Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δεν προχωράνε οι συμφωνίες για αιγοπρόβειο γάλα, προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι

11/10/2024 11:55 πμ
Παγωμένη είναι η αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος μετά την συμφωνία που είχαμε του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φάρμες Λιβαδίου με την τυροκομική επιχείρηση «Βασιλίτσα», στα 1,56 λεπτά το κιλό.

Παγωμένη είναι η αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος μετά την συμφωνία που είχαμε του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φάρμες Λιβαδίου με την τυροκομική επιχείρηση «Βασιλίτσα», στα 1,56 λεπτά το κιλό.

Οι τυροκόμοι και γαλακτοβιομήχανοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να κλείσουν συμφωνίες με τους αιγοπροβατοτρόφους.

Ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, «τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η συμπεριφορά των γαλακτοβιομήχανων απέναντι στους αιγοπροβατοτρόφους.
Δεν βιάζονται να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες για το γάλα. Επίσης δεν θέλουν να κλείνουν σταθερή τιμή για ολόκληρο τον χρόνο αλλά να μεταβάλλεται ανάλογα την ζήτηση, όπως γίνεται με τους αγελαδοτρόφους.
Και όλα αυτά όταν γνωρίζουν καλά ότι το αιγοπρόβειο γάλα είναι μειωμένο στην χώρα μας και δεν είναι εύκολο να εισαχθεί σε χαμηλές τιμές, όπως έκαναν στο παρελθόν.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και θα πρέπει να κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό τους και δεν είναι εύκολο να έχουμε αλλαγές στις τιμές μέσα στην εμπορική περίοδο.
Θα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν και να προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με την γαλακτοβιομηχανία.
Μιλάνε για περσινές τιμές στην μεταποίηση αλλά δεν αναφέρουν τα προβλήματα που είχαν οι μονάδες πρώτα με τις θεομηνίες και μετά με τις ζωονόσους».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος, αντιπρόεδρος στον ΣΕΚ και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η μεταποίηση δεν φαίνεται να έχει την θέληση να υπογράψει συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Αν και ξέρουν ότι έχουμε μείωση της παραγωγής και δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγές.
Αυτό που βλέπουμε επίσης είναι ότι μιλάνε για περσινές τιμές αλλά δεν θέλουν να δώσουν προκαταβολές. Στο παρελθόν έδιναν μια προκαταβολή της τάξης του 30% τώρα θέλουν να την μειώσουν.
Εμείς ζητάμε να γίνονται συνεχώς έλεγχοι για νοθεία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όσοι παρανομούν να υπάρχουν πρόστιμα.
Επίσης ζητάμε να επανέλθει η νομοθεσία που υποχρέωνε την εστίαση στην ελληνική σαλάτα να περιέχει 33 γραμμάρια φέτας».

Χαρτογράφηση στην Φέτα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα Σούπερ Μάρκετ (ΣΜ) το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
  • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν περίπου 150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση.
  • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20%. Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
  • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του Καλαθιού του Νοικοκυριού (ΚΝ).
  • Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
  • Οι ακριβότερες τιμές στη Φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023 - 6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024. Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/11/2024 12:03 μμ

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ έκανε νέο Σταθμό Συλλογής Γάλακτος στη Θράκη.

Η βιομηχανία γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ εγκαινίασε το νέο σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών. Το υπερσύγχρονο αυτό κέντρο αποτελεί πρότυπο υποδομής στην ελληνική βιομηχανία γάλακτος, με μηδενικές εκπομπές και απόλυτη αυτονομία, προσαρμοσμένο στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η ΟΜΗΡΟΣ, κορυφαία ελληνική εταιρεία εξαγωγής τυροκομικών, διανέμει προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες σε Ευρώπη και Αυστραλία, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε το δεύτερο εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Διατηρώντας μακροχρόνια συνεργασία με πάνω από 2.500 Έλληνες κτηνοτρόφους, η εταιρεία εξασφαλίζει φρέσκο γάλα καθημερινά από πιστοποιημένες φάρμες, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.

Η νέα μονάδα συλλογής γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ στη Θράκη δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμα σταθμό στην παραγωγική της αλυσίδα, αλλά έναν υπερσύγχρονο χώρο που ανακαινίστηκε πλήρως μετά την εξαγορά του από τη βιομηχανία γάλακτος ΔΕΛΤΑ. Η επένδυση αυτή επέτρεψε την πλήρη αναβάθμιση του σταθμού, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Διαθέτει δύο γραμμές παραλαβής γάλακτος δυναμικότητας 25 τόνων ανά ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 100 τόνων φρέσκου γάλακτος, ενώ η καθαριότητα του εξοπλισμού και των βυτίων εξασφαλίζεται με αυτόματο σύστημα πλύσης C.I.P.

Επιπλέον, ο σταθμός χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές και απόλυτη αυτονομία, αποτελώντας πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Αυτό το έργο ενσαρκώνει τις αξίες της ΟΜΗΡΟΣ για βιώσιμη ανάπτυξη. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, συγκεντρώνουμε περίπου 40.000 τόνους αυθεντικού ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και παραμένοντας ένας από τους κορυφαίους εισκομιστές γάλακτος στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΜΗΡΟΣ, δήλωσε: «Ο νέος σταθμός συλλογής γάλακτος στη Θράκη αποτελεί για εμάς ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά του και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση αυτή αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων που διατηρούν την αυθεντικότητα και ποιότητα της ελληνικής γης».

Ο κ. Δημήτρης Κουρκούνας, Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος, δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή είναι η ψυχή της προσπάθειάς μας και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζουμε κάθε μας βήμα, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσο αφορά την παραγωγικότητα και την ποιότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλατος.
Στην ΟΜΗΡΟΣ πιστεύουμε ότι το πρόβειο γάλα είναι εθνικό προϊόν, ο Έλληνας παραγωγός πρόβειου γάλακτος ακολουθώντας σωστές πρακτικές, μπορεί και επιβάλλεται, να γίνει ανταγωνιστικός σε ένα όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε με υπομονή και αφοσίωση με τους εξιδεικευμένους συνεργάτες μας».

Τελευταία νέα
13/11/2024 04:33 μμ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα οδηγηθούν στη σφαγή λόγω της ευλογιάς 30 κοπάδια στη Ροδόπη, ενώ σε επίπεδο περιφέρειας έχουν ήδη σφαγιαστεί 32.000 αιγοπρόβατα.

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Φωτεινιάς.

Στο μεταξύ πέμπτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων εντοπίστηκε στην Μαγνησία, αυτή την φορά στον Πτελεό του Δήμου Αλμυρού, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το ΥπΑΑΤ. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προχώρησαν στον έλεγχο του κοπαδιού των 500 συνολικά αιγοπροβάτων. Με βάση το ισχύον πρωτόκολλο τα ζώα θα θανατωθούν.

Νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε, τη Δευτέρα (11/11), σε κτηνοτροφική μονάδα στα Δάφια της Λέσβου, όπου σε μονάδα της ίδιας περιοχής εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες το πρώτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρχές του νησιού αλλά και στους κτηνοτρόφους. Προς θανάτωση θα οδηγηθούν τα 110 ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας που εντοπίστηκε το δεύτερο κρούσμα.

