Μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να πληρωθούν οι δύο από τις τρεις βασικές κατηγορίες κτηνοτρόφων που δεν πήραν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές (Mέτρο 22).
Συγκεκριμένα θα πληρωθούν την ενίσχυση οι νεοεισερχόμενοι (που δεν μπορούσαν να έχουν εισόδημα) και οι κτηνοτρόφοι που βρέθηκαν σε έλεγχο το 2020. Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά.
Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ΚΑΔ το ΥπΑΑΤ αναζητά περίπου 14 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην πληρωμή όλων των δικαιούχων.
Στο μεταξύ αυξάνουν οι «πιέσεις» για μείωση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, μετά από το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΝΚΑ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προβατοτρόφος και πρόεδρος στον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Παιονίας κ. Θωμάς Καρυπίδης, «οι γαλακτοβιομήχανοι και τα τυροκομεία απειλούν ότι αν συνεχιστούν τα μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και μειωθεί περαιτέρω η κατανάλωση θα προχωρήσουν σε μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.
Πρέπει να σας επισημάνω ότι η φέτα ΠΟΠ φεύγει από την μεταποίηση (τυροκομεία) στα 6,70 έως 8,20 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή δεν έχει καμιά σχέση με τα 13 έως 14 ευρώ το κιλό που πωλείται στην λιανική. Άρα είναι μεγάλο λάθος να λένε ότι η αύξηση στην τιμή παραγωγού στο γάλα έφερε την αύξηση στην τιμή λιανικής της φέτας.
Πάντως σε ενημέρωση που είχα πρόσφατα με Έλληνες αξιωματικούς έμαθα ότι στα στρατιωτικά σούπερ μάρκετ η φέτα ΠΟΠ πωλείται γύρω στα 8,30 ευρώ το κιλό. Θα μπορούσαν οι οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές να αγοράζουν από αυτά τα σούπερ μάρκετ τα τρόφιμα που έχουν ανάγκη.
Σήμερα το κάθε πρόβατο που είναι σταυλισμένο έχει κόστος 300 έως 400 ευρώ για όλη την γαλακτοκομική περίοδο. Το πρόβειο γάλα το πουλάνε οι κτηνοτρόφοι από 1,65 έως 1,70 ευρώ το κιλό με ανώτερη τιμή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μείωση τιμών παραγωγού την στιγμή που οι τιμές στις ζωοτροφές και στην ενέργεια είναι τόσο υψηλές.
Εγώ διαθέτω ένα κοπάδι με 300 πρόβατα σταυλισμένα, τα οποία παράγουν 90 έως 100 τόνους γάλακτος ετησίως. Διαθέτω 150 στρέμματα με περιφραγμένους λειμώνες και από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο βόσκουν τα πρόβατα. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να μειώσω το κόστος παραγωγής, όπως κάνουν και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη».
Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ, της οικογένειας Γιαννίτση, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των εγκαταστάσεων από την ΔΕΛΤΑ, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών τροφίμων στη χώρα.
Ο σταθμός στη Συδινή Ξάνθης αφορά μία έκταση περίπου 7.500 τ.μ., στην οποία βρίσκονται βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ. και εγκαταστάσεις βιολογικού εξοπλισμού, καθώς και βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει 120 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως.
Η ΟΜΗΡΟΣ έχει προγραμματίσει επιπλέον επενδύσεις στο σταθμό, για την ανανέωση και την αναβάθμιση του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας να είναι όλα έτοιμα για την νέα γαλακτοκομική σεζόν.
Ο νέος υποσταθμός στη Συδινή προστίθεται στο δίκτυο υποσταθμών της Όμηρος που αριθμεί 6 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος και την αύξηση τη παραγωγής.
Στόχος της ΟΜΗΡΟΣ είναι να ενδυναμώνει συνεχώς τα σημεία δράσης της, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την παραγωγή άριστων ποιοτικά προϊόντων. Η Όμηρος εργάζεται συνεχώς προς την ανάπτυξη των υποσταθμών της τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική της παρουσία, όσο και σε ποιοτικό δημιουργώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για αποθήκευση και διαχείριση του γάλακτος σε ημερήσια βάση.
Οι σταθμοί γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ πλέον θα χρησιμοποιούνται και από την νέα θυγατρική της εταιρίας, την AGROLACT, η οποία δημιουργήθηκε με βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της ΟΜΗΡΟΣ, προμηθεύοντας τους με υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας ζωοτροφές.
Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.
Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.
Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.
Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ).
Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.
Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού κατά ένα μήνα αλλά και την συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κάνει δύσκολη και την βόσκηση, με αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν στους στάβλους και να θέλουν ζωοτροφές.
Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους που αυτή την εποχή οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα (κυρίως αιγοπρόβατα), λόγο των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών, οδηγεί σε μείωση παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται. Για αυτό ζητά την καταγραφή των ζημιών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis ή άλλα οικονομικά εργαλεία.
Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Η πρωτογενής παραγωγή διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής.
Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγο μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Λόγο των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους.
Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδετικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία.
Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλεια ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή κάτι το οποίο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα μας για αλλαγή του κανονισμού.
Η στήριξη του κράτους κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας».
Ξεκίνησε η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα από τους γαλακτοβιομήχανους. Αυτό φέρνει μια τάση στην αγορά ενόψει των νέων ετήσιων συμβολαίων που θα υπογράψουν οι μεγάλες μονάδες και συνεταιρισμοί το ερχόμενο καλοκαίρι.
