Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με... τσιμπημένες τιμές παραγωγού οι πρώτες συμβάσεις για καλλιέργεια σκληρού σίτου

08/11/2021 11:25 πμ
Οι περισσότεροι παραγωγοί αλλά και Συνεταιρισμοί προτιμούν να μη δεσμευτούν από τώρα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Οι περισσότεροι παραγωγοί αλλά και Συνεταιρισμοί προτιμούν να μη δεσμευτούν από τώρα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Άρχισαν να συνάπτονται οι πρώτες συμβάσεις για καλλιέργεια σκληρού σίτου. Οι τιμές που προβλέπουν οι πρώτες συμβάσεις που προσφέρονται στους παραγωγούς είναι στα 25-26 λεπτά το κιλό.

Σε συμβάσεις καλλιέργειας σκληρού σίτου με τους παραγωγούς της περιοχής μετά από συμφωνία με την εταιρεία Σόγια Ελλάς προχωρά ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως, στο Κιλκίς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού κ. Λευτέρης Δουλκερίδης η τιμή που αναγράφεται στα συμβόλαια είναι 25 λεπτά. Πέρσι, η αντίστοιχη τιμή ήταν 21 λεπτά, όμως οι παραγωγοί έλαβαν τελικώς 26 λεπτά. Αυτό μπορεί να γίνει και φέτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι μέσω του Συνεταιρισμού εντάχθηκαν στη συμβολαιακή καλλιέργεια 8.000 στρέμματα με σκληρό σίτο, όμως φέτος πιθανότατα θα σπαρούν αρκετά λιγότερα, γύρω στα 5.000 - 6.000 στρέμματα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αγρότες της περιοχής, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα κόστη καλλιέργειας. Σ’ αυτό έχει συμβάλλει και η περσινή κακή χρονιά, οπότε οι αποδόσεις ήταν μειωμένες από πρόπερσι κατά 30-40% περίπου. Όπως μας εξήγησε ο κ. Δουλκερίδης γενικότερα στην περιοχή και όχι μόνο όσον αφορά στις συμβάσεις για καλλιέργεια σκληρού σίτου, παίζουν τα 25 λεπτά. Σημειωτέον ότι για σιτάρι με υψηλή πρωτεΐνη 14% υπάρχει και μπόνος 1 λεπτό στην τιμή από τον Συνεταιρισμό.

Στην Ορεστιάδα τώρα, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Λάμπης Κουμπρίδης, έχουν γίνει προτάσεις για υπογραφή συμβάσεων στον ΑΣ με τιμές έως 25 λεπτά το κιλό για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάνει κάτι ο ΑΣ με συμβόλαια στο σκληρό σιτάρι θα είναι για περιορισμένα στρέμματα και για τιμές από 28 λεπτά και πάνω. Ο κ. Κουμπρίδης και γενικά ο ΑΣ Ορεστιάδας είναι της άποψης ότι δεν πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από τώρα με την τιμή στα 25 λεπτά, αφού υπάρχει και η περίπτωση οι τιμές να πάνε όπως φέτος.

Σε συμβάσεις με τους παραγωγούς προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες μας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας, κάτι που μας επιβεβαίωσε και γεωπόνος του Συνεταιρισμού.

Τέλος στις Σέρρες, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος από την περιοχή της Νιγρίτας, δεν γίνονται συμβάσεις για την καλλιέργεια.

Σχετικά άρθρα
09/06/2023 10:02 πμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» με γνώμονα πάντα το συμφέρον του παραγωγού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν οι παραλαβές κριθαριών και σίτου για την χρόνια 2023. 

Οι παραλαβές γίνονται με ανοιχτή τιμή και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι τιμές. 

Όσον αφορά το σιτάρι, παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως 30 Νοεμβρίου 2023. 

Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται και για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με το γεωτεχνικό τμήμα του συνεταιρισμού στο Μικρό Ευύδριο των Φαρσάλων και στα τηλέφωνα 2491071098.

Ο υπεύθυνος σιτηρών - δημητριακών του συνεταιρισμού ο κ. Ευάγγελος Κατσαούνης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι ποσότητες στο κριθάρι είναι καλές λόγω των καλών απόδοσεων. Η τιμή που έχουμε κλείσει με ζυθοποιία είναι φέτος στα 24 λεπτά. Η τιμή για ζωοτροφές είναι ακόμη ανοικτή.

Για το σκληρό σιτάρι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι συγκομιδές αν βέβαια βοηθήσει και ο καιρός. Ο συνεταιρισμός έχει υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία ζυμαρικών Melissa για συγκεκριμένες ποσότητες. Οι τιμές θα εξαρτηθούν από τις ποιότητες που ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποια επίπεδα θα είναι. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος το κόστος καλλιέργειας είναι σε υψηλά επίπεδα και οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν τιμή που θα τους δώσεις ένα εισόδημα. Δεν πρέπει να απαξιωθεί η καλλιέργεια». 

Τελευταία νέα
08/06/2023 09:58 πμ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, ενημερώνει τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ότι ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού εσοδείας 2023. 

Για την δυνατότητα της κλειστής τιμής θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τσαγγάρης, υπεύθυνος του συνεταιρισμού, «τα συμβόλαια με ζυθοποιία είναι φέτος στα 24 λεπτά. Για το κριθάρι που πάει για ζωοτροφή ακόμη δεν έχουμε ανακοινώσει τιμή.
Πάντως έχει ξεκινήσει με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή κριθαριού και η εικόνα δείχνει ότι έχουμε καλές αποδόσεις παρά τα προβλήματα με τις βροχές». 
 

06/06/2023 12:51 μμ

Μετά από μια δύσκολη αναμονή, λόγω των βροχών, ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες οι πρώτες συγκομιδές κριθαριού. Όσα έχουν πέσει λόγω καιρού έχουν μειωμένες αποδόσεις, τα υπόλοιπα κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. 

Με το κόστος να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα φέτος όλοι κοιτούν τις τιμές. Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η πορεία των φετινών τιμών στις ζωοτροφές θα φέρει κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές στο γάλα. Όπως φαίνεται θα είναι μια χρονιά για γερά νεύρα και χρειάζεται υπομονή από την πλευρά των παραγωγών.

Ο κ. Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος αγρότης από την περιοχή της Βισαλτίας Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε καθυστέρηση στην συγκομιδή λόγω των βροχών. Από τις 10 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή. Φέτος είναι μια χρονιά με καλές αποδόσεις. Όλοι ελπίζουν στην καλή ποσοτικά παραγωγή. Για την ζυθοποιία τα συμβόλαια είναι φέτος στα 24 λεπτά. Για ζωοτροφές θα παίξουν ρόλο οι εισαγωγές από Βουλγαρία, που όμως είναι πιο όψιμοι από εμάς. Τα τελευταία χρόνια στην βόρεια Ελλάδα οι Βούλγαροι κάνουν απευθείας πωλήσεις σε μεγάλους κτηνοτρόφους. Πάντως πανελλαδικά ακόμη οι έμποροι στην χώρα μας δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και στα αλώνια ζητούν την παραγωγή με ανοικτές τιμές». 