Ύποπτο κρούσμα έχουμε και στην Χαλκιδική και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αν και όπως δήλωσαν κτηνοτρόφοι της περιοχής η εικόνα των ζώων φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δηλώνει ότι η ευλογιά έχει περιοριστεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

11/11/2024 12:32 μμ

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα.

Αποτέλεσμα αυτών των επιζωοτιών ήταν η σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής, η έξοδος κτηνοτρόφων από το επάγγελμα και εν τέλει η μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.

Στον απόηχο αυτών των συμβάντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.

Αρχικά, σε κάποιες εκτροφές με γεωγραφικό περιορισμό και δυστυχώς όσο περνά ο καιρός με εκρηκτικό τρόπο, η νόσος επεκτείνεται χωρίς πλέον να μπορεί κανείς να αναφερθεί σε εντοπισμένο γεωγραφικό πρόβλημα. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική διότι έρχεται να αποτελειώσει τον σοβαρά τραυματισμένο χώρο της κτηνοτροφίας μετά και την πρόσφατη επιδημία πανώλης.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων είναι η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα κτηνιατρικής πρόληψης και ελέγχου, η αποθέωση της πολιτικής των αυτοελέγχων και ο περιορισμός του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι απλά υποστελεχομένες… Είναι διαλυμένες! Κτηνοτροφικοί νομοί στελεχώνονται με 2 και 4 δημόσιους κτηνιάτρους, επιφορτισμένους με διοικητικές αρμοδιότητες, με καθημερινή ευθύνη σε σφαγεία, σε ελέγχους στον στάβλο, στα κτηνιατρικά φαρμακεία και κτηνιατρεία, στον έλεγχο στα σημεία εισαγωγής και εξαγωγής κ.λπ.

Η εργαστηριακή υποδομή εδώ και χρόνια έχει συρρικνωθεί. Ελάχιστα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια βρίσκονται σε λειτουργία, υποστελεχομένα, με ανεπαρκή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό και αντικειμενικά μικρές δυνατότητες σε όγκο, έκταση και ένταση ελέγχων.

Μετά από πολλά χρόνια χωρίς προσλήψεις το προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι «γερασμένο» εργασιακά.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι η μικρή συμμετοχή νέων κτηνιάτρων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Η δε κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων δεν είναι η απαιτούμενη εξαιτίας του απαξιωτικού μισθολογικού καθεστώτος των 799 ευρώ (!!!) για νεοδιοριζόμενο επιστήμονα.

Ως εκ τούτου οι νέοι συνάδελφοι αποχωρούν από το δημόσιο.

Στο παραπάνω σκηνικό διάλυσης προστίθεται και η κυβερνητική πολιτική πρόσληψης συμβασιούχων, σπασμωδικών θανατώσεων κοπαδιών σε συνδυασμό με την εξουθένωση των ελάχιστων δημοσίων υπαλλήλων, της επίκλησης ευρωπαϊκών κανονισμών και υποχρεώσεων, έχοντας τη συνδρομή του δημοσιογραφικού πολέμου εντυπώσεων.

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρου του κλάδου ζητάμε:

  • Αξιόπιστο, άμεσο και όχι ετεροχρονισμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.
  • Οικονομική κάλυψη των Περιφερειών για υγειονομική ταφή και καύση των θανατωμένων ζώων.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων με πραγματικές τιμές και στο 100% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου που θανατώνεται. Ρύθμιση χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων που έχουν πληγεί.
  • Καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από την ΕΕ ζώα. Επαναλειτουργία των περιφερειακών κτηνιατρικών εργαστηρίων
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των κενών στις περιφέρειες, στα αγροτικά κτηνιατρεία και εργαστήρια.
  • Αλλαγή του μισθολογίου των κτηνιάτρων και προσαρμογή του στο πραγματικό κόστος ζωής.
  • Αξιοποίηση κάθε μέτρου που θα κριθεί αναγκαίο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς - από τις θανατώσεις ζώων, τις υγειονομικές ζώνες, μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό - ανεξάρτητα από περιορισμούς και διλήμματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά μπαίνουν από την Ε.Ε. και συντεχνίες.
  • Διεκδίκηση και απαίτηση ειδικού καθεστώτος από την Ε.Ε. εξαιτίας και της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η εγχώρια κτηνοτροφία τόσο στη χρηματοδότηση παραγωγών και υποδομών όσο και στο νομικό πλαίσιο των εξαγωγών και της εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.
11/11/2024 10:29 πμ

Σύσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει, σήμερα Δευτέρα (11/11), στο ΥπΑΑΤ, μεταξύ κτηνοτροφικών οργανώσεων και της ηγεσίας του υπουργείου.

Αυτό έγινε εφικτό μετά από πολλές «πιέσεις» γιατί το πρόβλημα με την ευλογιά έχει ξεφύγει στην χώρα μας. Το λάθος που έκανε το ΥπΑΑΤ ήταν ότι επειδή κατάφερε να περιορίσει την πανώλη νόμιζε ότι θα έκανε το ίδιο και με την ευλογιά.

Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥπΑΑΤ, τους τελευταίους 14 μήνες έχουν θανατωθεί, από θεομηνία, πανώλη και ευλογιά, περί τα 160.000 αιγοπρόβατα στην χώρα μας. Σε αυτό το νούμερο θα πρέπει να προστεθούν και οι θάνατοι από καταρροικό πυρετό, που έχει χτυπήσει πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ ούτε από την σχετική ΚΥΑ, που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα, επειδή δεν δίνεται εντολή σφαγής του κοπαδιού αν υπάρχει κρούσμα. Ο κτηνοτρόφος όμως έχει απώλεια εισοδήματος γιατί χάνει ζώα.

Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν από τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου που ανέφερε ότι για να εισπράξουν την αποζημίωση θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όπως τονίζουν από το 2000 οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μην προσκομίζεται ενημερότητα για την είσπραξη της αποζημίωσης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Όπως αναφέρει η τελευταία σχετική απόφαση, η αποζημίωση για σφαγή των ζώων λόγω ζωονόσων είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη αλλά πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Ακόμη οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να γίνουν τροποποιήσεις στο Μέτρου 5.2 που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ και προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν. Μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο μέτρο παρά την παράταση που δόθηκε.

Για την οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, που λέει το ΥπΑΑΤ ότι θα είναι οριζόντια, για όλους τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων, αν δίνει ποσά ενίσχυσης της τάξης των 10 ευρώ ανά ζώο θα πρόκειται για ψίχουλα, λένε οι κτηνοτρόφοι.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έχουμε νέα τιμολόγηση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι τιμές που έδωσαν κάποιες γαλακτοβιομηχανίες είναι μειωμένες, κατά 5 λεπτά, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

Στο μεταξύ η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών – Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς ανακοίνωσε συμφωνία, για περίπου 11.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, με τιμές παραγωγού στα 1,42 ευρώ - 1,44 ευρώ το κιλό και ειδικό μπόνους συγκέντρωσης 4 λεπτά το κιλό. Μεταξύ των εταιρειών είναι οι: Ήπειρος, Μπίζιος, Ρούσσας, Αρβανίτης, Αβραμούλης, Σάφος, Τάχας, Τέμπη και Lactalis.

