Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλές οι σπορές χειμερινών σιτηρών στην ΕΕ, καθυστέρησε η ελαιοκράμβη

25/11/2020 10:03 πμ
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, από τα μέσα Οκτωβρίου, ευνόησαν τη σπορά χειμερινών σιτηρών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, από τα μέσα Οκτωβρίου, ευνόησαν τη σπορά χειμερινών σιτηρών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μόνο σε περιοχές στην ανατολική Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, υπήρξε καθυστέρηση στη σπορά.

Όσον αφορά την σπορά ελαιοκράμβης είχαμε μια καθυστέρηση σε πολλές από τις κύριες χώρες παραγωγής και - σε επίπεδο ΕΕ - η έκταση που σπέρνεται αναμένεται να είναι κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους και τον μέσο όρο των 5 ετών.

Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2020/21, λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού, η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ εκτιμάται ότι έφθασε τους 274,3 εκατ. τόνους, 7% χαμηλότερη από το 2019/20. Χαμηλό 13 ετών είχαμε στο μαλακό σίτο με την παραγωγή να φτάνει στους 115,5 εκατ. τόνους. Στον αραβόσιτο, λόγω των χαμηλών αποδόσεων, η παραγωγή κυμάνθηκε στους 63,1 εκατ. τόνους, 10% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019/20.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους η συνολική παραγωγή στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2020/21 έφτασε στους 28,4 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση (1%) σε σύγκριση με το 2019/20. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ελαιοκράμβη, η οποία κυμάνθηκε στους 15,8 εκατ. τόνους, αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλή στην ΕΕ (15% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών)

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά, σε 4,5 εκατ. τόνους για το 2020/21, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019/20. Φέτος η κατανάλωση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών αναμένεται επίσης να αυξηθεί, κατά 5%, χάρη στη μεγαλύτερη χρήση στις ζωοτροφές και στην αύξηση της ζήτησης τροφίμων.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/04/2024 04:32 μμ

Αυξημένες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις είναι οι εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού της Ουκρανίας.

Αυτό σε συνδιασμό με την καλή φετινή ρώσικη παραγωγή (δύο καλλιέργειες) έχει φέρει μεγάλο πλεόνασμα παραγωγής και εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους.

Ήδη μεγάλες χώρες παραγωγής σιτηρών - όπως οι ΗΠΑ - αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις εξαγωγές τους.

Την Παρασκευή (5/4) το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Ουκρανίας στο σιτάρι αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και στο καλαμπόκι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις του USDA αναφέρουν ότι οι ουκρανικές εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού την περίοδο 2023/2024 θα αυξηθούν κατά 35% (10,5 εκατ. τόνους) αν και η ουκρανική παραγωγή πέρσι ήταν αυξημένη κατά 9% (4,4 εκατ. τόνους). Αυτό βασίζεται στην επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς των εξαγωγών (σε προπολεμικά επίπεδα) και στα αυξημένα αποθέματα που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στα χρόνια πριν τον πόλεμο η Ουκρανία εξήγαγε το 79% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού και το 67% της παραγωγής σιταριού. Οι εκτιμήσεις του USDA δείχουν ότι την φετινή περίοδο τα ποσοστά των εξαγωγών θα αυξηθούν αντίστοιχα στο 83% (καλαμπόκι) και στο 68% (σιτάρι). Και αυτές οι εξαγωγές στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου είναι χωρίς δασμούς.

Από την άλλη το 2023/2024 η Ρωσία θα εξάγει το 56% της παραγωγής σιταριού (μετασοβιετικό ρεκόρ σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας που ήταν 48%) και οι ΗΠΑ μόλις το 39% (μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο που είναι 50%).

Τα δύο τελευταία χρόνια οι εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά 53 εκατομμύρια τόνους συνολικά.

Συμφωνία ΕΕ για ουκρανικές εξαγωγές

Οι Mόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ (Coreper) επιβεβαίωσαν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα (8/4) μεταξύ της προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές στην ΕΕ, έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Ο Κανονισμός, που θα ισχύει από 6 Ιουνίου 2024 έως 5 Ιουνίου 2025, αφορά τη συνεχιζόμενη αναστολή όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων. Περιλαμβάνει επίσης δύο μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της ΕΕ:

Πρόκειται για μια ενισχυμένη έκδοση του υφιστάμενου μηχανισμού, ο οποίος θα εφαρμόζεται βάσει τακτικής παρακολούθησης, επιτρέποντας στην Επιτροπή να επιβάλει οποιοδήποτε μέτρο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προβλέπεται επίσης ένας νέος αυτόματος μηχανισμός διασφάλισης που θα υποχρεώσει την Επιτροπή να επαναφέρει δασμολογικές ποσοστώσεις, εάν οι εισαγωγές πουλερικών, αυγών, ζάχαρης, βρώμης, καλαμποκιού, μελιού αλλά και στο πλιγούρι, υπερβούν τον αριθμητικό μέσο όρο των ποσοτήτων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, του 2022 και του 2023.

Βασικά στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας

Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού διασφάλισης ώστε να συμπεριλάβει τέσσερα επιπλέον προϊόντα (βρώμη, καλαμπόκι, πλιγούρι και μέλι).

Συντομεύεται η χρονική περίοδος για την ενεργοποίηση της αυτόματης διασφάλισης από 21 σε 14 ημέρες.

Παρατείνεται η περίοδος αναφοράς για να καθοριστεί εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο (προσθήκη του δεύτερου εξαμήνου του 2021 στην περίοδο 2022-2023).

Η Επιτροπή δεσμεύεται για ενισχυμένη παρακολούθηση των εισαγωγών σιτηρών, ιδίως σιταριού, και τη χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς, καθώς και δέσμευση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, το συντομότερο καθώς εγκρίνονται τα νέα μέτρα για να συνεχιστεί, μέσω διαβουλεύσεων με την Ουκρανία, η διαδικασία αμοιβαίας απελευθέρωσης των δασμών.

Το Συμβούλιο τονίζει ότι η ανανέωση επιβεβαιώνει την ακλόνητη πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, μετά από δύο χρόνια απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.

