόβλημα στις εξαγωγές λόγω αυξημένου ανταγωνισμού. Τα μήλα ποικιλίας Fuji που απευθύνονται στην ελληνική αγορά έχουν πρόβλημα λόγω μειωμένης ζήτησης από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Από την άλλη η φετινή πολωνική παραγωγή είναι μεγάλη. Οι Πολωνοί έχουν μια μεγάλη προσαρμοστικότητα στις διεθνείς αγορές έχοντας σαν πλεονέκτημα τις χαμηλές τιμές. Προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς της Αιγύπτου, που είναι ο βασικός προορισμός των ελληνικών χαμηλής ποιότητας μήλων. Η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση των ποσοτήτων μήλων χαμηλής ποιότητας. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού φέτος εξαρτώνται από την ποιότητα και κυμάνθηκαν φέτος από 15 μέχρι 55 λεπτά».  

Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.), κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, τονίζει ότι «Πολωνία, Τουρκία και Λίβανος είναι μεγάλοι ανταγωνιστές μας επειδή παράγουν μήλα με χαμηλό κόστος. Τουρκία και Λίβανος εξάγουν προς Αίγυπτο με χαμηλό κόστος επειδή κάνουν οδικές μεταφορές. Οι Πολωνοί έχουν φέτος μεγάλη παραγωγή και προσπαθούν να εξάγουν τα μήλα τους σε χώρες που οι καταναλωτές προτιμούν τα φτηνά μήλα, όπως η Αίγυπτος.

Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τις εξαγωγές μήλων της χώρας μας. Από την άλλη βλέπουμε και μια αύξηση των εισαγωγών μήλων στην χώρα μας. Πολλά μήλα που καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά εκτιμώ ότι προέρχονται από «ελληνοποιήσεις» φτηνών μήλων από τρίτες χώρες. Επίσης το κόστος αποθήκευσης έχει αυξηθεί λόγω των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες. Αυτό αναγκάζει να πουλάμε σε μειωμένες τιμές τα χαμηλής ποιότητας ελληνικά μήλα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από 1/9/2021 μέχρι 22/10/2021 η εξαγωγή μήλων της χώρα μας ανέρχεται σε 14.828 τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση κατά 18,8%. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι το διάστημα 1/10/2021 μέχρι 21/10/2021 αναγγέλθηκαν στο ΜΕΝΟ (Πλατφόρμα Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών) οι εξαγωγές μήλων έφτασαν τους 4.742 τόνους, ενώ την ίδια περίοδο οι εισαγωγές της χώρας μας ανήλθαν σε 2.222 τόνους, εκ των οποίων οι 1.787 τόνοι προέρχονταν από τη Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια).

11/10/2021 04:16 μμ

Προβλήματα παραγωγής αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, όπου καλλιεργείται η ΠΟΠ ποικιλία κυρίως λόγω των ανοιξιάτικων παγετών αλλά και της χθεσινής κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Βέρδανο, γεωπόνο στην εταιρεία Arcafroz στην Τρίπολη, «η συγκομιδή των ΠΟΠ μήλων Πιλαφά ξεκινάει όπως κάθε χρόνο περίπου στις 25 Οκτωβρίου. Η άνθηση των δέντρων γίνεται από νωρίς, δηλαδή πριν από τις κόκκινες ποικιλίες ωστόσο η ποικιλία συγκομίζεται αργότερα και θεωρείται όψιμη. Φέτος υπάρχει απώλεια συγκομιδής περίπου κατά 30% γεγονός που οφείλεται στον παγετό του Απριλίου. Κατά τα άλλα θεωρείται μία καλή χρονιά από άποψη ποιότητας. Οι βροχές των τελευταίων ημερών είναι κατά μία άποψη επιθυμητές καθώς η υγρασία κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των καρπών βοηθάει στο κοκκίνισμά τους. Ωστόσο έχουμε μικρές απώλειες καρπών λόγω των χθεσινών έντονων φαινομένων (καταιγίδας και αέρα). Επίσης υπάρχει περίπτωση εμφάνισης μετασυλλεκτικών ασθενειών λόγω υγρασίας και τις τελευταίες μέρες πριν την συγκομιδή γίνονται ψεκασμοί κατά των μυκητολογικών ασθενειών της Μονίλιας (ασκομύκητες του γένους Monilinia) και του Βοτρύτη (ασκομύκητας Botryotinia fuckeliana) που δημιουργούνται στους καρπούς κατά την αποθήκευση. Η συνολική παραγωγή μας κυμαίνεται περίπου στους 2.000-3.000 τόνους ανάλογα με το έτος. Η ποσότητα είναι μικρή και διοχετεύεται κυρίως στην τοπική αγορά ενώ δεν γίνονται εξαγωγές. Παράλληλα, κάποια μήλα κατώτερης ποιότητας προορίζονται για παραγωγή χυμού.

Έχουν αρχίσει και γίνονται κάποιες (λίγες για την Πιλαφά) νέες φυτεύσεις δέντρων μηλιάς. Η διαμόρφωση των νέων δενδρυλίων είναι πλέον σε μονόκλυνο σχήμα και όχι σε παλμέτα που γινόταν παλιότερα. Αυτός ο τρόπος διαμόρφωσης δίνει πιο παραγωγικά δέντρα, τα οποία έχουν καλύτερο αερισμό και έχουν πυκνότερη φύτευση (1,5m πάνω στην γραμμή) σε σύγκριση με τη διαμόρφωση τύπου παλμέτα που φυτεύονται σε απόσταση 3m πάνω στη γραμμή. Οι τιμές των Πιλαφά μήλων είναι συνήθως λίγο καλύτερες από τις τιμές μήλων άλλων ποικιλιών. Τα καλής ποιότητας μήλα πωλούνται συνήθως στα 65-70 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα να κάνουμε εκτιμήσεις», καταλήγει ο κ. Βέρδανος.

