Το υψηλό κόστος άρδευσης θα παίξει κι εδώ μεγάλο ρόλο στις αποδόσεις και στις ποιότητες.
Υποθήκες για ξεκίνημα με τιμές από 20 λεπτά κι άνω βάζει και τη νέα χρονιά το τριφύλλι, καθώς πολλές ποσότητες της νέας σεζόν, έχουν ήδη προ-πωληθεί από τους παραγωγούς, πρν καν αρχίσουν οι κοπές, σε κτηνοτροφικές μονάδες, με τα αποθέματα να είναι ελάχιστα.
Ένας από τους παραγωγούς που έχει ήδη πουλήσει το 50% της ποσότητας, που πρόκειται να παράξει είναι ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου από την περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας. Φέτος, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, θα καλλιεργήσει 120 στρέμματα με τριφύλλια παραπάνω από πέρσι και θα φθάσει τα 440 στρέμματα. Πάντως, όπως αναφέρει γενικότερα στην περιοχή δεν αναμένεται να μπουν περισσότερα τριφύλλια, καθώς υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με δεσμεύσεις από προγράμματα (μείωση νιτρορύπανσης), που δε μπορούν να αλλάξουν καλλιέργεια, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει τη φετινή χρονιά και το κόστος άρδευσης, που στην εν λόγω περιοχή αγγίζει τα 40-50 ευρώ το στρέμμα. Ο έμπειρος παραγωγός εκτιμά μάλιστα πως πολλά τριφύλλια θα μείνουν ξηρικά, με αποτέλεσμα τη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων και τις διαθεσιμότητες. Σημειωτέον ότι τα ποιοτικά τριφύλλια, τα περσινά, είναι πλέον... ανύπαρκτα και οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις. Τα πρώτης ποιότητας τριφύλλια τα περσινά πωλούνται πλέον από την αποθήκη στα 35 ακόμα και 40 λεπτά το κιλό. Ο κ. Εκίζογλου κάνει έκκληση στους κτηνοτρόφους να αγοράσουν προϊόν από το χωράφι, ώστε να επιτύχουν καλύτερα deal στην τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου που προτιμά να πουλάει σε κτηνοτρόφους αντί των εμπόρων, η τιμή στο χωράφι για τα πρώτης ποιότητας τριφύλλια θα αρχίσει φέτος το λιγότερο από 20 λεπτά το κιλό, ενώ τα δεύτερης ποιότητας από τα 15 λεπτά. Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, έχει πουλήσει ήδη το 50% του τριφυλλιού που θα παράξει, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης, ενώ όπως προβλέπει οι κοπές θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου.
Οι νέες σπορές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό, από το αν ο καιρός θα συνεχίσει να είναι βροχερός το Μάρτιο, λέει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Όπως εξηγεί αν συνεχίσει να βρέχει με τον ίδιο ρυθμό έως τον Απρίλιο οι σπορές οι νέες θα ελαχιστοποιηθούν. Ακόμα ο ίδιος βλέπει μεγάλη έλλειψη για πρώτης ποιότητας σήμερα τριφύλλια στην εγχώρια αγορά, τα οποία παζερεύονται πλέον στα 35 λεπτά το κιλό, δηλαδή παίζουν πολύ ψηλά.
Ο κ. Χρήστος Μπλαχούρης, αγροκτηνοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου τονίζει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως σε καμιά περίπτωση τη νέα χρονιά δεν θα μπουν περισσότερα τριφύλλια στην περιοχή, λόγω των ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, λέει ο ίδιος, πέραν των επιβαρύνσεων σε ρεύμα, νερό, diesel κ.λπ., υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του τριφυλλόσπορου κατά 2 με 2,5 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τέλος στην τιμή του τριφυλλιού σήμερα, ο ίδιος μας λέει πως ένας κτηνοτρόφος από την Αιτωλοακαρνανία, που θέλει να αγοράσει τριφύλλια από τη Βοιωτία, πρέπει να δαπανήσει 42 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο, μαζί με τα μεταφορικά!!!
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη χορήγηση της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι) το 2023.
Η συνδεδεμένη αφορά τηνΠαρέμβασης Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ - 2023- 2027).
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου στο πλαίσιο της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή ανέρχεται στα 16.179.600 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 194.935 εκτάρια (1.949.350 στρέμματα).
Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 8,3 ευρώ το στρέμμα (83 ευρώ/εκτάριο).
Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για τη συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 71 ευρώ/εκτάριο (7,1 ευρώ/στρέμμα) και 95 ευρώ/εκτάριο (9,5 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.
Όροι επιλεξιμότητας
1. Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.
2. Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
3. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
4. Να παραδίδουν προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης.
5. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,
iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις συσκευασίες με στόχο την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση, η οποία αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με 426 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 74 αποχές.
Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες και να πληρούν αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσω των επακόλουθων κανόνων για την εφαρμογή της. Προβλέπονται ορισμένες προσωρινές εξαιρέσεις, για παράδειγμα για ξύλινες συσκευασίες τροφίμων.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι το 90% των υλικών που περιέχονται στις συσκευασίες (πλαστικά, ξύλο, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και χαρτόνι) συλλέγονται ξεχωριστά έως το 2029.
Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής, Frédérique Ries (Βέλγιο), δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της πλήρους μεταρρύθμισης της αγοράς συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας στην ΕΕ. Η νομοθεσία αυτή είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και καινοτομία και ευθυγραμμίζει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες με τη βιομηχανική πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με αποτελεσματικές πολιτικές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, διασφαλίζουμε ότι οι συσκευασίες είναι ασφαλείς για τους καταναλωτές, προσθέτοντας την απαγόρευση των επιβλαβών χημικών ουσιών στις συσκευασίες τροφίμων, ιδίως των PFAS».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του. Θυμίζουμε την ίδια ημέρα οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής για την δραστική μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ενέκρινε την πρόταση σχετικά με νέους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τις συσκευασίες.
Την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου), πραγματοποιήθηκε, στο Στρασβούργο, η δεύτερη σύνοδος ολομέλειας του Νοεμβρίου με σημαντικές ψηφοφορίες για δύο σημαντικά θέματα για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Η πρόταση για την δραστική μείωση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο. Από την άλλη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την θέση του σχετικά με την πρόταση της νομοθεσία της ΕΕ για τις συσκευασίες, με σχετικές βελτιώσεις για τον τομέα μας, όπως η απαγόρευση των περιττών συσκευασιών και οι στόχοι επαναχρησιμοποίησης.