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τη Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή κριθαριού στην περιοχή. Οι αποδόσεις φέτος είναι σε καλά επίπεδα και τα «καλά» χωράφια δίνουν μέχρι 500 κιλά. Για το κριθάρι που πάει σε βυνοποίηση οι εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια για 24 λεπτά. Επίσημα οι έμποροι δεν αναφέρουν μέχρι στιγμής τιμές για κριθάρια που πάνε για ζωοτροφή. Εκτιμώ ότι τα καλής ποιότητας κριθάρια δεν θα πέσουν φέτος κάτω από 20 λεπτά το κιλό».   

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλας, παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή για τα κριθάρια. Οι περισσότεροι δίνουν με ανοικτή τιμή και αν ζητήσουν τιμή οι έμποροι τους δίνουν στα 15 λεπτά. Οι αποδόσεις πάντως είναι σε χαμηλά επίπεδα στα 570 κιλά».

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την Λιβαδειά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μπήκαν, από την Κυριακή (5/6), οι μηχανές στα χωράφια και ξεκίνησε η συγκομιδή κριθαριού. Οι τιμές που λένε οι έμποροι για ζωοτροφή είναι στα 17 - 18 λεπτά το κιλό».

31/05/2023 01:42 μμ

Την περυσινή χασούρα θέλουν να βγάλουν φέτος κάποιοι έμποροι στις πλάτες των παραγωγών σιτηρών και θέλουν να ρίξουν τις τιμές ακόμη και κάτω του κόστους.

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΥπΑΑΤ «σφύριζε» αδιάφορα όταν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης «κέρδισαν» ενίσχυση από την Κομισιόν, 150 εκατ. ευρώ, για τους παραγωγούς σιτηρών επειδή «αποθήκευσαν και δεν πούλησαν» στις περυσινές υψηλές τιμές και τους έμειναν στις αποθήκες τα αποθέματα. Στον ΑγροΤύπο είχαμε προσπαθήσει να ξυπνήσουμε το ΥπΑΑΤ αλλά εκείνοι υπέγραφαν επιστολές και δεν έβλεπαν το πρόβλημα.

Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η τιμή Fob για δεύτερη ποιότητα σκληρό σιτάρι είναι στα 34 λεπτά το κιλό. Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα αλώνια αν βοηθήσει και ο καιρός. Φέτος αναμένουμε καλές αποδόσεις και ποσότητα. Ωστόσο η καλλιέργεια συνεχίζει να έχει και φέτος υψηλό κόστος. Οι παραγωγοί με τις καλλιεργητικές φροντίδες που έκαναν θα μπουν μέσα αν πουλήσουν κάτω από 30 λεπτά. Θυμίζουμε πέρυσι οι τιμές παραγωγού στα αλώνια κυμάνθηκαν από 48 έως 50 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι διεθνείς τιμές αυτή την περίοδο για τον παραγωγό στο σκληρό σιτάρι κυμαίνονται από 26 έως 30 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποιότητα. Με αυτές περίπου τις τιμές εκτιμώ φέτος ότι θα πάμε στα αλώνια. Το κόστος φέτος για τον παραγωγό σκληρού παραμένει πολύ υψηλό (λίπανση, καύσιμα κ.α.). Αν οι έμποροι δώσουν 25 λεπτά για το σκληρό στα αλώνια θα σημάνει ότι θα μπουν μέσα οι παραγωγοί και θα κάνουν κακό στην καλλιέργεια».

Ο κ. Τάσος Ευθυμιόπουλος, παραγωγός σιτηρών από την περιοχή του Δομοκού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από 15 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ο αλωνισμός του σκληρού σιταριού στην περιοχή. Το κόστος φέτος κυμαίνεται από 95 έως 110 ευρώ το στρέμμα. Ακόμη δεν γνωρίζω τις αποδόσεις που θα έχω στα αλώνια. Είχα 15 ευρώ για καλλιεργητικά έξοδα. Στα 5 ευρώ είναι η σπορά (για όσους δεν έχουν μηχανή). Ο πιστοποιημένος σπόρος είναι στα 25 ευρώ και ο μη πιστοποιημένος στα 12,5 ευρώ. Φέτος οι παραγωγοί έβαλαν 50 - 60 κιλά λίπασμα (με τιμή αγοράς στα 800 ευρώ τον τόνο). Για φυτοπροστασία (μυκητοκτόνα - ζιζανιοκτόνα) πλήρωσε 15 - 20 ευρώ το στρέμμα. Έχουμε και το κόστος για τα αλώνια 12 - 15 ευρώ. Άρα κατώτερη τιμή για τον παραγωγό ώστε να έχει εισόδημα είναι τα 35 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος στα Νέα Σίλατα της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχω 1.000 πρόβατα και καλλιεργώ σκληρό σιτάρι περίπου 1.200 στρέμματα. Κάποιοι θέλουν να βγάλουν την περσινή χασούρα που έδωσαν υψηλές τιμές στο σκληρό στα αλώνια. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει και το κόστος καλλιέργειας και θα πρέπει ο παραγωγός να βγάλει εισόδημα. Ακόμη το σκληρό δεν έχει πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις και ελπίζουμε να σταματήσουν για να μπορέσουμε να μπούμε στα αλώνια τις επόμενες ημέρες. Για το χωράφι που έχει απόδοση 400 κιλά το στρέμμα θα πρέπει να βγάλω 120 - 130 ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή μια τιμή παραγωγού γύρω στα 32 λεπτά το κιλό. Κάτω από αυτά τα επίπεδα δεν θα έχει εισόδημα ο παραγωγός. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι έμποροι. Όσο για τους μεταποιητές το μόνο που κοιτούν είναι να ρίξουν την τιμή στο παραγωγό. Άν έπεφτε η τιμή στο ράφι (τυρί, ψωμί, ζυμαρικά) τότε θα συμφωνούσα γιατί και εγώ είναι καταναλωτής. Όμως αυτοί θέλουν τα κέρδη τους να αυξάνουν και έτσι οι καταλανωτές συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα στην χώρα μας. Το μόνο που κοιτούν είναι να ζημιώσουν τους παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους».    

31/05/2023 10:31 πμ

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε Κανονισμό με τον οποίο ανανεώνεται η αναστολή του συνόλου των τελωνειακών δασμών, ποσοστώσεων και μέτρων εμπορικής άμυνας, για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2024.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την ΕΕ, θα βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να διατηρήσει τη σταθερότητα των εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ και η οικονομία της να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Ο κανονισμός θα ισχύσει για ένα έτος και αφορά τα εξής:

  • όλους τους εκκρεμείς τελωνειακούς δασμούς βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για τη θέσπιση σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA). Οι δασμού αυτοί αφορούν δύο κατηγορίες προϊόντων: τα οπωροκηπευτικά που υπόκεινται σε σύστημα τιμών εισόδου και τα γεωργικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις
  • την είσπραξη δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω κανονισμού
  • την εφαρμογή των κοινών κανόνων για τις εισαγωγές (διασφαλίσεις) όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων Ουκρανίας
30/05/2023 09:58 πμ

Οι μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί στήνουν εξαγωγική εταιρεία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στα πλαίσια της εκδήλωσης Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης.

Μάλιστα όπως είχαμε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έχουν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια των συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Ernst & Young (έδρα στο Μαρούσι), η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνοοικονομικής και νομικής υποστήριξης, σχετικά με τη σύσταση της ανωτέρω εξαγωγικής εταιρείας.