Παρά το ρεκόρ εξαγωγών που έκανε η φέτα το 2022 άρχισαν να «πιέζονται» προς τα κάτω οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 388 εκατομμυρίων που είχαν το 2019.
Αν και οι εξαγωγές στην φέτα είναι αυτές που δίνουν τον τόνο και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες τιμές, οι γαλακτοβιομήχανοι επικαλούνται μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης για να στηρίξουν τις πιέσεις που ασκούν στους κτηνοτρόφους για πτώση τιμής.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, που διαθέτει οργανωμένη εκτροφή αιγοπροβάτων, «το κόστος παραγωγής γάλακτος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι αιγοπροβατοτρόφοι συνεχίζουν να πληρώνουν διπλάσιο ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν.
Επίσης οι τιμές των ζωοτροφών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα τριφύλια δεν άφησε ο καιρός να κάνουμε συγκομιδή αλλά οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα. Το καλαμπόκι που έχουν οι έμποροι στις αποθήκες τους δεν πρόκειται να το πουλήσουν φτηνότερα από όσο το αγόρασαν. Οι τιμές στις ζωοτροφές αν θα πέσουν αυτό θα γίνει μετά τα αλώνια. Μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι που έχουν σταυλισμένα ζώα θα πρέπει να αγοράζουν με ακριβές τιμές.
Από την πλευρά τους οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν ξεκινήσει να μειώνουν την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα κατά 3 έως 5 λεπτά το κιλό. Επίσης σε όσους δεν δέχονται την μείωση τιμής τους καθυστερούν την πληρωμή. Έτσι ενώ έκαναν πληρωμή κάθε μήνα (στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα) τώρα θέλουν να πληρώνουν κάθε δύο μήνες. Αυτη η καθυστέρηση είναι ουσιαστικά μια οικονομική εξόντωση για τους κτηνοτρόφους.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που δεν υπάρχει γάλα στην αγορά. Οι ποσότητες γάλακτος είναι μειωμένες φέτος συγκριτικά με πέρυσι. Από την άλλη η ζήτηση είναι αυξημένη, αφού να σκεφτείτε ότι έρχονται κάθε μέρα να πάρουν γάλα αντί για μέρα παρά μέρα. Επίσης γνωρίζω ότι έχουν κλείσει συμβόλαια για εξαγωγές φέτας μέχρι το 2025. Δηλαδή αν και μιλάμε για λιγότερες ποσότητες και αυξημένη ζήτηση την ίδια στιγμή ζητάνε μείωση τιμών από τους παραγωγούς, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου και σε αφανισμό των κοπαδιών στην χώρα μας».
Στον παραδοσιακό οικισμό της Κάτω Ορεινής Σερρών λειτουργεί «ο Μύθος του Βουνού», μια καθετοποιημένη επιχείρηση αιγοπροβάτων ιδιοπαραγωγής εκλεκτών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων της οικογένειας Κλιάμπα. Ο «Μύθος του Βουνού» αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο οικογενειακό εγχείρημα, με παράδοση χρόνων, ιδίως ύστερα από την προσθήκη των νεότερων μελών του, ήτοι του Τυροκόμου Κωνσταντίνου Κλιάμπα, καθώς και του συνονόματου Ζωοτέχνη ξαδέρφου του, οι οποίοι φέρνουν μια νέα πνοή στην επιχείρηση.
Σε ηλικία μόλις 22 ετών ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας, έχοντας στα χέρια του τον πιστοποιημένο τίτλο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, καθώς και ο συνομήλικος ξάδερφος του, ο οποίος είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Ζωοτεχνίας που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, ανέλαβαν να εξελίξουν την οικογενειακή επιχείρηση των γονιών τους, συνδυάζοντας τις θεωρητικές γνώσεις που κατέκτησαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους, με την εμπειρία χρόνων που διαθέτει η οικογένεια Κλιάμπα στον τομέα παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στον τομέα της κτηνοτροφίας.
«Έχουμε μεγάλη ιστορία της κτηνοτροφίας πάνω στην πλάτη μας»
Οι παιδικές αναμνήσεις του Τυροκόμου Κωνσταντίνου Κλιάμπα είναι γεμάτες με εικόνες από την κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας του, την φροντίδα των ζώων και την παραγωγή του τυριού. Η απόφαση του να σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ήρθε σαν φυσική εξέλιξη, καθώς «η οικογένεια του είχε ήδη ρίξει τα θεμέλια για το τυροκομείο», όπως ο ίδιος αναφέρει.
Σήμερα, επτά άτομα δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης «ο Μύθος του Βουνού», οι οποίοι έχουν διανείμει τις εργασίες με βάσει την εμπειρία και το θεωρητικό τους υπόβαθρο. Οι τέσσερις εξ αυτών πηγαίνουν στην μονάδα το πρωί για την άμελξη του γάλακτος και οι υπόλοιποι τρεις ασχολούνται με τις δουλειές του τυροκομείου. Η ημέρα ξεκινά με την τοποθέτηση του γάλακτος στους παστεριωτές, πριν ακόμα να ανατείλει ο ήλιος, κατόπιν το βράζουν και αμέσως μετά ακολουθεί η διαδικασία της παραγωγής των διάφορων προϊόντων.
