Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οδηγίες ΑΑΔΕ για παραγωγή τσίπουρου, στα κάγκελα οι παραγωγοί ζητούν 4 διήμερα

22/09/2022 12:11 μμ
Οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών.

Οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Στο πλαίσιο της ανάγκης διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, της διεξαγωγής της παραγωγικής διαδικασίας με φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές (π.χ. εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων) και της ενίσχυσης της ασφάλειας των εργαζόμενων παραγωγών κατά την χρήση των αμβίκων, είναι αποδεκτή, η χρήση βελτιωμένων τεχνικά αποστακτικών μηχανημάτων, η οποία δεν αναιρεί επί της ουσίας τον - βάσει των ισχυουσών διατάξεων -παραδοσιακό χαρακτήρα των εν λόγω μηχανημάτων (π.χ. χρησιμοποίηση καλυμμάτων οποιασδήποτε μορφής και διαστάσεων, αυτοματισμών για την εκκένωση των υπολειμμάτων της απόσταξης, καθώς και ψυκτικών συστημάτων με πολλαπλούς παράλληλους σωλήνες /αυλούς ή πιάτα).

2. Για τη χορήγηση άδειας απόσταξης σε κατόχους κληματαριών με την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης διήμερου μικρού αποσταγματοποιού, της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 13 της υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 Α.Υ.Ο., δεν απαιτείται βεβαίωση από τις ΔΑΟΚ ή από τον οικείο δήμο, καθώς δεν πρόκειται για αμπελουργικές εκτάσεις, αλλά με τα λοιπά προβλεπόμενα δικαιολογητικά συνυποβάλλεται ηλεκτρονικά και υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 (Α΄75), στην οποία δηλώνεται η ακριβής θέση της κληματαριάς καθώς και η ποσότητα των πρώτων υλών που συγκομίσθηκαν.

Ωστόσο αντιδράσεις υπάρχουν από τους αμπελουργούς - αμβυκούχους του Τυρνάβου οι οποίοι ζητούν τη διατήρηση του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που παρατηρείται υπερπαραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια και οι τιμές παραγωγού είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Αντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος στον Σύλλογο Αμβυκούχων - Αμπελουργών Τυρνάβου, «στην απόφαση της ΑΑΔΕ είναι προς την σωστή κατεύθυνση η χρήση βελτιωμένων τεχνικά αποστακτικών μηχανημάτων (ψύχτρα κ.α.), κάτι που ήταν αίτημά μας.

Μας έκοψαν όμως ένα διήμερο και δεν μας απαντάνε γιατί το έκαναν. Εμείς στον Τύρναβο κάνουμε πραδοσιακά διπλοβράσιμο. Για αυτό ζητάμε τη διατήρηση του καθεστώτος των τεσσάρων διημέρων, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Με τις ώρες που μας αφαίρεσαν δεν μπορούμε να κάνουμε διπλοβράσιμο. Οι αμβυκούχοι αμπελουργοί κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα αν δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, που ξεκινουν από 1.500 και φτάνουν ακόμη και 42.000 ευρώ. Όμως με αυτό το καθεστώς πολλά καζάνια δεν πρόκειται να ανάψουν φέτος και θα υπάρξει πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής σταφυλιών. 

Αύριο Παρασκευή (23/9) θα πργματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην πόλη μας, με την παρουσία διήμερων από την Φθιώτιδα, την Μαγνησία, την Λάρισα, την Ελλασόνα και τον Τύρναβο, στην οποία θα παρουσιάσουμε τα νέα δεδομένα στην παραγωγή τσίπουρου και θα αποφασίσουμε για τις ενέργειες που θα κάνουμε». 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
23/03/2023 12:29 μμ

Έως τις 31 Μαΐου 2023 μπορούν οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων να δηλώσουν τις εκτάσεις τους.

Οι δηλώσεις αφορούν αμπελοτεμάχια από 100 τμ έως και 1 στρέμμα και ιδιαιτέρως αφορούν τους κατόχους εκείνους, όπου η παραγωγή τους είναι προς απόσταξη τσίπουρου και δεν είναι ήδη καταχωρημένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Σχετικά με τη διαδικασία απόσταξης τσίπουρου, διευκρινίζεται ότι το 2022 κατ’ εξαίρεση οι Δήμοι εξέδωσαν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας που χρησιμοποιήθηκαν στο τελωνείο.

Ως εκ τούτου, από το 2023 δεν θα μπορούν να αποστάξουν τσίπουρο όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.

Διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις συγκομιδής γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μετά το πέρας του τρύγου.

Για την ορθή καταγραφή του αμπελοτεμαχίου στο Αμπελουργικό Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  • Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του δικαιούχου .
  • Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής (Συμβόλαιο ή Παραχωρητήριο ή Ενοικιαστήριο ή Ε9)
  • Γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του τεμαχίου σε σύστημα ΕΓΣΑ 87. 
Τελευταία νέα
24/03/2023 01:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια. 