Η Ernst & Young θα προχωρήσει σε:

  • Χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και στη μελέτη αντίστοιχων εμπορικών εταιρειών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Η.Π.Α. κ.α.
  • Ανάλυση του μοντέλου των εν λόγω εταιρειών.
  • Έρευνα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.
  • Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με επιλεγμένα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών.
  • Ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης (25/05) στα γραφεία της οργάνωσης με στελέχη της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και καθορίστηκαν με λεπτομέρεια οι βασικοί άξονες της μελέτης, ορίστηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της και παρουσιάστηκε η ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει το ανωτέρω έργο.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος. 

29/05/2023 11:53 πμ

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».

Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής». 

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια». 

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά. 

Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα». 

Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.

26/05/2023 02:15 μμ

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.

Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.

Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.  

Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ). 

Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. 

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

25/05/2023 10:22 πμ

Αύξηση της παραγωγής των σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών (μπιζέλια, κουκιά κ.α.) για το 2023, παρά την ξηρασία, προβλέπουν οι Copa και Cogeca.

Οι ειδικοί και οι ομάδες εργασίες των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΕ προβλέπουν γενική αύξηση της παραγωγής δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών της ΕΕ το 2023, παρά την αναμενόμενη σοβαρή μείωση της παραγωγής στην Ισπανία (δικαιώνοντας σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Copa και Cogeca, η φετινή παραγωγή δημητριακών της ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 277 εκατομμύρια τόνους (+4,6% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2022). Παρόμοια αύξηση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (34,1 εκατ. τόνοι, +8,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,9 εκατ. τόνοι, +5%).

Παρά τη μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας το 2023 (-3,8%), οι αναμενόμενες υψηλές στρεμματικές αποδόσεις για τα δημητριακά αναμένεται να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του 2022. Αυτή η τάση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες αποδόσεις που αναμένονται για τον αραβόσιτο με παραγωγή που θα πρέπει να φτάσει τους 62 εκατ. τόνους (+21,7% σε σύγκριση με το 2022). Η

Αντίθετα το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι αναμένεται να σημειώσουν πτώση παραγωγής κατά -2,3% και -7,1% αντίστοιχα, ενώ το μαλακό σιτάρι αναμένεται να αυξηθεί στους 128 εκατομμύρια τόνους (+2,8%).

Η Ισπανία θα πληγεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη ξηρασία, με τη συνολική παραγωγή σιτηρών να μειώνεται κατά σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνους. 

Συνολικά, η συγκομιδή σιτηρών του 2023 στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη από αυτή του 2022, αλλά θα εξακολουθεί να είναι λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο παραγωγής σιτηρών των τελευταίων 5 ετών.

24/05/2023 03:07 μμ

Η ποσότητα φέτος αναμένεται να αντισταθμίσει την μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, τιμή των σιτηρών στα αλώνια.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια καλή φέτος παραγωγή σιτηρών σε Ευρώπη (με εξαίρεση της Ισπανία) και Καναδά. Υπάρχει όμως πρόβλημα με τα περσινά αποθέματα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (οι οποίες όμως κατάφεραν να πάρουν ενισχύσεις από την ΕΕ).

Η σπορά σιτηρών στον Καναδά καθυστέρησε λόγω της ξηρασίας αλλά στην συνέχεια ήρθαν βροχοπτώσεις και ξεκίνησαν. Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά, δημοσίευσε τις προθέσεις σποράς των Καναδών αγροτών και κάνει λόγο για 9 εκατ. εκτάρια, μια αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 2022. Στο σκληρό σιτάρι οι εκτάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 2,5 εκατ. εκτάρια (αύξηση 1% σε σχέση με το 2022).

Στο μεταξύ, στις 5 Μαΐου, έγινε ο τελευταίος διαγωνισµός αγοράς σκληρού της Τυνησίας που έκλεισε με τιμή στα 385 δολάρια ο τόνος (παράδοση στο λιμάνι).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γνώστης της διεθνούς αγοράς και υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, «στη δυτική Ευρώπη (με εξαίρεση την Ισπανία) οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την καλλιέργεια σιτηρών. 

Εκτιμώ ότι ποσοτικά θα έχουμε καλές σοδειές στις κυριότερες χώρες παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ. Η Ισπανία έχει πρόβλημα με την ξηρασία αλλά αποτελεί καταναλωτή και όχι εξαγωγέα σιτηρών.

Στον Καναδά οι σπορές, που γίνονται αυτή την εποχή, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν λόγω ξηρασίας αλλά τώρα εξελίσσονται με καλούς ρυθμούς. 

Στην χώρα μας οι βροχές δίνουν καλά ποσοτικά μεγέθη στη νέα σοδειά. Για την ποιότητα είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις.

Στην ανατολική Ευρώπη οι παραγωγοί έχουν περσινά αποθέματα γιατί δεν πούλησαν αν και οι τιμές ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μόνο στη Βουλγαρία και την Ρουμανία στις αποθήκες υπάρχουν 4 εκατ. τόνοι σιτηρών. Αυτές οι ποσότητες αναμένεται να βγουν στην αγορά με τον αλωνισμό. Σε συνδιασμό με τις καλές ποσοτικά παραγωγές που αναμένουμε στην Ευρώπη θα φέρουν μια αύξηση της ποσότητας.

Τα αλώνια θα έπρεπε να ξεκινούσαν σε περίπου 10 ημέρες αλλά λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων θα καθυστερήσουν. 

Η λογική λέει ότι όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες θα υπάρξει «πίεση» των τιμών. Όπως φαίνεται οι κτηνοτρόφοι θα καταφέρουν να αγοράσουν σε μειωμένες σε σχέση με πέρσι τιμές τις ζωοτροφές. Από την άλλη οι παραγωγοί σιτηρών φέτος με τα πολλά κιλά θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την μείωση της τιμής στο χωράφι».

24/05/2023 09:57 πμ

Η κατάσταση των αγορών αγροτικών προϊόντων, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι το βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, στις 30 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί της ΕΕ είναι χωρισμένοι στα δύο για τα ουκρανικά σιτηρά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 η ΕΕ κατήργησε τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και η κατάργηση θα ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο. 

Στα μέσα Απριλίου η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία καθώς η συσσώρευσή τους προκάλεσε την πτώση των τιμών στις τοπικές αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στα τέλη Απριλίου σε μια συμφωνία με αυτές τις τέσσερις χώρες και τη Ρουμανία, που προβλέπει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διάθεση του ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στην εγχώρια αγορά τους, υπό τον όρο ότι δεν θα απαγορεύουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό όμως άνοιξε τις πόρτες για να μπουν τα ουκρανικά αγροτικών προϊόντα (σιτηρά, ηλιόσπορο κ.α.) στις άλλες χώρες της ΕΕ. 

Οι υπουργοί Γεωργίας 12 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που δεν αντίδρασε κατά της Βουλγαρίας και Ρουμανίας νομίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν), η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τους περιορισμούς που επέβαλαν πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου με τις Βρυξέλλες. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών στην χώρα μας. Τώρα με τη νέα διαδικασία μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά την εποχή του αλωνισμού.

Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών θα είναι η ξηρασία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων ξηρασιών στη νότια Ευρώπη και θα ζητήσει από την Επιτροπή να συμφωνήσει με τη χρήση των εργαλείων που διατίθενται στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επίσης η κροατική αντιπροσωπία θα κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων.

22/05/2023 11:36 πμ

Στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας εκτείνονται οι καλλιέργειες του Ηλία Σμυρλή, ενός αρχικά μικρού παραγωγού που σήμερα παράγει, συσκευάζει, εμπορεύεται και διακινεί ένα πλήθος αγροτικών προϊόντων. Ο ανωτέρω έχοντας ως οδηγό την αγάπη του για την καλλιέργεια της γης έκανε τα πρώτα του βήματα στον τομέα της παραγωγής πριν 25 χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων και την εμπειρία που απέκτησε, το 2010 αποφάσισε να εισέλθει στο χονδρεμπόριο, ξεκινώντας επίσημα την εμπορική του δραστηριότητα. Μέχρι εκείνη την στιγμή ο κος Σμυρλής καλλιεργούσε σε μικρή κλίμακα αγροτικά προϊόντα, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την προώθησή τους.

Ποικιλομορφία στην καλλιέργεια

Στα 150 στρέμματα γης που διαθέτει καλλιεργεί μια πληθώρα λαχανικών και μυρωδικών, όπως μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, κρεμμυδάκι χλωρό, μαρούλια, λόλες, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, καρότα, σπανάκια, παντζάρια και κολοκύθια. Αναμφίβολα η παραγωγή του διακρίνεται για την ποικιλομορφία της, με τον ίδιο να στηρίζει, ότι πέρα από τις διαφορετικές καλλιεργητικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ορισμένα λαχανικά σπέρνονται απευθείας στο χωράφι, ενώ άλλα προετοιμάζονται στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπορείου, «το να δουλεύεις με μεγάλη ποικιλία προϊόντων ο καιρός μπορεί κάπου να σταθεί σύμμαχος και κάπου εχθρός».
Η προετοιμασία και η βελτίωση του εδάφους αποτελεί το πρώτο βήμα για μία αποδοτική καλλιέργεια. Παράλληλα, η χρονική περίοδος της σποράς και της φύτευσης των λαχανικών διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους, με τον ίδιο, παράλληλα, να σημειώνει, ότι «το κάθε χωράφι είναι ξεχωριστό, η κάθε περίοδος ξεχωριστή, όπως και ο ανάλογος σπόρος στην κάθε εποχή». Οι καλλιέργειες λαχανικών, όπως ο ίδιος εξηγεί, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες με βάση την εποχή που καλλιεργούνται, ήτοι τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης και τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης. Η φύτευση των λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης, τα οποία ονομάζονται και χειμερινά λαχανικά, ξεκινά την περίοδο του φθινοπώρου, με την συγκομιδή τους να πραγματοποιείται μέσα στον χειμώνα, όπως για παράδειγμα η καλλιέργεια του λάχανου, του κουνουπιδιού και του μπρόκολου. Στον αντίποδα βρίσκονται τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης ή αλλιώς καλοκαιρινά λαχανικά, όπου η φύτευσή τους πραγματοποιείται την περίοδο της άνοιξης και η συγκομιδή τους κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.

Ηλίας Σμυρλής: από την παραγωγή στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

Παραγωγός και Έμπορος μαζί

Όπως ο ίδιος εξηγεί στόχος του είναι να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερους κωδικούς λαχανικών ώστε να μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο εύρος ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, για την κάλυψη των αναγκών των πελατών, ακόμη και για εξεζητημένα αγροτικά προϊόντα, έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της χώρας. Για περισσότερο από μια δεκαετία διατηρούσε πάγκο στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ωστόσο, έχει σταματήσει, προμηθεύοντας μόνο άλλους εμπόρους της λαϊκής αγοράς. Την διανομή των άνω προϊόντων την αναλαμβάνει ο ίδιος, ενώ παράλληλα στα πλαίσια μιας σταθερής και αδιάκοπτης συνεργασίας διανέμει και προϊόντα άλλων παραγωγών.
Θίγοντας το θέμα των μεσαζόντων ο Ηλίας Σμυρλής ανέφερε, ότι «οι έμποροι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, που ένας παραγωγός δεν έχει τον χρόνο και πολλές φορές τη γνώση για να την υλοποιήσει». Ειδικότερα, ανέφερε ότι ένας παραγωγός, ο οποίος, μάλιστα, επιθυμεί να διακινήσει μεγάλες ποσότητες προϊόντων, που δεν γνωρίζει τη δουλειά που προαπαιτείται να κάνει ένας μεσάζοντας «κινδυνεύει» να μείνει πίσω στην παραγωγή του. Ο έμπορος, επίσης, όχι μόνο είναι εξοπλισμένος με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως είναι τα ψυγεία και τα φορτηγά, αλλά έχει και την απαραίτητη  γνώση και χρόνο, ώστε, ακόμα και από την επιλογή των τελάρων και την τοποθέτηση των προϊόντων μέσα σε αυτά, να μπορεί «να υποστηρίξει σωστά ένα αγροτικό προϊόν και να προσελκύσει το μάτι του καταναλωτή».
«Το κέρδος ενός παραγωγού εξαρτάται από την ποσότητα και τα σωστά προϊόντα που θα βγάλει», πρόσθεσε ο πολυπράγμων Ηλίας Σμυρλής, ενώ τόνισε, ότι  η σωστή συνεργασία ενός παραγωγού με έναν ικανό μεσάζοντα μόνο κέρδος μπορεί να επιφέρει στον πρώτο.

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση του κ. Σμυρλή αναμφίβολα καταγράφει μια ανοδική πορεία, καθώς από μικρός παραγωγός, που υπήρξε κατά το ξεκίνημα του, σήμερα πέρα του γεγονότος, ότι χαρακτηρίζεται ως ένας παραγωγός μεγάλης κλίμακας, δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα της συσκευασίας, αποθήκευσης, καθώς και διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Ιδίως, όσο αφορά την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως ο ίδιος αναφέρει, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο διανομής τόσο σε επίπεδο του νομού Μεσσηνίας όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης, όπως κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, οπωροπωλεία, σουπερμάρκετ, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης του, σε έναν χώρο 12.000. τμ περιλαμβάνονται ψυκτικοί χώροι για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Παράλληλα, διαθέτει και έναν στόλο από σύγχρονα φορτηγά – ψυγεία, με τα οποία πραγματοποιείται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Ηλίας Σμυρλής: από την παραγωγή στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