Επόμενα βήματα

Η επιτροπή διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλείται να επιβεβαιώσει αύριο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Στην συνέχεια, η θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση αναμένεται να εγκριθεί στη δεύτερη σύνοδο Ολομέλειας τον Απρίλιο (πριν Ευρωεκλογές).
Ακολούθως, ο Κανονισμός θα εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα υπογραφεί από τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα πριν τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουνίου 2024.

Τελευταία νέα
26/04/2024 02:14 μμ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη κοπή μηδικής και σε κάποιες περιοχές ξεκινά η δεύτερη.

Σε αντίθεση με πέρυσι, που είχαμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις, φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν με την είσοδο της άνοιξης ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας τους παραγωγούς σε πρώιμες κοπές.

Ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός από την Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε στην περιοχή η πρώτη κοπή. Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και είχαν πάει πίσω οι κοπές. Το πρώτο μαχαίρι έχει πάντα πολλές ξένες ύλες και δεν έχει καλή ποιότητα και πάει για μεγάλα ζώα. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 12 - 14 λεπτά το κιλό. Πάντως ζήτηση φαίνεται να υπάρχει αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ρευστότητα γιατί έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη κοπή».

Ο κ. Γιάννης Βάγγος, παραγωγός από την Βοιωτία, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στις 3 Απριλίου ξεκίνησαν την πρώτη κοπή. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες (γύρω στα 300 κιλά). Οι τιμές κυμάνθηκαν από 14 έως 16 λεπτά. Τα «καθαρά» που είναι πολύ λίγα στην πρώτη κοπή (5%) έπιασαν τιμή στα 20 έως 21 λεπτά. Πάντως αυτή την εποχή υπάρχει ζήτηση από τους κτηνοτρόφους. Το δεύτερο χέρι θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Πέρυσι είχαμε τέτοια εποχή προβλήματα από τις βροχές. Φέτος έχουμε προβλήματα από την ξηρασία. Έκανε μια βροχή αλλά δεν έφτασε το νερό. Βλέπετε στον κάμπο της Κωπαΐδας έχουν να γίνουν έργα εδώ και 120 χρόνια».

Στα προβλήματα της ξηρασίας αναφέρεται και ο κ. Κωνσταντίνος Τίτας, παραγωγός από το Μεσολόγγι, «ξηρασία έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην καλλιέργεια και δεν αναμένεται να έχουμε κιλά. Τέλη Μαρτίου ξεκίνησα την πρώτη κοπή και σε περίπου 10 ημέρες θα γίνει η δεύτερη».

Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, προβατοτρόφος από τον Τύρναβο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη ξηρασία και είναι δύσκολη η βοσκή στην περιοχή μας. Η μηδική στο πρώτο χέρι για καλή ποιότητα η τιμή ήταν και φέτος σε υψηλά επίπεδα στα 28 λεπτά το κιλό στο χωράφι και με μεταφορικά έφτανε στα 30 λεπτά παραδοτέο στον στάβλο. Πάντως ο καιρός βοήθησε την καλλιέργεια και θα πάρουν πολλά κοψίματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε βροχές και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα με τις γεωτρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι».

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, γεωργοκτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο χέρι δεν είχε πολλά κιλά και αυτό αναμένεται να συμβεί και στο δεύτερο. Σήμερα η μηδική πωλείται στην περιοχή στα 20 έως 23 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι τα περασμένα χρόνια πλήρωναν την συνδεδεμένη στα ψυχανθή από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει τέλη Απριλίου και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργο-κτηνοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης, «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει και από αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η πρώτη κοπή. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 17 λεπτά το κιλό. Μέσα στο Πάσχα θα έχουμε και τη δεύτερη κοπή. Υπάρχει όμως μια έλλειψη ρευστότητας σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Πέρσι από 4 Μαρτίου είχαν ξεκινήσει να πληρώνουν συνδεδεμένες φυτικής και 28 Απριλίου πλήρωσαν τη ζωική. Περιμένουμε να δούμε φέτος πότε θα γίνουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ».

24/04/2024 01:14 μμ

Συνεχίζονται οι σπορές ηλίανθου, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι αναμένεται φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «πετύχαμε αύξηση τιμής με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε (από τα 42 λεπτά που είχαμε στην προηγούμενη συμφωνία).

Έτσι για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 δίνουμε ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 470 ευρώ ανά τόνο (47 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης ο συνεταιρισμός θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρχονται στα Κεντρικά γραφεία της Ένωσης, στην Ορεστιάδα, για την υπογραφεί των συμβάσεων».

23/04/2024 09:49 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών της χώρας, κάθως του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).

Μιλάμε για καλλιέργειες με πάνω από 1 εκατ. στρέμματα που ακολουθούν την συμβολαιακή γεωργία.

Το θέμα είναι μην απλά είναι λόγια λόγω των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια ξεχαστεί το θέμα.

Η απάντηση του ΥπΑΑΤ σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η πρόταση για χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.

Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.

08/04/2024 10:17 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

03/04/2024 04:29 μμ

Η Σαουδική Αραβία αγόρασε 795.000 τόνους σιταριού, σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (1/4/2024).

Όπως αναφέρει η Γενική Αρχή Επισιτιστικής Ασφάλειας (GFSA) της χώρας, το σιτάρι ζητήθηκε να έχει πρωτεΐνη 12,5% και η παράδοση των φορτίων θα γίνει στα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο του 2024.

Συνολικά 16 διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στο εμπόριο σιτηρών έδειξαν ενδιαφέρον. Τελικά 7 εταιρείες έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές που ανταποκρίνονταν στις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας.