11/11/2024 09:38 πμ

Μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων αφενός της ευλογιάς των προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας αφετέρου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των επιζωοτιών, από 08/11/2024 έως και 15/11/2024, η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ λαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020,στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.
γ) Τέλος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα σφαγεία θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους την Τετάρτη.

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 15/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.

Ανοικτά είναι τα σφαγεία από σήμερα σε όλους τους νομούς που δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της ευλογιάς, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Όσον αφορά στους νομούς που υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς, ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα σφαγεία θα λειτουργούν - εκτός εκείνων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης - μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, φυσικά, με πλήρη τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας.

08/11/2024 05:24 μμ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με Απόφαση, που δημοσιοποίησε στη Διαύγεια, κήρυξε σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για έξι μήνες (έως 6 Μαΐου 2025).

Όπως αναφέρει στην σχετική απόφαση, η εν λόγω κατάσταση εκδίδεται λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωονόσου ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει νέο έγγραφο για την άρση της παραπάνω απόφασης.

Στην Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται μέτρα ορισμένης χρονικής διάρκειας, αντίστοιχα με εκείνα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια, διαδικασίες, λοιπά τεχνικά ζητήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Ενημερότητα για αποζημίωση

Πάντως όσον αφορά τις αποζημιώσεις για θανατώσεις αιγοπροβάτων λόγω της πανώλης και ευλογιάς, αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να ξεκινήσουν να πληρώνονται.

Για να πάρουν όμως τα χρήματα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταθέσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αν οι πληγέντες έχουν πρόβλημα ρευστότητας (που είναι πολύ πιθανόν να έχουν λόγω της ζημιάς) τότε ενδεχομένος δεν θα μπορούν να την εκδόσουν και θα πρέπει να κάνουν ρύθμιση οφειλών. Τα χρήματα θα πάνε στο ταμείο παρακαταθηκών και θα δοθούν όταν πληρωθούν οι οφειλές. Δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός οφειλών με χρήματα αποζημίωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κτηνοτρόφοι να χάσουν ακόμη και αυτά τα χρήματα.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι κτηνοτρόφοι της Λοκρίδας στην Φθιώτιδα που τα κοπάδια τους χτυπήθηκαν από την ασθένεια της ευλογιάς, καθώς τους ζητούν να προσκομίσουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις.

Υπόπτο κρούσμα στην Σαμοθράκη

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Έβρου υπάρχει υποψία νοσήματος καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατο στην Παχιά Άμμο της Σαμοθράκης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για νόσημα που οφείλεται σε ιό, μεταδίδεται με τα κουνούπια και προκαλεί μεγάλες απώλειες στις εκμεταλλεύσεις προβάτων.

08/11/2024 10:13 πμ

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν την πληρωμή της εκκαθάρισης των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.

Οι αποζημιώσεις ύψους 4,1 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των πληγέντων κτηνοτρόφων σήμερα Παρασκευή, 8η Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12:00.

Εκκρεμούν οι περιπτώσεις περίπου εκατό κτηνοτρόφων, οι οποίες εντάχθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης των πορισμάτων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, για τις περιπτώσεις αυτές, κατόπιν προσωπικής του δεσμεύσεως, με εντολή του στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού Ασφαλίσεων Ζωικού Κεφαλαίου, ζήτησε ενεργοποίηση του Άρθρου 17 για την αναθεώρηση των πορισμάτων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέβαλαν σχετικό αίτημα.

Στην υλοποίηση του ad-hoc προγράμματος για την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias, δεν προβλέπεται η διαδικασία της υποβολής ενστάσεων, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους πληγέντες αγρότες, εξήντλησε κάθε δυνατή και νόμιμη διαδικασία για να αντιμετωπισθούν οι οποιεσδήποτε αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά τη σύνταξη των πορισμάτων του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας έχει δηλώσει ότι αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

07/11/2024 04:11 μμ

Η Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας επιβεβαίωσε δύο νέα κρούσματα ευλογιάς, ενώ έχουμε νέο κρούσμα σε Μαγνησία και το πρώτο κρούσμα στην Λέσβο.

Συγκεκριμένα, στην Καβάλα χτες Τετάρτη (6/11) είχαμε νέα κρούσματα στο Ερατεινό και στο Νέο Ξεριά. Σήμερα Πέμπτη (7/11) έχουμε νέα κρούσματα στη Νέα Πέραμο και το Ζυγό. Η ευλογιά εξαπλώνεται προς το κέντρο και τα βόρεια της ΠΕ Καβάλας.

Στο μεταξύ η ευλογιά χτύπησε ακόμη ένα κοπάδι στην Άφησσο του δήμου Νοτίου Πηλίου στην Μαγνησία. Τα αποτελέσματα των ελέγχων έγιναν γνωστά στις 6 Νοεμβρίου και πλέον ξεκινά μια επιχείρηση εκτεταμένων ελέγχων στο δήμο Νοτίου Πηλίου. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, σε δηλώσεις της σημείωσε πως «το νέο κρούσμα αφορά κτηνοτροφική μονάδα με περίπου 150 αιγοπρόβατα στην περιοχή της Αφήσου». Τα αιγοπρόβατα θα οδηγηθούν προς θανάτωση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε ελέγχους και ιχνηλατήσεις για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νοτίου Πηλίου.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ευλογιάς των προβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στα Δάφια της Λέσβου και ενεργοποιείται το πρωτόκολλο των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της ζωονόσου, σε κοπάδι με 180 ζώα, τα οποία θανατώθηκαν. Περίπου πριν ένα χρόνο (Οκτώβριο του 2023) στο Σίγρι της Λέσβου είχε εντοπιστεί κρούσμα ευλογιάς των προβάτων, στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν και τότε θανατώθηκαν 447 ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων που θα διαρκέσουν από 1 έως 8 Νοέμβρη 2024.

Σύμφωνα με αυτά επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στις 8 Νοέμβρη 2024, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η μόνη αλλαγή που αναμένεται να γίνει είναι ότι να αποδεσμευτούν κάποιες περιοχές για τις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων για σφαγή.

07/11/2024 11:40 πμ

Η Lactalis USA ανακοίνωσε επένδυση για την αύξηση του όγκου παραγωγής «Président Feta» που παράγεται στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η επένδυση θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις Tulare στην Καλιφόρνια και γίνεται καθώς το τυρί φέτα συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα στους καταναλωτές σε όλες τις ΗΠΑ.

Με τα 55 εκατ. δολαρίων (51,12 εκ. ευρώ) θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής φέτας στις ΗΠΑ. Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει έως το 2027.