Συνεργασία με τον Όμιλο Σκλαβενίτη

Τα προϊόντα του Ηλία Σμυρλή σε τοπικό επίπεδο μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στα μανάβικα της πόλης της Καλαμάτας αλλά και του νομού της Μεσσηνίας γενικότερα. Πέρα, ωστόσο, από τα όρια της μεσσηνιακής γης, ο κός Σμυρλής έχει εξασφαλίσει μια αξιοσημείωτη συνεργασία μεταξύ άλλων και με τα σουπερμάρκετ του ομίλου Σκλαβενίτη. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας οφείλεται στην εμπιστοσύνη που είχε για την ποιότητα των προϊόντων του ως παραγωγός αλλά και στο θάρρος που επέδειξε ως έμπορος, με τον ίδιο να περιγράφει τα ακόλουθα: «Όταν αισθάνθηκα έτοιμος, έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς και έχοντας αποκτήσει εμπειρία, κυριολεκτικά χτύπησα την πόρτα στα κεντρικά του ομίλου Σκλαβενίτη και τους εξήγησα, ότι το ήπιο κλίμα της Μεσσηνίας σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε τους χειμερινούς μήνες και να παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα. Κάπως έτσι έγινε η αρχή.»
Φυσικά, απαιτήθηκε να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των προϊόντων του αναφορικά με την ποιότητα, την ποσότητα και την συνέπεια. Η προμήθεια πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα στα κεντρικά, ενώ τα τοπικά καταστήματα ανατροφοδοτούνται καθημερινά, ανάλογα με τον κωδικό που χρειάζεται ανανέωση. Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημειώνει η ανατροφοδότηση πραγματοποιείται από τον ίδιο με δικά του φορτηγά ψυγεία, με την καθημερινή του απασχόληση να αγγίζει τις 15 ώρες, καθώς «είναι απαραίτητο να επιβλέπω και την λεπτομέρεια για την κάθε δουλειά που γίνεται». Η σταθερή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον άνω όμιλο αποδεικνύει, όπως ο ίδιος αναφέρει, την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις καλλιέργειες του, αλλά και στον ίδιο αναφορικά με τα προϊόντα που επιλέγει από άλλους παραγωγούς.
Στην ερώτηση για το μυστικό της επιτυχημένης και ανοδικής του πορείας ο κος Σμυρλής απαντά, ότι η εμπειρία είναι αναμφίβολα αυτή που έθεσε τα γερά θεμέλια της επιχείρησης του, αφού οι θεωρητικές του γνώσεις, ιδίως κατά το ξεκίνημα του, περιορίζονταν στις βασικές. «Να μην περιμένουν βοήθεια από κανέναν», προτρέπει ο κος Σμυρλής τους νέους παραγωγούς, καθώς και «να βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες και να τολμούν».

16/05/2023 12:11 μμ

Η φετινή συγκομιδή σιτηρών στην Τυνησία δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο της περσινής παραγωγής.

Η Ένωση Γεωργίας και Αλιείας της Τυνησίας (UTAP) αναφέρει ότι η ξηρασία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια την επόμενη σεζόν. 

Φέτος, η Τυνησία βιώνει μια από τις πιο σκληρές περιόδους ξηρασίας, η οποία προκάλεσε ζημιές σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων σιτηρών που σπάρθηκαν στην αρχή της σεζόν. Η έλλειψη βροχόπτωσης φέτος δεν βοήθησε να ολοκληρωθεί η βλάστηση των σιτηρών, με τις περισσότερες περιοχές από τα περίπου 8.000.000 στρέμματα καλλιέργειας της χώρας να έχουν πληγεί από την ξηρασία.

Οι σιτηροπαραγωγικές περιοχές του βορρά είναι οι κύριοι προμηθευτές ζωοτροφών της χώρας. Η ζημιά που θα προκληθεί στις εκμεταλλεύσεις σιτηρών θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ζωοτροφών. Η μειωμένη παραγωγή θα φέρει άνοδο στις τιμές τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή γάλακτος.

Φέτος η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών για να εξασφαλίσει την προμήθεια βασικών προϊόντων. Οι σοδειές της περσινής παραγωγής ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια quintal (10 quintal = 1 κιλό) και αφορούσαν κυρίως σκληρό σιτάρι. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη, κατά 70%, σε σχέση με την περσινή.

Η Τυνησία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον εφοδιασμό σιτηρών, αφού πέρυσι έκανε εισαγωγή το 60% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι και το 66% των αναγκών της σε κριθάρι από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία. Ο πόλεμος δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές σιτηρών αυτών των δύο χωρών.

08/05/2023 04:49 μμ

Με μια καλή πορεία κλίνει φέτος η εμπορική περίοδο για τις μεσόσπερμες ποικιλίες στο ρύζι, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι σπορές.

Αντιθέτως τα μακρύσπερμα ρύζια (Bonnet) έχουν πρόβλημα και αυτό αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των φετινών στρεμμάτων καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να στρέφονται στο βαμβάκι και το καλαμπόκι.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γκατζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α' Χαλάστρας και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ), «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό ρύζι από την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων. Οι συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις μειωμένες παραγωγές, ευνόησαν το ελληνικό ρύζι.

Η εμπορική πορεία στα Ronaldo και Carolina ήταν πολύ καλή την τρέχουσα περίοδο 2022-2023. Οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται για τα Ronaldo στα 540 ευρώ ο τόνος και για τα Carolina στα 700 ευρώ ο τόνος. Ήδη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις για τα Carolina (95% της παραγωγής) και πολύ καλά πάνε εμπορικά και τα Ronaldo (85% της παραγωγής).

Αντίθετα στα μακρύσπερμα η αγορά φαίνεται να είναι παγωμένη. Πολύ λίγες είναι οι εμπορικές πράξεις στα Bonnet με την τιμή τους να κυμαίνεται στα 440 ευρώ ο τόνος, ενώ έχει πωληθεί μέχρι σήμερα περίπου το 60% της παραγωγής τους.

Μπορεί η τιμή για τον παραγωγό να έχει αυξηθεί κατά 30 με 40%, όμως έχει αυξηθεί και το κόστος παραγωγής. Η συνάρτηση της τιμής με το κόστος παραγωγής είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα 2 τελευταία χρόνια. 

Απογοήτευση όμως υπάρχει για τα μακρύσπερμα ρύζια. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στο ρύζι κατά 10 - 15 χιλιάδες στρέμματα. Οι παραγωγοί στρέφονται στις καλλιέργειες του βαμβακιού και του καλαμποκιού.

Γενικά θεωρώ ότι το 2022 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για την καλλιέργεια του ρυζιού. Οι σπορές θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Το ελληνικό ρύζι, το οποίο είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, διατηρεί δυναμική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, κατατάσσοντας την χώρας μας από τις κορυφαίες σε παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

05/05/2023 09:32 πμ

Κονδύλι 100 εκατ. ευρώ μοιράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες πέντε χωρών της ανατολικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια στήριξης του εισοδήματος λόγω των προβλημάτων από τις αδασμολόγητες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Είναι το δεύτερο πακέτο στήριξης, αφού η ΕΕ ενέκρινε πριν ένα μήνα το πρώτο πακέτο ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες των χωρών αυτών. Η ενίσχυση δίνεται μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι κυβερνήσεις των κρατών και μετά τα μέτρα που πήραν κατά των εξαγωγών από την Ουκρανία.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, στις 28 Απριλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το μέτρο στήριξης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, στους αγρότες αυτών των χωρών. 

Το ποσό προέρχεται από το αποθεματικό του 2023, θα κατευθυνθεί στους αγρότες που παράγουν δημητριακά και ελαιούχους σπόρους σε αυτά τα πέντε κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στήριξη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία να αντισταθμίσουν εν μέρει τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εισαγωγές αυτών των αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία. 