Ο κ. Μαρκόπουλος Γιώργος, γεωπόνος και πρόεδρος του ΑΣ Αρκαδίας η “Ένωση” από την πλευρά του αναφέρει ότι «οι ζημιές από τον παγετό στα τέλη Απριλίου, ήταν σημαντικές για την ποικιλία Τριπόλεως Πιλαφά και αναμένεται μεγάλη μείωση, (περίπου 30%-40%) από την περσινή παραγόμενη ποσότητα. Επίσης, η χθεσινή έντονη καταιγίδα με αέρα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια καρπών σε κάποια κτήματα. Εκτιμώ ωστόσο ότι αυτή η μείωση δεν είναι σημαντική. Όσον αφορά την εμπορία της ΠΟΠ ποικιλίας, η τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί, αν και ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη ποικιλία, καθώς προτιμώνται άλλες ποικιλίες όπως είναι τα μήλα Fuji τα οποία έχουν καλύτερη διατηρισιμότητα καρπού. Τα μήλα Πιλαφά μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί γιατί από εκεί και έπειτα χάνουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Υπάρχουν κάποιες μετασυλλεκτικές μέθοδοι διατήρησης όπως η μέθοδος Smartfresh ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι εξαιρετικά».

15/09/2021 12:35 μμ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καστοριά, παρουσίασε το πλαίσιο προγραμματισμού του Οργανισμού μέχρι το τέλος του έτους για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

α) Όσον αφορά τις μηλοκαλλιέργειες, θα πληρωθούν, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021, οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο των αποζημιώσεων των πορισμάτων για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό για την συνολική πληρωμή, θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως ο νόμος ορίζει και ψήφισε αυτήν η κυβέρνηση, και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

β) Όσον αφορά τους παραγωγούς των φασολιών, τόσο για την Καστοριά και την Φλώρινα όσο και σε άλλες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛΓΑ αναλαμβάνει το κόστος να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες, έχουν υπάρξει οι αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων ούτως ώστε  να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιοποίηση του αρθ. 18. παρ. 2 του κανονισμού αποζημιώσεων του Οργανισμού, ο οποίος μας επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν γενικού, συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ούτως ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε προκαταβολές στους παραγωγούς μας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του κ. Λυκουρέντζου «σε όλα τα αιτήματα που θέτουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ως τοπική κοινωνία, καθώς είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, να έχουμε την συμπαράσταση του Οργανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

27/08/2021 05:25 μμ

Τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), στο διαδικτυακό Συνέδριο Prognosfruit, που έγινε αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτές η παραγωγή μήλων στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρσι.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της WAPA κ. Philippe Binard, η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, για την περίοδο 2021/2022, προβλέπεται να ανέλθει σε 11,7 εκατ. τόνους. Και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή καλλιέργεια συνεχίζει την προσαρμογή των ποικιλιών και των ποιοτικών προδιαγραφών που απαιτούν οι καταναλωτές».

Από την πλευρά του ο κ. Dominik Wozniak, πρόεδρος της WAPA, δήλωσε: «Η νέα σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον μέσο όρο. 

Οι ποσότητες στα περισσότερα τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής. 

Επίσης η βιολογική παραγωγή μήλων συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, έστω και με αργά βήματα, φτάνοντας τώρα περίπου το 6% της συνολικής καλλιέργειας της ΕΕ».

27/08/2021 04:57 μμ

Οι παγετοί έπληξαν σημαντικά την φετινή παραγωγή των αχλαδιών σε όλη την χώρα. Οι εκτιμώμενες παραγωγές είναι πολύ απογοητευτικές τόσο για τα επιτραπέζια με κύρια ποικιλία τα Κρυστάλλια όσο και για τα βιομηχανικά αχλάδια.
 
Ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, γεωπόνος και γενικός διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας η “Ένωση” δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πλήρης καταστροφή της παραγωγής η οποία ζήτημα είναι να φτάσει το 10% της περσινής. Η καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό καθώς σε γενικές γραμμές ήταν μία ήρεμη χρονιά αναφορικά με εντομολογικούς εχθρούς, μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Υπήρχε έλεγχος της έξαρσης του εντόμου ψύλλα, το βακτηριακό κάψιμο δεν αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα και το φουζικλάδιο ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, δεν είχαμε καταστροφές από χαλαζοπτώσεις. Αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή στα Κρυστάλλια, όπου είναι και η μοναδική ποικιλία που χρησιμοποιούμε. Βλέποντας την καταστροφή πολλοί παραγωγοί απογοητεύτηκαν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες καλλιεργητικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα των λιγοστών αχλαδιών».
H κα. Σοφία Κεμπαπίδου γεωπόνος στην εταιρεία Farm Hellas στην Ημαθία κάνει μία αναφορά στα κυριότερα προβλήματα της φετινής παραγωγής. «Η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή από άποψη παραγωγής για τα αχλάδια. Υπήρχαν μεγάλες καταστροφές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στους παγετούς, οι οποίες κυμαίνονται ανά περιοχή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η παραγωγή έφτασε τους 3.000 τόνους το στρέμμα και στην χειρότερη τα 500 kg, ενώ περιμέναμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Προβλήματα υπήρχαν και με το βακτηριακό κάψιμο για τις ευαίσθητες ποικιλίες αλλά και με την ψύλλα (Psylla pyri). Η ποικιλία αχλαδιών Sissy δεν είχε τόσο θέματα με τη ψύλλα όσο με τον παγετό», σχολιάζει η έμπειρη γεωπόνος.
Ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος της ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ στον Τύρναβο εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής. «Αυτήν την περίοδο τελείωσε η συγκομιδή στα Κρυστάλλια και τώρα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των βιομηχανικών ποικιλιών Sissy, Williams και Highland. Η μείωση φτάνει το 70% συγκριτικά με πέρσι και η παραγωγή μπορεί να φτάσει από 800 kg μέχρι και ένα τόνο το στρέμμα. Η απώλεια στα κρυστάλλια οφείλεται αποκλειστικά στους παγετούς ενώ η απώλεια στις ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση οφείλεται και στο βακτηριακό κάψιμο, με αποτέλεσμα η προσβολή να επεκτείνεται και στο φυτικό κεφάλαιο. Τα κρυστάλλια είναι εξαγώγιμο προϊόν και η ζήτηση είναι υψηλή γεγονός που οφείλεται στην μείωση της παραγωγής. Η τιμή ωστόσο είναι αυξημένη μόλις κατά 10% συγκριτικά με πέρσι γιατί και η λιγοστή ποσότητα είναι κακής ποιότητας».
Τέλος, ο κ. Μπούγας Βασίλης, υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας κάνει λόγο για μηδενική παραγωγή. «Δυστυχώς δεν έχουμε καθόλου παραγωγή φέτος και δεν διακινήσαμε καθόλου αχλάδια. Τόσο η παραγωγή όσο και τα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους παγετούς και το χαλάζι. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι τα Κρυστάλλια και συνήθως παράγουμε ετησίως γύρω στους 100 τόνους».