Οι παραβές των φορτίων θα γίνουν στα λιμάνια ως εξής:

Jeddah:
Bunge - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,22 ο τόνος (234,06 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Louis Dreyfus - 63.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 253,86 ο τόνος (235,58 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουλίου
AST Group - 60,000 τόνους - τιμή C&F $ 245 ο τόνος (227,36 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου

Yanbu:
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 251,86 ο τόνος (233,73 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Cargill - 65.000 τόνους - τιμή C&F $ 253,83 ο τόνος (235,55 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Cofco - 65.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουλίου
Viterra - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,86 ο τόνος (234,65 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου
Louis Dreyfus - 63.000 τόνους - τιμή C&F $ 254 ο τόνος (235,71 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου

Dammam:
Bunge - 60.000 τόνους - τιμή C&F $ 263,12 ο τόνος (244,18 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Holbud - 62.000 τόνους - τιμή C&F $ 271,98 ο τόνος (252,40 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 30 Ιουνίου
Holbud - 62.000 τόνους - τιμή C&F $ 272,90 ο τόνος (253,25 ευρώ/τόνος) - παράδοση 1 - 15 Ιουνίου

Jizan:
Viterra - 55.000 τόνους - τιμή C&F $ 252,86 ο τόνος (234,65 ευρώ/τόνος) - παράδοση 15 - 31 Ιουλίου.

Στο μεταξύ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγου υποχώρησαν, σήμερα Τετάρτη (3/4), λόγω των προβλέψεων που έκανε το USDA για υψηλές αποδόσεις λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στην παραγωγή των ΗΠΑ.

Ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία αν συνεχιστεί η ξηρασία και δημιουργήσει προβλήματα στις παραγωγές σιτηρών σε ΗΠΑ και Ρωσία (που αναμένει φέτος και αυτή μια υψηλή παραγωγή) ή αν υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές από την Μαύρη Θάλασσα των ουκρανικών σιτηρών λόγω του πολέμου.

01/04/2024 01:41 μμ

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) διοργάνωσε επίσημη τελετή στην Ρώμη, στις 29 Μαρτίου 2024, τιμώντας τη Διεθνή Χρονιά του Κεχριού που ήταν το 2023 «International Year of Millets 2023».

Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας των Αγρωστωδών (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή.

Η Μαρία Μπότη, παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας, εκπροσώπησε την Ελλάδα ως η μόνη παραγωγός βρώσιμου κεχριού.

Είναι η μοναδική παραγωγός βρώσιμου κεχριού στην χώρα μας, η οποία εδώ και τρία χρόνια κλείνει συμφωνίες με αλευρομηχανίες για το προϊόν της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες και συνεργάτες του οργανισμού, ερευνητές, γεωπόνοι, βιομηχανίες, εκδοτικοί οίκοι, σεφ και παραγωγοί από όλο τον κόσμο. Η επιτυχημένη εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα για ανταλλαγή συμβουλών για τη καλλιέργεια τ και συζήτησης των προβλημάτων στις τοπικές και διεθνείς αγορές καθώς και των λύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση τους, από τη παραγωγή μέχρι και τη κατανάλωση.

Παράλληλα, η εκδήλωση λειτούργησε ως η βάση για τη ζύμωση συμπράξεων και συνεργασιών που θα προωθήσουν περαιτέρω το κεχρί στο άμεσο μέλλον μέσω νέων προϊόντων, εμπορικών συμφωνιών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η εκδήλωση στέφθηκε με κάθε επισημότητα παρουσία του ειδικού συντονιστή του FAO, Dr. Yurdi Yasmi.

Μαρία Μπότη

Η κα Μπότη μαζί με μία ομάδα παραγωγών, συμβούλων, και ερευνητών, προσπαθούν με σταθερά και μικρά βήματα να υποστηρίξουν την ιδέα της καλλιέργειας κεχριού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, η κ. Μπότη, «την τελευταία δεκαετία μαζί με την οικογένειά μου δραστηριοποιούμε στο τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας κεχριού στην Δεσκάτη της Κεντρικής Ελλάδας. Μάλιστα ετοιμάζουμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια με τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών καλλιέργειας κεχριού στην χώρα.

Η σπορά του κεχριού γίνεται τέλος Απριλίου και το αλώνισμα τον Σεπτέμβριο. Είναι μια θερινή καλλιέργεια και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες με το σιτάρι.

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού, που ήταν γνωστό στούς αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι το καλλιεργούσαν συστηματικά, κυρίως για την παρασκευή ψωμιού.

Δεν περιέχει γλουτένη, έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι στο διαιτολόγιο ατόμων, τα οποία πάσχουν από κοιλιοκάκη η άλλης μορφής αλλεργία στο σιτάρι.

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, το κεχρί αλλά και άλλες καλλιέργειες μπορούν να προσδώσουν δυναμική και καινοτομία στην ελληνική γεωργία, υποστηρίζοντας τη γεωργία χαμηλών εισροών και τη δημιουργία νέων προϊόντων, τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα».

Μαρία Μπότη

Το πλάνο της ομάδας μας βασίζεται σε τρεις άξονες:

i) ενίσχυση και επέκταση της παραγωγής σε νέες περιοχές μέσω της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης παραγωγών,

ii) συμφωνίες με ελληνικές βιομηχανίες για τη δημιουργία νέων προϊόντων με βάση ή συστατικό το κεχρί,

iii) έρευνα και διασύνδεση με διεθνείς φορείς και ερευνητικά κέντρα, μέσω του Δρ. Αλέξανδρου Ταταρίδα (ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Coimbra, Πορτογαλία), με στόχο την υιοθέτηση των πρακτικών και αρχών της αγροοικολογίας στη καλλιέργεια του κεχριού στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά τον βιώσιμο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων μέσω της αγροοικολογίας.

Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειας και την ενσωμάτωσή της στα σχέδια της επερχόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

29/03/2024 01:26 μμ

Τις επίσημες προβλέψεις ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή σιτηρών της περιόδου 2024/2025 στην ΕΕ, τις οποίες σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα με αυτές, η φετινή συνολική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ θα ανέλθει στους 278,8 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι αυξημένη κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι αλλά μειωμένη κατά 3,9% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η έκταση καλλιέργειας μαλακού σίτου στην ΕΕ φέτος ανέρχεται σε 209,5 εκατομμύρια στρέμματα, από 218 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -4,1%. Η μέση απόδοση θα είναι στους 6 τόνους ανά εκτάριο και η παραγωγή μαλακού θα κυμανθεί στους 120,8 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 125,6 εκατ. τόνους (-3,9%)

Στον σκληρό σίτο φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια στρέμματα, από 21 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -8,8%. Η παραγωγή σκληρού θα κυμανθεί στους 6,7 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 7 εκατ. τόνους (-4,8%).