Μηχανήματα και άμελξη
Η οικογένεια Κλιάμπα διαθέτει ένα κοπάδι 1.000 προβάτων και αιγών. Η άμελξη των ζώων πραγματοποιείται με την υποστήριξη μηχανημάτων και όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ανέφερε «δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς τα πράγματα έχουν γίνει πολύ απαιτητικά και πλέον δεν μπορείς χειρωνακτικά να παράξεις ένα εντελώς καθαρό και σίγουρα ποιοτικό προϊόν». Χωρίς να υποτιμά τον πατροπαράδοτο τρόπο της άμελξης ο νεαρός τυροκόμος εξηγεί, ότι για να μπορέσει το τυροκομείο να αποτελέσει μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα διακρίνεται για την ποιότητα των προϊόντων της, η χρήση των μηχανημάτων ήταν μονόδρομος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χρήση των μηχανημάτων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο άνω εγχείρημα, καθώς η παραγωγή αυξάνεται, ενώ μειώνεται ο χρόνος παραγωγής, οι εργατοώρες και κατ’ επέκταση και τα εργατικά χέρια. Παράλληλα, με την χρήση των μηχανημάτων διατηρείται σταθερή και η ποιότητα των προϊόντων, καθώς το γάλα, όπως εξηγεί ο 22χρονος τυροκόμος, με τη βοήθεια των μηχανημάτων δεν έχει περιθώριο να ανεβάσει μικροβιακό φορτίο, αφού δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με το περιβάλλον, ενώ εισέρχεται κατευθείαν από το ζώο μέσα στις σωληνώσεις, περνά από φίλτρο και τέλος επιτόπου μπαίνει στην ψύξη.
Μεταφορά γάλακτος, τυποποίηση και διανομή
Στο τυροκομείο ο «Μύθος του Βουνού» η μεταφορά του γάλακτος πραγματοποιείται «τουλάχιστον προς το παρόν», όπως ο ίδιος αναφέρει, παραδοσιακά,. Συγκεκριμένα το γάλα τοποθετείται αρχικά στις παγολεκάνες, κατόπιν ψύχεται και αφού τοποθετηθεί στα ειδικά διαμορφωμένα ανοξείδωτα μπιτόνια μεταφέρεται στο τυροκομείο. Καθ’ όλη τη διαδικασία την μεταφοράς, την οποία εποπτεύει ο ίδιος, επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το γάλα να προστατευτεί από κάθε πιθανή επαφή με κάποιο μικροβιακό φορτίο. Η τυποποίηση, ομοίως, πραγματοποιείται στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία, καθώς διαθέτουν την δική τους φίρμα, ενώ έχουν προμηθευτεί και με τα δικά τους σκεύη. Τελευταία έρχεται η διανομή των προϊόντων, στην οποία συμβάλει και ο 22χρονος Τυροκόμος Κωνσταντίνος, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως στον «Μύθο του Βουνού» θα πρέπει να είσαι ευέλικτος και να μπορείς να καλύψεις τις διάφορες απαιτήσεις που θα προκύψουν στα πλαίσια της λειτουργίας της επιχείρησης.
Το κόστος παραγωγής απαιτεί ευελιξία
Η είσοδος των δύο νέων μελών απαιτούσε η οικογενειακή επιχείρηση να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά, ως εκ τούτου, μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να αφήσουν «στην άκρη τους μεσάζοντες ώστε να μπορέσει να ανέβει η δουλειά» και να έχουν ένα κέρδος, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κωνσταντίνος «το γάλα και το κρέας στο εμπόριο είναι δύσκολο να πληρωθούν».
Το κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με το κέρδος είναι ένας παράγοντας, που απασχολεί τον νεαρό τυροκόμο, αναφορικά με την βιωσιμότητα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε, ότι «το τυρί στο κέρδος πάντα είναι πιο δύσκολο, γιατί μπορεί να τύχει να κάνεις 5 κιλά γάλα για ένα κιλό τυρί», ενώ πρόσθεσε, ότι, μολονότι, το τυρί φέτος είχε μια πολύ καλή τιμή της τάξεως του 1,70 ευρώ με 1,80 ευρώ, ο καταναλωτής δεν μπορούσε να το υποστηρίξει και ως εκ τούτου για να αποφύγει την ζημία παρήγαγε λιγότερο τυρί.
Ιδέες και νέες γεύσεις
Ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας κατόρθωσε να σμίξει αρμονικά την παράδοση με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, φέρνοντας αδιαμφισβήτητα μια πνοή αλλαγής στον «Μύθο του Βουνού». Η ιδιοπαραγωγή της οικογένειας Κλιάμπα εξελίχθηκε και επεκτάθηκε, καθώς σήμερα πέρα των παραδοσιακών τυριών, ο «Μύθος του Βουνού» παράγει γιαούρτι, κρέμα βανίλιας και σοκολάτας από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο πιστοποιημένο γάλα βιολογικής εκτροφής, ρυζόγαλο, μυζήθρα με ρίγανη, ακόμα και κατσικίσιο παγωτό! Ιδιαίτερα περήφανος, ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας μιλά στον ΑγροΤύπο για την μυζήθρα με ρίγανη, την οποία εμπνεύστηκε ο ίδιος, καθώς και για το κατσικίσιο παγωτό των έντεκα γεύσεων, που παρασκευάζεται από βιολογικές πρώτες ύλες! Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, αναφορικά με την παρασκευή παγωτού, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, ενώ ως κτηνοτροφική μονάδα διαθέτουν τις πιστοποιήσεις βιολογικού γάλακτος, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει την ανάλογη ετικέτα, ώστε να αναγράφεται και πάνω στο προϊόν ότι είναι από βιολογικό κατσικίσιο γάλα.