24/08/2021 01:11 μμ

Σε Καστοριά και Πήλιο οι παραγωγοί μπαίνουν σιγά-σιγά στο χωράφι για τα Gala, ενώ ακολουθούν το επόμενο διάστημα οι υπόλοιπες ποικιλίες.

Ξεκίνησε η συγκομιδή των μήλων, με την ποικιλία Gala, στις βασικές ζώνες παραγωγής. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη λόγω των επιπτώσεων του παρατεταμένου καύσωνα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.), κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «εδώ και δυο ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων Gala στην περιοχή μας, που επλήγη φέτος, τόσο από τους παγετούς της άνοιξης, όσο και από χαλαζόπτωση, αλλά και από ανεμοθύελλα. Με αυτές τις συνθήκες, πάλι καλά να λέμε ως προς το ύψος της παραγωγής. Σε γενικές γραμμές βέβαια, η μείωση σε σύγκριση με πέρσι θα φθάσει στο 50%. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, για την ώρα είναι σε καλά επίπεδα, 5 λεπτά βέβαια κάτω από την αντίστοιχη περσινή, αλλά στα ικανοποιητικά επίπεδα της τάξης των 75 λεπτών το κιλό. Μετά τα Gala, θα ακολουθήσει η συγκομιδή και των υπόλοιπων ποικιλιών, όπως τα Golden, τα φιρίκια κ.λπ. που καλλιεργούνται στην περιοχή μας». Όπως προσθέτει ο κ. Μωϋσίδης, το 99% των μήλων της ΓΕΟΚ καταλήγει σε αγορές του εξητερικού. «Καλή αγορά για μας, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα είναι η Αίγυπτος», τονίζει, για να προσθέσει πως «επίσης πολύ καλή περίπτωση θα ήταν για τις εξαγωγές μας και η αγορά της Νιγηρίας». Ο κ. Μωϋσίδης εξηγεί τέλος στον ΑγροΤύπο, ότι η ΓΕΟΚ αποφεύγει τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου στην Ελλάδα, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Δειλά-δειλά άρχισαν τα Gala στη Ζαγορά

Σε πολύ αρχικά στάδια βρίσκεται η συγκομιδή των μήλων στο Πήλιο, όπου δεσπόζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πολίτης, από το τμήμα επικοινωνίας του ιστορικού συνεταιρισμού «ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκομιδή των μήλων Gala στην περιοχή μας, όμως τα Starkin που είναι το βασικό προϊόν μας, πάει για πιο μετά. Σε σχέση με τον όγκο παραγωγής, είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μικρο-απώλειες εκτιμάται πως θα έχουμε λόγω του καύσωνα». Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Συνεταιρισμός κάνει εκκαθάριση πληρωμής στους παραγωγούς τον Ιούνιο κάθε έτους, ενώ οι παραγωγοί το προηγούμενο διάστημα λαμβάνουν κάθε μήνα κάποια χρήματα ως προκαταβολή».

Μεγάλες οι ζημιές, λέει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς

Για σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή μήλων κι όχι μόνον, που αντιμετωπίζουν, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι ξηρασίας, οι αγρότες της Ζαγοράς, κάνει λόγο εξάλλου από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς. Όπως αναφέρει: «o έντονος και παρατεταμένος καύσωνας έχει ως αποτέλεσμα πολλά μήλα να καίγονται. Η ξηρασία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων κι απλήρωτων αποζημιώσεων, καθιστώντας την καλλιέργεια και την ίδια την επιβίωση των αγροτών ακόμη πιο δύσκολη». Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς τονίζει επίσης πως δεν θα αφήσει κανένα αγρότη ξεκρέμαστο, αλλά θα παλέψει και θα διεκδικήσει άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όσους πλήττονται από την ξηρασία και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

03/08/2021 04:32 μμ

Η εικόνα της φετινής πρώιμης παραγωγής αχλαδιών είναι αποκαρδιωτική σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Παραγωγοί στον Τύρναβο καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την έξαρση του βακτηριακού κάψιμου στο φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή. 

Ο κ. Ταμπόσης Σωτήρης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, μας αναφέρει ότι αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησαν οι συγκομιδές των πρώιμων ποικιλιών Koscia και Santa Maria, ενώ η ποικιλία Κριστάλλι συγκομίζεται την άλλη εβδομάδα. 

«Η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη λόγω των παγετών που έπληξαν την καλλιέργεια στο στάδιο της ανθοφορίας. Επιπρόσθετα, τα δέντρα της ποικιλίας Santa Maria παρουσιάζουν έξαρση του βακτηρίου ερβίνια (Erwinia amylovora) το οποίο προκαλεί βακτηριακό κάψιμο. Έχει 4-5 χρόνια να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα από το βακτηριακό κάψιμο. Σε περίπτωση έξαρσης όπως τώρα, οι παραγωγοί προχωρούν σε αφαίρεση κλάδων και καρπών, ολόκληρων δέντρων και σε κάποιες περιπτώσεις ξεριζώνονται ολόκληρα περιβόλια. Τα προσβεβλημένα μέρη που κόβονται πρέπει να απομακρυνθούν και να καούν. Η ποικιλία Koscia είναι πιο ανθεκτική στο βακτήριο», όπως μας εξηγεί ο κ. Ταμπόσης. 

«Όσον αφορά τις τιμές, είναι νωρίς για την ώρα να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις. Σίγουρα ευελπιστούμε σε μία καλύτερη τιμή συγκριτικά με πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή αχλαδιών στην Ιταλία οπότε ενδέχεται να έχουμε αύξηση πωλήσεων στις εξαγωγές. Τέλος, πρέπει να τελειώσει η εκτίμηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Τασιούλας Χρήστος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Γαία Φρούιτ, «αυτήν την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι συγκομιδές για τις Κοντούλες και τώρα συγκομίζουμε τα Koscia και τα Santa Maria. Οι απώλειες παραγωγής, στην καλύτερη των περιπτώσεων, φτάνουν το 70% και στην χειρότερη το 100%. Η ποιότητα των παραγώμενων καρπών επίσης δεν είναι ικανοποιητική». 

