Αυτή την περίοδο οι αγρότες προετοιμάζουν τα χωράφια τους για να σπείρουν τις επόμενες ημέρες τα χειμερινά σιτηρά.
Μετά τις πρόσφατες βροχές ακολουθεί όργωμα (σε βάθος 25 εκατοστών) και συνήθως δύο περάσματα με σβάρνες (με δίσκους ή οδοντωτές).
Το μεγάλο πρόβλημα φέτος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι η έλλειψη ρευτότητας λόγω καθυστέρησης πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από την εξέλιξη των τιμών της περσινής παραγωγής, οι οποίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι οι πρόσφατες βροχές θα βοηθήσουν να γίνει η κατεργασία του εδάφους. Κάποιοι κάνουν πρόωρη σπορά τον Οκτώβριο αλλά αυτό έχει υψηλό ρίσκο. Έχει ανάπτυξη το φυτό και μπορεί μια παγωνιά την άνοιξη να φέρει ζημιά. Επίσης έχουμε περισσότερα προβλήματα με την φυτοπροστασία που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας.
Εμείς δεν ρισκάρουμε να κάνουμε πρώιμες σπορές γιατί δεν θέλουμε να έχουμε απώλεις σπόρου και να μην έχουμε βροχοπτώσεις. Ξεκινάμε την λίπανση και την σπορά από αρχές Νοεμβρίου και την ολοκληρώνουμε αρχές Δεκεμβρίου. Παραγωγοί στην προσπάθεια τους να κάνουν να μειώσουν το κόστος δεν κάνουν βασική λίπανση με την σπορά αλλά αργότερα κάνουν μια επιφανειακή λίπανση, που όμως δεν φέρνει καλές αποδόσεις γιατί είναι δύσκολο να επανέλθουν τα φυτά. Κάποιοι κάνουν όψιμες σπορές από Δεκέμβριο και μετά αλλά τότε θα χρειαστούν περισσότερα ποτίσματα μέχρι τα αλώνια.
Πάντως η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κυμαίνεται από 18 έως 19 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για απογοητευτική τιμή κάτω του κόστους αλλά δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση ο παραγωγός. Ακόμη περιμένουμε πότε θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ευτυχώς είχαμε τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τώρα ξεκινούν οι παραγωγοί την κατεργασία του εδάφους. Η κατεργασία κρατάει περίπου 10 έως 15 ημέρες. Στην συνέχεια οι παραγωγοί περιμένουν βροχοπτώσεις για να κάνουν την βασική λίπανση και θα ακολουθήσει η σπορά των χειμερινών σιτηρών. Οι παραγωγοί αποφεύγουν να κάνουν πρόωρες σπορές (Οκτώβριο) λόγω προβλημάτων που έχει η παραγωγή από τους παγετούς της άνοιξης και της ξηρασίας που φέρνει μειωμένες αποδόσεις. Η κατάλληλη περίοδος για να γίνει η σπορά είναι από 15 έως 30 Νοεμβρίου, ανάλογα τις ακιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Πάντως αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς γιατί πέρσι αν και είχαμε καλές αποδόσεις είχαμε πολύ μειωμένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Φέτος οι τιμές στους σπόρους είναι αυξημένες και κανείς ακόμη δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει λιπάσματα. Πάντως αναγκαστικά πολλοί παραγωγοί θα συνεχίσουν την καλλιέργεια σκληρού σιταριού και ας μην έχει ικανοποιητικές τιμές γιατί έχει μειωμένο κόστος. Όμως αυτή την εποχή έχουμε προβλήματα και στις άλλες καλλιέργειες.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα οργώματα στα χωράφια και σε αυτό βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές. Θα ακολουθήσει η λίπανση και μετά από μια εβδομάδα ξεκινάνε οι σπορές. Πάντως αρνητικός παράγοντας είναι οι χαμηλές τιμές και η τεράστια κωλυσιεργία όσον αφορά τις πληρωμές και τις αποζημιώσεις. Η τιμή παραγωγού που δίνει το εμπόριο είναι στα 19 λεπτά το κιλό. Μετά από την θεομηνία Ντάνιελ έχουμε συνεχώς άσχημες χρονιές για το σκληρό σιτάρι. Επίσης δύο χρόνια μετά την καταστροφή λόγω της θεομηνίας και ακόμη περιμένουμε τις πληρωμές των αποζημιώσεων.
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί σιτηρά στην Χαλκιδική, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι κάθε χρόνο αναμένουμε να ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις για να προχωρήσουμε στην κατεργασία του εδάφους. Η βροχή μαλάκωσε το χώμα και δεν είχαμε πολλά έξοδα σε πετρέλαια. Η εποχή σποράς εξαρτάται από την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες. Όμως οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχών οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές. Για αυτό την σπορά την κάνουμε στην περιοχή μετά τις 5 Νοεμβρίου και ανάλογα τις καιρικές συθήκες. Σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί. Πληρωμές δεν έχουν γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πολλοί που σχεδίαζαν να ενταχθούν στα βιολογικά θα μείνουν τελικά απλήρωτοι.
Τώρα η αγορά δίνει στο σκληρό δίνει τιμή στα 18 έως 19 λεπτά το κιλό που είναι χαμηλή κάτω του κόστους αλλά δεν γίνονται και εμπορικές πράξεις. Λύση δεν αποτελεί το de minimis αφού τα 10 ευρώ το στρέμμα είναι πολύ λίγα για να μπει ο παραγωγός στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Στο βαμβάκι έχουμε μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις τιμές στα 35 λεπτά το κιλό. Με αυτή την εικόνα πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να αφήσουν ακαλλιέργητα τα χωράφια τους ή αντί για σκκληρό να στραφούν στο κριθάρι, που θέλει λιγότερα ραντίσματα και λίπανση και έχει καλύτερες αποδόσεις.