Προϊόντα και προώθηση
Καθώς τα ηνία του Τυροκομείου έχουν περάσει στα νεότερα ηλικιακά μέλη η διαφήμιση και η προώθηση των προϊόντων πραγματοποιείται μέσω των διάφορων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μέσω της συμμετοχής σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου το αγοραστικό κοινό μπορεί να γνωρίσει τα προϊόντα από κοντά. Διανύοντας το 4ο έτος λειτουργίας του, το τυροκομείο προμηθεύει σταθερά με τα εκλεκτά προϊόντα του την αγορά της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, ενώ παράλληλα διατηρεί και την δική του πελατεία. Το βλέμμα της επιτυχημένης αυτής επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι στραμμένο στην συνεχή εξέλιξη, ήτοι την περαιτέρω επέκταση του τυροκομείου, καθώς και πιθανές συνεργασίες για την εξαγωγή των προϊόντων, πάντοτε συναρτώμενη, ωστόσο, με την σταθερή ποιότητα των προϊόντων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας.
Παρά το ρεκόρ εξαγωγών που έκανε η φέτα άρχισαν να «πιέζονται» προς τα κάτω οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.
Στο μεταξύ πληρώθηκαν οι συνδεδεμένες σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή και πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή αλλά 6.000 δικαιούχοι δεν εισέπραξαν τα χρήματα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), «η προσπάθεια για μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί. Οι δικαιολογίες είναι πολλές από τους γάλατοβιομήχανους.
Λένε ότι δεν πάει καλά η εγχώρια αγορά στην κατανάλωση αλλά δεν αναφέρουν τίποτα για το ρεκόρ εξαγωγών φέτας το 2022, που ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος παραβρέθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ).
Επίσης μιλάνε ότι ήδη έχει ξεκινήσει και θα φανεί περισσότερο το επόμενο διάστημα η μείωση τιμών στις ζωοτροφές. Μπορεί να συμβαίνει αυτό αλλά οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν στοκάρει ζωοτροφές από τον χειμώνα. Αγορές θα γίνουν στα αλώνια οπότε μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι με το κόστος των ζωοτροφών.
Ο ΣΕΚ έχει προειδοποιήσει αμέτρητες φορές την κυβέρνηση για τον κίνδυνο μείωσης της κτηνοτροφίας στην χώρα μας με τις πολιτικές που ακολουθεί και εφαρμόζει.
Τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να ανταπεξέλθουν οι κτηνοτρόφοι είναι πρωτοφανή και δεν έχουν προηγούμενο. Έρχεται τώρα το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Συγκεκριμένα:
1) Στην τελευταία πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων περισσότεροι από 6.000 συνάδελφοι μείνανε εκτός πληρωμής των ψυχανθών καλλιεργειών.
2) Η συνδεδεμένη ενίσχυση για το κρέας (βοοτροφία και αιγοπροβατοτροφία) δεν έχει καταβληθεί με πρωτοφανή καθυστέρηση όπου εγείρονται πλέον πολλά ερωτήματα.
3) Η τροποποίηση νόμου που ψηφίστηκε στις 11/4/2023 στο άρθρο 9 για την παράταση και μεταβίβαση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ισχύει μόνο για τις πτηνοτροφικές μονάδες και όχι για το σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
4) Οι τιμές γάλακτος έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται από τις γαλακτοβιομηχανίες λόγο μειωμένων πωλήσεων στην εγχώρια αγορά
Καλούμε το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει και να δράσει άμεσα στα παρακάτω:
Α) Ποιος είναι ο λόγος που περισσότεροι από 6.000 αγρότες-κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν συνδεδεμένη ενίσχυση για τις καλλιέργειες ψυχανθών; Θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι, καθώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επιλογή των συνεργατών και τεχνικών συμβούλων σας.
Β) Γιατί δεν έχει καταβληθεί ήδη η συνδεδεμένη ενίσχυση κρέατος; Nα καταβληθεί άμεσα, καθώς η οικονομική ενίσχυση αυτήν την περίοδο ενόψει καλλιεργητικής περιόδου είναι αναγκαία. Άραγε η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την δυσμενή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων ή έχει σκοπό να δημιουργήσει αγρότες/κτηνοτρόφους δύο ταχυτήτων ενόψει εκλογών;
Γ) Γιατί στην τροποποίηση νόμου για παράταση και μεταβίβαση πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; Να ενταχθούν άμεσα στην τροποποίηση νόμου όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Δ) Η τιμή στο γάλα κρίνεται από τη ζήτηση και την προσφορά, όταν η βιομηχανία επικαλείται τη μειωμένη πώληση στο εσωτερικό αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει διπλάσια αύξηση εξαγωγών.
Εφόσον η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να ενταχθεί το αμνοερίφιο στο καλάθι του Πάσχα τώρα δεν είναι η ώρα να ενταχθεί και το ρεύμα, το πετρέλαιο, οι ζωοτροφές και ο ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ο παραγωγός στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Μείωση τιμών στο γάλα σημαίνει και εγκατάλειψη του επαγγέλματος της κτηνοτροφίας, εγκατάλειψη της υπαίθρου και τεράστια ζημία στο ΑΕΠ της χώρας μας».
Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.
Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).
Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.
Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021
Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».
Ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές φέτας το 2022, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος παραβρέθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), που έγινε, την Μεγάλη Δευτέρα (10/4/2023), στα Τρίκαλα.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 388 εκατομμυρίων το 2019.
Το ότι πάνε καλά οι εξαγωγές φέτας σημαίνει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.
Ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τα μέλη της ΕΔΟΦ για το νέο νόμο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση προκειμένου να γίνει ενημέρωση τόσο για την Επιτροπή Απόδοσης Γάλακτος όσο και για το νέο κυρωτικό πλαίσιο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος με επιστημονικά κριτήρια καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.
Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε επίσης την χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ με ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη, την λειτουργία και την προώθηση δράσεων για την προστασία της φέτας και την προώθησή της στο εξωτερικό.
Ανακοινώθηκε η οριστική λίστα δικαιούχων κτηνοτρόφων για την δεύτερη πρόσκληση πληρωμής ενίσχυσης για ζωοτροφές.
Eιδικότερα εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο τελικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική 2η Πρόσκληση.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων κτηνοτρόφων στον ιστότοπο (εδώ) με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην χώρα μας και δεν γνωρίζουμε τις εισαγωγές και τις σφαγές αμνοεριφίων, ενώ ζητούν να καταβληθούν άμεσα σε όλους οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει τον προβληματισμό της για την αργοπορία πληρωμής της ενίσχυσης των ζωοτροφών (Μέτρο 22).
«Είναι γεγονός πως μετά από τόσο καιρό και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων πως θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι κτηνοτρόφοι, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων τοπυ μέτρου 22 καθώς και την σύντομη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυση αιγοπρόβειου και βοοειδών.
Ακόμη, πλησιάζοντας το Πάσχα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων για ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια. Οι καιροί είναι πονηροί και οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερο όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις.
Ρωτάμε, γίνονται έλεγχοι; Ξέρουμε πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα; Έχει γίνει καταγραφή των αποθεμάτων;
Τέλος καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν και φέτος όσο μπορούν το Ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι στηρίζοντας έτσι τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την Ελληνική οικονομία».
Στα 3.272.403 ευρώ ανέρχεται το ποσό ενίσχυσης για την πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (2η Πρόσκληση ΟΠΕΚΕΠΕ).
Θυμίζουμε ότι εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από σήμερα Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου.
Για την απόφαση της Διαύγειας πατήστε (εδώ)
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί περιμένουν με αγωνία την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καθυστέρηση με το ΟΣ∆Ε του 2023 σε συνδιασμό με τον πρώτο χρόνο της νέας ΚΑΠ έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρηματοδότηση μέσω της κάρτας αγρότη και να έχουν οι παραγωγοί μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Από την άλλη οι ανάγκες για τα έξοδα καλλιέργειας είναι μεγάλες. Το ΥπΑΑΤ έχει περιοριστεί σε αόριστες υποσχέσεις για πληρωμή χωρίς να αναφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο παρελθόν λίγο πριν το Πάσχα πλήρωναν τις τελευταίες συνδεδεμένες στα ζωικά, τώρα ακόμη δεν έχουμε πληρώσει ούτε μια στην φυτική παραγωγή.
Στο μεταξύ ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, προχώρησε - με αρκετή καθυστέρηση - στον ορισμό των Ενδιάμεσων Φορέων Παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ). Συγκεκριμένα με αποφάσεις που υπογράφει ο κ. Στύλιος:
- η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, αναλαμβάνει την έκδοση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης της παρέμβασης με τίτλο: «ΠΕ-70.2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους»
- η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αναλαμβάνει αντίστοιχες αρμοδιότητες για τις παρεμβάσεις: «ΠΕ-71: Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» και «Π3-73-2.3: Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων»
Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).
Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ).
Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ).
Στο θέμα που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος με το πρόβλημα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, οι οποίοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για ενίσχυση ζωοτροφών επειδή στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με άλλη αγροτική εργασία, αναφέρονται σε επιστολή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Θυμίζουμε ότι γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22.
Επίσης ζητάνε να προχωρήσει νέα πληρωμή για τις ζωοτροφές με διπλάσιο προϋπολογισμό. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τον μειωμένο προϋπολογισμό της ενίσχυσης. Επειδή διαθέτουν λίγα χρήματα για αυτό βάζουν «φίλτρα» και προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν τους δικαιούχους κτηνοτρόφους».
Στην επιστολή τους που έστειλαν στον ΑγροΤύπο οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρουν τα εξής:
Προχωρήσατε στην τρίτη κατά σειρά πληρωμή για το Μέτρο 22, δηλαδή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και δρομολογήσατε τη διαδικασία αιτήσεων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, με μία τέταρτη πληρωμή που αναμένουμε.
Διαπιστώνουμε όμως ότι το σύστημα των αιτήσεων αποκλείει όσους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο για πρώτη φορά το 2021 αλλά τα προηγούμενα έτη έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ με άλλο αντικείμενο εκτός της κτηνοτροφίας.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών από την προκήρυξη του Μέτρου 22, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους κτηνοτροφικούς φορείς της πατρίδας μας να σας επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις.
Τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων για την είσπραξη της ενίσχυσης, με βάση την ΚΥΑ για το Μέτρο 22, ξεπεράστηκαν σε ένα βαθμό.
Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και μένουν ακόμα απλήρωτοι λόγω ΚΑΔ, παρά του ότι με τους ΚΑΔ αυτούς κάνουν νόμιμα όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης.
Υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων οι αιτήσεις θεωρείται ότι δεν οριστικοποιήθηκαν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Όλες σχεδόν οι αιτήσεις έγιναν από ΚΥΔ, τις περισσότερες φορές επί πληρωμή, χωρίς να δίνετε τη δυνατότητα θεραπείας της αστοχίας αυτής, που προέρχεται από αστοχίες του δικού σας συστήματος.
Υπάρχουν συνάδελφοι, που για κακή τους τύχη, είχαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλη ενασχόληση και κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες και τους αφήσατε εκτός πληρωμής. Δεν έχετε αντιληφθεί εσείς και οι σύμβουλοι σας ότι αυτό γίνεται για να αλληλοσυμπληρωθούν τα εισοδήματα και να μπορέσει να επιβιώσει ο κάθε άνθρωπος και η οικογένεια του και όχι από εργασιομανή διαστροφή;
Προχωρήστε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις!!!
Δώστε το δικαίωμα σε όσους δεν οριστικοποιήσαν τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τους δικούς σας ισχυρισμούς, μέσα σε μία εβδομάδα να επαναλάβουν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
Δώστε παράταση τριών ημερών, αφού διορθώσετε το σφάλμα που σας επισημάναμε παραπάνω για τους νεοεισερχόμενους στην κτηνοτροφία του 2021, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Ελέγξτε όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από συναδέλφους και αφορούν το εισόδημα, με χειρωνακτικό τρόπο, αφού ο αυτόματος τρόπος ελέγχου δεν αποδίδει απόλυτα.
Διορθώστε την ΚΥΑ του Μέτρου 22 και συμπεριλάβετε στους δικαιούχους κι όσους έχουν εισόδημα μεγαλύτερο του κτηνοτροφικού από άλλους ΚΑΔ και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα.
Για τους κτηνοτρόφους που έκαναν πρώτη φορά ΕΑΕ το 2022, αφού δεν τους συμπεριλάβατε μαζί με αυτούς του 2021, σημαίνει ότι θα τους συμπεριλάβετε στη νέα ενίσχυση για τις ζωοτροφές που πρέπει άμεσα να δρομολογήσετε.
Η νέα αυτή ενίσχυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του Μέτρου 22 και πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους τους κτηνοτρόφους.
Τέλος σας καλούμε να ολοκληρώσετε την πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους του κορονοβοηθήματος του 2020 τους οποίους αδικαιολόγητα δεν έχετε πληρώσει μέχρι σήμερα και να πληρώσετε τους δικαιούχους της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που αδικαιολόγητα δεν πληρώθηκαν την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.
ΥΓ. Επ’ ευκαιρία αυτής μας της επιστολής, σας παρακαλούμε να παρέμβετε και να βρείτε άλλο παιχνίδι για να παίξει, εν’ όψει Πάσχα, ο γνωστός υπουργός Άδωνις και να αφήσει την αγορά των αμνοεριφίων. Με τα σοβαρά θέματα χρειάζεται να ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι!
Γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ του έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Αυτό καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα, ενώ για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ενημερωθεί και το ΥπΑΑΤ.
Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.
- Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
- Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
- Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Όπως υποστηρίζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, το νομοσχέδιο είναι στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε του άρθρο, προς την λάθος κατεύθυνση. Επιγραμματικά, όχι μόνο δεν προάγει το αυτονόητο της μιας και μόνο αρχής ελέγχου χωρίς επικαλύψεις, καθυστερήσεις αποφάσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά απεναντίας έχει διασπάσει τις αρχές με αλληλοκαλυπτομενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΒΓΑΠ αναφέρει τα εξής:
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλ/κων Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) ιδρύθηκε το 1982 και εκπροσωπεί τον σημαντικότερο κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα. Ανταγωνίζεται όλες τις ξένες επιχειρήσεις αυξάνοντας συνεχώς τις εξαγωγές των γαλ/κων προϊόντων, στηρίζοντας σημαντικά όχι μόνο την οικονομία της χώρας αλλά και τον ευαίσθητο πρωτογενή τομέα.
Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη την θέση του για την πλήρη τήρηση των επιταγών της νομοθεσίας απ’ όλους και την πιστή διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας των παραδοσιακών μας προϊόντων.
Πάγια θέση του Συνδέσμου ήταν και παραμένει η αμέριστη στήριξη των δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που στοχεύουν σε αυτές τις αρχές, γεγονός που γνωστοποιήσαμε και στον σημερινό υπουργό ΑΑΤ από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ταυτόχρονα όμως τονίσαμε και το δεοντολογικά αυτονόητο, ότι καμία απόφαση που να αφορά τον κλάδο δεν πρέπει να λαμβάνεται από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τον Σύνδεσμο και όλων των υπόλοιπων φορέων που οι αποφάσεις αυτές τους αφορούν.
Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού για τα ως άνω αυτονόητα, ο Υπουργός δεν ζήτησε ούτε μια φορά την άποψη του Συνδέσμου, με αποκορύφωμα την έκδοση αυτού του κατάπτυστου σε περιεχόμενο Νομοσχεδίου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόλυτες διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα διαβουλευτεί με τον ΣΕΒΓΑΠ πριν την σύνταξή του, διαψευσθήκαν στην πράξη. Αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής τακτικής ήταν το ΥΠΑΑΤ να εκδώσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, που αφορά τον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο αντί να επιλύει σοβαρότατα προβλήματα του χώρου, να τα επιδεινώνει και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Τον μείζονα αυτό κίνδυνο ο ΣΕΒΓΑΠ τον γνώρισε γραπτώς τόσο στο γραφείου του πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Επικρατείας ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανέκδοσή του μόνο αν ακολουθηθούν όλα τα στάδια της διαβούλευσης. Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού το νομοσχέδιο κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή ως έχει, αποδεικνύοντας ότι η αλαζονεία του ΥΠΑΑΤ δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορά του.
Το νομοσχέδιο είναι στην κυριολεξία, σχεδόν σε κάθε του άρθρο προς την λάθος κατεύθυνση. Επιγραμματικά, όχι μόνο δεν προάγει το αυτονόητο της μιας και μόνο αρχής ελέγχου χωρίς επικαλύψεις, καθυστερήσεις αποφάσεων και υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά απεναντίας έχει διασπάσει τις αρχές με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου.
Τις εισφορές των μελών του Συνδέσμου και των κτηνοτρόφων, που ετησίως συμποσούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, και οι οποίες έχουν αποθεματοποιηθεί στα ταμεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε πολλές δεκάδες εκατομμύριων ευρώ, παρανόμως οικειοποιείται και χρησιμοποιεί προς κάθε αλλότρια δραστηριότητα του Οργανισμού, ενώ προορίζεται μόνο ανταποδοτικά, δηλαδή μόνο για δράσεις που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη και εξυγίανση του κλάδου μας. Αυτή είναι μια όχι μόνο επαίσχυντη επιλογή αλλά και παράνομη.
Το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι ο συντάκτης του και κατά επέκταση το Υπουργείο δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως πραγματοποιούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι της αγοράς παρότι έχει στην διάθεσή του τα μοντέλα ελέγχων που εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με υποπολλαπλάσιο κόστος και πολλαπλάσια αποτελεσματικότητα.
Το ΥπΑΑΤ ζει στον προηγούμενο αιώνα περιορίζοντας τους ελέγχους μόνο στην ελληνική επικράτεια, όταν η πλειοψηφία ορισμένων πολύ βασικών και σημαντικών προϊόντων (όπως η Φέτα) κατά κανόνα εξάγονται παρά καταναλώνονται εγχωρίως.
Επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον κλάδο μας, ενώ ήταν η μεγάλη ευκαιρία επίλυσής των ήδη υπαρχόντων, κι επειδή κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει την ανάπτυξη και το μέλλον αυτού του κλάδου και της χώρας μας γενικότερα, ο ΣΕΒΓΑΠ, ζητά την απόσυρσή του, διαφορετικά θα προσφύγει δικαστικά για την κατοχύρωση των αυτονόητων και την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, αναφέρει ότι συνεχίζεται η νοθεία στην Φέτα και η παραγωγή της από αγελαδινό γάλα, ενώ εκφράζει αμφιβολίες στο κατά πόσο γίνονται έλεγχοι και κάνει λόγο για κοροϊδία από ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της Φέτα, μετά και από το τελευταίο κρούσμα «νοθείας» με εμπλεκόμενο για ακόμη μία φορά γνωστή εταιρεία, που φωνάζει πως ή δεν γίνονται έλεγχοι ή αυτοί που γίνονται είναι αμελητέοι.
H γνωστή εταιρεία λοιπόν, φαίνεται πως εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης της Φέτα ΠΟΠ και παρασκευάζει τυρί τύπου ΦΕΤΑΣ από αγελαδινό γάλα.
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η Φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο Ελληνικό γάλα. Δεν υπάρχει ούτε «τύπου φέτας», ούτε «στυλ φέτας», ούτε τίποτα άλλο παρεμφερή.
Η Φέτα ΠΟΠ είναι μία κι έχει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης, οτιδήποτε άλλο δεν είναι Φέτα και αποσκοπεί στην παραπλάνηση του καταναλωτή και στην αισχροκέρδεια, ενώ αποτελεί και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αναρωτιόμαστε δε τι στο καλό γίνεται με τους ελέγχους του κράτους.
Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η συγκεκριμένη εταιρεία πιάστηκε στο εξωτερικό για νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα τότε το τυρί είχε το θράσος να το ονομάζει μόνο Φέτα ΠΟΠ και τώρα την ξαναβρίσκουμε μπροστά μας να πρωταγωνιστεί σε ακόμη μια νοθεία.
Τελικά γίνονται έλεγχοι ή όχι;
Είναι λυπηρό και εξοργιστικό κάποιοι να πλουτίζουν στην πλάτη των κτηνοτρόφων και άλλων τυροκόμων που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας.
Είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό να παραποιείται έτσι βάναυσα η ιστορία και ο πολιτισμός που φέρει μαζί του αυτό το τυρί που ονομάζεται ΦΕΤΑ ΠΟΠ κι έρχεται από τα βάθη της Αρχαίας Ελλάδας.