«Ο τελευταίος παγετός στις 8-9 Απριλίου ήταν καταστρεπτικός για την παραγωγή αλλά και για την έξαρση του βακτηρίου. Οι περισσότερο ζημιωμένες ποικιλίες είναι οι: Κοντούλα, Santa Maria, Williams και Ηaliant. Τώρα γίνεται η καρατόμηση των βραχιόνων και των δέντρων. Περιμένουμε ενίσχυση για απώλεια παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου. Η τιμή φέτος είναι 5-15 λεπτά/το κιλό υψηλότερη αλλά δεν ισοσταθμίζεσαι με την απώλεια παραγωγής. Τα έξοδα για 1 στρέμμα είναι 1.000 ευρώ. Κατά τις 15 Αυγούστου συγκομίζονται η ποικιλία Κριστάλλι, μετά στις 20 Αυγούστου τα Sissy και τέλη Αυγούστου τα Williams Hailant. Φέτος είναι όψιμη η χρονιά κατά 10 ημέρες. Εμείς εξάγουμε τις ποικιλίες Coscia και Santa Maria στις χώρες Βουλγαρία, Αλβανία και Ρουμανία», καταλήγει ο κ. Τασιούλας. 

O κ. Δημήτρης Σταυρίδης, προϊστάμενος προστασίας φυτών στη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, μας δίνει μία εικόνα από τις ζημιές που έχουν εκτιμηθεί στην περιοχή του Τυρνάβου. «Από τα 30.000 στρέμματα της καλλιέργειας, τα 9.000 έχουν μολυνθεί από το βακτηριακό κάψιμο. Η καταστροφή είναι τεράστια και επηρεάζει τόσο τις βιομηχανικές όσο και τις επιτραπέζιες ποικιλίες. Δυστυχώς η φετινή μόλυνση θα έχει επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο των δέντρων οι οποίες θα εκδηλωθούν και τις επόμενες χρονιές. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον Σεπτέμβριο καθώς ακόμα οι παραγωγοί προσπαθούν να καταστείλουν την προσβολή στο φυτικό κεφάλαιο. Αυτό βέβαια ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσβολή καθώς το βακτήριο είναι ιδιαίτερα μολυσματικό. Έχουμε δώσει οδηγίες για περιορισμό της εξάπλωσης αλλά μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Συχνό λάθος που κάνουν πολλοί παραγωγοί είναι να κόβουν τα προσβεβλημένα μέρη και να μην τα καταστρέφουν αλλά να τα αφήνουν μέσα στο χωράφι. Μεταδίδεται μηχανικά μέσω των εργαλείων, με τα παπούτσια και τα ρούχα των αγροτών. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η απολύμανση των εργαλείων μετά από κάθε τομή, των ενδυμάτων και υποδημάτων. Το 2001 με τον μεγάλο παγετό είχαμε ανάλογη έξαρση. Οι απότομες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις ευνοούν την έξαρση των προσβολών. Το πρώτο σοκ στα φυτά έγινε την περίοδο του παγετού όπου τα δέντρα βρίσκονταν στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης. Αμέσως μετά, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του λίβα κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα δέντρα υπέστησαν δεύτερο σοκ. Έχουν γίνει ενέργειες από τον περιφερειάρχη, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, για να προχωρήσει σε κάποια αποζημίωση, καθώς η καταστροφή της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου είναι πολύ μεγάλη», τονίζει.

30/07/2021 04:08 μμ

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν παραγωγοί μήλων που βλέπουν τις επιπτώσεις της υπερέκθεσης των καρπιδίων στο ήλιο. Προκαλούνται νεκρωτικά εγκαύματα στην επιφάνεια των καρπών και αναμένεται αισθητή μείωση της παραγωγής.

Ο κ. Κουρτπαρασίδης Σάββας, αντιπρόεδρος του Α.Σ. Βοκερίας στο Μανιάκι Φλώρινας και παραγωγός, μας αναλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις μηλιές από τον καύσωνα και την αυξημένη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. «Τα δέντρα που είναι προστατευμένα από δίχτυ χαλαζόπτωσης προστατεύονται από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και τον καύσωνα. Τα ακάλυπτα δέντρα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Σε τέτοιες θερμοκρασίες το φυτό μπαίνει σε λήθαργο, με αποτέλεσμα να σταματάει η μεταβολική του διεργασία. Συγκεκριμένα, κλείνουν τα στόματα και ο καρπός δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς σε μέγεθος. Επίσης, δημιουργούνται ηλιακά εγκαύματα πάνω στον καρπό με αποτέλεσμα να είναι εμπορικά μη αποδεκτός. Μειώνεται κατά πολύ η ποιότητα. Υπάρχουν κάποια χημικά σκευάσματα που ονομάζονται “αντιηλιακά” τα οποία χορηγούνται πριν την συγκομιδή όταν ο καρπός είναι στο στάδιο αλλαγής χρώματος.  Αυτήν την περίοδο επίσης στα μικρά δέντρα εφαρμόζω κλάδεμα για καλύτερο αερισμό της κόμης και για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό».

Από το γεωπονικό τμήμα της ΓΕΟΚ (Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε.) μας ενημερώνουν ότι φέτος το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών είναι εντονότερο με αποτέλεσμα μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών. «Το πρόβλημα είναι έντονο σε δέντρα με σύστημα διαμόρφωσης ελεύθερης παλμέττας καθώς δεν είναι προστατευμένα με αντιχαλαζικό δίχτυ που προσφέρει ένα ποσοστό σκίασης. Οι απώλειες σε καρπό λόγω των παγετών την φετινή περίοδο είναι μεγάλες και οι εναπομείναντες καρποί έχουν ωριμάσει νωρίτερα. Ο χρόνος ωρίμανσης βέβαια εξαρτάται από την πρωιμότητα της ποικιλίας. Ο καρπός είναι στο στάδιο του μεγάλου καρπιδίου και τα δέντρα βρίσκονται 2-3 μήνες πριν την ωρίμανση. Σε κάθε περίπτωση μας λένε, πρέπει να αποφεύγεται αυτήν την περίοδο η αφαίρεση των ηλιοκαμένων καρπών καθώς τα μήλα που βρίσκονται σε πιο προστατευμένα σημεία στην κόμη του δέντρου, έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα στην πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να εμφανίσουν και αυτά εγκαύματα. Υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να χορηγηθούν ωστόσο δημιουργούν ένα επίστρωμα που θεωρείται ανεπιθύμητο από τους καταναλωτές».