Με αυτή την επένδυση θα αυξήσει την ικανότητα παραγωγής φέτας της Lactalis, που γίνεται στα εργοστάσιά της στο Tulare της Καλιφόρνιας και στο Belmont του Ουισκόνσιν.

Επενδύουμε για να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής τυριού φέτας στις εγκαταστάσεις μας, δήλωσε ο κ. Esteve Torrens, Διευθύνων Σύμβουλος της Lactalis USA, σε δελτίο τύπου της εταιρείας. Αυτή η αύξηση της παραγωγής βοηθά στο να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για το τυρί Président Feta στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε.

Η Lactalis USA είναι θυγατρική της Lactalis, της μεγαλύτερης γαλακτοκομικής εταιρείας στον κόσμο, η οποία έχει προσανατολιστεί στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων για την αγορά των ΗΠΑ, όπως Kraft παρμεζάνα, Président φέτα, Knudsen Cottage Cheese και Sour Cream.

07/11/2024 09:43 πμ

Σε αναζήτηση χρημάτων βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση με αποτέλεσμα ακόμη να μην έχει γίνει η καταβολή της οικονομική ενίσχυσης της «Αμάλθειας» στους αιγοπροβατοτρόφους.

Μιλάμε για ένα κονδύλι ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 17/07/2023 και φτάσαμε Νοέμβριο του 2024 και ακόμη δεν έχει καταβληθεί η ενίσχυση στους δικαιούχους.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Ερώτηση στη Βουλή

Την αδικαιολόγητη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια», η θέσπιση της οποίας αποσκοπούσε στην οικονομική ενδυνάμωση της κτηνοτροφικής παραγωγής, αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο Μ. Χνάρης, το εν λόγω μέτρο που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και προβλέφθηκε αρχικά για την Κρήτη και εν συνεχεία επεκτάθηκε και σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.

Αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2,5 ετών από την εν λόγω εξαγγελία και 1,5 έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα και έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις των δικαιούχων, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Επιπλέον, ο Βουλευτής τονίζει ότι η μη καταβολή της, επιβαρύνει την ήδη πληττόμενη νησιωτική κτηνοτροφία, από την εισχώρηση των ζωονόσων της πανώλης και της ευλογιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση τους κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η δεινή κατάσταση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι πλέον έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Τέλος, επισημαίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προβεί στην κατάθεση 3 Ερωτήσεων για τις αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις, λαμβάνοντας όμως συνεχώς αόριστες απαντήσεις που αφορούν στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από τον αρμόδιο φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτει στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πού οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και
  • Πότε επιτέλους αναμένεται η καταβολή της στους παραγωγούς κτηνοτρόφους στους οποίους απευθύνεται λαμβανομένων υπόψη και των υπόλοιπων παραμέτρων που τους έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
06/11/2024 10:30 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική διαχείριση των ζωονόσων χωρίς τη συνεργασία και τη συνεισφορά των κτηνοτρόφων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα η επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και την έκπληξη μας για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ειδικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τη διαχείριση ζωονόσων. Αν και αναγνωρίζουμε τη σημασία μιας επιστημονικά εξειδικευμένης επιτροπής, η πλήρης απουσία αντιπροσώπευσης κτηνοτρόφων, μεταποιητών, εμπορικών φορέων και ιδιωτών κτηνιάτρων μας προβληματίζει βαθύτατα.
Η επιτροπή αυτή, όπως διαφαίνεται, λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα και από εκείνους που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας.

Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου, η επιτροπή αυτή κινδυνεύει να παραμείνει ανενεργή και ανεπαρκής, συνεχίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση αντί να φέρει την ουσιαστική πρόοδο που απαιτείται.

Δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική διαχείριση των ζωονόσων χωρίς τη συνεργασία και τη συνεισφορά των κτηνοτρόφων και των εμπλεκόμενων φορέων. Χωρίς έναν ανοιχτό διάλογο και δίκτυο συνεργασίας, οι αποφάσεις της επιτροπής στερούνται πρακτικής αξίας και δυστυχώς θα αποτύχουν να ανταποκριθούν στην επείγουσα ανάγκη για άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε την ανάγκη καθιέρωσης ενός διοικητικού πλαισίου που να περιλαμβάνει καθορισμένα καθήκοντα, διαδικασίες και αρμοδιότητες, διασφαλίζοντας συνέπεια, διαφάνεια, και αυστηρή λογοδοσία στη λειτουργία της επιτροπής. Οι περιορισμένοι πόροι και η ανεπαρκής οικονομική υποστήριξη ενισχύουν περαιτέρω τις ανησυχίες μας, καθώς χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, η επιτροπή δεν θα μπορέσει να εκπαιδεύσει τα μέλη της, να διεξάγει προσομοιώσεις και να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τη σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής, εντάσσοντας τους πραγματικούς εκπροσώπους της κτηνοτροφικής κοινότητας και της παραγωγικής αλυσίδας. Προτείνουμε ως πρότυπο την Animal Health Australia, ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, που λειτουργεί με καθορισμένους πόρους και στρατηγικές.

Απαιτούμε δράση τώρα. Είναι η στιγμή για αποφάσεις που θα αλλάξουν την πορεία της κτηνοτροφίας στη χώρα μας.

Η ενίσχυση της επιτροπής με τη συμμετοχή και την εμπειρία όλων των εμπλεκομένων θα αποτελέσει το πιο σημαντικό βήμα για την υγειονομική προστασία των ζώων και την ασφάλεια των καταναλωτών».

05/11/2024 10:59 πμ

Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς στην χώρα μας που φέρνει οικονομική καταστροφή στους κτηνοτρόφους και οδηγεί σε θανάτωση ολόκληρα κοπάδια.

Νέο κρούσμα ευλογιάς είχαμε σε εκτροφή στην Καβάλα με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να οδηγηθούν προς θανάτωση 600 πρόβατα.

Επίσης πάνω από 1.700 αιγοπρόβατα αναμένεται να οδηγηθούν σε θανάτωση μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στη Μαγνησία.

Ειδικότερα, οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν ξανά σε συναγερμό μετά την επιβεβαίωση νέου κρούσματος ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα κοντά στον οικισμό του Σωρού, στην ευρύτερη περιοχή του Διμηνίου.

Το τρίτο αυτό κρούσμα έρχεται να προστεθεί μετά από προηγούμενα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε Κανάλια και Κεραμίδι, δημιουργώντας κλίμα αναστάτωσης και πανικού στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

01/11/2024 12:56 μμ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) συνέλαβε, στις 30 Οκτωβρίου 2024, τρεις υπόπτους, στην Τιμισοάρα (Ρουμανία), στο πλαίσιο έρευνας για την είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για βοσκότοπους.

Ένα από τους συλληφθέντες είναι εκτροφέας προβάτων που κατέχει μεγάλη περιουσία στην Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκότοπους που δεν ήταν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, με την βοήθεια δημόσιων υπαλλήλλων του ρουμανικού οργανισμού πληρωμών, οι οποίοι βοηθούσαν τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.

Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ 2018 και 2023, ο αιγοπροβατοτρόφος χρησιμοποιούσε υπαλλήλους για τον εντοπισμό βοσκοτόπων που δεν είχε στην κυριότητά του και στην συνέχεια προχωρούσε σε εκμίσθωσή τους, στο όνομα των γονέων του και μιας εμπορικής εταιρίας που τελούσε υπό τον έλεγχό του, προκειμένου να λάβει δολίως κονδύλια της ΕΕ.

Εξυπακούεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι του ρουμανικού Οργανισμού Πληρωμών και Παρέμβασης στη Γεωργία (APIA) συνεργάστηκαν μαζί του με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο εκτροφέας προβάτων υπέβαλε αιτήσεις για επιδοτήσεις σχετικά με εκτάσεις τις οποίες δεν κατείχε. Επιπλέον, φέρεται ότι υπέβαλε αιτήσεις για δασικές εκτάσεις που δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη, ζητώντας τη συνδρομή δημόσιων λειτουργών από τον APIA, ώστε να γίνουν επιλέξιμες.

Με όλους αυτούς τους τρόπους ο ύποπτος κατάφερε και εισέπραξε περίπου 2,2 εκατ. EUR (11.211.935 RON) από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την έρευνα διέταξε την κράτηση των τριών υπόπτων για 24 ώρες και θα ζητήσει την προληπτική σύλληψή τους.

Επιπλέον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και άλλοι πέντε δημόσιοι λειτουργοί.

Για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εκδόθηκε απόφαση δέσμευσης.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των εικαζόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Πάντως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ρουμανικά δικαστήρια.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

01/11/2024 10:41 πμ

Από την 1η Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα υποχρεούνται να ξεκινήσουν την ετήσια απογραφή των αιγοπροβάτων και των χοίρων τους.

Η διαδικασία διαρκεί έως τις 15 Δεκεμβρίου για τα αιγοπρόβατα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τους χοίρους.

Όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση αυτών που δηλώνουν μηδενικό ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρως συμπληρωμένο το μητρώο τους, δηλαδή με όλες τις μεταβολές που αυτό συνεπάγεται (γεννήσεις, θανάτους, αγοραπωλησίες), ειδάλλως δε θα γίνεται δεκτό.

Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται, διότι δε γίνεται δεκτό κανένα μητρώο παλαιού τύπου, άρα όλα τα ζώα που είναι καταγεγραμμένα σε αυτό θα πρέπει να καταγραφούν στο μέρος Ε’ του νέου μητρώου πριν την προσέλευση του κάθε κτηνοτρόφου στην Υπηρεσία.

Βάσει του Ν.4830/2021, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να δηλώσουν τον αριθμό των ποιμενικών σκύλων που έχουν στην κατοχή τους με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

31/10/2024 03:46 μμ

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, από 1/11/2024 έως 8/11/2024, ισχύουν τα εξής μέτρα:

Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.

Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.

Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.

Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Εμβόλια ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Στο μεταξύ να εμβολιαστούν άμεσα τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Μάλιστα όπως αναφέρουν στην ευλογιά χρησιμοποιείται το ίδιο εμβόλιο κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, εδώ και 8 χρόνια, χωρίς προβλήματα στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και σύσσωμου του κτηνοτροφικού κόσμου, σάς απευθύνουμε αίτημα άμεσης συνάντησης για την επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν τα αιγοπρόβατα κατά της Ευλογιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απειλή αυτού του ιού να διογκώνεται και την πολιτεία να καθυστερεί επικίνδυνα στις αποφάσεις της, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

Η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό: Ο ιός της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, για τον οποίο χρησιμοποιείται εδώ και 8 χρόνια ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Η χρήση του εμβολίου της Οζώδους Δερματίτιδας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγεία των ζώων μας και τη σταθερότητα των εξαγωγών. Το εμβόλιο αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ή την εμπορευσιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως δεν θα επηρεάσει και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας, στοιχείο που καταρρίπτει κάθε ανησυχία για την ασφάλεια των προϊόντων μας.

Η τεκμηρίωση από την επιστήμη: Μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου MDPI (2023) επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την Οζώδη Δερματίτιδα προσφέρει διασταυρούμενη προστασία και κατά της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, διασφαλίζοντας την υγεία τους και αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού στις εκτροφές μας. Αυτή η προστασία είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων και την προστασία των ζώων μας από μια θανατηφόρα νόσο. Το ίδιο εμβόλιο προσφέρει προστασία στα αιγοπρόβατα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του.

Η αιγοπροβατοτροφίας μας βρίσκεται σε κίνδυνο: Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία μέτρων και την αδιαφορία, ενώ η απειλή εξαπλώνεται.

Ζητούμε την άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχουμε προτείνει ώστε να συζητήσουμε για την εφαρμογή του εμβολιασμού, το οποίο θεωρούμε μια από τις κυριότερες λύσεις ώστε να προστατεύσουμε τα ζώα μας και το μέλλον της κτηνοτροφίας μας.

Η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σας καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας».

30/10/2024 12:57 μμ

Δύο επιβεβαιωμένες μολύνσεις ευλογιάς έχουμε στον Πυργετό της Λάρισας και στο Κεραμίδι της Μαγνησίας, ενώ υπάρχουν υποψίες για ακόμη πέντε κρούσματα στην χώρα.

Στην Θεσσαλία μετά την θεομηνία και την πανώλη κάνει την εμφάνισή της η ευλογιά στα αιγοπρόβατα.

Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους ζητούν άμεσα να καταβληθούν ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 133 εστίες ευλογιάς στην χώρα μας και έχουν θανατωθεί 27.000 ζώα στην προσπάθεια περιορισμού της νόσου.

ΠΕΜ: Η ευλογιά θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) για την ευλογιά στα μικρά μηρυκαστικά ζώα αναφέρει τα εξής:

Η εξάπλωση της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών σε μια σειρά από περιοχές της χώρας έχει δημιουργήσει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία ενώ δεν έχουν συνέρθει ακόμα από την πανώλη και οδηγεί σε καταστροφή πολλούς κτηνοτρόφους.

Το νόσημα είναι καταστροφικό λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.

Η εμφάνιση του αποκάλυψε για μια ακόμα φορά την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που επωμίζονται το σύνθετο έργο της αποτροπής της εξάπλωσης της ζωονόσου και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που επιτρέπουν ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων από τα σύνορα, με τις καταστροφικές συνέπειες να τις βιώνουν και τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Για άλλες αντιλαϊκές πολιτικές ξέρουν και παίρνουν μέτρα καταστολής, για την προστασία και την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων δεν κάνουν κανέναν έλεγχο και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας.

Το μέτρο της απαγόρευσης των σφαγών που πήρε η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση των συγκεκριμένων ασθενειών, που έχουν οδηγήσει στη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων ζώων.

Δεν μπορεί διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΚΑΠ διαρκώς να απαιτούν την επιμορφωτική και υλικοτεχνική αναβάθμιση των κτηνοτρόφων, την ίδια στιγμή όμως να διατηρούν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100%, διατηρώντας τον υποστελεχωμένο, και υποχρηματοδοτούμενο.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ζητάει και διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης για την επιβίωση των κτηνοτρόφων.