Χαιρετίζουμε την έγκριση του σχεδίου κανονισμού για τη συσκευασία χωρίς τους περιορισμούς που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Το Κοινοβούλιο διάγραψε το παράρτημα V σημείο 2 σχετικά με τις συσκευασίες μίας χρήσης για νωπά οπωροκηπευτικά βάρους μικροτέρου του 1,5 κιλών.
Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι με αυτήν την ψηφοφορία.
Τώρα έχουμε έναν μη δεσμευτικό ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέψει την επίτευξη συγκεκριμένων και σημαντικών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και συσκευασίας, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες στα απορρίμματα τροφίμων και στην ασφάλεια των προϊόντων. Οι εξαγωγείς μας θα μπορούν να λειτουργούν με σαφείς κανόνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Η συσκευασία, παρέχει θετικά χαρακτηριστικά στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν, όπως ασφάλεια, ιχνηλασιμότητα, ποιότητα, διατροφικές πληροφορίες, προέλευση, πληροφορίες για τη μέθοδο παραγωγής και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.
Παράλληλα η Ευρωβουλή απέρριψε το σχέδιο κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, που πρότεινε δραστική μείωση της χρήσης τους στην ΕΕ, είναι ένα γεγονός που δείχνει, την ρεαλιστική αντιμετώπιση της υφιστάμενης πραγματικότητας της παραγωγής των αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ των οποίων και των φρούτων και λαχανικών. Η πρόταση κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, η οποία απορρίφθηκε από τους ευρωπαίους βουλευτές , αποτελούσε πολύ σοβαρή απειλή για την παραγωγή στην ΕΕ, για τον Σύνδεσμό μας στην αντιμετώπιση παρασίτων και φυτικών ασθενειών, χωρίς αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή προμήθεια υγιεινών τροφίμων σε προσιτές τιμές».
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.
Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.
Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.
Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.
Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.
Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:
α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και
β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».
Να δοθεί η δυνατότητα να ξαναπάρουν την άδειά τους οι 300 και πλέον παραγωγοί και πωλητές, που διαγράφηκαν και απώλεσαν τις άδειες τους λόγω οφειλής δύο μηνών Ημερησίου Δικαιώματος.
Αυτό ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγoρών.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία «να τους δοθεί η δυνατότητα εξοφλώντας όλη την οφειλή τους να επανέρχονται σε ισχύ οι Άδειες τους, για να ζήσουν τις οικογένειες τους, ασκώντας το επάγγελμα που κάνουν τόσα χρόνια. Πουθενά στον κόσμο και σε κανένα άλλο κλάδο εργασίας δεν αφαιρείται η άδεια άσκησης Επαγγέλματος για χρηματική οφειλή. Οι οφειλές κυμαίνονται από 80 έως 150 ευρώ ως επί το πλείστον, και οι περισσότερες οφείλονται στην δυσλειτουργία του συστήματος».
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παντελής Μόσχος, «είχαμε από την πρώτη στιγμή δηλώσει την αντίθεσή μας στο Νόμο 4849/2021 γιατί περιέχει εξοντωτικές ποινές σε παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών που οδηγούν σε απώλειες αδειών. Επίσης ζητάμε την απρόσκοπτη είσοδο νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές της χώρας».
ΣΥΡΙΖΑ
Στη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα φέρει τροπολογία για να αλλάξει το εξοντωτικό και άδικο πλαίσιο σε βάρος των παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, προχωρά με δήλωσή του, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Το 2021 η Κυβέρνηση ψήφισε το ν. 4849/2021, επιχειρώντας τότε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, την πλήρη αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου (λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, άλλες υπαίθριες αγορές).
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή ανέδειξε επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου τον αληθινό σκοπό της Κυβέρνησης, που δεν ήταν ο δήθεν εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, αλλά ο αφανισμός του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, μέσω της διαδικασίας απόδοσης θέσεων στις αγορές, και περαιτέρω μέσω των εξοντωτικών κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος, ώστε σε περίπτωση παραβάσεων εύκολα και γρήγορα να οδηγείται ο παραγωγός σε απώλεια των αδειών θέσεων.
Δύο χρόνια μετά, αποδεικνύεται η αλήθεια, αδιάψευστος μάρτυρας της οποίας, είναι ο αριθμός των 300 και πλέον παραγωγών και πωλητών, που μέσα σε λίγο διάστημα διαγράφηκαν και απώλεσαν τις άδειες τους, εξαιτίας οφειλής μόλις 2 μηνών ημερησίου Δικαιώματος, το ύψος των οποίων (οφειλών) των διαγραφέντων πωλητών κυμαίνονται στο πενιχρό ποσό των 80 έως 150 ευρώ.
Σε ποιο κράτος δικαίου, σε ποια κοινωνία και δη εν μέσω μιας μακράς κρίσης ακρίβειας και αισχροκέρδειας, 300 οικογένειες μένουν χωρίς εισόδημα, 300 άνθρωποι χάνουν την εργασία τους, επειδή οφείλουν 80, 100 ή 150 ευρώ.
Άμεσα θα προτείνουμε τροπολογία, ώστε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφενός να επαναφέρει το δικαίωμα θέσεως στους διαγραφέντες, εφόσον εξοφληθεί η ελάχιστη οφειλή τους, αφετέρου, να τροποποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο εξοντωτικών κυρώσεων του άρθρου 21. 4849/2021, κατά τρόπο δίκαιο που θα υπάρχει αναλογία των παραβάσεων και των αντίστοιχων κυρώσεων», καταλήγει ο κ. Κόκκαλης.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κοινοποίησε έγγραφο της ΔΑΟΚ Αργολίδας με θέμα: «Προδιαγραφές εσπεριδοειδών». Το έγγραφο περιγράφει σαφώς ότι:
1) Απαγορεύεται η διακίνηση εσπεριδοειδών προς τις αγορές απευθείας απ’ το χωράφι, χωρίς να έχουν υποστεί τυποποίηση και συσκευασία. Έλεγχοι θα γίνονται από τις Αρμόδιες αρχές σε όλα τα στάδια διακίνησης και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
2) Πριν την έναρξη της συγκομιδής, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι θα πρέπει να αποστείλουν αντιπροσωπευτικά δείγματα εσπεριδοειδών στο ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου και να λάβουν θετική απάντηση την οποία θα επιδεικνύουν στον αρμόδιο ελεγκτή της Υπηρεσίας μας.