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης, γεωπόνος του συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ στο Πήλιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «η ζημιά που έχει προκληθεί από τον καύσωνα φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη από το φουζικλάδιο και από οποιαδήποτε άλλη μυκητολογική και εντομολογική προσβολή, αν και είναι ακόμα νωρίς να προσδιοριστεί ακριβώς η έκτασή της. Την περίοδο αυτή, μέχρι και τέλος Ιουλίου όπου γίνεται η αλλαγή του χρώματος του καρπού, χορηγούνται σκευάσματα ασβεστίου τα οποία δημιουργούν ένα άσπρο φιλμ προστασίας πάνω στους καρπούς. Τα σκευάσματα αυτά αφήνουν “υπολείμματα” στο κοτσάνι του μήλου και είναι ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό για τους καταναλωτές. Ωστόσο είναι μία εσφαλμένη αντίληψη, καθώς δεν πρόκειται για υπολειμματικότητα κάποιου φυτοφαρμάκου αλλά για θρεπτικό στοιχείο. Έπειτα από την αλλαγή του χρώματος οι καρποί είναι πιο ανθεκτικοί στα εγκαύματα, προσθέτει ο κύριος Γουβιώτης». «Τα ηλιοκαμένα μήλα μετά από κάποια περίοδο πέφτουν από μόνα τους από το δέντρο και είναι μη εμπορεύσιμα. Δεν απομακρύνονται ακόμα από το δέντρο για να μην υπάρχουν κενά στην κόμη του δέντρου και δημιουργηθούν περαιτέρω εγκαύματα σε άλλους καρπούς».
Οι καρποί που είναι ευπαθείς στα ηλιακά εγκαύματα χάνουν το τυπικό χρώμα του φλοιού και αλλοιώνεται η συνεκτικότητα της σάρκας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιοτική τους αξία και η συντηρησιμότητά τους. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της καρπόδεσης και της ηλιοπροστασίας του καρπού και δρουν ενδυναμώνοντας τα κυτταρικά τοιχώματα του καρπού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο: Προστασία μήλων από τα ηλιακά εγκαύματα, τεύχος 8/2017 του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία, δείτε εδώ

06/07/2021 01:05 μμ

Φωτογραφία: Panonychus ulmi (κόκκινος τετράνυχος της μηλιάς)

Το ξηροθερμικό κλίμα της χώρας έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση εχθρών. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση των τετράνυχων.

Ο κ. Παναγιώτης Γουβιώτης υπεύθυνος γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ζαγορίν μας ενημερώνει ότι την περίοδο που διανύουμε η εμφάνιση των τετράνυχων είναι αυξημένη. Η μηλιά προσβάλλεται από τα εξής τρία είδη τετράνυχων: Panonychus ulmi (κόκκινος τετράνυχος της μηλιάς), Tetranychus urticae (Κίτρινος τετράνυχος) και Tetranychus viennensis.

«Οι τετράνυχοι είναι ακάρεα που ευνοούνται από το ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί εδώ και ένα μήνα στην περιοχή. Δεν έχει βρέξει καθόλου με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των εχθρών. Εμείς κάθε χρόνο κάνουμε επεμβάσεις εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων κατάλληλων για την καλλιέργεια της μηλιάς. Φέτος έχουμε ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή ωφέλιμων εντόμων σε 300 στρέμματα για την καταπολέμησή τους». Τα ωφέλιμα έντομα, όπως μας λέει ο κ. Γουβιώτης, αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε υπαίθριες καλλιέργειες ακριβώς όπως τα ακάρεα και δρουν ανταγωνιστικά. «Θα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα για τα επόμενα 2-3 χρόνια και σε περίπτωση επιτυχίας θα εφαρμόσουμε τη μέθοδο καθολικά για όλη την έκταση του χωριού Ζαγοράς. Οι τετράνυχοι δημιουργούν προβλήματα σε πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες απομυζώντας τα φύλλα και μειώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών».

«Οι μηλιές βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης του καρπιδίου και όπως φαίνεται η παραγωγή στη Ζαγορά είναι ικανοποιητική. Το έντομο καρπόκαψα που κάνει επίσης την εμφάνισή του αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη μέθοδο κομφούζιο».

Ο κ. Κουρτπαρασίδης Σάββας αντιπρόεδρος του Α.Σ. Βοκερίας στο Μανιάκι Φλώρινας και παραγωγός δενδρωδών καλλιεργειών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η εμφάνιση των ακάρεων τα οποία δημιουργούν μεγάλης έντασης προβλήματα σε περίπτωση που δεν καταπολεμηθούν εγκαίρως καθώς απομυζούν τους χυμούς των φύλλων μειώνοντας τη φωτοσύνθεση. Στο ορεινό χωριό με υψόμετρο 550 μέτρα, τα δέντρα έχουν μόλις αναπτύξει το καρπίδιο ενώ οι συγκομιδές ξεκινάνε από τον Οκτώβριο. «Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής η παραγωγή δεν θα είναι μειωμένη παρά μόνο σε μεμονωμένες περιοχές που έχουν πληγεί από τον παγετό» αναφέρει ο κ. Κουρτπαρασίδης.

Ο κ. Βεργάδος Σωτήρης γεωπόνος στην Novastore Τρίπολης μας ενημερώνει ότι υπάρχει έξαρση των τετράνυχων στην περιοχή λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών. «Για την αντιμετώπιση των ακάρεων γίνεται χρήση σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία abamectin σε συνδυασμό με παραφυνικό λάδι προστατευτικά, όταν εντοπισθούν τα πρώτα αυγά. Η έξαρση των τετράνυχων μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν πυρεθροειδή εντομοκτόνα και οργανοφωσφορικά τα οποία είναι υπεύθυνα για τη θανάτωση ωφέλιμων εντόμων που υπάρχουν στη φύση και λειτουργούν κατασταλτικά έναντι των εχθρών. Η χρήση ωφέλιμων εντόμων ως μέθοδος καταπολέμησης δεν εφαρμόζεται ακόμα στην περιοχή καθώς απαιτείται μαζική συνεργασία των παραγωγών της περιοχής.