  • Να μην εξαπλωθεί η νόσος της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.

Διαμαρτυρία ΓΕΩΤΕΕ

Στο μεταξύ εστάλη επιστολής διαμαρτυρίας για την μη πρόσκληση των Παραρτημάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συσκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ευλογίας των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη αναφέρει τα εξής:

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ, ότι διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε Ξάνθη και Καβάλα, δύο συσκέψεις όπου το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η τήρηση των μέτρων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ευλογιάς, καθώς και η επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες. Και στις δυο συσκέψεις συμμετείχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα, κ. Γεώργιου Στρατάκου, Αντιπεριφερειαρχών της ΠΑΜΘ, καθώς κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Δυστυχώς και στις 2 συσκέψεις δεν προσκλήθηκαν τα αρμόδια κατά το νόμο Παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί σύμβουλοι της πολιτείας, για θέματα που άπτονται το επιστημονικό αντικείμενο των Γεωτεχνικών και ιδιαιτέρως αυτό των Κτηνιάτρων.

Τα Παραρτήματα Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την μη πρόσκληση τους στις εν λόγω συσκέψεις.

Παραμένουμε όμως στη διάθεση της Πολιτείας (Περιφέρειας, ΥΠΑΑΤ κ.α.), ώστε να συμβάλουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις στην επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος της ευλογιάς που έχει προκύψει για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. κι όχι μόνο.

Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα συμπεράσματα της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετικά δελτία τύπου, όπου τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.

29/10/2024 05:04 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αποτύπωση και ανάλυση του τρόπου εισόδου και διάδοσης της νόσου της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:

α) Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονίστρια.

β) Γεώργιο Κόμητα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.

γ) Χρήστο Γούλα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.

δ) Σμαράγδα Σωτηράκη, Ερευνήτρια βαθμίδας Α ́- Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Παρασιτολογία», ως τακτικό μέλος.

ε) Ηλία Μπουζαλά, Ερευνητής βαθμίδας Β ́- Κύριος Ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου και Οργανισμού, με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων», ως τακτικό μέλος.

στ) Γεώργιο Αρσένο, Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ζωική Παραγωγή, Ευζωία και Ηθολογία των Ζώων».

ζ) Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία Μηρυκαστικών», ως τακτικό μέλος.

η) Μαρία Ελένη Φιλιππιτζή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Επιδημιολογία» ως τακτικό μέλος.

θ) Αθανάσιο Γελασάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Επιστημών των Ζώων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων» ως τακτικό μέλος.

ι) Σωτηρία Βουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Ζωοτεχνία και Γενετική Βελτίωση Μικρών Μηρυκαστικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως τακτικό μέλος.

ια) Γεώργιο Βαλιάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Βακτηριολογία και Βακτηριακά Νοσήματα», ως τακτικό μέλος.

ιβ) Δημήτριο Μπαλούκα, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος.

Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Μαρία Γιαννιού, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, θα αναπληρώνει το τακτικό μέλος Γεώργιος Κόμητας.

Στην Ομάδα Εργασίας θα μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας και εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες της χώρας, για να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τα συζητούμενα θέματα.

Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

29/10/2024 04:06 μμ

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της ευλογιάς των προβάτων και το πως εξελίσσεται η επιχείρηση στη Θεσσαλία είχε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Ο Περιφερειάρχης αφού ενημέρωσε τον Υπουργό για τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, έχοντας και την εμπειρία της πανώλης, τον ξενάγησε και στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο με τη χρήση της τεχνολογίας στον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης.

Για το θέμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους τονίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες για τα 24.000 περίπου ζώα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα σταλούν τα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ, για να γίνει διασταύρωση και να γίνουν οι πληρωμές, περί τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προσδιόρισε ο κ. Τσιάρας.

«Αναμένουμε τα στοιχεία των πληγέντων της πανώλης από τις Περιφέρειες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο τέλος Νοεμβρίου», τόνισε ο υπουργός κ. Τσιάρας.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την συνάντηση αναφέρει τα εξής:

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ευλογιάς στόχος είναι η διάσωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν θέση ούτε ο μικροκομματισμός ούτε ο λαϊκισμός, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μετά από σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, για τον συντονισμό των δράσεων Υπουργείου και Περιφέρειας για τον περιορισμό και εκρίζωση της ευλογιάς στα πρόβατα.

Στη συνάντηση παρέστη ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τις άμεσες ενέργειες που ανέλαβε η Περιφέρεια μετά από την εκδήλωση κρούσματος σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στη Μαγνησία, ακολουθώντας τους κανόνες και τα πρωτόκολλα της ΕΕ, έχοντας επί πλέον την πρόσφατη θετική εμπειρία αντιμετώπισης των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τις Περιφέρειες και φυσικά με το σύνολο του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, μπορεί να αποδώσει τα ίδια θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και αυτής της ζωονόσου και, όπως επετεύχθη ο περιορισμός της πανώλης, το ίδιο να γίνει και με την ευλογιά.

«Έχουμε αντιμετωπίσει πρόσφατα την πανώλη με πολύ μεγάλη επιτυχία και είδαμε πως όταν υπάρχει η συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας κι όλων των αρμοδίων και φυσικά των ίδιων των κτηνοτρόφων, το αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Η προσπάθεια που κάνουμε στοχεύει στο να διασώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Είναι μια στιγμή που χρειάζεται υπευθυνότητα. Προφανώς δεν χωράει ούτε η μικροκομματική σκοπιμότητα, ούτε πολύ περισσότερο ο λαϊκισμός απέναντι σε επιστημονικά δεδομένα, απέναντι σε οδηγίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ούτως, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μια ζωονόσο που θέτει σε κίνδυνο το ζωικό μας κεφάλαιο.

Όπως τα καταφέραμε με την πανώλη, έτσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την ίδια συνεργασία, με την ίδια επιστημονική προσέγγιση και πολύ περισσότερο με την σταθερή θα έλεγα βοήθεια που υπάρχει απ όλους τους εμπλεκόμενους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους κτηνιάτρους που ανήκουν στο υπουργείο, από τις Περιφέρειες, εν προκειμένω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και με τη συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου. Θύμισε δε ότι με εντολή του πρωθυπουργού οι αποζημιώσεις ανά ζώο που θανατώθηκε, είναι υψηλές.

«Είναι γνωστό ότι έχουν ανακοινωθεί τα ύψη των αποζημιώσεων που αφορούν στην πανώλη και στην ευλογιά και μάλιστα υπήρξε από την πλευρά της πολιτείας μια πολύ γενναία προσπάθεια. Όπως ξέρετε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επέλεξε να σταθεί με πολύ μεγάλη διάθεση βοήθειας δίπλα στον κτηνοτροφικό κόσμο που είδε ξαφνικά το ζωικό του κεφάλαιο να χάνεται με την πανώλη και με την ευλογιά. Αναμένουμε ουσιαστικά από τις Περιφέρειες να μας δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να καταβάλουμε τις αποζημιώσεις μέχρι τέλος Νοεμβρίου».