3) Για τα εσπεριδοειδή που θα υποστούν την τεχνική του αποπρασινισμού θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή…
4) Απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών ή άλλων ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών είτε ξεχωριστά, είτε σε μίγμα με το κερί. Οι καρποί εσπεριδοειδών που θα έχουν πρόσθετες χρωστικές ουσίες θα αντιμετωπίζονται ως νοθευμένα τρόφιμα, θα δεσμεύονται και θα επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμο 500-30.000 ευρώ) και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών), σύμφωνα με το νόμο 4235/2014
5) Διευκρινίζεται ότι, η διακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους, χωρίς συνοδεία Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου, αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας και τα φορτία που θα εντοπίζονται, θα δεσμεύονται και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, δηλώνει ότι «χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με σαφείς οδηγίες για την διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας ως και την προσαρμογή του εμπορίου στις προδιαγραφές εμπορίας. Συνιστούμε την πιστή εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών που προβλέπονται από την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία και για τυχόν παραβιάσεις που θα υποπέσουν στην αντίληψή σας απευθυνθείτε στα Γραφεία του Συνδέσμου».
Διαβάστε το έγγραφο (εδώ)
Οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι ζητούν να εφαρμοστεί και στην χώρα μας η ισπανική νομοθεσία που απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή ελιάς Καλαμών με τους εμπόρους να φαίνονται διστακτικοί να ανακοινώσουν επίσημα τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών εσοδείας 2023/2024. Βέβαια οι τιμές θα εξαρτηθούν και από την ποιότητα και το μέγεθος.
Για το κόστος καλλιέργειας ο κ. Γιάννης Ξαγοράκης, παραγωγός και αυτός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος καλλιέργειας είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Φέτος που έχουμε μειωμένη παραγωγή είναι ακόμη πιο αυξημένο. Μόνο για την συγκομιδή και διαλογή του καρπού το κόστος είναι στα 30 λεπτά το κιλό».
Σε δηλώσεις που έκαναν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει νόμος και στην χώρα μας ότι έκανε, από το 2020, η Ισπανία.
Με την ισπανική νομοθεσία εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή.
Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.
Απαιτείται από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές
Απαγορεύεται στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.
Περιορίζονται οι προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή), υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».
Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα.
Τις Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προστασία των καταναλωτών από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε στην υπογραφή τριών Υπουργικών Αποφάσεων:
1) Πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση
Στη σχετική Υπουργική Απόφαση περιγράφεται η διαδικασία αποστολής των εγγράφων δεσμεύσεων από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η ειδική σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19/9/23.
Ορίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τοποθετήσουν στο ράφι με τα προϊόντα μειωμένης τιμής ειδικό σήμα που φέρει συγκεκριμένες επισημάνσεις και προδιαγραφές, όπως περιγράφονται στη νέα Υπουργική Απόφαση.
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση τιμής.
2) Υποχρέωση ανακοίνωσης από τα σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης των ανατιμήσεων σε προϊόντα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης
Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων για τα οποία προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ που ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ και περιγράφεται η διαδικασία αποστολής τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι ανακοινώσεις για οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, έως τις 15:00.
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.).
Α/Α Κατηγορία Προϊόντων
1 Ρύζι
2 Ψωμί για τoστ
3 Ψωμί φραντζόλα
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια τύπου σπαγγέτι
6 Αλεύρι
7 Όσπρια
8 Πάριζα
9 Γαλοπούλα (αλλαντικά)
10 Κατεψυγμένα ψάρια
11 Νωπό χοιρινό
12 Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
13 Νωπό μοσχάρι
14 Γάλα φρέσκο πλήρες
15 Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
16 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
17 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
18 Γάλα εβαπορέ
19 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
20 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
21 Τυρί φέτα
22 Λευκό τυρί
23 Τυρί γκούντα
24 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
25 Χυμός τομάτας διατηρημένος
26 Αυγά
27 Μαργαρίνες
28 Βούτυρο
29 Ελαιόλαδο
30 Ηλιέλαιο
30 Κατεψυγμένα λαχανικά
31 Λευκή ζάχαρη
32 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
33 Προϊόντα βρώμης
34 Κρέμα βρεφικής ηλικίας
35 Γάλα βρεφικής ηλικίας
36 Ελληνικός καφές
37 Στιγμιαίος καφές
38 Γαλλικός καφές
39 Χυμός πορτοκάλι
40 Αναψυκτικά
41 Μπύρα
42 Νερό
43 Σοκολάτες
44 Καύσιμες ύλες (καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες)
45 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
46 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
47 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
48 Χαρτί κουζίνας
49 Χαρτί υγείας
50 Οδοντόκρεμες
51 Σερβιέτες ή ταμπόν
52 Σαμπουάν
53 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
54 Πάνες ακράτειας
55 Πάνες για μωρά
56 Μωρομάντηλα
57 Σαμπουάν για μωρά
58 Τροφές για σκύλους
59 Τροφές για γάτες
3) Υποχρέωση ανακοίνωσης λιανικών τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων
Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των οπωροκηπευτικών προϊόντων για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση λιανικών τιμών πώλησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης
Οι ανακοινώσεις των ενδεικτικών λιανικών τιμών πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 09:00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.gr.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει το εύρος των τιμών που επικρατούν στα καταστήματα είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, είτε στη σελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Α/Α Κατηγορία Προϊόντων
ΦΡΟΥΤΑ
1 Σταφύλια
2 Λεμόνια
3 Μπανάνες
4 Πορτοκάλια Βαλέντσια
5 Μανταρίνια
6 Αχλάδια
7 Μήλα
7.1 Μήλα Golden Delicious
7.2 Μήλα Granny Smith
7.3 Μήλα Starkin Delicious
7.4 Μήλα Gala
8 Ρόδια
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
9 Μανιτάρια
10 Αγκινάρες
11 Τομάτες
12 Τοματίνια
13 Αγγούρια
14 Κολοκύθια
15 Μαρούλια
16 Ρόκα
17 Πατάτες
17.1 Πατάτες Κύπρου
17.2 Πατάτες εγχώριες
17.3 Πατάτες εισαγωγής
18 Σκόρδα (κομμάτι)
19 Κρεμμύδια ξερά
20 Κρεμμύδια φρέσκα
21 Σπανάκι
22 Παντζάρια
23 Καρότα
24 Ραπανάκια
25 Λάχανα
26 Κουνουπίδια
27 Μπρόκολο
28 Πιπεριές
28.1 Πιπεριές χονδρές
28.2 Πιπεριές μακριές
29 Μελιτζάνες
30 Μαϊντανός
31 Άνιθος
32 Σέλινο
33 Φασολάκια
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Κυβέρνηση προωθεί τρία νέα μέτρα στη μάχη κατά της ακρίβειας. Από το τέλος Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, συνεπείς στη δέσμευσή μας για εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συγκεντρώνουμε τακτικές ενημερώσεις από τα σούπερ μάρκετ για πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία, λαμβάνοντας πρωτοποριακά μέτρα που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει λάβει. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, και ειδικά τους πιο ευάλωτους, με κάθε δυνατό τρόπο».