Στο κριθάρι φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια στρέμματα, από 103 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +3,5%. Η παραγωγή κριθαριού θα κυμανθεί στους 53,7 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 47,5 εκατ. τόνους (+13%%).

Στον αραβόσιτο φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 92 εκατομμύρια στρέμματα, από 84 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +9,1%. Η παραγωγή αραβόσιτου θα κυμανθεί στους 69 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 62,3 εκατ. τόνους (+10,8%%).

Στην σίκαλη φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια στρέμματα, από 19 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια μείωση κατά -1,8%. Η παραγωγή σίκαλης θα κυμανθεί στους 7,6 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 7,4 εκατ. τόνους (+2,3%%).

Στην βρώμη φέτος η έκταση καλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια στρέμματα, από 23 εκατομμύρια στρέμματα που ήταν πέρυσι, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά +6,3%. Η παραγωγή βρώμης θα κυμανθεί στους 7 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με πέρσι που κυμάνθηκε στους 6 εκατ. τόνους (+19,6%).

28/03/2024 12:06 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας τον Μάρτιο ανήλθαν συνολικά σε 4,5 εκατ. τόνους, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τους 4,6 εκατ. τόνους που έγιναν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη (27/3), το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Σύμφωνα με την Κρατική Τελωνειακή Υπηρεσία από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου η Ουκρανία έχει εξάγει:

  • σιτάρι 13,5 εκατ. τόνοι (έναντι 12,6 εκατ. τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο)
  • κριθάρι 1,9 εκατ. τόνοι (έναντι 2,3 εκατ. τόνοι).
  • σίκαλη 10.000 τόνοι (έναντι 16.900 τόνοι).
  • καλαμπόκι 18,4 εκατομμύρια τόνοι (έναντι 21,7 εκατομμύρια τόνοι).

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ σε μια νέα κατ΄αρχήν συμφωνία για την επέκταση των εισαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς δασμούς αλλά με κάποιους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου με τη νέα συμφωνία θα υπάρξουν κάποιοι δασμοί όταν οι εισαγωγές από την Ουκρανία ξεπεράσουν κάποια επίπεδα (πλαφόν).

Η συμφωνία πηγαίνει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν οι περιορισμοί που θα υπάρξουν.

Αντιδράσεις

Πάντως εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και της βιομηχανίας τροφίμων εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ.

Όπως αναφέρουν η νέα συμφωνία αφήνει εκτός της αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων διασφάλισης το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Επίσης η περίοδος αναφοράς για επιβολή πλαφόν που είναι το έτος 2021 είναι μη βιώσιμη για τους αγρότες και την βιομηχανία της Ευρώπης.

Τις αντιδράσεις τους εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εξής οργανώσεις:
Copa και Cogeca - αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις
AVEC - Ένωση Μεταποιητών Πουλερικών και Εμπορίου Πουλερικών στην ΕΕ
CEFS - Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανών Ζάχαρης
CEPM - Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Παραγωγής Αραβοσίτου
CIBE - Διεθνής Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών
EUWEP - Ευρωπαϊκή Ένωση Χονδρεμπόρων Αυγών, Προϊόντα Αυγών και Πουλερικών

28/03/2024 11:05 πμ

Άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα οι σπορές ηλίανθου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι υπογραφές συμβολαίων.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «έχει ξεκινήσει η σπορά στην περιοχή και έχουν δηλωθεί για ενεργειακό ηλίανθο 15.000 στρέμματα αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει.

Η Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 με ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 400 ευρώ ανά τόνο (40 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.

Επίσης θα πριμοδοτήσει τους αγρότες που θα προμηθευτούν από την Ένωση τα αγροτικά εφόδια του ηλίανθου, με ταυτόχρονη παράδοση της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, με έκπτωση επί της αξίας των αγροτικών εφοδίων, ισόποση με την αξία που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον τόνο (2 λεπτά το κιλό) παραδιδόμενου προϊόντος.

Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους».

26/03/2024 05:32 μμ

Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενισχυμένες από τις παγκόσμιες αγορές και ενδέχεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ κατά το κλείσιμο του Μαρτίου.

Την Παρασκευή (22/3) η τιμή FOB του ρωσικού σιταριού (12,5% πρωτεΐνης) για συμβόλαια του Απριλίου ήταν στα 204,5 δολάρια ο τόνος (188,67 ευρώ ο τόνος), αυξημένη, κατά 3,5 δολάρια, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ρωσία έκανε εξαγωγές 1,14 εκατομμύρια τόνους σιταριού την περασμένη εβδομάδα, από 0,93 εκατομμύρια τόνους που έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανέφερε ότι ο ρυθμός της εαρινής σποράς ήταν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και ότι η έκταση των εαρινών καλλιεργειών ανήλθε σε 1 εκατομμύριο εκτάρια (10 εκατομύρια στρέμματα).

Παρά τα προβλήματα από την έλλειψη βροχοπτώσεων στην Ρωσία, οι προοπτικές της καλλιέργειας σιταριού εξακολουθούν να είναι καλές. Η εκτίμηση της νέας καλλιέργειας προβλέπεται από το ρωσικό υπουργείο να ανέλθει σε 94 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Σιτηρών, η Ρωσία εξήγαγε 1,27 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και 2,88 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο, από αυτή την πσοότητα τα 1,07 εκατομμυρία και 2,39 εκατομμυρίων τόνων αφορούν εξαγωγές μαλακού σιταριού, αντίστοιχα.

Συνολικά, τον μήνα Μάρτιο, η Ρωσία εξήγαγε 4.143 εκατ. τόνους βασικών σιτηρών (ίδιες ποσότητες με πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων 3.454 εκατ. τόνων μαλακού σίτου.