Τέλος ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι τα μέτρα θα επανεξετασθούν και θα αίρονται, ανάλογα με εξέλιξη της νόσου. «Αναγκαστήκαμε να λάβουμε κάποια σκληρά μέτρα, όπως την απαγόρευση των μετακινήσεων κι εφόσον δεν υπάρξουν άλλα κρούσματα θα ακολουθήσει μία χαλάρωση των μέτρων. Υπάρχει μία διαφορά σε σχέση με την πανώλη. Είναι διαφορετικό να μιλάμε για την κτηνοτροφία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και διαφορετικό να μιλάμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο όταν τα ζώα είναι παραγωγικά. Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Κανείς μας δεν έχει διάθεση να επιβάλει μέτρα χωρίς λόγο και σίγουρα δεν λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του και την επιστημονική γνώση και εμπειρία, αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία μας καθοδηγεί στην αντιμετώπιση των ζωονόσων».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Υπουργό για τις ευχές του και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια. Βέβαια τα λέμε μέσω skype σχεδόν κάθε μέρα. Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μαγνησίας. Χθες ολοκληρώσαμε την κλινική εξέταση και των 84 μονάδων, με πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Φαίνεται ότι δεν έχουμε κάποιο άλλο κρούσμα. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τους ελέγχους σε όλες τις διαδρομές μετακίνησης ζώων και ζωοτροφών, ώστε την επόμενη Παρασκευή να έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι θετική. Η συνεργασία μας με το ΥΠΑΑΤ είναι πολύ καλή και τα συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς και για τα στοιχεία των δικαιούχων για αποζημίωση».

29/10/2024 11:12 πμ

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας, με την πανώλη και την ευλογιά να αποδεκατίζει τα κοπάδια, ενώ οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Στην χώρα μας απαγορεύουν τις σφαγές και όταν βρίσκουμε κρούσμα σε κοπάδια θανατώνουμε και θάβουμε όλα τα ζώα. Από την άλλη οι Ρουμάνοι με πανώλη στην χώρα τους έκαναν σφαγές και εξαγωγές κρέατος στην Ελλάδα.

Το Μέτρο 5.2 που αφορούσε την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση οι μεταποιητές γάλακτος βρήκαν ευκαιρία, με αφορμή τις ζωονόσους, να μην πληρώνουν προκαταβολές, που συνήθως έδιναν στους κτηνοτρόφους για τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο.

Στο μεταξύ το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά των αιγοπροβάτων επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε πρόβατο εκτροφείου, αποτελούμενου από 175 πρόβατα και 60 αμνούς, στη Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, στο Δήμο Δωρίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επίσης νέο κρούσμα ευλογιάς είχαμε στο Μοναστηράκι του δήμου Νέστου στην Καβάλα, σε εκτροφή με τετρακόσια πρόβατα.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τα νέα κρούσματα εξετάζει την παράταση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του ιού τουλάχιστον για ακόμη δέκα ημέρες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, «το ΥπΑΑΤ δεν μας δέχτηκε στη διαβούλευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ζωονόσους.

Αν είχε δημιουργηθεί ένα πιστοποιημένο σφαγείο στην χώρα μας, τα 60.000 ζώα που σφαγιάστηκαν, για πανώλη και ευλογιά, θα μπορούσαν να έχουν διοχετευτεί στην αγορά. Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές. Πανώλη και ευλογιά δεν κολλάνε οι καταναλωτές.

Έσφαξαν στο δήμο Νέστου ένα κοπάδι και τα φορτηγά το πέρασαν μέσα από το χωριό την ίδια ώρα εμάς δεν μας αφήνουν να πάμε στο κοπάδι μας.

Επίσης αυτές τις ημέρες έχουν καταθέσει Ρουμάνοι Ευρωβουλευτές ερώτημα στην Κομισιόν που ζητούν να μάθουν αν τα τεστ που γίνονται στα πρόβατα έχουν αποκλίσεις και φέρνουν λάθη αποτελέσματα. Είναι πιθανόν πολλά ζώα στην χώρα μας να μην είχαν την ασθένεια και να οδηγήθηκαν στην σφαγή.

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το ζωικό κεφάλαιο στην χώρα μας. Στην Ευρώπη δηλώνει 10 - 11 εκατ. αιγοπρόβατα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει κάθε χρόνο ενισχύσεις σε 16 εκατ. ζώα.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές της θεομηνίας του Daniel που είχαμε πριν ένα χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε οικονομική εξαθλίωση πληρώνουμε ακριβά απολυμαντικά και έχουμε κλεισμένα τα ζώα μας αναγκασμένοι να αγοράζουμε ζωοτροφές για να τα ταΐσουμε χωρίς καμιά ενίσχυση από το κράτος. Η αποζημίωση είναι αστεία, μας δίνουν για πρόβατα που στοιχίζουν 350 ευρώ, θα μας πληρώσουν από 70 έως 250 ευρώ. Και σήμερα δεν μπορείς να βρεις στην χώρα μας καθαρόαιμα ζώα.

Θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων μετά την Χαλκιδική και στην υπόλοιπη χώρα. Αν δεν μας δεχτεί το ΥπΑΑΤ θα γίνει ξεσηκωμός».

Απο την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι «τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς εμφανίστηκαν στον Έβρο, κοντά στη μεθοριακή γραμμή. Η ευλογιά είναι ιός DNA και μεταφέρεται δια της επαφής, αλλά και μηχανικά, μέσω εντόμων ή του αέρα. Είναι αμιγώς ζωονόσος, δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας φόβος από την κατανάλωση των προϊόντων, όπως το γάλα και η φέτα.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 127 εστίες, και έχουν θανατωθεί 27.000 ζώα στην προσπάθεια περιορισμού της νόσου. Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας, έχει επιβληθεί η απαγόρευση κάθε μετακίνησης αιγοπροβάτων για διάστημα 10 ημερών σε όλη την επικράτεια, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας, για να προσθέσει:

«Λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων σε πληγείσες εκτροφές και την υγειονομική ταφή τους, για να διασφαλιστεί η πλήρης εξάλειψη του ιού. Επίσης, δημιουργούνται ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από κάθε νέο κρούσμα, σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα».

Από όσα ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται ότι δεν διαψεύστηκε τίποτα από όσα καταγγέλλει ο κ. Θωμάς Μόσχος. Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

25/10/2024 01:57 μμ

Νέο κρούμα ευλογιάς είχαμε στην Πέρνη, που είναι χωριό του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ένα ολόκληρο κοπάδι με 1.000 πρόβατα θα οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες για σφαγή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, νέο κρούσμα της ευλογιάς των προβάτων εμφανίστηκε στα Νέα Βρασνά, όπου υπάρχουν συνολικά έξι κοπάδια με πρόβατα. Ακόμη ένα νέο κρούσμα πανώλης έχουμε, την Παρασκευή (25/10), στο χωριό Γκούρα που είναι στην Κορινθία.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε.

Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

Στο μεταξύ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εύρεση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Μαγνησίας, μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες.

25/10/2024 09:55 πμ

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την θανάτωση των ζώων τους από τις ζωονόσους.

Στο μεταξύ νέο κρούσμα ευλογιάς εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στην περιοχή της Ασπροβάλτας.

Επίσης θα γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων, ώστε σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι μηδενικά, θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών.

Πάντως να επισημάνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κοπάδια τους αν η κτηνιατρική υπηρεσία δεν δώσει το πράσινο φως για την αγορά ζώων.

Αυτά ήταν τα θέματα συζήτησης στις διαδοχικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη και την Καβάλα, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 110 κρούσματα, ενώ 24.000 ζώα έχουν θανατωθεί και έχουν ταφεί, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Στις συσκέψεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίστηκε, ότι η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων που ανακοινώθηκαν και αφορούν την δεκαήμερη πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και βοσκή σε όλη τη χώρα.

Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥπΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Επισημάνθηκε ακόμη, ότι εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να ενισχυθεί το δυναμικό της αντιμετώπισης της κρίσης.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε, ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά, όπως αποδείχθηκε και κατά τις προηγούμενες παρεμβάσεις με τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ενώ τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, επισημαίνοντας, συγχρόνως, ότι τόσο το γάλα, όσο και το κρέας, είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.

Ο Χρήστος Κέλλας, που στο περιθώριο των συσκέψεων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκο Δημόπουλο και δήλωσε σχετικά: «Καλούμε τους κτηνοτρόφους μας να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων και σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι μηδενικά, θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις Περιφερειακές αρχές. Οι κτηνοτρόφοι μας να είναι βέβαιοι, ότι και σε αυτή τη δοκιμασία είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο το εισόδημά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να αναπτύσσονται».

Χρήσιμα στοιχεία για την ευλογιά των προβάτων

1: Ευλογιά των προβάτων
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.

2: Ερωτήματα των καταναλωτών
Α. Είναι ασφαλές το γάλα;
Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.
Β. Είναι ασφαλές το κρέας;
Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.

3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα
Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.
Σε υποψία νόσησης:
Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.

4: Διαχείριση της νόσου
Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

24/10/2024 02:37 μμ

Οι κτηνοτρόφοι διαψεύδουν τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, που ανέφερε ότι υπήρξε εκπροσώπησή τους στην τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα κατά της ευλογιάς.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΕΚ αποκαθιστά την αλήθεια σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κέλλα, που έκανε στις 23/10/2024.

Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπηθήκαμε στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ την Τρίτη (22/10/2024) με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων, μέσω άλλων οργανώσεων, κάτι το οποίο θεωρείται αδιανόητο και πρωτάκουστο.

Πώς είναι δυνατόν να κληθούν όλοι οι υπόλοιποι φορείς και οι κτηνοτρόφοι να αφεθούν έξω από μια διαβούλευση που αφορά άμεσα τη ζωή, το μέλλον τους και τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους;

Στην πραγματικότητα οι θεσμικοί μας φορείς, ΣΕΚ και ΠΕΚ, αποκλείστηκαν σκόπιμα και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση του Υπουργείου, μετά την τηλεδιάσκεψη, όπου αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, χωρίς να ακουστούν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και χωρίς καμία αναφορά για το βάρος που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ο ΣΕΚ και οι υπόλοιπες οργανώσεις των κτηνοτρόφων θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας, να συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς.

Οι προτάσεις μας δεν ακούγονται και αυτό αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου.

Ζητάμε άμεσα σύγκλιση νέας συνάντησης στο ΥπΑΑΤ όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και των επιπτώσεών της σε όλο το φάσμα της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης, της μεταφοράς των ζώων και των ζωοτροφών και της πιθανότητας εμβολιασμών για την ευλογιά».

24/10/2024 12:41 μμ

Αντίθετοι με το κλείσιμο των σφαγείων για τον έλεγχο της ευλογιάς των μηρυκαστικών, δηλώνουν δύο καθηγητές Κτηνιατρικής, σε επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας κ.κ. Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης καταθέτουν την δική τους επιστημονική άποψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Γεώργιος Αρσένος, «τι θα πετύχουμε με το να κλείσουμε για δέκα ημέρες τα σφαγεία. Όταν θα τα ανοίξουμε ξανά θα έχει λυθεί το πρόβλημα; Ζητάμε να υπάρξουν ρεαλιστικά μέτρα για έλεγχο επιζωοτιών στη χώρα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Καταθέσαμε την επιστημονική μας άποψη, που είναι ανοικτή σε κριτική. Αυτό που θέλουμε είναι να μην καταστραφούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι».

Πιο αναλυτικά στην επιστολή τους οι επιστήμονες αναφέρουν τα εξής:

1. Συνιστάται η απαγόρευση των αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο και επανεξέταση του μέτρου στο τέλος του διαστήματος αυτού

2. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων ως εξής. Στο σφαγείο δημιουργείται υποδομή αποτελεσματικής απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων και το σφαγείο νοικιάζει 2, 3, 4, 5 οχήματα, που τηρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται εντός του σφαγείου και απολυμαίνονται με την άφιξή τους και πριν την αναχώρησή τους. Σε κάθε όχημα εγκαθίσταται συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker) σε σημείο που σφραγίζει και κλειδώνεται για την αποτύπωση της πορείας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Το σφαγείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά ζώων για σφαγή με τα δικά του οχήματα. Για κάθε μετακίνηση υποβάλει στη Κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί και η επαλήθευση γίνεται με το ηλεκτρονικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα απολυμαίνεται στο σφαγείο πηγαίνει ΠΑΝΤΑ μόνο σε μία εκτροφή – φορτώνει ζώα για σφαγή – επιστρέφει στο σφαγείο και απολυμαίνεται ξανά πριν πάει νέο δρομολόγιο. Όλα τα παραπάνω είναι υπό τον εποπτικό μηχανισμό συγκεκριμένου/ων υπαλλήλων της περιφέρειας που τους ανατίθεται το έργο αυτό.

3. Το σύστημα με τον γεωεντοπισμό των οχημάτων να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.)

4. Συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία που θα επιλεγούν.

5. Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με κάθε περιφέρεια ξεχωριστά δημιουργεί ένα task force με αποκλειστικό σκοπό την δυναμική ενεργητική επιτήρηση στις εκτροφές στη διάρκεια του έτους. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα υπηρεσία υπό τη διεύθυνση κτηνιατρικής που αποκλειστικό σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας έχει το συνεχή έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών και τη διενέργεια δειγματοληψιών που θα γίνεται με βάση πίνακες που θα καταρτίσουμε (power analysis) για ορθή επιδημιολογική μελέτη πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνεργάζονται στενά με τα 3 πλέον εργαστήρια αναφοράς που θα πρέπει να λειτουργούν στη χώρα.

Υπάρχουν και άλλα ειδικότερα μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να καταστραφούν και οι μονάδες οικονομικά.