Με 30 φορτηγά γεμάτα ζωοτροφές από Δυτική Μακεδονία στηρίζονται πλημμυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι σε Λάρισα και Καρδίτσα.
Συγκεκριμένα μετά από συνεννόηση του προέδρου και του αντιπροέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου «BUNE COOP» κ.κ. Αργύρη Μπαϊραχτάρη και Αντώνη Τσίτσια αντίστοιχα, με κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλή τον Χαράλαμπο Τοπαλίδη, έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 30 φορτηγά με ζωοτροφές από συναδέλφους της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα χορηγηθούν σε πλημμυρόπληκτους κτηνοτρόφους του Κουτσόχερου Λάρισας, του Παλαμά Καρδίτσας, του Αμπελώνα - Βρυοτόπου Τυρνάβου και της Φαλάνης Λάρισας.
Σήμερα θα υπάρξει παράδοση στο Κουτσόχερο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στις υπόλοιπες περιοχές.
Από το Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες, τόσο προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον Αντιπεριφεριάρχη Λάμπρο Χατζηζήση, για τη μίσθωση των φορτηγών, όσο και στο συνάδελφο κτηνοτρόφο, Χαράλαμπο Τοπαλίδη, για την εξεύρεση των ζωοτροφών και τη σημαντική αλληλεγγύη που επιδεικνύει.
Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για ζωοτροφές στην Θεσσαλία και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ποσότητες και να τις διαθέσει στους κτηνοτρόφους.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, διευθυντής πωλήσεων της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. και πρόεδρο του ΣΕΒΙΖ, ο οποίος τόνισε ότι «σε αντίθεση με τον Έβρο που όλα έγιναν γρήγορα η συγκέντρωση ζωοτροφών στην Θεσσαλία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Θα πρέπει άμεσα να τρέξουν οι διαγωνισμοί για να συγκεντρωθούν οι ποσότητες που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι. Στην περιοχή έχουμε όλα τα είδη παραγωγικών ζώωμ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλο φάσμα προϊόντων (ο Έβρος είχε μόνο αιγοπρόβατα). Επίσης τα καλαμπόκια στην Θεσσαλία είναι ακατάλληλα για ζωοτροφή. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) έστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο γεωργοκτηνοτροφικό πληθυσμό και στην κτηνοτροφική ανάπτυξη. Από τη μια αντιμετωπίζουμε τις άμεσες επιπτώσεις που συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή με το φυσικό φαινόμενο, δηλαδή τις καταστροφές στα πάγια στοιχεία (στάβλοι, εξοπλισμός, μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο) και στα αποθέματα κυρίως σε ζωοτροφές και από την άλλη εντείνονται οι άμεσες επιπτώσεις, δηλαδή οι επιδράσεις στη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών που δεν θα παραχθούν και δεν θα προσφερθούν αντίστοιχα και σχετίζονται με βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του κλάδου».
Ο ΣΕΒΙΖ και οι εταιρείες - μέλη του διατηρούν ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα άρρηκτους δεσμούς με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και παρακολουθούν θλίψη και ανησυχία όσα συμβαίνουν. «Εκτιμούμε ότι οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν φέρουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος».
Ως ελάχιστη συμβολική έμπρακτη βοήθεια το ΔΣ του ΣΕΒΙΖ αποφάσισε να θέσει τις επιχειρήσεις-μέλη του στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς επίσης και των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων συνεισφέροντας τεχνικά και υλικά όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν υπό τη δική σας πολιτική καθοδήγηση.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από όλη την Ελλάδα για να στείλουν είδη πρώτης ανάγκης και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγηκαν από την θεομηνία.
Ήδη πολλοί συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών συγκεντρώνουν ζωοτροφές και τις στέλνουν σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχουν εθελοντές αλλά θέλουν την στήριξη του κράτους.
Όμως, όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και με το κόστος των διοδίων να είναι αυξημένο, είναι πολύ υψηλό το κόστος των μεταφορικών και λειτουργεί αποτρεπτικά στην όλη προσπάθεια.
Στο συγκεκριμένο πρόβλημα αναφέρεται και επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων οι ανάγκες για ζωοτροφές παραμένουν τεράστιες και τα προβλήματα επιβίωσης των ζώντων ζώων δυσεπίλυτα.
Ήδη τα μέλη της ΕΘΕΑΣ έστειλαν ζωοτροφές και ήδη πρώτης ανάγκης και είναι διατεθειμένα και πρόθυμα να συνεχίσουν να εφοδιάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους των πληγέντων περιοχών. Όμως λόγω των αποστάσεων το κόστος μεταφοράς είναι ιδιαίτερα μεγάλο και λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διανομή της βοήθειας.
Για αυτό ζητά από το ΥπΑΑΤ αν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών της αποστολής βοήθειας.
Να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει κονδύλια για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό των φορτίων με βοήθεια προς τις πληγέντες περιοχές.
«Όποιος παρανομήσει θα το πληρώσει ακριβά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.
Και πρόσθεσε: «Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Ένα πρόβλημα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό απέναντι στο οποίο, η μάχη θα είναι συνεχής και σκληρή μέχρι να αντιμετωπισθεί».
Τα νέα μέτρα που ανέφερε ο υπουργός είναι τα εξής:
Μέτρο 1ο: Εξασφαλίζουμε μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση
Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών.
Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.
Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20/9/23 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα.
Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.
Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού:
- η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι
- και η τόνωση του ανταγωνισμού.
Μέτρο 2ο: Ελέγχουμε αυστηρά τους προμηθευτές, όπως και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ, υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.
Μέτρο 3ο: Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά
Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.
Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.
Στόχος μας είναι:
- η τόνωση του ανταγωνισμού
- και η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές των οπωροκηπευτικών
Μέτρο 4ο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών - ο καταναλωτής σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας
Ενδυναμώνουμε τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά:
- τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520
- όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες.