Στο μεταξύ η τιμή του ευρωπαϊκού σιταριού, στο χρηματιστήριο του Παρισιού, κατά την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε, κατά 6,3%, λόγω των προβλέψεων για μείωση της παραγωγής στην ΕΕ το 2024 και στο πλαίσιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή δασμού 95 ευρώ/τόνος στις εισαγωγές σιτηρών από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή (22/3), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού παράδοσης Μαΐου αυξήθηκαν, κατά 3,8%, στα 207,25 €/τόνο ή 224 $/τόνο (+6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σεπτεμβρίου για το σιτάρι νέας εσοδείας, κατά 3,3%, στα 218,28 €/τόνο ή 236 $/τόνο (+6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της FranceAgriMer (γαλλικός κυβερνητικός οργανισμός για αγροτικά προϊόντα), μόλις το 66% των καλλιεργειών μαλακού σίτου στην Γαλλία είναι σε καλή ή άριστη κατάσταση (94% ήταν πέρυσι), που για την συγκεκριμένη περίοδο είναι ο χειρότερος δείκτης από το 2020.

22/03/2024 11:51 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη για τις πτώσεις τιμών, αφήνει τις ελεύθερες εισαγωγές στην ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα και μπλοκάρει τις εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, καθώς επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:

  • να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ μέσω οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής ανακατεύθυνσης των ρωσικών προϊόντων σιτηρών στην αγορά της ΕΕ.
  • την αντιμετώπιση των ρωσικών εξαγωγών παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα στην αγορά της ΕΕ εσκεμμένα εσφαλμένα χαρακτηρισμένα ως «ρωσικά». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι αυτή η παράνομη μέθοδος εξαγωγής δεν είναι πλέον επικερδής.
  • να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ - τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών - για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν επίσης για τη Λευκορωσία, υπό το φως των στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.

Επιπλέον, με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο νέο μέτρο, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Η διαμετακόμιση δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τρίτες χώρες δεν επηρεάζεται από τη σημερινή πρόταση, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι αν τα μέτρα που προτείνει θα επηρεάσουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

20/03/2024 03:27 μμ

Μάχη δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «αυτόματη ρήτρας διασφάλισης» και την προστασία της παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ.

Τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν την προσπάθεια της βελγικής προεδρίας να καταργήσει τον μηχανισμό προστασίας των εθνικών παραγωγών, με την βοήθεια του νέου κανονισμού για το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (SPG), ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης των τρίτων χωρών με την βοήθεια των εισαγωγών με μηδενικούς δασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η διατήρηση της αυτόματης ρήτρας διασφάλισης είναι σημαντική για την προστασία της ιταλικής παραγωγής ρυζιού, αναφέρουν οι οργανώσεις Coldiretti και Filiera Italia, μετά την περσινή «εισβολή» ασιατικών ρυζιών μηδενικού δασμού, με τις εισαγωγές από την Καμπότζη να διπλασιάζονται φτάνοντας σε ποσοστό +104%.

«Σήμερα πάνω από το 60% του ρυζιού που εισάγεται στην Ιταλία είναι με μειωμένο δασμό», προσθέτουν οι οργανώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη συμπεριλάβει στην έκθεσή του την πρόβλεψη της ρήτρας διασφάλισης για το ρύζι και ανέβαλε τις συζητήσεις στον τριμερή διάλογο για μετά τις Ευρωεκλογές.

Οι Coldiretti και Filiera Italia έχουν επίσης θέσει την ανάγκη η ρήτρα διασφάλισης να συνοδεύεται από την πρόβλεψη της αρχής της αμοιβαιότητας, με στόχο την προστασία όχι μόνο της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και των καταναλωτών, από προϊόντα με περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα πολύ χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές και ιταλικές παραγωγές.

14/03/2024 05:58 μμ

Η μεγαλύτερη τιμή που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό της Δευτέρας (11/3), που έκανε το κρατικό συμβούλιο σιτηρών της Τουρκίας (ΤΜΟ), για πώληση προς εξαγωγή 150.000 τόνων σκληρού σίτου, ήταν στα 315 δολάρια/τόνος (289,37 ευρώ/τόνος) τιμή FOB.

Η προσφορά υποβλήθηκε από τον εμπορικό οίκο Casillo και οι φορτώσεις θα γίνουν, από 29 Μαρτίου και 26 Απριλίου, στα τουρκικά λιμάνια Mersin‎‎, Tasucu και İskenderun. Στο κάθε λιμάνι θα φορτωθούν δύο αποστολές των 25.000 τόνων.

Την μεγαλύτερη τιμή είχε το φορτίο που θα φύγει από το İskenderun. Η τιμή από το λιμάνι της Mersin ήταν στα‎‎ 270 δολάρια/τόνος (248,04 ευρώ/τόνος) και από το Tasucu στα 264 δολάρια/τόνος (242,52 ευρώ/τόνος).

Στο μεταξύ τo ΤΜΟ δίνει μέση τιμή αγοράς για σκληρό, στις 13/3/2024, στα 318 δολάρια/τόνος (292,13 ευρώ/τόνος).

Η Τουρκία πραγματοποιεί συνεχώς μεγάλες πωλήσεις σκληρού τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αφού η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει πέρυσι μεγάλη παραγωγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, καλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην Τουρκία.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από την 4η εβδομάδα του Μαΐου, στις πρώιμες περιοχές Kızıltepe/Mardin και Sanlıurfa.

Στο μεταξύ οι προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά αναφέρουν ότι σε εθνικό επίπεδο θα υπάρξει μια μικρή αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας σιτηρών (μαλακού και σκληρού). Συγκεκριμένα προβλέπεται φύτευση 27 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2024, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,1% σε σχέση με το 2023.

Όσον αφορά όμως την έκταση του σκληρού σιταριού, αναμένεται να αυξηθεί, κατά 5,1%, φτάνοντας στα 6,3 εκατομμύρια στρέμματα.

14/03/2024 03:54 μμ

Στην Καστοριά χθες Τετάρτη (13 Μαρτίου 2024) έγινε η ιδρυτική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.

Δεκαπέντε φορείς της παραγωγής και της μεταποίησης και τυποποίησης των εξαιρετικών ελληνικών οσπρίων συναντήθηκαν στην Καστοριά και υπέγραψαν την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων Ελλάδας με έδρα την Καστοριά.

Οι φορείς συνυπέγραψαν το Καταστατικό της Οργάνωσης για να ακολουθήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αναγνώρισή της.