Παράλληλα αυτήν την περίοδο έχει εμφανισθεί η δεύτερη πτήση της καρπόκαψας καθώς επίσης και η μύγα της μεσογείου στην ποικιλία Red delicious. Στην περιοχή της Τρίπολης η κύρια ποικιλία είναι η Delicious Πιλαφά (ΠΟΠ) η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους παγετούς λόγω της πρώιμης άνθησής της».

26/05/2021 02:45 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) πριν από λίγες ημέρες.

Στους 560.000 τόνους εκτιμά την παραγωγή μήλων Αργεντινής, εκ των ηγετών της παγκόσμιας αγοράς, την περίοδο 2020 - 2021 το USDA. Όπως αναφέρει, η παραγωγή φρέσκων αχλαδιών εκτιμάται πως θα αυξηθεί και θα ανέλθει σε 620.000 τόνους. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν, φθάνοντας τους 100.000 τόνους για τα μήλα, αλλά θα εμφανίσουν σταθερότητα (320.000 τόνους) στα αχλάδια, σύμφωνα με το USDA.

Η πανδημία του κορονοϊού, δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις βιομηχανίες μήλων και αχλαδιών λόγω του συντονισμού δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με αυστηρά πρωτόκολλα υγείας. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων φρούτων της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, η παραγωγή φρέσκου μήλου την περίοδο 2020 - 2021 προβλέπεται να μειωθεί κατά 10.000 τόνους, φθάνοντας τους 560.000 τόνους, ενώ η παραγωγή φρέσκων αχλαδιών θα αυξηθεί κατά 10.000 τόνους, φθάνοντας τους 620.000, από τις εκτιμήσεις USDA.

Μια δεκαετία αυξανόμενου κόστους παραγωγής και χαμηλών κερδών έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιωσιμότητα των παραγωγών με εκμεταλλεύσεις φρέσκων, φρούτων παρά τις υποτιμήσεις που υπέστη το νόμισμα της χώρας και οι οποίες αύξησαν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων Αργεντινής στις διεθνείς αγορές.

Αμετάβλητη η κατανάλωση

Για την περίοδο 2020 - 2021, η εγχώρια κατανάλωση φρέσκων μήλων προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητη, στους 460.800 τόνους. Ωστόσο, η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 6,5% σε σύγκριση με την περίοδο 2019 - 2020, λόγω της μικρότερης παραγωγής. Η κατανάλωση φρέσκου αχλαδιού αναμένεται να αυξηθεί, φθάνοντας τους 300.000 τόνους (αύξηση 3,5% από τις εκτιμήσεις USDA), λόγω αύξησης της παραγωγής.

Ελάχιστες οι εισαγωγές

Η Αργεντινή είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας μήλων και αχλαδιών κι ως εκ τούτου, οι εισαγόμενες ποσότητες αυτών των φρούτων είναι συνήθως αμελητέες, εκτός εάν οι παράγοντες εφοδιασμού ή παραγωγής αλλάζουν σημαντικά. Την περίοδο 2020 - 2021, οι εισαγωγές νωπών μήλων προβλέπεται πως θα ανέλθουν σε 800 τόνους, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις και εκτιμάται ότι δεν θα γίνουν εισαγωγές αχλαδιών, σύμφωνα με την Post.

21/05/2021 11:41 πμ

Έπειτα από επικοινωνία μας με τον ΑΣ Δένδρων Τυρνάβου, παραθέτονται κάποια στοιχεία όσον αφορά την καταπολέμηση των εχθρών της αχλαδιάς που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη γεωπόνο στον συνεταιρισμό εφαρμόζεται πολλά χρόνια το Κομφούζιο με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται ψεκασμοί στην αχλαδιά για έντομα όπως είναι η καρπόκαψα. «Αυτήν την περίοδο εφαρμόζουμε αφιδοκτόνα καθώς η εμφάνιση αφίδων βρίσκεται σε έξαρση. Έχουμε ξεκινήσει επίσης τους εντατικούς ψεκασμούς και για τη ψύλλα (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae). Υπάρχουν σκευάσματα για την καταπολέμηση της ψύλλας τα οποία διαχωρίζονται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του εντόμου. Υπάρχουν δηλαδή ωοκτόνα, προνυμφοκτόνα κτλ. τα οποία δεν πρέπει να μπερδεύονται. Αυτήν την περίοδο οι γενιές είναι αλληλοκαλυπτόμενες και για αυτόν τον λόγο έχουν αυξηθεί οι ψεκασμοί και το κόστος».

Επίσης στο αχλάδι και πιο συγκεκριμένα στις ποικιλίες Williams, Highland υπάρχει έξαρση του βακτηρίου ερβίνια, (Erwinia amylovora) που προκαλεί βακτηριακό κάψιμο. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατασταλτικά μέτρα παρά μόνο ψεκασμοί με χαλκούχα και αφαίρεση των προσβεβλημένων καρπών και στελεχών. Γενικότερα όμως έχει παρατηρηθεί ότι οι παραγωγοί μας εξαιτίας της χρήσης του κομφούζιου έχουν μειώσει τους ψεκασμούς».

Ο κ. Τζουχάλας Βασίλης, γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου μας αναφέρει ότι στην περιοχή καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με αχλάδι και τα μέλη του συνεταιρισμού μας έχουν 1.200 με 1.500 στρέμματα. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η Κρυστάλλι, η Coscia, η κοντούλα, η Santa και τα βιομηχανικά αχλάδια Williams. Φέτος και αυτήν την περίοδο που διανύουμε, έχουμε υπό έλεγχο τον πληθυσμό της ψύλλας με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την ώρα. Βέβαια έχει ξεκινήσει η καταπολέμηση και διαχείριση της προσβολής από τον Ιανουάριο. Αυτήν την περίοδο τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο του καρπιδίου και από εδώ και έπειτα και μέχρι την έναρξη της συγκομιδής, δηλαδή από αρχές Μαΐου μέχρι 25 Ιουλίου συνεχίζεται η αύξηση του καρπού. Αναφορικά με το βακτήριο όπως μας λέει ο κ. Τζουχάλας υπάρχει έξαρση εξαιτίας των παγετών του Απριλίου που λειτούργησαν αρνητικά στην ομαλή ανθοφορία και προκάλεσαν ευαισθησία με αποτέλεσμα την εύκολη προσβολή.