Σχεδιάζουμε και ενεργοποιούμε ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Τραπεζικό λογαριασμό για στήριξη των πλημμυροπαθών άνοιξε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που έχει και την στήριξη άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι συγκινητική η προσπάθεια πολλών πολιτών αλλά και αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν από το υστέρημά τους μια οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες από την θεομηνία. Ακόμη και μικρά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καταφέραμε ένα άθλο και μέσα σε μια νύκτα μεταφέραμε 35.000 αιγοπρόβατα από τον Αμπελώνα σε άλλες περιοχές και γλύτωσαν. Επίσης μέσα σε 48 ώρες έγινε εφικτό να ξεκινήσουμε την σίτηση όλων αυτών των ζώων. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμώ ότι χάθηκαν στην Θεσσαλία περίπου 200.000 αιγοπρόβατα από τις πλημμύρες».
Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό συνεταιρισμού Τυρνάβου: GR5201726200005620105816762.
Πάντως αγρότες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπος ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «καλούμε όλους τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια του συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των αγροτών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής και την παραγωγικότητά μας, αφήνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς για να μοιράσουν την βοήθεια στους παραγωγούς.
Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας και να συνεχίσουμε τη γεωργική δραστηριότητα που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη και θα βοηθήσει. Μαζί, μπορούμε να ξαναφέρουμε τη ζωή στα αγροκτήματά μας και να στηρίξουμε τους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή».
Στο ίδιο μήλος κύματος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «κοινοποιήσαμε στα μέλη μας και όσοι μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς που έπληξε η θεομηνία. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να στήσουν ξανά τις παραγωγικές μονάδες τους».
Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.
Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.
Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας μαζί με τη Βιομηχανία Ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», θα αποστείλουν 50 τόνους ειδικής τροφής προβάτων ως βοήθεια στους Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας στην οποία μετέχουν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Επισκοπής, ΑΣΟΠ Επισκοπής, Α.Σ. Βέροιας «Venus», Α.Σ. Ν. Αλιάκμων, Α.Σ. Μελίκης και Α.Σ. Μέσης και του Προέδρου της Βιομηχανίας «ΕΛΒΙΖ», κ. Βασίλη Χαλκίδη θα αποσταλούν 50 τόνοι ζωοτροφών σε πέντε Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους – μέλη τους, που επλήγησαν από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες.
Οι εν λόγω ζωοτροφές αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στη Βιομηχανία, να παραχθούν και να είναι ειδικού τύπου για να συμβάλουν στη διατήρηση της ικανότητας γαλακτοπαραγωγής των προβάτων.
Η αποστολή θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι, ώστε να ανοίξει το οδικό δίκτυο και να καταστεί εφικτή η διανομή τους.
Με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής και πράσινες πρακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο. Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών CO2 ίση με 2.693 τόνους ετησίως.
Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής μέσα από ποικίλες δράσεις. Η αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία την τελευταία τριετία (2019-2022) έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αύξηση είχαμε στις εισαγωγές τομάτας στην χώρα μας το πρώτο οκτάμηνο 2023 σε σχέση με πέρσι. Εισήχθησαν 13.866 τόνοι τομάτες, έναντι 10.993 τόνων το 2022 (αύξηση κατά 26,1%).
Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι ντομάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, σε ποσοστό 23,7% προέρχονταν από Αλβανία και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.
Μόνο τον Αύγουστο του 2023 εισάγαμε από Τουρκία 3.500 τόνους τομάτας. Ο μέσος όρος αξίας των τομάτων που εισήγαγε η χώρα μας ήταν στα 1,96 ευρώ το κιλό.
Όμως οι εισαγωγές της Ελλάδας δεν περιορίστηκαν μόνο στις τομάτες. Εισήχθησαν από Ιράν 119 τόνοι ακτινίδια με μέση τιμή 0,13 ευρώ/κιλό και 241 τόνοι καρπούζια με 0,14 ευρώ/κιλό.
Το πρώτο οκτάμηνο 2023 έχουν εισαχθεί συνολικά 455,1 χιλιάδες τόνοι φρούτα και λαχανικά, έναντι 402,1 χιλιάδων τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 13,2% και προερχόμενες κατά 74,4% από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου, στα κυριότερα προϊόντα οι εισαγωγές αφορούσαν:
α) 174.004 τόνοι πατάτες έναντι 148.456 το 2022, αύξηση +17,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενες (βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ) κατά 82% από Αίγυπτο και ακολουθούν Κύπρος και Γαλλία.
β) 154.979 τόνοι μπανάνες έναντι 138.303 τόνων το 2022, αύξηση + 12,6%, προερχόμενες κατά 92% από Ισημεριινό και ακολουθούν Κόστα Ρίκα και Γουατεμάλα
γ) 23.688.τόνοι κρεμμύδια, έναντι 6.313 τόνων πέρσι + 275,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενα κατά 41% από Ινδία και ακολουθούν Αίγυπτος και Αυστρία
δ) 2.828.τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 3.233 τόνων το 2022, μειωμένες -12,5%, προερχόμενες κατά 29,8% από Ιορδανία και ακολουθούν Ισραήλ και Ολλανδία
ε) 19.162 τόνοι λεμονιών έναντι 22,341 τόνων το 2022, μειωμένες -14,2%, προερχόμενα κατά 35,7% από Αργεντινή και ακολουθούν Νοτ. Αφρική και Αίγυπτος
στ) 5.023 τόνοι μήλων έναντι 8.260 πέρσι μειωμένες -39,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενα κατά 38,5% από Ιταλία και ακολουθούν Πολωνία και Γερμανία, με την μέση τιμή αυξημένη κατά 32% και
ζ) 4.242 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.276 πέρσι μειωμένες -19,6% προερχόμενα κατά 45,2 % από Ολλανδία και ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία
η) 1.386 τόνοι ακτινίδια έναντι 918 πέρσι αυξημένες +51%, προερχόμενα κατά 23,7% από Ιταλία και ακολουθούν Ισπανία και Ολλανδία.
Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού, τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής, σε διάφορους τομείς, όπως ο φυτοϋγειονομικός και ο περιβαλλοντολογικός, καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό.
Ζητείται η ευρωπαϊκή παραγωγή να έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι τρίτες χώρες από την ΕΕ. Είναι απαραίτητο τα τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Επίσης να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα για ύπαρξη υπολειμμάτων στην ελληνική αγορά, με διασφάλιση της μη ελληνοποίησης των εισαγομένων αλλά και στα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».