Παράλληλα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν δεσμευτεί να άρουν τα μονομερή μέτρα τους για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, την ελαιοκράμβη και τον ηλιόσπορο και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα προέρχονται από την Ουκρανία.

Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 9,77 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 15,93 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 39,33 εκατ. ευρώ στην Πολωνία, 29,73 ευρώ στη Ρουμανία και 5,24 ευρώ στη Σλοβακία. 

Οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή την ενίσχυση της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους που θα ανέρχονται σε συνολική οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων ευρώ για τους πληγέντες αγρότες. 

Η κατανομή λαμβάνει υπόψη το βάρος κάθε ενδιαφερόμενης χώρας στον γεωργικό τομέα της Ένωσης, με βάση το ποσό των άμεσων πληρωμών της ΚΑΠ, καθώς και τη σχετική αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων σε αυτά τα κράτη μέλη.

Εάν το μέτρο εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ η Επιτροπή θα δεσμεύσει τα κονδύλια. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορούν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Οι αρχές των πέντε κρατών μελών θα διανείμουν την ενίσχυση στους γεωργούς που καλλιεργούν σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ζημιά τους και διασφαλίζοντας ότι αυτοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης. 

Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Οι πέντε χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου.

04/05/2023 11:12 πμ

Η Κομισιόν πρότεινε την ανανέωση και την επέκταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων για τις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ακόμη έτος.

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πολύ δύσκολο να την αρνηθούν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η αναστολή των δασμών στα μολδαβικά αγροτικά προϊόντα είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά οι εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 1,8 δισ. ευρώ το 2021 στα 2,6 δισ. ευρώ το 2022 (σχεδόν διπλασιασμός της αξίας τους).

Επίσης η απόφαση αυτή σημαίνει ότι στην πράξη ότι θα ελευθερωθούν πλέον πλήρως οι εξαγωγές επτά γεωργικών προϊόντων από τη Μολδαβία, που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις, τα οποία είναι: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμοί σταφυλιών.

28/04/2023 12:10 μμ

Το μέτρο της αναστολής των δασμών της ΕΕ στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία θα λήξει στις 5 Ιουνίου 2023.  

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως, την Πέμπτη (27/4), για ακόμη παράταση ενός ακόμη χρόνου στην αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας για να στηρίξει - όπως υποστηρίζει - την οικονομία της χώρας.

Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ενέκριναν πρόταση για ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών, των δασμών αντιντάμπινγκ και των διασφαλίσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν ακόμη χρόνο, στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας που εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο έκθεσης της επιτροπής, που εκπονήθηκε από τη μόνιμη εισηγήτρια για την Ουκρανία, Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λιθουανία), με 27 ψήφους, 1 κατά και 7 αποχές.

εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τη σταδιακή ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι συνεπής, διαφανής και σταθερή, η οποία έχει ενισχυθεί περαιτέρω από το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Sandra Kalniete.

Η αναστολή των δασμών ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά που υπόκεινται στο σύστημα τιμών εισόδου, καθώς και για όλα τα γεωργικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις.

Το σχέδιο έκθεσης έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από όλους τους ευρωβουλευτές, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας, που θα γίνει στις 8 - 11 Μαΐου 2023. Αλλά και το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει επίσης να εγκρίνει την πρωτοβουλία.

Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το μέτρο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του.

25/04/2023 02:12 μμ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών στην Ανατολική Ευρώπη κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών και αλεύρων.

Οι έμποροι τα αγοράζουν με χαμηλές τιμές και με αυτόν τον τρόπο παραμένουν στα αζήτητα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ τα αποθέματα (οι αποθήκες των παραγωγών είναι γεμάτες) αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα ενόψει του αλωνισμού της νέας σοδειάς.

Όμως εκτός από τις χαμηλές τιμές υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά, ενώ δεν γνωρίζουμε αν γίνονται καθόλου έλεγχοι.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Β' Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), «η ΕΕ για μια ακόμη φορά για χάρη της «γεωπολιτικής» δεν φαίνεται να ακούει τον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης.

Οι χώρες της ανατολικής ΕΕ καλλιεργούν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο - ότι ακριβώς η Ουκρανία - αλλά με κανόνες καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, περιβαλλοντικής προστασίας, εμπορίας, ελέγχων ασφάλειας τροφίμων, που επιβάλλονται από την ΕΕ και τους σχετικούς Κανονισμούς της.

Τα ουκρανικά σιτήρα, επειδή είναι κλειστά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, έρχονται με φορτηγά και τρένα στην ΕΕ. Οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι σωστές και δημιουργούν προβλήματα μυκητολογικά προβλήματα λόγω της υγρασίας.

Εκτός από τις μυκητιάσεις έχουμε και την χρήση απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ (ζιζανιοκτόνων κ.α.) που ήδη έχουν αρχίσει ανιχνεύονται σε κάποιες χώρες.

Επιπλέον θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι και οι επιμολύνσεις των νερών, εδάφους και καλλιεργειών, στην Ουκρανία, είναι κατά πολύ χειρότερες σε σχέση με αυτές στην ΕΕ, αν ληφθούν υπόψη οι επί πλέον ρύπανση από τις πολεμικές επιχειρήσεις (μιλάνε κάποιοι και για χρήση όπλων με εμπλουτισμένο ουράνιο).

Δεν γνωρίζουμε αν γίνονται έλεγχοι σε αυτά τα εισαγόμενα προϊόντα και αν έχουμε μίξη ουκρανικών σιτηρών με ευρωπαϊκά.

Σε όλη αυτή την υπόθεση «διάχυσης» σιτηρών από την Ουκρανία προς χώρες της ΕΕ, θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί εάν γίνονται κάποιες εισαγωγές και στη χώρα μας (ίσως ελάχιστες ή καθόλου, αλλά σπάνια δημοσιοποιούνται την ώρα συμβαίνουν, από την ΕΛΣΤΑΤ) και εάν συνοδεύονται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Την εποχή του Τσερνόμπιλ, το 1986, γίνονταν αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονταν από την Ουκρανία.

Υπάρχουν δύο είδη πιστοποιητικών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, το ένα είναι φυτοϋγείας και το άλλο δημόσιας υγείας. Έχουν τα ουκρανικά σιτηρά αυτά τα πιστοποιητικά; Παίρνονται δείγματα στα σημεία εισόδου στη χώρα από Γεωπόνους των Τελωνείων και στέλνονται για ανάλυση; Οι δειγματοληψίες γίνονται συχνά ή αραιά και τυχαία (randomly);

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι αν έχουμε ανάμιξη σιτηρών της Ευρώπης με της Ουκρανίας και «βαφτίσια» τότε μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα σε όλη την ΕΕ. Οι αλευροβιομήχανοι της χώρας μας ή οι έμποροι ζωοτροφών μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική προέλευση των σιτηρών που έρχονται από τις χώρες της Ευρώπης.

Το γεγονός ότι έχει επιβληθεί στην ΕΕ μια «προτίμηση» σε οτιδήποτε ουκρανικό, και με δεδομένο ότι αυτό επεκτείνεται σε ζητήματα αγροτικών προϊόντων της χώρας αυτής - με τα σιτηρά στην πρώτη γραμμή προστασίας και ανοχής - εγείρουν ζητήματα δημόσιας υγείας για τα οποία δεν φαίνεται να κινητοποιούνται οι μηχανισμοί στην ΕΕ». 