Η κα. Σοφία Κεμπαπίδου γεωπόνος στη Farm Hellas μας δίνει πληροφορίες για την περιοχή της Ημαθίας για τη ψύλλα και το βακτήριο. Στην περιοχή παράγονται σε εκτεταμένο βαθμό τα βιομηχανικά αχλάδια Williams, Highland και Sissy ενώ στα ίδια κτήματα υπάρχουν και οι επικονιαστές Santa maria, Coscia και Abate fetel τα οποία είναι επιτραπέζια αχλάδια. «Για την καταπολέμηση της ψύλλας πρέπει να ακολουθείται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρχικά το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός είναι ότι η όποια επέμβαση για την αντιμετώπισή της γίνεται έπειτα από την επίσκεψη του γεωπόνου στα κτήματα και εκτίμηση της κατάστασης τη δεδομένη στιγμή. Γενικά η ολοκληρωμένη προσέγγιση ξεκινάει από τέλη Νοεμβρίου, συνεχίζεται μέχρι τέλη Ιανουαρίου όπου γίνεται επέμβαση με λάδι και πυρεθρίνη. Έπειτα στο στάδιο του ξύλου πριν το φούσκωμα γίνεται επέμβαση με καολίνες. Στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών (πράσινης κορυφής - tight cluster) επεμβαίνουμε πάλι με κατάλληλα εντομοκτόνα. Οι επεμβάσεις δηλαδή πρέπει να γίνονται και στο προανθικό και στο μετανθικό στάδιο, δηλαδή μετά την πτώση των πετάλων».

Αυτήν την περίοδο στην περιοχή έχουμε έντονη την εμφάνιση της ψύλλας και συγκεκριμένα υπάρχει η εμφάνιση πολύ μικρών κίτρινων αυγών στο κεντρικό νεύρο των νεαρών βλαστών τα οποία γίνονται αντιληπτά με μικροσκόπιο. Επίσης, φαίνονται οι προνύμφες, οι οποίες εμφανίζονται στο μελίτωμα στις μασχάλες των φύλλων, και τέλος τα ενήλικα. Η διαχείριση που προτείνουμε είναι αρχικά μία πρώτη επέμβαση στα αυγά με σκοπό να αποφύγουμε τις πρωτογενείς μολύνσεις με σκευάσματα όπως το Movento το οποίο μπορεί να χορηγηθεί από εδώ και έπειτα, καθώς γίνεται αποτελεσματικό σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 24°C. Ακολουθεί, έπειτα από δύο - τρεις μέρες το σκεύασμα Delegate μαζί με λάδι για την καταπολέμηση των προνύμφων και στη συνέχεια  η χορήγηση αβαμικτίνων για πλήρη κάλυψη.

Εφαρμόζουμε επίσης καολίνη σε αναλογία 2% δηλαδή 20 kg/tn, η εφαρμογή του οποίου δημιουργεί ένα άσπορο επίχρυσμα πάνω στα φύλλα και αποπροσανατολίζει τα έντομα. Επίσης, λειτουργεί και με άλλους τρόπους εντομοαπωθητικά καθώς λόγω των μικροκρυστάλλων δημιουργεί μία αιχμηρή επιφάνεια η οποία εμποδίζει τη δράση των εντόμων. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική καλλιέργεια. «Στη συμβατική καλλιέργεια εξαιτίας του γεγονότος ότι αφήνει υπολείμματα και πάνω στους καρπούς προτείνονται ψεκασμοί με καολίνη μέχρι το φρούτο να αποκτήσει το 1/3 του τελικού του μεγέθους για να μπορέσει να ξεπλυθεί κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων που θα ακολουθήσουν».

Τέλος, όπως μας εξηγεί η κα. Κεμπαπίδου, δυστυχώς υπάρχει έξαρση εδώ και δέκα μέρες στο βακτήριο η οποία είναι πιο έντονη στην ποικιλία Santa maria. Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά συμπτώματα φαίνονται στις ταξιανθίες και στα φύλλα κάτω από αυτές τα οποία μαυρίζουν και ξεραίνονται σε περίπτωση που δεν έχουν γίνει οι προληπτικοί ψεκασμοί. Από εδώ και έπειτα πρέπει να γίνει κοπή των προσβεβλημένων 20-30 πόντους κάτω από τον βλαστό και έπειτα από κάθε κοπή να ακολουθεί καθάρισμα των εργαλείων σε διάλυμα χλωρίνης ή οινόπνευμα. Ακόμα οι τομές πρέπει να καλύπτονται με ιοντικούς χαλκούς και τα κομμένα τμήματα να απομακρύνονται από τα κτήματα και να καίγονται.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

18/05/2021 05:09 μμ

Οι ψεκασμοί για τον μύκητα φουζικλάδιο είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική πρακτική μαζί με άλλα μέτρα κατά την περίοδο της Άνοιξης στη μηλοκαλλιέργεια.

Ο μύκητας Venturia inaequalis κάνει την εμφάνισή του τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στους παραγόμενους καρπούς με πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις. Πέρα από το Φουζικλάδιο, το Ωίδιο από τους μύκητες αλλά και πληθώρα εντομολογικών εχθρών κάνουν αναγκαία τη χρήση φυτοφαρμάκων σε μία παραγωγή που φέτος προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένη και με κακής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα.

Μανιάκι Φλώρινας

Στον συνεταιρισμό Α.Σ. Βοκερίας στο Μανιάκι Φλώρινας, μιλήσαμε με τον κ. Κουρταπαρασίδη Σάββα αντιπρόεδρο και παραγωγό μήλων. Όπως μας εξηγεί, αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται ο τέταρτος ψεκασμός για το φουζικλάδιο με κατάλληλα μυκητοκτόνα καθώς το δέντρο βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης. Εκτιμάται ωστόσο απώλεια παραγωγής σε ποσοστό 70% εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Η επίδρασή τους φαίνεται να ευθύνεται για την κακή γονιμοποίηση των ανθέων με αποτέλεσμα μικροκαρπία και κακής ποιότητας καρπό. Ακόμα άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η μικρή ποσότητα καρπών πάνω στο δέντρο με αποτέλεσμα πολύ μεγάλα “κούφια” και ακατάλληλα προς πώληση μήλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά τα στρέμματα του συνεταιρισμού, ήταν 400 και αυτήν την στιγμή έχουν μειωθεί στα 100. Ο λόγος είναι ότι οι παλιές ποικιλίες έχουν αντικατασταθεί με άλλα είδη φρούτων όπως κεράσια και ροδάκινα. Παράλληλα όμως, έχουν φυτευτεί άλλα 50 με 100 στρ. νέων ποικιλιών και συγκεκριμένα της όψιμης ποικιλίας Fuji. «Όσον αφορά στις ποικιλίες κόκκινου μήλου, υπάρχει μία σταθερότητα στην προτίμηση της ποικιλίας Red Gala η οποία είναι πρώιμη ποικιλία αλλά γενικότερα μειώνεται το ενδιαφέρον των παραγωγών για το κόκκινο μήλο. Επίσης, πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν προτιμούν πλέον το μπανανόμηλο Golden Delicious και το Φιρίκι».