Η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους στα ζωικά και φυτικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεμπόδιστα για αρκετούς μήνες μετά τον Οκτώβριο. Είναι η πέμπτη φορά που οι Βρετανοί αναβάλλουν τους ελέγχους του Brexit. Αυτή τη φορά είναι μια σχετικά μικρή καθυστέρηση. Οι πρώτες νέες διατυπώσεις στα σύνορα θα εισαχθούν στις 31 Ιανουαρίου 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκε το οριστικό Μοντέλο Επιχειρήσεων Συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το μοντέλο περιγράφει τους ελέγχους ασφαλείας που θα εφαρμόζονται σε όλες τις εισαγωγές και τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών και φυτικών προϊόντων στα σύνορα. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα απλοποιηθούν και θα ψηφιοποιηθούν οι έλεγχοι και για τη νέα ενιαία εμπορική θυρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα τεθεί σταδιακά από τα τέλη Ιανουαρίου 2024.
Ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα πρέπει να φροντίζουν ότι τα αποστελλόμενα φορτία, από τις 31 Ιανουαρίου 2024, θα συνοδεύονται από υγειονομικά πιστοποιητικά. Οι φυσικοί έλεγχοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 30 Απριλίου 2024 και τέλος υποχρεωτικές δηλώσεις ασφαλείας στις 31 Οκτωβρίου 2024.
Ωστόσο, μέχρι τον Ιανουάριο 2024 οι κοινοτικοί εξαγωγείς θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εισαγωγής που έχει ήδη επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ και οι οποίες, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο διοικητικό κόστος διαχείρισης αποστολών αλλά και περισσότερες διατυπώσεις τεκμηρίωσης. Υπό αυτή την έννοια, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν την τελωνειακή διασάφηση (DUA) και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορικών προδιαγραφών (ποιότητος). Και οι δύο προϋποθέσεις είναι υποχρεωτικές από τον Ιανουάριο του 2021».
Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί με αρόσιμη έκταση, οι οποίοι μετατρέπουν το 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης τους σε «περιοχή οικολογικής εστίασης».
Με αρκετή καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε την σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο. Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι χειμερινά σιτηρά, αραβόσιτος, βαμβάκι.
Αφορά το οικολογικό σχήμα Π1-31.2 - Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης, που αποτελείται από τις κάτωθι δράσεις:
α) 31.2-Α «Περιοχές οικολογικής εστίασης»
β) 31.2-Β «Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές».
Υποχρεωτικές απαιτήσεις
1. Για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη κάτω των 10 εκταρίων ή για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη άνω των 10 εκταρίων που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 - πρώτη απαίτηση περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.
2. Για τις εκμεταλλεύσεις που υποχρεούνται να τηρούν το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 - πρώτη απαίτηση, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας, ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στο οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης».
3. Για όλες τις εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους υποχρεούνται στην τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 4 - Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων όγκων, όπως αυτό εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας.
Δράση 31.2-Α Περιοχές οικολογικής εστίασης
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Χειμερινά σιτηρά - 10 ευρώ/εκτάριο (1 ευρώ/στρέμμα)
Αραβόσιτος - 37 ευρώ/εκτάριο (3,7 ευρώ/στρέμμα)
Βαμβάκι - 16 ευρώ/εκτάριο (1,6 ευρώ/στρέμμα)
Οι ενισχύσεις αφορούν το σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία δηλώνεται η δράση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες.
Επίσης πρόσθετη ενίσχυση μπορεί να δοθεί στην περίπτωση εγκατάστασης φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές που κυμαίνεται από 1,5 €/στρ. έως 4,2 €/στρ.
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να μετατρέψουν τουλάχιστον το 10% της αρόσιμης γης με τις επιλέξιμες στη δράση καλλιέργειες, σε περιοχή οικολογικής εστίασης, δηλαδή σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Στοιχεία που συνιστούν περιοχή οικολογικής εστίασης:
α) οι μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και
β) εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Μη παραγωγικές περιοχές εκτάσεων είναι:
- Τάφροι (Εξαιρούνται τα κανάλια που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα)
- Φυσικά Πρανή, ζώνες ανάσχεσης
- Θαμνοστοιχίες,
- Εκτάσεις γης σε αγρανάπαυση
- Ρέματα
- Αναβαθμίδες
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι οι ανωτέρω εκτάσεις να συμπεριλαμβάνονται στο υπόβαθρο της ΕΑΕ 2023.
Αζωτοδεσμευτικά είδη (ψυχανθή):
i. Medicago sativa (Μηδική)
ii. Phaseolus spp. (Φασόλια)
iii. Vigna spp. (Μαυρομάτικα κ.α.)
iv. Lotus corniculatus (Λωτός)
v. Cicer spp. (Ρεβύθια)
vi. Trifolium spp. (Τριφύλλια)
vii. Vicia faba (Βρώσιμα κουκιά)
viii. Lens culinaris (Φακές)
ix. Lupinus spp. (Λούπινα)
x. Pisum spp. (Μπιζέλια)
xi. Vicia spp. (Βίκος κ.α.)
Εφόσον επιλεγεί η συγκεκριμένη δράση η σπορά των αζωτοδεσμευτικών ειδών θα πρέπει να αποδεικνύεται με τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου.