Οι κυρίαρχοι στόχοι της οργάνωσης είναι:

  • Η αύξηση της παραγωγής των οσπρίων στη χώρα μας.
  • Η προστασία από το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων
  • Ο σχεδιασμός δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
  • Η ανάδειξη της ποιότητας των συγκεκριμένων προϊόντων, η διατροφική τους αξία και η συμβολή στην υγεία των καταναλωτών.

Αμέσως μετά την έγκριση του Καταστατικού από τις αρμόδιες αρχές, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση όλων των μελών και των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν για την έναρξη των επίσημων εργασιών της.

Ορίστηκε 5μελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης το οποίο απαρτίζουν οι:

  • Καραγεωργίου Άγης
  • Πιστιόλας Άγις
  • Σουλιώτης Χρήστος
  • Στεργίου Νικόλαος
  • Τσιχήτας Χρήστος
12/03/2024 05:18 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας κατά τον Μάρτιο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 1,54 εκατομμύρια τόνους, έναντι 1,93 εκατομμυρίων τόνων που είχαν εξαχθεί την περίοδο 1 - 13 Μαρτίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Αντίθετα τον Φεβρουάριο η Ουκρανία εξήγαγε 5,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, 11,5% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το υπουργείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτή την αύξηση.

Οι συνολικές εξαγωγές δημητριακών, από αρχή της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο, ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, 16,7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 1,76 εκατομμύρια τόνους κριθαριού.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2023 είχε μια παραγωγή της τάξης των 81,3 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, με τα αποθέματα να κυμαίνονται σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2023/2024 λόγω των προβλημάτων στις εξαγωγές.

Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, υποστηρίζει ότι παρά το μειωμένο κόστος παραγωγής και την βελτίωση των logistics, η καλλιέργεια σιτηρών το 2023 παρέμεινε γενικά ασύμφορη.

Αν και τα επίπεδα κερδοφορίας στα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους βελτιώθηκαν το 2023, σε σύγκριση με το 2022, οι χαμηλές διεθνείς τιμές εμπόδισαν την αύξηση του εισοδήματος.

Τα λιπάσματα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους καλλιέργειας σιτηρών και το 2023 έφτασαν σε ποσοστό 28%. Αν και υπήρξε μείωση τιμών τα ποσοστά εφαρμογής λιπασμάτων από τους αγρότες μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά -49%.

Μείωση των τιμών παρατηρήθηκε και στα άλλα εφόδια, όπως στους σπόρους (-13% ανά εκτάριο), φυτοπροστατευτικά προϊόντα (-22% ανά εκτάριο σιτηρών και -16% ανά εκτάριο ελαιούχων καλλιεργειών), καύσιμα και λιπαντικά (-31% ανά εκτάριο). Επιπλέον, οι εκμεταλλεύσεις μείωσαν το κόστος στην παραγωγή σιτηρών χάρη στην χρήση σπόρων αυτοπαραγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2024, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού ξεπέρασαν το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας και το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ.

Για το 2024 η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται να αυξηθεί για όλους τους τύπους σιτηρών και ελαιούχων καλλιεργειών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με τις εξαγωγές δεν θα αλλάξει στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Πάντως ο κ. Mykola Solskyi παραδέχεται ότι φέτος θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος και θα υπάρξει μια μικρή αύξηση του ενοικίου γης - κατά περίπου 5% - στα 125 USD/εκτάριο, λόγω του ανοίγματος της αγοράς γης για νομικά πρόσωπα.

12/03/2024 10:34 πμ

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη αγορά που πραγματοποίησε η Αίγυπτος μέσω διεθνή διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2024, ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της Αλγερίας OAIC ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά 870.000 έως 900.000 τόνων σιτηρών.

Περίπου δέκα εμπορικοί οίκοι έδειξαν ενδιαφέρον για πώληση κάτι που δείχνει την μεγάλη αύξηση αποθεμάτων.

Τα σιτηρά αγοράστηκαν μεταξύ 227,75 $/τόνο (208,43 ευρώ/τόνο) και 228 $/τόνο (208,65 ευρώ/τόνο) σε τιμές c&f.

Τα σιτηρά θα παραδοθούν στις 1-15 Ιουνίου και στις 16-30 Ιουνίου.

Η Αλγερία αποτελεί βασικό αγοραστή μαλακού σιταριού από την Γαλλία, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και απο Ρωσία.

H τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, που έγινε στις 17 Ιανουαρίου, στον οποίο η Αλγερία αγόρασε περίπου 900.000 τόνους σε τιμή c&f περίπου 265,50 $/τόνο (242,97 ευρώ/τόνο).

Πάντως η μείωση των διεθνών τιμών είχε σαν αποτέλεσμα η Κίνα το τελευταίο διάστημα να προχωρά σε ακύρωση εμπορικών συμφωνιών αγοράς μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε ενημέρωση που έκανε, τη Δευτέρα (11 Μαρτίου 2024), ανακοίνωσε την ακύρωση της αγοράς 264.000 τόνων αμερικανικού μαλακού χειμερινού σίτου από την Κίνα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη αναφορά, ανεβάζοντας το σύνολο των ακύρωσης στους 504.000 τόνους αμερικάνικου σιταριού, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από το 1999.

07/03/2024 04:05 μμ

Έπεσαν οι υπογραφές για συμβολαιακή γεωργία βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία.

Ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπογράφηκε εμπορική συμφωνία με την βιομηχανία ντοματοπολτού Κύκνος. Αφορά την βιομηχανική ντομάτα εσοδείας του 2024 και την παράδοση στο εργοστάσιο Σαβαλίων της εταιρείας.

Οι παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού καλούνται για φέτος να καλλιεργήσουν 3.351 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα και να παραδόσουν 30.429 τόνους πιστοποιημένης παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALGAP.

Η παράδοση του προϊόντος από τον Συνεταιρισμό στη βιομηχανία θα γίνει από τα μέσα Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2024 και συγκεκριμένα:

  • Από μέσα Ιουλίου έως 31/7 - 6.800 τόνους
  • Από 1/8 έως 31/8 - 21.166 τόνους
  • Από 1/9 έως 25/9 - 2.463 τόνους

Οι τιμές παραγωγού για την βιομηχανική ντομάτα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023 και συγκεκριμένα η βασική τιμή είναι στα 132,10 ευρώ ο τόνος και με το μπόνους φτάνει στα 141,43 ευρώ ο τόνος».