Απαιτούμαι αυστηρούς και συντονισμένους ελέγχους μαζί με αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Εδώ και Τώρα.
Φτάνει πια η κοροϊδία από τον ΕΛΓΟ και το ΥπΑΑΤ».
Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι, ΕΑΕ του έτους 2021, δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.
Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, «σε δύο ημέρες λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων αλλά υπάρχουν προβλήματα και δεν γίνεται δεκτή η αίτηση στην πλατφόρμα».
Στο μεταξύ εκτός ενίσχυσης παραμένουν οι κτηνοτρόφοι που είχαν προβλήματα με τις ΚΑΔ και όσοι έκαναν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε... ένα ευρώ.
Με τροποποιητική απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, διευρύνεται η επιλεξιμότητα του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ του έτους 2021 εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 €.
Ειδικότερα, αντικαθίστανται τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο άρθρο 6 ως εξής:
«Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.
Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021».
Εν ισχύ παραμένουν τα λοιπά κριτήρια ένταξης στο Μέτρο 22, όπως αυτά έχουν οριστεί στην υπ' αριθμό 3148/18-11-2022 (Β' 5873) απόφαση.
Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή έως 23-03-2023 και διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)
Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Επισημαίνεται ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου και όσοι εκ των ενδιαφερομένων νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του έτους 2021 απερρίφθησαν στην 1η πρόσκληση λόγω του κριτηρίου επιλεξιμότητας περί κύκλου εργασιών στην κτηνοτροφία.
Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:
- η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
- οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
- οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
- οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
- το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
- το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.
Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.
Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.
Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).
Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.
Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.
Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Νέες αλλαγές στην υπουργική απόφαση, για να πληρωθούν οι νεοεισερχόμενοι με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021.
Στην τέταρτη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3148/18-11-2022 (Β΄ 5873) απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», προχώρησε το ΥπΑΑΤ.
Με τη νέα τροποποίηση εξαιρούνται από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, τόσο στην περίπτωση αιγοπροβατοτρόφων, όσο και των βοοτρόφων, με πολλούς στον πρωτογενή τομέα πλέον να αναρωτιούνται γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να σκεφτεί όλα αυτά, όταν σχεδιάστηκε το μέτρο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκ των υστέρων τόσες πολλές τροποποιήσεις;
«Αυτό το ζήτημα το είχαμε βάλει στο ΥπΑΑΤ καθώς πολλοί παραγωγοί που μπήκαν στο επάγγελμα το 2021, δεν πρόλαβαν να εμφανίσουν τζίρο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της ενίσχυσης ζωοτροφών, που έγινε σε τρια διαφορετικά χρονικά σημεία», τόνισε επ' αφορμή της απόφασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.
Όπως βέβαια επισημαίνει: «την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα με τους ΚΑΔ, που έκοψαν πολλούς κτηνοτρόφους από την ενίσχυση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρόβλημα υπάρχει με παραγωγούς που δεν έχουν κύριο ΚΑΔ τον κτηνοτροφικό, ή σε περίπτωση που δηλώνει εισόδημα από αγροτικά, έστω και ένα 1 ευρώ παραπάνω, από τα κτηνοτροφικά. Αυτό το πρόβλημα είναι έντονο σε περιοχές, όπως η Κρήτη, αλλά και άλλου λόγω της τιμής του ελαιολάδου φέτος».
Υπενθυμίζεται πως πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.
Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.
1η πληρωμή 85.836.999,00 ευρώ
2η πληρωμή 1.223.565,50 ευρώ
3η πληρωμή 7.125.334,50 ευρώ
Σύνολο: 94.185.899,00 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακόμα και σήμερα υπάρχουν νεοεισερχόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί την ενίσχυση.
Πατήστε εδώ για τη νέα απόφαση
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.
Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.
1η πληρωμή 85.836.999,00 €
2η πληρωμή 1.223.565,50 €
3η πληρωμή 7.125.334,50 €
Σύνολο: 94.185.899,00 €.
Σε αναμονή βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για την τρίτη πληρωμή της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών (Μέτρου 22).
Με την πληρωμή και των ενστάσεων, σειρά παίρνει η εκκρεμότητα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων οι οποίοι αν και δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρους το 2021, όλους τους προηγούμενους μήνες αγόρασαν ζωοτροφές μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον υψηλών τιμών.
Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο για εκτροφείς που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής κατά το έτος 2020. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και κάποιοι χοιροτρόφοι που αρχικά δεν είχαν κάνει απογραφή κατά το 2020 – έστω και αν αυτό διορθώθηκε - αποκλείστηκαν ξανά από την πληρωμή.
Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα οι απλήρωτες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε... ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Πολλοί γονείς αποφάσισαν μέσα στο 2022 να μεταβιβάσουν την εκτροφή τους στα παιδιά τους. Αν και το 2021 είχαν τζίρο μένουν εκτός ενίσχυσης.
Χαρακτηριστικά ο ΑγροΤύπος αναφέρει παράδειγμα χοιροτρόφου με 50 χοιρομητέρες, που τις μεταβίβασε πέρυσι στο παιδί του, αν το 2021 είχε πουλήσει 50 τόνους χοιρινό κρέας δεν του δίνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση για ζωοτροφή. Το χειρότερο είναι ότι δεν δίνουν καμιά ενίσχυση και στο παιδί του.
Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, η δεύτερη πληρωμή δικαιούχων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συνολικού ύψους 1.223.565 ευρώ.