Δράση 31.2-Β Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Χειμερινά σιτηρά
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 10 ευρώ/εκτάριο (1 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 15 ευρώ/εκτάριο (1,5 ευρώ/στρέμμα)
Αραβόσιτος
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 37 ευρώ/εκτάριο (3,7 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 42 ευρώ/εκτάριο (4,2 ευρώ/στρέμμα)
Βαμβάκι
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 16 ευρώ/εκτάριο (1,6 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 21 ευρώ/εκτάριο (2,1 ευρώ/στρέμμα)
Φυτά ξενιστές δύναται να είναι:
α) Μίγματα αποτελούμενα από δύο (2) τουλάχιστον από τα παρακάτω καλλιεργούμενα είδη:
- κορίανδρος (Coriandrum sativum), άνηθος (Αnethum graveolens), γλυκάνισος (Pimpinella anisum) από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
- ρόκα (Eruca sativa) από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
- βίκος (Vicia sativa), μπιζέλι (Pisum sativum), κουκί (Vicia faba) (σε μικρό ποσοστό στο μίγμα), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.) από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)
β) Είδη από την αυτοφυή βλάστηση, με αναγνωρισμένα καλή προσέλκυση σε επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα, εφόσον φύονται σε ικανούς πληθυσμούς και δεν αποτελούν ζιζάνια για τις εκάστοτε καλλιέργειες. Σε αυτά ανήκουν τα κάτωθι είδη:
- άγριο καρότο (Daucus carota), ασπροκέφαλο (Αmmi majus), άγριος μάραθος (Foeniculum vulgare), από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
- άγρια ρόκα (Eruca vesicaria), άγριο ραπανάκι (Raphanus raphanistrum), βουνιάς η ροκόμορφη (Βunias erucago), από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
- βίκος (Vicia spp), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.), μηδική (Medicago spp.), από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)
- μεγάλη κίτρινη μαργαρίτα ή χρυσάνθεμο το στεφανωματικό (Glebionis coronaria), άγρια καλέντουλα (Calendula arvensis), ανθεμίδα ή μαργαρίτα (Αnthemis sp.), χαμομήλι (Matricaria chamomila), κενταύρια (Centaurea spp.), κρηπίδα ή γεράκι (Crepis spp.), αγριο-ράδικο ή πικραλίδα ή ταραξάκο (Taraxacum officinale), ζοχός (Sonchus oleraceus), από την Οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών (Αsteraceae)
- μπουράντζα ή βοράντζα ή μποράγο (Βorago officinalis), έχιο (Echium spp.), από την Οικογένεια των Βοραγινοειδών (Βoraginaceae)
- λάμιο (Lamium spp.), από την Οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae)
- σκαμπιόζα (Scabiosa sp.), κναουτία (Knautia sp.), από την Οικογένεια των Αιγοκλιματίδων (Caprifoliaceae)
- γεράνι (Geranium spp.), ερωδιός ο γερανοειδής (Erodium spp.), από την Οικογένεια των Γερανιϊδών (Geraniaceae)
- βερονίκη (Veronica sp.), από την Οικογένεια των Σκροφουλαριϊδών (Scrophulariaceae).
Επισυναπτόμενα δικαιολογητικά
Τιμολόγια αγοράς του μίγματος πιστοποιημένων σπόρων για τα φυτά-ξενιστές επικονιαστών. Δεν αφορά την αυτοφυή βλάστηση.
Εντυπωσιακή είναι η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών ντομάτας από το Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους πέρυσι και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.
Στο μεταξύ η δημοσιευθείσα έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρει ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όμως, μετά την απότομη μείωση των τελευταίων ετών, η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%.
Ποσοτικά, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023 (συνολικά 4,2 εκατομμύρια τόνους).
Η εικόνα της αξίας των εισαγωγών όμως είναι διαφορετική. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 8% περισσότερο από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.
Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση 4% ωστόσο δεν είναι τόσο κακή σε σχέση με την μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%. Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προμηθευτών οπωροκηπευτικών της Γερμανίας περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ» απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες των Φαρσάλων και των ευρύτερων περιοχών μετά τις παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν, τόσο το Μάιο, όσο και τον Ιούνιο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών της περιοχής.
Η επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «στα δημητριακά εξαιτίας των προαναφερόμενων καιρικών συνθηκών υπήρξε μείωση της παραγωγής, σοβαρότατη υποβάθμιση της ποιότητας, οδηγώντας σε πολύ χαμηλές τιμές για την αγορά, που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος καλλιέργειας του σκληρού σίτου».
Επιπλέον, τονίζεται πως λόγω των καιρικών φαινομένων υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες, τόσο στην καλλιέργεια της φακής, όσο και της βιομηχανικής τομάτας.
Ειδικότερα, «στα ψυχανθή υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια της φακής εξαιτίας του τινάγματος του καρπού με μειώσεις παραγωγής που αγγίζουν το 60% με 70%, ενώ στη βιομηχανική τομάτα, οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστια μυκητολογικά προβλήματα με κύριο παθογόνο τον περονόσπορο», καθώς η καταπολέμησή του με συνεχόμενους ψεκασμούς κατέστη αδύνατη λόγω των ως άνω καιρικών φαινόμενων, συμπληρώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ».
Σε συνέχεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, επήλθε και το κύμα καύσωνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο της Θεσσαλίας, στις 13 Ιουλίου 2023, πλησίασε τους 55°C. Οι υψηλότατες θερμοκρασίες, όπως τονίζεται και από τον συνεταιρισμό, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ανάπτυξης των καρπών και της καρπόδεσης, που οδήγησε σε τρομακτική μείωση της παραγωγής.
Δύο συνεταιρισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.
Οι πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Π.Α.Κ.Σ. (Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού) Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς» κ. Αθανάσιος Κουτίνας και Α.Κ.Σ. (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό) Τυρνάβου ΒUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης και τα μέλη τους, με επιστολή τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν.
Καλούν επίσης όσα μέλη και κτηνοτρόφους μπορούν να συνδράμουν με ότι έχουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ώρα για λόγια και κουβέντες αλλά για πράξεις. Αναφέρουν δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση καταγραφή και δίκαιη και άμεση αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές προκειμένου να αρχίσουν από την αρχή και να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Κουτίνας στον ΑγροΤύπο, «όποιος κτηνοτρόφος θέλει να βοηθήσει να έρθει σε επαφή με μένα ή με τον κ. Μπαϊρακτάρη. Θα ετοιμάζουμε τα φορτία με τις ζωοτροφές και θα τα μεταφέρουμε άμεσα στους πληγέντες»
Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων. Συνιστάται να τρέφονται με έτοιμες ζωοτροφές ή να τα μετακινούν σε βοσκές πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς.
Τα ίδια μέτρα προτείνονται για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ζητά ακόμη να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
Σήμερα Δευτέρα (31/7) στο δημαρχείο Βόλου ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, για τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Είκοσι τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Σέσκλου, διανεμήθηκαν το Σάββατο, 29 Ιουλίου, από την ΕΒΟΛ, σε συνεργασία με τον Δήμου Βόλου, ως ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων από τις μεγάλες ζημιές, που προκάλεσε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, κ. Στέφανο Διακουμή και τα μέλη του συνεταιρισμού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αποδεικνύουν έμπρακτα το αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης που διέπει την λειτουργία του.
Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από την φωτία στην Μαγνησία, καθώς έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης αλλά ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Η φωτιά έκαψε χιλιάδες αγροτεμάχια με καλλιέργειες, ενώ κάηκε ολοσχερώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», καθώς οι εγκαταστάσεις του βρίσκονταν δίπλα στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες εύφλεκτων υλικών, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.