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».  

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα). 

15/03/2023 10:35 πμ

Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.

Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. 

Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.

Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».

13/03/2023 10:49 πμ

Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.

Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.

Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».

Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.

Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας  ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.

Απαιτούμε

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».
22/02/2023 10:15 πμ

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται πως τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 8.421.942 ευρώ και αφορούν στην αναδιάρθρωση 5.105 στρεμμάτων.

Η κατάταξη των επιλέξιμων αιτήσεων γίνεται σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
 

14/02/2023 09:51 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει, με ικανοποίηση την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά στη ρύθμιση της υποθαλάσσιας παλαίωσης οίνων και ευχαριστεί θερμά όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, αναφέρει ότι: «πρόκειται για την εισαγωγή ενός αναπτυξιακού μέτρου που θα δώσει νέες δυνατότητες στο σύνολο των οινοποιείων αλλά και στον τουρισμό. Θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε μια διαδικασία παλαίωσης οίνων που υφίσταται διεθνώς (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αργεντινή, ΗΠΑ), αλλά και στην Ελλάδα. Ορίζοντας αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις για την πόντιση και παλαίωση των οίνων, θα καταστεί ένα ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα προστασίας του καταναλωτή».

Ο Σύνδεσμος διατηρεί, όπως τονίζει στην ίδια ανακοίνωση, την αισιοδοξία του ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν θα μείνει απλώς στα χαρτιά και ότι σύντομα θα εκδοθούν και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που θα το καταστήσουν άμεσα εφαρμόσιμο και ζητά από τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακών πάρκων παλαίωσης οίνων. Αναμένει επίσης αντίστοιχη εξέλιξη να υπάρξει και για την παλαίωση οίνων σε γλυκό νερό (ποτάμια και λίμνες) ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και από τα λοιπά οινοποιεία που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

Ήδη υπάρχουν τέτοια κρασιά στην αγορά της Ελλάδας

Για την συγκεκριμένη εξέλιξη μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΟ κ. Βογιατζής, τονίζοντας πως πρόκειται για ασφαλώς θετικό μέτρο, το οποίο θέτει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο την εν λόγω διαδικασία παλαίωσης οίνου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαδικασία, ο τρόπος που γίνεται η παλαίωση, ώστε να μην κινδυνεύει και το περιβάλλον, ενώ -το σημαντικότερο-θα μπορεί να υπάρχει πιστοποίηση ότι το... τάδε κρασί έχει υποστεί διαδικασία παλαίωσης με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Όπως προσθέτει ο κ. Βογιατζής, στη χώρα μας έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια από οινοποιούς, οι οποίοι τοποθετούν οίνους για παλαίωση υποθαλάσσια. «Ως προς τη διαδικασία πρέπει να πούμε πως γίνεται από οινοποιούς με τη βοήθεια δυτών. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, υπάρχουν συνήθως απώλειες, αλλά το κρασί αυτό πιάνει υψηλές τιμές όπως αντιλαμβάνεστε στην αγορά. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά, αλλά υπάρχουν αρκετά τέτοια κρασιά. Επί τη ευκαιρία ζητάμε να γίνει το ίδιο πλαίσιο για παλαίωση οίνων και στο γλυκό νερό, που έχει διαφορετική θερμοκρασία από το νερό της θάλασσας και γενικά η διαδικασία γίνεται σε άλλες συνθήκες. Παλαίωση οίνων σε γλυκό νερό έχει γίνει ήδη στη Νάουσα. Θέλουμε να εφαρμοστεί το πλαίσιο, γιατί είναι ασφαλώς θετικό», σημειώνει.

10/02/2023 01:45 μμ

Θετικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο ΑΑΤ για τους αγρότες της Καβάλας.

Σε νεότερη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (9/2), οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, παρουσία του βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως επίσης και για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω μειωμένης ζήτησης μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν απούλητες. Για τα αμύγδαλα οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό (με κέλυφος) από 3 έως 3,40 ευρώ που είχαν τιμή πέρυσι.

Μέριμνα θα ληφθεί επίσης και για τα de minimis των ετών 2020 - 2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορούν σπαραγγοπαραγωγούς και μηλοκαλλιεργητές δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες της Καβάλας.

Το Σάββατο (11/2) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσης των αγροτών για να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Θετικό είναι και για τους μικρομεσαίους αγρότες ότι τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για το ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης τονίζει ότι κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ολική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, που προκάλεσαν οι εντονότατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού και τονίστηκε η ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, ενώ εθίγη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια. 

Ο Υπουργός ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα.

Επίσης ανέφερε ότι λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο ο Υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να απευθύνονται στους λογιστές τους.

09/02/2023 03:40 μμ

Με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευ. Σημανδράκου.

Η απόφαση προβλέπει «Παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2022»

α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως τις 6 Μαρτίου 2023.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση παράτασης όριζε ως ημερομηνίες παράδοσης την 11η Φεβρουαρίου και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Δείτε εδώ τη νέα απόφαση

08/02/2023 02:38 μμ

Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.

Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.

Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός «να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη» στους λαούς αυτούς, αφετέρου «να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα» της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από τον ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό να πέσει σήμερα κάτω από 70 λεπτά το κιλό. Έδωσαν ένα de minimis αλλά δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της αγοράς ούτε το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί ήταν μικρό το ποσό. Τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση». 
 

08/02/2023 01:47 μμ

Επιστολές στους αρμόδιους από την Οργάνωση Αμπελουργών Κρήτης (ΟΑΕΚ), αλλά και την ΚΣΟΣ.

Πράξη έκανε όσα είχε προαναγγείλει προ ημερών μιλώντας στον ΑγροΤύπο (δείτε εδώ), ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα ενισχύσεων de minimis στα σταφύλια.

Στην Κρήτη σήμερα καλλιεργούνται 55.000 στρέμματα αμπελιών, προκειμένου να παραχθεί σταφίδα Σουλτανίνα, 50.000 στρέμματα με οινάμπελα και 20.000 στρέμματα που καλλιεργούνται για επιτραπέζιο νωπό σταφύλι, επισημαίνει σε επιστολή της προς το γραφείο πρωθυπουργού, αλλά και τους υπόλοιπους αρμόδιους, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ).

Η επιστολή κάνει λόγο για ειδικές συνθήκες που καθιστούν επιβεβλημένη τη στήριξη των αμπελουργών Κρήτης, όπως εξήγησε και σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιερωνυμάκης. Όπως τονίζεται, επίσης, στην επιστολή, οι αμπελουργοί του νησιού πασχίζουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν υπό το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, με δεδομένα που δυσχεραίνουν την κατάσταση, όπως είναι ο μικρός κλήρος, οι ορεινές περιοχές αλλά και τα επικλινή εδάφη.

Παρέμβαση και από την ΚΣΟΣ

Επίσημο αίτημα κατέθεσε εν τω μεταξύ και η ΚΣΟΣ ΑΕΣ Α.Ε, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ζητώντας de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Και αυτή η επιστολή εστάλη μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

07/02/2023 01:56 μμ

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θέλουν να τελειώσουν με την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας κ. Κώστας Αποστολόπουλος.

Και προσθέτει: «Εδώ και δύο χρόνια αρνούνται να στηρίξουν τους σταφιδοπαραγωγούς, μια ελληνική υπερτροφή χάνεται, πολλά στρέμματα με αμπέλια ξεριζώνοται και χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτή την περίοδο δεν γίνονται εμπορικές πράξεις. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα ισχύσει φέτος με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για τις εφαρμοστικές. Μπορεί να τιμολογηθούν κάποια στιγμή οι σταφίδες με τιμές παραγωγού από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, που είναι όμως απαξιωτικές για τον παραγωγό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.  

Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας να βγουν στα μπλόκα με τα τρακτέρ τους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να αγωνιστούν. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την καταστροφή της κορινθιακής σταφίδας. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τρακτέρ στο Χανδρινό και καλούμε τους αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα μας για να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και γλοιοσπόριο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις».
07/02/2023 11:09 πμ

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα, την Τετάρτη (8/2/2023), οι αγρότες του Παγγαίου στην πόλη της Καβάλας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη και του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στις συναντήσεις δεν πήραμε θετικές απαντήσεις για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Το 20% είναι η παρακράτηση που κάνει ο ΕΛΓΑ κατά την πληρωμή των αποζημιώσεων. Στις μεγάλες ζημιές που είχαμε από την χαλαζόπτωση το 2022 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη παρακράτηση. Όμως όταν ξεκίνησε η πληρωμή των αποζημιώσεων είδαμε ότι τελικά ο Οργανισμός παρακρατούσε τα χρήματα. Στη συνάντηση που κάναμε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για επιστροφή της παρακράτησης μέσα στο μήνα και μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η πληρωμή του 20%.  

Στη συνάντηση με τον κ. Βεσυρόπουλο ζητήσαμε λόγω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές να πάνε πίσω οι οφειλές που έχουν οι αγρότες σε εφορία και ΕΦΚΑ αλλά δεν δέχτηκε ο Υφυπουργός. 

Στην συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, που είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, μας ενημέρωσε ότι για τις ενισχύσεις de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια, του 2020 και 2021, αρχικά ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε ήταν 3,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει 170 ευρώ το στρέμμα. Όμως τελικά ο προϋπολογισμός μειώνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα μειωθεί στα 90 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στον κ. Τριαντόπουλο θέσαμε και το αίτημα που έχουμε φέτος για αποζημίωση των αδιάθετων σταφυλιών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας».