24/04/2023 12:01 μμ

Είμαστε Απρίλιο του 2023 και ακόμη δεν έχουν δώσει διευκρινήσεις για την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι από το ΥπΑΑΤ και το ΥΠΕΝ.

Ο χάρτης Υδάτων της χώρας που θα επηρεάσει άµεσα την επιλεξιµότητα των αγροτεµαχίων για τη λήψη συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού, διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τελειώσει ήδη από το 2022 ώστε να υπάρξει πλήρη εικόνα για τα επιλέξιμες εκτάσεις. Αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις μένουν εκτός συνδεδεμένης εφόσον βρίσκονται σε υδατικά συστήµατα µε κακή ποιοτική ή ποσοτική κατάσταση, σύμφωνα με τον χάρτη που ισχύει από το 2015.

Τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) αναθεωρούνται και ενημερώνονται ανά εξαετία. 

Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης, που έχουν εγκριθεί, αφορούν στο 1ο Κύκλο (2009-2015) και ισχύουν μέχρι την αναθεώρησή τους.

Τα Σχέδια Διαχείρισης στην 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, αφορούν την περίοδο 2016-2021. Δηλαδή θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από το 2022 για να συμπεριληφθούν στις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, τον Μάρτιο του 2023, «προκειμένου να μην αποκλειστεί συνολικά ο τομέας της καλλιέργειας αραβοσίτου, αλλά και να τηρηθούν οι κανονιστικές απαιτήσεις όσον αφορά στα ύδατα, στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, που εγκρίθηκε στις 21/11/2022, προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη συνδεδεμένη στήριξη θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.

Όπως αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, στόχος της στήριξης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι μία έκταση 770.000 στρέμματα, στην οποία δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ή ποιότητας νερού άρδευσης.

Η στήριξη αφορά σε καρπό καλαμποκιού, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής αραβοσίτου είναι σε καρπό, ενώ ενσιρώματα παράγονται και από άλλες καλλιέργειες, π.χ. μηδική, βίκος. 

Επιπλέον, ο έλεγχος της σύστασης του ενσιρώματος, προκειμένου να βεβαιωθεί ο όρος επιλεξιμότητας της ενίσχυσης (ποσοστό καλαμποκιού στο ενσίρωμα), μπορεί να οδηγούσε σε προβλήματα πληρωμής της ενίσχυσης και αποκλεισμό αιτούντων από τη λήψη της.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της συγκεκριμένης παρέμβασης, μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα συμπεριληφθούν σε σχετική υπουργική απόφαση».

Η σχετική απόφαση ωστόσο ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί από το ΥπΑΑΤ.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχει γίνει η αναθεώρηση στα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, κάτι που θα μπορούσε να εντάξει νέες επιλέξιμες εκτάσεις. 

Η απάντηση της προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ, Σπυριδούλας Λιάκου, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την επικαιροποίηση του χάρτη Υδάτων της χώρας, τόνιζε ότι όλα θα γίνει έως το τέλος του 2023.

«Επισηµαίνεται ότι η 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ (Σχεδίο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών) και των αντίστοιχων ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) είναι υπό κατάρτιση και αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023 µε τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι σχετικά ενήµερες. 

Αντίστοιχα, οι άδειες χρήσης ύδατος των υφιστάµενων σηµείων υδροληψίας παραµένουν σε ισχύ έως ένα έτος µετά την έγκριση της 2ης Αναθεώρησης των Σ∆ΛΑΠ. 

Στο πλαίσιο της ως άνω Αναθεώρησης και προκειµένου να καταρτιστούν οι αντίστοιχοι χάρτες ποιοτικής (οικολογικής και χηµικής) και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστηµάτων γίνεται συστηµατική παρακολούθηση των παραµέτρων και ουσιών βάσει της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 5384/Β/19.11.2021) του Εθνικού ∆ικτύου Παρακολούθησης (ΕΔΠ) αποβλέποντας στη δηµιουργία µιας ολοκληρωµένης εικόνας της κατάστασης των υδάτων σε κάθε Λεκάνη Απορροής Ποταµού (ΛΑΠ).

Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΔΠ, πραγµατοποιούνται µετρήσεις στις ευπρόσβλητες περιοχές, ώστε να αξιολογηθεί η υφιστάµενη κατάσταση σε σύγκριση µε παλαιότερες και να αποτιµηθεί η δυναµική του φαινοµένου της νιτρορύπανσης. Επιπρόσθετα, έχει προβλεφθεί, κατά τόπους και όπου κρίνεται απαραίτητο, η προσθήκη σταθµών παρατήρησης προκειµένου να αυξηθεί η πρωτογενής πληροφορία και η αντιπροσωπευτικότητα των µετρήσεων και δεδοµένων και συνεπώς, να επανεκτιµηθεί και επαναπροσδιοριστεί η ποιοτική και ποσοτική τους κατάσταση κατά τη διαδικασία κατάρτισης της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ», τονίζει.

20/04/2023 11:29 πμ

Οι αγρότες στην Ανατολική Ευρώπη διαμαρτύρονται για την πτώση στις τιμές των σιτηρών λόγω των αποθεμάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις εισαγωγές από την Ουκρανία.

Μετά την Πολωνία και την Ουγγαρία ήρθε η σειρά της Βουλγαρίας να αποφασίσει, από την Τετάρτη (19/4), την προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Την απόφαση μάλιστα έλαβε η υπηρεσιακή κυβέρνηση (είχαμε εκλογές στην γειτονική μας χώρα πριν λίγες ημέρες).

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα Βαρσοβία και Βουδαπέστη είχαν ανακοινώσει πως κλείνουν τα σύνορά τους στα σιτηρά της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα γεωργικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι οι αδασμολόγητες εισαγωγές τους συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς την εγχώρια παραγωγή τους. Η Πολωνία αρχικά απαγόρευσε και τη διέλευση φορτίων με σιτηρά που πηγαίνουν σε άλλες χώρες αλλά μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι θα την επιτρέψει τις προσεχείς ημέρες.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να επιτρέπει τη διαμετακόμιση των ουκρανικών σιτηρών, όμως θα εφαρμοστούν πολύ αυστηρές διαδικασίες στα σύνορα προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτρονική παρακολούθησή τους κατά τη διέλευσή τους από το ουγγρικό έδαφος. Η δε Σλοβακία έλαβε επίσης ένα παρόμοιο μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών επικαλούμενη όμως ανησυχίες περί χρήσης φυτοφαρμάκων.

Την Τετάρτη (19/4) ήρθε η σειρά της Ρουμανίας να ανακοινώσει ότι τις επόμενες ημέρες θα σφραγίσει και θα παρακολουθεί τα ουκρανικά φορτία σιτηρών και ελαιούχων σπόρων που διέρχονται από τη χώρα και θα διεξάγει ποιοτικό έλεγχο στα προϊόντα τροφίμων στα συνοριακά σημεία ελέγχου της χώρας. Παράλληλα ζήτησε από την Ουκρανία να βρει γρήγορα λύσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών της.