Στο Σέσκλο πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα - κυρίως αιγοπρόβατα - βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Νέα Αγχίαλο και το Βελεστίνο.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, τονίζει στον ΑγροΤύπο, «περάσαμε δύο ημέρες πολύ δύσκολες από την φωτιά. Κάναμε μεγάλο αγώνα να σώσουμε τους στάβλους και τα ζώα μας. Μεγάλες καταστροφές σε στάβλους και πολλά ζώα κάηκαν στο Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο. Το τοπίο θυμίζει κόλαση.
Όμως και όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζωντανά τους έχουν μπροστά τους ένα εφιαλτικό μέλλον. Τα βοσκοτόπια κάηκαν και δεν μπορούν τα ζώα να βοσκήσουν πουθενά. Μας λένε από την Περιφέρεια ότι θα μας δώσουν ζωοτροφές αλλά θα δώσουν μια φορά και μετά θα ξεχαστεί το θέμα.
Θέλουμε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών για να ζήσουν τα ζώα μας όσο διάστημα χρειαστούν τα βοσκοτόπια να αναγεννηθούν.
Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζωντανά τους περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Πότε θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί καταστράφηκαν οικονομικά και δεν μπορούν να ζήσουν. Είναι μια επιχείρηση που καταστράφηκε και θα πρέπει να ξεκινήσει το στήσιμο ξανά. Χρειάζεται οικονομική στήριξη.
Οι στάβλοι που κάηκαν θα μπορούν να αποζημιωθούν από ΠΣΕΑ. Αυτό σημαίνει 2 - 3 χρόνια αναμονή και αν θα πάρεις τα λεφτά πότε θα φτιάξεις ξανά τον στάβλο. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία για να ζήσουν. Όχι πολλά λόγια αλλά άμεσα έργα».
Στο μεταξύ στην τελευταία του κατοικία οδηγείται, σήμερα Παρασκευή (28/7), ο 47χρονος κτηνοτρόφος, που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Αγίου Γεωργίου Φερών το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7), στην προσπάθειά του να σώσει από τις φλόγες το κοπάδι του.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις. Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.
Από σήμεραν τοι πρωί οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην περιοχή προσπαθώντας να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις. Κατεστραμμένες είσοδοι και προσόψεις σπιτιών, ανοιχτές αυλόπορτες, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.
Η ΠΑΚ Θεσσαλίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Δύο θάνατοι, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε εναγωνίως να σώσει τα πρόβατά του, το 60% του ζωικού κεφαλαίου να έχει καταστραφεί, ο ιστορικός αγροτικός συνεταιρισμός της νέας Αγχιάλου η «Δήμητρα», με τα φημισμένα πανελληνίως κρασιά και τσίπουρα, να έχει καεί ολοσχερώς καθώς και πολλές επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μαγνησίας.
Πυρκαγιές που αφαίρεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ζωές ανθρώπων και ζώων και κατέστρεψαν περιουσίες καθώς και περίπου 80.000 αγροτικές εκτάσεις.
Το πρώτιστο ερώτημα που εξάγεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι, πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή, που ούτε δασώδη μπορείς να την χαρακτηρίσεις, ούτε με πυκνή βλάστηση και φυσικά ούτε είναι απροσπέλαστη, να πήρε τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά και πως δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να την τιθασεύσει έγκαιρα.
Παράλληλα, είναι απορίας άξιο, πως αφέθηκε η πυρκαγιά να φτάσει μέχρι και την αποθήκη των πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αλλά και να μείνει ανυπεράσπιστη ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή.
Συνεπώς, στην προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου σχετικά με τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων της θεσμοθετημένης πολιτείας, όσο ψηλά και να βρίσκονται.
Σε σχέση με τους φίλους γεωργούς που κάηκαν καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα και τους φίλους κτηνοτρόφους, που κάηκαν αιγοπρόβατα, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και αποθηκευμένες ζωοτροφές, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποζημιώσεις-ενισχύσεις, από όλα τα διαθέσιμα και ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΛΓΑ, De minimis, Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ΠΣΕΑ κτλ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις να δωθούν σε τάχιστα χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να εφευρίσκονται διάφορα προσκόμματα, που συνήθως χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εφιστούμε την προσοχή, προς πάσα υπεύθυνο, από δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές, υπουργούς, ότι πέραν των δυσβάσταχτων καταστροφών, η ψυχολογία στις τάξεις των κτηνοτρόφων αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις, οπότε, ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Λόγω του ότι οι προγενέστερες οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς κατέρρευσαν στην πράξη και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ας προστρέξουν τώρα τουλάχιστον για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών».
Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό ο οποίος ανανεώνει και επεκτείνει την προσωρινή αναστολή όλων των υφιστάμενων δασμών και του συστήματος τιμών εισόδου που εξακολουθούν να ισχύουν για επτά γεωργικά προϊόντα για ένα επιπλέον έτος, έως τις 24 Ιουλίου 2024.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, σκοπός της ανανέωσης και της επέκτασης των μέτρων είναι να διασφαλίσουν ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ροές, από τη Μολδαβία προς την ΕΕ, μπορούν να συνεχιστούν, κάτι που θα στηρίξει την οικονομία της Μολδαβίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στη Μολδαβία και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Μολδαβία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022.
Όπως δήλωσε ο κ. Héctor Gómez Hernández, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, «τα μέτρα εξακολουθούν να καλύπτουν και τα επτά γεωργικά προϊόντα των οποίων οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη πλήρως ελευθερωθεί στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, καθώς υπόκεινται σε ποσοστώσεις δασμολογικής ατέλειας: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμούς σταφυλιών.
Η διαφορά στην κάλυψη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνίσταται στην πλήρη ελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία αναστέλλει όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις που παρέμεναν σε ισχύ».
Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής και προβλέπει τη συμμετοχή της επιτροπής μέτρων διασφάλισης (αντί της επιτροπής τελωνειακού κώδικα) στην εφαρμογή του μηχανισμού διασφάλισης. Προτείνεται ένας ταχύτερος μηχανισμός διασφάλισης, ο οποίος αναμένεται να είναι αποτελεσματικότερος εάν οι εισαγωγές έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ.
Όπως και πέρυσι, αναμένεται απώλεια τελωνειακών εσόδων της ΕΕ περίπου 0,3 εκατ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος στους ιδίους πόρους της ΕΕ να είναι πολύ περιορισμένος.
Αυτό όμως δεν ισχύει για τους Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες αγρότες που καλούνται να ανταγωνιστούν τα προϊόντα της Μολδαβίας που έχουν χαμηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και εργατικών. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.