Πτολεμαΐδα

Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, μιλήσαμε επίσης με τον  κ. Τσακίρη, γεωπόνο με κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς φέτος οι ψεκασμοί για το φουζικλάδιο. Ο συγκεκριμένος μύκητας δημιουργεί ασκοσπόρια τα οποία δημιουργούν πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις και σε περίπτωση προσβολής του καρπού, δημιουργούν ουσιαστικά μία δερματοπάθεια πάνω στην επιδερμίδα τους με κηλιδώσεις, με αποτέλεσμα τα μήλα να μην είναι πλέον εμπορεύσιμα. Πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική διαχείρισης ψεκασμών, με σκοπό να μην υποστεί βλάβη το δέντρο και να μη δημιουργηθεί ανθεκτικότητα στον μύκητα.

Η παραγωγή μήλων στην περιοχή της Πτολεμαϊδας βασίζεται στις ποικιλίες Red Delicious και Fuji οι οποίες είναι όψιμες ποικιλίες. «Τα δέντρα πλέον έχουν ήδη καρποδέσει. Πέρα από το φουζικλάδιο, δευτερεύων σημαντικός μύκητας είναι το ωίδιο, ενώ αυτήν την περίοδο προσβάλλεται επίσης από έντομα όπως είναι οι αφίδες, η καρπόκαψα και οι τετράνυχοι για τα οποία απαιτούνται εντομολογικοί ψεκασμοί σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον και τα ωφέλιμα έντομα. Στα δέντρα παρατηρείται επίσης μειωμένη παραγωγή καρπού λόγω κακής γονιμοποίησης ανθέων και μικρές ποσότητες καρπών πάνω στο δέντρο. Η δεύτερη περίπτωση είναι επίσης ανεπιθύμητη καθώς το δέντρο όταν δεν έχει καρπούς για να ισορροπήσει, μοιραία δημιουργεί πολύ μεγάλους καρπούς, οι οποίοι δεν είναι εμπορεύσιμοι. Η κανονική διάμετρος ενός εμπορεύσιμου μήλου είναι 65-70 χιλιοστά, καταλήγει.

Ζαγορά Πηλίου

Ο κ. Λάζαρος Σαμαράς παραγωγός με 40 στρ. και μέλος του συνεταιρισμού Ζαγορίν μας δίνει επίσης μία εικόνα για την πορεία της καλλιέργειας. «Οι ψεκασμοί γίνονται βάσει των μετεωρολογικών σταθμών και έπειτα από ενημέρωση που μας παρέχει ο γεωπόνος του συνεταιρισμού. Στην πρώτη ζώνη, η οποία είναι η παραθαλάσσια βρισκόμαστε στον τέταρτο ψεκασμό και στην τρίτη ζώνη που είναι στα ορεινά σημεία έχουμε ολοκληρώσει τον πέμπτο ψεκασμό. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί είναι η Στάρκιν και η Fuji και ο καρπός έχει ήδη σχηματιστεί. Όπως φαίνεται η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική. Παράλληλα, την περίοδο αυτή γίνεται ο πρώτος ψεκασμός για την καρπόκαψα».

Ο κ. Κυριάκος Κόνσουλας, επίσης παραγωγός μήλων και μέλος του συνεταιρισμού μας εξηγεί ότι φέτος οι ψεκασμοί ξεκίνησαν λίγο αργότερα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και τώρα πραγματοποιήθηκε ο 5ος ψεκασμός. «Ραντίζουμε κάθε 15 ημέρες και σε περίπτωση έντονης προσβολή κάθε 8 ημέρες. Για την καρπόκαψα χρησιμοποιούμε φερομόνες για παρεμπόδιση της σύζευξης των εντόμων. Έτσι, ψεκάζουμε αν χρειαστεί μία φορά με εντομοκτόνο. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιώ είναι η Στάρκιν, η Golden, η Fuji και η Gala».

Τρίπολη

Τέλος, μιλήσαμε με τον κ. Βέργανο Σωτήρη γεωπόνο στην Novastores Τρίπολης. Όπως μας εξηγεί, το Φουζικλάδιο αποτελεί πολύ σημαντική μυκητολογική ασθένεια λόγω του υψομέτρου της περιοχής και την υψηλή υγρασία που επικρατεί. Οι ψεκασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο φέτος οι ξηροθερμικές συνθήκες, δηλαδή ο αέρας και οι υψηλές θερμοκρασίες, λειτουργούν αποτρεπτικά και μετριάζουν την εμφάνισή του. Στην περιοχή, η κύρια ποικιλία μήλων είναι τα Μήλα Delicious Πιλαφά (ΠΟΠ) ενώ καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Fuji, Red Delicious, Golden κ.α.. Η ποικιλία Πιλαφά ανθίζει νωρίς, πριν από τις κόκκινες ποικιλίες και συγκομίζεται τελευταία, κατά τον Οκτώβριο. «Τα δέντρα τώρα έχουν ήδη καρποδέσει και βρισκόμαστε στο στάδιο του καρπιδίου με διάμετρο 10 χιλιοστά. Οι κόκκινες ποικιλίες, όπως η Red Delicious, δεν έχουν επηρεαστεί από τους όψιμους παγετούς καθώς δεν είχαν προλάβει να ανθίσουν ενώ τα Πιλαφά έχουν πληγεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Εκτός από το φουζικλάδιο, η ΠΟΠ ποικιλία πλήττεται σημαντικά από το Ωίδιο. Για τον έλεγχο των εντομολογικών εχθρών χρησιμοποιούμε δίκτυο παγιδών. Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει την πράσινη και μωβ αφίδα, τετράνυχο και ήδη παρατηρούνται οι πρώτες πτήσεις της καρπόκαψας.