Επίσης πριν λίγες ημέρες είχαμε και την παραίτηση του Πολωνού υπουργού Γεωργίας, Χένρικ Κόβαλτσικ, λόγω της χαμηλής τιμής σιτηρών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας, Ίστβαν Νάγκι, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να προστατεύσει τους αγρότες της χώρας του από τα προβλήματα στην αγορά που προκαλούνται με τις τεράστιες εισαγωγές φτηνών σιτηρών από την Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα, σημαντικό ποσοστό των προϊόντων δεν φθάνει σε τρίτες χώρες, αλλά πωλείται σε μειωμένες τιμές εντός της ΕΕ», τόνισε.

Όπως φαίνεται το εμπόριο σιτηρών στην ΕΕ βρήκε τρόπο για να κάνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω της τιμής των σιτηρών, μετά τις αυξήσεις του περυσινού καλοκαιριού. Όμως και η Κομισιόν φαίνεται να γνωρίζει το πρόβλημα, αφού στις πρόσφατες προβλέψεις της έκανε λόγο για χαμηλότερες τιμές στα δημητριακά για το 2023/2024 (σε σχέση με πέρυσι). Όλα αυτά αυξάνουν την αγωνία των παραγωγών της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας για την επερχόµενη σοδειά. Οι έμποροι διαθέτουν τις ποσότητες και μπορούν να διαμορφώσουν ανά πάσα στιγμή το κλίμα που θέλουν στην αγορά. Οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν θα πρέπει να πάρουν μέτρα πριν ξεκινήσουν τα αλώνια.   

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε, τον Μάιο του 2022, τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία μετά το κλείσιμο των θαλασσίων οδών μέσω της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Όμως αντί για μια απλή διαμετακόμιση αυτών των προϊόντων και εξαγωγή τους στις αγορές Αφρικής και Ασίας, οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες είδαν να αποθηκεύονται στα σιλό στο έδαφός τους τα ουκρανικά προϊόντα (καλαμπόκι, σιτάρι, ηλιέλαιο κ.α.), με αποτέλεσμα να πέσουν οι εγχώριες τιμές παραγωγού. Και βέβαια όλα αυτά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα αλώνια της νέας παραγωγής.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, συζήτησε νέα δέσμη μέτρων με τις κυβερνήσεις των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, την Τετάρτη (19 Απριλίου), που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την στήριξη με 100 εκατ. ευρώ στους πληγέντες αγρότες. Τον περασμένο μήνα η ΕΕ ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο, ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ, για να στηρίξει τους αγρότες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

13/04/2023 11:03 πμ

Οι ανταποδοτικές δαπάνες, που καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν πηγαίνουν στους γεωπόνους ελεγκτές. 

Αυτό καταγγέλουν οι γεωπόνοι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) της Ημαθίας και υποστηρίζουν ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2020.

Ζητούν την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων τους και ενημερώνουν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την αποχή από ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό, προσθέτουν, μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γεωπόνοι της ΠΕΓΔΥ της ΠΕ Ημαθίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Νομός Ημαθίας είναι από τους δυναμικότερους νομούς στην Ελλάδα με πολλές εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, οι οποίες κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εξαγωγές των ροδάκινων και νεκταρινιών. Για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εξαγωγών και ιδίως το καλοκαίρι με τα όποια προβλήματα, απασχολούνται οι Γεωπόνοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας με εξαντλητικά ωράρια. 

Οι γεωπόνοι εργάζονται εκτός ωραρίου, χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους, για να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εξαγωγές και παραμένουν απλήρωτοι από το 2ο εξάμηνο του 2020 και εντεύθεν. 

Εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζονται σαν μπαλάκια του πιγκ – πόγκ και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ρίχνουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλο, και οι γεωτεχνικοί νιώθουν αγανάκτηση από την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Μετά την οκτάμηνη συνεχιζόμενη απεργία - αποχή από τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών των γεωπόνων ελεγκτών, θέλουμε να στηλιτεύσουμε για ακόμα μια φορά την στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που παρόλες τις υποσχέσεις του για σχεδόν καθολική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που τέθηκαν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δε προχώρησε σε καμία απολύτως κίνηση παρά την υπομονή που δείξαμε όλοι οι γεωπόνοι που ασχολούνται με τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο των προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται. 

Οι αόριστες υποσχέσεις για κατάθεση τροπολογίας προς επίλυση των θεμάτων, στο ήδη ψηφισθέν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξελίχθηκε σε φιάσκο, διότι πολύ απλά δεν είχε ποτέ πρόθεση να λύσει το πρόβλημα. 

Οι κατά νόμο ανταποδοτικές δαπάνες καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Αντί αυτού και αντί τα χρήματα που εισπράττονται για τον σκοπό αυτό, υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ θα μοιραστούν 96.000 ευρώ ως κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όταν οι συνάδελφοι σχεδόν σε όλη την χώρα είναι απλήρωτοι από το 2020 και φυσικά βρέθηκαν άμεσα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του ΥπΑΑΤ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην προκληθεί ασφυξία στις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου, που αφορά άμεσα την περιοχή μας, θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας και τους ενημερώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε την κινητοποίηση μας».

12/04/2023 10:44 πμ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2022 για τις εξαγωγές της Κρήτης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 682,10 εκ. ευρώ και τους 418.820 τόνους, έναντι των 615,70 εκ. ευρώ και τους 415.536 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 10,8% σε αξία και 0,8% σε ποσότητα και καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον.

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 58,8% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 400,9 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 14,7%. 

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 274,4 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 40% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 68,5% στην κατηγορία των Τροφίμων και Ποτών, με αύξηση 21% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. 

Τα Κηπευτικά έφτασαν τα 70,1 εκ. ευρώ με μείωση 1,5%, τα Φρούτα τα 13,5 εκ. ευρώ και μείωση 27,8% και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα Ψάρια και Θαλασσινά, τα Γαλακτοκομικά, η κατηγορία των Νερών - Αναψυκτικών - Χυμών, το Κρασί, το Μέλι και το Κρέας και Παρασκευάσματά του.

Για τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 161.8 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 82.3 εκ. ευρώ, η Ισπανία με 18,2 εκ. ευρώ, η Πολωνία με 15,4 εκ. ευρώ  και στην πέμπτη θέση η Κύπρος με 12 εκ. ευρώ.

Το 2022 αποτέλεσε μια εξαιρετική χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, καθοριστική για την πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων του νησιού. Αν και αρχικά φαινόταν θα είναι μία δύσκολη χρονιά, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των καυσίμων, το τεράστιο κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών, τελικά οι εξαγωγείς μας κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να τονώσουν την τοπική οικονομία, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

12/04/2023 09:48 πμ

Μετά την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ ξεκίνησε, από την Τρίτη, 11 Απριλίου, η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών συνδεδεμένων ενισχύσεων για προϊόντα φυτικής παραγωγής.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 5,8 ευρώ τo στρέμμα, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.

Ακολούθησαν οι συνδεδεμένες στα κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 121,53 ευρώ/εκτάριο (12,153 ευρώ/στρέμμα).

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 75,60 ευρώ/εκτάριο (7,56 ευρώ/στρέμμα).

Μέχρι Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη φυτική παραγωγή. Από τον Μάιο θα γίνει η πληρωμή των συνδεδεμένων στην ζωική παραγωγή.