06/02/2023 10:30 πμ

Θα υπάρξουν ενισχύσεις μέσα από το de minimis εντός του Φεβρουαρίου για τα αχλάδια και τα σταφύλια, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες και αν υπάρξει δημισιονομικός χώρος θα δοθούν και για άλλα προϊόντα ανέφερε την Κυριακή, στην ομιλία του στη συνεστίαση της τοπικής ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της πανελλαδικής των μπλόκων στο δημαρχείο της πόλης.

Στη συνέχεια ο υπουργός είχε σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους αγροτών της πανελλαδικής των μπλόκων.

Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και άλλων αγροτικών συλλόγων της Ελλάδας, δήλωσε:

«Με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης μου στον Τύρναβο και της ομιλίας μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τυρνάβου ανταποκρίθηκα στο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο, εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, να βρεθώ μαζί τους για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. 

Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και ότι άλλα ζητήματα, υπάρχουνε στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και με την παρουσία αν χρειαστεί και άλλων συναρμόδιων υπουργών. 

Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση καταλαβαίνουνε την προσπάθεια που γίνεται, καταλαβαίνουμε και εμείς τις δυσκολίες που υπάρχουνε προσπαθούμε να λύσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα ζητήματα χωρίς να επιδιώξουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, απλά αξιολογώντας, τεκμηριώνοντας και βλέποντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουνε και τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τελευταία. 

Είπα κάποια πράγματα στην ομιλία μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Τυρνάβου και τα επανέλαβα και εδώ. Εμείς ανά καλλιέργεια προσπαθούμε να δούμε ποιες καλλιέργειες και από τις ζημιές που έχουν υποστεί συνολικά με όλες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά κατέστησαν ζημιογόνες για τον παραγωγό. Εκεί έχουμε να εξετάσουμε το επόμενο διάστημα και τα ζητήματα με τα αχλάδια και τα σταφύλια τα οποία έχουνε τεθεί. Αλλά σας είπα όλα αξιολογούνται, όλα τεκμηριώνονται, μια πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων που έχει τεκμηριωθεί έχει ήδη ανακοινωθεί έχει πάρει το δρόμο της, βλέπουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και με άλλες καλλιέργειες που πραγματικά έχουν μεγάλες ζημιές».

03/02/2023 04:29 μμ

Λύθηκε το πρόβλημα με τα λάθη που οδήγησαν σε λανθασμένες αποζημιώσεις των επιτραπέζιων σταφυλιών από τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στις 20 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να πληρωθούν τα σωστά ποσά αποζημιώσεων για το 2022 οι αμπελουργοί της Κρήτης. Προσοχή όμως για να πληρωθούν αποζημιώσεις οι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ηγεσία του ΕΛΓΑ παραδέχτηκε το λάθος που είχε κάνει στις αποζημιώσεις είναι και οικονομικό αλλά και ηθικό. Κάποιοι στα κεντρικά στην Αθήνα έκαναν λάθος στις ποιότητες των επιτραπέζιων σταφυλιών. Υπάρχει η Α και Β ποιότητα, που όμως έχουν διαφορετικές τιμές παραγωγού. Οι αποζημιώσεις δίνονται μέσα από το μέσο όρο τιμών 5ετίας. Όσοι έχουν πληρώσεις τις εισφορές στον Οργανισμό θα πάρουν τις σωστές αποζημιώσεις. Για τα 7 λεπτά (55 λεπτά για σταφύλια Α κατηγορία συν 7 λεπτά που βγαίνει από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας) θα μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός. Η πληρωμή θα αφορά το 100% της αποζημίωσης».

Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:
«Ο συμψηφισμός των οφειλών της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς με αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ, δεν υιοθετείται από τον Οργανισμό.
Δεν το επιτρέπει άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία και η λογική λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η περίπτωση της παρακράτησης της υπερβάλλουσας Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από το ποσό των δικαιούμενων αποζημιώσεων των παραγωγών αμπελοκαλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, προκύπτει μετά τον ορθό υπολογισμό, από τον ΕΛΓΑ, της ασφαλιζόμενης αξίας των επιτραπέζιων σταφυλιών Α΄κατηγορίας, στην Δ.Κ.Ε έτους 2022.
Κατόπιν αυτού, ουδείς κανόνας δημιουργείται και ουδεμία άλλη ανάλογη περίπτωση δικαιολογείται».

Στο μεταξύ η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ) ζητά την ενίσχυση των σταφιδάμπελων. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «έχουμε καταθέση επίσημο αίτημα για ενίσχυση των σταφιδάμπελων της Κρήτης και η ΚΕΟΣΟΕ την στήριξη των οινοστάφυλων όλης της χώρας». 

01/02/2023 11:04 πμ

Ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο, καθώς αναβαθμίζει την θέση των υψηλής ποιότητας κρασιών στην αγορά, χαρακτηρίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εκσυγχρονισμό των ταινιών ελέγχου των οίνων ΠΟΠ με το νέο ψηφιακό σύστημα σήμανσης (QR).

Η γνωστοποίηση της απόφασης έγινε από την γενική γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου, σε εκδήλωση - συνέντευξη της οργάνωσης (27/1) για τις δράσεις ενημέρωσης (καμπάνια Enos) των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ σε Ελλάδα και Γερμανία και την λελογισμένη κατανάλωση οίνου. 

Όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ελέγχου των ΠΟΠ σηματοδοτεί την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη. Μείωση διαχειριστικού κόστους, διευκόλυνση ελέγχων και πρόσβαση του καταναλωτή σε εξειδικευμένες πληροφορίες για το προϊόν.

Την απόφαση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, σημειώνοντας ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της πορείας του ελληνικού κρασιού στις αγορές και εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του καθώς ένα πάγιο αίτημα της οργάνωσης αλλά και του κλάδου συνολικά ικανοποιείται.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Ευσταθίου και η διευθύντρια της οργάνωσης κ. Μαρία Τριανταφύλλου  αναφέρθηκαν στις προβλεπόμενες δράσεις (ημερίδες, webinars, σεμινάρια στο χώρο εστίασης κλπ) κατά την δεύτερη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που διαπιστώνονται από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του. 

Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της καμπάνιας «Enos» από τον CEO της Amuse κ. Βασίλη Μεντζελόπουλο, ενώ ο MW Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Greek Wine Academy που έχει στόχο την οινική εκπαίδευση του τουριστικού κλάδου. 

26/01/2023 03:48 μμ

Ετοιμάζεται παρέμβαση από την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, αλλά και από άλλους φορείς.

Ζήτημα ενισχύσεων de minimis σε όλες τις κατηγορίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νησί ετοιμάζεται να εγείρει η Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Μια... πρόγευση από το αίτημα πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την σύσκεψη στον Αποκεντρωμένη Κρήτης, την Τετάρτη, καθώς υπήρξε αναφορά από παρευρισκόμενους αγρότες.

Όπως βέβαια δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, «είμαστε έτοιμοι και σε επαφή με την Οργάνωση των Αμπελουργών ώστε να σταλεί και επίσημα αίτημα για ενισχύσεις de minimis σε όλες τις κατηγορίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Κρήτη προς το ΥπΑΑΤ. Ειδικά στα επιτραπέζια συμβατικά απαιτείται άμεσα ενίσχυση αφού υπήρξε μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς και δεν έτρεξαν οι εξαγωγές. Και τα σταφιδάμπελα πρέπει να ενισχυθούν και όλα τα επιτραπέζια. Μόνο τα πρώιμα πήγαν λίγο καλά με τιμές στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό, αλλά μετέπειτα οι τιμές έπεσαν στα 60 και 65 λεπτά, καθώς δεν πήγε καλά το εμπόριο».

Αλλά και ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης επιβεβαιώνει τα περί αιτήματος για τα σταφιδάμπελα που θα απαιτήσουν για την Κρήτη, ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως σχετικό αίτημα για τα σταφύλια και συγκεκριμένα για 13 εκατ. ευρώ κάνει και η ΚΕΟΣΟΕ.

26/01/2023 10:10 πμ

Στην αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια αναφέρεται το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως. 

Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.),  δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. 

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση. 

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί  κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.

Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων». 

Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών. 

Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για το 2022 ανέρχονται σε 49.628 τόνους, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2021 που ήταν 61.030 τόνοι και το 2020 που ήταν 72.610 τόνοι. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος παρουσίασε μείωση κατά -18,6% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες όψιμων σταφυλιών». 
 

26/01/2023 09:10 πμ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο ειδικό μέτρο στήριξης «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες» για την περίοδο 2019-2023, να υποβάλουν τα αιτήματά τους έως την 20η Φεβρουαρίου 2023.

Τα αιτήματα στήριξης θα αφορούν το οικονομικό έτος 2022-2023 με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων την 31η Αυγούστου 2023. 

Επισημαίνεται, ότι το ύψος του προϋπολογισμού του μέτρου αφορά Ενωσιακή συμμετοχή 50% των επιλέξιμων δαπανών και Εθνική Χρηματοδοτική Συμμετοχή όπως ορίζεται στην παρ. 4 του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ. αριθ. 976/148727/20.6.2019 (Β΄2554). 

Αιτήματα στήριξης μπορούν να υποβάλλουν επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και οργανισμοί δημοσίου δικαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου και Λοιπών Προϊόντων του ΥπΑΑΤ.

13/01/2023 02:08 μμ

Οι οινοπαραγωγοί της Αττικής ξεκινούν τη διαδικασία για κατάθεση φακέλου για χαρακτηρισμό ζώνη ΠΟΠ Αττικής. Θυμίζουμε ότι η γηγενή ποικιλία Σαββατιανό είναι ο πρωταγωνιστής των Αττικών αμπελώνων.

Ο κ. Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος στην Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε με χρηματοδότηση των μελών μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία φακέλου για ζώνη ΠΟΠ Αττικής το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσουμε στην ΕΕ.

Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA) ιδρύθηκε το 1999 για να προωθήσει τα προϊόντα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα αριθμεί 34 ενεργούς οινοπαραγωγούς.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τη τοπική ΔΑΟΚ και τον φάκελο θα αναλάβει ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, που είναι σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Θα προχωρήσουμε με σωστά βήματα γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν πυροτεχνήματα.

Επίσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) θα κάνει αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά του Αττικού Αμπελώνα και της ποικιλίας Σαββατιανού. Θα εξεταστεί αν η ζώνη θα περιλαμβάνει όλη την Αττική ή τον αμπελώνα της Ανατολικής Αττικής.

Θέλω να σας επισημάνω ότι η Αττική διαθέτει ιστορικά στοιχεία που είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί το ΠΟΠ. Η τυποποίηση του κρασιού από τους αμπελώνες της ξεκίνησε από το 1912 στον συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ. Σήμερα έχουμε συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες οινοποιούς που κάνουν εμφιάλωση του οίνου που προέρχεται από την ποικιλία Σαββατιανό.

Για να δημιουργηθεί μια ζώνη ΠΟΠ θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συνεταρισμών της περιοχής με τους οινοποιούς. Γνωρίζουμε ότι οι συνεταιρισμοί έχουν οικονομικά προβλήματα.

Ένας οίνος ΠΟΠ πρέπει να:
α. προέρχεται από αμπελουργική ζώνη νομοθετικά οριοθετημένη
β. παράγεται από μία ή περισσότερες ποικιλίες οιναμπέλου
γ. παρασκευάζεται με βάση την παραδοσιακή οινολογική τεχνική της περιοχής

Είναι σίγουρο ότι το ΠΟΠ θα βοηθήσει το κρασί Αττικής να ελέγχεται αλλά και να αποκτήσει μια ταυτότητα.

Το μεγάλο πρόβλημα στον Αττικό Αμπελώνα είναι ότι έρχονται κρασιά από επιτραπέζιες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές και πωλούνται σαν κρασιά της Αττικής. Μιλάμε για φτηνά κρασιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στο Σαββατιανό να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλή τιμή που θα αναγκάσει τον αμπελουργό να εγκαταλείψει τον αμπελώνα του.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι το κρασί με το brand Αττική να αποκτήσει προστιθέμενη αξία ώστε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του σταφυλιού.
Πρέπει να σας τονίσω ότι το κόστος καλλιέργειας στην Αττική είναι πολύ αυξημένο σε σχέση για παράδειγμα με τον αμπελώνα της Βοιωτίας - που και εκεί καλλιεργείται Σαββατιανό - και αυτό συμβαίνει γιατί εδώ έχουμε πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου.

Πάντως στην Αττική θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, αφού είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα. Όμως θα πρέπει να υπάρξουν σωστές νοοτροπίες και μετά να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές. Ο οινοτουρισμός μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για την κατανάλωση ενός οίνου ΠΟΠ.

Η ζήτηση για τις εξαγωγές κρασιών είναι αυξημένη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουμε ενταχθεί στο διετές πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης η Περιφέρεια μας έχει χρηματοδοτήσει για συμμετοχή στην έκθεση ProWein 2023 της Γερμανίας.

Υπάρχουν δυνατότητες για την συγκεκριμένη ποικιλία. Η εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Αττική η έλλειψη εργατών γης είναι μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Είτε θα πρέπει να βρεθούν εργάτες είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της συγκομιδής». 

12/01/2023 10:07 πμ

Την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ζητούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί από το ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει το ΥπΑΑΤ είναι ότι το απόθεμα θα συνεχίζει να υπάρχει και θα το βρίσκουμε σε κάθε εμπορική περίοδο. Υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 5.000 τόνων κορινθιακής σταφίδας που μεταφέρεται από έτος σε έτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα τάρταρα στα 70 λεπτά το κιλό. Μισή τιμή έχουν και οι σταφίδες που πάνε για εξαγωγή. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έχουμε πολύ μικρή αύξηση στις εξαγωγές. Άρα το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο υπάρχει απόθεμα. Για αυτό ζητήσαμε να γίνει απόσυρση για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας. Μάλιστα δεν λέμε η απόσυρση να είναι μόνο από συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά από το σύνολο της αγοράς».   

