Το κρασί είναι πολλά περισσότερα από ένα αγροτικό προϊόν· είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς πολιτιστικής διαδρομής, η φωνή του ίδιου του τόπου και μιας κοινότητας ανθρώπων που εργάζονται παθιασμένα για την παραγωγή του.
Στην Ελλάδα, η παραγωγή οίνου δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα, αλλά ένας τρόπος ζωής που εδώ και αιώνες καθορίζει την ταυτότητα ολόκληρων περιοχών και στηρίζει χιλιάδες οικογένειες που συνεχίζουν ακούραστα μια παράδοση πολλών χρόνων.
Οι οίνοι Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) αποτελούν την καρδιά αυτού του συσχετισμού. Δεν πρόκειται μόνο για πιστοποιήσεις ποιότητας· πρόκειται για μηχανισμούς προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης του τοπικού χαρακτήρα. Κάθε φιάλη Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. κρασιού είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι το τοπικό μπορεί να είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο και ότι η παράδοση μπορεί να συνυπάρχει με την εξέλιξη.

Αρκεί να κοιτάξει κανείς μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η ζώνη παραγωγής οίνων Π.Ο.Π. Νεμέα στην Πελοπόννησο έχει εδραιώσει τη φήμη της ως μία από τις σημαντικότερες οινικές ζώνες της χώρας, στηριζόμενη στη δυναμική του Αγιωργίτικου και σε μια ακμάζουσα κοινότητα παραγωγών. Στην Ήπειρο, η Π.Ο.Π. Ζίτσα διατηρεί ζωντανή την καλλιέργεια της ντόπιας ποικιλίας Ντεμπίνα, κρατώντας νέους ανθρώπους στην περιοχή και αναδεικνύοντας έναν ορεινό αμπελώνα με ξεχωριστή ταυτότητα. Η Π.Ο.Π. Ρομπόλα Κεφαλληνίας μετατρέπει τα άγονα, φτωχά, πετρώδη εδάφη του νησιού σε μια γευστική εμπειρία γεμάτη φρεσκάδα, ορυκτότητα και ενέργεια που αντικατοπτρίζεται σε κάθε ποτήρι. H Π.Ο.Π. Σάμος, με τη σειρά της, αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα νησιωτικής αμπελουργίας, η οποία στηρίζεται στις μοναδικές γεύσεις και τα αρώματα που δίνει το μικρόρωγο Μοσχάτο Άσπρο στα περίφημα γλυκά κρασιά του νησιού, φημισμένα και γεμάτα εξωστρέφεια για δεκαετίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σε τέτοιες περιοχές, το κρασί δεν είναι απλώς προϊόν· είναι ένα «όχημα» που συντελεί τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη. Ενώνει επαγγελματίες, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενισχύει τον αγροτουρισμό και κρατά ενεργή τη ζωή στην ύπαιθρο. Οινοποιεία και αμπελουργοί συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς, στηρίζουν τοπικούς προμηθευτές, προσελκύουν επισκέπτες από παντού και συνδέουν με μοναδικό τρόπο τη γαστρονομία με την πολιτιστική εμπειρία.

Η νέα γενιά παραγωγών, αλλά και οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις που εδραιώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, επενδύουν σταθερά σε ένα μοντέλο οινοποιίας που στηρίζεται – περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά – στη βιωσιμότητα: υιοθετούν, ολοένα και περισσότερο, βιολογικές και ήπιες καλλιεργητικές πρακτικές, επενδύουν στην εκπαίδευση, διαφυλάσσουν την τοπική ποικιλομορφία και παράδοση και προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Η ζώνη Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, διαθέτοντας οργανική καλλιέργεια σε ορεινούς αμπελώνες και επιδεικνύοντας έντονο πειραματισμό σε στυλ και εκφράσεις ποικιλιών, όπως ο Ροδίτης και η Μαυροδάφνη. Η ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβίωση σπάνιων αυτόχθονων ποικιλιών, οινοποιημένων είτε ως Π.Γ.Ε. είτε ως ποικιλιακοί οίνοι, δίνοντας νέα προοπτική σε παλιούς αμπελώνες και τοπικές κοινότητες. Αντίστοιχα, στην Π.Γ.Ε. Κρήτη, ποικιλίες όπως το Βιδιανό και το Λιάτικο γίνονται το επίκεντρο μιας νέας προσέγγισης, που ενώνει τον σεβασμό στον τόπο με την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, ικανών να σταθούν διεθνώς χωρίς να απωλέσουν τη μοναδικότητα του χαρακτήρα τους. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Π.Γ.Ε. Δράμα αποτελεί πρότυπο αμπελοοινικής περιοχής, καθώς προσέλκυσε σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες δημιούργησαν θέσεις εργασίας, ενίσχυσαν την οινική ταυτότητα της περιοχής και διαμόρφωσαν μια ισχυρή βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την ανάδειξη τόσο ελληνικών όσο και διεθνών ποικιλιών.
Όταν επιλέγουμε ένα ελληνικό κρασί με ένδειξη Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε., δεν επιλέγουμε απλώς ένα προϊόν. Στηρίζουμε μια κοινότητα, έναν τρόπο ζωής, ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στη γνώση, στη συνέχεια και στη συλλογική προσπάθεια.
Το ελληνικό κρασί είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλώς γεύση. Είναι η φωνή της Ελλάδας του σήμερα και του χθες, η έκφραση των δυνατοτήτων της, η πηγή δύναμης και στήριξης για τις τοπικές κοινωνίες. Το ελληνικό κρασί είναι πάντα ζωντανό, πάντα επίκαιρο.
That’s wine. That’s why!