06/03/2024 05:00 μμ

Η Κίνα προχώρησε, τη Δεύτερα (4/3), σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 65.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφή από την Ουκρανία.

Η Κίνα είναι παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού με τις αγορές να συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή c&f ήταν στα 236 $/τόνο (216,75 ευρώ/τόνος) και η παράδοση του φορτίου θα γίνει τον Απρίλιο.

Η προηγούμενη εμπορική συμφωνία για αγορά ουκρανικού καλαμποκιού 240.000 τόνων από την Κίνα έγινε στις 27 Φεβρουαρίου, με τιμή στα 227 $/τόνο (208,49 ευρώ/τόνος) και στα 230 $/τόνο (211,24 ευρώ/τόνος) με παράδοση φορτίων Μάρτιο και Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες και αυξήθηκαν, κατά 2 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας στα 23 εκατομμύρια τόνους.

Μετά από τη ρωσική εισβολή οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση αποθεμάτων. Από 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθέματα που είχε κατά μέσο όρο ετησίως πριν τον πόλεμο εκτοξεύτηκαν τις περιόδους 2021/22 και 2023/24 σε πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία δημιούργησε μια νέα διαδρομή για εξαγωγές σιτηρών που ξεκινά από τα λιμάνια της (Odesa και Chornomorsk) και εκτείνεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στα χωρικά ύδατα των γειτονικών χωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς μειώθηκε αισθητά, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Βελτίωσε επίσης την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον ποταμό Δούναβη.

Όπως τονίζει το USDA, οι τιμές του καλαμποκιού της Ουκρανίας είναι αυτή τη στιγμή οι πιο χαμηλές στην παγκόσμια αγορά.

04/03/2024 12:48 μμ

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (2/3/2024), στο Δημαρχείο του Πλατέως Ημαθίας, συνάντηση πρώην τευτλοπαραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας, Ροδόπης και Έβρου, μετά από κάλεσμα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλου.

Θέμα της συνάντησης ήταν η υφιστάμενη κατάσταση και η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την διευθέτηση νομικών διαδικασιών σχετικά με τις ενέργειες για την κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ, από το 2016, με σκοπό την ανάκληση της απόφασης του 2020 σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που είχε εκπονήσει η τράπεζα Πειραιώς και δεν έχει εφαρμοστεί.

Το σχέδιο εξυγίανσης έγινε προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές της ΕΒΖ στην τράπεζα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και να παραχθούν τεύτλα.

Η συμφωνία υποβλήθηκε το 2019, η απόφαση εκδόθηκε το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το εργοστάσιο έπρεπε να επαναλειτουργήσει. Αντί αυτού, το έχει αποψιλωθεί από το μηχανολογικό εξοπλισμό του.

Το σχέδιο ανέφερε την συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και ότι θα έπρεπε πανελλαδικά το 2022 να έχουν σπαρθεί 60.000 στρέμματα, ενώ το 2023 να είχαν σπαρθεί 80.000 στρέμματα.

Λόγω της πτώσης της διεθνής τιμής στο βαμβάκι αν ξαναγεννηθεί η καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα μας θα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εργοστάσια στην Σερβία λειτουργούν κανονικά και δίνουν κέρδη 25 - 30 εκατ. ευρώ ετησίως στην τράπεζα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, «ζητάμε να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ, όπως ανέφερε το σχέδιο εξυγίανσης. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, το 2024 θα έπρεπε να καλιεργηθούν 130.000 στρέμματα με τεύτλα στην χώρα μας. Για να υπάρχει όμως καλλιέργεια θα πρέπει να υπάρχει και μεταποίηση.

Αν σκεφτούμε τις τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ θα καταλάβουμε το μέγεθος των χρημάτων που χάνει το κράτος αλλά και οι παραγωγοί.

Επίσης υπάρχει θέμα ευθυνών της διοίκησης για τον πλιάτσικο που έγινε στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου.

Αντί να έχουμε καλλιέργεια και παραγωγή ζάχαρης για να πληρωθούν οι οφειλές της ΕΒΖ, προχωρήσαμε στην εύκολη λύση και πουλήθηκαν εκτάσεις στις Σέρρες και στην Λάρισα και το κτίριο της διοίκησης στην Θεσσαλονίκη».

01/03/2024 04:37 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, στην χώρα λόγω της καθυστέρησης κατανομής και των εισαγωγών βιοντίζελ.

Τα τελευταία χρόνια όταν κάνουν σπορά οι παραγωγοί δεν γνώριζουν την τιμή. Από την πλευρά της η μεταποίηση δεν γνωρίζει τι ποσότητες πρέπει να παράγει για να απορροφηθούν από την αγορά. Ουσιαστικά καταργείται στην πράξη η συμβολαιακή γεωργία.

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, δηλώνει τα εξής: «αβλεψία και σκόπιμες παραλείψεις του ΥΠΕΝ αλλά και του ΥπΑΑΤ σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αγοράς βιοντίζελ οδηγεί σε «μαρασμό» τις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Μοναδικοί ωφελημένοι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και κυρίως ένα από τα διυλιστήρια, οι οποίες συνεχίζουν να εισάγουν βιοντίζελ εις βάρος του βιοντίζελ που προέρχεται από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες.

Προτιμάει το Υπουργείο Ενέργειας να εισάγονται ποσότητες βιοντίζελ, οι οποίες έρχονται ακόμη και από την Κίνα σύμφωνα με την ΕΕ, εις βάρος του βιοντίζελ από ελληνικές ενεργειακές πρώτες ύλες, οι οποίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα ενίσχυαν το αγροτικό εισόδημα; Δυστυχώς τα Υπουργεία αδυνατούν να ακούσουν την αγωνία τόσων χιλιάδων αγροτών, που βλέπουν μία μία τις εναλλακτικές καλλιέργειες να κλείνουν μην έχοντας τι να καλλιεργήσουν πλέον προκειμένω να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα».

Θυμίζουμε πέρυσι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023. Σύμφωνα με την τότε απόφαση για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει σε 140.000 χιλιόλιτρα (ίδια με την προηγούμενη χρονιά).

