Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ελαιοκάρπου, με τις ελαιοκομικές περιοχές της Κρήτης να ξεκινούν αυτές τις ημέρες την συλλογή.
Στο μεταξύ σε συμφωνία για πώληση 1 βυτίου παρθένου ελαιολάδου προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου στα Χανιά.
Ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου κ. Χρήστος Πρασιανάκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι προχωρήσαμε στην πώληση ενός βυτίου παρθένου ελαιολάδου 27 τόνων με οξύτητα 1,60. Η τιμή ήταν στα 3,40 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυτή την περίοδο η αγορά δίνει τιμή από 4,80 έως και 5 ευρώ το κιλό. Υπάρχει πάντως σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με δάκο και γλοιοσπόριο λόγω των καιρικών συνθηκών.
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Γωνιωτάκης, ελαιοπαραγωγός από τα Χανιά και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στην περιοχή μας αυτή την περίοδο για το ελαιόλαδο 3 γραμμές είναι στα 4,80 ευρώ το κιλό. Υπάρχει φέτος παραγωγή αλλά οι ακιρικές συνθήκες ευνοούν το δάκο. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Πάντως μεγάλο πρόβλημα θα έχουν οι παραγωγοί με το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Ήδη έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης και δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τον ελαιώνα. Τώρα αυξάνονται τα προβλήματα για τους παραγωγούς.
Ο κ. Μανώλης Ζερβάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μοχού από το Ηράκλειο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι από χτες Κυριακή (23/11) ξεκίνησε η συγκομιδή με μικρές ποσότητες στην περιοχή μας. Φέτος είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή ελαιοκάρπου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργήσει φέτος το ψηφιακό δελτίο αποστολής στους ελαιοπαραγωγούς και στα ελαιοτριβεία. Κάθε απόγευμα έρχονται όλοι μαζί οι παραγωγοί στο ελαιοτριβείο και αφήνουν τις ελιές. Είναι πολύ δύσκολο να παραλαμβάνουμε τα φορτία και να βγαζουμε ταυτόχρονα το δελτίο αποστολής. Φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή αλλά σε μια κανονική χρονιά θα έχουμε πρόβλημα. Είναι κρίμα να έχουμε άδικα πρόστιμα.
Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει φέτος μεγάλη μείωση της παραγωγής. Από την Κυριακή (23/11) ξεκινήσαμε την συγκομιδή αν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα φτάσει στο τοπ στην περιοχή μας. Οι τιμές της αγοράς για το έξτρα παρθένο κυμαίνονται γύρω στα 4,80 ευρώ το κιλό. Φέτος όμως οι παραγωγοί δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την τιμή αλλά προσπαθούν να σώσουν τα ελαιόδεντρα από την ξηρασία. Έχουμε μεγάλη καρπόπτωση και αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μειωμένη παραγωγή και τον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή αλλά πολύ καλή ποιότητα. Όμως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο εμπόριο ελαιολάδου στην χώρα μας. Βλέπουμε με έκπληξη η κυβέρνηση να «διαφημίζει» την πτώση των τιμών του ελαιολάδου στο ράφι. Αλλά αυτό δεν είναι επιτυχία γιατί φέρνει «πίεση» στις τιμές παραγωγού στο χωράφι. Δηλαδή για το εμπόριο ελαιολάδου δεν ισχύει η προσφορά και η ζήτηση. Την περσινή χρονιά η μέση τιμή που έφυγε το ελαιόλαδο από τον παραγωγό ήταν στα 4,10 ευρώ το κιλό. Φέτος η τιμή κυμαίνεται από 4,5 έως 5 ευρώ το κιλό για το καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Αυτά τα επίπεδα τιμών είναι χαμηλά και δεν αφήνουν εισόδημα για τον παραγωγό.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος στον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης, φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα αλλά η παραγωγή είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 50%. Η συγκομιδή ελαιοκάρπου είναι σε εξέλιξη και οι τιμές παραγωγού είναι γύρω στα 5,40 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού ήταν στα 5,20 ευρώ. Σε περίπου 10 ημέρες που θα έχουν συγκομιστεί οι απαραίτητες ποσότητες θα δούμε την εξέλιξη των τιμών. Πάντως οι έμποροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τις τιμές στο χωράφι αλλά όχι στο ράφι. Την ίδια στιγμή ο παραγωγός έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ υψηλό κόστος, με το μεροκάματο να έχει φτάσει στα 60 ευρώ. Οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν πια επιδοτήσεις από την ΚΑΠ. Είδαμε με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που πάνε οι αγροτικές επιδοτήσεις στην χώρα μας. Οι ελαιοπαραγωγοί αν και μοχθούν για να παράγουν ένα προϊόν, που κάνει μεγάλες εξαγωγές, δεν έχουν την αντίστοιχη στήριξη από την ΚΑΠ.
Ο Γιάννης Ανδριανός στην Κόρδοβα
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός συμμετείχε στη σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (International Olive Council – IOC) που διεξήχθη στην Κόρδοβα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς.
Ο Υφυπουργός στον χαιρετισμό του στην Ολομέλεια της Συνόδου αναφέρθηκε στην κομβική θέση που έχει η ελιά και το ελαιόλαδο στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου και στη συμβολική σύνδεση της με την ειρήνη, την ανθεκτικότητα, τη συνεργασία και την ευημερία. Όπως επεσήμανε «για χιλιετίες, το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά έθρεψαν κοινότητες, ενίσχυσαν οικονομίες και λειτούργησαν ως γέφυρα μεταξύ πολιτισμών».
Ακόμη, ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε τη συλλογική ευθύνη των ελαιοπαραγωγών χωρών να διαφυλάξουν το μέλλον του κλάδου και των παραγωγών. Όπως τόνισε: «Σήμερα η ευθύνη αυτή αποκτά έναν νέο επιτακτικό χαρακτήρα. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη φυσιολογία της ελιάς και τη σύνθεση του ελαιολάδου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, καθώς αλλάζουν οι θερμοκρασίες, μεταβάλλονται τα μοτίβα των βροχοπτώσεων, και ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προκλήσεις στην καλλιέργεια. Τα διεθνή πρότυπα και οι πολιτικές για τα ελαιόλαδα πρέπει συνεπώς να είναι ευέλικτα, προσαρμοστικά και να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ώστε να διασφαλίζουν ότι τα υψηλής ποιότητας αυθεντικά ελαιόλαδα θα παραμείνουν προσβάσιμα, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύονται οι καταναλωτές».
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για τη συνέχιση της επιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο του IOC για την προστασία των καταναλωτών, τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας και την ενίσχυση της παγκόσμιας φήμης του αγνού παρθένου ελαιολάδου.