Στην επιστολή τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις αναφέρουν μεταξυ άλλων τα εξής:
Επαναφέρουμε την πρότασή μας, την οποία σας έχει υποβάλει εγγράφως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) με τις με αριθμούς πρωτ. 57/10.03.2022 και 278/01.12.2022 επιστολές της, για την ένταξη της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Η λύση αυτή είτε ενταχθεί σε κάποια υπάρχουσα κοινοτική δράση είτε εξαγγελθεί νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές φαντάζει ως ιδανική επιλογή για την υλοποίηση ουσιαστικής επισιτιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός), καθόσον η σταφίδα αποτελεί ένα ξηρό προϊόν, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους δεκαοκτώ (18) μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό - η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή - αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους.
Η υψηλή διατροφική αξία, εξάλλου, της κορινθιακής σταφίδας, όπως περιληπτικά αναφέρεται στο επισυναπτόμενο στην παρούσα υπόμνημα, έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες που έχουν διενεργήσει, σε συνεργασία και με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, διάφορα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί επίσημα.
Επίσης, ενόψει και των παραπάνω ιδιαίτερα ευεργετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος για τον ανθρώπινο οργανισμό, επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη διάθεση των αποθεμάτων σταφίδας μέσα από κρατικές δομές και συγκεκριμένα για την υλοποίηση προγραμμάτων διάθεσής της στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και εν γένει στις δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως απόρων παιδιών, υπερηλίκων κ.λπ.), στα σχολεία, στο στρατό και εν γένει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Κατόπιν αυτών, ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειές σας για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του προϊόντος και να δοθεί νέα ελπίδα στους παραγωγούς για τη διάσωση της σταφιδοκαλλιέργειας.

Από την πλευρά τους οι μεμονωμένοι παραγωγοί αναφέρουν τα εξής:
Χαιρετίζουμε την πρόταση των συνεταιρισμών για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, εντός ή εκτός της Ελλάδας, με την Ελληνική υπερτροφή, την Κορινθιακή σταφίδα. Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και τους μεμονωμένους παραγωγούς στο εν λόγω πρόγραμμα, παραγωγούς που κατέχουν ποσοστό που ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 50% των συνολικών ποσοτήτων κάθε χρόνο και συναλλάσσονται με ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προτείνουμε δε, η κατανομή να γίνει ισομερώς και όχι αναλογικά στις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, συνεταιριστικές ή μη, εφόσον αυτές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών, συνεταιρισμένων και μεμονωμένων.

20/12/2022 02:23 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει ένα «οδικός χάρτης» αναβάθμισης της παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να υπάρχει στήριξη και διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε, τη Δευτέρα (19/12), από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ. 

Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων πρότεινε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων αλλά και την ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα, για τους παραγωγούς του Αττικού Αμπελώνα. Προϋπόθεση για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα, ο ΥπΑΑΤ θύμισε ότι είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς αλλά και πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα για τον Αττικό Αμπελώνα.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων ωστόσο από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 καλλιεργούντο 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργούντο 62.230 στρέμματα.

Ως αίτια εγκατάλειψης του Αττικού Αμπελώνα, ο κ. Γεωργαντάς κατέγραψε μεταξύ άλλων, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της παραοικονομίας. 

Πάντως, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, η βασικότερη αιτία συρρίκνωσης του αμπελώνα της Αττικής είναι οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές της σταφυλικής παραγωγής, που διαμορφώνουν εισόδημα σχεδόν μηδενικό με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο αμπελουργός να συνεχίσει τις καλλιεργητικές του φροντίδες. Εάν συνεχισθεί η τάση μείωσης των καλλιεργούμενων με αμπέλια εκτάσεων της Αττικής, σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας ο ιστορικός αττικός αμπελώνας δεν θα υπάρχει. Επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να λειτουργήσουν και οι προβλεπόμενες απ’ τη νομοθεσία ποινές να εφαρμόζονται άμεσα και παραδειγματικά.

Ο κ. Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Διευθυντής στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα με την παραοικονομία το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Περιμέναμε να αναφέρει κάποια μέτρα ο υπουργός ΑΑΤ για να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση.

Ξέρουμε ότι τα επιτραπέζια σταφύλια μπαίνουν στα οινοποιεία και γίνονται «μαύρα» κρασιά. Αυτά πωλούνται χωρίς παραστατικά (γιατί δεν είναι νόμιμα) σε χαμηλές τιμές και συμπαρασύρουν τις τιμές των οινοποιήσιμων σταφυλιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της καλλιέργειας. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα οι σημερινές τιμές παραγωγού (0,30 ευρώ ανά κιλό) δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα σε βάθος 20ετίας.

Ο έλεγχος της διακίνησης σταφυλίων και κρασιών πρέπει να γίνει από την πολιτεία. Δεν μας απάντησε ο υπουργός πως μπορεί να γίνει από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ή της ΔΑΟΚ. Δεν αρκεί να αναφέρουμε το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να βρεθεί και κάποια λύση.

Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ και η προσπάθεια ο Αττικός Αμπελώνας να έχει δράσεις περιβαλλοντικής – οικολογικής εστίασης (eco-schemes) για να πάρουν μια πρόσθετη ενίσχυση οι αμπελουργοί είναι ένα θετικό μέτρο αλλά να δούμε πως θα εφαρμοστεί και αν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την μέχρι σήμερα εικόνα. Πάντως επιμένω ότι όσα μέτρα και αν παρθούν αν δεν ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση δεν θα μπορεί να έχουμε ανάπτυξη του αμπελώνα και αναβάθμιση της παραγωγής».

Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης Γεωργάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ περισσότερες διευκρινήσεις για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα του Αττικού Αμπελώνα. Έκανε μια αναφορά ο υπουργός αλλά θέλουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί αυτή η δράση και ποιες καλλιεργητικές πρακτικές θα υπάρξουν, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς». 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπ. Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Βουλευτής, Γιώργος Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νικος Πέππας και οι δήμαρχοι της περιοχής.

16/12/2022 11:07 πμ

Την οικονομική στήριξη στην καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Crimson της Λάρισας συζήτησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, σε συνάντηση, που έγινε αυτή την εβδομάδα, στο ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Δημήτρης Κοκκινούλης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, «φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Οι τιμές έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους. Επίσης πολλές ποσότητες έμειναν απούλητες. 

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού έφτανε στα 90 - 95 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος έπεσε στα 50 - 62 λεπτά.

Οι έμποροι φοβήθηκαν την μείωση της ζήτησης αλλά και το υψηλό κόστος αποθήκευσης λόγω της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τα σταφύλια Crimson έχουν υψηλό κόστος καλλιέργειας και για αυτό πηγαίνουν κυρίως για εξαγωγή. Φέτος οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν και σητν εγχώρια αγορά σε χαμηλές τιμές 50 - 60 λεπτά το κιλό γιατί έμεναν στα χωράφια απούλητα.

Ενημερώσαμε τον υπουργό κ. Γεωργαντά για τα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί. Καταθέσαμε τα περσινά και φετινά τιμολόγια και ζητήσαμε την ένταξη των επιτραπέζιων σταφυλιών crimson σε πρόγραμμα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας - de minimis, καθώς τη φετινή χρονιά υπήρξε μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών κατά 30%, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα.

Αναφερθήκαμε και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Ζητήσαμε να αλλάξεςι το ελάχιστο όριο για ένταξη στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πρόσκληση θα πρέπει ο συνεταιρισμός να καταθέσει αίτημα για εκρίζωση τουλάχιστον 500.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα αλλάξει ποικιλία σε 500 στρέμματα. Ζητάμε να μπορεί να ενταχθεί ο συνεταιρισμός στο πρόγραμμα με λιγότερα στρέμματα. Στην Λάρισα καλλιεργούνται συνολικά 1.400 στρέμματα με σταφύλια Crimson και δεν είναι εφικτό να αλλάξει ποικιλία σε τόσο μεγάλη έκταση καλλιέργειας αμπελιών».    

09/12/2022 09:07 πμ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα λάθη κατά την ενεργοποίηση δικαιωμάτων αμπελουργών στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ΑΕΕ του ΟΣΔΕ 2022, που οδηγούν σε λανθασμένες καταβολές αποζημιώσεων, προχώρησαν 29 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Το πληροφοριακό σύστημα και οι διαδικασίες ενεργοποίησης της ΑΕΕ του ΟΣΔΕ τροποποιήθηκαν το 2022, με αποτέλεσμα να έχουν διαπιστωθεί λάθη στα ποσά αποζημιώσεων των αμπελουργών.

Συγκεκριμένα, έχουν διαπιστωθεί λάθη στη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, με αποτέλεσμα επιτραπέζιες καλλιέργειες τριάντα ετών να εμφανίζονται πλέον ως σταφιδάμπελα ή νεόφυτα, γεγονός που οδηγεί σε λάθος υπολογισμό των ποσών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για τα λάθη που έχουν προκύψει κατά τη δήλωση ΟΣΔΕ. Μπορεί πολύ εύκολα να αποδειχθεί το είδος της καλλιέργειας που πραγματικά υπάρχει και να διορθωθεί η δήλωση του κάθε παραγωγού, ώστε να αποζημιωθεί με τα ορθά στοιχεία για ζημιές που έχουν γίνει εντός του 2022».

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να δώσει στους αμπελουργούς τη δυνατότητα διόρθωσης των δηλώσεών τους, ώστε να τους καταβληθούν τα ορθά ποσά αποζημιώσεων για ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες εντός του 2022.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, υπάρχει πρόβλημα με τις ποικιλίες και τις τιμές αποζημίωσεις των αμπελιών στην Κρήτη για τις φετινές ζημιές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης. κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι το πρόβλημα εμείς το καταθέσαμε στο ΥπΑΑΤ. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ παραδέχτηκε το λάθος που είναι και οικονομικό αλλά και ηθικό. Κάποιοι στα κεντρικά στην Αθήνα έκαναν λάθος στις ποιότητες των επιτραπέζιων σταφυλιών. Υπάρχει η Α και Β ποιότητα που όμως έχουν διαφορετικές τιμές παραγωγού. Οι αποζημιώσεις δίνονται μέσα από το μέσο όρο τιμών 5ετίας. Μας είπαν ότι θα πληρωθούν μέσα στο μήνα οι αποζημιώσεις αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπογραφεί διυπουργική απόφαση. Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα αλλά πρέπει να γίνει γιατί τα χρειάζονται τα χρήματαοι αμπελουργοί.