Στην συνέχεια άρχισαν οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς για τον ηλίανθο. Η αγορά, με εξαίρεση μια εταιρεία που υπόγραψε συμβόλαιο στα 42 λεπτά το κιλό, δίνει τιμές στα 33 με 35 λεπτά το κιλό, που οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος οι εταιρείες στην βόρεια Ελλάδα έδωσαν τις περσινές τιμές στα 40 έως 42 λεπτά.

Για τους παραγωγούς «κόκκινη γραμμή» είναι τα 45 λεπτά το κιλό συμβόλαιο, με μια απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα για να μπορούν να έχουν εισόδημα.

Ακόμη οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών ζητούν με την τροποποίηση της ΚΑΠ να διορθωθεί μια αδικία και να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις οι καλλιέργειες ηλίανθου και ελαιοκράμβης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ως βουλευτής νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα), θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για στήριξη της καλλιέργειας.

29/02/2024 11:22 πμ

Αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων έχουμε στην ΕΕ και παραμένουν στα ύψη οι τιμές της ζάχαρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Δηλαδή έχουμε μια χώρα που έχει αγρότες με γνώση της καλλιέργειας τεύτλων αλλά αδιαφορεί για να γίνουν επενδύσεις και να εκμεταλλευτεί στη διεθνή και εγχώρια ζήτηση.

Το Σάββατο (2/3) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών έξω από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, προκειμένουν να ενημερωθούν για το σχέδιο της εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς για την βιομηχανία ζάχαρης το οποίο δεν υλοποιείται.

Θυμίζουμε ότι τέλη του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς συνέστησε την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο υπενθυμίζεται πως επικυρώθηκε από το δικαστήριο πριν 4 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2019. Από ότι είχε αποφασίσει το δικαστήριο τίποτα δεν έχει γίνει και οι αγρότες της περιοχής ζητούν να ενημερωθούν πως θα μπορούσαν για το θέμα.

Και ενώ η Ελλάδα δεν δείχνει ενδιαφέρον να παράγει ξανά ζάχαρη οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην ΕΕ έφτασε στα 857 ευρώ το τόνος.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι για το 2023/2024 θα ανέλθει σε 15,6 εκατ. τόνους, αυξημένη, κατά 7%, σε σχέση με το 2022/2023 (που ήταν 14,6 εκατ. τόνους) και κοντά στον μέσο όρο της 5ετίας που είναι 15,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων στην ΕΕ (δηλαδή στην Ευρώπη αυξάνουν τα στρέμματα καλλιέργειας αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καλλιέργεια γιατί δεν μπορεί να βρει λύση στην μεταποίηση).

Παρά την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής όμως τα αποθέματα προβλέπεται να μείνουν σε σταθερά επίπεδα λόγω της μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ, κατά 25%, που αναμένεται να έχουμε την φετινή εμπορική περίοδο (εκτίμηση για 1,9 εκατ. τόνους), σε σχέση με το ρεκόρ των 2,5 εκατ. τόνων που έγιναν το 2022/2023.

Επίσης παρά τις αυξημένες τιμές λιανικής η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενά αναμένεται να ανακάμψει και η βιομηχανική χρήση της.

23/02/2024 01:41 μμ

Την ένταξη της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα με επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στέλνει αιτιολογημένο αίτημα ένταξης της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών για τους παρακάτω λόγους:

Η Σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, χρησιμοποιούμενο κυρίως στην κτηνοτροφία. Η άσκηση πετυχημένης κτηνοτροφίας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από σόγια εισαγόμενη από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και λιγότερο από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια στην Ε.Ε. για αυτό το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ καλλιεργείται κυρίως γενετικώς τροποποιημένη Σόγια με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη χώρα μας οι λίγες καλλιεργούμενες εκτάσεις σόγιας προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου με κατεύθυνση στην παραγωγή βιοντίζελ.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση μας από εισαγόμενες ζωοτροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας καθιστά την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας προβληματική λόγω των αυξητικών τάσεων στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εντείνονται σε περιόδους κρίσεων, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την αυτάρκεια της χώρας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σόγιας (>39% σε σύγκριση με αυτήν των εγχώριων ψυχανθών (21%-29%), αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας της σε αμινοξέα καθιστούν την καλλιέργεια αυτή υψηλής σημαντικότητας όχι μόνο για την κτηνοτροφία.

Η ιδιότητα της σόγιας ως ψυχανθές να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και να εμπλουτίζει συγχρόνως το έδαφος με αυτό, την καθιστά μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε αζωτούχο λίπανση και παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική καλλιέργεια σε προγράμματα αμειψισποράς ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σε σχέση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητες που αυτή επιβάλλει (ΚΓΠΚ 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη»). Παράλληλα συντελεί και στον στόχο μείωσης των λιπασμάτων στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή του Παραρτήματος μας, με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής Σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την Μηδική, τον Βίκο κλπ.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή αιτιολογώντας την παροχή της συγκεκριμένης ενίσχυσης με τα παρακάτω:

«Η αύξηση των εκτάσεων με πρωτεϊνούχα φυτά αποτελεί εθνική επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους (μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ζωοτροφών από τρίτες χώρες).

Πρόκειται για συνδεδεμένες ενισχύσεις σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας (economic sustainability), όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (environmental sustainability) των εκμεταλλεύσεων που τις καλλιεργούν. Οι καλλιέργειες αυτές είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους.

Οι πρωτεϊνούχες αυτές καλλιέργειες προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλοντας έτσι και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας, με μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, με μείωση της εξάρτησης της διατροφής των ζώων από εισαγόμενες – από τρίτες χώρες – πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, βελτίωση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων (economic sustainability) και συνακόλουθα στην παραμονή κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο (social sustainability).

Τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές καλλιέργειες, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους».

Όμως στα Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή του Σ.Σ. Κ.Α.Π. 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον Βικό, το Λούπινο, το Ρόβη, το κτηνοτροφικό Μπιζέλι, Λαθούρι, Ρεβύθι και Κουκί. Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται έχει αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η Κτηνοτροφική Σόγια.

Στον πίνακα θα δείτε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην χώρα μας ανάλογα την χρήση (πατήστε εδώ)